facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει στρατό, ως «ειρηνευτική δύναμη», σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε νωρίτερα απόψε με διάταγμά του.

Με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, ο Πούτιν αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολυετούς ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Στο διάγγελμά του, ο Πούτιν υποστήριξε πως η κρίση αποτελεί πρόσχημα για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μάλιστα υπογράμμισε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Στόλτενμπεργκ: Η Μόσχα τροφοδοτεί τη σύγκρουση

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Reuters, καταδίκασε την αναγνώριση από τη Ρωσία των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας την Μόσχα ότι δημιουργεί πρόσχημα για μια νέα εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Η Μόσχα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει πρόσχημα για να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, αναφέρει το AFP.

«Αυτό (σ.σ. η αναγνώριση της ανεξαρτησίας) υπονομεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία αποτελεί μέλος», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει στρατό, ως «ειρηνευτική δύναμη», σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ"

Λευκός Οίκος: Μποϊκοτάζ κατά του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ανακοινώνει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα εκτελεστική εντολή η οποία θα απαγορεύσει τις «νέες επενδύσεις, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση από Αμερικανούς, προς, από ή στις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία», τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες οντότητες νωρίτερα απόψε, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Ψάκι είπε ότι έρχονται περισσότερα μέτρα και δήλωσε ότι αυτά είναι ξεχωριστά από τις κυρώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Η αμερικανική προεδρία έκανε γνωστό επίσης ότι μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου 'Ολαφ Σολτς άρχισε στις 22.17 ώρα Ελλάδας.

Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα ενεργοποιήσει εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος προσώπων.

Σύμφωνα με το διάταγμα, που αναμένεται να υπογραφεί, η Ουάσινγκτον θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε ενεργεί σε βάρος των δύο ουκρανικών επαρχιών. Όπως ανακοίνωσε η Ψάκι, θα επιβληθούν νέα μέτρα μετά τις δηλώσεις Πούτιν που «υπονομέυουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: τα μέτρα θα επιβληθούν ανεξάρτητα από τους οικονομικούς περιορισμούς που ετοιμάζουμε σε συνεργασία με τους συμμμάχους», πρόσθεσε στο σχόλιό της η Τζεν Ψάκι.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι μετά το διάγγελμα Πούτιν

Ο Μπάιντεν είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών.

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για υπονόμευση της εφαδικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, για διάβρωση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης και για παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει και η ρωσική πλευρά. 

Το 2015, όπως αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ, τα Ηνωμένα Έθνη, στα οποία είναι μέλος η Ρωσία, επαναβεβαίωσαν την εκτίμηση περί ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. «Το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ είναι κομμάτι της Ουκρανία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. 

«Η Μόσχα εξακολουθεί να τροφοδοτεί συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία με το να παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στους αυτονομιστές. Επιχειρεί ακόμη να βρει ένα πρόσχημα για να εισβάλλει ξανά στην Ουκρανία», συνέχισε. 

«Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας με βάση τους κανόνες που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Οι σύμμαχοι καλούν τη Ρωσία να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να αποσύρει τις ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις» κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

«Η αναγνώριση ανεξαρτησίας δύο ουκρανικών επαρχιών αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εφαδικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και τα μέλη της θα αντιδράσουν ενωμένα, αποφασιστικά και με αλληλεγγύη προς την Ουκρανία», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε σχόλιό της μετά το διάγγελμα Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε, νωρίτερα, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν προγραμματίζεται για τις 24 Φεβρουαρίου στην Γενεύη.

«Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στις 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη», δήλωσε ο Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πούτιν κάνουν λόγο για μια επιθετική κίνηση, με το BBC ειδικότερα να γράφει για μια ανοιχτή απειλή και το αμερικανικό CNN να αναφέρεται σε ένα μήνυμα με έντονο το στοιχείο παραπόνου με οσμή παρελθόντος. Oι New York Times, σχολιάζοντας το διάγελμα, χαρακτήρισαν οργισμένη την ομιλία Πούτιν, κατά την οποία «πάτησε» πάνω στην ιστορία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λευκός Οίκος: Μποϊκοτάζ κατά του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ανακοινώνει ο Μπάιντεν"

Ληστεία στη Κηφισίας: Μπήκαν με όπλα σε διαγνωστικό κέντρο

Στόχος ενόπλων ληστών έγινε λίγο μετά τις 18:45 το απόγευμα της Δευτέρας ιατρικό – διαγνωστικό κέντρο επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη 197 στο κέντρο της Κηφισίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άνδρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και προτεταμένα όπλα εισέβαλαν στον χώρο, ακινητοποίησαν το προσωπικό και άρπαξαν όσα μετρητά υπήρχαν στα ταμεία.

Η διαφυγή τους από το σημείο έγινε με σκούτερ, ενώ η ένοπλη ληστεία έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. στα βόρεια προάστια για τον εντοπισμό τους, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι οι δράστες επέλεξαν να «χτυπήσουν» σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Κηφισιάς και μάλιστα σε ώρα αιχμής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ληστεία στη Κηφισίας: Μπήκαν με όπλα σε διαγνωστικό κέντρο"

Ουκρανία: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στους δρόμους του Ντονέτσκ μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του

Τη… νύχτα μέρα έκαναν στο Ντονέτσκ, μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του. 

Οι κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας με σημαίες και καπνογόνα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε μία κίνηση που κινδυνεύει να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Σε ζωντανή μετάδοση ακολούθησε τελετή υπογραφής του διατάγματος, με το οποίο αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Δείτε φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στο Ντονέτσκ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στους δρόμους του Ντονέτσκ μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του"

Κρίση στην Ουκρανία: Τι σημαίνει στην πράξη η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας την απόφασή του να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Δύσης.

Τι σημαίνει, όμως, η αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Πούτιν; Παρακάτω επιχειρείται μια αναλυτική εξήγηση-ερμηνεία.

Ποιες είναι οι αποσχισθείσες περιοχές;

Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ -γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς- αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα.

Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές. Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Τι σημαίνει η αναγνώριση από τη Ρωσία;

Για πρώτη φορά η Ρωσία, δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία. Ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Τι μέλλει γενέσθαι με την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ;

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» ουσιαστικά βάζει τέλος στις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες αν και δεν είχαν εφαρμοστεί αντιμετωπίζονταν από όλες τις πλευρές (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) ως η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης. Οι συμφωνίες προέβλεπαν μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Πώς θα αντιδράσει η Δύση;

Εδώ και μήνες οι χώρες της Δύσης προειδοποιούσαν τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας θα επέφερε μία ισχυρή απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αναγνώριση «θα υπονόμευε περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έθετε υπό περαιτέρω αμφισβήτηση την δέσμευση της Ρωσίας, ότι θα εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης αυτής της κρίσης». Είπε ακόμη ότι θα απαιτούσε μία «άμεση και ισχυρή» απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της.

