facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Οι χώρες της Βαλτικής σταμάτησαν τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία

Μετά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η ρωσική εταιρεία εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας απώλεσε από σήμερα τη δυνατότητα να πουλάει το προϊόν της σε πελάτες στις χώρες της Βαλτικής.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Λιθουανίας, Νταϊνίους Κρέιβις.

Την Παρασκευή, το Χρηματιστήριο Ενέργειας Nord Pool ενημέρωσε τη ρωσική InterRAO ότι απαγορεύεται στο εξής να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα στις τρεις χώρες της Βαλτικής. Εδώ και χρόνια, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία προσπαθούσαν να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Μόσχα, αυξάνοντας τη δική τους παραγωγή και κατασκευάζοντας υποδομές σύνδεσης με τη Σκανδιναβία και άλλες γειτονικές χώρες.

Οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη Λετονία και τη Λιθουανία, που ανέρχονταν στο παρελθόν στις 1.300 μεγαβατώρες ετησίως, έπεσαν πέρσι στις 300 και πλέον σταμάτησαν τελείως.

Η Λετονία εισήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα από τη Ρωσία για τελευταία φορά στις αρχές Μαΐου. Η Λιθουανία και η Εσθονία σταμάτησαν να αγοράζουν σήμερα.

«Αρνούμαστε να εισάγουμε ενεργειακούς πόρους, καθώς αρνούμαστε να χρηματοδοτούμε τον επιτιθέμενο», πρόσθεσε ο Λιθουανός υπουργός.

Πέρσι, το 17% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας προήλθε από τη Ρωσία.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι χώρες της Βαλτικής σταμάτησαν τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία"

«Καυγάδισαν» και τον πάτησε με το αυτοκίνητο – Μεταφέρθηκε σοβαρά στο Γ.Ν. Χαλκίδος

Ένα απίστευτο συμβάν έλαβε χώρα σε περιοχή του Δηλεσίου το βράδυ της Κυριακής 22 Μαΐου.

Νεαρή κοπέλα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του evima.gr,  ήταν με το αγόρι της και συζητούσαν όταν ξαφνικά άναψαν τα αίματα και άρχισαν να καυγαδίζουν.

Αποτέλεσμα ήταν η νεαρή κοπέλα να πατήσει με το αυτοκίνητο το νεαρό σύντροφο της και να τον τραυματίσει σοβαρά στο θώρακα.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδος σοβαρά τραυματισμένος.

evima

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καυγάδισαν» και τον πάτησε με το αυτοκίνητο – Μεταφέρθηκε σοβαρά στο Γ.Ν. Χαλκίδος"

Ανεμοβλογιά έχει ο τουρίστας από τη Βρετανία – Δεν ανιχνεύθηκε ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων

Δεν ανιχνεύθηκε ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων στον άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, όπως είχε μεταδώσει και νωρίτερα η ΕΡΤ, επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες. Τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου των δειγμάτων που ελήφθησαν από τον ασθενή, έδειξαν ότι πρόκειται για ανεμοβλογιά.

Ο 29χρονος και η νεαρή σύντροφός του είχαν μεταφερθεί στην Αθήνα απο την Κεφαλονιά με C – 130 μέσα σε ειδικές κάψουλες,  όπως ορίζει το πρωτόκολλο για τον έλεγχο της διασποράς του ιού της ευλογιάς των πίθηκων.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων.

Η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά».

«Είναι πιθανό να έχουμε και άλλα κρούσματα δεδομένης της διασποράς σε περισσότερες από μία χώρες. Μπορεί να αντιμετωπιστεί γιατί γνωρίζουμε τη συμπτωματολογία, τα μέτρα που την περιορίζουν» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής. Σημείωσε ότι «τα συμπτώματα εμφανίζονται 5-14 ημέρες μετά την μόλυνση…φαίνεται πως ο ιός είναι παρόμοιος με αυτόν του 2018-2019 και δεν πρόκειται για νέο στέλεχος».

Η κλινική εικόνα του Ρουμάνου ασθενούς ήταν καλή, χωρίς πυρετό την Κυριακή.

Ο 29χρονος Ρουμάνος και η σύντροφός του μένουν στην Αγγλία και αυτές τις μέρες βρίσκονταν στην Κεφαλονιά για διακοπές, όταν εκείνος εμφάνισε συμπτώματα και πήγε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί, βλέποντας το βασικό σύμπτωμα, το εκτεταμένο εξάνθημα στο δέρμα, ειδοποίησαν τον ΕΟΔΥ και η μεταφορά του ζεύγους στην Αθήνα έγινε με C-130 μέσα σε ειδικές κάψουλες, μέχρι τη διακομιδή τους με ασθενοφόρα στο Αττικό Νοσοκομείο. Τον ασθενή επιβλέπει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ιχνηλάτηση των επαφών τους στην Κεφαλονιά έχει ξεκινήσει και πρόκειται για άτομα που εργάζονταν στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν ο 29χρονος και η σύντροφός του. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.

«Χρειάζεται να υπάρχει μια πολύ στενή επαφή των 2 ατόμων -του μολυσμένου και αυτού που είναι να μολυνθεί- γιατί τα σωματίδια αυτά είναι μεγάλα και δεν διατηρούνται για πολλή ώρα στην ατμόσφαιρα» δήλωσε ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Πάντως, οι ειδικοί δηλώνουν πως η ευλογιά των πιθήκων δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε πανδημία καθώς δεν είναι τόσο μεταδοτική όπως ο κορονοϊός.

«Δεν έχουμε φόβο ότι θα γίνει πανδημία γιατί δεν θα γεμίσει τα νοσοκομεία, αλλά έχουμε φόβο για το πώς βγήκε έξω από την Αφρική. Αυτό είναι το μυστήριο που δεν μπορούμε να απαντήσουμε» τόνισε ο Πνευμονολόγος Παναγής Γαλιατσάτος, Επικεφαλής Μονάδας Covid του Νοσοκομείου “John Hopkins”.

Για την ευλογιά των πιθήκων ρωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

«Δεν ανησυχούμε ότι θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο, ο στόχος είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού, αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος» δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Τα άτομα με τη νόσο είναι μεταδοτικά μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου των συμπτωμάτων, δηλαδή περίπου 2 εβδομάδες, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη την προφύλαξη, και όχι κατά την επώαση του ιού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεμοβλογιά έχει ο τουρίστας από τη Βρετανία – Δεν ανιχνεύθηκε ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων"

DW: Ελληνικό όχι στην απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου

Οι προσπάθειες Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας να εμποδίσουν ένα εμπάργκο της Κομισιόν στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοια στέφθηκαν με επιτυχία, γράφει το Spiegel επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, υπογραμμίζοντας την ενόχληση της γερμανικής κυβέρνησης.

“Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καβγαδίζει κυρίως με την Ουγγαρία γύρω από ένα πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας, η διαμάχη τους επισκιάζει μια άλλη εξίσου σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των Βρυξελλών και κρατών-μελών, η οποία διαδραματίζεται στα παρασκήνια”, σύμφωνα με τον αρθρογράφο. “Δεν αφορά την εισαγωγή πετρελαίου, αλλά την απαγόρευση στα δεξαμενόπλοια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα αντιτάχθηκαν σε αυτήν την απαγόρευση. Με επιτυχία, καθώς η πρόταση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν αποτελεί πλέον μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων.”

Απογοήτευση στο Βερολίνο

“Στο Βερολίνο επικρατεί απογοήτευση. Κατά κύριο λόγο η Ελλάδα και η Μάλτα αντιτάσσονταν [σε ένα εμπάργκο], ενώ και η Κύπρος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ασκούσε βέτο σε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, εάν αυτό περιελάμβανε την απαγόρευση για τα δεξαμενόπλοια. Και αυτό για εντελώς δικούς τους λόγους: τα δύο πέμπτα των στόλων δεξαμενόπλοιων ανήκουν σε εφοπλιστές από αυτά τα δύο κράτη-μέλη”, σύμφωνα με μέλος της κυβέρνησης που επικαλείται το δημοσίευμα, για να καταλήξει ότι οι Βρυξέλλες υποβαθμίζουν το ζήτημα και, επισήμως τουλάχιστον, επιμένουν στα σχέδια για απαγόρευση.

Εφοπλιστές στο πλευρό του Πούτιν

Στους Έλληνες εφοπλιστές που κάνουν χρυσές δουλειές παρακάμπτοντας ουσιαστικά το ευρωπαϊκό εμπάργκο που επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα στο ρωσικό στόλο επανέρχεται και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Telepolis.

