facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Οχτώ επιθέσεις με γκαζάκια σε αστυνομικούς

Κραυγή αγωνίας προς τους αρμόδιους φορείς απευθύνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μετά τα τελευταία περιστατικά επιθέσεων με εμπρηστικούς μηχανισμούς (γκαζάκια) που τοποθετήθηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών της πόλης, όπου διαμένουν αστυνομικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις οκτώ συνολικά επιθέσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων στις 13/10, στις 15/11 και στις 10/12 οι τέσσερις αφορούσαν αστυνομικούς, οι οποίοι τον περασμένο Ιούλιο, είχαν επικηρυχθεί ανοικτά μαζί με άλλους 17 από την οργάνωση «Αναρχική Δράση» έπειτα από ανάρτηση σε ιστοσελίδα που ανήκει στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Άλλες τέσσερις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε αστυνομικούς που ήταν εκτός της σχετικής λίστας, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και άλλες πανομοιότυπες, σε άλλους φορείς όπως αυτή που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου εναντίον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση επικήρυξης, η ΕΑΥΘ προχώρησε άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά της εν λόγω ιστοσελίδας, τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και η αστυνομική δεν έχουν προχωρήσει μέχρι και σήμερα σε καμία ενέργεια προστασίας των εν λόγω στοχοποιημένων αστυνομικών.

«Η κατάσταση έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε και από μία τέτοια ενέργεια και η ανύπαρκτη αντίδραση από οποιονδήποτε φορέα της πόλης προκαλεί πολλά ερωτηματικά» αναφέρει στο GRTimes, ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, Θεόδωρος Τσαϊρίδης, προσθέτοντας με νόημα ότι «και κάποιοι άλλοι από γκαζάκια ξεκίνησαν και έφτασαν στην ένοπλη πάλη. Δεν είναι δυνατόν ένας ολόκληρος θεσμός με βασικό αντικείμενο την προστασία του πολίτη να αφήνεται έρμαιο στις ορέξεις ακραίων ομάδων».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι με βάση τα πρόσφατα περιστατικά, εγκαταστάσεις και είσοδοι πολυκατοικιών τυλίχθηκαν στις φλόγες γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα πολιτών και οικογενειών ελλοχεύει πάντα, όταν τέτοιου είδους ομάδες δρουν ανεξέλεγκτα και με το αίσθημα της ατιμωρησίας.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Οχτώ επιθέσεις με γκαζάκια σε αστυνομικούς"

Εμβολιασμοί παιδιών: Χιλιάδες ραντεβού την πρώτη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού και η υψηλή μεταδοτικότητα που έχει, οδηγεί τους γονείς στον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Την Παρασκευή (11.12.2021) πρώτη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 5-11 ετών κλείστηκαν χιλιάδες ραντεβού. Ως τώρα έχουν κλειστεί 16.000 ραντεβού ένας αριθμός όμως που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αναμένεται να κλειστούν άλλα 9.300 ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών.

Όπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, τα ραντεβού έχουν ήδη εξαντληθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 60.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer που προορίζονται για παιδιά και αν δεν φτάσουν, αναμένεται νέα παραγγελία στις αρχές του Ιανουαρίου.

Εμβολιασμοί από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου

Οι εμβολιασμοί των παιδιών θα αρχίσουν την προσεχή Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Όπως έγινε γνωστό οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε 75 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές ο εμβολιασμός θα γίνει από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Οι εμβολιασμοί σε παιδιά θα είναι αποκλειστικά με Pfizer και η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικες. Η διαδικασία θα είναι η ίδια, δηλαδή το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με διαφορά τριών εβδομάδων.

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού θα κάνει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 14 Δεκεμβρίου.

Τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του εμβολίου

Η μελέτη που σχεδιάστηκε, προκειμένου να προσδιοριστεί η ιδανική δόση και εκτενώς η ασφάλεια του εμβολίου στα παιδιά, έγινε σε τρεις φάσεις.

Στη φάση 1 μελετήθηκαν 48 παιδιά σε τρεις δόσεις των 10 μg, 20 μg, και 30 μg, και επιλέχθηκε η δόση των 10 μg.

Στη φάση 2-3 συμπεριλήφθηκαν 2268 παιδιά εκ των οποίων τα 1517 έλαβαν το εμβόλιο και τα υπόλοιπα placebo. Στη στιγμή ανάλυσης των δεδομένων η μέση παρακολούθηση ήταν 2,3 μήνες, και δεν περιγράφηκαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση ο λόγος των μέσων τιμών του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών προς την ομάδα 16-25 ετών ήταν 1,04, πληρώντας τα κριτήρια αποτελεσματικότητας του εμβολίου που είχαν οριστεί στον σχεδιασμό της μελέτης. Νόσο COVID-19 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση εμφάνισαν μόλις 3 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, αλλά 16 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο (αποτελεσματικότητα 90,7%).

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ασφάλεια της δόσης των 10 μg σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών του εμβολίου BNT162b2 σε παιδιά 5-11 ετών και με βάση αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε έγκριση στον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβολιασμοί παιδιών: Χιλιάδες ραντεβού την πρώτη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα"

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα αποφασίσουν τι σχέση θα έχουν, όχι η Ρωσία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε σήμερα το αίτημα της Ρωσίας να ανακαλέσει τη δέσμευση που είχε δώσει το 2008 η Συμμαχία στην Ουκρανία ότι μια μέρα η χώρα αυτή θα γίνει μέλος της.

«Η θέση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με την Ουκρανία, παραμένει αμετάβλητη. Είναι θεμελιώδης αρχή ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον δικό του δρόμο (…) συμπεριλαμβανομένου και του είδους της ασφάλειας στην οποία θέλει να συμμετέχει», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο ίδιος πρόσθεσε πως «η σχέση του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία θα αποφασιστεί από τους 30 συμμάχους στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, από κανέναν άλλον».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να επανασυστήσει ένα σύστημα υπό το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, έχουν σφαίρες επιρροής, όπου μπορούν να ελέγχουν και να αποφασίζουν τι κάνουν τα άλλα μέλη», κατέληξε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα αποφασίσουν τι σχέση θα έχουν, όχι η Ρωσία"

Αμερικανική Βουλή: Ψήφισμα-ράπισμα κατά της Τουρκίας για την επιθετική συμπεριφορά της στην Κύπρο

Καταδικαστικό ψήφισμα για την επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα που έχει τίτλο «Καταδικάζοντας την Τουρκία για την Επαναλαμβανόμενη Επιθετικότητα της Εναντίον της Κύπρου» κατατέθηκε από την βουλευτή της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Μεταξύ άλλων καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια και τις παράνομες της δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, τονίζει ότι η διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ειδικότερα, το ψήφισμα:

– καταδικάζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και καλεί την Τουρκία να αποσύρει αμέσως και συνολικά τους 35.000 στρατιώτες που υπολογίζεται ότι διατηρεί στο νησί

– καλεί την Τουρκία να μείνει προσκολλημένη στις δημοκρατικές αρχές και στην αποστολή του ΝΑΤΟ.

– καλεί την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να ανακαλέσουν τις προκλητικές μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, αυξάνουν τις εντάσεις και εμποδίζουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

– καταδικάζει την Τουρκία για την υποστήριξή της στις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

– επαναλαμβάνει ότι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

– καλεί την Τουρκία να σταματήσει την παράνομη δράση της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

– καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να παρέχει τα μέσα στους Αμερικανούς και Κύπριους πολίτες για να αναζητήσουν οικονομικές επανορθώσεις ή να επανακτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που απώλεσαν στην επικράτεια της Κύπρου που ελέγχεται παράνομα από τους Τουρκοκύπριους με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τουρκίας.