Έχει αναγνωρίσει η Ρωσία άλλες αποσχισθείσες περιοχές στο παρελθόν;

Ναι, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δύο περιοχών που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία, μετά τον πόλεμο του 2008. Τους παρείχε εκτεταμένη δημοσιονομική υποστήριξη, έδωσε ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους και εγκατέστησε χιλιάδες στρατιώτες σε αυτά τα εδάφη.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά για τη Μόσχα;

Στην περίπτωση της Γεωργίας, η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας για να δικαιολογήσει μία απεριόριστη στρατιωτική παρουσία στη γειτονική πρώην σοβιετική δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τις φιλοδοξίες της Γεωργίαςγια ένταξη στο ΝΑΤΟ αμφισβητώντας τον πλήρη έλεγχο των εδαφών της. Κάτι ανάλογο φιλοδοξεί να κάνει και στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Στον αντίποδα, η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις και τη διεθνή καταδίκη για την εγκατάλειψη της διαδικασίας του Μινσκ αφότου επί μεγάλο χρονικό διάστημα διακήρυσσε ότι ήταν δεσμευμένη σε αυτήν. Παράλληλα η Ρωσία θα φέρεται υπεύθυνη για δύο περιοχές που έχουν καταστραφεί από έναν οκταετή πόλεμο και χρειάζονται τεράστια οικονομική βοήθεια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρίση στην Ουκρανία: Τι σημαίνει στην πράξη η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Πούτιν"

Άμεση απάντηση Ε.Ε. – ΗΠΑ σε Πούτιν για την ανεξαρτησία Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη ρωσο-ουκρανική κρίση, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμά του αναγνώρισε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Μετά την απόφαση του Ρώσου Προέδρου ξέσπασαν πανηγυρισμοί σε περιοχές του Ντορνμπάς, ενώ την ίδια ώρα στο Κίεβο έχει σημάνει συναγερμός και οι δυτικές κυβερνήσεις απειλούν τη Μόσχα με αυστηρές κυρώσεις.

Την πρόθεσή τους να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα «επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζαμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ μέσω της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ενώ αναμένεται επικοινωνία του Ζελένσκι και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η αμερικανική προεδρία έκανε γνωστό επίσης ότι μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου ‘Ολαφ Σολτς άρχισε στις 22.17 ώρα Ελλάδας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Απο την πλευρά της με tweet η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία.”

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία από τη Μόσχα ως “κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας” της χώρας και “αποκήρυξη” των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε την αναγνώριση από τη Μόσχα των «Ανατολικών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και κάλεσε τη Ρωσία «να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων», προειδοποιώντας ότι η Γερμανία και οι εταίροι «θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου.

Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχία της Ουκρανίας, για διάβρωση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης και παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει και η ρωσική πλευρά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεση απάντηση Ε.Ε. – ΗΠΑ σε Πούτιν για την ανεξαρτησία Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ"

Ουκρανία: Δύο στρατιωτικοί και ένας άμαχος νεκροί από βομβαρδισμό αυτονομιστών στο Ντονέτσκ

Τρεις είναι οι νεκροί από βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα (21.2.2022) οι ουκρανικές αρχές και πρόκειται για δύο στρατιωτικούς και έναν άμαχο.

Δύο στρατιωτικοί έπεσαν νεκροί και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στο χωριό Ζαϊτσεβέ, ενώ ένας τέταρτος στρατιώτης τραυματίστηκε στην κοινότητα Βοντιανέ, ανέφερε η ουκρανική αστυνομία, σε ένα δελτίο Τύπου. Με τους θανάτους αυτούς αυξάνεται στους 7 ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών από την Ουκρανία που έχουν σκοτωθεί φέτος στη γραμμή του μετώπου.
 
Νεκρός και ένας άμαχος

Λίγο νωρίτερα σήμερα, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός αμάχου, του 51χρονου Αλεξέι Τσιρόκι, μετά από έναν βομβαρδισμό των αυτονομιστών στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Ζαϊτσεβέ.

Πρόκειται για το πρώτο θύμα άμαχο που επιβεβαιώνεται φέτος στον πόλεμο της Ουκρανίας με τους αυτονομιστές, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους από την έναρξή του πριν από οκτώ χρόνια.

Οι αυτονομιστές της γειτονικής περιοχής του Λουγκάνσκ ανέφεραν, από την πλευρά τους, ότι ένας αξιωματούχος τους τραυματίστηκε σε μια επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό, που κατέστρεψε το όχημά του.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Δύο στρατιωτικοί και ένας άμαχος νεκροί από βομβαρδισμό αυτονομιστών στο Ντονέτσκ"

ΔΕΠΑ-Ουκρανικό: Φόβος διακοπής τροφοδοσίας της Ελλάδας με φυσικό αέριο

Το σενάριο να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας σε Φυσικό Αέριο από τον αγωγό Ρωσίας – Ουκρανίας, θα εξετάσει αύριο το ΚΥΣΕΑ, σε φόντο ραγδαίων εξελίξεων στο Ουκρανικό, μετά και το διάγγελμα Πούτιν.

Ήδη στην ΔΕΠΑ έχει σημάνει συναγερμός και όπως πλέον αναφέρουν πηγές της επιχείρησης, στρέφονται σε εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της Ρεβυθούσας, τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα Μέγαρα.

Χαρακτηριστικά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο και αρχικά είχαν προορισμό χώρες της Ασίας, αναμένεται να καταπλεύσουν σύντομα στην Ελλάδα, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού.

Η ΔΕΠΑ αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει όλα εκείνα τα σενάρια, σε συνεργασία με ΡΑΕ και υπουργείο Ενέργειας ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η παραγωγή ενέργειας από τα θερμικά εργοστάσια ηλεκτρισμού φυσικού αερίου και η συνέχιση παροχής αερίου σε βιοτεχνίες και νοικοκυριά.

Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο «κλειδώματος» της τιμής, βάση των σεναρίων που βρίσκονται στον κώδικα για την έκτακτη ανάγκη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΔΕΠΑ-Ουκρανικό: Φόβος διακοπής τροφοδοσίας της Ελλάδας με φυσικό αέριο "

Δημοσκόπηση Alco: Μονοψήφια η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Οι μετακινήσεις στο ΚΙΝΑΛ

Μικρότερη από 10 μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η Alco για το OPEN σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων, το διάστημα 14 έως 18 Φεβρουαρίου 2022.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2, το ΚΙΝΑΛ είναι στο 14,1%, το ΚΚΕ στο 5,2%, η Ελληνική Λύση στο 3,6%, το ΜέΡΑ25 στο 3%. Οι αναποφάσιστοι μετρήθηκαν στο 14,8%. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από το 10%, ενώ αποτυπώνεται εκ νέου η ανοδική τάση του ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Οι μετακινήσεις στο ΚΙΝΑΛ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ δείχνει να αντλεί ψηφοφόρους και από τη Νέα Δημοκρατία (7%) αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ (11%), ενώ 6% προέρχεται από ψηφοφόρους που επέλεξαν να μην πάνε στην κάλπη το 2019.

