facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Εκλογές στις 15 Ιουλίου στη Βόρεια Μακεδονία

Έπειτα από μακρές και έντονες αντιπαραθέσεις για τον ορισμό της ημερομηνίας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν τελικά αυτές να διεξαχθούν στις 15 Ιουλίου.

Αυτό γνωστοποίησε πριν από λίγο ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, ενώ το βράδυ θα συνεδριάσουν και τα κομματικά όργανα του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, προκειμένου να εγκρίνουν τη συμφωνία. Μόλις χθες, ο αρχηγός του κόμματος αυτού, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να αποδεχθεί τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Ιουλίου, ενώ το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ πίεζε αυτές να διεξαχθούν νωρίτερα.

Θα είναι πρώτη φορά που μία εκλογική αναμέτρηση στη χώρα θα διεξαχθεί Τετάρτη (15 Ιουλίου), καθώς όλες μέχρι τώρα διεξάγονταν ημέρα Κυριακή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές αυτές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Από τις αρχές Ιανουαρίου τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές στις 15 Ιουλίου στη Βόρεια Μακεδονία"

Το παράπονο των Σουηδών

Η Δανία ανοίγει τα σύνορα στους επισκέπτες από τη Νορβγηγία, την Ισλανδία και τη Γερμανία. Η αστυνομία ανέφερε ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα καθώς οι Γερμανοί τουρίστες προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα.

Ωστόσο, η Δανία και άλλα κράτη έχουν αποκλείσει τη Σουηδία, καθώς η χώρα εμφανίζει υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

"Είναι απαίσιο για μας. Θέλουμε νε μπορούμε να ταξιδέψουμε", ανέφερε Σουηδός της πόλης Μάλμο στο BBC. "Πολλοί άνθρωποι δουλεύουν εκεί, έχουν τις οικογένειές τους".

Παραδοσιακά οι σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και το κλείσιμο των συνόρων ξενίζει τους πολίτες τους.

Διάκριση και από την Ελβετία

Στο μεταξύ, η Ελβετία που άνοιξε σήμερα τα σύνορά της στους ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει τη θερμομέτρηση σε όσους προέρχονται από τη Σουηδία.

Το ελβετικό υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι οι επισκέπτες από χώρες που έχουν ιδιαίτερα πληγεί ενδέχεται να υποβάλονται σε θερμομέτρηση.

«Αυτή είναι προς το παρόν η περίπτωση της Σουηδίας», σημειώνει το υπουργείο.

«Από τη 15η Ιουνίου, στους επιβάτες που καταφθάνουν με απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία θα πρέπει να επιβεβαιώνεται η θερμοκρασία τους κατά την άφιξή τους», λέει το υπουργείο, προσθέτοντας πως «οι ταξιδιώτες που έχουν ανεβασμένη θερμοκρασία θα εξετάζονται από γιατρό και εφόσον πρέπει, θα υποβάλλονται σε εξέταση για την Covid-19».

Η Σουηδία έχει καταγράψει περισσότερα από 52.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 4.891 θανάτους, ενώ επέβαλε χαλαρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

BBC News, ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Το παράπονο των Σουηδών"

Οι αλλοδαποί κατέλαβαν τη πλατεία Βικτωρίας και η Αστυνομία... διαπραγματεύεται την απομάκρυνσή τους!

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία Βικτωρίας όπου από το Σάββατο έχουν μεταβεί αλλοδαποί προερχόμενοι από τη Μόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονταν διαπραγματεύσεις του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων μαζί τους ώστε να εγκαταλείψουν την πλατεία και να τους μεταφέρουν σε κάποια δομή.

Η επιστροφή των μεταναστών στην πλατεία Βικτωρίας, αρκετοί από τους οποίους υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν εκεί μετά τη λήξη του προγράμματος φιλοξενίας του ΔΟΜ στα τέλη του περασμένου Μαΐου αποτέλεσε βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου στον δήμο Αθηναίων, τη Δευτέρα το απόγευμα. Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε την παρουσία αλλοδαπών στην πλατεία Βικτωρίας ως «αντιπροσωπευτικό (σ.σ. δείγμα) μιας μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει η Αθήνα».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο δήμος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους διεθνείς οργανισμούς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, Μελπομένη Δασκαλάκη ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα της άφιξης εκεί των αλλοδαπών ο δήμος ενεργοποίησε τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία κ.α ενώ προσέφερε και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τη στέγασή τους σε κλειστά ξενοδοχεία και σε διαμερίσματα, μέσω και σχετικών προγραμμάτων, ζήτησαν οι παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος ζήτησε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ζητεί την αξιοποίηση κλειστών ξενοδοχείων για να στεγαστούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αλλοδαποί κατέλαβαν τη πλατεία Βικτωρίας και η Αστυνομία... διαπραγματεύεται την απομάκρυνσή τους!"

Δημοσκόπηση Interview: Αντισηπτικό ο καλύτερος φίλος των Ελλήνων – Μεγάλες οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες

Αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισής του, διαπιστώνονται σε δημοσκόπηση, η οποία παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση, που διοργάνωσε απόψε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), με πρωτοβουλία της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του ΕΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σφυγμομέτρησης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, παρατηρείται μια ενίσχυση της πρακτικής των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου για αγορές από ό,τι πριν από την υγειονομική κρίση, επιφυλακτικότητα αλλά και προσδοκία για επιστροφή σε παλιές καταναλωτικές συνήθειες (επισκέψεις σε καταστήματα, εστιατόρια, θερινές διακοπές, κ.α.), αλλά και μείωση των εισοδημάτων ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, εργαζομένων, επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτώμενους απαντούν ότι καλώς ελήφθησαν τα μέτρα από τις κυβερνήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να τηρεί τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού και μετά την καραντίνα, παρότι παρατηρείται μια μερική χαλάρωση της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Η εκδήλωση είχε σαν στόχο την έγκυρη πληροφόρηση στα μέλη του ΕΕΘ για το πόσο επηρέασε το καταναλωτικό κοινό η εμπειρία της πανδημίας και ο τρόπος ζωής, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν εισηγητές για τις θεματικές του management σε συνθήκες κρίσης, αλλά και της υγιεινής.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστόφορος Εδιάρογλου, το θέμα επιλέχθηκε γιατί παρατηρείται σημαντική αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως η συχνότερη χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου, η προτίμηση κάποιων συγκεκριμένων καταναλωτικών αγαθών κοκ.



