facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Μουντιάλ 2022: Φόβοι για τη «γρίπη της καμήλας» – Σκοτώνει έναν στους τρεις που κολλάνε

Το Μουντιάλ 2022 είναι σε εξέλιξη και καθώς πλήθος οπαδών από όλο τον κόσμο ταξιδεύει στο Κατάρ, οι ειδικοί ανησυχούν ότι μπορεί να γίνει διασπορά της «γρίπης της καμήλας», ενός ιού που σκοτώνει το ένας στους τρεις από όσους νοσούν.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη γρίπη συγγενή του κορονοϊού και τονίζουν πως μπορεί τα κρούσματα του συγκεκριμένου ιού την τελευταία δεκαετία δεν είναι πολλά, ωστόσο τα στοιχεία θνησιμότητας είναι αυτά που τρομάζουν τους ειδικούς.

Μάλιστα, η «γρίπη της καμήλας» ή αλλιώς «MERS» είναι ένας από τους 8 πιθανούς κινδύνους μόλυνσης που θεωρητικά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν καθημερινά για να δουν από κοντά αγώνες της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Καμήλα

Σημειώνεται, ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Επίσης, οι καμήλες πιστεύεται ότι είναι ο φυσικός ξενιστής του ιού, ο οποίος προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τον κορωνοϊό και εξαιτίας αυτού οι ειδικοί συνιστούν ήδη σε όλους τους ταξιδιώτες στην περιοχή να αποφεύγουν να αγγίζουν τα θηλαστικά, όπως και να πίνουν γάλα ή να τρώνε κρέας από καμήλες.

Τα συμπτώματα του MERS ξεκινούν όπως αυτά της κλασικής γρίπης, ωστόσο, με βάση τα λίγα δεδομένα που υπάρχουν, δείχνει πως σκοτώνει το 35% όσων νοσήσουν, καθώς δεν έχει βρεθεί θεραπεία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μουντιάλ 2022: Φόβοι για τη «γρίπη της καμήλας» – Σκοτώνει έναν στους τρεις που κολλάνε"

Τουρκία- Τσελίκ: Απειλές κατά Μητσοτάκη και Δένδια

Ειρωνίες, προσβολές και απειλές κατά της Ελλάδας και προσωπικά κάτα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, εκτόξευσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ.

Μιλώντας σήμερα Πέμπτη (24/11) μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στο ταξίδι του Νίκου Δένδια και την απόπειρα παγίδευσής του στη Λιβύη, απείλησε λέγοντας:

«Αν ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας τρέξουν να πάνε σε χώρες, όπου που η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της ή τις έχει βελτιώσει, να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε τέτοια βήματα, που ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας θα κάνουν βόλτες στον αέρα και δεν θα μπορούν καν να προσγειωθούν σε αυτές τις χώρες».

Συνεχίζοντας να αναφέρεται στον κ. Δένδια σημείωσε:

«Μια τέτοια άθλια κατάσταση σπάνια συναντάται. Όταν ήταν έτοιμος να κατέβει από το αεροπλάνο, δεν κατέβηκε. Απογειώθηκε με παιδαριώδη τρόπο. Όταν δεν του δόθηκε άδεια προσγείωσης, πήγε στη Μάλτα. Μπορεί η διπλωματία ενός κράτους να εκπροσωπείται με παράλογες κινήσεις; Το κίνητρό τους να δράσουν ενάντια στην Τουρκία» είπε και συνέχισε με ειρωνίες:

«Κάναμε πλάκα μεταξύ μας: Όταν ο Πρόεδρός μας έσφιξε τα χέρια με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, είπαμε: «Ο Δένδιας θα πάει εκεί αύριο το πρωί. Και πράγματι έτσι έγινε. Τώρα, βρίσκονται σε εγρήγορση».

«Όλοι ξέρουν ότι είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να λύσει τα προβλήματα στο τραπέζι. Σημειώνουμε τι έκαναν κατά της Τουρκίας», σημείωσε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία- Τσελίκ: Απειλές κατά Μητσοτάκη και Δένδια "

Επικοινωνίες 5G στα αεροπλάνα και Wi-Fi στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν πλέον να παρέχουν την τελευταία τεχνολογία πέμπτης γενιάς (5G) στα αεροσκάφη τους, παράλληλα με τις κινητές τεχνολογίες προηγούμενων γενεών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε την εκτελεστική απόφαση της σχετικά με το ραδιοφάσμα για τις κινητές επικοινωνίες επί αεροσκαφών, ορίζοντας συγκεκριμένες συχνότητες για την τεχνολογία 5G εν πτήσει.

Έτσι, οι επιβάτες των πτήσεων στην ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των κινητών τους τηλεφώνων, ακριβώς όπως στα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G. Η τεχνολογία 5G θα καταστήσει δυνατές καινοτόμες υπηρεσίες για τους καταναλωτές και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Από το 2008, μια εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής έχει δεσμεύσει ορισμένες συχνότητες για τις κινητές επικοινωνίες στα αεροσκάφη, επιτρέποντας στις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, τηλεφωνικών κλήσεων και δεδομένων στους επιβάτες των πτήσεων στην ΕΕ. Η επικαιροποίηση της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής σχετικά με τις κινητές επικοινωνίες επί των αεροσκαφών ανοίγει τον δρόμο για την ευρεία ανάπτυξη υπηρεσιών 5G.

Η υπηρεσία παρέχεται εντός της καμπίνας αεροσκαφών που διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό δικτύου (τη λεγόμενη «πικοκυψελίδα»), ο οποίος συνδέει τους χρήστες και δρομολογεί τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και τα δεδομένα, συνήθως μέσω δορυφορικού δικτύου, μεταξύ του αεροσκάφους και του επίγειου κινητού δικτύου, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ακόμη, η Επιτροπή τροποποίησε μια εκτελεστική απόφαση σχετικά με τις ζώνες συχνοτήτων 5 GHz, η οποία καθιστά διαθέσιμες ζώνες συχνοτήτων για Wi-Fi στις οδικές μεταφορές, π.χ. στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία. Η τροποποιητική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για καινοτομίες στην αυτοκινητοβιομηχανία και, ενδεχομένως, για εφαρμογές μετασύμπαντος (metaverse).

Σύμφωνα με την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης, τα κράτη μέλη θα καταστήσουν διαθέσιμες τις ζώνες συχνοτήτων 5 GHz για χρήση σε οδικά οχήματα το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έως την 30ή Ιουνίου 2023.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Επικοινωνίες 5G στα αεροπλάνα και Wi-Fi στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα νότια προάστια λόγω αγώνα δρόμου την Κυριακή (27/11)

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ. την Κυριακή (27.11.2022) στα νότια προάστια της Αττικής, λόγω του αγώνα δρόμου «40ος Αγώνας Δρόμου Υγείας 10 χλμ» σε Αργυρούπολη, Ελληνικό και Γλυφάδα.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν σε αυτά τα νότια προάστια από τις 08.30 έως τις 12.30, καθώς θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους, των περιοχών Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας ως εξής:

  • Στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Λ. Ποσειδώνος, στο τμήμα της από το ύψος των εγκαταστάσεων Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Ευρυάλης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βούλα.
  • Επί της οδού Διαδόχου Παύλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ευρυάλης και Γρηγορίου Λαμπράκη.

