facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Πότε ξεκινάει το εμπάργκο σε λευκορωσικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της ΕΕ

Ο επίσημος αποκλεισμός του εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αναμένονται επίσης οι οικονομικές και ποινικές κυρώσεις κατά των εμπλεκομένων.

Όπως επιβεβαίωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες διπλωμάτες στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η απαραίτητη νομοθετική πράξη για το μέτρο αυτό κατά της Λευκορωσίας είναι έτοιμη. Την Παρασκευή θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στη συνέχεια θα λάβει την απόφαση μέσω της χρήσης της γραπτής διαδικασίας.

Με τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά στο γεγονός ότι οι αρχές της εν λόγω χώρας εξανάγκασαν σε προσγείωση στο Μινσκ μια πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα, η οποία επέβαινε επίσης στο αεροσκάφος, συνελήφθησαν. Η ΕΕ καταδίκασε την πράξη ως απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων και επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Εκτός από τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της ΕΕ, πρόκειται επίσης να επιβληθούν οικονομικές και ποινικές κυρώσεις κατά προσώπων και εγκαταστάσεων που εμπλέκονται στην αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, χρειάζεται όμως ακόμη κάποια προετοιμασία γι΄αυτό.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πότε ξεκινάει το εμπάργκο σε λευκορωσικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της ΕΕ"

Συζήτηση Δένδια με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη – Δυσαρέσκεια για τη στάση της Γερμανίας

Τις εξελίξεις στη Λιβύη συζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Κούμπις (Jan Kubis), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Εξέφρασα τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση της Γερμανίας για μη πρόσκληση σε συνάντηση Διάσκεψης του Βερολίνου. Συζητήσαμε και για τη συνεργασία με Ύπ. Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λιβύη» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας.

Νωρίτερα, ο  Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς που ανέλαβε το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε αναφέρει επί του συγκεκριμένου θέματος:

«Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα. Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συζήτηση Δένδια με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη – Δυσαρέσκεια για τη στάση της Γερμανίας"

Αμερικανικό χτύπημα κατά Τουρκίας: Ζητούν παρέμβαση για τις παραβιάσεις θρησκευτικής ελευθερίας και την Αγιά Σοφιά

Την παρέμβαση της Επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας (USCIRF) για την Τουρκία, ζητούν με επιστολή τους Αμερικανοί νομοθέτες.

Οι Γερουσιαστές John Sarbanes (D-Md.) και Gus Bilirakis (R-Fla.) ηγήθηκαν της ομάδας νομοθετών, συμπεριλαμβανομένων των Dina Titus, Charlie Crist, Chris Pappas, Nicole Malliotakis και Victoria Spartz, οι οποίοι καλούν την USCIRF να συνεργαστεί με παγκόσμιους εταίρους σε μία συνεχή και συντονισμένη προσπάθεια, ώστε η κυβέρνηση Ερντογάν να λογοδοτήσει για τις επανειλημμένες παραβιάσεις θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Παρά τη διεθνή καταδίκη, το κράτος της Τουρκίας συνεχίζει να εμπλέκεται σε χρόνιες, τρομερές, συστηματικές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου», ανέφεραν τα μέλη του συνεδρίου. «Επιπλέον, το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να απορρίπτει το νομικό καθεστώς και την ταυτότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Η αυστηρή επιστολή υποστήριξε ότι η Τουρκία που απορρίπτει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, παραβιάζει όχι μόνο την ελευθερία της συνείδησης, της πίστης και της θρησκείας για όλους τους Έλληνες Ορθόδοξους χριστιανούς πολίτες της Τουρκίας, αλλά και για τους 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως που εμπίπτουν στην πνευματική ηγεσία του ο Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ανέφερε επίσης τη μετατροπή του βυζαντινού καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τονίζοντας ότι «η κατάσταση της αυθαίρετης μετατροπής της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020 αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Οι σοβαρές παραβάσεις ενάντια σε ένα θρησκευτικό σύμβολο του επιπέδου του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριαρχείου μας πρέπει να έχουν σημαντικές συνέπειες», ανέφεραν οι νομοθέτες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανικό χτύπημα κατά Τουρκίας: Ζητούν παρέμβαση για τις παραβιάσεις θρησκευτικής ελευθερίας και την Αγιά Σοφιά"

Έρχεται νέο νομοσχέδιο: Αν δεν ανακυκλώνεις θα πληρώνεις

«Ένα σύγχρονο και συνεκτικό νομοθετικό», όπως το χαρακτήρισε το ΥΠΕΝ, πλαίσιο, που ενοποιεί τις διατάξεις για τη διαχείριση των αποβλήτων με εκείνες της ανακύκλωσης, τέθηκε από σήμερα και έως τις 10 Ιουνίου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας: «Στόχος μας είναι η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας. Το τρίπτυχο της δράσης μας εντοπίζεται στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στην αύξηση της ανακύκλωσης και εντέλει στη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν για ταφή».

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, «σε αυτήν την κατεύθυνση δημιουργούμε το κατάλληλο πλαίσιο για τη μείωση της σπατάλης τροφής και την ελάττωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 30% το 2030 σε σχέση με το 2022. Επιπροσθέτως, με το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω» οι πολίτες αντιλαμβάνονται πια το προσωπικό τους οικονομικό όφελος από την προστασία του περιβάλλοντος, με τη χρέωση χαμηλότερων δημοτικών τελών σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα και ανακυκλώνουν περισσότερο».

Με λίγα λόγια, αν δεν ανακυκλώνεις θα πληρώνεις. Κι όπως φαίνεται, το κίνητρο για να ανακυκλώνεις θα είναι η πληρωμή χαμηλότερων δημοτικών τελών. Αυτή η μικρή πρόταση κρύβει μεγάλη κουβέντα, αφού για να οργανωθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αλλάξουν υποδομές, νοοτροπίες και να καταρτιστούν στρατηγικές διαφορετικές για τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες, ενώ κανείς δεν ξέρει τον τρόπο με τον οποίο θα επιβάλλονται τα μέτρα των προστίμων σε όσους δεν ανακυκλώνουν ή παραβιάζουν τους κανόνες ανακύκλωσης.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκρέκας συζητώντας με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο, σε διαδικτυακό συνέδριο Επιμελητηρίου, ο οδικός χάρτης της κυκλικής οικονομίας θα έχει ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η κυβέρνηση εξασφάλισε περί τα 450 εκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμό με το υπουργείο Ανάπτυξης και την ΕΤΕπ, έτσι ώστε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ενσωματώσουν το μοντέλο της κυκλικής Οικονομίας».

Επιπλέον, όπως δήλωσε, «στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα εγγυοδοσίας γρήγορα με διαφάνεια και απόλυτη αποδοτικότητα» και πρόσθεσε ότι «είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε».

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου αντικαθίστανται το Μέρος Β’ του ν. 4042/2012 και ο ν. 2939/2001 από έναν ενιαίο νόμο, ο οποίος προάγει την ανακύκλωση σε βασικό εργαλείο πολιτικής στη διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή θεώρηση.

Βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου είναι η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, η αύξηση της ανακύκλωσης, η μείωση της υγειονομικής ταφής, καθώς και η βελτίωση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και την εποπτεία τους από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Ας δούμε σε κάποιους από τους στόχους που ακολουθούν και περιλαμβάνονται στο σχέδιο, τις παγίδες που κρύβονται.

Στο νέο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:

Ενσωματώνονται οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ανακύκλωση. Ειδικότερα, η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων θα ανέλθουν σε ποσοστό τουλάχιστον 55% το 2025, 60% το 2030 και 65% το 2035, ενώ η ανακύκλωση των συσκευασιών σε ποσοστό τουλάχιστον 65% το 2025 και 70% το 2030.

Προωθείται η χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων και βιοαποβλήτων.

Θεσπίζεται η υποχρεωτική χωριστή συλλογή, έως το 2024, των κλωστοϋφαντουργικών και των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων.

Επεκτείνεται η υποχρέωση, το αργότερο έως το 2023, οργάνωσης και λειτουργίας συστημάτων εγγυοδοσίας και στις συσκευασίες ποτών, αναψυκτικών και ροφημάτων από αλουμίνιο και γυαλί μίας χρήσης πλέον της ήδη θεσπισμένης, με τον ν.4736/2020, αντίστοιχης υποχρέωσης για τις πλαστικές φιάλες. σ.σ. Δηλαδή θα χρεωνόμαστε το κόστος της συσκευασίας και θα μας επιστρέφεται με την ανακύκλωσή της; Μάλλον αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος θα έχουμε τελικά, παρά όφελος, ειδικά στην αρχή που ο κόσμος δεν θα έχει εξοικειωθεί με τους κανονισμούς.

Με σκοπό την επέκταση της χωριστής συλλογής σε νέα ρεύματα αποβλήτων, όπως γεωργικά πλαστικά, στρώματα, έπιπλα, ρουχισμό, παιχνίδια, φάρμακα, αθλητικό εξοπλισμό, τίθεται η υποχρέωση στους παραγωγούς των προϊόντων αυτών για την οργάνωση και την προώθηση προς ανακύκλωση με την κάλυψη του σχετικού κόστους. σ.σ. Κι άλλο κόστος που θα το επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις. Πόσα ακόμα έξοδα να αντέξουν;

Θεσπίζεται στόχος μείωσης των αποβλήτων τροφίμων κατά 30% το 2030 σε σχέση με το 2022, ιδίως με την ενθάρρυνση της χρήσης αδιάθετων τροφίμων κατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση με την παροχή κινήτρων για τη δωρεά τους ή περαιτέρω με την προώθηση της χρήσης τους ως ζωοτροφή. Για τον σκοπό αυτόν, για μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων, υπεραγορές τροφίμων, ξενοδοχεία, μεγάλα εστιατόρια, επιχειρήσεις τροφοδοσίας κ.ά., γίνεται υποχρεωτική η τήρηση της ιεράρχησης των αποβλήτων και παρακολουθείται μέσω της συστηματικής καταγραφής των πλεονασμάτων τροφίμων. σ.σ. Νέα πρόστιμα στους παραβάτες δηλαδή και τρόποι διάθεσης των περισσευούμενων τροφίμων που κι αυτοί θα έχουν επιπλέον κόστος για την επιχείρηση, η οποία θα πρέπει να διαθέσει τις ποσότητες προς κατανάλωση, μέσα σε χρόνο στον οποίο θα είναι ακόμα κατάλληλες προς βρώση, να βρει τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς.

Από 1.1.2022 προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που αποτελούν μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων (όπως αποβλήτων κήπων, πάρκων και τροφίμων) υποχρεούνται να τα συλλέγουν χωριστά, προκειμένου με δική τους ευθύνη να οδηγηθούν προς ανακύκλωση με παράλληλη ελάφρυνση των δημοτικών τελών. Επίσης, προωθείται η υποχρεωτική αξιοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων σε μονάδες βιοαερίου ή κομποστοποίησης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες στην περιοχή. σ.σ. όλη αυτή η υποχρεωτικότητα πόσο τελικά όφελος θα έχει για τις επιχειρήσεις; σ.σ Αυτά τα πολυδιαφημιζόμενα δημοτικά τέλη ακόμα κι αν τα χαρίσουν εντελώς στις επιχειρήσεις δε φτάνουν τα έξοδα που θα έχουν για τη μεταφορά μόνο των αποβλήτων στην ανακύκλωση. Δεν μιλάμε καν για τα έξοδα αποθήκευσης και διαλογής πριν την μεταφορά των αποβλήτων, που πάλι οι επιχειρηματίες θα πληρώνουν!

Αναβαθμίζονται υποχρεωτικά οι εγκαταστάσεις διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών με προσθήκη σύγχρονου εξοπλισμού και θέσπιση των προδιαγραφών των ανακτώμενων υλικών, με ιδιαίτερη έμφαση στα πλαστικά, και υποχρεώνονται μια σειρά εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων να διαθέτουν σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης (όπως EMAS ή ISO 14001). σσ. Έξτρα χρήματα κι εδώ για εξοπλισμό.

Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εφαρμόσουν το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω», με τη χρέωση χαμηλότερων δημοτικών τελών σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο. Το συγκεκριμένο σύστημα θα καταστεί υποχρεωτικό για όλους τους Δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 20.000 από την 1η Ιανουαρίου 2028. σ.σ. Ποιος θα το παρακολουθεί το σύστημα στους Δήμους και πόσους πόρους και προσωπικό θα πρέπει οι Δήμοι να διαθέσουν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν;

Με σκοπό την αποτροπή από την ταφή, θεσπίζεται τέλος ταφής από 1η Ιανουαρίου 2022 ύψους 20 ευρώ/t, με σταδιακή αύξησή του στα 35 ευρώ/t έως το 2025, από 1η Ιανουαρίου 2026 σε 45 ευρώ/t, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2027 σε 55 ευρώ/t, το οποίο αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και αξιοποιείται για την ενίσχυση της ανακύκλωσης. σ.σ. Κι άλλοι πράσινοι φόροι!

Διασυνδέεται το Εθνικό Μητρώο Παραγωγού Αποβλήτων (ΕΜΠΑ) με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και άλλα συναφή μητρώα, με σκοπό τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής. σ.σ. Όλα σε ένα! Δεν θα μπορείς να ξεφύγεις από πουθενά.

Απλοποιείται και διευκολύνεται η δημιουργία Πράσινων Σημείων.

Εκσυγχρονίζονται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τη διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων.

Ενδυναμώνεται ο ρυθμιστικός και εποπτικός ρόλος του ΕΟΑΝ, με τη θεσμική και οικονομική του ενίσχυση.

