facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Παραμένει το χάσμα ανάμεσα σε Βρυξέλλες και AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε αργά σήμερα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένει το χάσμα ανάμεσα σε Βρυξέλλες και AstraZeneca"

Κύπρος: 3 νεκροί και 128 νέα κρούσματα κορονοϊού

Τρεις θανάτους και 128 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Τετάρτη (27/01) το υπουργείο Υγείας στην Κύπρο.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από Covid-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 193, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε 30.380.

155 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 52 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 12.133 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 3 νεκροί και 128 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Ανοιχτά καταστήματα και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου

Ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα την Κυριακή 31 Ιανουαρίου. ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός με τις τεράστιες ουρές που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Συγκεκριμένα, σε τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Ανάπτυξης, αποφασίστηκε πως όσοι καταστηματάρχες θέλουν, μπορούν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους στις 31/1, καθώς υπάρχει αρκετός κόσμος που κατακλύζει καθημερινά τους δρόμους για τις αγορές του.

Μάλιστα, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, πρόκειται για ένα μέτρο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός που ενδεχομένως να υπάρξει το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται, πως το ωράριο των καταστημάτων είναι προαιρετικό και είναι μεταξύ 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

Διευκρινίζεται, πως η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του. Θα έχει περιθώριο δύο ωρών για να πραγματοποιήσει κάθε εμπορική του συναλλαγή, με αφετηρία την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

duo anoigma katasthmatwn apofash

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτά καταστήματα και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου"

Επεισόδια στο Μενίδι: Επίθεση με μολότοφ σε αστυνομικούς - 35 προσαγωγές

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο Μενίδι, όταν μια ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες και μολότοφ σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες λίγο πριν τις 08.30 το βράδυ της Τετάρτης, μια ομάδα ατόμων που είχε συγκεντρωθεί στην οδό Λιοσίων 42, στο ύψος του Δημοτικού σχολείου στο Μενίδι, επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ που είχαν σπεύσει στο σημείο για να τους ελέγξουν. Από την επίθεση δεν υπήρξε τραυματισμός.

Άμεσα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ και όπως έγινε γνωστό μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 35 προσαγωγές ατόμων τα οποία έχουν οδηγηθεί στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επεισόδια στο Μενίδι: Επίθεση με μολότοφ σε αστυνομικούς - 35 προσαγωγές"

ΠΟΥΕΝ: Παράνομη κρίθηκε η 48ωρη απεργία από το πρωτοδικείο Πειραιά

Παράνομη κρίθηκε από το πρωτοδικείο Πειραιά η 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία του ναυτικού προσωπικού της Πλοηγικής Υπηρεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας.

Την απεργία κήρυξε η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ύστερα από αίτημα της ΠΟΥΕΝ, (Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας).

H διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, είχαν προσφύγει στο πρωτοδικείο προκειμένου η απεργία να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, για μη τήρηση των σχετικών διαδικασιών και των προβλεπόμενων από το νόμο.

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι να αποσυρθεί το άρθρο 22 από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο», που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτό, αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας θα εκδίδουν στους πλοιάρχους κάποιων πλοίων Πιστοποιητικό Εξαίρεσης από την Πλοήγηση (Pilot Exemption Certificate) και με αυτό οι πλοίαρχοι θα μπορούν να μπαίνουν στα λιμάνια της χώρας και να βγαίνουν από αυτά χωρίς τη συνδρομή πλοηγού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥΕΝ: Παράνομη κρίθηκε η 48ωρη απεργία από το πρωτοδικείο Πειραιά"

Λιμάνια: Νέα απάντηση συνδικαλιστών -Προχωρούν σε 24ωρη απεργία

Παραλύει τελικά το εμπορικό λιμάνι τόσο του Πειραιά όσο και της Θεσσαλονίκης καθώς και θαλάσσιας εμπορική μεταφορική κίνηση αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας εξήγγειλε 24ωρη απεργία που άρχισε από τις 20.00 βράδυ Τετάρτης έως αύριο 20.00 Πέμπτης.

Οι συνδικαλιστές προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια αμέσως μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την 48ωρη απεργία των πλοηγών για μη τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται από τον νόμο.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι οι πλοηγοί ζητούν την απόσυρση από το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του άρθρου όπου αναφέται ότι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα δύναται να εκδίδουν στους πλοιάρχους κάποιων πλοίων Πιστοποιητικό Εξαίρεσης από την Πλοήγηση (Pilot ExemptionCertificate) δίνοντάς τους την άδεια κατάπλου και απόπλου από το λιμάνια χωρίς τη συνδρομή πλοηγών.

Στο πλευρό των πλοηγών τάχθηκαν τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού(ΠΕΝΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών.

Κύκλοι χρηστών του λιμένος εκφράζουν την απορία πώς τα Επιμελητήρια και οι φορείς χρηστών του λιμανιού δεν πήραν θέση σε ένα θέμα που πλήττει το εμπόριο άρα τα μέλη τους.

Τη 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία είχε κηρύξει η εκτελεστική της ΑΔΕΔΥ, μετά από αίτημα που κατέθεσε ΠΟΥΕΝ-Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας.

Πολλά εμπορικά πλοία κυρίως container ships θα γεμίσουν τη ράδα κυρίως του λιμανιού του Πειραιά και σε δεύτερο πλάνο της Θεσσαλονίκης περιμένοντας πότε θα τους δοθεί η άδεια κατάπλου στο λιμάνι.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της έλλειψης κενών εμπορευματοκιβωτίων θα επιδεινωθεί.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιμάνια: Νέα απάντηση συνδικαλιστών -Προχωρούν σε 24ωρη απεργία"

Θεσσαλονίκη: Κρούσματα κορωνοϊού σε κέντρο αποκατάστασης

Στο πόδι οι αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε κέντρο αποκατάστασης έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες του GRTimes.gr αναφέρουν ότι έχουν ήδη βεβαιωθεί τουλάχιστον 7 κρούσματα κορωνοϊού τόσο σε εργαζόμενους του κέντρου όσο και σε ασθενείς.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο ηλικιωμένους που νόσησαν με covid-19 και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο της πόλης.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ισχύει για τις κλειστές δομές φιλοξενίας ατόμων, μετά από την εμφάνιση συρροής κρουσμάτων ειδοποιείται ο ΕΟΔΥ ώστε να προχωρήσει στη διενέργεια μαζικών τεστ σε προσωπικό και φιλοξενούμενους. Συνεπώς,  αναμένονται και τα αποτελέσματα των τεστ που θα δεινεργηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Κρούσματα κορωνοϊού σε κέντρο αποκατάστασης"

Νορβηγία: Κλείνει τα σύνορά της σε σχεδόν όλους τους πολίτες που δεν διαμένουν εκεί

Η Νορβηγία ανακοίνωσε  το κλείσιμο των συνόρων της σε σχεδόν όλους τους πολίτες που δεν διαμένουν μόνιμα εκεί, προκειμένου να αποτρέψει τη διασπορά των νέων, πιο μολυσματικών στελεχών του κορωνοϊού.

«Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, η Νορβηγία θα εισαγάγει τους αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη χώρα από τις 12 Μαρτίου», δήλωσε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

«Πρακτικά, τα σύνορα θα κλείσουν για όλους όσοι δεν διαμένουν στη Νορβηγία», συμπλήρωσε.

Εξαιρέσεις θα προβλέπονται για κάποιες ομάδες, μεταξύ αυτών τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα από ορισμένες χώρες, ενώ οι περισσότεροι μετανάστες που θα έρχονται να εργαστούν στη χώρα θα αποτρέπονται, εξήγησε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επιβάλει σε λοκντάουν την περιοχή της πρωτεύουσάς της μετά την έξαρση των κρουσμάτων που συνδέονται με το νέο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Νορβηγία: Κλείνει τα σύνορά της σε σχεδόν όλους τους πολίτες που δεν διαμένουν εκεί"

«Βόμβες» Σύψα για το άνοιγμα σχολείων – Έκτακτη σύσκεψη μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Η εκτόξευση των κρουσμάτων στην Αττική -σήμερα ήταν 409 από τα 858 που ήταν σε όλη τη χώρα- προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες, που προσανατολίζονται σε νέα, έκτακτα μέτρα, ενδεχομένως των δύο εβδομάδων. Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Σύψας.

