facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Βόρεια Μακεδονία-Προεδρικές εκλογές: Προηγείται ο υποψήφιος του Ζαεφ, Στέβο Πενταρόφσκι

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 90,75% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται με 52, 38% ενώ η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξασφαλίζει 44,06 %. Τα άκυρα είναι 3,56%.

Το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν στο 44,5%, κάτι που σημαίνει ότι εκπληρώθηκε ο όρος που απαιτούταν (προσέλευση άνω του 40%), προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.

Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, ο Πεντάροφσκι είχε επικρατήσει με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), ενώ σε εκείνον συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Μακεδονία-Προεδρικές εκλογές: Προηγείται ο υποψήφιος του Ζαεφ, Στέβο Πενταρόφσκι"

Νέα διπλώματα: Ποια τα καινούργια δεδομένα για την ασφαλιστική κάλυψη

Με εγκύκλιο που απέστειλε ο Γ.Γ. Μεταφορών κ. Αθανάσιος Βούρδα ςπρος τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ορίζει την κάλυψη που πρέπει να περιέχουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια με βάση τον νόμο για τα νέα συμβόλαια.

Ειδικότερα οι καλύψεις αφορούν:

-Ειδική ασφάλιση αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία εκπαιδευτικού οχήματος

– Aσφάλιση ιδίων ζημιών για κάθε εκπαιδευτικό όχημα, σύμφωνα με συμφωνηθέντες μεταξύ των συμβαλλομένων μερών όρους (̟π.χ. απαλλαγή).

– Προσθήκη στην κάλυψη των ιδίων ζημιών του εκπαιδευτικού οχήματος όρου – επέκτασης κάλυψης της απώλειας εισοδήματος του εκπαιδευτή μέχρι την επισκευή του εκπαιδευτικού οχήματος για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός, σύμφωνα με συμφωνηθέντες μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών όρους.

Όλες οι ανωτέρω ασφαλιστικές καλύψεις παρέχονται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατόπιν εκτίμησης του σχετικού κινδύνου και ανάλογης τιμολόγησης, χωρίς να αναιρούνται από τυχόν περαιτέρω ειδικούς όρους του συμβολαίου και χωρίς να τίθενται περαιτέρω προϋποθέσεις.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα διπλώματα: Ποια τα καινούργια δεδομένα για την ασφαλιστική κάλυψη"

Στο εδώλιο εταιρεία αυτοκινήτων για το θάνατο της Άννας Πολλάτου!

Ξεκόλλησε το ταμπλό με αποτέλεσμα να μείνει μετέωρος ο αυχένας της και να σπάσει! Στην αγωγή αναφέρεται ότι το ίδιο έπαθε και ο ηθοποιός Τόμας Πρωτόπαπας με ίδιο αυτοκίνητο. Αγωγή που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ διεκδικεί η οικογένειά της. Τι αναφέρει το κατηγορητήριο.

Πέντε χρόνια μετά το τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, που έκοψε το νήμα της ζωής της Άννα Πολλάτου, που ήταν Ολυμπιονίκης στη ρυθμική γυμναστική, η ελληνική Δικαιοσύνη καλεί σε δίκη τον Γερμανό εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρείας αυτοκινήτων, που έφτιαξε και το μοιραίο αυτοκίνητο της Πολλάτου.

Το αυτοκίνητο τότε, ξέφυγε από την πορεία του για άγνωστο λόγο, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και με την πίσω δεξιά πλευρά συγκρούστηκε με ένα αγροτικό αυτοκίνητο. Οι επιβάτες του άλλου αυτοκινήτου τραυματίστηκαν ελαφρά όμως η ολυμπιονίκης πέθανε ακαριαία! Το περίεργο της υπόθεσης ήταν ότι η σύγκρουση δεν ήταν τόσο σφοδρή…

«Υπήρχε κατασκευαστικό λάθος»

Όπως έκριναν οι ιατροδικαστές που μελέτησαν τα στοιχεία, με την επιστημονική άποψη του ιατροδικαστή της ελληνικής Αστυνομίας και του πραγματογνώμονα που διόρισε η οικογένεια της Πολλάτου, ο θάνατος της κοπέλας οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος του αυτοκινήτου!

Όταν συγκρούστηκαν τα αυτοκίνητα, αν και το μικρό όχημα της κοπέλας χτυπήθηκε από την πίσω πλευρά, ξεκόλλησε το ταμπλό μαζί με το τιμόνι και μπήκαν βίαια στην καμπίνα του οδηγού! Η κοπέλα που κρατιόταν από τιμόνι, δέχθηκε τεράστια ώθηση προς τα πίσω και αριστερά, χωρίς να έχει κανέναν τρόπο να στηριχθεί. Ο αυχένας της ήταν μετέωρος και εκτεθειμένος και έπαθε κάταγμα από την κάμψη. Αυτή ήταν η μόνη αιτία θανάτου της 31 ετών κοπέλας…

Η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας, Αγγελική Κυριαζή, άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σε βάρος του Γερμανού, νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας που κατασκευάζει τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, κρίνοντας πως υπάρχουν επαρκεί στοιχεία πως η έλλειψη προσοχής ου υπέδειξε, οδήγησε την άτυχη κοπέλα στο θάνατο.

