facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Προκαλεί και πάλι ο Ακάρ: «Η Ελλάδα επεκτάθηκε σε βάρος της Τουρκίας επτά φορές»

Προκλήσεων συνέχεια από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu η οποία κυριαρχεί στη σημερινή ειδησεογραφία. Εκτός από τις βολές που έστρεψε κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, για τη στάση τους που κρατούν στις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο Ακάρ κατηγόρησε την χώρα μας για «επεκτατισμό» απέναντι στην Τουρκία, κάνοντας αναφορά στη διαμόρφωση των ελληνικών συνόρων από το 1821 έως το 1948.

«Εσείς με τα περίπου 3.000 νησιά στο Αιγαίο έρχεστε ως τη μύτη μας και μετά βλέπετε την Τουρκία ως επεκτατική. Είναι κάτι πραγματικά κατανοητό. Αυτό είναι κάτι που ζητάμε από τις τρεις πλευρές να το δούνε και να το κατανοήσουν» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας παρουσιάζοντας χάρτη της Ελλάδας με την επέκταση των συνόρων ανά περιόδους.



«Τώρα εδώ προφανώς διακρίνεται στο χάρτη. Υπάρχει μία διαδικασία η οποία όπως βλέπετε άρχισε από το 1821. Όπως βλέπετε έχουν επεκταθεί σε όλο σχεδόν το Αιγαίο. Ποιος είναι λοιπόν ο επεκτατικός; Αυτό είναι κάτι που πραγματικά και λογικά διακρίνεται με το μάτι. Μία ματιά να ρίξεις και καταλαβαίνεις ποιος είναι ο επεκτατικός. Μιλάμε για μία χώρα η οποία από τη μέρα που ιδρύθηκε επεκτάθηκε 3,5 και 7 φορές σε βάρος της Τουρκίας» δήλωσε, κάνοντας και πάλι αναφορά στην απόσταση Καστελόριζου και τουρκικών παραλίων, λέγοντας πως μπορούν να την κολυμπήσουν σπουδαστές σχολών των τουρκικών Ε.Δ.

«Από την άλλη μεριά υπάρχει το νησί Καστελόριζο με 10 τ.χ. έκταση. Βρίσκεται σε απόσταση 1950 μέτρων από την Τουρκία. Η στάνταρ απόσταση που πρέπει να κολυμπούν οι φοιτητές των πολεμικών σχολών είναι 2 χιλιόμετρα. Δηλαδή είναι σε μία απόσταση την οποία μπορούν να κολυμπήσουν οι φοιτητές των πολεμικών μας σχολών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκαλεί και πάλι ο Ακάρ: «Η Ελλάδα επεκτάθηκε σε βάρος της Τουρκίας επτά φορές»"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την Τρίτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Τρίτη 2 Αυγούστου, για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) .

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

-Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την Τρίτη"

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο

Πιστός στο δόγμα των προκλήσεων και των εμπρηστικών δηλώσεων για άλλη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Ακάρ μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα για επεκτατισμό ενώ θέτει και πάλι εκ νέου θέμα αμφισβήτησης των νησιών. Μάλιστα δεν μένει μόνο σε αυτό αλλά δηλώνει πως η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο εξαιτίας της «στρατιωτικοποίησης των νησιών».

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας βάζει στο στόχαστρο τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια τονίζοντας πως χαλάνε «το πιθανό θετικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών».

 

 «Η στάση της γειτονικής μας Ελλάδας είναι περίεργη, ανώμαλη και καθοριστική. Είναι ανώμαλη στάση κυριολεκτικά. Καθώς δεν πήγαν μονο στις ΗΠΑ, για να μην μας δοθούν τα F-16, πήγαν και στη Γερμανἰα και είπαν 'μη δώσετε τα υποβρὐχια'. Εμείς δεν θέλουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα να γίνουν προβλήματα Τουρκίας - ΕΕ, Τουρκίας - Eυρώπης, Τουρκίας - NATO και Τουρκίας - HΠΑ. Tα προβλήματα των δυο χωρών είνα προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως δυστυχώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με επιθετική ρητορική και επιθετικές πράξεις χαλάνε το πιθανό θετικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

