facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό στην Κρήτη: Συνεχής παρακολούθηση και μέτρα προστασίας

Για τον σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στην Κρήτη έκανε ανάρτηση στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, o οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση» και ότι «θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας».

Η ανάρτηση του σεισμολόγου:

«Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών. Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία. Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό στην Κρήτη: Συνεχής παρακολούθηση και μέτρα προστασίας"

Μύκονος: Εντολή για «λουκέτο» στο Nammos εντός 24 ωρών

Το αργότερο εντός 24 ωρών, μέχρι την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, θα πρέπει να μπει το “λουκέτο” στις επιχειρήσεις «NAMMOS VILLAGE PROPERTY MANAGEMENT Α.Ε.», «NAMMOS WORLD ΙΚΕ», «MYCRE INVESTMENT ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», «ΝΑΜΜΟS RESTAURANT BY THE SEA A.Ε.» στην περιοχή Ψαρρού στη Μύκονο.

Την εντολή έδωσε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, και απευθύνεται προς τις αρμόδιες αρχές (Δήμο, Περιφέρεια, Αστυνομία, υπουργεία Τουρισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών) με κοινοποίηση στον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου κ.Τσορμπατζόγλου.

Όπως διευκρινίζεται η αναστολή της άδειας/των αδειών λειτουργίας αφορά το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που ασκούνται στην περιοχή, όπου έχουν εντοπιστεί οι αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, είτε αυτές υφίστανται κατά τον χρόνο εντοπισμού των αυθαιρεσιών, είτε εκκινήσουν/γνωστοποιήσουν τη λειτουργία τους στην ίδια περιοχή μεταγενέστερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Εντολή για «λουκέτο» στο Nammos εντός 24 ωρών"

Άκης Τσελέντης για σεισμό στην Κρήτη: «Θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς»

Ανάρτηση σχετικά με τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (18/5) στο Ηράκλειο Κρήτης έκανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Ανακοίνωση Σεισμού 5.1, 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:58 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό του δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.1 στην κλίμακα Richter.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.

Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθία που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν ρήγματα που μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερα μεγέθη διατηρώ μια επιφύλαξη.

Λόγω του κακού δομικού ιστού της περιοχής απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά ειδικά τα πετρόχτιστα ας τα αποφεύγουμε.

Τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άκης Τσελέντης για σεισμό στην Κρήτη: «Θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς»"

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στο Ηράκλειο – Σε μικρό εστιακό βάθος

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το βράδυ της Πέμπτης σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ενώ το επίκεντρο είναι 7 χλμ από τις Μοίρες.  Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,9 χλμ και έγινε αισθητός ιδιαίτερα στη νότια πλευρά του νησιού.

5 Ρίχτερ δίνει το μέγεθος του σεισμού και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο και στην παρακάτω φωτογραφία δείχνει πως ταρακουνήθηκε όχι μόνο όλη η Κρήτη αλλά ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Χαλκίδα και στα παράλια της Τουρκίας.

Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές όμως οι κάτοικοι του νησιού είναι αναστατωμένοι και σε αρκετές περιοχές έχουν βγει στους δρόμους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στο Ηράκλειο – Σε μικρό εστιακό βάθος"

Ζωγράφου: Επίθεση με δακρυγόνα σε ομιλία του Κωνσταντίνου Κυρανάκη

Επίθεση με δακρυγόνα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (18/5) στην ομιλία του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Κυρανάκη στην πλατεία Τερζάκη στου Ζωγράφου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, άγνωστοι πέταξαν δακρυγόνα προς τον κόσμο που παρακολουθούσε την ομιλία του υποψηφίου με τη ΝΔ.

Όπως ήταν φυσικό, τα χημικά προκάλεσαν αναστάτωση καθώς στο σημείο υπήρχε και παιδική χαρά όπου βρίσκονταν παιδιά.

«Δεν σας φοβόμαστε» απάντησε απο το βήμα της εκδήλωσης ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, με τη συγκέντρωση να συνεχίζεται και τον κόσμο να παραμένει. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζωγράφου: Επίθεση με δακρυγόνα σε ομιλία του Κωνσταντίνου Κυρανάκη "

Δημοσκόπηση GPO: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Προβάδισμα 6,3 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 33,8% έναντι 27,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 8,8%, το ΚΚΕ με 6,6%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το Μερα25 3,6%.

Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, για τη ΝΔ κυμαίνεται από 34,5% ως 37,5% και για τον ΣΥΡΙΖΑ από 29,5% ως 31,5%.  ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 9% ως 11%. ΚΚΕ 6,5% ως 8%. Ελληνική Λύση και Μέρα25  3,5% ως 4,5%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 46,8% έναντι 30,1% που θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO το 55,7% προτιμά νέες εκλογές αν δεν προκύψει αυτοδυναμία λόγω της απλής αναλογικής και το 41,4% να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Επίσης το 52,9% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά την διακυβέρνηση της ΝΔ.