Θυμηθείτε εικόνες από το φρικτό τροχαίο δυστύχημα, στο βίντεο του ilialive:



Στο κατηγορητήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία δε φρόντισε να λάβει τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα για την αποφυγή ατυχήματος, αφού διέθεσε στην αγορά ελαττωματικό προϊόν, καθώς το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, με το οποίο η Άννα Πολλάτου βγήκε στην Πατρών – Πύργου, είχε «ελαττωματική κατασκευή της τραβέρσας συγκράτησης του ταμπλό και της κολόνας τιμονιού, της ίδιας της κολόνας τιμονιού και του καθίσματος».

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, η οικογένειας της άτυχης κοπέλας διεκδικεί αποζημίωση 820.000 ευρώ.

Τέλος, στην αγωγή γίνεται αναφορά και στο επίσης τραγικό τροχαίο δυστύχημα του ηθοποιού Τόμας Πρωτόπαπα, με το ίδιο αυτοκίνητο που οδηγούσε και η Πολλάτου, «δεχόμενο χτύπημα στην πίσω πλευρά προκαλώντας κι εκεί κάταγμα αυχένα»…

Ελεύθερος Τύπος
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο εταιρεία αυτοκινήτων για το θάνατο της Άννας Πολλάτου!"

«Πρίγκιπας» στο Εστορίλ ο Σ.Τσιτσιπάς - Κατέκτησε τον τρίτο τίτλο της καριέρας του (βίντεο)

Τίποτα δεν σταματά τον Στέφανο Τσιτσιπά στην ανοδική πορεία του στο παγκόσμιο τένις. Ο κορυφαίος Ελληνας τενίστας ήταν καταιγιστικός και στον τελικό του Οπεν στο Εστορίλ όπου αποθεώθηκε για ένα ακόμη ματς. Κατακεραύνωσε τον Ουρουγουανό Πάμπλο Κουέβας επικρατώντας με 2-0 σετ (6-3, 7-6) και κατέκτησε τον τρίτο τίτλο της καριέρας του.

Ο 20χρονος Τσιτσιπάς ήταν καταιγιστικός από την αρχή του ματς. Εκανε μπρέικ στο τέταρτο γκέιμ και έφτασε σε μια άνετη επικράτηση στο πρώτο σετ με 6-3 γκέιμ. Ο Ελληνας τενίστας μπήκε με κεκτημένη ταχύτητα και στο δεύτερο σετ σπάζοντας αμέσως το σέρβις του Κουέβας (0-1), που έδειξε ανήμπορος να βρει απαντήσεις στα καταπληκτικά χτυπήματα του Στέφανου, ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή παρουσία του σε χωμάτινη επιφάνεια.

Στη συνέχεια πάντως, ο Ουρουγουανός, νούμερο 67 στην παγκόσμια κατάταξη (έχοντας φτάσει στην καριέρα του μέχρι και το τοπ-20) αντέδρασε κάνοντας μπρέικ στον Τσιτσιπά, ο οποίος αδράνησε κι αντί να προηγηθεί με 5-3, βρέθηκε αρχικά στο 4-4 και ακολούθως στο 4-5. Ο Κουέβας μάλιστα έφτασε μέχρι και το σετ πόιντ αλλά ο Στέφανος ήταν ψύχραιμος ισοφαρίζοντας (5-5).

Εν τέλει το σετ κρίθηκε στο τάι μπρέικ καθώς και οι δύο τενίστες κράτησαν το σέρβις τους στα δύο επόμενα γκέιμ (6-6). Κι εκεί όπου η μπάλα έκαιγε περισσότερο, ο Στέφανος ήταν και πάλι ψύχραιμος βρίσκοντας τα κατάλληλα χτυπήματα. Η επικράτηση στο τάι μπράικ ήταν άνετη (7-4).

Κάπως έτσι ο Ουρουγουανός υποκλίθηκε μπροστά στην ανωτερότητα του Ελληνα τενίστα, ο οποίος δικαιωματικά βρίσκεται στην κορυφαία δεκάδα στον κόσμο (Νο. 10 στην κατάταξη) και στοχεύει ακόμη ψηλότερα.

Το τρίτο τρόπαιο

Ο Τσιτσιπάς κέρδισε τον πρώτο του τίτλο σε ATP στο Open της Στοκχόλμης τον Οκτώβριο του 2018 και τον δεύτερο στο Open της Μασσαλίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Παράλληλα, έπαιξε σε άλλους τρεις τελικούς (Βαρκελώνη 2018, Τορόντο 2018, Ντουμπάι 2019).

Δείτε highlights του αγώνα:









pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πρίγκιπας» στο Εστορίλ ο Σ.Τσιτσιπάς - Κατέκτησε τον τρίτο τίτλο της καριέρας του (βίντεο)"

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη και πτώση της θερμοκρασίας

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το διήμερο της Δευτέρας (06/05) και της Τρίτης (06/05) σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, μεθαύριο καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και στην πόλη της Αθήνας.

Αύριο, οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις που τοπικά θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ, με αποτέλεσμα της απομάκρυνση της αφρικανικής σκόνης, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Επίσης, από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ασυνήθιστα ψυχρές για την εποχή αέριες μάζες θα κατακλύσουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης.