“Από την Παρασκευή είναι ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Είναι συνεχής η αύξηση και το λεγόμενο RT είναι 0,98 με το όριο συναγερμού να είναι το ένα” είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ν. Σύψας μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τονίζοντας με νόημα ότι “η Αττική αυτή τη στιγμή φλερτάρει την κόκκινη κατάσταση”.

Αποκάλυψε ότι αύριο θα γίνει έκτακτη σύσκεψη για αυτή την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, με τον ίδιο να θεωρεί πολύ πιθανό, να αποφασιστεί να μην ανοίξουν τα λύκεια στην Αττική, όπως είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Όπως συμβαίνει άλλωστε, σε όλες τις περιοχές που είναι “κόκκινες”. “Ενδεχομένως να μην ανοίξουν ούτε τα γυμνάσια”.

Εκτός όμως από τα σχολεία, αν η Αττική μπει στο κόκκινο, τότε θα υπάρχουν αλλαγές και στο λιανεμπόριο, με το click away να επανέρχεται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Μάλιστα ο καθηγητής Σύψας αποκάλυψε, ότι εκτός από την Αττική, οι επιστήμονες προβληματίζονται για την κατάσταση στη Βοιωτία αλλά και στην Εύβοια. “Δίπλα στην Αττική είναι η Βοιωτία και η Εύβοια, είναι όλη αυτή η περιοχή, μετατρέπεται σε ένα hot spot της επιδημίας”. 

Κλείνοντας ο κύριος Σύψας συμπλήρωσε: 

“Όσο κατεβαίνει η θερμοκρασία, ανεβαίνει ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού. Δυστυχώς. Παντού στην Ελλάδα είναι η εκτίμησή μου, ότι υπάρχει η μετάλλαξη του ιού. Ελπίζουμε τα εμβόλια που έρχονται να το πιάνουν… Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Αττική εμπνέει μεγίστη ανησυχία… Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβες» Σύψα για το άνοιγμα σχολείων – Έκτακτη σύσκεψη μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων"

Διευκρινίσεις του υπ. Προστασίας του Πολίτη για το σχέδιο διαχείρισης των συναθροίσεων

Διευκρινίσεις σχετικά με την φιλοσοφία, τους στόχους, αλλά και τα σημεία που προκάλεσαν θόρυβο τις τελευταίες μέρες, σχετικά με το Νέο Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων, δίνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσα από 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το περιεχόμενο του, προκειμένου να άρει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από συγκεκριμένα άρθρα του.

Στο κείμενο, που αναρτήθηκε σε ειδικό banner των ιστοσελίδων του υπουργείου και της ΕΛΑΣ, επισημαίνεται ότι το σχέδιο καταρτίστηκε για την εφαρμογή του νόμου για τις συναθροίσεις, με στόχο κυρίως την αντιμετώπιση ενός άλυτου μέχρι σήμερα προβλήματος, που είναι η υπερβολική όχληση της ζωής της Πόλης από μικρό αριθμό διαδηλωτών και τονίζεται ότι «η Αστυνομία θέτει δημόσια κανόνες της δικής της λειτουργίας, αυτοδεσμεύεται και προτείνει σειρά διευθετήσεων σε δημοσιογράφους και διαδηλωτές».

Κάνει λόγο για καινοτομίες, που ξεκινούν από την επικοινωνία των διοργανωτών με την αστυνομία και αποσκοπούν στην ήπια διαχείριση τυχόν επεισοδίων και τη χρήση μέτρων που θα μειώσουν την ένταση. Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο παραδέχεται ότι οι αστυνομικοί δεν έχουν την εκπαίδευση να υλοποιήσουν τους στόχους και γίνεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο κείμενο αναφέρονται οι αλλαγές που εισάγονται στην αντιμετώπιση μιας συνάθροισης, δίνονται εξηγήσεις για την χρήση του taxinet, στην επικοινωνία των διοργανωτών με την Αστυνομία, λέγοντας ότι δεν είναι φακέλωμα, αλλά προστατεύει τα στοιχεία τους, αλλά και για τον οριοθετημένο χώρο για δημοσιογράφους, για τους οποίους τονίζει ότι μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν.

Το υπουργείο κάνει ειδική αναφορά στις κάμερες που θα φέρουν οι αστυνομικοί στις διαδηλώσεις, αποκαλώντας την «καινοτομία αυτοσυγκράτησης», και αναλύει πώς θα γίνεται η αξιολόγηση της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μειώνει το βαθμό της αυθαίρετης κρίσης.

Εξηγεί ακόμα τι σημαίνει η λογοδοσία της Αστυνομίας για κάθε ενέργεια της και επισημαίνει ότι ο έλεγχος της κλιμάκωσης των μέτρων αντίδρασης της Αστυνομίας σε περίπτωση επεισοδίων με τελευταία τα δακρυγόνα, είναι βασικό στοιχείο του σχεδίου και το χαρακτηρίζει ρεαλιστικό.

Ολόκληρο το κείμενο με τις 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Συναθροίσεων στο σύνδεσμο http://www.mopocp.gov.gr/images/stories//2021/27012021erotiseisapantiseis.pdf

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Διευκρινίσεις του υπ. Προστασίας του Πολίτη για το σχέδιο διαχείρισης των συναθροίσεων"

Συμβούλιο της Ευρώπης: «Ναι» στην άρση της πατέντας για τα εμβόλια - «Όχι» στο πιστοποιητικό

Υπερψηφίστηκε από την  Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχέδιο απόφασης να αρθουν από τις ετειρείες οι πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή. Παράλληλα το Συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του να χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό εμβολίου ως διαβατήριο για ταξίδια.  

Το θέμα έκανε γνωστό οΤομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ   Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε::

«Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία του Γ. Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα (115 υπέρ, 2 κατά) σχέδιο απόφασης για τον εμβολιασμό κατά του ιού Covid-19 με τίτλο: “Εμβόλια Covid-19: ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα”», σημειώνει ο Γ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «υιοθέτησε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (72 υπέρ-16 κατά) τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς,

«Σύμφωνα με την τροπολογία, «οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες».

«Η επικαιρότητα της πρότασης αναδεικνύεται και από την πρόσφατη υπαναχώρηση των πολυεθνικών εταιριών από τις δεσμεύσεις τους για μαζικές παραδόσεις των εμβολίων. Μία άλλη πτυχή του προβλήματος είναι η ανάγκη να εξασφαλιστεί πρόσβαση στα εμβόλια όχι μόνον στις χώρες της ΕΕ αλλά και στις γειτονικές χώρες, όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων. Και τούτο τόσο για προφανείς ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να περιοριστεί ο κίνδυνος εστιών μετάδοσης του ιού», σχολιάζει ο Γ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «η Συνέλευση αποδέχθηκε με επίσης μεγάλη πλειοψηφία (99-10) την πρόταση Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων (ALDE) να απορριφθεί κάθε ιδέα για μη αποκλειστικά ιατρική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης».

Συνεχίζοντας, ο Γ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι σχετικά με το πιστοποιητικό η Συνέλευση «καλεί κράτη και ΕΕ “να (το) χρησιμοποιούν μόνο για τον καθορισμένο σκοπό παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, των πιθανών παρενεργειών και των ανεπιθύμητων ενεργειών”, βάσει του εξής σκεπτικού: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως “διαβατήριο εμβολιασμού” (στα σύνορα, στις αεροπορικές πτήσεις ή για πρόσβαση σε υπηρεσίες). Τέτοια χρήση θα ήταν αντιεπιστημονική, ελλείψει δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη μεταδοτικότητα, τη διάρκεια οποιασδήποτε αποκτηθείσας ανοσίας, καθώς και το ποσοστό “αποτυχίας’ παραγωγής ανοσίας λόγω νέων μεταλλάξεων, ιικού φορτίου και καθυστερημένων δεύτερων δόσεων. Παρόμοια χρήση θα δημιουργούσε επίσης προβλήματα απορρήτου και, λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, μπορεί να διαιωνίσει και να ενισχύσει τις πρακτικές αποκλεισμού και διακρίσεων».

