facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Στην “άκρη του γκρεμού” ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΖ

ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΖ βρίσκονται πλέον στην “κόψη του ξυραφιού”. Οι 4 ΔΕΚΟ πληρώνουν... διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους. Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις οι σημερινές διοικήσεις των συγκεκριμένων Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας.

ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΛΒΖ) έχουν περιέλθει σε ένα σημείο, που είναι, σχεδόν, χωρίς επιστροφή.

Οι λανθασμένοι χειρισμοί από τις ελληνικές κυβερνήσεις, που επέμεναν να τις χρησιμοποιούν ως το μακρύ χέρι του πελατειακού κράτους και της εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Οι αλλαγές και το άνοιγμα των αγορών προβλημάτισαν, αλλά δεν εμπόδισαν, όπως γράφει η εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τη στρεβλή διαχείριση των ΔΕΚΟ.

Η ΔΕΗ είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση.

Επί σειρά ετών η επιμονή διατήρησης του μονοπωλίου της σε μία απελευθερωμένη αγορά έγινε με τεράστιο κόστος, ενώ οι εμμονές, σημειώνει η εφημερίδα, της σημερινής κυβέρνησης στη μη πώληση μέρους επιχείρησης επιδείνωσε το πρόβλημα.

Εις βάρος της ΔΕΗ επιχειρήθηκε να σωθούν τα ΕΛΤΑ ή η ΛΑΡΚΟ. Τα ταχυδρομεία βρίσκονται ενώπιον μίας ακριβής αναδιάρθρωσης και η ΛΑΡΚΟ πιο κοντά από ποτέ στο τέλος μετά το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων 136 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη της συγκεκριμένης βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ και προσαυξάνονται κατά 4,5 εκατ. το μήνα, ενώ η ζωή της παρατείνεται μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

Αβέβαιο είναι και το μέλλον της ΕΒΖ, που εδώ και χρόνια, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, έχει μετατραπεί σε εργαλείο επιδότησης των τευτλοπαραγωγών.

Και για τις 4 ΔΕΚΟ – ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης – οι ελληνικές κυβερνήσεις απέφευγαν τις δύσκολες αποφάσεις, επειδή προφανώς είχαν πολιτικό κόστος, και προσπαθούσαν να… θεραπεύσουν τους βαριά ασθενείς με “μαντζούνια”!

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην “άκρη του γκρεμού” ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΖ"

Γεροβασίλη: «Η έρευνα για την έφοδο στη Βουλή θα βγάλει... λαγούς»

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της τονίζει ότι υπήρξαν «καθοδηγητές και υποκινητές» των επεισοδίων του συλλαλητηρίου της 20ης Ιανουαρίου 2019 και της «πρωτοφανούς προσπάθειας εισβολής» στη Βουλή που κατήγγειλαν ο πρόεδρος της Βουλής, η ίδια, ο φρούραρχος της Βουλής με αναλυτική έκθεση και η Αστυνομία με ανακοίνωσή της.

«Όλα τα δεδομένα έχουν συγκεντρωθεί με καταθέσεις, μαρτυρίες, οπτικοακουστικό υλικό και συντάσσονται οι αντίστοιχες δικογραφίες στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα» αναφέρει η κ. Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" .

Χαρακτηρίζει «προκλητική» τη στάση της ΝΔ, σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν ψέλλισε τις λέξεις «ακροδεξιά», «ακροδεξιός» και «ακροδεξιά βία», παρά μόνο κατέφυγε στο γενικόλογο κλισέ για «βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», «ψαρεύοντας» για άλλη μία φορά ακροδεξιά» και εξαιρεί τον Ν. Δένδια που «στάθηκε με αξιοπρέπεια».

Ερωτηθείσα με βάση οπτικό υλικό «που δείχνει τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό δίπλα από ομάδες που προκαλούσαν επεισόδια στο Σύνταγμα» αν θεωρεί ότι θα οδηγηθούν ή πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη στελέχη της ΧΑ, αφού επανέλαβε ότι «οι δικογραφίες που συντάσσονται θα είναι πλούσιες και η Δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της» προσθέτει: «Εκτιμώ ότι η έρευνα θα βγάλει λαγούς!»

Κληθείσα να σχολιάσει τα όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν περί κατάργησης της χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις, η Ο. Γεροβασίλη, απάντησε, μεταξύ άλλων, «σε ένα συλλαλητήριο, που κάποιοι προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες, η Αστυνομία έχει την ευθύνη να δράσει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις, πάντα με στόχο την προστασία των πολιτών. Τα δακρυγόνα είναι το ύστατο μέσο στο πλαίσιο των αρχών που προανέφερα».

