facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Ν. Αναστασιάδης: ΟΗΕ και ΕΕ φέρουν ευθύνη – Κάποιοι μετέτρεψαν την κατεχόμενη Κύπρο σε υποχείριο κράτος

Δεν υπάρχει Ελληνοκύπριος ηγέτης που να μην κατέβαλε συνειδητά προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που να μην συνεισέφερε με την δική της συμβολή, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κος Αναστασιάδης απηύθυνε χαιρετισμό στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, όπου αναφέρθηκε στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην αξίωση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

”Όλη η προσπάθεια, η μη υλοποίηση των όσων είχαν συμφωνηθεί στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου ήταν πώς να αναλωθεί άγονος ο χρόνος, προκειμένου να εξοστρακιστεί ο κ. Ακκιντζί, να έρθει ο σημερινός εγκάθετος, ο οποίος υλοποιεί κατά γράμμα τις εντολές της Τουρκίας. Αυτό επεδίωκαν και αυτό αποδεικνύεται από τις καταθέσεις πλέον προτάσεων που παρέθεσαν στον ΓΓ στις 25 Απριλίου 2021 όταν πλέον ανερυθρίαστα προέβαλαν την αξίωση για λύση δύο κρατών. Ενάντια στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενάντια στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενάντια στις αρχές και αξίες γενικότερα της παγκόσμιας τάξης ή της ΕΕ”, επεσήμανε, για να προσθέσει πως ”αυτοί που ευθύνονται είναι όσοι μέσα από τις αδιάλλακτες θέσεις, προσπαθούσαν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ένα ελεγχόμενο, ή υποχείριο Κράτος, όπως μετέτρεψαν την κατεχόμενη Κύπρο. Την ίδια ώρα ευθύνη φέρουν και τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως ”θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως όσο η Διεθνής Κοινότητα, όσο η ΕΕ, εθελοτυφλούν, αποδέχονται ή ανέχονται την τουρκική συμπεριφορά είναι σα να επιβραβεύουν τον θύτη, ο οποίος θέλει να μετατρέπεται σε θύμα. Δεν εξηγείται διαφορετικά η συμπεριφορά του κου Ερντογάν. Είναι η ανοχή της Ευρώπης που τον εκτρέφει. Διαφορετικά δεν θα είχε το θράσος, ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και της προχθεσινής σύναξης στην Πράγα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας να προβάλλει ότι επιδιώκει τη λύση των όποιων προβλημάτων με φιλικό τρόπο με τα γειτονικά κράτη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Αναστασιάδης: ΟΗΕ και ΕΕ φέρουν ευθύνη – Κάποιοι μετέτρεψαν την κατεχόμενη Κύπρο σε υποχείριο κράτος"

Μπάιντεν και Σολτς προειδοποιούν Πούτιν: Να αποσυρθεί άμεσα από την Ουκρανία

Μαζική παραβίαση των αρχών του καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών συνιστούν οι πρόσφατες προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές, συμφώνησαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν νωρίτερα απόψε. Οι δύο ηγέτες επέκριναν ακόμη τις πυρηνικές απειλές της Μόσχας, τονίζοντας ότι «μια τέτοια κίνηση θα είχε εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο κ. Σολτς μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Μπάιντεν στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επικείμενων συναντήσεων των Ομάδων των Επτά (G7) και των Είκοσι (G20), οι οποίες θα ασχοληθούν εκτενώς με το θέμα της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ «συμφώνησαν ότι οι πρόσφατες ρωσικές προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών συνιστούν μαζική παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να θεωρηθούν ως απόπειρα βίαιης κατάκτησης ξένου εδάφους και να μη γίνουν ποτέ αποδεκτές».

Οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν την περαιτέρω κλιμάκωση και συμμερίστηκαν την εκτίμηση ότι η μερική επιστράτευση της Ρωσίας ήταν σοβαρό λάθος, το οποίο δείχνει για μία ακόμη φορά το πικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι ρώσοι πολίτες για τους λάθος υπολογισμούς του προέδρου Πούτιν. Επέκριναν επίσης τις πρόσφατες πυρηνικές απειλές της Μόσχας ως ανεύθυνες και συμφώνησαν ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία».

