facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Βουλή: Κατατέθηκε η ρύθμιση για τις τιμές του ρεύματος

Κατατέθηκε απόψε (17/6) στη Βουλή η ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του φθινοπώρου.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές οι οποίες θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό της ανωτάτης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη όπου υπάρχει τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η διάταξη προβλέπει ότι ο έκτακτος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου και για διάστημα ενός έτους. Η διαφορά ανάμεσα στις ανώτατες τιμές και εκείνες που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση της μείωσης των τιμολογίων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Κατατέθηκε η ρύθμιση για τις τιμές του ρεύματος"

Πούτιν για πυρηνικά όπλα: «Όλοι θα πρέπει να ξέρουν τι θα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απέρριψε τα περί απειλών πυρηνικού πολέμου από τη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν κριθεί αναγκαίο.

Κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο πρόεδρος Πούτιν είπε: «Δεν απειλούμε κανέναν. Αλλά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι διαθέτουμε και τι θα χρησιμοποιήσουμε, εάν χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας».

Εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που συνεχίζεται για τέταρτο μήνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι στο χειρότερο σενάριο ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως διαψεύσει τα σενάρια αυτά, υπογραμμίζοντας ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχει υιοθετήσει στο στρατιωτικό της δόγμα το «πρώτο πλήγμα» (first strike).

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία «αναγκαία». «Εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων και των απειλών σε βάρος μας, η απόφαση της Ρωσίας να πραγματοποιήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν αναγκαία», δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου και συμπλήρωσε ότι η Δύση είχε νωρίτερα «ενισχύσει» την Ουκρανία με όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους.

Πρωταρχικός σκοπός της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Πούτιν, ήταν η προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού στο Ντονμπάς που «επί μια οκταετία υπέστη γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου».

Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες τις δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν απέφυγε μια αναφορά σε συμπατριώτες του που έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται ντροπή για αυτόν τον πόλεμο, λέγοντας: «Ξέρετε, υπάρχουν κι εκείνοι που ντρέπονται, που δεν συνδέουν τη μοίρα και τις ζωές των ίδιων και των παιδιών τους με την πατρίδα μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν για πυρηνικά όπλα: «Όλοι θα πρέπει να ξέρουν τι θα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί»"

Αστυνομικός ο αρχηγός κυκλώματος κοκαϊνης στα νότια προάστια της Αττικής

Οργανωμένο κύκλωμα που διακινούσε συστηματικά και αποκλειστικά κοκαΐνη στα νότια προάστια της Αττικής και στο οποίο είχε αρχηγικό ρόλο αστυνομικός, εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χτες, συνελήφθησαν 4 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα 4 άτομα για διακίνηση ναρκωτικών και 37 άτομα για προμήθεια ναρκωτικών, τα οποία δεν συνελήφθησαν, καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη και συστηματική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2021, στην προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή και πώληση κοκαΐνης στα νότια προάστια της Αττικής. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν διακίνηση κοκαΐνης τουλάχιστον 162 φορές, αποκομίζοντας οφέλη ύψους τουλάχιστον 5.340 ευρώ.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και τους διακριτούς ρόλους κάθε μέλους της, διαπιστώθηκε ότι:

Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, που είναι αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί σε υπηρεσία της Νοτιοανατολικής Αττικής, ήταν αυτός που είχε αναλάβει την αναζήτηση και την προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών. 'Αλλο μέλος της οργάνωσης αναλάμβανε την αποθήκευση των ναρκωτικών σε κατάστημα που διατηρεί στα νότια προάστια, ενώ οι άλλοι δύο ήταν επιφορτισμένοι με την διάθεση της κοκαΐνης στους τελικούς χρήστες.

Για να μην δίνουν στόχο, επέλεγαν πολυσύχναστους χώρους για την αγοραπωλησία των ναρκωτικών και κυρίως υπαίθριους χώρους στάθμευσης πολυκαταστημάτων των νοτίων προαστίων, ενώ κάποιες φορές προμήθευαν και «κατ' οίκον» τους «πελάτες» τους. Μάλιστα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις στο πλαίσιο των επικοινωνιών τους, προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Για παράδειγμα, για τα ναρκωτικά χρησιμοποιθούσαν λέξεις όπως: «κάλτσες», «μπυρίτσες», «σουβλάκια», «μικρό», «κόκα κόλα», «θέμα». Για τις ποσότητες κοκαΐνης: «ώρα», «λεπτό», «οχτάρια», «κομμάτια», «μέτρο», «βιβλία», «συνδρομή», «βράχος», «στικάκι», «παιχνίδι». Για την ποιότητα κοκαΐνης: «καλό παιδί». Για τα χρήματα: «παπούτσια». Για την αγορά ποσότητας «επί πιστώσει»: «αέρα».

Στις έρευνες που έγιναν σε οικίες και οχήματα, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

* 2 αυτοκίνητα

* 29,15 γραμ. κοκαΐνης

* 2,57 γραμ. κάνναβης

* 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας

* 9 σύριγγες

* ουσίες πρόσφορες για νόθευση ναρκωτικών ουσιών

* πλήθος φιαλιδίων με άγνωστες ουσίες

* συσκευή καπνίσματος ναρκωτικών ουσιών

* 13 κινητά τηλέφωνα

* 8.040 ευρώ και 700 δολάρια

* 3 κλειδιά τραπεζικών θυρίδων

* 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές

* πλήθος μέσων ηλεκτρονικής αποθήκευσης δεδομένων (USB-stick)

* πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και

* πλαστικός ηλεκτρικός φανός ερυθρού και μπλε χρώματος, όμοιος με αυτούς που χρησιμοποιούνται από υπηρεσιακά οχήματα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΑΠΕ/euro2day

 
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός ο αρχηγός κυκλώματος κοκαϊνης στα νότια προάστια της Αττικής"

Άκης Σκέρτσος: Τον Ιούλιο έρχεται νέο πρόγραμμα που θα καλύπτει το 85% της ρήτρας αναπροσαρμογής

Σε ένα νέο μέτρο χρηματοδοτικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς της ενέργειας που θα καλύπτει το μεγαλύτερο κόστος από την ρήτρα αναπροσαρμογής, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Καστοριά.

Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι «τον Ιούλιο θα έρθει ένα νέο σχήμα που καλύπτει το 85% των αυξήσεων της ενεργειακής κρίσης για κάθε νοικοκυριό και περίπου το 60% των αυξήσεων για κάθε επιχείρηση».

Τόνισε, ότι «με αυτό τον μηχανισμό αδρανοποιούμε την ρήτρα αναπροσαρμογής και αποζημιώνουμε τους παραγωγούς για το πραγματικό και όχι το χρηματιστηριακό κόστος όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα». Επεσήμανε ότι το σχέδιο «έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή» τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να καλύψουμε όλο το κόστος που είναι πολύ μεγάλο, καθότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα αφού δεν το έχει κάνει καμιά χώρα στην Ευρώπη».

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει κάνει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ενέργεια» και τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την ενίσχυση της επιδότησης μέσω του Fuel Pass, καθώς και την παράταση του προγράμματος.

Αναφερόμενος σε θέματα Περιφερειακής και τοπικής Οικονομίας τόνισε ότι από την καταγραφή των μεγάλων έργων και δράσεων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΣΠΑ, Ταμείο ανάκαμψης, πρόγραμμα Α. Τρίτσης, «έχουν έρθει ή θα έρθουν στην περιοχή άμεσα πάνω από 265 εκ € και αυτό είναι σημαντικό για την οικονομία γενικότερα».

