facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

«Κόκκινα» δάνεια: Έρχεται «κούρεμα» 50% σε στεγαστικά και 85% σε καταναλωτικά

Νέο σχέδιο για τις «κόκκινες» οφειλές δανειοληπτών θέτουν προς εφαρμογή οι τράπεζες, μέσω του οποίου υπολογίζονται να έρθουν μαζικά και αυτοματοποιημένα «κουρέματα» έως κατά 50% τα στεγαστικά δάνεια και έως κατά 85% τα καταναλωτικά.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κεφάλαιο» θα λειτουργήσει εργαλείο – «κόφτης» με σύμβουλο την Price Waterhouse Coopers (PWC), το οποίο θα βάζει σε προτεραιότητα τους οφειλέτες του Νόμου Κατσέλη, όμως «κλειδί» θα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου τους.

Στόχος των τραπεζών είναι η μείωση του «στοκ» των κόκκινων δανείων και το σχέδιο θα ξεκινήσει να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόκκινα» δάνεια: Έρχεται «κούρεμα» 50% σε στεγαστικά και 85% σε καταναλωτικά"

Καμπάνια Ζάεφ εν όψει δημοψηφίσματος: Προβάλλει 10 σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών

Δέκα σημεία της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ προβάλλει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας και ο πρωθυπουργός της Ζόραν Ζάεφ, εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ:

1. Είναι μια συμφωνία για το «μακεδονικό» μέλλον, που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., οδηγώντας σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πολίτες.

2. Προστατεύεται η «μακεδονική» ταυτότητα.

3. Προστατεύεται η «μακεδονική» γλώσσα.

4. Η ιθαγένεια είναι «μακεδονική», τώρα και στο μέλλον.

5. Δεν αλλάζουν τα εθνικά σύμβολα, όπως ο ύμνος και η σημαία.

6. Οι κωδικοί της χώρας παραμένουν ΜΚ και MKD, όπως έχουν επίσημα καθοριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης.

7. Τα Σκόπια έλαβαν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

8. Ξεκινούν οι ενταξιακές συζητήσεις με την Ε.Ε.

9. Η συμφωνία εγγυάται τη φιλία και συνεργασία με την Ελλάδα.

10. Καταργείται η ονομασία FYROM.

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμπάνια Ζάεφ εν όψει δημοψηφίσματος: Προβάλλει 10 σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών"

Ερντογάν: «Οι ΗΠΑ μας γύρισαν την πλάτη και επέλεξαν έναν Αμερικανό πάστορα αντί εμάς, αυτό μας ενόχλησε»

Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για έναν χριστιανό Αμερικανό πάστορα και αυτού του είδους η μεταχείριση έχει ενοχλήσει και έχει αναστατώσει την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Αν οι ΗΠΑ μας γυρίζουν την πλάτη τους...επιλέγοντας αντί ημών έναν πάστορα, συγγνώμη...συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα", είπε ο Ερντογάν ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας.

"Η αντιμετώπιση από την Αμερική του στρατηγικού της εταίρου μας ενόχλησε, μας αναστάσωσε".

Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν σοβαρή κρίση με αφορμή μια σειρά από θέματα--από τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, μέχρι τη φιλοδοξία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, αλλά κυρίως την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: «Οι ΗΠΑ μας γύρισαν την πλάτη και επέλεξαν έναν Αμερικανό πάστορα αντί εμάς, αυτό μας ενόχλησε»"

Στις 3.586 οι αιτήσεις πυρόπληκτων για το έκτακτο επίδομα

Κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα, συνεχίστηκε και χθες, Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018, η διαδικασία αιτήσεων, για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου υποδομών και Μεταφορών, μετά και τη χθεσινή ενδέκατη ημέρα της σχετικής διαδικασίας, κατατέθηκαν τρεις χιλιάδες πεντακόσιες ογδόντα έξι (3.586) συνολικά αιτήσεις.

Από τις 3.586 αιτήσεις, οι 1.264 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 1.383 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 561 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 378 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 3.586 οι αιτήσεις πυρόπληκτων για το έκτακτο επίδομα"

Πρόκληση Ερντογάν για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

Στο άρθρο του στους New York Times, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει προκλητικά ότι «Τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον», υπερασπιζόμενος πλήρως την πολιτική του Αττίλα.

