facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Μ. Ζαχάροβα: Απειλεί ανοιχτά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

«Η Μόσχα έχει κάθε δικαίωμα να στοχοποιήσει τις αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις, στην περίπτωση που τα όπλα της Δύσης μπουν στο ουκρανικό έδαφος».

Ευθείες απειλές κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε η  εκπρόσωπος τουτου ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν  για νέα στρατιωτική και οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, που ξεπερνά συνολικά το 1 δισ. δολάρια.

Όπως, έκανε γνωστό ο Αμερικανός Πρόεδρος το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει βαρέα όπλα πυροβολικού, δεκάδες οβιδοβόλα Howitzer, 144.000 βλήματα και τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είπε ο Μπάιντεν. Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτά τα όπλα «θα πάνε απευθείας στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας». 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Μ. Ζαχάροβα: Απειλεί ανοιχτά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ"

Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ρωσικές κυρώσεις σε βάρος του: «Τιμή μου»

«Τιμή» του θεωρεί το γεγονός ότι μπήκε στο στόχαστρο των νέων, σημερινών ρωσικών κυρώσεων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Νεντ Πράις δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα εξής:

«Πρέπει να πω ότι αποτελεί τιμή να προκαλείς την οργή μιας κυβέρνησης που ψεύδεται στον ίδιο τον λαό της, κακομεταχειρίζεται τους γείτονες και επιδιώκει να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου η ανεξαρτησία και η ελευθερία θα βρίσκονται σε κίνδυνο».

Νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε πως στοχοθετεί 29 ακόμη πρόσωπα από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος της χώρας, Κάμαλα Χάρις, αλλά και ο επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της.

Στα πρόσωπα αυτά, στα οποία περιλαμβάνεται, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ρωσικές κυρώσεις σε βάρος του: «Τιμή μου»"

Κορωνοϊός - Αντιικά χάπια: Πού και πώς θα διατίθενται από Μ. Παρασκευή έως και Δευτέρα του Πάσχα

Το Υπουργείο Υγείας, με την αμέριστη υποστήριξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών έχει μεριμνήσει για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με Covid-19 στις θεραπείες αντιικών χαπιών - εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο από το γιατρό τους. Η προμήθεια των αντιικών θα γίνεται από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. για τις ημέρες Μ. Παρασκευή ως και Δευτέρα του Πάσχα (22/04 -25/04).

Επισυνάπτεται σχετικός πίνακας με τα σημεία παραλαβής των αντιικών θεραπειών ανά την Επικράτεια καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας των φαρμακείων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση της αντιικής αγωγής Covid-19 από την αρμόδια Επιτροπή και στη συνέχεια η συνταγογράφηση της αγωγής από τον θεράποντα ιατρό.

Η αντιική αγωγή Covid-19 μπορεί να παραλαμβάνεται από συγγενή ή φίλο/φίλη του ασθενούς, κατά τις ώρες παραλαβής που έχουν οριστεί, με μόνη την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας του/της παραλαμβάνοντος/ουσας, το ΑΜΚΑ του ασθενούς και τον αριθμό της συνταγής. Για την είσοδο στα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. δεν είναι απαραίτητο Rapid test, είναι απαραίτητη φυσικά η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Δείτε όλες τις πληροφορίες ΕΔΩ


Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Αντιικά χάπια: Πού και πώς θα διατίθενται από Μ. Παρασκευή έως και Δευτέρα του Πάσχα"

Γερμανία: Μειώθηκαν οι εξαγωγές προς τη Ρωσία κατά 57,5%

Οι εξαγωγές των γερμανικών επιχειρήσεων προς τη Ρωσία μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά περισσότερο από 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η Ρωσία κατρακύλησε έτσι στη 12η από την 5η θέση στη λίστα με τους αποδέκτες των γερμανικών εξαγωγών.Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2022 οι εξαγωγές της Γερμανίας προς τη Ρωσία συρρικνώθηκαν κατά 57,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ η αξία τους έφθασε το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, από 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές της Γερμανίας σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 7,2% από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο, καταγράφεται ωστόσο αύξηση κατά 3,2% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021.

Σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας παραμένουν οι ΗΠΑ, με αξία εξαγωγών τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αύξηση κατά 21% σε σχέση τον Μάρτιο του 2021. Σε ό,τι αφορά την Κίνα, η αξία των γερμανικών εξαγωγών έφθασε τα 10,2 δισεκατομμύρια.

Με δηλώσεις τους στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας χονδρεμπορίου, εξωτερικού εμπορίου και υπηρεσιών (BGA) Ντιρκ Γιαντούρα και ο Φόλκερ Τράιερ του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) προειδοποιούν για σοβαρή επιβάρυνση του εξωτερικού εμπορίου από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Τράιερ επισημαίνει επιπλέον ότι η πρόσφατη επιδείνωση των προβλημάτων στην παραγωγή και την οργάνωση του εφοδιασμού στην Κίνα «συγκλονίζουν το παγκόσμιο εμπόριο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Μειώθηκαν οι εξαγωγές προς τη Ρωσία κατά 57,5%"

Παγκόσμια Τράπεζα: Οι καταστροφές σε κτήρια και υποδομές στην Ουκρανία υπολογίζονται στα 60 δισ. δολάρια

Οι καταστροφές που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα κτίρια και υποδομές της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή υπολογίζονται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

Μιλώντας σε συνέδριο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις ανάγκες οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, ο Μάλπας ανέφερε ότι η πρώιμη εκτίμηση του κόστους για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών δεν περιλαμβάνει τον διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στη χώρα.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται, επομένως το κόστος θα αυξηθεί», σημείωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμια Τράπεζα: Οι καταστροφές σε κτήρια και υποδομές στην Ουκρανία υπολογίζονται στα 60 δισ. δολάρια"

Στο αυτόφωρο 5 νεαροί για φθορές σε βαγόνι του τραμ στη Βούλα

Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν πέντε νεαροί που φέρονται να προκάλεσαν φθορές σε βαγόνι του τραμ που εκτελούσε το δρομολόγιο Σύνταγμα – Βούλα, όταν συνελήφθησαν χθες Μεγάλη Τετάρτη (20.4.2022) το πρωί από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ..