«Οι ειδικοί μπορούν να μας πουν ποιες συγκεκριμένα είναι αυτές οι αλλαγές, ούτως ώστε οι επαγγελματίες να τις συνυπολογίσουν για τη διοίκηση των δικών τους επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Εδιάρογλου.

Εισηγήσεις έκαναν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης, ο επικεφαλής της Humble Digital Agency Νίκος Ξυδάς, ο επίκουρος καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Λελεδάκης και η κτηνίατρος και τεχνολόγος τροφίμων, ειδική εκπαιδεύτρια πάνω σε θέματα ποιότητας τροφίμων, Μαρία Μπεζά.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης.

Η έρευνα της Interview

Η πανελλαδική έρευνα της «Interview» για «την καταγραφή των απόψεων της κοινής γνώμης για την άρση των μέτρων και της επιπτώσεις στην κατανάλωση» έγινε με την μεθοδολογία iCAWI web, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατά το χρονικό διάστημα από τις 26.5. 2020 μέχρι και τις 27.5.2020.

Σε αυτήν συμμετείχαν 1029 άτομα, ηλικίας 17 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, την οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της «Interview» Δημήτρης Βασιλειάδης, σε ό,τι αφορά την αντίδραση των κυβερνήσεων στην πανδημία, ποσοστό 74% θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα «καλώς πάρθηκαν», ενώ το 24% τα βρίσκει «υπερβολικά» και ένα 2% δεν γνωρίζει /δεν απαντά.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα και τον τζίρο των επιχειρήσεων:

Το 56% δηλώνει ότι «έχει υποστεί, ή μάλλον έχει υποστεί» μείωση εισοδήματος, το 42% δηλώνει «όχι, ή μάλλον όχι» και ένα 2% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.



Το 64% δηλώνει ότι «έχει υποστεί, ή μάλλον έχει υποστεί, μείωση τζίρου, ή ωρών εργασίας», το 34% δηλώνει «όχι, ή μάλλον όχι» και ένα 2% δεν γνωρίζει / δεν απαντά.

Για τις υγειονομικές συνήθειες μετά την καραντίνα, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι:

Ένας στους δύο Έλληνες (50%) έχει μαζί του το αντισηπτικό όταν βγαίνει από το σπίτι του. Το 12% σπάνια, το 23% συχνά και ένα 15% λέει «ποτέ».

Στις 27.3. το 75% τηρούσε τις αποστάσεις των δύο μέτρων όταν βγαίνει έξω, ένα 22% δήλωνε ότι ξεχνούσε μερικές φορές, ένα 3% δήλωνε όχι. Στις 27.5.2020 ένα 39% εξακολουθεί να τηρεί τις αποστάσεις, ένα 45% ξεχνάει κάποιες φορές και ένα 16% όχι.

Μάσκα έχει μαζί του έξω «πάντα» το 31% και «συχνά» το 29%, ενώ «σπάνια» το 22% και «ποτέ» το 18%.

Για τις οικονομικές και καταναλωτικές συνήθεις η έρευνα δείχνει ότι:

Με το άνοιγμα της αγοράς, είδη ένδυσης αγόρασε το 21%, το 44% σκοπεύει, το 35% δηλώνει ότι δεν του φτάνουν τα χρήματα.



Στην εστίαση επέστρεψε ως πελατεία το 11% σε εστιατόρια, το 61% είπε δεν ότι δεν πήγε αλλά σκοπεύει να πάει, και το 28% δηλώνει ότι δεν πήγε γιατί δεν είχε λεφτά.

Για τις θερινές διακοπές το 25% δηλώνει ότι δεν θα πάει φέτος, γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα, ένα 6% φοβάται τα μέσα μεταφοράς, ένα 8% δηλώνει ότι δεν του το επιτρέπουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, ένα 28% θα πάει όπως και πέρυσι, ένα 23% λιγότερο από πέρυσι, ένα 3% περισσότερο από πέρυσι, και ένα 7% δηλώνει κάτι άλλο από το ερωτηματολόγιο.

Χρεωστική, ή πιστωτική κάρτα χρησιμοποιεί περισσότερο από ό,τι πριν από την κρίση το 30%, «το ίδιο» το 61% και «λιγότερο» το 9%.

Ένα 28% χρησιμοποιεί περισσότερο από ότι πριν από την κρίση το διαδίκτυο για ηλεκτρονικές αγορές, ένα 64% το ίδιο και το 8% λιγότερο.



Αναλύοντας τα δεδομένα, ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε την μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου για οικονομικές συναλλαγές, την μείωση των εισοδημάτων μεγάλου μέρους του πληθυσμού, τη μερική χαλάρωση που παρατηρείται στην κοινωνική συμπεριφορά, αλλά και την επιφυλακτικότητα σε άμεση επιστροφή στις παλιές καταναλωτικές συνήθειες και σε παλαιότερες οικονομικές συμπεριφορές.

«Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι καταναλωτές αγόρασαν τα άκρως απαραίτητα, αρκετοί δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν χρήματα για αγορές ή διακοπές, ενώ πολλοί, ένα πολύ μεγάλο μέρος, οι οποίοι λένε ότι σκοπεύουν να κάνουν αγορές ή διακοπές, το θέμα είναι πότε θα αποφασίσουν να το κάνουν, ώστε να κινηθεί η αγορά» ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης.

Υπογράμμισε επίσης, την επιφύλαξη των καταναλωτών για αγορές, παρά την προσδοκία ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού ότι θα σπεύσει στην αγορά μόλις βελτιωθεί η οικονομική του κατάσταση, ή αισθανθεί περισσότερη ασφάλεια να το κάνει αυτό από υγειονομικής άποψης.