«Κάνουν αβάσιμες δηλώσεις.Τώρα συνέχεια μιλούν για νεο-οθωμανισμό. Στις συνομιλίες, στις συναντήσεις μας, στα αιτήματα μας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε διεθνές δίκαιο, συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αυτά λέμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Στη συνέχεια αφού προέβαλε και χάρτες τόνισε πως «εσείς δηλαδή με 3.000 νησιά στο Αιγαίο θα έρθετε μπροστά στη μύτη μας και θα μας κατηγορείτε για επεκτατισμό! Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική. Εμείς αυτό θέλουμε να το δουν να το καταλάβουν οι τρίτες χώρες. Υπάρχει κάτι που έχει ξεκινήσει από το 1832 και συνεχίζεται. Υπάρχει μια διαδικασία. Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο! Ποιος είναι ο επεκτατικός; Τα βλέπουν αυτά ακόμα και μαθητές Λυκείου. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυση της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας!».

 Ακολούθως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι η Ελλάδα έχει αυξήσει τον αμυντικό της προυπολογισμό σε σημαντικό βαθμό. «Τον πενταπλασίασαν! Εμείς τους λέμε μην κουράζεστε, αυτά που κάνετε είναι λίγα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις!.

Στο 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης και στο 14ο άρθρο της Συνθήκης των Παρισίων αναφέρεται πως τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Είναι τα νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Υπάρχουν 23 νησιά, από τα οποία στρατιωτικοποίησαν τα 16! Κι έρχονται μπροστά μας με ασόβαρα επιχειρήματα», υπογράμμισε.

«Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους.Τότε αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Τι θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;», συμπλήρωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο"

Πάνω από 200 άτομα με τροφική δηλητηρίαση στην Κομοτηνή

Περισσότερα από διακόσια άτομα, πάρα πολλά εκ των οποίων, παιδιά, υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση, χθες βράδυ, στα Αρριανά Ροδόπης.

Το νοσοκομείο Κομοτηνής αρχικά, και εν συνεχεία και της Ξάνθης, λόγω της μαζικότητας των παθόντων, ετέθησαν σε “συναγερμό”, με την επικουρική συνδρομή και εξωτερικών ιατρών, προκειμένου να περιθάλψουν πάνω από 200 περιστατικά που παρουσίαζαν συμπτώματα διάρροιας και εμετού, και να χορηγήσουν τα ενδεδειγμένα αντίδοτα.

Οπως μετέδωσε το site inkomotini τα άτομα είχαν παρακαθίσει σε πολυπληθές δείπνο με αφορμή ομαδικό σουνέτι (περιτομή) 101 μουσουλμανοπαίδων, στο οποίο σερβιρίστηκε μενού με κοτόπουλο.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 200 άτομα με τροφική δηλητηρίαση στην Κομοτηνή"

Ζάκυνθος: Νέα γυναικοκτονία – Ξυλοκόπησε τη σύζυγό του και τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου

Νέα γυναικοκτονία, στη Ζάκυνθο αυτή τη φορά. Ένας άνδρας 51 ετών, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία, σήμερα Δευτέρα τα ξημερώματα, μαχαίρωσε την 40 ετών σύζυγό του, η οποία και εξέπνευσε στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Το άγριο έγκλημα έγινε στο Τσιλιβή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, ο δράστης, μετά από καβγά, ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του, ενώ κατόπιν της κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι στον θώρακα και στον λαιμό.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η γυναίκα έφερε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να προκληθεί κρανιοεγκεφαλική βλάβη.

Η γυναίκα εξέπνευσε λίγη ώρα μετά στο νοσοκομείο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί για να σώσουν τη ζωή της 40χρονης.

Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά, τα δύο ανήλικα, με το ενήλικο αγόρι να βρίσκεται εκτός Ζακύνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άλλα δύο παιδιά βρίσκονταν πιθανότατα μέσα στο σπίτι, χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ως τώρα εάν είδαν το φρικτό έγκλημα.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη, κυρίως στην περιοχή του λιμανιού για να μην φύγει από το νησί αλλά και γενικά στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας είχε συλληφθεί στο παρελθόν για ενδοοικογενειακή βία και είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

Ακόμα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δράστης φαίνεται να ζήλευε τη σύζυγο του και αυτή ήταν η αφορμή για όλους τους καβγάδες του ζευγαριού.

Η γυναίκα δούλευε σε ξενοδοχείο στο Τσιλιβή.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Νέα γυναικοκτονία – Ξυλοκόπησε τη σύζυγό του και τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου"

Νέες προκλήσεις από Ακάρ: «Η Ελλάδα κάτι σκαρώνει εναντίον της Τουρκίας»

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί ξανά την Ελλάδα ότι «κάτι σκαρώνει» σε βάρος της Τουρκίας, όπως αναφέρει το Anadolu στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter. Καλεί δε την Αθήνα να ενεργήσει με βάση τις «σχέσεις καλής γειτονίας».

«Η Αθήνα σκαρώνει κάτι εναντίον της Άγκυρας, καθώς πενταπλασιάζει τον αμυντικό προϋπολογισμό της», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν θα είναι αρκετό απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις».

Μάλιστα, ο Χουλουσί Ακάρ «κούνησε το δάχτυλο» στη χώρα μας καλώντας την να ενεργήσει σύμφωνα με τις «σχέσεις καλής γειτονίας» για διάλογο.

«Η στάση της Ελλάδας είναι ανώμαλη», επισήμανε.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες προκλήσεις από Ακάρ: «Η Ελλάδα κάτι σκαρώνει εναντίον της Τουρκίας»"

Προσωπικός γιατρός: Η διαδικασία εγγραφής στο ehealth.gov.gr και ποιοι μπορεί να είναι προσωπικοί ιατροί

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εγγραφή στην πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό. 

Ανοίγει σήμερα, Δευτέρα 1η Αυγούστου, το απόγευμα η πλατφόρμα https://ehealth.gov.gr/p-rv/p, για την εγγραφή των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στον Προσωπικό Γιατρό σε όλες τις περιφέρεις της χώρας πλην των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Για τις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου οι εγγραφές των πολιτών θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και οι εγγραφές των γιατρών παρατείνονται μόνο για αυτές τις δύο περιοχές, έως τις 31 Αυγούστου 2022. Το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2023.

Ειδικότερα, ο πληθυσμός που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς του και ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφεται στον προσωπικό γιατρό, τον οποίο επιλέγει ελεύθερα ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής, από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους σχετικούς, επικαιροποιημένους κάθε φορά, καταλόγους προσωπικών ιατρών, ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας

1. Γιατί να αποκτήσει ο πολίτης προσωπικό γιατρό;

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η έλλειψη προσωπικού ιατρού σήμερα είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Τέσσερις στους δέκα προσερχόμενους στις εφημερίες των νοσοκομείων έχουν πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

2. Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να έχει προσωπικό γιατρό;

Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και ιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

3. Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής;

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, ή τους προσωπικούς ιατρούς.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

4 . Ο προσωπικός ιατρός θα είναι δωρεάν;

Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

5. Ποιοι μπορεί να είναι προσωπικοί ιατροί;

Ο προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι α) ο ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό, β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί) γ) ο ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ιατρό που ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημοσίου τομέα.

Διευκρινίζεται ότι δεν δίνεται η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον προσωπικό γιατρό χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

6. Αν κάποιοι έχουν οικογενειακό γιατρό ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν για τον προσωπικό ιατρό;

Οι πολίτες, οι οποίοι ήδη έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό λογίζονται ως εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό για όλα τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις και δεν απαιτείται να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.

7. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να έχουν μόνο ένα προσωπικό γιατρό;

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής.