«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επισημαίνει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στο σημερινό άρθρο του στους New York Times, ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας θα υπονομεύσουν τα αμερικανικά οφέλη και θα αναγκάσουν την Τουρκία να στραφεί προς αναζήτηση άλλων φίλων και συμμάχων. «Εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει», υπογραμμίζει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στη συνέχεια του άρθρου, ο κ. Ερντογάν αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους ο τουρκικός λαός νιώθει απογοητευμένος από την αμερικανική πολιτική (υπόθεση Γκιουλέν, υπόθεση πραξικόπημα εις βάρος του, σχέση ΗΠΑ με το παρακλάδι του PKK στη Συρία, υπόθεση Μπράνσον).

Ο κ. Ερντογάν καλεί μάλιστα την Ουάσινγκτον «Πριν να είναι αργά, να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι μη συμμετρική και να καταλάβει ότι η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές. Η αποτυχία να αλλάξει αυτή τη μονομερή προσέγγιση και την ασέβεια θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους» καταλήγει στο άρθρο του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Εξάλλου σε ομιλία του στο Όρντου, που πρόσφατα επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες κι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος προς τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Τι κρίμα! Να ανταλλάσσετε έναν στρατηγικό σας σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με έναν παπά», δήλωσε .

Στη συνέχεια, από τη γενέτειρά του τη Ριζούντα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν τελεσίγραφο στην Άγκυρα να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, μέχρι αύριο (12/8) στις 6 το απόγευμα. «Εδώ είναι Τουρκία. Δεν είναι μια χώρα που την κάνει ό,τι θέλει ο καθένας», όπως είπε.


ΑΠΕ - ΜΠΕ/sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση Ερντογάν για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974"

Στους 94 έφθασε ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Αν. Αττική

Ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, μέχρι στιγμής, ανέρχεται στους 94, καθώς μία 57χρονη που νοσηλευόταν στο Θριάσιο Νοσοκομείο δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα.

Νοσηλευόμενα στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής έντεκα άτομα.

31 άτομα συνεχίζουν να νοσηλεύονται, από τα οποία τα οκτώ σε σοβαρή κατάσταση.
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 94 έφθασε ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Αν. Αττική"

Πιθανές διώξεις σε τουλάχιστον 15-20 άτομα για την τραγωδία στο Μάτι

Διώξεις για ανθρωποκτονία κι εμπρησμό από αμέλεια εναντίον τουλάχιστον 15-20 ατόμων (αξιωματικών Πυροσβεστικής, στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ) αναμένεται να υπάρξουν , σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών και δικαστών προς «Το Βήμα» για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.

Η έρευνα βασίζεται στα δεδομένα της τελεσίδικης απόφασης με τον καταμερισμό ευθυνών για την μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007 όπου πάντως δεν είχαν κατηγορηθεί πολιτικά πρόσωπα.

Κύριο ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών εστιάζεται στο θέμα των προληπτικών μέτρων, της μη εντολής εκκένωσης της περιοχής , των περιθωρίων που υπήρχαν για την διάσωση των πολιτών, των αρχικών κινήσεων για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου αλλά και των αδικαιολόγητων απουσιών ή καθυστερήσεων υπηρεσιακών παραγόντων. Η ποινική διαδικασία που θα κινηθεί κι η εξέλιξη της θεωρείται πρόκριμα και για το ζήτημα αποζημιώσεων (μετα από εκατοντάδες αγωγές που αναμένεται να κατατεθούν ) κι ο οι οποίες μπορεί να υπερβούν τα 300-500 εκ ευρω.

Πλέον βασικό δεδομένο από αναφορές αξιωματούχων αλλά κι από σειρά εγγράφων είναι ότι το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής έχασε περίπου 30 λεπτά χρόνου , έχοντας την εκτίμηση ότι το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την περιοχή Διώνη , που είναι σε αντίθετο σημείο από αυτή που κινήθηκε τελικώς η πυρκαγιά.

Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα στοιχεία και τις πληροφορίες για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την προσπάθεια κατανομής των ευθυνών , που παρουσιάζει «Το Βήμα»

Ζητούμενο ακόμη για τους δικαστικούς λειτουργούς ήταν οι επιλογές ενός αξιωματικού της ΕΛΑΣ που ήταν ο κύριος «σύνδεσμος» στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. Ο αξιωματικός αυτός που υπηρετεί στην Τροχαία είχε τεθεί επί σειρά ετών σε διαθεσιμότητα , αφού είχε κατηγορηθεί για σοβαρή υπόθεση ξυλοδαρμού( με ομάδα άλλων αστυνομικών) ενός αλλοδαπού σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής . Ωστόσο στην δίκη που είχε γίνει προ μερικών ετών, είχε απαλλαχθεί . Στην θέση του «συνδέσμου» στην Πυροσβεστική είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Μάιο, πιθανόν και με δική του επιθυμία. Όμως άλλα στελέχη της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι τα περιθώρια αντίδρασης των αρμόδιων αστυνομικών μέσα στην σύγχυση που επικρατούσε στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής ήταν μηδαμινά. Ο ίδιος , σε σχετική επικοινωνία μας την Παρασκευή το μεσημέρι, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε.