Εισηγήσεις ομιλητών

«Βλέπουμε μια στροφή επιχειρήσεων προς το ψηφιακό μετασχηματισμό, ακόμη και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δεν το έχουν ανάγκη» τόνισε ο υπεύθυνος της Humble Digital Agency Νίκος Ξυδάς. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν 7.000 ενεργές επιχειρήσεις στο e-commerce και πέντε εκατομμύρια Έλληνες ενεργοί στο Facebook, πολλοί εξ αυτών και εμπορικά ενεργοί, με ένα ποσοστό κοντά στο πενήντα τοις εκατό να είναι ηλικιακά άνω των 35 χρόνων. Στο Instagram υπάρχουν 3 εκατομμύρια Έλληνες, το 40% άνω των 35 χρόνων. 1.617.000 έλληνες εμφανίζονται στο LinkedIn.

«Μέσα από αυτά τα κανάλια υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτυχθούν επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα μπορεί μια τοπική επιχείρηση μπορεί να προβληθεί σε χίλιους ανθρώπους μόνο με δύο ευρώ. Αυτό δεν υπήρχε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η καλύτερη εποχή να διαφημιστεί κανείς σε μεγάλα κοινά μέσω του διαδικτύου και εκτός συνόρων» είπε ο κ. Ξυδάς και συνέχισε : «Από την άλλη, είναι δυσκολότερο από ποτέ να σε προσέξει ο κόσμος, διασπάται εύκολα, είναι δύσκολο να αποσπάσεις την προσοχή του. Επίσης, πολύς κόσμος αποφεύγει τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Δεν είναι το πιο εύκολο να σε προσέξουν. Το ζητούμενο είναι να φτιάχνεις διαφημίσεις που τραβούν την προσοχή. Αυτό είναι και το ζητούμενο με το digital marketing».

Ο επίκουρος καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Λελεδάκης, υπογράμμισε ότι πρέπει να εστιάζουμε στη θετική προοπτική, να δίνουμε έμφαση σε θετικές ειδήσεις και να μην αναπαράγουμε αρνητισμό και ανησυχίες.

«Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ, πρέπει να προετοιμαζόμαστε πάντα και να παίρνουμε μέτρα για να αναπτύσσουμε τις επιχειρήσεις μας. Κάθε κρίση είναι και ευκαιρία, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Να δούμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα προγράμματα, κ.ά.» είπε ο κ. Λελεδάκης.

Τέλος, η κτηνίατρος τεχνολόγος τροφίμων, Μαρία Μπεζά, ανέλυσε τους νόμους και τους κανονισμούς για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό σε καταστήματα τροφίμων και εστίασης, τις καλές πρακτικές, τον τρόπο με τον οποίο κατά τη διάρκεια της κρίσης εκπαιδεύτηκαν πολλοί επαγγελματίες, κ.ά.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Interview: Αντισηπτικό ο καλύτερος φίλος των Ελλήνων – Μεγάλες οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες"

Τουρκία: Διπλάσια ημερήσια κρούσματα

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά προειδοποίησε σήμερα τους συμπολίτες του για τυχόν αμέλειες στην μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σε μια στιγμή που τα κρούσματα της μόλυνσης διπλασιάζονται σε σύγκριση με τις αρχές Ιουνίου.

Η χώρα κατέγραψε 1.592 νέες μολύνσεις και 18 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε ο υπουργός με tweet του. Στις 2 Ιουνίου, είχαν καταγραφεί μόλις 786 λοιμώξεις.

Ο Κοτζά έγραψε με κεφαλαία γράμματα: «Οι αριθμοί αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Θα επιλέξουμε να το επιτρέψουμε ή θα το καταπολεμήσουμε; Θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την εξάπλωση εάν φοράμε μάσκες και τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Η Τουρκία επέτρεψε εκ νέου πρόσφατα τις συνδέσεις μεταξύ των πόλεων, και την επανέναρξη των εσωτερικών πτήσεων, άνοιξε εκ νέου καφέ και εστιατόρια και ήρε τα μέτρα καραντίνας που είχε επιβάλει για τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 4.825 και ο αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τα 180.000.

Η τουρκική ιατρική ένωση δήλωσε στις 12 Ιουνίου ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις» ότι η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο στη χώρα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Διπλάσια ημερήσια κρούσματα"

Κορωνοϊός: Σχεδόν 8 εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο - 434.214 οι νεκροί

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 434.214 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Περισσότεροι από 7.970.180 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 3.603.600 θεωρούνται θεραπευμένοι.

Αυτός ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Από την καταμέτρηση που έγινε χθες στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 2.864 νέοι θάνατοι και 116.982 κρούσματα καταγράφηκαν στον κόσμο. Οι χώρες που είχαν τους περισσότερους νέους θανάτους είναι η Βραζιλία (612), η Ινδία (325) και οι ΗΠΑ (310).

Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο που οφειλόταν στον κορωνοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και σε αριθμό κρουσμάτων, με 115.896 θανάτους σε 2.103.750 κρούσματα. Τουλάχιστον 561.816 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία (φωτογραφία άρθρου) με 43.332 νεκρούς (867.624 κρούσματα), Βρετανία με 41.736 νεκρούς (296.857 κρούσματα),η Ιταλία με 34.371 νεκρούς (237.290 κρούσματα), και η Γαλλία με 29.436 νεκρούς (194.175 κρούσματα).

Ανάμεσα στις πιο σκληρά πληγείσες χώρες, το Βέλγιο είναι αυτό που θρηνεί τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 83 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούν η Βρετανία (61), η Ισπανία (58), η Ιταλία (57) και η Σουηδία (48).

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) όπου η επιδημία ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου, καταγράφει επισήμως συνολικά 83.181 κρούσματα (49 νέα), από τα οποία 4.634 θάνατοι (κανένας επιπλέον). Παράλληλα, 78.370 ασθενείς θεραπεύτηκαν.

Η Ευρώπη είχε συνολικά σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 188.085 θανάτους (2.417.902 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 124.114 θανάτους (2.202.820 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 79.877 θανάτους (1.660.695 κρούσματα), η Ασία 23.503 θανάτους (865.000 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 11.950 θανάτους (569.347 κρούσματα), η Αφρική 6.554 θανάτους (245.692 κρούσματα) και η Ωκεανία 131 θανάτους (8.731 κρούσματα).

