facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Συνελήφθησαν δύο Ρομά για κλοπές οχημάτων και καταστημάτων

Στη σύλληψη δύο ανδρών Ρομά 22 και 34 ετών και στην ταυτοποίηση δύο συνεργών τους 25 και 19 ετών, προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε μετά από αστυνομικές έρευνες για την εξιχνίαση κλοπών που έγιναν σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα παραπάνω άτομα ενώθηκαν και δρούσαν από κοινού, με σκοπό την τέλεση κλοπών στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, στην πόλη των Σερρών, στο Σιδηρόκαστρο, στον Λευκώνα κ.α.

Σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηράκλειας και με την συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Σιδηροκάστρου, διαπιστώθηκε ότι τα ξημερώματα της 25ης Απριλίου 2023, διέπραξαν συνολικά 9 κλοπές και απόπειρες κλοπής σε περιοχές των Σερρών και συγκεκριμένα:

3 κλοπές οχημάτων και χρηματικού ποσού 1.300 ευρώ που υπήρχε στο εσωτερικό του ενός οχήματος,
2 απόπειρες κλοπής οχημάτων,
2 κλοπές από καταστήματα, αφαιρώντας ταμειακές μηχανές και χρηματικό ποσό 100 ευρώ,
2 απόπειρες κλοπής από καταστήματα.
Τα κλεμμένα οχήματα εντοπίσθηκαν από τους αστυνομικούς και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών και τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθησαν δύο Ρομά για κλοπές οχημάτων και καταστημάτων "

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ νότια της Αστυπάλαιας – «Δεν εμπνέει ανησυχία» λέει ο Χουλιάρας στην ΕΡΤ

Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,2 Ρίχτερ κατέγραψε το σεισμολογικό δίκτυο με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα νότια της Αστυπάλαιας, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 300 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Κρήτη.

«Δεν εμπνέει ανησυχία ο σεισμός λόγω του μεγάλου εστιακού του βάθους» είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ νότια της Αστυπάλαιας – «Δεν εμπνέει ανησυχία» λέει ο Χουλιάρας στην ΕΡΤ

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ νότια της Αστυπάλαιας – «Δεν εμπνέει ανησυχία» λέει ο Χουλιάρας στην ΕΡΤ"

Εκλογές 2023: Μήνυση Βελόπουλου σε Μυλωνάκη – Αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του να τον συλλάβουν

Τις πληροφορίες ότι τον αναζητά η Αστυνομία επιβεβαίωσε ο Αντώνης Μυλωνάκης στον ΑΝΤ1, μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του από την Ελληνική Λύση, ένα μήνα πριν από τις εκλογές.

«Αληθεύουν (σ.σ. οι πληροφορίες). Είμαι εκτός Αττικής. Στο σπίτι μου απέξω είναι ζωσμένο από αστυνομικούς από το Τμήμα Πατησίων. Οι αστυνομικοί καλά κάνουν. Αυτή είναι η δουλειά τους στο πλαίσιο του αυτοφώρου», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Μυλωνάκης.

Ομάδα αστυνομικών βρίσκεται έξω από το σπίτι του Αντώνη Μυλωνάκη στην περιοχή των Πατησίων, προκειμένου να τον συλλάβουν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας που κινήθηκε μετά από μήνυση που του υπέβαλε το κόμμα Βελόπουλου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023: Μήνυση Βελόπουλου σε Μυλωνάκη – Αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του να τον συλλάβουν"

Νέα εμπλοκή με Κασιδιάρη: Δύο «Έλληνες» στις εκλογές - Τον κατηγορούν για ονοματοκλοπή

Ο κύβος ερρίφθη και ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε αίτημα για συμμετοχή στις εκλογές 2023 με τους «Έλληνες».

Ωστόσο, φάκελο υποψηφιότητας του κόμματος «Έλληνες» στις εκλογές κατέθεσε και ο νομικός Δημήτρης Μιχάκης.

Ο νομικός κατηγορεί τον Ηλία Κασιδιάρη πως καταχράται το όνομα που είχε σκεφτεί και χρησιμοποιήσει πρώτος το 2012.

Κατηγορεί τον Κασιδιάρη για ονοματοκλοπή

Ο νομικός έχει καταγγείλει τον Ηλία Κασιδιάρη για παράνομη και καταχρηστική χρήση της ονομασίας, από το 2020.

Έκτοτε ο νομικός ζητά την απόσυρση του ονόματος, τονίζοντας ότι είχε κάνει αναφορά στον Εισαγγελέα.

Ανέφερε αναλυτικά στην ανακοίνωσή του:

1.Καταγγέλουμε την παράνομη και καταχρηστική χρήση της ονομασίας του κόμματος κ κινήματος μας ΕΛΛΗΝΕΣ από στέλεχος κόμματος το οποίο δικάζεται.

2. Θεωρούμε σκόπιμη την παράνομη χρήση διότι ο παραβαίνων πρωτού προβεί σε ανακοινώσεις έπρεπε να ελέγξει τη λίστα των ονομάτων κομμάτων που έχουν ιδρυθεί πράγμα το οποίο προφανώς και εγνώριζε εκ της θέσεως του.

3. Συνεχίζει να κάνει κατάχρηση του ονόματος εφόσον στην ανακοίνωση του στο βίντεο αναφέρει ως όνομα του κόμματος μόνο την λέξη ΕΛΛΗΝΕΣ προκαλώντας άμεση συσχέτιση.

4.Επιπλέον χρησιμοποιεί στο σύμβολο την λέξη ΕΛΛΗΝΕΣ με κεφαλαία κάτω από κύκλο αντιγράφοντας έτσι πάλι την ονομασία και μέρος του συμβόλου μας

5. Τέλος οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής που έγινε φαίνεται ότι γίνεται με σκοπό πάλι να απομονώνει το κεντρικό όνομα ΕΛΛΗΝΕΣ τονίζοντας το και έπειτα τα γράμματα ΓΤΠ… πράγμα που οδηγεί σε σύγχυση τον κοινό Έλληνα πολίτη με το δικό μας κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ και σε άλλες γελοίες παρερμηνείες κάνοντας το σημείον γέλωτος.

6. Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα εφόσον δεν έχει αυτό το δικαίωμα και να επιλέξω οποιοδήποτε όνομα άλλο επιθυμεί από την πλούσια Ελληνική μας γλώσσα. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα εμπλοκή με Κασιδιάρη: Δύο «Έλληνες» στις εκλογές - Τον κατηγορούν για ονοματοκλοπή "

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Έγκυος με ακατάσχετη αιμορραγία έχασε το βρέφος γιατί δεν βρέθηκε εναέριο μέσο

Παρά την υπερπροσπάθεια του ιατρικού προσωπικού στην Κέρκυρα, μία έγκυος έχασε το βρέφος της γιατί δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί πτητικό μέσο.

Η γυναίκα είχε εμφανίσει ακατάσχετη αιμορραγία που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί τοπικά. Τελικά, το βρέφος γεννήθηκε εξαιρετικά πρόωρο και απεβίωσε λίγο αργότερα.

Συγγενείς της 28χρονης είπαν ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις να σώσουν μητέρα και βρέφος. Οι γιατροί είχαν ζητήσει μεταφορά στην Αθήνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας να απαντά δεν υπάρχει διαθέσιμο εναέριο μέσο.

