facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Κύπρος: 397 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 2 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας Κύπρου, ανακοίνωσε για σήμερα Σάββατο 8 Μαΐου, δύο θανάτους και 397 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Ενόψει της άρσης του lockdown την Δευτέρα 10 Μαΐου και με δεδομένο ότι είναι υποχρεωτική η επίδειξη PCR ή rapid τεστ σε: χώρους εστίασης, χώρους θρησκευτικής λατρείας, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου, κοινωνικές εκδηλώσεις (όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες), γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, οίκους ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, προεκλογικές συγκεντρώσεις, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις και καζίνο, πραγματοποιήθηκαν σήμερα 71.251 τεστ ανίχνευσης της νόσου.

Σήμερα 233 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 59 σε σοβαρή κατάσταση. 

Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 58,6 έτη. Ο συνολικός αριθμός θανάτων είναι 334. Το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στο 0,56%, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 69.163.

Σημειώνεται ότι η επίδειξη τεστ PCR ή rapid δεν είναι υποχρεωτική, αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει από αυτήν διάστημα τριών εβδομάδων.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 397 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 2 θάνατοι"

ΝΟΤΑΜ για τον κινέζικο πύραυλο που μπαίνει ανεξέλεγκτα στη Γη – Στη ζώνη επικινδυνότητας η Ελλάδα

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου (08.05.2021) ΝΟΤΑΜ για τον κινέζικο πύραυλο, ο οποίος πρόκειται να μπει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες.

Ο πύραυλος αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της γης πιθανότατα τα ξημερώματα της Κυριακής και τα θραύσματα του οποίου υπολογίζεται να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας.

Η ισχύς της ΝΟΤΑΜ είναι από σήμερα Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι αύριο Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.

Να σημειωθεί πως τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και αυτό αναμένεται να συμβεί και με το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου.

Κάποια από τα εξαρτήματά του, έχουν φτιαχτεί προκειμένου να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αναμένεται ότι θα φθάσουν ως την επιφάνεια της Γης. Η χώρα μας πάντως βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.

Βάσει των υπολογισμών ο πύραυλος είναι πιθανό να πέσει στη θάλασσα, ενώ αν η είσοδός του στην ατμόσφαιρα γίνει νύχτα, το θέαμα θα είναι εντυπωσιακό. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΟΤΑΜ για τον κινέζικο πύραυλο που μπαίνει ανεξέλεγκτα στη Γη – Στη ζώνη επικινδυνότητας η Ελλάδα"

Μεσολόγγι: Έκτακτη σύσκεψη λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, καθώς και την εντατικοποίηση των επιδημιολογικών παρεμβάσεων, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων και η περαιτέρω ενίσχυση των διαγνωστικών τεστ.

Την σύσκεψη συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, η οποία υπογράμμισε «την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων προφύλαξης, καθώς και τη διαρκή επαγρύπνηση, προκειμένου να μην υπάρξει ένα οδυνηρό πισωγύρισμα στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της περιοχής». Ειδικότερα, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση, που οφείλουμε με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε. Το μήνυμα που στέλνουμε στους συμπολίτες μας είναι ότι ο εφησυχασμός είναι ο καλύτερος σύμμαχος του κορωνοϊού. Ζητάμε από το σύνολο των πολιτών να κρατήσουν ψηλά το τείχος άμυνας στην πανδημία, να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και φυσικά, να προγραμματίζουν τους εμβολιασμούς τους».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, ο αστυνομικός διευθυντής Αιτωλίας, Νίκος Νικολάου, ο διοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 'Αρης Λουκόπουλος και Αθανάσιος Σαρδέλης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου, 'Αρης Τριβλής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλης Σπυρόπουλος και ο διευθυντής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Χαϊδής.

Πού οφείλεται η εκρηκτική αύξηση

Η έξαρση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει πολλούς να συμπεραίνουν ότι φταίνε οι Γιορτές Εξόδου. Και ως ένα βαθμό δεν έχουν άδικο, σύμφωνα και με τους ειδικούς όπως είναι ο Διοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου Πάνος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Άρης Τριβλής.

Καταρχάς από την πλευρά του Δήμου Μεσολογγίου ξεκαθαρίζεται ότι όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Σαββάτου του Λαζάρου είχαν υποβληθεί σε test και φυσικά το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Συνεπώς, τονίζουν, δεν μπορεί να αποδίδεται μερίδιο ευθύνης για την διασπορά στα 80-100 άτομα που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις δηλαδή: επίσημοι προσκεκλημένοι, εργαζόμενοι και τηλεοπτικά συνεργεία.

Από κει και πέρα όμως ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε και πορεία με την συμμετοχή περίπου 300 ατόμων που θέλησαν με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πομπή για την μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις ημέρες εκείνες είχε γίνει πολύς λόγος γι’ αυτό το θέμα και παρά την προσπάθεια του Δήμου να γίνει μια πομπή με νόμιμο τρόπο και με την συμμετοχή λίγων ανθρώπων, η Πολιτική Προστασία απέρριψε το αίτημα χωρίς δεύτερη κουβέντα, διότι ακόμα και αν οι συμμετέχοντες είχαν πάρει όλα τα μέτρα και είχαν κάνει test, ποιος θα μπορούσε να συγκρατήσει τον κόσμο;

Μάλιστα ο Π. Παπαδόπουλος με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του ξεκάθαρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πομπή και δυστυχώς δικαιώθηκε. Τα κρούσματα που παρατηρούμε αυτές τις ημέρες αφορούν στην περίοδο των Γιορτών Εξόδου, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού είναι μέχρι 14 ημέρες και η μεγαλύτερη πιθανότητα διασποράς οφείλεται στην πορεία διαμαρτυρίας των 300 που, από αρκετούς, έγινε χωρίς μέτρα προστασίας δηλαδή μάσκες, τήρηση αποστάσεων κλπ. Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο κ. Τριβλής, με την επιστημονική του ιδιότητα.

Ένας άλλος παράγοντας διασποράς που θα φανεί μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας είναι και ο συγχρωτισμός των πιστών στις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό αναφέρθηκε τόσο από τον κ. Τριβλή όσο και από τον κ. Παπαδόπουλο, οι οποίοι μίλησαν στο aixmi-news.gr. Ο κ. Τριβλής μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αυστηρός στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από τις εκκλησίες όπου δεν λαμβάνονταν μέτρα από τους πιστούς.

Και ο τρίτος επιβαρυντικός παράγοντας κατά τον κ. Παπαδόπουλο είναι το άνοιγμα κάποιων παράνομων δραστηριοτήτων. Είναι γνωστό ότι την περίοδο που ήταν κλειστά τα καταστήματα, κάποια λειτουργούσαν παράνομα χωρίς μέτρα προστασίας.