Ως προς τις σχέσεις της με την κ. Παπακώστα είπε ότι «αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, συχνά με διαφορετική οπτική γωνία, αλλά έχουμε άριστη και ειλικρινή συνεργασία» και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα διασκεδαστικά» τα όσα έχουν γραφεί περί δύσκολης συγκατοίκησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: «Η έρευνα για την έφοδο στη Βουλή θα βγάλει... λαγούς»"

Κατερίνη: Παρουσία του δημάρχου συγκέντρωση για τη Μακεδονία (ΦΩΤΟ)

Συγκέντρωση για τη Μακεδονία και ταυτόχρονα στήριξη προς τους συλληφθέντες που κατηγορούνται για τα επεισόδια της Παρασκευής κοντά στο σπίτι της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυς Σκούφα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη.
Ομάδα ατόμων για άλλη μια μέρα εξέφρασε την αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το παρών έδωσε ο δήμαρχος της πόλης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του ζήτησε από τον κόσμο να έχει κόσμια συμπεριφορά στη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και προσέθεσε: «Με μια ροπολιά μπορείς να σκοτώσεις έναν. Με την ψήφο μας μπορούμε να σκοτώσουμε πολλούς. Η Μακεδονία είναι και θα είναι για πάντα ελληνική».
Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά και για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ενώ έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας.
Αύριο το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση για εννέα ενήλικες που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια. Εξω από τα δικαστήρια έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση.
Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί εναντίον τους από τις αστυνομικές αρχές της Κατερίνης αφορούσε, κατά περίπτωση, τα εξής αδικήματα: εμπρησμός, διακεκριμένες φθορές, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, αντίσταση, εξύβριση, παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων κ.ά.
Δείτε τις εικόνες του Life-Events.gr από τη σημερινή συγκέντρωση…



katerini diamartyria



katerini diamartyria



katerini diamartyria
dimarxos katerinis

life-events
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατερίνη: Παρουσία του δημάρχου συγκέντρωση για τη Μακεδονία (ΦΩΤΟ)"

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Μαδούρο: Κάθε κίνηση κατά του Γκουαϊδο ή αμερικανών διπλωματών θα απαντηθεί «δυναμικά»

Κλιμακώνουν την ένταση στις σχέσεις τους με την Βενεζουέλα οι ΗΠΑ οι οποίες προειδοποίησαν την Κυριακή το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο πως «κάθε βία και εκφοβισμός» κατά της αντιπολίτευσης ή κατά του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στη χώρα θα προκαλέσει μια «δυναμική απάντηση».

«Οποιαδήποτε βία και εκφοβισμός κατά του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, του δημοκρατικού ηγέτη της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ή της ίδιας της Εθνοσυνέλευσης θα συνιστά σοβαρή επίθεση κατά του κράτους δικαίου και θα προκαλέσει δυναμική απάντηση», έγραψε στο Twitter ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ακριβώς προηγούμενη ανάρτησή του, ο Τζον Μπόλτον σημείωνε ότι «η υποστήριξη και ο έλεγχος της Κούβας στις δυνάμεις ασφαλείας και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις» του Νικολάς Μαδούρο είναι γνωστοί.

Από την πλευρά της η Ρωσία διέψευσε την παρουσία στη Βενεζουέλα Ρώσων μισθοφόρων που φέρεται ότι στάλθηκαν για να στηρίξουν τον Μαδούρο, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Την Τετάρτη, ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσινγκτον, δίνοντας διορία 72 ωρών στους αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν ότι ο σοσιαλιστής ηγέτης δεν έχει τη δικαιοδοσία να διακόπτει τις σχέσεις και να απελαύνει τους διπλωμάτες. Πάντως, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον αναγνώρισε το Σάββατο ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό αποκηρύσσοντας τον Μαδούρο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Μαδούρο: Κάθε κίνηση κατά του Γκουαϊδο ή αμερικανών διπλωματών θα απαντηθεί «δυναμικά»"

Κλειστή η Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης, εξαφανίστηκαν δρόμοι στον Ταΰγετο (φωτογραφίες)

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν σημειωθεί στην Εθνική Οδό Καλαμάτας Σπάρτης, καθώς και στο οδικό δίκτυο των χωριών του Ταϋγέτου, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν αποκοπεί.