«Υπέρ της φύσης του εμβολίου ως παγκόσμιου δημόσιου αγαθού και κατά της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, τοποθετήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus»

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβούλιο της Ευρώπης: «Ναι» στην άρση της πατέντας για τα εμβόλια - «Όχι» στο πιστοποιητικό"

Κορονοϊός: Σε πάνω από 100 χώρες έχουν εμφανιστεί μεταλλάξεις

Ξεπέρασαν τις 100 οι χώρες στις οποίες εμφανίστηκε ο μεταλλαγμένος κορονοϊός με μεγάλη αύξηση τις τελευταίες ημέρες.

Ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου έχει εντοπιστεί η βρετανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού ανέρχονταν σε 70 έως τις 25 Ιανουαρίου, δέκα περισσότερες από τις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού, η οποία, όπως και η βρετανική, είναι πολύ πιο μεταδοτική από ό,τι το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, συνέχισε επίσης να εξαπλώνεται και πλέον εντοπίζεται σε 31 χώρες και εδάφη, (8 χώρες παραπάνω), ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική ανασκόπηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Σε πάνω από 100 χώρες έχουν εμφανιστεί μεταλλάξεις"

Δικαστήριο της Λιβύης ακύρωσε το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Το Εφετείο της Al-Bayda εξέδωσε απόφαση με την οποία ακυρώνονται τα διατάγματα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, τα οποία είναι σχετικά με τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική εφημερίδα The Address της Λιβύης, η απόφαση αυτή εκδόθηκε υπέρ της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το αίτημα υποβλήθηκε από το Νομικό Τμήμα της Βουλής, υπό τις οδηγίες του Προέδρου της Βουλής, Aqila Saleh και ζητούσε την ακύρωση των συμφωνιών, γιατί αυτές παραβίαζαν την κυριαρχία της Λιβύης.

Με την αγωγή ζητείται από το Εφετείο να ακυρώσει τα δύο διατάγματα επειγόντως και να ανασταλεί η εφαρμογή τους έως ότου ληφθεί τελική απόφαση για το θέμα, ανέφερε το Νομικό Τμήμα της Βουλής σε δήλωση που εξέδωχε σήμερα Τετάρτη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δικαστήριο της Λιβύης ακύρωσε το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο"

Κορωνοϊός - Λέσβος: 14 τα κρούσματα σε στρατόπεδο στην Καλλονή

Συναγερμός έχει σημάνει σε στρατόπεδο στην Καλλονή Λέσβου.

Ύστερα από νέο έλεγχο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi, διαπιστώθηκαν και άλλα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό μολύνσεων κορωνοϊού να αυξάνεται στα 14.

Το γεγονός προσκάλεσε σοβαρή ανησυχία με τις στρατιωτικές αρχές να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα προστασίας από τον ιό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Λέσβος: 14 τα κρούσματα σε στρατόπεδο στην Καλλονή"

Μήνυμα ΕΕ σε ΑstraZeneca: Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις για τα εμβόλια, έχουμε τα μέσα να μάθουμε τι έγινε

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών».

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας" δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

«Μύλος» με τα εμβόλια. Η AstraZeneca αναφέρει ότι δεν έχει αποσυρθεί από τις συνομιλίες για τα εμβόλια με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει να συναντηθεί με αξιωματούχους της Επιτροπής αργότερα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Associated Press, η απάντηση της εταιρείας ήρθε μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η εταιρεία αποχώρησε από την τρίτη κατά σειρά συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, που είχε καθοριστεί, για να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην διάθεση εμβολίων. Η Κομισιόν πάντως ασκούσε πιέσεις στην AstraZeneca να αλλάξει στάση και να προσέλθει στη συνεδρίαση. Παράλληλα, εξέταζε τα νομικά όπλα που διαθέτουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην εταιρεία.

Η συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, είναι προγραμματισμένη για τις 19:30 (ώρα Ελλάδος).

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι η AstraZeneca αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το απόγευμα εν μέσω κλιμακούμενης διαμάχης σχετικά με τις ελλείψεις στην παραγωγή. Είχε προηγηθεί μια «εκρηκτική» συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Pascal Soriot την Τρίτη το βράδυ, στην οποία επέμεινε ότι η εταιρεία δεν είχε συμβατική υποχρέωση, αλλά μάλλον μια «καλύτερη προσπάθεια» για να εφοδιάσει την ΕΕ με το εμβόλιό της.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη δημοσιοποίηση του συμβολαίου που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εταιρεία είχε πράγματι συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» σχετικά με τις παραδόσεις, αλλά παράλληλα υπέγραψε συμφωνία προαγοράς, που περιελάμβανε την υποχρέωση ότι η εταιρεία έχει την κατασκευαστική ικανότητα να παραδίδει τις δόσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε θέσει ως στόχο του κοινού προγράμματος εμβολιασμών το 70% των πολιτών της ΕΕ να έχει αποκτήσει ανοσία στον SARS-Cov-2 έως τον Αύγουστο του 2021. Υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλιστεί -βάσει συμβολαίων- 2 δισ. δόσεις, οι οποίες θα διατίθεντο στους 450 εκατ. πολίτες της ΕΕ.

Μάλιστα, είχαν δοθεί προκαταβολές στις πέντε εμπλεκόμενες φαρμακοβιομηχανίες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sanofi) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της εξέλιξης των εμβολίων στο εργαστήριο.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος του Αυγούστου για την ανοσία των 7 στους 10 πολιτών της ΕΕ φαίνεται να απομακρύνεται. Λιγότεροι από 8,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Η ΕΕ ως συλλογικό όργανο, αλλά και μεμονωμένες χώρες όπως η Ιταλία, βρίσκονται στα πρόθυρα νομικού πολέμου με τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι οποίες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, ανακοινώνουν νέες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

Η ΕΕ διαμαρτύρεται και πιέζει με κάθε τρόπο τις φαρμακοβιομηχανίες, απειλώντας ένδικα μέσα για την επιστροφή των αστρονομικών προκαταβολών. Η ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης αμφισβητεί ανοιχτά την εντιμότητα των παρασκευαστών εμβολίων και εξετάζει την επιβολή ασφυκτικού ελέγχου στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, όπως η Βρετανία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μήνυμα ΕΕ σε ΑstraZeneca: Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις για τα εμβόλια, έχουμε τα μέσα να μάθουμε τι έγινε"

Εμβολιασμός: Ο προγραμματισμός για εκπαιδευτικούς και ευπαθείς ομάδες

Με ικανοποιητικό ρυθμό συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο υπ. Υγείας αναφέρθηκε στην προτεραιοποίηση των πληθυσμιακών ομάδων που θα λάβουν αρχικά το εμβόλιο, λέγοντας ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και θα εμβολιαστούν μαζί με τα άτομα 70-74 ετών, καθώς όπως τόνισε: «τότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, θα συντελέσει στην πολύ σημαντική αντιμετώπιση της νόσου covid-19, γιατί πρόκειται για θανατηφόρο ιό και από τον οποίο πολλοί νοσούν βαρέως.

Ο κ. Κικίλιας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί προτάσσονται αμέσως μετά την επόμενη ηλικιακή κατηγορία. Ωστόσο, σημείωσε ότι εξελίσσεται κανονικά το testing για τους εκπαιδευτικούς και λαμβάνονται όλα τα ειδικά μέτρα προστασίας τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους μαθητές.

Ποιες περιοχές προβληματίζουν

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υπ. Υγείας αναφέρθηκε επιπλέον στην έντονη ανησυχία που επικρατεί στους επιστημονικούς κύκλους λόγω της αύξησης που καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων επτά ημερών, είπε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη. Όπως παρατήρησε υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις που αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Συνολικά, όπως είπε, αυτή την ώρα στη χώρα υπάρχουν 5.324 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 23.74 είναι στην Αττική.

Εκτός από την Αττική οι άλλες περιοχές που φαίνεται ότι προβληματίζουν όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Βοιωτία, η Ρόδος η Λακωνία η Μαγνησία η Εύβοια και η Αχαΐα.

