facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Λογαριασμοί ρεύματος: Οδηγός για εξοικονόμηση ρεύματος και μείωση των λογαριασμών

Αλλάζουν τα πάντα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου και μαζί αλλάζουν και οι καθημερινές συνήθειες πολλών καταναλωτών.

Άλλοι πλένουν στο χέρι και αποφεύγουν το πλυντήριο, άλλοι σβήνουν τα φώτα και άλλοι έχουν μειώσει μέχρι και το μαγείρεμα.

Στόχος πια των νοικοκυριών να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος τουλάχιστον 15% για να εξασφαλίσουν από την 1η Οκτωβρίου την μεγαλύτερη επιδότηση.

Με ένα μισθό 600 ευρώ η κυριά Σεβαστή προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στο σπίτι μαζί με τις δύο της κόρες. Τόσα χρόνια έκοβε από παντού, τώρα καλείται να κόψει και από την κατανάλωση ρεύματος.

«Κάτι ο φούρνος, κάτι το πλυντήριο, ο θερμοσίφωνας, εντάξει πόσο να ελαττώσεις; Όσο και να παλέψεις, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό», δήλωσε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει τον χειμώνα είναι η θέρμανση του σπιτιού. Για πετρέλαιο δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, το κλιματιστικό και τα ηλεκτρικά σώματα καταναλώνουν ενέργεια.

Αρκετοί πολίτες που είχαν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος τα τελευταία χρόνια για να εξοικονομήσουν χρήματα, όπως λένε αδυνατούν να πιάσουν τον στόχο του 15% που έχει βάλει η κυβέρνηση.

Ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη του στόχου για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Τα μέτρα και ο τρόπος που θα δίνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα από τον Οκτώβριο, αναμένεται να ανακοινωθούν από την επόμενη εβδομάδα.

Πώς θα «πιάσετε» το 15%

Στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα οφείλεται τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ρεύματος. Η αντικατάσταση του με έναν ηλιακό διπλής ενέργειας μπορεί να μας δώσει εξοικονόμηση από 60 έως 70%.

Το ηλεκτρικό σίδερο είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές. Στην περίπτωση όμως που κάτω από το σιδερόπανο στρώσουμε φύλλα αλουμινόχαρτου, ένα θερμόφιλο υλικό δηλαδή, θα χρειαστούμε τον μισό χρόνο σιδερώματος. Με αυτό τον τρόπο ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 20 κιλοβατώρες το μήνα, θα εξοικονομήσει τις 10, δηλαδή το 50%.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάροχο ρεύματος αναζητώντας ανταγωνιστικά τιμολόγια.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Λογαριασμοί ρεύματος: Οδηγός για εξοικονόμηση ρεύματος και μείωση των λογαριασμών "

Nordic Monitor: Ο Ερντογάν σχεδιάζει να εξοπλίσει τα drones Bayraktar με χημικά όπλα

Απόρρητα έγγραφα έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Nordic Monitor, του -αυτοεξόριστου στη Σουηδία- Τούρκου δημοσιογράφου, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι σχεδιάζει να εξοπλίσει τα drones Bayraktar με χημικά και βιολογικά όπλα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα απόρρητα έγγραφα προέκυψαν ύστερα από υποκλοπή από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τα οποία έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με βάση τα έγγραφα, το Κρεμλίνο κατηγόρησε την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar Makina για εμπλοκή σε σχέδιο εξοπλισμού των drones της με δυνατότητες χημικού και βιολογικού πολέμου κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Κρατική Υπηρεσία Ελέγχου Εμπειρογνωμόνων της Ουκρανίας υπέβαλε μια σειρά ερωτήσεων προς την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία Baykar Makina σχετικά με τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar.

Η Τουρκία δεν απάντησε στους ρωσικούς ισχυρισμούς μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν τελικά υπέβαλε γραπτή δήλωση λέγοντας ότι έχει υπογράψει τη διεθνή Συνθήκη της Γενεύης για τα Βιολογικά Όπλα (Biological Weapons Convention – BWC) από το 1974 και εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της.