Στον απόηχο της επίσκεψης του στις εγκαταστασεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, δήλωσε ότι για την κυβέρνηση «το πανεπιστήμιο αποτελεί στρατηγικό εταίρο στον σχεδιασμό που κάνουμε, ώστε να συνδεθεί καλύτερα η τοπική οικονομία με τα τμήματα και τις σχολές του». Υπογράμμισε ότι «υπάρχει διάλογος και συνεχής συνεργασία με τον Πρύτανη του ιδρύματος για όλα τα θέματα που τρέχουν με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης».

Τέλος, ο κ. Σκέρτσος απηύθυνε πρόσκληση σε ανοικτό διάλογο στους φορείς τους πολίτες και την κοινωνία της περιοχής, με στόχο «να φτιάξουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει ελπίδα όχι μόνο να μείνει κόσμος στην περιοχή, αλλά να προσελκύσει και άλλους».

Η περιοδεία του κυβερνητικού κλιμακίου έκλεισε αργά το απόγεμα με ομιλία του Άκη Σκέρτσου και της Ζέτας Μακρή σε συγκέντρωση των μελών της εκλογικής περιφέρειας της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άκης Σκέρτσος: Τον Ιούλιο έρχεται νέο πρόγραμμα που θα καλύπτει το 85% της ρήτρας αναπροσαρμογής"

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για δικαίωμα γάμου, ανεξάρτητα από το φύλο

Κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τίτλο «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την πρόταση νόμου ικανοποιείται ειδικότερα το εμβληματικό και πάγιο αίτημα της επέκτασης του δικαιώματος σύναψης γάμου, ανεξάρτητα από το φύλο και τα χαρακτηριστικά φύλου, για όλα τα ζευγάρια.

Η πρόταση νόμου παρέχει αδιακρίτως το δικαίωμα σε κάθε τύπου γάμο, όμως στην πράξη θα μπορεί αυτός να τελείται βασικά υπό τον τύπο του πολιτικού γάμου, ενώ υπό τον τύπο του θρησκευτικού γάμου θα μπορεί να τελείται αποκλειστικά, στην περίπτωση που ένα θρήσκευμα ή δόγμα θα τον αποδέχεται.

Το δικαίωμα στον γάμο συνεπάγεται ότι αυτομάτως τα μέρη κάθε είδους ζευγαριών, αποκτούν πλήρως τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στους συζύγους, και ιδίως μεταξύ αυτών το δικαίωμα τεκνοθεσίας και το δικαίωμα πρόσβασης στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ανεξάρτητα από φύλο, χαρακτηριστικά και ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

«Η κυβέρνηση, αν σέβεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και αν αποδέχεται τη διατύπωση του Ψηφίσματος της 14ης Σεπτεμβρίου 2021 (2021/2679/(RSP)) του Ευρωκοινοβουλίου, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, τότε οφείλει να φέρει άμεσα σε συζήτηση και προς ψήφιση την πρόταση νόμου στην ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της χώρας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για δικαίωμα γάμου, ανεξάρτητα από το φύλο"

Θεσσαλονίκη: Μαρτυρίες που σοκάρουν για τη δράση της συμμορίας ανηλίκων

Τον απόλυτο τρόμο είχαν σκορπίσει τέσσερις ανήλικοι από 16 έως 17 ετών στην περιοχή της Τούμπας. Στο στόχαστρό τους είχαν μπει μικρότερα παιδιά.

Οι δράστες για περισσότερους από έξι μήνες απειλούσαν, εκβίαζαν και επιτίθονταν σε παιδιά 13 έως 15 ετών για να κερδίζουν χρήματα. Είχαν φτάσει στο σημείο να κυκλοφορούν οπλισμένοι ενώ δεν δίστασαν να δώσουν με τη βία σε ανήλικο κορίτσι να δοκιμάσει ινδική κάνναβη. Το κορίτσι αμέσως μετά έπεσε λιπόθυμο.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας εκ των δραστών οδήγησε ανήλικο στο δάσος του Σέιχ Σου και με την απειλή όπλου αποπειράθηκε να προσβάλει τη γενετήσια αξιοπρέπειά του. Δεν τα κατάφερε γιατί ο μικρός αντιστάθηκε.

Με αφορμή τη βία μεταξύ ανηλίκων η γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενημερώνει και προτείνει:

-Όταν εντοπίζετε ή αντιμετωπίζετε παρόμοιες συμπεριφορές, απομακρυνθείτε και αναζητήστε ένα ασφαλές μέρος όπου υπάρχει επιτήρηση από ενήλικο ή βρίσκονται και άλλα παιδιά που θα μπορούσαν να σας προσφέρουν βοήθεια, αν χρειαστεί.

-Μιλήστε σε έναν ενήλικο που εμπιστεύεστε (γονείς, εκπαιδευτικούς, ή άλλους)

-Μπορείτε να καταγγείλετε τα περιστατικά στις αρμόδιες Αρχές.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Μαρτυρίες που σοκάρουν για τη δράση της συμμορίας ανηλίκων"

Ουκρανία: Νέος ομαδικός τάφος με 300 αμάχους στην περιοχή του Λουχάνσκ

Η εφημερίδα The New York Times δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία όπως ισχυρίζεται απεικονίζεται ένας ομαδικός τάφος στην πόλη Λισιτσάνσκ στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Οι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι ο ομαδικός τάφος βρίσκεται στην άκρη της πόλης και είναι μια ανοιχτή τάφρος. Στον τάφο   όπως λένε οι Ουκρανοί στρατιωτικοί βρίσκονται μέσα σε πλαστικές σακούλες οι σοροί  περίπου 300 αμάχων που σκοτώθηκαν στο Λισιτσάνσκ, το Σεβεροντονέτσκ και το Ρουμπέζνογε από τον Απρίλιο μήνα. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να τους κηδέψει. Οι στρατιωτικοί λένε ότι δεν μπορούν να σκεπάζουν την τάφρο καθώς όλα τα μηχανήματα χρησιμοποιούνται για το άνοιγμα χαρακωμάτων.

Το Λισιτσάνσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Στο Σεβεροντονέτσκ αυτή την στιγμή διεξάγονται μάχες, ενώ το Ρουμπέζνογε περιήλθε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων. Νωρίτερα ένα βίντεο για έναν μαζικό τάφο στο Λισιτσάνσκ είχε δώσει στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Λουχάνσκ, ο Σεργκέι Γκαϊντάι.

Το Λισιτσάνσκ παραμένει η τελευταία μεγάλη πόλη στην περιοχή του Λουχάνσκ, την οποία δεν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τα ρωσικά στρατεύματα. Σήμερα από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

Τα ουκρανικά ΜΜΕ στα τέλη Μαΐου είχαν γράψει ότι σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του πρώην ανθρακωρυχείου «Μασκόφσκαγια» βρίσκονται θαμμένα περίπου 150 πτώματα. Από το δημοσίευμα των The New York Times δεν γίνεται σαφές αν ο ομαδικός τάφος είναι αυτός στην περιοχή του ανθρακωρυχείου ή αν είναι κάποιος νέος τάφος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας έχουν σκοτωθεί περίπου 4.500 χιλιάδες άμαχοι, εκ των οποίων 300 παιδιά.

ΑΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Νέος ομαδικός τάφος με 300 αμάχους στην περιοχή του Λουχάνσκ"

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος – Πώς θα κάνετε την αίτηση

Άνοιξε πριν από λίγο η πλατφόρμα για το Power Pass για τις αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος με βάση το ΑΦΜ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν την επιδότηση, με επιστροφές ποσών από 18 έως 600 ευρώ.

Μπείτε στο vouchers.gov.gr/powerpass για να κάνετε την αίτησή σας.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά τις επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς ρεύματος της κύριας κατοικίας τους οι οποίες εκδόθηκαν το διάστημα μεταξύ 1η Δεκεμβρίου 2021 –και έως 31η Μαΐου 2022 εφόσον έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου. Η καταβολή των ποσών αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων. Το ποσό της ενίσχυσης θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην αίτηση.