Έτσι λοιπόν μέχρι να βγουν οι τελικές αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας, που είναι πλήρως ενήμερη για το τι συμβαίνει στον Δήμο Μεσολογγίου, αποφασίστηκε αυστηρή αστυνόμευση στις μετακινήσεις και μεγάλη προσοχή στους Ιερούς Ναούς. Ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος έχει κάνει ήδη επαφή με τον Αστυνομικό Διευθυντή και με την Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Κοσμά, ο οποίος αναμένεται να εκδώσει σχετική εγκύκλιο.

Παράλληλα όπως ενημέρωσε ο κ. Τριβλής, επειδή και η κοινότητα των Ρομά δεν είναι προσεκτική, αύριο Σάββατο θα διενεργήσει ο ίδιος, εκπροσωπώντας τον Ερυθρό Σταυρό, test στην περιοχή Ταμπακαριά, ενώ την Κυριακή θα γίνει η ίδια διαδικασία σε Αιτωλικό και Νεοχώρι.

thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσολόγγι: Έκτακτη σύσκεψη λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού"

Ερντογάν: Κράτος στυγνής τρομοκρατίας το Ισράηλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος «στυγνής τρομοκρατίας», κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Αναφέρθηκε στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ όπου περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Το Ισραήλ, κράτος στυγνής τρομοκρατίας, επιτίθεται με άγριο και ανήθικο τρόπο στους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ που δεν έχουν άλλη ανησυχία από το να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τη χιλιετή χώρα τους όπως και τις ιερές αξίες τους», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Κράτος στυγνής τρομοκρατίας το Ισράηλ"

Μητσοτάκης: Στόχος η απρόσκοπτη μετακίνηση ταξιδιωτών το καλοκαίρι - Στηρίζω την πρόταση για την απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των πατεντών

«Όλοι συμφωνούν ότι το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Για μας αυτό σημαίνει όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους Έλληνες δημοσιογράφους, μεταφέροντας το κλίμα της συζήτησης αλλά και την πάγια θέση της χώρας μας για το πράσινο πιστοποιητικό κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της άρσης των πατεντών των εμβολίων, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε: «Στηρίζω, όπως είχα κάνει εξαρχής, την πρόταση για την απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των πατεντών, ώστε να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Τέλος, αναφορικά με την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας ότι «η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους έλεγαν ότι θα ήταν ανέφικτος στόχος ακόμη και οι 25.000 εμβολιασμοί τη μέρα».

Τη στήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία της πορτογαλικής Προεδρίας προκειμένου να τεθεί σε πολύ υψηλή προτεραιότητα η κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της άτυπης σύσκεψης των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν Ευρωπαίο πίσω, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να μην βρεθεί κανένας στο περιθώριο.

Πενταμερής για το Κυπριακό

Κατά την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στους Ευρωπαίους ηγέτες για την άτυπη Πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, που έλαβε χώρα στη Γενεύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για λύση που θα στηρίζεται στις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Στόχος η απρόσκοπτη μετακίνηση ταξιδιωτών το καλοκαίρι - Στηρίζω την πρόταση για την απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των πατεντών"

Self test: Τέλος η δωρεάν διάθεση για μαθητές έως το πρωί της Δευτέρας

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στους γονείς που πηγαίνουν το απόγευμα του Σαββάτου σε εφημερεύοντα φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν self test για τα παιδιά που τη Δευτέρα επιστρέφουν στα σχολεία όλων των βαθμίδων, αφού οι φαρμακοποιοί τους ενημερώνουν ότι το σύστημα έχει κλείσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA το σύστημα έκλεισε στις 17:00 του Σαββάτου και θα ανοίξει ξανά το πρωί της Δευτέρας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι δεν έχουν προλάβει να προμηθευτούν ήδη το self test για το παιδί τους θα πρέπει να «τρέξουν» τη Δευτέρα το πρωί, καθώς τα παιδιά είναι υποχρεωτικό να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στο σχολείο.

Γιατί συνέβη αυτό;

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το MEGA, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα εφημερεύοντα φαρμακεία, τα οποία είναι σαφώς λιγότερα από αυτά που λειτουργούν τις καθημερινές.

Ωστόσο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς γονείς, οι οποίοι δεν το γνώριζαν και δεν έχουν προμηθευτεί ήδη το δωρεάν self test για τα παιδιά τους.

Δευτέρα και Τετάρτη μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Την ίδια στιγμή, όπως ενημέρωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση δύο self tests μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Αντιθέτως, οι δικαιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν δύο self tests, από την Πέμπτη 13 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 19 Μαΐου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απευθύνει εκ νέου έκκληση στους δικαιούχους δωρεάν self tests, να προσέρχονται μόνο στις ημερομηνίες που αναφέρονται παραπάνω, για την αποφυγή συγχρωτισμού και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας

Όπως ενημερώνουν, σε περίπτωση που προσέλθουν στα φαρμακεία σε άλλες ημερομηνίες, δεν θα είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Self test: Τέλος η δωρεάν διάθεση για μαθητές έως το πρωί της Δευτέρας"

Νέο προκλητικό show στην Αγιά Σοφιά: «Δεν υπάρχει άλλος θεός από τον Αλλάχ» (pics)

Ό,τι… μπορεί κάνει η τουρκική κυβέρνηση για να θυμίζει εντός και εκτός της χώρας ότι η Αγιά Σοφιά είναι πλέον τζαμί.

Σχεδόν ένα χρόνο, μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για να ξαναγίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά, ύστερα από 86 χρόνια, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, άναψε τα φώτα που τοποθετήθηκαν ανάμεσα στους μιναρέδες και γράφουν “Δεν υπάρχει άλλος θεός από τον Αλλάχ”. 

Υπενθυμίζουμε ότι το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου 2020, πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά, με τις αγιογραφίες να έχουν καλυφθεί με κουρτίνες και το δάπεδο της με πετρόλ χαλιά. Επιπλέον, η ταμπέλα είχε αλλάξει: το  «μουσείο Αγιά Σοφιά» αντικατέστησε το «τέμενος Αγία Σοφία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο προκλητικό show στην Αγιά Σοφιά: «Δεν υπάρχει άλλος θεός από τον Αλλάχ» (pics)"

Πώς θα ανοίξουν σχολεία, βρεφονηπιακοί, αθλητισμός – Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ

Δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο η ΚΥΑ που αφορά στον τρόπο που θα ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου τα σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά και ο αθλητισμός.

Η νέα υπουργική απόφαση αναφέρει τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00».

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΚΥΑ, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (αυξημένου κινδύνου και πολύ αυξημένου κινδύνου).

Δείτε την ΚΥΑ εδώ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα ανοίξουν σχολεία, βρεφονηπιακοί, αθλητισμός – Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ"

Εμβόλια COVID-19: Το ποσοστό ανοσίας μετά από κάθε δόση – Τι δείχνουν νέες έρευνες

Ποιο είναι το ποσοστό ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μετά από κάθε δόση, και τι δείχνουν νέες μελέτες.

Στο ως της δημοσιότητας έρχονται σχεδόν σε καθημερινή βάση νέα δεδομένα από έρευνες και κλινικές μελέτες σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊό και την ανοσία.