Στο παρακάτω γράφημα εμφανίζονται οι μετακινήσεις προς το ΚΙΝΑΛ:

Παράλληλα, στη δημοσκόπηση της Alco αποτυπώνεται εκ νέου η ανοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ το οποίο φαίνεται να αντλεί ψηφοφόρους από όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου αλλά και από σημαντικό ποσοστό πολιτών που επέλεξαν να μην ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές.

Πάντως, ο ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι το «δυνατό χαρτί» της κυβέρνησης καθώς οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Δυσαρέσκεια για την ακρίβεια

Το 76% δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και η μείωση του ΕΝΦΙΑ βοήθησαν καθόλου ή λίγο την οικογένεια, ενώ το 17% σημειώνει ότι βοηθούν αρκετά ή πολύ.

Ταυτόχρονα, καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 81% από τη λειτουργία του κράτους κατά την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Σημειώνουν δε, ότι ούτε μια κυβέρνηση ΝΔ, ούτε μία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα ζητήματα της οικονομίας και τις φυσικές καταστροφές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Μονοψήφια η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Οι μετακινήσεις στο ΚΙΝΑΛ"

O Πούτιν ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ

Την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας στους Ρώσους πολίτες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μια μακρά ιστορική αναφορά γύρω από τη δημιουργία της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας πως το ουκρανικό έθνος ήταν ένα τεχνητό δημιούργημα του Βλαντίμιρ Λένιν, ο οποίος παραχώρησε τις δύο περιοχές στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία είναι κομμάτι της ιστορίας της Ρωσίας και όχι απλά μία γειτονική χώρα και πως η Ρωσία είναι έτοιμη να δείξει στην Ουκρανία τι σημαίνει πραγματική απο-κομμουνιστικοποίηση», ανέφερε.

Η σταδιακή κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ενίσχυσε τους τοπικές ηγέτες και τον εθνικισμό τους, υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Το ουκρανικό κράτος δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία με την απόρριψη μέρους των ιστορικών εδαφών της, κανείς δεν ρώτησε τίποτα από τους ανθρώπους της. Οι μπολσεβίκοι ήθελαν να παραμείνουν στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του Μπρεστ-Λιτόφσκ και της ικανοποίησης κάθε επιθυμίας των εθνικιστών» ανέφερε.

«Όταν η Ουκρανία μας ζήτησε βοήθεια, τους στηρίξαμε και σεβαστήκαμε την κυριαρχία της. Έχουμε ενισχύσει την Ουκρανία με περίπου 250 δισ. δολάρια, ενώ αναλάβαμε εξολοκλήρου και το εξωτερικό χρέος της Σοβιετικής Ένωσης, αντί να επιμεριστεί και στις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Παρά τα προβλήματα πάντα συμπεριφερόμασταν με πολύ φιλικό τρόπο προς την Ουκρανία», ανέφερε ο Πούτιν.

Διεκδίκησαν την αυτονομία τους παρά τα όσα ένωναν Ρώσους και Ουκρανούς, ενώ ταυτόχρονα είχαμε την άνοδο στην Ουκρανία του ριζοσπαστισμού, ενώ χρησιμοποίησαν τις μυστικές τους δυνάμεις για να μας κατασκοπεύσουν, πρόσθεσε. Παράλληλα,  κατηγόρησε την ελίτ της γειτονικής χώρας πως απέσπασε δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία, την ώρα που φώναζαν για μια φιλοδυτική στροφή, προσπαθώντας να αλλοιώσουν την ταυτότητα των κατοίκων.

Κατηγόρησε δε τους ολιγάρχες της Ουκρανίας πως υποκίνησαν την πορτοκαλί επανάσταση, ενώ κατήγγειλε πως στηρίχθηκαν από τη Δύση. Κατήγγειλε πως κανένας δεν έχει τιμωρηθεί για τα εγκλήματα που ακολούθησε, την ώρα που η επανάσταση απέτυχε να φέρει περισσότερη Δημοκρατία, αλλά αντίθετα προκάλεσε μεγαλύτερη φτώχεια για τους πολίτες και διαφθoρά στη χώρα.

Κατηγόρησε την Ουκρανία πως επιβάλει διακρίσεις προς τους Ρωσόφωνους, απαγορεύοντας τη διδασκαλία της ρωσικής και πως με σκληρά μέτρα καταπιέζουν τους πολίτες των κοινοτήτων τους. Ανέφερε δε πως η Ρωσία έχει ντοκουμέντα που αποδεικνύουν όλα αυτά.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε τη Δύση πως ενισχύει στρατιωτικά την Ουκρανία για να στραφεί κατά της Ρωσίας, ενώ κατήγγειλε πως μέσω των εξυπηρετήσεων που προσφέρει το Κίεβο στις Νατοϊκές δυνάμεις, γίνεται κατασκοπία κατά της Ρωσίας.

Κάθε χώρα μπορεί να έχει το δικαίωμα να ενταχθεί όπου θέλει, αλλά το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύσει σε μια χώρα να ενισχύει την ασφάλειά της ενάντια στην ασφάλεια μιας άλλης, ανέφερε.

Αναφέρθηκε στις διαβεβαιώσεις των Δυτικών πως η Ουκρανία δεν θα γίνει «αύριο» μέλος του NATO, αλλά πρόσθεσε πως το ίδιο είχαν διαβεβαιώσει και το 1990 μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, όταν οι ΗΠΑ είχαν διαβεβαιώσει τη Ρωσία πως δεν θα υπάρξει επέκταση της Συμμαχίας προς την Ανατολή. Κατηγόρησε δε τις ανατολικές χώρες πως μεταφέρουν το κόμπλεξ τους κατά της Ρωσίας εντός του NATO, ενώ εκμεταλλεύονται τη συνεργασία της Ρωσίας.

Τόνισε δε πως το NATO συνεχώς επεκτείνεται, ενώ χώρες όπως η Ρουμανία περιλαμβάνουν οπλικά συστήματα που μπορούν να επιτεθούν στη Ρωσία. Πρόσθεσε πως η Μόσχα έχει την πληροφορία πως το ΝΑΤΟ έχει λάβει την απόφαση να επεκταθεί ανατολικά, και πως θα μπορούσε να επιτεθεί στη Ρωσία, ακόμα και πέρα των Ουραλίων. Υποστήριξε δε πως οι πρόγονοι των Ουκρανών δεν θα ήθελαν να υπάρξει κάτι τέτοιο.

«Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε με την περαιτέρω επέκταση του NATO. Αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες που φέρουμε για την παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ζητήσαμε να υπάρξει γραπτώς εγγυήσεις ασφάλειας, και μας είπαν πως μόνο μέλη του NATO μπορούν να λάβουν τέτοιες γραπτές εγγυήσεις. Προσπάθησαν να φέρουν τη συζήτηση σε άλλα θέματα πέρα του κυρίως, που θα αφορούσε την ασφάλεια τόσο της Ρωσίας όσο και των μελών του NATO», πρόσθεσε.

«Μας λένε τα ίδια και τα ίδια, τίποτα δεν άλλαξε στη θέση τους. Προσπαθούν να μας εκβιάσουν με επιβολή κυρώσεων, αλλά δεν έχουν δει πόσο ισχυρή έχει γίνει η χώρα μας. Οι κυρώσεις αυτές δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας.», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε την Ουκρανία για σφαγές στο Ντονμπάς και για καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών, επειδή οι ρωσόφωνοι της περιοχής δεν θέλουν να υποστηρίξουν την πορτοκαλί επανάσταση. Κατήγγειλε δε τους τους Δυτικούς πως ανέχονται την κατάσταση.

Ο κ. Πούτιν, για αυτούς τους λόγους, ανέφερε πως προχωρά στην ανεξαρτησία των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, λέγοντας πως είναι μια απόφαση που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό και πως είναι σίγουρος πως έχει τη στήριξη όλων των Ρώσων.

Επικοινωνία Πούτιν με Σολτς  και Μακρόν

Η Δύση ανέμενε με κομμένη την ανάσα το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, προκειμένου να απαντήσει με επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον  Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας και για την ζήτημα της πιθανής αναγνώρισης των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητων περιοχών.

Ο καγκελάριος Σολτς καταδίκασε τα σχέδια της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις λεγόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη, ανέφερε στο RIA Novosti η υπηρεσία ενημέρωσης του Γερμανικού Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πούτιν ενημέρωσε επίσης για την πρόθεσή του να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις δύο περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα

Το ζήτημα πλέον είναι αν η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών ακολουθηθεί με μια ρωσική εισβολή σε αυτές ή γενικότερα στην Ουκρανία.

Η ένταση στα ρωσο-ουκρανική σύνορα κλιμακώνεται καθώς οι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τους Δυτικούς, παραμένουν στην περιοχή και βρίσκονται σε ετοιμότητα για εισβολή στην Ουκρανία.

Τρεις Δυτικοί αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, είπαν ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, βρίσκονται τώρα “σε ετοιμότητα” για εισβολή, ενώ προηγουμένως είχαν τοποθετηθεί για εισβολή.

Είπαν, επίσης, πως δεν γνωρίζουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει (ή όχι) ήδη διατάξει μια εισβολή, όμως εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια αύξηση (των στρατευμάτων), στο πλαίσιο προβοκάτσιας, στις περιοχές των ανταρτών, που στηρίζουν οι Ρώσοι, στην Ουκρανία.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό των αυτονομιστών

Νωρίτερα δύο άμαχοι σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Το θύμα, ένας άνδρας που γεννήθηκε το 1970, σκοτώθηκε στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, όπου ο βομβαρδισμός προκάλεσε, επίσης, διακοπή στην ηλεκτροδότηση, στη θέρμανση και ζημιές σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, διευκρίνισε στο Facebook ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "O Πούτιν ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ"

Λάρισα: Διαμαρτύρονται οι γιατροί για πλήρη εγκατάλειψη του ΓΝΛ

Για πλήρη εγκατάλειψη των κτιριακών εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας,  κάνουν λόγο οι γιατροί του Ιδρύματος και αναφέρουν πως “στην καθημερινή σχεδόν βλάβη των ανελκυστήρων και τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά προστέθηκε πλέον και η σοβαρή βλάβη του αξονικού τομογράφου”.

Οι γιατροί κρούουν  τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως “η καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου και ειδικά των των  εφημεριών είναι επισφαλής. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο”.

Προγραμματίζουν για μεθαύριο Τετάρτη, ημέρα πανελλήνιας πανυγειονομικής απεργίας  με τη συμπλήρωση δυο χρόνων πανδημίας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στις 10:30 στο προαύλιο Γ.Ν.Λ., στις 12:30 στην πύλη Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και στις 13.00 στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Διαμαρτύρονται οι γιατροί για πλήρη εγκατάλειψη του ΓΝΛ"

Καιρός αύριο: Βροχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα χιονίσει

Χαλάει ο καιρός αύριο, Τρίτη (22.02.2022) με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Από τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ισχυρές.

Χιονοπτώσεις, που από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια και σε ημιορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακά στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους και στο Ιόνιο τη νύχτα θα ενισχυθούν έως τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές. Από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι 2 με 4 μποφόρ και σταδιακά από το απόγευμα βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που από το απόγευμα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και τη νύχτα στα ανατολικά θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους από το απόγευμα πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι 2 με 4 μποφόρ και σταδιακά από το απόγευμα βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από το πρωί μέχρι το απόγευμα και στη δυτική Πελοπόννησο τις μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες.
Στα ορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις που από το απόγευμα στην Ήπειρο, όπου θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι βορειοανατολικοί ενισχυόμενοι τη νύχτα στο Ιόνιο.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που από νωρίς το απόγευμα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά, ενώ από το απόγευμα στη Θεσσαλία θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι 4 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα χιονίσει"

Σοκ: Έγκλημα ο θάνατος της Τζωρτζίνας - Εισέπνευσε τοξικό αέριο - Διαψεύδει ο προιστάμενος της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας

Νέα δεδομένα και ραγδαίες εξελίξεις, προκύπτουν στην πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας με τον θάνατο των τριών παιδιών. Οι έρευνες ενός και πλέον μήνα και εν αναμονή των τοξικολογικών εξετάσεων,οδηγούν τις αρμόδιες αρχές στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της μικρής Τζωρτζίνας οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Η νεκροψία, η νεκροτομή αλλά και η επιστημονική εξέταση του 9χρονου κοριτσιού, εντόπισε αλλοίωση στο οστό της μύτης της Τζωρτζίνας που φέρεται να προέρχεται από εισπνεόμενο αέριο, τοξικό ή δηλητηριώδες.

