facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων για τα φορτηγά

Καταφτάνουν συνεχώς αγρότες με τα μηχανήματα τους από όλη την Ελλάδα στο τελωνείο των Ευζώνων.

Από τις 19.00 αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο μόνο για τα φορτηγά οχήματα, μέχρι και τις 22.00.

Όπως λένε δεν θέλουν να ταλαιπωρήσουν τους οδηγούς, παρά μόνο να χτυπήσουν, τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα που, όπως τονίζουν καταφτάνουν στη χώρα μας.

Στο αυριανό συλλαλητήριο θα συμμετέχουν αγρότες από όλη την Ελλάδα. Στόχος τους είναι να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη με αφορμή και την Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας θα που θα διεξαχθεί αύριο.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων για τα φορτηγά"

Καιρός αύριο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες ακόμα και στην Αττική – Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 19 βαθμούς Κελσίου

Ο καιρός αύριο Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου θα είναι βροχερός με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα. Οι άνεμοι θα είναι δυνατοί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο αρχικά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, σε μεγάλα υψόμετρα μέχρι και το μεσημέρι.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Γρήγορα στα δυτικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και στα βόρεια σε ανατολικών και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά, θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς και εκ νέου από τις προμεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και σταδιακά από το μεσημέρι ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στο Θερμαϊκό βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην κεντρική Μακεδονία όπου τα φαινόμενα στα θαλάσσια-παράκτια τμήματα θα είναι έντονα. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα στη Μακεδονία θα εξασθενήσουν και στη Θράκη θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά θαλάσσια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην Πελοπόννησο. Από τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν ενώ στα βόρεια ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου ως 15 βαθμούς.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι τοπικά ισχυρά, σταδιακά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι σταδιακά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα πιθανώς 8 μποφόρ. Τη νύχτα και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και γρήγορα κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι τοπικά ισχυρές από τη Χίο και νοτιότερα.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα πιθανώς 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 Έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικά και τα θαλάσσια τμήματα με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες ακόμα και στην Αττική – Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 19 βαθμούς Κελσίου"

Αιτωλοακαρνανία: Οι αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ την Ιόνια Οδό

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, μετά το πανελλαδικό τους συλλαλητήριο.

Με σταθμό και την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου, και τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στο Αγρίνιο στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Δημοκρατίας, όπου ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις συμμετοχής, δρομολογούν και άλλες δράσεις, σημειώνοντας ότι τα αιτήματα τους δεν ικανοποιήθηκαν.

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας προχώρησαν σήμερα την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού, στο ύψος του κόμβου Χαλικίου.

Όπως δήλωσε στο agriniosite.gr ο Σπύρος Κοτοπούλης, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα θα πάνε στο Μεσολόγγι για τη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί.

Θα γίνει προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. από τον κόμβο Χαλίκι με σκοπό να καταλήξουν την Περιφερειακή Ενότητα, καταθέτοντας τα αιτήματά τους μπροστά και στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, με σκοπό την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Πρόκειται για αναθεώρηση που γίνεται ξανά χωρίς εμάς και απέναντί μας», σημειώνουν και καλούν σε μαζική συμμετοχή, υπογραμμίζοντας ότι δίνουν έναν δίκαιο αγώνα που θα τον συνεχίσουν και σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιτωλοακαρνανία: Οι αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ την Ιόνια Οδό"

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά

Δεμένα στα λιμάνια στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά θα μείνουν τα πλοία, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
 
Αναλυτικότερα, δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη στις 18:30, από Πόρο Κεφαλονιάς προς Κυλλήνη στις 19:00, από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο στις 20:30 και από Κυλλήνη προς Πόρο στις 21:15.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά"

Κ. Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες

Θα αξιοποιηθούν 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση.

Όπως αναφέρει «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων. Θα αξιοποιηθούν πόροι -60 εκ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ -γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του. Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση, ούτε η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μας εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές».

Ακόμα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις κινητοποιήσεις των αγροτών, στη διαδικασία για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων στις πληγείσες περιοχές από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, στην απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην επιστολική ψήφο, σε θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη αλλά και στη συμπλήρωση δυο ετών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Καλημέρα σε όλες και όλους. Στις κυριακάτικες ανασκοπήσεις, όπως θα έχετε διαπιστώσει, συνήθως σταχυολογώ μεγάλες και μικρές δράσεις της κυβέρνησής μας με θετικό ορατό αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία, στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό θα κάνω και σήμερα, αλλά προτάσσοντας μια πολύ σύντομη αναφορά στην επίσκεψή μου στην Ινδία λόγω της εξαιρετικής δυναμικής που υπάρχει στις σχέσεις της μικρής Ελλάδας με μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ινδικών εταιριών να επενδύσουν στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς αλλά και να αξιοποιήσουν τη χώρα μας σαν πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά. Το επόμενο διάστημα θα φανούν τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού που πιστεύω θα οδηγήσει «σε ένα αληθινό σμίξιμο της Δύσης με την Ανατολή» για να δανειστώ τα λόγια του Νομπελίστα Ινδού ποιητή και στοχαστή Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ.

Ξεκινώ τη σημερινή ανασκόπηση συγχαίροντας τους αγρότες μας για τον συντεταγμένο και απολύτως ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο διαδήλωσαν στην καρδιά της Αθήνας, αλλά και τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης που ακολούθησαν τις
προτροπές της Τροχαίας. Να εξάρω και το υποδειγματικό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας που διασφάλισε το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Η διαχείριση μιας περίπλοκης διαμαρτυρίας με τη χρήση βαριών μέσων όπως τα τρακτέρ αποτελεί την απτή απόδειξη μιας άλλης φιλοσοφίας διαχείρισης των συναθροίσεων. Έξυπνης, αποτελεσματικής και συνεργατικής. Είναι στην πράξη η εφαρμογή του νέου νόμου για τις συναθροίσεις που ψηφίσαμε το 2020 και κάποιοι έλεγαν πως το κάνουμε για να καταπιέσουμε τις κινητοποιήσεις. Αντίθετα, τις διευκολύναμε και τις προστατεύσαμε. Δείτε τι έγινε σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση Ισπανία, όπου οι αγροτικές κινητοποιήσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Θα επαναλάβω ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα, και ικανοποιήσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια. Δεν θα σταματήσουμε όμως να συζητάμε με τους αγρότες και πολύ σύντομα θα επισκεφθώ πάλι τη Θεσσαλία και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους. Ένας βιώσιμος αγροτικός τομέας είναι στις ύψιστες προτεραιότητες μας και σε αυτό στοχεύει η ελληνική πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε, από κοινού οι χώρες της Μεσογείου, αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αύριο συνεδριάζουν για αυτό το θέμα οι αρμόδιοι υπουργοί του EU MED-9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία και Σλοβενία).

Τώρα, κάτι που αφορά και τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Αρχίζει η διαδικασία για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων στις πληγείσες περιοχές από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» και συγκεκριμένα στους δήμους Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Παλαμά, Βόλου και Δομοκού. Η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» θα είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την κατεπείγουσα εκτέλεση των έργων όπως προβλέπεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 30,5 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, την οποία και ευχαριστούμε.

Ταυτόχρονα, την περασμένη εβδομάδα φροντίσαμε να προσθέσουμε 20 επιπλέον δήμους και 14.000 μαθητές και μαθήτριες στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας όπου οι ανάγκες των οικογενειών παραμένουν πολύ μεγάλες. Πλέον, καθημερινά 232 χιλιάδες μαθητές δημοτικού σε συνολικά 153 δήμους της χώρας, βρίσκουν στο σχολείο τους ζεστό, ποιοτικό και θρεπτικό φαγητό, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα δεσμούς συντροφικότητας με τα άλλα παιδιά. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με σχεδόν 350 εκ. ευρώ ετησίως από τον ΟΠΕΚΑ.

Θα συνεχίσω με την έναρξη λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο τη μείωση των αναμονών ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων. Θα αξιοποιηθούν πόροι -60 εκ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ -γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του. Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση, ούτε η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μας εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές.