Μια νέα μελέτη δίνει ελπίδες για την έκβαση της μάχης με την πανδημία, καθώς τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το εμβόλιο της Moderna για τον κορονοϊό προστατεύει από τη νόσο για τουλάχιστον έξι μήνες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ με επικεφαλής τη Nicole Doria-Rose παρακολούθησε 33 συμμετέχοντες ηλικίας 18 εώς 71 ετών στις δοκιμές του εμβολίου που οδήγησαν στην έγκριση του εμβολίου.

Μετά από έξι μήνες και αφού έλαβαν και τη δεύτερη δόση, η ποσότητα των αντισωμάτων ήταν υψηλή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τα επίπεδα τους όμως να μειώνονται στους πιο ηλικιώμενους συμμετέχοντες.

Για παράδειγμα, ενώ τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 92.000 στα άτομα ηλικίας 18-55 σε έξι μήνες μετά, στα άτομα ηλικίας 56 – 70 ετών μειώθηκαν κατά μέσο όρο περίπου στα 62.000 και στα 49.000 στα άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω.

Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ισχυρή ανοσοαπόκριση μετά από έξι μήνες όπως έδειξαν οι τρεις μετρήσεις στα δείγματα του αίματός τους.

Τα καθησυχαστικά αυτά αποτελέσματα έρχονται στο φως μετά από παρόμοια σημαντικά ευρήματα για ένα άλλο σημαντικό εμβόλιο δύο δόσεων, αυτό της εταιρείας Pfizer/ BioNTech. Τα αποτελέσματα των δοκιμών που κυκλοφόρησαν την 1η Απριλίου διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο τους παραμένει για περισσότερο από 91% αποτελεσματικό έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Πόσο διάστημα μεσολαβεί από την 1η και τη 2η δόση ανά εμβόλιο

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι τα: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson.

Pfizer/BioNTech: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 3 εβδομάδων μεταξύ τους.

AstraZeneca: Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 8 εβδομάδων μεταξύ τους.

Moderna: Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 28 ημερών μεταξύ τους.

Johnson & Johnson: Το εμβόλιο της Johnson&Johnson χορηγείται σε μία δόση και όποιος το λάβει ολοκληρώνει το εμβολιαστικό του σχήμα.

Ποσοστό προστασίας μετά από κάθε δόση ανά εμβόλιο

Ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του κάθε εμβολίου κατά του κορονοϊού, που έχει λάβει άδεια από τον από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις κλινικές μελέτες αλλά και από τις επίσημες ανακοινώσεις των εταιριών, η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μετά από κάθε δόση έχουν ως εξής:

Pfizer/BioNTech: προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, επτά ημέρες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής.

AstraZeneca: διασφαλίζει ανοσία κατά 70% τρεις εβδομάδες από την 1η δόση, ενώ 15 ημέρες μετά τη 2η δόση επιτυγχάνεται προστασία έναντι της COVID-19 της τάξεως 76% έως 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

Moderna: η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση, ενώ 14 ημέρες από τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%, ενώ η προστασία έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.

Johnson & Johnson: η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις οδηγίες/συμβουλές που έχει δημοσιεύσει το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλια COVID-19: Το ποσοστό ανοσίας μετά από κάθε δόση – Τι δείχνουν νέες έρευνες"

Χαρδαλιάς: Θα εισηγηθώ την αναστολή της Superleague 2

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας γνωστή την πρόθεση του Νίκου Χαρδαλιά να ζητήσει την αναστολή της Super League 2.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο των Χανίων στην αναμέτρηση του Ιωνικού με την τοπική ομάδα και την παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο κ. Χαρδαλιάς τονίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αδυναμία της διοργανώτριας Αρχής να επιβάλλει την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όσο και την έλλειψη των απαραίτητων αντανακλαστικών της για την τιμωρία εκείνων που τα παραβιάζουν, τη Δευτέρα 10 Μαΐου, προτίθεμαι προσωπικά να εισηγηθώ στην Επιτροπή Επιδημιολόγων την αναστολή διοργανώσεων του πρωταθλήματος της Super League 2».

«Είναι ώρα ευθύνης απέναντι στη Δημόσια Υγεία για όλους όσοι την επικαλούνται αποσπασματικά, αλλά δυσκολεύονται να την υπηρετήσουν πιστά και απαρέγκλιτα» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Αυγενάκης: Αναπόδραστες οι συνέπειες

Η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων και ο μη σεβασμός τους προκαλεί αναπόδραστες συνέπειες.

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με παραβίαση των πρωτοκόλλων στο πρωτάθλημα της Super League 2.

Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης προσθέτει ότι έχει επισημανθεί αρκτές φορές ως τώρα (με τελευταία χθες 7/5) στη διοργανώτρια αρχή η υποχρέωση αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ υπογραμμίζει ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού δεν έχει στην αρμοδιότητά του ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού έχει ως εξής:

«Ο σεβασμός στην αναγκαιότητα της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τόσο των αθλητικών όσο και όλων των κοινωνικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας.

Ο πόλεμος με την πανδημία συνεχίζεται αμείωτος. Οι μάχες πρέπει να δίδονται συντεταγμένα και καθημερινά και είναι δεδομένο πως, αν δεν τηρούνται οι κανόνες, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και διακυβεύεται το εθνικό κοινωνικό σχέδιο ενάντια στον Covid-19.

To Υφυπουργείο Αθλητισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του οποίου δεν περιλαμβάνονται εντεταλμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας (Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό κ.λπ.), επισήμανε αρκετές φορές έως τώρα (με τελευταία χτες Παρασκευή, 7 Μαΐου) στη διοργανώτρια αρχή της Super League 2 την ανάγκη αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που έχουν εγκριθεί από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Επιπλέον, απευθύνεται συχνά προς τους εντεταλμένους μηχανισμούς για τους αναγκαίους ελέγχους τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις αθλητικές διοργανώσεις, όπως συμβαίνει με την επιτήρηση της εφαρμογής όλων των μέτρων εναντίον της πανδημίας σε κάθε κλάδο και κοινωνική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση ο μη σεβασμός στην απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκαλεί αναπόδραστες συνέπειες και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτός».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Θα εισηγηθώ την αναστολή της Superleague 2"

Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία – Πού θα έχουμε τοπικές βροχές

Αλλάζει ο καιρός από αύριο Κυριακή (09.05.2021) με την θερμοκρασία να πέφτει αισθητά, ενώ δεν θα λείψουν σε κάποιες περιοχές οι τοπικές βροχές.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και μόνο στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και τις Σποράδες θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι ενώ τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Κυριακή (09.05.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το μεσημέρι στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα για ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες. Από νωρίς το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις οι οποίες μέχρι το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους αυξημένες και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες κυρίως στη Χαλκιδική.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θρακικό πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Γρήγορα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Από το μεσημέρι γενικά αίθριος.
Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 6 με 7 και από το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία – Πού θα έχουμε τοπικές βροχές"