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ όταν το βαγόνι του τραμ έφτασε στον τερματικό σταθμό της Βούλας, δύο εξ’ αυτών, με τη συνδρομή των υπόλοιπων συγκατηγορούμενων, έσπασαν τρία ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε ένα κάθισμα.

Οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, ακινητοποίησαν τους νεαρούς και τους οδήγησαν στο τοπικό τμήμα. Οι δύο εκ των πέντε, ηλικίας 16 και 21 ετών, συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της απόπειρας εμπρησμού κατά συναυτουργία, ενώ οι υπόλοιποι τρεις, ηλικίας 22, 17 και 16 ετών ως συνεργοί στις προαναφερθείσες αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο αυτόφωρο 5 νεαροί για φθορές σε βαγόνι του τραμ στη Βούλα"

Ουκρανία: Εφιαλτικές εκτιμήσεις για 9.000 αμάχους θαμμένους σε ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη

Τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με εκτίμηση της τοπικής δημοτικής αρχής.

«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο συνέκρινε τα «εγκλήματα» των Ρώσων με τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα διαπράχτηκε στη Μαριούπολη. Είναι το νέο Μπάμπι Γιαρ. Τότε ο Χίτλερ σκότωσε Εβραίους, Ρομά και Σλάβους. Σήμερα ο Πούτιν εξοντώνει Ουκρανούς. Έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη Μαριούπολη. Απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση από όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή η γενοκτονία», είπε ο Μποϊτσένκο.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είχε αναφέρει στα μέσα Μαρτίου ότι περίπου 5.000 άμαχοι είχαν ενταφιαστεί σε δημόσιους χώρους σε διάφορα σημεία της πόλης και στα περίχωρά της. Εκτιμά πως περισσότεροι από 22.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Εφιαλτικές εκτιμήσεις για 9.000 αμάχους θαμμένους σε ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη"

Βρετανία: Εγκρίθηκε η κοινοβουλευτική έρευνα εις βάρος του Μπόρις Τζόνσον για το Partygate

Θα γίνει, τελικά, η έρευνα εις βάρος του Μπόρις Τζόνσον για πιθανή παραπλάνηση του κοινοβουλίου σχετικά με τα πάρτι που έγιναν στη Ντάουνινγκ Στριτ και ότι δεν παραβιάστηκαν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, την ώρα που η Βρετανία τελούσε υπό καθεστώς lockdown.

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας πρότεινε στη Βουλή των Κοινοτήτων τη διενέργεια έρευνας για τις κατηγορίες κατά του Μπόρις Τζόνσον και οι βουλευτές ενέκριναν αυτήν την πρόταση. Έτσι, ο πρωθυπουργός της χώρας θα παραπεμφθεί σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα αποφανθεί εάν οι αρνήσεις του Τζόνσον αναφορικά με την παραβίαση του lockdown συνιστούν «περιφρόνηση» της Βουλής των Κοινοτήτων, στον απόηχο του επακόλουθου προστίμου που του επιβλήθηκε από την αστυνομία για παραβίαση των κανονισμών.

Η πρόταση εγκρίθηκε χωρίς καμία αντίρρηση, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε την προσπάθεια να καθυστερήσει την έκδοση απόφασης αναφορικά με τη διενέργεια ή όχι της σχετικής έρευνας.

Νωρίτερα ένας από τους υπουργούς του Μπόρις Τζόνσον, ο Μάικλ Έλις, είχε προαναγγείλει ότι ο πρωθυπουργός θα διευκόλυνε τη διαδικασία, επιτρέποντας στους συντηρητικούς βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον «είναι ευτυχής να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε έρευνα κρίνει σκόπιμη η Βουλή».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Εγκρίθηκε η κοινοβουλευτική έρευνα εις βάρος του Μπόρις Τζόνσον για το Partygate"

Από τις 7:30 το πρωί επιτρέπεται η λειτουργία των κρεοπωλείων τη Μ. Παρασκευή

Από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 7:30 το βράδυ επιτρέπεται η λειτουργία των κρεοπωλείων για αύριο Μεγάλη Παρασκευή.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ανακοίνωσή της ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού, την Μεγάλη Παρασκευή 22/04/2022, η λειτουργία των κρεοπωλείων επιτρέπεται από τις 07.30 έως τις 19:30.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τις 7:30 το πρωί επιτρέπεται η λειτουργία των κρεοπωλείων τη Μ. Παρασκευή"

Exxon Mobil: Σκέφτεται να αποχωρήσει πλήρως από τη Ρωσία έως τις 24 Ιουνίου

Η εταιρεία Exxon Mobil εξετάζει το ενδεχόμενο της πλήρους αποχώρησης της από την Ρωσία έως τις 24 Ιουνίου, σε συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει νωρίτερα ο αμερικανικός όμιλος να σταματήσει τις δραστηριότητες του στη χώρα που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δυο πηγές που έχουν γνώση των σχεδίων της εταιρείας.

Η Exxon Mobil απομάκρυνε τον περασμένο μήνα από την Ρωσία τους εργαζόμενους της που είναι Αμερικανοί πολίτες, αφού η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Δεν είχε ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση τους.

Οι αρχικές αναχωρήσεις, περιελάμβαναν προσωπικό από τους τομείς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νήσο Σαχαλίνη, στη ρωσική Άπω Ανατολή, περιλαμβανομένου και του σχέδιου Σαχαλίνη 1.

Αυτήν τη στιγμή εξετάζει πώς να σταματήσει τις άλλες επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Ρωσία, που περιλαμβάνουν τις πωλήσεις των δημοφιλών λιπαντικών της Mobil έως τις 24 Ιουνίου, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις γύρω από το θέμα αυτό.