“Εφοπλιστές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα κατάφεραν ασκώντας πιέσεις στις κυβερνήσεις τους και στην ΕΕ στις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου”, σημειώνει ο αρθρογράφος. “Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες υποστηρίζουν ότι δεσμεύονται επίσης από συμφωνίες ναύλωσης και ότι ένα εμπάργκο θα απειλούσε την οικονομική τους ύπαρξη”, προσθέτει αναφερόμενος στις τεράστιες επενδύσεις που είχαν γίνει πριν από το ξέσπασμα του πολέμου σε πλοία κατάλληλα για τη μεταφορά LNG λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Μια εξαίρεση - ή μήπως όχι;

Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του ομίλου Αγγελικούση, στα τέλη Μαρτίου, ότι για ηθικούς λόγους τα  δεξαμενόπλοιά του δε θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ρωσικού φορτίου.

Επισημαίνει πάντως ότι ο “ανιχνευτής ελληνόκτητων τάνκερ” των Reporters United “είδε” το δεξαμενόπλοιο Maran Hermes του ομίλου Αγγελικούση να αποπλέει από τη Ρωσία με πετρέλαιο, για να καταλήξει ωστόσο ότι “δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί απευθείας από τα δεδομένα εάν πρόκειται για ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρθηκε στο πλαίσιο συμφωνιών, οι οποίες υπεγράφησαν πριν ή μετά την εισβολή” στην Ουκρανία.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Ελληνικό όχι στην απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου"

Βρετανία: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων – Μικρό παιδί στην εντατική

Αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την πρώτη χώρα που εξακρίβωσε εξάπλωση της ασθένειας στην κοινότητα, με τα στοιχεία να δείχνουν υπερδιπλασιασμό των μολύνσεων από την περασμένη Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας εξακολουθούν να εργάζονται για τον εντοπισμό της πηγής της επιδημίας, καθώς καταγράφουν διασπορά στην κοινότητα, με πολλούς από τους ασθενείς να μη συνδέονται με άλλα κρούσματα.

Ο οργανισμός Ασφάλειας της Υγείας επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στις 7 Μαΐου, τρεις ημέρες αφότου ένας επιβάτης με συμπτώματα επέστρεψε στο Λονδίνο από τη Νιγηρία, μια χώρα που είχε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων από το 2017.

Διαφορετικές κλινικές για τη σεξουαλική υγεία έχουν αναφέρει έκτοτε μια καταιγίδα κρουσμάτων κυρίως μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, μερικοί από τους οποίους μάλιστα, εμφάνισαν συμπτώματα εβδομάδες νωρίτερα.

Στην έξαρση των τελευταίων δύο εβδομάδων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν από την Τετάρτη έως την Παρασκευή φτάνοντας τα είκοσι. Ένα από τα 20 κρούσματα φέρεται να είναι ένα μικρό παιδί που νοσηλεύεται στην εντατική σε νοσοκομείο του Λονδίνου, αναφέρει η Τέλεγκραφ.

Η επόμενη επικαιροποίηση των στοιχείων θα γίνει τη νέα εβδομάδα και αναμένεται ραγδαία αύξηση, όπως προειδοποιούν επιστήμονες, καθώς δεκάδες σπεύδουν να εξεταστούν.

Βρετανοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι η ευλογιά των πιθήκων θα καλύψει το κενό που άφησε η ευλογιά πριν από τρία χρόνια, καθώς, λιγότεροι από ένας στους τρεις προστατεύονται τώρα από την ευλογιά και από τη συγγενική της, ευλογιά των πιθήκων, με τα προγράμματα εμβολιασμού της Βρετανίας να έχουν σταματήσει το 1971. Ως αποτέλεσμα, η ανοσία του πληθυσμού έναντι όλων των ιών της ευλογιάς έχει μειωθεί σε ελάχιστο επίπεδο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κρούσματα το 2018, το 2019 και πέρυσι — το καθένα μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νιγηρία, όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική. Αλλά σε αυτά τα τρία χρόνια υπήρχαν μόνο οκτώ περιπτώσεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων – Μικρό παιδί στην εντατική"

Αυτοκτονία 14χρονου: Ένας από τους συλληφθέντες συμμετείχε και σε άλλη συμπλοκή μαθητών

Ένας από τους πέντε ανήλικους συλληφθέντες από τη συμπλοκή μεταξύ μαθητών δύο σχολείων στο Άλσος Βεΐκου την περασμένη Τετάρτη (18.5.2022), φαίνεται πως εμπλέκεται και σε άλλη συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων σε ΕΠΑΛ, όπου μαχαιρώθηκε 16χρονος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τηλεόραση του ALPHA, ο ένας από τους ανήλικους συλληφθέντες είχε εμπλακεί σε άλλη συμπλοκή σε ΕΠΑΛ, όπου μαχαιρώθηκε ένας 16χρονος, και μάλιστα είχε συλληφθεί πριν 7 μήνες για αυτό το περιστατικό. Το θύμα της επίθεσης είχε χρειαστεί να νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες σε νοσοκομείο λόγω των τραυμάτων του.

Παράλληλα, στη δημοσιότητα βγήκε και βίντεο – ντοκουμέντο από τη σύλληψη των πέντε ανηλίκων μετά τη συμπλοκή στο Άλσος Βεΐκου.

Η συμπλοκή συνέβη μεταξύ μαθητών δύο σχολείων που είχαν πάει εκδρομή εκεί. Σημειώνεται ότι το ένα σχολείο είναι αυτό που πήγαινε ο άτυχος 14χρονος που εκτιμάται ότι έδωσε τέλος στη ζωή του.

Σύμφωνα με τα όσα λένε στο newsit.gr οι πρωταγωνιστές του περιστατικού, «όλα ξεκίνησαν όταν το άλλο σχολείο πείραξε κάποια κορίτσια» από την παρέα των παιδιών από το σχολείο του 14χρονου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοκτονία 14χρονου: Ένας από τους συλληφθέντες συμμετείχε και σε άλλη συμπλοκή μαθητών "

Κρούσμα λέπρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν»

Μετά το κρούσμα που νόσησε από την ευλογιά των πιθήκων και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπως έγινε γνωστό στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και  κρούσμα Λέπρας.

Σύμφωνα, με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδωνα Πουρνάρα, ο οποίος μίλησε το πρωί της Κυριακής στο Open TV πρόκειται για άτομο που «είναι από την Πελοπόννησο».

«Είχαμε βρει και πρόπερσι τέτοιο κρούσμα. Είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην διασπαρούν», ανέφερε ακόμη ο κ. Πουρνάρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρούσμα λέπρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν»"

Επιμένουν στην κινητοποίηση 26-28 Μαΐου οι φορείς εργαστηρίων υγείας ιδιωτικού τομέα

Επιμένουν στην απόφασή τους για αποχή υπηρεσιών υγείας από 26 έως και 28 Μαΐου οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυιατρείων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, που, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «γίνονται ως διαμαρτυρία έναντι των άδικων περικοπών που υφίστανται κάθε μήνα στις πληρωμές τους από τον ΕΟΠΥΥ». Παράλληλα, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, κάνοντας λόγο για «απειλές». Σημειώνουν ότι «τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στο δικαίωμα της αποχής και διαμαρτυρίας δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα όπως το δικό μας».

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ ιδιωτικού τομέα έχει προγραμματίσει σύσκεψη τη Δευτέρα 23 Μαΐου με την παρουσία του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες του κλάδου.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ αναφέρει ότι «τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, κλείνουν γιατί είναι κοντά στην καταστροφή. Έχουμε εκφράσει την αγανάκτησή μας παντοιοτρόπως στον υπουργό Υγείας, ο οποίος έχει παραδεχτεί την αδικία του μέτρου του claw back, πλην όμως δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο συγκράτησης της δαπάνης και ενίσχυσης της ΠΦΥ για να μην υπάρχει το ληστρικό claw back. Συνέπεια αυτού είναι, μεγάλο μέρος των εξετάσεων του ελληνικού λαού να τις πληρώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί. Έχουμε γίνει χορηγοί των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ εδώ και 10 χρόνια».