– απαιτεί τη συνεργασία της Τουρκίας για την ανάκτηση των τεσσάρων Αμερικανών πολιτών και των περισσότερων 1.000 Κύπριων πολιτών που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

– ενθαρρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με εταίρους που έχουν κοινή αντίληψη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της κατάστασης στα Βαρώσια και τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Στο ψήφισμα καταγράφονται αναλυτικά οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η παραβατική της συμπεριφορά εναντίον της Κύπρου.

Ειδικότερα το ψήφισμα λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα :

– Ο πρόεδρος Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία για να αποδυναμώσουν το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, να εγκαταστήσουν πολιτικούς συμμάχους σε βασικές στρατιωτικές θέσεις και θέσεις στις υπηρεσίες πληροφοριών, να καταπολεμήσουν την ελευθερία του λόγου και τον ελεύθερο Τύπο και να φυλακίσουν παράνομα πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και μειονότητες.

– Υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία επιδιώκει να εδραιωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο, και έχει προβεί σε προκλητικές ενέργειες εναντίον των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρύτερη περιοχή.

– Υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε επανειλημμένη επιθετικότητα κατά της Κύπρου.

– Ο στρατός της Τουρκίας εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974, και έκτοτε το βόρειο τμήμα του νησιού διοικείται παράνομα από τους Τουρκοκύπριους με την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης.

– Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανέχτηκε ή υποστήριξε τη βεβήλωση περισσότερων από 500 ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς και θρησκευτικούς χώρους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

– Η Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΣΔΑ, το οποίο έχει εκδώσει αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις με τις οποίες επιβεβαιώνει ότι τα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών, που κατέχουν τίτλο ακίνητης περιουσίας εντός περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται υπό την παράνομη διοίκηση από τους Τουρκοκύπριους με την υποστήριξη της Τουρκίας, είναι οι μόνοι νόμιμοι ιδιοκτήτες αυτής της ακίνητης περιουσίας

– Παρά το γεγονός ότι συμφώνησε να το πράξει, η κυβέρνηση της Τουρκίας απέτυχε να υποστηρίξει επαρκώς τις διεθνείς προσπάθειες για την εύρεση και ταυτοποίηση των σορών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Αμερικανών πολιτών και περισσότερων 1.000 Κύπριων πολιτών που παραμένουν αγνοούμενοι από την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανική Βουλή: Ψήφισμα-ράπισμα κατά της Τουρκίας για την επιθετική συμπεριφορά της στην Κύπρο"

Γκάγκα: Όλα έτοιμα για τις θεραπείες με μονοκλωνικά

Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα και στα περιφερειακά νοσοκομεία ανακοίνωσε την Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα στο πλαίσιο της περιοδείας της σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στην περιφέρεια πιέζονται επειδή συνεχίζουν να φροντίζουν χιλιάδες non Covid περιστατικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο τον περασμένο μήνα και μόνο τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ νοσήλευσαν σχεδόν 17.000 ασθενείς non Covid.

Η περιοδεία της κ. Γκάγκα ξεκίνησε την Πέμπτη από το Γενικό Νοσοκομείο «’Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη. Η κ. Γκάγκα επισκέφθηκε τη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που αναπτύχθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και διαθέτει τρεις πλήρως ανεπτυγμένες κλίνες για non Covid περιστατικά, καθώς και τη ΜΕΘ Covid δυναμικότητας 8 κλινών. Ξεναγήθηκε ακόμη στους χώρους του νέου αξονικού τομογράφου και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με στελέχη όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου για τα θέματα λειτουργίας.

Σε ερώτηση σχετικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων ανέφερε ότι στο εξής θα ορίζονται οι θέσεις που απαιτούνται ανά ειδικότητα για να καλύψουν τις ανάγκες, ώστε σταδιακά να εκλείψουν τυχόν κενά πανελλαδικά.

Η αναπληρώτρια υπουργός βρέθηκε στη συνέχεια στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης και το Μποδοσάκειο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις, γιατρούς και νοσηλευτές των νοσοκομείων και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου.

Μεταξύ άλλων, εξήρε τη συνεργασία μεταξύ τμημάτων και υπηρεσιών και την σημαντική προσπάθεια που γίνεται για τη φροντίδα όλων των ασθενών.

Όπως υπογράμμισε η κ. Γκάγκα, οι πόροι που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούν να αξιοποιηθούν για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών, ακόμη και για την κατασκευή νέων νοσοκομειακών μονάδων. Ανέφερε ακόμη ότι γίνονται ενέργειες για να καλυφθούν οι όποιες κενές θέσεις σε νευραλγικά τμήματα, είτε με νέες προσλήψεις είτε με μετακινήσεις γιατρών από άλλες περιοχές.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Γκάγκα: Όλα έτοιμα για τις θεραπείες με μονοκλωνικά "

Εντατικολόγοι: Γιατί έχουμε τόσους θανάτους ασθενών με CoViD στην Ελλάδα

Τέσσερις λόγους ξεχωρίζουν οι εντατικολόγοι, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τον υψηλό αριθμό θανάτων ασθενών με CoViD στην Ελλάδα. Βασικότερος είναι η έλλειψη κλινών ΜΕΘ και προσωπικού, που δημιουργούν κενά την ώρα της "μάχης", όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Το προεδρείο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, άφησε την Παρασκευή και αιχμή και κατά της πρόσφατης δήλωσης του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται εντός και εκτός ΜΕΘ έχουν την ίδια ποιότητα νοσηλείας.

Με αφορμή τα θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για τις ΜΕΘ στη χώρα μας, οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Αναστασία Κοτανίδου (διευθύντρια ΜΕΘ, "Ευαγγελισμός"), Μαρία Θεοδωρακοπούλου (διευθύντρια ΜΕΘ, "Αττικόν") και Βασίλειος Μπέκος (διευθυντής ΜΕΘ Ναυτικού Νοσοκομείου), έδωσαν στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων την περίοδο της πανδημίας.

Εξέφρασαν τη θλίψη τους για τους "ανυπόστατους", όπως χαρακτήρισαν, ισχυρισμούς του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ περί VIP ΜΕΘ, σημειώνοντας πως δεν γίνεται επιλογή των ασθενών που μπαίνουν σε κλίνη ΜΕΘ, αλλά διαλογή, με βάση επιστημονικά πρωτόκολλα και αδιάβλητο ηλεκτρονικό σύστημα, που ελέγχεται από τους επιστήμονες.

Αίσθηση προκάλεσε η αιχμηρή απάντηση της κ. Κοτανίδου στην αναφορά του πρωθυπουργού: "Μετά την πολύμηνη συνεχιζόμενη πανδημία, οι γιατροί και νοσηλευτές και το προσωπικό των ΜΕΘ, με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούμε τις συζητήσεις περί της λειτουργίας των ΜΕΘ. Είτε η αδόκιμη αναφορά της περασμένης εβδομάδας, περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ, είτε οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί για διακρίσεις μεταξύ ασθενών, προκάλεσαν την ανάγκη να είμαστε σήμερα εδώ, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια", είπε.

Θνητότητα CoViD

Απαντώντας σε ερώτηση του iatronet.gr για τον μεγάλο αριθμό των θανάτων που παρατηρείται στη χώρα μας, η κ. Κοτανίδου είπε πως η CoViD έχει πολύ υψηλή θνητότητα και πως το μέσο ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας είναι 50% έως 60%.