«Το εν λόγω μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που κατασκευάζεται στην Τουρκία χρησιμοποιείται μόνο για απαιτήσεις αερομεταφερόμενης αναγνώρισης, επιτήρησης και εξάλειψης στόχων. Οι τεχνικές προδιαγραφές του δεν περιλαμβάνουν κανένα σύστημα ή μηχανισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικά όπλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Nordic Monitor: Ο Ερντογάν σχεδιάζει να εξοπλίσει τα drones Bayraktar με χημικά όπλα"

Κλειστοί τη Δευτέρα και όχι την Κυριακή οι σταθμοί του Μετρό σε Νίκαια, Κορυδαλλό και Αγία Βαρβάρα

Κλειστοί θα παραμείνουν την ερχόμενη Δευτέρα 19/09/2022 και όχι την Κυριακή 18/09/2022, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, οι σταθμοί Νίκαια, Κορυδαλλός και Αγία Βαρβάρα και η Γραμμή 3 του Μετρό θα λειτουργεί στο τμήμα «Αεροδρόμιο – Αγία Μαρίνα» σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ, λόγω της διενέργειας δυναμικών δοκιμών από τον επίσταθμο Αγ. Μαρίνας μέχρι το Δημοτικό Θέατρο, στο πλαίσιο της επικείμενης λειτουργίας της επέκτασης της Γραμμής προς Πειραιά.

Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται στο τμήμα Αγ. Μαρίνα – Νίκαια από την προσωρινή λεωφορειακή γραμμή «Χ50 Αγ. Μαρίνα – Νίκαια», στη δημιουργία της οποίας προχωρά ο ΟΑΣΑ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστοί τη Δευτέρα και όχι την Κυριακή οι σταθμοί του Μετρό σε Νίκαια, Κορυδαλλό και Αγία Βαρβάρα"

Καταγγελία «βόμβα» απο Β. Καπερνάρο για το ατύχημα στο λούνα παρκ: Οι ελεγκτές λένε ότι στη βάρκα έπρεπε να κάθονται 3 άτομα και όχι 4

Ο Βασίλης Καπερνάρος, δικηγόρος των θυμάτων του πρόσφατου ατυχήματος σε πάρκο ψυχαγωγίας στην Αττική, έρχεται να ρίξει «βόμβα» με σχετική του ανακοίνωση.

Αποκαλύπτει έγγραφο από την έκθεση της ελέγκτριας εταιρείας του συγκεκριμένου παιχνιδιού στο λούνα πάρκ, όπου αναγράφεται ότι έπρεπε να επιβαίνουν τρία άτομα ανά βάρκα, ενώ την ώρα του ατυχήματος ήταν μέσα τέσσερα άτομα.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Καπερνάρος αναφέρει: «»Ποιος ελέγχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς – ιδιωτικές εταιρείες σ’ αυτή τη χώρα;»

Και συνεχίζει: «Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται επί σκοπώ όπως διευκρινιστούν
οι συνθήκες, υπό τις οποίες συνέβη το ατύχημα στο πάρκο ψυχαγωγίας, λόγω εγκληματικών παραλείψεων των αρμοδίων, ξαναδιαβάσαμε από το δελτίο τύπου της TUV HELLAS (ιδιωτική εταιρεία ελέγχου και ασφάλειας) της 7ης Σεπτεμβρίου τα παρακάτω:

«Σήμερα, 07 Σεπτεμβρίου, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της ιδιοκτήτριας εταιρείας, επιθεωρητές μας μετέβησαν στο χώρο του παιχνιδιού για να ελέγξουν την κατάστασή του και την ομαλή λειτουργία των τεχνικών διατάξεων ασφαλείας, όπου και δεν διαπιστώθηκε
δυσλειτουργία αυτών.

Ο Φορέας μας επιθεωρεί περιοδικά (ετησίως) τα παιχνίδια/εγκαταστάσεις του πάρκου και εκδίδει Εκθέσεις Επιθεώρησης.

Έτσι, και για το συγκεκριμένο παιχνίδι, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2021 και με επανέλεγχο τον Ιούνιο του 2022, εκδόθηκαν οι σχετικές Εκθέσεις Επιθεώρησης και επιβεβαιώθηκε η καλή του κατάσταση και η ασφαλής λειτουργία του. […]».

Εκ των ανωτέρω καθίσταται αντιληπτό ότι η αρμόδια ιδιωτική εταιρεία ελέγχου, ισχυρίζεται ότι όλα την ημέρα του συμβάντος ήταν καλώς καμωμένα και επί της ουσίας «αθωώνει» την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ψυχαγωγικού πάρκου, διαπιστώνοντας «ομαλή λειτουργία των
τεχνικών διατάξεων ασφαλείας» & «καλή κατάσταση και ασφαλή λειτουργία του εν λόγω παιχνιδιού». Μάλιστα η ελέγκτρια εταιρεία, προς επίρρωση των ισχυρισμών της επικαλείται την τελευταία έκθεση που είχε εκπονήσει για το εν λόγω παιχνίδι, την 23/6/2022.