Η Exxon Mobil δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει το ενδεχόμενο αυτό.

Η Exxon Mobil είχε στο δυναμικό της περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους σε όλη την Ρωσία, με γραφεία στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, στο Γιεκατερίνεμπουργκ και στο Γιούζνο-Σαχαλίνσκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Οι συζητήσεις για την αποχώρησή της από την Ρωσία άρχισαν αφότου δεκάδες δυτικές εταιρείες - από την Apple και την Boeing έως την BP, την Shell και την Equinor - διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να σταματήσουν τις δραστηριότητες τους στην Ρωσία.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Exxon Mobil: Σκέφτεται να αποχωρήσει πλήρως από τη Ρωσία έως τις 24 Ιουνίου"

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΗΠΑ: Το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα εκτοξεύσει τις τιμές παγκοσμίως

Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη ενδέχεται να εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας σε όλον τον κόσμο, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ζητώντας να περιοριστεί μεν η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα αλλά «χωρίς να τιμωρηθεί ολόκληρος ο πλανήτης».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής (ρωσικού) πετρελαίου στην Ευρώπη» ανέφερε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. «Αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να το κάνουμε, χωρίς να βλάψουμε όλον τον πλανήτη με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, θα ήταν το ιδανικό και είναι ένα ερώτημα το οποίο προσπαθούμε να εξετάσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη Ρωσία, για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Όμως «αυτό θα αύξανε ξεκάθαρα τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, θα είχε δυσοίωνες συνέπειες στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου», σημείωσε η Γέλεν.

Η Αμερικανίδα υπουργός επανέλαβε ότι τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου και πετρελαίου αποτελούν μια σημαντική πηγή για τη Ρωσία και «θα ήταν πολύ χρήσιμο να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να τα μειώσουμε (…) Αυτός είναι πραγματικά ο στόχος».

«Στην περίπτωση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σαφώς διαφορετική από εκείνη των ΗΠΑ. Εμείς απαγορεύσαμε τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων κάθε είδους, όμως εισάγουμε ελάχιστα από τη Ρωσία. Αυτό δεν ισχύει για την Ευρώπη» η οποία θα πρέπει, μεσοπρόθεσμα, να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της, συνέχισε.

Στις 8 Απριλίου η ΕΕ αποφάσισε να διακόψει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ένα εμπάργκο που θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Αυγούστου. Το 2021 η Ρωσία παρείχε το 30% του αργού και το 15% των πετρελαϊκών προϊόντων που αγόρασε η ΕΕ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - ΗΠΑ: Το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα εκτοξεύσει τις τιμές παγκοσμίως"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχείρηση εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στη χαλυβουργεία Αζοφστάλ

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει απόπειρες εισβολής στο λιμάνι και στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη, ότι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν σε ένα τμήμα της πόλης. Η Μόσχα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει εδώ και ημέρες, ότι το λιμάνι της Μαριούπολης είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καθηλωθεί στο εργοστάσιο χαλιβουργίας Αζοφστάλ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε στον υπουργό Άμυνας της χώρας χθες Τετάρτη, να μην εισβάλει στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, για να σωθούν οι ζωές Ρωσων στρατιωτών, αλλά ότι το εργοστάσιο, το οποίο είναι ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης στην πόλη, θα πρέπει να αποκλειστεί.

Την ίδια ώρα, δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης στην Ουκρανία δείχνουν έναν μαζικό τάφο, που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, έγινε σήμερα γνωστό από μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Η Maxar Technologies ανέφερε, πως η επανεξέταση φωτογραφιών από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου καταδεικνύει, ότι η επέκταση ξεκίνησε μεταξύ της 23ης και 26ης Μαρτίου. Ο χώρος βρίσκεται δίπλα σε ένα υπάρχον νεκροταφείο στο χωριό Μάνχους, σε απόσταση 20 χλμ. δυτικά της Μαριούπολης, σύμφωνα με τη Maxar.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχείρηση εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στη χαλυβουργεία Αζοφστάλ"

Καιρός αύριο Μεγάλη Παρασκευή: Λίγα σύννεφα στην Αττική, λασποβροχή στη Θεσσαλονίκη – Πολύ θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Μεγάλη Παρασκευή (22.04.2022). Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η σκόνη από την Αφρική, οι τοπικές βροχές και η ενίσχυση των ανέμων.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Η ορατότητα τις νυχτερινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης και οι συγκεντρώσεις της στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο έως τις απογευματινές ώρες θα φθάνουν τα 7 με 8 και τις πρωινές ώρες πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 19 με 21 και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο 7 με 8 και τις πρωινές ώρες πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στo εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές, θα υπάρχουν όμως και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις νωρίς το πρωί και εκ νέου τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 και στην Κρήτη έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια νωρίς το πρωί και εκ νέου τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο Μεγάλη Παρασκευή: Λίγα σύννεφα στην Αττική, λασποβροχή στη Θεσσαλονίκη – Πολύ θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη"

Βρετανία: Νέες κυρώσεις – Στο στόχαστρο ρωσικό χαβιάρι, διαμάντια και άλλα προϊόντα πολυτελείας

Την ρωσική “βιομηχανία” ειδών πολυτελείας θέτει στο στόχαστρο η Βρετανία με νέο γύρο κυρώσεων, οι οποίες ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, με το Λονδίνο να απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού χαβιάρι και άλλων ειδών “υψηλού βαλαντίου”.

Προϊόντα ασημίου και ξύλου από τη Ρωσία επίσης τίθενται στο στόχαστρο, ενώ οι δασμοί σε διαμάντια και άλλα προϊόντα πολυτελείας, συνολικής αξίας 130 εκατ. στερλίνων κατ’ έτος θα αυξηθούν κατά 35%.