Η δημόσια διαβούλευση εξελίσσεται στον σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/minenv/?p=12046

Αυτά είναι μόνο μερικά, από τα επερχόμενα τσουνάμι που περιμένουν την οικονομία νοικοκυριών, επιχειρήσεων, Δήμων και κράτους! Καλώς τα δεχθήκαμε!

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται νέο νομοσχέδιο: Αν δεν ανακυκλώνεις θα πληρώνεις"

«Είναι άδικο»: Απογοητευμένοι οι Βρετανοί τουρίστες από τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης Τζόνσον

Κουρασμένοι από τα ανάμικτα μηνύματα που λαμβάνουν, οι Βρετανοί τουρίστες στην Πορτογαλία αντέδρασαν με οργή και δυσπιστία στην απόφασή της κυβέρνησής τους να επιβάλει και πάλι καραντίνα στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτόν τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό, στη νότια Ευρώπη.

Επιδιώκοντας αγωνιωδώς να αποτινάξει τη μελαγχολική περίοδο της πανδημίας, ο Τζον Τζόις από το Νιουκάσλ έκλεισε διακοπές με την οικογένειά του στην ηλιόλουστη Πορτογαλία μόλις η Βρετανία πρόσθεσε τη χώρα αυτήν στη λεγόμενη «πράσινη λίστα» πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

«Όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα… μια αλλαγή από τον εγκλεισμό στο σπίτι», σχολίασε ο 44χρονος ενώ απολάμβανε την μπίρα του σε ένα εστιατόριο στην καρδιά της Λισαβόνας.

Όπως ο Τζόις, χιλιάδες άλλοι Βρετανοί έφτιαξαν τις βαλίτσες τους για να πάνε στην Πορτογαλία, τον μοναδικό τουριστικό προορισμό στη λίστα, από τον οποίο δεν θα χρειαζόταν να μπουν σε καραντίνα όταν θα επέστρεφαν στο σπίτι τους.

Όμως σήμερα η Βρετανία μετέταξε την Πορτογαλία στην «πορτοκαλί» λίστα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 και του κινδύνου που συνιστά η παραλλαγή του νέου κορονοϊού η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

«Είναι άδικο. Υπάρχουν οικογένειες που έφεραν τα παιδιά τους και άνθρωποι που έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους… και το άγχος που συνεπάγεται αυτό για όλους, εμού συμπεριλαμβανομένου», είπε ο Τζόις, εμφανώς ενοχλημένος.

Η Σαρλότ Τσεντλ, μια 22χρονη Αγγλίδα, προέτρεψε την κυβέρνηση «είτε να απαγορεύσει τελείως τα διεθνή ταξίδια, είτε να μεταφέρει σωστά τα μηνύματά της στον κόσμο».

«Είναι βλακώδες», σχολίασε η νεαρή, η οποία θα χρειαστεί να μείνει σε 10ημερη καραντίνα μετά την επιστροφή της στο σπίτι της.

«Κάναμε μια προσπάθεια και εξεταστήκαμε σε ιδιωτικό εργαστήριο… Πληρώσαμε τα πάντα, κάναμε τα πάντα για να είμαστε ασφαλείς», πρόσθεσε.

Στην Πορτογαλία έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί. Η κυβέρνηση ωστόσο επικρίθηκε επειδή επέτρεψε σε χιλιάδες Άγγλους φιλάθλους να κάνουν πάρτι στο Πόρτο, οι περισσότεροι χωρίς να φορούν μάσκες, με την ευκαιρία του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, την περασμένη εβδομάδα.

Ορισμένοι ντόπιοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι θα εκτοξευθεί ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19. Σήμερα στην Πορτογαλία ανακοινώθηκαν 769 νέα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι καταγράφηκε η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τις αρχές Απριλίου.

Το σύνολο των κρουσμάτων βρίσκεται στα 851.031. Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης συνιστά τεράστιο πλήγμα για τον τουριστικό τομέα της Πορτογαλίας, ο οποίος καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

«Δεν είναι καλή είδηση για τις επιχειρήσεις, όμως σταδιακά θα ανακάμψουμε. Ή τουλάχιστον, το ελπίζω επειδή η οικονομία μας πέφτει», είπε η διευθύντρια εστιατορίου Άνα Πάουλα Γκόμες. Ο επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων στην περιοχή του Αλγκάρβε, Ελιντερίκο Βιέγκας, είπε ότι η απόφαση της Βρετανίας θα πλήξει τον τομέα «σαν ψυχρολουσία».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Είναι άδικο»: Απογοητευμένοι οι Βρετανοί τουρίστες από τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης Τζόνσον"

Προκλητική ρητορική από Τσελίκ: Οι διαφορές δε λύνονται με γαλλικά πλοία στην Αν. Μεσόγειο

Ο Τσελίκ με προκλητική ρητορική τοποθετήθηκε στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, λέγοντας πως «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν επέδειξε την αγένεια που έδειξε στην Άγκυρα».

Επίσης, αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως κακώς έφερε τα ελληνοτουρκικά ζητήματα στην Ευρώπη. «Τα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να λυθούν μεταξύ των δύο χωρών και η Ευρώπη δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί.»

«Οι διαφορές της ΑΟΖ που προέκυψαν δε μπορούν να λυθούν με την παρουσία γαλλικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις από την πλευρά της Ελλάδας.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τονίζει ότι Αθήνα και Άγκυρα πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητική ρητορική από Τσελίκ: Οι διαφορές δε λύνονται με γαλλικά πλοία στην Αν. Μεσόγειο "

Αποτελεσματικός ο συνδυασμός εμβολίων AstraZeneca και BioNTech/Pfizer σύμφωνα με έρευνα

Κανένα μειονέκτημα σε αποτελεσματικότητα και σε ανεκτικότητα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν διαπιστώθηκε με τον συνδυασμό του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 με το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βερολίνου Charité.

Η έρευνα αφορά τον εμβολιασμό με AstraΖeneca για την πρώτη δόση και με BioNTech/Pfizer για τη δεύτερη, με χρονική απόσταση 10-12 εβδομάδων μεταξύ των δύο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο συνδυασμός είναι καλά ανεκτός, ενώ προκαλεί ανοσοαπόκριση ανάλογη με αυτή του εμβολιασμού με δύο δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer.