Έχουμε στα χέρια μας αντίγραφο της, ως άνω, αναφερόμενης έκθεσης,
εντός της οποίας, μεταξύ άλλων, ρητώς αναφέρεται:

Κατόπιν των ανωτέρω είναι πασιφανές ότι η λειτουργία του εν λόγω παιχνιδιού γινόταν κατά πλήρη παράβαση των όρων ασφαλούς λειτουργίας του αφού εντός της βάρκας επέβαιναν 4 άτομα την ίδια στιγμή που η ελέγκτρια εταιρεία αναγράφει στην από 23/6/2022 ότι οι επιβάτες έπρεπε να είναι 3!!! Παρά την εκπόνηση της συγκεκριμένης έκθεσης από την ως άνω ελέγκτρια εταιρεία, οι εκπρόσωποι της, διά δελτίου Tύπου, διατρανώνουν την τήρηση των όρων ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας, ερχόμενοι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και την αλήθεια.

Για ποιόν άραγε λόγο, η συγκεκριμένη ελεγκτική εταιρεία, ψεύδεται και προσπαθεί να παραπλανήσει τις αρμόδιες εισαγγελικές και δημόσιες αρχές; Για ποιον λόγο, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι επιβαίνοντες ήταν 4, ενώ οι όροι ομαλούς λειτουργίας επιτάσσουν 3, και οι αρμόδιοι της εταιρείας των γνωρίζουν αυτό, επιδιώκουν θρασύτατα να στρεβλώσουν την αλήθεια, εις βάρος 4 παιδιών αλλά και εις βάρος του συνόλου των πολιτών της Χώρας, οι οποίοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να βρεθούν στην θέση των νυν θυμάτων; Το παρόν αφιερώνεται στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Γενική Διεύθυνση Βιομηχανικών υποδομών και επιχειρηματικού περιβάλλοντος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα περαιτέρω που θα ακολουθήσουν».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία «βόμβα» απο Β. Καπερνάρο για το ατύχημα στο λούνα παρκ: Οι ελεγκτές λένε ότι στη βάρκα έπρεπε να κάθονται 3 άτομα και όχι 4"

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για Έβρο: Εξέθεσε διεθνώς την Ελλάδα διακινώντας fake news και ούτε μία συγγνώμη

Στην αντεπίθεση η Νέα Δημοκρατία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της παραδοχής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, που είχαν προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι «τώρα που αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις του θέματος στον Έβρο και δικαιώνουν όσα από την αρχή έλεγε η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν ζητά συγγνώμη, αλλά ζητά και τα ρέστα».

Διαβάστε την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επί εβδομάδες με συνεχείς καταγγελίες κατά της κυβέρνησης εξέθετε διεθνώς τη χώρα, διακινώντας fake news σε σχέση με τους 38 μετανάστες στον Έβρο. Ευρωβουλευτές του έφεραν την υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και τώρα που αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις του θέματος και δικαιώνουν όσα από την αρχή έλεγε η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν ζητούν συγγνώμη, αλλά ζητούν και τα ρέστα. Τη συγγνώμη δεν την οφείλουν μόνο γιατί επιτέθηκαν με ψέματα στην κυβέρνηση. Αλλά πρωτίστως γιατί αναπαράγοντας ψέματα, δυσφημούν τη χώρα».

Δείτε και βίντεο – απάντηση της Νέας Δημοκρατίας: 

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «HumanRights360», την Πέμπτη (15.09.2022) έκανε λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι η νησίδα στον Έβρο, όπου βρέθηκαν οι 38 πρόσφυγες, βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους.

«Η οργάνωσή μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών», κατέληγε η ανακοίνωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για Έβρο: Εξέθεσε διεθνώς την Ελλάδα διακινώντας fake news και ούτε μία συγγνώμη"

Β. Ορμπάν: Θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Ελπίζει στη βοήθεια της Τζ. Μελόνι

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν περιμένει ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αρχίσουν εντός του φθινοπώρου συνομιλίες για την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά η Βουδαπέστη θα προσπαθήσει να τις μπλοκάρει, μετέδωσε το Radio Free Europe/Radio Liberty επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Την πρόθεσή του αποκάλυψε ο Βίκτορ Ορμπάν κατά την διάρκεια κλειστής συγκέντρωσης μελών του κυβερνώντος κόμματος στο χωριό Κότσε την περασμένη εβδομάδα χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Ο Ορμπάν δήλωσε, σύμφωνα με τις πηγές του RFE/RL, ότι οι προοπτικές για το μπλοκάρισμα της επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για ακόμη έξι μήνες είναι μικρές, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί στην Ιταλία μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια, αναφερόμενος στις προοπτικές εκλογικής νίκης της Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του μεταφασιστικού κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ορμπάν.

