facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Η κάμερα κατέγραψε τους Ρομά «ποντικούς» σε κεντρικό café της Λαμίας

Δεν έχει σταματημό η παραβατική δράση των ανήλικων Ρομά, όταν σβήνουν τα φώτα της πόλης.

Πρώτος στόχος τα καταστήματα εστίασης και καφέ στην πλατεία Ελευθερίας, όπου πολλές φορές διανυκτερεύουν στα άνετα μαξιλάρια τους.

Το βίντεο που ακολουθεί καταγράφει τη διάρρηξη καταστήματος του κέντρου από δύο ανήλικα άτομα, που περίμεναν μέχρι τις 04:00’ τα ξημερώματα πριν σκαρφαλώσουν σε παράθυρο παταριού. Μάλιστα για να φτάσουν σε αυτό χρησιμοποίησαν σκαμπό από τον εξοπλισμό του καταστήματος!

Δείτε το βίντεο:

 

 Πρόσφατα είχαμε τονίσει το πρόβλημα που δημιουργούν στο κέντρο της πόλης οι ανήλικοι Ρομά.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κάμερα κατέγραψε τους Ρομά «ποντικούς» σε κεντρικό café της Λαμίας "

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στη Ρόδο με δράση στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε παράνομους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στη σύλληψη των μελών της και την εξάρθρωση της οργάνωσης προέβησαν τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Ρόδου και του Κλιμακίου των Ειδικών Αποστολών Ρόδου, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση στη Ρόδο. Τα μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης φρόντιζαν παράλληλα και για τη διαμονή στη Ρόδο των παράνομων μεταναστών ενώ διευκόλυναν και την προώθησή τους στην ενδοχώρα.

Συνολικά συνελήφθησαν δέκα αλλοδαποί ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (έξι υπήκοοι Συρίας 16, 20, 25, 27, 44 και 47 ετών, δύο υπήκοοι Τουρκίας 22 και 29 ετών, ένας υπήκοος Παλαιστίνης 35 ετών, ένας υπήκοος Μολδαβίας 32 ετών) και ένας 53χρονος ημεδαπός.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, στις 24 Ιουλίου εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ένα ύποπτο θαλαμηγό σκάφος να αποβιβάζει ικανό αριθμό αλλοδαπών στην ακτή Κεραμένη του Μονόλιθου της Ρόδου και στη συνέχεια να κινείται προς τα απέναντι τουρκικά παράλια. Με τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων το ΠΛΣ ακινητοποίησε το Θ/Γ σκάφος, στο οποίο επέβαιναν ο 22χρονος χειριστής και ο 29χρονος βοηθός του (και οι δυο υπήκοοι Τουρκίας). Παράλληλα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή του Μονόλιθου συνολικά έντεκα αλλοδαποί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Στο πλαίσιο της προανάκρισης αναγνωρίστηκαν ο 22χρονος και ο 29χρονος ως κυβερνήτης και βοηθός του Θ/Γ σκάφους και συνελήφθησαν ως διακινητές των αλλοδαπών από τα απέναντι της Ρόδου τουρκικά παράλια, ενώ το Θ/Γ σκάφος κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης από ξηράς, στο σημείο αποβίβασης των αλλοδαπών εντοπίστηκαν δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα. Με το ένα όχημα, ένας διακινητής μετέφερε και φυγάδευσε τέσσερις μετανάστες από το σημείο αποβίβασης τους στην περιοχή του αεροδρομίου της Ρόδου. Κατόπιν έκρυψε το όχημα μέσα σε περίφρακτο χώρο πολυτελούς κατοικίας στην περιοχή της Κρεμαστής. Ο ίδιος διακινητής μαζί με άλλους τρεις αλλοδαπούς με το άλλο όχημα εντοπίστηκε στη πόλη της Ρόδου, όπου όλοι τους συνελήφθησαν. Νωρίτερα οι εν λόγω διακινητές είχαν μεταβεί σε διάφορα σημεία στην πόλη της Ρόδου για επιτήρηση των περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και των κινήσεών τους. Μάλιστα όχι μόνο επόπτευαν τα σημεία στα οποία αποβιβάσθηκαν οι παράνομοι μετανάστες από το Θ/Γ σκάφος αλλά και τη χερσαία διαδρομή από την οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν. Διενεργήθηκαν νόμιμες κατ' οίκον έρευνες, με την παρουσία δικαστικού λειτουργού σε τρεις οικίες, οι δύο εκ των οποίων ήταν οικίες απόκρυψης (safehouses) και η τρίτη ήταν η προαναφερθείσα πολυτελής κατοικία, όπου διέμεναν και μέλη της οργάνωσης. Κατά τις κατ' οίκον έρευνες βρέθηκαν συνολικά τριάντα ένας αλλοδαποί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ συνελήφθησαν επιπλέον πέντε αλλοδαποί. Επίσης πραγματοποιήθηκε νόμιμη κατ' οίκον έρευνα και στον επαγγελματικό χώρο του ημεδαπού συλληφθέντα.

Συνολικά, κατά τις διενεργούμενες έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ένα Θ/Γ σκάφος, τρία Ι.Χ.Ε. οχήματα, είκοσι συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ένας σκληρός εξωτερικός δίσκος, μία συσκευή αποθήκευσης αρχείων (usb stick), ένας φορητός υπολογιστής (laptop),το χρηματικό ποσό των επτά χιλιάδων ευρώ, τριάντα τέσσερις ταυτότητες άλλων χωρών, έντεκα ελληνικές κάρτες ασύλου αμφιβόλου γνησιότητας, μία άδεια διαμονής Ισπανίας αμφιβόλου γνησιότητας, ένα δίπλωμα οδήγησης Γαλλίας και δεκαέξι διαβατήρια διαφόρων χωρών αμφιβόλου γνησιότητας.

Το υπόψη οργανωμένο κύκλωμα δρούσε με διακριτούς ρόλους σύμφωνα με τους οποίους, το ηγετικό στέλεχος φέρεται να είχε τον συντονισμό και τις επικοινωνίες με τους διακινητές από την Τουρκία για το πότε και σε ποιο σημείο της Ρόδου θα αφιχθεί σκάφος με παράνομους μετανάστες. Τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν την παραλαβή τους από την εκάστοτε παραλία του νησιού, έπειτα τους απέκρυπταν από τις ελληνικές αρχές μεταφέροντάς τους σε safe houses και φρόντιζαν για την προμήθειά τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν στην ενδοχώρα. Το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης από την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο ανερχόταν στα 6.000 ευρώ κατά κεφαλή.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στη Ρόδο με δράση στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα"

Τουρίστρια κατήγγειλε μπάρμαν ότι την βίασε στην τουαλέτα του μπαρ που εργάζεται

Μία καταγγελία βιασμού ερευνούν τα τελευταία 24ωρα οι αστυνομικοί του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, μία 32χρονη Γαλλίδα πήγε σήμερα τα ξημερώματα στο αστυνομικό τμήμα Χερσονήσου και κατήγγειλε πως έπεσε θύμα βιασμού από έναν μπάρμαν.

Όπως αναφέρει στην καταγγελία της, χθες το βράδυ η τουρίστρια ήταν σε μπαρ της Χερσονήσου για να διασκεδάσει. Σε κάποια στιγμή ο μπάρμαν την οδήγησε στην τουαλέτα και τη βίασε.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 46χρονο ο οποίος με τη σειρά του κατέθεσε ότι δεν υπήρχε κανένας βιασμός και ότι όλα έγιναν με τη συγκατάθεσή της. Μάλιστα κατέθεσε μήνυση εναντίον της για ψευδή μήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση με τις αρχές να συλλαμβάνουν την 32χρονη.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρίστρια κατήγγειλε μπάρμαν ότι την βίασε στην τουαλέτα του μπαρ που εργάζεται"

Απόπειρα βιασμού αθλήτριας της ενόργανης : Τέσσερις ακόμη καταγγελίες είχαν γίνει για τον ίδιο προπονητή

Τεράστιο σοκ έχει προκαλέσει η καταγγελία για κακοποίηση Ελληνίδας αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής από ομοσπονδιακό προπονητή, κατά του οποίου το θύμα κατέθεσε μήνυση για απόπειρα βιασμού.

Πρόκειται για μια 26χρονη σήμερα πρώην πρωταθλήτρια, με τις καταγγελίες που πραγματοποίησε να αφορούν στην περίοδο 2017 – 2018, ενώ στη μήνυσή της καταγγέλλει και περιστατικά που χρονολογούνται από την περίοδο του 2012, όταν ήταν ακόμη ανήλικη.

Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός προπονητής είχε βρεθεί στο επίκεντρο παρόμοιων κατηγοριών από καταγγελίες που είχαν κάνει άλλες αθλήτριες και είχαν δει το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο όταν έγιναν οι καταγγελίες τα αδικήματα είχαν παραγραφεί.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το MEGA, το 2022 είχαν καταγγείλει τον προπονητή 4 ακόμα αθλήτριες της ενόργανης για γυμναστική για σεξουαλική παρενόχληση.