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα νότια προάστια λόγω αγώνα δρόμου την Κυριακή (27/11)"

Πρώτος θάνατος από εποχική γρίπη - Μία ακόμη εισαγωγή στη ΜΕΘ

Μία 72χρονη με επιβεβαιωμένη γρίπη έχασε τη ζωή της την περασμένη εβδομάδα. Η γυναίκα είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ με σοβαρές επιπλοκές λοίμωξης από τον ιό και άφησε τελικά την τελευταία της πνοή.

Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό κρούσμα εποχικής γρίπης, έπειτα από έναν 82χρονο, ο οποίος είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ πριν από δύο εβδομάδες.

Όπως προκύπτει από το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 14 έως 20 Νοεμβρίου καταγράφηκε νέα αύξηση κατά 29% στις επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής" (πυρετός, καταβολή, πονοκέφαλος, μυαλγίες, σε συνδυασμό με βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια).

Εκτίμηση αριθμού κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, κατά εβδομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις 3 Οκτωβρίου έως και σήμερα έχουν εξεταστεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης όλης της χώρας 322 "ύποπτα" κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς. Τα 18 (5,59%) βγήκαν θετικά στους ιούς, με υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και Α (Η3Ν2). Πιο αναλυτικά:

  • Την εβδομάδα 3 έως 9 Οκτωβρίου, ελέγχθηκαν συνολικά 35 κλινικά δείγματα (5 από νοσοκομεία, 30 από γιατρούς) και βρέθηκε μόλις ένα θετικό στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09.
  • Την εβδομάδα 10 έως 16 Οκτωβρίου, ελέγχθηκαν 32 κλινικά δείγματα (7 από νοσοκομεία, 25 από γιατρούς) και βρέθηκε ένα θετικό (από νοσοκομείο) στον υποτυπο Α (Η1Ν1)pdm09.
  • Την εβδομάδα 17 έως 23 Οκτωβρίου, ελέγχθηκαν 59 κλινικά δείγματα (3 από νοσοκομεία, 56 από γιατρούς) και βρέθηκε ένα θετικό στον υπότυπο Α (Η3Ν2).
  • Την εβδομάδα 24 έως 30 Οκτωβρίου, ελέγθηκαν συνολικά 39 κλινικά δείγματα  (4 από νοσοκομεία, 35 από γιατρούς) και δεν βρέθηκε κανένα θετικό σε ιό της εποχικής γρίπης.
  • Την εβδομάδα 31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου, ελέχθηκαν συνολικά 64 κλινικά δείγματα (6 από νοσοκομεία, 58 από γιατρούς) και τα 2 ήταν θετικά στον ιό τύπου Α (Η3Ν2).
  • Την εβδομάδα 7 έως 13 Νοεμβρίου, ελέγχθηκαν συνολικά 49 κλινικά δείγματα (10 από νοσοκομεία και 39 από γιατρούς) και βρέθηκαν 6 θετικά στον υπότυπο Α (Η3Ν2) του ιού.
  • Την εβδομάδα 14 έως 20 Νοεμβρίου, ελέχθηκαν συνολικά 44 κλινικά δείγματα (7 από νοσοκομεία και 37 από γιατρούς) και βρέθηκαν 7 θετικά στον υποτυπο Α (Η3Ν2).

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτος θάνατος από εποχική γρίπη - Μία ακόμη εισαγωγή στη ΜΕΘ"

Δημοσκόπηση Metron analysis: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τα 4 «αγκάθια» της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση διατηρεί διαφορά ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Οι πολίτες επιθυμούν κυβέρνηση αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές ενώ η ακρίβεια εξακολουθεί να τους προβληματίζει έντονα.

Στην ερώτηση για την πορεία της χώρας το 56% θεωρεί πως κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, το 36% προς τη σωστή και ένα 5% ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα θεωρούν πως είναι η ακρίβεια σε ποσοστό 33% και ακολουθεί η οικονομία με 29%, η εξωτερική πολιτική/ πόλεμος στην Ουκρανία με 7%, η ενεργειακή κρίση με 6% και πολιτικοί/πολιτικό σύστημα με 6%.

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την κυβέρνηση θετικά εκφράζεται το 39% και αρνητικά το 53%, ενώ για την αντιπολίτευση το 17% και το 72% αντίστοιχα.

Στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θετικά εκφράζεται το 44% και αρνητικά το 50% ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα θετικά το 21% και αρνητικά το 71%.

Η κυβέρνηση καταγράφει τα 4 υψηλότερες επιδόσεις της στον τουρισμό με 75%, στον ψηφιακό μετασχηματισμό με 64%, στην αμυντική θωράκιση 64% και στην εξωτερική πολιτική με.

Στον αντίποδα χαμηλές πτήσεις καταγράφει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με 67%, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 64%, στην εγκληματικότητα με 61% και στα εργασιακά με 60%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 8 μονάδες διαφορά καθώς συγκεντρώνει 28,9% έναντι 20,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 11,3%, το ΚΚΕ με 4,8%, το ΜέΡΑ25 με 3,6% και η Ελληνική Λύση με 3,4%.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά εκτινάσσεται στις 10,2 μονάδες καθώς η ΝΔ παίρνει 36,5% έναντι 26,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14,2%, το ΚΚΕ με 6%, το ΜεΡΑ25 με 4,5% και η Ελληνική Λύση με 4,3%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει σαφές προβάδισμα με 68% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ και 4% του ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα για καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 37% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17%. Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 2%.

Τέλος το 51% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 47% κυβερνήσεις συνεργασίας σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron analysis: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τα 4 «αγκάθια» της κυβέρνησης"

Πλεύρης για το «συγχωροχάρτι» ΣτΕ στους αρνητές υγειονομικούς: Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τη δημόσια υγεία

Με την διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας «υποδέχθηκε» την απόφαση του ΣτΕ που ανοίγει την πόρτα της επιστροφής στους 2.200 αντιεμβολιαστές υγειονομικούς ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Η δήλωση Πλεύρη έχει ως εξής:

«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ' τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της αποφασης"».

Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η προσωπική του άποψη είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να απολυθούν και να προσληφθούν στη θέση τους άνθρωποι που πιστεύουν στην επιστήμη - ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα εφάρμοζε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.