Με απλά λόγια το κοριτσάκι, εισέπνευσε αέριο το οποίο προκάλεσε την ανακοπή καρδιάς και τον αιφνίδιο θάνατο της. Τα νέα δεδομένα, ανοίγουν τη βεντάλια των ερευνών καθώς το επόμενο στάδιο είναι να εντοπιστεί αυτός που στην ουσία δολοφόνησε το παιδάκι. Σε αυτή την περίπτωση, το αμέσως επόμενο στάδιο των ερευνών είναι οι αρχές να σχηματίσουν μια λίστα υπόπτων και μόλις αξιολογήσουν τα στοιχεία, να καταλήξουν στον δολοφόνο και τα κίνητρα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από το λεγόμενο “στατιστικό παράδοξο” των τριών θανάτων στην οικογένεια της Πάτρας, υπήρξαν ενδείξεις ότι κάτι περίεργο συμβαίνει ειδικά στην περίπτωση της μικρής Τζωρτζίνας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο φάκελος ανετέθη στους αξιωματικούς του Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που ξεκίνησαν μια ενδελεχή έρευνα για να εντοπίσουν σε πρώτη φάση το δολοφόνο της Τζωρτζίνας και σε δεύτερο χρόνο αν οι θάνατοι και των άλλων δύο κοριτσιών της Μαλένας και της Ίριδος οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια. Έτσι, αφού ενημερώθηκαν εκτενώς για όλα τα στοιχεία και με δεδομένο ότι αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών θα ανοίξουν τον πρώτο κύκλο των 15 προσώπων που θα κληθούν να δώσουν κατάθεση. Πρόκειται για ιατρούς και νοσηλευτές που χειρίστηκαν την υπόθεση της μικρής Τζωρτζίνας.

Η ανακοίνωση του προϊσταμένου της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας

Σας γνωρίζουμε ότι το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο site protothema.gr την 21/2/2022 κ περί ώρα 18.00 με τίτλο «Σοκ Έγκλημα ο θάνατος της Τζωρτζίνας-Εισέπνευσε τοξικό αέριο» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Αντίθετα οι έρευνες συνεχίζονται.
Αθήνα 21/2/2022
Ο Προιστάμενος της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας
Νικόλαος Γ. Καρακούκης
Διδάκτωρ Ιατροδικαστικής

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σοκ: Έγκλημα ο θάνατος της Τζωρτζίνας - Εισέπνευσε τοξικό αέριο - Διαψεύδει ο προιστάμενος της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας"

Euroferry Olympia: Βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου – Κάηκαν ολοσχερώς φορτηγά

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ μέσα στο καμένο Euroferry Olympia, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν επιζώντες. Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική από την επιχείρηση στο κατάστρωμα είναι συγκλονιστικές, καθώς αποτυπώνουν – με τα κατεστραμμένα οχήματα – το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί.

Παράλληλα, άντρες της ΕΜΑΚ «χτενίζουν» το πλοίο, που «καπνίζει» ακόμα, για οποιοδήποτε εύρημα μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειές τους.

Δείτε τα σχετικά βίντεο

Δέκα αγνοούμενοι στο Euroferry Olympia

Δέκα άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι στο Euroferry Olympia, από την εκδήλωση της εν πλω πυρκαγιάς στο πλοίο, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Τρεις εξ ατών είναι Έλληνες, με τις οικογένειές τους να βρίσκονται στην Κέρκυρα ώστε να ενημερώνονται το γρηγορότερο δυνατόν για την πορεία των ερευνών.

H ΕΜΑΚ παρά τις αρκετές δυσκολίες συνεχίζει τις έρευνες. Με θερμοκρασίες από 200 βαθμούς Κελσίου που φτάνουν και τους 300 σε ορισμένα σημεία, το «Euroferry Olympia», είναι σαν χύτρα που επιπλέει ενώ βράζει στο νερό, είπε ο συντονιστής της ΕΜΑΚ (επιχειρήσεων Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας και νήσων), Δημήτρης Κοντογιάννης στην ΕΡΤ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις από το σημείο που μπαίνουμε για τις έρευνες. Μπαίνουμε από ένα μόνο σημείο, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και αποκτήσαμε πρόσβαση και στο τρίτο γκαράζ», ήταν τα επόμενα λόγια του συντονιστή που προειδοποίησε ότι «αγριεύουν τα πράγματα στον καιρό της Αδριατικής».

Υπήρχαν προβλήματα πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης, επαναλαμβάνει και ο αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας, Θανάσης Τζουρόπουλος, ο οδηγός φορτηγού που κατήγγειλε ότι οι αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων ήταν μόλις 10 εκατοστών.

«Υπήρχαν και σημεία όπου μπορούσαν να επιβιώσουν άνθρωποι», είπε νωρίτερα στην εκπομπή «Από τις 6» ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κέρκυρας, Γιώργος Γλυκοφρύδης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το διοξείδιο είναι δυσοίωνος παράγοντας.

Ειδικός ψυχολόγος δίπλα στις οικογένειες των αγνοουμένων

Από την πρώτη στιγμή οι οικογένειες των τριών Ελλήνων αγνοουμένων ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική, ενώ τους κοινοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες σε σχέση με το συμβάν. Με μέριμνα του πρακτορείου κατόπιν προτροπής της λιμενικής Αρχής καλύπτεται και η διαμονή των οικογενειών 2 Βουλγάρων αγνοουμένων που έφτασαν στη Κέρκυρα.

Εννέα μέλη των οικογενειών των τριών Ελλήνων αγνοουμένων μετέβησαν και διαμένουν στην Κέρκυρα μέχρι και τώρα. Από τη στιγμή της άφιξης των μελών των οικογενειών στο νησί, ο Περιφερειακός Διοικητής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήρθε σε επαφή μαζί τους και τους ενημέρωνε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση. Έθεσε μάλιστα και στη διάθεσή τους τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Το ρόλο της συνεχής ενημέρωσης των ανθρώπων που ταξίδεψαν στην Κέρκυρα διατέλεσε ο Υπολιμενάρχης Κέρκυρας, τόσο σε τακτική όσο και σε έκτακτη βάση. Προβλέφθηκε και διατέθηκε χώρος εντός του Λιμεναρχείου για την παραμονή των μελών των οικογενειών των αγνοουμένων κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ διατίθενται ροφήματα με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

Το πλοίο έχει πλέον ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κέρκυρας και σε ασφαλή απόσταση από την ξηρά, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώθηκαν τις προηγούμενες ώρες στην ψύξη των μεταλλικών επιφανειών του πλοίου με ψεκασμό νερού, προκειμένου οι θερμοκρασίες στο Euroferry Olympia, οι οποίες είχαν φτάσει ακόμα και στους 600 βαθμούς Κελσίου, να πέσουν.

Μολονότι η πιο δυσοίωνη εκδοχή φαίνεται όλο και πιο πιθανή, η πάνδημη ευχή είναι το «θαύμα» που συνέβη στην περίπτωση του Λευκορώσου οδηγού να επαναληφθεί για τους υπόλοιπους 10 ανθρώπους που αγνοούνται.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Euroferry Olympia: Βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου – Κάηκαν ολοσχερώς φορτηγά"

Καθοριστηκε το ύψος αποζημιώσεων για ζημιές παγετού

Στα 0,22 λεπτά ανά κιλό για τα πορτοκάλια, στα 0,60 λεπτά ανά κιλό για τα λεμόνια, και στα 0,36 λεπτά ανά κιλό για τα μανταρίνια, καθορίστηκε το ύψος της αποζημίωσης που προβλέπεται για όσους παραγωγούς επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου.