Ο απολογισμός αυτός συντάχθηκε από δεδομένα που συνέλλεξαν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Λόγω των διορθώσεων που γίνονται από τις αρχές ή των καθυστερημένων δημοσιεύσεων δεδομένων, οι αριθμοί αύξησης για το 24ωρο μπορεί να μην ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτούς που είχαν δημοσιευθεί την προηγουμένη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Σχεδόν 8 εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο - 434.214 οι νεκροί"

«Μαϊμού» ρούχα αξίας χιλιάδων ευρώ σε αποθήκη στην Κάτω Αχαΐα - Τρεις συλλήψεις

Μπλουζάκια “μαϊμού” που είχαν πάνω γνωστές φίρμες και τις ειδικές μήτρες στάμπας, κατασχέθηκαν στην Κάτω Αχαΐα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 ειδικό κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας από την Αθήνα με τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, έκαναν έφοδο σε αποθήκη στην Κάτω Αχαΐα και εντόπισαν 40.000 μπλουζάκια “μαϊμού”, τα οποία ήταν έτοιμα να “ριχτούν” στην αγορά.

Μαζί με το εμπόρευμα οι αστυνομικοί βρήκαν και τις ειδικές μήτρες, οι οποίες τοποθετούνταν σε πρέσα και δημιουργούσαν ανάγλυφα τα λογότυπα των γνωστών εταιριών!

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγιναν τρεις συλλήψεις, ενός άνδρα από την Κάτω Αχαΐα και δυο αλλοδαπών που φέρεται να εργαζόταν στην επιχείρηση. Οι τρεις συλληφθέντες κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και αύριο θα περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα

tempo24
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαϊμού» ρούχα αξίας χιλιάδων ευρώ σε αποθήκη στην Κάτω Αχαΐα - Τρεις συλλήψεις"

ΠΟΥ: Επανεμφάνιση του κορωνοϊού στο Πεκίνο -Πάνω από 100 νέα κρούσματα

Περισσότερα από 100 νέα κρούσματα της Covid-19 καταγράφηκαν στο Πεκίνο, μετά την επανεμφάνιση της νόσου στην κινεζική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Ακόμη και οι χώρες που απέδειξαν την ικανότητά τους να εξαλείψουν τη μετάδοση της Covid-19 πρέπει να παραμείνουν προσεκτικές απέναντι στην πιθανότητα μιας «επανεμφάνισης» του ιού, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

«Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα έκανε λόγο για μια νέα εστία στο Πεκίνο, έπειτα από 50 και πλέον ημέρες κατά τις οποίες δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα σε αυτή την πόλη. Περισσότερα από 100 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί τώρα. Η προέλευση και η έκταση της επιδημίας διερευνώνται», πρόσθεσε.

Ανώτερη επιδημιολόγος του ΠΟΥ, η Μαρία Βαν Κέρχοφ, διευκρίνισε ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί επί του παρόντος.

«Έπειτα από 50 και πλέον ημέρες χωρίς σημαντική τοπική μετάδοση, μια τέτοια εστία είναι ανησυχητική. Πρέπει να διερευνηθεί και να ελεγχθεί, και αυτό ακριβώς κάνουν οι κινεζικές αρχές», υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθυντής του Οργανισμού για καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης Μάικλ Ράιαν.
Ο νέος κορονοϊός έδειχνε να έχει σχεδόν εξαλειφθεί στη χώρα, όπου εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα. Μέχρι να εντοπιστεί μια νέα εστία στην πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα.

Η επανεμφάνιση της νόσου Covid-19 στο Πεκίνο, όπου νέα κρούσματα συνδέονται με την αγορά Σινφάντι, μια πολύ μεγάλη αγορά χονδρικής στη νότια πλευρά της πόλης, οδήγησε σε νέες καραντίνες σε κατοικημένες περιοχές και σε πρόσθετους διαγνωστικούς ελέγχους. Αθλητικές εγκαταστάσεις και πολιτιστικά κέντρα έκλεισαν ξανά.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Επανεμφάνιση του κορωνοϊού στο Πεκίνο -Πάνω από 100 νέα κρούσματα"

Προανακριτική Novartis: Για «fake» έγγραφο κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

Για διασπορά fake news κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ με αφορμή τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την σκευωρία Novartis.

Αφορμή στάθηκε η ενέργεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χαρακτηρίσει ως επιστημονική γνωμάτευση της Βουλής ένα αμφιλεγόμενο έγγραφο που αλίευσε απο το Διαδίκτυο.

Με αφορμή συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του κοινοβουλίου μετά απο αίτημα της προανακριτικής να γνωματεύσει για το αν η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να καλεί ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα, η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα και να εμφανίσει κείμενο αγνώστου – για την ώρα συγγραφέα – ως δήθεν έγγραφο των επιστημόνων της Βουλής.

Με βάση αυτό το fake έγγραφο - που η ΝΔ υποστηρίζει ότι ανήκει στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα – πηγές της Κουμουνδούρου μίλησαν για «κόλαφο» και υποστήριξαν ότι η επιστημονική επιτροπή της Βουλής καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις «αντισυνταγματικές αθλιότητες που έχει διαπράξει κατ εξακολούθηση η προανακριτική».