Αναλυτικότερα, βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται τη Δευτέρα κυρίως στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 8 έως 23 βαθμούς, στην Ήπειρο από 9 έως 19, στην κεντρική Ελλάδα από 9 έως 24 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 12 έως 20, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 24 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 19 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, στρεφόμενοι κατά τη διάρκεια της ημέρας σε δυτικούς με ίδιες εντάσεις. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6-7 μποφόρ, και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.



Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε δυτικούς με ίδιες εντάσεις. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4-5 μποφόρ, και μετά το μεσημέρι δυτικοί με ίδιες εντάσεις. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη και πτώση της θερμοκρασίας"

Λευκωσία: Στη δικαιοσύνη όσοι παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ

Επιδίωξή μας είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αυτές ωστόσο «δεν μπορεί να γίνονται με τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργούν ένταση», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό και ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά, με την παρουσία και δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου να βρίσκεται σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «μιλάμε υποθετικά. Αν προχωρήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να καλέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα εξεταστούν οι συνθήκες που θα επικρατούν, η τοποθέτηση που θα γίνει από τις άλλες πλευρές, και πρώτα από όλα την Τουρκία, και ανάλογη θα είναι η αντίδραση».

Είπε ακόμη ότι επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι είναι η Τουρκία που προσπαθεί να αποφύγει διαπραγματεύσεις και το κεκτημένο του Κραν Μοντανά.

Ανέφερε ακόμη ότι «μια συνάντηση με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της Ε.Ε., είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωση της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε εξάλλου ότι δεν έχουν άλλο νόημα οι επίμονες προσπάθειες για μετατροπή του Κυπριακού είτε σε θέμα ενέργειας ή θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων, από το να εξουδετερωθεί η μεγάλη εξέλιξη που ήταν στο Κραν Μοντανά η Τουρκία να ήταν υπόλογη με αποχώρηση των στρατευμάτων της και κατάργηση των εγγυήσεων.

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με ομολόγους του για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «με κάθε ευκαιρία είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συναντήσεων του Προέδρου».

«Όλο αυτό τον καιρό οι απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία ακούγονται και διεθνώς. Η υποστήριξη που είχαμε επισημότατα από την Κομισιόν εκπροσωπώντας και τους 28 της ΕΕ είναι αρκούντως ενδεικτική» είπε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος στο προσεχές άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, θα απαιτήσει εφαρμογή της στήριξης της Ε.Ε. που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο του 2018, ο Εκπρόσωπος απάντησε «αναλόγως του ποια θα είναι η κατάσταση μέχρι την επόμενη Τετάρτη, θα είναι ένα από τα θέματα που θα θίξει στους ομολόγους του». Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αναμένουμε να γίνουν δεύτερες σκέψεις στην Τουρκία, να γίνει κατανοητό ότι με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται η Τουρκία να συμμετάσχει στα ενεργειακά δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ότι αντίθετα με τη λογική της αυθαιρεσίας απομονώνεται και περιθωριοποιείται».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αιγύπτου και της Ρωσίας και «είμαστε βέβαιοι για τη στάση και των υπολοίπων εταίρων μας στην περιοχή. Δεν ανέφερα την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι το αυτονόητο».

Ακόμη είπε ότι «ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το πρώτο ζήτημα είναι το τι γίνεται, σε τι αποσκοπεί και τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία με τις τελευταίες κινήσεις της».

Για τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο κ. Προδρόμου παρατήρησε ότι ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε χλιαρές τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την ΕΕ και από άλλα κράτη, τις οποίες προηγουμένως χαρακτήρισε ως θετικές.

Εδώ και καιρό, με δεδομένες τις επιλογές της Άγκυρας να επενδύει στην ένταση αντί στη συνεργασία και στον διάλογο, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει λάβει σειρά από προληπτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται, ενώ κάποια άλλα είναι στη διάθεσή μας για παν ενδεχόμενο, είπε.

Ανέφερε ότι δεν κρίνεται πως είναι προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημοσιοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα. «Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει μαζί με την Ε.Ε. αυτό που η Ε.Ε. καταδικάζει, θεωρεί απαράδεκτο και θεωρεί ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή».

Η Τουρκία με αυτές τις ενέργειές της, όχι μόνο έναντι της Κύπρου αλλά γενικότερα, βρίσκεται απομονωμένη. «Ούτε υπήρξαν μέχρι τώρα υψηλοί τόνοι, ούτε διθύραμβος από την Κυβέρνηση, από τον Υπουργό Εξωτερικών, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ενώ πρόσθεσε ότι κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αξιοποιώντας ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι δεν υπήρχε πάντοτε αυτή η τόσο στενή σχέση με τα γειτονικά κράτη, όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και άλλες χώρες, ούτε υπήρχε πάντα η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που επαναλήφθηκε με τη δήλωση της Αντιπροέδρου Μογκερίνι, ενώ δεν υπήρχε πάντα η σαφής τοποθέτηση των μεγάλων δυνάμεων για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα αυτή την υπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μέχρι τώρα εφαρμόζεται κανονικά, ασχέτως κάποιων δυσοίωνων προβλέψεων.

Σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα προηγούμενων μέτρων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι κάποιοι προέβλεπαν ότι δεν πρόκειται η αμερικανική εταιρεία που είναι συμβεβλημένη με την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ωστόσο «γεωτρήσεις έγιναν, αποτελέσματα υπάρχουν».