Η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Έτσι, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ούτε όμως, προκύπτει κατά τους συμβούλους Επικρατείας, «βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022».

«Εν πάση δε περιπτώσει τα προσκομισθέντα στο ΣτΕ στοιχεία δεν δικαιολογούν την παράταση της υποχρεώσεως προς εμβολιασμό», κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πλεύρης για το «συγχωροχάρτι» ΣτΕ στους αρνητές υγειονομικούς: Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τη δημόσια υγεία"

Καιρός αύριο: Βροχές σε βόρεια Ελλάδα και ανατολικό Αιγαίο την Παρασκευή (25/11)

Ο καιρός αύριο, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα στα δυτικά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 15 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος από το βράδυ αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα βόρεια 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές σε βόρεια Ελλάδα και ανατολικό Αιγαίο την Παρασκευή (25/11)"

Πόλεμος στην Ουκρανία - Φρίκη στη Χερσώνα: Εντοπίστηκαν πάνω από 400 πτώματα αμάχων

Ο Γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρέι Κόστιν ανακοίνωσε σήμερα ότι στα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας που απελευθέρωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τον ρωσικό στρατό βρέθηκαν περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων και εννέα δωμάτια βασανιστηρίων.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου του Γενικού εισαγγελέα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη εννέα δωματίων βασανιστηρίων στα απελευθερωθέντα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας. Επίσης εντοπίσθηκαν 432 πτώματα, πρόκειται για άμαχους που τους είχαν σκοτώσει», γράφει το Interfax Ukraina.


Σύμφωνα με τον Γενικό εισαγγελέα, η απειλή από τις νάρκες στα απελευθερωθέντα εδάφη παραμένει μεγάλη. «Παραμένουν πολλά εδάφη και κτίρια που είναι ναρκοθετημένα. Επίσης ο εισβολέας συνεχίζει τους βομβαρδισμούς με όλμους», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κόστιν δήλωσε ότι στην περιοχή της Χερσώνας εργάζονται από κοινού 12 ομάδες εισαγγελέων και ανακριτών, τις οποίες συνδράμουν εμπειρογνώμονες από το Γραφείο του Γενικού εισαγγελέα.


Η εθνική αστυνομία της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει στις 19 Νοεμβρίου ότι συνεργάτες των οργάνων επιβολής της τάξης εντόπισαν στις απελευθερωμένες περιοχές του Ντονέτσκ, του Νικολάγιεφσκ, του Χαρκόβου και της Χερσώνας τα πτώματα 991 αμάχων. Οι άμαχοι αυτοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Την ίδια ημέρα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντενίς Μοναστίρσκι είχε δηλώσει ότι στις απελευθερωθείσες περιοχές της περιοχής Χερσώνας είχαν βρεθεί 63 πτώματα ανθρώπων, οι οποίοι πέθαναν από βασανιστήρια.

Την 1η Νοεμβρίου οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Χερσώνα. Την επόμενη μέρα άρχισε να λειτουργεί η στρατιωτική διοίκηση, η αστυνομία και η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Στην πόλη της Χερσώνας άρχισαν να εργάζονται περίπου 200 αστυνομικοί, ενώ τοποθετήθηκαν γύρω από την πόλη σημεία ελέγχου. Η αστυνομία καταγράφει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές «αρχές» κατοχής. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - Φρίκη στη Χερσώνα: Εντοπίστηκαν πάνω από 400 πτώματα αμάχων"

Οι γιατροί του Δημοσίου απορρίπτουν το Νομοσχέδιο Γκάγκα και ξεκινούν απεργίες

Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης (23.11.2022) το υπουργείο Υγείας, προκαλεί αντιδράσεις στους γιατρούς του Δημοσίου, οι οποίοι δηλώνουν ότι το απορρίπτουν ομόφωνα.

Ειδικότερα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ υποστηρίζει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που προβλέπουν μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία αλλά και το δικαίωμα τήρησης ιδιωτικού ιατρείου που δίνει ο νέος νόμος στους γιατρούς του ΕΣΥ, θα ανοίξει «επικίνδυνες κερκόπορτες» στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.

«Εμπορευματοποίηση της Υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση το Υπουργείο Υγείας, το οποίο δίνει το δικαίωμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς θα εκτελούν ιδιωτικό έργο, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στο ΕΣΥ. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ομόφωνα, η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, που συνεδρίασε την Τετάρτη 23/11/22.

Οι γιατροί του Δημοσίου απέρριψαν ομόφωνα, στο σύνολο του, το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, όπως λένε οι ίδιοι.

Πρόκειται για νομοσχέδιο – τομή, όπως υποστηρίζουν, το οποίο «ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα», όπως λένε.

Οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ αντιτίθενται στη ρύθμιση που προβλέπει οι γιατροί του ΕΣΥ να υπογράψουν νέες συμβάσεις που θα τους δίνουν το δικαίωμα ιδιωτικού έργου και τήρησης ιδιωτικού ιατρείου.

«Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα «τρέχουν» για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές», σημειώνουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, «ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων», ενώ οι αυξήσεις που δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαν στους μισθούς τους από το 2012, αλλά και «δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούμαστε με βάση την απόφαση του ΣτΕ».

Ξεκινούν οι κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται και ζητούν από την κυβέρνηση να το αποσύρει συνολικά! Ταυτόχρονα, ξεκινούν και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις:

  • 24ωρη απεργία Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή.
  • Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
  • 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά
  • Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.
iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι γιατροί του Δημοσίου απορρίπτουν το Νομοσχέδιο Γκάγκα και ξεκινούν απεργίες"

Η ΕΛΑΣ διαψεύδει τον Βαξεβάνη για τους αστυνομικούς «που έκαναν παρακολουθήσεις» από την Αγία Παρασκευή

Διαψεύδει κατηγορηματικά η ΕΛΑΣ, τους ισχυρισμούς του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, ότι αστυνομικοί αποσπασμένοι στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής χειρίζονταν το Predator και έκαναν παρακολουθήσεις για το Μέγαρο Μαξίμου.

Τι είχε δηλώσει ο Κώστας Βαξεβάνης

Ο εκδότης του Documento προσερχόμενος στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών για να καταθέσει για τις υποκλοπές, είχε ότι “αυτό το σύστημα παρακολουθήσεων, είτε λεγόταν Predator είτε ΕΥΠ, είχε άμεση σχέση με την ΕΥΠ, με το ΚΕΤΥΑΚ στην Αγία Παρασκευή, όπου δούλευαν αποσπασμένοι αστυνομικοί οι οποίοι χειρίζονταν τις παρακολουθήσεις και φυγαδεύτηκαν λίγο πριν ή λίγο μετά την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων.”