Στην Εθνική Οδό έχει σημειωθεί μεγάλη καθίζηση σε δύο σημεία μετά την Αρτεμισία, ενώ στους δρόμους που ενώνουν τα χωριά υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, με ορισμένους κυριολεκτικά να έχουν χαθεί μέσε σε χαράδρες.

Μάλιστα, η επικινδυνότητα των σημείων είναι τόσο μεγάλη που έχει διακοπεί εντελώς η κυκλοφορία προς αυτά, ενώ κλειστή για άγνωστο διάστημα θα παραμείνει η Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης.

tharrosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή η Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης, εξαφανίστηκαν δρόμοι στον Ταΰγετο (φωτογραφίες)"

Παυλόπουλος: «Λάθος να εφησυχάσουμε πως ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού είναι παρελθόν»

«Η Ευρώπη, που υπήρξε η μήτρα της μεγάλης πολιτισμικής παράδοσης του Ανθρωπισμού, έχει όλα τα εχέγγυα, εφόσον τα συνοδεύει και η αναγκαία φρόνηση, να γίνει πλανητικού βεληνεκούς δύναμη υπεράσπισης της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, με έμφαση στον πυλώνα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προς αυτή την κατεύθυνση -και συγκεκριμένα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, συνακόλουθα δε της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος- οφείλουμε να εργασθούμε όλοι μας, τιμώντας εμπράκτως την ιερή μνήμη όλων των Εβραίων, Ελλήνων και μη, θυμάτων του Ολοκαυτώματος», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Με αφορμή τον πρόσφατο βανδαλισμό του εβραϊκού νεκροταφείου που βρίσκεται στο ΑΠΘ, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: «Εμείς στην Ελλάδα όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες πρέπει να το βλέπουμε μπροστά μας. Το ζούμε. Το ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη προχθές μέσα αυτήν την απάνθρωπη, βάρβαρη πράξη ιεροσυλίας στο παλιό εβραϊκό κοιμητήριο, στο μνημείο. Τι συνειδήσεις άραγε είναι αυτές; Τι ανθρώπινα όντα είναι εκείνα τα οποία δεν διστάζουν τούτες τις ώρες υπεράσπισης της Δημοκρατίας, του ανθρώπου και του πολιτισμού να βανδαλίζουν, τι; Τη μνήμη; Δεν βανδαλίζουν μόνο τη μνήμη, βανδαλίζουν τον πολιτισμό μας, βανδαλίζουν τον άνθρωπο, αυτό έχουν ως στόχο και αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε. Δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, πρέπει να αντισταθούμε. Πρέπει να τους πούμε καθαρά όσοι πιστεύουμε στη Δημοκρατία: Δεν θα περάσουν αυτή τη φορά, γιατί αν περνούσαν, αυτό θα ήταν πια μοιραίο για τον πολιτισμό μας και το ξέρουμε όλοι».

«Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη λίκνο πολύτιμων διδαγμάτων για το μέλλον»
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε η από αιώνων έδρα της μεγαλύτερης Εβραϊκής Κοινότητας της Διασποράς, μιας κοινότητας από τις αρχαιότερες στην Ευρώπη, «της Κοινότητας εκείνης, η οποία ήταν το εμβληματικό επίκεντρο του Σεφαραδικού Εβραϊσμού αλλά και τόπος άφατου Μαρτυρίου, εξαιτίας των ανήκουστων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, στη βάρβαρη περίοδο της ναζιστικής κατοχής».
«Ως εκ τούτου», τόνισε, «όλοι οι Έλληνες και όλος ο Ελληνισμός, καθώς και εγώ προσωπικώς, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θεωρούμε ότι εκπληρώνουμε στοιχειώδες χρέος έναντι των εν γένει Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ιδρύοντας στη Μαρτυρική Θεσσαλονίκη ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία του Ολοκαυτώματος παγκοσμίως, όπως προβλέπουν λεπτομερώς, ύστερα από σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση, οι διατάξεις του π.δ. 98/2017».
«Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργεί, προφανώς, και ως λίκνο πολύτιμων διδαγμάτων για το μέλλον», διαβεβαίωσε και εξήγησε: «Με την έννοια ότι, φυσικά μαζί με τ’ άλλα αντίστοιχα Μουσεία, ανά τον κόσμο, θα εκπέμπει, urbi et orbi, το εξής μήνυμα: Κάθε μέλος της παγκόσμιας κοινότητας έχει χρέος να θυμάται, για χάρη του ανθρώπου και της ανθρωπότητας, ότι το Ολοκαύτωμα είναι το χειρότερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που δεν πρέπει να επαναληφθεί, με κάθε κόστος».
«Το Ολοκαύτωμα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «σηματοδοτεί την απερίφραστη καταδίκη κάθε γενοκτονίας, όπου γης, κάτι που για εμάς, τους Έλληνες, προσλαμβάνει τεράστια σημασία, αφού έχουμε, ως λαός και ως έθνος, ζήσει την τραγωδία δύο γενοκτονιών: Της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας». «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να μην παραβλέπουμε ούτε να υποτιμούμε τα αίτια, που προκάλεσαν την πανανθρώπινη τραγωδία του Ολοκαυτώματος», πρόσθεσε και αναφέρθηκε ενδεικτικά στις σκέψεις ορισμένων μεγάλων διανοητών του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος αλλά και του παρόντος.
«Είναι πάντα επίκαιρη η συγκλονιστική μαρτυρία του Stefan Zweig [...] ο οποίος δικαίως χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πρωτοπόρους της Ευρωπαϊκής Ιδέας», είπε διευκρινίζοντας ότι «ο Zweig προειδοποιούσε, με μεγάλη διορατικότητα ότι ο εγκληματικός εθνικισμός θα σκοτώσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, για τον οποίο θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι» και «μόνον η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση μπορεί να διασφαλίσει την Ειρήνη και να διαφυλάξει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την πρόοδό του, επέκεινα δε να επιφέρει την "αποτοξίνωση" από το δηλητήριο του εθνικισμού».
Πάντα επίκαιρο είναι και το εξαιρετικό βιβλίο του Mark Mazower «Η Σκοτεινή Ήπειρος», πρόσθεσε συμπεραίνοντας: «Στο βιβλίο αυτό ο Mark Mazower απέδειξε ότι, δυστυχώς, η Ευρώπη στον εικοστό αιώνα "δεν ήταν η φυσική πατρίδα της ελευθερίας και της δημοκρατίας όσο ένα εφιαλτικό εργαστήρι κοινωνικού και πολιτικού πειραματισμoύ". Με αποτέλεσμα, ως το 1940 τα δημοκρατικά ιδεώδη και η αξία της δημοκρατικής διακυβέρνησης να έχουν "υποχωρήσει" δραματικά στις συνειδήσεις αρκετών ευρωπαϊκών λαών, γεγονός που ευνόησε την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού στην εξουσία».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: «Λάθος να εφησυχάσουμε πως ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού είναι παρελθόν» "

Τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος η ΝΔ

Ένα διαφορετικό λογότυπο παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η Πειραιώς ενσωμάτωσε στο λογότυπο την κάτοψη του μνημείου του ολοκαυτώματος του Βερολίνου και τα διακριτικά σήματα που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να ταυτοποιούν τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ διαμορφώνει το λογότυπό της για κάποιο σκοπό, κάτι που είχε επισημανθεί και στην παρουσίασή του από το πρόεδρο του κόμματος.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος η ΝΔ"

Τσίπρας: Πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση απέναντι στον φασισμό

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, κρατάμε «το φως που δεν κράτησαν» τα θύματά του «και την παρηγοριά δεν βρήκαν», όπως λέει ο Νίκος Γκάτσος. Τότε και τώρα αντιστεκόμαστε στο φασισμό και το μίσος», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του ολοκαυτώματος.

Σε άλλη ανάρτησή του, επίσης στο Twitter, καταδικάζει τη βεβήλωση του μνημείου των Εβραίων θυμάτων της Θεσσαλονίκης. «Η βάρβαρη βεβήλωση του μνημείου των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων της Θεσσαλονίκης, αποτελεί την τραγική υπενθύμιση ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση απέναντι στην εγκληματική ιδεολογία του φασισμού και του ναζισμού και τον αντισημιτισμό», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση απέναντι στον φασισμό"

Το ποσό που ‘δωρίζει’ η Γερμανία στη Ρωσία, 75 χρόνια μετά την επίθεση του Χίτλερ στο Λένινγκραντ

Η Γερμανία δωρίζει στη Ρωσία 12 εκατομμύρια ευρώ για την επέτειο των 75 ετών από το τέλος της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τον ναζιστικό στρατό.

Αυτή η «ανθρωπιστική χειρονομία» θα βοηθήσει στην αναβάθμιση ενός νοσοκομείου και στη δημιουργία ενός ρωσο-γερμανικού κοινοτικού κέντρου, ανέφεραν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, σε κοινή δήλωση, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο DPA, όπως σημειώνει το ρουμανικό Agerpres.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η κίνηση αυτή θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των επιζώντων του αποκλεισμού και θα συμβάλλει στην ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των λαών των δύο χωρών ως προς τις μελλοντικές διμερείς σχέσεις», σημειώνει το DPA.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας, η δωρεά αυτή δεν αρκεί για να τεθεί τέρμα στην αποκατάσταση των ανθρώπων που επλήγησαν.