Ακόμη το 64,1% κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά  τον ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος το 48,1% θεωρεί ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα με κυβέρνηση ΝΔ τα επόμενα 4 χρόνια έναντι 29,6% που θεωρεί ότι θα είναι καλύτερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση GPO: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες"

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ντροπή και αίσχος να απευθύνεται ο Τσίπρας στα «ορφανά» της Χρυσής Αυγής

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, για τις «ορφανές» ψήφους του κόμματος Κασιδιάρη, ερωτηθείς αν οι συγκεκριμένες ψήφοι είναι «ευπρόσδεκτες» για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και κληθείς να σχολιάσει το κάλεσμα που τους απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι ντροπή αυτό που είπε ο Τσίπρας. Είναι αίσχος. Να λέει 10 χρόνια μετά τη δολοφονία Παύλου Φύσσα, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις σε συνδικαλιστές, μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και να απευθύνεται στα ορφανά της Χρυσής Αυγής και να τους λέει παρασυρμένους.

Δεν είμαστε στο 2010 ή στο 2012 όταν ίσως κάποιοι δεν ήξεραν. Τώρα τα έχουμε ζήσει, έχουν γίνει δολοφονίες. Είναι συνειδητοποιημένος ψηφοφόρος. Αυτός που έμεινε, αυτό το 2%, είναι φασίστας πατενταρισμένος. Ξέρει ότι μιλάμε για δολοφόνους. Και μόνο που τον άκουσα να το λέει, λέω αίσχος και ντροπή. Ψάχνει για ψηφαλάκια, αυτό που κάνει πάντα. Δεν τον ενδιαφέρει αν κάποιος είναι ναζί, δεν τον ενδιαφέρει.

Ερωτώμενος αν το ΚΚΕ πρόκειται να στηρίξει νομοθετικές ρυθμίσεις από την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Μιλήσατε για στήριξη ή ανοχή σε μια κυβέρνηση. Σε αυτό λέμε όχι. Και το παραμικρό μέτρο που δίνει ανακούφιση θα το ψηφίσουμε και το ψηφίζουμε. Αυτό κάνουμε δεκαετίες. Η παραμικρή πρόταση που να είναι θετική, την ψηφίζουμε. Ή δεν την εμποδίζουμε να περάσει».

Για τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επισήμανε: «Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται και ενισχύουν το ΚΚΕ, έρχονται στηρίζουν το ΚΚΕ, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Γιατί σήμερα η μοναδική αντιπολίτευση μπορεί να υπάρξει είναι το ΚΚΕ».

Τέλος για τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την τοποθέτηση του Διονύση Σαββόπουλου υπέρ της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αρνήθηκε να πάρει θέση λέγοντας «Ο καθένας μπορεί -ακόμα και κάποιος που όλοι τραγουδάμε τα τραγούδια του- να αλλάξει και πολιτική άποψη. Δεν υπάρχει ζήτημα ούτε σχολιασμού. Δεν θέλω να το σχολιάσω. Είναι απαράδεκτη η συζήτηση που γίνεται».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημήτρης Κουτσούμπας: Ντροπή και αίσχος να απευθύνεται ο Τσίπρας στα «ορφανά» της Χρυσής Αυγής"

Δημοσκόπηση Alco: Δεύτερη ευκαιρία σε Μητσοτάκη «δίνει» το 37% και σε Τσίπρα το 28% – Πως ψηφίζουν οι κεντρώοι

Δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη «δίνουν» οι πολίτες σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco για τον Alpha.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα σε ποιόν θα ήθελαν οι πολίτες να δώσουν δεύτερη ευκαιρία το 37% λέει Κυριάκος Μητσοτάκης, το 28% στον Αλέξη Τσίπρα, σε «κανέναν» λέει το 29% και ΔΞ/ΔΑ είπε το 6%.

Όσον αφορά το κόμμα στο οποίο θα στραφούν οι κεντρώοι ψηφοφόροι το 26% λέει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα 20% λέει ΣΥΡΙΖΑ. Το 19% μοιράζεται σε άλλα κόμματα, ενώ το 9% εξ αυτών εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

Το 72% των πολιτών σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco εμφανίζεται σίγουρο για το τι θα ψηφίσει στις εκλογές (43% πολύ σίγουροι, 29% αρκετά σίγουροι), ενώ λίγο σίγουροι είναι το 13% και καθόλου σίγουροι το 12%.

Στο ερώτημα για το αν η απλή αναλογική θα αποτελέσει ευκαιρία για διαμαρτυρία, το 66% απαντά «όχι», το 23% «ναι», ενώ το 11% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Δεύτερη ευκαιρία σε Μητσοτάκη «δίνει» το 37% και σε Τσίπρα το 28% – Πως ψηφίζουν οι κεντρώοι"

Πώς θα μάθω αν είμαι εφορευτική επιτροπή στις εκλογές - Ποιοι εξαιρούνται

Στις εκλογές 2023, όπως και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, πολίτες καλούνται να μετέχουν σε εφορευτικές επιτροπής στα εκλογικά κέντρα. Πώς επιλέγονται και με ποιους τρόπους μπορούν να πάρουν απαλλαγή από τη συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές, αναζητούν πολλοί τις τελευταίες ημέρες.