Και επειδή ανέφερα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την απάντηση σε όσους βλέπουν δήθεν καθυστερήσεις στην απορρόφηση των πόρων του δίνει η ίδια η Κομισιόν με την πρόσφατη ενδιάμεση έκθεσή της για την πορεία υλοποίησής του, και του πώς «κινούνται» τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και τη Σλοβακία, είναι οι χώρες που προπορεύονται στις εκταμιεύσεις. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η ΕΕ κάνει λόγο για δυναμική σταθερής υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και μας προτρέπει να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς. Σύμφωνα με την έκθεση οι εκταμιεύσεις συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και συνολικά σε υποχώρηση της ανεργίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλώς και υπάρχουν δυσκολίες ως προς τη δυνατότητα ταχείας απορρόφησης πόρων, ωστόσο η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν καλά τις προκλήσεις αυτές. Πιστεύω ότι εντός του Απριλίου θα μπορέσουμε να καταθέσουμε το 4ο αίτημα μας στην Κομισιόν για την εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ που αφορά σε επιχορηγήσεις και 1 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Πάμε τώρα σε μία ακόμη πολύ θετική είδηση: την περασμένη Δευτέρα τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής για την επιστολική ψήφο (epistoliki.ypes.gov.gr), για την άσκηση δηλαδή του εκλογικού δικαιώματος στις Ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα, κάτι που γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η διαδικασία εγγραφής είναι πανεύκολη και ολοκληρώνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Το διαπίστωσαν όσοι και όσες το έχουν κάνει ήδη -και είναι αρκετοί: μέχρι χθες είχαν καταχωρηθεί 11.343 αιτήσεις Ελλήνων εκλογέων από τουλάχιστον 77 χώρες! Πρόκειται για ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον απανταχού ελληνισμό με την κατάργηση όλων των πρακτικών εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, όπου και αν βρίσκονται. Είναι μια δημοκρατική κατάκτηση που αφορά και τους εντός της επικράτειας Έλληνες πολίτες, αν το επιθυμούν ή αν δεν μπορούν για διαφόρους λόγους να μετακινηθούν, να ψηφίσουν στις προσεχείς Ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου. Θυμίζω απλώς ότι οι εγγραφές για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου -όπως ορίζει ο νόμος- θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 40 ημέρες πριν από τις κάλπες, δηλαδή έως τις 29 Απριλίου 2024.

Σε λειτουργία τέθηκε και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών εφόσον βεβαίως πληρούν τις συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο: δηλαδή να έχουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου, να διέμεναν στη χώρα μας έως και τις 30 Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής και να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια συνεχούς παραμονής στην Ελλάδα. Είναι μια ρύθμιση που θα εφαρμοστεί εφάπαξ και αποσκοπεί στο να διευκολύνει στην εξεύρεση εργατικών χεριών που έχει ανάγκη ο αγροτικός τομέας αλλά όχι μόνο. Για να καλύψουμε πάγιες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό προωθούμε συμφωνίες με έξι χώρες και η πρώτη που θα υπογράψουμε -στα μέσα Μαρτίου- είναι με την Ινδία, όπως ανακοίνωσα στην πρόσφατη επίσκεψή μου. Η ελεγχόμενη και νόμιμη μετανάστευση μαζί με την αυστηρή φύλαξη των συνόρων είναι ο μόνος δρόμος για μια πιο συνεκτική και ασφαλή κοινωνία και μια πιο ισχυρή οικονομία.

Πολλές κενές θέσεις εργασίας υπάρχουν επίσης στην τουριστική αγορά λόγω και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Η ζήτηση, ιδίως για άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, είναι μεγάλη προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του κλάδου ώστε να παρέχει τις βέλτιστες υπηρεσίες στους επισκέπτες της χώρας μας αλλά και στους εσωτερικούς ταξιδιώτες. Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό, έχει όμως να κάνει και με τις αμοιβές. Θα επαναλάβω αυτό που έχω πει πολλές φορές στους εργοδότες του κλάδου: «πληρώστε καλύτερα». Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων το 2023 κατέγραψε αύξηση 10,1% σε σύγκριση με το 2022, και των υπηρεσιών εστίασης κατά 9,6% σε σχέση με το έτος 2022. Με την ευκαιρία, να αναφέρω τα νεότερα στοιχεία της ΤτΕ για το «τουριστικό» 2023, κατά το οποίο επισκέφθηκαν τη χώρα μας τρεις Ελλάδες! Δηλαδή 32,7 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός ρεκόρ που δεν αποκλείεται να καταρριφθεί φέτος αν κρίνω από τα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία των κρατήσεων.

Ας μεταφερθούμε τώρα στη Θεσσαλονίκη. Ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε έξι πρόσθετες παρεμβάσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων στο κυκλοφοριακό της πόλης από τις εργασίες κατασκευής της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου Fly Over. Μεταξύ αυτών είναι η εκμίσθωση τμημάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου για την εξασφάλιση διαδρόμου για τα ασθενοφόρα προς τα Νοσοκομεία 424 και Παπαγεωργίου, και η ανάθεση αρμοδιοτήτων στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ για τη λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έως τον κόμβο Θεσσαλονίκης-Μουδανιών. Ακόμη, θα αποδοθούν χώροι της ΓΑΙΑΟΣΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για την κατασκευή υπαίθριων χώρων στάθμευσης. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί περισσότερο ο ΟΑΣΘ, με λεωφορεία και προσωπικό. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο για μειώσουμε την, δυστυχώς αναπόφευκτη, ταλαιπωρία κατοίκων και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης έως ότου ολοκληρωθεί αυτό το χρήσιμο και αναγκαίο έργο για την πόλη.

Έχουμε μία ακόμη σημαντική εξέλιξη που αφορά τη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης στο περιαστικό δάσος Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Ευκαρπίας. Σε πρώτη φάση θα γίνει η διαμόρφωση δρόμων πρόσβασης και περίφραξης της συνολικής έκτασης των 3000 στρεμμάτων, και θα ακολουθήσει η φύτευση 300.000 δέντρων με στόχο να δημιουργηθεί ένα υποδειγματικό περιαστικό δάσος αναψυχής στη δυτική Θεσσαλονίκη που είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη και πονάει από την έλλειψη πρασίνου. Όλο το έργο της αποκατάστασης και της αναδάσωσης είναι δωρεά του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη και τον ευχαριστούμε για την σπουδαία κοινωνική προσφορά του.
Να έρθω τώρα σε μια ξεχωριστή διάκριση για τη χώρα μας. Η Ελλάδα επιλέχθηκε ανάμεσα σε 46 κράτη ως χώρα εταίρος στο κοινό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διαμόρφωση της Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης. Τι σημαίνει αυτό; Με τη συνδρομή και της Ελλάδας, θα αναζητηθεί πανευρωπαϊκά πώς μπορεί να βελτιωθεί η προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών που έρχονται σε επαφή με τον νόμο -όπως παραβάτες, θύματα ή μάρτυρες σε εξωδικαστικές, δικαστικές -αστικές και ποινικές υποθέσεις- και διοικητικές διαδικασίες. Στην υλοποίηση του προγράμματος θα συμμετέχουν δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, στελέχη της αστυνομίας, δικηγορικοί σύλλογοι, κοινωνικές υπηρεσίες, ψυχολόγοι και επαγγελματίες που εργάζονται με και για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Η παραβατικότητα των ανηλίκων και οι πληγές που αφήνει στις ψυχές των παιδιών μας αποτελεί προτεραιότητα για εμένα προσωπικά και την κυβέρνησή μας. Σε συνεργασία με την υψηλού κύρους επιτροπή ειδικών που συγκροτήσαμε από τον Μάρτιο, η κυβέρνηση θα αναπτύξει περαιτέρω δράσεις για το θέμα αυτό που απασχολεί πολλές ελληνικές οικογένειες.

