facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Φωτιά στην Πεντέλη: Στη μάχη με τις φλόγες και ο στρατός με 150 κομάντος

Ο στρατός πρόκειται να συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην Πεντέλη που είναι εκτός ελέγχου και στέλνει 150 κομάντος για να δώσουν μάχη με τις φλόγες, που έχουν μετατρέψει σε στάχτη πολλά στρέμματα.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Mega, θα σταλούν 150 κομάντος από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών.

Παράλληλα, ο στρατός θα διαθέσει και αριθμό λεωφορείων για την εκκένωση κατοίκων, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, αν η πυρκαγιά πάρει ακόμα πιο άσχημη τροπή.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Πεντέλη: Στη μάχη με τις φλόγες και ο στρατός με 150 κομάντος"

Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στην Μεγαλόπολη - Διεκόπη η κυκλοφορία στον κόμβο Λεύκτρου - Σπάρτης

Δύσκολη νύχτα η αποψινή τόσο για τους κατοίκους της Πεντέλης και των γύρω περιοχών, λόγω των μεγάλων διαστάσεων που έχει λάβει η φωτιά, όσο και για κατοικους σε άλλα μέρη της χωράς.

Έκτακτα κυκλοφορικά μέτρα έλαβε η αστυνομία στον νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας στον κόμβο Λεύκτρου - Σπάρτης, λόγω της φωτιάς στην περιοχή Ρούτσι, του δήμου Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί, για λόγους ασφαλείας, η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στον κόμβο Λεύκτρου -Σπάρτης.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων για Σπάρτη θα πραγματοποιείται από τις παλαιές εθνικές οδούς Τρίπολης - Σπάρτης και Καλαμάτας -Σπάρτης.

Όσον αφορά το μέτωπο της φωτιάς, εξακολουθεί να καίει δασική έκταση, ενώ οι ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την περιορίσουν, ώστε να μην επεκταθεί σε γειτονικές δασικές εκτάσεις.

Στη Μεγαλόπολη, επιχειρούν 75 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες ομάδες και 18 οχήματα και αναμένεται τις επόμενες ώρες να ενισχυθούν με νέες δυνάμεις .

Αμαλιάδα: Κατασβέσθη η φωτιά στην περιοχή Μαρκόπουλο

Κατασβέσθη, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μαρκόπουλο, του δήμου Πηνειού, στην Ηλεία.

Στο σημείο επιχείρησαν για περισσότερες από έξι ώρες 30 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, ενώ δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν συνεχείς ρίψεις νερού.

Αυτή τη στιγμή, με ανησυχία αντιμετωπίζονται τα πύρινα μέτωπα σε Λακωνία, και Φθιώτιδα.

Στη Μάνη, ειδικότερα, επιχειρούν 65 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρου και εννέα οχήματα.

Στην Ελάτεια Φθιώτιδας επιχειρούν 36 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρο και 13 οχήματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στην Μεγαλόπολη - Διεκόπη η κυκλοφορία στον κόμβο Λεύκτρου - Σπάρτης"

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Μεγαλόπολη

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα στην περιοχή Ρούτσι του δήμου Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, ενώ δεν κινδυνεύουν κατοικίες.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που καίει δασική έκταση και εκτείνεται αρκετά μέτρα. Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και εννέα οχήματα.

Το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα, τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού αλλά όταν έπεσε το φως της ημέρας, αποσύρθηκαν.

Εξάλλου, κατασβέσθη η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Αφάνια, στην Σκάλα Λακωνίας. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν για περίπου οκτώ ώρες, 64 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Μεγαλόπολη"

Φωτιά στην Πεντέλη: Απίστευτα μεγάλη η έκταση – Καίει το βουνό από άκρη σε άκρη

Η φωτιά που καίει στην Πεντέλη από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (19.7.2022) είναι ορατή από πολλά σημεία της Αττικής, με τις εικόνες να συγκλονίζουν καθώς αποτυπώνουν το μέγεθός της και τα πολλά μέτωπά της.

Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται το μέγεθος της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη, λόγω της οποίας οι Αρχές αναγκάστηκαν να ζητήσουν μέσω του 112 την εκκένωση του Ντράφι, της Ανθούσας, της Διώνης και του Δασαμαριού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό η φωτιά στην Πεντέλη εξελίσσεται στον ορεινό όγκο και επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων με 28 Ρουμάνους πυροσβέστες και 60 πυροσβεστικά οχήματα. Νωρίτερα, επιχειρούσαν και 15 αεροσκάφη αλλά και 9 ελικόπτερα, όμως καθηλώθηκαν από τη στιγμή που βράδιασε.
 
Δείτε εικόνες και βίντεο της φωτιάς στην Πεντέλη:

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Πεντέλη: Απίστευτα μεγάλη η έκταση – Καίει το βουνό από άκρη σε άκρη"

Πολιτική Προστασία: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη

Μετά την μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη και την προειδοποίηση του κ. Κολυδά για περαιτέρω αύξηση των ανέμων η Πολιτική Προστασία εξέδωσε τον κίνδυνο πυρκαγιάς για αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
– Περιφέρεια Κρήτης
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ο χάρτης

mononews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη"

Φωτιά στην Πεντέλη: Εκκενώνεται το Νοσοκομείο Παίδων

Η φωτιά που καίει στην Πεντέλη από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (19.7.2022) αναγκάζει τις Αρχές να εκκενώσουν το Νοσοκομείο Παίδων της περιοχής, στο οποίο βρίσκονται 36 παιδιά και 19 άτομα προσωπικό.

Τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης θα μεταφερθούν στο αντίστοιχο «Αγία Σοφία» κοντά στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η εντολή για εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης δόθηκε από το υπουργείο Υγείας, καθώς οι φλόγες το πλησιάζουν. Ήδη ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης 36 παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτό αλλά και τα 19 άτομα του προσωπικού. Τα παιδιά θα μεταφερθούν με πούλμαν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Στο Παίδων Πεντέλης μετέβη ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, με στελέχη του ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ, όπου και συντονίζουν την ασφαλή εκκένωση.

Τελικά, λίγο μετά τις 21:30 ολοκληρώθηκε η μεταφορά των παιδιών και του προσωπικού στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».
 
Εκκενώθηκε και το Αναρρωτήριο Πεντέλης

Σημειώνεται, επίσης, ότι εκκενώθηκε και το Αναρρωτήριο Πεντέλης, στο οποίο νοσηλεύονται 34 παιδιά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Πεντέλη: Εκκενώνεται το Νοσοκομείο Παίδων"

Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη: Καίγονται σπίτια – Εκκενώθηκε το Αστεροσκοπείο – Μήνυμα να φύγει ο κόσμος από την Ανθούσα

Εξαπλώνεται η πύρινη λαίλαπα στην Πεντέλη εν μέσω ισχυρών ανέμων που προκαλούν ανησυχία για την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ έχουν αρχίσει να καίγονται οι εξωτερικοί χώροι σε κάποια σπίτια. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνιγκτική στο Ντράφι.

«Η φωτιά είναι ανεξέλεκτη... Υπάρχουν υλικές ζημιές, οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές των σπιτιών. Έχουν καεί σπίτια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακόμα εικόνα για τον ακριβή αριθμό», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης.

Μάλιστα, πριν από λίγο στάλθηκε μήνυμα από το 112 να εκκενωθεί και η Ανθούσα και οι κάτοικοι να πάνε προς τον Γέρακα.

Επίσης μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Διώνη και Δασαμάρι να εκκενώσουν τώρα προς Παλλήνη λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Νωρίτερα το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους σε: Πεντέλη, Ντράφι, Νέα Πεντέλη, Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη και Διώνη να είναι σε ετοιμότητα για τη φωτιά, ενώ στη συνέχεια δόθηκε εντολή εκκένωσης από το Ντράφι προς Παλλήνη.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται ότι τα εναέρια μέσα θα κάνουν ρίψεις από αέρος μέχρι και τις 21.10 το βράδυ, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι άνεμοι είναι θυελλώδεις και φτάνουν στα 6 μποφόρ, ενώ υπάρχουν ριπές ανέμου μέχρι και 60 χλμ. ανά ώρα.