Η ομαλή εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας κρίνεται και από την εμφάνιση των μελών των εφορευτικών επιτροπών. Αυτό γιατί αποτελούν εχέγγυο για τη διαφύλαξη του δημοκρατικού χαρακτήρα των εκλογών, αλλά και έκφανση της αρχής της διαφάνειας.

Πώς καλούνται οι πολίτες σε εφορευτική επιτροπή

Ειδικότερα, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους προκύπτουν έπειτα από κλήρωση και είναι υποχρεωμένα να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών, προκειμένου να εκτελέσουν το καθήκον τους. Όσοι κληρωθούν να αναλάβουν τον ρόλο αυτό, ειδοποιούνται για τον διορισμό τους τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από την ψηφοφορία με ευθύνη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

  1. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης κληθεί ως μέλος εφορευτικής επιτροπής, η παρουσία είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση μη προσέλευσης είναι πιθανή ακόμα και η βίαιη προσαγωγή του, καθώς πρόκειται για αδίκημα.
  2. Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής επικαλεστεί κώλυμα (λόγου χάρη ασθένεια ή βεβαίωση ότι εργάζεται εκείνη τη μέρα), που δεν επιτρέπει την παρουσία του, οφείλει να είναι σε θέση να το αποδείξει. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής να γίνεται εγκαίρως, ώστε να γίνει ομαλά η διαδικασία είτε με την αντικατάστασή του είτε με την ανάθεσή των αρμοδιοτήτων του σε άλλα μέλη της επιτροπής.

Ωστόσο, πως η παρουσία του ή μη στην επιτροπή εναπόκειται τελικά στη διακριτική ευχέρεια του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.

Σε περίπτωση που ένα μέλος της επιτροπής προσέλθει για να ψηφίσει, ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Τι ισχύει για εφόρους και δικαστικούς αντιπροσώπους στις εκλογές 2023

Τα πρόσωπα που διορίζονται ως έφοροι και τακτικοί ή αναπληρωτές αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ειδοποιούνται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πέντε (5) ημέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή μέχρι την 15η Μαΐου 2023 και οφείλουν να βρίσκονται στον τόπο του διορισμού τους δύο (2) ημέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή την 18η Μαΐου 2023 (άρθρο 68 παρ. 13 του π.δ. 26/2012).

Με την άφιξή τους, ειδοποιούν αμέσως τον Εισαγγελέα της περιφέρειάς τους και τον οικείο Περιφερειάρχη (άρθρο 68 παρ. 13 του π.δ. 26/2012). Ταυτόχρονα, υποχρεούνται να αναφέρουν με το ταχύτερο μέσο στον οικείο έφορο, την άφιξη και την ανάληψη των καθηκόντων τους (άρθρο 66 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).

Ποιοι εξαιρούνται από μέλη εφορευτικής επιτροπής

Από την κλήρωση για τον ορισμό μελών της εφορευτικής επιτροπής για τις εκλογές εξαιρούνται:

  1. έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους,
  2. δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού,
  3. δεν κατοικούν στον οικείο δήμο,
  4. είναι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής,
  5. είναι αποστρατευθέντες αξιωματικοί, όργανα των σωμάτων ασφαλείας,
  6. έχουν διατελέσει δήμαρχοι, βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης και υφυπουργοί,
  7. έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι βουλευτές από τον Άρειο Πάγο,
  8. είναι ιερείς ή λοιποί θρησκευτικοί λειτουργοί (άρθρα 58 παρ. 4 και 59 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Πώς θα μάθω αν είμαι εφορευτική επιτροπή στις εκλογές - Ποιοι εξαιρούνται "

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στην αυλαία της προεκλογικής περιόδου – Αναλυτική πρόγνωση

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή, 19 Μαΐου. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες με βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν στα ορεινά τοπικοί όμβροι.

Η ορατότητα στα δυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στο Αιγαίο τοπικά 6, στα νότια έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά, και θα φθάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 24 με 26 βαθμούς και στα νησιά τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι-απόγευμα με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, κυρίως τις πρωινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι, στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμοί Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες όπου θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμοί Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία και τις σποράδες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ στρεφόμενοι πρόσκαιρα στα νότια σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4, στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στην αυλαία της προεκλογικής περιόδου – Αναλυτική πρόγνωση"

Πέθανε ο Στηβ Κακέτσης σε ηλικία 73 ετών

Πέθανε ο επιχειρηματίας Στηβ Κακέτσης σε ηλικία 73 ετών. Πριν από λίγο καιρό είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, καθώς είχε υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υγεία του έκτοτε επιβαρύνθηκε αρκετά και δεν ανέκαμψε.

Στο πλευρό του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ήταν τα αγαπημένα του πρόσωπα, καθώς και η πρώην σύζυγός του Κατιάνα Μπαλανίκα μαζί με τον γιο τους, Μάκη Κακέτση.

Ο Στηβ Κακέτσης και η Κατιάνα Μπαλανίκα υπήρξαν παντρεμένοι αρκετά χρόνια και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, από τα οποία το πρώτο, όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο ίδιος, είχε πεθάνει 36 ώρες μετά από τη γέννησή του.