Συνολικά, πάνω από 6,3 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως και 73.000 ευρώ δικαιούνται να εισπράξουν την έκτακτη επιδότηση για τις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος του τελευταίου εξαμήνου και συγκεκριμένα λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Πώς θα κάνετε την αίτηση
 
Λογαριασμός της ΔΕΗ

Είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet.

Επιβεβαίωση ή επικαιροποίηση στοιχείων για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Επίσης θα πρέπει:

  • Να διορθώσετε τυχόν λάθη η παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία σας
  • Να αναγράψετε τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού (IBAN)
  • Να πιστοποιήσετε την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσετε την υποβολή της αίτησης.

Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πληρωμή των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων και το ποσό της ενίσχυσης θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην αίτηση.

Βήματα διαδικασίας για μισθωμένη κατοικία παιδιού που σπουδάζει

Ο γονέας ή ο κηδεμόνας ακολουθεί τα παραπάνω βήματα αφού πρώτα έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • να συμπληρώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
  • να συμπληρώσετε το IBAN του προσωπικού τραπεζικού σας λογαριασμού ή λογαριασμού, που είστε συνδικαιούχος
  • να επιβεβαιώσετε την τράπεζα κατάθεσης

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια περιόδου υποβολής των αιτήσεων μπορείτε να τροποποιήσετε τα στοιχεία της αίτηση σας.

Μετά την εκκαθάριση της αίτησης μπορείτε να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για την κατάσταση της αίτησης (αν εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε), όπως και για το χρηματικό ποσό που σας καταλογίστηκε.

Οι αιτήσεις γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ σας.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Power Pass

Ειδικότερα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι είναι τα εξής:

  • α) Αντλούνται από τα στοιχεία της οριστικά υποβληθεί-σας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, τα στοιχεία της κατοικίας που αφορούν ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό του Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης (Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία Ιδιοκτήτη, ΑΦΜ Ιδιοκτήτη, Αριθμός δήλωσης μίσθωσης και Αριθμός Παροχής ρεύματος).
  • β) Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια με την ανωτέρω, για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα ανωτέρω στοιχεία ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.
  • γ) Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει σε σχέση με την ανωτέρω κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για την μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.

Σε περίπτωση που ο γονέας ή κηδεμόνας δηλώνει στον Πίνακα 6 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 άνω της μίας κατοικίας με αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό, δύναται να ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία για την δεύτερη ή και τρίτη κατοικία που είναι συμπληρωμένες στον Πίνακα 6. Μπορούν να δηλωθούν από τον γονέα ή κηδεμόνα έως τρεις περιπτώσεις σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία.

Μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων κύριας κατοικίας η και μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Επιπλέον, ο αιτών θα πρέπει να συναινέσει για την μεταβίβαση των αναγκαίων στοιχείων λογαριασμών Ηλεκτρικής Ενέργειας από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΚτΠ Μ.Α.Ε., για την επεξεργασία και υπολογισμό της επιδότησης. Τέλος ο αιτών οριστικοποιεί την αίτηση για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.

  • 5. Μεταβολή στοιχείων. Δίνεται η δυνατότητα για τη μεταβολή των στοιχείων της αίτησης ή την ακύρωση της αίτησης μέχρι τη λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων.
  • 6. Οι δικαιούχοι. Η ενίσχυση χορηγείται στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.
  • 7. Η παροχή ρεύματος. Για τη λήψη της ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο που περιγράφεται στο άρθρο 3 της απόφασης
  • 8. Τα εισοδηματικά κριτήρια και η φορολογική δήλωση. Το επίδομα λαμβάνουν φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021. Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου. Το εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων υπολογίζεται ως το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου. Το οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως το άθροισμα του εισοδήματος του υπόχρεου και της συζύγου ή Μέλος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ), σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.
  • 9. Η ενίσχυση. Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται ως ποσοστό 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού των ποσών της έκπτωσης που έχουν χορηγηθεί από το κράτος και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
  • 10. Κοινό ρολόι. Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός. Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.
Ποιοι κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα
 
Ηλεκτρικές συσκευές στην πρίζα

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επιδότηση στο ρεύμα και το Power Pass, που επιστρέφει έως και 600 ευρώ σε καταναλωτές. Η επιδότηση για το ρεύμα αφορά την περίοδο κατανάλωσης από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι πολίτες που κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα. Ισχύει για όσους διαπιστωθεί, κατόπιν ελέγχου από τα αρμόδια όργανα, ότι κατά την αίτησή τους για το power pass, υπέβαλαν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, σε πιθανό έλεγχο όποιος δώσει ψευδή στοιχεία απειλείται με πρόστιμο διπλάσιο της ενίσχυσης που έλαβε. Έτσι, κάποιος που θα λάβει το ανώτατο ποσό της επιδότησης, που είναι τα 600 ευρώ, και διαπιστωθεί ότι δεν ήταν καθόλα νόμιμος κατά την αίτηση, θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, «Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βεβαιώνει το προς ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό και εκδίδει την σχετική ταυτότητα οφειλής σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90), κατόπιν σύνταξης χρηματικού καταλόγου από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Τα ποσά μετά την είσπραξή τους εμφανίζονται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι 15 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις
 

Παρακάτω θα δείτε 15 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

Τι είναι το Power Pass;

Το Power Pass είναι πλατφόρμα που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομική ενίσχυση οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιδότηση αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022 και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600€.

Δικαιούμαι Power Pass;

Είστε δικαιούχος του Power Pass για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν για την πρώτη κατοικία και τη φοιτητική στέγη προστατευόμενου μέλους που σπουδάζει εντός Ελλάδος εφόσον:

  • είστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδος,
  • το καθαρό οικογενειακό σας εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων δεν ξεπερνά τις 45.000 €, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020,
  • ο ΑΦΜ που καταχωρίζετε στην πλατφόρμα δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο και
  • η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022 ξεπερνά συνολικά τα 30 €.
Πώς θα υποβάλω αίτηση;

Η αίτηση υποβάλλεται στο vouchers.gov.gr.

Ποια είναι η διαδικασία;

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή.

Αναλυτικά:

  • Εισέρχεστε στην πλατφόρμα με τους κωδικούς σας στο Taxisnet και επιβεβαιώνετε ότι τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.
  • Επιλέγετε αν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση για εσάς ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς σας.
  • Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής).

Τα στοιχεία αυτά μπορείτε:

  • είτε να τα επιβεβαιώσετε,
  • είτε να τα τροποποιήσετε μέσω της πλατφόρμας «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. (περισσότερες λεπτομέρειες στη σχετική ερώτηση).

Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε να συμπληρώσετε το e-mail σας, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός σας λογαριασμός.

Πατώντας «Υποβολή», ολοκληρώνετε τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

Ποιος μπορεί να κάνει την αίτηση για το Power Pass;

Η αίτηση για το Power Pass μπορεί να υποβληθεί από κάθε πρόσωπο που δηλώνει ότι ένας αριθμός παροχής αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία του. Έτσι, όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει από έναν/μία εκ των συζύγων, χωρίς να χρειάζεται κοινή ή διπλή αίτηση και από τα δύο πρόσωπα. Για δηλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία εξαρτώμενων μελών (περισσότερες λεπτομέρειες στη σχετική ερώτηση), η διαδικασία πρέπει να γίνει από το πρόσωπο που αναφέρεται ως κηδεμόνας.