«Η άρνηση της Ρωσίας να συμμορφωθεί με τις διεθνείς απαιτήσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών οδηγεί τη χώρα σε αυξανόμενη διεθνή απομόνωση. Οι Σολτς και Μπάιντεν επανέλαβαν ότι ο Πούτιν καλείται ακόμη να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις του από ολόκληρη την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν με αμείωτη ένταση την Ουκρανία στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας και για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και θα διατηρήσουν την πίεση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», τόνισαν οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με την καγκελαρία. Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με αναφορά στην δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, την οποία οι Σολτς και Μπάιντεν καταδίκασαν, επισημαίνοντας ότι οι στοχευμένες διακοπές σε κρίσιμες υποδομές είναι απαράδεκτες και θα οδηγούν σε από κοινού απαντήσεις.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάιντεν και Σολτς προειδοποιούν Πούτιν: Να αποσυρθεί άμεσα από την Ουκρανία"

Καιρός αύριο: Μέχρι και 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία τη Δευτέρα (10/10)

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πυκνώσουν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά και τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Η ορατότητα, κυρίως στα δυτικά κα τα βόρεια, θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και κατά τόπους θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, στο βόρειο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα βόρεια και τη νησιωτική χώρα τους 22 με 25 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 24 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις βαθμαία πιο πυκνές τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Βαθμιαία και από τα δυτικά αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και στα βόρεια το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στο βόρειο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα κεντρικά και νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5, τοπικά στις Κυκλάδες και την ανατολική Κρήτη έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και κατά τόπους 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα νότια 5 πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μέχρι και 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία τη Δευτέρα (10/10)"

Κολωνός: «Με απειλούσε για να μην μιλήσω, συνάντησα 10 άντρες» φέρεται να κατέθεσε η 12χρονη

Σε κακή ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται η 12χρονη, την οποία βίαζε και εξέδιδε ο 53χρονος στον Κολωνό, σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας, Ασπασία Ταραχοπούλου.

Τον πρώτο καιρό, σύμφωνα με την κατάθεση του παιδιού στους αστυνομικούς, όταν ήταν μόνοι τους στο μαγαζί θώπευε την 12χρονη σε διάφορα σημεία του σώματός της. Από τον Ιούνιο ξεκίνησε ο πραγματικός της εφιάλτης.

Σύμφωνα με το Mega, όπως φέρεται να είπε η ανήλικη, την απειλούσε με ένα όπλο και τη βίαζε μέσα στην επιχείρησή του συστηματικά. Όταν δεν ικανοποιούσε τις αρρωστημένες ορέξεις του, την εξέδιδε σε άλλους άνδρες έναντι αμοιβής.

«Απ’ ότι μπορώ να θυμηθώ οι άνδρες οι άνδρες που συνάντησα ήταν περίπου 10. Τα ραντεβού τα κανόνιζε ο… Με πήγαιναν σε δωμάτια και στα αυτοκίνητά τους. Δεν ξέρω πού ακριβώς βρισκόμασταν», φέρεται να κατέθεσε η 12χρονη στις Αρχές.

Πώς αποκαλύφθηκε η φρίκη

Η δικηγόρος, αποκάλυψε μιλώντας στο Mega πώς αποκαλύφθηκε ο εφιάλτης που βίωνε η 12χρονη στα χέρια του 53χρονου. Συγκεκριμένα, το συγγενικό περιβάλλον της ανήλικης είδε τα μηνύματα που είχε λάβει στο κινητό της η 12χρονη από τον δράστη, τα οποία η δικηγόρος τα χαρακτήρισε σοκαριστικά.

«Αμέσως μόλις το αντιλήφθηκαν πήραν το παιδί, πήγαν στη ΓΑΔΑ και έκαναν καταγγελία. Θεωρώ έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από την Αστυνομία. Έχουν δέσει πολύ καλά την υπόθεση, ασχολούνται μαζί της περίπου ένα μήνα και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που είχε ησυχάσει ο δράστης και θεωρούσε ότι δεν θα αποκαλυφθεί», είπε η δικηγόρος της οικογένειας.

Οι έμπειροι αξιωματικοί του τμήματος Ανηλίκων της Ασφάλειας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος άρχισαν να παρακολουθούν στενά τον 53χρονο. Έντόπισαν τα ψεύτικα προφίλ που είχε δημιουργήσει, με πλήθος βίντεο και γυμνών φωτογραφιών της ανήλικης ενώ είδαν τις συνομιλίες που είχε ο 53χρονος με παιδεραστές που πλήρωναν για να συνευρεθούν με την 12χρονη.