Κορωνοϊός: Στα 2.461 τα νέα κρούσματα - 68 θάνατοι - 737 διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.461, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 360.577 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.062 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 68, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.978 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 737 (62,0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.174 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 371 (ημερήσια μεταβολή -5,36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 384 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή

Η γεωγραφική κατανομή των 2.461 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και αφορούν τις τελευταίες 24 ώρες έχει ως εξής:

130 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής 

127 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών 

56 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

167 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

290 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

128 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

202 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

22 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων 

285 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

108 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Αρτας

55 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

72 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

15 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

11 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

46 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

8 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

3 κρούσματα στην Π.Ε Ικαρίας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

18 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

29 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

11 κρούσματα στην Π.Ε Καρπάθου

9 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

19 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

28 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

57 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας 

2 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

50 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα  στην Π.Ε. Μυκόνου

4 κρούσμα στην Π.Ε.Νάξου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε Πάρου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

6 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε Τήνου

17 κρούσματα  στην Π.Ε. Τρικάλων

21 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

21 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου 

Τέλος, 105 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση 

capital

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.461 τα νέα κρούσματα - 68 θάνατοι - 737 διασωληνωμένοι"

«Όχι» από Μέρκελ σε αναστολή εφαρμογής των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού – Τι υποστήριξε

Αντίθετη στην εφαρμογής των πατεντών προστασίας των εμβολίων κατά της COVID-19 δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

Η Μέρκελ υποστήριξε σήμερα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διαταράξει την ποιότητα των δόσεων κατά της ασθένειας.

«Το ξεκαθάρισα, ότι δεν πιστεύω ότι η παραχώρηση των πατεντών είναι η λύση, για τη διάθεση των εμβολίων σε περισσότερους ανθρώπους» απάντησε η Μέρκελ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την ετοιμότητα της ΕΕ να συζητήσει την αμερικανική πρόταση για την άρση της προστασίας των πατεντών.

«Αν παραχωρηθεί μία πατέντα και η ποιότητα δεν ελέγχεται, βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο από μια ευκαιρία» δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι βιομηχανικοί παρασκευαστές των εμβολίων, είναι οι πιο ικανοί για να τροποποιήσουν τα εμβόλια και να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά κατά νέων παραλλάξεων του κορονοϊού».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» από Μέρκελ σε αναστολή εφαρμογής των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού – Τι υποστήριξε"

Θεόδωρος Κατσανέβας: Τραγική σύμπτωση – Πέθανε ακριβώς ένα χρόνο μετά τον Κρεμαστινό

Από μια τραγική σύμπτωση συνοδεύτηκε η είδηση του θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Κατσανέβα που άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα Σάββατο εξαιτίας του κορονοϊού.

Ακριβώς έναν χρόνο πριν στις 8 Μαΐου του 2020 έχανε την μάχη με τον κορονοϊό και ο πρώην υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός.

Αμφότεροι πάλεψαν με τον φονικό ιό για μέρες σε νοσοκομεία, ωστόσο δεν τα κατάφεραν.

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας νοσηλεύονταν αρχικά στο Σισμανόγλειο με κορονοϊό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο, αρχικά στο ΝΙΜΙΤΣ και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό» όπου νοσηλεύθηκε στη ΜΕΘ.

Αμφότεροι μάλιστα είχαν και στενή σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ο προσωπικός γιατρός του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Θεόδωρος Κατσανέβας ήταν παντρεμένος για χρόνια με την Σοφία Παπανδρέου, κόρη του Ανδρέα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεόδωρος Κατσανέβας: Τραγική σύμπτωση – Πέθανε ακριβώς ένα χρόνο μετά τον Κρεμαστινό"

Κομισιόν: Nέο συμβόλαιο με Pfizer- Biontech για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίου έως το 2023

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την Pfizer-Biontech για την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 για την περίοδο 2021-2023, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την ενίσχυση των εμβολιασμών, των χορηγιών και της επαναπώλησης δόσεων, όπως ανακοίνωσε χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η @EU_Commission υπέγραψε μόλις, ένα συμβόλαιο για την εγγυημένη παράδοση 900 εκατομμυρίων δόσεων (με δυνατότητα επιπλέον παράδοσης +900 εκατομμυρίων δόσεων) με την @BioNTech_Group και την @Pfizer, για τη χρονική περίοδο 2021-2023» όπως ανέφερε σε μία ανάρτησή της στο Twitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Άλλα συμβόλαια και άλλες τεχνολογίες εμβολίων θα ακολουθήσουν» πρόσθεσε η ίδια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Nέο συμβόλαιο με Pfizer- Biontech για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίου έως το 2023 "

Αναστασιάδης: Οι Ευρωπαίοι δεν θα ανεχθούν ως λύση στο Κυπριακό αυτό που προτείνει η Τουρκία

Κάθετη ήταν η θέση των Ευρωπαίων εταίρων ότι ποτέ δεν θα ήταν δυνατόν να ανεχθούν ή να δεχθούν ως λύση στο Κυπριακό αυτό που προτείνει η Τουρκία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος προέβη σε ενημέρωση προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ για τα τεκταινόμενα κατά την άτυπη σύνοδο για την Κύπρο που έγινε στις 27 με 29 Απριλίου, στη Γενεύη.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Πόρτο της Πορτογαλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είχα την ευκαιρία κατά τη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενημερώσω λεπτομερώς για τα όσα έχουν επισυμβεί κατά την άτυπη σύνοδο, στη Γενεύη.

Εξήγησα τη δική μας βούληση και αποφασιστικότητα να συνδράμουμε έτσι ώστε να βρεθεί εκείνο το απαραίτητο κοινό έδαφος που θα οδηγούσε τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ στην απόφαση επανάληψης των συνομιλιών, προκειμένου, βεβαίως, να εξευρεθεί μια λύση μέσα στα πλαίσια, όπως καθορίζονται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, την εντολή που έχει ο ΓΓ, αλλά και τα όσα κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί, ιδιαιτέρως, κάνοντας αναφορά, στο πολύ πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου 2019, στο Βερολίνο, αλλά και στην επιστολή με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου του 2020 που ο ΓΓ απέστειλε και προς τους δύο ηγέτες μετά την εκλογή του κ. Τατάρ.

Δυστυχώς, και παρά τις προσπάθειες, όπως επεξήγησα, η Τουρκία ήρθε με νέες αξιώσεις έξω από τις παραμέτρους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αυτό το οποίο επιδιώκει δεν είναι παρά μια νέα επιθετική προσπάθεια - διότι έτσι τη θεωρώ - με την αξίωση δημιουργίας δύο ανεξαρτήτων κρατών ως προαπαιτούμενο, μάλιστα, για οποιονδήποτε διάλογο την αναγνώριση ως ανεξαρτήτου οντότητας, της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και εν συνεχεία τα δυο ίσα ανεξάρτητα μέρη να συνέλθουν για να συμφωνήσουν τη μελλοντική σχέση.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι άκουσαν με πολλή κατανόηση τα όσα έχω αναφέρει και βεβαίως έχω προειδοποιήσει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, πολύ θα επηρεαστεί εάν συνεχίσει η Τουρκία να εμμένει σε μια καθόλα απαράδεκτη και παράνομη αξίωση.