Το 2023 ενημερώθηκε και η Ομοσπονδία για τις καταγγελίες αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βγει καμία απόφαση για τον άνδρα ο οποίος συνεχίζει να είναι ομοσπονδιακός προπονητής.

Σημειώνεται πως η 26χρονη στη μήνυσή της, αναφέρει ότι ο προπονητής δε δίσταζε να της παίρνει το μεγαλύτερο μέρος από τα χρηματικά έπαθλα που κέρδιζε από τις αθλητικές της διακρίσεις (300-600 ευρώ). Απαιτούσε το 60% αυτών, σε διαφορετική περίπτωση απειλούσε την ίδια και την οικογένειά της ότι δε θα την ξαναπροπονούσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 26χρονη σήμερα αθλήτρια, όσο ήταν ανήλικη είχε ενημερώσει την Ομοσπονδία για το τί συνέβαινε με τον προπονητή αλλά τους είχε ζητήσει να μην προβούν σε καταγγελία. Κάτι που όπως φαίνεται, έκαναν.

 lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόπειρα βιασμού αθλήτριας της ενόργανης : Τέσσερις ακόμη καταγγελίες είχαν γίνει για τον ίδιο προπονητή"

Καιρός αύριο: Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία

Ο καιρός αύριο Σάββατο (27/07/2024) θα είναι ιδανικός για παραλία καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ αναφέρει πως ο καιρός αύριο Σάββατο (27/07/2024) θα είναι γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και τοπικά στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 38, στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα παράκτια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και τοπικά έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 31 και στη νότια Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 με 35 και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και στις Σποράδες έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία"

Στις 29 οι πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

Από Ω/18:00/25-07-2024 έως Ω/18:00/26-07-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 24 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 5.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 29 οι πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα"

Ερντογάν: «Χασάπης» και «Χίτλερ» ο Νετανιάχου, επίθεση στους Αμερικανούς βουλευτές που τον χειροκρότησαν

Σκληρή επίθεση στον πρόεδρο του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχουν «Χίτλερ της εποχής μας» και «χασάπη» ενώ επιτέθηκε κατά των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών που τον χειροκρότησαν.

Μιλώντας σε εκδήλωση για το τουρκικό πρόγραμμα ενίσχυσης της υψηλής τεχνολογίας, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη (24/07/2024), ενώπιον της κοινής συνεδριάσης των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, οι άνθρωποι παρακολουθούν από μακριά τη δολοφονία μωρών σαν να βλέπουν κινηματογραφική ταινία. Ο δολοφόνος τους Νετανιάχου χειροκροτείται στις ΗΠΑ. Τι είδους έργο είναι αυτό; Είναι δυνατόν να το καταλάβει κανείς αυτό; Τι γίνεται με τη δημοκρατία, τι γίνεται με την ελευθερία, τι γίνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υποστήριξε ακόμη ότι «το σημερινό παγκόσμιο σύστημα, το οποίο δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τα συμφέροντα των νικητών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, έχει αρχίσει να λήγει. Αρκεί να κοιτάξουμε τις κρίσεις του πρόσφατου παρελθόντος για να δείξουμε ότι το σύστημα έχει ήδη υψώσει τη σημαία της χρεοκοπίας.

Η σύγκρουση στη Συρία διαρκεί 13 χρόνια, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το Σουδάν βρίσκεται σε αναταραχή πριν σταθεροποιηθεί η Υεμένη, 40.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα και η γενοκτονία δεν έχει αποτραπεί εδώ και 10 μήνες».

Συνεχίζοντας, στράφηκε κατά των Αμερικανών νομοθετών: «Σκεφτείτε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χειροκροτεί αυτούς που έσφαξαν σχεδόν 40.000 ανθρώπους».

«Από τη μία πλευρά, υπάρχει ένα κύμα χειροκροτημάτων εκεί. Όχι να σταματήσουν τη σφαγή, βρισκόμαστε ενώπιον ενός φαινομένου απώλειας της λογικής και συνείδησης, από εκείνους που φιλοξένησαν στο Κογκρέσο τους και χειροκρότησαν όρθιοι 57 φορές την παραληρηματική ομιλία του χασάπη. Αυτοί που στα λόγια δίνουν μαθήματα δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, δεν ντρέπονται αυτοί που ανυψώνουν τον Χίτλερ της εποχής μας.

Δεν κοκκινίζουν, δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει νόμος, δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχει συμπόνια. Δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για την ειρήνη. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια να ενισχυθεί η ελπίδα της ανθρωπότητας. Γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης τρέλας στην οποία ο καταπιεστής τιμάται για τη σκληρότητά του και τα δικαιώματα των καταπιεσμένων αγνοούνται» δήλωσε σε έντονο ύφος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι όλα αυτά δείχνουν ότι «οι χώρες που μπορούν να σταθούν δυνατές, να σταθούν όρθιες με τις δικές τους δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να βγουν με επιτυχία από το χάος το οποίο συγκλονίζει εκ βάθρων το παγκόσμιο σύστημα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: «Χασάπης» και «Χίτλερ» ο Νετανιάχου, επίθεση στους Αμερικανούς βουλευτές που τον χειροκρότησαν"

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποιες κυρώσεις προβλέπει η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για όσους παρέλειψαν να δηλώσουν την εργασία τους

Μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την εργασία τους στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Παράλληλα μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος των τεσσάρων μηνών ( 31/6/2024) και οι συνταξιούχοι που ήδη εργάζονται αν δεν έχουν δηλώσει την εργασία τους στην πλατφόρμα θα υποστούν την ποινή της χρηματικής κύρωσης ίσης με δώδεκα (12) μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Όσα πρόσωπα έχουν δηλώσει την έναρξη της απασχόλησής τους στο Φορέα με άλλο τρόπο (π.χ. υποβολή χειρόγραφης αίτησης/δήλωσης στις κατά τόπους του e-ΕΦΚΑ) οφείλουν να επαναλάβουν τη σχετική δήλωση ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα.

Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε νέα εγκύκλιο με την οποία ζητήματα που αφορούν στην ανάληψη απασχόλησης από συνταξιούχους ή υποψήφιους συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώματος του e-ΕΦΚΑ με υποχρέωση ασφάλισης στον Φορέα, ως μισθωτοί ή μη μισθωτοί, σχετικά με την λειτουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας δήλωσης απασχόλησης των συνταξιούχων, καθώς και τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης απασχόλησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης απασχόλησης σύμφωνα με τα οριζόμενα, αλλά προκύπτει ότι έχει υποβληθεί ΑΠΔ, στην οποία περιλαμβάνεται ο απασχολούμενος ως συνταξιούχος ή έχει γίνει εγγραφή του απασχολούμενου συνταξιούχου στο μητρώο μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ανεξαρτήτως εάν έχει καταβληθεί ο πόρος, ο απασχολούμενος συνταξιούχος ειδοποιείται από τον e- ΕΦΚΑ για την υποχρέωσή του να προβεί στη δήλωση της απασχόλησης εντός δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται η χρηματική κύρωση των δώδεκα μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων από τα αρμόδια όργανα του e-ΕΦΚΑ.

Δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οφείλουν να υποβάλλουν:

1. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν την έναρξη ισχύος της απόφασης (1/3/2024) και συνεχίζουν απασχολούνται μέχρι σήμερα.

2. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από 01.01.2024, ακόμη και εάν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους

3. όσοι έχουν υποβάλλει ή υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους

4. όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της αυτής. Τονίζουμε ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και οι εν αναμονή συνταξιούχοι που η αίτηση συνταξιοδότησής τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Όπως τονίζει σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί , το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί.

Η υποχρέωση δήλωσης ισχύει για όλους τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο), γήρατος λόγω αναπηρίας ενώ δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω θανάτου.

Οι προθεσμίες για την υποβολής των δηλώσεων

Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (για όσους συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους).

Τα πρόστιμα για τους συνταξιούχους που θα συνεχίσουν να εργάζονται στην μαύρη οικονομία είναι τα εξής:

Καταλογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται από την εργασία

ο νέος πόρος υπέρ ΕΦΚΑ (10% από το μισθό)

ενώ παρακρατούνται 12 συντάξεων κύριες και επικουρικές. Το ποσό της οφειλής μπορεί να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως 1/4 από την κύρια σύνταξη και με συμψηφισμό από την επικουρική. Άλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Αναλυτικά η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:

Α. Πεδίο Εφαρμογής

Οι ήδη συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ καθώς και τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ:

α. λόγω γήρατος

β. λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο)

γ. γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 (Α' 164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν,

δ. του τρίτου εδαφίου της περ. α' της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α' 210), και από 01.01.2024 ανέλαβαν ή αναλαμβάνουν, υποχρεωτικώς υπακτέα, στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση/δραστηριότητα ή ιδιότητα, υποχρεούνται να δηλώσουν την έναρξη αυτής στον e-ΕΦΚΑ καθώς και τυχόν συνδρομή ιδιότητας που αποκλείει την καταβολή πόρου ή την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ.