Δήλωση του υπουργού Υγείας για τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν τα διαγνωστικά κέντρα

«Το πρόβλημα του claw back είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα, θεσμοθετούμε και διαρθρωτικά μέτρα. Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα του ασφαλισμένου του και να του διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για εφαρμογή real time ελέγχου και ποιοτικών κριτηρίων θα εφαρμοστούν και όσοι επιθυμούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ιδιωτικές δομές, που είναι αποκλειστικά και μόνο συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλουν μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, του μεγαλύτερου τους, εάν όχι του μοναδικού τους, πελάτη. Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν. Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Απάντηση Συντονιστικού Οργάνου φορέων ΠΦΥ

«Δεν είμαστε αποκλειστικά συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πέραν της ιδιωτικής πελατείας που έχουν τα ιατρεία και οι μονάδες μας, έχουμε συμβάσεις με άλλα ασφαλιστικά ταμεία (όπως ΕΥΔΑΠ κλπ), καθώς και με ασφαλιστικές εταιρείες και θα απέχουμε από την παροχή υπηρεσιών υγείας καθολικά».

Επισημαίνει επίσης ότι «τα ιατρεία, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυιατρεία προσφέρουν ήδη ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, που διασφαλίζονται σε πολλά επίπεδα (βιοασφάλεια, προστασία από τις ακτινοβολίες, διαχείριση μολυσματικών αποβλήτων κλπ) από την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία. Με αυτές τις συμπεριφορές εξωθείτε τα ιατρεία μας, μικρά, μεσαία και μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυιατρεία που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα, στην οικονομική κατάρρευση, παραδίδοντας την υγεία του ελληνικού λαού σε νέες εξωχώριες εταιρείες που θα έρθουν να εφαρμόσουν μονοπωλιακές πρακτικές, αντίστοιχες με αυτές που διαφαίνεται ότι θέλει να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα το κλείσιμο όλων των υφισταμένων δομών ΠΦΥ». Το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ εκτιμά ότι θα υπάρξει «νέο κύμα φυγής ιατρών στο εξωτερικό».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιμένουν στην κινητοποίηση 26-28 Μαΐου οι φορείς εργαστηρίων υγείας ιδιωτικού τομέα"

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για τη Δευτέρα 23 Μαΐου

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά κυρίως της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις, 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 11 έως 30 με 33 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 14 έως 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Εύβοια

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και στα γύρω ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για τη Δευτέρα 23 Μαΐου"

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιουνίου

Καταβολές άνω του 1,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατ. δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον  e-ΕΦΚΑ και την ΔΥΠΑ την εβδομάδα 23-27 Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο θα ξεκινήσει η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου (που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου), ενώ θα πληρωθεί και το μέρος του δώρου Πάσχα που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εργαζομένους που είναι ενταγμένοι στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»  

Ειδικότερα:

1.Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβληθούν αύριο Δευτέρα 23 Μαΐου 871.472 ευρώ σε 28.706 δικαιούχους οι οποίοι εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την καταβολή του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

2.Από τον e-ΕΦΚΑ  θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Όσον αφορά στην πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου: 

  • Την Πέμπτη 26 Μαΐου θα καταβληθούν 547,8 εκατ. ευρώ σε 968.278 συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς  ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ
  • Την Παρασκευή 27 Μαΐου θα καταβληθούν 749,5 εκατ. ευρώ σε 1.481.632 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο  και των οποίων το ΑΜΚΑ  λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
  • Η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Ιουνίου θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου με την καταβολή στους συνταξιούχους  που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες,  τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8. 

Όσον αφορά στις λοιπές τακτικές πληρωμές

  • 17 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

Τέλος, στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ, θα καταβληθούν 180.000 ευρώ σε 1.000 ασφαλισμένους για ληξιπρόθεσμες παροχές υγείας. 

  1. Από τηνΔημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)  θα γίνουν οι εξής καταβολές: 
  • 11 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  • 25 εκατ. ευρώ σε 17.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
  • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας
  • 1,5 εκατ. ευρώ  σε 500 δικαιούχους στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιουνίου"

Ουκρανία: «Η ένταξή της στην ΕΕ θα διαρκέσει 15-20 χρόνια», δηλώνει Γάλλος υπουργός

Μέχρι και 15-20 χρόνια θα διαρκέσει η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα Κυριακή (22.5.2022) ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον.

Παρόλα αυτά, η Ουκρανία θα μπορούσε να συμμετάσχει στην πολιτική κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ο ίδιος. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν πούμε ότι η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ σε 6 μήνες, σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι ψέμα. Δεν είναι αλήθεια. Θα χρειαστούν αναμφίβολα 15-20 χρόνια, είναι πολύς καιρός», είπε στο Radio J.

«Δεν θέλω να πουλήσουμε στους Ουκρανούς πλάνες και ψέματα. Αν λέμε στους Ουκρανούς ‘Καλωσορίσατε στην ΕΕ’ αλλά δεν διαβάσατε το συμβόλαιο, στα ψιλά γράμματα λέει ‘Θα γίνει σε 15 χρόνια’, πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς του ουκρανικού λαού», συνέχισε.

«Εν αναμονή, οφείλουμε στους Ουκρανούς (…) ένα πολιτικό σχέδιο στο οποίο μπορούν να ενταχθούν», συνέχισε, εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα την οποία πρότεινε ο Μακρόν είναι «συμπληρωματική της ΕΕ» και μπορεί να προσφέρει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο στις χώρες που θέλουν να ενταχθούν.

Το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, με την ένταξη της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, διχάζει την ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρότεινε στις 9 Μαΐου τη δημιουργία ενός «νέου ευρωπαϊκού οργανισμού» στον οποίο θα μπορούσαν να μετέχουν προσωρινά οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαδικασίες.

Σε άλλη συνέντευξη, στην εφημερίδα Les Echos και στους σταθμούς Europe 1 και CNews, ο Μπον είπε ότι ο στόχος της Γαλλίας είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη» και «να απελευθερωθεί η Ουκρανία». «Παρέχουμε τα μέσα στην Ουκρανία, χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι σε πόλεμο, για να αντισταθεί (…) να απελευθερωθεί. Και οι Ουκρανοί δεν προκάλεσαν τον πόλεμο με τη Ρωσία, επιδιώκουν την απελευθέρωσή τους (…). Είναι θεμιτό, τους στηρίζουμε. Δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον. Αν δεν το έκανε η Ευρώπη, θα ήταν σαν να έλεγε “Εμπρός λοιπόν, η Ρωσία του Πούτιν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει”. Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο Μπον.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: «Η ένταξή της στην ΕΕ θα διαρκέσει 15-20 χρόνια», δηλώνει Γάλλος υπουργός"

Βόλος: Σύλληψη 3 ανήλικων και των γονιών τους για το παιχνίδι “θανάτου” του TikΤok στην άσφαλτο

Συνεχίζεται το παιχνίδι “τρόμου” για το Tik Tok από ανήλικους στους δρόμους του Βόλου… Ξαπλώνουν στο οδόστρωμα για να αποφύγουν την παράσυρσή τους την τελευταία στιγμή!

Το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, ένας 17χρονος, ένας 14χρονος και ένας 13χρονος για επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία, αλλά και οι γονείς τους.

Οι πρώτοι κατηγορούνται για το αδίκημα της επικίνδυνης παρέμβασης στην οδική συγκοινωνία και οι δεύτεροι για παραμέληση ανηλίκων.

Οι ανήλικοι περπατούσαν στο οδόστρωμα, περνώντας σε πολύ κοντινή απόσταση από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, προκειμένου να “ζήσουν… οριακά” και βιντεοσκοπούσαν τις προσπάθειές τους, για να ανεβάσουν το βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.

Πρόκειται για τη νέα μόδα του TiKTok, που προκαλεί “πονοκέφαλο”, καθώς έφηβοι ρισκάρουν την ζωή τους αλλά και τα αντανακλαστικά των οδηγών με τον κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα να είναι μεγάλος.

Στη επίσημη ανακοίνωσή της η Αστυνομία Βόλου αναφέρει:

“Συνελήφθησαν, χθες (21-05-2022) το βράδυ στο Βόλο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, 3 ανήλικοι, 2 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός, για επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία.

Ειδικότερα, οι ανήλικοι εισήλθαν τρέχοντας στο οδόστρωμα, περνώντας με πρόθεση, μπροστά και σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση από διερχόμενο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, διαταράσσοντας την ασφάλεια της συγκοινωνίας και θέτοντας σε κίνδυνο τους χρήστες του οδικού δικτύου και τους εαυτούς τους.

Επιπλέον, συνελήφθησαν οι πατέρες των ημεδαπών και η μητέρα του αλλοδαπού για το αδίκημα της παραμέλησης της εποπτείας ανηλίκου.