Ο αριθμός παροχής είναι σε όνομα άλλου προσώπου. Τι πρέπει να κάνω;

Εφόσον ο αριθμός της παροχής δηλώνεται στα στοιχεία κύριας κατοικίας σας στο Taxisnet, είναι αδιάφορο το όνομα στο οποίο είναι χρεωμένος ο αριθμός παροχής στα μητρώα του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.

Ποια στοιχεία πρέπει να έχω διαθέσιμα για να ολοκληρώσω τη διαδικασία;

Χρειάζεται να έχετε τους κωδικούς σας στο Taxisnet για την αυθεντικοποίησή σας κατά την είσοδό σας στην πλατφόρμα και τον το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμείτε να πιστωθεί η επιδότηση.

Χρειάζεται να επισυνάψω κάποιο δικαιολογητικό;

Όχι. Όλα τα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Τα στοιχεία της κύριας κατοικίας μου που εμφανίζονται στην πλατφόρμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τι πρέπει να κάνω;

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να μεταβείτε στο https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia.

Μπορείτε να μεταφερθείτε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» μέσω του vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικ στο σχετικό πεδίο που εμφανίζεται κάτω από τα στοιχεία πρώτης κατοικίας.

Τα στοιχεία που θα δηλώσετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρίζονται αμέσως. Έτσι, αφού συμπληρώσετε τα σωστά στοιχεία πρώτης κατοικίας, μπορείτε να επιστρέψετε στην πλατφόρμα του Power Pass και να ολοκληρώσετε την αίτησή σας.

Το παιδί μου σπουδάζει σε άλλη πόλη. Δικαιούται ξεχωριστό Power Pass;

Ναι, εφόσον είναι δηλωμένο ως προστατευόμενο μέλος. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να υποβάλετε μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη, ακολουθώντας κάθε φορά τα παραπάνω βήματα.

Υποβάλλω φορολογική για πρώτη φορά κατά το φορολογικό έτος 2021. Δικαιούμαι το Power Pass;

Ναι, αρκεί να υποβάλετε τη δήλωσή σας πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων του φορολογικού έτους 2021.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω αίτηση;

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Από την Παρασκευή 17-06-2022 το vouchers.gov.gr θα είναι διαθέσιμο για πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η πλατφόρμα θα ανοίγει κλιμακωτά για το σύνολο των δικαιούχων και θα εκδίδονται νεότερες ανακοινώσεις.

Μπορώ να υποβάλω αίτηση στα ΚΕΠ;

Τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, η υποβολή των αιτήσεων για το Power Pass υποβάλλεται μόνο ψηφιακά.

Τι ποσό πρόκειται να λάβω μέσω του Power Pass;

Το ποσό που θα λάβετε εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών της περιόδου που καλύπτεται από το Power Pass. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 € (και, επομένως, θα λάβουν τουλάχιστον 18 €).

Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 € ανά καταναλωτή.

Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό μου;

Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

«Εφαρμόζουμε στην πράξη αυτό που είχε πει ο πρωθυπουργός»

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών έστειλαν το μήνυμά τους.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Με το Power Pass εφαρμόζουμε στην πράξη αυτό που είχε πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν εξήγγειλε το συγκεκριμένο μέτρο, ότι δηλαδή η πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα στους πολίτες όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με βίαιες αλλαγές που μόνοι τους δεν μπορούν να διαχειριστούν. Μέσα από το vouchers.gov.gr δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους δικαιούχους να υποβάλουν εύκολα και γρήγορα την αίτησή τους, ώστε να λάβουν στις αρχές Ιουλίου την επιδότηση που αντιστοιχεί στην επιβάρυνση την οποία είχαν. Η πλατφόρμα του Power Pass ήταν μια άσκηση ιδιαίτερα περίπλοκη τεχνικά, που χρειάστηκε πολλή δουλειά για να υλοποιηθεί. Σχεδιάσαμε κάθε στάδιο με τον πολίτη στο επίκεντρο, έχοντας ως γνώμονα τη δική του διευκόλυνση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας με όσο το δυνατόν λιγότερες ενέργειες από πλευράς του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άψογη συνεργασία και να σταθώ ιδιαίτερα στους μηχανικούς, που για ακόμα μια φορά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να μπορούμε σήμερα να θέσουμε την πλατφόρμα σε λειτουργία».

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, η Κυβέρνηση αξιοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια και εργαλεία, για να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνει, επεκτείνει και διευρύνει μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από σήμερα, με την ενεργοποίηση του Power Pass, δρομολογούμε την αναδρομική επιστροφή στους καταναλωτές μεγάλου μέρους των επιβαρύνσεων που κλήθηκαν να σηκώσουν το προηγούμενο εξάμηνο. Η πλατφόρμα αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αφορά επίσης τις αντίστοιχες χρεώσεις της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού τα οποία σπουδάζουν στο εσωτερικό. Έτσι, η επιδότηση καλύπτει το 98% των νοικοκυριών, τα οποία θα λάβουν τον Ιούλιο, στους λογαριασμούς IBAN τους, τα ποσά που δικαιούνται. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για ακόμη μία φορά, ότι βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των πολιτών, παρεμβαίνοντας γενναία και δίκαια, ώστε να καλύψει όσο περισσότερο είναι εφικτό τις σημερινές ανάγκες τους, χωρίς να υπονομεύει το μέλλον της χώρας και της οικονομίας».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Με το Power Pass επιστρέφουμε έως και το 60% της υπερβάλλουσας δαπάνης που αναγκάστηκαν να κάνουν πολλά νοικοκυριά για να ζεστάνουν τα σπίτια τους τον περασμένο χειμώνα. Όπως έχουμε δεσμευθεί επανειλημμένα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία από τις επιπτώσεις αυτής της πρωτόγνωρης διεθνούς ενεργειακής κρίσης για όσο χρειαστεί. Με τη θεσμική παρέμβαση που θα εφαρμόσουμε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου, η στήριξη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και ανακτούμε τα αυξημένα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να συνεχίσουμε να επιδοτούμε τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου οικιακών και επαγγελματικών καταναλωτών».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε: «Το Power Pass είναι μία σημαντική παρέμβαση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στο πλαίσιό της, επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022. Η ουσιαστική αυτή πρωτοβουλία αφορά στο σύνολο των νοικοκυριών και γίνεται σήμερα πράξη με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για τη λήψη της προβλεπόμενης ενίσχυσης, όπως το επέτρεψαν μία σειρά από θετικές, δημοσιονομικές εξελίξεις, που σχετίζονται με το πρωτογενές έλλειμμα του 2021, το δημόσιο χρέος, την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς τη χώρα μας και το δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης, που έφτασε το 7% στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Σε ένα περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας, εξαιτίας του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, με επιπτώσεις για το σύνολο του πλανήτη, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, με σύνεση και σοβαρότητα, με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος – Πώς θα κάνετε την αίτηση"

Πύρινη λαίλαπα στην Ισπανία εν μέσω καύσωνα – Εκκενώθηκε ψυχαγωγικό πάρκο

Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες και περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το ψυχαγωγικό πάρκο Πουί ντου Φου, εν μέσω του ακραίου καύσωνα που πλήττει την Ισπανία.

Η μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, ενισχυμένη και από τους ανέμους που αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις, έχει κάψει περίπου 90.000 στρέμματα στη Σιέρα δε λα Κουλέμπρα, στην περιφέρεια της Καστίλης-Λεόν. Περίπου 200 κάτοικοι αυτής της ορεινής ζώνης, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της πυρκαγιάς.

Άλλη μια πυρκαγιά ξέσπασε δίπλα στο πάρκο Πούι ντου Φου, κοντά στο Τολέδο και οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του χώρου, απομακρύνοντας επισκέπτες και εργαζομένους.