Β. Προθεσμία εμπρόθεσμης δήλωσης της έναρξης απασχόλησης

1. Τα πρόσωπα του πεδίου εφαρμογής που ανέλαβαν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση

- οποτεδήποτε και συνεχίζουν να απασχολούνται την 01.03.2024 ή

- από 01.01.2024 και διέκοψαν την απασχόλησή τους μέχρι την 01.03.2024 υποχρεούνται να δηλώσουν την έναρξη της απασχόλησής τους εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος (01.03.2024) της αρ. Δ.15/Δ'/14831/26.02.2024 ΚΥΑ.

2. Τα πρόσωπα του πεδίου εφαρμογής που αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση από 01.03.2024 και μετέπειτα, υποχρεούνται να δηλώσουν την έναρξη της απασχόλησής τους μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης χωρίς διακοπή της απασχόλησής τους.

Επισημαίνεται ότι οι Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, με υποχρέωση ασφάλισης, ως Μη Μισθωτοί, πριν ή μετά την υποβολή δήλωσης στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων», έχουν υποχρέωση εγγραφής/επανεγγραφής/ μεταβολής στο μητρώο μη μισθωτών.

Ειδικότερα, εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης Μη Μισθωτού, πρέπει να υποβάλλεται Αίτηση Εγγραφής/Επανεγγραφής στον Φορέα (άρθρο 22 ν.4892/2022), ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή με φυσική παρουσία, στην αρμόδια Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ σε περίπτωση που δεν είναι ήδη εγγεγραμμένοι για την δραστηριότητα αυτή.

Γ. Ηλεκτρονική υπηρεσία Δήλωσης Απασχόλησης Συνταξιούχων

Για την υποβολή της δήλωσης απασχόλησης λειτουργεί, από 26/2/2024, στον ιστότοπο του e- ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/Συνταξιούχοι) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων». Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Στην ηλεκτρονική υπηρεσία δ η λ ώ ν ο ν τ α ι υ π ε ύ θ υ ν α:

1. Στοιχεία έναρξης απασχόλησης - Χαρακτηριστικά απασχόλησης/συνταξιοδότησης - Η συνδρομή των προϋποθέσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής πόρου υπέρ e- ΕΦΚΑ ή εξαίρεσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, δηλώνονται:

(α) Η ιδιότητα (συνταξιούχος ή πρόσωπο που έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης)

(β) Η κατηγορία της σύνταξης:

- γήρατος

- αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο)

- γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 (Α' 164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν

- του τρίτου εδαφίου της περ. α' της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α' 210).

(γ) Η ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης ως συνταξιούχος.

(δ) Η κατηγορία απασχόλησης:

δα. οι μισθωτοί και οι καταβάλλοντες εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 και την παρ.9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016.

δβ. οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) - άρθρο 39 ν. 4387/2016

δγ. οι αγρότες

δδ. οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι

δε. οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.)

δστ. οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

δζ. οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΟΓΑ

δη. οι απασχολούμενοι σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.

δθ. Ειδικές κατηγορίες για τις οποίες δεν υποβάλλεται Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) σε μηνιαία βάση.

δι. Άλλη περίπτωση με βάση τις ανάγκες του Φορέα. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις άσκησης περισσοτέρων της μίας δραστηριοτήτων ασφαλιστέες σε διαφορετικούς π. Φορείς (π.χ. μισθωτή απασχόληση και δραστηριότητα μη μισθωτού) θα υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις απασχόλησης.

Στο παράρτημα του παρόντος περιλαμβάνονται παραδείγματα σχετικά με τη «Δήλωση απασχολούμενου συνταξιούχου» στην ηλεκτρονική υπηρεσία.

(ε) Η συνδρομή των προϋποθέσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, όπου περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

εα. Τα άτομα με ψυχική αναπηρία του άρθρου 23 του ν. 4488/2017 (Α' 137). Πρόκειται για άτομα με ψυχική ή νοητική αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, εφόσον η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης και η κρίση αυτή πιστοποιείται με γνωμάτευση μονάδας ψυχικής υγείας.

εβ. Τους συνταξιούχους του ν. 612/1977 (Α' 164) και των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτόν. Πρόκειται για πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα με ειδικές διατάξεις λόγω πιστοποιημένης συνδρομής ειδικών παθήσεων, όπως τυφλότητα, τετραπληγία, ακρωτηριασμό, κυστική ίνωση κ.α.

εγ. Τους συνταξιούχους του τρίτου εδαφίου της περ. α' της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α' 210). Ομοίως, πρόκειται για συνταξιοδότηση με ειδικές παθήσεις στο δημόσιο τομέα.

εδ. Όσους λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007.

εε. Τους πολύτεκνους, των οποίων το ένα τουλάχιστον εκ των τέκνων τους είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

εστ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α' 85). Πρόκειται για πρόσωπα των οποίων η σύνταξη εκδίδεται και καταβάλλεται από το Υπ. Οικονομικών (θύματα πολέμου, τρομοκρατικών ενεργειών κ.α.).

εζ. Τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο).

εη. Τους απασχολούμενους σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης με αναστολή σύνταξης, λόγω μη συμπλήρωσης του 62ου έτους της ηλικίας. Η εξαίρεση από την καταβολή του πόρου εκκινεί την πρώτη ημέρα του μήνα εντός του οποίου συντρέχει η αιτία χορήγησής της και λήγει την τελευταία ημέρα του μήνα λήξης αυτής.

(ζ) Η συνδρομή των προϋποθέσεων για εξαίρεση από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, εφόσον συντρέχει μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

ζα. Τους συνταξιούχους του π. ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ.

ζβ. Τους συνταξιούχους των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

ζγ. Τους συνταξιούχους υπέρ των οποίων εκδίδεται Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 55 του ν. 4509/2017 (Α' 201) και την παρ. 6 του άρθρου 243 του ν. 4957/2022.

2. Στοιχεία διακοπής απασχόλησης - Παύση ισχύος των προϋποθέσεων εξαίρεσης από την καταβολή εισφορών ή/και πόρου.

Τα προαναφερθέντα πρόσωπα που υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πρέπει να δηλώσουν σε αυτήν και τη διακοπή της απασχόλησής τους ή την παύση ισχύος των προϋποθέσεων εξαίρεσής τους από την καταβολή εισφορών και πόρου ή πόρου.

Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του μήνα διακοπής της απασχόλησης ή παύσης ισχύος των προϋποθέσεων εξαίρεσης από την καταβολή πόρου ή εισφοράς και πόρου.

Δ. Παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης της απασχόλησης και χρηματική κύρωση.

Παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την έναρξη της απασχόλησης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Όσα πρόσωπα έχουν δηλώσει την έναρξη της απασχόλησής τους στο Φορέα με άλλο τρόπο (π.χ. υποβολή χειρόγραφης αίτησης/δήλωσης στις κατά τόπους του e-ΕΦΚΑ) οφείλουν να επαναλάβουν τη σχετική δήλωση ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα.

Για τον προσδιορισμό του ποσού λαμβάνεται υπόψη το πληρωτέο ποσό της σύνταξης του μήνα διαπίστωσης της παράβασης.

Η παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης διαπιστώνεται είτε με διασταύρωση των στοιχείων των ΑΠΔ και του Μητρώου μη μισθωτών με την ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης, είτε από επιτόπιους ελέγχους.

Ειδικότερα, η ανωτέρω χρηματική κύρωση επιβάλλεται:

- Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης σύμφωνα με τα οριζόμενα και μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ή/και πόρου για το διάστημα της απασχόλησης, το αρμόδιο όργανο του e-ΕΦΚΑ για τον καταλογισμό των ασφαλιστικών εισφορών καταλογίζει τις ασφαλιστικές εισφορές και το ποσό του πόρου υπέρ e- ΕΦΚΑ, καθώς και τη χρηματική κύρωση των δώδεκα μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων.

- Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης απασχόλησης σύμφωνα με τα οριζόμενα, αλλά προκύπτει ότι έχει υποβληθεί ΑΠΔ, στην οποία περιλαμβάνεται ο απασχολούμενος ως συνταξιούχος ή έχει γίνει εγγραφή του απασχολούμενου συνταξιούχου στο μητρώο μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ανεξαρτήτως εάν έχει καταβληθεί ο πόρος, ο απασχολούμενος συνταξιούχος ειδοποιείται από τον e- ΕΦΚΑ για την υποχρέωσή του να προβεί στη δήλωση της απασχόλησης εντός δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται η χρηματική κύρωση των δώδεκα μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων από τα αρμόδια όργανα του e-ΕΦΚΑ.

Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως ενός τετάρτου (1/4) από την κύρια σύνταξη και με συμψηφισμό σύμφωνα με το άρθρο 46 του ν. 4670/2020 από την επικουρική. Άλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022).

Αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία επιβολής της εν λόγω κύρωσης καθώς και της αποπληρωμής της θα παρασχεθούν με νεότερο έγγραφό μας.

Παραδείγματα:

- Συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ από το 2021 που δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας από τον 7/2024 (μετά την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ) με δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ. Ο εν λόγω συνταξιούχος έχει υποχρέωση έως 31.07.2024 να δηλώσει την απασχόλησή του αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

- Συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ από το 2021 προσλαμβάνεται στις 10.07.2024, ως μισθωτός σε εργοδότη που εδρεύει στην Ελλάδα. Ο εν λόγω συνταξιούχος έχει υποχρέωση έως 31.07.2024 να δηλώσει την απασχόλησή του αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

- Τα πρόσωπα που απασχολούνται σε εργοδότες (ατομικές επιχειρήσεις) με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς μέχρι β' βαθμού ασφαλίζονται στο τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και στο τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ. υποχρεωτικά αλλά όχι και αυτοδίκαια, με την προϋπόθεση ότι για την εργασία τους αυτή δεν υπάγονται υποχρεωτικά ή προαιρετικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι για να αρχίσει και να τελειώσει η ασφαλιστική σχέση των προσώπων αυτών, θα πρέπει να αναγγελθεί έγγραφα στον Φορέα η έναρξη και η διακοπή της απασχόλησης από το απασχολούμενο πρόσωπο ή από τον αποδέκτη των υπηρεσιών του.

Από την στιγμή που θα γίνει αναγγελία της έναρξης, η ασφάλιση είναι υποχρεωτική σε όλα τα στάδια αυτής μέχρι την αναγγελία της διακοπής.

Συνεπώς, συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος που θα απασχοληθεί σε εργοδότη (ατομική επιχείρηση) με τον οποίο είναι σύζυγος ή συγγενής μέχρι β' βαθμού, εφόσον δεν υπάγεται υποχρεωτικά ή προαιρετικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, από την στιγμή που θα γίνει αναγγελία της έναρξης, και μέχρι την αναγγελία της διακοπής, έχει υποχρέωση ασφάλισης στο τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και στο τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ και υποχρέωση δήλωσης της απασχόλησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

- Συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος που θα εργαστεί στον χώρο του θεάματος ακροάματος είτε με εξαρτημένη εργασία (ν. 1210/1981), είτε ως αυτοτελώς απασχολούμενος (άρθρα 4 έως 10 του ν.1296/1982) έχει υποχρέωση ασφάλισης στο τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και υποχρέωση δήλωσης της απασχόλησης αυτής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

- Συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος, που ταυτόχρονα λαμβάνει αμοιβή ως μέλος Δ.Σ. Ανώνυμης Εταιρείας, έχει την υποχρέωση να καταβάλλει εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4387/2016, και ταυτόχρονα να δηλώσει την απασχόλησή του αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

- Συνταξιούχος λόγω θανάτου του e-ΕΦΚΑ προσλαμβάνεται μετά την 01.01.2024, ως μισθωτός σε εργοδότη που εδρεύει στην Ελλάδα. Ο εν λόγω συνταξιούχος δεν έχει υποχρέωση να δηλώσει την απασχόλησή του αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αφού δεν είναι συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ από ίδιο δικαίωμα.

- Συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ (π. ΟΓΑ) από τον 7ο/2024 που συνεχίζει την δραστηριότητά του ως αγρότης ειδικού καθεστώτος αποκομίζοντας εισόδημα απ' αυτήν. Ο εν λόγω συνταξιούχος έχει υποχρέωση έως 31.07.2024 να δηλώσει την απασχόλησή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς και την εξαίρεσή του από την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς και πόρου.

- Συνταξιούχος του Δημοσίου από το 2023 και από τον 7ο/2024 αποκτά εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Ο εν λόγω συνταξιούχος έχει υποχρέωση έως 31.07.2024 να δηλώσει την απασχόλησή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς και την εξαίρεσή του ή μη από την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς και πόρου αναλόγως του ύψους του εισοδήματός του από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Εφόσον αυτό υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 €) υποχρεούται σε καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς και πόρου.

- Συνταξιούχος e-ΕΦΚΑ (π. ΙΚΑ ΕΤΑΜ) λόγω γήρατος από τον 2/2018, που συμμετέχει ως μέλος σε πολυπρόσωπη ΙΚΕ. Ο εν λόγω συνταξιούχος δεν έχει υποχρέωση ασφάλισης ως μη μισθωτός και ως εκ τούτου δεν πρέπει να υποβάλλει δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δραστηριότητα που ασκεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποιες κυρώσεις προβλέπει η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για όσους παρέλειψαν να δηλώσουν την εργασία τους"

Άδωνις Γεωργιάδης: Βρέθηκαν 3 ιδιώτες γιατροί να βοηθήσουν στην εφημερίες του νοσοκομείου της Κω

Την πρόθεση τριών ιδιωτών γιατρών παθολόγων να συμβάλουν στις εφημερίες του νοσοκομείου της Κω γνωστοποίησε με ανάρτηση του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στην οποία επισημαίνει πως με τα πρώτα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ προκύπτει πως οι ιδιώτες γιατροί εξακολουθούν να συνταγογραφούν και δεν ακολούθησαν τις προτροπές για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, έγραψε στο «X»: «Πριν από λίγο είχαμε δύο ευχάριστες ειδήσεις. Η πρώτη ήταν από την Κω, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της νήσου με ενημέρωσε, ότι 3 ιδιώτες παθολόγοι δέχθηκαν να βοηθήσουν στις εφημερίες του Νοσοκομείου. Μετά από αυτή τους την απόφαση, για την οποία δημοσίως και από καρδιάς τους ευχαριστώ, ούτε πλέον στην Κω θα υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα ώστε να χρειαστεί η εφαρμογή της επίμαχης διατάξεως που προκάλεσε όλη την διαμάχη.

Σε όλη την επικράτεια δεκάδες ιδιώτες ιατροί ήρθαν να μας βοηθήσουν ανταποκρινόμενοι στην κραυγή αγωνίας του υπουργείου Υγείας. Επίσης από την ενημέρωση που είχα από την ΗΔΙΚΑ το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δείχνει μία συνηθισμένη δραστηριότητα, πράγμα που αποδεικνύει ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι ιδιώτες ιατροί δεν ακολούθησαν τις εκκλήσεις για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η αποχή αυτή, εάν είχε επιτύχει, θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στους ασθενείς που από την υπεύθυνη στάση των ιδιωτών ιατρών σήμερα τελικά αποφεύχθηκε. Και οι δύο ειδήσεις αποδεικνύουν ότι, μαζί και με συνεννόηση, όλα τα δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε από την πανευρωπαϊκή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Το υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να φτιάξουμε το νέο ΕΣΥ για να παρέχουμε στους συμπολίτες μας τις ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας που και θέλουν αλλά και δικαιούνται».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης: Βρέθηκαν 3 ιδιώτες γιατροί να βοηθήσουν στην εφημερίες του νοσοκομείου της Κω"

Θεσσαλονίκη: Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης»

Αίτηση πτώχευσης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 11 Οκτωβρίου, κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης», ζητώντας να οριστεί και η ημέρα παύσης των πληρωμών της.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας, Σάκης Καλιγάς, που επιβεβαίωσε την κατάθεση της αίτησης και την ημερομηνία εκδίκασής της, η εταιρεία έχει διακόψει την παραγωγή της από τον Αύγουστο του 2023, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν έγινε ο τρύγος, οπότε δεν μπορεί να εμφιαλώσει και να διαθέσει στην αγορά προϊόντα της νέας σοδειάς.

Η είδηση της κατάθεσης αίτησης πτώχευσης μπορεί να τάραξε τα νερά, αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δεδομένου πως η εταιρεία αντιμετώπιζε επίμονα προβλήματα, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες για επιβίωση και για εξεύρεση επενδυτή. Σε ερώτημα αν το ενδιαφέρον της Sterner Stenhus- «Ελληνικά Οινοποιεία» για την Τσάνταλης (σ.σ. πρόκειται για την εταιρεία που εξαγόρασε και τη «Μπουτάρης Οινοποιεία») έχει οριστικά και αμετάκλητα ατονήσει, ο κ. Καλιγάς ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει: «Φημολογίες μόνο ακούμε, το μόνο που ενδιαφέρει εμάς είναι να έρθει επιτέλους κάποιος επενδυτής στην εταιρεία και εμείς να μπούμε ξανά μέσα να δουλέψουμε».