Χθες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εναντίον της οποίας εξαπέλυσε έναν απρόκλητο, αδικαιολόγητο και μεγάλης κλίμακας επιθετικό πόλεμο με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στις δυο πλευρές, εκατομμύρια εκτοπισμένους -η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- και αφανισμό ολόκληρων πόλεων από τον χάρτη. Η εισβολή είχε τεκτονικές επιπτώσεις στις διεθνείς διακρατικές σχέσεις, στο διεθνές εμπόριο και στις εξαγωγές φυσικού αερίου, επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων εκτός της ζώνης πυρός. Ο κόσμος μας θα είναι αλλιώς μετά από αυτόν τον πόλεμο. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, συμπαρατασσόμενη με τις δυνάμεις της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Εκτός όλης της άλλης βοήθειας που μπόρεσε με τις μικρές της δυνάμεις να προσφέρει η χώρα μας, φιλοξενήσαμε σχεδόν 25.000 χιλιάδες Ουκρανούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα. Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου παρατείνεται η ισχύς του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για τους εκτοπισθέντες για άλλον έναν χρόνο, ενώνοντας τις ευχές μας με τις δικές τους αυτός ο άδικος και καταστροφικός πόλεμος να λήξει το συντομότερο δυνατόν.

Θα κλείσω τη σημερινή ανασκόπηση με τη σπουδαία ομαδική έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» που φιλοξένησε η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, με δεκάδες εικαστικά έργα και ταινίες 78 δημιουργών για το πώς βιώνουμε καθημερινά την πόλη και πώς μας διαμορφώνει εκείνη στο πέρασμα των χρόνων. Και ευτυχώς για όσους δεν την είδαμε ακόμη, δόθηκε παράταση έως τις 12 Μαΐου λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας. Αξίζει λοιπόν να κάνουμε μια «βόλτα» από εκεί.

Εδώ θα σας αφήσω, ευχαριστώντας σας θερμά για τον χρόνο σας! Καλή Κυριακή, τα λέμε την επόμενη βδομάδα!

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες"

Αναθεώρηση ΚΑΠ: Οι 19 προτάσεις της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

«Η φωνή μας αύριο (26.2.2024) στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Υπουργών για τις αλλαγές στην ΚΑΠ, θα είναι η φωνή όλης της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των αγροτών της χώρας», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από το βήμα του Συνεδρίου Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Αλιευτικού Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «όλοι στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως μια γροθιά».

Στο Συνέδριο, που πραγματοποιείται για δεύτερη μέρα στην Ελευσίνα, ο κος Αυγενάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα στο πλευρό των αγροτών σε ό,τι αφορά στις αναγκαίες αλλαγές στην ΚΑΠ προκειμένου να γίνει πιο λειτουργική και επωφελής για τους ίδιους και σε αυτήν τη λογική καταθέτει ήδη από αύριο 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές, οι οποίες είναι προϊόν συνεργασίας των EUMED-9.

Οι 19 προτάσεις

Το σύνολο των προτάσεων έχει ως εξής:

1. Διευκόλυνση της χρήσης δορυφορικών εικόνων καλής ποιότητας για την αποφυγή της ανάγκης επιτόπιων ελέγχων ή για την επανεξέταση των διαδικασιών ποιοτικών ελέγχων των συστημάτων ελέγχου μας για την αποφυγή της ανάγκης πολλαπλών επιτόπιων ελέγχων.

2. Απλοποίηση των ελέγχων – Μείωση των απαραίτητων επιθεωρήσεων σε μία επίσκεψη ανά αγρόκτημα ετησίως.

3. Αλλαγή της διάταξης για τον κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης από Ν+2 σε Ν+3, όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ (άρθρο 34 παρ. 1 του Καν. 2021/2116), όπως ίσχυε την προγραμματική περίοδο 2014-2022. Εναρμόνιση με τις διατάξεις που ισχύουν για όλα τα άλλα Επενδυτικά και Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα οποία εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας N+3 κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού.

4. Εναρμόνιση των διατάξεων σχετικά με την έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης, για τις παρεμβάσεις του Πυλώνα Ι (ΕΓΤΕ) με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Πυλώνα ΙΙ (ΕΓΤΑΑ). Η ισχύς των τροποποιήσεων από την ημερομηνία της επίσημης υποβολής τους στις υπηρεσίες της ΕΕ να εφαρμοστεί και για τον Πυλώνα Ι (ειδικά για τις κατηγορίες παρέμβασης του άρθρου 42 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (τομεακές παρεμβάσεις)).

5. Δυνατότητα τροποποίησης στοιχείων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, μόνο με κοινοποίηση στην ΕΕ για ορισμένα θέματα για τα οποία θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποίησης στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, χωρίς περιορισμούς ως προς τον αριθμό ανά έτος για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του. Επιπλέον, να εφαρμόζεται αναδρομικότητα για ορισμένες τροποποιήσεις ανάλογα με τη φύση των σχετικών παρεμβάσεων (άρθρο 119 παρ. 8 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115).

6. Περιορισμός των απαιτούμενων πληροφοριών στο προγραμματικό κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ στα απολύτως απαραίτητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για κείμενο στρατηγικής και όχι για επιχειρησιακό κείμενο (Άρθρο 119 παρ. 7,9 και 12 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 93 παρ. 1 και παρ. 3 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 92 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021 /2115) (Άρθρο 95 παρ. 4 Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (Άρθρο 98 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021/2115).

7. Επανεξέταση της απαίτησης για υποχρεωτική συνοχή των παρεμβάσεων των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων Εισοδήματος με την Οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 109 παράγραφος 2 γ)) όσον αφορά την απλούστευση.

8. Τροποποίηση των διατάξεων της διετούς ανασκόπησης επιδόσεων, προκειμένου να καλύψει το οικονομικό έτος 2026. Η ανοχή απόκλισης θα πρέπει να αυξηθεί από 25 σε 40% (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 135(2)).

9. Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης των τροποποιήσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, με τη σημαντική μείωση του χρόνου διαβούλευσης μεταξύ των επιτροπών και των επίσημων υπογραφών.

10. Παρέκκλιση 12 μηνών από τα ακόλουθα Πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ): ΚΓΠΚ 5, ΚΓΠΚ 6, ΚΓΠΚ 7, ΚΓΠΚ 8 (2021/2115/ΕΕ, Παράρτημα III).

11. Καμία υποχρέωση για έλεγχο υπό όρους για εκμεταλλεύσεις με μέγιστο μέγεθος εκμετάλλευσης έως 10 εκτάρια (2021/2116/ΕΕ, άρθρο 83).

12. Ετήσια έκθεση – παράταση του χρόνου επεξεργασίας της ετήσιας έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη την απαραίτητη ανταλλαγή δεδομένων από διάφορους φορείς (διαχειριστική αρχή, οργανισμός πληρωμών, επιτροπή παρακολούθησης και φορέας πιστοποίησης) και την τεχνική και διοικητική πολυπλοκότητα του συστήματος.

13. Ανασκόπηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών απαιτήσεων και καθορισμός ρεαλιστικών προθεσμιών για την εφαρμογή τους. Ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων στον αγροτικό τομέα στην ΕΕ και υιοθέτηση πιθανών διορθώσεων σε αυτές τις νέες πολιτικές.

14. Επιλογές απλοποιημένου κόστους – στην πολιτική συνοχής, έργα κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό υποχρεούνται να χρησιμοποιούν επιλογές απλοποιημένου κόστους. Για μέτρα εκτός ΟΣΔΕ, αυτή θα μπορούσε να είναι η επιλογή για την απλούστευση της εφαρμογής της πολιτικής.

15. Αποσαφήνιση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας για να διασφαλιστεί η αναλογία κόστους/αποτελεσματικότητας προσαρμοσμένης στις προκλήσεις. Πρόβλεψη για έλεγχο εγγράφων όταν προσφέρει επαρκή βαθμό βεβαιότητας ή ακόμη και περιορισμός του ελέγχου του αριθμού των ζώων μόνο σε βοήθεια σε συνδυασμό με την παραγωγή ζώων.

16. Μείωση των περιπτώσεων που απαιτείται μεμονωμένο αίτημα για ανωτέρα βία, όταν οι φορείς ελέγχου διαθέτουν επίσημα στοιχεία, που αποδεικνύουν την εκδήλωση γεγονότος σε προσδιορισμένη γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα ακραία καιρικά φαινόμενα ή πυρκαγιές.

