facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Νοσοκομεία: 24ωρη απεργία για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών και την ψυχική υγεία

Κάλεσμα σε όλους τους υγειονομικούς να απεργήσουν αύριο Δευτέρα 29 Ιουλίου και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί έξω από τη Βουλή στις 11.00 το πρωί, απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Οι γιατροί απαιτούν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο «έκτρωμα», όπως το χαρακτηρίζουν, για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση. Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και λέει «όχι» στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.

Παράλληλα, ζητά μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, επιστημονικά δικαιώματα για όλους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΕΙΝΑΠ) προκηρύσσει απεργία τη Δευτέρα 29/07/24, μέρα κατάθεσης και ψήφισής του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία στην ολομέλεια της Βουλής και καλεί τους γιατρούς να δώσουν το παρόν στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος.
Απαιτούμε:
Την απόσυρση του νομοσχεδίου. Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων
υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες.
Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε :

Η κυβέρνηση ενσωμάτωσε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης , το άρθρο 65 το οποίο προβλέπει την «ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς» για τη δήθεν «αντιμετώπιση» αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Ανακάλυψε η κυβέρνηση τέλη Ιουλίου, ότι τα αποδεκατισμένα από γιατρούς νοσοκομεία, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της , της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία;

Είναι μέγιστη υποκρισία η εκάστοτε κυβέρνηση να θυμάται το θέμα μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο γιατί αυτό υπαγορεύουν οι ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου και να το ξεχνά τους χειμερινούς μήνες που δεν υπάρχουν δηκτικά σχόλια από διεθνή τουριστικά πρακτορεία, αφήνοντας έτσι τους μόνιμους κατοίκους στην τύχη τους.

Επιχειρεί η κυβέρνηση να μετατοπίσει την ευθύνη στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς για τις τραγικές ελλείψεις των δημόσιων μονάδων υγείας ακόμα και σε βασικές ειδικότητες π.χ. παθολόγοι και να καλλιεργήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Απειλεί τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς ότι σε περίπτωση που δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα ανασταλεί η σύμβασης τους με τον ΕΟΠΠΥ και δε θα μπορούν να συνταγογραφούν. Δηλαδή η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας που κόπτονται δήθεν για τους ασθενείς, τους αφήνουν τελείως ξεκρέμαστους αφού δε θα έχουν ούτε καν αυτή τη δυνατότητα της επί πληρωμής συνταγογράφησης, αλλά ούτε και διέξοδο στις αποδεκατισμένες δημόσιες μονάδες υγείας. Τελικά η ποινή που προβλέπει το άρθρο 65 είναι πονή για τους ασθενείς.

Στο άρθρο 74 του ίδιου νομοσχεδίου δίνεται στους αφυπηρετήσαντες καθηγητές των ιατρικών σχολών, η δυνατότητα άσκησης κλινικών καθηκόντων. Προτείνουμε στον υπουργό υγείας, να τους αξιοποιήσει για να κάνουν εφημερίες στις «άγονες» περιοχές, αφού είναι τόσο πρόθυμοι να εργαστούν στο ΕΣΥ και να σταματήσει να κουνάει το δάκτυλο στους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους.

Ας τα αφήσει αυτά η κυβέρνηση. Με λεονταρισμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών είναι μέτρο όχι απλώς αποσπασματικό και αναποτελεσματικό αλλά και επικίνδυνο !οι προχειρότητες είναι αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες. Ο αυτοαπασχολούμενος Παθολόγος που «επιτάσσεται» αλλά και ο Παθολόγος του ΚΥ που μετακινείται αναγκαστικά για «κάποιες εφημερίες» στο νοσοκομείο είναι γιατροί με εμπειρία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι στην Νοσοκομειακή Ιατρική. Έτσι αποσαθρώνεται και άλλο η πολύτιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ενώ ταυτόχρονα ασκείται Νοσοκομειακή Ιατρική επιπέδου «έκτακτων πολεμικών συνθηκών» επικίνδυνη για τους ασθενείς. Ο/η γιατρός της ΠΦΥ που «αγγαρεύεται» για εφημερία στο υποστελεχωμένο νοσοκομείο παραλαμβάνει δεκάδες ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς των οποίων δεν γνωρίζει το ατομικό αναμνηστικό, το ιστορικό και την πορεία νόσου ενώ εφημερεύει ολομόναχος/η για αυτούς τους δεκάδες ήδη νοσηλευόμενους αλλά και για τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στο ΤΕΠ αφού τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν κάθε μέρα γενική εφημερία. Η λειτουργία ενός νοσοκομείου, τα εξωτερικά ιατρεία, τα επείγοντα, η νοσηλεία των ασθενών, η συνέχεια της παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους απαιτούν πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο με

μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και όχι περιοδεύοντες γιατρούς για κάποιες μέρες και ώρες, όπως προωθεί η Κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη !

Έχει αγνοήσει παντελώς τα αιτήματα και τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών επί 4,5 ολόκληρα χρόνια. Αν είχε ακούσει αυτά που λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί ήδη από τον Μάρτιο 2020 για τα κίνητρα αλλά και για την διαδικασία προκήρυξης και πλήρωσης των θέσεων, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στα νοσοκομεία και ΚΥ της περιφέρειας αλλά και των μεγάλων πόλεων.

Ήδη από το 2022 είχαμε προειδοποιήσει πως η κυβερνητική πολιτική της υποστελέχωσης, της υπερεφημέρευσης, των αναγκαστικών μετακινήσεων, της μισθολογικής καθήλωσης , θα οδηγούσε σε καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών νοσοκομείων, ΚΥ και ΕΚΑΒ. Η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας οι οποίες δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.Ιδιαίτερα τους τελευταίους 10 μήνες η κυβερνητική πολιτική αναστολής των προσλήψεων, κλιμακώθηκε και επεκτάθηκε ακόμα και στις προσλήψεις επικουρικών ειδικευμένων γιατρών. Έτσι κινδυνεύουν με λειτουργική κατάρρευση όχι μόνο τμήματα περιφερειακών νοσοκομείων αλλά και τμήματα νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ας αφήσει η κυβέρνηση τις απειλές και τις υποκρισίες. Αν πραγματικά θέλει να απαντήσει στις επείγουσες και οξυμένες ανάγκες των ασθενών και των υγειονομικών να υλοποιήσει τη δέσμη μέτρων που είχε καταθέσει η ΟΕΝΓΕ , και στον προηγούμενο και στον τωρινό υπουργό, και η οποία περιλαμβάνει την αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών εξαιτίας των περικοπών των τελευταίων 14 χρόνων και το αυξημένο κόστος διαβίωσης ,την ενσωμάτωση του 13-14ου μισθού, τον διπλασιασμό του ωρομισθίου των εφημεριών και την ειδική αυτοτελή φορολόγηση τους , την ενιαία προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ανά ειδικότητα, ταυτόχρονα με ειδικά κίνητρα για τις «άγονες» περιοχές, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.

Αυτή είναι η λύση και όχι οι προτάσεις του ΠΙΣ που έσπευσε να συνδράμει την κυβέρνηση με την κατάπτυστη απόφαση του, να χορηγήσει επίδομα 1000 ευρώ και δωρεάν συνδρομή για τρία Πανελλήνια συνέδρια, σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα προσφερθεί εθελοντικά να εφημερεύσει

Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με το λαό, με προμετωπίδα τις διεκδικήσεις μας, για να μπει φρένο στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας μέχρι την οριστική ανατροπή της.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 11:00 π.μ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομεία: 24ωρη απεργία για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών και την ψυχική υγεία"

Ο Ερντογάν χαστούκισε αγοράκι επειδή δεν του φίλησε το χέρι

Αντιδράσεις προκάλεσε το χαστούκι που έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα μικρό αγόρι, αφού δεν του φίλησε το χέρι όπως συνηθίζουν να κάνουν οι μικρότεροι στους μεγαλύτερους.

Το απίστευτο περιστατικό με το χαστούκι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε μπροστά σε πολλές κάμερες που κάλυπταν την τελετή εγκαινίων για σπίτια που ανακατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της αστικής μεταμόρφωσης στη βόρεια επαρχία Ρίζε.