Παράλληλα υπάρχει ανησυχία και για τις περιφερειακές ενότητες: Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττική και Λακωνίας.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, είπε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν καθημερινά τα στοιχεία και «είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε ή να πάρουμε νέα μέτρα εάν χρειαστεί».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι σήμερα είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με COVID -19.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβολιασμός: Ο προγραμματισμός για εκπαιδευτικούς και ευπαθείς ομάδες"

Κορωνοϊός: Στα 858 τα νέα κρούσματα - 274 οι διασωληνωμένοι, 32 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας

Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3367 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Αναλυτικά τα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 5
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 49
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 5
ΑΧΑΪΑΣ 17
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 10
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 76
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 27
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 63
ΕΒΡΟΥ 15
ΕΥΒΟΙΑΣ 54
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 7
ΗΛΕΙΑΣ 7
ΗΜΑΘΙΑΣ 8
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 5
ΘΗΡΑΣ 5
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 74
ΙΚΑΡΙΑΣ 1
ΚΑΒΑΛΑΣ 1
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 8
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 104
ΚΙΛΚΙΣ 1
ΚΟΖΑΝΗΣ 23
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 10
ΚΩ 1
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 22
ΛΑΡΙΣΑΣ 19
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 9
ΛΕΣΒΟΥ 10
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 14
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 12
ΜΥΚΟΝΟΥ 3
ΝΗΣΩΝ 4
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 38
ΞΑΝΘΗΣ 4
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 48
ΠΕΛΛΑΣ 5
ΠΙΕΡΙΑΣ 7
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 1
ΡΟΔΟΠΗΣ 2
ΡΟΔΟΥ 1
ΣΑΜΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ 9
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 7
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 4
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 22
ΧΑΝΙΩΝ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 16

Ο Βασίλης Κικίλιας στην καθιερωμένη ενημέρωση χαρακτήρισε ανησυχητικές τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ των «27» και 450 εκατ. πολιτών οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος απέναντι στους επιχειρηματικούς και διακρατικούς ανταγωνισμούς σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των ευρωπαίων πολιτών».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων ανά ημέρα είναι 547 και ο ηλικιακός μέσος όρος είναι τα 47 χρόνια. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 5324. 63% στην Αττική και 50% στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα στις ΜΕΘ. 

Ο Βασίλης Κικίλιας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανακοίνωσε ότι ξεπεράσαμε τους 200.000 εμβολιασμούς και ότι μαζί με την ηλικία των 70 -74 θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 858 τα νέα κρούσματα - 274 οι διασωληνωμένοι, 32 θάνατοι"

Σουηδία: Απαγορεύεται η εκτροφή βιζόν το 2021 λόγω κορονοϊού

Η Σουηδία θα απαγορεύσει την εκτροφή βιζόν το 2021 ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.

Η γειτονική Δανία, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο παραγωγούς γούνας για τη βιομηχανία της μόδας, σφαγίασε το σύνολο των εκτρεφόμενων βιζόν στη χώρα, περίπου 17 εκατομμύρια, τον Νοέμβριο μετά τα ξεσπάσματα κορονοϊού σε εκατοντάδες εκτροφεία και τον εντοπισμό από τις αρχές παραλλαγμένων στελεχών του ιού μεταξύ των ανθρώπων.

Η Σουηδία κατέγραψε μολύνσεις από κορονοϊό σε αρκετά εκτροφεία βιζόν, αν και οι αρχές δήλωσαν τον Δεκέμβριο πως τα ζώα δεν βρέθηκε να είναι φορείς του παραλλαγμένου στελέχους όπως φαίνεται να συνέβη στη Δανία.

“Στη Σουηδία, το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού δεν έχει περάσει, ευτυχώς, στα εκτροφεία βιζόν”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αγορών Περ Μπόλουντ σε συνέντευξη Τύπου. “Όμως η βιομηχανία βιζόν παραμένει ένας περαιτέρω παράγοντας κινδύνου που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη στη μάχη κατά του κορονοϊού”, είπε. Η Δανία απαγόρευσε επίσης την εκτροφή βιζόν έως το 2022.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Απαγορεύεται η εκτροφή βιζόν το 2021 λόγω κορονοϊού"

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ελισάφ: Η Ελλάδα τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ υποδέχθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι χαρά μου αυτή την τόσο συμβολική και ξεχωριστή ημέρα να υποδέχομαι τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο στην πατρίδα μας», είπε ο Πρωθυπουργός καλοσωρίζοντας τον κ. Ελισάφ. «Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε είναι ύψιστη τιμή για εμένα και την πόλη και την κοινότητα με όλο αυτό το έργο», απάντησε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών.

Κατά τη συζήτηση, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στα οποία περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι οι οποίοι καταδιώχθηκαν και εξολοθρεύθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο κ. Ελισάφ ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ιστορία των ισραηλιτικών κοινοτήτων της Ηπείρου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε όσους επέζησαν της θηριωδίας των Ναζί, ανάμεσά τους και η 97χρονη σήμερα θεία του, Χρυσούλα Ελιασά.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψή του, τον περασμένο Ιούνιο, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ, όπου στις πλάκες των Δίκαιων των Εθνών βρίσκεται χαραγμένο και το όνομα της Ευαγγελίας Γεωργιάδου, αδελφής της γιαγιάς του Πρωθυπουργού, η οποία συγκαταλέγεται στους δεκάδες Έλληνες που με πράξεις μεγάλης γενναιότητας διέσωσαν Εβραίους.

mitsotakis_elisaf

Η Ελλάδα αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας

Άλλωστε, η Ελλάδα από το 2005 αποτελεί πλήρες μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και έχει αναλάβει, με τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, να διατηρήσει στη συλλογική μνήμη τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Φέτος μάλιστα, η χώρα μας αναλαμβάνει για πρώτη φορά την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας.

Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ελισάφ συζητήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες του Δήμου Ιωαννιτών, μεταξύ των οποίων και η συγκέντρωση και συστέγαση όλων των δημοτικών υπηρεσιών σε ένα παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου της πόλης, το οποίο σήμερα ανήκει στην ΕΤΑΔ. Στόχος είναι, όπως είπε ο κ. Ελισάφ, αν παραχωρηθεί στο Δήμο, να ανακατασκευαστεί για να γίνει το νέο δημαρχιακό μέγαρο.

Οι κ. Μητσοτάκης και Ελισάφ συζήτησαν και το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, με τον Πρωθυπουργό να δίνει συγχαρητήρια για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η έξαρση του ιού από το Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνάντηση Μητσοτάκη-Ελισάφ: Η Ελλάδα τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος"

Αρκουμανέας: Τα δεδομένα της Πέμπτης θα κρίνουν τις αποφάσεις για σχολεία – αγορά

Τα δεδομένα της Πέμπτης θα είναι είναι αυτά που θα εξεταστούν ώστε  να ληφθούν αποφάσεις από τους ειδικούς για τη λειτουργία των σχολείων και της αγοράς  ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Αναφερόμενος στα σχολεία δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα».

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς  εξήγησε ότι  «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων ειδικά σε περιοχές της Αττικής δημιουργεί ανησυχία στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι την Παρασκευή αναμένεται να συνεκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, λίγο πριν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Όπως όλα δείχνουν  η συνεδρίαση της Παρασκευής θα είναι μια μέρα κρίσιμων αποφάσεων.

Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος σε δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων  δεν απέκλεισε να αλλάξει η μέχρι σήμερα ειλημμένη απόφαση  αν τα πράγματα χειροτερέψουν τονίζοντας ότι τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.  Ο Καθηγητής δεν απέκλεισε ούτε την  λήψη  νέων μέτρων  λέγοντας χαρακτηριστικά πως  «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο.» Ο κ. Γώγος  εξήγησε ακόμη ότι «τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Μας ενδιαφέρει η αναλογία. Να είναι κάτω από 2%. Έχει σημασία αυτό, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η επάρκεια μονάδων εντατικής θεραπείας και η δυναμική της πανδημίας. Αν υπάρχει κάπου μια τάση ανόδου, αντιμετωπίζεται διαφορετικά».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρκουμανέας: Τα δεδομένα της Πέμπτης θα κρίνουν τις αποφάσεις για σχολεία – αγορά"

Αγρίνιο-Προυσός: Μεγάλη η καταστροφή κοντά στο Λαμπίρι-«κατέβηκε» το βουνό (φωτο)

Εκτεταμένη είναι η καταστροφή στην θέση Στριγάνια , κοντά στο Λαμπίρι του δήμου Αγρινίου και στον δρόμο Αγρίνιο – Προυσός.

Η νεροποντή έχει προκαλέσει τεράστια κατολίσθηση βράχων και χωμάτων και το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει με αποτέλεσμα να θεωρείται παρακινδυνευμένο να γίνει παρέμβαση.