Τελικά, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι γιατροί προχώρησαν σε καισαρική τομή, αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν το μωρό.

Η γυναίκα είναι εκτός κινδύνου ενώ στο πλάι της βρίσκεται ψυχολόγος του νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωσή του νοσοκομείου αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Στις 25/04/2023 και ώρα περίπου 18.00 προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γυναίκα 28 ετών ευρισκόμενη στην 28η εβδομάδα της κύησης, για αναφερόμενο πόνο. Η γυναίκα παρακολουθείτο από ιδιώτη ιατρό γυναικολόγο, ο οποίος σύστησε την μετάβασή της στο Νοσοκομείο.

Η γυναίκα αντιμετωπίστηκε άμεσα από τον εφημερεύοντα γυναικολόγο του Νοσοκομείου. Έγινε ο κλινικοεργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος και συστήθηκε να παραμείνει για παρακολούθηση.

Επειδή, η 28χρονη γυναίκα παρουσίασε ήπια αιμορραγία, ο εφημερεύων ιατρός ζήτησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας-ΚΕΠΥ του ΕΚΑΒ να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μαζί με άλλη επίτοκο με δίδυμη κύηση, που ήδη είχε προγραμματιστεί να διακομιστεί.
Αμφότερες λόγω του κινδύνου εξέλιξης εξαιρετικά πρόωρου τοκετού.

Τέθηκε σε ετοιμότητα η εφημερεύουσα Παιδίατρος διότι σε περίπτωση αλλαγής της κλινικής τους εικόνας θα έπρεπε να διενεργηθεί επείγουσα καισαρική στο νοσοκομείο μας.

Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της διακομιδής η μία εκ των δύο γυναικών εμφάνισε κολπική αιμορραγία οπότε και το πλάνο αντιμετώπισης άλλαξε. Θα έπρεπε να διενεργηθεί επείγουσα καισαρική τομή προκειμένου να διασφαλισθεί η ζωή της γυναίκας και να μειωθούν οι πιθανότητες ενδομήτριου θανάτου του κυήματος.

Η 28χρονη μητέρα ενημερώθηκε από τους εφημερεύοντες ότι πρέπει να γίνει επείγουσα καισαρική σε μια εξαιρετικά πρόωρη ηλικία κύησης και για τους κινδύνους, που υπήρχαν, και τις ιδιαιτερότητες ενός δευτεροβάθμιου νοσοκομείου με νησιωτικό χαρακτήρα.

Πριν την διενέργεια της καισαρικής τομής η εφημερεύουσα παιδίατρος λόγω της εξαιρετικής προωρότητας τέθηκε σε ετοιμότητα μηχανισμός επικείμενης διακομιδής εφόσον βέβαια η κλινική κατάσταση του νεογνού θα επέτρεπε την όποια μετακίνηση.

Στις 8:20 μ.μ. γεννήθηκε άρρεν νεογνό εξαιρετικά πρόωρο με χαμηλό βάρος γέννησης και σε πολύ βαριά κλινική κατάσταση που δεν επέτρεπε την οποιαδήποτε μετακίνηση.

Επί δυο ώρες οι παιδίατροι του νοσοκομείου σε συνεργασία με τον εφημερεύοντα αναισθησιολόγο έκαναν εντατική ΚΑΡΠΑ με ταυτόχρονη συνδρομή νεογνολόγου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», όπου και είχε γίνει η αποδοχή του περιστατικού σε περίπτωση μετακίνησης.

Το νεογνό στις 10:20 μ.μ. απεβίωσε μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών.

Καθίσταται σαφές ότι σε κάθε σοβαρό περιστατικό πριν την μεταφορά του σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο απαιτείται να γίνεται πλήρης εκτίμηση και σταθεροποίηση προκειμένου να διασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη ζωή του κάτι που στην περίπτωση της μητέρας αποδείχθηκε σωτήριο μια και η μητέρα με την εμφάνιση της κολπική
αιμορραγίας αντιμετωπίσθηκε σε μια δομημένη γυναικολογική κλινική και δεν βρέθηκε σε συνθήκες εναέριες ή μέσα σε ένα ασθενοφόρο.

Το ΓΝ Κέρκυρας έκανε τα πάντα για να σωθεί και η μητέρα και το νεογνό. Κατάφερε να σωθεί η μητέρα.

Το Νοσοκομείο διαθέτει ιατρικό και λοιπό προσωπικό υψηλής επιστημοσύνης και όλα τα μέσα που απαιτούνται για την παροχή της φροντίδας που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και οι νοσηλευόμενοι. Δεν καταγράφονται ελλείψεις σε πόρους.

Η Διοίκηση του ΓΝ Κέρκυρας λαμβάνει αποφάσεις και διοικεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και ουδεμία ανομία επικρατεί».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στην Κέρκυρα: Έγκυος με ακατάσχετη αιμορραγία έχασε το βρέφος γιατί δεν βρέθηκε εναέριο μέσο"

Δημοσκόπηση MARC: Στο 6% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου πριν τις εκλογές

Στο 6% βρίσκεται η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως «δείχνουν» τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1 που δόθηκαν σήμερα (26.4.2023) το απόγευμα στη δημοσιότητα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η διαφορά έχει ανέβει κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες σχεδόν 1 μήνα πριν τις εκλογές, από το 5,2% που είχε καταγραφεί σε προηγούμενη έρευνα. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,1% και βρίσκεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,1%, το ΠΑΣΟΚ με 9%, το ΚΚΕ με 6,1%, το κόμμα Κασιδιάρη «Έλληνες» με 3,9%, η Ελληνική Λύση με 3,7% και το ΜέΡΑ25 με 3,6%.

Τα υπόλοιπα κόμματα, όπως η Εθνική Δημιουργία, η Πλεύση Ελευθερίας και η επιλογή ΑΛΛΟ συγκεντρώνουν ποσοστό 4,7%. Οι Αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν ποσοστό 8,9%.

Σημειώνεται ότι η μεγάλη δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1 έγινε από τις 21 έως τις 15 Απριλίου και ρωτήθηκαν 1.296 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Το ποσοστό του μέγιστου στατιστικού σφάλματος υπολογίζεται στο ±2,7%.

Αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης της MARC ενόψει των εκλογών:

Το 29,7% απάντησε ότι προτιμάει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ. Παράλληλα, το 23,3% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερη μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 16,3% των ερωτηθέντων δεν απάντησε ποια κυβέρνηση προτιμάει.

Σχεδόν 5 στους 10 πολίτες (47,7%) θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι καλύτερη από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία στηρίζει το 35,2% των ερωτηθέντων.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 42,4% των ερωτηθέντων έχει θετική/μάλλον θετική άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 56,8% έχει αρνητική/μάλλον αρνητική. Στα αντίστοιχα ποσοστά, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστά 33,1% και 66,2% και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32,8% και 61,5% αντίστοιχα.

Πιο μετά, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 27,4% στη θετική/μάλλον θετική άποψη και με 63,3% στην αρνητική/μάλλον αρνητική. Αντίστοιχα, ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκεντρώνει ποσοστά 21,4% και 76,5% και μετά βρίσκεται ο Κυριάκος Βελόπουλος με 15,5% και 81%.

