facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Λιβύη: Κατέληξαν σε μεταβατική κυβέρνηση ως τις εκλογές του Δεκεμβρίου

Εκπρόσωποι των παρατάξεων της Λιβύης που βρέθηκαν στη Γενεύη, κατέληξαν, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, στην επιλογή του Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ως μεταβατικού πρωθυπουργού, μέχρι τις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στη χώρα τον Δεκέμβριο.

Ο νέος πρωθυπουργός επελέγη μαζί με ένα τριμελές προεδρικό συμβούλιο, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο Μοχάμεντ αλ Μένφι. Η συγκεκριμένη ομάδα συγκέντρωσε 39 ψήφους έναντι 34 αυτής του Φατί Μπασάνγκα, του υπουργού εσωτερικών της προηγούμενης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Ο Ντμπεϊμπά, ο ιδρυτής του κινήματος al-Mostakbal, ηγήθηκε προηγουμένως της Λιβυκής Εταιρείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης υπό τον δικτάτορα Μοαμάρ Καντάφι.

«Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών είμαι ευτυχής που είμαι μάρτυρας αυτής της ιστορικής στιγμής» είπε η εκτελούσα χρέη απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουΐλιαμς.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιβύη: Κατέληξαν σε μεταβατική κυβέρνηση ως τις εκλογές του Δεκεμβρίου"

Κομμωτήρια στην Αττική από Δευτέρα με τα νέα μέτρα – Αναλυτικά πότε θα λειτουργούν

Ένα από τα κομμάτια των ανακοινώσεων του Νίκου Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα, που ενδιαφέρει πολύ κόσμο, είναι το τι θα γίνει με τα κομμωτήρια.

Διευκρινίζεται, λοιπόν, πως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, που είναι σε «κόκκινο» επίπεδο (σ.σ. δείτε εδώ τι σημαίνει για τα καταστήματα), θα έχουν ανοιχτά κομμωτήρια μόνο… μεσοβδόμαδα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν (σ.σ. εκ παραδρομής ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως θα είναι ανοιχτά και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, κάτι που όμως σύμφωνα με νέα ενημέρωση δεν ισχύει) Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομμωτήρια στην Αττική από Δευτέρα με τα νέα μέτρα – Αναλυτικά πότε θα λειτουργούν"

Αττική: Αυξημένη η κίνηση στους δρόμους σε σχέση με… προ lockdown

Αττική: Αυξημένη η κίνηση στους δρόμους σε σχέση με… προ lockdown

Αίσθηση προκαλούν τα συγκριτικά κυκλοφοριακά δεδομένα που κατέγραψε το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η κίνηση το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, που όμως η χώρα δεν ήταν σε καθεστώς lockdown.

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ  Φεβρουαρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 στους 12 μεγαλύτερους οδικούς άξονες της Περιφέρειας Αττικής η κίνηση όχι μόνο παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αλλά σημειώνει και αύξηση.

Όπως φαίνεται και από τους σχετικούς πίνακες που επισυνάπτονται στο δελτίο τύπου, η κίνηση σε όλες τις οδικές αρτηρίες είναι ιδιαιτέρως αυξημένη και συνεχώς υψηλότερη από αντίστοιχα περσινά προ lockdown επίπεδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σημερινές μετρήσεις φόρτων και τις αντίστοιχες περσινές της ίδιας ημέρας, σημειώνεται αύξηση κατά 1,5%, ενώ στη συνολική εικόνα από Δευτέρα έως Πέμπτη διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

  •  0,8 % μείωση της κυκλοφορίας μεταξύ 1ης εβδομάδας Φεβρουαρίου 2021 και 4ης εβδομάδας Ιανουαρίου 2021
  • 1,0 % αύξηση της κυκλοφορίας μεταξύ 1ης εβδομάδας Φεβρουαρίου 2021 και 1ης εβδομάδας Φεβρουαρίου 2020

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή τα σχετικά συμπεράσματα επισημαίνει σχετικά:

«Τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία επεξεργάστηκε η ομάδα των συγκοινωνιολόγων  του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και πολύ χρήσιμα. Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο τεχνολογίας καταγράφουμε τα δεδομένα τα οποία διαβιβάζονται στους αρμόδιους φορείς, προς αξιοποίηση. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών και να μεριμνούμε για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Προτεραιότητα για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι η προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και η αναβάθμιση της αστικής κινητικότητας στην Αττική».