Η έρευνα διενεργήθηκε κατόπιν σύστασης της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τις περιπτώσεις εμφάνισης σπάνιων, αλλά σοβαρών επιπλοκών μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποτελεσματικός ο συνδυασμός εμβολίων AstraZeneca και BioNTech/Pfizer σύμφωνα με έρευνα"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Παρασκευή

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στα βορειοανατολικά ορεινά προβλέπονται τοπικοί όμβροι τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο ανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στα ηπειρωτικά θα φθάσει κατά τόπους τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα νοτιοανατολικοί, με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στα ανατολικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους στα ορεινά. Στα υπόλοιπα, γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές και τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 και στη Θράκη έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και από το μεσημέρι στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι από νωρίς το μεσημέρι στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Παρασκευή"

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Αίγιο - Αισθητός και στην Αττική

Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:06 το απόγευμα της Πέμπτης στο Αίγιο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος ήταν 51 χλμ και η τοποθεσία 13 χλμ βορειοδυτικά των Καλαβρύτων και έγινε αισθητός στην Αττική.  Σημειώνεται πως η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν 4,6 Ρίχτερ, το εστιακό βάθος ήταν 27 χλμ, και 13 χλμ νοτιοδυτικά του Αιγίου. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ο σεισμός είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη διάρκεια. 

seismos_-_aigio
 
Στο μεταξύ καθησυχαστικός εμφανίσθηκε μιλώντας στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε το εστιακό βάθος είναι τέτοιο ώστε να μην αναμένονται τόσο συνέπειες στην επιφάνεια (ζημιές), ενώ και η μετασεισμική ακολουθία δεν αναμένεται ότι θα είναι αισθητή. Η περιοχή που έδωσε την δόνηση είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Αίγιο - Αισθητός και στην Αττική"

Θεσσαλονίκη: Θετική στον κορονοϊό ανεμβολίαστη αναισθησιολόγος – «Δεν θα ήθελα να κάνω το εμβόλιο»

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε μια ανεμβολίαστη αναισθησιολόγος που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό λίγο πριν ξεκινήσει ένα χειρουργείο το περασμένο Σάββατο στο νοσοκομείο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης.

Η αναισθησιολόγος δεν ένιωθε καλά και υποβλήθηκε σε τεστ κορονοϊού το οποίο βγήκε θετικό.

Σε επικοινωνία του Live News με την αναισθησιολόγο, η ίδια σημείωσε: «Δεν είμαι η μοναδική που δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Δεν είμαι η μοναδικός γιατρός που βρέθηκα θετικός και είμαι από τους γιατρούς που προσέχω. Είμαι από τους γιατρούς που έρχομαι συνέχεια σ’ επαφή με θετικούς ασθενείς και δεν τους ζητάω να εμβολιαστούν για να τους βάλω χειρουργείο».

Και συμπλήρωσε… «Κι αυτό το πράγμα ότι εξαιτίας μου κλείσανε χειρουργεία και ‘πάγωσαν’ τα χειρουργεία, πόσο τραγικά ψέματα μπορούν να πουν; Ντρέπομαι γι’ αυτούς που το κάνουν γιατί εκεί που μας χειροκροτούν ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να κάνει το σώμα του ό,τι θέλει. Εγώ είμαι απ’ αυτούς που δε θα ήθελα να κάνω το εμβόλιο, τουλάχιστον για τώρα. Υπάρχουν λόγοι και προσωπικοί και υγείας. Δεν είμαι κατά (σ.σ. του εμβολίου). Ο κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του θ’ αποφασίσει, θα σκεφτεί και θα κάνει ό,τι νομίζει ότι είναι καλό για τον εαυτό του και την οικογένεια του».

Ο Πέτρος Κετικίδης, αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Γ. Γεννηματάς τόνισε: «Το μεσημέρι ένιωσε μια αδιαθεσία. Πήγε έκανε εξετάσεις rapid test, βρέθηκε θετική. Έκανε και μοριακό έλεγχο και απομακρύνθηκε στο σπίτι της».

Η χειρουργική αίθουσα άμεσα εκκενώθηκε και απολυμάνθηκε ενώ οι 3 υγειονομικοί που ήρθαν σ’ επαφή με την αναισθησιολόγο εξακολουθούν να υποβάλλονται σε διαδοχικά τεστ και όλοι είναι αρνητικοί.

Καμπανάκι από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ

Προβληματισμός ωστόσο υπάρχει για το γεγονός πως η συγκεκριμένη υγειονομικός παραμένει ανεμβολίαστη όπως άλλωστε και το 20% των εργαζομένων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

«Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου. Είναι επικίνδυνο και θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Δεν προστατεύουν μόνο τους ασθενείς, προστατεύουν και τον εαυτό τους», λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ.

«Στο νοσοκομείο υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό συναδέλφων 80% που έχε εμβολιαστεί και γιατροί και νοσηλευτές».

Με αφορμή το περιστατικό, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος απηύθυνε κάλεσμα στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν.

«Οι υγειονομικοί θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί εδώ και καιρό. Μάλιστα στα περισσότερα νοσοκομεία υπήρχε και δεύτερο εμβολιαστικό κύμα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει άνθρωπος που να ήθελε να εμβολιαστεί και δεν μπορούσε. Και τώρα μπορεί και πρέπει».

Η εν λόγω αναισθησιολόγος τους τελευταίους 5 μήνες εργάζεται ως συμβασιούχος στο Γεννηματάς ενώ στο πρώτο κύμα εργαζόταν ως ειδικευόμενη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, τα χειρουργεία συνεχίστηκαν κανονικά στις υπόλοιπες αίθουσες της ορθοπεδικής με τους γιατρούς να χειρουργούν μέχρι τις 3 το πρωί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Θετική στον κορονοϊό ανεμβολίαστη αναισθησιολόγος – «Δεν θα ήθελα να κάνω το εμβόλιο»"

Κορωνοϊός: Στα 1.239 τα νέα κρούσματα - 476 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.239, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 406.751 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 33 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.779 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.184 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 476 (61.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.473 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145 (ημερήσια μεταβολή -26.77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 186 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Η γεωγραφική κατανομή των 1.239 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

56 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

74 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

26 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

75 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

185 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

83 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

125 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

148 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. 'Αρτας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

7 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμα

2 κρούσματα στην Π.Ε Έβρου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ζακύνθου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλλονίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

14 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου

9 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

5 κρούσματα στην Π.Ε Χίου

71 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.239 τα νέα κρούσματα - 476 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι"

Θεσσαλονίκη: «Θα μπορούσε να μείνει ανάπηρη» – Ξεσπά η μητέρα της 13χρονης που ξυλοκοπήθηκε από συμμαθήτριά της

Στο νοσοκομείο βρέθηκε μια 13χρονη μαθήτρια, όταν μια συνομήλικη κοπέλα της επιτέθηκε με πρωτοφανή αγριότητα για μία παρεξήγηση. Η μητέρα της ξεσπά λέγοντας ότι θα μπορούσε να μείνει ανάπηρη.

Η νεαρή κοπέλα σε κατάσταση σοκ με σημάδια στο πρόσωπο και κολάρο στο λαιμό από τα απανωτά χτυπήματα που δέχτηκε προσπαθεί να συνέλθει.

Η μητέρα της 13χρονης μιλάει στο Live News και περιγράφει σκέψεις, συναισθήματα και ανησυχίες για την επόμενη μέρα. Για το παιδί της και όλα τα υπόλοιπα που όπως μας λέει θα μπορούσαν να ήταν στη θέση της κόρης της.