Εξηγώντας τα ποσοστά, οι επιστήμονες ανέδειξαν τέσσερις λόγους:

  • Η Ελλάδα έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της CoViD, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι.
  • Σε χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής, δεν θεωρούνται θάνατοι από CoViD όσοι έχουν σημειωθεί 14 μέρες μετά τη νόσηση των ασθενών.
  • Στις ίδιες χώρες, γίνεται διαλογή ασθενών, με βάση δυσμενείς προγνωστικούς παράγοντες: "Έλληνες που βρίσκονται στην Ευρώπη κάνουν λόγο για διαλογή. Η ελληνική κοινωνία δεν δέχεται κάτι τέτοιο", σχολίασε ο κ. Μπέκος.
  • Οι εντατικολόγοι στάθηκαν και στις ελλείψεις προσωπικού, λέγοντας ότι οι διεθνείς νόρμες προβλέπουν 6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι ΜΕΘ, στην Ελλάδα αναλογούν 10 νοσηλευτές για 5 κρεβάτια.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Μπέκου στο θέμα επάρκειας προσωπικού. Όπως είπε, επί σειρά ετών η Εταιρεία Εντατικολόγων προσπαθούσε να στελεχώσει τα 500 κρεβάτια ΜΕΘ που είχε η χώρα μας. Τα κρεβάτια αυτά - είπε - έχουν γίνει 1.280 και το προσωπικό δεν έχει αυξηθεί ανάλογα:

"Όταν έχεις 100 επαγγελματίες στρατιώτες και γίνεται μάχη, στην οποία χρειάζεσαι 500, οι επιπλέον 400 είναι έφρεδροι και τούς εκπαιδεύεις τη στιγμή της μάχης. Δεν θα γίνουν ετοιμοπόλεμοι σαν τους 100, άρα είναι φυσικό να έχεις περισσότερες απώλειες. Είναι πράγματα που όλοι μας καταλαβαίνουμε"...

Διαδικασία εισαγωγής

Σύμφωνα με τους εντατικολόγους, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες, στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς, εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Σημαντικό στοιχείο ότι έχουν εξέλθει 3.588. Εξήγησαν, δε, τη διαδικασία εισαγωγής των ασθενών στη ΜΕΘ:

Από τη στιγμή της διασωλήνωσης, τα στοιχεία κάθε ασθενή εισάγονται στην πλατφόρμα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους εντατικολόγους που εφημερεύουν (24ωρες εφημερίες).

Οι ελεύθερες κλίνες που μπορεί να καταγράφονται, οφείλονται σε αδυναμία κάποιου νοσοκομείου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες περιστατικών. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ νοσοκομείου το οποίο δεν διαθέτει νευροχειρουργική κλινική

Όπως τόνισαν, στην κλίνη δεν αναγνωρίζουν προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντατικολόγοι: Γιατί έχουμε τόσους θανάτους ασθενών με CoViD στην Ελλάδα"

Ελβετία: Είσοδος σε εσωτερικούς χώρους μόνο στους εμβολιασμένους με υποχρεωτική χρήση μάσκας

Η ελβετική κυβέρνηση πρότεινε νωρίτερα την Παρασκευή μια ολόκληρη σειρά περιορισμών για τους ανεμβολίαστους απέναντι στον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων Covid-19, μια επιδημιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται "πολύ κρίσιμη" και με "δυσμενή" εξέλιξη.

Όπως προβλέπεται στη λειτουργία της Συνομοσπονδίας, αυτά τα μέτρα τίθενται σε διαβούλευση έως τις 14 Δεκεμβρίου στα καντόνια και τους ενδιαφερομένους κύκλους.

Το ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) έβαλε δυο επιλογές:

Η πρώτη προβλέπει, για τους εσωτερικούς χώρους, την υιοθέτηση του λεγόμενου κανόνα "2G" (στα γερμανικά "geimpft oder genesen", ή πρόσβαση μόνο στους εμβολιασμένους ή αποθεραπευμένους) με την υποχρέωση να φορούν μάσκα και να καταναλώνουν καθήμενοι.

Η πρόσβαση στους πολιτιστικούς χώρους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις αίθουσες ψυχαγωγίας καθώς και στις εκδηλώσεις θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους ή αποθεραπευμένους.

Ένα αρνητικό τεστ θα είναι επίσης απαραίτητο (κανόνας των 2G+) όταν δεν είναι δυνατό οι πολίτες να φορούν μάσκα ή να καταναλώνουν καθήμενοι, όπως στις ντισκοτέκ, τα μπαρ και για ορισμένες δραστηριότητες ψυχαγωγίας.

Η δεύτερη εναλλακτική προβλέπει το κλείσιμο των χώρων όπου δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

Στις δυο περιπτώσεις, τα βασικά μέτρα ενισχύονται με την υποχρεωτική τηλεργασία, τον περιορισμό των ιδιωτικών συναντήσεων για παράδειγμα, και την εισαγωγή εκ νέου της διδασκαλίας από απόσταση στα πανεπιστήμια.

Η Ελβετία και το μικρό γειτονικό της Λιχτενστάσταϊν έχουν ανακοινώσει περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 --πάνω από το ένα δέκατο του πληθυσμού -- και περισσότερους από 11.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας πέρυσι.

Όπως οι άλλες χώρες της περιοχής, η Ελβετία, που έχει σχεδόν 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, έχει αύξηση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Η χώρα κατέγραψε 11.340 θανάτους λόγω της Covid-19 από την αρχή της πανδημίας.

Απέναντι στο νέο κύμα μολύνσεων, η Ελβετία διεύρυνε πρόσφατα τη χρήση μάσκας, όπως και την υποχρέωση του υγειονομικού πάσου.

Ο αριθμός των μολύνσεων με την παραλλαγή Δέλτα, που κυριαρχεί επί του παρόντος, είναι πολύ υψηλός και το βάρος που πέφτει στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της κυβέρνησης, ένα πρώτο κρίσιμο επίπεδο στις μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να καταγραφεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι αρχές εκτιμούν εξάλλου ότι τα κρούσματα του νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον θα πολλαπλαστούν στην Ελβετία τις προσεχείς εβδομάδες και ότι αυτό το στέλεχος του ιού μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τον βαθμό μεταδοτικότητάς του, κυρίαρχο από τα μέσα ή τα τέλη Ιανουαρίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελβετία: Είσοδος σε εσωτερικούς χώρους μόνο στους εμβολιασμένους με υποχρεωτική χρήση μάσκας"

Βρετανία: Προστασία 70-75% από την αναμνηστική δόση έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή Όμικρον

Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων για την Covid-19 παρέχουν προστασία κατά 70-75% έναντι της ήπιας νόσου από τη νέα παραλλαγή Όμικρον, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Σε μια ανάλυση 581 ατόμων που είχαν προσβληθεί από την Όμικρον, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Pfizer/BioNTech παρείχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα προστασίας έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης, σε σύγκριση με την προστασία που παρείχαν απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.

Ωστόσο, με τη χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer, η προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης έφτανε το 70-75%, ανεξάρτητα από ποιο ήταν το αρχικό εμβόλιο που έκαναν.

Τα ευρήματα αυτά είναι κάποια από τα πρώτα δεδομένα για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, εκτός των εργαστηριακών μελετών, οι οποίες έδειξαν μειωμένη προστασία έναντι της Όμικρον. Τα πρώτα δεδομένα σε «κανονικές συνθήκες» δείχνουν ότι, μολονότι η Όμικρον μπορεί να μειώνει σημαντικά την προστασία που παρέχουν οι αρχικές δύο δόσεις, η ενισχυτική την αποκαθιστά, σε κάποιο βαθμό.

«Αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, αλλά υποδηλώνουν ότι λίγους μήνες μετά τη δεύτερη δόση, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από την παραλλαγή Όμικρον, σε σύγκριση με τη Δέλτα», είπε η Δρ Μαίρη Ράμσεϊ, η επικεφαλής του τμήματος Ανοσοποίησης της UKHSA.

Σύμφωνα με τη Ράμσεϊ, ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρότερης νόσου μειώνεται σημαντικά μετά την αναμνηστική δόση και για αυτό κάλεσε όλους τους πολίτες «να κάνουν την ενισχυτική δόση εάν είναι επιλέξιμοι».

Η UKHSA εκτιμά ότι, με βάση την τρέχουσα τάση, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η Όμικρον θα ευθύνεται για πάνω από το 50% όλων των μολύνσεων στη Βρετανία.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Προστασία 70-75% από την αναμνηστική δόση έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή Όμικρον"

Μήνυμα του 112 σε πολλές περιοχές για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους πολλών περιοχών που αναμένεται κακοκαιρία από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο Twitter:

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ιόνιο, Ήπειρο, Θεσσαλία, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου από τα ξημερώματα του Σαββάτου: Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Οδηγίες προστασίας bit.ly/31PfWPv

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα του 112 σε πολλές περιοχές για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι – Πού θα χιονίσει

Παραμένει άστατος ο καιρός αύριο Σάββατο (11.12.2021) με ισχυρές καταιγίδες, χιονοπτώσεις και ανέμους που θα φτάνουν τα 9 μποφόρ.

Αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες και την Εύβοια προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες στα βορειοδυτικά θα είναι πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στα πελάγη έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονα, τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στη Μακεδονία και βαθμιαία στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας, οι οποίες πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα τις απογευματινές και βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 στα ανατολικά 8 και βαθμιαία στο Θρακικό τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, οι οποίες στα ορεινά της Ηπείρου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Τα έντονα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που γρήγορα από τα δυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς καθώς και κατά τόπους στην ανατολική Πελοπόννησο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά, ωστόσο από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στα ανατολικά και νότια θαλάσσια – παράκτια 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στις Κυκλαδες και τη δυτική Κρήτη τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

NΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία στα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα.
Άνεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 και στα βόρεια έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονα, τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στα νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι – Πού θα χιονίσει"

Θεσσαλονίκη: Δεκατρείς συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ. για χρηματισμό γιατρών και παράνομες συνταγογραφήσεις

Δεκατρία άτομα, στην πλειονότητά τους ιατρικοί επισκέπτες αλλά και στελέχη φαρμακευτικής εταιρείας, συνελήφθησαν ύστερα από επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για υπόθεση που συνδέεται με χρηματισμούς γιατρών και παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων, κυρίως για παθολογικές και καρδιολογικές παθήσεις.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα των διωκτικών αρχών, ενώ απαιτήθηκαν και άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου εμπλεκόμενων προσώπων. Η ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνει πάνω από 100 άτομα και ανάμεσά τους, βρίσκονται, κατά τις ίδιες πηγές, γιατροί και φαρμακοποιοί, ενώ το ύψος της φερόμενης απάτης φαίνεται να ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο 24ωρο οι “αδιάφθοροι” της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε συλλήψεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Οι συνολικά 13 συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που άσκησε ποινική δίωξη εναντίον τους για εγκληματική οργάνωση, απάτη, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία και δωροληψία σε βάρος του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, διακίνηση ναρκωτικών μέσω συνταγογραφήσεων κ.ά.

Όλοι παραπέμφθηκαν ενώπιον του 2ου Ειδικού Ανακριτή Θεσσαλονίκης από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Δεκατρείς συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ. για χρηματισμό γιατρών και παράνομες συνταγογραφήσεις"

Μιχάλης Γιαννάκος: Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παρεμβαίνει για τις δηλώσεις του σχετικά με τις ΜΕΘ

Την παράβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, μετά της Αθήνας, προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου για τη λειτουργία των ΜΕΘ, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα grtimes.gr, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ζήτησε να διακριβωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης και της παράβασης καθήκοντος, για το σκέλος που αφορά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έδωσε συνέχεια και σήμερα (10.12.2021) στις καταγγελίες του για τις κλειστές ΜΕΘ σημειώνοντας ότι το σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει ΜΕΘ σε όλους τους διασωληνωμένους ασθενείς. Δεν αναφέρθηκε όμως εκ νέου για MEΘ σε VIP όπως είχε κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μιλώντας με σκληρά λόγια για την υπάρχουσα κατάσταση στα νοσοκομεία που περιθάλπουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό, εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, δήλωσε πώς το σύστημα του υπουργείου Υγείας, για την επιλογή ασθενών, διαπράττει αδικήματα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχάλης Γιαννάκος: Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παρεμβαίνει για τις δηλώσεις του σχετικά με τις ΜΕΘ"

Moderna: Φέρνει εμβόλιο «τρία σε ένα»: «Χτυπά» ταυτόχρονα κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Σε σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησε νωρίτερα την Παρασκευή η Moderna. Συγκεκριμένα η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά την πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου mRNA για τη γρίπη. Μάλιστα  η κλινική δοκιμή Φάσης Ι συνεχίζεται και η μελέτη Φάσης ΙΙ έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό εθελοντών, ανέφερε η εταιρεία.

Ωστόσο αν και τα δεδομένα είναι περιορισμένα, δίνουν προβάδισμα στη Moderna σε σχέση με την Pfizer και άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν αντιγριπικά εμβόλια mRNA. Επιπλέον  η Moderna ανέφερε ότι αναπτύσσει αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού η οποία ταυτόχρονα θα προσφέρει προστασία από τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο οποίος προκαλεί συχνά λοιμώξεις σε βρέφη και νήπια.

«Ακόμα και πριν από την πανδημία Covid-19, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο λόγω αναπνευστικών λοιμώξεων […] Στόχος μας είναι να μειώσουμε αυτό το βάρος με ένα ετήσιο αναμνηστικό εμβόλιο» τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Moderna: Φέρνει εμβόλιο «τρία σε ένα»: «Χτυπά» ταυτόχρονα κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό"

Κορωνοϊός: 103 θάνατοι με 5.087 κρούσματα και 702 διασωληνωμένους

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.087, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 994.901, εκ των οποίων 50,5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 95 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.848 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εγιναν συνολικά 471.223 τεστ, τα 23.172 μοριακά και τα 448.051 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα περιορίστηκε στο 1,08% έναντι 1,71% χθες αλλά με λιγότερα τεστ (322 χιλ.)

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 1.604 στην Αττική (1.629 χθες).
  • 831 στη Θεσσαλονίκη (940 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 210 από την Ανατολική Αττική (219 χθες).
  • 200 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (238 χθες).
  • 101 από τη Δυτική Αττική (90 χθες).
  • 226 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (207 χθες).
  • 464 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (483 χθες).
  • 151 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (149 χθες).
  • 217 από τον Πειραιά (205 χθες).
  • 35 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (38 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 56 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 1 στο Άγιο Όρος
  • 89 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 72 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 29 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 27 στην ΠΕ Άρτας.
  • 147 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 57 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 11 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 35 στην ΠΕ Δράμας.
  • 76 στην ΠΕ Έβρου.
  • 78 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 12 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 6 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 37 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 62 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 137 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 1 στην ΠΕ Θάσου.
  • 15 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 73 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 48 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 14 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 43 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 31 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 47 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 13 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 45 στην ΠΕ  Κιλκίς.
  • 118 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 59 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 10 στην ΠΕ Κω.
  • 43 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 89 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 76 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 74 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 14 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 91 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 49 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 5 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 4 στην ΠΕ Νάξου.
  • 32 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 1 στην ΠΕ Πάρου.
  • 57 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 64 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 25 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 47 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 58 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 45 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 8 στην ΠΕ Σάμου.
  • 127 στην ΠΕ Σερρών.
  • 2 στην ΠΕ Σύρου
  • 32 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 80 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 47 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 7 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 40 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 62 στην ΠΕ Χανίων.
  • 4 στην ΠΕ Χίου.
  • 106 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (115 χθες)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 103, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.085 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 702 (χθες 708). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 566 (80,63%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 136 (19,37%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.600 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 376 (ημερήσια μεταβολή -12.35%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 417 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 103 θάνατοι με 5.087 κρούσματα και 702 διασωληνωμένους"