Απο την άλλη πλευρά η πλειοψηφία σχολίασε πως είναι έκδηλος «ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρει ως εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου κείμενο που αποτελεί μέρος του υπομνήματος που κατέθεσε ο κ Λαππας στην προανακριτική επιτροπή. Ξέραμε οτι ειναι ειδικοί στα fake news αλλα να μην εχουν διαβασει ουτε το υπόμνημα που κατέθεσαν και να νομίζουν οτο ειναι εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου ξεπερνά και τον Ρασπουτιν». 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική Novartis: Για «fake» έγγραφο κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ"

Τουρισμός για όλους 2020. Δικαιούχοι και αίτηση

Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» για το έτος 2020 με επιδότηση διακοπών 4 διανυκτερεύσεων
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε στη Σαντορίνη, ο υπουργός Τουρισμού, ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», για 250.000 δικαιούχους, προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ
Το πρόγραμμα εκτός από τους 250.000 δικαιούχους, αποσκοπεί και στην τόνωση της τουριστικής κίνησης προς όφελος και των επιχειρήσεων του κλάδου
Δικαιούχοι, αιτήσεις και διάρκεια προγράμματος
Τα κριτήρια για τους δικαιούχους είναι: 16.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα και 28.000 για το οικογενειακό, συν την προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά τέκνο
Η διάρκεια του προγράμματος είναι εξάμηνη, από τις 15 Ιουλίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, με δυνατότητα παράτασης.
Επιδοτείται το ήμισυ του μισθώματος 4 διανυκτερεύσεων, και συνολικά 120 ευρώ ανά άτομο.
Υπολογίζεται ότι η υλοποίηση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» θα παρέχει περίπου 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις, οι οποίες, με απόλυτα διαφανή, αδιάβλητο και δίκαιο τρόπο, θα κατανεμηθούν στους 250.000 δικαιούχους Έλληνες πολίτες με ηλεκτρονική κλήρωση
Οι αιτήσεις θα γίνονται από τους ενδιαφερόμενους, μέσω του TaxisNet
odigostoupoliti
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρισμός για όλους 2020. Δικαιούχοι και αίτηση"

Ελλάδα: Έρχονται φανάρια με… κάμερες για καταγραφή παραβάσεων

Κάμερες στους φωτεινούς σηματοδότες αναμένεται να τοποθετήσει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η οδική ασφάλεια στην πρωτεύουσα. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης του αναβαθμισμένου Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πραγματοποίησε τα εγκαίνια από κοινού με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, που είχε αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργική ετοιμότητα του δικτύου των 230 καμερών κυκλοφορίας, καθώς και του Θαλάμου Επιχειρήσεων. Μέρος της αναβάθμισης είναι και το πρόγραμμα ασύρματων ανιχνευτών παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά.

«Το ΘΕΠΕΚ είναι ένα ακόμη βήμα για να βελτιώσουμε την κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας. Μετά από 15 χρόνια λειτουργίας, το ΘΕΠΕΚ ξαναγίνεται καινούργιο για τη βελτίωση και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της της κυκλοφορίας. Επίσης στόχος είναι η ασφάλεια, παντού, στις γειτονιές, τους δρόμους, τα νησιά, τις θάλασσες, αλλά και την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πεζών στους δρόμους της Αθήνας», τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Σε ό,τι αφορά τους σηματοδότες που θα καταγράφουν τους παραβάτες, την παρουσίαση έκανε ο κ. Πατούλης, σημειώνοντας ότι σε πρώτη φάση θα τοποθετηθεί πιλοτικά ένας, σε σημείο που δεν αποκάλυψε, ο οποίος θα φέρει ένα σύστημα με κάμερα, που θα ενεργοποιείται αυτόματα μόλις παραβιάζεται το κόκκινο και θα καταγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του παραβάτη. Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν, προκειμένου να επεκταθεί το μέτρο σε όλη την Αττική.



Η αναβάθμιση του ΘΕΠΕΚ, εκτός από τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ, περιλαμβάνει, επίσης, την αποκατάσταση όλων των καμερών ελέγχου κυκλοφορίας στους δρόμους και τη συντήρηση των υπολοίπων από τα συνεργεία της Περιφέρειας που ανέλαβε το έργο. Συνολικά, σε όλο το λεκανοπέδιο υπάρχουν 235 κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξήρε το έργο της Περιφέρειας και επισήμανε ότι κοινός στόχος είναι η ασφάλεια των πολιτών. «Στηρίζουμε την αυτοδιοίκηση και συνδράμουμε την ΕΛΑΣ», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών και συμπλήρωσε ότι στους 11 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν δοθεί 300 νέα οχήματα στην αστυνομία, που αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, o Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα: Έρχονται φανάρια με… κάμερες για καταγραφή παραβάσεων"

Ελβετία: Θα θερμομετρά τους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Σουηδία

Η Ελβετία άνοιξε σήμερα τα σύνορά της στους ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλοντας τη θερμομέτρηση σε όσους προέρχονται από τη Σουηδία, που επλήγη σφόδρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Το ελβετικό υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι οι επισκέπτες από χώρες που έχουν ιδιαίτερα πληγεί ενδέχεται να υποβάλονται σε θερμομέτρηση.

«Αυτή είναι προς το παρόν η περίπτωση της Σουηδίας», σημειώνει το υπουργείο.

«Από τη 15η Ιουνίου, στους επιβάτες που καταφθάνουν με απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία θα πρέπει να επιβεβαιώνεται η θερμοκρασία τους κατά την άφιξή τους», λέει το υπουργείο, προσθέτοντας πως «οι ταξιδιώτες που έχουν ανεβασμένη θερμοκρασία θα εξετάζονται από γιατρό και εφόσον πρέπει, θα υποβάλλονται σε εξέταση για την Covid-19».

Η Σουηδία έχει καταγράψει περισσότερα από 52.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 4.891 θανάτους, ενώ επέβαλε χαλαρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελβετία: Θα θερμομετρά τους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Σουηδία"

Μπορέλ για την Ανατολική Μεσόγειο: Ανησυχητική η κλιμάκωση από την Τουρκία

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ λίγο μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Συγκεκριμένα, ο Μπορέλ ανέφερε: «Ανησυχούμε για το ότι η Τουρκία προχωρά σε κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Χρειάζεται αποκλιμάκωση».

Στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το πλήρες φάσμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, υπό το πρίσμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που ενημέρωσαν το ΚΥΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό και για την πλέον άρτια προετοιμασία της συζήτησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί την Κύπρο, πριν την ημερομηνία αυτή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ για την Ανατολική Μεσόγειο: Ανησυχητική η κλιμάκωση από την Τουρκία"

Βρετανία: 38 νέοι θάνατοι από την πανδημία – Εντός του Ιουλίου τα νεότερα για το μέτρο της απόστασης

Η συντομότερη δυνατή ημερομηνία για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων φιλοξενίας στη Βρετανία θα ανακοινωθεί στις 4 Ιουλίου, οπότε αναμένεται η νέα αξιολόγηση των δεδομένων από την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή, καθώς είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ραμπ, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της κυβέρνησης για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία της Covid-19.

Το ίδιο, είπε, ισχύει και για τον κανόνα της τήρησης της απόστασης των δύο μέτρων, το οποίο η κυβέρνηση επανεξετάζει.

Ο υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Έργκαρ απαντώντας σε επείγουσα ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την χαλάρωση του κανόνα των δύο μέτρων, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει εδώ και καιρό τις ευρύτερες επιπτώσεις από την ισχύ του μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις θέσεις της επιστημονικής επιτροπής όσο και αυτές των οικονομολόγων. Παραδέχτηκε ότι ενόψει της επόμενης φάσης χαλάρωσης των περιορισμών, τον Ιούλιο, οι επιχειρηματίες χρειάζονται διευκρινίσεις το συντομότερο δυνατό για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ο Ντόμινικ Ραμπ ρωτήθηκε επανειλημμένα γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τους κινδύνους της Covid-19 στον πληθυσμό με καταγωγή από ασιατικές χώρες ή μαύρων, απάντησε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα που χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση και ολοκληρωμένη άποψη πριν κοινοποιηθεί. Παρομοίως για την επιτροπή για τις ανισότητες, την οποία ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, σχολίασε ότι θα θέσει νέες κατευθύνσεις και θα προτείνει πραγματικές πολιτικές.

Ο αριθμός των νέων θανάτων σε περιστατικά επιβεβαιωμένα με κορονοϊό που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο σε όλους τους χώρους στη Βρετανία είναι 38 και ο συνολικός αριθμός έφτασε τους 41.736, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Τα νέα περιστατικά από διαγνωστική εξέταση ήταν 1.056. Σε όλη τη χώρα ο αριθμός νοσηλευόμενων και όσων χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη μειώθηκε κατά την τελευταία εβδομάδα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 38 νέοι θάνατοι από την πανδημία – Εντός του Ιουλίου τα νεότερα για το μέτρο της απόστασης"

Οι αεροπορικές οδηγίες μέχρι τις 30 Ιουνίου - Ποιοι θα υποβάλλονται σε τεστ

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές οδηγίες που ισχύουν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 επεκτείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, επίσης παραμένει σε ισχύ για τον τρέχοντα μήνα η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων. Οι συγκεκριμένες αεροπορικές οδηγίες αφορούν όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» δέχονται πτήσεις εξωτερικού.

Όσον αφορά το αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι επιβάτες από Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία θα υποβάλλονται όλοι σε τεστ. Οι επιβάτες από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς προορισμούς θα υποβάλλονται σε τυχαία δειγματοληπτικά τεστ.

Για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» διατηρείται η προσωρινή αναστολή πτήσεων εξωτερικού από εννέα χώρες, (Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία), έως την Τρίτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59. Τεστ COVID-19 προβλέπεται για όλους τους επιβάτες που φτάνουν στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Για τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ισχύει η απαγόρευση για τις πτήσεις εξωτερικού έως το τέλος Ιουνίου.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αεροπορικές οδηγίες μέχρι τις 30 Ιουνίου - Ποιοι θα υποβάλλονται σε τεστ"

Άρτα: Ιδιοκτήτης μπαρ με φίλους του επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Άσχημο τέλος είχε η επιχείρηση ελέγχου αστυνομικών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Άρτα, καθώς δέχθηκαν επίθεση.

Ο ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με φιλικά του πρόσωπα επιτέθηκαν και χτύπησαν αστυνομικούς, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο μετά από καταγγελία για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Πρόκειται για έξι άτομα, ηλικίας από 23 έως 30 ετών, τα οποία συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απλής, επικίνδυνης και βαριάς σωματικής βλάβης, βίας κατά υπαλλήλων, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξης ησυχίας και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Βέβαια, ο έλεγχος δεν έγινε ποτέ, διότι τα έξι άτομα επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, τρεις από τους οποίους τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όπου νοσηλεύονται. Παράλληλα, οι δράστες προκάλεσαν φθορές σε περιπολικό..

Στο πλαίσιο ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα σπίτια δύο εκ των συλληφθέντων μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρτα: Ιδιοκτήτης μπαρ με φίλους του επιτέθηκαν σε αστυνομικούς"

Μπακογιάννης για ταλαιπωρία στην Αθήνα: «Δεν υπάρχει ιδανική ημέρα»

Για τα έργα του Μεγάλου Περιπάτου, που ταλαιπώρησαν σήμερα (και θα ταλαιπωρήσουν) όσους μένουν ή επισκέπτονται το κέντρο της Αθήνας, μίλησε ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης.

Παραδέχτηκε: «Δεν ήταν ευχάριστο αυτό που έγινε σήμερα» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ιδανική ημέρα στην Αθήνα. Το ξέρετε και το ξέρουμε όλοι. Είναι μια μεγάλη αλλαγή, για την οποία παλεύει ο Δήμος 35 χρόνια. Ήρθε η ώρα να γίνει. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και προσπαθούμε όσο το δυνατόν να διευκολύνουμε. Δεν θα κάνουμε όμως πίσω».

Ακολούθως, ο κ. Μπακογιάννης άφησε πολιτική αιχμή λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις των κομμάτων που «πολεμούν» το έργο, πρέπει να συμβαδίζουν με τη γνώμη των δημοτικών συμβούλων που τους εκπροσωπούν στην αίθουσα και αν όχι, καλό θα είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι να προχωρήσουν σε ενημέρωσή τους».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης για ταλαιπωρία στην Αθήνα: «Δεν υπάρχει ιδανική ημέρα»"

Το Παρίσι καλεί το ΝΑΤΟ να πάρει θέση για τις τουρκικές προκλήσεις

Η Γαλλία επιθυμεί συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με θέμα συζήτησης τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματικούχος της γαλλικής προεδρίας, σε μια ακόμη ένδειξη των αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού.