Να σημειωθεί ότι τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν με την αξιοποίηση 1000 μετρητών που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής στους κυριότερους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της. Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται και επεξεργάζονται από τους συγκοινωνιολόγους του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική: Αυξημένη η κίνηση στους δρόμους σε σχέση με… προ lockdown"

Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς (video)

Κλειστά λύκεια και λιανεμπόριο μόνο με click away στην Αττική ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς. Ανοιχτά κομμωτήρια αλλά όχι τα σαββατοκύριακα. Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00. Μόνο σούπερ μάρκετ, φούρνοι, βενζινάδικα και φαρμακεία ανοιχτά το Σ/Κ. Στο «κόκκινο» και Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική.

Ο κορονοϊός είναι… εδώ, το lockdown επίσης και όχι μόνο δεν είμαστε ακόμη σε επίπεδα χαλάρωσης, αλλά αντιθέτως αυστηροποίησης με νέα μέτρα!

Τα σενάρια… έδιναν κι έπαιρναν μέχρι τελευταία στιγμή για το ποια θα ήταν τελικά αυτά τα νέα μέτρα, αφού στο τραπέζι έπεσαν όλα: Από τα σχολεία, ως το εμπόριο και τις μετακινήσεις. Και στο… τραπέζι αυτό επικράτησε μια κόλαση , αφού και λιγότερο από μία ώρα πριν την ενημέρωση των 18:00, απόφαση δεν είχε παρθεί! Κι αυτό συνεχίστηκε και… αρκετή ώρα μετά, ενδεικτικό της απουσίας «λευκού καπνού» από την συνεδρίαση των ειδικών που διήρκεσε τελικά ώρες ατελείωτες.

Η ενημέρωση, λοιπόν, ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, αφού στις 19:30 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 1.195 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία μαζί με τον Γκίκα Μαγιορκίνη βρίσκονται δίπλα στον Νίκο Χαρδαλιά στην ενημέρωση.

Η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε για τα επιδημιολογικά δεδομένα, λέγοντας πως «ο χάρτης κοκκίνισε ξανά» και μιλώντας για την αυξημένη ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού.

Η ίδια μίλησε για την ανησυχητική εικόνα στην Αχαΐα, αλλά και τις… κρυφές συναντήσεις σε σπίτια.

«Καμπανάκι για Αττική και Θεσσαλονίκη»

«Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στα 4.400 περίπου στην Αττική και αυξήθηκε περίπου 60% την τελευταία εβδομάδα», συμπλήρωσε, ενώ ανησυχητικά είναι τα πράγματα και στην Θεσσαλονίκη, με την ίδια να συμπληρώνει πως παρά την κόπωση όλων μας, πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή.

Στην συνέχεια μίλησε για τα μέτρα που συζητήθηκαν στην επιτροπή, η οποία ανησυχεί για το εμπόριο και την κυκλοφορία του κόσμου τα σαββατοκύριακα. Ακόμη αποκάλυψε πως οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην «πειραχτούν» τα σχολεία.

«Είμαστε άλλη μια φορά σε ένα σταυροδρόμι, σε μια δύσκολη στιγμή που δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις», υπογράμμισε ακόμα.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος μίλησε για τα στοιχεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε ξεκινώντας πως «η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας και όχι μόνο, που κάθε εβδομάδα μας παρουσιάζουν αναλυτικά οι καθηγητές κα Παπαευαγγέλου και κος Μαγιορκίνης, δεν είναι στατική. Τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς, για αυτό και τα παρακολουθούμε από κοντά και η όποια μεταβολή τους εξετάζεται και αξιολογείται. Και κάθε Παρασκευή, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, προχωράμε στις σχετικές ανακοινώσεις».

Τι θα ισχύει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου

Και συνέχισε: «Σύμφωνα, λοιπόν, με το επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται σε κάθε περιοχή, και βάσει των σημερινών προτάσεων της Επιτροπής, ας δούμε τι θα ισχύει από αύριο στις 6 το πρωί. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εξακολουθεί να παραμένει σε σταθερη επιδημιολογική κατάσταση, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα για το επίπεδο Α’ – κίτρινο.

Σε περιοχές που παρατηρείται μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, ισχύουν όπως όλοι γνωρίζουμε τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το επίπεδο Β’ – κόκκινο. Σε αυτό το καθεστώς παραμένουν για τις επόμενες 7 ημέρες οι ακόλουθες περιοχές:

Παραμένει στο κόκκινο ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο οποίος σήμερα έχει 59 ενεργά κρούσματα, ενώ είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου.

Παραμένουν στο κόκκινο οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, οι οποίοι έχουν 46 και 36 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο μεν Δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα, ο δε Δήμος Τανάγρας 21. Δηλαδή στο Δήμο Θηβαίων το ιικό φορτίο φαίνεται να υποχωρεί, δεν έχει φτάσει, όμως, ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο. Στο δε Δήμο Τανάγρας, το ιικό φορτίο δείχνει να αυξάνεται παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Παραμένει στο κόκκινο ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου. Πιο συγκεκριμένα, η Σπάρτη είχε στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα, 53 ενεργά κρούσματα και σήμερα έχει 77.