Δίκη «ψευτογιατρού»: «Μας τον σύστησε γιατρός από τον Ευαγγελισμό» κατέθεσε γιος καρκινοπαθή

«Ένας χειρουργός του «Ευαγγελισμού» σύστησε στον πατέρα μου τον Κοντοστάθη. Ήμουν παρών όταν γνώρισε πρώτη φορά τον κατηγορούμενο», κατέθεσε σήμερα στη δίκη του «ψευτογιατρού», γιος θύματος του …Dr Kontou, όπως ο 48χρονος κατηγορούμενος συστήνονταν στα θύματά του. Ο πατέρας του μάρτυρα είχε διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα και σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε σήμερα ο γιος του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, «αποφάσισε να σταματήσει τις χημειοθεραπείες και πιάστηκε από τον κατηγορούμενο».

Ο γιος του άτυχου άνδρα, ο οποίος τελικά έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2016, κατέθεσε ότι ο πατέρας του έλεγε στην οικογένειά του πως ο κατηγορούμενος «είναι πολύ καλός γιατρός».

Ο μάρτυρας κατάθεσε χαρακτηριστικά: «Τον κ. Κοντοστάθη δεν τον γνωρίζω. Τον είδα μόνο μία φορά εξ αποστάσεως στον «Ευαγγελισμό», στον 5ο όροφο στη χειρουργική κλινική. Ο πατέρας μου είχε καρκίνο στον πνεύμονα, αφαίρεσε μισό πνεύμονα και μετά έκανε χημειοθεραπείες μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014. Ένας χειρουργός του «Ευαγγελισμού» του σύστησε τον Κοντοστάθη. Ήμουν παρών όταν γνώρισε πρώτη φορά τον κατηγορούμενο».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η υγεία του πατέρα του ήταν ήδη επιβαρυμένη όταν συνάντησε τον …Dr Konto. «Τον γνώρισε όταν ήταν σε οριακή κατάσταση, είχε πάρει την κατιούσα, ήταν με ένα πνεύμονα και έπαιρνε και οξυγόνο. Ο πατέρας μου είχε την κατιούσα πορεία διότι κάπνιζε τέσσερα πακέτα την ημέρα. Όταν γνώρισε τον κατηγορούμενο, είχε γίνει μετάσταση στον πνεύμονα, είχε έξι μήνες, ένα χρόνο ζωής», είπε ο γιος του θύματος σημειώνοντας πως ο …Dr Kontos προμήθευε τον καρκινοπαθή με σκευάσματα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας: «Πήγαμε πέντε φορές στο Κορωπί. Τις τέσσερις του έδωσε ένα μπουκαλάκι με σκεύασμα δεν ξέρω τι ήταν. «Του είπα πιστεύεις αυτά τα πράγματα; Ήταν όμως ένας άνθρωπος, που έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, το οριακό και αποφάσισε να σταματήσει τις χημειοθεραπείες και πιάστηκε από τον κατηγορούμενο. Μας έλεγε ότι «θα πάρω αυτό το σκεύασμα» και πως «είναι πολύ καλός ο γιατρός». Είχε ένα γιατρό από το χωριό που του έλεγε «μην πιάνεσαι με κουταμάρες και κάνεις βλακείες». Ωστόσο, ο πατέρας συνέχιζε τη φθίνουσα πορεία του. Όταν τελικά δεν έβλεπε καλυτέρευση και κατάλαβε ότι όλα αυτά ήταν ψέματα, γύρισε και μου είπε «παιδί μου έχεις δίκιο». Δυστυχώς, τον έχασα τον Μάρτιο του 2016».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη «ψευτογιατρού»: «Μας τον σύστησε γιατρός από τον Ευαγγελισμό» κατέθεσε γιος καρκινοπαθή"

ΠΟΕΔΗΝ: Nέα κινητοποίηση την Τετάρτη για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Με συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Κινητοποίησης που πραγματοποιήσαμε 1/12/2021 και κεντρικό σύνθημα “Δεν αντέχουμε άλλο”, οργανώνουμε νέα Κινητοποίηση την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 με συγκέντρωση Συνδικαλιστικών Στελεχών και Εργαζομένων στις 11:00 π.μ. στο Υπουργείο Υγείας (το κάθε Σωματείο μπορεί να πάρει αποφάσεις για διευκολυντικές Στάσεις Εργασίας).

Έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα στα νοσοκομεία, το προσωπικό που απέμεινε γίνεται “χίλια κομμάτια”.
Βρίσκεται σε κατάσταση λιποθυμίας για να μπαλώνουν τρύπες του συστήματος με 7.000 αναστολές εργασίας και 2.000 συνταξιοδοτήσεις.

Συνεχίζουμε τους αγώνες για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας-Πρόνοιας, την έμπρακτη αναγνώριση της τιτάνιας προσπάθειας των εργαζομένων και Προνοιακών Υπαλλήλων στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Μέχρι τώρα “είδαμε” μόνο χειροκροτήματα και στοχοποίηση».

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί: Ένταξη στα ΒΑΕ, αύξηση & επέκταση επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας, αύξηση μισθών, μόνιμο υγειονομικό επίδομα, χορήγηση του επιδόματος στις προνοιακές μονάδες ΕΚΕΨΥ, άρση αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση συμβασιούχων, χαρακτηρισμό σαν εργατικό ατύχημα τους θανάτους υγειονομικών από κορωνοϊό.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Nέα κινητοποίηση την Τετάρτη για την κατάσταση στα νοσοκομεία"

«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών οι συλληφθέντες

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης οδηγήθηκαν οι 11 συλληφθέντες για το περιστατικό της «σύλληψης» του διευθυντή Γυμνασίου του Αιγινίου, στην Πιερία, με την αιτιολογία ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, επειδή εφαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα αναφορικά με τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Μεταξύ των 9 αντρών και 2 γυναικών, μελών της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», είναι ένας απόστρατος αστυνομικός, μια δασκάλα χορού, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και άνεργοι. Μόνο τρεις από αυτούς έχουν παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο του Αιγινίου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αρπαγή από κοινού, βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη λειτουργίας Υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών, απειλή, συκοφαντική δυσφήμιση, απλή σωματική βλάβη και παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων

Ενόψει της μεταγωγής τους στα Δικαστήρια της Κατερίνης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνήθηκαν να υποβληθούν στον προβλεπόμενο έλεγχο για κορονοϊό και για αυτό το λόγο σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία.

Εξάλλου, γονείς και μαθητές πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατεία του Αιγινίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το πρωτοφανές περιστατικό.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών οι συλληφθέντες"

Πλεύρης: Δεν επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Για ελεεινά ψεύδη του Μιχάλη Γιαννάκου, που προσβάλλουν τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας από τη Θεσσαλονίκη τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για «VIP κλίνες ΜΕΘ».