Σύμφωνα με Εθνικό Αστεροσκοπείου Αθηνών-Meteo.gr:

-Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

– Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 – 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10 %, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.

– Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

– Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

Εκκενώθηκε το Αστεροσκοπείο

Ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος έκανε γνωστό, μιλώντας στο ΕΡΤ ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών.

«Ήρθε μήνυμα από το 112 να είμαστε σε επιφυλακή όσοι βρισκόμασταν στην περιοχή. Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση ο Πρόεδρός μας για να απομακρυνθούμε από το σημείο» τόνισε ο κ. Γιάνναρος.

«Όταν έφευγα από το σημείο, οι φλόγες καβαλούσαν την πλαγιά προς το Ντράφι. Δεν έχω όμως εικόνα για σπίτια» πρόσθεσε.

Εκτίμησε δε ότι οι άνεμοι θα υποχωρήσουν προς το βράδυ, ωστόσο από τις 03.00 με 04:00 το πρωί αναμένονται εκ νέου ισχυροί άνεμοι που θα φθάνουν ακόμα και τα 6 μπροφόρ. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ριπές ανέμου παραμένουν.

Νωρίτερα ο κ. Γιάνναρος ενημέρωνε με ανάρτησή του στο Facebook ότι οι εργαζόμενοι αποχωρούν από τις εγκαταστάσεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σε ποια σημεία διακόπηκε η κυκλοφορία

Σε διακοπή της κυκλοφορίας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ σε δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

-Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση 'Αγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Επιπρόσθετα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία και:

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη: Καίγονται σπίτια – Εκκενώθηκε το Αστεροσκοπείο – Μήνυμα να φύγει ο κόσμος από την Ανθούσα"

Αυξήθηκαν για δεύτερη φορά οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 αυξήθηκαν για δεύτερη φορά σήμερα, όπως δείχνoυν τα στοιχεία στον ιστότοπο του αγωγού, με ροές 23.681 kwh/h μεταξύ 17.00 και 19.00 ώρα Ελλάδος.

Οι ωριαίες ροές μέσω του αγωγού, που είναι η κύρια πηγή φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ήταν μηδενική από τις 11 Ιουλίου, όταν άρχισε η διάρκειας 10 ημερών συντήρηση του αγωγού

Μια παρόμοια αιχμή παρατηρήθηκε πριν από δύο ώρες, όταν οι ροές εκτινάχθηκαν από το μηδέν στις 27.137 kwh/h για μια ώρα πριν από τις 15.00 ώρα Ελλάδος.

Οι ροές πριν από τη διακοπή λειτουργία του αγωγού ανέρχονταν σε 29 εκατομμύρια kwh/h, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 40% της πλήρους δυναμικότητας του αγωγού.

Ρώσοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι ο Nord Stream 1 θα επαναλειτουργήσει την Πέμπτη

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, θα ξαναρχίσουν στην ώρα τους την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια εξαγωγής.

Ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω του οποίου πραγματοποιείται το 30% και πλέον των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στις 11 Ιουλίου για διάστημα δέκα ημερών για την ετήσια συντήρηση του.

Νωρίτερα σήμερα, η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει μετά τις εργασίες συντήρησης.

Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν στο Reuters ότι ο αγωγός αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία του εγκαίρως, αλλά με μειωμένη τη δυναμικότητά του, που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.

Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου κατά 40% τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος καθυστερήσεις σε σχέση με την επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens Energy που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.

«Αυτές (η Gazprom) θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την 11η Ιουλίου» δήλωσε μια από τις πηγές σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από την Πέμπτη.

Η εφημερίδα Kommersant έγραψε χθες, επικαλούμενη άτομα που είναι γνώστες του θέματος, ότι ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα αεροπορικώς στην Γερμανία στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των επισκευαστικών εργασιών.