Παραμένει στο κόκκινο η Ζάκυνθος, όπου υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα την 1 Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 33.

Οι νέες «κόκκινες» περιοχές

Στις κόκκινες περιοχές παραμένει, επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, όπου στις 13 Ιανουαρίου, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, υπήρχαν 112 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 74.

Στις κόκκινες περιοχές πλέον εντάσσονται από αύριο και οι εξής περιοχές: Ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ο οποίος είχε 17 ενεργά κρούσματα στις 25 Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή έχει 51. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του δήμου Ρεθύμνης παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες.

Ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπου στις 25 Ιανουαρίου υπήρχαν 19 ενεργά κρούσματα και έχουν αυξηθεί στα 33.Ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, όπου υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα στις 25 Ιανουαρίου και έχουν αυξηθεί στα 59.Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 7 στις 25 Ιανουαρίου σε 49. Μέσα σε 11 δηλαδή ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 600%.

Και ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 32 από 5 που ήταν στις 25 Ιανουαρίου.

Άρα, επαναλαμβάνω, στις κόκκινες περιοχές,από αύριο το πρωί θα ανήκουν:

Ο Δήμος Εορδαίας,ο Δήμος Θηβαίων, ο Δήμος Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ζακύνθου,η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Ρεθύμνης ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ο Δήμος Τεμπών

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι επιπρόσθετα των παραπάνω περιοχών, το επιδημιολογικό φορτίο αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα αυξημένο στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας τα ενεργά κρούσματα ήταν 34 στις 30 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, και αυτή τη στιγμή είναι 45.

Αντίστοιχα, ο Δήμος Μυκόνου είχε 25 ενεργά κρούσματα στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και σήμερα έχει 50. Άρα παρά τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί.

Ο δε Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, είχε 189 ενεργά κρούσματα στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και αυτή τη στιγμή έχει 292 ενεργά κρούσματα. Δηλαδή μέσα σε λίγες μέρες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 35%.

Στο Δήμο Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, τα ενεργά κρούσματα ήταν 173 στις 30 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και αυτή τη στιγμή είναι 349, έχουν δηλαδή υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μερικές ημέρες (αύξηση των κρουσμάτων 50,43%).

Τέλος, αυξητική τάση των κρουσμάτων παρατηρείται και στο Δήμο Αγίου Νικολάου της  Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, ήταν 43 και αυτή τη στιγμή είναι 78.

Νέα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές

Η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών κάνει αναγκαία τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές, προκειμένου να αναστραφεί η πορεία εξάπλωσης του ιού.

Πιο συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από αύριο στις 6:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές:

Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, θα θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη πιστής τήρησης τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό (τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές).

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική στα κόκκινα!

Τώρα στις περιπτώσεις της Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, η συζήτηση στην Επιτροπή ήταν διεξοδική και αναλυτική. Αξιολογήθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα περιλαμβανομένων και των σημερινών, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην κινητικότητα και τους δείκτες που καθορίζουν την εξέλιξη της πανδημίας και αποφασίστηκε η ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής στις κόκκινες περιοχές και τα εξής παρακάτω μέτρα και για τις 3 περιοχές (Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική):

Αναστολή λειτουργίας των Λυκείων δια ζώσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει με τη μέθοδο του click away και μόνο. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν (σ.σ. εκ παραδρομής ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως θα είναι ανοιχτά και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, κάτι που όμως σύμφωνα με νέα ενημέρωση δεν ισχύει) Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά. Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Στοπ» στις 18:00 το απόγευμα

Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν από αύριο το πρωί στις 6 και ως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, ήτοι Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Φάκελος αθλητισμός

Κλείνοντας, να σημειωθεί ότι λόγω της επιδημιολογικής εικόνας ανά την επικράτεια, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων δεν συζητήθηκαν άλλα θέματα ούτε και αιτήματα των διάφορων υπουργείων, όπως και του Αθλητισμού, που αφορούσαν την επανεκκίνηση περισσότερων αθλητικών και όχι μόνο δραστηριοτήτων.

Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τον προβληματισμό και τις επιπτώσεις (οικονομικές, αγωνιστικές, αλλά και ψυχολογικές) στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που αποτελεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας. Ζητούμε όμως υπομονή. Ελπίζουμε να έχουμε καλύτερη εικόνα τις προσεχείς ημέρες και να μπορέσουμε να έχουμε νέα για την αθλητική οικογένεια της χώρας μας.