Ο κ. Καλιγάς εργάζεται στην ιστορική οινοποιία σχεδόν 40 χρόνια, από το 1985, αλλά και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους εργαζομένους της εταιρείας είναι δεμένοι με την ιστορία και την πορεία της, αφού κολλάνε ένσημα στην «Τσάνταλης» για τουλάχιστον δυόμισι δεκαετίες στην πλειονότητά τους, λέει. Αυτή τη στιγμή, διευκρινίζει, πάνω από 70 μέλη του σωματείου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έχουν κάνει μεμονωμένα και εργαζόμενοι που δεν είναι μέλη. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 65 εκατ. ευρώ και αφορούν οφειλές προς πέντε τράπεζες, την εφορία, τ' ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους. Ο δε τζίρος ακολουθεί τα τελευταία χρόνια αντίστροφη πορεία από εκείνη των υποχρεώσεων. Κι αυτό παρότι, όπως θυμάται ο κ.Καλιγάς, στην αποκορύφωση της πανδημίας «δεν προλαβαίναμε να στέλνουμε κρασιά στα σούπερ μάρκετ».

Ερωτηθείς κατά πόσο το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενδέχεται να λειτούργησε σαν τη χαριστική βολή για την ιστορική οινοποιία, ο κ. Καλιγάς εκτίμησε μονολεκτικά ότι επηρέασε την οινοποιία, η οποία έχει έδρα τον Άγιο Παύλο και παραγωγικές εγκαταστάσεις/αμπελώνες σε Μαρώνεια (Ροδόπη), Χαλκιδική, Ραψάνη και Νάουσα (σ.σ. περίπου 150 στρέμματα αμπελώνων στη Χαλκιδική, 700 ειδικά στο Άγιο Όρος, 580 στη Μαρώνεια και 200 στη Νάουσα, ενώ στη Ραψάνη διαχειρίζεται 800).

Ανάμεσα στους κωδικούς των προϊόντων της εταιρείας ξεχωρίζει ένα κρασί με μεγάλη απήχηση στη ρωσική αγορά και αξιοσημείωτη ιστορία, η ερυθρά «Κορμίλιτσα», η οποία παράγεται στο Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος και έχει επιλεγεί από το Κρεμλίνο για να σερβίρεται στα επίσημα γεύματα που παρατίθενται με φόντο την Κόκκινη Πλατεία.

Μάλιστα, παλαιότερα στην ιστοσελίδα της εταιρείας (η οποία την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν προσβάσιμη) αναφερόταν η ακόλουθη ιστορία: «Ήταν το 1969 όταν ο Ευάγγελος Τσάνταλης, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας κυνηγιού στο Άγιο Όρος, αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα λόγω μιας ξαφνικής καταιγίδας. Όταν η βροχή καταλάγιασε, ο Ευάγγελος Τσάνταλης δέχτηκε την πρόσκληση των μοναχών να τον ξεναγήσουν στη Μονή και στους γύρω χώρους. Καθώς περπατούσαν έξω, η θέα των παλιών, σχεδόν εγκαταλελειμμένων αμπελιών σε μια εξαιρετική τοποθεσία που λεγόταν Μετόχι Χρωμίτσας, κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον του. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε στο μυαλό του Ευάγγελου Τσάνταλη η ιδέα της αναβίωσης των αμπελώνων. Μια ιδέα που έγινε έργο ζωής. Ένα χρόνο αργότερα, ο Ευάγγελος Τσάνταλης υπέγραψε συμφωνία με τους μοναχούς του Αγίου Παντελεήμονα για την αξιοποίηση των αμπελώνων στο Μετόχι Χρωμίτσας, ενώ δεσμεύτηκε για την πλήρη αναβίωσή τους, αλλά και για την ανακατασκευή του οινοποιείου. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι επρόκειτο για ένα έργο εξαιρετικά ακριβό σε όλα τα στάδιά του. Παρά ταύτα, η πίστη του Ευάγγελου Τσάνταλη στη μοναδικότητα του terroir, κυριάρχησε. Όταν ο επικεφαλής γεωπόνος τόνισε το υψηλό κόστος της επένδυσης, ο Ευάγγελος Τσάνταλης απάντησε: "Δεν ρωτάω πόσο κάνει. Ρωτάει αν αυτός ο αμπελώνας μπορεί να δώσει σταφύλια υψηλής ποιότητας"». Η οικογένεια Τσάνταλη καλλιεργεί αμπέλια, οινοποιεί σταφύλια και αποστάζει τσίπουρα και ούζο από το 1890, ενώ βρίσκεται σήμερα στην τέταρτη γενιά της.

Αύριο Σάββατο, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πραγματοποιούν γενική συνέλευση, παρουσία εργατολόγου, ώστε να ενημερωθούν πληρέστερα για την αίτηση πτώχευσης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης»"

Ξυλοκόπησαν με μανία 16χρονο στην Πρέβεζα για να του κλέψουν το κινητό – Τον άφησαν λιπόθυμο στον δρόμο

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία της Πρέβεζας ο άγριος ξυλοδαρμός από ληστές ενός 16χρονου παιδιού.

Ο ανήλικος δέχτηκε επίθεση καθώς επέστρεφε στο σπίτι του. Όπως κατήγγειλε στην αστυνομία, χωρίς να αντιληφθεί τίποτα ένιωσε χτυπήματα στο κεφάλι και αμέσως σωριάστηκε λιπόθυμος στο έδαφος. Ο αδερφός του ήταν ο πρώτος άνθρωπος που τον αντίκρισε και αμέσως κάλεσε σε βοήθεια.

«Τον βλέπω με μώλωπες και του λέω ποιος σε έδειρε;», με τον 16χρονο να απατάει πως δεν γνωρίζει. Η μητέρα του μιλώντας και εκείνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha είπε «θυμάται ότι ξύπνησε και ήταν πεσμένος κάπου κάτω, σηκώθηκε, τινάχθηκε από κάτι κλαδιά, σηκώθηκε και περπάτησε στο σπίτι».

Οι δράστες πήραν από τον 16χρονο τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία ήταν μικρής χρηματικής αξίας, με τις αστυνομικές Αρχές να ερευνούν την υπόθεση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξυλοκόπησαν με μανία 16χρονο στην Πρέβεζα για να του κλέψουν το κινητό – Τον άφησαν λιπόθυμο στον δρόμο"

Δίκη για το Μάτι - Μάρτυρας κατά Λιμενικού: Δεν υπήρχε κανένα σκάφος, υπήρχε σκοτάδι και φόβος

Ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την τραγωδία στο Μάτι που έχασαν τη ζωή τους 104 πριν έξι χρόνια, απέδωσε στην κατάθεσή της, μάρτυρας που διασώθηκε από την πύρινη λαίλαπα της ημέρας εκείνης.

Στο Πενταμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών η δίκη συνεχίστηκε σήμερα με τις συγκλονιστικές καταθέσεις διασωθέντων και ανθρώπων που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Πρώτη μάρτυς σήμερα κατέθεσε η Δήμητρα Κατσορίδα που βρέθηκε για ώρες στην θάλασσα και διασώθηκε, μαζί με άλλους, από ένα μεγάλο αλιευτικό γύρω στις 11 το βράδυ.

Η μάρτυρας, όπως κατέθεσε, βρισκόταν στο σπίτι της στο Μάτι όταν η φωτιά πλησίαζε τον οικισμό και κόπηκε το ρεύμα. Αμέσως, σκέφτηκε αυτά που άκουγε από παιδί, ότι δηλαδή η σωτηρία σε περίπτωση φωτιάς είναι η θάλασσα.

«Βγήκα με το αυτοκίνητο γύρω στις 18.30 και είδα δύο δέντρα να φλέγονται. Αποφάσισα να πάω στην θάλασσα. Να σας πω την αλήθεια, εκείνη την στιγμή, η τελική μου επιλογή ήταν καλύτερα πνιγμένη παρά καμμένη», είπε.

Από την κατάθεση της μάρτυρας, προέκυψε ότι το Λιμενικό Σώμα, μέσω του τοπικού Λιμενάρχη, γνώριζε από τις επτά παρά, εκείνο το απόγευμα ότι βρίσκονταν άνθρωποι στην θάλασσα πλην όμως δεν αντέδρασε για την διάσωση τους.

Ακόμη, η μάρτυρας είπε πως «όταν βρέθηκε στο νερό ήταν πολλοί γύρω της και ότι υπολόγισε πως υπήρχαν 700 με 1.000 άνθρωποι στην θάλασσα».

«Από τις 7 παρά 20 έως τις 10.30 που είδα το αλιευτικό που μας έσωσε, δεν υπήρχε κανένα σκάφος του Λιμενικού. Υπήρχε σκοτάδι και φόβος» πρόσθεσε.

Μάλιστα όπως ανέφερε, όταν πλέον το ψαράδικό τους πήγε στην Ραφήνα «και ήρθε μια Λιμενικός και μου ζήτησε να της πω "καθαρά" το όνομα μου, της απάντησα με πικροχολο σχόλιο. Της είπα " εσάς η προσπάθεια σας εξαντλείται να με διαγράψετε από τον κατάλογο των αγνοουμένων».