Η κατανόηση των εταίρων, ιδιαίτερα όσον αφορά την αξίωση για δημιουργία δύο κρατών, ήταν κάθετη. Ουδείς υποστήριξε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν να ανεχθεί ή να δεχθεί σαν λύση αυτό το οποίο η Τουρκία προτείνει».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναστασιάδης: Οι Ευρωπαίοι δεν θα ανεχθούν ως λύση στο Κυπριακό αυτό που προτείνει η Τουρκία"

Μακρή: Ακόμη και μείωση μισθού για όσους εκπαιδευτικούς δεν κάνουν self test

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κυρώσεις σε όσους εκπαιδευτικούς δεν κάνουν self test άφησε η Ζέτα Μακρή, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και μείωση μισθού.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, η Υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία «ανοίγουν με τις ίδιες προϋποθέσεις που άνοιξαν τα Λύκεια. Δηλαδή με αποστάσεις, μάσκες, self test κτλ».

Για τα φροντιστήρια είπε ότι θα ανοίξουν μόνο για τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών θα ανοίξουν για όσους δίνουν εξετάσεις γλωσσομάθειας.

Τέλος για το τέλος της σχολικής χρονιάς και την έναρξη του νέου έτους, ξεκαθάρισε ότι τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν στις 25 Ιουνίου, ενώ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις 11 Ιουνίου. Στις 14 του ίδιου μήνα θα αρχίσουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Όσον αφορά στη νέα σχολική χρονιά 2021-2022 τόνισε ότι υπάρχει σκέψη να ξεκινήσει νωρίτερα τον Σεπτέμβρη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρή: Ακόμη και μείωση μισθού για όσους εκπαιδευτικούς δεν κάνουν self test"

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα

Σεισμός έντασης 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, έξω από τα Καλάβρυτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 13:20, είχε επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων και εστιακό βάθος 14,1 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με αναφορές, η δόνσηση έγινε αισθητή στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αρκαδίας.

kalavrita_seismos 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα"

Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή του Θωμά – Αυτό είναι το ωράριο τους

Την δυνατότητα να παραμείνουν ανοικτά αύριο Κυριακή 9 Μαΐου έχουν τα καταστήματα, εν μέσω των ενδιάμεσων εκπτώσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη 5 Μαΐου και λήγουν το Σάββατο 15 Μαΐου.

Ανοιχτά μπορούν να είναι κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και καταστήματα τροφίμων.

Όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας, τα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 18:00.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή του Θωμά – Αυτό είναι το ωράριο τους"

Marfin: Συγκλονίζει η Μαρία Καραγιάννη – «ήταν ψυχροί δολοφόνοι που ήθελαν να μας σκοτώσουν»

Η υπάλληλος της Marfin, Μαρία Καραγιάννη ξύπνησε μνήμες από την φρικιαστική ημέρα της 5ης Μαΐου 2010 όταν το κτίριο που εργαζόταν στη Σταδίου δέχθηκε επίθεση με μολότοφ από κουκουλοφόρους, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τρεις υπάλληλοι, εκ των οποίων μία εγκυμονούσα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια «η Πολιτεία έχει κάνει ελάχιστα πράγματα, αλλά κάτι είναι και αυτά. Φέτος είχαμε να αφήσουμε τα λουλούδια μας σε αυτήν την πλάκα και όχι στο πεζοδρόμιο. Παραπονιόμασταν επί χρόνια ότι δεν υπάρχει κάτι που να λέει σε όποιον περνάει από αυτόν το σημείο στην Σταδίου, ότι εκεί θυσιάστηκαν τρεις αθώοι άνθρωποι».

«Τα πάντα είναι χαραγμένα στην μνήμη μου, τα θυμάμαι διαρκώς. Από θαύμα, από καθαρή τύχη ζήσαμε. Πήγαμε το πρωί στην δουλειά μας και κοντέψαμε να πεθάνουμε από την επίθεση αυτή την φριχτή», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Βέβαια ήθελαν να μας σκοτώσουν. Έριξαν στην αρχή αυτά τα χημικά υγρά και μετά ετοιμάζονταν να ρίξουν την μολότοφ και τους έλεγαν οι συνάδελφοι μας “μη, είμαστε άνθρωποι μέσα” και εκείνοι την έριξαν, τι είναι; Άνθρωποι είναι αυτοί; Αυτοί είναι ψυχροί δολοφόνοι», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη δίκη η κ. Καραγιάννη υποστήριξε ότι «έγινε μια δίκη παρωδία. Πήγαμε όλοι ως μάρτυρες. Δεν κατέστη δυνατό να αποδειχτεί τίποτα, διότι τα παιδιά φορούσαν κουκούλες και δεν μπορούσε να αποδειχτεί τίποτα και απαλλάχτηκαν».

Για την αναψηλάφηση της υπόθεσης και τις πληροφορίες ότι υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία για δύο πρόσωπα, η Μαρία Καραγιάννη είπε ότι «τόσα χρόνια και με τόση αγανάκτηση, θυμό και απογοήτευση που υπάρχει μέσα μας, έχει χαθεί η ελπίδα. Αλλά, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…. Μου είπε κάποιος δημοσιογράφος ότι αυτήν την φορά υπάρχουν “δεμένα στοιχεία”. Μακάρι να είναι έτσι».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Marfin: Συγκλονίζει η Μαρία Καραγιάννη – «ήταν ψυχροί δολοφόνοι που ήθελαν να μας σκοτώσουν»"

Ως το τέλος της χρονιάς θα ανάψουν ξανά οι μηχανές της Pitsos μέσω της Pyramis

Λίγους μήνες μετά το «stop» των μηχανών της Pitsos στο εργοστάσιο του Ρέντη που έβαλε τέλος στο κεφάλαιο «ηλεκτρικές συσκευές made in Greece», ο Νίκος Μπακατσέλος της Pyramis είναι έτοιμος να ανοίξει μια νέα σελίδα.

Η συμφωνία που επήλθε με τους Γερμανούς της BSH για την εξαγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού της Pitsos που έμεινε στο ερειπωμένο εργοστάσιο του Ρέντη έχει ενεργοποιήσει ήδη, τη δεύτερη φάση οργάνωσης των υποδομών με στόχο, όπως λέει ο ίδιος, να είναι έτοιμο και λειτουργικό το νέο εργοστάσιο, το οποίο θα έχει δύο γραμμές παραγωγής, ως το τέλος της χρονιάς.