Το προφίλ των αναποφάσιστων

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MARC: Στο 6% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου πριν τις εκλογές"

Τουλάχιστον 47 αιτήσεις συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές της 21ης Μαΐου

Τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία για την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των δηλώσεων των ονομάτων και των εμβλημάτων κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που προτίθενται να λάβουν μέρος.

Πάντως, η συμμετοχή των κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ την αντίστοιχη τον περασμένων βουλευτικών εκλογών του 2019. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 47 συμμετοχές κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων αλλά και μεμονωμένων υποψηφίων.

Ειδικότερα, το κόμμα “ΕΑΝ” του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου έχει ήδη καταθέσει το σχετικό φάκελο υποψηφιότητας.

Το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη υπέβαλε το βράδυ της Τετάρτης 26/4 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δήλωση συμμετοχής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Κατόπιν αυτού, οι δηλώσεις που μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έφτασαν στις 47, ενώ η προθεσμία λήγει τα μεσάνυκτα.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου λήγει η προθεσμία για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, δηλαδή ποιοι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές σε κάθε κόμμα και την ερχόμενη Τρίτη, 2 Μαΐου 2023 θα γίνει η ανακήρυξη των συνδυασμών και συνδυασμών κομμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουλάχιστον 47 αιτήσεις συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές της 21ης Μαΐου "

Netflix: Απάτη με «δόλωμα» την πλατφόρμα κυκλοφορεί μέσω email και SMS

Στο στόχαστρο επιτήδειων έχουν μπει οι συνδρομητές του Netflix και τους στέλνουν email απάτης, τα οποία περιέχουν ένα link που οδηγεί σε ένα περιβάλλον σαν αυτό της συνδρομητικής πλατφόρμας, όπου εκεί τους ζητούν να δώσουν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία για να «ανανεωθεί» ο λογαριασμός τους.

Πρόκειται για μια νέα περίπτωση απάτης, αυτή τη φορά με στόχο τους συνδρομητές του Netflix. Όπως αναφέρει και το GRTimes.gr, που δημοσιεύει και εικόνα με το εν λόγω email, το link οδηγεί σε μια σελίδα πιστό αντίγραφο της πραγματικής και μάλιστα το κείμενο του μηνύματος μοιάζει αρκετά πειστικό, αφού δεν περιέχει συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη που «βγάζουν μάτι» ως συνήθως.

Αν ο εκάστοτε συνδρομητής που λάβει αυτό το email δεν καταλάβει ότι πρόκειται περί απάτης, τότε θα μεταφερθεί στη σελίδα και θα δώσει τα προσωπικά του στοιχεία. Τότε, οι επιτήδειοι θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία και θα εξαφανίσουν ό,τι χρήματα υπάρχουν στους λογαριασμούς.
 
Δείτε το email απάτης:

Απάτη και μέσω SMS

Ωστόσο οι επιτήδειοι φαίνεται να μην μένουν μόνο στα email, αφού στέλνουν και αντίστοιχα SMS και στα κινητά ανυποψίαστων συνδρομητών του Netflix. Και σε αυτά, υπάρχει ένα link που οδηγεί σε αντίστοιχο περιβάλλον-αντιγραφή για να δώσουν τα στοιχεία τους οι χρήστες.

Σημειώνεται ότι κυκλοφορεί και απάτη με το Gmail, για την οποία η Google έχει δημοσιεύσει σχετική προειδοποίηση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Netflix: Απάτη με «δόλωμα» την πλατφόρμα κυκλοφορεί μέσω email και SMS"

1 στους 7 δυσκολεύεται να βρει ανοικτό φαρμακείο - Υψηλή εμπιστοσύνη στους φαρμακοποιούς [έρευνα]

Ένας στους επτά πολίτες δυσκολεύτηκε τον τελευταίο χρόνο να βρει φαρμακείο. Το 70,9% των περιπτώσεων αφορούσε ώρες εκτός ωραρίου και δεν ήταν εύκολο να εντοπιστεί εφημερεύον ή διανυκτερεύον φαρμακείο, το 13,5% αφορούσε απομακρυσμένη τοποθεσία και το 13,5% άλλο αίτιο.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας για την ικανοποίηση του κοινού από τις υπηρεσίες στα φαρμακεία, η οποία παρατίθεται πιο κάτω. Διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.049 ατόμων από ολόκληρη την Επικράτεια. 

Η έρευνα έδειξε, επίσης, πολύ υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης των πολιτών στους φαρμακοποιούς, στους οποίους βασίζονται για τον εμβολιασμό και για μία σειρά από άλλες πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία τους.

"Τα φαρμακεία απέδειξαν ότι έχουν να προσφέρουν πολλά ακόμη στον Έλληνα πολίτη και στον ασθενή", ανέφερε κατά τη σημερινή παρουσίασή της ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, για να σημειώσει: "Ο ΠΦΣ έχει καταθέσει πρόταση για την ανάληψη υπηρεσιών πρόληψης και αναμένουμε από την όποια Κυβέρνηση αναδείξουν οι κάλπες, να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τον καθοριστικό αυτό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Υγεία".

Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης υπογράμμισε το υψηλό ποσοστό του πληθυσμού (73,1%) που εμπιστεύεται συστηματικά το ίδιο φαρμακείο, καθώς και το πολύ υψηλό ποσοστό ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως εκφράζεται από το 97% του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα.

Παροχή συμβουλών

Σημειώνεται ότι αν και ο βασικός λόγος επίσκεψης σε φαρμακείο είναι η εκτέλεση συνταγής για τη λήψη φαρμάκου (89,5%), τα τελευταία χρόνια προστίθενται και άλλοι λόγοι, όπως η παροχή συμβουλών για τη λήψη φαρμάκων αλλά και για άλλα ζητήματα υγείας, η μέτρηση βασικών δεικτών όπως το βάρος, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, η αντιμετώπιση μικροτραυματισμού.

Πάνω από το 50% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι θα εμπιστεύονταν τις συμβουλές των φαρμακοποιών σχετικά με θέματα υγείας, πέραν αυτών που αφορούν στα φάρμακα. Ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των φαρμακοποιών στο κρίσιμο ζήτημα της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία και στην ανάγκη διαρκούς συνεργασίας και επικοινωνίας με τους ιατρούς για τη βελτίωση των σχετικών δεικτών.

Τέλος, σημαντική ήταν η συμβολή των φαρμακείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού αποτέλεσαν βασική πηγή ενημέρωσης του κοινού και παροχής προστατευτικών ειδών και αυτοδιαγνωστικών τεστ ενώ είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, σε ιδιωτικό φαρμακείο.

Τα παραπάνω ευρήματα, κατέληξε ο κ. Σουλιώτης, καταδεικνύουν τον πολλαπλό ρόλο των φαρμακοποιών στο σύστημα Υγείας και υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω αξιοποίησή τους από την πολιτεία.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "1 στους 7 δυσκολεύεται να βρει ανοικτό φαρμακείο - Υψηλή εμπιστοσύνη στους φαρμακοποιούς [έρευνα]"

Καιρός αύριο: Πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά και πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά το πρωί στο βόρειο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά. Θα φτάσει στα βόρεια και το Αιγαίο τους 18 με 21 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοανατολικοί.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα γύρω ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και το πρωί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα και πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός από αργά το απόγευμα θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και το πρωί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοανατολικοί με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός από αργά το απόγευμα θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά το πρωί στα βόρεια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και το πρωί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά – Η πρόγνωση της ΕΜΥ"

Κόντρα φαρμακοποιών - γιατρών για τη χορήγηση του Ozempic

Την αντίδραση των φαρμακοποιών, προκαλούν οι καταγγελίες γιατρών, σύμφωνα με τις οποίες δίνουν το Ozempic χωρίς ιατρική συνταγή.