Λίγες μέρες μετά, που τηλεφώνησα στο Λιμεναρχείο για να μου πουν τα στοιχεία του αλιευτικού που μας έσωσε, ο Λιμενάρχης μου είπε: «Καλημέρα σας! Ελπίζω να θεωρείτε ότι συνεισφέραμε στην διάσωση σας". Του απάντησα " Τινι τρόπω συνεισφέρατε;".. Μου είπε πως "Δεν μπορούσαμε να έρθουμε διότι θα θερίζαμε κεφάλια" . Τον ρώτησα "Εννοείτε ότι ήταν μεγάλα τα καράβια ; " και μου απάντησε θετικά».

Τον ρώτησα «Ενημερώσατε τον Πειραιά να σας συντρέξει με πιο μικρά σκάφη;" Μου απάντησε " ναι"».

Ακόμη κατέθεσαν σήμερα η χήρα και τα δύο παιδιά του Παύλου Τσαρμπου που απανθρακωθηκε όταν η φωτιά κατέβηκε στο Μάτι . «Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...Τρέχαμε πανικόβλητοι. Εκτός από τους ανθρώπους μας που χάσαμε, τόσοι εγκαυματίες ταλαιπωρούνται ακόμα. Με πεταμένες σάρκες κολυμπούσαν επί ώρες. Πάλευαν στα κύματα με καμένες τις σάρκες τους. Που ζούμε; Είμαστε μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας μας . Έλεος" ανέφερε χαρακτηριστικά και με οργισμένο ύφος η χήρα του εκλιπόντος.

Ο γιος και η κόρη του Παύλου Τσαρμπου με μεγάλη φόρτιση, ζήτησαν από το δικαστήριο να υποδείξει όσους ευθύνονται. " Θέλω να ξέρω ποιός ευθύνεται. Βλέπουμε να πετάνε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και εμάς καταστράφηκε η ζωή μας. Χάθηκαν άνθρωποι γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση και καμιά μέριμνα. Ποιός ευθύνεται; Θέλω να μου πείτε " είπε ο γιός του θύματος.

Μεταξύ άλλων στο δικαστήριο κατέθεσε και η αδελφή του Γρηγόρη Φύτρου που χάθηκε με τα δύο ανήλικα παιδιά του το τραγικό εκείνο απόγευμα στο Μάτι . " Δεν είχε καμία ενημέρωση ο αδελφός μου. Αυτοβούλως προσπάθησε να σωθεί και να σώσει τα παιδιά του" είπε η Μαργαρίτα Φύτρου και συνέχισε: " Η οδός διαφυγής έγινε θανάσιμη παγίδα για τον αδελφό μου και τα παιδιά του. Η ανήψια μου βρέθηκε στο κενό. Στο κτήμα Φράγκου ο αδελφός μου ,ο γιος του και τόσοι άλλοι άνθρωποι...».

Η μάρτυρας είπε επίσης: «Η τραγική ειρωνεία είναι πως τα υλικά αγαθά, το σπίτι, όλα, έμειναν ανέπαφα. Οι ψυχές χάθηκαν».

Η μητέρα και η ανηψιά της Παναγιώτας Μαλαίνου προσπάθησαν μαζί να γλυτώσουν από την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι αλλά χωρίστηκαν στη θάλασσα. Η μάρτυρας περιέγραψε το Γολγοθά που πέρασε μέχρι να μάθει ότι η ανίψια της σώθηκε αλλά η μητέρα της ήταν νεκρή τονίζοντας την τραγική απουσία αστυνομίας, πυροσβεστικής και λιμενικού.

Είπε χαρακτηριστικά: «Όσοι σώθηκαν, σώθηκαν μόνοι τους. Όσοι κάηκαν, κάηκαν μόνοι τους… Ήταν όλα διαλυμένα εκείνη τη νύχτα».

Ο μηχανικός, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ιάκωβος Ποταμιάνος, που είχε χτίσει σπίτι στην περιοχή, κατέθεσε πως όταν το 2006 είχε φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη, περιπολικό με ντουτουκα είχε ειδοποιήσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

«Το 2018 ήταν η πιο ήσυχη πυρκαγιά που έχει περάσει. Ούτε καμπάνες, ούτε ντουτουκες. Σαν να μην υπήρχε κράτος πριν. Σα να ζούσαμε ξεκομμένοι στα βουνά...».

Ο μάρτυρας είπε πως ήταν επιλογή του τότε Πρωθυπουργού να μην ενεργοποιήσει την διαδικασία για την εφαρμογή του 112 ,που ήταν απόφαση της Ε.Ε. Περιγράφοντας την διαφυγή του ίδιου της συζύγου και της μητέρας του, ο μάρτυρας είπε «Η επιβίωση μας ήταν εντελώς συμπωματική».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη για το Μάτι - Μάρτυρας κατά Λιμενικού: Δεν υπήρχε κανένα σκάφος, υπήρχε σκοτάδι και φόβος"

Σοκαριστικό δυστύχημα στην Ελαία με τέσσερις νεκρούς – Ένα βρέφος κι ένα 12χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στην εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, στο ύψος της Ελαίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του PatrisNews, μια νταλίκα “δίπλωσε” και συγκρούστηκε με δύο διερχόμενα οχήματα, προκαλώντας ανείπωτη τραγωδία, με τέσσερις νεκρούς, έναν πατέρα με τη 12χρονη κόρη του, και μια μητέρα με το βρέφος της.

Συγκεκριμένα μετά από πολύωρες προσπάθειες, από το ένα Ι.Χ. απεγκλωβίστηκαν 2 νεκροί (πατέρας και ανήλικο παιδί) και από το άλλο Ι.Χ. επίσης 2 νεκροί (μητέρα και βρέφος). Ακόμη, απεγκλωβίστηκαν 5 πολυτραυματίες. Οι τέσσερις έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ενώ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, ένας εκ των πολυτραυματιών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Η είδηση έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία με τις εικόνες από το σημείο του δυστυχήματος να συγκλονίζουν

Οι αρχές έσπευσαν άμεσα στο σημείο, με ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν για την απεγκλωβισμό των θυμάτων.

Η αιτία της σύγκρουσης παραμένει υπό διερεύνηση.

 patrisnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκαριστικό δυστύχημα στην Ελαία με τέσσερις νεκρούς – Ένα βρέφος κι ένα 12χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4, για αύριο Σάββατο 27/7

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 27 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  για αύριο Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4, για αύριο Σάββατο 27/7"

Δολοφονία Καραϊβάζ: Αθώοι δήλωσαν οι δύο κατηγορούμενοι – Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους

Αρνήθηκαν και οι δύο κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ κάθε εμπλοκή με το στυγερό έγκλημα στις απολογίες του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Πρόκειται για δύο αδέλφια ελληνικής καταγωγής. Ο πρώτος κατηγορούμενος, 49 ετών, υποστήριξε πως την ημέρα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και μία ημέρα πριν, είχε πάει στον Άλιμο με το βανάκι της εταιρίας του ( η οποία είχε ως αντικείμενο καθαρισμούς, αποφράξεις κλπ) μαζί με τον ανήλικο-τότε- ξάδελφο του για να μοιράσει φυλλάδια. «Λέω να ελέγξουμε την ατζέντα να δω τι έκανα εκείνο καιρό. Ανοίγω οκτώ και εννέα (Απριλίου), βλέπω ότι υπάρχει διαμονή φυλλαδίων. Τους λέω εγώ τους οδηγούσα. Με ρωτάνε εάν το έχω δώσει στον αδελφό μου. Λέω δε το δίνω τι αυτοκίνητο στον αδελφό του, ειδικά σε αυτόν γιατί τον θεωρώ σιδηροφάγο» είπε ο κατηγορούμενος ενώ ισχυρίστηκε πως οι αστυνομικοί τον πίεζαν να πει πως οδηγός ήταν αδελφός του.

Ο κατηγορούμενος δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα σχετικά με την σημείωση στο ημερολόγιο με τον πρόεδρο να εκφράζει επιφυλάξεις εάν είναι δική του.

Πρ: Διάβασα προσεκτικά την ατζέντα σας, δεν εντόπισα διαμοιρασμό σε άλλα φύλλα…

Κ: Συνήθως αναλάμβανε και η Τ…, να μοιράσει στις κοντινές περιοχές.

Πρ: Μόνο δύο ημέρες το χρόνο μοιράσατε φυλλάδια το 2021;

Κ: Όχι μοιράσαμε και άλλες ημέρες αλλά έκοψα εγώ να μοιράζω.

Πρ: Άρα κάνατε δύο φορές το 2021;

Κ: Πρέπει να πήγα 3-4 φορές αλλά δεν το σημείωσα.

Πρ: Για πιο λόγο δεν το καταχωρίσατε;

Κ: Μπορεί να μην πρόλαβα, να το έκανα έκτακτα.

Πρ: Εγώ βλέπω γενικά φορτωμένο το ημερολόγιο, ήταν πλήρης η ατζέντα.

Την συμπληρώνατε μόνο σας;

Κ: Ναι.