«Γιατί πήραμε τα μέτρα»

Για άλλη μία φορά επισημαίνουμε ότι οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση. Η όποια απόφαση δεν στηρίζεται σε εμμονικά σύνδρομα ούτε στελεχών της κυβέρνησης ούτε των επιδημιολόγων. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το όποιο άνοιγμα δραστηριοτήτων επιδρά αυξητικά στην κινητικότητα, το λεγόμενο mobility. Όσο δε μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο για περαιτέρω διασπορά και εξάπλωση του ιού. Γιατί η κινητικότητα σημαίνει επαφές, λίγες – πολλές, αραιές – συχνές, παρόλα αυτά επαφές.

Άρα το ζήτημα δεν είναι να ανοίξει κάτι, εφαρμόζοντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εξάλλου, κανείς δεν υποστηρίζει ένα άνοιγμα χωρίς πρωτόκολλα. Το ζήτημα είναι αν το άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων αυξάνει την κινητικότητα, αλλά και πόσο «επιβαρύνει» τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και πόσο αυξάνει το ρίσκο της διασποράς.

Άρα χρειάζεται υπομονή, επιμονή, προσπάθεια συναντίληψης για την εξέλιξη της πανδημίας και όχι κραυγές, αναθέματα και ακραίες προσεγγίσεις. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τα δεδομένα και ακολουθεί τις προτάσεις – αξιολογήσεις των κορυφαίων επιδημιολόγων της χώρας. Γιατί η μεγαλύτερη εικόνα, η εικόνα όλης της χώρας προέχει.

Εξάλλου, όπως όλοι γνωρίζουμε, μοναδικό κριτήριο για κάθε απόφαση είναι τα δεδομένα. Αυτά υπαγορεύουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Και αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, αλλά και τα στοιχεία από άλλες χώρες δείχνουν ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Ξέρουμε ότι ύστερα από 11 μήνες προσπάθειας, όλοι έχουμε κουραστεί. Δίνουμε, όπως όλος ο κόσμος, μια διαρκή μάχη. Δεν είναι εύκολο. Φαίνεται, όμως, ήδη φως, καθώς η έναρξη των εμβολιασμών μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας. Χρειάζεται να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας υπομονή και επιμονή. Για να παραμείνουμε ασφαλείς, μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία.

Κορονοϊός: Δείτε LIVE εικόνα από τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς (video)"

Καιρός αύριο: Θερμή εισβολή για βουτιές στη θάλασσα

Καλοκαιρινός ο καιρός αύριο, Σάββατο (06.02.2021). Ο υδράργυρος σκαρφαλώνει ακόμη ψηλότερα, οι νοτιάδες κι αυτοί ενισχύονται, ενώ οι συνθήκες ευνοούν τις ομίχλες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια δυτικοί τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει σε πολλές περιοχές τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα δυτικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα βόρεια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Θερμή εισβολή για βουτιές στη θάλασσα"

Κορωνοϊός: Στα 1.195 τα νέα κρούσματα - Τα 558 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.195 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162107, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6010 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51438 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (72.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1155 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.922 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3485 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 8
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 55
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 2
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 5
ΑΧΑΪΑΣ 78
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 7
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 92
ΔΡΑΜΑΣ 1
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 28
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 102
ΕΒΡΟΥ 1
ΕΥΒΟΙΑΣ 63
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 9
ΗΛΕΙΑΣ 6
ΗΜΑΘΙΑΣ 4
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 9
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 150
ΘΗΡΑΣ 6
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16
ΚΑΒΑΛΑΣ 2
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 10
ΚΑΡΠΑΘΟΥ 4
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 138
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 1
ΚΟΖΑΝΗΣ 16
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 11
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 9
ΛΑΡΙΣΑΣ 25
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 12
ΛΕΣΒΟΥ 7
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 20
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 4
ΜΗΛΟΥ 2
ΜΥΚΟΝΟΥ 6
ΝΗΣΩΝ 6
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 68
ΞΑΝΘΗΣ 2
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 69
ΠΕΛΛΑΣ 10
ΠΙΕΡΙΑΣ 13
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 18
ΡΟΔΟΠΗΣ 2
ΣΑΜΟΥ 4
ΣΕΡΡΩΝ 2
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 3
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 5
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 11
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 28
ΧΑΝΙΩΝ 2
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 29

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.195 τα νέα κρούσματα - Τα 558 στην Αττική"

Στο νοσοκομείο ο πατέρας της 16χρονης που πέθανε από κορονοϊό στη Θήβα

Στο νοσοκομείο Λιβαδειάς εισήχθη χθες το απόγευμα (04.02) ο πατέρας της 16χρονης που κατέληξε από κορονοϊό στη Θήβα, ο οποίος έχει επίσης προσβληθεί από COVID-19.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN ο άνθρωπος είχε ήπια συμπτώματα, όμως η κατάστασή του επιδεινώθηκε και οι γιατροί του συνέστησαν να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζουμε ότι διασωληνωμένη στον Ευαγγελισμό, λόγω κορονοϊού, είναι και σύζυγός του.