Οι ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν προφορικής εντολής του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ οι πατέρες και η μητέρα θα οδηγηθούν αρμοδίως”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Σύλληψη 3 ανήλικων και των γονιών τους για το παιχνίδι “θανάτου” του TikΤok στην άσφαλτο"

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος: 17 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ

Στη σύλληψη 17 ατόμων για διάφορα αδικήματα προχώρησε η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια που έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απλής σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, βίας κατά υπαλλήλων, εξύβρισης, απείθειας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων και περί αντιμετώπισης βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.

Μετά από ελέγχους, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-18 βεγγαλικά

-12 ναυτικές φωτοβολίδες

-10 καπνογόνα

-10 βεγγαλικά με φυτίλι

-2 πυρσοί

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται έρευνα, με την αξιοποίηση του συλλεχθέντος προανακριτικού υλικού, για την ταυτοποίηση και άλλων συμμετεχόντων στα επεισόδια, τόσο εντός όσο και εκτός του Σταδίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος: 17 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ"

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε ληστεία σε σπίτι με λεία 880.000 ευρώ – Αποκλειστικές εικόνες

Στη Θεσσαλονίκη, εξιχνιάστηκε ληστεία σε σπίτι, με λεία μαμούθ. Οι δράστες είχαν ακινητοποιήσει ηλικιωμένο και σήκωσαν χρηματοκιβώτιο με χρήματα, κοσμήματα και χρυσές λίρες.

Μετά από δυόμιση περίπου χρόνια, το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξιχνίασε ληστεία με λεία 880.000 ευρώ και συνέλαβε δύο μέλη της σπείρας. Αναζητείται τρίτος συνεργός τους, ενώ δεν έχουν ταυτοποιηθεί δύο ακόμη άτομα.

Οι πέντε δράστες, τον Οκτώβριο του 2019 είχαν μπεί σε σπίτι στην Πυλαία, και αφού έδεσαν τον ηλικιωμένο επιχειρηματία και τις δύο οικιακές βοηθούς με tai-rap, ξήλωσαν και αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο το οποίο περιείχε 400. 000 ευρώ μετρητά, και λίρες και κοσμήματα αξίας 480.000 ευρώ.

Οι δράστες φόρτωσαν το χρηματοκιβώτιο στο μαυρο τζιπ – φαίνεται στο βίντεο που εξασφάλισε η ΕΡΤ – και εξαφανίστηκαν.

Αφού το παραβίασαν αφαίρεσαν την λεία τους και το πέταξαν σε ερημική περιοχή της Ευκαρπίας, που το βρήκε η αστυνομία.

Την περασμένη Πέμπτη έγιναν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις και συνελήφθη ενας Έλληνας και ένας Ουκρανός και στην κατοχή τους βρέθηκαν κοσμήματα από την ληστεία στο σπίτι του επιχειρηματία.

Ομολόγησαν την συμμετοχή τους, και όπως είπαν το επιχειρησιακό αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο και μετά τη ληστεία το αποσυναρμολόγησαν και πούλησαν τα ανταλλακτικά του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε ληστεία σε σπίτι με λεία 880.000 ευρώ – Αποκλειστικές εικόνες"

Αφγανιστάν: Κάλυψαν τα πρόσωπά τους οι τηλεπαρουσιάστριες

Οι τηλεπαρουσιάστριες των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων στο Αφγανιστάν εμφανίστηκαν σήμερα στον αέρα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ακολουθώντας την εντολή των Ταλιμπάν αφού χθες την είχαν αψηφήσει.

Αφότου επανήλθαν στην εξουσία πέρυσι, οι Ταλιμπάν επέβαλαν σειρά περιορισμών στην κοινωνία, ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει σκοπό να υποτάξει τις γυναίκες στη δική τους αυστηρή ιδέα για το ισλάμ.

Στις αρχές του μήνα ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες πρέπει δημόσια να έχουν καλυμμένο όλο το σώμα τους, περιλαμβανομένου του προσώπου, στην καλύτερη περίπτωση με την μπούρκα, ένα πέπλο που καλύπτει όλο το σώμα και έχει μόνο ένα άνοιγμα στο ύψος των ματιών.

Προηγουμένως αρκούσε ένα μαντίλι που κάλυπτε τα μαλλιά. Το περιβόητο αφγανικό υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς είχε διατάξει τις τηλεπαρουσιάστριες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους από χθες Σάββατο.

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι επέλεξαν αρχικά να μην υποταχθούν σε αυτή τη διαταγή εμφανιζόμενες στον αέρα χωρίς να κρύβουν το πρόσωπό τους.

Όμως σήμερα οι παρουσιάστριας φορούσαν το ολόσωμο πέπλο, αφήνοντας να φαίνονται μόνο τα μάτια και το μέτωπό τους, για να παρουσιάσουν τις ειδήσεις στα τηλεοπτικά δίκτυα TOLOnews, Shamshad TV και 1TV.

“Αντισταθήκαμε και ήμασταν εναντίον” της μπούρκας, δήλωσε στο AFP η Σόνια Νιαζί, παρουσιάστρια του TOLOnews.

“Όμως το TOLOnews υπέκυψε στις πιέσεις (των Ταλιμπάν), είπε πως όλες οι παρουσιάστριες που εμφανίζονται στην τηλεόραση χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπο πρέπει να αναζητήσουν άλλη δουλειά”, είπε.

Ο διευθυντής του TOLOnews, Χπολουάκ Σαπάι δήλωσε πως το δίκτυο “αναγκάστηκε” να εφαρμόσει τη διαταγή για το προσωπικό του.

“Μας είπαν: είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Πρέπει να το κάνετε. Δεν υπάρχει άλλη λύση”, είπε ο Σαπάι στο AFP.

“Με κάλεσαν χθες στο τηλέφωνο και μου είπαν με αυστηρούς όρους να το κάνω. Άρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να το κάνουμε, μας υποχρεώνουν και μας αναγκάζουν”, είπε.

Ο Μοχάμαντ Σάντεκ Ακίφ Μοχασίρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Προώθησης Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς δήλωσε πως οι αρχές δεν έχουν την πρόθεση να αναγκάσουν τις παρουσιάστριες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.

“Είμαστε ευτυχείς που τα δίκτυα άσκησαν ορθά την ευθύνη τους”, σχολίασε στο AFP.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: Κάλυψαν τα πρόσωπά τους οι τηλεπαρουσιάστριες"

Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Αυστρία

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων αναφέρθηκε σήμερα στη Βιέννη. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο στη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το εθνικό δίκτυο ORF επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του ανώτερου αξιωματούχου υγείας της πόλης.

Ο ασθενής εμφάνισε χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας, ανάμεσά τους χαμηλό πυρετό και εξανθήματα στο πρόσωπο, μετέδωσε το ORF προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις θα δείξουν μέχρι απόψε το βράδυ αν όντως πρόκειται για την ευλογιά των πιθήκων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Ως χθες Σάββατο, αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Η ευλογιά των πιθήκων, μολυσματική ασθένεια που συνήθως έχει ήπια συμπτώματα, είναι ενδημική σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα, με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Αυστρία"

Ευλογιά των πιθήκων – Τούντας: Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα, να επιστρέψει η μάσκα

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ευλογία των πιθήκων, με τους ειδικούς να συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να έχουν ήδη εκδώσει τα σχετικά ιατρικά πρωτόκολλα. Για το ζήτημα μίλησε το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας. 

«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της “ευλογιάς των πιθήκων” στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» επισήμανε ο Γιάννης Τούντας. Όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων. Γι΄αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής. Ωστόσο καθησύχασε πως “η ευλογιά των πιθήκων” είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορονοϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση».

«Δεν ξέρουμε σε πιο βαθμό θα εξαπλωθεί»

«Μπορεί να είναι ήπια τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «δεν ξέρουμε σε πιο βαθμό θα εξαπλωθεί το επόμενο διάστημα αυτή η επιδημία, που όμως δεν συγκρίνεται με αυτή του κορονοϊού».

Γι΄αυτό και συνέστησε  να πάρουμε μέτρα από τώρα.  Όπως είπε, «πριν ακόμη εμφανιστεί η συγκεκριμένη επιδημία, θεωρούσα πως  οι μάσκες πρέπει να παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα στην καθημερινότητά μας και με αφορμή αυτή τη νέα επιδημία, νομίζω ότι η πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει την χαλάρωση των μέτρων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μάσκα».