Και είχε προσθέσει ότι «από τον Ιούλιο 2022, πριν γίνει γνωστό ότι παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης, έφυγαν πενήντα και πλέον πρόσωπα από την ΕΥΠ, τα οποία τώρα επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους. Γιατί επέστρεψαν; Αυτοί είναι ο πυρήνας και αυτούς πρέπει να ψάξουν»
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι δημοσίευμα ιστοσελίδας, που αναπαράγεται στο διαδίκτυο και αναφέρεται στη διενέργεια παρακολουθήσεων από αποσπασμένους αστυνομικούς στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, είναι παντελώς ανυπόστατο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΛΑΣ διαψεύδει τον Βαξεβάνη για τους αστυνομικούς «που έκαναν παρακολουθήσεις» από την Αγία Παρασκευή"

Ρωσία: Θα σταματήσει τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν

Η Ρωσία σχεδιάζει να σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και αέριο σε χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, αλλά θα λάβει την τελική απόφαση, όταν θα έχει αναλύσει όλα τα στοιχεία.

Η Ομάδα των Επτά (G7) εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, αν και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αποφασίσει ακόμη την τιμή και οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν. "Μέχρι τώρα, παραμένουμε στη θέση του προέδρου Πούτιν, ότι δεν θα παρέχουμε πετρέλαιο και αέριο στις χώρες που θα ορίσουν (πλαφόν) και θα συμμετάσχουν στο πλαφόν", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους. "Όμως πρέπει να αναλύσουμε τα πάντα πριν διατυπώσουμε τη θέση μας", πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε επίσης, ότι οι επιθέσεις του στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας είχαν στόχο αμάχους, αλλά είπε πως το Κίεβο μπορεί να "σταματήσει τα δεινά" του πληθυσμού του ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Ρωσίας για να επιλυθεί η σύγκρουση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως "δεν έγιναν πλήγματα σε κοινωνικούς στόχους, ούτε θα γίνει κανένα, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε αυτό". "Όσο για τους στόχους που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με στρατιωτικό δυναμικό, αποτελούν κατά συνέπεια αντικείμενο πληγμάτων", είπε.

Σε ερώτηση πώς τα δεινά που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός της Ουκρανίας συμβιβάζονται με τις θέσεις του προέδρου Πούτιν, ο οποίος έχει πει, πως η Ρωσία δεν επιθυμεί να καταστρέψει την Ουκρανία ή τον λαό της, ο Πεσκόφ είπε: "Η ηγεσία της Ουκρανίας έχει κάθε ευκαιρία να επαναφέρει την κατάσταση στο κανονικό, έχει κάθε ευκαιρία να επιλύσει την κατάσταση με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς και κατά συνέπεια, να θέσει τέλος σε όλη την οδύνη του πληθυσμού", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ρωσικός στρατός αρνήθηκε σήμερα ότι πραγματοποίησε πλήγματα χθες Τετάρτη στο Κίεβο, λέγοντας πως οι ζημιές στην ουκρανική πρωτεύουσα προκλήθηκαν από "ουκρανικούς και ξένους" αντιαεροπορικούς πυραύλους. "Κανένα πλήγμα δεν πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο. Όλες οι ζημιές στην πόλη, που αναφέρονται από το καθεστώς του Κιέβου, είναι συνέπεια της πτώσης ξένων και ουκρανικών πυραύλων της αντιαεροπορικής άμυνας, που έχει εγκατασταθεί σε οικιστικές ζώνες της ουκρανικής πρωτεύουσας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε, πως οι επαφές με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την ασφάλεια στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία ήταν "εποικοδομητικές". Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ συναντήθηκε με ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη χθες Τετάρτη, για να συζητήσει για την ασφάλεια στον σταθμό, την περιοχή του οποίου Ουκρανία και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε επίσης πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να έρθει σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν είχε την πρωτοβουλία για την επαφή με την Ουάσινγκτον στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία. Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε, πως οι επαφές με την Ουάσινγκτον γίνονται τηλεφωνικώς, αλλά λαμβάνουν χώρα μέσω διπλωματικών διαύλων και όχι σε επίπεδο προέδρων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δήλωσε σήμερα πως απέτρεψε τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες από την πραγματοποίηση δολιοφθοράς, όπως τη χαρακτήρισε, στον αγωγό αερίου "South Stream". "Ως αποτέλεσμα μιας σειράς ερευνητικών μέτρων, η FSB απέτρεψε μια προσπάθεια των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων να διαπράξουν μια ενέργεια δολιοφθοράς και τρομοκρατίας στον αγωγό αερίου South Stream που προμηθεύει ενεργειακούς πόρους στην Τουρκία και την Ευρώπη", ανέφερε η FSB. Προσώρας δεν είναι σαφές σε ποιον αγωγό αερίου αναφερόταν η FSB.

Ο South Stream, που επρόκειτο αρχικά να μεταφέρει ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στις βουλγαρικές ακτές, εγκαταλείφθηκε το 2014 προς όφελος του TurkStream, που φθάνει στην Τουρκία και μπορεί να προμηθεύσει αέριο στην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Θα σταματήσει τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν"

Λένα Δροσάκη για Πέτρο Φιλιππίδη: «Μου είπε “αν δεν μου κάτσεις, δε θα περάσεις”»

Σοκάρει η κατάθεση της ηθοποιού Λένας Δροσάκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη. Η ηθοποιός άρχισε την αφήγηση της από την στιγμή που ήταν μαθήτρια στη σχολή του Γιώργου Αρμένη.

Η Λένα Δροσάκη, που μαζί με την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και την Πηνελόπη Αναστασοπούλου είχαν καταθέσει καταγγελία στο ΣΕΗ κατά του Πέτρου Φιλιππίδη για αδικήματα τα οποία αφορούν την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και έχουν παραγραφεί, ιδιαίτερα ταραγμένη περιέγραψε τα όσα βίωσε από το 2007 και μετά όταν γνώρισε τον κατηγορούμενο. 

«Το 2007 με τις συμμαθήτριες μου πήγαμε στα γυρίσματα του Λάκη Γλυκούλη. Ο κατηγορούμενος μας ξενάγησε στο χώρο και μας πήγε στην ταράτσα. Εκεί θυμάμαι να του δίνω το κινητό μου. Ξεκίνησε μία επικοινωνία μαζί μου, μου έστελνε μηνύματα και με πήρε τηλέφωνο και αυνανιζόταν. Εγώ έλεγα ποιος είναι και μου έλεγε “έχω κ…, θέλω να σε χ…”. Του έλεγα κύριε Φιλιππίδη σας παρακαλώ. Προφανώς αυτό του άρεσε. Δεν είχα το σθένος να το κλείσω. Θεωρούσα πως έπρεπε να ακούσω μέχρι το τέλος» περιέγραψε η γνωστή πρωταγωνίστρια. 