Ο καιρός αύριο Τετάρτη θα παρουσιάσει βελτίωση και θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, που όμως δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Στο σημείο νωρίτερα το βράδυ βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Θαν. Μαυρομμάτης και ο αντοδήμαρχος Αγρινίου Μίμης Σκορδόπουλος για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης:

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Νικολόπουλος, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων βρίσκονται ήδη σε οριακό σημείο πολλά υδατορέματα στους Δήμους Αγρινίου, Ξηρόμερου, Ακτίου- Βόνιτσας και Μεσολογγίου, ενώ στην περιοχή της Ναυπακτίας έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις.

Πάντως, όπως επισημαίνει, όλα τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και μισθωμένα μηχανήματα, εργάζονται συνεχώς, ώστε να αποτρέψουν πιθανές υπερχειλίσεις των υδατορεμάτων.

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο-Προυσός: Μεγάλη η καταστροφή κοντά στο Λαμπίρι-«κατέβηκε» το βουνό (φωτο)"

Έκθεση-βόμβα των ΗΠΑ: «Πλυντήριο» του ISIS η Τουρκία

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εξακολουθεί να βασίζεται σε «κόμβους εφοδιασμού» εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά του, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε για τα οικονομικά του ISIS στις αρχές Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει στο Ahvalnews ο δημοσιογράφος Ilhan Tanir, η έκθεση επισημαίνει πως το ISIS «συχνά συγκέντρωνε και έστελνε χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία, οι οποίοι διακινούν λαθραία τα μετρητά στη Συρία ή μέσω στρατοπέδων μεταναστών και προσφύγων».

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το ISIS υπήρξαν εδώ και πολύ καιρό ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που πολέμησε ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση όσο καμία άλλη, οι παρατηρητές διαφωνούν.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν μια επιδρομή στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Ιντλίμπ και σκότωσαν τον αρχηγό του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι τον Οκτώβριο του 2019, ο νεοδιορισμένος συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακ Γκούρκ, έγραψε ένα άρθρο γνώμης για την Washington Post, επισημαίνοντας ότι το κρησφύγετο του αλ-Μπαγκντάντι ήταν κοντά σε μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική θέση, και ότι η Άγκυρα έπρεπε «να δώσει κάποιες εξηγήσεις». Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους Κούρδους της Συρίας (σσ ορκισμένους εχθρούς της Τουρκίας) «για συγκεκριμένη υποστήριξη που μπόρεσαν να δώσουν» για την επιχείρηση αυτή.

Οι κυριαρχούμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν επαινεθεί για τον σκληρό αγώνα τους ενάντια στο ISIS για χρόνια, ενώ αντιθέτως οι τουρκικές δυνάμεις αγωνίζονται ενάντια στο SDF από το 2016 στη βόρεια Συρία.

Το ISIS «έχει πιθανώς έως και 100 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα σε μετρητά διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή», έγραψε ο Διευθυντής Ελέγχου Γκρέγκορι Σάλιβαν σε έκθεση Υπουργείου Οικονομικών που γράφτηκε στις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνώριζε το χρηματικό ποσό που διένειμε το ISIS κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου.

Όπως αναφέρει ο Ilhan Tanir στην Ahvalnews, ο πρέσβης Μακ Γκούρκ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Άγκυρα, επειδή «το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που τροφοδοτούσε τον μηχανισμό του ISIS, προερχόταν από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία … Ήταν πολύ απογοητευτικό, επειδή η Τουρκία δεν αναλάμβανε δράση στα σύνορα».

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι υποστηρικτές του ISIS χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε «παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς χρημάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μέλη του ISIS από το Ιράκ μετέφεραν χρήματα σε μέλη του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των καταυλισμών προσφύγων, όπως το al-Hawl».

Η έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών υποβλήθηκε ως απάντηση σε ερωτήσεις που υπέβαλε ο Γενικός Επιθεωρητής του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Η έκθεση ανέφερε ότι το ISIS συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμού δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγές για λύτρα, στόχευση επιχειρήσεων και πληθυσμών, λεηλασίες και ενδεχομένως από εταιρείες-βιτρίνες. Το ISIS συνέχισε επίσης να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών για να διακινεί χρήματα μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Το έγγραφο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τον Thomas Joscelyn, στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών τον Ιανουάριο και ανέφερε επιπλέον ότι η κυβέρνηση Τραμπ πλάσαρε την συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν ως νίκη για τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Αμερικής. Παρά τις υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις ότι οι Ταλιμπάν θα διέκοπταν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα, ωστόσο, οι αναλυτές του Υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι οι δύο πλευρές παρέμειναν στενοί σύμμαχοι.

Ahvalnews/ onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση-βόμβα των ΗΠΑ: «Πλυντήριο» του ISIS η Τουρκία"

Αντιδρούν οι κοινότητες στις αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη όπου τέθηκαν επί τάπητος οι νέες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστικά περιορίζουν τις Κοινότητες σε καθαρά διακοσμητικά στοιχεία.

Στην διαρκείας δύο ωρών τηλεδιάσκεψη, έλαβαν μέρος Πρόεδροι και Σύμβουλοι Κοινοτήτων απ’ όλη τη χώρα, καταθέτοντας τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα συζητήθηκαν αλλαγές και βελτιώσεις που θα μπορούσαν να καλυτερεύσουν το συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης των δήμων, φέρνοντας ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω μιας αποκεντρωτικής πολιτικής.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συζήτηση υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων για το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που «κινείται προς την λάθος κατεύθυνση σχετικά με το θέμα των Κοινοτήτων» όπως επισημαίνεται.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επίσης, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν, τόσο τις ορεινές και νησιωτικές Κοινότητες όσο και τις μητροπολιτικές.

Όπως έγινε γνωστό, το Συντονιστικό τω Κοινοτήτων που έχει συσταθεί θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και την Κ.Ε.Δ.Ε, ενώ τα βασικά αιτήματα θα προωθηθούν με σχετικά ψηφίσματα τόσο στα οικεία Δημοτικά Συμβούλια, όσο και στους κατά τόπους βουλευτές.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν μεταξύ των άλλων Κοινοτήτων εκπρόσωποι από το:

• Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου (73 Κοινότητες)
• Ένωση Προέδρων Μεσσηνίας (275 Κοινότητες)
• Ομάδα Πρωτοβουλίας για Ένωση Κοινοτήτων Λάρισας (υπό σύσταση)
• Δίκτυο Κοινοτήτων Δήμου Εορδαίας (25 Κοινότητες
• Δίκτυο Κοινοτήτων Δήμου Αμυνταίου (24 Κοινότητες)
• Δίκτυο Κοινοτήτων Χίου (28 Κοινότητες, υπό σύσταση)

Στη συνέχεια το Ψήφισμα του Συντονιστικού Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για το υπο κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε αυτήν και τον ρόλο των Κοινοτήτων.

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Κοινότητα αποτελεί διαχρονικά τον πυρήνα της Ελληνικής Κοινωνίας.
Ένας λαός , όπως ο Ελληνικός, διαχρονικά χρησιμοποιεί την λέξη κοινότητα ορίζοντάς τη, “ως συνύπαρξη για το κοινό καλό”!
Ένας λαός κατεξοχήν κοινοτικός διαθέτει τους ασθενέστερους ‘’ κοινοτικούς θεσμούς ‘’ από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και από τις χώρες του τρίτου κόσμου!
Ο θεσμός αυτός της ‘’Κοινότητας‘’, καθώς και η διατήρηση και ενίσχυσή του, οφείλουν να αποτελέσουν κεντρικό θέμα για την πολυεπίπεδη και σύγχρονη διακυβέρνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.
Σε όλη την επικράτεια τα Συμβούλια Κοινοτήτων είναι αυτά που βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη και την καθημερινότητα. Είναι αυτά που κάνουν πράξη την αποκέντρωση και φροντίζουν για την αξιοποίηση της επαρχίας.
Επί της ουσίας είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος, αφού μια μορφή διοίκησης παραμένει δίπλα του, στα προβλήματα της καθημερινότητας.
Εξάλλου ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας (Ν.1850/1989) θέτει ως βάση ότι «οι δημόσιες υποθέσεις να ασκούνται κατά προτίμηση από αρχές που είναι εγγύτερα προς τους πολίτες, ενώ ένα υψηλότερο επίπεδο διοίκησης θεωρείται κατάλληλο μόνο όταν ο συντονισμός ή η παραχώρηση των αρμοδιοτήτων είναι αδύνατη ή λιγότερο αποτελεσματική στο αμέσως κατώτατο διοικητικό επίπεδο».
Στους στόχους λοιπόν του νομοσχεδίου θα πρέπει νὰ είναι:
Η αναβάθμιση των Κοινοτήτων μεταφέροντας αρμοδιότητες και πόρους προς αυτές.
Η ανατροπή του σημερινού συγκεντρωτικού συστήματος διοίκησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Να δοθεί ουσία και περιεχόμενο στην έννοια της «Κοινότητας», που υπάρχει εδώ και αιώνες στην πατρίδα μας και όχι να την συρρικνώνετε όπως έγινε με τους τελευταίους νόμους