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο παιδιά μιας οικογένειας ανέβηκαν στην σκηνή για να πάρουν τα κλειδιά του σπιτιού.

Τότε ο Τούρκος πρόεδρος άπλωσε το χέρι του στο μικρότερο αγόρι για να το φιλήσει.

Δείτε το βίντεο με το χαστούκι:

Ο μικρός που δεν ήξερε πως να ανταποκριθεί, τον κοιτούσε αμήχανα και ο Ερντογάν σήκωσε το χέρι του για να τον σφαλιαρίσει.

Στη συνέχεια έδωσε χρήματα στον μεγαλύτερο αδελφό του, κάτι που δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει.

Το χειροφίλημα σε μεγαλύτερους ανθρώπους συνηθίζεται σαν έθιμο στην Τουρκία ώστε να δείξουν οι μικρότεροι σεβασμό στα μεγαλύτερα πρόσωπα.

Το σημερινό χαστούκι του Ερντογάν, δεν είναι το πρώτο που δίνει. Παλιότερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαστουκίσει άλλο ένα αγοράκι που πείραζε την κορδέλα των εγκαινίων σε μία εκδήλωση όπου ο πρόεδρος είχε δώσει το παρόν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν χαστούκισε αγοράκι επειδή δεν του φίλησε το χέρι"

Συνολικά 39 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη την χώρα

Από Ω/18:00/27-07-2024 έως Ω/18:00/28-07-2024 εκδηλώθηκαν 39 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 35 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 4.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνολικά 39 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη την χώρα"

Θεσσαλονίκη: Τρένο πέρασε με ανεβασμένες μπάρες μπροστά από αμάξι που επέβαινε μωρό - Δείτε βίντεο

Στην επαρχιακή οδό Κ.Γέφυρας -Αγ.Αθανασίου στο Δ.Χαλκηδόνος Θεσ/νίκης , εμπορικό τρένο περνάει με ανεβασμένες μπάρες !!

Το περιστατικό συνέβη σήμερα 28.07.2024 στις 10.05 το πρωί.

Όπως μας περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας παραλίγο να σημειωθεί ατύχημα μεταξύ των οχημάτων καθώς οι οδηγοί αντιλήφθηκαν το τρένο τελευταία στιγμή και φρέναραν απότομα. Σε ένα από τα αυτοκίνητα μάλιστα επέβαινε και μικρό μωρό.

Αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα .Οι μπάρες δεν κατεβαίνουν και οι μηχανές πάνε ανάποδα.Να σημειωθεί ότι από αυτό τον δρόμο τώρα το καλοκαίρι ειδικά, περνάνε παιδιά με ποδήλατο καθώς και αρκετά φορτηγά.

 

e-koufalia

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Τρένο πέρασε με ανεβασμένες μπάρες μπροστά από αμάξι που επέβαινε μωρό - Δείτε βίντεο"

Αθήνα: Συνελήφθη 54χρονος που πουλούσε ghostphones σε άτομα που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες

Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες της 26-7-2024 στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, 54χρονος αλλοδαπός για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο δράσεων της ανωτέρω Υπηρεσίας, για τη σύλληψη ατόμων που συνδράμουν άτομα που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες και κατόπιν διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση του κατηγορουμένου στην παροχή πακέτων σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας (ghostphone) σε άτομα που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες με σκοπό τον δυσχερή εντοπισμό τους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση.

Από έρευνα στην οικία και την κατοχή του, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • 2.100- πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας,
  • 6.090- κάρτες ανανέωσης κινητής τηλεφωνίας,
  • το χρηματικό ποσό των -9.020- ευρώ,
  • πλαστή άδεια διαμονής και
  • 2- κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

foto 15

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αθήνα: Συνελήφθη 54χρονος που πουλούσε ghostphones σε άτομα που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες"

Δήμαρχος έκανε εφημερία σε νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού

Ο Θανάσης Ντάνης, δήμαρχος Σουλίου και γιατρός, αποφάσισε να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο δοκιμάζεται από τις ελλείψεις προσωπικού στις εφημερίες. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και πρακτικής σημασίας, ο κ. Ντάνης βρέθηκε στο νοσοκομείο Πρέβεζας για να κάνει εφημερία. Με αυτή του την πράξη έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη συμμετοχής όλων των γιατρών στον κοινό αγώνα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο δήμαρχος Σουλίου καλεί και άλλους συναδέλφους του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να συνδράμουν όπου υπάρχει ανάγκη, δίνοντας έτσι μια έμπρακτη απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δήμαρχος έκανε εφημερία σε νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  για αύριο Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024"

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Αίτημα παρέκκλισης από την υποχρεωτικότητα στη χονδρική υπέβαλε η Ελλάδα στην Κομισιόν

Αίτημα παρέκκλισης από την υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές χονδρικής υπέβαλε η Ελλάδα προς την Κομισιόν.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στη Βουλή, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα προς την Κομισιόν σχετικά για την εφαρμογή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης που αφορά τις εγχώριες χονδρικές συναλλαγές της Business 2 Business.

Εφόσον εγκριθεί το υποβληθέν αίτημα παρέκκλισης, η Ελλάδα σχεδιάζει εντός του 2024 να διευρύνει τη λειτουργικότητα της εφαρμογής έκδοσης της διαβίβασης παραστατικών, το τιμολόγιο που παρέχει η ΑΑΔΕ δωρεάν και θεωρείται αξιόπιστη λύση για όλες τις επιχειρήσεις και κυρίως μικρομεσαίες για την έκδοση και διαβίβαση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για συναλλαγές χονδρικής, καθώς και για συναλλαγές λιανικής που δεν υποχρεούνται σε χρήση ΦΗΜ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Αίτημα παρέκκλισης από την υποχρεωτικότητα στη χονδρική υπέβαλε η Ελλάδα στην Κομισιόν"

Αγροτικό τιμολόγιο με 0,093 ευρώ ανά κιλοβατώρα: Πώς γίνεται η αίτηση - Οι δικαιούχοι

Οι αγρότες έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν ευνοϊκή τιμολόγηση για την κατανάλωση ρεύματος μέσω του ειδικού αγροτικού τιμολογίου «ΓΑΙΑ», που θεσπίστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι οι αγρότες θα έπρεπε να έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις ένταξης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Οι συμβάσεις για τα τιμολόγια «ΓΑΙΑ» που προσφέρει η ΔΕΗ είναι δεκαετούς διάρκειας, με σταθερή χρέωση για τα πρώτα δύο χρόνια, η οποία κυμαίνεται από 9,3 έως 11 σεντς ανά κιλοβατώρα. Για τα επόμενα οκτώ χρόνια, προβλέπεται σταθερή χρέωση 9 σεντς ανά κιλοβατώρα για το ένα τρίτο της κατανάλωσης, ενώ για τα υπόλοιπα δύο τρίτα η τιμή θα είναι η τρέχουσα τιμή αγοράς από οποιονδήποτε πάροχο επιλέξει ο καταναλωτής.

Αναλυτικά τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος

τιμολογια ρευματοσ φτηνα, αγροτικο τιμολογιο ρευματοσ

Τα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ διατίθενται αποκλειστικά σε Αγροτικές Παροχές στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση και συγκεκριμένα αφορούν:

  • Ομάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών / Ένωση Παραγωγών / Διεπαγγελματική Οργάνωση
  • Αγροτικό Συνεταιριστικό / Αναγκαστικό Συνεταιρισμό / Ένωση Αναγκαστικών Συνεταιρισμών / Ανώνυμη Εταιρική Σύμπραξη
  • Νομικά Πρόσωπα ή Ατομική Επιχείρηση που ασκούν σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας έτους 2023
  • Αγρότες κατ' επάγγελμα

Επίσης, θα πρέπει να μην υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31.12.2023 ή να έχουν ρυθμιστεί.

Διευκρινίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που ο πελάτης καταγγείλει τη σύμβαση πριν τη λήξη της επιβαρύνεται με ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ αν είναι φυσικό πρόσωπο ή 700 ευρώ αν είναι νομικό πρόσωπο.