Τέλος σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η Πυροσβεστική Υπηρεσία φέρεται να διαθέτει φωτογραφία πυροφύλακα με την έναρξη της πυρκαγιάς στην Κινέττα που δεν αφήνει καμία περαιτέρω αμφιβολία για ενδεχόμενο εμπρησμού . Με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η αιτία ήταν σπινθήρας από τα καλώδια της ΔΕΗ που βρίσκονται ακριβώς στο σημείο της εστίας.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιθανές διώξεις σε τουλάχιστον 15-20 άτομα για την τραγωδία στο Μάτι"

Der Spiegel: Αποστολή εξετελέσθη-Η Ελλάδα πεθαίνει

Εκτενές ρεπορτάζ για την Ελλάδα με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας προς στην Ελλάδα φιλοξενεί το Der Spiegel με τίτλο «Αποστολή εξετελέσθη-Η Ελλάδα πεθαίνει».

Μια επίσκεψη σε ένα μικρό ελληνικό χωριό με γηραιούς κυρίωες κατοίκους και λίγα παιδιά γίνεται αφορμή για μια αποτίμηση της διάσωσης της Ελλάδας και των μεταρρυθμίσεων. «273,7 δισ. ευρώ έδωσαν στην Ελλάδα η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Η χώρα μπορεί πια να δανειστεί μόνη της από τις διεθνείς αγορές. Ένα από τα μεγαλύτερα δράματα στην ευρωπαϊκή ιστορία φτάνει προσωρινά σε ένα τέλος: η ελληνική κρίση χρέους. Οδήγησε το ευρώ στο χείλος του γκρεμού και δίχασε την ΕΕ. Και μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια άλλη χώρα. Κανένα άλλο κράτος του κόσμου δεν έχει μελετηθεί τόσο ενδελεχώς. Με ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις και αυξήθηκαν οι φόροι. Τουλάχιστον μέχρι το 2060 οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Παραδόξως παραβλέφθηκε το σημαντικότερο: χρέη μπορεί να αποπληρώσει μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται. Η Ελλάδα όμως συρρικνώνεται: 550.000 άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης και περίπου 10,7 εκατ. άνθρωποι διαβιούν στη χώρα» σημειώνει το Der Spiegel.

Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το περιοδικό αναφέρεται στον στόχο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη «να θέσει τέλος στις πελατειακές σχέσεις. Αυτό έχει υποσχεθεί κάθε πολιτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Για αιώνες η ελληνική διοίκηση λειτουργούσε σαν πρόφαση για τη νομιμοποίηση του νεποτισμού. Οι πελατειακές σχέσεις ήταν θεμελιώδης αρχή της κοινωνίας (…) Θα πρέπει όμως να μπει ένα τέλος».

Το περιοδικό κάνει αναφορά στις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του δημοσίου με τη βοήθεια και γαλλικής τεχνογνωσίας, χαρακτηρίζει όμως την όλη προσπάθεια ως ένα «πείραμα ανυπέρβλητων διαστάσεων».

Αντίστοιχα δύσκολο είναι και το θέμα της ψηφιοποίησης της ελληνική διοικητικής και κυβερνητικής μηχανής που έχει αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς. «Άλλη μια επανάσταση» σημειώνει το περιοδικό. «Η απαρχαιωμένη δομή της ελληνικής διοίκησης ήταν παροιμιώδης», γράφει το Spiegel.