Β. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ( ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ–ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ).
Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο να λάβετε υπόψη τουλάχιστον τις παρακάτω θέσεις και διεκδικήσεις, οι οποίες συμπυκνώνουν και ενσωματώνουν - σε μεγάλο βαθμό - τις θέσεις και τα αιτήματα των εκλεγμένων Κοινοταρχών του Δήμου Πρεβέζης.

=Για τις Κ.Α.Π. Επενδυτικών Δαπανών πρώην ΣΑΤΑ (Κωδικός 1311 στους προϋπολογισμούς των Δήμων)
Η Κρατική επιχορήγηση από τον Κωδικό ( Επενδυτικά Κ.Α.Π. – πρώην ΣΑΤΑ ) να πηγαίνει απευθείας για διαχείριση στις ‘’ Κοινότητες ‘’ και όχι στους Δήμους, οι οποίες έτσι θα μπορούν να εκτελούν γρήγορα τα απαραίτητα έργα, μικρής κλίμακας, στην κοινότητά τους.
Η Κρατική επιχορήγηση (Επενδυτικά Κ.Α.Π. – πρώην ΣΑΤΑ ) πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο ύψος που είχε πριν τις περικοπές των ‘’μνημονίων ‘’ και πρέπει να αλλάξει ως προς τον τρόπο καταμερισμού της - από μεριάς δήμου - προς τις Κοινότητες και να μην χρησιμοποιείται σαν ( μοναδικό κριτήριο κατανομής ) μόνο το ‘’ πληθυσμιακό ‘’ της απογραφής του 2011.

=Για την Πάγια Προκαταβολή.
Θέσπιση υποχρεωτικότητας της καταβολής της με αντικειμενικά και ορθολογικά κριτήρια και εξέταση της δυνατότητας της αξιοποίησής της για τρέχοντα έξοδα της Κοινότητας κατά τον τύπο για παράδειγμα των Σχολικών Επιτροπών.
Ο λογαριασμός της πάγιας προκαταβολής πρέπει να διαχειρίζεται απευθείας από τα κοινοτικά συμβούλια και τους προέδρους, τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίζουν άμεσα έργα καθημερινότητας παρακάμπτοντας έτσι τη σημερινή δημοτική γραφειοκρατία η οποία ουσιαστικά κατήργησε αυτό το σημαντικό εργαλείο.
Χρήσιμο εργαλείο για την χρήση της Πάγιας πρέπει να ορισθεί το ‘’ΕΡΓΟΣΗΜΟ ‘’ για την κάλυψη των εργατικών ‘’ μεροκάματων ‘’ που χρειάζεται κάθε κοινότητα και θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε νέους και ανέργους στην κοινότητα και όχι σε μεγάλο - εργολάβους με ‘’ βιβλία και τιμολόγια ‘’.

=Διοικητικές Αρμοδιότητες
Στα Συμβούλια των Κοινοτήτων και στους Τοπικούς Προέδρους μπορούν να περιέλθουν όλες οι αρμοδιότητες συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού χαρακτήρα που έχουν και σήμερα ΚΑΙ να χαρακτηριστούν αποφασιστικές.
Οι Κοινότητες μπορούν να αποτελέσουν τα κύτταρα της δημοκρατικής λειτουργίας των Δήμων με τη συμμετοχή των πολιτών.
Να επανέλθουν από τους Δήμους στις Κοινότητες οι διοικητικές αρμοδιότητες της έκδοσης πιστοποιητικών δημοτολογίου και βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας, που τόσο άδικα αφαιρέθηκαν το 2018 και ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες των μικρών χωριών, οι οποίοι και θα αργήσουν να εξοικειωθούν με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

=Τρόπος Εκλογής
Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 η ύπαρξη ξεχωριστής κάλπης για την ανάδειξη των αιρετών των τοπικών Κοινοτήτων ενεργοποίησε το ενδιαφέρον και ανέδειξε μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών με στόχο την εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου τους, μακριά από κομματικές προωθήσεις ή δημαρχοκεντρικές παρατάξεις.
Πολίτες βρήκαν κίνητρο την αυτονομία της εκλογικής κάλπης και συγκρότησαν συνδυασμούς οι οποίοι στη συνέχεια – οι περισσότεροι εξ αυτών – έγιναν επί της ουσίας ομάδες εθελοντικής εργασίας για τον τόπο τους, κινητοποιώντας παράλληλα συμπολίτες και συγχωριανούς σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ύπαιθρος και να αυξηθεί το ενδιαφέρον για το χωριό ή τη γειτονιά.
Η καθημερινή παρουσία και δράση των προέδρων και των μελών των Συμβουλίων των Κοινοτήτων για τα τοπικά ζητήματα είναι εμφανής σε κάθε επίπεδο.
Η ξεχωριστή κάλπη απλούστευσε και απεγκλώβισε και τους υποψήφιους Δημάρχους από την υποχρέωση να διαιρέσουν τους μικρούς τόπους σε ημετέρους και αντιπάλους, διαιωνίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο μια παλιά κακή συνήθεια!
Η ξεχωριστή κάλπη είναι η ανάθεση ευθύνης στον άνθρωπο του τόπου και όχι στον αρεστό του Δημάρχου που σε πολλές περιπτώσεις δεν μένει στην Κοινότητα του.
Για λόγους ισοτιμίας, αυτοτέλειας, αναβάθμισης του ρόλου των Κοινοτήτων, αλλά και δημοκρατίας τα κοινοτικά συμβούλια πρέπει να εκλέγονται με απλή αναλογική σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια και όχι μαζί με το Δημοτικό ψηφοδέλτιο, ο δε επικεφαλής του ψηφοδελτίου να εκλέγετε Πρόεδρος χωρίς σταυρό προτίμησης όπως και ο δήμαρχος. Στην περίπτωση που οι Κοινότητες εκλέγουν μόνο Πρόεδρο να παραμείνει ως έχει, ενιαίο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων Προέδρων.

=Μισθοδοσία Προέδρων
Τα χρήματα που δίδονται στους Προέδρους των Κοινοτήτων να χαρακτηριστούν ως οδοιπορικά-έξοδα κινήσεως και να μην προσμετρώνται στο εισόδημά του, αυξάνοντας έτσι την φορολόγησή του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αντιδρούν οι κοινότητες στις αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση"

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Βήμα βήμα η διαδικασία

Από την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας παύει την προαιρετική-πιλοτική της λειτουργία και τίθεται σε ισχύ ως υποχρεωτική. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει όλες τις λεπτομέρειες της «κορυφαίας μεταρρύθμισης», όπως τη χαρακτήρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, μια μεταρρύθμιση την οποία ο ίδιος είναι αρχίσει να επεξεργάζεται το 2015 -ως αναπληρωτής ΥΠΕΝ τότε- και τελικά υπέγραψε και την οριστική ενεργοποίησή της, δηλώνοντας ότι «η χώρα μας αλλάζει σελίδα όσον αφορά στην αποτύπωση του κτιριακού αποθέματος».

Ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας του ΤΕΕ, με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, πλέον γίνεται πράξη η καταγραφή όλων των κτιρίων -παλαιών και νέων, δημόσιων και ιδιωτικών- με όρους διαφάνειας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καθημερινής παρακολούθησης και ενημέρωσης.