Βγήκε ένταλμα σύλληψης και του φόρεσαν χειροπέδες. Μαζί με τον 53χρονο συνελήφθη και ένας 42χρονος που τον πλήρωνε για να κακοποιεί σεξουαλικά το παιδί. Και οι 2 κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις.

Στα κρατητήρια αμίλητος

Ο 53χρονος δράστης παραμένει αμίλητος στα κρατητήρια, ενώ τη Δευτέρα (10/10) αναμένεται η απολογία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα όσα φρικτά για τα οποία κατηγορείται, ισχυρίζεται ότι το 12χρονο κορίτσι γύριζε μόνο του τα βίντεο και του τα έστελνε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κολωνός: «Με απειλούσε για να μην μιλήσω, συνάντησα 10 άντρες» φέρεται να κατέθεσε η 12χρονη"

Ο Ερσίν Τατάρ από την Τουρκία – «Είμαστε κράτος Μουτζαχεντίν προετοιμασμένοι για πόλεμο»

Ο Ερσίν Τατάρ βρέθηκε στην Τουρκία προσκεκλημένος του «Οργανισμού Τουρκικών Κρατών» και σε δηλώσεις του θύμισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους υποστήριξε ότι «μέσα σε 5′ λεπτά μπορεί να σταλούν κι άλλοι στρατιώτες στην Κύπρο» και «είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο».

Ο Ερσίν Τατάρ από την περιοχή Ερζιντζάν στην Τουρκία για να παρακολουθήσει το «Διεθνές Συμπόσιο του Τουρκικού Κόσμου», εκτόξευσε κι αυτός φιλοπολεμικές κραυγές, ευθυγραμμιζόμενος με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ως ΤΔΒΚ (σ.σ. Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου), δημιουργήσαμε ένα κράτος με το πνεύμα των Μουτζαχεντίν. Είμαστε ο εκπρόσωπος όλων των τουρκικών δημοκρατιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε ένα, οι γιοι του ίδιου έθνους», έγραψε ο Τατάρ στο Twitter:

Σχολιάζοντας την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο εκ μέρους των ΗΠΑ, ηγέτης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους είπε: «Απάντησαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ»…

«Οι 40.000 στρατιώτες μας είναι εκεί (σ.σ. στα Κατεχόμενα) κι, αν χρειαστεί, μέσα σε 5′ λεπτά, μπορούν να σταλούν κι άλλοι πολλοί. Οι δικοί μας άνθρωποι είναι πάντα Μουτζαχεντίν. Φυσικά, το αγωνιστικό μας πνεύμα είναι παρόν και είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Αλλά φυσικά, κανείς δεν θέλει σύγκρουση ή πόλεμο αυτήν την εποχή. Δεν θέλω καν να μιλήσω για κάτι τέτοιο. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας από αυτές τις παραβιάσεις με πνεύμα συμφιλίωσης και να κάνει ό,τι είναι σωστό βάσει δικαίου», ανέφερε, καταλήγοντας ο Ερσίν Τατάρ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερσίν Τατάρ από την Τουρκία – «Είμαστε κράτος Μουτζαχεντίν προετοιμασμένοι για πόλεμο»"

Τσαβούσογλου: Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας από τη Συρία ως τη Λιβύη

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα Κυριακή (9/10) από το Στρασβούργο ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της από τη Συρία ως τη Λιβύη.

«Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη», είπε.

Τονίζοντας ότι η σε αυτό τον αιώνα η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της, είπε ότι η Τουρκία ήταν η χώρα που έκανε τις περισσότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και ο διαμεσολαβητικός της ρόλος έχει γίνει πιο αποτελεσματικός. Όλοι θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο ρόλος της Τουρκίας, υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη στην Πράγα ο Τσαβούσογλου είπε, ότι οι συνομιλητές του πρόσφεραν υποστήριξη για αυτόν τον ρόλο της Τουρκίας. Ωστόσο, είπε «περιμένουμε υποστήριξη όχι μόνο προφορικά αλλά και de facto». «Υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μας με ορισμένες χώρες της περιοχής μας. Αλλά οι διαδικασίες εξομάλυνσης συνεχίζονται, θέλουμε σταθερότητα», είπε ο Τσαβούσογλου και υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση με το Ισραήλ δεν θα γίνει εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης.