17. Ευελιξία για ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων, μεταξύ παρεμβάσεων με σωστή αιτιολόγηση.

18. Ευελιξία για χρήση έως και 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

19. Ορισμός του εύρους θερμοκρασίας που αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του λιώσιμου πάγου για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών για αλιευτικά προϊόντα.

Το Συνέδριο για την Αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τον αλιευτικό τουρισμό, συνεχίζεται.

Το πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Σήμερα το απόγευμα ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, αναχωρεί για Βρυξέλλες.

Τη Δευτέρα:

  • Στις 8.30 π.μ. θα γίνει συνάντηση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
  • Στις 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί το τακτικό Συμβούλιο των 27 Υπουργών γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ
  • Στις 13.20 θα γίνει η δεύτερη συνάντηση της ομάδας υπουργών των χωρών του Νότου (EUMED-9)

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναθεώρηση ΚΑΠ: Οι 19 προτάσεις της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας"

Λάρισα: 16χρονος χτύπησε 15χρονο γιατί «απειλούσε την ξαδέρφη του»

Ένας 16χρονος και ένας 15χρονος είναι οι πρωταγωνιστές της έντασης που ξέσπασε, εχθές, το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Ο 15χρονος, που δέχθηκε την επίθεση από τον 16χρονο, υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι ο δράστης, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το σημείο, τον πλησίασε και του ζήτησε εξηγήσεις γιατί «απείλησε συγγενικό του πρόσωπο» και πιο συγκεκριμένα, την ανήλικη ξαδέρφη του.

Ο νεαρός που δέχθηκε επίθεση, το αρνήθηκε, αλλά ο 16χρονος τον χτύπησε με γροθιά κοντά στο αριστερό μάτι, τον χαστούκισε στο αριστερό μάγουλο και στο τέλος τον χτύπησε με το γόνατο στο μέτωπο. Στην συνέχεια, ο 15χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και μετά την λήψη των πρώτων βοηθειών, αποχώρησε.

Ο δράστης βρέθηκε στο σπίτι του και μετά οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Λάρισας, όπου και συνελήφθη. Ενημερώθηκε η Εισαγγελέας Υπηρεσίας και με προφορική εντολή της, ο ανήλικος δράστης αφέθη ελεύθερος και αποχώρησε συνοδευόμενος από τον πατέρα του.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: 16χρονος χτύπησε 15χρονο γιατί «απειλούσε την ξαδέρφη του»"

Δωδεκάνησα: Η ιταλοτουρκική συμφωνία που θέλει να ξεχάσει η Άγκυρα - Ποιες είναι οι ελληνικές βραχονησίδες

Παρά τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Τουρκία δεν παύει να παραμένει ακλόνητη στις απαράδεκτες θέσεις και αξιώσεις της με αιχμή του δόρατος την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και την Α0Ζ, με επίκεντρο το Καστελλόριζο και τα γειτονικά νησιά του.

Ένα από τα έωλα επιχειρήματα των Τούρκων, είναι πως η Ιταλοτουρκική Συνθήκη (4 Ιανουαρίου 1932) για τα Δωδεκάνησα, ειδικότερα το Πρωτόκολλο που τη συνόδευε και υπογράφηκε λίγους μήνες αργότερα, στις 28 Δεκεμβρίου 1932, δεν επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και δεν κατατέθηκε στη γραμματεία της Κοινωνίας των Εθνών.

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στην Ιταλοτουρκική Συνθήκη του 1932. Σήμερα θα παραθέσουμε περισσότερα στοιχεία και ένα ντοκουμέντο. Το πρωτότυπο κείμενο της Συνθήκης, όπου φαίνεται καθαρά ότι έχει κατατεθεί στην Κοινωνία των Εθνών με «Αριθμό Αποδοχής» 3191.

Το πρωτότυπο κείμενο της Συνθήκης είχε την καλοσύνη να μας στείλει ο κύριος Νίκος Φαρμακίδης από τη Ρόδο, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Ο κύριος Φαρμακίδης μας είχε στείλει και το ιταλικό έγγραφο του 1936, που είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της γειτονικής χώρας και στο οποίο αναφερόταν ρητά ότι τα Ίμια είναι ιταλικά και συνεπώς, μετά την παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, τα νησιά ανήκουν στη χώρα μας.

ellinotourkika_dwdekanisa___3_

Πώς φτάσαμε στην Ιταλοτουρκική συνθήκη του 1932;

Το καθεστώς της ιταλικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα κατοχυρώθηκε συμβατικά με βάση τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης. Σύμφωνα με το άρθρο 15, η Τουρκία παραιτήθηκε υπέρ της Ιταλίας, από κάθε δικαίωμα και τίτλο στα νησιά Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Καλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Σύμη, Κω και «των νησίδων των εξ αυτών εξαρτώμενων», καθώς και επί του Καστελλόριζου. Σε εφαρμογή της διάταξης αυτής, οι Ιταλοί ενέταξαν ονομαστικά στη σφαίρα του εσωτερικού ιταλικού δικαίου κάθε νησί και νησαίο έδαφος γενικότερα. Μετά την αρχική παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ιταλία το 1923, υπήρξε μόνο μία εκκρεμότητα μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας. Η συνοριακή γραμμή στην περιοχή του Καστελλόριζου με την απέναντι τουρκική ακτή και το μέλλον της νησίδας Καρά- Αντά που βρίσκεται στη χερσόνησο της Αλικαρνασσού. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες άρχισαν στις 27 Σεπτεμβρίου 1927 και στις 30 Μαΐου 1930, τα δύο μέρη, με ειδική συμφωνία (compromis) που άρχισε να ισχύει τον Αύγουστο του 1931, συμφώνησαν να υποβάλουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα που προέκυψε από τη Συνθήκη της Λωζάννης σχετικά με τα χωρικά ύδατα του Καστελλόριζου και της απέναντι ακτής. Πριν όμως συζητηθεί το ζήτημα στη Χάγη επήλθε συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η νησίδα Στρογγύλη με τον φάρο της παρέμεινε στα Δωδεκάνησα, δηλαδή στην Ιταλία, ενώ η νησίδα Καρά- Αντά παραχωρήθηκε στην Τουρκία. Έτσι, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις 26 Ιανουαρίου 1933 κήρυξε την υπόθεση λήξασα.

ellinotourkika_dwdekanisa___6_

Τι μεσολάβησε; Η Ιταλοτουρκική Συνθήκη (Σύμβαση) που υπογράφηκε στην άγκυρα στις 4 Ιανουαρίου 1932 και με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα των δύο χωρών στην περιοχή του Καστελλόριζου

Τη Συνθήκη αυτή παραθέτουμε αυτούσια (στο αγγλικό και γαλλικό της κείμενο). Φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει κατατεθεί στην Κοινωνία των Εθνών (Societe des Nations) με Αριθμό Αποδοχής Νο 3191 (στην κορυφή της πρώτης σελίδας). Ωστόσο, παραθέτουμε μεταφρασμένα τα τέσσερα πρώτα άρθρα της Συμφωνίας στα οποία υπάρχει ονομαστική αναφορά στα νησιά που δίνονται στην Ιταλία και σ’ εκείνα που παραχωρούνται στην Τουρκία.

Άρθρο 1: «Η ιταλική Κυβέρνηση αναγνωρίζει την κυριαρχία της Τουρκίας στις παρακάτω αναφερόμενες νησίδες: Βόλο (Τσατάλ-Αντά), Όχεντρα (Ουβέντιρε), Φουρνάκια, Κάτω Βόλο, Πρασούδι (νοτιοανατολικά του Κάτω Βόλου). Οι νησίδες του Τοχαταλότα, Πηγή, Ρετζίφ, Αγριελιά, Προυσεκλής (βράχος), Πάνω Μάκρη, Κάτω Μάκρη (περιλαμβανομένων και των βράχων), Μαραθών, Ρόκο Βουτσάκι, Ντά(τ)σια, Νησί της Ντά(τ)σιας, Πρασούδι (βόρεια της Ντάσιας), Αλιμεντάρα, Καραβόλα».