Η μάρτυρας βρήκε ξανά μπροστά της, τον Πέτρο Φιλιππίδη, λίγο πριν δώσει εξετάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Εκεί, όπως είπε, ο Πέτρος Φιλιππίδης της είπε “θέλω να μου κάτσεις, αν δεν μου κάτσεις δε θα περάσεις“…

«Θυμάμαι ότι ήμουν πάνω στη σκηνή και εκείνη τη στιγμή μπαίνει ο κατηγορούμενος και κατευθύνεται προς την κριτική επιτροπή, τον προλογούν, εγώ “πάγωσα” και τα έχασα και φεύγοντας, κοιτώντας προς τα εκεί, θυμάμαι την κίνηση που μου έκανε “στο είπα ότι έχω δύναμη να μην περάσεις”» κατέθεσε η μάρτυρας.

Όπως εξήγησε η Λένα Δροσάκη τις εξετάσεις δεν τις πέρασε καθώς προφανώς και “τα έχασε”. Στη συνέχεια, η μάρτυρας ανέφερε πως το το 2015 βραβεύτηκε με το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». 

«Συναντώ τη βοηθό του, Μ.Κ, για να μου πάρει συνέντευξη. Ήταν πολύ φιλική και κάναμε παρέα και βγαίναμε. Με καλεί να δούμε μία παράσταση που είχε σκηνοθετήσει ο Φιλιππίδης και πάμε να φάμε και συνειδητοποιώ ότι ήταν εκεί ο κατηγορούμενος σου τραπέζι. Εγώ έπαθα σοκ. Ήταν σαν να μην είχε συμβεί ποτέ τίποτα. Μου έλεγαν για τη σχέση τους, κάνανε χιούμορ, κλπ. Εγώ συμμετείχα ήταν σαν να ήταν όντως η πρώτη μας συνάντηση» τόνισε η μάρτυρας. 

Η μάρτυρας περιέγραψε πως η βοηθός του Πέτρου Φιλιππίδη, με την οποία διατηρούσε τυπική επαφή, σε άλλο χρονικό σημείο της είχε πει ότι επειδή ο κατηγορούμενος την ανέφερε σε μία εκπομπή, της χρωστάει. «Μου έστειλε 48 απόσπασμα και μου είπε “χρωστάς στον Πέτρο σε ανέφερε στην εκπομπή”. “Από που και ως που;” της είπα, αλλά μου άσκησε τέτοια πίεση που μπήκα στη διαδικασία και του έστειλα στο instagram μήνυμα» τόνισε η Λένα Δροσάκη.

Η βοηθός του Πέτρου Φιλιππίδη προσέγγισε και πάλι την μάρτυρα όταν ετοίμαζε ένα σήριαλ ο ηθοποιός μαζί με τον Γιάννη Μπέζο. «Εγώ της είπα ότι ήμουν στο Εθνικό και έχω κάθε μέρα πρόβες και δε γίνεται. Εκείνη επέμενε και ζήτησα ένα υπέρογκο ποσό και η παραγωγή του είπε όχι. Η Μ.Κ, μου μετέφερε δυσαρέσκεια Φιλιππίδη ότι είμαι αγνώμων». 

Πρόεδρος: Εσείς συνεχίσατε να κάνετε παρέα με τη συγκεκριμένη κοπέλα;

Μάρτυρας: Νόμιζα ότι κρατάω τα πράγματα σε ασφαλή δρόμο. Παιδιά από το χώρο μου έλεγαν τι κάνεις παρέα με αυτή; Δεν ξέρεις ποια είναι; 

Αναφερόμενη στην παράσταση με παραγωγό την Κάτια Δανδουλάκη περιέγραψε πως δέχτηκε να συμμετάσχει παρά το γεγονός ότι ο Φιλιππίδης θα ήταν σκηνοθέτης. «Μου μίλησε τόσο όμορφα για μένα και για την πορεία μου, ήταν τόσο τιμητικό. Της είπα τεράστιο ποσό για να αποφύγω. Μου είπε “θα τα έχεις”. Της λέω “ο Φιλιππίδης θα παίζει στην παράσταση;”, “όχι” μου λέει, “θα σκηνοθετήσει μόνο”. Μου είπε ότι θα είμαι υπό την προστασία της» ανέφερε. 

Το τι συνέβη μετά όπως το περιέγραψε η Λένα Δροσάκη στο δικαστήριο ήταν εφιαλτικό. «Στις πρόβες η κατάσταση ήταν έκρυθμη. Αν εγώ μιλούσα στο διάλειμμα με έναν από τους συναδέλφους, η πρόβα δεν θα ήταν εύκολη. Κάθε φορά που με έβλεπε να μιλάω με κάποιον συνάδελφο γινόταν χαμός», κατέθεσε η ηθοποιός, περιγράφοντας πως κάποια στιγμή ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε μία τρομερή έκρηξη και φώναζε για ασήμαντη αφορμή ότι δεν τον σέβονται και συνωμοτούν εναντίον του. 

«Δε ξέρω γιατί τα έκανε όλα αυτά, αν γέλαγα εγώ μαζί με κάποιον συνάδελφό μου, είχε μια τρομερή έκρηξη, άρχισε να προσβάλλει, αδιανόητες καταστάσεις. Του μίλησα και του ζήτησα σεβασμό. Το τι άκουσα και δεν άκουσα δε λέγεται. Μου έλεγε να φύγω και ότι δεν θα ξαναβρώ δουλειά. Σε ένα διάλειμμα πήγε στην γραμματέα του και φώναζε “ποιος είναι ο Θεός εδώ; Εγώ” απαντούσε. Ενημέρωσα την κ. Δανδουλάκη ότι θα φύγω δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι και εκείνη μου είπε “δεν θα φύγετε εσείς, δεν κάνατε τίποτα» τόνισε η μάρτυρας.

Η κατάθεση της Λένας Δροσάκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα συνεχιστεί αύριο (25.11.2022).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λένα Δροσάκη για Πέτρο Φιλιππίδη: «Μου είπε “αν δεν μου κάτσεις, δε θα περάσεις”»"

Κιβωτός του Κόσμου: Χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας οι δομές σε Πωγωνιανή και Βόνιτσα

Όλο και περισσότερες είναι οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου και των καταγγελιών που γίνονται. Σε ότι αφορά τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των δομών, έχει γίνει γνωστό πως η δομή της Καλαμάτας λειτουργούσε χωρίς τα προβλεπόμενα έγγραφα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην εκπομπή «Live News» του Mega, το μεσημέρι της Πέμπτης (24/11) άλλοι δυο ξενώνες λειτουργούσαν χωρίς άδεια.

Χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας λειτουργούσαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega και οι δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή και στη Βόνιτσα φιλοξενώντας μάλιστα 45 ανηλίκους, ηλικίας 5 έως 18 ετών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολλά παιδιά φιλοξενούνταν στις δομές δίχως να υπάρχουν έγγραφα με τα στοιχεία τους, το πιστοποιητικό γεννήσεώς τους και την οικογενειακή τους κατάσταση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας οι δομές σε Πωγωνιανή και Βόνιτσα"

Κώστας Σκρέκας για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Δεν υπάρχει χρόνος, ρεαλιστική λύση άμεσα

Συντονιστική συνάντηση των 15 υπουργών Ενέργειας, που υποστηρίζουν εδώ και καιρό την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, συγκάλεσε η Ελλάδα πριν την έναρξη του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Να βρεθεί άμεσα λύση γιατί ο χρόνος τελειώνει, ζήτησε ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κώστα Σκρέκα και των 14 ομολόγων του, συμφωνήθηκε να ζητήσουν την ταυτόχρονη υιοθέτηση και των τριών Κανονισμών στο νέο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, στις 13 Δεκεμβρίου για να δοθεί λύση στο θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ο Κώστας Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης τιμών, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του για την αποτελεσματικότητα των προϋποθέσεων ενεργοποίησής του.

«Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης», τόνισε.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, αν ο προτεινόμενος μηχανισμός είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις τιμές του φυσικού αερίου, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί και το ράλι των τιμών δεν θα είχε περιοριστεί. Και αυτό γιατί, η τιμή φυσικού αερίου, μπορεί να ξεπέρασε τα 275 ευρώ/MWh, αλλά όχι για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο θα είχε συμβεί ακόμα και αν το όριο τιμής είχε οριστεί στα 250 ευρώ/MWh.

Βέτο από την Ελλάδα και άλλες 14 χώρες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Κακόγουστο αστείο η πρόταση της Κομισιόν

Επιπλέον, ο Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του μηχανισμού όταν η αγορά λειτουργεί σε συνθήκες ηρεμίας και όχι σε έκτακτες περιόδους, όταν οι τιμές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο για πολλές ημέρες: «Αν περιμένουμε τόσο μεγάλο διάστημα για να επιβάλουμε μείωση της τιμής, δεν είναι εύκολο να περιορίσουμε την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου. Αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό».

Σχετικά με τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού, ο Κώστας Σκρέκας πρότεινε το ανώτατο όριο να επιβάλλεται αυτόματα αλλά να καταργείται με πολιτική απόφαση.

Κλείνοντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να αναδειχθεί σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό, τον οποίο οι αγορές θα λάβουν σοβαρά υπόψιν.

Τέλος, στην τοποθέτησή του για τους κανονισμούς αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αλληλεγγύης, ανέφερε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, υποστήριξε, πως και οι δύο αυτοί μηχανισμοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και θα πρέπει να εγκριθούν ταυτόχρονα στο επόμενο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε..

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Σκρέκας για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Δεν υπάρχει χρόνος, ρεαλιστική λύση άμεσα"

Χατζηδάκης: Πόσους αφορούν οι αυξήσεις των συντάξεων – Ποιοι παίρνουν διπλή ή τριπλή αύξηση – Παραδείγματα

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, αλλά και πόσοι θα λάβουν διπλή ή τριπλή σύνταξη, ανέφερε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης

Σημεία της ομιλίας του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή, παρέθεσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων. Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας «Θα καταψηφίσει άραγε η αντιπολίτευση ένα νομοσχέδιο με τόσο έντονο κοινωνικό χαρακτήρα;»

«Είμαι περίεργος να δω αν η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Με ρυθμίσεις για ενίσχυση του εισοδήματος εκατομμυρίων συμπολιτών μας, κοινωνικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις εξορθολογισμού. Αν το υπερψηφίσετε επί της αρχής και επί των άρθρων θα είστε ανακόλουθοι με όσα λέτε, αν το καταψηφίσετε εμείς αύριο θα υπενθυμίσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων (στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αναπήρους, τους οροθετικούς κ.ά.) ότι στρέφεστε εναντίον τους. Έχετε ένα σκληρό δίλημμα να αντιμετωπίσετε», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε:

  • Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες: συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού, που θα δοθεί ως τις 20 Δεκεμβρίου.
  • Την οριζόντια αύξηση 7,75% που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2023 με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, σε 1.724.713 συνταξιούχους (επί συνόλου 2,6 εκατ.).
    Όπως τόνισε ο Υπουργός Εργασίας, η αύξηση αυτή είναι, μόνο η μία από τις τέσσερις κατηγορίες αυξήσεων στις συντάξεις που θα δοθούν το 2023: Οι άλλες τρεις προκύπτουν από την κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά 912.644 συνταξιούχους), το έκτακτο επίδομα ύψους 250 ευρώ (για 1.206.624 συνταξιούχους) και την τέταρτη δόση επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, τους οποίους είχε τιμωρήσει ο νόμος Κατρούγκαλου (αφορά 231.655 συνταξιούχους).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός:

  • Μία τουλάχιστον αύξηση θα λάβουν 2.499.285 συνταξιούχοι.
  • Διπλή αύξηση θα λάβουν 1.344.696 εκατ. συνταξιούχοι.
  • Τριπλή αύξηση θα λάβουν 185.649 συνταξιούχοι.

Τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη θα λάβει ένας στους δύο συνταξιούχους (και ορισμένοι θα λάβουν περισσότερα).

Το 83% όσων έχουν προσωπική διαφορά, θα έχουν και αυτοί θετική επίδραση είτε λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, είτε λόγω του έκτακτου επιδόματος, που μπορεί να φθάσει και τα 600 ευρώ το χρόνο.

Συνολικά το 94,6 % των συνταξιούχων θα πάρουν αύξηση.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθύμισε επίσης τις πέντε βασικές ρυθμίσεις εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας που είναι:

1. Η μείωση του χρόνου παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΛ σε 10 χρόνια από 20

2. Η αύξηση των δόσεων για τις ρυθμισμένες οφειλές στον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις, όπως ισχύει και για οφειλές στην Εφορία

3. Η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους

4. Η θέσπιση πλαφόν και για τις επικουρικές συντάξεις, ειδάλλως ορισμένες ομάδες θα ελάμβαναν υπέρογκες συντάξεις 15.000 ή 20.000 ευρώ το μήνα

5. Η δυνατότητα που δίνεται στις δημόσιες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που διαχειρίζονται εδώ και 20 χρόνια με επιτυχία τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ να κάνουν το ίδιο και για τα αποθεματικά του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για την διάταξη αυτή, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι εξαιτίας της μη επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου, η αξία τους έχει απομειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Όπως είπε, «έχει απομείνει μόνο το 37%. Η κριτική που θα έπρεπε να ασκείται είναι η ανάποδη, γιατί δηλαδή μια τέτοια ρύθμιση στα όρια του αυτονόητου δεν ήρθε νωρίτερα!»