«Αυτή η ανθρωπιστική πρωτοβουλία δεν κλείνει το θέμα της χορήγησης μεμονωμένων πληρωμών από τη γερμανική κυβέρνηση σε όλους τους επιζώντες του αποκλεισμού που βρίσκονται εν ζωή», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα ανακοίνωσε την απόφαση να χορηγηθούν από 2.500 ευρώ στους Εβραίους που επέζησαν της πολιορκίας του Λένινγκραντ στο πλαίσιο της βλάβης του Ολοκαυτώματος.

Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τα δυόμισι χρόνια της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τον ναζιστικό στρατό- σημερινή Αγία Πετρούπολη και δεύτερη πόλη της Ρωσίας.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ποσό που ‘δωρίζει’ η Γερμανία στη Ρωσία, 75 χρόνια μετά την επίθεση του Χίτλερ στο Λένινγκραντ"

Γιούχαραν Νοτοπούλου και Φάμελλο έξω από το Μέγαρο Μουσικής (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Έντονα αποδοκίμασαν, διαδηλωτές για τη Μακεδονία, την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Σωκράτη Φάμελλο κατά την άφιξη τους στο Μέγαρο Μουσικής για την εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στην οποία αναμένεται να προσέλθει και ο Προκόπης Παυλόπουλος.



thesstoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούχαραν Νοτοπούλου και Φάμελλο έξω από το Μέγαρο Μουσικής (ΦΩΤΟ+VIDEO)"

DW:Ένας επιζήσας του Άουσβιτς θυμάται

Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος η σημερινή. Ο Λέον Σβάρτσμπαουμ ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειάς του, που επέζησε της κόλασης του Άουσβιτς. Το μήνυμά τους προς τους Γερμανούς.
Ο σήμερα 97χρονος ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς από τον Αύγουστο του 1943 μέχρι τον Μάρτιο του 1944. Δεκαετίες ολόκληρες μετά την απελευθέρωσή του δεν είχε μιλήσει ποτέ δημοσίως για τη φρίκη που έζησε. Όταν πριν από μερικά χρόνια πέθανε η σύζυγός του, ο Λέον Σβάρτσμπαουμ αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία του.
«Το θέμα με απασχολεί καθημερινά. Γιατί σκότωσαν τους γονείς μου; Ήταν καλοί άνθρωποι. Γιατί το έκαναν αυτό; Ήταν υποχρέωση των γερμανικών αρχών να σκοτώσουν τους γονείς μου; Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει απάντηση σε αυτό. Δεν έχω απάντηση».
«Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο υπέφεραν…»
Ο ίδιος όμως τη γνωρίζει. Ήταν ο «αστείρευτος φθόνος» της πλειοψηφίας των Γερμανών έναντι των Γερμανών Εβραίων. Φθόνος που εξελίχθηκε σε ρατσισμό και μανία εξόντωσης. Αυτή είναι η σωστή απάντηση, την οποία όμως ήλπιζε να έχει ακούσει από έναν από τους δράστες, λέει ο Λέον Σβάρτσμπαουμ. Μέχρι και σήμερα όμως αυτός δεν έχει συμβεί. Από τους μη εβραίους σύγχρονους μάρτυρες της ναζιστικής θηριωδίας γνωρίζει μόνον μια αντίδραση: τη σιωπή. Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος θέλει να στείλει το εξής μήνυμα στους Γερμανούς: να επισκεφτούν τα πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης και να θυμηθούν την πρόσφατη ιστορία τους.
Ο σήμερα 97χρονος ήταν κρατούμενος στο Άουσβιτς από τον Αύγουστο του 1943 μέχρι τον Μάρτιο του 1944
Ο σήμερα 97χρονος ήταν κρατούμενος στο Άουσβιτς από τον Αύγουστο του 1943 μέχρι τον Μάρτιο του 1944
«Δεν μπορεί να διανοηθεί και να φανταστεί κανείς πόσο υπέφεραν οι άνθρωποι. Το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σε άλλο άνθρωπο με συνοδεύει μια ζωή».
Τον Ιούνιο του 1943 όλη η οικογένεια του Λέον Σβάρτσμπαουμ μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, όπου και δολοφονήθηκε. Δυο μήνες αργότερα βρέθηκε στο κολαστήριο και ο ίδιος, σε ηλικία 22 ετών. «Στο στρατόπεδο δεν υπήρχε τίποτα εκτός από πείνα, ψείρες, ξύλο και φόβο. Φόβο είχαν όλοι».
«Ήθελα να πεθάνω, αλλά δεν είχα τη δύναμη»
Για πολλές δεκαετίες προσπαθούσε απλώς να ξεχάσει τη φρίκη που έζησε: «Ήθελα να ζήσω, να ζήσω και να ξεχάσω. Όλη μου η οικογένεια δολοφονήθηκε. Σκεφθείτε να χάνετε μέσα σε μια μέρα τα αγαπημένα σας πρόσωπα. 35 άνθρωποι που αγαπούσα. Ήθελα να πεθάνω. Αλλά δεν είχα τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το κάνω».
Σήμερα ο Λέον Σβάρτσμπαουμ θεωρεί χρέος του να διηγείται την ιστορία του. Το 2016 ήταν πολιτικός ενάγων στη δίκη του πρώην φρουρού και μέλους των SS Ράινχολντ Χάνινγκ. Ο Λέον Σβάρτσμπαουμ είχε απευθυνθεί πολλές φορές με επιστολές στον λεγόμενο φρουρό του Άουσβιτς ζητώντας απαντήσεις. Ο τελευταίος δεν ανταποκρίθηκε ποτέ. Αυτή η σιωπή των δραστών και η μη παραδοχή της ενοχής τους είναι αυτή που τον ακολουθεί μια ζωή, όπως λέει. Και την οποία ξαναβίωσε κάποια στιγμή σε ένα γαμήλιο τραπέζι. «Στο τραπέζι μας καθόταν ένας άνδρας με άσπρο σακάκι. Κάποια στιγμή, αργά, γύρισε και μου είπε: ‘Εσύ πού ήσουν σύντροφε; Εγώ ήμουν στα SS'. Τότε τού είπε η γυναίκα μου: ‘Ο άνδρας μου ήταν στο Άουσβιτς'. Σηκώθηκε και έφυγε». Και μάλιστα φανερά ενοχλημένος και απογοητευμένος.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Ένας επιζήσας του Άουσβιτς θυμάται"