(Photo by Pau BARRENA / AFP)

«Η διεύθυνση του πάρκου αποφάσισε να εκκενώσει τον χώρο και να ματαιώσει τη βραδινή παράσταση, για λόγους ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Συνολικά απομακρύνθηκαν 2.500 επισκέπτες, 700 εργαζόμενοι, 200 πτηνά και 55 άλογα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και δεν κινδύνευσε η ζωή κανενός ανθρώπου ή ζώου.

Στη βορειοανατολική Ισπανία εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε άλλες πυρκαγιές στην Καταλονία. Μία από αυτές, κοντά στο Μπαλντομάρ, στην επαρχία της Λέριδα, έκαψε περίπου 10.000 στρέμματα δάσους. Στη γειτονική Αραγονία, τουλάχιστον 12.000 στρέμματα κάηκαν κοντά στην κοινότητα Νονάσπε.

Στην ομιλία του σε ένα συνέδριο για την παγκόσμια ημέρα αντιμετώπισης της ξηρασίας και της ερημοποίησης, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έπλεξε το εγκώμιο των πυροσβεστών που «διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πύρινη λαίλαπα στην Ισπανία εν μέσω καύσωνα – Εκκενώθηκε ψυχαγωγικό πάρκο"

«Κανιβαλιστικός» ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας, απαντά στον Ρώσο πρόεδρο το Κίεβο

Επίθεση κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για όσα δήλωσε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τη στάση της Δύσης εξαπέλυσε σύμβουλος του Ουκρανού προεδρού Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ κατηγόρησε τον Ρώσο ηγέτη ότι επινόησε μια νέα δικαιολογία για τον «κανιβαλιστικό πόλεμο»« που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας.

Έγραψε στο Twitter: «Μια νέα εξήγηση για τον κανιβαλιστικό πόλεμοι του Πούτιν. Επιτίθεσαι στην Ουκρανία, σβήνεις από το χάρτη ολόκληρες πόλεις, κάνεις μαζικές εκτελέσεις, στέλνεις τη Ρωσία στον Μεσαίωνα και μετά αυτό το λες “σανίδα σωτηρίας” για τη Δύση; Βιάζεις για καλό σκοπό, σκοτώνεις για να πας στον παράδεισο; Ποιος να το πιστεύει αυτό, εκτός από τους οπαδούς του Πούτιν».

Ο Πούτιν, σε παρέμβασή του την Παρασκευή, είπε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία (όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα) επέτρεψε στη Δύση να «φορτώσει» όλα τα προβλήματά της στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε ακόμη τη Δύση πως «επιβάλλει ξεδιάντροπα την ηθική και την κουλτούρα της, χειραγωγεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού και του Ολυμπιακού κινήματος», ενώ μιλώντας για τις ΗΠΑ, υποστήριξε πως «συμπεριφέρονται σαν να μην παρατηρούν ότι υπάρχουν άλλα ισχυρά κέντρα στον κόσμο. Όταν κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ διακήρυξαν τους εαυτούς τους αντιπροσώπους του Θεού στη Γη, άνθρωποι που δεν έχουν ευθύνες – μόνο συμφέροντα».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει την πολιτική της κυριαρχία, «οι γραφειοκρατικές της ελίτ χορεύουν στο ρυθμό κάποιου άλλου, βλάπτοντας τον ίδιο τους τον πληθυσμό». Παράλληλα, είπε πως «μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική συνέβαλε στην κλιμάκωση των τιμών στην Ευρώπη, η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, τα καύσιμα άρχισαν να ανεβαίνουν σε τιμές πολύ πριν από την ειδική επιχείρηση». Ο Πούτιν τόνισε πως οι συνάδελφοί του στη Δύση προσπαθούν να αντιστρέψουν την πορεία της ιστορίας, σκέφτονται με όρους του περασμένου αιώνα, έχουν ψευδαισθήσεις και δεν θέλουν να παρατηρήσουν τις αλλαγές. «Οι εταίροι μας στη Δύση υπονομεύουν σκόπιμα τα διεθνή θεμέλια στο όνομα των γεωπολιτικών τους ψευδαισθήσεων» σχολίασε, προσθέτοντας πως «οι σημερινές αλλαγές στην οικονομία και τη διεθνή πολιτική είναι τεκτονικές και επαναστατικές».

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, αλλά μόνο οι αρχές του Κιέβου θα αποφασίσουν πώς θα γίνει αυτό, «χωρίς να επικεντρωθούν στις επιθυμίες των 'ιδιοκτητών' τους από την άλλη πλευρά του ωκεανού». Ο Πούτιν σημείωσε, ακόμα, ότι «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σημαντικός προμηθευτής τροφίμων, τώρα έχουν γίνει καθαρός εισαγωγέας - τυπώνουν χρήματα και αγοράζουν τρόφιμα από όλο τον κόσμο».

Επιπρόσθετα, κατηγόρησε τη Δύση ότι διοχετεύει όπλα στην Ουκρανία και χρηματοδοτεί τη ρωσοφοβία στη χώρα. «Όποιος συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δέχεται άμεσες απειλές», είπε ο Πούτιν. Ωστόσο, η Ρωσία θα συνεχίσει να αλληλεπιδρά με τις δυτικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με τη Μόσχα.

Σχολιάζοντας την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ανέφερε πως η απόφαση ήταν δύσκολη αλλά αναγκαστική και ότι «οι στρατιώτες του Κρεμλίνου υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Ρωσίας για ασφαλή ανάπτυξη» ενώ η επιχείρηση έχει σκοπό «να υπερασπιστεί τον λαό της περιοχής του Ντονμπάς» και ότι «όλα τα καθήκοντά της θα εκπληρωθούν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Κανιβαλιστικός» ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας, απαντά στον Ρώσο πρόεδρο το Κίεβο"

Κ. Μητσοτάκης: Δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών στρατευμάτων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων και της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε εκ νέου η αταλάντευτη προσήλωση της Ελλάδας στον στόχο μιας αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια εθνική θέση ότι δε νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι η Ελλάδα παραμένει πάντοτε στο πλευρό των κατεχόμενων δήμων, στο δίκαιο αγώνα τους για την επιστροφή όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, εντός συνολικής και συμφωνημένης λύσης που θα σέβεται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αδιαμφισβήτητο και δικαιολογημένα μεγάλο υλικό και συναισθηματικό βάρος των Βαρωσίων αναγνωρίζεται και από τις οικείες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων Κύπρου για την ευγενική και υψηλού συμβολισμού δωρεά της για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου έτους στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κυπριακή Δημοκρατία, Ιωάννης Παπαμελετίου και η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών στρατευμάτων"

Δανία: Ρωσικό πολεμικό πλοίο παραβίασε δύο φορές τα χωρικά ύδατα της χώρας

Ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο παραβίασε το πρωί δύο φορές τα χωρικά ύδατα της Δανίας στα βόρεια του νησιού Μπόρνχολμ, όπου γινόταν ένα «φεστιβάλ δημοκρατίας» με τη συμμετοχή βουλευτών και επιχειρηματιών, ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η Δανία χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «απαράδεκτη πρόκληση».

Το ρωσικό πολεμικό μπήκε στα χωρικά ύδατα της Δανίας στις 03.30 (ώρα Ελλάδας) και ξανά μερικές ώρες αργότερα. Αποχώρησε αφού το δανέζικο Πολεμικό Ναυτικό επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου μαζί του, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Μια βαθύτατα ανεύθυνη, κατάφωρη και απολύτως απαράδεκτη ρωσική πρόκληση εν μέσω του #fmdk», ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Γίπε Κόφοντ, αναφερόμενος στο «Δημοκρατικό Φεστιβάλ της Δανίας». Σε αυτό το ετήσιο φεστιβάλ συμμετέχουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο ίδιος ο Κόφοντ και η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Οι μέθοδοι εκφοβισμού δεν περνούν στη Δανία», τόνισε ο Κόφοντ, προσθέτοντας ότι κλήθηκε για εξηγήσεις ο Ρώσος πρεσβευτής.