Στο στόχαστρο τίθενται και αγαθά από τη στενή σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η συνολική αξία των ρωσικών προϊόντων που επηρεάζονται ξεπερνά έτσι το 1 δισ. στερλίνες.

Στόχος των μέτρων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η επιβολή «της μεγαλύτερης δυνατής ζημίας» στο καθεστώς του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η αποστέρηση του «από πηγές και πόρους που χρησιμοποιεί για να διεξάγει τον παράνομο πόλεμό του», τόνισε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας Αν-Μαρί Τρεβελιάν.

Το Ην. Βασίλειο έχει σταθερό πρωτοπόρο στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και εργάζεται στο πλαίσιο της G7 για συντονισμό ολόκληρης της Δύσης στα πακέτα κυρώσεων που επιβάλλονται από τις 24 Φεβρουαρίου και εξής στο καθεστώς Πούτιν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Νέες κυρώσεις – Στο στόχαστρο ρωσικό χαβιάρι, διαμάντια και άλλα προϊόντα πολυτελείας"

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ

Αναγγελία θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με ισχύ από τις επόμενες ώρες έως και αύριο Μεγάλη Παρασκευή (22.04.2022).

Όπως αναφέρεται σε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων της ΕΜΥ, ειδικότερα  στο Νότιο Ιόνιο και μέχρι αύριο Μεγάλη Παρασκευή (22.04.2022) θα πνέουν  νοτιοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

Δείτε την ανακοίνωση: 

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ METAREA 3
ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡ 280 – ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022/1600 UTC

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ 21-04-22/09 UTC
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΧΑΜΗΛΟ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ 996 ΣΤΗ ΜΕΛΙΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΑΜΠΕΣ
ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΡΓΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ 998 ΣΤΙΣ 21/18 UTC ΣΤΗ ΣΙΔΡΑ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ 1018
ΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΕΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ, ΝΟΤΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 22/04 UTC
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8

ΣΙΔΡΑ, ΜΠΟΥΤ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 21/22 UTC
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8

ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 19.50
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 22/04 UTC
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8

ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 22/04 UTC
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 21/22 UTC 8 H 9

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 22.00
ΑΠΟ 21/22 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 22/04 UTC
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ"

Μπάιντεν: Απαγόρευση ρωσικών πλοίων από τις ακτές και τα λιμάνια των ΗΠΑ

Νέα αντίδραση Μπάιντεν κατά της Ρωσίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακοινώσει καθολική απαγόρευση όλων των ρωσικών πλοίων από τα λιμάνια και τις ακτές της Αμερικής.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη απαγόρευση πλοίων που συνδέονται με τη Ρωσία από τα λιμάνια των ΗΠΑ και είπε ότι θα στείλει επιπλέον πόρους 800 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις – ένα πακέτο που περιλαμβάνει βαρύ πυροβολικό και τακτικά drones», αναφέρει η Washington Post, με το Reuters να συμπληρώνει:

«Είναι ένα νέο βήμα πίεσης της Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να εκδώσει συγκεκριμένη ανακοίνωση με περισσότερες λεπτομέρειες».

Κατά το πρακτορείο αυτό σημαίνει ότι «κανένα πλοίο που πλέει υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει ή λειτουργεί από ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να ελλιμενίζεται σε λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών ή να έχει πρόσβαση στις ακτές μας. Κανένα».

Ο Μπάιντεν στέλνει βαρέα όπλα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων (612 εκατομμύρια λίρες).

Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει: βαρέα όπλα πυροβολικού, δεκάδες Howitzer, 144.000 φυσίγγια και τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, τώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πρόκειται να δημιουργήσουν το σκηνικό για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας κινούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τον εξοπλισμό που χρειάζεται, τις δυνάμεις της, για να υπερασπιστεί το έθνος της», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η σημερινή ανακοίνωση ανεβάζει τη συνολική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, σε περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάιντεν: Απαγόρευση ρωσικών πλοίων από τις ακτές και τα λιμάνια των ΗΠΑ"

Ζευγολατιό: Ρομά «κυνηγοί» μετάλλων κεραυνοβολήθηκαν από ρεύμα

Λίγο έλειψε να πληρώσουν με τη ζωή τους την προσπάθειά τους να ξηλώσουν καλώδια ηλεκτροδότησης από κολόνα δημοτικού φωτισμού στο Ζευγολατιό Κορινθίας για να πουλήσουν τον χαλκό δύο νεαροί Ρομά, καθώς προκάλεσαν έκρηξη με αποτέλεσμα να κεραυνοβοληθούν από το ρεύμα!

Οι κάτοικοι του χωριού που είχε μείνει χωρίς ρεύμα έσπευσαν στο σημείο όπου έγινε το ατύχημα και βρήκαν τους δύο νεαρούς χωρίς τις αισθήσεις τους, καθώς είχαν διαπεραστεί από ισχυρή ηλεκτρική εκκένωση. Αμέσως κλήθηκαν ασθενοφόρα και οι δυο Ρομά μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο ένας είχε υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα.

Έτσι, αποφασίστηκε η διακομιδή του σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος με την κατάστασή του να κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή. Διασωληνωμένος νοσηλεύεται και ο δεύτερος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Κορίνθου, καθώς αντιμετωπίζει κυρίως αναπνευστικά προβλήματα αλλά φέρει και εγκαύματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζευγολατιό: Ρομά «κυνηγοί» μετάλλων κεραυνοβολήθηκαν από ρεύμα"

Ο Μπάιντεν στέλνει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία: Πυροβόλα, drones, πυρομαχικά στη διάθεση του Ζελένσκι

Την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε αυτό το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνονται «όπλα βαρέος πυροβολικού, δεκάδες ολμοβόλα, 144.000 πυρομαχικά καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει ποτέ» να καταλάβει την Ουκρανία, δεσμεύτηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος αμφισβήτησε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη. «Είναι συζητήσιμο το αν ελέγχει (ο Πούτιν) τη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι η Μαριούπολη χάθηκε», τόνισε.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να σταλεί και άλλη βοήθεια στο Κίεβο. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όπου θα στήσουν (οι Ρώσοι) το σκηνικό για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «ενεργούν όσο γρηγορότερα γίνεται» για να παράσχουν στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα όπλα που χρειάζεται.