Πρ: Εδώ (σ.σ. σημείωση για μοίρασμα φυλλαδίων) θεωρώ ότι ο γραφικός χαρακτήρας είναι άλλος, θέλετε να το δείτε πάλι;

Κ: Νομίζω ότι εγώ το συμπλήρωσα.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, καταλήγοντας : «Έχω τέσσερα παιδάκια, 20, 18, επτά και τριών Μία ζωή με τον ιδρώτα μου έκανα ό, τι έκανα, δεν έχω κάνει παρανομίες.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο 41χρονος κατηγορούμενος ο οποίος είπε χαρακτηριστικά : «Εγώ δεν είμαι Άγιος. Εγώ στη ζωή μου έχω μαλώσει, αλλά δεν έχω σκοτώσει και όσες φορές έχω μαλώσει, δεν έχω χάσει.»

Ο 41χρονος ισχυρίστηκε πως την ημέρα της δολοφονίας, είπε, πως είχε πάει με ένα φίλο του να δουν ένα φορτηγό που είχαν αγοράσει με σκοπό να το μεταπουλήσουν. Μάλιστα επικαλείται και σχετική φωτογραφία που έχει αναρτηθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, ο 41χρονος εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός πως δεν συνελήφθη νωρίτερα. «Εμένα η ζωή μου είναι δουλειά και γυμναστική. Αν μας είχαν συλλάβει 2-5 μήνες μετά (σ.σ. δολοφονία) θα κάναμε μία άρση απορρήτου και θα ξέραμε τα πάντα. Το μόνο που με έκανε να θυμηθώ κάτι είναι η φωτογραφία στο Facebook. Αυτή τη φωτογραφία την τράβηξε ο φίλος μου, ο Αντώνης και όχι εγώ για άλλοθι όπως ειπώθηκε, είναι άδικο αυτό που ακούστηκε. Η μόνη φωτογραφία που έχουμε από το φορτηγό ήταν αυτή, όταν πήγαμε και βάλαμε πινακίδες. Δεν θυμάμαι τι ώρα ήταν. Μεσημεριανές ώρες. Πρέπει να ήταν μετά τις 2-2:30-3, ήρθε στην Νίκαια και με πήρε, είτε από το γραφείο μου είτε μητέρα μου» είπε συγκεκριμένα στην απολογία του.

«Δεν έχω καμία σχέση με τα όπλα – Εγώ απλά πήγαινα στο σκοπευτικό όμιλο»

Ο κατηγορούμενος μάλιστα ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμία σχέση με όπλα παρά το γεγονός ότι πήγαινε σε σκοπευτήριο. «Δεν έχω καμία σχέση με τα όπλα. Εγώ απλά πήγαινα στο σκοπευτικό όμιλο. Εκεί που πηγαίνω επειδή υπάρχουν δικαστές, επιχειρηματίες, γιατροί το έκανα για δημόσιες σχέσεις» είπε ο κατηγορούμενος ισχυριζόμενος πως συχνά άλλαξε κινητά για προσωπικούς λόγους. «Εγώ θέλω να πω αλήθεια, παίζετε η ζωή μου εδώ, θα μείνουν παιδιά μου ορφανά. Στα προσωπικά μου τηλέφωνα ή εάν είχα κάποια παράνομη σχέση ή οτιδήποτε άλλο, αυτό που έκανα ήταν πως άλλαζα τα νούμερα! Είχα δύο τηλέφωνα, τα είχα αλλάξει το νούμερο γιατί με ενοχλούσαν. Όταν έπαιρνα τηλέφωνο και έλεγα ότι θέλω να αλλάξω νούμερο, έμενε η συσκευή και μου παραχωρούσαν άλλο νούμερο. Το είχα κάνει 2-3 φορές. Είχα κάποιον γνωστό στην εταιρεία Vodafone» είπε ο 41χρονος στην απολογία του.

Στο κλείσιμο της απολογίας του, ο 41χρονος ζήτησε από το δικαστήριο να του πει τι να κάνει για να…αθωωθεί, ξεσπώντας : «Τι σχέση έχω εγώ με εθνική ασφάλεια; Έχει καταστραφεί η ζωή μας εδώ, ότι μιλάω, εργάζομαι, γυμνάζομαι, είμαι λάθος, βρίσκουν πως είμαι στο Κερατσίνι με το τηλέφωνο, αλλά…, θέλω δικαιοσύνη κύριε πρόεδρε » είπε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε, σε έντονη συναισθηματική φόρτιση, πως «με έχουν συκοφαντήσει ότι έχω κάνει ληστεία, έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματα μου, με πήγαν στις φυλακές Γρεβενών, ενώ ήμουν στο σχολείο και δεν είχα τσακωθεί με κανέναν …δεν έχουμε κάνει τίποτα, είμαστε αθώοι, είναι άδικο αυτό, έχουμε καταστραφεί, δεν ξέρουμε πως θα μαζέψουμε τη δουλειά μας, πείτε μου τι πρέπει να κάνω να το κάνω τώρα, με δικά μου έξοδα, να τελειώνουμε.»

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα με την πρόταση της εισαγγελέως.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία Καραϊβάζ: Αθώοι δήλωσαν οι δύο κατηγορούμενοι – Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους"

Πηγές ΥΠΕΘΑ: «Κανένας σεβασμός στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη ζώνη Ελλάδας-Αιγύπτου»

Σκληρή και ξεκάθαρη απάντηση στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έστειλε το ΥΠΕΘΑ για τις χθεσινές διαορρές που έκαναν λόγο για «σεβασμό» εκ μέρους της χώρας μας «στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία» με αφορμή όσα συνέβησαν στην Κάσο και την Κάρπαθο.

«Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει» ξεκαθάριζαν πηγές του υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πηγές ΥΠΕΘΑ: «Κανένας σεβασμός στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη ζώνη Ελλάδας-Αιγύπτου»"

Πρόστιμο από τη ΔΙΜΕΑ για 30.346 μαϊμού προϊόντα σε Σάμο και Κρήτη

Η Διυπηρεασιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) μετά από ελέγχους που έκανε εντόπισε 30.436 τεμάχια μαϊμού προϊόντων, στη Σάμο και την Περιφέρεια Κρήτης. 

Συγκεκριμένα, στελέχη της ΔΙΜΕΑ, του Υπουργείου Ανάπτυξης εντόπισαν, κατασχέσαν και έπειτα κατέστρεψαν όλα τα μαϊμού προϊόντα, και επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 143.500 ευρώ.

Η ΔΙΜΕΑ υπενθυμίζει ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο από τη ΔΙΜΕΑ για 30.346 μαϊμού προϊόντα σε Σάμο και Κρήτη"

Λιμενικό Σώμα: 34 παραβάσεις σε σύνολο 660 ελέγχων - Ελλείψεις σε ναυτιλιακό εξοπλισμό και μέσα πυρασφάλειας

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι του Λιμενικού Σώματος σε επιβατηγά-οχηματαγωγά-δρομολογιακά και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια.

Μετά από συστηματικές προσπάθειες, οι αρμόδιες αρχές του Λιμενικού Σώματος έχουν επιθεωρήσει το σύνολο των δρομολογημένων πλοίων σε όλη την Ελλάδα, με έκτακτες επιθεωρήσεις για να διαπιστωθεί ότι τα πλοία συνεχίζουν να συμμορφώνονται με τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους, με τα οποία είναι εφοδιασμένα από τον φορέα πιστοποίησής του.

Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στην συνολική πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την τήρηση της ασφάλειας επιβατών και πληρωμάτων της ακτοπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Στο σύνολο των 660 ελέγχων που ολοκληρώθηκαν στις 22 Ιουλίου (404 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια και 256 σε Ε/Γ-Δ/Ρ, Ε/Γ-Ο/Γ-Δ/Ρ, Ε/Γ-ΤΑΧ-Δ/Ρ και Ε/Γ-ΤΑΧ-Δ/Ρ) διαπιστώθηκαν 34 παραβάσεις, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να αφορά ζητήματα ναυτιλιακού εξοπλισμού και πυρασφάλειας, πρόληψης ρύπανσης και των φορτίων των πλοίων.