Ο γιος τους, Μάκης Κακέτσης, ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη και διατηρεί δικό του χρηματηστηριακό γραφείο. Ο επιχειρηματίας διατηρούσε στο παρελθόν σχέση με την γνωστή τραγουδίστρια Άντζελα Δημητρίου. Ήταν ιδιοκτήτης πολλών νυχτερινών μαγαζιών καθώς κι εστίασης, τα γνωστότερα από τα οποία ήταν η «Νεράιδα» που βρισκόταν στην παραλιακή στο ύψος του Αλίμου και το «Kitchen Bar» στο ίδιο σημείο αργότερα.

Η Κατιάνα Μπαλανίκα είχε μιλήσει για τη γνωριμία τους, τη σχέση και τον γάμο τους. Ο έρωτάς του, την έκανε να τα παρατήσει όλα και να τον ακολουθήσει στην Αμερική.

«Ήμασταν πολύ περίεργο ζευγάρι. Ήμασταν από εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Η πρώτη γνωριμία έγινε όταν μου έστειλε μία φίλη κοινή να μου πει ότι θέλει να με γνωρίσει. “Α, αυτός που πάει στα μπουζούκια και σπάει;” είπα και δεν ήθελα να τον γνωρίσω. Ένα βράδυ είμαστε στην Μαρινέλλα με τον Γιώργο, τον Ηλία και κάποιος περνάει και μου αφήνει λουλούδια.

Ο Ηλίας μου είπε ότι είναι ένα παιδί αυτοδημιούργητο που δεν σκορπάει τα λεφτά του μπαμπά του. Τη δεύτερη φορά βλέπω στην κολόνα έναν καλλονό, Αλεν Ντελόν. Τον φώναξα και κάθισε δίπλα μου. Άρχισε να μου λέει για τη δουλειά του, ότι με είδε και μου άρεσε η πλάτη μου. Προσφέρθηκε να με πάει σπίτι μου. Ήθελε να ανέβει πάνω και του είπα όχι γιατί είχε πιει. Τον ερωτεύτηκα», είχε αποκαλύψει η ηθοποιός για την πρώτη τους γνωριμία. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέθανε ο Στηβ Κακέτσης σε ηλικία 73 ετών "

Ιταλία: 14 νεκροί από τις πλημμύρες, πάνω από 20.000 οι άστεγοι

Οι αρχές στην Ιταλία ανακοίνωσαν τον νεότερο απολογισμό του σφοδρού κύματος της κακοκαιρίας που έπληξε την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια.

Οι νεκροί στην Ιταλία από την κακοκαιρία είναι 14 ενώ οι άστεγοι είναι πάνω απο 20.000 ενώ οι διασώστες ανέσυραν από τις λάσπες τρεις νεκρούς σήμερα το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Ραβένα.

Συνολικά έχουν καταγραφεί μεγάλες καταστροφές σε 42 δήμους, ενώ σε 27.000 σπίτια έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Πολλοί νεαροί εθελοντές, στο μεταξύ, στην πόλη της Τσεζένα και όχι μόνον, από σήμερα πλαισιώνουν την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική στη στήριξη των πληγέντων.

Στην Μπολόνια, σε έκκληση για εθελοντική βοήθεια που απηύθυνε ο δήμος, μέσα σε λίγη ώρα ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι. Η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Ferrari ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ για την στήριξη των αστέγων.

Στην πόλη της Φαέντσα, πολλοί κάτοικοι έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, φοβούμενοι ότι μπορεί να ακολουθήσουν νέα κύματα πρωτοφανούς κακοκαιρίας.

Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα, τέλος, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την άμεση επισκευή των σχολείων που βρίσκονται στις περιοχές της Εμίλια Ρομάνια οι οποίες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες των τελευταίων τριών ημερών.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 14 νεκροί από τις πλημμύρες, πάνω από 20.000 οι άστεγοι"

Τρίκαλα: Απίστευτο… υπερήλικας τραυμάτισε με μαχαίρι τη γυναίκα του

Ένα περίεργο συμβάν σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Καλαμπάκα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του trikalaola.gr ένας υπερήλικας (90 ετών περίπου) μαχαίρωσε την 82χρονη σύζυγό του, η οποία μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ αρχικά στο Κ.Υ. Καλαμπάκας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου αυτή την ώρα το περιστατικό αντιμετωπίζεται στα έκτακτα.

Επίσης, μεταφέρθηκε και ο υπερήλικας , καθώς φέρει κι αυτός ελαφρά τραύματα από το μαχαίρι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του trikalaola.gr τα τραύματα από τις μαχαιριές που κατάφερε ο υπερήλικας είναι στην κεφαλή της γυναίκας και δεν είναι βαριά.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πως το ζευγάρι έφτασε σ’ αυτό το σημείο…

trikalaola

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα: Απίστευτο… υπερήλικας τραυμάτισε με μαχαίρι τη γυναίκα του"

Κιλκίς: Ισόβια σε δυο Πακιστανούς που βίασαν μια 26χρονη Κουβανή

Σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον κάθειρξη 16,5 ετών καταδικάστηκαν δύο Πακιστανοί, που λήστεψαν και βίασαν διαδοχικά 26χρονη Κουβανή, τον Ιανουάριο του 2022, σε αγροτική περιοχή των Ευζώνων Κιλκίς.