Εξάλλου, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων, κάνοντας άλλο ένα βήμα για να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Μόσχα. Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα περισσότερες λεπτομέρειες για το μέτρο αυτό. «Αυτό σημαίνει ότι κανένα πλοίο υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει σε ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να δέσει σε λιμάνια των ΗΠΑ ή να πλησιάσει στις ακτές μας. Κανένα», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το 2021 ρωσικά πλοία έδεσαν 1.800 φορές σε αμερικανικά λιμάνια, αριθμός που αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης. Ο Καναδάς έκλεισε τα λιμάνια του για τα πλοία ρωσικής ιδιοκτησίας από την 1η Μαρτίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μπάιντεν στέλνει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία: Πυροβόλα, drones, πυρομαχικά στη διάθεση του Ζελένσκι"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει «όχι» στο ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για συνομιλίες

Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο επίσκεψης στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία για τον τερματισμό του πολέμου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εξ ονόματος της χώρας μου, θα ήμουν έτοιμος να επισκεφτώ οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Όμως, ασφαλώς όχι τώρα και σίγουρα όχι τη Μόσχα. Αυτό απλώς αποκλείεται» φέρεται να είπε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona, με τη συνέντευξη να αναδημοσιεύεται στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Παρ’ όλ’ αυτά, υπό διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετική ηγεσία στη Μόσχα, τα πάντα θα ήταν πιθανά», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε στη συνέντευξη ότι η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας διέπραξε ένα «καταστροφικό λάθος» με την εισβολή στη χώρα του και εξαιτίας της ο ρωσικός λαός επωμίζεται τις ευθύνες των ηγετών του. «Από τώρα και στο εξής πολλές χώρες δεν θα αναρωτιούνται αν κάποιος είναι καλός ή κακός Ρώσος. Όλοι οι Ρώσοι θα αντιμετωπίζονται άσχημα. Η Ρωσία το έκανε αυτό. Σε τελική ανάλυση, δεν με αφορά αλλά θα πρέπει να φοβίζει τον ρωσικό λαό», κατέληξε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει «όχι» στο ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για συνομιλίες"

Κλείνει νωρίτερα το Μετρό της Αθήνας τη Μεγάλη Παρασκευή

Αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, δεν θα ισχύσει η νυχτερινή επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από τον σταθμό "Σύνταγμα" στις 00:20.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει νωρίτερα το Μετρό της Αθήνας τη Μεγάλη Παρασκευή"

Κορωνοϊός: 43 θάνατοι από Covid-19 και 6.755 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 6.755. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.266.368, εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 196 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.786 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 163.468 τεστ, τα 13.531 μοριακά και τα 149.937 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 4,13% έναντι 4,01% χθες με ανάλογο αριθμό ελέγχων.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 2.715 στην Αττική (2.992 χθες).
  • 774 στη Θεσσαλονίκη (907 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 332 από την Ανατολική Αττική (357 χθες).
  • 485 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (560 χθες).
  • 79 από τη Δυτική Αττική (90 χθες).
  • 328 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (399 χθες).
  • 772 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (818 χθες).
  • 322 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (374 χθες).
  • 346 από τον Πειραιά (356 χθες).
  • 51 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (38 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 108 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 8 στην ΠΕ Άνδρου
  • 69 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 45 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 39 στην ΠΕ Άρτας.
  • 141 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 62 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 7 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 48 στην ΠΕ Δράμας.
  • 74 στην ΠΕ Έβρου.
  • 131 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 4 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 9 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 90 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 75 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 175 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 6 την ΠΕ Θάσου.
  • 18 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 25 στην ΠΕ Θήρας.
  • 4 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 5 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 105 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 57 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 26 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 51 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 2 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 24 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 69 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 14 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 22 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 65 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 96 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 14 στην ΠΕ Κω.
  • 42 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 193 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 68 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 39 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 5 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 8 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 145 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 99 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 8 στην ΠΕ Μήλου.
  • 3 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 8 στην ΠΕ Νάξου.
  • 28 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 18 στην ΠΕ Πάρου.
  • 61 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 64 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 57 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 29 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 18 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 90 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 7 στην ΠΕ Σάμου.
  • 114 στην ΠΕ Σερρών.
  • 6 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 17 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου.
  • 77 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 122 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 36 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 13 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 47 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 114 στην ΠΕ Χανίων.
  • 36 στην ΠΕ Χίου.
  • 184 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (118 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.808 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 284 (χθες 291). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 157 (55,28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 127 (44,72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.588 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 195 (ημερήσια μεταβολή -15.58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 218 ασθενείς.

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 43 θάνατοι από Covid-19 και 6.755 κρούσματα"

Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Δανίας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφθασε σήμερα το πρωί με τη Δανέζα ομόλογό του Μέτε Φρεντέρικσεν στο Κίεβο όπου αναμένεται να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ μόλις έφθασε στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν ταξιδεύει μαζί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης», ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.«Μετά τη συνάντησή τους, οι τρεις ηγέτες θα εμφανιστούν μαζί ενώπιον των δημοσιογράφων», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η ανακοίνωση του ταξιδιού του Ισπανού ηγέτη, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων Ευρωπαίων ηγετών μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε την Τρίτη, αλλά η ισπανική κυβέρνηση δεν είχε ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για λόγους ασφαλείας.

Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν την περαιτέρω στήριξη των Ουκρανών και ενδεχόμενες διώξεις για «εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο της Δανέζας πρωθυπουργού.Χθες, ο Σάντσεθ άφησε να εννοηθεί ότι θα μεταφέρει στον Ουκρανό πρόεδρο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, «την σταθερή και σαφή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωση» και της Ισπανίας «για την ειρήνη».