«Δεν είναι ότι τη χτυπούσε με μπουνιές στα χέρια και στα πόδια. Ήταν χτυπήματα καθαρά στο κεφάλι. Δεν ξέρω τι φταίει. Φταίει το σπίτι; Φταίει ο έξω κόσμος; Από αυτά που βλέπουνε, από αυτά που ακούνε, από τους ανθρώπους που συναναστρέφονται;» αναφέρει η μητέρα της 13χρονης.

Την κάλεσε να λύσουν την παρεξήγηση

Η περιπέτεια της κόρης της ξεκίνησε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής. Η 13χρονη έκλεισε ραντεβού με μία συμμαθήτριά της για να λύσουν παρεξήγηση που είχαν, αλλά όταν έφτασε πίσω από το δημαρχείο Ευόσμου, βρέθηκε περικυκλωμένη.

«Έγινε μία παρεξήγηση με μία κοπέλα και εκείνη έβαλε μια τρίτη να χτυπήσει την κόρη μου. Είναι ένα απλό χτύπημα που μπορεί να σου φέρει την καταστροφή. Αυτό είναι που με εξοργίζει περισσότερο. Θα μπορούσε να μείνει ανάπηρη με τα χτυπήματα στο κεφάλι» λέει η μητέρα.

Η μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου αρχίζει να δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο στο κεφάλι και δεν υπάρχει κανείς κοντά για να την δει και να την ακούσει…

«Ό,τι και να έχει γίνει δεν το κάνεις αυτό. Είτε έχεις δίκαιο, είτε άδικο. Δεν σηκώνεις χέρι. Ιδίως σε παιδί, γιατί και αυτή παιδί είναι, δεν είναι μεγάλη κοπέλα. Το τηλεφώνημα για να κλείσουν ραντεβού έγινε την Παρασκευή, το σκηνικό έγινε την Κυριακή, άρα ξέρανε πολύ καλά τι θα κάνουνε, προμελετημένο ήταν όλο».

Κάποια στιγμή η 13χρονη κατάφερε να ξεφύγει και να απομακρυνθεί. Ειδοποίησε την μητέρα της και εκείνη την πήγε σε νοσοκομείο.

«Τραμπουκίζει αρκετά παιδιά»

«Πολύ φοβάμαι ότι η συγκεκριμένη κοπέλα που χτύπησε την κόρη μου, επειδή έψαξα να μάθω τι παιδί είναι, είναι παιδί που δημιουργεί συνέχεια τέτοια θέματα. Πουλάει τσαμπουκά. Τραμπουκίζει αρκετά παιδιά και δηλώνει ότι πάει πολεμικές τέχνες. Ακόμα ένας παραπάνω λόγος για να έχει πειθαρχεία» τονίζει εξοργισμένη η μητέρα.

Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, η μητέρα της πηγαίνει σε αστυνομικό τμήμα και καταθέτει μήνυση.

«Όταν τη ρώτησα πώς τη χτύπησε ακριβώς, μου είπε «Μαμά δε θυμάμαι από όλη την ένταση, ένιωσα τον αυχένα μου να ταρακουνιέται». Από τις μπουνιές της έγιναν όλα αυτά. Όταν γίνει καλά βέβαια, θα φοβάμαι να την αφήνω έξω, αν και πιστεύω πως δεν θα την πλησιάσει ξανά η άλλη κοπέλα μετά τη μήνυση».

Αυτό το αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μικρών παιδιών στη Θεσσαλονίκη, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ανάλογα επεισόδια σε ολόκληρη τη χώρα που προκαλούν έντονο προβληματισμό…

«Έχω κινηθεί νομικά, έχει γίνει μήνυση, αύριο έχουμε ιατροδικαστή. Το παιδί ευτυχώς είναι καλά τώρα, βέβαια ο αυχένας της έχει θέμα, είναι με κολάρο και έχει κάτι ζαλάδες. Θα λείπει για μία εβδομάδα από το σχολείο»

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθούν όλα όσα προηγήθηκαν πριν την άγρια επίθεση, με τη 13χρονη να προσπαθεί να συνέλθει σωματικά και κυρίως ψυχολογικά.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: «Θα μπορούσε να μείνει ανάπηρη» – Ξεσπά η μητέρα της 13χρονης που ξυλοκοπήθηκε από συμμαθήτριά της"

Χωρίς κομματικά ψηφοδέλτια οι εκλογές στα πανεπιστήμια

Ενιαίο ψηφοδέλτιο θα συγκροτείται πλέον για τις φοιτητικές εκλογές. Πρόκειται για ρύθμιση με την οποία το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να αποδυναμώσει το κομματικό στίγμα της εκπροσώπησης των φοιτητών στα ΑΕΙ. 

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, χθες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ανέφερε ότι στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα υπάρχει η πρόβλεψη για ενιαίο ψηφοδέλτιο φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές, σημειώνοντας ότι «θα γίνουν εκτενείς συζητήσεις με κόμματα, φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα». Η ρύθμιση είναι προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. και αναμένεται να αποχρωματίσει κομματικά τις φοιτητικές εκλογές. Μεταξύ των πιθανών θετικών επιπτώσεών της είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος της μεγάλης μερίδας των φοιτητών για να ψηφίσουν, οι οποίοι τώρα απέχουν – τα ποσοστά της αποχής ετησίως κινούνται πάνω από 50%. Αλλωστε, ζητούμενο είναι η φοιτητική συμμετοχή στις διαδικασίες των ΑΕΙ. Ομως, για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών στα διοικητικά όργανα των ΑΕΙ υπάρχει ήδη νομοθετική πρόβλεψη για ενιαίο ψηφοδέλτιο.

«Η ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση ενιαίου ψηφοδελτίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μέτρο το οποίο θα μειώσει την επιρροή των κομματικών παρατάξεων στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων, καθώς αν συνδυαστεί και με την πολυπόθητη ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν απλοί και ανένταχτοι φοιτητές στα όργανα διοίκησης της σχολής τους, ο σκοπός των οποίων είναι κυρίως ακαδημαϊκός και όχι κομματικός», δήλωσε χθες στην «Κ» ο Βασίλης Αποστολόπουλος, φοιτητής στο Παν. Δυτικής Αττικής και επικεφαλής της Πανελλήνιας Ανεξάρτητης Κίνησης Σπουδαστών – ΠάΝΚΣ. Και ο ίδιος πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι το φοβικό υπουργείο Παιδείας δεν θα συγκρουστεί με το κατεστημένο, δεν θα εφαρμόσει ούτε αυτό το μέτρο στα πανεπιστήμια για να μην περιορίσει τη δυναμική και του δικού του κομματικού μηχανισμού στα πανεπιστήμια, δηλαδή της ΔΑΠ. Εξάλλου, παρόμοια ρύθμιση νομοθετήθηκε και επί Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα διοικητικά όργανα των ΑΕΙ». 

Ως προς την πανεπιστημιακή αστυνομία, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι «να δώσουμε σε φοιτητές και καθηγητές το αναβαθμισμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αξίζει. Χρόνια στη χώρα υπάρχει μια παθογένεια. Υπάρχουν συγκεκριμένες εστίες παραβατικότητας σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια. Δεν είναι οριζόντιο το θέμα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι όλες οι λύσεις μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει.