Πού κάνετε αίτηση για το αγροτικό τιμολόγιο

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να ενημερωθούν για τα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ της ΔΕΗ, καθώς και τις προϋποθέσεις ένταξης στη σχετική σελίδα στο dei.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ή καλώντας δωρεάν στο 800-500-7000.

Η αίτηση ένταξης στα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ μπορεί να γίνει στην ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα της ΔΕΗ (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ).

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγροτικό τιμολόγιο με 0,093 ευρώ ανά κιλοβατώρα: Πώς γίνεται η αίτηση - Οι δικαιούχοι "

Λιγοστεύει το νερό: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τα φαινόμενα λειψυδρίας σε περιοχές της χώρας

Αντιμέτωπες με την λειψυδρία βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας και συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη έχουν πρόβλημα λειψυδρίας με την επιστημονική κοινότητα να χτυπάει καμπανάκι.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές την ίδια ώρα που η θερινή τουριστική περίοδος οδεύει προς την κορύφωσή της.

«Πράγματι, φέτος σε πολλές περιοχές στα ανατολικά της χώρας υπάρχει για το διάστημα Οκτωβρίου 2023 με Απρίλιο 2024 μια μείωση των βροχοπτώσεων, σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, κατά 40-50%. Στην Αττική, για παράδειγμα, είχαμε μείωση 45% ενώ μείωση είχαμε και στην Κρήτη και ειδικά στην Ανατολική Κρήτη και στον Άγιο Νικόλαο, ήταν της τάξεως του 60%», εξηγεί στο ΑΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου. Ωστόσο διευκρινίζει ότι λειψυδρία μπορεί να υπάρξει και χωρίς την ξηρασία.

«Η λειψυδρία στην Ελλάδα είναι ένα ενδημικό φαινόμενο θα έλεγα, είναι το έλλειμμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης νερού, του διαθέσιμου νερού. Επομένως, η λειψυδρία υπάρχει λόγω της ξηρασίας, αλλά υπάρχει περίπτωση να έχουμε λειψυδρία χωρίς να έχουμε ξηρασία. Πολλές ανατολικές χώρες έχουν έλλειμμα, απλά μας φαίνεται πιο πολύ, όσο συνεχίζονται τα ξηρά και άνομβρα χρόνια», σημειώνει η κ. Μιμίκου.

Όπως επισημαίνει η κ. Μιμίκου οι ξηρές χρονιές αλλά και η ανοικονόμητη κατανάλωση νερού προκαλούν λειψυδρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη να υπάρξουν περιορισμοί και να ληφθούν αποφάσεις.

«Υπάρχει ένα έντονο καμπανάκι στην Ελλάδα. Πρέπει σε κάθε χρήση νερού είτε είναι υδρευτική είτε αρδευτική- κυρίως στην αρδευτική- να βελτιωθούν οι μέθοδοι άντλησης να μεγαλώσει ο λόγος παραγωγικότητας του αγροτικού νερού», εξηγεί η κ. Μιμικού και προσθέτει ότι χρειάζεται να μπει σε σωστές βάσεις το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.

«Θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης υδατικών πόρων που θα λειτουργεί αποκεντρωμένα και κεντρικά κάτω από ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο εκτίμησης, αξιοποίησης και διαχείρισης των υδατικών πόρων και από εκεί και πέρα θα πρέπει να ακολουθήσουν τα μοντέλα διακυβέρνησης όπως υπάρχουν», λέει η κ. Μιμίκου.

Σε χαμηλά επίπεδα η στάθμη της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία

Μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού σε σχέση με το 2022 διαπιστώνεται σε δύο σημαντικούς ταμιευτήρες νερού στη χώρα μας, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ. Συγκεκριμένα, στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα και στο φράγμα Αποσελέμης, στην Κρήτη, έπειτα από ανάλυση που εφάρμοσε το Beyond EO Centre NOA με δορυφορικές εικόνες Sentinel-2.