Τον περασμένο μήνα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι άρχισε να παραλαμβάνει πυραύλους Harpoon από τη Δανία, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών. Νωρίτερα σήμερα το Κίεβο ανέφερε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν ένα ρωσικό ρυμουλκό με δύο πυραύλους Harpoon στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία υποστηρίζει ότι πλήττει ρωσικά πλοία με οπλισμό που παρέλαβε από τη Δύση.

Η ρωσική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δανία: Ρωσικό πολεμικό πλοίο παραβίασε δύο φορές τα χωρικά ύδατα της χώρας"

Συντάξεις Ιουλίου 2022: Πότε θα γίνουν πληρωμές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου 2022 - Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Ο Νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019 έχει φέρει αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ.

Τι ορίζει ο Νόμος

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία
  • Την Τρίτη 28 Ιουνίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  • Την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιουλίου 2022 θα πληρωθούν ως εξής:

  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
  • Επικουρικές Συντάξεις ΕΤΕΑΕΠ

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Ιουλίου του 2022 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις Ιουλίου 2022: Πότε θα γίνουν πληρωμές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες"

Συγκέντρωση υγειονομικών στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την Τρίτη 21 Ιουνίου

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (Λουίζης Ριανκούρ 85 – 87) εκδικάζεται την Τρίτη 21 Ιουνίου, η αίτηση 37 εργαζομένων του Θριασίου νοσοκομείου για την ακύρωση των αναστολών εργασίας.

Με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο, αναφέρει ότι θα πραγματοποιήσει την ίδια μέρα, στο συγκεκριμένο χώρο, συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 9.30 π.μ. και για διευκόλυνση συμμετοχής, προκηρύσσει στάση εργασίας (8.30 π.μ. – 12 μ.) και ανακοινώνει αναχώρηση με πούλμαν από το νοσοκομείο.

Ζητώντας να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας, το σωματείο αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Καταδικάζουμε την αξιοποίηση του εμβολιασμού, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ως εργαλείο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για:

-να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας και να επιστρέψουν οι συνάδελφοι μας, με τήρηση όλων των αναγκαίων ατομικών και συλλογικών μέτρων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας και πρόνοιας

-να τους καταβληθεί η αναλογία της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» που αντιστοιχεί στο χρόνο εργασίας τους, πριν τεθούν σε αναστολή εργασίας

-με νομοθετική ρύθμιση, ο χρόνος αναστολής να αναγνωρισθεί ως συντάξιμος χρόνος

-να καταργηθεί η υποχρέωση των εργαζομένων, που δεν έχουν λάβει την αναμνηστική δόση εμβολιασμού, να διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο με δική τους επιβάρυνση

-να καταργηθεί πλήρως το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

-να αποδεσμευθούν τα νοσοκομεία από τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων. Να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα με συνεχή, συστηματική και προσωποποιημένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο καθώς και παρακολούθηση των εμβολιασμένων».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση υγειονομικών στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την Τρίτη 21 Ιουνίου"

Καιρός αύριο: Σε ποιες περιοχές θα βρέξει – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο Σάββατο (18.06.2022) για όλη Ελλάδα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ο καιρός αρχικά στα κεντρικά και βόρεια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα δώσει νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο πιθανώς να είναι έντονα. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την βόρεια Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και από τις μεσημβρινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 29 με 31 βαθμούς και στα νησιά τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει μικρή πιθανότητα βροχής στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά στη Μακεδονία και από τις προμεσημβρινές ώρες στη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους πιθανώς να είναι έντονα το βράδυ θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά 5 και στα θαλάσσια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά στη Θεσσαλία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα το βράδυ θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την ανατολική Στερεά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στα βόρεια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Σε ποιες περιοχές θα βρέξει – Αναλυτική πρόγνωση"

Σεργκέι Λαβρόφ στο BBC: Εμείς δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία

Από τότε που ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στην Ουκρανία, περίπου πριν από τέσσερις μήνες, χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και ολόκληρες πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια, ενώ εκατομμύρια Ουκρανών έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Ωστόσο ο Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίσθηκε σε συνέντευξή του στο BBC ότι «εμείς δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία», γράφει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία, ενώ δικαιολόγησε την έναρξη της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», λέγοντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να εξηγήσουμε στην Δύση ότι «η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» είναι έγκλημα.

«Εμείς δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία», «αναγγείλαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση επειδή δεν είχαμε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν μια εγκληματική πράξη», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Στο ερώτημα του BBC για τα πολυάριθμα θύματα και δεινά των αμάχων στην Ουκρανία που καταγράφηκαν στην πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, ο Λαβρόφ είπε ότι οι αξιωματούχοι των διεθνών οργανισμών έως τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ έχουν υποστεί τις πιέσεις της Δύσης και συχνά μιλούν ως φερέφωνα ψευδών ειδήσεων.

«Είναι πολύ κρίμα»… «αλλά οι διεθνείς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, δέχονται πιέσεις από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από τη Δύση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με την καταδίκη σε θάνατο που επέβαλαν οι αρχές τη αυτοανακηρυχθείσας πρόσφατα «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» (ΛΔΝ) σε δύο Βρετανούς κι έναν Μαροκινό που υπηρετούσαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το δικαστήριο της ΛΔΝ, που τους αναγνώρισε ως ξένους μισθοφόρους και όχι ως αιχμαλώτους πολέμου, είναι ανεξάρτητο, και πως η άποψη της Δύσης δεν τον ενδιαφέρει.

«Η Ρωσία δεν είναι άμεμπτη. Η Ρωσία είναι αυτό που είναι και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πρόσφατα ο Σεργκέι Λαβρόφ έχει ξεχωρίσει με τις σκληρές δηλώσεις που είχε κάνει, ιδιαίτερα όταν είχε πει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, όπως και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Πούτιν να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του στον ισραηλινό πρωθυπουργό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεργκέι Λαβρόφ στο BBC: Εμείς δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία"

Ουκρανία: Με βίζα θα μπαίνουν πλέον οι Ρώσοι στη χώρα από την 1η Ιουλίου

Το Κίεβο θα εισάγει καθεστώς βίζας για τους Ρώσους από την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Η ουκρανική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει επίσημη απόφαση για τον σκοπό αυτό μέσα στην ημέρα «για να αντιμετωπίσει τις άνευ προηγουμένου απειλές στην εθνική ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Telegram.

Η απόφαση ορόσημο θα τερματίσει τις μετακινήσεις χωρίς βίζα για τους Ρώσους που ίσχυαν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την καταρρέουσα Σοβιετική Ένωση το 1991.

«Στο πλαίσιο του πολέμου που ξεκίνησε από τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο έλεγχος για την είσοδο Ρώσων πολιτών στην Ουκρανία. Η ασφάλεια είναι η προτεραιότητα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Αντρέι Γερμάκ.

Ουκρανία και Ρωσία, δύο σλαβικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μοιράζονται σύνορα σχεδόν 2.300 χιλιομέτρων, και πολίτες των δύο χωρών έχουν στενούς και οικογενειακούς δεσμούς.

Ο αριθμός των Ρώσων που ταξιδεύουν στην Ουκρανία μειώθηκε απότομα μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, την οποία ακολούθησε πόλεμος με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.