Για την υπόθεση του βιασμού στο Κιλκίς ακόμη ένας συμπατριώτης τους τιμωρήθηκε για την ίδια υπόθεση, με κάθειρξη 21 ετών και 6 μηνών (με εκτιτέα τα 20 χρόνια).

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ένοχους για ομαδικό βιασμό και κατά περίπτωση για συνέργεια στην πράξη αυτή, όπως επίσης για ληστεία κατά συρροή, κ.ά., χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι κατηγορούμενοι (ηλικίας 22 έως 30 ετών) επέστρεψαν στις φυλακές.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η κοπέλα μαζί με άλλους τέσσερις συμπατριώτες της, μεταξύ αυτών και ο αρραβωνιαστικός της, είχαν εισέλθει πεζοί στην ελληνική επικράτεια για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Κατευθύνονταν προς το Πολύκαστρο Κιλκίς, όπου ζει η μητέρα της 26χρονης, αλλά πριν φτάσουν στον προορισμό τους, τους ακινητοποίησαν οι τρεις δράστες με την απειλή όπλου και τους άρπαξαν τα χρήματα. Οι δύο από αυτούς, σύμφωνα με τη δικογραφία, απομάκρυναν τη νεαρή γυναίκα σε παρακείμενη αποθήκη όπου τη βίασαν.

Τι κατάθεσε η 26χρονη

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, η παθούσα περιέγραψε τον εφιάλτη που βίωσε, αναγνωρίζοντας τους δράστες του βιασμού της. «Δεν φορούσαν κάτι στο πρόσωπο και ήταν ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά τους. Ο σύντροφός μου προσπάθησε να αντιδράσει παρά την απειλή όπλου, με αποτέλεσμα ένας να τον χτυπήσει με ξύλινο ρόπαλο», είπε, τονίζοντας ότι βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί.

Η σύλληψη των δραστών ακολούθησε ένα 24ωρο αργότερα, έξω από ξενοδοχείο όπου είχε διανυκτερεύσει η παρέα των Κουβανών. «Μόλις βγήκαμε από το ξενοδοχείο, ο σύντροφός μου αντιλήφθηκε ότι ο ένας που ήταν απ’ έξω και οι άλλοι δύο περίμεναν λίγο πιο μακριά. Άρχισε να τρέχει προς το μέρος τους και ακινητοποίησε τον έναν, ενώ μετά καλέσαμε την αστυνομία που τους συνέλαβε. Ο ένας είχε πάνω του το όπλο», ανάφερε η 26χρονη, η οποία ζει και εργάζεται σήμερα με τον αρραβωνιαστικό της στην Κρήτη.

«Μας ανάγκασαν να πέσουμε στα γόνατα»

Ο σύντροφός της, από την πλευρά του, ανακαλώντας στη μνήμη του το συμβάν, κατέθεσε: «Φτάσαμε σε ένα βενζινάδικο, όπου πήγαμε να αγοράσουμε νερό. Όταν βγήκαμε, στα 100 μέτρα μάς προσέγγισαν δύο άτομα και μας ρώτησαν από πού είμαστε. Συνεχίσαμε περπατώντας στην κεντρική οδό και μετά από επτά χιλιόμετρα είδαμε ένα αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα.

Κατέβηκαν δυο άτομα, τα οποία μας απείλησαν με όπλα. Μας οδήγησαν έξω από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο όπου μας αφαίρεσαν όλα τα πράγματα. Και οι τρεις είχαν όπλα. Μας ανάγκασαν να πέσουμε στα γόνατα. Ένας απομάκρυνε την σύντροφο μου. Όταν προσπάθησα να αντιδράσω, με χτύπησαν με ρόπαλο».

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις τους και είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εξ αυτών απολογήθηκε ότι η σεξουαλική πράξη έγινε με τη συναίνεση της 26χρονης. Την ενοχή τους είχε ζητήσει και η εισαγγελέας της έδρας και ομόφωνη ήταν και η απόφαση του δικαστηρίου.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιλκίς: Ισόβια σε δυο Πακιστανούς που βίασαν μια 26χρονη Κουβανή"

Εκλογές 2023 – Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για επαναφορά της εισφοράς 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές.

Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη» έγραψε στο tweet του.

ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος παρεκκλίνει συνειδητά ή από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός»

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, «αδειάζει» τον Γιώργο Κατρούγκαλο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.

Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη.

Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή. Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Άκης Σκέρτσος: Πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι «μαρτυριάρης»

Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, υπενθυμίζει την πρωινή δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για «διαστρέβλωση» από τη Νέα Δημοκρατία και αναφέρει πως «τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Αυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι «μαρτυριάρης». Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών…»

Οι αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο

Την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σημειώνει ότι: «Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργου Κατρούγκαλου – λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές – περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς.

Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας.

Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.

Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους».