Άρθρο 2: «Η νησίδα του Καρά-Αντά που βρίσκεται εντός του Κόλπου του Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) θα ανήκει επίσης στην Τουρκία».

Άρθρο 3: «Αντίθετα, η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίζει της Ιταλίας επί των νησίδων που βρίσκονται μέσα στη ζώνη που ορίζεται από την περίμετρο του κύκλου που θα έχει ως κέντρο τον θόλο της εκκλησίας της πόλης του Καστελλόριζου και ως ακτίνα την απόστση του κέντρου αυτού και του ακρωτηρίου του Αγίου Στεφάνου (κατεύθυνση του ανέμου), δηλαδή: Ψωραδιά, Πολυφάδος, Άγιος Γεώργιος (δυο νησιά που αναφέρονται στον αγγλικό Χάρτη αριθμ. 236, Άγιος Γεώργιος, νότια και Αγριελαία, προς βορρά), Ψωμί (Στρογγυλό, αγγλικός Χάρτης αριθμ. 236), Κουτσομπόρα (Κουτούμπας) βράχοι Μαύρο Ποϊνάκι, Μαύρο Ποϊνί.

ellinotourkika_dwdekanisa___2_

Εκτός από αυτές τις νησίδες που βρίσκονται εντός της περιμέτρου που αναφέρεται παραπάνω οι νησίδες του Αγίου Γεωργίου (Ρω), Δραγονέρα, Ρος (;) και Υψηλή (Στρογγύλη) θα ανήκουν επίσης στην Ιταλία».

Άρθρο 4: «Εξυπακούεται ότι όλες οι νησίδες και οι βράχοι που βρίσκονται εκατέρωθεν της διαχωριστικής γραμμής των υδάτων, όπως αυτή καθορίζεται από την παρούσα Σύμβαση είτε οι ονομασίες τους αναφέρονται σε αυτή (ενν. τη Σύμβαση) είτε όχι, θα ανήκουν στο κράτος στην κυριαρχία του οποίου υπόκειται η ζώνη εκτός της οποίας βρίσκονται τα παραπάνω νησιά, νησίδες και βράχοι».

Τη Συνθήκη υπογράφουν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ρουσδή Αράς και ο Ιταλός πρεσβευτής στην Άγκυρα Βαρόνος Αλοΐζι.

ellinotourkika_dwdekanisa___1_
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ρουσδή Αράς


Την ίδια ακριβώς μέρα ο Αράς έγραφε στον Αλοΐζι:

«Η συνθήκη την οποία υπογράψαμε με την παρούσα ημερομηνία (σημ. 4/1/1932) έχοντας έτσι ρυθμίσει κατ’ ευχήν την οροθέτηση των θαλασσίων συνόρων των νήσων και νησίδων του Αιγαίου, των οποίων η κυριότητα υπήρξε μέχρι σήμερα αντικείμενο αμφισβητήσεως μεταξύ μας και έχοντας αποδεχθεί το γεγονός ότι ολόκληρη η απομένουσα θαλάσσια ιταλοτουρική μεθόριος δεν αποτελεί αντικειμενο καμίας διαφοράς οποιασδήποτε φύσεως μεταξύ των δύο μερών, έχω την τιμή να απευθύνω προς την Εξοχότητά σας την πρόταση να προχωρήσει αμέσως στη διαγράμμιση αυτού του τμήματος των συνόρων και να σας παρακαλέσω να μου γνωρίσετε αν η Κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως (σημ. Βίκτωρος Εμμανουήλ) είναι διατεθειμένη να ορίσει τους τεχνικούς που θα τεθούν επί το έργον μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους των».

ellinotourkika_dwdekanisa___4_
Ο Ιταλός πρεσβευτής στην Άγκυρα Βαρόνος Αλοΐζι


Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου το οποίο καθόριζε τα ιταλοτουρκικά θαλάσσια σύνορα για τα οποία δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση, έγινε στην Άγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου 1932.

Τι αμφισβητούν οι Τούρκοι;

Όψιμα, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα των Ιμίων το 1996 (σχετικά είναι όσα γράφει ο Τούρκος Husseyin Pazarci το 1997 και αποτελούν πολιορκητικό κριό της Άγκυρας), η Τουρκία στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής της αρνείται να αναγνωρίσει το Πρωτόκολλο που η ίδια υπέγραψε ως μη επικυρωμένου από την τουρκική εθνοσυνέλευση και μη κατατεθειμένου στη Γραμματεία της Κοινωνίας των Εθνών. Σύμφωνα με τον αείμνηστο ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο όμως, αυτό «δεν αίρει το γεγονός ότι τόσο με τη συνομολόγηση του Πρωτοκόλλου από επίσημους εκπροσώπους των δύο κρατών και στη συνέχεια, μέσω της αλληλογραφίας μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών το συγκεκριμένο καθεστώς της ιταλικής κυριαρχίας όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκε αλλά και έγινε ρητά αποδεκτό από την τουρκική πλευρά».

Επίλογος

Για μία ακόμα φορά η Τουρκία προσπαθεί να αμφισβητήσει τις Συνθήκες που η ίδια έχει υπογράψει. Χάρη στον κύριο Νίκο Φαρμακίδη που μας παραχώρησε ευγενικά, αντίγραφο της ιταλοτουρκικής συμφωνίας της 4/1/1932, φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτή έχει κατατεθεί στην ΚτΕ με Αριθμό Αποδοχής Νο 3191. Για τα περί Πρωτοκόλλου, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σβολόπουλος είναι σαφέστατος. Ακόμα κι αν είχαν γίνει τα δύο πράγματα που θεωρούν οι Τούρκοι ότι δεν έγιναν ,θα έβρισκαν κάτι άλλο. Η Συμφωνία της Άγκυρας υπάρχει και στον κατάλογο των Συνθηκών που έχουν επικυρωθεί από την ΚτΕ (σελ. 244, ο κατάλογος είναι στη διάθεσή μας και στο protothema.gr για όποιον αμφιβάλλει…). Ας ελπίσουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, αν δεν έχει στη διάθεσή της την πρωτότυπη ιταλοτουρκική Συνθήκη του 1932 και όλα τα σχετικά με την ΚτΕ, να αξιοποιήσει όσα αναφέρουμε στο άρθρο, και τα οποία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον κύριο Νικόλαο Φαρμακίδη από τη Σύμη τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!

IMG_20240225_0003_Page_1

IMG_20240225_0003_Page_2

IMG_20240225_0003_Page_3

IMG_20240225_0003_Page_4

IMG_20240225_0003_Page_5

IMG_20240225_0003_Page_6

Υ.Γ. Στην Ιταλοτουρκική Συνθήκη του 1932 αναφέρεται το νησί Ρος (ξεν. Ross). Δεν πρόκειται για τη Ρω που αναφέρεται παραπάνω ως (νησίδα) του Αγίου Γεωργίου. Το ίδιο νησί (Ross) αναφέρεται και στην ιταλική εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 1936. Όσο κι αν ψάξαμε, δεν το βρήκαμε σήμερα. Μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος «αρμόδιος» ποιο είναι το νησί που αναφέρεται σε επίσημα ιταλικά έγγραφα και πουθενά στα ελληνικά ως Ross; Δόθηκε στην Ελλάδα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα ή όχι; Στην «ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ» του αείμνηστου Μιχάλη Σκανδαλίδη υπάρχει μια (βραχο)νησίδα κοντά στη Ρω με το όνομα Σαβούρα που δεν εμφανίζεται στα ιταλικά έγγραφα. Είναι αυτή η νησίδα Ρος; Και μια υπενθύμιση: προσοχή στη Στρογγύλη! Μόνο αν δοθεί πλήρης επήρεια στη Στρογγύλη, η Ελλάδα θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο. Και καλή τύχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου παραπέμφθηκε η χώρα μας για τον χωροταξικό σχεδιασμό των Δωδεκανήσων, μεταξύ άλλων, που δεν έκανε η κυβέρνηση(η σχετική προθεσμία έληγε το 2021…).