«Το όφελος είναι πολλαπλό. Και για τους ιδιοκτήτες, και για το περιβάλλον και για την οικονομία», σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, καθώς «αποτρέπονται νέες αυθαιρεσίες, διασφαλίζεται η περιουσία των πολιτών, μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατία, επιταχύνονται οι επενδύσεις», όπως εξήγησε.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Είναι ο πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος ενός κτιρίου/μιας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας ή ενός αδόμητου οικοπέδου/γηπέδου και περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες όπως η οικοδομική του άδεια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τα σχέδια κατόψεων, ο πίνακας χιλιοστών, το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων κ.λπ.

Ηλεκτρονικό Μητρώο

Σε αυτό τηρούνται τα στοιχεία σχετικά με: την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας, τους κυρίους του έργου, τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς, τα πιστοποιητικά ελέγχου και το πιστοποιητικό πληρότητας. Όλες οι καταχωρίσεις ιδιοκτησιών εμφανίζονται στην αναζήτηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ταυτότητας Κτιρίου, ανεξαρτήτως σταδίου επεξεργασίας.

Η διαδικασία

Τη διαδικασία συμπλήρωσης αναλαμβάνει υποχρεωτικά μηχανικός, με την ευθύνη και τον έλεγχο για όσα δηλώνονται και αναφέρονται στα έγγραφα που του παραδίδει ο ενδιαφερόμενος πολίτης. Η καταχώριση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας υλοποιείται σε 2 βασικά βήματα:

1. Την καταχώριση Οικοπέδου/ Γηπέδου και

2. Την καταχώριση Ιδιοκτησιών

Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας

Μετά την καταχώριση όλων των απαιτούμενων στοιχείων τόσο για το οικόπεδο/γήπεδο όσο και την ιδιοκτησία, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός εκδίδει το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου / Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας που φέρει μοναδικό κωδικό Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας και κλειδί γνησιότητας. Ουσιαστικά το Απόσπασμα είναι η αποτύπωση του τεχνικού φακέλου του ακινήτου με το σύνολο των στοιχείων του.

Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας

Σε συνέχεια του Αποσπάσματος, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός αιτείται την έκδοση του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου /Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Έτσι, το Πιστοποιητικό Πληρότητας περιλαμβάνει την «περίληψη» των στοιχείων του Αποσπάσματος καθώς και τη βεβαίωση του μηχανικού ότι το ακίνητο έχει ή δεν έχει αυθαιρεσίες ή αν αυτές έχουν τακτοποιηθεί.

Διευκρινίζεται ότι το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας εκδίδεται ανά ιδιοκτησία, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης. Σε ακίνητα με σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών, για παράδειγμα πολυκατοικίες, η Ταυτότητα Κτιρίου συνολικά του ακινήτου, προκύπτει ως το σύνολο των Αποσπασμάτων όλων των αυτοτελών ιδιοκτησιών και των κοινόχρηστων χώρων. Η διάρκεια ισχύος του είναι 2 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης, η οποία ταυτίζεται με την ημερομηνία αυτοψίας. Το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, φέρει μοναδικό αριθμό και λαμβάνει κλειδί γνησιότητας. Ουσιαστικά το Πιστοποιητικό Πληρότητας αποτελεί το έγγραφο που θα χρησιμοποιείται σε όλες τις δικαιοπραξίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Δικαιολογητικά για τα κτίρια

Η καταχώριση στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που αναφέρει ο ν. 4495 και συγκεκριμένα:

  • τα στελέχη των Οικοδομικών Αδειών, Αδειών Δόμησης και λοιπών πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, με τις αναθεωρήσεις και ενημερώσεις τους
  • τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων
  • τα σχέδια που συνοδεύουν τις πράξεις και αποτυπώνουν την ιδιοκτησία, δηλαδή κατόψεις των ορόφων που καταλαμβάνει, χαρακτηριστικές τομές και όψεις, καθώς και τη μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται
  • το ΔΕ.ΔΟ.Τ.Α. (Δελτίο Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου), την Τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου ή/και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τους νόμους περί αυθαιρέτων,
  • το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού
  • το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί
  • τον πίνακα χιλιοστών, εφόσον η Ταυτότητα Ιδιοκτησίας αφορά αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία ή κοινόχρηστους χώρους
  • τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχει.

Υποχρέωση για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχουν:

1) Όλα τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, καθώς και

2) Τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.

3) Τα αυθαίρετα για την περαίωση των δηλώσεων.

Για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, βάσει του ν.4495/2017, τα παλαιότερα κτίρια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Κατηγορία 1η

  •  Κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών
  •  Κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμών μετεπιβίβασης ΜΜΜ
  •  Πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων
  •  Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ.
  •  Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  •  Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία
  •  Καταστήματα κράτησης και ειδικά καταστήματα κράτησης νέων

Σημείωση: Για τα προαναφερόμενα κτίρια της 1ης Κατηγορίας υπάρχει περιθώριο 5 ετών για την καταχώριση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Κατηγορία 2η

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης.

Για αυτά τα κτίρια η υποβολή γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο.

Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις υφίσταται υποχρέωση ενημέρωσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ύστερα από οποιαδήποτε εργασία παρέμβασης ή τροποποίησης στο κτίριο / οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, για την οποία απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή. Αυτό διασφαλίζει τη συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του Ηλεκτρονικού Μητρώου.

Εξουσιοδοτημένοι χρήστες του πληροφοριακού συστήματος

 Ως χρήστες του πληροφοριακού συστήματος ορίζονται:

  •  Οι εξουσιοδοτημένοι μηχανικοί
  •   Οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και οι εμπλεκόμενοι με τις σχετικές διαδικασίες υπάλληλοι των φορέων αυτών.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν ακριβή αντίγραφα του Αποσπάσματος καθώς και των στοιχείων που το συνοδεύουν.

Τέλος, τονίζεται ότι όλες οι βεβαιώσεις μηχανικού του ν.4495 με ημερομηνία αυτοψίας έως και 31.1.2021 δύνανται να χρησιμοποιηθούν μέχρι τη λήξη ισχύος τους, χωρίς υποχρέωση καταχώρισης στοιχείων Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται, εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, «με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μπαίνει σημαντικό αντικίνητρο σε μελλοντικές αυθαιρεσίες καθώς μόνον με την απόκτησή της η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

Παράλληλα, οι πολίτες διασφαλίζουν την περιουσία τους και γλυτώνουν πολλές χαμένες εργατοώρες από την «γραφειοκρατία του χαρτιού» καθώς όλα θα γίνονται ψηφιακά».

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό, «δημιουργείται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων των κτιρίων για όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό όσο και για την επιτάχυνση των επενδύσεων που έχει ανάγκη έχει η χώρα».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Βήμα βήμα η διαδικασία"

Αλλάζει ο ESM και γίνεται το ευρωπαϊκό ΔΝΤ – Υπεγράφη η σύμβαση στις Βρυξέλλες

Το μετασχηματισμό του ESM υπέγραψαν την Τετάρτη (27.01.2021) στις Βρυξέλλες οι χώρες της ευρωζώνης. Η νέα σύμβαση ουσιαστικά μετατρέπει τον ESM σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ και ανοίγει το δρόμο για την πιο εύκολη εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τη νέα συνθήκη που υπέγραψαν οι χώρες της ευρωζώνης, ο ESM θα μπορεί να δίνει δάνεια έως 68 δισ. ευρώ στο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών για να χρηματοδοτεί αυτό την εξυγίανση ή εκκαθάριση τραπεζών.