Τα σχόλια γίνονται καθώς η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, εδραιώνει την παρουσία της στην βορειοαφρικανική χώρα βοηθώντας την ΚΕΕ να αποκρούσει μια επίθεση στην λιβυκή πρωτεύουσα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ρωσία.

Το Παρίσι έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει πολιτικά τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, αφού του είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών. Η Γαλλία αρνείται ότι στηρίζει τον Χάφταρ, αλλά έχει επανειλημμένα μεμφθεί την Τουρκία, χωρίς παράλληλα να καταδικάζει τους συμμάχους του Λίβου στρατάρχη.

Μιλώντας στο Reuters, ο Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος κατηγόρησε τη νατοϊκό σύμμαχο Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκου όπλων του ΟΗΕ και αύξηση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

«Αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πολύ προβληματικές και παρά τις προσπάθειές μας, η κατάσταση τελματώνει. Αυτή η ολοένα και πιο επιθετική στάση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι εταίρος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Όταν ρωτήθηκε τι έχει κατά νου το Παρίσι, ο αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξουν συνομιλίες τις επόμενες ημέρες με την Τουρκία και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την κατάσταση.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν συνομιλίες αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Οι σχέσεις Άγκυρας - Παρισιού είναι ήδη τεταμένες εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων, από τη Συρία έως τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι η στήριξη της Γαλλίας προς το Χάφταρ τον έχει «πραγματικά αναστατώσει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Παρίσι καλεί το ΝΑΤΟ να πάρει θέση για τις τουρκικές προκλήσεις"

Ιταλία: 259 νέα κρούσματα, 26 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους – Ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών από τις 2 Μαρτίου

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία, βάσει του επίσημου υπολογισμού, είναι σήμερα 237.290. Οι νεκροί έφτασαν τους 34.371 ενώ παράλληλα, 177.010 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 259 νέα κρούσματα, 26 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και 640 άνθρωποι έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 207 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά, 3.489 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 22.213 έχει αποφασιστεί η κατ΄οίκον καραντίνα.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση: νόσησαν 37 λιγότεροι άνθρωποι. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 18, ενώ οι θεραπευμένοι περιορίσθηκαν κατά 865. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο χαμηλότερος από τις 2 του περασμένου Μαρτίου ενώ το 85% των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφεται στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο.

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης της Ρώμης Νικόλα Τζινγκαρέτι ζήτησε από την κυβέρνηση Κόντε, οι εκλογικές διαδικασίες των αναμετρήσεων σε δήμους και περιφέρειες που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, να μην διεξαχθούν μέσα σε σχολικά κτήρια. Ο Τζινγκαρέτι ζητά, για λόγους ασφαλείας, να επιλεγούν εναλλακτικοί χώροι, όπως για παράδειγμα, δημόσια κέντρα άθλησης.

Από σήμερα, τέλος, έλαβαν την απαιτούμενη άδεια επαναλειτουργίας θέατρα, κινηματογράφοι και αίθουσες συνεδρίων. Σε όλους αυτούς τους χώρους, οι πολίτες θα πρέπει να κρατούν απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου. Πολλοί κινηματογράφοι, όμως προς το παρόν, παρέμειναν κλειστοί.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 259 νέα κρούσματα, 26 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους – Ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών από τις 2 Μαρτίου"

Aθήνα-Μεγάλος Περίπατος: Χρήσιμες οδηγίες για όσους μετακινούνται με ΙΧ

Η πιλοτική εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου, επιτρέπει στην επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που κατήρτισε την συνολική μελέτη, να καταγράφει και να αξιολογεί καθημερινά όλες τις διαστάσεις του έργου και τις δυνατότητες που δίνει στην πόλη να αποκτήσει την ισορροπία μετακίνησης μεταξύ πεζών, ποδηλατών, οδηγών και επιβατών.
Ήδη, οι πιλοτικές παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου στην Βασιλίσσης Όλγας, αντιμετωπίστηκαν θετικά από εκατοντάδες πολίτες που βρέθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Για την πρώτη ημέρα της πιλοτικής εφαρμογής των ρυθμίσεων στην οδό Πανεπιστημίου, που αποτελεί μια πολύ πιο κεντρική αρτηρία στο κέντρο της πόλης, οι συγκοινωνιολόγοι του ΕΜΠ, αξιολογούν τα δεδομένα και θα συνεχίσουν να το κάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Μεγάλος Περίπατος ξεκίνησε για να απελευθερώσει και να αποδώσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας ελεύθερο χώρο. Χώρο που θα αλλάξει την καθημερινότητα,  θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα διασφαλίζει το δικαίωμα μετακίνησης για όλους, όπως γίνεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.  Για πρώτη φορά στην Αθήνα, μία τόσο μεγάλης κλίμακας αστική παρέμβαση, υλοποιείται σταδιακά, με την πιλοτική εφαρμογή της, για να τη βιώσουμε όλοι και να παρακολουθήσουμε όλοι την εξέλιξή της βήμα προς βήμα. Ζητούμε την υπομονή και την κατανόηση των διερχομένων οδηγών, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Για τη διευκόλυνση των οδηγών προτείνονται οι εξής εναλλακτικές διαδρομές:
  1. Από Νότια Προάστια:
προς Ομόνοια
Χαμοστέρνας– Πειραιώς
προς Παγκράτι– Αμπελόκηπους
α) Συγγρού – Καλλιρόης – Βασ. Κωνσταντίνου
β) Συγγρού – Πετμεζά – Καλλιρόης   – Βασ. Κωνσταντίνου
προς Πλάκα
Αμαλίας (άνοδος) – Βασ. Γεωργίου – Φιλελλήνων – Αμαλίας (κάθοδος) (Όπως μέχρι σήμερα)
  1. Από Νότια Προάστια μέσω Βουλιαγμένης:
α) Διάκου – Αμαλίας (όπως μέχρι σήμερα)
β) Αρδητού – Βασ. Κωνσταντίνου – Πλατεία Σκουζέ – Ρηγίλλης – Βασ.Σοφίας (όπως μέχρι σήμερα)
  1. Από Βόρεια προς Κέντρο
α) μέσω Λ.Αλεξάνδρας – Πατησίων
β) μέσω Βασ.Σοφίας – Σόλωνος
γ) μέσω Λ. Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους
Από Βόρεια προς Νότια
Βασ.Κωνσταντίνου – Αρδητού – Καλλιρόης – Συγγρού (όπως μέχρι σήμερα)
  1. Από Σύνταγμα προς Παγκράτι
α) Φιλελλήνων Σουρή – Αμαλίας – Σύνταγμα – Βασ.Σοφίας- Ριζάρη
β) Αμαλίας –Διάκου – Βουλιαγμένης- Φιλολάου (ή Α Νεκροταφείο)
Δείτε:

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Aθήνα-Μεγάλος Περίπατος: Χρήσιμες οδηγίες για όσους μετακινούνται με ΙΧ"

Δένδιας στην ΕΕ: Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα - Απαντάμε αποφασιστικά

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα όλες τις τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν και την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας,αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις» τόνισε συγκεκριμένα ο Έλληνας ΥΠΕΞ. 

Αναλυτικά στη δήλωσή του σημείωσε:

«Σήμερα στο Παρίσι είχα την ιδιαίτερη χαρά να συναντηθώ με τον Γάλλο συνάδελφο μου, τον κ. Jean-Yves Le Drian, με τον οποίο συζητήσαμε για την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας και πρωτίστως, για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο.

Θέμα που έθιξα ασφαλώς και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο παρέστην από κοινού με το Γάλλο συνάδελφό μου. Το θέμα τέθηκε και κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo.

Ευχαρίστησα τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία για τη σταθερή της στήριξη, η οποία εκδηλώθηκε και από τους ευρωπαίους συναδέλφους μου. Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις. 

Θα ήθελα τέλος, να ευχαριστήσω θερμά και από την καρδιά μου, τον κ. Le Drian για τη θερμή φιλοξενία και μάλιστα τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενέχει και έναν βαθύτατο συμβολισμό».
Δεν θα ανεχθούμε  παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συζήτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Γάλλο ομόλογό του, αναλύθηκαν εκτενώς τόσο το ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, όσο και η κατάσταση στη Λιβύη μετά και την παρέμβαση της Τουρκίας. Οι δύο ΥΠΕΞ συμφωνήσαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης και η διακοπή των έξωθεν παρεμβάσεων προς όφελος του λιβυκού λαού και της περιφερειακής σταθερότητας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την ταύτιση απόψεων με τη Γαλλία ως προς την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Και βέβαια για τη σταθερή στήριξη της φίλης και συμμάχου Γαλλίας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Τέλος, συζητήσαν για την κατάσταση στο μεταναστευτικό και την ανάγκη αποτροπής κάθε επανάληψης των γεγονότων του περασμένου Φεβρουαρίου.

Επι τάπητος και Συμβούλιο των υπουργών

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκε και στο Συμβούλιο μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών που ακολούθησε με την συμμετοχή του Μάικ Πομπέο.

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να αναλύσει με λεπτομέρεια στους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών την κατάσταση μετά τη δημοσίευση των αιτήσεων για έρευνες της TPAO εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τόνισε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας δεν προσβάλλει μόνο τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ, που κατ’ επανάληψή και πρόσφατα με δήλωση των υπουργών εξωτερικών από τις 15 Μαΐου έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, χάριν προώθησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί επ’ουδενί την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Συναφώς, συγκρατείται ότι ο ο Γ. Μπορέλ, ανταποκρινόμενος σε πρόταση του κ. Δένδια οπως η ΕΕ ενόψει καταστάσεως να εξετάσει τη κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία, ανακοίνωσε ότι θέμα Τουρκίας θα συζητηθεί στο επόμενο ΣΕΥ τον Ιούλιο που θα διεξαχθεί κανονικά στις Βρυξέλλες και θα υιοθετησει συμπεράσματα.

Παρέμβαση και για την Αγία Σοφία 

Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Νίκος Δένδιας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Audrey Azoulay. Η συζήτηση εστιάστηκε στη συνεργασία Ελλάδας-UNESCO καθώς και σε ζητήματα προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημειούται δε ότι πριν λίγες ημέρες, η κα Azoulay, aπαντώντας σε επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η οποία της απευθύνθηκε με αφορμή την ανάγνωση εδαφίου του Κορανίου στην Αγία Σοφία κατά τους εορτασμούς της 29 Μαΐου για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, επιβεβαίωσε στον Έλληνα Υπουργό ότι o οργανισμός παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, στον απόηχο και των τουρκικών εξαγγελιών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισε ότι το μνημείο, λόγω της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του, ανήκει, ήδη από το 1985, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, πριν ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση του κράτους μέρους της Σύμβασης στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO τόνισε, τέλος, στην επιστολή της ότι έχει υπενθυμίσει εκ νέου στην Τουρκία τη σημασία των ανωτέρω θεμελιωδών αρχών και ότι η UNESCO βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά την πορεία της κατάστασης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας στην ΕΕ: Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα - Απαντάμε αποφασιστικά"

Καιρός αύριο: Απαραίτητη η ομπρέλα – Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Μας τα χαλάει ο καιρός αύριο Τρίτη (16.06.2020) με πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές και καταιγίδες.
Ο καιρός θα δώσει στα βόρεια τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η ορατότητα στα δυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.
Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (16.06.2020) από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες, θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με τοπικούς όμβρους και στα ορεινά της Ηπείρου και της Στερεάς μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και μετά το μεσημέρι στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Στα υπόλοιπα αρχικά γενικά αίθριος, από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι και στη Θεσσαλία μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα κεντρικά και νότια πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στη δυτική Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, παροδικές νεφώσεις από το μεσημέρι στα βόρεια.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Απαραίτητη η ομπρέλα – Έρχονται βροχές και καταιγίδες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news