Οι ευρωβουλευτές του κόμματός της καταψήφισαν χθες στο ευρωκοινοβούλιο την εισήγηση που εγκρίθηκε με 433 ψήφους για την ύπαρξη σαφούς κινδύνου παραβίασης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουγγαρία του Ορμπάν η οποία δεν αποτελεί πλέον πραγματική δημοκρατία αλλά «υβριδικό καθεστώς κοινοβουλευτικής απολυταρχίας».

Τον Ιούλιο, ο Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πυροβόλησε τα πόδια της με την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες, αν δεν αρθούν, κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με το RFE/RL, ο Ορμπάν δήλωσε στην ίδια κομματική συνάντηση ότι κατά το 2030 η Ομάδα του Visegrad μπορεί να έχει μετατραπεί σε καθαρό συνεισφέροντα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, πράγμα που είναι πιθανόν να οδηγήσει στην επανεξέταση των υπέρ και των κατά της συμμετοχής στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την Κυριακή την παρακράτηση εκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών πόρων που προορίζονται για την Ουγγαρία λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς στην χώρα του Ορμπάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Ορμπάν: Θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Ελπίζει στη βοήθεια της Τζ. Μελόνι"

Καιρός αύριο: Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η θερμοκρασία – Η πρόγνωση του καιρού (17/09)

Ο καιρός αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη Μακεδονία θα σημειώσει τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας – Παξών) και την Ήπειρο μετά το μεσημέρι είναι πιθανό τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά και να σημειωθούν χαλαζοπτώσεις.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και πιθανώς στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βορειοδυτικά, όπου θα φτάσει τους 32 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους στην ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες σταδιακά θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από αργά το βράδυ.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις πρωινές ώρες θα πυκνώσουν και αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα θα σημειωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ.
Στη Θράκη αραιές νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές τη νύχτα.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι 4 με 5 και στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 32 βαθμούς και στη Θράκη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και σταδιακά στη δυτική Στερεά, λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας – Παξών) είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά και να σημειωθούν χαλαζοπτώσεις. Στη δυτική Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στη Θεσσαλία είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στην περιοχή της νότιας Πελοποννήσου έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στη δυτική Κρήτη και τις δυτικές Κυκλάδες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι 4 με 6 και στα νότια δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η θερμοκρασία – Η πρόγνωση του καιρού (17/09)"

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα γίνεται από την 1η Οκτωβρίου το ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό [εγκύκλιος]

Διάρκεια 15 λεπτών θα έχουν τα ραντεβού με προσωπικούς γιατρούς, τα οποία ξεκινούν από την 1η Οκτωβρίου. Το πρώτο ραντεβού θα έχει διπλάσια διάρκεια (30 λεπτά), προκειμένου να συμπληρωθεί από τον γιατρό ο φάκελος υγείας του πολίτη.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε σημερινή εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, η οποία απευθύνεται στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό προσωπικούς γιατρούς. Στην εγκύκλιο, που επισυνάπτεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως όλοι οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί γιατροί οφείλουν να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες για τον προγραμματισμό των ραντεβού:

  • Κάθε προσωπικός γιατρός πρέπει να ορίσει το πρόγραμμα των ραντεβού του, σύμφωνα με τον αριθμό του εγγεγραμμένου πληθυσμού που έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή.
  • Ο πρώτος προγραμματισμός για το ραντεβού όλων των προσωπικών γιατρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται πως είναι υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού. Η επικοινωνία πρέπει να γίνει από τον προσωπικό γιατρό σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο πολίτης.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα, για δύο μήνες και με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται στο εξής παράδειγμα: Έστω ότι ένας προσωπικός γιατρός έχει 1.000 εγγεγραμμένους πολίτες. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να προγραμματιστούν τα ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Με βάση τους εγγεγραμμένους πολίτες, ο συγκεκριμένος γιατρίς θα πρέπει να έχει προγραμματίσει 20 ώρες για τα ραντεβού.

Στο τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να έχει γίνει έλεγχος για τυχόν μεταβολή στον αριθμό των εγγεγραμμένων του συγκεκριμένου προσωπικού γιατρού. Στην περίπτωση που έχουν ανέλθει στους 1.700, ο προσωπικός γιατρός πρέπει να διαθέσει επιπλέον 10 ώρες για τον Νοέμβριο, ενώ ο Δεκέμβριος πρέπει να προγραμματιστεί με βάση τον νέο αριθμό.