«Τα ελεεινά ψεύδη θα παίρνουν τις απαντήσεις τους», είπε. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται κλίνη ΜΕΘ αλλά αναγκάζονται να βρίσκονται είτε σε χειρουργικά κρεβάτια είτε σε ΜΑΦ, να διασωληνώνονται με όλους τους ιατρικούς κανόνες και την τεχνική υποδομή εκτός κλινών ΜΕΘ, περιμένοντας να βρεθούν στους χώρους.

«Όμως καταγγελία ότι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό -διότι αυτοί είναι κατά βάση που βρίσκονται στα νοσοκομεία- ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στην πλατφόρμα, έχουν ένα σύστημα όπως το λέει να επιλέγουν ποιοι θα μπαίνουν σε κλίνες ΜΕΘ και ποιοι θα βρίσκονται έξω και να κρατάνε και κλίνες ΜΕΘ, με συγχωρείτε, αλλά αυτά δεν μπορεί να τα λέει άνθρωπος ο οποίος δουλεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι προσβολή για όλους τους συναδέλφους του και γι' αυτό τον λόγο δεν έχει τολμήσει να πει ποιο είναι αυτό το σύστημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Γιατί αυτό το σύστημα, αν υπάρχει, απευθύνεται στους γιατρούς που είναι στις ΜΕΘ, στους νοσηλευτές στα νοσοκομεία, στους ανθρώπους του ΕΚΑΒ. Αυτούς που προσβάλλει. Ως υπουργός λοιπόν δεν θα ανεχθώ, προκειμένου ο καθένας να παίξει το τηλεοπτικό του παιχνίδι, να προσβάλλει αυτούς που πραγματικά είναι στην πρώτη γραμμή μάχης. Γιατί η πρώτη γραμμή μάχης δεν γίνεται στις τηλεοράσεις, γίνεται μέσα σε αυτές τις μονάδες».

Διαμαρτυρία υγειονομικών

Στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ περίμεναν τον υπουργό Υγείας δεκάδες υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού, ζητώντας την επαναφορά τους στην εργασία. Ο κ. Πλεύρης εισήλθε από άλλη είσοδο, προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπος με τους συγκεντρωμένους.
Σε ερώτηση που δέχτηκε, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, αν δεν εμβολιαστούν.

«Λέμε με απόλυτη ειλικρίνεια σε αυτούς τους ανθρώπους, που και αυτοί ήταν στην πρώτη φάση στο ΕΣΥ και έδωσαν τη μάχη και υπάρχει σεβασμός προς το πρόσωπό τους, ότι όσο διαρκεί η πανδημία δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό, εάν δεν έχει εμβολιαστεί. Αυτό είναι και η ξεκάθαρη θέση», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε επιλέξει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες. Εμείς δεν πιστεύουμε στην προαιρετική υποχρεωτικότητα, που αναφέρει η αντιπολίτευση, που μας εγκαλεί να βάλουμε κι άλλο κόσμο αλλά δεν μας λέει τις κυρώσεις. Όποιος δεν εμβολιαστεί, δεν μπορεί να γυρίσει. Τους καλούμε να εμβολιαστούν, να γυρίσουν στις θέσεις στις οποίες ανήκουν, να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους εδώ πέρα, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει παραχώρηση σε αυτό το θέμα».

Εγκαίνια δύο νέων μονάδων από δωρεές

Ο κ. Πλεύρης, που συνοδευόταν από την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαινιάσει δύο νέες υγειονομικές μονάδες που δημιουργήθηκαν χάρη σε δωρεές.
Μετά το Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, που δημιουργήθηκε σε ανεξάρτητο βοηθητικό χώρο του νοσοκομείου και ανακαινίστηκε χάρη σε δωρεές, μετέβη στην περιοχή της Πυλαίας, όπου εγκαινίασε τη νέα αποκεντρωμένη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Θεαγένειου νοσοκομείου, που δημιουργήθηκε χάρη σε προσωπική δωρεά της Μαριάννας Λάτση.

Η Μονάδα, που θα συμβάλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του Θεαγένειου και στον περιορισμό της λίστας αναμονής, εκτείνεται σε 1.800 τ.μ. μαζί με τους περιφερειακούς της χώρους, διαθέτει 41 θέσεις για τη διενέργεια χημειοθεραπειών και θα εξυπηρετεί ετησίως 35.000 ογκολογικούς ασθενείς. Παράλληλα διαθέτει ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο, αίθουσα αιμοληψιών, χώρο επειγόντων περιστατικών, φαρμακείο, χώρους αναμονής συνοδών, τραπεζαρία, αποδυτήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης: Δεν επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί"

Ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών – Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν σε ερωτήσεις πολιτών

Άνοιξε από σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών κατά της COVID-19. Οι γονείς μπορούν να κλείσουν άμεσα το ραντεβού για τα παιδιά τους, προστατεύοντας πρώτα από όλα τα ίδια και ενισχύοντας τη θωράκιση του σχολικού περιβάλλοντος. Οι εμβολιασμοί αυτής της ηλικιακής ομάδας ξεκινούν την Τετάρτη 15/12.

Με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 5-11 κατά της νόσου του κορονοϊού, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνει ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη 14/12 στις 5 το απόγευμα.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα. Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα. Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Τα ερωτήματα θα μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από σήμερα, Παρασκευή 10/12, ως και τη Δευτέρα 13/12, στη φόρμα https://forms.gle/5aVjjXPxYVSUUeUr8.

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, από το κανάλι του Υ.ΠΑΙ.Θ. στο YouTube στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCYAzzqiqb2347rjG_dVCtxg και από το λογαριασμό του ΥΠΑΙΘ στο Facebook: https://www.facebook.com/MinEduGR.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τα δικά τους ερωτήματα στις ειδικούς και να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή ενημέρωση για τη σημασία της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών – Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν σε ερωτήσεις πολιτών"

Δίκη «ψευτογιατρού»: «Τον πήγα στον Άγιο Σάββα για εξετάσεις, τον συνόδευε ο Κοντοστάθης» αποκάλυψε φίλος 46χρονου θύματος

«Ήταν πεπεισμένος ότι ακολουθεί ένα καλό δρόμο και ότι θα γίνει καλά... Ώρες ώρες μου θύμιζε πρεζόνι, ήταν σαν μεθυσμένος…», κατέθεσε σήμερα στη δίκη του «ψευτογιατρού» για τους 12 θανάτους καρκινοπαθών και τις 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών, μάρτυρας-φίλος 46χρονου άνδρα που έφυγε από τη ζωή, όταν εμπιστεύτηκε την υγεία του στον 48χρονο κατηγορούμενο.

Το θύμα, είχε νοσήσει από καρκίνο των όρχεων -και όπως του είχαν πει οι θεράποντες ιατροί του- κατά 95% θα γινόταν καλά και θα προχωρούσε τη ζωή του. Ωστόσο, τα πράγματα πήραν μια διαφορετική τροπή για τον άτυχο άνδρα, όταν στο δρόμο του, βρέθηκε ο «ψευτογιατρός», όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες.

«Μου είπε ότι είχε καρκίνο στο όσχεο και ότι οι γιατροί του ανέφεραν ότι δεν πρέπει να ανησυχεί γιατί ήταν στο αρχικό στάδιο» κατέθεσε στο δικαστήριο ο φίλος του άτυχου άνδρα για να περιγράψει στη συνέχεια την γνωριμία του θύματος με τον κατηγορούμενο «ψευτογιατρό», ο οποίος σήμερα μάλιστα απουσίασε από το ακροατήριο.