Θεοδωράκης: Μου πρότειναν να γίνω υπουργός ή βουλευτής Επικρατείας

Σε αποκαλύψεις για προτάσεις από μεγάλα κόμματα προχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης την Κυριακή (27.1.2019).

Σε συνέντευξή του στο LIFO ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί ότι όσον αφορά τις αποχωρήσεις Ψαριανού, Αμυρά και Δανέλλη, η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν το πρόσχημα, καθώς “εδώ και ένα χρόνο είχαμε όλοι συμφωνήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι σε ένα εθνικό θέμα δεν υπάρχει κομματική γραμμή”, ενώ “από το καλοκαίρι ήταν φανερό ότι τέσσερις θα πούμε ναι, ένας όχι και ένας το σκεφτόταν”.

Εκτιμά δε ότι αν η ΝΔ άφηνε ελεύθερους τους βουλευτές της κάποιοι θα ψήφιζαν Ναι στη Συμφωνία και αντίστοιχα στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι θα καταψήφιζαν.

“Το 15% των ψηφοφόρων της ΝΔ λένε “ναι” στην Συμφωνία. Ανάμεσά τους δεν είναι κανείς βουλευτής;” λέει χαρακτηριστικά. Καταλογίζει ακόμη “δειλία” σε όσους ενώ υποστήριζαν παλαιότερα τη Συμφωνία την καταψήφισαν και τονίζει πως “δεν μπορείς να αποφασίζεις τόσο σημαντικά θέματα με βάση ποιος κυβερνά αυτήν τη στιγμή. Γιατί όταν κυβερνά ο ”δικός σου” η ευκαιρία μπορεί να έχει χαθεί”.

Ερωτώμενος για το χρόνο διενέργειας των βουλευτικών εκλογών εκτιμά ότι “ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να πάει κούτσα – κούτσα μέχρι τον Σεπτέμβριο”, ωστόσο σημειώνει πως την απόφαση θα την πάρει τον Μάρτιο.

“Δηλαδή θα δει πώς είναι το κόμμα του, πώς είναι οι δημοσκοπήσεις, πώς είναι όλα τα ταμεία “τι άλλο μπορεί να μοιράσει – και θα αποφασίσει”, λέει.