Είχε προηγηθεί καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για ελλείψεις του φαρμάκου στην αγορά και για εξαπάτηση του συστήματος από γιατρούς.

Ακολούθησε καταγγελία του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, σύμφωνα με την οποία οι φαρμακοποιοί διαθέτουν το σκεύασμα χωρίς ιατρική συνταγή.

"Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας παχυσαρκίας κ. Καμπάνταης, σε χθεσινή ειδησεογραφική εκπομπή αναφέρθηκε ψευδέστατα στους φαρμακοποιούς, κατηγορώντας τους ότι διαθέτουν ελεύθερα το σκεύασμα Ozempic χωρίς ιατρική συνταγή, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και προσθέτει:

"Ενοχλημένος από το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις 12.4.2023 που ανέδειξε το πρόβλημα και σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να καλύψει συνάδελφους του, επεδίωξε να ενοχοποιήσει τον κλάδο των φαρμακοποιών, την ίδια στιγμή που αγωνιούν για τις ανεκτέλεστες συνταγές των ασφαλισμένων και εκλιπαρούν τις φαρμακαποθήκες και την παραγωγό εταιρεία για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων του φαρμάκου ώστε να καλύψουν τις θεραπείες των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και που δυστυχώς έχουν διακοπεί.

Θέλοντας προφανώς να αποκρύψει το θόρυβο που δημιουργήθηκε  μετά το Δελτίο Τύπου του ΠΦΣ, ότι ορισμένοι ιατροί καταστρατηγούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα το συγκεκριμένο σκεύασμα όχι για τις εγκεκριμένες ενδείξεις του αλλά για τον έλεγχο του βάρους, επιρρίπτει την ευθύνη στους φαρμακοποιούς.

Ίσως δεν γνωρίζει ή σκοπίμως αγνοεί, ότι ενώ έχει διπλασιαστεί η συνταγογράφηση του φαρμάκου σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, δεν έχουν διπλασιαστεί οι διαβητικοί με ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου !

Για το λόγο αυτό ζητάμε από την πολιτεία να προβεί άμεσα στον  έλεγχο της συνταγογράφησης για όλα τα σκευάσματα Ozempic που έχουν  συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Επιτέλους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι προτεραιότητα μας είναι η κάλυψη των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και όχι οι «ανάγκες» που έχουν σχέση με το lifestyle , για το οποίο δυστυχώς συνταγογραφείται» καταλήγει η ανακοίνωση".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα φαρμακοποιών - γιατρών για τη χορήγηση του Ozempic"

Πρωτομαγιά 2023: Τα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας εν όψει του τριημέρου της Πρωτομαγιάς. Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών.

Σύμφωνα με την Τροχαία, ενόψει της αυξημένης κίνησης στους δρόμους λόγω της γιορτής της Πρωτομαγιάς, προχωρά από την Παρασκευή, 28 Απριλίου έως τη Δευτέρα, 1η Μαΐου, στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας. Σκοπός, η ασφαλής μετακίνηση των εκδρομέων και η πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Πρωτομαγιά 2023: Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τα μέτρα περιλαμβάνουν:

* Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, ανάλογα με τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.

* Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

* Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

* Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

* Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

* Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.).

* Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

* Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

* Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

* Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων ανήμερα της Πρωτομαγιάς.

Επιπρόσθετα, εκτός από τα παραπάνω μέτρα και για την ασφαλέστερη κίνηση και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας την Πρωτομαγιά, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Συγκεκριμένα για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών θα ισχύει την Παρασκευή (28.04.2023) από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ και το Σάββατο (29.04.2023) από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει από τη Δευτέρα, 1η Μαΐου από τις 4 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτομαγιά 2023: Τα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων"

Δυτική Αττική: Δώδεκα συλλήψεις, 95 προσαγωγές σε Αχαρνές, Ζεφύρι, Αγία Βαρβάρα

Συνεχίζονται οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, με σκοπό την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με τον υφιστάμενο στρατηγικό σχεδιασμό και με την εφαρμογή των κατά τόπους σχεδίων αστυνόμευσης καθώς και έκτακτων επιχειρησιακών δράσεων, από τη Δευτέρα 24 Απριλίου έως και τις πρωινές ώρες σήμερα, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές των Αχαρνών, του Ζεφυρίου και της Αγίας Βαρβάρας.

Κατά τις επιχειρήσεις, τις οποίες συνέδραμαν αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε., της ΔΙ.ΑΣ. και της Υ.Α.Τ., προσήχθησαν 95 άτομα, ενώ συνολικά συνελήφθησαν 12 άτομα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής, ρευματοκλοπής, ενδοοικογενειακής βίας, για εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Πιο αναλυτικά, σε περιοχές των Αχαρνών και του Ζεφυρίου ελέγχθησαν 451 άτομα και 186 οχήματα. Συνελήφθησαν 9 άτομα για κατά περίπτωση καταδικαστικές αποφάσεις, ρευματοκλοπή και παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., και προσήχθησαν 89 άτομα, ενώ ακινητοποιήθηκαν τρία οχήματα.

Παράλληλα, σε περιοχές της Αγίας Βαρβάρας ελέγχθησαν 164 άτομα και 109 οχήματα. Συνελήφθησαν τρία άτομα για ναρκωτικά, κλοπή και ενδοοικογενειακή βία, ενώ προσήχθησαν έξι. Βεβαιώθηκαν 130 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., αφαιρέθηκαν 22 άδειες κυκλοφορίας και 11 άδειες και ικανότητας οδήγησης, ακινητοποιήθηκαν 12 οχήματα.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγούνται αρμοδίως.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι στοχευμένες αυτές αστυνομικές δράσεις, που έχουν ως στόχο την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δυτική Αττική: Δώδεκα συλλήψεις, 95 προσαγωγές σε Αχαρνές, Ζεφύρι, Αγία Βαρβάρα "

Gmail: Η Google προειδοποιεί τους χρήστες για νέα απάτη από χάκερ

Μια νέα απάτη από χάκερ κυκλοφορεί στους χρήστες του Gmail, με τη Google να εκδίδει τη σχετική προειδοποίηση και να ενημερώνει τυχόν υποψήφια θύματα ότι θα πρέπει να μπλοκάρουν τον αποστολέα του email και να το αναφέρουν ως spam.

Η απάτη των χάκερ χρησιμοποιεί την επωνυμία της Google και στο θέμα του email γράφει «Διαδικτυακό πρόγραμμα επιβράβευσης». Όσοι χρήστες το άνοιξαν, είδαν να γράφει ότι τους οφείλεται ανταμοιβή επειδή έκαναν την αναζήτηση νούμερο 18,25 δισ. στο Google.