Η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς – και από τις περιοχές της Ηλείας που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή – θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των σχετικών πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ.

Ήταν ένα δίκαιο αίτημα των Ηλείων παραγωγών, που φυσικά περιμένουν ακόμη περισσότερα από την πολιτεία, προκειμένου να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καθοριστηκε το ύψος αποζημιώσεων για ζημιές παγετού"

Στην κυκλοφορία η νέα πεζογέφυρα της λεωφόρου Μεσογείων στην Αγία Παρασκευή

Παραδίδεται προς χρήση την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου η νέα σύγχρονη πεζογέφυρα επί της Λ. Μεσογείων στην Αγ. Παρασκευή. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής και δημοπρατήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η νέα πεζογέφυρα θα παραδοθεί στους πολίτες στις 7 το απόγευμα της Τρίτης (22.02.2022), παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη.

Η σύγχρονη πεζογέφυρα επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στην περιοχή της Αγίας  Παρασκευής (ύψος ΙΚΑ), κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής (ΠΕΠ Αττικής) και δημοπρατήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η νέα πεζογέφυρα είναι η τρίτη που ολοκληρώνεται από τις συνολικά έξι που
κατασκευάζονται σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 και είναι συνολικού
προϋπολογισμού δημοπράτησης 13 εκατ. ευρώ.

Ήδη έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία η πεζογέφυρα Αλίμου, η οποία βρίσκεται στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στη συμβολή της με την Καλαμακίου και η πεζογέφυρα στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην κυκλοφορία η νέα πεζογέφυρα της λεωφόρου Μεσογείων στην Αγία Παρασκευή"

Κορωνοϊός: 18.094 κρούσματα και 88+2 θάνατοι από Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.094, εκ των οποίων 56 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.317.014, εκ των οποίων 49,6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 288 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.024 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 123.759 τεστ, εκ των οποίων οι 9.085 μοριακά και οι 114.674 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα έφτασε το 14,62% έναντι 4,47% χθες, αλλά με 214 χιλιάδες ελέγχους.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 5.890 στην Αττική (3.231 χθες).
  • 1.807 στην Θεσσαλονίκη (1.002 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 705 από την Ανατολική Αττική (447 χθες).
  • 927 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (519 χθες).
  • 198 από τη Δυτική Αττική (115 χθες).
  • 807 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (449 χθες).
  • 1.624 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (875 χθες).
  • 657 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (339 χθες).
  • 857 από τον Πειραιά (428 χθες).
  • 115 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (59 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής (με bold ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων):

  • 2 στο Άγιο Όρος.
  • 281 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 14 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 153 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 155 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 102 στην ΠΕ Άρτας.
  • 699 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 193 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 40 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 100 στην ΠΕ Δράμας.
  • 192 στην ΠΕ Έβρου.
  • 327 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 18 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 85 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 278 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 171 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.060 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 26 στην ΠΕ Θάσου.
  • 84 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 50 στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 8 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 262 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 202 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 89 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 116 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 42 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 89 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 16 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 178 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 54 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 137 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 218 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 231 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 101 στην ΠΕ Κω.
  • 65 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 378 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 185 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 169 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 26 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 34 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 257 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 355 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 9 στην ΠΕ Μήλου.
  • 35 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 57 στην ΠΕ Νάξου.
  • 172 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 40 στην ΠΕ Πάρου.
  • 183 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 169 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 100 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 162 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 159 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 262 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 125 στην ΠΕ Σάμου.
  • 165 στην ΠΕ Σερρών.
  • 4 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 22 στην ΠΕ Σύρου.
  • 8 στην ΠΕ Τήνου.
  • 191 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 192 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 60 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 45 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 120 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 284 στην ΠΕ Χανίων.
  • 141 στην ΠΕ Χίου.
  • 378 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (174 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 88, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.417 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 460 (χθες 470). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 339 (73,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (26,3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.217 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 301 (ημερήσια μεταβολή -8,51%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 361 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 18.094 κρούσματα και 88+2 θάνατοι από Covid-19"

Κομπίνα στον ΟΑΕΔ: Ανεργοι... βορείων προαστίων με εισόδημα €300.000

Σκηνές βγαλμένες από το εμβληματικό βιβλίο «Η θεωρία της αργόσχολης τάξης», το πρώτο και πιο γνωστό έργο του Νορβηγοαμερικανού οικονομολόγου Θορστάιν Βέμπλεν θυμίζουν τα στοιχεία με τους μακροχρόνια ανέργους του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Χιλιάδες ευκατάστατοι συμπολίτες μας, οι οποίοι διαθέτουν υψηλά εισοδήματα, παραμένουν επί χρόνια εγγεγραμμένοι στο μητρώο με τους μακροχρόνια ανέργους του Οργανισμού και, εκμεταλλευόμενοι τις «τρύπες του συστήματος», απολαμβάνουν σκανδαλώδη προνόμια, όπως είναι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές, οι δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς, η ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια και άλλα.

Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι ανάμεσα στους επωφελούμενους από τις παροχές, οι οποίες προορίζονται για όσους έχουν πραγματικές ανάγκες επιβίωσης, περιλαμβάνονται κάτοικοι των βορείων προαστίων της πρωτεύουσας και άλλων «πλούσιων» περιοχών, των οποίων τα ετήσια δηλωθέντα εισοδήματα είναι δυσθεώρητα και μόνο... ανεργία δεν μαρτυρούν.

Από την άλλη, η μεγάλη απόκλιση που παρουσιάζουν τα στοιχεία για την ανεργία που συλλέγει η ΕΛΣΤΑΤ σε σύγκριση με τις λίστες των εγγεγραμμένων ως μακροχρόνια ανέργων στον ΟΑΕΔ δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι αρκετοί από τους τελευταίους εργάζονται στη μαύρη οικονομία χωρίς να το δηλώνουν, με στόχο να επωφελούνται από τις παροχές που συνδέονται με τη συγκεκριμένη ιδιότητα.

Τα στελέχη του Οργανισμού που ανέλαβαν να μελετήσουν τα δεδομένα που είναι καταχωρημένα στα μητρώα τους έμειναν έκθαμβα με τα ευρήματά τους. Ενδεικτικά διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, κραυγαλέες περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν κατάχρηση των θεσμοθετημένων παροχών για τους ανέργους, όπως οι ακόλουθες:

Εγγαμο ζευγάρι, άντρας 55 ετών με 131 μήνες ανεργίας και γυναίκα 51ετών με 132 μήνες ανεργίας, κάτοικοι Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 130.000 ευρώ.

Γυναίκα 55 ετών, έγγαμη, με 123 μήνες ανεργίας, κάτοικος Δήμου Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 250.000 ευρώ.

Γυναίκα 48 ετών, έγγαμη, με 133 μήνες ανεργίας, κάτοικος Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 300.000 ευρώ.

Ανδρας 55 ετών, έγγαμος, με 131 μήνες ανεργίας, κάτοικος Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 150.000 ευρώ.