Τα ραντεβού θα έχουν διάρκεια 15 λεπτών το κάθε ένα, ενώ για τους πολίτες που προγραμματίζουν επίσκεψη για πρώτη φορά, η διάρκεια του ραντεβού θα είναι 30 λεπτά, καθώς απαιτείται η συμπλήρωση του ατομικού φακέλου υγείας κάθε πολίτη.

Τυχόν προγραμματισμένα ραντεβού σε συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς που είναι πλέον εντασμένοι στον θεσμό του προσωπικού γιατρού παραμένουν ως έχουν.

Εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Πώς θα γίνεται από την 1η Οκτωβρίου το ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό [εγκύκλιος]"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι «την είπε» στον Πούτιν – Η απάντηση του «Τσάρου»

Την αντίθεσή του στον πόλεμο στην Ουκρανία που προκάλεσε η Ρωσία εξέφρασε ο Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι προς Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασία της Σαγκάης που πραγματοποιείται στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Ναρέντρα Μόντι για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Γνωρίζω τη θέση σας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και γνωρίζω τις ανησυχίες σας. Θέλουμε να θέσουμε τέλος σε όλο αυτό το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα ο Πούτιν εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «η αντίθετη πλευρά, η ηγεσία της Ουκρανίας, απέρριψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες» και δήλωσε ότι θέλει να επιτύχει τους στόχους της με στρατιωτικά μέσα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο ότι τώρα δεν είναι ώρα για πόλεμο, καθώς η ασφάλεια των τροφίμων, των λιπασμάτων και των καυσίμων είναι από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του κόσμου αυτή τη στιγμή.

«Γνωρίζω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή για πόλεμο και σας μίλησα στο τηλέφωνο γι’ αυτό», είπε ο Μόντι στον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασία της Σαγκάης που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, προσθέτοντας ότι η δημοκρατία, η διπλωματία και ο διάλογος κρατούν τον κόσμο ενωμένο.

Ο Πούτιν που συναντήθηκε την Πέμπτη (15.09.2022) με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ παραδέχθηκε ότι το Πεκίνο εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μόντι και ο Πούτιν μίλησαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μόνιμα μέλη του οποίου, εκτός από την Ινδία, είναι η Κίνα, η Ρωσία, το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

«Οι εμπορικές μας συναλλαγές αυξάνονται, χάρη στις πρόσθετες προμήθειές σας ρωσικών λιπασμάτων στις ινδικές αγορές, οι οποίες έχουν αυξηθεί οκτώ και πλέον φορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τον γεωργικό τομέα της Ινδίας», δήλωσε ο Πούτιν.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι «την είπε» στον Πούτιν – Η απάντηση του «Τσάρου»"

Αστυνομία: 9 συλλήψεις κοντά σε σχολεία της Αθήνας και της Δυτικής Αττικής την τελευταία εβδομάδα

Εννέα άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν από 10 έως 16 Σεπτεμβρίου 2022 στο κέντρο της Αθήνας, γύρω από σχολεία, και στη Δυτική Αττική, για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο των Αθηνών, δίνοντας βαρύτητα σε δρόμους περιμετρικά των σχολικών συγκροτημάτων και στη Δυτική Αττική σε Αχαρνές, Ζεφύρι και Άνω Λιόσια.
Θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι έλεγχοι της Αστυνομίας

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν συνολικά 305 έλεγχοι ατόμων, ενώ κατασχέθηκαν ηρωίνη βάρους 11,1 γραμμαρίων, κάνναβη 23 γραμμαρίων και 101 ναρκωτικά δισκία.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι ειδικές δράσεις της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών πρόκειται να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομία: 9 συλλήψεις κοντά σε σχολεία της Αθήνας και της Δυτικής Αττικής την τελευταία εβδομάδα"

ΕΛΑΣ: Προσοχή σε νέα απάτη – Τηλεφωνούν για δήθεν ποινικές εκκρεμότητες και αποσπούν κωδικούς πρόσβασης

Νέο «καμπανάκι» χτυπά στους πολίτες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με προσπάθεια εξαπάτησής τους, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται περιπτώσεις προσπαθειών εξαπάτησης πολιτών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων με σκοπό να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία ή και κωδικούς ασφαλείας. 

Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες στις κλήσεις αυτές, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές εκκρεμότητες που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες:

  • να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις,
  • να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει,
  • να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος,
  • να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες,
  • να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.
  • να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Προσοχή σε νέα απάτη – Τηλεφωνούν για δήθεν ποινικές εκκρεμότητες και αποσπούν κωδικούς πρόσβασης"

Απαράδεκτη αντιμετώπιση του Ζειμπέκ από τον ΣΥΡΙΖΑ: Του κάναμε παρατήρηση, λέει ο Κατρούγκαλος!

Κάναμε στον κ. Ζειμπέκ “παρατήρηση” είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, διά του Γιώργου Κατρούγκαλου, αναφορικά με τις δηλώσεις του περί δήθεν “τουρκικής μειονότητας”. Ταυτόχρονα κινήθηκε στην λογική του τουρκικού ΥΠΕΞ, αφού αναφέρθηκε στα περί απειλών, σημειώνοντας παράλληλα ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά είναι σαφής…

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μια, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει συγκεκριμένα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του.

Σημειώνει ότι «παράλληλα, είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει όπως έγινε πρόσφατα σε εκπομπή τοπικού καναλιού». «Καταλαβαίνω πάντως ότι ο δημοσιογράφος ανασκεύασε», προσθέτει.
 
Ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι «έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ, αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα», για να τονίσει ότι «η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής».

fimotro

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαράδεκτη αντιμετώπιση του Ζειμπέκ από τον ΣΥΡΙΖΑ: Του κάναμε παρατήρηση, λέει ο Κατρούγκαλος!"

Τουρκικό ΥΠΕΞ υπέρ Ζεϊμπέκ: Στεκόμαστε δίπλα στην τουρκική μειονότητα της Θράκης

Στήριξη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών βρήκαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χουσεΐν Ζεϊμπέκ περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Ο βουλευτής, δίνοντας συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι, ανέφερε: «Δεν ανησυχούμε δεν φοβόμαστε. Εμείς στον δίκαιο μας αγώνα θα συνεχίζουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού μας, της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης».

Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του τουρκικού ΥΠΕΞ στο Twitter η Άγκυρα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Ζεϊμπέκ για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τις απειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσει τους δράστες».

Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής αφού ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας ότι «θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας», κατήγγειλε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου, ένας πολίτης τον απείλησε ζωντανά σε εκπομπή ελληνικού καναλιού. Είπε ότι «αν γινόταν πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ζεϊμπέκ θα ήταν το πρώτο άτομο που θα σκότωνα».

Η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνου Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Τάσου Χατζηβασιλείου, που σε ανάρτησή του αναφέρει: «Επιτέλους, γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ανοχή σε τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις βουλευτών τους;».

Αθήνα σε Άγκυρα για τη μουσουλμανική μειονότητα: Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία

Απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. «Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία.

Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκικό ΥΠΕΞ υπέρ Ζεϊμπέκ: Στεκόμαστε δίπλα στην τουρκική μειονότητα της Θράκης"

Πακιστάν: Εμφάνιση ελονοσίας και Δάγκειου πυρετού μετά τις πλημμύρες – Πάνω από 1.500 νεκροί

Περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έλαβαν θεραπεία για μολυσματικές και υδατογενείς νόσους μέσα σε μια ημέρα στις περιοχές του νότιου Πακιστάν που επλήγησαν από τις πλημμύρες, όπως έγινε σήμερα γνωστό από κυβερνητικά στοιχεία, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες ξεπέρασε τους 1.500.

Στις πλημμυρισμένες περιοχές έχουν εμφανιστεί νόσοι περιλαμβανομένης της ελονοσίας, του Δάγκειου πυρετού, διάρροιας και δερματολογικών παθήσεων, σύμφωνα με μια έκθεση της επαρχιακής κυβέρνησης του Σινδ στο νότιο Πακιστάν, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση επιβεβαιώνει 588 κρούσματα ελονοσίας με άλλα 10.604 ύποπτα πέραν των 17.977 κρουσμάτων διάρροιας και των 20.064 κρουσμάτων δερματολογικών παθήσεων που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη.

Συνολικά 2,3 εκατομμύρια ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία από την 1η Ιουλίου σε κινητά νοσοκομεία και νοσοκομεία εκστρατείας που στήθηκαν στην πλημμυρισμένη περιοχή.

Βροχές μουσώνων-ρεκόρ που σημειώθηκαν στο νότιο και στο νοτιοδυτικό Πακιστάν και το λιώσιμο των παγετώνων στα βόρεια τμήματα της χώρας προκάλεσαν τις πλημμύρες από τις οποίες επηρεάστηκαν σχεδόν 33 εκατομμύρια άνθρωποι από τους 220 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας αυτής της Νότιας Ασίας, παρασύροντας σπίτια, καταστρέφοντας σοδειές, γέφυρες, δρόμους και κτηνοτροφικές μονάδες με ζημίες που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών ανακοίνωσε 1.508 νεκρούς, ανάμεσά τους 536 παιδιά και 308 γυναίκες.

Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν τεράστιες ανάγκες βοήθειας σε τρόφιμα, κατάλυμα, πόσιμο νερό, τουαλέτες και φάρμακα.

Πολλοί κοιμούνται στο ύπαιθρο δίπλα σε υπερυψωμένους αυτοκινητοδρόμους.

Οι μουσώνες με τις καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες κάλυψαν με νερό τεράστιες εκτάσεις του Πακιστάν, σημειώνονται μια φορά στα 100 χρόνια και πιθανόν το φαινόμενο να ήταν εντονότερο αυτή τη φορά λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, επιστήμονες.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πακιστάν: Εμφάνιση ελονοσίας και Δάγκειου πυρετού μετά τις πλημμύρες – Πάνω από 1.500 νεκροί"

Ιταλία: Δέκα νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι ο απολογισμός των φονικών πλημμυρών στην Περιφέρεια Μάρκε (βίντεο)

Μια σφοδρότατη κακοκαιρία έπληξε την Κεντρική Ιταλία χθες το βράδυ, και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Μάρκε, όταν μέσα σε λιγότερο από 3 ώρες έπεσαν περίπου 420 χιλιοστά νερού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε βροχόπτωση έξι μηνών στην περιοχή. 

Αυτό, σε μια περιοχή η οποία έρχεται από μια εκτενέστερη, πολύμηνη ξηρασία.

Αποτέλεσμα ήταν οι δρόμοι περίπου 20 δήμων σε 3 επαρχίες να μετατραπούν σε χείμαρρους και να καταρρεύσουν γέφυρες. Ξεχείλισε ο ποταμός Μίσα στο κέντρο της πόλης Σενιγκάλια, περιοχή στην οποία ήδη υπήρξαν μεγάλες πλημμύρες το 2014. Οι κύριες αρτηρίες και γέφυρες της πόλης έκλεισαν, όπως και η είσοδος του αυτοκινητοδρόμου Α14, ενώ ολονύχτια ήταν η έκκληση των Αρχών ώστε οι κάτοικοι να ανέβουν στους πάνω ορόφους των κατοικιών τους.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός δέκα νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι, μεταξύ αυτών δυο παιδιά.

Στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά στην πιο λοφώδη, υπάρχουν προβλήματα στις τηλεφωνικές γραμμές, και τοπικά έκλεισαν τα σχολεία. Χαρακτηριστική η ανάρτηση του δημάρχου της πόλης Μπάρμπαρα στην επαρχία της Ανκόνα, ο οποίος έγραψε πως “η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική και τραγική. Ο Θεός να μας βοηθήσει”.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Δέκα νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι ο απολογισμός των φονικών πλημμυρών στην Περιφέρεια Μάρκε (βίντεο)"

Φοιτητές «κυνήγησαν» την πανεπιστημιακή αστυνομία στο ΑΠΘ

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δεκάδες μέλη φοιτητικών συλλογών να εξακολουθούν να αντιδρούν στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Μόλις οι αστυνομικοί της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), έφτασαν για περιπολία το πρωί της Παρασκευής, πλησίον της Σχολής Γεωπονίας - Δασολογίας, δεκάδες φοιτητές τους πλησίασαν και ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της ΟΠΠΙ να μπουν ξανά πίσω από τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο για να προστατευτούν.



foitites_oppi___1_

foitites_oppi___2_

foitites_oppi___3_

foitites_oppi___4_

Τα μέλη φοιτητικών συλλογών κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11, ενώ αυτήν την ώρα περίπου 20 άτομα βρίσκομαι μπροστά από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, φωνάζουν συνθήματα και διαμαρτύρονται με έντονο τρόπο για την παρουσία της ΟΠΠΙ.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Φοιτητές «κυνήγησαν» την πανεπιστημιακή αστυνομία στο ΑΠΘ"

Παράταση έως 1η Νοεμβρίου για το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας περιόδου αγορών με χρήση κουπονιών νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή».