«Μεταφέρουμε τα μηνύματά μας για την Παλαιστίνη πολύ ξεκάθαρα στην ισραηλινή πλευρά», είπε ο Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία είπε ότι ένα μέρος της αρμενικής διασποράς δεν έχει καλές προθέσεις, και ζει με εχθρότητα και μίσος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας από τη Συρία ως τη Λιβύη"

Ν. Αναστασιάδης: Διπλωματικές παραστάσεις προς ΗΕ και ΕΕ για τουρκικές μεθοδεύσεις – Δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή

Γίνονται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές παραστάσεις προς τα ΗΕ και την ΕΕ, να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανοχή στις απαράδεκτες τουρκικές μεθοδεύσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος σε εκδήλωση στον Αστρομερίτη, στο πλαίσιο της 42ης αντικατοχικής πορείας Μόρφου.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες κάποια αιτήματα από την τουρκοκυπριακή πλευρά για έμμεση αναγνώριση ψευδοκράτους και ερωτηθείς σε ποιες κινήσεις προβαίνει η Κυβέρνηση σε σχέση με αυτό το θέμα, είπε ότι «γίνονται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές παραστάσεις προς τα ΗΕ, προς την ΕΕ, να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανοχή στις απαράδεκτες τουρκικές μεθοδεύσεις, οι οποίες δεν είναι άλλες παρά τη θεμελίωση ή το ‘τσιμέντωμα’, αν θέλετε, των τετελεσμένων που επιδιώκει η Τουρκία.

Δεν τίθεται θέμα από δικής μας πλευράς να επιλέξουμε την οδό της ένοπλης αντιπαράθεσης, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσω, δεν είμαστε φιλοπόλεμος λαός. Αντίθετα, με τις προτάσεις μας προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μεταφέρουμε το μήνυμα πως μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο, στα πλαίσια πάντα του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μπορεί να βρεθεί λύση που θα ωφελήσει Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, και όχι μόνο, αλλά και την Τουρκία».

Ερωτηθείς αν θα απαντήσει στις αντιπροτάσεις Τατάρ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω στα όσα ο κ. Τατάρ επιδιώκει. Υπέβαλα κάποιες ουσιώδεις προτάσεις μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα δημιουργούσαν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο μερών και θα προετοίμαζαν το έδαφος για ένα νέο δημιουργικό διάλογο. Δυστυχώς, οι αντιπροτάσεις του κ. Τατάρ δεν αποσκοπούν παρά στη συζήτηση πώς να θεμελιωθεί η επιδίωξη τους για δημιουργία δύο κρατών. Συνεπώς, δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση».

Κληθείς να αναφέρει το περιεχόμενο της σύντομης συνομιλίας του με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα, ο Πρόεδρος είπε ότι «από αβρότητα, καθόταν με άλλους Ευρωπαίους εταίρους, φίλους, χαιρέτησα τους υπόλοιπους, δεν ήταν δυνατόν να μη χαιρετήσω τον ίδιο. Μέσα στα πλαίσια του πολιτισμού αλληλοχαιρετιστήκαμε, κάναμε μια χειραψία. Θεώρησα ότι καλό ήταν να υπομνήσω την ανάγκη να γίνει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος, ότι έφτασε ο καιρός, αντί των απειλών, αντί της δημιουργίας τετελεσμένων, να δημιουργηθούν οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού που θα ανοίξουν τον δρόμο και για την Τουρκία όσον αφορά, αν έχει, ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα μιλάμε με μια άλλη Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα μου επιτρέψετε να αποφύγω τις προβλέψεις. Παρακολουθώ τι γίνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας, δυστυχώς δεν είναι μόνο ο κ. Ερντογάν που προβάλλει τις απαράδεκτες αξιώσεις, αλλά αυτές βλέπουμε να υιοθετούνται δυστυχώς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συνεπώς, είναι απρόβλεπτο.