Όπως ανέφερε «εδώ και καιρό επιμένω ότι η μάσκα θα πρέπει να διατηρηθεί σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Είναι νωρίς να βγει η μάσκα από τη ζωή μας. Υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας του κορονοϊού και με τη νέα αυτή απειλή υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να βάλουμε τη μάσκα σε πιο σταθερή βάση μέχρι να δούμε τι εξέλιξη θα έχουμε το επόμενο διάστημα».

Χρειάζεται πολύ στενή επαφή για την μετάδοση

«Το να πάρει διαστάσεις πανδημίας η ευλογιά των πιθήκων, είναι ένα σενάριο που δεν πρέπει να το αποκλείσουμε», ανέφερε, ωστόσο επισήμανε πως δεν το θεωρεί πολύ πιθανό γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι στον κορονοϊό. «Χρειάζεται να υπάρχει πολύ στενή επαφή του μολυσμένου ατόμου με κάποιον άλλο, γιατί τα σωματίδια είναι μεγάλα και δεν διατηρούνται για πολύ ώρα στην ατμόσφαιρα. Πολύ λιγότερο μεταδοτική η ευλογιά των πιθήκων σε σχέση με τον κορονοϊό» εκτίμησε.

Συγχρόνως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «Υπήρχε παγκόσμιος εφησυχασμός ότι η ανθρωπότητα έχει ξεμπλέξει με τις επιδημίες. Αυτό δεν ισχύει έχουμε αναζωπύρωση τα τελευταία χρόνια».

Όσο για την ύπαρξη εμβολίου εξήγησε πως «υπάρχει το εμβόλιο της ευλογιάς- όχι της ευλογιάς των πιθήκων- που το έχουν κάνει οι παλαιότερες γενιές και προφυλάσσει σε ένα βαθμό. Εάν εξαπλωθεί η επιδημία πιθανόν να χρειαστεί να εμβολιαστούμε κάποια στιγμή με κάποιο προσαρμοσμένο εμβόλιο γι΄αυτή τη συγκεκριμένη παραλλαγή».

Ήταν καθησυχαστικός πως «Υπάρχουν και αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση και έως τώρα οι θάνατοι που έχουν αναφερθεί είναι πολύ λίγοι, άρα δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευλογιά των πιθήκων – Τούντας: Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα, να επιστρέψει η μάσκα"

Παναθηναϊκός: Έπεσαν οι υπογραφές των συμβάσεων για τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό

Τα ευχάριστα νέα δεν σταματούν για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, Ερασιτέχνης, ΠΑΕ, Δήμος και τράπεζες υπέγραψαν τις συμβάσεις και ξεκινάνε οι διαγωνισμοί για την κατασκευή υπερσύγχρονων γηπέδων στον Βοτανικό.

Τα νομικά επιτελεία κράτους και όλων των εμπλεκομένων έκριναν ότι δεν έχει καμία νομική ισχύ η προσφυγή των 59 μελών του Παναθηναϊκού και έτσι ο Βοτανικός προχωράει κανονικά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Παναγιώτης Μαλακατές έβαλαν τις υπογραφές και το πρότζεκτ του νέου γηπέδου του τριφυλλιού παίρνει τον…. δρόμο του.

Όπως όλα δείχνουν, τίποτα δεν μπορεί πλέον να σταματήσει το πρότζεκτ του Βοτανικού.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Παναθηναϊκός: Έπεσαν οι υπογραφές των συμβάσεων για τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό "

Νίκος Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την Ανατολική Μεσόγειο

Για τις επαφές στις ΗΠΑ αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».

«Ενημέρωσα ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό μου για το σύνολο των τουρκικών προκλητικών ενεργειών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον.

«Παρουσίασα στον συνομιλητή μου αδιάσειστα τεκμήρια της τουρκικής παραβατικότητας, με χάρτες που απεικονίζουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως επισημαίνει, ο κ. Μπλίνκεν ενημερώθηκε για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τις τουρκικές προκλήσεις, τις υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές.

“Και αυτό σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία το ΝΑΤΟ πρέπει να συνιστά περισσότερο από ποτέ άλλοτε μία αδιάσπαστη Συμμαχία”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στο casus belli, στο παράνομο και ανυπόστατο “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο”, ενώ προβλήθηκε εκ νέου η πάγια θέση της Ελλάδας για προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζονται πλήρως οι ΗΠΑ.

“Η χώρα μας λειτουργεί επί τη βάσει αδιαπραγμάτευτων αρχών και αξιών, εδραιώνοντας τη θέση της όχι μόνο απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος ο οποίος σέβεται και εφαρμόζει τους νόμους και τους κανόνες της διεθνούς τάξης”, σημειώνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει: “Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία συνιστά έναν μη φερέγγυο εταίρο με παράλογες αξιώσεις και δεν διστάζει ενίοτε να παραβεί κανόνες αποκλειστικά προς ίδιον όφελος”.

“Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, σε αντίθεση με τη γείτονα η οποία με τις αναθεωρητικές της τάσεις και την επαμφοτερίζουσα στάση της εντός του ΝΑΤΟ προκαλεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά την ίδια την ενότητα και το μέλλον της Συμμαχίας”, υπογραμμίζει.

Ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζει την Τουρκία “έναν ‘ιδιόρρυθμο’ εταίρο εντός του ΝΑΤΟ” που “θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά την ίδια τη φύση της διεθνούς έννομης τάξης”.

Σημειώνει πως το πρόβλημα “δεν αφορά αποκλειστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά πρωτίστως στον τρόπο με τον οποίο μια αναθεωρητική δύναμη ορθώνει τις μονομερείς αξιώσεις της έναντι εταίρων και συμμάχων της, καταστρατηγώντας βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου”.

“Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, ενισχύει συμμαχίες και συνέργειες, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει το διαχρονικό ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή”, αναφέρει.

Όσον αφορά τη θέση των ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σημειώνει πως αυτή “είναι δεδομένη” και έχει εκφραστεί σε αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις τους, όπως στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και στις επιστολές των Αμερικανών ΥΠΕΞ Πομπέο και Μπλίνκεν, αλλά και στην ανταπόκριση που επιφύλαξε το Κογκρέσο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Ήταν μια μοναδική στιγμή στην νεότερη Ελληνική ιστορία, και ιδιαίτερα για όσους είχαμε την τύχη να την παρακολουθήσουμε διά ζώσης, μια συγκινητική εμπειρία, που υποδηλώνει το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών”, σημειώνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει άλλωστε πως δεν πρέπει να βλέπουμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπό το πρίσμα μιας “τουρκο-κεντρικής προσέγγισης”, καθώς “έχουν την δική τους δυναμική”.

Ερωτηθείς για την απόφαση Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι η Ελλάδα στηρίζει ένθερμα αυτήν την κυρίαρχη απόφαση.

“Η συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μας ενδυναμώσει και θα αυξήσει την κοινή μας ασφάλεια”, σημειώνει.

“Παράλληλα θα ενισχύσει την ομάδα των δημοκρατικών χωρών εντός του ΝΑΤΟ που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και καταδικάζουν την απειλή ή χρήση βίας. Ομάδα στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των Συμμάχων, δυστυχώς με μία εξαίρεση”, προσθέτει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζει πως για να τελειώσει θα πρέπει να υπάρξει μια διαρκής και βιώσιμη λύση, που μπορεί να είναι “μόνο μία διπλωματική λύση”, “προϊόν διαλόγου και θα σέβεται τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και βεβαίως θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ουκρανική πλευρά”.

“Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι βρισκόμαστε ακόμα μακριά από μια τέτοια εξέλιξη”, σημειώνει. “Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και για μια σύγκρουση διαρκείας, με όποιες επιπτώσεις θα έχει αυτή τόσο στην ίδια την Ουκρανία, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα”.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, και στη συστηματική εργασία που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, “μέσα από ένα πλέγμα στρατηγικών υποδομών που είτε έχουν κατασκευαστεί, είτε κατασκευάζονται, πολλές φορές σε συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής, στη βάση πάντα των αρχών του Διεθνούς Δικαίου”.

“Πρόκειται για έργα που αναβαθμίζουν καθοριστικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα και τον ρόλο της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία”, σημειώνει και προσθέτει πως αυτό αναγνωρίστηκε από τον κ. Μπλίνκεν.

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο λύσης του, στην ομιλία του στο Κογκρέσο, αναφορά, η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα.

“Την λεγόμενη λύση των δύο κρατών, η οποία είναι εκτός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν την απορρίπτουμε μόνο εμείς οι Έλληνες. Την απορρίπτει κατηγορηματικά το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας”.