«Δεν υποτιμούμε τους κινδύνους από την ανεύθυνη και, όπως την χαρακτηρίζουν κάποιοι, πειρατική στάση της Τουρκίας» είπε. Ανέφερε ότι η Τουρκία έχει σχέσεις έντασης, αν όχι σύγκρουση, με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, με όλα τα κράτη της γύρω περιοχής. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση τα ερείσματα τα οποία έχουμε και μπορούμε να καλλιεργήσουμε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν» είπε.

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε σχέση με τις δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου και συνεργαζόμενων εταιρειών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι προσωπικές ευθύνες που έχουν με βάση το δίκαιο πρόσωπα τα οποία ενέχονται σε τυχόν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες υπάρχουν και μπορεί να αναζητηθούν. Είναι ένα από τα μέτρα τα οποία έχουν σχεδιαστεί από την κυβέρνησή μας» είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι όσοι ενέχονται στην παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ με παράνομες εργασίας «βεβαιότατα μπορούν να διωχθούν στη διεθνή δικαιοσύνη».

«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα, τόσο οι διεθνείς σχέσεις μας, η θέση της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ και η διεθνής νομιμότητα. Και δεν είναι λίγα αυτά τα μέτρα» είπε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκωσία: Στη δικαιοσύνη όσοι παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ"

Όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Δεκάδες πολίτες της Δυτικής Αττικής – Δυτικής Αθήνας -και όχι μόνο-, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Δυτικού Μετώπου» για συμβολική κατάληψη της γ΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής. Η δράση ξεκίνησε από την πύλη της εγκατάστασης, όπου και έγινε αναλυτική ενημέρωση για το ιστορικό της εγκατάστασης, για τη σωρεία των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει και δημιουργεί και για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθεί, στο αμέσως προσεχές διάστημα, μια τεράστιου μεγέθους περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του «Δυτικού Μετώπου» συνεχίζει ως εξής:

«Την ώρα που οι υποψήφιοι διεκδικητές του «θώκου» της περιφέρειας Αττικής ανταλλάσσουν άσφαιρα πυρά, συμφωνώντας στην πράξη στη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, οι πολίτες -με υψηλό αίσθημα ευθύνης- εστιάζουν στην ουσία του προβλήματος και ξαναβάζουν στο τραπέζι της συζήτησης την επιτακτική ανάγκη της υλοποίησης της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανάκτηση (με προδιαλογή) των υλικών.

Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της λύσης είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και η απόκρουση κάθε σκέψης για συνέχιση της λειτουργίας της, μέσω της επέκτασης της δυναμικότητας του υφιστάμενου εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΕΜΑΚ) και της δημιουργίας μιας νέας χωματερής στην επονομαζόμενη γ΄ φάση του ΧΥΤΑ, έκτασης 300 στρεμμάτων. Στο χώρο αυτό, οι συγκεντρωμένοι έκαναν συμβολική δενδροφύτευση.

Τα συνθήματα που δέσποσαν ήταν «Όχι στη νέα χωματερή» και «Είναι έγκλημα η συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής». Παραβρέθηκε ο ευρωβουλευτής κ. Ν. Χουντής, ενώ τη συμπαράσταση και τις θέσεις τους εξέφρασαν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής Κώστας Τουλγαρίδης (Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αττικής) και Μαριάννα Τσίχλη (Ανυπότακτη Αττική) και ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας κ. Χρήστος Ρουμπάνης. Χαιρετισμό έστειλε η Επιτροπή αγώνα πολιτών Βόλου κατά της καύσης απορριμμάτων.

Συμμετείχαν στη συγκέντρωση πολλά μέλη αυτοδιοικητικών σχημάτων από τους δήμους Πετρούπολης, Ιλίου, Ελευσίνας, Περιστερίου και Αμαρουσίου, ενώ έχει πάψει να αποτελεί έκπληξη η προκλητική απουσία -με την τιμητική εξαίρεση ενός- των αυτοδιοικητικών σχημάτων του δήμου Φυλής. Ας γνωρίζουν καλά, όσοι έχουν επιλέξει το δρόμο του συμβιβασμού και της ανοχής, ότι δε θα καταφέρουν να «θολώσουν» και να αποσιωπήσουν το ξεκάθαρο μήνυμα της σημερινής κινητοποίησης, ένα σαφές μήνυμα προάσπισης της ζωής και του μέλλοντος της βαριά «τραυματισμένης», από ιδιοτελείς σκοπιμότητες (οικονομικές και πολιτικές) περιοχής της Δυτικής Αττικής».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων"

Όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Αύριο Δευτέρα 6 Μαΐου, κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τις ρυθμίσεις σε έως 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και στους δήμους.
Το πότε θα ψηφιστεί θα εξαρτηθεί από το αν θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη που προτίθεται να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία –και την οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης.
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχσιόγλου και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.
Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το πακέτο ευνοϊκών μέτρων –με το οποίο θα εξειδικεύεται η διάθεση του δημοσιονομικού χώρου για την περίοδο μέχρι και το 2022 ή το 2023 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Επιπλέον ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτα να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο που περιμένει όλη η χώρα και μετά να γίνει η αντιπαράθεση εφ’όλης της ύλης στο πλαίσιο της πρότασης μομφής.
Με αυτή τη ρύθμιση για τις οφειλές, ανέφερε ο υπ. Οικονομικών, στόχος είναι να βοηθηθούν όσοι θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν την δυνατότητα και να μην βοηθηθούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα μέτρα για όσους είναι συνεπείς την τήρηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Η ρύθμιση στην εφορία:

Η ρύθμιση στην εφορία για τα φυσικά πρόσωπα, προβλέπει δυνατότητα τακτοποίησης σε έως και 120 δόσεις βάσει της φοροδοτικής ικανότητας. Για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ δίνεται δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, εμφανίζεται ένας προοδευτικός συντελεστής και ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει σε συνάρτηση με το χρέος. Επίσης, προβλέπεται σύνδεση του αριθμού των δόσεων με τον αριθμό των τέκνων. Η εφάπαξ καταβολή θα διαγράφει το σύνολο των προσαυξήσεων. Για όσους επιλέξουν τις δόσεις, το ποσοστό των προσαυξήσεων θα μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Για οφειλές έως 3000 ευρώ και για εισόδημα έως 10.000 ευρώ δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει επιτόκιο 5%. Ελάχιστος αριθμός δόσεων ορίζονται οι 18. Για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ, θα ισχύσει ότι και τα για φυσικά πρόσωπα. Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εισάγονται δύο ρυθμίσεις:
  1. Για οφειλές νομικών προσώπων από τακτικό χαρακτήρα (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κλπ) θα έχουμε 18 δόσεις
  2. Για οφειλές νομικών προσώπων έκτακτου χαρακτήρα θα έχουμε έως 30 δόσεις.
Τα νομικά πρόσωπα θα έχουν διαγραφή προσαυξήσεων 100%  εφόσον πληρώσουν εφάπαξ. Αιτήσεις για όλους θα μπορούν να γίνουν έως 28/06/2019. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και ρυθμισμένες οφειλές ή οφειλές σε αναστολή. Θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα. Η ρύθμιση θα ξεκινήσει δύο ημέρες αφού πάρει ο νόμος ΦΕΚ. Πιθανή ημερομηνία η 14η Μαίου για τα φυσικά πρόσωπα και η 16η Μαίου για τα νομικά πρόσωπα όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία παρέθεσε και τα ακόλουθα παραδείγματα:
  • Οφειλέτης με εισόδημα 10.000 ευρώ και 3600 ευρώ χρέος, θα πληρώσει 30 ευρώ τον μήνα επί 120 μήνες.
  • Οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ και χρέος 30.000 ευρώ, θα έχει επίσης 120 δόσεις.
  • Οφειλέτης με εισόδημα 51.000 ευρώ και 3000 ευρώ χρέος θα έχει 18 δόσεις στη διάθεσή του.
  • Οφειλέτης με εισόδημα  30.000 ευρώ και 6000 ευρώ χρέος θα έχει 60 δόσεις να έχει ένα παιδί και 51 δόσεις αν δεν έχει παιδιά

Ασφαλιστικά ταμεία:

Προβλέπεται κούρεμα της βασικής οφειλής λόγω του υπολογισμού και των προσαυξήσεων κατά 85% για όλους. Με αυτή τη διπλή περικοπή, επέρχεται μεσοσταθμική μείωση κατά 65% στο σύνολο της οφειλής όπως υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Αυτή η οφειλή θα εξοφλείται σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση θα εντάσσονται όλες οι οφειλές μέχρι και το τέλος του 2018. Εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς εισοδηματικά ή άλλα περιουσιακά κριτήρια ενώ στη ρύθμιση υπάγονται και οι εργοδοτικές οφειλές. Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δεν θα υπάρχει κούρεμα αλλά διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% αν πληρώσουν εφάπαξ και 50% αν πληρώσουν σε δόσεις. Ειδικά για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχει διαγραφή των προσαυξήσεων ενώ η ελάχιστη δόση θα διαμορφώνεται στα 30 ευρώ. Για τους αγρότες ανεβαίνει το όριο οφειλής για να πάρει σύνταξη από τις 4000 στις 6000 ευρώ.

Ρύθμιση οφειλών στους δήμους:

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμισή είναι τέσσερις μήνες από την ισχύ του νόμου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι δήμοι θα μπορούν να έχουν αύξηση των εσόδων τους υποστήριξε ο κ. Αλέξης Χαρίτσης. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση –υπάγονται όλες οι οφειλές που θα βεβαιωθούν ακόμη και μέσα στους επόμενους δύο μήνες από τη δημοσίευση- θα μπορούν  να εξασφαλίσουν διαγραφή των προσαυξήσεων. Η διαγραφή θα γίνεται ως εξής:
  1. Εφάπαξ πληρωμή: Διαγραφή 100%
  2. Πληρωμή από 2 έως 24 δόσεις: διαγραφή 80%
  3. Πληρωμή από 25 έως 48 δόσεις: διαγραφή 70%
  4. Πληρωμή από 49 έως 72 δόσεις: διαγραφή 60%
  5. Πληρωμή από 73 έως 100 δόσεις: διαγραφή 50%.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων"

Αλβανία: Αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας για το «ξήλωμα» δίγλωσσων πινακίδων

Επιχείρηση για την αφαίρεση δίγλωσσων πινακίδων, που πρόσφατα τοποθέτησε ο δήμος Φοινικαίων πραγματοποίησαν χθες βράδυ δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας. 