 
«Σηκωτό το πήγα στο νοσοκομείο το παιδί»

Ο θάνατος της κόρης του έχει προκαλέσει σοκ και θλίψη.

«Εμένα δεν θα μου το φέρει κανένας το κοριτσάκι μου πίσω. Δεν μπόρεσε να ζήσει ούτε την παιδική του ηλικία…» είχε πει ο πατέρας της στο MEGA και υποστηρίζει πως μια λάθος ιατρική διάγνωση στοίχισε τη ζωή της κόρης του. «Από ιατρικό λάθος έγινε. Είχε κορονοϊό το παιδί και της είπαν ότι έχει φαρυγγίτιδα. Να ορίστε τα φάρμακα που της έδωσαν για την φαρυγγίτιδα. «Δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Σηκωτό το πήγα στο νοσοκομείο το παιδί» λέει.

Στο πλευρό της οικογένειας βρίσκεται μια συγγενής που αγαπούσε το κορίτσι σαν μάνα. Ονειρεύονταν να την ντύσουν νύφη, λέει στο Live news.

«Εγώ ξέρω αυτό που βιώνω αυτή τη στιγμή, αυτό που ζω. Και δεν το περίμενα, εγώ περίμενα να τη στολίσω νύφη. Και μου έλεγε ο γιος μου “Μάνα τι θα κάνουμε τώρα;”. Εμείς περιμέναμε να την πάμε νύφη, περιμέναμε να πάει στο πανεπιστήμιο και να πάμε να της φτιάξουμε το δωμάτιο και να της τα φτιάξουμε όλα» λέει.

Η Μαργαρίτα πήγε τρεις φορές στο νοσοκομείο. Παρότι οι γιατροί έκριναν πως η κατάσταση της δεν έχρηζε νοσηλείας, ο υψηλός πυρετός και η δύσπνοια δεν υποχωρούσαν. Την τρίτη φορά η εισαγωγή της έγινε άμεσα. Το ιατρικό προσωπικό προσπάθησε περισσότερες από 5 ώρες να κρατήσει τη 16χρονη εν ζωή, αλλά δεν τα κατάφερε.

«Νιώθουμε σαν να έχουμε χάσει ένα δικό μας άνθρωπο. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουμε όσα ζήσαμε. Η κατάσταση της δυστυχώς ήταν μη αναστρέψιμη» λέει μία γιατρός.

«Βλέπεις ένα παιδί που έχει κορονοϊό, πιθανότατα γνωρίζεις ότι το παιδί αυτό έχει ζάχαρο, στο λένε. Γιατί δεν το στέλνεις στην Αθήνα μαζί με την μάνα του τη Δευτέρα και τις δύο μέσα στο ασθενοφόρο; Αν το είχαν στείλει το παιδί από τη Δευτέρα, σήμερα το παιδί θα ζούσε» λέει συγγενής της.

Διασωληνωμένη η μητέρα

Τραγική φιγούρα η μητέρα της 16χρονης. Όταν έμαθε πως νοσεί η ίδια από κορονοϊό φοβήθηκε πως δεν θα ξαναδεί τα παιδιά της.

«Μου είπε “δεν θα ξαναδώ τα παιδιά μου” και της λέω “σταμάτα, μην λες βλακείες” και η αγάπη μας και η προσευχή μας δεν θα σε αφήσουν και την Τρίτη το πρωί μου είπαν ότι τη διασωλήνωσαν» είπε η συγγενής της οικογένειας.

Η μητέρα παραμένει διασωληνωμένη στην εντατική του Ευαγγελισμού, μη γνωρίζοντας πως η κόρη της δεν ζει πια.

Συγκλονισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία που δεν μπορεί να πιστέψει πως χάθηκε ένα μικρό παιδί γεμάτο ζωή.

Το κλίμα στο σχολείο που φοιτούσε η 16χρονη Μαργαρίτα είναι βαρύ. Όπως λέει ο διευθυντής του σχολείου η κατάσταση υγείας της 16χρονης επιδεινώθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Θεωρήσαμε ότι ήταν κακόγουστο αστείο δεν το πιστεύαμε. Μετά το απόλυτο σκότος…τίποτα δυο τρεις καθηγητές κόντεψαν να λιποθυμήσουν» λέει ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Φίλος.