Γ. Στασινός: Ποτέ ξανά δήμευση του εισοδήματος μέσω ασφαλιστικών εισφορών

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, απατώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε: «Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας! Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι.

Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας. Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή». Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια:

Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες.»

ΕΣΑ: Όχι αυξήσεις, αλλά ελαφρύνσεις

Από την πλευρά του και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθεί την φημολογία των τελευταίων ημερών για αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων και την επαναφορά του ποσοστού 20% στις ασφαλιστικές κρατήσεις».

Ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους αλλά απαιτούν να ελαφρυνθούν τα πολλά που κουβαλάνε καθημερινά.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με βουλευτές της Α’ Αθηνών και εκπροσώπους κομμάτων, παρέδωσε μια σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την περαιτέρω ελάφρυνση των εν πολλοίς αβάσταχτων βαρών που σηκώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε οι πολιτικές αρχές να τοποθετηθούν αναλόγως. Οι 10 θέσεις – κλειδιά του ΕΣΑ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας προς ενημέρωση των μελών μας και όλου του εμπορικού κόσμου» καταλήγει η ανακοίνωση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023 – Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο ο Γιώργος Κατρούγκαλος"

Θεσσαλονίκη: Ισόβια σε δύο Πακιστανούς που βίασαν ομαδικά 26χρονη μπροστά στον σύντροφό της

Τον ομαδικό βιασμό της από τους δύο Πακιστανούς που την οδήγησαν υπό την απειλή όπλου σε εγκαταλελειμμένο οίκημα ερημικής τοποθεσίας των Ευζώνων Κιλκίς και ασέλγησαν στο κορμί της, μπροστά στα έντρομα μάτια του συντρόφου της, περιέγραψε η 26χρονη με καταγωγή από την Κούβα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Το σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου του 2022 και στο εδώλιο του κατηγορουμένου έκατσαν σήμερα τρεις άντρες από το Πακιστάν, 22 έως 30 ετών, κατηγορούμενοι για ληστεία κατ' συναυτουργία εις βάρος του ζευγαριού και τριών συμπατριωτών τους, οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα μαζί τους εκείνο το βράδυ και για τον διαδοχικό βιασμό της 26χρονης.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχους τους κατηγορουμένους, χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Στους δύο επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον 16,5 έτη, ενώ στον τρίτο κατηγορούμενο, ο οποίος καταδικάστηκε για ληστεία και συναυτουργία στον βιασμό, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 21 ετών και έξι μηνών (εκτιτέα τα 20).

Στις απολογίες τους, ο πρώτος εκ των τριών κατηγορουμένων παραδέχθηκε την πράξη της ληστείας ενώ αρνήθηκε τον βιασμό. Ο δεύτερος κατηγορούμενος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχω ανάγκη να ληστέψω, γιατί έχω χρήματα». Ο τρίτος - κατά σειρά - κατηγορούμενος, παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι είχε σεξουαλική επαφή με την 26χρονη, ισχυρίστηκε όμως ότι έγινε με τη συναίνεση και την επιθυμία του θύματος, αρνούμενος τον βιασμό.

Πώς λήστεψαν και βίασαν το ζευγάρι από την Κούβα

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο εφιάλτης του ζευγαριού ξεκίνησε στις 20.30, της 14ης Ιανουαρίου του 2022, όταν μαζί με ακόμα τρεις συμπατριώτες τους πέρασαν παράνομα τα ελληνικά σύνορα από τη Βόρεια Μακεδονία και περπατούσαν για να φτάσουν στο ξενοδοχείο όπου θα διέμεναν στο Κιλκίς. Οι τρεις Πακιστανοί τους συνάντησαν στον δρόμο και αφού στάθμευσαν το αυτοκίνητό τους σε έναν παρακείμενο χωματόδρομο, βγήκαν οπλισμένοι με πιστόλια και τους οδήγησαν σε κοντινή ερημική τοποθεσία. Αφού αφαίρεσαν όλα τους τα υπάρχοντα, όπως χρήματα, κινητά τηλέφωνα και διαβατήρια, στη συνέχεια έπιασαν με βία την 26χρονη και την οδήγησαν μέσα στο εγκαταλειμμένο οίκημα όπου την βίασαν διαδοχικά.

Καθ' όλη τη διάρκεια του ομαδικού βιασμού, ο σύντροφός της 26χρονης ήταν πεσμένος στο έδαφος και τον κρατούσε ο ένας εκ των τριών κατηγορουμένων υπό την απειλή βίας, ενώ στην προσπάθειά του να αντιδράσει για να προστατεύσει την νεαρή κοπέλα, δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι με ρόπαλο.

Η 26χρονη Κουβανή περιέγραψε στο δικαστήριο τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια των Πακιστανών που ασέλγησαν στο κορμί της ο ένας μετά τον άλλον, απειλώντας την με το πιστόλι, ενώ αναγνώρισε ξανά τα πρόσωπά τους.