Όσον αφορά το μέλλον του Ποταμιού, δηλώνει ότι το Ποτάμι θα κατέβει στις ευρωεκλογές, λέγοντας “δεν θα είμαστε σε άλλους συνδυασμούς. Θα είμαστε στο Ποτάμι”, ενώ εκτιμά ότι θα μπει στη Βουλή, προσθέτει όμως πως ο Φεβρουάριος θα είναι καθοριστικός μήνας. “Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι θυμωμένοι με αυτό που έχει συμβεί στο Ποτάμι και άνθρωποι που δεν είναι Ποτάμι.

Και συνεχίζει “νιώθω ότι είμαι μόνος σε αυτή την ιστορία… θα πάω σπίτι μου. Δεν θα συνεχίσω”. “Γιατί να συνεχίσω; Και αυτός είναι ο λόγος που αρνήθηκα σε άλλες στιγμές και σε πολλές στιγμές όλες αυτές τις προτάσεις. “Έλα εδώ να γίνεις υπουργός” ή “έλα εδώ να μπεις στο τάδε ψηφοδέλτιο με το Επικρατείας”.

Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που έχει ιδρύσει ένα Κίνημα, που θέλει να αντιπολιτευθεί όλο αυτό το παλιό, το σκάρτο – κατά την άποψή μου – να βρει προσωπική στέγη; Προσωπικό καταφύγιο; Να σώσει τον εαυτό του; Δεν γίνεται” δηλώνει.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Μου πρότειναν να γίνω υπουργός ή βουλευτής Επικρατείας"

Eνταση στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία: Αποδοκίμασαν τον Παυλόπουλο! [βίντεο]

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν περίπου 400 πολίτες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής, σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τον αστυνομικό φραγμό λίγα μέτρα πιο κάτω από το Μέγαρο, στη συμβολή των οδών Κάλλας και 25ης Μαρτίου και εκεί ξεκίνησε ένταση.

Οι δεκάδες πολίτες διαμαρτύρονται για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή πριν λίγες ημέρες και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι διαδηλωτές μάλιστα φωνάζουν συνθήματα κατά του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο αποδοκίμασαν έντονα και ήθελαν να σπάσουν τον φραγμό των ΜΑΤ για να πλησιάσουν στο σημείο. Ετσι, ο Προκόπης Παυλόπουλος μπήκε από την πίσω πόρτα.

Μικροένταση υπήρξε όταν τρία άτομα προσπάθησαν να κινηθούν προς το Μέγαρο Μουσικής με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή συμπλοκή με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές είναι χωρισμένοι σε δύο σημεία του δρόμου. Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων για να απομακρύνει τον κόσμο και εκεί υπήρξε και νέα ένταση.

Ο κόσμος παραμένει στο σημείο και συνεχίζει να φωνάζει συνθήματα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους δεκάδες αστυνομικούς να φρουρούν το σημείο. Λίγο μετά τις 20:00 η ένταση φούντωσε ξανά.

Πληροφορίες και βίντεο από το thestival.gr, το thessnews.gr, το voria.gr και το seleo.gr:














Διαβάστε Περισσότερα » "Eνταση στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία: Αποδοκίμασαν τον Παυλόπουλο! [βίντεο] "

Γαλλία: Μετά τα «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν στους δρόμους τα «κόκκινα φουλάρια»

Μερικές χιλιάδες "κόκκινα φουλάρια" συγκεντρώθηκαν σήμερα, υπό βροχή, την Πλας ντε λα Νασιόν στο Παρίσι για "να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τους θεσμούς" απέναντι στη βία που σημάδεψε τις κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων" τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι οργανωτές αυτής της κινητοποίησης εκτιμούσαν ότι "τουλάχιστον 10.000" άνθρωποι θα συμμετείχαν, καθώς μέχρι σήμερα το πρωί τόσοι είχαν δηλώσει μέσω του Facebook την πρόθεσή τους να κατέβουν στους δρόμους.

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ναι στη δημοκρατία, όχι στην επανάσταση", κρατούσαν γαλλικές και λιγοστές ευρωπαϊκές σημαίες. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με συνθήματα όπως "Αγαπώ τη δημοκρατία μου" και "Σταματήστε τις βιαιοπραγίες".

Οι συμμετέχοντες αναποκρίθηκαν σε "ένα κάλεσμα προς τη σιωπηλή πλειοψηφία που έμεινε κλεισμένη στο σπίτι της εδώ και δέκα εβδομάδες". Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση αυτή ανήκε σε έναν μηχανικό από την Τουλούζη, τον Λοράν Σουλιέ, ο οποίος έριξε την ιδέα μέσω του Facebook στα μέσα Δεκεμβρίου. Την πρότασή του υιοθέτησε η συλλογικότητα "κόκκινα φουλάρια", η οποία δημιουργήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αποκλεισμούς των δρόμων. Μοναδική προϋπόθεσή της, να μην οργανωθεί μια διαδήλωση υπέρ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αλλά, ευρύτερα, υπέρ της Δημοκρατίας.