Θετική άλλη μία 15χρονη στη Θήβα

Θετική διαγνώστηκε ακόμη μια 15χρονη από τη Θήβα που κόλλησε από τον πατέρα της ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εργάζεται στο ίδιο σούπερ μάρκετ που εργάζεται και η μητέρα της 16χρονης Μαργαρίτας.

«Οι κινήσεις που κάναμε ήταν να διώξουμε το τμήμα και να είναι σε καραντίνα από χτες. Απολυμάναμε όλους τους χώρους. Σήμερα ήρθε κλιμάκιο της περιφέρειας και κάναμε τεστ covid σε όλους τους καθηγητές και βγήκαν όλα αρνητικά» είπε η διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Θήβας Σταυρούλα Γκιζίλη.

Οι συμμαθητές της Μαργαρίτας, παλεύουν να συνειδητοποιήσουν τον ξαφνικό χαμό της φίλης τους που αποτελεί το νεαρότερο θύμα κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο Γιώργος Φίλος, Διευθυντής 3ου Λυκείου Θήβας, του σχολείου της μικρής Μαργαρίτας, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Εύχομαι να μη το νιώσει κανείς άλλος, σε κανένα σχολείο, κανένας γονιός. Τα παιδιά σήμερα έγραψαν μια επιστολή. Εκφράζουν τα συναισθήματά τους και για τη Μαργαρίτα μας που χάθηκαν, για τους υπόλοιπους μαθητές και για τους δασκάλους. Χάθηκε εν ρυπή οφαθλμού… Να είναι πλέον ήρεμο, γαλήνιο…».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νοσοκομείο ο πατέρας της 16χρονης που πέθανε από κορονοϊό στη Θήβα"

Πάτρα: Στο νοσοκομείο 10χρονο παιδί με κορονοϊό μετά από λιποθυμικό επεισόδιο

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών διακομίσθηκε 10χρονος με κορονοϊό, έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο.

Το 10χρονο αγοράκι υποβλήθηκε σε τεστ covid στο νοσοκομείο Ρίου, όπου βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews. Θετική στον ιό είναι και η μητέρα του αγοριού, η οποία νοσηλεύεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η οικογένεια φαίνεται πως κόλλησε τον ιό από το δεύτερο παιδί τους που νόσησε από τη δασκάλα του στο σχολείο.

Ο μικρός που εισήλθε στο νοσοκομείο τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται να ανταποκρίνεται τις τελευταίες ώρες θετικά στην αγωγή που του χορηγούν οι θεράποντες γιατροί του.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ των Παίδων του νοσοκομείου, Ανδρέα Ηλιάδη στον ανήλικο παρέχεται οξυγόνο υψηλής ροής με τη μέθοδο High Flow. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο 9χρονος είναι πολύ επιθετικά και έχουν κλινική εικόνα ενήλικα.

Προς το παρόν έχει αποφύγει τον κίνδυνο και αν ο οργανισμός του συνεχίσει να ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στην αγωγή δεν θα χρειαστεί να διασωληνωθεί. Όπως αναφέρουν οι γιατροί η αποθεραπεία του 9χρονου θα διαρκέσει για πολλές ημέρες.

Το παιδί σύμφωνα με πληροφορίες κόλλησε τον κορονοϊό από τον αδελφό του. Οι γιατροί είναι σε επιφυλακή καθώς χρειάζεται υψηλά μείγματα οξυγόνου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν πάσχει από υποκείμενα νοσήματα.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ένα βρέφος 2 μηνών με κορονοϊό.

patrisnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Στο νοσοκομείο 10χρονο παιδί με κορονοϊό μετά από λιποθυμικό επεισόδιο"

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις των IBAN

Μέχρι την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, στις 10:00 το πρωί, μπορούν οι 24.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, που δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους στο myTaxisnet, να το κάνουν, για να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το σχετικό ποσό.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η πληρωμή του ποσού στους συγκεκριμένους δικαιούχους θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης, 9 Φεβρουαρίου 2021. Μέχρι σήμερα, έχουν αποπληρωθεί 355.314 δικαιούχοι (93,7% όσων πραγματοποίησαν αγορές μέχρι 31/12/2020), με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 42 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 850.862 αιτήσεις για επιδότηση απο τις οποίες επιλέξιμες αιτήσεις είναι οι 688.412.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις των IBAN"

Από 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί στην ηλιακή ομάδα 60-64 με το εμβόλιο της AstraZeneca

Στις 12 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών.

Μετά τη συνεδρίαση, ακολούθησαν δηλώσεις της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε λεπτομερώς όλα τα υπάρχοντα δεδομένα σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Oxford/AstraZeneca, μετά την πρόσφατη έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε άτομα 18 ετών και άνω και ενόψει της δυνατότητας διάθεσής του στην Ελλάδα κατά το προσεχές διάστημα».