Η κατάθεση της 26χρονης

Όπως είπε στην κατάθεσή της, οι δράστες την κακοποίησαν διαδοχικά, καθώς όταν ο πρώτος ασέλγησε στο κορμί της έδωσε την "σκυτάλη" στον επόμενο για να ξεσπάσει τις δικές του αρρωστημένες ορέξεις. "Ο σύντροφός μου αντιλήφθηκε τι συμβαίνει και προσπάθησε να αντιδράσει, παρόλο που ήταν υπό την απειλή όπλου, με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει ο ένας με ξύλινο ρόπαλο στο κεφάλι", ανέφερε η γυναίκα.

«Ήμουν σε κατάσταση σοκ και προσπαθούσα συνειδητοποιήσω τι συνέβη και πως θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε αμέσως μετά. Με τον σύντροφό μου απλώς αγκαλιαστήκαμε κα αποφασίσαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας για να φτάσουμε στο ξενοδοχείο και να συναντήσουμε τη μητέρα μου", πρόσθεσε η 26χρονη.

Σύμφωνα με το θύμα, οι δράστες φορούσαν μάσκες προστασίας στα πρόσωπά τους, όμως τις αφαίρεσαν κατά τη διάρκεια του βιασμού της και έτσι μπόρεσε να συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά τους.

«Μετά συνεχίσαμε την πορεία μας προς το ξενοδοχείο. Εκεί συναντήσαμε τη μητέρα μου. Την επόμενη μέρα, μόλις βγήκαμε από το ξενοδοχείο, ο σύντροφός μου αντιλήφθηκε ότι ο ένας που ήταν απ’έξω και οι άλλοι δύο περίμεναν λίγο πιο μακριά. Άρχισε να τρέχει προς το μέρος τους και ακινητοποίησε τον έναν, ενώ μετά καλέσαμε την αστυνομία που τους συνέλαβε. Ο ένας είχε πάνω του το όπλο», σημείωσε το θύμα, με τον μάρτυρα αστυνομικό, να καταθέτει στη συνέχεια της διαδικασίας, πως το πιστόλι του δράστη ήταν οπλισμένο και έτοιμο προς χρήση.

«Βίασαν την σύντροφό μου»

Ο σύντροφος της 26χρονης, θύμα και ο ίδιος των δραστών, περιέγραψε με τη σειρά του πως οι δράστες τους εντόπισαν, τους ακινητοποίησαν και τους επιτέθηκαν. «Όταν μπήκαμε σε ελληνικά εδάφη φτάσαμε σε ένα ξενοδοχείο και πήγαμε να αγοράσουμε νερό από ένα βενζινάδικο. Περίπου 100 μέτρα μακριά, μας προσέγγισαν δύο άγνωστα άτομα και μας ρώτησαν από ποια χώρα είμαστε. Συνεχίσαμε περπατώντας και μετά από 7-8 χιλιόμετρα που συναντήσαμε τα άτομα διακρίναμε ένα αυτοκίνητο που κινούνταν ύποπτα. Λίγο αργότερα κατέβηκαν τρία άτομα και μας απείλησαν με όπλα».

«Μας ανάγκασαν να τους ακολουθήσουμε, μας οδήγησαν σε εγκαταλελειμμένο κτήριο και μας αφαίρεσαν όλα μας τα υπάρχοντα. Δε μπήκαν ποτέ στο κτήριο, όλο το περιστατικό της ληστεία συνέβη απέξω. Και οι τρεις είχαν όπλα. Εκτός από τη ληστεία, βίασαν τη σύντροφο μου», κατέθεσε το θύμα.

«Μας ανάγκασαν να πέσουμε στα γόνατα. Ένας την απομάκρυνε και ήδη είχε ξεκινήσει να κάνει κάποιες πράξεις, να την θωπεύει και να την φιλάει. Όταν προσπάθησα να αντιδράσω με απείλησε με το όπλο και με χτύπησαν με το ρόπαλο.

Ήταν μια δύσκολη στιγμή, δεν ήξερα αν θα καταφέρουμε να βγούμε ζωντανοί και σκεφτόμουν τα χειρότερα. Ο ένας είχε στο ένα χέρι όπλο και στο άλλο το ρόπαλο, ενώ το δεύτερο άτομο ήταν στο ενδιάμεσο. Όταν ο πρώτος δράστης βγήκε από το κτίσμα, τότε μπήκε ο δεύτερος. Ο καθένας ήξερε πολύ καλά τι έκανε, το είχαν προσχεδιάσει και ήταν πολύ καλά συντονισμένοι», τόνισε.

Ο σύντροφος της 26χρονης, κατέθεσε ότι μετά το περιστατικό συνέχισαν την πορεία τους προς το Πολύκαστρο Κιλκίς, ενώ την επόμενη ημέρα είδαν τους δράστες έξω από το ξενοδοχείο που διέμεναν και μαζί με τους συμπατριώτες τους κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον έναν, μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί και να τους συλλάβουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ισόβια σε δύο Πακιστανούς που βίασαν ομαδικά 26χρονη μπροστά στον σύντροφό της"

Στη Χειμάρρα θα ανατινάξουν σπίτι Έλληνα ομογενή που βοήθησε στην εκλογή του Φρέντι Μπελέρη

Οι αλβανικές αρχές στη Χειμάρρα προετοιμάζονται να ανατινάξουν το σπίτι ενός Έλληνα ομογενή, ο οποίος φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον φυλακισμένο εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Παναγιώτης Μπάρκας, είπε στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, ότι ο άνδρας που βλέπει το σπίτι του να χάνεται, φέρεται να βοήθησε αρκετά στην εκλογή του Φρέντι Μπελέρη.