«Συγχαρητήρια! Είστε ο τυχερός χρήστης του Google! Κάθε 10 εκατομμύρια αναζητήσεις σε όλο τον κόσμο, θα ανακηρύττουμε έναν τυχερό χρήστη για να στείλουμε ένα ευχαριστήριο δώρο. Είστε ο τυχερός χρήστης!», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Η απάτη συνεχίζεται, αφού στο τέλος του email υπάρχει ένα link, στο οποίο οι χρήστες προτρέπονται να κάνουν κλικ για να διεκδικήσουν το… βραβείο της Google. Ωστόσο, οι χάκερ μπορούν με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του εκάστοτε χρήστη και να τα χρησιμοποιήσουν για να τους κλέψουν χρήματα.

«Είναι πιθανό το αναδυόμενο παράθυρο να σας ζητήσει επίσης να εισαγάγετε το email σας ή άλλα προσωπικά στοιχεία. Η Google δεν προσφέρει αυθόρμητα βραβεία σε αυτήν τη μορφή και δεν θα κερδίσετε βραβείο συμπληρώνοντας την έρευνα ή καταχωρώντας τα προσωπικά σας στοιχεία. Κλείστε το αναδυόμενο παράθυρο και μην εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Google στις συμβουλές της.

Επίσης, η Google αναφέρθηκε και σε μερικούς «χρυσούς κανόνες» ασφαλούς πλοήγησης, όπως:

  • Πάρτε τον χρόνο σας – Οι απάτες συχνά έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν την αίσθηση του επείγοντος. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε ερωτήσεις και να το σκεφτείτε καλά.
  • Επιτόπιος έλεγχος – Κάντε την έρευνά σας για να ελέγξετε ξανά τις λεπτομέρειες που λαμβάνετε. Έχει νόημα αυτό που σου λένε;
  • Σταμάτα! Μη Στείλεις – Κανένα αξιόπιστο πρόσωπο ή πρακτορείο δεν θα απαιτήσει ποτέ πληρωμή ή τα προσωπικά σας στοιχεία επί τόπου.

Daily Star/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Gmail: Η Google προειδοποιεί τους χρήστες για νέα απάτη από χάκερ"

Προσγειώθηκε στην Τανάγρα C-27 με Ελληνες και Ευρωπαίους από το Σουδάν

Λίγο μετά τις 16:00 προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας μεταφορικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς πολίτες, απεγκλωβισμένους από το Σουδάν, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας άλλο μεταφορικό αεροσκάφος C-27 με προορισμό το Ασουάν της Αιγύπτου συνεχίζοντας την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσγειώθηκε στην Τανάγρα C-27 με Ελληνες και Ευρωπαίους από το Σουδάν"

Μητσοτάκης για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ – Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2024

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023. 

“Τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια. Είναι τα θεμέλια που βάλαμε την πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει σε μία τετραετία”, είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της τετραετίας η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις.  

“Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου, αλλά ταυτόχρονα μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές κάτι που αποδεικνύει την απόλυτη συνέπεια πράξεων, τόνισε και έδειξε διαφάνεια όπου αναφέρονταν αναλυτικά οι μειώσεις φόρων”.

“Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα παρά τις μειώσεις των φόρων”, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις μεγάλων κολοσσών στη χώρα μας όπως η Microsoft και η Pfizer.

Έδειξε όμως και μια φωτογραφία από τα ναυπηγεία της Σύρου επισημαίνοντας ότι δεν είναι το μόνο ναυπηγείο που ξαναλειτούργησε με άλλους όρους αναφέροντας και τα παραδείγματα της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά. Τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν λένε πολλά πράγματα αν δε συνοδεύονται και από καλούς μισθούς.

Η πρόκληση ήταν πάντα πώς θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνοντας τους μισθούς σε σύνδεση με την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

“Σκοπός μας είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσει τουλάχιστον τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας”, υπογράμμισε.

Παραγωγική Ελλάδα

“Η ανάπτυξη είναι το θεμέλιο στο οποίο χτίζεται η οικονομική μας πολιτική. Ήταν σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από τη μέση ανάπτυξη της Ευρωζώνης την τελευταία τετραετία… Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο για να μην βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Αυτή την ανάπτυξη την πετύχαμε πρωτίστως μέσα από επενδύσεις. Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις μειώσεις των φόρων”. 

“Είχαμε δεσμευθεί ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Ήταν 650 ευρώ και σήμερα είναι 780. Σκοπός μας είναι να φτάσει τουλάχιστον τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενος στον τουρισμό, τόνισε ότι: “Βρεθήκαμε μπροστά στο φάσμα της απόλυτης κατάρρευσης του τουρισμού την περίοδο της πανδημίας. Τολμήσαμε μία σειρά από πρωτοβουλίες και το 2022 να είναι χρονιά ρεκόρ εσόδων και το 2023 να είναι ακόμα καλύτερο. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Πιστεύω ότι το 2023 θα μας δώσει μία πρόγευση από το τι μπορούμε να πετύχουμε”. 

Οικονομικοί στόχοι για την επόμενη τετραετία

1. Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ
2. Η ανεργία μπορεί να φτάσει στο 8% το 2027
3. Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ
4. Αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ
5. 12μηνη τουριστική περίοδος και δημόσια έσοδα από τον τουρισμό τα 30 δισ. ευρώ ετησίως
6. Αύξηση μισθών κατά 25% την επόμενη τετραετία, ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ
7. Νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3 – 4%
8. Αύξηση μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων από 1η Ιανουαρίου του 2024 με νέο ενιαίο μισθολόγιο
9. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
10. Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες με παιδιά
11. Μείωση κατά μία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές.
12. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από το 2025.

Ανέφερε 10 έργα ενδεικτικά που μέσα στην επόμενη τετραετία, είτε θα έχουν ολοκληρωθεί, είτε θα βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης ξεχωρίζοντας το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Υγεία

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Ελευθερία» που όπως είπε είναι μια εικόνα από το μέλλον. Αυτή την εικόνα θέλουμε σε ολόκληρο το ΕΣΥ είπε και μίλησε στη συνέχεια για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, μέσω του myHealth, που θα είναι ολοκληρωμένος στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στον περιορισμό των βοηθητικών κλινών αλλά και στην αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Εκσυγχρονισμός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και δραστική ανακαίνιση και των 156 κέντρων υγείας της χώρας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δημιουργία παραπάνω από 300 μονάδων τηλεϊατρικής και μείωση του χρόνου αναμονής για τις ιατρικές πράξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι “θα αυξήσουμε κατά 10.000 το προσωπικό στην Υγεία. Ήδη έχουμε εκπονίσει μία καινοτόμα στρατηγική ψυχικής υγείας και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες. Στόχος μου να μειωθεί κατά 70% ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα ανέφερε ο πρωθυπουργός”. 

Παιδεία

Η Παιδεία ήταν ο επόμενος τομέας και ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις τάξεις του μέλλοντος όπως είπε με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων.

Την επόμενη τετραετία υλοποίηση σημαντικής δέσμης θεσμικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν αυτή την τετραετία.

Χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.

Έδειξε φωτογραφία από το σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είπε ότι έτσι θέλουμε να είναι όλα τα δημόσιά μας πανεπιστήμια. Εξωστρέφεια και ποιοτικές σπουδές με σύνδεση των σπουδών με την εργασία και τη βιομηχανική παραγωγή.

Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να αυξηθούν στα 150 τα Πρότυμα και Πειραματικά σχολεία, ενώ θα γίνει αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, θα ολοκληρωθούν οι φοιτητικές εστίες, ώστε να έχουν δωρεάν στέγη για 8.500 φοιτητές σε μία σειρά από δημόσια πανεπιστήμια.

Αναφερόμενος στον τομέα των μεταφορών τόνισε πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν μόνο αναπτυξιακό έργο αλλά και πολιτική κοινωνικής συνοχής. Μίλησε για φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και μείωση αφίξεων του χρόνου μεταξύ των δρομολογίων.

Μέσα στην επόμενη τετραετία θα έχουμε 2000 καινούργια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλά εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά.

Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” και το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ανέλυσε στη συνέχεια το πρόγραμμα “Σπίτι Μου” και τη σημασία του, το οποίο ξεκίνησε ως κυβερνητική απάντηση στο αίτημα νέων ανθρώπων για την απόκτηση κατοικίας με ευνοϊκούς όρους. Διπλασιασμός πόρων σε πρώτη φάση, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης.

Μίλησε επίσης για τις πολιτικές προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους από άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 έργα πρόσβασης ΑμεΑ σε 21 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Αναφέρθηκε και στο σχέδιο του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περί τα δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των μελετών με ιδιωτική χρηματοδότηση και μία τετραετία για να κατασκευαστεί η είσοδος, που χαρακτήρισε παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι το 2025 θα λειτουργεί Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με αποφοίτους ΑΕΙ.

Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

Η πρόοδος της Ελλάδας στην εγκατάσταση ΑΠΕ ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή δουλειά για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο κρίσιμο για ολόκληρη την Βαλκανική.

Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ψηφιακή Ελλάδα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

– Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κρατους στο gov.gr.
– Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet.
– Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.
– Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταικά στέγης».
– Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκατ. δένδρα
– Πρόγραμμα GR-ECO islands.
– Ολοκλήρωση των 45 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων

Δίκαιη Ελλάδα: Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για:
– Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.
– Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16).
– Αύξηση κατά 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων.
– Επέκταση υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός.
– Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών.
– Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.
– Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ισχυρή Ελλάδα σε άμυνα, μεταναστευτικό και εθνική ασφάλεια

Στον τομέα ισότητα και συνοχή υπογράμμισε ότι η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων γίνεται πράξη και η πορεία θα συνεχιστεί.

Στάθηκε στο έμφυλο μισθολογικό χάσμα και είπε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και πέρασε στον τελευταίο άξονα «Ισχυρή Ελλάδα» που αφορά τις πολιτικές της άμυνας, της μετανάστευσης, της εθνικής ασφάλειας.

Έδειξε μια εικόνα από την Πολιτική Προστασία του σήμερα και αναφέρθηκε σε συγκριμένα προγράμματα που υλοποιούνται ήδη.

Μίλησε για τη μεγάλη κατάκτηση του 112, για την οποία υπογράμμισε ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι επισημαίνοντας ότι θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στα συστήματα πολιτικής προστασίας.

Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων και ανήγγειλε πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του Λιμενικού και δημιουργίας Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου.

Μίλησε όμως και για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών που έχουν μειωθεί από 122 το 2019 σε 31 και τις προσλήψεις 2.000 συνοριοφυλάκων.

Δείτε την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ – Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2024"

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Όταν με χτυπούσαν, ένιωθα ότι έχω πεθάνει – Ο στόχος τους ήταν να μας σκοτώσουν»

Μετά από έντεκα χρόνια ανέσυρε από τη μνήμη του την επίθεση που δέχτηκε την ώρα που κοιμόταν ο Αιγύπτιος αλιεργάτης, Εμπάρακ Αμπουζίντ από μέλη του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής, τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 στο Πέραμα.

«Ήμουν πεθαμένος. Τα σίδερα και ξύλα έπεσαν πάνω μου δεν μπορούσα να φέρω αντίσταση. Με σκότωσαν! Με άφησαν, διότι νόμιζαν πως ήμουν νεκρός» ανέφερε ο μάρτυρας καταθέτοντας ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Ο μάρτυρας, ο οποίος μαζί με τρεις συμπατριώτες του αλιεργάτες εργάζονταν στα καΐκια της Ιχθυόσκαλας, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι σκοπός των δραστών της αιματηρής επίθεσης σε βάρος του ήταν να τον σκοτώσουν.

Ο μάρτυρας εξήγησε πως ήρθε στην Ελλάδα από τη χώρα του γιατί περνούσε δύσκολα και ήθελε να νιώσει ασφάλεια και μιλώντας για την επίθεση περιέγραψε πως λόγω της ζέστης και των κουνουπιών κοιμόταν στην ταράτσα της μονοκατοικίας όταν «γύρω στις 2-3 η ώρα, ένιωσα χτυπήματα στα πόδια μου». «Ήμουν σκεπασμένος με λεπτή κουβέρτα. Τράβηξα την κουβέρτα και είδα ότι πάρα πολλά άτομα με μαύρες μπλούζες ήταν από πάνω μου. Είδα ότι κρατούσαν σίδερα και ξύλα και με χτυπούσαν με αυτά και με κλωτσιές. Πέθανα πραγματικά, πέθανα» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως είχε συντριπτικά χτυπήματα στο κεφάλι , την κοιλιά και το σώμα του.

«Όταν με χτυπούσαν, ένιωθα ότι έχω πεθάνει. Άκουσα, σαν σε όνειρο, μια λέξη, έλεγαν «πάμε» και ενώ ήξεραν ότι σχεδόν έχω πεθάνει. Όταν συνήλθα κατάλαβα ότι ήμουν στο ασθενοφόρο. Χάθηκα ξανά, δε θυμάμαι αν ήταν πέντε λεπτά ή δύο ώρες αλλά ήμουν πεθαμένος» κατέθεσε ο μάρτυρας ο οποίος συμπλήρωσε ότι χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση και να παραμείνει στο νοσοκομείο. «Δε θυμάμαι πόσες μέρες έμεινα στο νοσοκομείο. Τα δόντια μου ήταν δεμένα με σίδερα. Αν ένας Έλληνας είχε πάθει αυτό που έπαθα και έτρωγε τρεις μήνες ή και παραπάνω με καλαμάκι… Μόνο χυμό δηλαδή μπορούσα. Είχα έρθει στην Ευρώπη, στην ειρήνη, στη χώρα της ασφάλειας…» είπε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δέχτηκε επίθεση από περίπου 15 άτομα.

Πρόεδρος: Φορούσαν μαύρα;

Μάρτυρας: Ναι, όλα.

Πρόεδρος: Ήταν άτομα της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή εγώ δεν ήξερα κάτι για αυτό. Αλλά όταν βγήκα και συνήλθα, οι φίλοι μου μου είπαν ότι ήταν της Χρυσής Αυγής γιατί μου είπαν ότι «αφού σε χτύπησαν ήρθαν μετά σ’ εμάς» και ήθελαν να μπουν μέσα να χτυπήσουν κι αυτούς. Και μετά άκουσα το βίντεο του αρχηγού τους και εκείνη τη βραδιά είπε ότι «εμείς θα αντιμετωπίσουμε τους Αιγύπτιους ψαράδες».