Όπως εξηγεί η Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ ΕΑΑ παραθέτοντας σχετικούς χάρτες «είναι φανερό ότι και στις δύο περιπτώσεις η στάθμη του νερού έχει μειωθεί και η διαφορά πτώσης μεταξύ του 2022 και του 2024 παρουσιάζεται με διαγράμμιση. Το εμβαδόν της επιφάνειας της διαφοράς τους καλύπτει περίπου 4700 στρέμματα και 600 στρέμματα αντίστοιχα στους 2 χάρτες».

Από την πλευρά της η σελίδα climatebook λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 2 Ιουλίου 2023 διαπιστώνει ότι η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.5 km², ενώ στις 26 Ιουνίου 2024 υπολογίστηκε ~12.8 km². Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με την μέση τιμή από το 2010.

«Η έκταση της τεχνητής Λίμνης του Μόρνου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως η μικρότερη από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης. Σημειώνεται ότι η τεχνητή Λίμνη του Μόρνου αποτελεί τον κύριο ταμιευτήρα ύδρευσης της Αθήνας», επισημαίνει το climatebook.

Tα παραπάνω δεδομένα προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα που «χτυπάει» καμπανάκι και για την Αττική.

«Ο Μόρνος έχει φτάσει στο όριο των 700 εκατομμυρίων κυβικών, που σημαίνει ότι τα καμπανάκια έχουν βαρέσει. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα μπορεί να αντέξει με την ίδια κατανάλωση και χωρίς μέτρα άλλα 2 χρόνια δεν ξέρω. Είναι ήδη οριακά. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε άλλο ένα τέτοιο έτος χωρίς να σκεφτούμε μέτρα εξοικονόμησης νερού, και κυρίως για το αγροτικό νερό, καθώς το 80% διατίθεται για αγροτική παραγωγή», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μιμίκου.

Την ίδια ώρα, σημαντική μείωση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το climatebook και λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η σελίδα από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 22 Ιουλίου 2023 (ένα χρόνο πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.6 km², ενώ στις 21 Ιουλίου 2024 υπολογίστηκε ~9.8 km². Σε σύγκριση με την μέση τιμή από το 2010 η έκταση της λίμνης σήμερα είναι 35-40% μικρότερη.

Όπως εξηγεί ο φυσικός- μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του meteo.gr και του climatebook, Σταύρος Ντάφης, το 2008 που είχαν παρατηρηθεί επίσης φαινόμενα λειψυδρίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα νούμερα όσον αφορά την έκταση και τον όγκο νερού που είχαν οι ταμιευτήρες ήταν ακόμη χειρότερα. «Φέτος, αν και δεν έχουμε πλησιάσει ακόμα το 2008, μεσολαβούν ακόμα δύο μήνες σχεδόν μέχρι να αρχίσουν οι βροχές του φθινοπώρου, θα δούμε λίγο χειρότερα νούμερα τους επόμενους μήνες», σημειώνει.

Από τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, οι βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί σχεδόν κάθε μήνα, είναι κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. «Αυτό συμβαίνει κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου, Κρήτη και Δωδεκάνησα, και στην Πελοπόννησο. Εξαιρείται η Κυπαρισσία αλλά το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου βρίσκεται κι αυτό σε πορτοκαλί συναγερμό, στο θέμα έλλειψης βροχοπτώσεων αλλά και ξηρασίας του εδάφους», τονίζει ο κ. Ντάφης και προσθέτει ότι οι δύο καύσωνες του Ιουνίου και του Ιουλίου επιδείνωσαν αυτή την κατάσταση της ξηρασίας.

«Το έδαφος μέχρι τον Μάιο, μέχρι τον Απρίλιο δεν ήταν και τόσο ξηρό σε αυτές τις περιοχές. Συνέβη όμως ξαφνική ξηρασία. Η ξαφνική ξηρασία ξεκινάει όταν έχουμε μία ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας φυσικά, ισχυρότερους από το κανονικό ανέμους και περισσότερες ώρες από το κανονικό ηλιοφάνεια, που ενισχύουν την εξάτμιση. Έτσι καταπονούνται και τα δέντρα μέσω της εξατμισοδιαπνοής, αλλά και το έδαφος χάνει στα πρώτα του εκατοστά αρκετό νερό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντάφης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιγοστεύει το νερό: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τα φαινόμενα λειψυδρίας σε περιοχές της χώρας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news