Η Ισπανία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει εξίσου να παρέχει «κάθε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια» που είναι απαραίτητη, δίνοντας εγγυήσεις για την «υποδοχή στο έδαφός μας» των Ουκρανών προσφύγων, είχε δηλώσει ο Σάντσεθ.

Η Ισπανία έχει δεχθεί 134.000 Ουκρανούς, και 64.000 μεταξύ αυτών έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου καταλύματος και άδειας εργασίας.

Η Μαδρίτη έχει αποστείλει στην Ουκρανία περίπου 10 αεροσκάφη με «εκατοντάδες τόνους» όπλων και ανθρωπιστικών προμηθειών, δήλωσε από την πλευρά της τη Δευτέρα η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Δανίας "

Ρούλα Πισπιρίγκου: Εισαγγελική έρευνα για διαρροή της δικογραφίας

Η διαρροή στοιχείων της δικογραφίας με κεντρικό πρόσωπο την Ρούλα Πισπιρίγκου βρίσκεται στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας που παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Ν. Στεφανάτος, στάθηκαν πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στην υπόθεση της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας για την οποία είναι προσωρινά κρατούμενη η μητέρα της.

Οι καταθέσεις μαρτύρων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και είδαν το φως της δημοσιότητας βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης καθώς ερευνάται το ενδεχόμενο «παραβίασης δικαστικού απορρήτου από πρόσωπο στο οποίο το δικαστικό απόρρητο ήταν προσιτό λόγω της υπηρεσίας του ή της συμμετοχής του στη διαδικασίας και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν καθώς και παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων».

Στο «κάδρο» της έρευνας μπαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι στην υπόθεση, που έχουν λάβει αντίγραφα της δικογραφίας, αλλά και δημοσιογράφοι που φέρονται να έχουν ανακριτικό υλικό στη διάθεση τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί αν και με ποιο τρόπο διέρρευσε απόρρητο ανακριτικό υλικό αλλά και το ενδεχόμενο να υπήρξαν ηθικοί αυτουργοί πίσω από την ενέργεια αυτή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: Εισαγγελική έρευνα για διαρροή της δικογραφίας"

Η Ρωσία έκλεισε τις πρεσβείες της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας

Η Ρωσία έδωσε εντολή να κλείσουν τα προξενεία της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, σε μια κίνηση αντιποίνων για αντίστοιχες κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι κλείνει τα προξενεία της Λετονίας στην Αγία Πετρούπολη και στο Πσκοφ, το προξενείο της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη και το γραφείο της στο Πσκοφ καθώς και το προξενείο της Λιθουανίας στην Αγία Πετρούπολη.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Λετονία και η Εσθονία είχαν δώσει εντολή να κλείσουν δύο ρωσικά προξενεία λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ η Λιθουανία έχει ζητήσει από τον Ρώσο πρεσβευτή να αποχωρήσει.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ρωσία έκλεισε τις πρεσβείες της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας "

«Χολή» Ερντογάν κατά της Ελλάδας: «Πνίγει τους πρόσφυγες, ενώ εμείς τους σώζουμε»

Τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα μέσω ζωντανής σύνδεσης.

«Την ώρα που άλλες χώρες οι οποίες θεωρούν ότι είναι μοντέρνες, σκοτώνουν πρόσφυγες στη θάλασσα, εμείς με τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού μας σώζουμε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φωτογραφίζοντας για άλλη μια φορά την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε επίσης ότι «Το να έχουμε μια ισχυρή ναυτική δύναμη δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να γίνουμε η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή και στον κόσμο με νέα πλοία, υποβρύχια και οπλικά συστήματα. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ύψιστη συμβολή στην υπεράσπιση της πατρίδας. Το προσωπικό μας ειδικών καθηκόντων που συμμετείχε στην άσκηση έδειξε ότι ήταν πάντα έτοιμο για την επιχείρηση εκπληρώνοντας τα καθήκοντά του».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Χολή» Ερντογάν κατά της Ελλάδας: «Πνίγει τους πρόσφυγες, ενώ εμείς τους σώζουμε»"

Total: Αποχωρεί από τα δυο θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη

«Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στην «Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη», η TotalEnergies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks)», ανακοίνωσε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τις αρχές και τους εταίρους της για αυτή την απόφαση.

«Η TotalEnergies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η TotalEnergies συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas», τονίζεται στην ανακοίνωση. Η γαλλική TotalEnergies συμμετείχε μαζί με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια στην ερευνητική Κοινοπραξία στις συγκεκριμένες περιοχές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Total: Αποχωρεί από τα δυο θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη"

Παραίτηση-βόμβα του προέδρου της Ρωσικής Lukoil, μόλις μία εβδομάδα μετά τις βρετανικές κυρώσεις εναντίον του

Ο πρόεδρος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil, Βαγκίντ Αλεκπέροφ, παραιτήθηκε, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία, που είχε κάνει έκκληση στις αρχές Μαρτίου να σταματήσει η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Ο πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Lukoil, Β. Αλεκπέροφ, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί”, σύμφωνα με ανακοίνωση της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας.

Η ανακοίνωση γίνεται μία εβδομάδα αφότου ο δισεκατομμυριούχος συμπεριελήφθη στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία. 
 
Βρετανία: Άλλοι 26 Ρώσοι «Κροίσοι» και στρατιωτικοί στη λίστα των κυρώσεων

Εντωμεταξύ η Βρετανία προσέθεσε σήμερα 26 νέα ονόματα στον κατάλογο με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων και αμυντικές εταιρείες.

Η Βρετανία, η οποία επιδιώκει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην απάντηση της Δύσης στην εισβολή στην Ουκρανία, έχει ήδη επιβάλει εκατοντάδες κυρώσεις, όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιών σε εξέχοντες Ρώσους δισεκατομμυριούχους και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στον επικαιροποιημένο κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων, ο οποίος δημοσιεύεται στον ιστότοπο της κυβέρνησης της Βρετανίας, βρίσκονται ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Νικολάι Μπογκντανόφσκι, ο οποίος είναι ο πρώτος υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, η εταιρεία Military Industrial Company και ο βιομηχανικός όμιλος Promtech-Dubna.