(…)

Εισαγγελέας: Ξέρετε τι εννοούσε ο βουλευτής Λαγός όταν έλεγε «οι Αιγύπτιοι ψαράδες θα δίνετε λόγο στη ΧΑ;»

Μάρτυρας: Μετά από αυτό που έγινε μαζί μου; Αυτό που εννοούσε το κατάλαβα αφού με χτύπησαν. Πήγαν με σκοπό να σκοτώσουν όλους, έσπασαν την πόρτα και μπήκαν μέσα.

Εισαγγελέας: Τον ρωτάω τι εννοούσε «θα δίνουν λόγο στη ΧΑ», για ποιο λόγο;

Μάρτυρας: Αφού έγινε μαζί μου αυτό, άρα ο στόχος τους ήταν να μας σκοτώσουν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Χρυσής Αυγής: «Όταν με χτυπούσαν, ένιωθα ότι έχω πεθάνει – Ο στόχος τους ήταν να μας σκοτώσουν»"

ΕΕ: Συμφωνία για «πράσινα» καύσιμα στα αεροπλάνα

Οι ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν το βράδυ της Τρίτης (25.04.2023) για τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών των αερομεταφορών επιβάλλοντας ένα ελάχιστο ποσοστό «πράσινων» καυσίμων για τα αεροπλάνα που αναχωρούν από την Ευρώπη.

Το κείμενο, το οποίο αποτελεί μια πτυχή του φιλόδοξου ευρωπαϊκού σχεδίου για το κλίμα, προβλέπει πως τα καύσιμα, που είναι διαθέσιμα στα αεροδρόμια της ΕΕ για τα αεροπλάνα, θα περιλαμβάνουν το 2025 στη σύνθεσή τους τουλάχιστον 2% «βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα» (SAF), στη συνέχεια 6% το 2030 και η αναλογία τους θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 70% έως το 2050, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στα «βιώσιμα καύσιμα» περιλαμβάνονται τα συνθετικά καύσιμα (παράγονται από υδρογόνο και CO2), το υδρογόνο, τα καύσιμα από καυσαέρια και πλαστικά απορρίμματα ή ακόμη τα βιοκαύσιμα που προέρχονται από αγροτικά υπολείμματα, φύκια, βιομάζα ή χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι.

Ο στόχος για το 2050 υπολείπεται του ποσοστού που ζητούσαν οι ευρωβουλευτές (85%), αλλά υπερβαίνει σαφώς την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (63%) που έχει επικυρωθεί από τα κράτη.

Η συμφωνία προβλέπει για το 2030 ελάχιστη αναλογία 1,2% συνθετικών καυσίμων στην κηροζίνη που παρέχουν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, πολύ πάνω απ’ αυτό που πρότεινε η Κομισιόν, όπως και τα κράτη (0,7%). Η αναλογία αυτή θα αυξηθεί στο 2% το 2032, στη συνέχεια στο 5% το 2035 και θα φθάσει το 35% το 2050.

Τα συνθετικά καύσιμα είναι τα μόνα «των οποίων η χρήση μπορεί να αυξηθεί με βιώσιμο τρόπο», εκτιμά ο Ματέο Μιρόλο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Transport&Environment (T&E, Μεταφορά και Περιβάλλον). Ενθαρρύνοντας την παραγωγή τους, «η συμφωνία προσφέρει στις εταιρείες τη βεβαιότητα πως το συνθετικό καύσιμο αεριωθουμένων (e-kerosene) θα γίνει λιγότερο ακριβό και ευρέως διαθέσιμο», επισημαίνει.

Το κείμενο αποκλείει τα βιοκαύσιμα που προέρχονται από καλλιέργειες εδώδιμων φυτών ή από παραπροϊόντα του φοινικελαίου, αλλά όχι και αυτά που προέρχονται από χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, «η προμήθεια των οποίων είναι εντούτοις περιορισμένη στην Ευρώπη, κάτι που υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ελλείψεις σε άλλες βιομηχανίες», οι οποίες θα μπορούσαν τότε να στραφούν στο φοινικέλαιο, αναφέρει εκφράζοντας την ανησυχία της η T&E.

Η συμφωνία ανοίγει την πόρτα για να λαμβάνονται υπόψη στις μελλοντικές νομοθετικές επανεξετάσεις του ζητήματος όχι μόνο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (αλλά και θείου και άλλες) που αποτελούν τα δύο τρίτα του αντίκτυπου της αεροπορίας στο κλίμα.

Άλλο κείμενο του ευρωπαϊκού σχεδίου για το κλίμα, το οποίο επικυρώθηκε χθες, Τρίτη (25.04.2023), από τους 27, προβλέπει να υποχρεωθούν οι εταιρείες να πληρώνουν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των πτήσεών τους μέσα στην Ευρώπη, με τη σταδιακή κατάργηση από το 2024 των δωρεάν ποσοστώσεων που απολάμβαναν μέχρι τώρα, αλλά και με ένα μηχανισμό κινήτρων για να χρησιμοποιούν βιώσιμα καύσιμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΕ: Συμφωνία για «πράσινα» καύσιμα στα αεροπλάνα "

Κ. Λαγουβάρδος: Οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι – «Δυστυχώς αν δεν πάρουμε μέτρα, θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα»

Ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε στο Newsroom της ΕΡΤ για το καλοκαίρι που έρχεται και τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην χώρα μας, με τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής να γίνονται όλο και πιο φανερά.

Όπως επεσήμανε, παρά τις απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται – ήδη από την Άνοιξη – σε μέρη όπως η Ισπανία, η Ελλάδα βρίσκεται σε λίγο καλύτερη κατάσταση. «Στη χώρα μας είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Ακόμα και το καλοκαίρι του 2022 στην τελευταία ανακοίνωση που έγινε από την υπηρεσία Κοπέρνικος και κατέδειξε ότι ήταν το θερμότερο όλων των εποχών στην Ευρώπη, ευτυχώς στη χώρα μας τα πράγματα ήταν καλύτερα. Ήταν η μοναδική γωνιά της Ευρώπης που είχε πιο ήπιες θερμοκρασίες», είπε.

Τόνισε πως στην χώρα μας το θερμό καλοκαίρι του 2022, μας «έσωσε» το μελτέμι και οι κακοκαιρίες του Αυγούστου, αλλά αυτό είναι τυχαίο. Για παράδειγμα, υπενθύμισε πως: «Το 2021 θυμόμαστε όλοι ότι είχαμε ζήσει εμείς αυτόν τον εφιάλτη με τις πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τις τεράστιες δασικές και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι θα έχουμε ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι στη χώρα μας».

Όσο για το αν η χώρα μας θα φτάσει τους 50 βαθμούς κατά τους θερινούς μήνες, ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί: «Το 2021 είδαμε θερμοκρασίες πάνω από 45 βαθμούς, στις επόμενες δεκαετίες θα συνεχιστεί αυτή η πορεία. Πιθανόν να το δούμε. Δεν σημαίνει ότι θα δούμε κάτι τέτοιο άμεσα και ούτε χρειάζεται να δημιουργηθεί πανικός. Ό,τι βλέπουμε για το φετινό καλοκαίρι ελπίζουμε να είναι σχετικά ήπιο, να μην είναι σαν το 2021 τουλάχιστον, αλλά η εικόνα του καλοκαιριού του 2021 είναι η εικόνα του μέλλοντος».