Ορόσημο

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος με την εξέλιξη. Αποτελεί ορόσημο τόσο στην πορεία της Pyramis όσο και στη βιομηχανική ιστορία της χώρας αφού θα ξανανάψει τη ‘φλόγα’ της εγχώριας παραγωγής», σημειώνει ο κ. Μπακατσέλος.

Την μεγάλη ικανοποίηση του εκφράζει για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βοήθησε καταλυτικά στις επαφές με τη γερμανική εταιρεία αλλά και τη γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει θετική κατάληξη. «Είμαι περήφανος που άλλη μια πρωτοβουλία μας πιάνει τόπο, για να δημιουργούν εκ νέου θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Συνεχίζουμε!», σχολιάζει.
Ο ρόλος του υπουργείου Ανάπτυξης

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να μην σβήσει η παραγωγή ελληνικών ηλεκτρικών συσκευών αλλά και να να διασωθούν θέσεις εργασίας σημαντική ήταν η αρωγή του υπ. Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος πριν την παύση των εργασιών στο εργοστάσιο της Pitsos στου Ρέντη είχε ξεκινήσει ήδη τις επαφές με την ελληνική θυγατρική έχοντας ενημερωθεί απ’ τον βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Δημήτρη Μαρκόπουλο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Γεωργιάδης είχε ακολούθως τουλάχιστον δύο τηλεδιασκέψεις με το ΔΣ της μητρικής BSH, θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα στον Γερμανό ομόλογό του κ. Πέτερ Αλτμάγιερ. Κάτι που φαίνεται πως απέδωσε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των επιχειρημάτων της Pyramis, η οποία πλέον θα κάνει το ιστορικό βήμα για την ίδια, επεκτεινόμενη

Η συμφωνία


Η συμφωνία αφορά μόνο την εξαγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού από την Pyramis, αφού η αρχική πρόταση για εκμίσθωση του εργοστασίου στο Ρέντη και παραγωγή «φασόν» για την ίδια τη BSH είχε απορριφθεί από τους Γερμανούς προ μηνός.

Ωστόσο, ο κ. Μπακατσέλος, όπως είχε δηλώσει και σε παλαιότερη συνέντευξη του στο business stories, είχε υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα του η Pyramis να εισέλθει στην παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών.

Οι πρώτες προσλήψεις στελεχών

Έτσι, αυτό το διάστημα ήδη, προχώρησε στις πρώτες προσλήψεις πρώην στελεχών της Pitsos προκειμένου να οργανώσουν τις υποδομές παραγωγής προσφέροντας την τεχνογνωσία τους. Πρόκειται για τρία επιτελικά στελέχη, τα οποία αναμένεται εντός ημερών να γίνουν δέκα καθώς, μετά τη συμφωνία με τους Γερμανούς, θα ενταθούν οι προσπάθειες στελέχωσης.

Ήδη όπως λέει ο κ. Μπακατσέλος στο newmoney.gr, έχουν εξεταστεί και συνεχίζουν εξετάζονται χώροι όπου θα στηθεί η μονάδα παραγωγής, στα Οινόφυτα ή τον Ασπρόπυργο. Παράλληλα, πέραν των μηχανημάτων της Pitsos, η Pyramis θα προμηθευτεί και νέο μηχανολογικό εξοπλισμό που κρίνεται απαραίτητος για το πλάνο ανάπτυξης που έχει καταρτίσει η εταιρεία.

Πριν ολοκληρωθεί η μονάδα παραγωγής θα έχει ξεκινήσει και ο πρώτος μεγάλος γύρος προσλήψεων εργατικού δυναμικού, πρώην εργαζομένων της Pitsos.

H Pyramis

Η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ της οικογένειας Μπακατσέλου είναι μία ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ολοκληρωμένων λύσεων για την κουζίνα και το μπάνιο. Ιδρύθηκε το 1959 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται το υψηλού επιπέδου σε μηχανολογικό εξοπλισμό και αυτοματισμούς εργοστάσιο παραγωγής, οι αποθήκες και τα γραφεία Διοίκησης. Διαθέτει επίσης ένα σύγχρονο εργοστάσιο στο Κιλκίς.

Η εταιρεία σήμερα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτων νεροχυτών παγκοσμίως, με δυναμικότητα άνω των 1,500,000 τεμαχίων ετησίως, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που καλύπτει το 97% της συνολικής παραγωγής της. Διαθέτει επίσης και άλλα προϊόντα για την κουζίνα, ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες όμως παράγονται σε συνεργαζόμενα εργοστάσια στο εξωτερικό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ως το τέλος της χρονιάς θα ανάψουν ξανά οι μηχανές της Pitsos μέσω της Pyramis"

Ακάρ: Με αυτές τις προκλήσεις η Ελλάδα δεν πάει πουθενά

“Πυρά” κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε για άλλη μία φορά ο Χουλουσί Ακάρ κατά την ομιλία του στη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας.

Ο Ακάρ είπε ότι ενώ η Τουρκία συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια στους τρομοκράτες στο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, από την άλλη πλευρά, αγωνίζεται «μέρα και νύχτα για να προστατεύσει τα δικαιώματα τόσο της ίδιας όσο και της ‘ΤΔΒΚ’ στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και την Κύπρο».

Επισημαίνοντας την επιλογή του διαλόγου με την Ελλάδα για την επίλυση των προβλημάτων και δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος», ο Ακάρ δήλωσε ότι η Ελλάδα αύξησε την ένταση με προκλητικές ενέργειες. Τονίζοντας ότι αυτή η στάση είναι λανθασμένη, Ακάρ δήλωσε πως «η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να φτάσει πουθενά έτσι».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει μια συνάντηση στην Τουρκία με την ελληνική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Το Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ακάρ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να αναζητηθούν τρόποι για δύο κυρίαρχα και ισότιμα ​​ανεξάρτητα κράτη, που θα ζουν ειρηνικά και δίπλα-δίπλα, ενώ υπενθύμισε ότι οι Τούρκοι μοιράστηκαν αυτές τις σκέψεις με τους Ελληνοκύπριους στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.

Για το θέμα της Λιβύης, ο Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον δίκαιο σκοπό της λιβυκής κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος στις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν μεταξύ των δυο χωρών, είπε ότι διάφορες χώρες, ειδικά η Ελλάδα, έχουν κάνει κάποιες προκλητικές κινήσεις κατά της τρέχουσας κυβέρνησης της Λιβύης σχετικά με αυτές τις συμφωνίες.