Reuters / AFP/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση-βόμβα του προέδρου της Ρωσικής Lukoil, μόλις μία εβδομάδα μετά τις βρετανικές κυρώσεις εναντίον του"

Μόσιαλος: Η πιθανότερη αιτία της ηπατίτιδας είναι ένας αδενοϊός

Για τα ανεξήγητα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας, αγνώστου αιτιολογίας. Δεν έχουμε βρει κάποιον από τους ιούς της ηπατίτιδας που θα δικαιολογούσε αυτά τα περιστατικά. Δεν είναι μεγάλος όμως ο αριθμός παγκοσμίως», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Αυτό που ανησύχησε είναι ότι θα περιμέναμε στη Σκωτία 4 ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας σε έναν χρόνο και τώρα έχουμε 12 περιπτώσεις σε 5-6 μήνες» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός, που συνήθως δεν προκαλεί ηπατίτιδες.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί τα περιστατικά αυτά να οφείλονται στο εμβόλιο κατά της Covid, στη λοίμωξη από κορονοϊό και στην απομόνωση των παιδιών απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νοσούν δεν είχε εμβολιαστεί. Αν σχετίζονται τα κρούσματα με την Covid, το πιο πιθανό είναι όχι αλλά γίνονται έρευνες που θα δείξουν.

«Δεν βρίσκω αυτό το ενδεχόμενο πιθανό» είπε για το ενδεχόμενο πίσω από τα κρούσματα ηπατίτιδας να βρίσκεται ο εγκλεισμός των παιδιών κι αυτό γιατί όπως είπε, δεν υπάρχουν κρούσματα σε χώρες με μεγαλύτερα lockdowns.

«Είναι καλό να υπάρχει εγρήγορση παρά εφησυχασμός και να υπάρχει αργότερα ένα πρόβλημα. Αν το δούμε σε απόλυτα μεγέθη οι αριθμοί είναι μικροί για αυτό δεν χρειάζεται πανικός», εξήγησε.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι ίκτερος, πυρετός, αλλαγή στο χρώμα των ματιών και του δέρματος, αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων και των ούρων, τάση για εμετό.

Εάν οι γονείς εντοπίσουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσιαλος: Η πιθανότερη αιτία της ηπατίτιδας είναι ένας αδενοϊός"

Ρωσία: Πρόστιμο στην Google για «fake news» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δικαστήριο στη Ρωσία επέβαλε στη μηχανή αναζήτησης Google της εταιρίας Alphabet πρόστιμο 11 εκατομμυρίων ρουβλίων (τουλάχιστον 126.000 ευρώ με την παρούσα ισοτιμία) για fake news σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για βίντεο στο YouTube που παρήγαγαν ουκρανικές ακροδεξιές ομάδες.

Η ρωσική υπηρεσία επιτήρησης των επικοινωνιών (Roskomnadzor) δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως λαμβάνει μέτρα προκειμένου να τιμωρήσει την Google για τη διασπορά «fake news» στο YouTube, και είχε προειδοποιήσει προηγουμένως την αμερικανική εταιρία ότι θα της επέβαλλε πρόστιμο αν δεν συμμορφωνόταν, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαμάχης με ξένες τεχνολογικές εταιρίες και ΜΜΕ για τον έλεγχο των πληροφοριακών ροών.

Η Google κρίθηκε ένοχη για διοικητικές παραβάσεις και καταδικάστηκε σε πρόστιμο 4 εκατομμυρίων και 7 εκατομμυρίων ρουβλίων σε δύο υποθέσεις, ανέφερε σήμερα το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας.

H Google δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε πως τα πρόστιμα έχουν σχέση με αυτό που η Μόσχα θεωρεί μετάδοση ανακριβών στοιχείων για τις απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων και τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, καθώς και για τη μετάδοση βιντεοκλίπ στο YouTube που παρήγαγαν ακροδεξιές οργανώσεις όπως το εθνικιστικό τάγμα Αζόφ.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί ειδική επιχείρηση για την αποστρατιωτικοποίηση και την “αποναζιστικοποίηση” της γειτονικής της χώρας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προέβαλαν σκληρή αντίσταση και η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις στη Μόσχα στην προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Η Ρωσία έχει μπλοκάρει ορισμένες ξένες εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβανομένου του Facebook και του Instagram της Meta Platforms, με τις εγχώριες εταιρίες να σχεδιάζουν να πάρουν ό,τι απέμεινε. Το YouTube, αν και υπό αυξανόμενη πίεση από τη ρωσική κυβέρνηση, παραμένει διαθέσιμο.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα πως υπάρχει και άλλη μία υπόθεση εναντίον της Google για μετάδοση βίντεο στο YouTube που καλούν για τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία, όπως ανέφερε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Πρόστιμο στην Google για «fake news» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία"

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων αντιυπερτασικoύ φαρμάκου

Παρτίδες του φαρμακευτικού προϊόντος ACCUPRON Δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο 5, 20 ή 40 mg/ tab ανακαλεί ο ΕΟΦ

Σύμφωνα με τον Οργανισμό αιτία είναι η υπέρβαση του ορίου της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης για την πρόσμιξη Ν-νιτροζο-κιναπρίλη (N-nitroso-quinapril).

“Η παρούσα Απόφαση εκδίδεται μετά τον καθορισμό του ορίου αποδεκτής πρόσληψης των 18ng/ημέρα για τη συγκεκριμένη πρόσμιξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και έχει ως σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της εταιρείας Pfizer Ελλάς Α.Ε. Η εταιρεία Pfizer Ελλάς Α.Ε., ως Κάτοχος Άδειας κυκλοφορίας, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ποιες παρτίδες ανακαλούνται

ertnews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων αντιυπερτασικoύ φαρμάκου"

Ουκρανία: «Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό»

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό, δήλωσε ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερεχόφ.

“Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη”, τόνισε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: «Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό»"

Σαγκάη: Παραμένουν οι αυστηροί περιορισμοί – Σε απόγνωση οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι

Οι αρχές της Σαγκάης ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι αυστηροί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ προς το παρόν, ακόμα και σε περιοχές που κατάφεραν να εκμηδενίσουν τη μετάδοση της COVID-19, παρατείνοντας την αγωνία πολλών κατοίκων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μήνα.

Αυτή η δυσοίωνη εκτίμηση, που ήλθε ως αποτέλεσμα της απρόσμενης αύξησης στον αριθμό των κρουσμάτων εκτός των περιοχών καραντίνας, έγινε ενώ υγειονομικοί αξιωματούχοι ενίσχυσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τις ελπίδες για κάποια επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής λέγοντας ότι οι τάσεις τις τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι η Σαγκάη είχε «ουσιαστικά περιορίσει τη μετάδοση».

Σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αξιωματούχος στην Τσονγκμίνγκ, μια νησιωτική περιοχή της Σαγκάης, δήλωσε ότι οι περισσότεροι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ, αν και έχουν καταγραφεί μηδενικά περιστατικά εκτός των περιοχών καραντίνας και το 90% των 640.000 κατοίκων περίπου επιτρέπεται, θεωρητικά, να βγουν από τα σπίτια τους.

«Για αυτούς που είναι σε περιοχές πρόληψης, πρέπει να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα γίνουν περιοχές ‘ελεύθερης μετακίνησης’», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Τζανγκ Τζιτόνγκ, αναφερόμενος σε γειτονιές που πληρούν τα κριτήρια για να επιτρέπεται στους κατοίκους να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους.

Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν κλειστά για τους καταναλωτές, τα οχήματα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς έγκριση και μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό επιτρέπεται να βγαίνει εκτός σπιτιού κάθε μέρα σε ορισμένα σημεία του Τσονγκμίνγκ, δήλωσε ο ίδιος. Η κεντρική περιοχή του Τζινγκάν, όπου διαμένουν σχεδόν 1 εκατ. άνθρωποι και βρίσκονται κάποια από τα πιο εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα της πόλης, ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιτρέπει πλέον σε κατοίκους να απομακρύνονται από τα συγκροτήματα κατοικιών τους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλων συναθροίσεων.

Οι κάτοικοι, που νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πίστεψαν ότι η ζωή τους ίσως αρχίζει να ανακτά τους κανονικούς της ρυθμούς, εμφανίζονται ολοένα και πιο απογοητευμένοι. «Δεν έχω πλέον τη δύναμη να παραπονεθώ για τα μέτρα που αλλάζουν από τη μία ημέρα στην άλλη», έγραψε κάτοικος του Τζινγκάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Και αυτό δεν είναι καν ένα πρόβλημα που αξίζει να αναφερθεί, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Σαγκάη».

Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε χθες βράδυ ένα βίντεο με τον έντονο διαπληκτισμό μιας κατοίκου του Τζινγκάν και τοπικού αξιωματούχου. Η κάτοικος ρωτούσε επανειλημμένως γιατί δεν μπορεί να βγει έξω ενώ ζει σε περιοχή όπου επιτρέπεται η έξοδος από την κατοικία, με τον αξιωματούχο να της δίνει συνεχώς την ίδια απάντηση: «Σας είπα, έχουμε προειδοποίηση». Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Η Σαγκάη κατέγραψε 15.861 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα κορονοϊού, τοπικής μετάδοσης, χθες συγκριτικά με 16.407 μία ημέρα νωρίτερα. Τα κρούσματα με συμπτώματα ανήλθαν στα 2.634, από τα 2.494. Αξιοσημείωτο είναι ότι καταγράφηκαν 441 νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές καραντίνας, από 390 μία ημέρα νωρίτερα. Σύμφωνα με τις αρχές, 8 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στη Σανγκάη λόγω της COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την τωρινή έξαρση να ανέρχεται σε 25, όλοι τους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαγκάη: Παραμένουν οι αυστηροί περιορισμοί – Σε απόγνωση οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι"

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδες γνωστού σπρέι μύτης

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ γνωστοποιεί ότι ανακαλούνται από την αγορά συγκεκριμένες παρτίδες του γνωστού φαρμακευτικού προϊόντος DEXA-RHINASPRAY-N N.SP.SU.MD για αποτελέσματα εκτός προδιαγραφών.

Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ γνωστοποίησε την ανάκληση των κάτωθι παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος DEXA-RHINASPRAY-N N.SP.SU.MD (0,028+0,1717)MG/ACTUATION, κατόπιν ενημέρωσης του Κατόχου Άδειας Κυκλοφορίας για αποτελέσματα εκτός προδιαγραφών που διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης σταθερότητας, ως προς την περιεκτικότητα σε ένα από τα δύο δραστικά συστατικά και τα προϊόντα αποικοδόμησής του, σε 2 παρτίδες προϊόντος.

Ο πίνακας με τις παρτίδες που ανακαλούνται

Η συγκεκριμένη Απόφαση εκδίδεται προληπτικά για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Η εταιρεία Opella Healthcare Greece, ως Κάτοχος Άδειας κυκλοφορίας, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Δείτε την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΦ για την ανάκληση των παρτίδων.

To DEXA-RHINASPRAY Ν είναι ένα ειδικό φάρμακο το οποίο έχει έντονη δράση χορηγούμενο τυπικώς σε περιπτώσεις εμμένουσας και σοβαρής ρινικής συμφορήσεως, για παράδειγμα σε αλλεργική ρινίτιδα ή χρόνια ρινίτιδα με συνοδό παραρρινοκολπίτιδα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδες γνωστού σπρέι μύτης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news