Μια από τις πηγές ανέφερε ότι η τουρμπίνα είναι αδύνατον να εγκατασταθεί εκ νέου έως τις 21 Ιουλίου. Η εταιρεία Gazprom και Nord Stream 1, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν το ζήτημα.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυξήθηκαν για δεύτερη φορά οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1"

Δραματική η κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο – Αναβάλλονται από χειρουργεία μέχρι μεταμοσχεύσεις και βιοψίες

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, από απλά χειρουργεία μέχρι μεταμοσχεύσεις και βιοψίες, αναβάλλονται λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Ο διευθυντής της Δ` Παθολογικής Κλινικής, καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος μίλησε για το θέμα στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Πολλά χειρουργεία αναβάλλονται και το αναισθησιολογικό τμήμα παραμένει όχι μόνο ακέφαλο αλλά και με τεράστια υποστελέχωση αν σκεφτεί κανείς ότι απ’ τις 25 θέσεις, αυτή τη στιγμή λειτουργούν οκτώ», σχολίασε μεταξύ άλλων.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματική η κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο – Αναβάλλονται από χειρουργεία μέχρι μεταμοσχεύσεις και βιοψίες"

Καιρός: Ο καύσωνας θα «λιώνει» τη Δυτική Ευρώπη έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

Ο καύσωνας στη δυτική Ευρώπη φαίνεται ότι θα κορυφωθεί σήμερα Τρίτη, όμως οι θερμοκρασίες ενδέχεται να παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα των κανονικών για την εποχή μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), επισημαίνοντας ότι τέτοια φαινόμενα μπορεί να εμφανίζονται συχνότερα στο μέλλον.

«Το ερώτημα που θέτουν όλοι είναι, πότε θα τελειώσει όλο αυτό;» είπε ο Ρόμπερτ Στεφάνσκι, ο επικεφαλής των Εφαρμοσμένων Κλιματικών Υπηρεσιών του WMO. «Δυστυχώς, εξετάζοντας όλα τα μοντέλα από τους συνεργάτες μας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, πιθανότατα δεν θα τελειώσει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε.

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ ζέστης, με 40 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που οι πυροσβέστες στη νοτιοδυτική Γαλλία δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές, εν μέσω του καύσωνα που πλήττει την περιοχή.

Ο Στεφάνσκι είπε ότι η θερμοκρασία θα κορυφωθεί σήμερα, αλλά τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

λον1

λον2

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας, προειδοποίησε ότι στο μέλλον ο κόσμος θα βιώνει «πολύ περισσότερους καύσωνες», λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Στο μέλλον αυτού του είδους οι καύσωνες θα είναι κάτι το φυσιολογικό και θα βλέπουμε ακόμη πιο ακραίες συνθήκες, είπε ο Τάαλας, που φορούσε κοντομάνικο πουκάμισο και μια κυανέρυθρη γραβάτα, για να καταδείξει την τάση της αύξησης της θερμοκρασίας.

Άλλα στελέχη του WMO, στην ίδια ενημέρωση, είπαν ότι αναμένουν ότι θα αυξηθούν οι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα, ενώ θα αυξηθεί και η πίεση στα συστήματα υγείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καιρός: Ο καύσωνας θα «λιώνει» τη Δυτική Ευρώπη έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας"

Εκκενώθηκαν Ντράφι και Ανθούσα, εφιαλτική νύχτα στην Πεντέλη

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στην Πεντέλη, με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο να έχουν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον δύο μέτωπα με έκταση χιλιομέτρων, ένα που κινείται προς Ανθούσα και ένα δεύτερο που κινείται προς Νταού. Οι εστίες είναι πολλές και διάσπαρτες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι 5-6 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Μήνυμα του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Ανθούσα, ώστε να εκκενώσουν άμεσα προς Γέρακα, και σε όσους βρίσκονται σε Διώνη και Δασαμάρι ώστε να εκκενώσουν προς Παλλήνη. Νωρίτερα, επίσης μήνυμα του 112 κάλεσε όσους βρίσκονται στο Ντράφι να εκκενώσουν προς Παλλήνη

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η φωτιά έχει μπει στο Ντράφι καίγοντας σπίτια πάνω από τις οδούς Αχαιών και Σοφοκλέους.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και τα 36 νοσηλευόμενα παιδιά μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Εγκλωβισμένα άτομα δεν έχουν αναφερθεί στην περιοχή.

Νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, ενώ για λόγους ασφαλείας ζητήθηκε από τους εργαζόμενους του Αστεροσκοπείου να απομακρυνθούν προληπτικά από τις εγκαταστάσεις και να αποχωρήσουν από το κτίριο. Τονίζεται ωστόσο πως δεν συντρέχουν λόγοι πανικού.

Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις: πάνω από 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς επίσης 60 οχήματα. Επίσης, συμμετείχαν 24 εναέρια μέσα (15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα) όσο το επέτρεπε το φως της μέρας. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις από πολλές περιφέρειες της χώρας, μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές αρχές και τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς είναι σε ετοιμότητα, ενώ δίνεται μάχη με τον χρόνο καθώς μόλις πέσει το σκοτάδι δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν εναέρια μέσα. 

Η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 58 οχήματα και 150 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ προς συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς ορεινό όγκο Πεντέλης. Καίει δασική έκταση (πουρνάρι και πεύκα) και χαμηλή βλάστηση πάνω από το Ντράφι (βόρεια πλευρά Ντράφι - περιοχή Βαγιάτι).

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σε διακοπή της κυκλοφορίας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

-Περιφερειακή Οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση Άγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκενώθηκαν Ντράφι και Ανθούσα, εφιαλτική νύχτα στην Πεντέλη "

Μωβ μέδουσες: Σε αυτές τις παραλίες της Αττικής έχουν εντοπιστεί – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Οι μωβ μέδουσες έχουν εμφανιστεί σε πολλές παραλίες της Αττικής και γι’ αυτό η Περιφέρεια συνεχίζει την ενημερωτική της εκσταρτεία στους πολίτες. 

Εθελοντές έχουν διανείμει ενημερωτικά φυλλάδια με σαφείς οδηγίες προστασίας και αντιμετώπισης του τσιμπήματος σε περιοχές που έχουν αναφερθεί κρούσματα και συγκεκριμένα στις εξής: ‘Αλιμος, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα-Βάρη-Βάρκιζα, Αγ. Μαρίνα-Κορωπί, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, ‘Αρτεμις-Λούτσα, Ραφήνα, Ν. Μάκρη, Μαραθώνας. 

Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας σε περίπτωση τσιμπήματος:

1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας, καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.

4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες.

7. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μωβ μέδουσες: Σε αυτές τις παραλίες της Αττικής έχουν εντοπιστεί – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν"

Φωτιά κοντά στο Νταού Πεντέλης

Φωτιά ξέσπασε κοντά στο Νταού Πεντέλης, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην περιοχή.

Η εστία είναι μεγάλη και καίει στα σύνορα της Πεντέλης με το Πικέρμι. Στο σημείο έσπευσαν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, καθώς επίσης 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Ωστόσο πολύ σύντομα ενισχύθηκαν. 

Πλέον επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. 

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός: “Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να την ελέγξουμε. Καίει αρκετά έξω από το Ντράφι και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι τις 9 το βράδυ”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά άρχισε βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς ορεινό όγκο Πεντέλης. Είναι ακόμη ψηλά, σε δασική έκταση (πουρνάρι και πεύκα) πάνω από το Ντράφι (βόρεια πλευρά Ντράφι – περιοχή Βαγιάτι). 

Στην Πεντέλη, η Πυροσβεστική αυτή την ώρα έχει να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα: ένα μέτωπο που κινείται αργά προς το βουνό και ένα δεύτερο (το δύσκολο μέτωπο) που κινείται νότια προς Ντράφι – Νέα Πεντέλη. Αναμένεται να δοθεί εντολή εκκένωσης από Ντράφι προς Παλληνη.

Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 απεστάλη στους κατοίκους των γύρω περιοχών για να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. 

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. 

Πολλοί είναι οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ανθούσας.

Η φωτιά είναι ορατή από πολλές περιοχές των Βορείων Προαστίων, όπως το Μαρούσι, ο Γέρακας και τα Μελίσσια.