Οι πινακίδες είχαν τοποθετηθεί πριν λίγες μόλις ημέρες και έγραφαν τα ονόματα των χωριών στα ελληνικά και τα αλβανικά, όπως προβλέπεται από τον νόμο των μειονοτήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Μάλιστα, στο χωριό Κρανιά σημειώθηκε εμπλοκή με την αστυνομία, που περιφρουρούσε τα συνεργεία που εκτελούσαν την επιχείρηση. 

Τα συνεργεία της Επιχείρησης Συντήρησης των Εθνικών Οδών από το Αργυρόκαστρο έκοβαν με τροχούς τις πινακίδες. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές κατέβασαν τις πινακίδες με το επιχείρημα ότι σε αυτές αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών πρώτα στην ελληνική και μετά στην αλβανική, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλβανικών ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με το himara.gr, οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα τοποθέτησης πινακίδων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της υπηρεσίας ARSH (Αλβανική υπηρεσία δρόμων).

Έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αλβανική κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα.  Σχετικα με το κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι τόσο η Πρεσβεία στα Τίρανα όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αλβανικές αρχές και έχουν μεταφέρει τις ξεκάθαρες θέσεις της Ελλάδας ως προς το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με το himara.gr, μόνιμοι κάτοικοι αναφέρουν ότι η εντολή που είχε δοθεί στα συνεργεία ήταν να αφαιρέσουν ορισμένες από τις πινακίδες κι όχι όλες, ενώ η αστυνομία έχει καλέσει για απολογία των δήμαρχο κ. Λεωνίδα Χρήστου.


 

Αντιδράσεις από τις οργανώσεις της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Σε κοινή δήλωσή τους η πολιτική οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, Ομόνοια και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλουν την αφαίρεση από κρατικές υπηρεσίες, παρουσία αστυνομίας, των δίγλωσσων πινακίδων στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης και μεταξύ των άλλων αναφέρουν ότι:

«Η συμπεριφορά αυτή της κυβέρνησης αντανακλά για άλλη μια φορά χαρακτηριστικά αυταρχισμού, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστρατήγησης κεκτημένου στις ελευθερίες της ΕΕΜ, κατάφωρης εμπλοκής στον περιορισμό της αρχής του αυτοδιοίκητου των φορέων τοπικής εξουσίας εν προκειμένου του Δήμου Φοινίκης, όπως και τούτο κατοχυρώνεται απ' το Συμβούλιο της Ευρώπης και σε τελευταία ανάλυση άκρατο εθνικισμό και ρατσισμό έναντι της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού».

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας , Χριστάκης Κίτσιος σε δηλώσεις του χρησιμοποίησε εξίσου σκληρή γλώσσα, τονίζοντας επιπλέον ότι «πρόκειται για ακραία προσβολή του εθνικού φρονήματος των Ελλήνων της Αλβανίας».

Από την πλευρά της η αρμόδια υπηρεσία συντήρησης των εθνικών οδών, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίστηκε ότι οι πινακίδες δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της χώρας και ότι δεν ανταποκρίνονταν στα αιτήματα χρήσης της πρώτης γλώσσας (της αλβανικής).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: Αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας για το «ξήλωμα» δίγλωσσων πινακίδων"

Marfin: Εννέα χρόνια από την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς – video, pics

5 Μαΐου 2010 – 5 Μαΐου 2019: Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία της Marfin. Μια τραγωδία που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς κι ένα παιδί που δεν πρόλαβε να δει το φως της ζωής.

Εννέα χρόνια μετά και ακόμα δεν έχουν βρεθεί εκείνοι που πέταξαν τις μολότοφ που προκάλεσαν τη φωτιά στο κτίριο της Marfin επί της οδού Σταδίου. Ακόμα δεν έχουν βρεθεί εκείνοι που σκότωσαν τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσακαλή, την 35χρονη Αγγελική Ζούλια, την 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου και το παιδί που είχε στα σπλάχνα της καθώς ήταν 4 μηνών έγκυος.

«Αγγελική Παπαθανασοπούλου, Παρασκευή Ζούλια, Επαμεινώνδας Τσάκαλης. Πέρασαν 9 χρόνια από τη δολοφονία τους, 9 χρόνια χωρίς να έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ», έγραψε στο twitter με αφορμή την ένατη επέτειο της τραγωδίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.



Οι δραματικές στιγμές στη Marfin

Ήταν 5 Μαΐου 2010 και στους δρόμους της Αθήνας πραγματοποιούνταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του πρώτου Μνημονίου. Είχαν περάσει άλλωστε μόλις λίγες μέρες από το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο.

Ήταν σχεδόν 2 το μεσημέρι. Οι διαδηλωτές στη οδό Σταδίου βλέπουν μαύρους καπνούς από το κτίριο της Marfin. Η τράπεζα είχε πιάσει φωτιά. Οι επιθέσεις με μολότοφ είχαν γίνει σχεδόν ταυτόχρονα στην τράπεζα και το βιβλιοπωλείο Ιανός. Οι εικόνες και οι στιγμές δραματικές. Οκτώ υπάλληλοι που είχαν παγιδευτεί στο κλειδωμένο κτίριο προσπαθούσαν να σωθούν. Έβγαιναν στα μπαλκόνια, προσπαθούσαν να βρουν διέξοδο.