Η Επιτροπή κρίνει ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας.

Ειδικότερα:

α) Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές.

β) Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.

γ) Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.

δ) Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Αναφορικά με την προστασία, την αποτελεσματικότητα δηλαδή, από σοβαρή και από ήπια νόσηση, σημειώνεται ότι ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Αναφορικά με το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα.

Συμπερασματικά:

  1. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.
  2. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.
  3. Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, τόνισε: «Έχουμε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία μάς δίνει το πράσινο φως για τη διενέργεια εμβολιασμών και με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εμβόλιο της AstraZeneca θα χρησιμοποιηθεί για τις ηλικίες 18-64.

Πριν ξεκινήσω με τα επιχειρησιακά, θα ήθελα να δηλώσω κι εγώ, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, ότι είναι ένα εμβόλιο εξαιρετικής αποτελεσματικότητας.

Ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτή η απόφαση είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες.

Να θυμίσω ότι πολύ μεγάλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ήδη έχουν διενεργήσει εμβολιασμούς σε πολλές χιλιάδες κόσμου και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Και δεδομένου ότι θα έχουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ομάδες αυτές μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται να αλλάξουμε και την απόφαση αυτή.

Επιχειρησιακά, θα αναπτύξουμε δυο παράλληλα συστήματα.

Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64.

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.

Επιχειρησιακά είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Από 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί στην ηλιακή ομάδα 60-64 με το εμβόλιο της AstraZeneca"

Λέσβος: «Τείχος» σε προσφυγόπουλα από γονείς μαθητών – Μπλόκαραν το λεωφορείο που τα πήγαινε στο σχολείο

Κλειστό κράτησαν σήμερα το γυμνάσιο στο Ίππειος της Λέσβου μαθητές και κυρίως γονείς από τη γύρω περιοχή, αντιδρώντας στη λειτουργία τάξης ΖΕΠ (Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας) εκπαίδευσης, δηλαδή παιδιών προσφύγων στο σχολείο.

Μάλιστα κατέλαβαν τον δρόμο που οδηγεί στο σχολείο αποτρέποντας τη διέλευση του λεωφορείου, που μετέφερε στο σχολείο από τη δομή όπου διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης, οκτώ παιδιά ηλικίας 13 έως 16 ετών (γεννηθέντων από το 2005 έως το 2008) που όπως και άλλα ανήλικα παιδιά πρόσφυγες, τα οποία φοιτούν σε άλλα σχολεία της Μυτιλήνης έχουν επιμέλεια με Εισαγγελική εντολή.

Οι διαμαρτυρόμενοι υποστήριζαν ότι στο σχολείο και μέσα στις τάξεις των υπολοίπων παιδιών θα φοιτήσουν 25χρονοι. Ας σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις ξεκίνησαν χθες με αποχή των μισών περίπου μαθητών και συνεχίστηκαν σήμερα με το κλείσιμο του σχολείου.

Η τάξη ΖΕΠ στο Γυμνάσιο Ίππειους, όπως και όλες οι άλλες τάξεις ΖΕΠ στη Λέσβο, λειτουργούν με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: «Τείχος» σε προσφυγόπουλα από γονείς μαθητών – Μπλόκαραν το λεωφορείο που τα πήγαινε στο σχολείο"

Επιδεινώθηκε η υγεία του 9χρονου με κορονοϊό - οι γιατροί δίνουν μάχη να μην διασωληνωθεί

Επιδείνωση παρουσίασε η υγεία του 9χρονου Μάριου ο οποίος νοσηλεύεται για μία ακόμα ημέρα στην κλινική Παίδων του νοσοκομείου Πατρών με τους γιατρούς να δίνουν μάχη ώστε να μην διασωληνωθεί το παιδί.

Κι αυτό γιατί μπορεί να δημιουργηθούν φλεγμονές με τη διασωλήνωση και γι' αυτό το λόγο προσπαθούν να το αποφύγουν.

Οι γιατροί δεν έχουν φύγει λεπτό από το πλευρό του Μάριου και μάλιστα γίνονται τουλάχιστον δύο τηλεδιασκέψεις την ημέρα με ειδικούς εντατικολόγους κι από άλλα νοσοκομεία της χώρας για να αποφασιστεί πώς θα κινηθεί η αγωγή του.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στους θεράποντες ιατρούς, είναι ότι ο ιός συμπεριφέρεται σαν να έχει «χτυπήσει» ενήλικα,

 thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδεινώθηκε η υγεία του 9χρονου με κορονοϊό - οι γιατροί δίνουν μάχη να μην διασωληνωθεί"