Πηγές:

Κώστας Φ. Τσαλαχούρης, «ΙΜΙΑ: Το χρονικό της χάραξης συνόρων των Δωδεκανήσων (1932-1947)», Εκδόσεις Τροχαλία, 1997

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, «Το καθεστώς των νησίδων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η μαρτυρία των πηγών», ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ, ΑΘΗΝΑ 2002.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Δωδεκάνησα: Η ιταλοτουρκική συμφωνία που θέλει να ξεχάσει η Άγκυρα - Ποιες είναι οι ελληνικές βραχονησίδες"

Αγία Βαρβάρα: Δίωξη σε βάρος του 69χρονου δολοφόνου αλλά και της συζύγου του!

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοφορία και οπλοχρησία άσκησε ο εισαγγελέας στον 69χρονο που σκότωσε τον γαμπρό του στην Αγία Βαρβάρα το απόγευμα του Σαββάτου (24/2).

Μάλιστα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και στη σύζυγο του 69χρονου για συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συγκεκριμένη μαρτυρία, που λέει ότι την ώρα που είδε τον γαμπρό της και θύμα του εγκλήματος, η γυναίκα φώναζε από το θυροτηλέφωνο στον δράστη σύζυγό της: «Ρίξτου ρίξτου».

Ο 69χρονος οδηγήθηκε πριν από το μεσημέρι στον εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ό,τι ο 69χρονος πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε τον 57χρονο γαμπρό του, πατέρα τριών παιδιών, χθες στην Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω, μπροστά στο εγγόνι του.

Πώς έγινε το φονικό στην Αγία Βαρβάρα

Κατά πληροφορίες, η οικογένεια διαμένει στην ίδια πολυκατοικία, σε διαφορετικά διαμερίσματα.

Ο 57χρονος φέρεται να ζήτησε από τον αδερφό της γυναίκας του, να κατέβει στο σπίτι τους για να κρατήσει το ένα από τα παιδιά, προκειμένου ο ίδιος να πάει κάπου με το δεύτερο παιδί. «Κατέβα να κρατήσεις το παιδί γιατί έχω να πάω κάπου με το άλλο παιδί» φέρεται να του είπε ο 57χρονος.

Ο 69χρονος το έμαθε και τον περίμενε να γυρίσει. Όταν τον βρήκε στην είσοδο τον πυροβόλησε δύο φορές με την καραμπίνα.

Ο γιος του δράστη ο οποίος είναι αστυνομικός και μένει στον από κάτω όροφο, έτρεξε όταν άκουσε τον πυροβολισμό και όταν διαπίστωσε τι είχε συμβεί, τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση και ο πατέρας του συνελήφθη.

 lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγία Βαρβάρα: Δίωξη σε βάρος του 69χρονου δολοφόνου αλλά και της συζύγου του!"

Τρισάγιο στην μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών

Τρισάγιο για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών τελέστηκε σήμερα, το πρωί της Κυριακής, σε κλίμα συγκίνησης στο σημείο της τραγωδίας, από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάνου κ. Ιερώνυμο.

Αμέσως μετά το τέλος του τρισαγίου ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, έστειλε το δικό του μήνυμα λέγοντας ότι:

«Είναι μια βαριά μέρα γιατί θυμόμαστε αυτούς τους 57 ανθρώπους που έφυγαν άδικα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι στο επίκεντρο των σκέψεων και της προσευχής μας. Κοντά σε αυτό είναι και όλα τα άλλα τα οποία ακούμε αυτές τις ημέρες. Να ξέρετε ότι κάποιον τον τιμάς πολύ με τη σιωπή και την προσευχή. Δεν τον τιμάς με τον χορό. Για άλλη μια φορά η μικροπολιτική έρχεται να καλύψει την ουσιαστική συζήτηση, δηλαδή το πως θα γίνουν οι σιδηρόδρομοι ασφαλείς, δεν χρειάζονται λόγια που κουράζουν, οι ψυχές αυτές θα βρουν δικαίωση μόνο όταν ο σιδηρόδρομος θα είναι ασφαλής…».

Νωρίτερα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε μνημόσυνο στην μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που έφυγαν άδικα από την ζωή.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρισάγιο στην μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών"

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίστηκε η πρόταση διεξαγωγής εκλογών για ανάδειξη προέδρου – Έντονη λογομαχία Κασσελάκη-Γεροβασίλη

Τέλος έλαβε το «θρίλερ» των εσωκομματικών εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα μέλη του κόμματος καταψήφισαν δια ανατάσεως της χειρός την πρόταση του προέδρου, με τον Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει «δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά».

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μετά τον Στέφανο Κασσελάκη και είπε: «Αναλάβαμε την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και τον Γιώργο Τσίπρα να σας καταθέσουμε μία πρόταση: Να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις Ευρωεκλογές. Δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο, για να επεξεργαστεί προτάσεις για τον μετασχηματισμό του κόμματος μας».

Γεροβασίλη: «Αν θες εκλογές σε 10 ημέρες κάντες μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις»

Αμέσως μετά πήρε το λόγο η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε πρόθυμη να κάνει ένα βήμα πίσω και να μην γίνουν εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Στέφανε είπες "βρείτε μου αντίπαλο και πάμε". Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ» είπε αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής. Συνέχισε ωστόσο λέγοντας: «Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω… Λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι, που πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 ημέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Κάντες μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις».

«Όλγα αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές» απάντησε από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης. «Το Συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο, δεν έβαλα εγώ την πρόταση για εκλογές» είπε ακόμα η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Σε δέκα μέρες, χωρίς διασφαλίσεις και εγγυήσεις, είναι αστείο να ζητάς εκλογές. Γι’ αυτό είπα, αν θες κάνε μόνος σου εκλογές».

Αφού το Συνέδριο ψήφισε με ανάταση χεριών, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε το λόγο και είπε: «Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές. Πάμε Μπροστά».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίστηκε η πρόταση διεξαγωγής εκλογών για ανάδειξη προέδρου – Έντονη λογομαχία Κασσελάκη-Γεροβασίλη"

Μαρινάκης: Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν θα αναστέλλονται οι ποινές για όσους καταστρέφουν περιουσίες

“Βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από μια ιστορική μεταρρύθμιση για τα δημόσια κυρίως πανεπιστήμια, γιατί το 70% αυτό του νόμου αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, την ενδυνάμωσή τους, τη χρηματόδοτησή τους, την ενίσχυσή τους, τη σύμπραξή τους με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τις ελευθερίες που παίρνουν, αιτήματα, που οι πρυτάνεις διαχρονικά, τα συμβούλια πρυτάνεων και οι φοιτητές έχουν θέσει στην πολιτεία και η πολιτεία πλέον τους ακούει. Και βέβαια την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημιακών παραρτημάτων. Στο πλαίσιο αυτό οι γνωστοί άγνωστοι που γίνονται όλο και λιγότεροι, φοιτητές εντός ή εκτός εισαγωγικών, κυρίως εντός εισαγωγικών, αποφάσισαν με το “έτσι θέλω” σε κάποιες σχολές – το ένα τρίτο των σχολών, ενώ κάποτε αυτό θα συνέβαινε σε όλες- να κάνουν κατάληψη. Όπου οι αρχές εκλήθησαν, επενέβησαν. Και προφανώς όπου κρίθηκε επιχειρησιακά από τις αρχές έγινε η αντίστοιχη επέμβαση”, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον REAL FM με τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγιάννη σχολιάζοντας τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο ΑΠΘ.

“Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις, για να λέμε τα πράγματα με το  όνομά τους, που δυστυχώς ενδεχομένως να μην εκλήθησαν οι αρχές. Εγώ δεν είμαι ο δικαστής που θα το αξιολογήσει. Αυτό που θα πω είναι ότι πρέπει να φτάσουμε στο σημείο σε μια οποιαδήποτε συνέντευξη, σε μια οποιαδήποτε συζήτηση, να μην είναι είδηση η εφαρμογή του νόμου. Και να σας πω και κάτι. Κανείς από εμάς δεν θέλει ντε και καλά να παρεμβαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Όμως αλίμονο, αν φτάσουμε στο σημείο να νομιμοποιούμε -και δεν θα το ξανακάνουμε αυτό που συνέβαινε πριν το ’19- παράνομες πράξεις και ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταστρέψει τα πανεπιστήμια” πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνουν συλλήψεις.