Η νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 1η Νοεμβρίου 2022, ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση έως 1η Νοεμβρίου για το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή»"

Τουρισμός για Όλους: Πώς θα λάβετε το sms της νέας κλήρωσης για τα 150 ευρώ

Επιπλέον 200.000 vouchers των 150 ευρώ θα διατεθούν, προκειμένου να τονωθεί η τουριστική περίοδος κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Τις νέες επιταγές θα τις λάβουν όσοι έκαναν το καλοκαίρι αίτηση στο vouchers.gov.gr. Εκεί, θα αναρτηθούν πιθανότατα και οι νέοι πίνακες με τα αποτελέσματα της νέας κλήρωσης  που θα γίνει σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, όπως και την περασμένη φορά. Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στην πλατφόρμα θα χρειαστείτε τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.

Πότε θα σταλούν τα SMS της κλήρωσης

Όταν γίνει  η κλήρωση, οι νέοι δικαιούχοι εντός 3-4 ημερών -δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα- θα λάβουν ένα μήνυμα -είτε στο κινητό που έχουν δηλώσει, είτε στο email- ότι κληρώθηκε η αίτησή τους. 

Τα βήματα για το voucher στο κινητό

-Το μήνυμα στο κινητό θα το λάβετε από την τράπεζα και θα περιέχει οδηγίες
-Στο email θα σας έρθει ένας σύνδεσμος με τον οποίο ενεργοποιείται η κάρτα
-Μόλις μπείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο, θα δημιουργήσετε ένα password

-Στη συνέχεια θα λάβετε έναν κωδικό επιβεβαίωσης στο κινητό με γραπτό μήνυμα

Η άυλη ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα παραμένει ενεργή μέχρι να λήξει το πρόγραμμα, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2023, οπότε και μπορεί να εξαργυρωθεί σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα.

Μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας τα 150 ευρώ

Η χορήγηση των χρημάτων γίνεται άμεσα, με τη μορφή άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση των νέων voucher, είναι οι δικαιούχοι τους να μην έχουν λάβει επιταγή κοινωνικού τουρισμού ή άυλη ψηφιακή κάρτα του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους».

Ο προϋπολογισμός του νέου ψηφιακού Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2022» ανέρχεται στα 31 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ το ποσό που απορροφήθηκε κατά τα προηγούμενα δύο έτη του Προγράμματος. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η επέκταση του Προγράμματος για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι το voucher μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, αλλά δεν ισχύει για εισιτήρια και εστίαση. Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους καλύπτει αποκλειστικά και μόνο την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής, χωρίς όμως να καλύπτει τοπικές μετακινήσεις, ούτε δαπάνες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρισμός για Όλους: Πώς θα λάβετε το sms της νέας κλήρωσης για τα 150 ευρώ"

ΠΟΥ: Αναποτελεσματικές δύο θεραπείες με αντισώματα κατά της CoViD

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνει "ισχυρή σύσταση" ενάντια σε δύο θεραπείες αντισωμάτων κατά της Covid-19, καθώς τις θεωρεί πλέον αναποτελεσματικές, αντικαθιστώντας έτσι την προηγούμενη σύστασή του για χρήση τους. Πρόκειται για τα φάρμακα-μονοκλωνικά αντισώματα sotrovimab (των GSK και Vir Biotechnology) και casirivimab-imdevimab ("κοκτέιλ" των Regeneron και Roche).

Η ομάδα των διεθνών ειδικών του ΠΟΥ (WHO Guideline Development Group) έκανε τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal" (BMJ). Η νέα αρνητική σύσταση προέκυψε μετά από εργαστηριακές μελέτες που έδειξαν ότι τα εν λόγω φάρμακα είναι απίθανο να φέρουν αποτέλεσμα έναντι των νέων παραλλαγών του κορονοϊού, ιδίως της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της.

Στην ίδια ανανεωμένη οδηγία η επιτροπή του ΠΟΥ συστήνει την υπό όρους χρήση του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη (της Gilead) σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, αλλά όχι σε εκείνους σε κρίσιμη κατάσταση. Η νέα σύσταση προέκυψε με βάση τα αποτελέσματα πέντε κλινικών μελετών σε συνολικά 7.643 ασθενείς, οι οποίες έδειξαν 13 λιγότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς με σοβαρή Covid-19 μεταξύ όσων έπαιρναν ρεμδεσιβίρη, αλλά 34 περισσότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς με κρίσιμη Covid-19.

Ακόμη ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι τρία φάρμακα κατά της αρθρίτιδας (tocilizumab ή sarilumab και baricitinib) μπορούν πλέον να συνδυαστούν, επιπροσθέτως από τα κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19. Τέλος, δηλώνει αντίθετος στη χρήση ιβερμεκτίνης και υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19, ανεξαρτήτως από το πόσο σοβαρά νοσούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Αναποτελεσματικές δύο θεραπείες με αντισώματα κατά της CoViD"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news