Εκείνο που απαιτείται είναι να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να μην έχει κόστος όταν απειλεί ευρωπαϊκές χώρες, όπως απροκάλυπτα και χωρίς κανένα λόγο την Ελλάδα, (για) τα ελληνικά νησιά, όταν παραβιάζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εις βάρος μάλιστα και των Τουρκοκυπρίων, όταν προβαίνουν στις ενέργειες που προβαίνουν στην Αμμόχωστο ή για τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη συμπεριφορά έναντι κάθε διεθνούς δικαίου. Η επίκληση ότι τάχα επιδιώκει φιλικό διακανονισμό μεταξύ των γειτονικών χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο, αυτοδιαψεύδεται από τις ίδιες τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Αναστασιάδης: Διπλωματικές παραστάσεις προς ΗΕ και ΕΕ για τουρκικές μεθοδεύσεις – Δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 17 νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στη Ζαπορίζια

Τουλάχιστον 17 είναι οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 49 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 6 παιδιά.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι σήμερα (9.10.2022) το πρωί στη Ζαπορίζια από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά κτήρια και να υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες.

Ειδικότερα, καταστράφηκε μερικώς κτίριο εννέα ορόφων, άλλα πέντε κτίρια διαμερισμάτων ισοπεδώθηκαν και πολλά ακόμα υπέστησαν ζημιές σε 12 ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Ζαπορίζια, Ολεξάντρ Σταρούχ.

«Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», τόνισε ο Σταρούχ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης. Οκτώ άνθρωποι έχουν ήδη διασωθεί».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων και δεσμεύθηκε ότι αυτοί που έδωσαν εντολή για αυτά τα «ανηλεή» χτυπήματα θα λογοδοτήσουν.

Νωρίτερα, ο τοπικός αξιωματούχος, Ανατόλι Κούρτεφ, ανέφερε μέσω Telegram ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πύραυλοι έπληξαν πολυώροφη πολυκατοικία και άλλα κτίρια.

Σημειώνεται ότι το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες αυτές.

ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 17 νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στη Ζαπορίζια"

Δένδιας από Αίγυπτο: Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Στην ευθεία αμφισβήτηση της τουρκολιβυκής συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες προχώρησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Στις κοινές δηλώσεις, τόσο ο Έλληνας όσο και ο Αιγύπτιος υπουργός έθεσαν ζήτημα νομιμότητας της συμφωνίας και εξέφρασαν τη βούλησή τους για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής» ανέφερε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη «να απαντήσει σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας».

«Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνάψουν διεθνή συμφωνία κανενός είδους» είπε ο Έλληνας υπουργός. Όπως εξήγησε, «η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Τουρκία εκβιάζοντας την Λιβύη προσπαθεί να δικαιολογήσει ένα τερατούργημα. «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στην Λιβύη. Χαίρομαι που αναγγέλλω όλοι οι εμπλεκόμενοι και η ΕΕ έχουν καταγγείλει το μνημόνιο που δεν έχει καμία νόμιμη βάση».

dendias_soukri_egypt2

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή τους, συζήτησαν για την τουρκολιβυκή συμφωνία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν επίσης οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη.
Στη συνέχεια, έγιναν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών τη;ς Αιγύπτου, οι συνομιλίες κάλυψαν όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων και τρόπους ενίσχυσής τους, ενώ υπήρξε ανταλλαγή αξιολογήσεων και συντονισμός για περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας από Αίγυπτο: Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα"

Άδωνις Γεωργιάδης – Γιώργος Τσίπρας: «Σκοτωμός» για δημοσίευμα των Financial Times – Η οργισμένη ανακοίνωση της ΝΔ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει για άλλη μια φορά πώς αντιλαμβάνεται τη δημοσιογραφία και την ελευθεροτυπία!» τονίζει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας όσα είπε ο Γιώργος Τσίπρας στον Άδωνι Γεωργιάδη, στον “αέρα” της ΕΡΤ για το δημοσίευμα των Financial Times.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οτιδήποτε αρνητικό για τη χώρα είναι “ανεξάρτητη δημοσιογραφία” και γίνεται αντιπολιτευτική σημαία. Οτιδήποτε θετικό καταγγέλλεται ως πληρωμένο και κατευθυνόμενο. Αυτός ήταν και αυτός εξακολουθεί να παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ! Τίποτα δεν έμαθε από την εποχή των βοσκοτοπίων και τίποτα δεν άλλαξε. Ο κ. Γ. Τσίπρας κληθείς από τον κ. Α. Γεωργιάδη να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σύγχρονο οικονομικό θαύμα, δήλωσε ότι είτε το δημοσίευμα είναι πληρωμένο από την κυβέρνηση, είτε ο αρθρογράφος έχει πάρει ναρκωτικά!»

«Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει “σημαία” κάθε αρνητικό δημοσίευμα, ακόμη και fake news για τη χώρα, αποσιωπώντας όλα τα θετικά, χαρακτηρίζει άρθρο μιας από τις εγκυρότερες εφημερίδες στον κόσμο, ως πληρωμένο από την κυβέρνηση ή/και αποτέλεσμα χρήσης ναρκωτικών!» προσθέτει η ΝΔ.

Η κόντρα Τσίπρα – Γεωργιάδη στον “αέρα” της ΕΡΤ

Γιώργος Τσίπρας: Περί ανάπτυξης, το 2020-2021 ήταν 10 χώρες της ΕΕ που ήταν στο μείον – δηλαδή ύφεση και μετά ανάπτυξη και 17 που ήταν στο συν. Εμείς ήμασταν μείον. Πανηγυρισμοί περί ανάπτυξης συγγνώμη δεν είναι.

Άδωνις Γεωργιάδης: Τώρα σοβαρά αμφισβητείτε το οικονομικό θαύμα της Ελλάδας; Οι Financial Times μας έβαλαν στα 7 θαύματα του πλανήτη.

Οι παρουσιαστές σηκώθηκαν ευχαριστώντας τους δύο πολιτικούς… αλλά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Γιώργος Τσίπρας: Ναι, ναι καλά…

Άδωνις Γεωργιάδης: Ξέρετε εσείς καλύτερα από τους Financial Times;

Γιώργος Τσίπρας: Πόσα πήρε;

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σηκώθηκε από την θέση του, μαζεύοντας και τα χαρτιά του. Οι δύο παρουσιαστές ευχαρίστησαν εκ νέου και προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς το video wall. «Συνεχίζεται η κουβέντα, αλλά και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε» σχολίασε η κα Κασιμάτη. Όμως ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε να μιλάει διαμαρτυρόμενος.

Άδωνις Γεωργιάδης: Όχι παιδιά! Μην φύγετε από εδώ! Είπε κάτι σοβαρό και το κόψατε.

Έτσι οι παρουσιαστές επέστρεψαν στο τραπέζι.

Άδωνις Γεωργιάδης: Λέει ότι η κυβέρνηση πλήρωσε τους Financial Times για να γράψουν το άρθρο. Αυτό είπατε; Είναι διεθνές θέμα αυτό!

Γιώργος Τσίπρας: Το έχετε διαβάσει; Το έχετε διαβάσει; Ο άνθρωπος ή παίρνει ναρκωτικά ή είναι πληρωμένος.

Και οι δύο πολιτικοί συνέχισαν τον διάλογο όρθιοι.

Άδωνις Γεωργιάδης: Είπατε ότι ο δημοσιογράφος των Financial Times πληρώθηκε… Αυτό είπατε κύριε;

Γιώργος Τσίπρας: Σας ρωτάω, το έχετε διαβάσει;

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτό είπατε; Προφανώς το έχω διαβάσει.

Γιώργος Τσίπρας: Συμφωνείτε με το άρθρο;

Άδωνις Γεωργιάδης: Είναι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Θα κάνω ερώτηση αύριο στους Financial Times. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πληρώθηκαν;

Γιώργος Τσίπρας: Συμφωνείς με το άρθρο;

Άδωνις Γεωργιάδης: Πληρώθηκαν; Εγώ συμφωνώ με το άρθρο προφανώς

Γιώργος Τσίπρας: Καλά εντάξει. Συμφωνείς ότι έχουμε αποπληθωρισμό, ενώ έχουμε 12% πληθωρισμό. Τι να συζητάμε;

Άδωνις Γεωργιάδης: Είπατε τα πήρε! Πληρώθηκαν;

Γιώργος Τσίπρας: Ή ναρκωτικά πήρε ή πληρώθηκε! Ένα από τα δύο

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης – Γιώργος Τσίπρας: «Σκοτωμός» για δημοσίευμα των Financial Times – Η οργισμένη ανακοίνωση της ΝΔ"

Καραμανλής: Ενώνουμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας

«Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, άλλο ένα έργο, (επέκταση του Μετρό προς Πειραιά) το οποίο είχε μπλοκάρει λόγω της γραφειοκρατίας και της οικονομικής κρίσης, τελικά παραδίδεται στους πολίτες, στους Πειραιώτες», δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. Υπενθύμισε ότι ήδη έχουν παραδοθεί τρεις σταθμοί της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) και αύριο παραδίδονται στο επιβατικό κοινό άλλοι τρεις (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο). «Υπάρχει μία πολύ μεγάλη ειδοποιός διαφορά στην πολιτική κουλτούρα μας. Στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνουμε φιέστες με εξαγγελίες και εγκαίνια χωρίς αντίκρισμα.