Επισήμανε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο “οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι καταστρέφουν περιουσίες -δηλαδή το δικό σας, το δικό μας, όλων, τον κόπο με τους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων- πλέον δεν  θα αναστέλλονται οι ποινές τους. Θα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και αν κρίνονται ένοχοι, θα εκτίουν ένα μεγάλο μέρος της ποινής τους στη φυλακή. ‘Αρα θα το σκεφτούν πέντε και δέκα φορές παραπάνω όταν, αντί να κάτσουν να κάνουν κάτι σοβαρό στη ζωή τους, θα πάνε να καταστρέφουν περιουσίες συμπολιτών τους ή και δημόσια περιουσία που ανήκει στον Έλληνα φορολογούμενο”.

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει μια ακόμα πιο δίκαιη και ακόμη πιο συνολική αλλαγή σε πολλές διατάξεις του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας, οι οποίες έχουν τρεις στόχους. “Όπως είναι η αυστηροποίηση των ποινών όχι εξοντωτικά, αλλά δίκαια. Ο δεύτερος είναι οι ποινές να είναι πραγματικές, δηλαδή να μην ακούμε είκοσι χρόνια και ο άλλος να μένει μέσα δέκα χρόνια, αλλά να μένει πολύ παραπάνω. Κι αν αποφυλακιστεί νωρίτερα, αυτό να μην είναι αυτόματο, αλλά να το κρίνει το Δικαστικό Συμβούλιο, με βάση την προσωπικότητά του, το αν έχει μετανοήσει, από τη συμπεριφορά του.  Και το τρίτο, πολλές παρεμβάσεις για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές διατάξεις οι οποίες είναι υπέρ των θυμάτων σε διαδικασίες ενδοοικογενειακής βίας, εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και άλλα”.

Επίσης πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα όταν ο καταδικασμένος συμπλήρωνε, είτε στα ισόβια, είτε στα είκοσι χρόνια, είτε στα δεκαπέντε χρόνια έναν αριθμό που προέβλεπε ο νόμος, πρακτικά αυτομάτως αποφυλακιζόταν με τη λεγόμενη υφ’ όρον απόλυση, δηλαδή, αποφυλακιζόταν και το υπόλοιπο της ποινής του το έκανε εκτός φυλακής με όρους. “Πλέον, αυτό το “αυτοδικαίως”, αυτό το “αυτομάτως”, γίνεται μετά από κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου. Δηλαδή, κάποιος όταν, για παράδειγμα, συμπληρώσει δεκαοκτώ χρόνια και του δίνει ο νόμος τη δυνατότητα να αιτηθεί την υπό όρους αποφυλάκισή του, δεν σημαίνει ότι θα τη λάβει όπως μέχρι σήμερα, αυτοδικαίως, αλλά θα κρίνει το Δικαστικό Συμβούλιο, θα κρίνει το αρμόδιο Συμβούλιο εάν πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις. Δηλαδή, εάν έχει μετανοήσει, αν έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά, αν η αποφυλάκισή του μπορεί να αποτελέσει κάποιον κίνδυνο και τα σχετικά. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή στο συγκεκριμένο κομμάτι του νέου ποινικού κώδικα” είπε.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού είπε ότι θα γίνει το συνέδριο της ΝΔ σε λίγες εβδομάδες, το οποίο, όπως είπε θα έχει έναν χαρακτήρα προεκλογικό, αρχών και θέσεων είπε ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί μέσα στον Απρίλιο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρινάκης: Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν θα αναστέλλονται οι ποινές για όσους καταστρέφουν περιουσίες"

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 45χρoνος για απάτη και παραχάραξη νομίσματος

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 45χρονος για τον οποίο εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για απάτη και παραχάραξη νομίσματος.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί του τμήματος αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών των Ρουμανικών Αστυνομικών Αρχών και του Εθνικού Γραφείου SIRENE της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, συνέλαβαν 45χρονο αλλοδαπό, δυνάμει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης για τα αδικήματα της απάτης και παραχάραξης νομίσματος.

Για τον εντοπισμό του ανωτέρω συστήθηκε ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Αναζητήσεων, οι οποίοι μετά από ενδελεχή έρευνα έφτασαν στα ίχνη του και συγκεκριμένα σε διαμέρισμα όπου διέμενε στους Αμπελόκηπους, στο οποίο πραγματοποίησαν κατ’ οίκον έρευνα, με τη συνδρομή του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, παρουσία δικαστικού λειτουργού και τον συνέλαβαν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 45χρoνος για απάτη και παραχάραξη νομίσματος"

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-24) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (27-02-24). Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους εντάσεως 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Κυριακή (25-02-24)
α. Από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Τη Δευτέρα (26-02-24)
α. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Αττικής), τις Κυκλάδες, την Κρήτη (κυρίως στα νότια), την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στην Εύβοια και τις Σποράδες με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
β. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα.

Την Τρίτη (27-02-24)
α. Τα έντονα φαινόμενα θα διατηρηθούν στις νότιες περιοχές των Δωδεκανήσων και βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν"

Δυτική Αχαΐα: Έκλεβαν σπίτια, έκοβαν ελιές όμως… δεν ξέφυγαν από την ΕΛ.ΑΣ

Στην εξιχνίαση επτά περιπτώσεων κλοπής σε σπίτια προχώρησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, ταυτοποιώντας τα πλήρη στοιχεία του ενός εκ των δύο δραστών. Πρόκειται για ανήλικο που διαμένει στον καταυλισμό των ρομά στη θέση «Πίσω Συκιά» στην Κ. Αχαΐα.

Οι εφορμήσεις του «διδύμου» σε εξοχικά και μόνιμες κατοικίες στην περιοχή Στεναΐτικα, εκτείνονται χρονικά από τον Οκτώβριο του 2022 έως και τον Ιούλιο του 2023 με την αξία των κλοπιμαίων να ανέρχεται στις 4.500 ευρώ. Οι δράστες αφαιρούσαν κατά κύριο λόγο οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε τηλεοράσεις και κλιματιστικά, αλλά και κοσμήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», σε μια περίπτωση σε αγρόκτημα έκοψαν 13 ρίζες ελιές(!). Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, κλάδεψαν τα ελαιόδενδρα μεταφέροντας με όχημά τους τα ξύλα.

Ο δράστης, από κοινού με τον άγνωστο μέχρι στιγμής συνεργό του, εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ιδιοκτητών, μετέβαιναν κυρίως πρωινές ώρες στους «στόχους» τους και άδειαζαν τις οικίες, φορτώνοντας τα κλοπιμαία σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας τους.

Για την ίδια υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος της μητέρας του αγοριού που ταυτοποιηθήκε για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυτική Αχαΐα: Έκλεβαν σπίτια, έκοβαν ελιές όμως… δεν ξέφυγαν από την ΕΛ.ΑΣ"

Νέα καταγγελία για τον εκπαιδευτή πολεμικών τεχνών στη Ρόδο για ασέλγεια και σε τρίτη ανήλικη

Και τρίτη περίπτωση ασέλγειας σε βάρος ανήλικης από τον 59χρονο εκπαιδευτή πολεμικών τεχνών εξετάζουν οι διωκτικές αρχές της Ρόδου, μετά την καταγγελία μιας 15χρονης η οποία κατέθεσε ότι πριν από περίπου επτά μήνες ο 59χρονος την ακούμπησε σε σημείο του σώματός της, κάνοντάς την να νιώσει άσχημα με συνέπεια να διακόψει την εκπαίδευσή της.

Η νέα καταγγελία ερευνάται προσεκτικά από τους αστυνομικούς σε συνδυασμό με τα άλλα δυο περιστατικά για τα οποία κατηγορείται ο εκπαιδευτής. Την περασμένη Δευτέρα, μια 15χρονη και οι γονείς της κατήγγειλαν στο αστυνομικό τμήμα Ιαλυσού ότι ο 59χρονος αγκάλιασε την ανήλικη και την φίλησε στο κεφάλι και στο στήθος.