«Τον Φεβρουάριο του 2007 μου είπε ότι γνώρισε έναν γιατρό διεθνούς φήμης που είχε θεραπεύσει πολύ κόσμο και ότι θα γλύτωνε την επέμβαση. Μου ακούστηκε καλή ιδέα παρ' όλο που οι γιατροί του ζητούσαν άλλα πράγματα, δηλαδή χειρουργείο, βιοψία και μετά χημειοθεραπεία. Με πλησίασε κάποια στιγμή το 2010 και μου ζήτησε χρήματα για κάποια ένεση. Μου είπε ότι υπήρχαν αυτά τα χρήματα αλλά θα αντιδρούσε η γυναίκα του. Κάποια στιγμή τον πήγα στον Άγιο Σάββα για εξετάσεις. Όταν βγήκε τον είδα να συνοδεύεται από κάποια άλλα άτομα με λευκές ποδιές. Μαζί τους ήταν και ο Κοντοστάθης», ανέφερε ο μάρτυρας, αναφέροντας ακόμη στο δικαστήριο ότι είχε δανείσει στον φίλο του περίπου 30.000 ευρώ για να προμηθεύεται τα σκευάσματα του κατηγορούμενου. «Δεν του έφερνα καμία αντίρρηση γιατί ήταν αδελφός» είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Τον έβλεπα φοβερά αδύναμο και ώρες ώρες ενώ ήταν ήρεμος άνθρωπος γινόταν οξύθυμος. Δεν ξεκίνησε όσα του έλεγαν οι γιατροί του γιατί του είπαν ότι υπάρχει γιατρός που μπορείς να αποφύγεις το μαχαίρι».

Πρόεδρος: Τι σας έλεγε για την αγωγή που ακολουθούσε (σ.σ. από τον κατηγορούμενο);

Μάρτυρας: Ήταν κάθετος, δεν το άνοιγα το θέμα θα καταλήγαμε σε καβγά.

Στη συνέχεια με δάκρυα στα μάτια ο μάρτυρας είπε: Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει πεθάνει δυο φορές, μια επίσημα και μια ανεπίσημα.

Πρόεδρος: Σας είχε πει τι αγωγή ακολουθούσε από τον Κοντοστάθη;

Μάρτυρας: Μου έλεγε ότι είναι κάποια φάρμακα. Είχα δει ένα μπουκάλι, οπτικά ήταν σαν να ήταν κόλα, όταν το άνοιξα μύριζε τόσο πολύ που νόμιζα ότι είχε χαλάσει.

Πρόεδρος Σας έλεγε κάτι για χειρουργείο;

Μάρτυρας: Ότι θα πήγαινε κάπου στην Ελβετία. Κάτι είχε κάνει από χειρουργείο αλλά δεν ξέρω που. Για Ελβετία ήξερα.

Ακόμη, ο μάρτυρας ανέφερε πως δάνεισε στον φίλο του ποσό περίπου 30.000 ευρώ για να αγοράζει τα σκευάσματα του κατηγορούμενου. «Εγώ από την ώρα που του δάνεισα τα χρήματα δεν τον ξαναείδα. Αντιδρούσε αν του έλεγες κάτι. Ήταν πεπεισμένος ότι ακολουθεί ένα καλό δρόμο και ότι θα γίνει καλά... Ώρες ώρες μου θύμιζε πρεζόνι, ήταν σαν μεθυσμένος ενώ αν τον βλέπατε κανονικά ήταν ένας άνθρωπος μάγκας», είπε για να καταθέσει στη συνέχεια πως μετά τον Μάιο του 2010 έχασε τελείως τον φίλο του. «Νόμιζα ότι με αποφεύγει για τα λεφτά» είπε.

Νωρίτερα, στο ακροατήριο ολοκλήρωσε την κατάθεσή της η σύζυγος 46χρονου. Η μάρτυρας εξετάστηκε από τους συνηγόρους της υπεράσπισης και διαμαρτυρήθηκε έντονα για το ύφος και τον τόνο που οι συνήγοροι της υπέβαλλαν τις ερωτήσεις τους, αμφισβητώντας τα όσα η ίδια είχε αναφέρει στην κατάθεσή της. «Έλεος. Προσπαθώ να δικαιώσω τη μνήμη του συζύγου μου και δέχομαι αυτήν την επίθεση. Έχω αγκαλιάσει τόσα πτώματα διαμελισμένα λόγω εργασίας και αυτήν την κρυάδα δεν την έχω ζήσει ποτέ. Δεν θέλω να μου μιλάτε έτσι, θα πάθω νευρική κρίση», είπε η μάρτυρας.

Η δίκη συνεχίζεται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη «ψευτογιατρού»: «Τον πήγα στον Άγιο Σάββα για εξετάσεις, τον συνόδευε ο Κοντοστάθης» αποκάλυψε φίλος 46χρονου θύματος"

Ανατροπές στις πτήσεις: Στις 90 ημέρες λήγει η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την αλλαγή στο χρονικό όριο ισχύος της βεβαίωσης νόσησης που θα ισχύει από τώρα και στο εξής για τις αεροπορικές μετακινήσεις εξωτερικού.

Συγκεκριμένα τροποποιείται μία από τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα ως ακολούθως:

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα ημέρες μετά από αυτόν.

Οι προηγούμενες αεροπορικές οδηγίες προέβλεπαν ότι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος έως εκατόν ογδόντα ημερών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια, αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

Ειδικά για τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 15/7/2021 έως και τις 31/10/2021, η αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι παραμένουν σε ισχύ.

Επίσης δίνεται νέα παράταση, έως την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, των notams με τις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια για πτήσεις εξωτερικού, ενώ παραμένουν και οι περιορισμοί αφίξεων από τις 9 χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι). Οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19 καθώς και της νέας παραλλαγής Όμικρον (μετάλλαξη της Μποτσουάνας).

Ειδικότερα, οι αεροπορικές οδηγίες για πτήσεις από το εξωτερικό που θα ισχύουν έως 17/12/21 προβλέπουν τα ακόλουθα:

Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες: Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία, ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 42 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία, Αργεντινή, Ινδία, Ουρουγουάη, Σουλτανάτο του Ομάν, Χιλή, Μεξικό, Κόσοβο και Κινεζική Ταϊπέι.

Τι ισχύει για το PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Είσοδος στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό PCR/RAPID TEST ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό: Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις παρακάτω:

  1. Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό Covid-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.
  2. Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό Covid-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.
  3. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα ημέρες μετά από αυτόν.
  4. Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE) καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό.

Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό) για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις (10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρα μας.

Αεροπορική οδηγία για υπηκόους Αργεντινής, Ινδίας, Ουρουγουάης, Σουλτανάτου του Ομάν, Μεξικού και Χιλής: Οι μόνιμοι κάτοικοι των συγκεκριμένων τρίτων χωρών, εκτός όλων των άλλων προϋποθέσεων εισόδου στην Ελλάδα που προβλέπονται από την αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού, θα εισέρχονται στη Χώρα με την πρόσθετη προϋπόθεση να υποβάλλονται στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ (pcr ή rapid) ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κατάσταση.

Αεροπορική οδηγία για Ρώσους επιβάτες: Όλοι οι ταξιδιώτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για τον Covid-19 κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Υποχρεωτικό τεστ στην άφιξη για ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, από τις ακόλουθες 16 χώρες (ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί): Επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από Αίγυπτο, Αλβανία, Αργεντινή, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Βόρεια Μακεδονία, Πακιστάν, Ρωσία και Τουρκία, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους, θα υποβάλλονται στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία θα ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς υπάρχει εξαίρεση για τους ταξιδιώτες/επιβάτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει από Covid-19.

Αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού για ταξιδιώτες από χώρες της Ν. Αφρικής: Ειδικά για επιβάτες που η πτήση τους έχει ξεκινήσει από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται μόνο Έλληνες υπήκοοι, τα μέλη των οικογενειών τους και πολίτες άλλων κρατών που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό Covid-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.
  2. Οι ξένοι υπήκοοι των οποίων οι πτήσεις ξεκινούν από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής, για να γίνουν δεκτοί στην Ελλάδα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  3. Όλοι οι ταξιδιώτες από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ (rapid test) για τον Covid-19 κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα.
  4. Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός, καραντίνα δέκα (10) ημερών, σε ορισμένο από τις αρμόδιες αρχές ξενοδοχείο καραντίνας και επανέλεγχος των επιβατών με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
  5. Οι εξαιρέσεις για τους συγκεκριμένους επιβάτες από τις εννέα χώρες της Αφρικής δεν απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες από οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα που ήδη ισχύει.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπές στις πτήσεις: Στις 90 ημέρες λήγει η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης"

Πύργος: Απίστευτοι βανδαλισμοί στο 4ο γυμνάσιο - Ρημαδιό το σχολείο (photos & video)

Η παραβατικότητα χτύπησε "κόκκινο" στο 4ο γυμνάσιο Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες μαθητές του σχολείου αλλά και εξωσχολικά άτομα φέρονται να είναι υπεύθυνα για την εικόνα που αντίκρισαν σήμερα η διευθύντρια και οι καθηγητές του σχολείου.

Καμένες κουρτίνες και εξοπλισμός, σπασμένα τζάμια, φθορές σχεδόν παντού σε δέκα αίθουσες, εικόνες ισοπέδωσης σε όλο το σχολείο.

Αυτή την ώρα βρίσκονται στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Γιώργος Φωτεινόπουλος και η διευθύντρια του σχολείου κα Μπαντούνα για να καταγγείλουν το γεγονός στις Αρχές.

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας για τις καταστροφές στο 4ο Γυμνάσιο

Με δήλωσή του ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Γιώργος Φωτεινόπουλος τοποθετήθηκε για τα θλιβερά γεγονότα στο 4ο γυμνάσιο Πύργου.

"Επισκέφτηκα το 4ο Γυμνάσιο Πύργου και συνάντησα μια εικόνα πολύ δύσκολη. Στο ένα μέρος η διευθύντρια και οι καθηγητές του σχολείου να κλαίνε και στο άλλο μέρος πολλοί βανδαλισμοί.

Μια έντονη μυρωδιά καμένου, σπασμένες πόρτες, σπασμένα τζάμια , σπασμένα ηλεκτρικά, καμένες κουρτίνες, αναποδογυρισμένα θρανία, μια απίστευτη βιαιότητα. Θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς τους μαθητές που έκαναν τους βανδαλισμούς και ειδικά στους γονείς τους και να τους πω ότι καταστρέφοντας το σχολείο τους είναι σαν να καταστρέφουν το σπίτι τους, είναι σαν να βάζουν φωτιά στο μέλλον τους.

Θέλω να τους παρακαλέσω να σκεφτούν τη καταστροφή που έκαναν, να προβληματιστούν και να μετανιώσουν. Προχωρήσαμε σε όλους τους νόμιμους τρόπους για να βρεθούν ποιοι τα έκαναν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Αμέσως στο σχολείο έφτασε και ο Αντιδήμαρχος παιδείας κος Πλεμμένος, καθώς και η αν. διευθύντρια παιδείας κα Ζάγκλη και ξεκίνησε αμέσως ο προγραμματισμός όλων των επιδιορθώσεων των ζημιών για να γίνει λειτουργικό και πάλι το σχολείο. Τους ευχαριστώ για την ανταπόκριση και τους ζητώ να γίνουν όλα πολύ γρήγορα. Για το πώς θα συνεχιστεί η μαθητική διαδικασία θα ενημερωθούν οι μαθητές από το σχολείο τους" είπε ο κ. Φωτεινόπουλος.

Δείτε video:

Δείτε φωτογραφίες:

tetarto 2

tetarto 3

tetarto 4

tetarto 5

tetarto 6

 tetarto 7

tetarto 8

tetarto 9

tetarto 10

tetarto 11

tetarto 12

tetarto 13

tetarto 14

tetarto 15

ilialive
Διαβάστε Περισσότερα » " Πύργος: Απίστευτοι βανδαλισμοί στο 4ο γυμνάσιο - Ρημαδιό το σχολείο (photos & video) "

Πληθωρισμός: Εκτόξευση 4,8% τον Νοέμβριο – Έρχεται μόνιμος μηχανισμός παρέμβασης για το ρεύμα

Το ισχυρό κύμα της ακρίβειας αποτυπώνεται στα στοιχεία του πληθωρισμού που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε τοποθετήσει τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στο 4,3%. Πάντως, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, παρουσίασε αύξηση 0,5%.

Οι ανατιμήσεις έχουν «οδηγό» κυρίως την ενέργεια, με τις αυξήσεις να έχουν περάσει σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών.

Πού οφείλεται η νέα αύξηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση του πληθωρισμού το Νοέμβριο κατά 4,8%, οφείλεται:

3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, πουλερικά, αρνί και κατσίκι, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, καφέ.

3,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

1,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,1% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.

0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.

2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε:τηλεφωνικές υπηρεσίες, τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων.

0,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.

0,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι οξύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά εξακολουθούν να επιμένουν ότι είναι παροδικές. Πολλοί αναλυτές, την ίδια ώρα, προβλέπουν ότι η άνοδος των τιμών δεν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο, αλλά θα κρατήσει σε βάθος χρόνου, «κουρεύοντας» τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

πληθωρισμός

Απειλή για τα νοικοκυριά

Η εκτίναξη των τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που μοιάζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς καταιγίδας, η οποία δεν φαίνεται πότε θα ολοκληρωθεί. Όπως αποδεικνύεται, τα μέτρα που ελήφθησαν με την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορούν να καλύψουν το μεγάλο βάρος για τα νοικοκυριά.

Τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να θέσουν σε εφαρμογή έως τα τέλη Ιανουαρίου έναν μόνιμο μηχανισμό παρέμβασης, ο οποίος θα λειτουργεί αυτόματα, όταν εκτοξεύονται οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να επιδοτούνται οι λογαριασμοί των νοικοκυριών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρόκειται για μία γραμμή άμυνας που θα εφαρμόσουν τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να αποκρούσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, που βιώνουν μια πρωτοφανή ενεργειακή καταιγίδα.

Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια, όπως συνέβη με την πρόσφατη κυβερνητική παρέμβαση και θα αφορά το σύνολο των παρόχων, όχι μόνο τη ΔΕΗ. Στόχος είναι να ελαφρυνθούν από το κύμα των ανατιμήσεων νοικοκυριά που βρίσκονται σε δυσμενέστερη οικονομική θέση, αφού εκτιμάται ότι οι διεθνείς τιμές του ρεύματος θα συνεχίσουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2022.

Έρχεται ο μόνιμος μηχανισμός

Με τις χονδρικές τιμές στο ρεύμα να έχουν σταθεροποιηθεί στο επίπεδο των 220 – 230 ευρώ / MWh, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως έχει ήδη «ψαλιδιστεί» σημαντικά η έκπτωση των 39 ευρώ που έχει ανακοινώσει για την αναχαίτιση της ακρίβειας στους λογαριασμούς νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να επιστρατευθεί ένα νέο «όπλο» για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για έναν μόνιμο μηχανισμό παρέμβασης, ο οποίος θα λειτουργεί αυτόματα όταν εκτοξεύονται οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια, θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών και των παρόχων ενέργειας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πληθωρισμός: Εκτόξευση 4,8% τον Νοέμβριο – Έρχεται μόνιμος μηχανισμός παρέμβασης για το ρεύμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news