Για τρεις ανθρώπους το κτίριο της Marfin στην οδό Σταδίου έγινε τάφος. Ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσακαλής βρέθηκε νεκρός στις σκάλες ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο. Οι δυο γυναίκες εντοπίστηκαν σε ένα γραφείο του δευτέρου ορόφου και κοντά σε ένα μπαλκόνι. Αιτία θανάτου η εισπνοή καπνού και τοξικών αερίων.



Οι μαρτυρίες που προκαλούν ανατριχίλα

Μέσα από έγγραφα και τις μαρτυρικές καταθέσεις οι δικαστές περιέγραψαν τις δραματικές ώρες που πέρασαν οι εργαζόμενοι. «Καταφέροντας 3 – 4 χτυπήματα κατόρθωσαν να θραύσουν την τζαμαρία, να εκσφενδονίσουν εντός του καταστήματος εύφλεκτο υγρό όσο και βόμβες μολότοφ (…). Οι περισσότεροι υπάλληλοι στοιβάχτηκαν στον μικρό φωταγωγό που επικοινωνούσε μέσω πλέγματος με την ταράτσα (…). Ένας εξ αυτών κατάφερε και έσπασε το πλέγμα της οροφής του φωταγωγού με συνέπεια ένα κύμα αέρα να εισέλθει στο κτίριο και να δώσει παράταση ζωής στους εκεί συγκεντρωμένους υπαλλήλους, οι οποίοι αναρριχήθηκαν στην στέγη από όπου υποχρεώθηκαν και πήδηξαν (…) σε κτίριο που στεγαζόταν κατάστημα, την τζαμαρία του οποίου έσπασαν με καδρόνι (…) για να κατέβουν στην οδό Σταδίου.

Ωστόσο δεν είχαν την ίδια τύχη όλοι οι υπάλληλοι. Ειδικότερα, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία διένυε τον τέταρτο μήνα της κυήσεως και λόγω της κατάστασης αυτής δεν μπορούσε ή δεν αποτόλμησε να βγει από το κτιριο από τα εξωτερικά μπαλκόνια (…) με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί εκεί και να πεθάνει λόγω δηλητηρίασης (…). Περαιτέρω η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης δεν κατόρθωσαν να βγουν από το κτίριο καθώς υπέστησαν δηλητηρίαση λόγω εισπνοής καπνού και τοξινών αερίων».


Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Μας είχαν στο στόχαστρο, φωνάζανε… Είδα ότι έχει σπάσει το τζάμι του ισογείου και ότι κάποια άτομα έριχναν εύφλεκτο υλικό. Πήρα πυροσβεστήρα αλλά δεν τα κατάφερα. Έτσι ανεβήκαμε πάνω στον 2ο όροφο. Η φωτιά άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει… ήμουν εγκλωβισμένος στο μπαλκόνι δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ… πετούσαν πέτρες. Βλέπαμε να σπάνε τον Ιανό. Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το Μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπα τους. Στις 2 παρά 5 ακούσαμε το σπάσιμο… εγώ εν τέλει πήδηξα από το μπαλκόνι… όσο ήμουν στο μπαλκόνι δεν είδα κίνηση αλληλεγγύης προς εμάς… υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που φώναζε «μέσα καίγονται ρε παιδιά»» κατέθεσε ο υπάλληλος της τράπεζας, Δημήτρης Παπατζής.


Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Η τράπεζα είχε μια μοναδική έξοδο διαφυγής, η οποία καίγονταν… Ποιος θα πήγαινε να βγει από αυτή τη πόρτα… Ακόμα και σήμερα μετά από έξι χρόνια όταν ανάβουμε τη ψησταριά για να ψήσουμε κρέας με πιάνει πανικός. Είναι κάποια πράγματα που έχουν κάτσει μέσα μας» ανέφερε η υπάλληλος της τράπεζας, Παναγιώτα Βασιλάκου.

Η μάρτυρας περιέγραψε πως: «Στις 2 παρά κάτι ακούσαμε φωνές: «μας καίνε, μας καίνε»…είδα κάποιον φορούσε χακί και κρατούσε κάτι σαν μπουκάλα καταδύσεων και μπροστά είχε πράσινο λάστιχο ποτίσματος. Ήταν γεροδεμένος με έντονη τριχοφυΐα στα χέρια (…) Το πλήθος ήταν άγριο. Πετούσαν πέτρες παρόλο που φωνάζαμε ότι καιγόμαστε. Η φωτιά πρέπει να μπήκε γύρω στις 2 παρά 5. Άκουσα το συναγερμό μετά. Όλο αυτό το πράγμα κράτησε 10 λεπτά. Βγήκα στο μπαλκόνι να δω αν έρχεται πυροσβεστική και δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω. Η Παρασκευή πέθανε στο διπλανό μπαλκόνι και δεν την έβλεπα καν από τον καπνό…».


Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το πώς κατάφεραν να γλιτώσουν περιέγραψε η υπάλληλος, Αγγελική Τριανταφύλλου. «Ήμουν στον πρώτο όροφο. Ακούω μια συνάδελφο από το ισόγειο να φωνάζει καιγόμαστε. Οι συνάδελφοι ανέβαιναν προς τα πάνω. Ξαφνικά το κατάστημα πήρε φωτιά. Μας έσωσε ο Ηλίας ο Μπούρης το λέω και ανατριχιάζω. Μας τράβαγε ο Ηλίας να ανέβουμε στο ταρατσάκι έπρεπε να πηδήξουμε μετά σε ένα άλλο ταρατσάκι. Βγήκαμε από το κτίριο της Kosta Boda. Αν ο Ηλίας δεν υπήρχε 21 άτομα θα ήμασταν νεκροί».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Marfin: Εννέα χρόνια από την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς – video, pics"

Νόμος Γαβρόγλου: Κάμερες ασφαλείας στα σχολεία όταν είναι κλειστά

Τη λειτουργία καμερών ασφαλείας στα σχολεία επιτρέπει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου αλλά μόνο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί με στόχο την αποτροπή κλοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας είχε γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών για φθορές καταστροφές και βανδαλισμούς στα σχολεία ενώ έγινε μεγάλη συζήτηση στο υπουργείο Παιδείας που κατέληξε σε σχετική εγκύκλιο την περσινή χρονιά εν μέσω αντιδράσεων μερίδας εκπαιδευτικών που υπογραμμίζει οτι η ασφάλεια των σχολείων είναι θέμα των δήμων.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προχώρησε σε νόμο για για τη βιντεοεπιτήρηση και βιντεοσκόπηση στον χώρο του σχολείου .Συγκεκριμένα στο Πολυνομοσχέδιο για την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, που ψηφίστηκε την Μεγάλη Εβδομάδα προβλέπεται: «Η καταγραφή ήχου ή εικόνας με συστήματα βιντεοεπιτήρησης εγκατεστημένα σε χώρους των δημόσιων σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των μονάδων αυτών, απαγορεύεται. Η καταγραφή ήχου ή εικόνας μέσω τέτοιων συστημάτων, εγκατεστημένων στους χώρους των ως άνω δημόσιων σχολικών μονάδων από τους Δήμους, επιτρέπεται στο πλαίσιο άσκησης της αρμοδιότητάς τους για φύλαξη των σχολικών κτιρίων, σύμφωνα με την υποπερίπτωση 1 της περίπτωσης Στ ́ του Κεφαλαίου Ι ́ του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων , μόνο κατά το χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων που καταγράφονται ενημερώνει με τρόπο πρόσφορο, εμφανή και κατανοητό όποιον πρόκειται να εισέλθει στο χώρο όπου λειτουργεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης, ότι στο χώρο λειτουργεί τέτοιο σύστημα και παρέχει, εφόσον του ζητηθεί, πληροφορίες για τον σκοπό της επεξεργασίας, το είδος, την εμβέλεια και τους χώρους εγκατάστασης του χρησιμοποιούμενου συστήματος, καθώς και το χρονικό διάστημα τήρησης των δεδομένων».

Απαγορεύεται η καταγραφή εν ώρα λειτουργίας του σχολείου

Θυμίζουμε ότι ήδη από τα μέσα της περσινής χρονιάς το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο καθόριζε το πλαίσιο για τη λειτουργία καμερών ασφαλείας με βάση το οποίο δεν επιτρέπεται η λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Επιπλέον οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.

Με αφορμή κάμερες στο 1ο Ειδικό Ιλίου που τοποθετήθηκαν την περσινή σχολική χρονιά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε «Δ. Γληνός» ζήτησε τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ αναφορικά με τη νομιμότητα ή μη της σχετικής πράξης .Η γνωμοδότηση της δικηγόρου αναφέρει ρητά ότι «είναι απολύτως απαγορευμένη η τοποθέτηση και χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε σχολικές μονάδες την ώρα, που λειτουργούν» . Παράλληλα, η νομική σύμβουλος της ΔΟΕ τονίζει: "Ακόμα δε και για τις ώρες, που δεν λειτουργεί η σχολική μονάδα και πάλι απαιτείται άδεια της Αρχής και δικαιολόγηση της αναγκαιότητας τοποθέτησης των συστημάτων."Και υπογραμμίζει:«Τέλος, επισημαίνεται, ότι είναι αναγκαία η λήψη απόφασης από το αρμόδιο όργανο διοικήσεως του Σχολείου, αφού ληφθεί υπόψη η γνώμη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων όπου υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, εκ του περισσού τονίζεται, ότι δεν είναι δυνατή η χρήση συστημάτων σε χώρους εργασίας». Για τη φύλαξη του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί προτείνουν την πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων φυλάκων.

Εγκύκλιος απαγορεύει την κατοχή κινητών τηλεφώνων

Σε ότι αφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών στις σχολικές μονάδες ο κ. Γαβρόγλου σε εγκύκλιο του επισημαίνει: “ Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων.

Η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.
Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νόμος Γαβρόγλου: Κάμερες ασφαλείας στα σχολεία όταν είναι κλειστά"

Νέες προκλήσεις Ακάρ! «Αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Κύπρο»

Προκλητικός και πάλι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Ακόμη ο Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να μην επιτρέψει κανένα τετελεσμένο

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προκλήσεις Ακάρ! «Αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Κύπρο»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news