Γυναίκα 49 ετών, έγγαμη, με 157 μήνες ανεργίας, κάτοικος Δήμου Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 180.000 ευρώ.

Γυναίκα 56 ετών, έγγαμη, με 140 μήνες ανεργίας, κάτοικος Λυκαβηττού, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 160.000 ευρώ.

Ανδρας 66 ετών, έγγαμος, με 134 μήνες ανεργίας, κάτοικος Ηλιούπολης, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 55.000 ευρώ.

Γυναίκα 55 ετών, έγγαμη, με 122 μήνες ανεργίας, κάτοικος Βούλας, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 60.000 ευρώ

Ανδρας 61 ετών, έγγαμος, με 230 μήνες ανεργίας, κάτοικος Θεσσαλονίκης, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020 70.000 ευρώ.

Πληροφορίες από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το φαινόμενο είναι εκτεταμένο, καθώς από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι ανέρχονται σε χιλιάδες οι μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι, αν και έχουν ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ, παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για διάστημα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τα δέκα χρόνια! Εξασφαλίζουν έτσι, επί σειρά ετών, παροχές τις οποίες προφανώς έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι που εισπράττουν χαμηλότερους μισθούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι έχουν απολέσει την προηγούμενη σχέση εργασίας τους πριν από 12 μήνες, φτάνουν τους 568.479. Από τους ελέγχους οι οποίοι διενεργήθηκαν στα δεδομένα που ήταν καταχωρημένα στο μητρώο του Οργανισμού στο τέλος του προηγούμενου χρόνου προέκυψε ότι:

12.949 μακροχρόνια άνεργοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, ενώ

άλλοι 27.021 είχαν ετήσιο εισόδημα μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε μηνιαίες προσόδους που κινούνται μεταξύ 1.660 και 2.500 ευρώ τον μήνα.

Ενα μεγάλο μέρος, μάλιστα, αυτών -και για την ακρίβεια 15.383 άτομα- είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερα από 5 χρόνια, στοιχείο που αποτελεί ένδειξη ότι δεν αναζητούν νέα εργασία αλλά «βολεύονται» με την... προσοδοφόρα ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, ότι με βάση τα στοιχεία από την «Εργάνη», από το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας, ποσοστό που φτάνει το 85% αμείβεται με μισθό κάτω των 1.500 ευρώ, ενώ, ακόμη χειρότερα, ένας στους πέντε (ή ποσοστό 18%) εισπράττει λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα. Και παρά ταύτα, όλοι αυτοί με τους φόρους και τις εισφορές που καταβάλλουν χρηματοδοτούν τις παροχές που απολαμβάνουν πολίτες με υψηλότερα εισοδήματα.

Ευρύτερα, πάντως, στα υψηλά κλιμάκια του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας επικρατεί προβληματισμός για την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, καθώς από το σύνολο των 568.479 που είναι στο Μητρώο του Οργανισμού, ένας στους τρεις (ήτοι 189.423 άτομα) είναι σε αυτή την κατάσταση για περισσότερα από 5 χρόνια, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα (ήτοι 51.143) παραμένει για περισσότερα από 10 χρόνια.

Οι λόγοι του προβληματισμού είναι δύο:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι διότι δημιουργούνται εύλογες υπόνοιες ότι κάποιοι προτιμούν τη «μαύρη» εργασία και παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο επειδή έτσι εξασφαλίζουν παροχές τις οποίες θα απολέσουν αν συνάψουν σχέση εργασίας.

Ο δεύτερος λόγος του προβληματισμού είναι διότι ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις το μητρώο ανέργων μετατρέπεται για χιλιάδες εγγεγραμμένους σε αυτό σε «παγίδα ανεργίας» αντί για μεταβατικό καθεστώς που θα έπρεπε να οδηγεί το συντομότερο στην επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας που έχουν γνώση των στοιχείων τα οποία επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ υποστηρίζουν ότι «από αυτά αποκαλύπτεται ο παραλογισμός της διαιώνισης του σημερινού καθεστώτος, το οποίο σε τελική ανάλυση επιβαρύνει τους εργαζόμενους που με τους φόρους και τις εισφορές τους χρηματοδοτούν τις παροχές των υψηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων».

Και επειδή στην αρχή αναφερθήκαμε στον όρο «αργόσχολη τάξη» που τον καθιέρωσε ο Θ. Βέμπλεν, να επισημάνουμε ότι ο εν λόγω διανοητής οικονομολόγος αναφερόταν σε όσους εξασφάλιζαν τα προς το ζην από εισοδήματα προερχόμενα από πλούσιες κληρονομιές, μαύρη αγορά, πανουργία, παρασιτισμό, αλλά και εν γένει σε όλους εκείνους που δεν συμμετέχουν καθόλου στην πραγματική παραγωγή του πλούτου με τον ιδρώτα ή την τέχνη τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κομπίνα στον ΟΑΕΔ: Ανεργοι... βορείων προαστίων με εισόδημα €300.000"

Ψηφιακά ραντεβού και στο Κτηματολόγιο

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε τη Δευτέρα η πλατφόρμα myKtimatologioLive, μέσω της οποίας οι πολίτες και οι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) μπορούν να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης για θέματα γενικής και εξειδικευμένης πληροφόρησης σχετικά με τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες των ακινήτων τους που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση των φυσικών επισκέψεων αρχικά στα κεντρικά και σταδιακά στα περιφερειακά γραφεία του Κτηματολογίου, βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του προσωπικού και εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τους συναλλασσόμενους.

Με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου και με τη συνδρομή του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, η πλατφόρμα δημιουργήθηκε στα πρότυπα των ήδη υφιστάμενων ψηφιακών ραντεβού για εξυπηρέτηση από Οργανισμούς όπως τα ΚΕΠ, η ΑΑΔΕ, ο ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Εξωτερικών και ο ΕΦΚΑ.

Η λειτουργία της πλατφόρμας, την οποία σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, είναι πολύ απλή. Αρχικά ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στο myKtimatologioLive.gov.gr και επιβεβαιώνει τα στοιχεία του μέσω των κωδικών Taxisnet. Στη συνέχεια, επιλέγει την ημέρα και την ώρα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί από τη λίστα των διαθέσιμων ραντεβού. Για όσους δεν διαθέτουν κωδικούς Taxisnet δίνεται η δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού μέσω άλλου προσώπου.

Το ραντεβού επιλέγεται από τον ενδιαφερόμενο σε μέρα και ώρα από το χρονικό εύρος των 15 επόμενων ημερών, από την επόμενη εργάσιμη και μετά. Ο ενδιαφερόμενος θα λάβει δύο email επιβεβαίωσης, μία ημέρα πριν από το ραντεβού και ένα ακόμα δύο ώρες πριν από αυτό. Δίνεται, τέλος, η δυνατότητα μεταβολής της ώρας και της ημέρας ή και ακύρωσης του ραντεβού. Στην έναρξη της βιντεοκλήσης, η ταυτοπροσωπία ελέγχεται από τον υπάλληλο με επίδειξη του ταυτοποιητικού εγγράφου από πλευράς του πολίτη, και εν συνεχεία ο υπάλληλος εξυπηρετεί το αίτημα για το οποίο ορίστηκε το ραντεβού.