Η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι ήδη πολλά πανεπιστήμια εκπονούν σχέδια ασφαλείας και έχουν στείλει προτάσεις στο υπουργείο. Θα προβλέπεται ελεγχόμενη είσοδος των φοιτητών στα ιδρύματα και στις σχολές. «Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τα ίδια τα πανεπιστήμια να μπει μια τάξη προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας», υπογράμμισε.

Αξιολόγηση

Ως προς την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως από τη νέα σχολική χρονιά. «Θα γίνει σε δύο στάδια. Πρώτα η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου και σε δεύτερη φάση η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία θα έχει καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα και θα “κουμπώνει” με την επιμόρφωσή τους», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, σημείωσε ότι τα θετικά αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν θα συνοδεύονται με οικονομικής φύσεως επιβράβευση στους εκπαιδευτικούς.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς κομματικά ψηφοδέλτια οι εκλογές στα πανεπιστήμια"

Αποζημίωση λόγω βλάβης από εμβόλιο: Μπορούν ή όχι να την διεκδικήσουν οι πολίτες;

Τι ισχύει βάση της πρόσφατης απόφασης του ΣΤΕ; Μπορεί να εφαρμοστεί με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού; To newsit.gr παρουσιάζει δύο διαφορετικές νομικές απόψεις για ένα ζήτημα που έχει κάνει  ήδη την εμφάνισή του στη δημόσια σφαίρα.

Πριν από λίγο καιρό η μοναδική στα ελληνικά δεδομένα απόφαση του ΣτΕ για ζητήματα δημόσιας υγείας, άνοιξε το δρόμο για αξίωση αποζημίωσης από το κράτος μετά από βλάβη στην υγεία, η οποία προκλήθηκε από παρενέργειες εμβολίου.

Την ίδια ώρα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ήδη κατονομάσει πέντε περιπτώσεις θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με Astrazeneca (με τις δύο από αυτές να έχουν οδηγήσει σε θάνατο) ενώ μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 1.500 κίτρινες κάρτες σχετικά με παρενέργειες από εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, έχουν ανοιχθεί στο ΕΟΦ.

H απόφαση του ΣτΕ κάνει λόγο ρητώς για αποζημίωση που δικαιούνται από το κράτος: «όσοι πάθουν αποδεδειγμένα βλάβη στην υγεία τους από εμβόλιο». Οι παθόντες μπορούν να ζητήσουν «υλική» αλλά και «ηθική αποκατάσταση» από το κράτος: «με βάση συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις» όταν συντρέχουν προϋποθέσεις, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το Α’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πρόκειται για την απόφαση του ΣτΕ 622/2021 Α’ Τμ. (Ευθύνη προς αποκατάσταση ηθικής βλάβης από νόμιμη πράξη εμβολιασμού – Ερμηνεία άρθρου 73 ΚΔΔ). Με δύο λόγια: πλέον το ΣτΕ δέχεται ότι ο παθών από παρενέργειες εμβολίου έχει αξιώσεις προκειμένου να λάβει από το δημόσιο αποζημίωση όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις. 

Και ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις;

1) Η βλάβη της υγείας πρέπει να αποδεικνύεται, ότι οφείλεται στο εμβόλιο.

2) Ο εμβολιασμός οφείλει να είναι νόμιμος και να γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αν με αυτές τις προϋποθέσεις ο πολίτης έχει υποστεί βλάβη στην υγεία του μπορεί να στραφεί κατά του κράτους, ζητώντας αποζημίωση με βάση τα άρθρα 4, 5 και 25 του συντάγματος αναλογικά και με όσα θεσπίζει και ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 932).

Τι προηγήθηκε της απόφασης

Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι αυτή η μοναδική μέχρι στιγμής για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση του ΣτΕ, εκδόθηκε με αφορμή τα εμβόλια κατά της covid 19. Στην πραγματικότητα όμως, η απόφαση ήρθε μετά από τον πολυετή δικαστικό αγώνα μιας μητέρας, της οποίας το παιδί μετά από τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο MMR ΙΙ (σ.σ το τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς), νόσησε από πανεγκεφαλίτιδα, μια σπανιότατη παρενέργεια του εμβολίου (της τάξης του 1:1.000.000) με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. 

Η όλη υπόθεση δεν ξεκίνησε από το ΣτΕ, αλλά από το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών προ ετών. Αρχικά, η μητέρα έχασε την υπόθεση στο διοικητικό Εφετείο και τότε προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο παρέπεμψε εκ νέου την υπόθεση στο Εφετείο. Η υπόθεση της προσφυγής της μητέρας δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα. Πρόκειται λοιπόν για μια απόφαση που συνέπεσε χρονικά με το μαζικό εθνικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

«Είναι μια απόφαση που δύσκολα θα εφαρμοστεί στα covid εμβόλια»

O δικηγόρος Νίκος Παπαδάτος, ο οποίος εξειδικεύεται στο αστικό δίκαιο και συγκεκριμένα στις υποθέσεις που έχουν να κάνουν με ιατρική ευθύνη, εξηγεί στο newsit.gr γιατί κατά την άποψη του, η συγκεκριμένη απόφαση δύσκολα θα βει εφαρμογή στα εμβόλια κατά του κορονοϊου. 

Όπως μας λέει ο ίδιος: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα μιας εντελώς διαφορετικής περίπτωσης εμβολίου. Στην περίπτωση της παρεγκεφαλίτιδας μιλάμε για παρενέργεια από εμβόλιο δοκιμασμένο για καιρό που το κοινό το έκανε ευρέως. Στην πανδημία, με το επιχείρημα του κινδύνου της δημόσιας υγείας, δεν υπήρξε το περιθώριο των επί μακρόν δοκιμών και μελετών. Αυτό όμως είναι γνωστό και αποδεκτό από την αρχή.  Η γνώμη μου είναι πως εν μέσω πανδημίας, οι όποιες ελάχιστες παρενέργειες έχουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπροστά στον τεράστιο κίνδυνο της πανδημίας,  δύσκολα θα μπορούν να στοιχειοθετήσουν ευθύνες.

Αυτή τη στιγμή, οι πολίτες που δηλώνουν συμμετοχή στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ‘υπογράφουν’ μια συναίνεση με το κράτος. Οι πολίτες δεν υποχρεώνονται για τον εμβολιασμό τους και κατά κάποιο τρόπο αποδέχονται έτσι και τον κίνδυνο των παρενεργειών. Συνοπτικά, πιστεύω  ότι η λογική του δικαστηρίου μπροστά σε αυτές τις αποφάσεις θα είναι ότι έχασαν για παράδειγμα της ζωή τους τρεις πολίτες, αλλά την ίδια στιγμή σώθηκαν χιλιάδες άλλοι. Τα θέματα της υγείας είναι στατιστικά. Η επιδημιολογία είναι μια καθαρά στατιστική επιστήμη και έτσι θα την αντιμετωπίσει και το δικαστήριο. Είναι πολύ πιθανό το γενικό πνεύμα να είναι πως σε μια κατάσταση πολέμου υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες». 