8. Οι ανασφάλιστοι πολίτες πως εγγράφονται στον προσωπικό ιατρό;

Οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κατόπιν αιτήσεως τους σε Προσωπικό Γιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

9. Τι ισχύει για τις άγονες περιοχές;

Οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν σε Προσωπικό Ιατρό του ΕΣΥ στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες, δύνανται να εγγράφονται για την υπηρεσία του προσωπικού ιατρού στην υγειονομική μονάδα της περιοχής κατοικίας τους.

10. Είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό;

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω του προσωπικού γιατρού να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδίατρους των παιδιών τους. Συνεπώς δεν γίνεται λόγος για υποχρεωτικότητα εγγραφής. Ωστόσο, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κινήτρων για τους πολίτες ώστε να επιλέγουν την εγγραφή.

11. Ποια είναι τα κίνητρα για τους πολίτες ώστε να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό;

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους .

Παράλληλα από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωπικός γιατρός: Η διαδικασία εγγραφής στο ehealth.gov.gr και ποιοι μπορεί να είναι προσωπικοί ιατροί"

Φθιώτιδα: Τραίνο χτύπησε αγελάδα - Εκτροχιάστηκε λίγο πριν την Τιθορέα

Απίστευτη ταλαιπωρία για τους επιβάτες από Λαμία που επέλεξαν τον πρωινό προαστιακό  (1521) για να ταξιδέψουν στην Αθήνα.

Η αμαξοστοιχία αναχώρησε με μικρή καθυστέρηση από Λειανοκλάδι για να πάει Τιθορέα μέσω της παλιάς γραμμής, ωστόσο τα βάσανα των επιβατών μόλις είχαν αρχίσει.

Στο ύψος του Ελευθεροχωρίου το τραίνο παρέσυρε αγελάδα, η οποία ανεξέλεγκτη έβοσκε στην περιοχή!

Έτσι το ταξίδι που σε κανονικές συνθήκες θα κρατούσε 1 ώρα και 4 λεπτά, πήρε παράταση μισής και πλέον ώρας. Αυτό θα συνέβαινε βέβαια αν όλα συνέχιζαν ομαλά, πράγμα που δεν έγινε! Δύο περίπου χιλιόμετρα έξω από το Σταθμό της Τιθορέας, το τραίνο εκτροχιάστηκε, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες δεν είχαν γυρίσει τα κλειδιά στην παλιά γραμμή, με αποτέλεσμα το τραίνο να ακινητοποιηθεί .

Με ευθύνη της Hellenic Train σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο LamiaReport, οι επιβάτες, ανάμεσά τους παιδιά αλλά και μεγάλοι άνθρωποι, έπρεπε να μετακινηθούν με τα πόδια ώστε να φτάσουν στο σταθμό και… στη σωτηρία.

Μάλιστα μετά από πολλά τηλεφωνήματα η υπεύθυνη εταιρία, έδωσε εντολή στο «λευκό βέλος» να σταματήσει στην Τιθορέα και να επιβιβάσει μόνο όσους ταξιδιώτες είχαν προορισμό για Αθήνα. Όσοι πιθανόν είχαν προορισμό άλλον σταθμό, έπρεπε να περιμένουν την επόμενη αμαξοστοιχία που θα έφευγε από το Λειανοκλάδι μετά τις 11:00’. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι προτιμούν τον αργό προαστιακό, καθώς ακόμη κι έτσι - υπό κανονικές συνθήκες - δύναται να φτάσουν γύρω στις 10 το πρωί στην πρωτεύουσα, διαφορετικά το επόμενο τραίνο από Λαμία φτάνει στις 13:03’!

 Να σημειώσουμε τέλος ότι το «Βέλος» είχε φτάσει στο σταθμό Τιθορέας και περίμενε τους ταλαιπωρημένους επιβάτες, καθώς δεν ήταν εύκολο για όλους να καλύψουν τη συγκεκριμένη απόσταση.