Μέχρι τις 18:00 σήμερα εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά κοντά στο Νταού Πεντέλης"

Μεγάλες ουρές και αναμονή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω έλλειψης προσωπικού - Δείτε φωτογραφίες

Μεγάλες ουρές έχουν σχηματιστεί αυτή την ώρα στο κτίριο των αναχωρήσεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αρκετοί από τους ταλαιπωρημένους ταξιδιωτες έχουν καθίσει στο πάτωμα του χώρου αναχωρήσεων μαζί με τις αποσκευές τους περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους προκειμένου να τους γίνει ο έλεγχος των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έλλειψη προσωπικού από τον έλεγχο και τη διαχείριση επιβατών έως τους αεροσυνοδούς. Οι εικόνες στο Διεθνή Αερολιμένα δεν θυμίζουν σε τίποτα το αεροδρόμιο των τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, όπου οι εικόνες ήταν με ελάχιστα άτομα που ταξίδευαν εκείνη την περίοδο.

Δείτε φωτογραφίες:

IMG_8720

IMG_8726

IMG_8722

IMG_8723

IMG_8718

IMG_8719

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλες ουρές και αναμονή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω έλλειψης προσωπικού - Δείτε φωτογραφίες"

ΟΑΣΘ: Εξάωρη στάση εργασίας την Τετάρτη (20/07)

Στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη, από τις 10 το πρωί ώς τις 4 μετά το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), κάνοντας λόγο για αδιαφορία και εμπαιγμό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των αιτημάτων τους.

Αναφερόμενη στην αυριανή στάση εργασίας, η διοίκηση του ΟΑΣΘ κάνει λόγο, σε σημερινή ανακοίνωσή της, για «μια ακόμη παράνομη και ανυπόστατη “κινητοποίηση” σε βάρος των επιβατών και της Θεσσαλονίκης», υποστηρίζει ότι το συνδικάτο των εργαζομένων συνεχίζει να ταλαιπωρεί άδικα τους πολίτες και το καλεί «να αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία που χρηματοδοτεί τον ΟΑΣΘ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΣΘ: Εξάωρη στάση εργασίας την Τετάρτη (20/07)"

ΕΕ: Εναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι μία ιστορική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος την Κομισιόν. «Αυτό το περίμεναν επί τόσο καιρό οι πολίτες σας και το αξίζουν», πρόσθεσε.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια προς ένταξιν χώρα από το 2005 και η Αλβανία από το 2014

imerisia 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Εναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία "

Εβδομαδιαία αύξηση θανάτων κατά 8,7% - 30 νεκροί την ημέρα - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ [πίνακας]

Στις 148.435 ανήλθαν οι νέες μολύνσεις από κορωνοϊό την εβδομάδα 11 έως 17 Ιουλίου. Το ίδιο διάστημα, έχασαν τη ζωή τους 211 ασθενείς με CoViD, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 8,7% σε σύγκριση με την εβδομάδα 4 έως 10 Ιουλίου. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επιδημιολογική έκθεση που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα σημερινά στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

    11 έως 17 Ιουλίου   4 έως 10 Ιουλίου
Κρούσματα εβδομάδας  148.435 339.159 
Σύνολο κρουσμάτων  4.210.771 4.058.998   
Νέοι θάνατοι   200 + 11* 194
Σύνολο θανάτων 30.707   30.496       
Διασωληνωμένοι 115  109
Εισαγωγές ανά ημέρα    363   327
Σύνολο τεστ PCR  11.887.061 11.786.505    
Σύνολο rapid tests   75.751.602 74.897.970 
Τεστ εβδομάδας  954.188   963.675
Τεστ ημέρας  136.321 137.667
Θετικότητα τεστ  15,56%   16,12%    
Επαναλοιμώξεις (στο σύνολο)  18% 17%

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID1Από το σύνολο των κρουσμάτων.