Το 2013, 10,8 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφτηκαν την Ουκρανία με τον αριθμό αυτό να μειώνεται στα 2,5 εκατομμύρια το 2014 πριν φτάσει στο 1,5 εκατομμύριο ετησίως από το 2015 έως το 2019, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριοφυλακής, Αντρι Ντεμτσένκο.

Κατά τα έτη 2020 και 2021, με φόντο την πανδημία της Covid-19, ο αριθμός των Ρώσων ταξιδιωτών δεν ξεπερνούσε τις 500.000 εισόδους ετησίως, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Ουκρανία, η οποία έχει βιώσει δύο επαναστάσεις υπέρ της δημοκρατίας από το 2004 και όπου η ρωσική γλώσσα συνεχίζει να ομιλείται ευρέως, έχει επίσης γίνει τα τελευταία χρόνια προορισμός εξορίας για φιλελεύθερους Ρώσους που εγκαταλείπουν το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στα τέλη Ιανουαρίου, σχεδόν 175.000 Ρώσοι είχαν άδεια παραμονής στην Ουκρανία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κρατική υπηρεσία μετανάστευσης. Επιπλέον, πολλοί άλλοι πολίτες θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί παράνομα, ωστόσο, το Κίεβο δεν έχει μέχρι στιγμής καθιερώσει καθεστώς βίζας με τη Ρωσία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Με βίζα θα μπαίνουν πλέον οι Ρώσοι στη χώρα από την 1η Ιουλίου"

Μπακάρι Χέντερσον: Απογοητευμένη η οικογένεια για την ετυμηγορία του δικαστηρίου - Σκέφτονται προσφυγή στον Άρειο Πάγο

Το δικαστήριο καταδίκασε τον βασικό και τρεις ακόμα κατηγορούμενους σε 8 χρόνια κάθειρξη, μειώνοντας τις αρχικές ποινές τους. Για δύο ακόμα κατηγορούμενους διατήρησε τις αρχικές ποινές στα 10 χρόνια κάθειρξη και πέντε χρόνια φυλάκισης.

Να σημειωθεί ότι ο μοναδικός έως σήμερα κρατούμενος που καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη ετοιμάζεται να υποβάλλει αίτημα απόλυσης με όρους το οποίο θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από δικαστικό συμβούλιο και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δεκτό.

Η οικογένεια των Αμερικανών δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση και μαζί με τον συνήγορο της θα εξετάσουν την πιθανότητα προσφυγής στον Άρειο Πάγο τις επόμενες ημέρες. Αντίθετα ικανοποίηση εξέφρασαν όλοι οι δικηγόροι που υπερασπίστηκαν τους κατηγορούμενους.

Στο περιθώριο της δίκης, η υπεράσπιση εξέφρασε ενστάσεις και διαμαρτυρίες για την παρουσία εκπροσώπων της αμερικανικής πρεσβείας στη δίκη, γεγονός που ερμήνευσαν ως κίνηση άσκησης πίεσης προς του δικαστές.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΕΝΤΕΡΣΟΝ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπακάρι Χέντερσον: Απογοητευμένη η οικογένεια για την ετυμηγορία του δικαστηρίου - Σκέφτονται προσφυγή στον Άρειο Πάγο"

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τη Δύση για αποικιακή αλαζονεία και για προσπάθεια να συντρίψει τη χώρα του με «ανόητες» κυρώσεις που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή».

Με μια επιθετική ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες», υποστηρίζοντας πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύτηκαν, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη αλλά αναγκαία» την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία.

Στην ομιλία του στο φόρουμ που γίνεται φέτος χωρίς σχεδόν καμία δυτική συμμετοχή, απευθυνόμενος στην πολιτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας, είπε: «Είμαστε δυνατός λαός και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση. Όπως οι πρόγονοί μας, θα λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, ολόκληρη η χιλιόχρονη ιστορία της χώρας μας το αποδεικνύει αυτό».

Ο Πούτιν απέσπασε χειροκροτήματα από την αίθουσα όταν επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία που προκάλεσε, όπως είπε, ένα «άνευ προηγουμένου» μπαράζ δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, ο κύριος στόχος της εισβολής ήταν η υπεράσπιση του λαού «μας» στην κυρίως ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας – μια δικαιολογία που το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν ως αβάσιμο πρόσχημα για έναν πόλεμο που έχει ήδη οδηγήσει σε κατοχή τμήματα της νότιας Ουκρανίας πολύ πέρα από το Ντονμπάς.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στο Ντονμπάς μάχονται επίσης για να υπερασπιστούν τα «δικαιώματα της Ρωσίας για διασφάλιση της ανάπτυξης».

«Η Δύση έχει ουσιαστικά αρνηθεί να εκπληρώσει τις προηγούμενες υποχρεώσεις της, αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς αδύνατο να συνάψουμε νέες συμφωνίες μαζί της», είπε ο Πούτιν.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων κινδύνων για εμάς και απειλών, η απόφαση της Ρωσίας να διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν επιβεβλημένη – δύσκολη, φυσικά, αλλά επιβεβλημένη και αναγκαία».

«Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική»

Ο Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τους εαυτούς τους «απεσταλμένους του Θεού στη Γη» και ότι οι δυτικές κυρώσεις βασίστηκαν σε μια λανθασμένη βάση ότι η Ρωσία δεν έχει καμία οικονομική κυριαρχία.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούσαν να «αλλάξουν τον ρου της ιστορίας», είπε, για να αποδυναμώσουν μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ρωσία.

«Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι κυρώσεις κατά της Μόσχας που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή» δεν είχαν ποτέ καμία πιθανότητα να πετύχουν, λέγοντας πως η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

Δυτικοί σύμμαχοι με επικεφαλής την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχουν επιβάλει τις πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που έχει αντιμετωπίσει οποιοδήποτε έθνος στη σύγχρονη ιστορία από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των κυρώσεων, οι οποίες, όπως υποστήριξε, θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε αυτούς που τις επέβαλαν.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η ΕΕ απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία» έχοντας μπει σε μια πορεία που θα οδηγήσει στον ριζοσπαστισμό και σε αλλαγή των ελίτ, επικρίνοντας τις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ, όπως η «εκτύπωση χρήματος» για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και της ανισότητας.

Επιτέθηκε επίσης στη Δύση επειδή τον κατηγορεί προσωπικά για τα οικονομικά της προβλήματα και τόνισε πως οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία -την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- δεν έχουν καμία σχέση με τον υψηλό πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες χώρες.

Αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν σημείωσε πως η απόφαση της Μόσχας να εξαπολύσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία.

Συνέχισε λέγοντας πως η αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά σιτηρών δεν είναι υπαιτιότητα της Ρωσίας.

Ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων τυπώνοντας χρήμα και «τρέχοντας να συγκεντρώσουν» τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τις εξαγωγές της σε σιτηρά και λιπάσματα και ότι η Μόσχα θα εξαγάγει τρόφιμα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Επιπροσθέτως τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως μια «ανοικτή οικονομία» παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης και θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με δυτικές εταιρείες. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ροές φυσικού αερίου θα αυξηθούν μέσω νέων διαδρομών.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να επεκτείνει την οικονομική συνεργασία «με όσους το θέλουν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βλαντίμιρ Πούτιν: «Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική»"

ΗΠΑ: Πράσινο φως για τον εμβολιασμό νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας

Το «πράσινο φως» άναψαν σήμερα οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ στα πρώτα εμβόλια για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των εμβολιασμών την ερχόμενη εβδομάδα.

H απόφαση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων έρχεται μετά την ομόφωνη σύσταση από τα 21 μέλη της επιτροπής για τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 18 εκατ. παιδιά κάτων των 5 ετών στις ΗΠΑ θα μπορούν πλέον να εμβολιασθούν κατά του κορωνοϊού.