Οι επιθεωρητές του Λιμενικού Σώματος, επέβαλαν επίσης απαγόρευση απόπλου σε 28 περιπτώσεις μέχρι να αποκατασταθούν οι παρατηρήσεις που είχαν διαπιστωθεί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,2% του συνόλου των ελέγχων που διενεργήθηκαν. Επίσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διοικητικού ελέγχου των υπόχρεων και έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 23 αποφάσεις επιβολής προστίμου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιπρόσθετες επιθεωρήσεις σε πλοία της ακτοπλοΐας όταν καταγράφονται περιστατικά ζημιών/βλαβών, καθώς και οι έκτακτες επιθεωρήσεις προς διερεύνηση περιστατικών υποβολής παραπόνων-καταγγελιών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιμενικό Σώμα: 34 παραβάσεις σε σύνολο 660 ελέγχων - Ελλείψεις σε ναυτιλιακό εξοπλισμό και μέσα πυρασφάλειας"

Καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου: Με έκπτωση έως και 70% η εξαγορά τους από τους ιδιώτες

Ευκαιρίες εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου προβλέπει νομοσχέδιο που πέρασε πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών, εν αναμένεται η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εκεί, οι ιδιώτες οι οποίοι διαμένουν σε εκτάσεις του Δημοσίου αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας θα μπορούν να αγοράζουν τα ακίνητα με πολύ πιο ελαστικούς όρους απ’ ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, έχοντας στη διάθεση τους εκπτώσεις και ευκολίες πληρωμής, έως 60 άτοκες δόσεις.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί αφενός να διευκολύνει τους επίδοξους αγοραστές, αφετέρου να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία αξιοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας που παραμένει ανεκμετάλλευτο. Σύμφωνα με το νόμο, ο υπολογισμός της αξίας του τίτλου κυριότητας, γίνεται βάσει της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Όσοι καταπατητές πληρούν τα κριτήρια θα μπορούν να λαμβάνουν έκπτωση η οποία υπολογίζεται βάσει των εξής δεδομένων:

  • τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης,
  • το είδος του ακινήτου και
  • την οικονομική κατάσταση του καταπατητή.

Έτσι, το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:

  • 50% για αιτούντα που έχει αναγνωριστεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής.
  • 70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως τις 31.12.2022.

Τα στοιχεία που θα πρέπει ωστόσο να προσεχθούν.

Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο καταργείται η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης. Ο υποψήφιος αγοραστής του καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να το έχει δηλώσει στο Ε9 για τα 5 τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.

Επιπλέον ορίζεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών, καταργείται, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου.

Ωστόσο, επεκτείνεται η δυνατότητα του Δημοσίου να αποφασίσει εξαίρεση από το δικαίωμα εξαγοράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενώ υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για ακίνητα που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντα ή του αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν από το 1964 (προσφύγων κ.λπ.).

Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ας σημειωθεί ότι η εξαγορά γίνεται με εφάπαξ καταβολή (έκπτωση 10% επί του τιμήματος εξαγοράς) ή σε έως 60 άτοκες δόσεις από 100 ευρώ το μήνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου: Με έκπτωση έως και 70% η εξαγορά τους από τους ιδιώτες"

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Για ποιους... δεν ισχύει η παράταση μέχρι 2/8

Μια μικρή αλλά σημαντική παράταση δόθηκε τελικά στις φορολογικές δηλώσεις 2024 καθώς από χθες παρατηρούνταν πολλά προβλήματα στο taxisnet και στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Παρότι τα στοιχήματα του Κωστή Χατζηδάκη και τις δηλώσεις αρμόδιων ότι δεν θα δοθεί παράταση, τελικά δόθηκε.

Η απόφαση αυτή ήταν η πιο λογική, αφού χθες οι λογιστές δεν μπορούσαν να κάνουν την δουλειά τους για πολλές ώρες.

Οι νέες ημερομηνίες για την υποβολή φορολογικής δήλωσης και η «παγίδα» της έκπτωσης

aade-forologikes-dothike-paratasi_9817e.jpg

Μέχρι 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και μέχρι 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα παρατείνεται η προθεσμία.

Η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις έφερε και αλλαγή στην καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης.

Η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης μετατίθεται από τις 31 Ιουλίου στις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και στις 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα.

Η «παγίδα» εδώ είναι ότι όσοι θέλετε να επωφεληθείτε από την έκπτωση 3%, η εφάπαξ καταβολή του ποσού πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου, όχι δηλαδή 2 Αυγούστου ή 9 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 έως σήμερα, έχουν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων. Αντίστοιχα, από την 1η Μαΐου, όταν ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων, έχουν υποβληθεί 252.542 δηλώσεις.

Αυτά τα νούμερα αντιστοιχούν στο 93,3% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο 81,8% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τα πρόστιμα
  • 100 ευρώ για φορολογούμενο ο οποίος δεν τηρεί λογιστικά βιβλία (Φυσικά πρόσωπα)
  • 200 ευρώ για φορολογούμενο ο οποίος έχει μια επιχείρηση και τηρεί απλογραφικά βιβλία
  • 500 ευρώ πρόστιμο για επιχείρηση με διπλογραφικά βιβλία
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πώς γίνεται μέσω taxisnet

Για να κάνετε δήλωση για το φορολογικό έτος 2023, θα πρέπει να μπαίνετε ΕΔΩ στο Taxisnet ή ΕΔΩ μέσω gov και στη συνέχεια να ακολουθείτε τα εξής βήματα:

  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
  • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και εφεξής.

Για εκτύπωση Ε1 μέσω taxisnet στις φορολογικές δηλώσεις 2024 μπορείτε να μπείτε ΕΔΩ.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Φορολογικές δηλώσεις 2024: Για ποιους... δεν ισχύει η παράταση μέχρι 2/8 "

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 27 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

Στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ βρίσκονται αναρτημένοι από σήμερα οι προσωρινοί πίνακες αξιολόγησης και επιλογής βρεφών και νηπίων που θα φιλοξενηθούν στους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (ΒΝΣ) της ΔΥΠΑ για τη σχολική χρονιά 2024-2025.

Συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν πίνακες, ανά ΒΝΣ, για τρεις κατηγορίες αξιολόγησης και επιλογής: α) Επιλεγμένοι, β) Αναπληρωματικοί και γ) Απορριπτέοι.

  • Πίνακας κατηγορίας βρεφών Α (6 μηνών έως 1,5 έτους)
  • Πίνακας κατηγορίας προνηπίων (1,5 έως 2,5 ετών)
  • Πίνακας κατηγορίας νηπίων (2,5 ετών έως προσχολική ηλικία).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΥΠΑ έως τις 28 Ιουλίου θα γίνονται δεκτές οι ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους γονείς-κηδεμόνες.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται απευθείας στους ΒΝΣ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), με συνημμένα δικαιολογητικά που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΒΝΣ Λάρισας, λόγω εκτέλεσης τεχνικών εργασιών, θα λειτουργήσει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου 2024. Οι γονείς θα ενημερωθούν για την ακριβή ημερομηνία της έναρξης λειτουργίας από τη ΔΥΠΑ. Παράλληλα, ο ΒΝΣ Χαϊδαρίου, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση κατασκευής, θα λειτουργήσει μετά τις 1.12.2024. Οι αιτήσεις είναι σε κατάσταση «αναπληρωματικών» και θα ενημερωθούν έγκαιρα οι γονείς για την έναρξη λειτουργίας του ΒΝΣ.

Οι ιδιόκτητοι ΒΝΣ της ΔΥΠΑ λειτουργούν από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, 06:45-16:00 (Δευτέρα-Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών. Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών. Η φιλοξενία είναι εντελώς δωρεάν και τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά και κοινωνικά.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 27 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ"

Γαλλία: «Παρέλυσαν» τα τρένα λόγω μαζικής επίθεσης λίγες ώρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Λίγες ώρες πριν την μεγάλη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, τα τρένα «παρέλυσαν» εξαιτίας μαζικής επίθεσης που σημειώθηκε χτες (25.07.2024)

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή «μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση» του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο «διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό», ενημέρωσε η ίδια στο AFP, μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

«Πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες» έπληξαν τις γραμμές των TGV Atlantique, Nord και Est που συνδέουν το Παρίσι με το δυτικό, το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας: «Έγιναν εμπρησμοί για να προκληθούν ζημιές» στις εγκαταστάσεις των γραμμών υψηλής ταχύτητας, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων σε ανακοίνωσή της.

«Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό” δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο η γραμμή των TGV Sud-Est «δεν επλήγη», διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων.

Ομάδες του SNCF Réseau «βρίσκονται ήδη στο σημείο για να κάνουν αποτίμηση και να αρχίσουν τις επισκευές», αλλά «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές».

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων διευκρίνισε ότι «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές».

Τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας υπέστησαν βανδαλισμούς στη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία, μετέδωσε και το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, πράγμα το οποίο προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία την ημέρα της επίσημης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μόνον μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού, καθώς πολλοί ταξιδιώτες προβλέπουν να μετακινηθούν προς την γαλλική πρωτεύουσα, ενώ σε μετακινήσεις βρίσκεται επίσης μεγάλος αριθμός παραθεριστών.

«Όλοι οι πελάτες θα ενημερωθούν με SMS για την κυκλοφορία των τρένων τους», διευκρίνισε η εταιρεία στο AFP. Η SNCF συνιστά σε «όλους τους ταξιδιώτες να αναβάλουν το ταξίδι τους και να μην πάνε στον σταθμό», διευκρινίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι για όλα τα εισιτήρια υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής και επιστροφής χρημάτων.

Ο υπουργός Μεταφορών αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση γύρω στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος).

Όσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις, δεν προβλέπεται κανένα πρόβλημα, ανακοίνωσε παράλληλα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: «Παρέλυσαν» τα τρένα λόγω μαζικής επίθεσης λίγες ώρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news