Ο κ. Παπαδάτος, βάζει στην κουβέντα και την εξής παράμετρο: όντως κάποιος πολίτης μπορεί να ισχυριστεί στο δικαστήριο ότι η σύσταση για εμβολιασμό από το κράτος δεν είναι πια μια…χαλαρή συμβουλή, αλλά μια ισχυρή προτροπή ενώ έχει ανοίξει ήδη και η κουβέντα περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού συγκεκριμένων ομάδων.  Όπως όμως μας εξηγεί ο ίδιος:  « στην πραγματικότητα η νομολογία, το δίκαιο και συνολικά τα δικαιώματα των πολιτών έχουν γίνει πια εν μέσω πανδημίας πολύ ρευστά ως έννοιες. Για παράδειγμα, πια συζητείται μια εταιρεία να έχει το δικαίωμα να απολύσει έναν υπάλληλο της ο οποίος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. Η ευρωπαϊκή νομολογία αλλάζει κατεύθυνση λόγω πανδημίας. Εδώ και ένα χρόνο είναι επίσης νόμιμο στο πλαίσιο της πανδημίας, να ζούμε μια καθημερινότητα γεμάτη στερήσεις, να εκχωρούμε προσωπικά δεδομένα στο κράτος κ.ο.κ».

Στο δια ταύτα όμως, μπορεί ένας πολίτης ή οι συγγενείς του να πατήσουν στην παραπάνω απόφαση του ΣτΕ για να διεκδικήσουν αποζημίωση σε περίπτωση βλάβης ή θανάτου από εμβόλιο κατά του κορονοϊού; Η απάντηση του κου Παπαδάτου είναι η εξής: «Ναι. Αυτή την πρόσφατη  απόφαση θα επικαλεστεί ένας πολίτης, χρησιμοποιώντας μάλιστα το επιχείρημα ότι η Πολιτεία ενέκρινε τον εμβολιασμό, με το Astrazeneca π.χ, και συνέχισε τον εμβολιασμό, αποδεχόμενο την επικινδυνότητα για θρομβώσεις». 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αξίωση για αποζημίωση από την φαρμακευτική εταιρεία από το εμβόλιο της οποίας υπέστη βλάβη ένας πολίτης, θα πέσει στο κενό. Κι αυτό, γιατί για να παραδώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα εμβόλια τους, οι φαρμακευτικές εταιρείες ζήτησαν και πέτυχαν ασυλία από ποινικές και αστικές ευθύνες σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση από τυχόν παρενέργειες των σκευασμάτων τους, μετακυλώντας έτσι την ευθύνη στα κράτη.

Όπως πάντως τονίζει ο κ. Παπαδάτος, αν κάποιος κερδίσει μια τέτοια απόφαση, ρεαλιστικά μιλώντας θα του πάρει πολύ χρόνο, ενώ ο δικηγόρος αναφέρεται επίσης και στην πολύ μικρή εμπειρία που έχουν τα ελληνικά δικαστήρια από τέτοιες περιπτώσεις. Όπως το θέτει ο ίδιος: «Οι Έλληνες δικαστές δεν γνωρίζουν από ιατρική και στα δικαστήρια απλώς ακούνε όποιον… πει τα περισσότερα. Στην Αμερική αλλά και σε άλλες χώρες, οι δικαστές που δικάζουν υποθέσεις ιατρικής αμέλειας εξειδικεύονται στο αντικείμενο από τη σχολή της νομικής ήδη, αναλαμβάνοντας δια βίου αυτό το πόστο (σ.σ να δικάζουν δηλαδή μόνο ανάλογου περιεχομένου υποθέσεις). Στην Ελλάδα, οι δικαστές παίρνουν αποφάσεις για ζητήματα ιατρικής αμέλειας, για τροχαία, για διαζύγια κ.ο.κ.».

«Η απόφαση του ΣΤΕ δημιουργεί νομολογιακό προηγούμενο»

Ο δικηγόρος Γιώργος Μπουλούκος, επί σειρά ετών αντιπρόεδρος και σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έχει διαφορετική άποψη από αυτή του κου Παπαδάτου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο newsit.gr: «πατώντας στην ιστορικής σημασίας απόφαση του ΣτΕ, οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν πια αγωγή για αστική ευθύνη του δημοσίου και στις περιπτώσεις των παρενεργειών από εμβόλια κατά της covid 19. Η απόφαση αυτή δημιουργεί δηλαδή νομολογιακό προηγούμενο. Θα γίνεται εφεξής επίκληση σε αυτή την απόφαση. Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα αποδεικνύεται η αιτιώδης συνάφεια της παρενέργειας του εμβολίου με την  βλάβη υγείας ή το θάνατο. Ειδικά σε περίπτωση θανάτου ενός πολίτη, από παρενέργεια του εμβολίου, σαφώς και οφείλεται αποζημίωση σε μια οικογένεια για αυτή την τεράστια απώλεια. Η όποια καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης δεν πρέπει να λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι οι δικαστικές διαδικασίες στην Ελλάδα είναι χρονοβόρες, από την άλλη οι πολίτες θα πρέπει να διεκδικούν το δίκιο τους. Να σημειώσουμε  μάλιστα, ότι πια υπάρχει και αυξανόμενη πίεση από το κράτος για εμβολιασμό. Το ίδιο το κράτος όμως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της συλλογής πληροφοριών σε σχέση με τους εμβολιαζόμενους πολίτες».

Ο κ. Μπουλούκος τονίζει επίσης πως ειδικά για παράδειγμα στην περίπτωση της 44χρονης Γλυκερίας από την Κρήτη, αλλά και των υπόλοιπων περιπτώσεων, από τη στιγμή που αυτές έχουν κατονομαστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ότι σχετίζονται δηλαδή με παρενέργεια από το εμβόλιο της Astrazeneca, τότε μετά από αυτή τη δημόσια παραδοχή θα πρέπει το κράτος να προχωρήσει σε αποζημιωτική διαδικασία σε αυτούς τους πολίτες. 

«Η αποζημίωση βαραίνει το κράτος γιατί αυτό ανέλαβε την ευθύνη, την προμήθεια και στη συνέχεια και την επιχείρηση του ασφαλούς εμβολιασμού των πολιτών. Ανέλαβε ακόμα και την παροχή όλων εκείνων των εγγυήσεων ότι ο εμβολιαζόμενος στο βαθμό του δυνατού δεν θα υποστεί κάτι» λέει χαρακτηριστικά ο κος Μπουλούκος και συνεχίζει: «Την ευθύνη για το γεγονός ότι τα εμβόλια έχουν προσωρινές άδειες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, την ανέλαβαν τελικά τα κράτη. Όταν με αυτή την ένταση και την πίεση οδηγούν την κούρσα του εμβολιασμού  έχουν και την ευθύνη». 