Κεραμέως (ΘΕΜΑ 104,6): Έτσι θα λειτουργήσει η αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Τρία θα είναι τα επίπεδα λειτουργίας του σώματος στα ΑΕΙ, όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για τις εστίες παραβατικότητας που υπάρχουν σε κάποια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα λειτουργεί προληπτικά και αποτρεπτικά για την εκτέλεση αξιόποινων πράξεων, ενώ θα έχει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με την αστυνομία, ώστε να επεμβαίνουν πιο γρήγορα όταν χρειάζεται. Διευκρίνισε πάντως ότι η παρουσία της αστυνομίας αυτής δεν αφορά σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα αλλά σε συγκεκριμένα που παρατηρούνται συχνά τέτοια φαινόμενα.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «φέρνει την κοινή λογική». Διότι όπως είπε, δεν είναι λογικό να εισάγονται φοιτητές στα ΑΕΙ με βαθμό 0,6 ή λευκή κόλλα. Κοροϊδεύουμε και τον ίδιο τον φοιτητή, όπως είπε, παραπλανώντας τον ότι είναι σε έναν δρόμο χωρίς όμως προοπτική. Επιπλέον, αυτός που έχει εισαχθεί με αυτόν τον βαθμό είναι αμφίβολο ότι θα αποφοιτήσει κι όλας. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι μια κοροϊδία και για τον Έλληνα φορολογούμενο να πληρώνει για όσους εισάγονται με λευκή κόλλα. Όπως είπε, με αυτή τη μεταρρύθμιση, θα αξιοποιηθούν περισσότερα χρήματα από τους φόρους για την καλύτερη χρηματοδότηση των ΑΕΙ.

«Έχει έρθει η ώρα να δούμε σοβαρά τον ακαδημαϊκό χάρη της χώρας», πρόσθεσε αναφερόμενη σε τμήματα πανεπιστημίων. Με αφορμή αυτό, επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με βουλευτικές τροπολογίες άνοιγαν τμήματα, κάτι πρωτοφανές όπως είπε η κ. Κεραμέως.

«Δεν υπάρχει στην ατζέντα της επιτροπής το κλείσιμο των σχολείων»

Η υπουργός, επιπλέον, εμφανίστηκε βέβαιη ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, καθώς το πρόβλημα της μετάδοσης του ιού δεν είναι μεγάλο.

Εξήγησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εισήγηση για το κλείσιμο των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ που γίνονται είναι στο 0,23%, τα κλειστά τμήματα είναι 0,29%, ενώ τα κλειστά σχολεία στο 0,5% είπε ενδεικτικά η κυρία Κεραμέως.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Εξαδάκτυλου, ο οποίος πρότεινε να κλείσουν τα γυμνάσια, είπε ότι πρόκειται για μεμονωμένες δηλώσεις τις οποίες δεν σχολιάζει.

Παράλληλα, η υπουργός απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές άνω των 16 ετών, για μεγαλύτερη συμμετοχή στην πλατφόρμα εθελοντικής εξέτασης, ενώ δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν όσες φορές θέλουν. Όπως είπε, υπάρχουν 486 σημεία στη χώρα για την εξέταση και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 έλεγχοι. Επιπλέον, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Είναι, όπως εξήγησε, ένα σημαντικό στοιχείο αφού δίνει την αντίστοιχη εικόνα των ασυμπτωματικών φορέων.

Υπογράμμισε ότι οι εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν διότι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα έχουν αντικατασταθεί από αναπληρωτές καθηγητές που έχουν 3μηνη σύμβαση. Εξήγησε ότι ο λόγος που είναι 3μήνη είναι για να καλύψουμε τα κενά και να μην φορολογούνται οι πολίτες για 2 καθηγητές σε μια θέση. Παράλληλα όπως είπε, έχουν γίνει περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από ποτέ.

 

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κεραμέως (ΘΕΜΑ 104,6): Έτσι θα λειτουργήσει η αστυνομία στα Πανεπιστήμια"

Θετικός στον κορονοϊό ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Καλογήρου – Νοσηλεύεται στο «Σωτηρία»

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με κορονοϊό νοσηλεύεται ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου.

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, νοσηλεύεται λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού στο «Σωτηρία».

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook:

«Χθες διαγνώστηκα θετικός στον Covid και νοσηλεύομαι λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού. Οι συνεργάτες και οι επαφές των τελευταίων ημερών έχουν ειδοποιηθεί προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ελέγχου και προφύλαξης.

» Ευχαριστώ θερμά τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Σωτηρία και εύχομαι σε όλες και όλους, που δίνουμε αυτή τη μάχη, γρήγορη ανάρρωση».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικός στον κορονοϊό ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Καλογήρου – Νοσηλεύεται στο «Σωτηρία»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news