Ότι δεν μπορεί να δώσει τη διαβεβαίωση, όπως είχε κάνει το 2012, ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ανέφερε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
Ειδικότερα, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας είπε ότι σήμερα θα έπρεπε να σκεφτεί πολύ σοβαρά, πριν δώσει μια ανάλογη διαβεβαίωση.
«Θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ σκληρά προτού επαναλάβω κάτι τέτοιο στην τρέχουσα κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σόιμπλε είπε πως «η δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας άφησε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση»,
Παράλληλα, δήλωσε πως ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα μπορέσει να υπάρξει μόνο όταν το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρωθεί, ενώ σημείωσε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να «τεμαχιστεί» η τελευταία δόση προς την Αθήνα.
Όπως τονίζεται και στο δημοσίευμα της WSJ, ο κ. Σόιμπλε δεν έδειξε κανένα σημάδι ότι είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για το ζήτημα της Ελλάδας, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η τελευταία δόση για την χώρα.
«Χωρίς συμφωνία, το πρόγραμμα θα λήξει σε έξι εβδομάδες, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς άλλη επιλογή από το να χρεοκοπήσει», σημειώνει η εφημερίδα.
Μεταξύ άλλων, μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο της, ως ένας από τους τρεις ελεγκτές του ελληνικού προγράμματος, μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
«Πολλοί άνθρωποι μιλούν για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν, είτε δεν είναι υπεύθυνοι για αυτά», είπε και πρόσθεσε: «η Κομισιόν παίζει τον ρόλο της ως ένας από τους τρεις Θεσμούς. Αλλά δρα μέσα στα όρια των καθηκόντων της».
Πάντως, όπως υπογραμμίζει η WSJ, μπορεί να είναι γνωστό πως ο κ. Σόιμπλε ακολουθεί μια σκληρή γραμμή απέναντι στο θέμα της Ελλάδας, ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αντιμετωπίζει το ζήτημα με μια πιο πραγματιστική προσέγγιση και είναι πρόθυμη να βοηθήσει για την αποφυγή μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η κυρία Μέρκελ χρειάζεται και θέλει, επίσης, να δει από την Ελλάδα ισχυρές δεσμεύσεις, προκειμένου να δικαιολογήσει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την χώρα στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί Γερμανοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν το ελληνικό ζήτημα με τον ίδιο σκεπτικισμό, όπως ο Σόιμπλε, γι' αυτό και αμφισβητούν τη θέληση ή τη δυνατότητα της Αθήνας να ακολουθήσει και να τηρήσει τους κανόνες της Ευρωζώνης.
Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απέρριψε την ιδέα ότι θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης προς την Ελλάδα, προτού ολοκληρωθεί το τρέχουν πρόγραμμα.
«Η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα ακόμη, δεν έχει πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρυσι και η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πολλές φορές ότι δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να διασπαστεί η τελευταία δόση προς την Αθήνα, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στο «τραπέζι», όπως επίσης και το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές οι εκκλήσεις της Αθήνας να καταλήξουν οι Θεσμοί σε μια πολιτική συμφωνία, προκειμένου να παρακαμφθούν οι δύσκολες, τεχνικές συζητήσεις,
Τέλος, επέμεινε πως η Ελλάδα και οι Θεσμοί πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους και τις διαπραγματεύσεις, προτού καταλήξουν σε μια συμφωνία την οποία θα μπορούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις Θεσμούς ήταν πάντα σκληρές, αλλά πάντα πετύχαιναν τον στόχο τους», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει καμία πρόσθεσε να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία.
protothema