Τονίζει δε πως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσφατα επανέλαβε ξεκάθαρα ότι “η στάση της χώρας της δεν έχει αλλάξει, παρά τις διάφορες, αστήρικτες, όπως φάνηκε φημολογίες”.

Επισημαίνει πως η Τουρκία και η τουρκο-κυπριακή κοινότητα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ξεκίνησαν εκ νέου εργασίες στα Βαρώσια.

“Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και βεβαίως αποτελεί σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789”, καταλήγει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την Ανατολική Μεσόγειο"

ECDC: Ασυνήθιστα υψηλή μετάδοση ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ασυνήθιστη χαρακτηρίζουν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες την υψηλή συχνότητα μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων μεταξύ ανθρώπων.

Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), επισημαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται μετάδοση στην Ευρώπη χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με τη Δυτική ή την Κεντρική Αφρική. Αυτά είναι, επίσης, τα πρώτα κρούσματα που αναφέρθηκαν παγκοσμίως μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων θεωρείται ότι έχει μέτρια μεταδοτικότητα μεταξύ των ανθρώπων και μπορεί να μεταδοθεί μέσω σταγονιδίων ή και επαφής. Η μετάδοση μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων, λόγω της στενής επαφής κατά τη σεξουαλική επαφή με δερματικές βλάβες, φαίνεται ο πιθανός τρόπος μετάδοσης μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών.

Δεδομένης της ασυνήθιστα υψηλής συχνότητας μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και της πιθανής μετάδοσης από την κοινότητα χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές περιοχές, λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων. να είναι ψηλά. Η πιθανότητα μετάδοσης μεταξύ ατόμων χωρίς στενή επαφή θεωρείται χαμηλή.

Η κλινική εκδήλωση της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως ήπια. Ο τύπος Δυτικής Αφρικής του ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί στα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη, έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 3,3% στη Νιγηρία. Η θνησιμότητα είναι υψηλότερη μεταξύ των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο σοβαρής νόσου. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε εβδομάδες.

Οι υγειονομικές Αρχές και υπηρεσίες τψν χωρών καλούνται να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση, σχετικά με την πιθανή εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην κοινότητα, ειδικά μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, που κάνουν περιστασιακό σεξ ή που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Τα άτομα που επιδίδονται σε περιστασιακό σεξ ή που έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους που δεν είναι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικά. Οποιαδήποτε άτομα παρουσιάζουν συμπτώματα ενδεικτικά της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να αναζητήσουν εξειδικευμένη φροντίδα και θα πρέπει να απέχουν από σεξουαλικές δραστηριότητες ή οποιονδήποτε άλλο τύπο δραστηριότητας που περιλαμβάνει στενή επαφή μέχρι να αποκλειστεί η ευλογιά των πιθήκων ή να επιλυθεί η λοίμωξη.

Τα ύποπτα κρούσματα θα πρέπει να απομονώνονται και να ελέγχονται. Εάν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια κατά της ευλογιάς, ο εμβολιασμός των στενών επαφών υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εξετάζεται μετά από αξιολόγηση κινδύνου - οφέλους. Για σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο θεραπείας με καταχωρημένο αντιικό φάρμακο, εάν είναι διαθέσιμο στη χώρα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ECDC: Ασυνήθιστα υψηλή μετάδοση ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε άνθρωπο"

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε καρκίνο, αλλά τώρα τον έχει ξεπεράσει» – Νέες αποκαλύψεις για την υγεία του

Σενάρια γύρω από την κατάσταση της υγείας του προέδρου της Ρωσίας κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα σενάρια όμως αυτά εντάθηκαν και στα περισσότερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται «πολύ άρρωστος». 

Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο πολλές φορές έχουν υποστηρίξει ότι ο 69χρονος πρόεδρος της Ρωσίας έχει καρκίνο. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Όλιβερ Στόουν, ένας από τους λίγους ανθρώπους που κατόρθωσε να μπει στα άδυτα του Κρεμλίνου και να συνομιλήσει επί μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, ο βραβευμένος σκηνοθέτης – που έκανε μια σειρά συνεντεύξεων στον Ρώσο πρόεδρο – δηλώνει πως σήμερα το έχει ξεπεράσει. 

«Ο Πούτιν υπέφερε από καρκίνο αλλά το έχει ξεπεράσει», δήλωσε το Σάββατο (21.05.2022) ο Όλιβερ Στόουν, σε συνέντευξή του στο podcast του Λεξ Φρίντμαν, ο οποίος είναι Ρωσοαμερικανός επιστήμονας υπολογιστών και ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης αποκάλυψε μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας παρέμεινε σε καραντίνα για μεγάλο διάστημα λόγω της πανδημίας (σ.σ. προφανώς εννοεί ότι μείωσε τις δημόσιες εμφανίσεις του και όλες οι επαφές του γίνονται με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα).

Ο Όλιβερ Στόουν αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία και υποστήριξε πως η λανθασμένη κρίση του Βλαντιμίρ Πούτιν ίσως οφείλεται στο ό,τι έχει χάσει την καθημερινή επαφή και επικοινωνία με τον λαό.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν λάμβανε τις σωστές πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες του σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία. «Ίσως δεν ήταν καλά πληροφορημένος για τον βαθμό συνεργασίας που θα είχε με τους Ρώσους της Ουκρανίας… Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους που δεν αξιολόγησε την κατάσταση σωστά», ανέφερε ο σκηνοθέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όλιβερ Στόουν, ένας από τους λίγους ανθρώπους που κατόρθωσε να μπει στα άδυτα του Κρεμλίνου και να συνομιλήσει επί μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, από το 2015 μέχρι το 2017. Και αυτό γιατί ο βραβευμένος σκηνοθέτης έκανε μια σειρά συνεντεύξεων στον πρόεδρο της Ρωσίας, οι οποίες προβλήθηκαν στην αμερικανική τηλεόραση το 2017 σε τέσσερα επεισόδια υπό τον τίτλο «The Putin Interviews».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε καρκίνο, αλλά τώρα τον έχει ξεπεράσει» – Νέες αποκαλύψεις για την υγεία του"

2.385 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 11 ακόμη θάνατοι, 156 διασωληνωμένοι

Ακόμη 2.385 νέες μολύνσεις και 11 θάνατοι ασθενών με CoViD, ανακοινώθηκαν σήμερα  Κυριακή από  τους υπεύθυνους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

 

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 2.385    3.424
Κρούσματα σε παιδιά 608 802
Σύνολο κρουσμάτων 3.419.998   3.417.613   
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 261   350  
Νέοι θάνατοι 11   21
Σύνολο θανάτων 29.690       29.679   
Διασωληνωμένοι 156  156
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 74  76 
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 0 0
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  73   83
Σύνολο τεστ PCR   11.244.865 11.238.139
Σύνολο rapid tests  70.608.864  70.570.561 
Τεστ ημέρας  45.029 83.171  
Θετικότητα τεστ 5,29%  4,11% 
  • 1.378 στην Αττική (1.922 χθες).
  • 197 στη Θεσσαλονίκη (257 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 176 από την Ανατολική Αττική (214 χθες).
  • 226 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (321 χθες).
  • 56 από τη Δυτική Αττική (71 χθες).
  • 173 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (236 χθες).
  • 369 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (255 χθες).
  • 183 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (253 χθες).
  • 183 από τον Πειραιά (237 χθες).
  • 12 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (19 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 62 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 1 στο Άγιο Όρος
  • 22 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 1 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 23 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 7 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 12 στην ΠΕ Άρτας.
  • 54 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 16 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 9 στην ΠΕ Δράμας.
  • 7 στην ΠΕ Έβρου.
  • 40 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 9 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 14 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 11 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 59 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 2 στην ΠΕ Θάσου.
  • 15 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 34 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 37 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 18 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 2 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 14 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 5 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 6 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 2 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 13 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 9 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 7 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 10 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 22 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 7 στην ΠΕ Κω.
  • 5 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 70 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 21 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 5 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 6 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 6 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 16 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 41 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 8 στην ΠΕ Μήλου.
  • 14 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 8 στην ΠΕ Νάξου.
  • 8 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 4 στην ΠΕ Πάρου.
  • 13 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 16 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 8 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 21 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 4 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 71 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 8 στην ΠΕ Σάμου.
  • 28 στην ΠΕ Σερρών.
  • 2 στην ΠΕ Σύρου.
  • 6 στην ΠΕ Τήνου.
  • 11 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 21 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 1 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 4 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 10 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 52 στην ΠΕ Χανίων.
  • 11 στην ΠΕ Χίου.