Αύριο ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εγκαινιάσει τους τρεις νέους σταθμούς και αμέσως θα δοθούν στο επιβατικό κοινό», σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Τόνισε ότι: «Επιτέλους θα γίνεται το αυτονόητο. Ενώνουμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας». Υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα έργο που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς και πως η αυριανή ημέρα δείχνει ότι τα δύσκολα τεχνικά έργα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και η χώρα μας να ανέβει σκαλοπάτια στο τομέα των υποδομών και μεταφορών.Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι ήδη σχεδιάζονται οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας προς τα νότια προάστια και έχει ξεκινήσει η κατασκευή της Γραμμής 4. Υπογράμμισε ότι η Αθήνα, μία πόλη που σιγά - σιγά γίνεται κορεσμένη από την κίνηση, χρειάζεται Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεμπλόκαρε και το έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, όπως και τον ΒΟΑΚ, το Πάτρα - Πύργος και το Μετρό Θεσσαλονίκης. 

businessdaily

Διαβάστε Περισσότερα » "Καραμανλής: Ενώνουμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας"

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στον Κορινθιακό, τι λένε οι επιστήμονες

Πέντε ρίχτερ «ταρακούνησαν » λίγα μετά μετά τη 01:00 τα μεσάνυκτα τη Φωκίδα, αλλά και την Αττική. Η ισχυρή σεισμική δόνηση, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή, και συνοδευόταν από ισχυρό βουητό, είχε επίκεντρο 26.1 χλμ. νοτιοανατολικά της Άμφισσας και εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Πριν τον κύριο σεισμό σημειώθηκε ένας προσεισμός μεγέθους 1,3 Ρίχτερ, ενώ μετά την δόνηση των 5 ρίχτερ κατεγράφησαν τουλάχιστον 11 μετασεισμοί από 0,8 έως και 1,9 Ρίχτερ. Ο σεισμός των 5 ρίχτερ σχετίζεται με το ρήγμα που διέπουν τον Κορινθιακό κόλπο. Δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκα που μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6», ανέφερε ότι δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ο κύριος σεισμός, αλλά συμπλήρωσε ότι «κρατάμε επιφυλάξεις δεδομένου ότι αν δεν περάσουν δυο 24ωρα τουλάχιστον για να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις τέτοιες που να μάς επιτρέπουν να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός».

Ο Κ. Λέκκας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν ανησυχούμε από τον σεισμό που εκδηλώθηκε λίγο μετά τη μία, μετά τα μεσάνυχτα, ένας σεισμός που είχε ένα μέγεθος 5,1 βαθμών κι εκδηλώθηκε στον κόλπο της Ιτέας, υποθαλάσσια. Ένας σεισμός που έγινε έντονα αισθητός σε όλο τον Κορινθιακό κόλπο, στις γύρω περιοχές, αλλά και στην Αθήνα. Είναι μια περιοχή που δίνει συχνά πυκνά τέτοιους σεισμούς. Έχει δώσει και το ’95 μεγάλο σεισμό της τάξεως των 6,7 βαθμών, αλλά αυτός ο σεισμός εντάσσεται μέσα στην τρέχουσα σεισμικότητα, την κανονική σεισμικότητα που εκδηλώνεται στην περιοχή. Μετά τη μία τα μεσάνυχτα ουσιαστικά εκδηλώθηκαν τρεις δονήσεις της τάξης των 2,5 και 3 βαθμών, δονήσεις που δεν μπορούμε να τις εντάξουμε μετά βεβαιότητας σε μία μετασεισμική ακολουθία γιατί περιμένουμε και την εξέλιξη τις αμέσως επόμενες ώρες έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο 5,1 ήταν ο κύριος σεισμός».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στον Κορινθιακό, τι λένε οι επιστήμονες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news