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και στις κυριότερες από τις κοινωνικές ρυθμίσεις που είναι η μείωση του ποσοστού αναπηρίας στο 50% για τη λήψη σύνταξης και παροχών αναπηρίας για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό, η απαγόρευση των διακρίσεων στην εργασία σε βάρος των οροθετικών και η επέκταση της άδειας μητρότητας για τις μισθωτές στον ιδιωτικό τομέα σε εννέα μήνες από έξι, κατ’ αναλογία της αντίστοιχης άδειας που δικαιούνται οι μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των συνθημάτων, του ψεύδους και του αρνητισμού. Είναι δικαίωμά σας αν έχετε επιλέξει να βαδίσετε αυτό το δρόμο, να τον βαδίσετε μόνοι σας . Εμείς στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στον δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη».

Συμπερασματικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

– Συνολικά, το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν μια, δυο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Διπλές αυξήσεις θα δουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

1 στους 2 συνταξιούχους, με τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων, θα λάβουν τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη.

Το 83% όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της ενίσχυσης των 250 ευρώ.

Παραδείγματα αυξήσεων:

Παράδειγμα 1ο

Με μια αύξηση: Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 66 ευρώ, ενώ το ετήσιο 792 ευρώ. Θα αγγίξει δηλαδή το 93% μιας επιπλέον σύνταξης.

Παράδειγμα 2ο

Με διπλή αύξηση: Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ συνολικά το έτος. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75% και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 906 ευρώ (840 ευρώ από την αύξηση 7,75% και 66 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς). Το ετήσιο όφελος ξεπερνά δηλαδή ανέρχεται σε μια επιπλέον σύνταξη.

Παράδειγμα 3ο

Με διπλή αύξηση: Συνταξιούχος λαμβάνει τον μήνα 750 ευρώ. Με την εφαρμογή της αύξηση του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 58 ευρώ, ενώ το ετήσιο 696 ευρώ. Παράλληλα, ο συνταξιούχος δικαιούται και την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ καθώς οι συντάξιμες αποδοχές του δεν ξεπερνούν τις 9.600 ευρώ τον χρόνο. Με τον συνυπολογισμό και των δυο αυξήσεων στις αποδοχές του προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 946 ευρώ ξεπερνώντας κατά πολύ την μια επιπλέον σύνταξη.

Παράδειγμα 4ο

Με τριπλή αύξηση: Συνταξιούχος που υπέβαλλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016, με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνει των 514 ευρώ τον μήνα. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο του όφελος από αυτή την αύξηση θα είναι 40 ευρώ και το ετήσιο 480 ευρώ. Παράλληλα, θα λάβει επιπλέον αύξηση 2,83% λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή επιπλέον 174 ευρώ τον χρόνο. Λόγω χαμηλού εισοδήματος (κάτω από τις 9.600 ευρώ) θα λάβει και το βοήθημα των 250 ευρώ. Επομένως με τον συνδυασμό των τριών παραπάνω αυξήσεων προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος του ανέρχεται στα 904 ευρώ. Θα δει επομένως ακέραια μια επιπλέον σύνταξη αλλά και το 68% μιας 2ης επιπλέον σύνταξης.

Παράδειγμα 5ο

Με διπλή αύξηση: Συνταξιούχος με μηνιαίες απολαβές 1.100 ευρώ, με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, θα δει μηναίο όφελος 85 ευρώ και ετήσιο όφελος 1.020 ευρώ. Λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δει επιπλέον ετήσιο όφελος 66 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 1.086 ευρώ αγγίζοντας την μια επιπλέον σύνταξη.

Παράδειγμα 6ο

Αυξήσεις παρά την ύπαρξη σημαντικής προσωπικής διαφοράς. Συνταξιούχος με 70 ευρώ αρνητική προσωπική διαφορά λαμβάνει καθαρή σύνταξη τον μήνα 560 ευρώ. Η αύξηση του 7,75% μειώνει σημαντικά την προσωπική διαφορά ωστόσο δεν την υπερκαλύπτει. Λόγω εισοδήματος κάτω των 9.600 ευρώ τον χρόνο, ο συνταξιούχος θα λάβει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και παράλληλα θα δει να μειώνεται κατά 42 ευρώ η προσωπική του διαφορά και θα μπορέσει να δει ταχύτερα πραγματικές αυξήσεις στη τσέπη του στο μέλλον.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Πόσους αφορούν οι αυξήσεις των συντάξεων – Ποιοι παίρνουν διπλή ή τριπλή αύξηση – Παραδείγματα "

Αλέξης Κούγιας για Ρούλα Πισπιρίγκου: Να αναβληθεί η απολογία της – Καλεί ιατροδικαστές ως μάρτυρες

Για παραλείψεις και παράνομες διαδικασίες κάνει λόγο ο Αλέξης Κούγιας, αναφερόμενος στο πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούη – Καλόγρηα για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας Δασκαλάκη, για τους οποίους κατηγορείται η μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σε σχετικό αίτημα του προς την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, ο Αλέξης Κούγιας ζητεί την αναβολή της αυριανής απολογίας της Ρούλας Πισπιρίγκου και την κλήτευση συγκεκριμένων μαρτύρων, οι οποίοι όπως λέει, θα πρέπει μάλιστα να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση από την ανακρίτρια.

Οι μάρτυρες αυτοί είναι οι εξής: Χρήστος Κραββαρίτης του Ανδρέα, ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Φώτιος Χατζηνικολάου του Γεωργίου, αναπληρωτής καθηγητής ιατροδικαστικής στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, και Συμεών Μεσογίτης, ιατροδικαστής.

Επιπλέον, ο κ. Κούγιας ζητεί να κληθούν να να εξεταστούν συμπληρωματικά οι Νικόλαος Καρακούκης, Νικόλαος Καλογρηάς και Χρήστος Ευτυχιάδης και να εξεταστούν για πρώτη φορά η Χαρά Σπηλιοπούλου και ο Γεώργιος Σταυρουλάκης.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κούγιας, επισυνάπτοντας και την αίτησή του προς την ανακρίτρια ο κ. Κούγιας αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το δικηγορικό μας γραφείο δημοσιοποιεί τα νόμιμα αιτήματα, τα οποία, με υποδομή και άριστες επιστημονικές παρατηρήσεις πραγματικά έγκριτων και εντίμων ιατροδικαστών, υποβάλλαμε στην 35η Τακτική Ανακρίτρια, κα Τζωτζάτου, τα οποία αναμένουμε να ικανοποιηθούν άμεσα και προ της απολογίας της κας κατηγορουμένης, επιφυλασσόμενοι στην περίπτωση κατά την οποία παρανόμως δεν ικανοποιηθούν, αποδεικνύοντας ότι συνεχίζεται η άκρως παράνομη και μεροληπτική διαδικασία εις βάρος της, να ασκήσουμε για την ικανοποίηση των νομίμων δικαιωμάτων της κάθε νόμιμο μέσο εναντίον οιουδήποτε, είτε αυτός είναι Εισαγγελέας, είτε τακτικός Δικαστής.