71 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (106 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "2.385 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 11 ακόμη θάνατοι, 156 διασωληνωμένοι"

Αυτοκτονία 14χρονου Μάκη: Ριψοκίνδυνη δοκιμασία πίσω από το θάνατό του; Οι μαρτυρίες που δείχνουν δυστύχημα

Παράτολμες προκλήσεις που δοκιμάζουν τα όρια των εφήβων και ένα σχολείο βυθισμένο στη βία συνθέτουν το μυστήριο που καλύπτει το θάνατο του 14χρονου Μάκη, ο οποίος την προηγούμενη Παρασκευή έβαλε τέλος στη ζωή του στο σπίτι του, στα Σεπόλια.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των καταθέσεων, οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση δεν έχουν στοιχεία που να δείχνουν πως ο 14χρονος δεχόταν σε τέτοιο βαθμό bullying ώστε να προβεί στο απονενοημένο διάβημα.

Είναι δεδομένο πως τόσο ο Μάκης όσο και άλλοι συμμαθητές του δέχονταν βίαιες επιθέσεις από τους "νταήδες" του 54ου Γυμνασίου Αθηνών, ωστόσο, η αστυνομία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ο 14χρονος να είναι θύμα δυστυχήματος μετά από ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι ασφυξίας το οποίο δοκίμασε.

Σε αυτό το σενάριο συγκλίνουν και οι μαρτυρίες ανθρώπων που ζούσαν από κοντά τον Μάκη και σας παρουσιάζει το protothema.gr.

Έπαιξε με τη «φωτιά» και έχασε

«Εγώ πιστεύω πως ήταν δυστύχημα. Πήγε να δοκιμάσει κάποια βλακεία που κάπου την είχε δει και δυστυχώς κατέληξε έτσι», λέει στο «Πρώτο Θέμα» η Φλώρα Παπουτσάκη, φίλη του 14χρονου και συναθλήτριά του στον Σύλλογο Παγκρατίου «Θησέα». Η Φλώρα εκτιμά πως ο φίλος της πέρασε τη θηλιά με τη ζώνη στο λαιμό του δοκιμάζοντας ένα επικίνδυνο «παιχνίδι». Ένα από τα εκατοντάδες παράτολμα κόλπα που κυκλοφορούν σε βίντεο στο διαδίκτυο με πρωταγωνιστές εφήβους οι οποίοι τεστάρουν τα όρια τους μέχρι θανάτου. Για την 16χρονη αθλήτρια, ο «Μάκης» έπαιξε και δυστυχώς έχασε…

Τα παράτολμα βίντεο που έκρυβε στο κινητό του

Η ίδια αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι ο 14χρονος της είχε δείξει στο κινητό του βίντεο με ριψοκίνδυνες δοκιμασίες. «Μου είχε δείξει κάτι βίντεο, όχι με πνιγμό, με άλλα επικίνδυνα κόλπα. Αλλά δεν είχα δώσει σημασία, γελούσε και ο ίδιος σαν να τα κορόιδευε», τονίζει η Φλώρα η οποία δεν πιστεύει πως ο συναθλητής της είχε λόγους να προβεί στο απονενοημένο διάβημα.

«Ήταν ένα παιδί γεμάτο χαρά. Στην προπόνηση ήταν πάντα χαμογελαστός και ήταν αυτός που μας ανέβαζε την ψυχολογία. Περίμενε τους αγώνες του Σαββάτου για να μας εμψυχώσει. Τον είδα δυο ημέρες πριν πεθάνει. Δεν κατάλαβα ότι τρέχει κάτι. Με πείραζε, ήταν μια χαρά», δηλώνει στο protothema.gr η Φλώρα και απαντά σε όσα ακούγονται για το bullying που δεχόταν ο 14χρονος στο σχολείο.

«Πριν από ένα μήνα ήταν κάπως στεναχωρημένος γιατί κάποια παιδιά τον πείραζαν στο σχολείο. Μετά όμως συνήλθε και δεν το πήραμε πιο σοβαρά γιατί ήταν απλά ένας τσακωμός που τελείωσε. Το είπε και στον αδελφό του με τον οποίο ήταν πολύ κοντά. Αν είχε κάτι σοβαρό ο Μάκης θα το ήξερε σίγουρα ο αδελφός του. Δεν πιστεύω πως τον επηρέαζαν όλα αυτά στο σχολείο», επισημαίνει η 16χρονη.

Φίλοι και συναθλητές του από το Παγκράτιο γνώριζαν πως ο «Μάκης» ήθελε να δοκιμάζει τα όρια του. Άτομα από το στενό του περιβάλλον κάνουν λόγο ακόμη και για βίντεο που βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο και στα οποία ο 14χρονος επιδίδεται σε ριψοκίνδυνα «παιχνίδια» με το ποδήλατό του περνώντας κόκκινα φανάρια και οδηγώντας με ταχύτητα στη μέση του δρόμου.

Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς, ο προπονητής του από τον αθλητικό σύλλογο των Πατησίων μίλησε ανοιχτά για ένα μοιραίο λάθος κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης δοκιμασίας πνιγμού την οποία έκανε ο «Μάκης». Την ίδια περιγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε στην κατάθεσή της και η μητέρα του αδικοχαμένου μαθητή.

Μια "ανοησία" που πλήρωσε με τη ζωή του

"Πρόκειται για δυστύχημα μετά από μια ανοησία που δοκίμασε να κάνει", φέρεται να είπε στους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση η μητέρα του 14χρονου Μάκη.

Για ένα επικίνδυνο "παιχνίδι" είχε κάνει λόγο και ο πατέρας του 14χρονου όταν τηλεφώνησε στην προπονήτρια του για να της πει ότι ο αθλητής της είναι νεκρός.

«Περιμέναμε τον αδελφό του για τους αγώνες στο Λουτράκι. Καλούσαμε συνεχώς αλλά δεν σήκωναν τα τηλέφωνα. Κάποια στιγμή, απάντησε στο τηλέφωνο του Μάκη ο πατέρας του και του λέω ‘ανησυχήσαμε’. ‘Καλά κάνατε και ανησυχήσατε γιατί ο Μάκης κρεμάστηκε. Ναι, ο Μάκης είναι νεκρός. Πάνω στο παιχνίδι έγινε, δεν ξέρώ´, μου είπε», λέει στο protothema.gr η Μαρία Τσάλτα η οποία ζούσε από κοντά τον 14χρονο και δεν είχε διακρίνει σημάδια για το τι θα ακολουθούσε…

Το μοιραίο λάθος που οδήγησε στο θάνατο

«Ο Μάκης έχει ύψος 1.80. Η κουκέτα που έδεσε τη ζώνη είναι 1.60. Μήπως έτσι όπως έσκυψε για να δοκιμάσει πόσο αντέχει το σφίξιμο στο λαιμό γλίστρησε το χαλάκι και πνίγηκε. Το χαλάκι που πατούσε βρέθηκε στην πόρτα, σαν να είχε γλιστρήσει και έτσι έγινε το κακό», τονίζει στο protothema.gr ο κ. Θωμάς Χαραλαμπής, Πρόεδρος του Θησέα και προπονητής των δυο αδελφών.

Όπως λέει, περιμένει τα αποτελέσματα από την έρευνα της αστυνομίας καθώς δεν πιστεύει ότι κάποιος άλλος έβαλε τη θηλιά στο λαιμό του Μάκη. «Δυστύχημα ήταν αυτό. Εγώ είμαι σίγουρος αλλά θα περιμένω τι θα πει η αστυνομία. Αυτό το κινητό κάτι εχει κάνει. Το παιδί ήταν μια χαρά. Το ίδιο βράδυ είχε μαγειρέψει με τον αδελφό του και έτρωγαν όλοι μαζί με τη μάνα. Περίμεναν να πάνε στους αγώνες. Δεν μας είχε πει ότι περνά δυσκολίες στο σχολείο. Και ο Μάκης μίλαγε, δεν ήταν εσωστρεφής όπως λένε τώρα», υπογραμμίζει ο κ. Χαραλαμπής ο οποίος ηταν σαν δεύτερος πατέρας για τον 14χρονο.