Η πληροφόρηση δύναται να παρέχεται σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο παρέχονται γενικές πληροφορίες και κατευθύνσεις από προσωπικό του φορέα με εμπειρία στον τομέα της διοικητικής πληροφόρησης. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος διαγνώσει την ανάγκη διαβίβασης του αιτήματος σε εξειδικευμένο προσωπικό, όπως στις περιπτώσεις που ζητούνται πληροφορίες για ζητήματα νομικής ή/και τεχνικής φύσης, η πληροφόρηση δίνεται σε δεύτερο επίπεδο μέσω ελεγχόμενων ραντεβού που κλείνει ο υπάλληλος, εκ μέρους του συναλλασσόμενου, με το αντίστοιχα εξειδικευμένο στέλεχος του φορέα.

Κατά την περίοδο της αρχικής λειτουργίας, η υπηρεσία παρέχεται από το προσωπικό των Κεντρικών Υπηρεσιών του Φορέα «Κτηματολόγιο» για πληροφόρηση που αφορά ακίνητα που βρίσκονται στο σύνολο της επικράτειας. Ακόμη, σε πιλοτικό επίπεδο παρέχεται η πληροφόρηση από το προσωπικό του Κτηματολογικού Γραφείου της Αττικής στο Κορωπί για πληροφόρηση σχετικά με ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές Ανθούσα, Αρτέμιδα (Λούτσα), Βάρη, Γέρακα, Γλυκά Νερά, Κρωπία, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Νέα Μάκρη, Παλλήνη, Πικέρμι, Παιανία, Ραφήνα, Σπάτα, τα οποία υπάγονται στην αρμοδιότητα του συγκεκριμένου Κτηματολογικού Γραφείου. Η πληροφόρηση του κοινού από τα Περιφερειακά Γραφεία του Κτηματολογίου θα διευρύνεται σταδιακά με την προσθήκη νέων περιοχών, επέκταση της πλατφόρμας που ήδη σχεδιάζεται.

Η πλατφόρμα αποτελεί ένα νέο σύγχρονο εργαλείο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης, προέκταση των υφιστάμενων τρόπων πληροφόρησης (τηλέφωνα, email), που με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα διευκολύνει τον πολίτη, θα συμβάλλει στην αύξηση του κύρους του φορέα ενώ θα επιτρέψει τη συστηματικότερη καταγραφή της περιπτωσιολογίας ώστε να γίνει στόχευση στην επίλυση των πραγματικών και συχνών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφιακά ραντεβού και στο Κτηματολόγιο"

Αγωνία στο Θεραπευτήριο Καρπενησίου. Ανέβηκαν στα 30 τα κρούσματα κορονοϊού σε τρόφιμους και υπαλλήλους. (video)

Συναγερμός στο Θεραπευτήριο Χρονιών Παθήσεων Ευρυτανίας, όπου τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν 30 κρούσματα κορονοϊού.

20 ηλικιωμένοι τρόφιμοι του ιδρύματος είναι θετικοί, ενώ θετικοί είναι επίσης και 10 εργαζόμενοι.

Άγνωστο είναι πως έγινε η διασπορά.

Την ανησυχία του εκφράζει και ο πρόεδρος Κλεομένης Λάππας αφού πρόκειται για άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας  ο κύριος Λάππας τονίζει πως τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπει το πρωτόκολλο.

Τις τελευταίες ώρες 4 ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στην κλινική covid του νοσοκομείου Καρπενησίου.

tvstar

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγωνία στο Θεραπευτήριο Καρπενησίου. Ανέβηκαν στα 30 τα κρούσματα κορονοϊού σε τρόφιμους και υπαλλήλους. (video)"

Ουκρανία: Αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν η μία μετά την άλλη τις πτήσεις τους

Αεροπορικές εταιρείες σταματούν η μία μετά την άλλη πτήσεις τους προς την Ουκρανία, εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία και φόβους για πολεμική σύγκρουση.

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας αναφέροντας την απόφαση των εταιρειών τόνισε πως οι αεροδιάδρομοί της χώρας εξακολουθούν να είναι ανοικτοί και πως η πτήση προς την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα παραμένει ασφαλής
.
Μπαράζ «παγώματος» των πτήσεων

Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε πως σταματά τις πτήσεις της προς την Ουκρανία από σήμερα, ακολουθώντας την KLM που είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεών της.

Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανέστειλε επίσης τις εβδομαδιαίες πτήσεις της, ενώ η Air France αποφάσισε να ακυρώσει τις δύο πτήσεις της Παρίσι-Κίεβο και Κίεβο-Παρίσι που προβλέπονταν για αύριο, Τρίτη, για «προληπτικούς λόγους».

«Η τρέχουσα ακύρωση πτήσεων από έναν ορισμένο αριθμό ξένων αεροπορικών εταιρειών υπαγορεύεται μόνο από τις πληροφορίες για επιδείνωση της κατάστασης, και όχι από πραγματικές αλλαγές στην ασφάλεια των πτήσεων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ολεξάντερ Κουμπράκοφ.

Δεν κατονόμασε τις αεροπορικές εταιρίες και είπε πως «το κράτος εργάζεται προκειμένου να αντικαταστήσει τις ακυρωθείσες πτήσεις».

Ο Κουρμπάκοφ είπε πως οι Ουκρανικές Αερογραμμές, Ukraine International Airlines (UIA), έχουν ήδη ξεκινήσει τις πωλήσεις εισιτηρίων και έχουν αυξήσει τη χωρητικότητα των αεροπλάνων σε επιπλέον πτήσεις από το Κίεβο στο Μόναχο και στη Γενεύη τις οποίες η Lufthansa δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Δύο ουκρανικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι συναντούσαν προβλήματα στην ασφάλιση ορισμένων πτήσεων τους, ενώ ξένοι αερομεταφορείς άρχισαν να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της χώρας καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει μια τεράστια στρατιωτική δύναμη στα σύνορά της.

Αναμένονται κι άλλες ακυρώσεις πτήσεων

Η UIA δήλωσε πως έλαβε την ειδοποίηση από τους ασφαλιστές της, καθώς ειδικοί είπαν πως και άλλες αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Μόσχα θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπαινίχθηκαν αμφότερες πως θα καταβληθούν νέες διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση σήμερα, όμως η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ουκρανίας δήλωσε πως οι ασφαλιστές της είχαν ήδη διακόψει την κάλυψη τουλάχιστον ορισμένων εκ των αεροσκαφών της σε πτήσεις εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν η μία μετά την άλλη τις πτήσεις τους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news