Αυτονόητο είναι και εύκολο να το αντιληφθεί ο οιοσδήποτε, μετά την ανάγνωση του συγκεκριμένου δικογράφου, ότι θα ακολουθήσουν μηνύσεις και αγωγές εναντίον όλων όσοι παρανόμησαν και την κατέστησαν κατηγορούμενη με κωμικού επιστημονικού περιεχομένου γνωμοδοτήσεις και παραστάσεις σε καθημερινές πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές εκπομπές ιατροδικαστών που ούτε μια νεκροψία-νεκροτομή έχουν διενεργήσει, εναντίον ιατροδικαστών που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε Ελληνικές Ιατρικές Σχολές και τελείωσαν ιατρικές σχολές αμφισβητούμενης αξιοπιστίας στην Ιταλία, εναντίον παρουσιαστών και παρουσιαστριών που οικοδόμησαν την καριέρα και την οικονομική τους εκτόξευση στη δυστυχία της κας κατηγορουμένης, αλλά και εναντίον παθολογοανατόμων και καρδιολόγων, οι οποίοι σε συνεργασία με τους δήθεν κορυφαίους ιατροδικαστές της χώρας εφήρμοσαν ιατρικές μεθόδους και έρευνες που ουδέποτε μέχρι σήμερα σε ουδεμία παθολογοανατομική εξέταση εφαρμόστηκαν και οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται καν στους πίνακες των πραγματογνωμόνων της χώρας.

Τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στην υπόθεση αυτή είναι πρωτοφανή και ανήκουστα, τα οποία τόσο ο επικεφαλής του γραφείου μας, όσο κι εμείς οι συνεργάτες του δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν, νομιμοποιώντας αυτού του είδους τις πρωτοφανείς και παράνομες συμπεριφορές από οιονδήποτε, οιαδήποτε θεσμική θέση κι αν κατέχει.

Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε με την αδιάκοπη ομαδική επιστημονική εργασία που από κοινού καταβάλλουμε επί ένα μήνα την προηγούμενη προκλητική υπερασπιστική ανεπάρκεια, την οποία η δυστυχής κα κατηγορουμένη βίωσε όλους αυτούς τους μήνες και παρά το ότι η αθωότητά της θα έπρεπε να έχει αναδειχτεί αυτεπαγγέλτως τόσο από τις Εισαγγελικές Αρχές, όσο και από τους δήθεν «κορυφαίους» αυτοδιορισθέντες ιατροδικαστές και τους ανεπαρκέστατους επιστημονικά συνεργάτες τους, τους οποίους αυθαίρετα εκείνοι επέλεξαν.

Υ.Γ. Εάν γνώριζαν όλοι αυτοί που παρανόμησαν εις βάρος της κας Σ.Π. ποιοί άλλοι πραγματικά κορυφαίοι καθηγητές της ιατροδικαστικής και ιατροδικαστές ασχολούνται αυτήν τη στιγμή με την τρομερή αυτή υπόθεση και σε ποιες επιστημονικές απόψεις έχουν καταλήξει και αναφερόμεθα σε ιατροδικαστικές προσωπικότητες που κόσμησαν τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες επί σαράντα έτη και οι οποίοι μελετούν αυτήν τη στιγμή και προσεγγίζουν επιστημονικά όλη αυτήν την πρωτοφανή για τα παγκόσμια ιατροδικαστικά δεδομένα υπόθεση, είμαστε βέβαιοι ότι θα είχαν χάσει τον ύπνο τους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Κούγιας για Ρούλα Πισπιρίγκου: Να αναβληθεί η απολογία της – Καλεί ιατροδικαστές ως μάρτυρες"

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κέρδισε τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Κατά συνέπεια, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, παρέχεται η δυνατότητα στους αρνητές εμβολιασμού κατά της covid-19 που εργαζόνταν σε νοσοκομεία, μονάδες υγείας, κ.λπ. και τους απαγορεύθηκε η απασχόλησή τους καθώς δεν είχαν εμβολιαστεί, να επανέλθουν στην εργασία τους κατόπιν σχετικής αιτήσεώς τους.

Η δήλωση Πλεύρη

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ' τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της αποφασης».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.

Η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Έτσι, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ούτε όμως, προκύπτει κατά τους συμβούλους Επικρατείας, «βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022».

«Εν πάση δε περιπτώσει τα προσκομισθέντα στο ΣτΕ στοιχεία δεν δικαιολογούν την παράταση της υποχρεώσεως προς εμβολιασμό», κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας"

Στο γραφείο της Όλγας Γεροβασίλη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Κατήγγειλε ότι της άδειασαν τους λογαριασμούς

Τηλεφωνική επικοινωνία με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μετά την καταγγελία της ότι έπεσε θύμα χάκερς και της αφαιρέθηκαν χρήματα από τους τραπεζικούς της λογαριασμούς.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε με την κα Γεροβασίλη προκειμένου να πληροφορηθεί τι ακριβώς συνέβη και να την ενημερώσει για άμεσες ενέργειες της Αστυνομίας. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, στο πολιτικό γραφείο της κυρίας Γεροβασίλη μετέβη κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η Όλγα Γεροβασίλη αποκάλυψε πως άγνωστοι χάκερς κατάφεραν και της απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό, καθώς χάκαραν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της. Μάλιστα στην δήλωσή της συνδέει την υπόθεση αυτή με τις παρακολουθήσεις.

«Σε συνέχεια του σκανδάλου των υποκλοπών από το Ενιαίο Κέντρο Παρακολουθήσεων ΕΥΠ – Predator, στόχος του οποίου υπήρξα και η ίδια και για το οποίο ήδη έχω κινηθεί νομικά, καταγγέλλω δημόσια την γενικευμένη ηλεκτρονική επίθεση – χακάρισμα που λαμβάνει χώρα σε βάρος μου από χτες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

«Ήδη έχουν δεχτεί ηλεκτρονική επίθεση και έχουν αποσπαστεί χρηματικά ποσά από τους Βουλευτικούς τραπεζικούς μου λογαριασμούς αλλά και είναι υπό ηλεκτρονική επίθεση τα μέσα κοινωνικής μου δικτύωσης.

Έχω ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων Αρχών για την αποκάλυψη των υπαιτίων» καταλήγει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο γραφείο της Όλγας Γεροβασίλη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Κατήγγειλε ότι της άδειασαν τους λογαριασμούς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news