Η συμφωνία για την τροποποίηση της ιδρυτικής συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με την οποία ενισχύονται οι αρμοδιότητές του αναφορικά με την εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής αποτελεί, επίσης, ένα περαιτέρω βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Η νέα συνθήκη θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και των 19 χωρών που μετέχουν στον ESM, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). «Η μεταρρύθμιση της συμφωνίας του ESM αποτελεί σημαντικό σκαλοπάτι στην πορεία μας για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και ένα σημαντικό συμπλήρωμα των προσπαθειών μας για στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζει τις κρίσεις πριν αυτές κλιμακωθούν. Καλύπτουμε, επίσης, ένα σημαντικό κενό στην τραπεζική ένωση, επιτρέποντας στον ESM να λειτουργεί ως κοινό δίχτυ ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης (SRF) από το επόμενο έτος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Για σημαντικό ορόσημο έκανε λόγο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, o οποίος δήλωσε: «Η υπογραφή της τροποποιημένης συνθήκης από τα μέλη του ESM σήμερα αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Τώρα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια. Μετά την έγκριση της συμφωνία, ο ESM θα καταστεί το δίχτυ ασφαλείας του SRF, κάτι που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα κάνει τη νομισματική μας ένωση πιο ανθεκτική. Επιπλέον, ο ESM θα έχει ισχυρότερο ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει ο ESM και γίνεται το ευρωπαϊκό ΔΝΤ – Υπεγράφη η σύμβαση στις Βρυξέλλες"

Κρήτη: Κρούσματα σε βρεφονηπιακό στην Αμμούδα - Θετικό ένα βρέφος

Θετικό στον κορωνοϊό βρέθηκε ένα βρέφος στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Αμμούδας, όπου ήδη - όπως έχει γράψει το Cretalive - έχουν μολυνθεί από το φονικό ιό και δύο εκπαιδευτικοί της δομής. 

Όπως είναι αναμενόμενο, η ανησυχία εντείνεται τόσο από αυτή την εξέλιξη όσο και από το γεγονός ότι μια από τις εκπαιδευτικούς που βρέθηκε θετική είναι σύζυγος εφοριακού υπαλλήλου, γεγονός που προβληματίζει όσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού στο Λασίθι.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για μεγαλύτερη διασπορά του ιού από αυτή που έχει ήδη καταγραφεί ενώ ενήμερος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι και  ο ΕΟΔΥ για τη λήψη περαιτέρω μέτρων. 

Υπενθυμίζεται ότι στον Άγιο Νικόλαο έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού και σε μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολικά τμήματα λόγω της ενεργοποίησης υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ειδικότερα, κλειστά από σήμερα και για 14 ημέρες είναι ένα τμήμα στο 1ο Νηπιαγωγείο του Αγίου Νικολάου, όπως επίσης και το ΣΤ΄τμήμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, καθώς θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν μία νηπιαγωγός και ένας μαθητής του Δημοτικού Σχολείου.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Κρούσματα σε βρεφονηπιακό στην Αμμούδα - Θετικό ένα βρέφος"

Κοζάνη: Συγκλονίζει η μαρτυρία άνεργου καρκινοπαθή που του έκοψαν το ρεύμα με -6 βαθμούς Κελσίου

Ο Μάριος Τεντζογλίδης είναι 40 χρονών. Άνεργος με σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκινοπαθής). Παντρεμένος με δύο ανήλικα παιδιά. Το ένα εξ αυτών έχει διαγνωστεί με αυτισμό. Μένει στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το φουγάρο της μεγαλύτερης λιγνιτικής μονάδας της χώρας. Κι όμως σήμερα στο σπίτι του δεν έχει ρεύμα. 

Χθες το πρωί, συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ συνοδευόμενο από πέντε αστυνομικούς προχώρησαν σε διακοπή ρεύματος της οικείας του άνεργου πρώην εποχιακού βιομηχανικού εργάτη της ΔΕΗ για ανεξόφλητους λογαριασμούς. Και σήμερα το θερμόμετρο αγγίζει τους -6 με -7  βαθμούς Κελσίου. 

“Αναγκάστηκα να μείνω σε άλλο σπίτι. Ήταν αδύνατο να μείνω στο δικό μου. Από το κρύο κάποια στιγμή η κόρη μου με ρώτησε “μπαμπά γιατί είσαι ροζ;”. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου» αναφέρει στο GRtimes.gr ο Μάριος Τεντζογλίδης και προσθέτει: “Έχω χάσει τη μητέρα μου από καρκίνο, έχω χάσει τον πατέρα μου από την ίδια ασθένεια, πρόσφατα “έφυγε” και ο αδερφός μου με καρκίνο. Τώρα έχω κι εγώ. Δεν μπορώ να εργαστώ πάνω από χρόνο. Πήγαινα στη δουλειά με κλάματα από τους πόνους. Κάποια στιγμή κατέρρευσα. Και τώρα αναγκάζομαι να κάνω κάθε μήνα χημειοθεραπείες στο Θεαγένειο”. 

Μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκύψει με τη ΔΕΗ συμπληρώνει στο GRtimes ότι “δεν θέλω τίποτα άλλο. Μόνο να μου συνδέσουν το ρεύμα. Θα τους πληρώνω αυτό που θα καίω. Τα χρήματα από τις οφειλές δεν μπορώ να τα πληρώσω με τα 473 ευρώ επίδομα που παίρνω ως καρκινοπαθής. Προσπάθησα να έρθω σε διακανονισμό, όμως το σπίτι είναι γραμμένο στο όνομα του πατέρα μου, ο οποίος έχει πεθάνει. Ζήτησα πάνω από τέσσερις φορές να γίνει κάτι, να βρούμε μια λύση. Ο ένας με στέλνει στον άλλον. Η ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΔΕΗ. Επιπλέον μου ζήτησαν να ακολουθήσω μια διαδικασία με γραφειοκρατία. Κοστοβόρα και χρονοβόρα. Και τώρα με την ασθένειά μου δεν μπορώ να ανταπεξέλθω”. 

Σημειώνει με νόημα ότι “μέσα στο σπίτι μου έχω κολώνα της ΔΕΗ. Από το παράθυρό μου, βλέπω το φουγάρο της μεγαλύτερης λιγνιτικής μονάδας που υπάρχει στη χώρα. Μου το κρατάνε, επειδή κάποτε μαζί με τους συναδέλφους μου συμμετείχα στον αγώνα για την εξάλειψη του εξασθενούς χρωμίου, ουσία που προκαλεί καρκίνο από τον οποίο έχασα τη μισή μου οικογένεια. Με πήγαν στα δικαστήρια για αυτό. Και το άγχος της ανεργείας χτύπησε πάνω μου”. 

Σε ερώτηση για το τι του είπαν οι άνθρωποι που χθες το πρωί πήγαν στο σπίτι του να του κόψουν το ρεύμα, ο Μάριος Τεντζογλίδης αναφέρει πως “οι αστυνομικοί με ειρωνεύτηκαν. Ρώτησα έναν υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ ποιας κλάσης είναι. Του είπα πως εμείς δώσαμε μάχη με αίμα για να μπορέσει σήμερα να εργάζεται” και συμπληρώνει: “Είμαι σε απόγνωση, δεν ξέρω τι να κάνω. Ξέρω ότι υπάρχει κόσμος που εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό, όπως και τα παιδιά του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια που είναι στο πλευρό μου”.  

ΣΕΕΝ: Εργάτες που έδωσαν τη ζωή τους δεν μπορούν να απολαύσουν το αγαθό

Την συγκεκριμένη υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας μέσω ανακοίνωσης – καταγγελίας, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ). 

“Κάναμε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο περιστατικό στα γραφεία της Εμπορίας στην Κοζάνη. Αναδείξαμε το ζήτημα αλλά δεν μας ενημέρωσαν για περαιτέρω εξελίξεις, αν δηλαδή θα επανασυνδεθεί το ρεύμα” τόνιζει χαρακτηριστικά στο GRtimes.gr ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Σταύρος Μωυσιάδης και προσθέτει ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο “ο οποίος είναι βιομηχανικός εργάτης, που περιστασιακά δουλεύει κάποια 8μηνα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι άνεργος. Δεν είναι δηλαδή ότι δεν πληρώνει το ρεύμα από άποψη, αλλά επειδή δεν έχει”.  

Την τραγικότητα δε της κατάστασης, συμπληρώνουν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην περιοχή, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου η θερμοκρασία αγγίζει τους -6 με -7 βαθμούς Κελσίου, με αίσθηση του κρύου ωστόσο ακόμη πιο έντονη λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν. 

“Οι εργαζόμενοι αυτοί, που δίνουν και τη ζωή τους για να παράξουν το αγαθό, τώρα δεν μπορούν να το απολαύσουν. Το χωριό που μένει αυτός ο άνθρωπος δεν απέχει ούτε χιλιόμετρο από τη μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα  της χώρας” εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια.

 grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Συγκλονίζει η μαρτυρία άνεργου καρκινοπαθή που του έκοψαν το ρεύμα με -6 βαθμούς Κελσίου "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news