Καταλήγοντας, ο κος Μπουλούκος σημειώνει ότι ένα βασικό, ισχυρό επιχείρημα ενός πολίτη που θα διεκδικήσει το δίκιο του στα δικαστήρια είναι το εξής: δόθηκε η δυνατότητα να κρίνει ο πολίτης αν θα πρέπει να εμβολιαστεί  ή όχι και αν διατρέχει κάποιο κίνδυνο; Όπως το θέτει ο  κος Μπουλούκος: «Οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν επαρκώς για τους κινδύνους, ούτε λαμβάνει κάποιος ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα δυσάρεστα γεγονότα.  Ειδικά η 44χρονη δεν ανήκει καν στο ηλικιακό group που έπρεπε να εμβολιαστεί πάση- θυσία ενώ και σε άλλες χώρες οι συστάσεις για μη εμβολιασμό σε γυναίκες αυτής της ηλικίας με αυτό το εμβόλιο, λόγω περιστατικών θρομβώσεων, ήταν ισχυρές».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση λόγω βλάβης από εμβόλιο: Μπορούν ή όχι να την διεκδικήσουν οι πολίτες;"

Πειραιάς: Ταξιδιώτες απομάκρυναν τους... επαγγελματίες συνδικαλιστές που εμπόδιζαν τον απόπλου

Μια «γεύση» από το δικό τους... φάρμακο πήραν σήμερα το πρωί στον Πειραιά τα μέλη αριστερών συλλογικοτήτων, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Για πρώτη, ίσως, φορά, οι περίπου... 10-20 «επαγγελματίες» συνδικαλιστές, με τις χαρακτηριστικές κόκκινες σημαίες, που εμπόδιζαν τον απόπλου των καραβιών, ήρθαν αντιμέτωποι με οργισμένους ταξιδιώτες, οι οποίοι δεν άντεξαν την ταλαιπωρία και την πολύωρη αναμονή και τους επιτέθηκαν ευθέως, αναγκάζοντάς τους σε... άτακτη υποχώρηση.

 

Οι οργισμένοι ταξιδιώτες, όπως φαίνεται από τα βίντεο, προσπάθησαν και κατάφεραν να απομακρύνουν τους -20χρονους, στην πλειοψηφία τους- συνδικαλιστές, προκειμένου να μπουν στα πλοία και να ταξιδέψουν. Δεν έλειψαν μάλιστα οι... αψιμαχίες, ενώ κάποιοι από τους επιβάτες φώναζαν στους νεαρούς συνδικαλιστές: «Δεν θα μου πεις εσύ τι να κάνω» και «άντε βρείτε καμιά δουλειά, ρε»!

Στο σημείο έφτασε μία λιμενικός, η οποία προσπάθησε να ηρεμήσει τους εμπλεκόμενους, ωστόσο ένας από τους νεαρούς που διαδήλωναν μαζί με τους ναυτικούς, της είπε: «Μαζέψτε τους υπάρχει απόφαση ΠΕNΕΝ, σωματείων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων», ενώ την απείλησε κιόλας ότι, αν δεν απομάκρυνε τους επιβάτες, θα είχε συνέπειες!

Η ένταση, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί: «Να φωνάξετε τον εισαγγελέα τώρα, αυτή είναι η δουλειά σας, αλλιώς θα πλακωθούμε με τα κωλόπαιδα» ακούστηκε να λέει στους λιμενικούς ένας από τους επιβάτες.

Έπειτα από περίπου δύο ώρες ταλαιπωρίας, που προκάλεσαν οι 10-20 νεαροί, οι επιβάτες ανέβηκαν στο πλοίο, το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά.

Τα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το πλοό Champion Jet2 της Seajet με δρομολόγιο Σύρο-Μύκονο-Νάξο-Ίο-Σαντορίνη, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 7 το πρωί και τελικά έφυγε στις 9.

Κατά πληροφορίες, στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη της ΠΕΝΕΝ (με τον πρόεδρό της, Αντώνη Νταλακογιώργο, να δηλώνει ανεξάρτητος), καθώς και της ΟΡΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού).

Ανακοίνωση για την κινητοποίηση στον Πειραιά εξέδωσε και το ΠΑΜΕ, εξηγώντας ότι η  σημερινή απεργία στο λιμάνι, η οποία στη συνέχεια ανεστάλη, προκηρύχτηκε από την ΠΕΝΕΝ, συνδικαλιστική οργάνωση που δεν συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. «Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Ιούνη και σήμερα το απόγευμα προγραμματίζουν συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε αρκετές πόλεις της χώρας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά

 

  

 

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πειραιάς: Ταξιδιώτες απομάκρυναν τους... επαγγελματίες συνδικαλιστές που εμπόδιζαν τον απόπλου"

Χαλκίδα: Ο «θερμός» διάλογος γυναίκας με τον Τσίπρα! «Μας ξεχάσατε όταν γίνατε πρωθυπουργός...» - «Θα με ακούσετε ή θα μιλάτε μόνη σας...;» ( ΒΙΝΤΕΟ)

Παράπονα από πολίτη και συγκεκριμένα από μία γυναίκα άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στη Χαλκίδα την Δευτέρα (31-05-2021)

«Κύριε Τσίπρα πήγατε και στη Λάρκο σήμερα να δείτε τους εργαζόμενους; Πριν 7 χρόνια, πριν γίνετε πρωθυπουργός, είχατε πάει και στο Τσιμεντάδικο Χαλκίδας... Μετά που γίνατε πρωθυπουργός μας ξεχάσατε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση...», του είπε μεταξύ άλλων, με τον διάλογο να συνεχίζεται και να πηγαίνει και σε άλλα θέματα όπως στο νόμο του Κατρούγκαλου, ενώ κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας, που προσπαθούσε να της απαντήσει, της είπε: «Θα με ακούσετε ή θα μιλάτε μόνη σας;», με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να της λέει στη συνέχεια:

«Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, φέραμε το σώμα επιθεώρησης εργασίας, καταργήσαμε τον υποκατώτατο, βάλαμε όριο στις απολύσεις...», με την γυναίκα να του λέει: «Αυξήσατε το όριο ηλικίας στις συντάξεις...», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά «εμείς;...», και η γυναίκα να τον ρωτάει: «Ο νόμος Κατρούγκαλου ποιανού ήταν;...»

«Μας μπερδεύετε με άλλες κυβερνήσεις, δεν τα ξέρετε καλά...», ήταν η νέα απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποχώρησε στη συνέχεια από το σημείο.

Δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ που ακολουθεί τον «θερμό» διάλογο που κατέγραψε η κάμερα του EviaZoom.gr:

 

eviazoom

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκίδα: Ο «θερμός» διάλογος γυναίκας με τον Τσίπρα! «Μας ξεχάσατε όταν γίνατε πρωθυπουργός...» - «Θα με ακούσετε ή θα μιλάτε μόνη σας...;» ( ΒΙΝΤΕΟ)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news