  • 59.876 καταγράφηκαν στην Αττική.
  • 14.245 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 7.194 από την Ανατολική Αττική.
  • 9.185 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
  • 2.396 από τη Δυτική Αττική.
  • 8.279 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
  • 17.102 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
  • 7.549 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
  • 7.140 από τον Πειραιά.
  • 941 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » " Εβδομαδιαία αύξηση θανάτων κατά 8,7% - 30 νεκροί την ημέρα - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ [πίνακας]"

Ακάρ προς ΗΠΑ: Ελπίζουμε πως δεν θα παίξουν το «παιχνίδι» ορισμένων Αμερικανών κοινοβουλευτικών για την πώληση των F-16

Την ελπίδα της πως οι ΗΠΑ δεν θα παίξουν το «παιχνίδι» ορισμένων Αμερικανών κοινοβουλευτικών για την πώληση των F-16 εκφράζει η Τουρκία όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας. Ο Χουλουσί Ακάρ προέβη σε δηλώσεις μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου που δημιουργεί ένα νέο εμπόδιο σε τυχόν αγορά των μαχητικών από την Τουρκία, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Πρακτορείο Reuters.

Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατασκευής Lockheed Martin και εξοπλισμό εκσυγχρονισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως υποστηρίζει την πώλησή τους και ο Τούρκος ομόλογός του είπε πως πιστεύει ότι θα περάσει έπειτα από συνομιλίες με τον Μπάιντεν.

Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση στην Άγκυρα εκτός εάν η κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας επίσης μια περιγραφή συγκεκριμένων βημάτων που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται για παράνομες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

«Οι συνομιλίες για την πώληση των μαχητικών συνεχίζονται»

Σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα του Reuters, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες για την πώληση των μαχητικών συνεχίζονται και η Τουρκία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, προσθέτοντας πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ γνωρίζουν τη σημασία της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ως συμμάχου στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και στο θέμα της μετανάστευσης.

«Ενώ αυτή είναι η κατάσταση, πώς μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Ένας κοινοβουλευτικός, μια ομάδα βγαίνει και ανακατεύει τα πράγματα μέσω κάποιας χειραγώγησης και παραπληροφόρησης» επεσήμανε ο Ακάρ. «Περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παίξουν αυτό παιχνίδι» συμπλήρωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ακάρ απέρριψε οποιουσδήποτε όρους για μια ενδεχόμενη πώληση των μαχητικών.

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει θέμα προϋποθέσεων όπως ”σου δίνω αυτό, αλλά δεν θα κάνεις αυτό”» είπε. «Ευχόμαστε να επικρατήσει η κοινή λογική», είπε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ προς ΗΠΑ: Ελπίζουμε πως δεν θα παίξουν το «παιχνίδι» ορισμένων Αμερικανών κοινοβουλευτικών για την πώληση των F-16"

Δραματική έκκληση ΠΟΥ στην Ευρώπη: Επαναφέρετε τις μάσκες για να μην έρθουν σκληρά μέτρα το φθινόπωρο

Ο εφιάλτης του κορονοϊού είναι εδώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες και ζήτησε έστω την επαναφορά της μάσκας αφού η υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον σαρώνει στο νέο κύμα της Covid-19 στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να επαναφέρουν μέτρα όπως η χρήση μάσκας για να αποφύγουν την αναγκαιότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων το φθινόπωρο και τον χειμώνα».

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Χανς Κλούγκε καλεί τις χώρες της Ευρώπης να αναλάβουν δράση τώρα για να αποτρέψουν την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, καθώς η υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον κερδίζει έδαφος.

Περί τα τρία εκατομμύρια νέα κρούσματα της Covid καταγράφηκαν στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, που αντιστοιχούν στο ήμισυ του συνόλου των κρουσμάτων παγκοσμίως. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία διπλασιάσθηκε κατά την ίδια περίοδο και 3.000 άνθρωποι καταλήγουν από την νόσο κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων … την ώρα που η κοινωνία λειτουργεί σχεδόν όπως πριν», είπε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δράση των πανδημικών σταθεροποιητών, όπως είναι η δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου, πριν από την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων το φθινόπωρο, καθώς και την προώθηση της χρήσης μάσκας και του εξαερισμού.

Αυτά τα μέτρα σταθεροποίησης της πανδημίας θα πρέπει να εφαρμοσθούν τώρα για να αποφευχθούν αυστηρότερα μέτρα, προειδοποίησε. «Δεν πιστεύω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για την κήρυξη lockdown», είπε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματική έκκληση ΠΟΥ στην Ευρώπη: Επαναφέρετε τις μάσκες για να μην έρθουν σκληρά μέτρα το φθινόπωρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news