"Δεν θέλω να δω τη χώρα μου να οδηγείται προς τη δικτατορία", δήλωσε χαρακτηριστικά μια συνταξιούχος τραπεζική υπάλληλος, η 63χρονη Κριστίν από το Βιλπαριζί. "Όλοι οι ακραίοι δίνουν πολύωρες συνεντεύξεις και βλέπουμε την άνοδο του εξτρεμισμού παντού στην Ευρώπη, με ηγέτες κρατών όπως ο (πρόεδρος των ΗΠΑ) Τραμπ που θέλουν να δουν την Ευρώπη να διαλύεται", σχολίασε.

Πολλά "κόκκινα φουλάρια" δηλώνουν ότι συμμερίζονται ορισμένα από τα αιτήματα των "κίτρινων γιλέκων", όμως απορρίπτουν τη βία "εναντίον των θεσμών", όπως είπε χαρακτηριστικά μια 62χρονη νοσοκόμα σε δημόσιο νοσοκομείο, η Μαρί-Λιν.

"Δεν πρόκειται για μια διαδήλωση εναντίον των κίτρινων γιλέκων. Είναι μια διαδήλωση για να τους πούμε: έχετε αιτήματα, τα ακούμε, όμως ο ο δρόμος δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να συζητήσουμε, δεν γίνεται να μπλοκάρουμε τη χώρα και την οικονομία επειδή θεωρούμε ότι ο πρόεδρος έχει χάσει τη νομιμοποίησή του", σημείωσε εξάλλου ο γερουσιαστής του LREM Φρανσουά Πατριά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Μετά τα «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν στους δρόμους τα «κόκκινα φουλάρια»"

Γιάννενα: Η στιγμή που φωτιστικό πέφτει στο κεφάλι του δημάρχου – Απίθανες σκηνές στην αίθουσα – video

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας είπε να βγάλει λόγο, αλλά όπως αποδείχθηκε στάθηκε κάτω από το πιο ακατάλληλο σημείο. Πάνω λοιπόν που έλεγε για τη σημασία της δημοκρατίας στη χώρα μας...

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων έχει πάρει τη θέση του μπροστά στην πρωτοχρονιάτικη πίτα, που έφερε φίλους και συνεργάτες στην ίδια αίθουσα στο Κουτσελιό και βγάζει λόγο πριν την κοπή, εξάροντας τον ρόλο και το έργο των Πολιτιστικών Συλλόγων. Όλα κυλούν μέσα σε ευχάριστο και ζεστό κλίμα.

Μέχρι τη στιγμή που το προστατευτικό του φωτιστικού φεύγει από το ταβάνι και καταλήγει αρχικά στο κεφάλι του δημάρχου και εν συνεχεία στο πάτωμα! Ο Θωμάς Μπέγκας αιφνιδιάστηκε όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι αλλά από τη στιγμή που δεν σημειώθηκε τραυματισμός, όλοι αντιμετώπισαν το συμβάν με χιούμορ.

“Μου θύμισε ταινία του Βέγγου” έλεγαν κάποιοι μετά το τέλος της περιπέτειας του δημάρχου. Ο ίδιος ανακουφισμένος συνέχισε με την κοπή πίτας, που σίγουρα θα του μείνει αξέχαστη. Ο κύριος Μπέγκας δεν έχασε την καλή του διάθεση και επισκέφθηκε τα πηγαδάκια που είχαν στηθεί.

Για την ιστορία, την ώρα της πτώσης του φωτιστικού, ο δήμαρχος έλεγε: “πιστεύουμε πάρα πολύ στους πολιτιστικούς συλλόγους, διότι αυτοί είναι ένα κύτταρο δημοκρατίας”. Αμέσως μετά, στο βίντεο ακούγονται φωνές, βλέπουμε τις γυναίκες που βρίσκονταν στο πλάι του κυρίου Μπέγκα να κρατούν τα κεφάλια τους και η λήψη ολοκληρώνεται…

Το βίντεο με τα όσα έγιναν στην αίθουσα



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννενα: Η στιγμή που φωτιστικό πέφτει στο κεφάλι του δημάρχου – Απίθανες σκηνές στην αίθουσα – video"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news