Ο εκπαιδευτής εμφανίστηκε αυτοβούλως την επόμενη ημέρα, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, η οποία του άσκησε δίωξη για κατάχρηση ανηλίκου δια χειρονομιών γενετήσιου χαρακτήρα και τον παρέπεμψε να δικαστεί από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 12 Απριλίου και αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο την περασμένη Τετάρτη υποβλήθηκε και δεύτερη καταγγελία σε βάρος του 59χρονου από μια 16χρονη, η οποία κατέθεσε ότι ο 59χρονος της έκανε ασελγείς πράξεις. Και αυτή η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από τους αστυνομικούς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα καταγγελία για τον εκπαιδευτή πολεμικών τεχνών στη Ρόδο για ασέλγεια και σε τρίτη ανήλικη"

Δόμνα Μιχαηλίδου: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την εργασία των συνταξιούχων

Στην αύξηση του κατώτατου μισθού, το άνοιγμα της πλατφόρμας για την εργασία των συνταξιούχων και την αύξηση των εργαζόμενων γιατρών στα ΚΕΠΑ, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της σήμερα (24.2.2024) στον ΣΚΑΪ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σχετικά με τους συνταξιούχους η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου επισήμανε ότι «Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την εργασία των συνταξιούχων, έτσι ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να παίρνουν όλη τους τη σύνταξη».

Συμπλήρωσε ότι «Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να σώσουν από 140 μέχρι 300 ευρώ το μήνα. Το μόνο που θα κάνουν είναι μία αίτηση ηλεκτρονικά ή στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους. Σήμερα, υπολογίζουμε ότι έχουμε 100.000 συνταξιούχους, οι οποίοι εργάζονται. Από αυτούς, οι 36.000 το δηλώνουν. Τους ανθρώπους πρέπει να τους βοηθήσουμε, τη σύνταξή τους την έχουν πληρώσει».

Επίσης, η κα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί 19 δράσεις για την οικογένεια» και πως «πλέον ο πολίτης δεν δίνει παράβολο για να πάει στα ΚΕΠΑ»

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «θα υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των ιατρών στα ΚΕΠΑ, από 500 που είναι σήμερα θα γίνουν 1200, και ότι οι αμοιβές τους θα αυξηθούν 50%».

Με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού, η κα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι είναι «η 4η συνεχόμενη αύξηση. Οι φορείς δεν έχουν καταθέσει ακόμα τις απόψεις τους. Ο κατώτατος μισθός θα αρχίζει από …8. Το στοίχημα είναι να έχουμε καλούς μισθούς».

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανεργία είναι στο 8,9%», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στους ναυτικούς, η κα Μιχαηλίδου επισήμανε ότι «μέσα από το κινητό τους, την εφαρμογή mynat, θα μπορούν να βλέπουν όλο τον ασφαλιστικό τους βίο»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δόμνα Μιχαηλίδου: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την εργασία των συνταξιούχων"

Σοβαρά επεισόδια έξω από το ΑΠΘ και τη Γεωπονική Αθηνών – Μολότοφ, καμένα αυτοκίνητα και λεωφορεία

Με ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων, κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από τη Γεωπονική Αθηνών.

Οι δρόμοι γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, με κουκουλοφόρους να πυρπολούν οχήματα και κάδους απορριμμάτων ενώ πέταξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στη 1:30 τα ξημερώματα μια ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε από την πλατεία χημείου στην οδό Εθνικής Αμύνης και πυρπόλησε κάδους με σκοπό να προκαλέσει την αντίδραση της Αστυνομίας.

Άμεσα μία διμοιρία των ΜΑΤ κινήθηκε προς το σημείο των κουκουλοφόρων. Οι νεαροί ταραξίες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με βόμβες μολότοφ και πέτρες. Κάποιοι από αυτούς πέταξαν βόμβες μολότοφ σε σκαπτικό μηχάνημα, που βρισκόταν σταθμευμένο στην οδό Αρμενοπούλου. Μέσα σε λίγα λεπτά το όχημα λαμπάδιασε.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να περιορίσουν τη δράση των κουκουλοφόρων με δακρυγόνα. Οι ταραξίες ανασυντάχθηκαν εντός του ακαδημαϊκού χώρου και επιτέθηκαν εκ νέου με βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών, όπως αναφέρει το thestival.gr.

Αρκετές από τις βόμβες και τις πέτρες κατέληξαν σε σταθμευμένα οχήματα. Μια βόμβα μολότοφ κατέληξε στον εξωτερικό τοίχο κτηρίου του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Παρά τον κίνδυνο από τις μολότοφ και την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά, πυροσβέστες επιχείρησαν στην οδό Εθνικής Αμύνης, σώζοντας οχήματα από ολική καταστροφή.

Το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να εισέλθουν εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και να προχωρήσουν σε συλλήψεις των κουκουλοφόρων. Δύο διμοιρίες μπήκαν εντός του ιδρύματος όμως οι ταραξίες είχαν ήδη βρει καταφύγιο στο εσωτερικό των κτηρίων.

Από τις μολότοφ και τις πέτρες προκλήθηκαν φθορές σε έντεκα σταθμευμένα οχήματα. Τέσσερα από αυτά κάηκαν μερικώς. Ένα σκαπτικό μηχάνημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Ακολούθησαν προσαγωγές ατόμων που κρίθηκαν ύποπτα για συμμετοχή στα επεισόδια.

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη Λεωφόρο Αθηνών στο ύψος της Γεωπονικής Σχολής.

Γύρω στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής και ενώ γινόταν συναυλία με την συμμετοχή περισσότερων από 1.000 ατόμων εντός του πανεπιστημίου, ομάδα 40 ατόμων βγήκε από το πανεπιστήμιο και έβαλε φωτιά σε κάδους και προξένησε ζημιές σε καταστήματα που βρίσκονταν κοντά. Μάλιστα έκαψαν δυο λεωφορεία και ένα ΙΧ.

Επενέβη άμεσα η αστυνομία με την συμμετοχή της ομάδας ΔΙΑΣ και των ΜΑΤ όπου έσπευσαν στο σημείο. Αρχικά απέκλεισαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στην συνέχεια τα άτομα απωθήθηκαν με χημικά από τους αστυνομικούς μέσα στο πανεπιστήμιο.

Στην συνέχεια άτομα αυτά βγήκαν πάλι έξω και συνεχίστηκε ο «πόλεμος» με πέτρες, μολότοφ και ξύλα.

Στις 4.30 το πρωί αποδόθηκε η κυκλοφορία στα αυτοκίνητα. Σο σημείο παραμένει για λόγους ασφαλείας μικρή αστυνομική δύναμη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρά επεισόδια έξω από το ΑΠΘ και τη Γεωπονική Αθηνών – Μολότοφ, καμένα αυτοκίνητα και λεωφορεία"

Απεγκλωβισμός 42 ατόμων από βραχονησίδα στη Λέσβο - Εντοπισμός 25 αλλοδαπών στην Γαύδο (βίντεο)

Τις πρωινές ώρες χθες, Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιπολίας του, εντόπισε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών στη νησίδα Μπαρμπαλιάς της Λέσβου.

Αμέσως καθελκύστηκε το βοηθητικό σκάφος του πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο προσέγγισε στη νησίδα και με τη συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.), εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν σαράντα δύο (42) άτομα, καλά στην υγεία τους. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο χώρο καραντίνας ΚΥΤ Καρά Τεπέ ¨ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ¨. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.



Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Παλαιόχωρας από στελέχη του Α.Τ. Γαύδου για τον εντοπισμό είκοσι πέντε (25) αλλοδαπών και μίας λέμβου στην περιοχή “ΤΡΥΠΗΤΗ” Γαύδου.

Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο από το λιμάνι της Γαύδου στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκαν, με τη συνοδεία στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Χανίων.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Απεγκλωβισμός 42 ατόμων από βραχονησίδα στη Λέσβο - Εντοπισμός 25 αλλοδαπών στην Γαύδο (βίντεο)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news