Το μόνο που απομένει πλέον είναι τελικές κατευθυντήριες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο χορήγησης και το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Πράσινο φως για τον εμβολιασμό νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας"

Eurovision 2023: Αντιδρά η Ουκρανία στην απόφαση της EBU – «Κερδίσαμε και απαιτούμε διαπραγματεύσεις»

Αντιδράσεις από την Ουκρανία προκαλεί η ανακοίνωση της EBU ότι η Eurovision 2023 θα διοργανωθεί από άλλη χώρα, με τον υπουργό Πολιτισμού, Oleksandr Tkachenko, να επιμένει ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό της επόμενης χρονιάς.

Νωρίτερα σήμερα Παρασκευή (17.6.2022), η EBU ανακοίνωσε πως η Ουκρανία δεν θα αναλάβει τη διοργάνωση της Eurovision του 2023 και πως ξεκίνησε συνομιλίες με το BBC για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό στη Βρετανία, μιας και είναι η χώρα που τερμάτισε δεύτερη στον φετινό τελικό της Ιταλίας.

Ο Oleksandr Tkachenko έγραψε στο Telegram, μεταδίδει ο Guardian, ότι «η Ουκρανία δεν συμφωνεί με τη φύση μιας τέτοιας απόφασης, χωρίς να συζητήσουμε τη δυνατότητα άλλων επιλογών. Πιστεύουμε ότι έχουμε κάθε λόγο να διεξάγουμε περαιτέρω διαπραγματεύσεις και να βρούμε μια κοινή λύση που θα ικανοποιήσει όλα τα μέρη.

Η Ουκρανία κέρδισε τη Eurovision 2022 και τώρα έχουμε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις στον καθορισμένο χρόνο για τη διαδικασία έγκρισης της διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Ουκρανία, όπου θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

Θα απαιτήσουμε να αλλάξει αυτή η απόφαση, γιατί πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Γι’ αυτό απαιτούμε πρόσθετες διαπραγματεύσεις».

Ήδη, πάντως, έχουν αρχίσει οι εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών των διεθνών ΜΜΕ ότι το θέμα της Eurovision έχει αρχίσει να προκαλεί διπλωματικές διαταραχές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurovision 2023: Αντιδρά η Ουκρανία στην απόφαση της EBU – «Κερδίσαμε και απαιτούμε διαπραγματεύσεις»"

Ιρλανδός ΥΠΕΞ για Τουρκία: «Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της ΕΕ»

«Καθώς είμαι εδώ στην Αθήνα, είναι σημαντικό να καταστήσω ξεκάθαρο και να επαναλάβω ότι εμείς θεωρούμε απαράδεκτο για την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αμφισβητείται» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι κατά τη διάρκεια κοινής δήλωσης με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Μάλιστα, προέταξε πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συνοχή στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος είναι τόσο σημαντικό όσο και κεφαλαιώδους σημασίας για να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα, δεδομένης της σύρραξης στην Ουκρανία και εξέφρασε τη στήριξη της Ιρλανδίας στις προσπάθειες για να απαλυνθεί η ένταση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Ειδικότερα, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των εταίρων για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στα ανατολικά σύνορα, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

25844065

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν μια ευκαιρία για να συζητήσει με τον Νίκο Δένδια «πολύ σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο Ευρώπης και γειτόνων μας». Είναι προκλήσεις που ξεπερνάνε τα σύνορα των κρατών-μελών και της ΕΕ και που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της κοινής ευθύνης, της αλληλεγγύης και μέσω της συντονισμένης δράσης στο επίπεδο της ΕΕ, όπως επεξήγησε. Προσέθεσε πως οι προκλήσεις αυτές «μάς αναγκάζουν να επαναλάβουμε και να επιβεβαιώσουμε τις αξίες μας και τους στόχους, στους οποίους εδράζεται η ίδρυση της ΕΕ, δηλαδή την εδραίωση της ειρήνης».

Εξίσου, εξέφρασε την κοινή βούληση των δύο χωρών για την προάσπιση και τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πραγματικά κάτι που απέχει πάρα πολύ από αυτό που επιδιώκουμε ως Ευρωπαίοι». Επηρεάζει το κοινό μας μέλλον, συμπλήρωσε και επισήμανε ότι είναι «μια πρόκληση που δεν πιστεύαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε στην ήπειρο μας». Αντέταξε ως το κλειδί της επιτυχίας, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία των εταίρων για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιρλανδός ΥΠΕΞ για Τουρκία: «Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της ΕΕ»"

Καύσωνας πλήττει την Ιταλία – Μεγάλη ανησυχία λόγω λειψυδρίας

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη, τις ώρες αυτές, με το τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα, από τις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η μεγάλη αυτή ζέστη πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον και την ερχόμενη Τετάρτη, όταν η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς σε πόλεις όπως στην Μπολόνια και τη Φεράρα.

Στο Μιλάνο και τη Μάντοβα ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς και στους 36 στην Ρώμη, την Φλωρεντία, και την πόλη Τέρνι της κεντρικής Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, πρόκειται για το θερμότερο καλοκαίρι, από το 2003 (όταν είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ) μέχρι σήμερα.

Στο Μιλάνο, όπου η θερμοκρασία άγγιξε ήδη τους 35 βαθμούς, λόγω της μεγάλης χρήσης κλιματιστικών άρχισαν να σημειώνονται διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλά μαγαζιά, δε, περιορίζουν όσο μπορούν τον εσωτερικό φωτισμό, για να μην αυξάνεται ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία. Όπως μεταδίδει, τέλος, η δημόσια τηλεόραση της Rai, πρόκειται για ένα εντελώς ασυνήθιστο καλοκαίρι, αφού τις τελευταίες αυτές εβδομάδες, η Νάπολη «ψήνεται» σαφώς λιγότερο από το κάποτε, παραδοσιακά δροσερό Μιλάνο.
 
Μεγάλη ανησυχία λόγω λειψυδρίας

Η μεγάλη ζέστη των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην Ιταλία, καθώς έχει μειωθεί και η στάθμη του ποταμού Πάδου, του μεγαλύτερου της χώρας.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα ανακοίνωσε ήδη ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλες περιοχές της βόρειας Ιταλίας για τη διατύπωση κοινών αιτημάτων.

Στο Πεδεμόντιο, σε επτά δήμους υπεγράφη απόφαση η οποία περιορίζει την χρήση του νερού, ενώ σε άλλους 11 δήμους της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο νερό άρχισε να μεταφέρεται και με υδροφόρα οχήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ο υπουργός περιβαλλοντικής μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί άμεσα επιτροπή ειδικών για να προταθούν οι πιο ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.

Παράλληλα στην Τοσκάνη, η στάθμη του ποταμού Άρνου έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, ενώ και στην Ρώμη ο Τίβερης «υποφέρει» εμφανώς.

Η Ιταλική Γεωργική Ένωση Coldiretti, στο μεταξύ, έκανε γνωστό ότι φέτος η συνολική ζημία για τους αγρότες λόγω της λειψυδρίας αναμένεται να ξεπεράσει τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχει πρόβλημα στην άρδευση για τα σιτηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά και την ίδια ώρα οι τιμές για την μεταφορά νερού με μηχανοκίνητα μέσα είναι απαγορευτικές, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων.

Ο πρόεδρος της Coldiretti Έτορε Πραντίνι ζήτησε από την κυβέρνηση Ντράγκι την έγκριση έκτακτων οικονομικών μέτρων στήριξης για τους γεωργούς και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αχετικές ανακοινώσεις από τον τεχνοκράτη Ιταλό πρωθυπουργό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καύσωνας πλήττει την Ιταλία – Μεγάλη ανησυχία λόγω λειψυδρίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news