Τέλος, σχολιάζοντας τις διερευνητικές επαφές Τουρκίας – Αιγύπτου, ο Ακάρ είπε: «Βλέπουμε ότι οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο αναπτύσσονται. Αυτό μας δίνει χαρά, αλλά τρομάζει και φοβίζει κάποιους άλλους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: Με αυτές τις προκλήσεις η Ελλάδα δεν πάει πουθενά"

Μάτι: Γνώριζαν για τους νεκρούς πριν από τη σύσκεψη με Τσίπρα – Ακούστε τα ηχητικά ντοκουμέντα

Το δρόμο προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο παίρνει πλέον η ογκώδης δικογραφία για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι στις 23 Ιουλίου του 2018. Η έρευνα που διενήργησε ο ανακριτής Αθ. Μαρνέρης ολοκληρώθηκε, μετά και την λήψη απολογιών από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης και έπειτα από τρία συνεχόμενα «όχι» της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής στο αίτημα του ανακριτή για άσκηση συμπληρωματικής κακουργηματικής ποινικής σε βαθμό σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ.ά.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση και η οποία απαριθμεί χιλιάδες σελίδες περιλαμβάνονται στοιχεία – φωτιά για τις ευθύνες των αρμοδίων πριν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιήλθαν στα χέρια της Δικαιοσύνης μετά την κατάσχεση από τον κ. Μαρνέρη του επίμαχου καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).

Από τις συνομιλίες αυτές διαφαίνεται ξεκάθαρα όχι μόνο η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού εκείνες της ώρες αλλά και το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη των πρώτων από τους 102 νεκρούς πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς έμειναν καθηλωμένα.

Ηχητικά ντοκουμέντα

Ενδεικτικό για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνες τις εφιαλτικές ώρες στην Ανατολική Αττική, είναι το περιεχόμενο ηχητικού ντοκουμέντου που αφορά σε συνομιλία που είχε αξιωματικός υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη παρουσία του κ. Τσίπρα και του αρμόδιου, τότε, υπουργού κ. Τόσκα.

Συγκεκριμένα, στη συνομιλία αυτή αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ζητεί να ενημερωθεί για το εάν υπάρχουν νεκροί και λαμβάνει χώρα ο εξής διάλογος:

- Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

- Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες .Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο . Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς …Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία . Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά . Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.


- Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;


- Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως , η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς ,αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα .


- Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε … Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε… Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.


«Έχει νεκρούς»

Το χάος που επικρατούσε τις ώρες τις πυρκαγιάς καταδεικνύει μια ακόμη συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Η συνομιλία αυτή είναι μεταξύ ενός πυροσβέστη και της μητέρας του. «Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται … Έχει νεκρούς….» ακούγεται να λέει ο πυροσβέστης στη μητέρα του. Η γυναίκα απαντώντας στο γιο της τον ενημερώνει πως γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση γιατί είπαν στην τηλεόραση ότι πιθανόν να υπάρχουν και νεκροί .«Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» είναι απάντηση που λαμβάνει από το παιδί της.

Σε άλλη συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, πυροσβέστες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ακούγονται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους με τα εξής λόγια: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…».


Τέλος, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και επικοινωνίες από τους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων.

Ακούστε εδώ όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μάτι: Γνώριζαν για τους νεκρούς πριν από τη σύσκεψη με Τσίπρα – Ακούστε τα ηχητικά ντοκουμέντα"

Ζάκυνθος: Η τελευταία προειδοποίηση του επιχειρηματία πριν τη δολοφονία του – «Θα με σκοτώσουν σύντομα»

Συγκλονισμένη παραμένει η Ζάκυνθος από τη νέα δολοφονία μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Τα νέα στοιχεία προκαλούν έντονο προβληματισμό…

Για το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» έκανε λόγο ο Θόδωρος Μαντάς, αναφερόμενος στην δολοφονία του πελάτη του στην Ζάκυνθο, το μεσημέρι της Παρασκευής. Όπως είπε ο κ. Μαντάς «Τον Ιούνιο του 2020 ο εν λόγω επιχειρηματίας δέχθηκε δολοφονική επίθεση με πανομοιότυπο τρόπο, κατά την οποία τραυματίστηκε βαρύτατα και σώθηκε με μεγάλη προσπάθεια των γιατρών ως εκ θαύματος, ενώ σκοτώθηκε η γυναίκα του, αφήνοντας πίσω δύο παιδιά».

«Μέχρι τον Δεκέμβριο η έρευνα της Αστυνομίας για την υπόθεση καρκινοβατεί. Ο επιχειρηματίας έκανε μόνος του έρευνα για να μάθει τι συνέβη και ποιος ήθελε να τον σκοτώσει και είχε σκοτώσει την γυναίκα του, εισέφερε πλήθος στοιχείων στις αρμόδιες Αρχές, αλλά δεν υπήρξε πρόοδος στις έρευνες», ανέφερε ο κ. Μαντάς.

Όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος στον ΑΝΤ1, «στις 23 Απριλίου, λίγες ημέρες πριν την δολοφονία του, διαπιστώνοντας την υπέρμετρη καθυστέρηση στην πρόοδο των ερευνών, με έγγραφο που απέστειλε ενημερώνεται η αστυνομική Αρχή που κάνει την προανάκριση και παράλληλα η Εισαγγελία στην Ζάκυνθο. Με αυτό εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ολιγωρία στην έρευνα και λέει ότι δημιουργείται πλέον έντονη ανησυχία και διατυπώνει την αγωνία του για την εξέλιξη που θα έχει αυτή η ιστορία».

Ουσιαστικά, όπως ανέφερε ο κ. Μαντάς, το θύμα της δολοφονικής επίθεσης ενημέρωσε δίνοντας στοιχεία, τόσο τον Δεκέμβριο όσο και πριν από λίγες ημέρες, ότι συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν πίσω από την επίθεση του Ιουνίου 2020 και ότι υπάρχει σε ισχύ «συμβόλαιο θανάτου» με στόχο τον ίδιο και ότι δεχόταν απειλές.

Πληροφορίες που προκαλούν προβληματισμό

Ο δολοφονημένος ξενοδόχος της Ζακύνθου Ντίμης Κορφιάτης, είχε προειδοποιήσει ανώτερο αξιωματικό της τοπικής αστυνομίας, ότι έχει συνταχθεί νέο συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του, με αφετηρία την κλοπή ταχύπλοου σκάφους, που έγινε μάλιστα δυο φορές και σε διάστημα μόλις δέκα πέντε ημερών.

Και αυτό επειδή και πέρσι που δολοφονήθηκε μπροστά του η σύζυγός του, οι άγνωστοι δολοφόνοι όπως αποκαλύφθηκε διέφυγαν απ’ το νησί με ταχύπλοο που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στα απέναντι παράλια της Κυλλήνης. 

Θύμα κλοπής ο πλούσιος Βέλγος 

Πιο συγκεκριμένα όπως επισημαίνει αξιόπιστη πηγή στο newsit.gr, ο Ντίμης Κορφιάτης είχε θορυβηθεί απ’ την κλοπή ταχύπλοου σκάφους που ανήκει σε πλούσιο Βέλγο επιχειρηματία ο οποίος και έχει χτίσει βίλα στο χωριό Βολίμες στην οποία και διαμένει όλους τους θερινούς μήνες. Η κλοπή έγινε ενώ το ταχύπλοο ήταν δεμένο στο λιμάνι, όμως για κακή τύχη των δραστών όταν ανέσυραν το ταχύπλοο για να το κρύψουν πιθανός σε κάποια αποθήκη, στην διαδρομή ο τράκτορας ντεραπάρισε με αποτέλεσμα οι δράστες να το εγκαταλείψουν. Επανήλθαν όμως πριν το Πάσχα όταν το ταχύπλοο ο Ελβετός το είχε τοποθετήσει πάνω σε τρέιλερ σε επαγγελματικό υπαίθριο πάρκινγκ. 