Πάντως παρά τη σημασία αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει αυτές, σύμφωνα με το Spiegel, να λαμβάνουν υπόψη μελλοντικά την αρνητική δημογραφική εξέλιξη στη χώρα σε συνάρτηση με την οικονομία. «(...) Πρέπει να σταματήσει η μετανάστευση των νέων, οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν και οι συνθήκες ζωής να σταθεροποιηθούν ώστε οι οικογένειες να θέλουν και πάλι να αποκτήσουν παιδιά. (…) Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί χωρίς σταθερή οικονομική ανάπτυξη αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται», αναφέρει το Spiegel.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί επίσης και τον καθηγητή Νομικής του Εθνικού και Καποδιστραικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Χατζή, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα «θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει την αγορά της» και ότι η ελληνική κρίση έγινε «κρίση θεσμών». Το περιοδικό παρατηρεί επίσης ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις η ελληνική αγορά εργασίας είναι από τις πιο απορρυθμισμένες στην ΕΕ και η ανεργία έχει ελάχιστα μειωθεί. Η ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι το ίδιο δύσκολη όσο και πριν από την κρίση ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στον τομέα των ξένων επενδύσεων, όπου βέβαια «έχουν σημειωθεί επιτυχίες», όπως παρατηρεί το περιοδικό.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ αναφέρει: «Κάποτε φαινόταν ότι η ελληνική κρίση χρέους θα βύθιζε την ΕΕ στην άβυσσο. Αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο σαν μια δαπανηρή παράπλευρη απώλεια στην περαιτέρω ώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ως το 2060 θα πρέπει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό ώστε να εμβάζει το μεγαλύτερο μέρος του στους δανειστές, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες. Κάτι που είναι ένα δύσκολο καθήκον για μια οικονομικά πετυχημένη χώρα. Για τους Έλληνες θα πρέπει να είναι αδύνατο. Επειδή η δημογραφική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη».

«Καμένη γη» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης στη Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στα χρόνια προβλήματα της που ανέδειξε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι. «Διασώστες σε πανικό, αξιωματούχοι που δεν συμφωνούν για τις ευθύνες που φέρουν-και αυτά είναι εικόνες που θα μείνουν από αυτό το καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι που θα έπρεπε να είχε εξελιχθεί αλλιώς. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Αύγουστο για γιορτή, οι Έλληνες θα έπρεπε να γιορτάσουν το τέλος της 'δουλείας', την επανάκτηση της κυριαρχίας τους από τους διεθνείς πιστωτές. Για τις 21 Αυγούστου είχε σχεδιαστεί, πριν την πυρκαγιά, μια ανοιχτή γιορτή. Στις 20 Αυγούστου τελειώνει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας προς την Αθήνα (...)».

Η σχολιογράφος κάνει μια αναδρομή στα χρόνια της κρίσης και σημειώνει ότι «υπήρχαν ενδείξεις ότι η Αθήνα ζούσε πάνω από τις δυνάμεις της για καιρό, αλλά η ΕΕ δεν ήθελε να το δει. Όταν πια δεν υπήρχε περιθώριο για εξωραϊσμούς, οι διασώστες ανάγκασαν την χώρα να μπει σε έναν κορσέ που ήταν όμως για πολλούς Έλληνες αποπνικτικός».

Όπως σημειώνει το άρθρο «τα μέτρα λιτότητας έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα. Για αυτό φέρουν ευθύνη όχι μόνο οι δανειστές αλλά και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις (…)». Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός βοηθά τη χώρα να ανακάμψει, γράφει η SZ, ωστόσο ο μεγαλύτερος παράγοντας που προκαλεί αβεβαιότητα για το μέλλον είναι η πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και έπειτα 2,2% ως το 2060. Η σχολιογράφος παρατηρεί πάντως ότι αν και δεν έχουν υλοποιηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, κάποιες που έγιναν είναι σημαντικές πχ. η ανεξαρτησία της εφορίας. Επίσης σημαντικό θεωρεί στον ρεαλισμό του Τσίπρα, ο οποίος σήμερα θεωρείται «αξιόπιστος» εταίρος. Αυτό όμως που ούτε αυτός κατάφερε να εξαλείψει ήταν «η παλιά ασθένεια του πελατειακού κράτους», ενώ η ίδια θεωρεί αμφίβολο εαν οι συντηρητικοί που ετοιμάζονται να αναλάβουν τη διακυβέρνηση το 2019, θα πράξουν καλύτερα.

Tο άρθρο κλείνει με μια αναφορά στα πρόσφατα δραματικά γεγονότα της Αττικής: «Η μελλοντική πολιτική μπορεί να είναι μη δημοφιλής στον κόσμο. Αυτό έδειξε δυστυχώς και το παράδειγμα στο Μάτι. Πολλοί λένε ότι εαν υπήρχε κρατική πρόβλεψη, δεν θα είχαμε φτάσει στο Μάτι, μια περιοχή τόσο άναρχα δομημένη χωρίς διεξόδους κινδύνου. Στο μέλλον θα πρέπει όλα να γίνουν καλύτερα: τα αυθαίρετα θα πρέπει να κατεδαφιστούν και να μπει τέλος στις κακοτεχνίες. Θα ξεκαθαριστεί εάν η πυροσβεστική είχε οικονομικά προβλήματα ή –και γι αυτό υπάρχουν ενδείξεις- είχε τόσο κακή διαχείριση που οδήγησε σε λάθος δρόμο τους διασώστες. Μια δίχως περιστροφές εξήγηση οφείλουν στους νεκρούς και τους οικείους τους όλοι οι υπεύθυνοι».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Der Spiegel: Αποστολή εξετελέσθη-Η Ελλάδα πεθαίνει"

Κατεδαφίσεις εξπρές με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα έκδοσης πράξεων κατεδάφισης στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, προχώρησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στη βάση όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Λαύριο, και με γνώμονα την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας».

«Υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας που βίωσε ο ελληνικός λαός, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία ώστε να προχωρήσει, χωρίς προσκόμματα, η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθούν ταχείες λύσεις και να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, με προτεραιότητα στις συνταγματικά προστατευόμενες περιοχές».

Όπως υπογραμμίζουν, «για λόγους ασφάλειας των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου, καθίσταται υποχρέωση της κυβέρνησης η μηδενική ανοχή σε παράνομα κτίσματα σε ακτές και δάση».

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιτρέπεται στο ΥΠΕΝ να προβαίνει στην εκτέλεση αφενός των πράξεων που θα εκδοθούν με τη νεοεισαχθείσα διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης και αφετέρου των πράξεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, κατασκευών και περιφράξεων, σε ζώνη αιγιαλού-παραλίας, σε εθνικούς δρυμούς, και σε δασικές εκτάσεις στην Αττική, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μία παράλληλη διαδικασία στην οποία προχωρούμε λόγω των έκτακτων συνθηκών που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Αυτό εξυπηρετεί τη βέλτιστη κατανομή του διοικητικού φορτίου μεταξύ των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης, θέτοντας ταυτόχρονα στην εξυπηρέτηση του σκοπού της καταπολέμησης της αυθαιρεσίας, το μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως τονίζουν, «με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση σύσσωμη, καθιστά σαφές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο παλαιό καθεστώς αυθαιρεσίας, το οποίο συνέβαλε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι» και συμπληρώνουν ότι «οι κατεδαφίσεις εξπρές που προωθούμε με την ΠΝΠ δεν αφήνουν χώρο για αμφιβολίες και αμφισβητήσεις ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε στο μέλλον περνάει μόνο μέσα από μηχανισμούς διαφάνειας και νομιμότητας, με απόλυτη προτεραιότητα το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων και στο περιβάλλον».

Ειδικότερα και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με την ΠΝΠ προβλέπεται η διαβίβαση από την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ των πράξεων κατεδάφισης που έχει στην κατοχή της και αφορούν αυθαίρετα κτίσματα, κατασκευές, περιφράξεις και άλλες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία, σε εθνικούς δρυμούς και σε δασικές εκτάσεις, εφόσον για τα τελευταία έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρμόδιου δασάρχη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 67 Α του ν. 998/1979 (Α' 289).

Από την παραπάνω υποχρέωση, εξαιρείται η διαβίβαση των πράξεων κατεδάφισης που έχουν ήδη περιληφθεί σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών κατεδάφισης που έχει συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, και σε επεκτάσεις των συμβάσεων αυτών, για τις οποίες έχει εγκριθεί χρηματοδότηση.

Επιπλέον, πράξεις κατεδάφισης που αφορούν περιφράξεις και περιτοιχίσεις που έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση του άρθρου 23 του ν. 1337/1983 (νόμος Τρίτση), δηλαδή περιφράξεις που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 μ. από την ακτή, δύνανται να εκτελούνται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με τις διατάξεις της ΠΝΠ το Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων, της ανωτέρω Ειδικής Γραμματείας του ΥΠΕΝ, αποκτά τη δυνατότητα να προβεί άμεσα στην εκτέλεση των πράξεων οι οποίες θα διαβιβασθούν.

Τα έξοδα των εν λόγω κατεδαφίσεων θα καλυφθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Καλούνται τέλος, οι αστυνομικές αρχές όπως και κάθε δημόσια αρχή (κτηματικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των οικείων ΟΤΑ), να συνδράμουν στην πραγματοποίηση των κατεδαφίσεων, με τη διάθεση μηχανικών μέσων, αλλά και να διευκολύνουν με οποιοδήποτε τρόπο το έργο κατεδάφισης.

Ως αρμόδια τέλος, για τη διενέργεια των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων με σκοπό την εκτέλεση κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, ορίζεται η Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεδαφίσεις εξπρές με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news