Στις καταγγελίες των αναγνωστών μας επισημαίνεται επίσης ότι τα τηλέφωνα που υπάρχουν  για την εξυπηρέτηση του κοινού, δεν απαντούν, σε αντίθεση με το σταθερό του «Βέλους», όπου εκεί όμως οι τηλεφωνητές δήλωναν αναρμόδιοι! Επίσης σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση λίγο πριν τις 11:00' το πρωί, τους ζητήθηκε να αποβιβαστούν στην Οινόη, λόγω νέου προβλήματος που παρουσιάστηκε!

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Φθιώτιδα: Τραίνο χτύπησε αγελάδα - Εκτροχιάστηκε λίγο πριν την Τιθορέα "

Μαρία Σπυράκη: Τι αποκάλυψε για τις κυβερνοεπιθέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο

Θύμα κυβερνοεπίθεσης υπήρξε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της η ίδια, προσθέτοντας πως αυτό «είναι ένα θέμα που δυστυχώς απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα».

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ANT1 η κυρία Σπυράκη, «τον Ιούνιο του 2021 δέχτηκα e-mail από τον επικεφαλής Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αίτημα συνάντησης. Έστειλα το βοηθό μου, γιατί νόμιζα πως πρόκειται για μια συνηθισμένη δουλειά. Ζήτησε και επέμενε να με δει, λέγοντας πως έχω πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης και δεν είχε άλλη δυνατότητα για να μιλήσει στον βοηθό μου», είπε.

Τι συνέβη

Και συνέχισε: «Ήρθε και έγινε μία συνάντηση μέσω zoom, επειδή τότε τα μέτρα ήταν αυστηρά. Στη συνάντηση αυτή αποκαλύφθηκε ότι έγινε επίθεση στο κοινοβουλευτικό μου e-mail, από κρατική οντότητα, τρίτης χώρας, στις 11 Μαρτίου, και ενεργοποιήθηκαν αντίμετρα προκειμένου η επίθεση αυτή να μη συνεχιστεί. Παραδώσαμε όλες μας τις κινητές και τις σταθερές συσκευές στο Κοινοβούλιο και πήραμε καινούργιες και εγώ και όλοι μου οι βοηθοί και οι συνεργάτες. Η σκόνη δεν σηκώθηκε, γιατί απλώς αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο χρειάζεται πάρα πολύ σοβαρά μέτρα. Συμβαίνει και στο Ευρωκοινοβούλιο, που εκεί είμαι και το ξέρω. Μπορώ να σας πω ότι συνέβη σε μένα και σας βεβαιώνω ότι συμβαίνει σε πολλούς συναδέλφους», σημείωσε.

Όπως εξήγησε η κυρία Σπυράκη, στο στόχαστρο βρίσκονται πολλοί ευρωβουλευτές που διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. «Είναι στο στόχαστρο συγκεκριμένοι άνθρωποι από την Ευρωβουλή που χειρίζονται θέματα. Ενδιαφέρονται κρατικές οντότητες από τρίτες χώρες, ενδιαφέρονται διάφοροι απ’ το εξωτερικό, είναι ένα ζήτημα που αφορά σαφώς την ασφάλεια των υπηρεσιών των ευρωπαϊκών θεσμών, γιατί εκεί λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν τον καθένα μας και την καθεμία μας. Αλλά είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να εργαλειοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση», κατέληξε.

«Δεν είναι θέμα που αφορά τις ελληνικές αρχές»

Απευθυνόμενη δε προς τον εκπρόσωπο Τύπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζο, η κυρία Σπυράκη ανέφερε πως «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Μακάρι να μπορούσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να το επιλύσει. Μακάρι, αλλά δεν συμβαίνει. Η υπόθεση αφορά την ασφάλεια των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μπορείτε να απευθυνθείτε εκεί. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο εξωτερικό, καταλαβαίνω ότι επειδή είμαστε Έλληνες μπορούμε το συζητήσουμε, αλλά δεν είναι ένα θέμα που αφορά που αφορά τις ελληνικές αρχές».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/tovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαρία Σπυράκη: Τι αποκάλυψε για τις κυβερνοεπιθέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο"

Fuel Pass 2: Βήμα βήμα η διαδικασία για την επιδότηση – Πως ενεργοποιείται η άυλη κάρτα

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2, για την επιδότηση για πετρέλαιο και βενζίνη.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία για την αίτηση επιδότησης του Fuel Pass 2 για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο είναι ίδια με αυτή του Fuel Pass 1.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

1. Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς Taxisnet. Η ιστοσελίδα για την υποβολή της αίτησης είναι vouchers.gov.gr.

2. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, εφόσον το επιθυμούν.

3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και ανανεώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, ώστε να είναι έγκυρα και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

4. Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα.

5. Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του, στην οποία πιστώνεται το ποσό επιδότησης καυσίμων.

6. Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

7. Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ.

8. Εάν ο δικαιούχος δεν επιθυμεί την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, με τη χρήση έξυπνου κινητού, οφείλει να συμπληρώσει τον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα γίνει η πίστωση του ποσού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Fuel Pass 2: Βήμα βήμα η διαδικασία για την επιδότηση – Πως ενεργοποιείται η άυλη κάρτα"

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτοί είναι οι νέοι τιμοκατάλογοι για τον Αύγουστο

Αναπροσαρμογές της τελευταίας στιγμής στα τιμολόγια ρεύματος που ισχύουν από σήμερα για όλο τον Αύγουστο έφερε η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία τέθηκε πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις ύψους 5 ευρώ το μήνα και παράλληλα απαγορεύτηκε η έμμεση εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όσοι προμηθευτές υπερέβαιναν τα όρια που έθεσε το ΥΠΕΝ προχώρησαν σε αλλαγές των τιμοκαταλόγων τους που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα 1η Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει στην αγορά ενέργειας τα τιμολόγια ανακοινώνονται κάθε μήνα και ισχύουν για τον επόμενο, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου κ.ο.κ. Παράλληλα οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς «πέναλτυ» αποχώρησης. Με το νέο καθεστώς έχει επιβληθεί επίσης πλαφόν στα έσοδα που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, το οποίο ομοίως αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με απόφαση της ΡΑΕ. Οι τιμές που θα εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για τον Αύγουστο είναι: λιγνιτικές μονάδες 205,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μονάδες Φυσικού Αερίου Συνδυασμένου Κύκλου 422,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, Μονάδες Φυσικού Αερίου Ανοιχτού Κύκλου 594,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεγάλα υδροηλεκτρικά 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα και χαρτοφυλάκια ΑΠΕ 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα τιμολόγια των μεγαλύτερων προμηθευτών μετά τις προσαρμογές που έγιναν από όσες εταιρείες είχαν ανακοινώσει αρχικά υψηλότερα πάγια, παρατίθενται παρακάτω. Από τις τιμές κάθε προμηθευτή αφαιρείται ποσό ύψους 0,37700 Euro/kWh που είναι η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Αύγουστο.

-ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 0,486 Euro/kwh. Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 Euro/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 Euro/kwh.

-Protergia: Χρέωση Ενέργειας Ημέρας 0,54913 Euro/kwh. Χρέωση Ενέργειας Νύχτας 0,54555 Euro/kwh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.

-Ήρων: για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ύψους της, 0,575 Euro/kWh, πάγιο 3 ευρώ το μήνα.

-Elpedison: τιμολόγια από 0,9395 ένω 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ το μήνα.

-Nrg: τιμή ενέργειας 0,499-0,569 Euro/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής.

-Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 Euro/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583 -0,591Euro/kWh. Πάγιο 5 ευρώ.

-Volterra: Χρέωση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας: 0,6700 Euro/kWh, Πάγια Χρέωση: 4,5Euro/30 ημερολογιακές ημέρες.

- WATT+VOLT : 0,62Euro/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.

-Zeniθ: Χρέωση ενέργειας 0,55500 Euro/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτοί είναι οι νέοι τιμοκατάλογοι για τον Αύγουστο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news