Η 2η και τελευταία φορά…

Τότε ήταν που ο 54χρονος χτύπησε για 2η φορά την πόρτα του υψηλόβαθμου αξιωματικού ότι επίκειται η δολοφονία του, πλην όμως όπως μαρτυρά στενός φίλος του δεν ελήφθη κανένα μέτρο «αποτροπής» ή προστασίας του … Σήμερα το πρωί οι φόβοι του ξενοδόχου επαληθεύτηκαν αλλά ήταν ήδη πολύ αργά και για την δική του ζωή, όπως είχε γίνει και το περασμένο καλοκαίρι όταν δέχτηκε εν κινήσει καταιγισμό πυρών σε επαρχιακό δρόμο με το σκουτεράκι του, έχοντας ως συνοδηγό την σύζυγό του που ξεψύχησε επί τόπου και με τον ίδιο βαριά τραυματισμένο.

Η ληστεία στο δήμαρχο

Ο Ντίμης Κορφιάτης είχε αποκαλύψει στις αρχές πως ο Αλβανός που λήστεψε έξω απ’ την τράπεζα τις 550.000 ευρώ απ’ τον νυν δήμαρχο του νησιού Νικήτα Αρετάκη [άνοιξη του 2016] τελούσε υπό τα διαταγάς διεφθαρμένου αξιωματικού της Ασφάλειας Ζακύνθου, ο οποίος για τον λόγο αυτό προφυλακίστηκε και καταδικάστηκε. 

Ο φόνος του πατέρα πριν από 28 χρόνια

Η πηγή του κακού όμως ήταν και άλλος ένας φόνος που σημειώθηκε στο νησί το καλοκαίρι του 2017 σε βενζινάδικο με θύμα τον ΓΣ, τον 37χρονο μπόντι μπίλντερ και δράστη Ζακυνθινό φίλο του Κορφιάτη. Ο δράστης φέρεται να είχε ανοιχτή βεντέτα με το θύμα καθώς ο πατέρας του 37χρονου ΓΣ το 1993 είχε σκοτώσει με μαχαίρι τον δικό του πατέρα μετά από λογομαχία στην πλατεία του χωριού. 

Οι προσβολές για την γυναίκα του

Ανάμεσα στα παιδιά των δυο οικογενειών όμως είχε μπει τα τελευταία χρόνια και μια ερωτική σχέση. Ο συγχωριανός που σκότωσε τον ΓΣ, είχε παντρευτεί την γυναίκα με την οποία είχε παλαιότερα δεσμό ο μικρότερος αδελφός του 37χρονου. Και όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος για τον φόνο «ο 37χρονος, ως ο πιο εύσωμος απ’ τα τρία συνολικά αδέλφια του, όπου με έβλεπε με προκαλούσε συνεχώς στο νησί μπροστά σε κόσμο. Ήθελε να με ρεζιλεύει, μέχρι που δεν άντεξα και τον ξέκανα με την καραμπίνα, όταν πέρασε απ’ το βενζινάδικο του κουμπάρου μου…».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Η τελευταία προειδοποίηση του επιχειρηματία πριν τη δολοφονία του – «Θα με σκοτώσουν σύντομα»"

Τα κλαδιά κινδυνεύουν να γίνουν «προσάναμμα» και ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος αγρόν αγοράζει

Το θέαμα διασχίζοντας τις οδούς Ρόδων και Καστρίου στην Εκάλη, αλλά και άλλους δρόμους στην ευρύτερη περιοχή,  σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ισχύει η φράση «τοπική αυτοδιοίκηση» και το κυριότερο, αν λειτουργεί.

Σωροί από δεκάδες σπασμένα κλαδιά δέντρων που άφησε πίσω του ο χιονιάς του Φεβρουαρίου πάνω σε στο πεζοδρόμιο εδώ και μήνες, αφού παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος δεν έχει κάνει τίποτε.


giorgos-thomakos-dimarhos-kifisias-500
Ο Γιώργος Θωμάκος

Μάλλον δεν έχει περάσει από το μυαλό του η σκέψη ότι δεν χρειάζεται παρά ένας ασυνείδητος οδηγός που θα πετάξει ένα αναμμένο τσιγάρο για να λαμπαδιάσουν άμεσα οι σωροί από τα δεκάδες σπασμένα κλαδιά.

Δείτε την κατάσταση που επικρατεί στην οδό Ρόδων στην Εκάλη

politia_1
Οι εικόνες που καταγράφει το protothema.gr είναι αποκαρδιωτικές 
 
politia_2
Δεν έχει υπάρξει η μέριμνα να καθαριστούν οι δρόμοι 
 
politia_3
Τα κλαδιά αποτελούν πρώτης τάξεως καύσιμη ύλη και θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς 
 
politia_6

Αυτά που αποτελούν ένα πρώτης τάξεως προσάναμμα για τις φωτιές του καλοκαιριού εδώ και μήνες, παρατημένα εκεί χωρίς ο Δήμαρχος να έχει πράξει το αυτονόητο. Να στείλει δηλαδή συνεργεία με φορτηγά για να μαζέψουν αυτό το προσάναμμα που συνιστά άμεσο κίνδυνο, όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει.

politia_465
Και στην οδό Καστρίου η εικόνα είναι αντίστοιχη

Πολλοί θυμήθηκαν ότι στον πρόσφατο χιονιά ο κύριος

Θωμάκος κατάφερε να αποκλείσει σχεδόν την Κηφισιά

τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού σε πολλές γειτονιές και δρόμους ακόμη και στο κέντρο της πόλης,

εκχιονιστικά εμφανίστηκαν μετά την τρίτη μέρα της χιονόπτωσης.

Δεν έχει τέλος η εγκατάλειψη της οδού Ρόδων στην Εκάλη

Τελικά

ίσως δεν είχαν άδικο εκείνες τις ημέρες οι πολίτες της Κηφισιάς που αναπόλησαν τον προηγούμενο Δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη.

Επί των ημερών του τα εκχιονιστικά δούλευαν μέρα-νύχτα για να είναι όλοι οι δρόμοι ανοιχτοί, ενώ συνεργεία είχαν ρίξει αλάτι πριν την έλευση του χιονιά αλλά και καθημερινά, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς οι δρόμοι της πόλης.

Δρόμοι σαν την οδό Σοφοκλέους που έχει μεταβληθεί σε ένα καθόλου ωραίο προσάναμμα χάρη στην αδιαφορία της Δημοτικής αρχής που δεν έχει κάνει τίποτε, εδώ και τρεις ολόκληρους μήνες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τα κλαδιά κινδυνεύουν να γίνουν «προσάναμμα» και ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος αγρόν αγοράζει"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news