Ο προπονητής του Παγκρατίου αδυνατεί να πιστέψει ότι ο αθλητής του είχε υποστεί τέτοιο εκφοβισμό στο σχολείο ώστε να φτάσει σε σημείο να απαγχονιστεί. «Να δώσει τέλος στη ζωή του ο Μάκης; Ενα τόσο δυνατό και καλό παιδί? Μιλάμε για έναν πρωταθλητή στο Παγκράτιο, άθλημα για άντρες. Έμπαινε να παίξει αγώνα με μεγαλύτερούς του και τον έτρεμαν όλοι. Και τώρα όλοι τον βγάζουν δειλό; Πέφτω από τα σύννεφα».

Παράλληλα, ο κ. Χαραλαμπής διαψεύδει όσα ακούγονται για τη θλίψη που είχε κυριεύσει τον 14χρονο μετά το διαζύγιο των γονιών του. «Στην αρχή τον είχε πειράξει, όπως κάθε παιδί. Αλλά μιλάμε για μια οικογένεια με αρχές και ένα παιδί με σωστή ανατροφή. Είχαν αποκατασταθεί οι σχέσεις και οι δυο γονείς ήταν δίπλα στα παιδιά. Ο πατέρας και η μητέρα του τον έφερναν συνέχεια. Αν συνέβαινε κάτι στην ψυχή του θα το ήξεραν», προσθέτει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτοκτονία 14χρονου Μάκη: Ριψοκίνδυνη δοκιμασία πίσω από το θάνατό του; Οι μαρτυρίες που δείχνουν δυστύχημα"

Βασιλακόπουλος: Ο εμβολιασμός για την ευλογιά προστατεύει από την ευλογιά των πιθήκων

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο Mega Σαββατοκύριακο για την «ευλογιά των πιθήκων» και το πιθανό σενάριο έξαρσής του.

Ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε αρχικώς πως η εν λόγω νόσος είναι γνωστή από το 1970 και μεταδίδεται στον άνθρωπο και από άλλα ζώα, κυρίως τρωκτικά, πέραν του πιθήκου.

«Οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι και από την συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων» διευκρίνισε.

Επισήμανε πως ανέκαθεν υπήρχαν κρούσματα του ιού στην δυτική Αφρική και όσα εμφανίζονταν εκτός της χώρας συνδέονταν με ταξίδια.

«Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω επαφής» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια είπε πως ο ιός που ελέγχθηκε στην Πορτογαλία έδειξε πως δεν είναι μεταλλαγμένος και είναι ένας ιός DNA και όχι RNA, όπως ο κορονοϊός, πράγμα που σημαίνει πως δεν μεταλλάσσεται εύκολα.

Τόνισε πως έχουμε ήδη έτοιμα εμβόλια και εξήγησε πως ο ιός αυτός που κυκλοφορεί είναι της δυτικής Αφρικής και όχι της κεντρικής και γι’ αυτό έχει μικρή θνητότητα.

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Πρόκειται για έναν 29χρονο Άγγλο τουρίστα που έκανε διακοπές στην Κεφαλλονιά.

Ο 29χρονος εμφάνισε τα γνωστά εξανθήματα και πήγε στο νοσοκομείο του νησιού, όπου οι υγειονομικοί το έκριναν ως ύποπτο κρούσμα του ιού.

Αναμένεται τη Δευτέρα να αξιολογηθεί το περιστατικό και να επιβεβαιωθεί εάν πρόκειται όντως για το πρώτο κρούσμα της «ευλογιάς των πιθήκων» στη χώρα μας.

Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως η νόσος διαρκεί περίπου 2 με 3 βδομάδες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βασιλακόπουλος: Ο εμβολιασμός για την ευλογιά προστατεύει από την ευλογιά των πιθήκων"

Καιρός – Γιάννης Καλλιάνος: Υψηλές θερμοκρασίες από την Τετάρτη (25/05)

Άκρως καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς από την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022  αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.  

Σύμφωνα με την ανάρτηση που έκανε ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, στο facebook, μέχρι την προσεχή Τρίτη ή θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά θα αγγίζει καθημερινά τους 31-32°C και τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω. Από την Τετάρτη όμως και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει παραπάνω λόγω της έλευσης θερμότερων αερίων μαζών.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι όλες τις επόμενες ημέρες θα σημειώνονται απογευματινές μπόρες η και τοπικές καταιγίδες στα πιο ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, κατά τα άλλα, οι συνθήκες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα είναι καλοκαιρινές.
Θερμοκρασίες κατά 8°C πάνω από τις φυσιολογικές

Φαίνεται ότι σταδιακά, από την Τετάρτη και έπειτα, θερμότερες αέριες μάζες από τη βόρειας Αφρική θα περάσουν πάνω από τη Μεσόγειο και θα επισκεφτούν και τη χώρα μας, ανεβάζοντας αισθητά τον υδράργυρο σε τιμές κατά 7-8°C πιο πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή.

Πολλή ζέστη στις περισσότερες περιοχές

Αν διατηρηθούν τα υπάρχοντα και νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από την Τετάρτη και έπειτα και τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή – Σάββατο, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 35-36°C και ειδικά από την Πέμπτη και μετά ενδεχομένως και τους 37-38°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας.

Μία ανάσα από τα πρώτα 40άρια;

Αν οι θερμές αέριες μάζες κινηθούν όπως αυτή τη στιγμή φαίνεται, υπάρχει πιθανότητα το δεύτερο μισό της ερχόμενης εβδομάδας να δούμε στις πολύ ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας ακόμη και 38-39°C. Πολύ τοπικά ίσως φτάσει ο θερμοκρασία και τους 40°C αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το ξέρει κάνει από τώρα.

Πού θα κάνει περισσότερη ζέστη

Οι περιοχές που θα επικρατήσει περισσότερη ζέστη από την ερχόμενη Τετάρτη και έπειτα, με τον υδράργυρο εκεί να αγγίζει τους 36-37°C (και τοπικά είπαμε και παραπάνω) είναι οι ακόλουθες :
– Κεντρική Μακεδονία
– Θεσσαλία
– Ανατολική Στερεά (και τμήμα της Αττικής)
– Εύβοια
– Ανατολική Πελοπόννησος
– Ίσως και Δυτική Στερεά (μικρή πιθανότητα)

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Γιάννης Καλλιάνος: Υψηλές θερμοκρασίες από την Τετάρτη (25/05)"

Λάρισα: Μάνα καταγγέλλει κακοποίηση στο σχολείο του εννιάχρονου γιου της με ειδικές ανάγκες – Υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Λάρισας η μητέρα ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες μόλις εννέα ετών, καθώς το παιδί της, όπως υποστηρίζει στη μήνυσή της, κάθε φορά που επέστρεφε από το σχολείο είχε σημάδια και μώλωπες.

Η μητέρα του εννιάχρονου Στέφανου άρχισε να παρατηρεί τους τελευταίους μήνες ανεξήγητα σημάδια στο κορμί του, τα οποία δεν υπήρχαν όταν έφευγε το πρωί από το σπίτι.

“Είδα το παιδί μου με σημάδια μώλωπες και κοψίματα καθώς επέστρεφε από το σχολείο. Κάθε φορά το έβλεπα σε αυτή την κατάσταση, επικοινωνούσα με το σχολείο για να δω τι έγινε και πως προκλήθηκαν τα σημάδια. Δεν έπαιρνα πειστική απάντηση, ενώ τις περισσότερες φορές δεν το είχαν αντιληφθεί και τους το έλεγα εγώ…” καταγγέλλει μεταξύ άλλων η Λαρισαία μητέρα.

Ο Στέφανος είναι το παιδί που είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα όταν πήρε φωτιά το σπίτι του από αναμμένο κερί.

 onlarissa
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Μάνα καταγγέλλει κακοποίηση στο σχολείο του εννιάχρονου γιου της με ειδικές ανάγκες – Υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου"

Ξεκινούν αύριο οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια

Η Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα μαθημάτων για τους μαθητές και τις μαθήτριες των τριών τάξεων των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων, ημερησίων και εσπερινών.

Άλλωστε, τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, ξεκινούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουνίου.

Ειδικότερα, οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 ενώ οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ, διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 έως την Τρίτη 31 Μαΐου 2022.

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα από πέρσι θα διεξαχθούν αυτή τη χρονιά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Για τους μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ έχουν προγραμματιστεί στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στις 2-17 Ιουνίου.

Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς έχει αρχίσει και στα Γυμνάσια, με την τελευταία ημέρα μαθημάτων να είναι η 30η Μαΐου. Οι εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα διεξαχθούν 1-15 Ιουνίου.

Τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα κλείσουν αργότερα, στις 15 Ιουνίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν αύριο οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news