Ωστόσο, όπως είπε: «Δυστυχώς αν δεν πάρουμε μέτρα, θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα και το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη των επιστημόνων – και την ενστερνίζομαι και εγώ προσωπικά – είναι ότι οι καύσωνες. Οι καύσωνες είναι ένας ύπουλος κίνδυνος, που σκοτώνει πάρα πολλούς ανθρώπους. Δεν έχει την ένταση και την φασαρία που κάνει μια καταιγίδα ή μια θύελλα. Όμως είναι κάτι το οποίο ένα έντονο καιρικό γεγονός, ένα ακραίο καιρικό γεγονός το οποίο μπορεί να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους και να φέρει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή.

Τέλος, πρόσθεσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας, έχουμε δει μια αύξηση θερμοκρασίας, πάνω από έναν βαθμό όσον αφορά τις μέγιστες και ενάμιση σε ορισμένες περιοχές, από το 1991 – 2020. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι – παρόλο που το ύψος βροχής, συνολικά στο έτος δεν αλλάζει πολύ – αυτό που αλλάζει είναι ότι λιγοστεύουν οι μέρες με βροχή, αλλά μεγαλώνουν οι διάρκειες ενδιάμεσα που έχουμε ξηρασία και όταν βρέχει βρέχει πιο ισχυρά και αυτό είναι προβληματικό και για τους ανθρώπους και την πολιτική προστασία προφανώς, αλλά και για την ίδια τη γη».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Λαγουβάρδος: Οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι – «Δυστυχώς αν δεν πάρουμε μέτρα, θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα»"

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για το Ozempic και τη χρήση του ως φάρμακο για το αδυνάτισμα

Aνακοίνωση για το Ozempic εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), τονίζοντας πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί και κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σχετικά με το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό προϊόν κατά του διαβήτη και στην αποτελεσματικότητά του στο αδυνάτισμα.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία «πρόκειται για παράνομη διαφήμιση και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα.

Οι καταναλωτές καλούνται να έχουν πολύ μεγάλη επιφύλαξη στο να μπουν στη διαδικασία χρήσης ενός φαρμάκου για έναν τέτοιο λόγο (αδυνάτισμα), όσο και για την ακρίβεια των στοιχείων που αναπαράγονται στον τύπο.

Ο ΕΟΦ επίσης ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές από ορισμένες αρμόδιες αρχές στην Ε.Ε. για παράνομες online πωλήσεις παραποιημένων (ψευδεπίγραφων) OZEMPIC που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό. Συνήθως πίσω από αυτές τις πωλήσεις υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις.

Είναι επομένως σαφές ότι η όλη αυτή προβολή αναμένεται να στρέψει ένα μέρος των καταναλωτών στην προμήθεια φαρμάκου από παράνομες πηγές, με μεγάλο κίνδυνο για τη υγεία τους.

Σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία απαγορεύεται κάθε διαφήμιση συνταγογραφούμενου φαρμάκου στο κοινό. Η διαφήμιση είναι επιτρεπτή μόνο με τη μορφή της ιατρικής ενημέρωσης, δηλ προς τους επαγγελματίες υγείας που το συνταγογραφούν, και μόνο από τις υπεύθυνες εταιρείες και με τους αυστηρούς όρους της νομοθεσίας.

Η απαγόρευση αυτή αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία του καταναλωτή και του ασθενούς, δεδομένου ότι για την κατηγορία αυτή των φαρμάκων ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που αποφασίζει για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Πόσο μάλλον όταν ένα προϊόν προβάλλεται για λόγους που δεν προβλέπονται από τις ουσιώδεις πληροφορίες του φαρμάκου.

  • Παρακαλείται ο Τύπος να αποσύρει άμεσα κάθε δημοσίευμα του συνταγογραφούμενου αυτού φαρμάκου (ή άλλου επίσης) και καλείται επίσης να ενημερώσει τον ΕΟΦ (protokollo@eof.gr) για την αρχική πηγή της ενημέρωσης.
  • Παρακαλούνται οι φαρμακοποιοί να διαθέτουν το φάρμακο σύμφωνα με τον τρόπο διάθεσης, δηλ. μόνον κατόπιν ιατρικής συνταγής
  • Παρακαλούνται οι καταναλωτές να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να αποφασίζουν για τη λήψη σκευασμάτων για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Επίσης σε καμία περίπτωση να μην προμηθεύεται φάρμακα από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία του».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΦ: Προειδοποιεί για το Ozempic και τη χρήση του ως φάρμακο για το αδυνάτισμα"

Δυστύχημα στα Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η αυτεπάγγελτη έρευνα – Κλήση σε ακρόαση του ΟΣΕ και της Hellenic Train

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ολοκλήρωσε την αυτεπάγγελτη έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Η έρευνα διενεργήθηκε από την αρμόδια Μονάδα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων και Διαλειτουργικότητας (ΜΑΣΔ) της ΡΑΣ και επικεντρώθηκε σε δύο πεδία:

  • Πρώτον: Στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τους κανονισμούς και τις διατάξεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας.
  • Δεύτερον: Στην ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και η Σιδηροδρομική Επιχείρηση Hellenic Train Α.Ε. μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Οι εμπειρογνώμονες της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων συνέλεξαν, ερεύνησαν και αξιολόγησαν λεπτομερώς έγγραφα, πληροφορίες, μαρτυρίες και ηχητικά ντοκουμέντα που αφορούν το προσωπικό του Διαχειριστή Υποδομής και της Σιδηροδρομικής Επιχείρησης που εμπλέκονται στο δυστύχημα, ολοκληρώνοντας την έρευνα σε εύλογο χρόνο.

Μετά το πέρας της αυτεπάγγελτης έρευνας το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας Ασφάλειας συνέταξε πόρισμα/έκθεση ελέγχου, στο οποίο καταγράφονται οι διαφαινόμενες παραβάσεις των κανονισμών και των διατάξεων της σιδηροδρομικής νομοθεσίας αλλά και των απαιτήσεων των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ) του ΟΣΕ και της Hellenic Train A.E.

Η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στην οποία κατατέθηκε το πόρισμα/ έκθεση ελέγχου της ΜΑΣΔ αποφάσισε την άμεση κλήση σε ακρόαση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και της Hellenic Train A.E με αντικείμενο τον έλεγχο των φερόμενων παραβάσεων.

Μόλις ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία της ακρόασης στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταθέσουν τις θέσεις τους για τις παραβάσεις που τους έχουν αποδοθεί, θα εκδοθεί η τελική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για το δυστύχημα των Τεμπών.

Η εν λόγω απόφαση θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τις φερόμενες παραβάσεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων που αυτές επισείουν. Θα καταγράφονται επίσης και οι σχετικές συστάσεις βελτίωσης των συστημάτων ασφάλειας των ελεγχόμενων σιδηροδρομικών φορέων, οι οποίες θα έχουν χαρακτήρα δεσμευτικών προτάσεων συμμόρφωσης.

Τέλος θα περιλαμβάνονται συνολικότερες προτάσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυστύχημα στα Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η αυτεπάγγελτη έρευνα – Κλήση σε ακρόαση του ΟΣΕ και της Hellenic Train"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news