Μάλιστα, η απόφαση φέρεται να πάρθηκε από τον Έντι Ράμα, ώστε να προχωρήσει σε διάσπαση των Ελλήνων της περιοχής.

Παράλληλα, τα αλβανικά ΜΜΕ φέρεται να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια απομυθοποίησης του Μπελέρη, προσάπτοντας του κατηγορίες που αφορούν κυκλώματα πώλησης ελληνικών διαβατηρίων και υποσχέσεις για παραχώρηση συντάξεων σε Αλβανούς από την Ελλάδα.

Έτσι, αναμένεται να επισκεφθεί στη φυλακή τον εκλεγμένο δήμαρχο, ο Έλληνας γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς βρίσκεται από χθες στα Τίρανα.

Την ίδια ώρα, ο Φρέντι Μπελέρη παραμένει προφυλακισμένος, ενώ αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας ζητώντας τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Χειμάρρα θα ανατινάξουν σπίτι Έλληνα ομογενή που βοήθησε στην εκλογή του Φρέντι Μπελέρη"

Καταγγελία ΟΕΝΓΕ: Δεν χορηγούν εκλογικές άδειες σε νοσοκομειακούς γιατρούς

Άρνηση διοικήσεων νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να χορηγήσουν εκλογικές άδειες σε γιατρούς, καταγγέλλει η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σε σημερινή ανακοίνωση τονίζεται πως η Ομοσπονδία έχει λάβει καταγγελίες - από μόνιμους, ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς από διάφορες περιοχές της χώρας - πως διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ αρνούνται να τούς χορηγήσουν εκλογικές άδειες, επικαλούμενες "επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες", τις οποίες αιφνίδια θυμήθηκαν τρεις μέρες πριν από τις εκλογές.

"Η άρνηση αυτή σαφέστατα αποτελεί παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας", αναφέρει το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, για να σημειώσει:

"Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την Υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό να παρέμβουν άμεσα και να αναιρέσουν αυτές τις προκλητικές και έκνομες 'απαγορεύσεις', προκειμένου οι συνάδελφοι να ασκήσουν ανεμπόδιστα το εκλογικό τους δικαίωμα.

Είναι πρόκληση στο βωμό της χρόνιας υποστελέχωσης των δομών υγείας, να θυσιάζεται ακόμα και το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές.

Είναι πρόκληση να εμποδίζουν τους συναδέλφους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με πρόσχημα δήθεν την προστασία της υγείας του λαού, αυτοί που την θυσιάζουν καθημερινά για τα κέρδη των λίγων".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία ΟΕΝΓΕ: Δεν χορηγούν εκλογικές άδειες σε νοσοκομειακούς γιατρούς"

«Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους»: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι της επιδότησης

Ανοιχτή είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://exoikonomoneon.gov.gr) του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» για την επιδότηση της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που ανήκουν σε νέους 18 έως 39 ετών και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Το νέο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της κυβέρνησης «Σπίτι μου!» και πρόκειται να δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους. Μάλιστα ορισμένοι δικαιούχοι θα έχουν έξτρα επιδότηση 15%. Η ενίσχυση θα ισχύσει για ωφελούμενους που μένουν σε δήμους ή δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων , σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Οδηγός του προγράμματος, που είχε τεθεί σε διαβούλευση τον Οκτώβριο.

Ενεργειακός στόχος

Για κάθε έργο που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στα πλαίσια του προγράμματος, ο ελάχιστος
ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος καθορίζεται οι εξής:

  • εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 30%
  • αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.4122/2013.
  • Η τεκμηρίωση της αναγκαιότητας των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης προκύπτει από το
    Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου θα πραγματοποιείται αποτίμηση του ενεργειακού στόχου, όπου η ενίσχυση θα συνδέεται με την πραγματικά επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας, ανάλογα με τα ισχύοντα στο ήδη εγκεκριμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021».

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

  • Υφίσταται νόμιμα
  • Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία
  • Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)
Δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984
έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

  • Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.
  • Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης / ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).
  • Για την υπαγωγή στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Κατά την υποβολή αίτησης οι αιτούντες κατατάσσονται για τις ανάγκες του Προγράμματος στις
παρακάτω εισοδηματικές κατηγορίες:

 
Εισοδηματικές κατηγορίες ωφελούμενων

Για την υπαγωγή στο «Ανακαινίζω», πέραν του του εισοδηματικού κριτηρίου, το σύνολο της ακίνητης
περιουσίας του αιτούντος δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 300.000 ευρώ σύμφωνα με τη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Στο πλαίσιο του Προγράμματος στο ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό «εισόδημα» προσμετρούνται το Συνολικό Δηλωθέν εισόδημα, τα Απαλλασσόμενα και Αυτοτελή Φορολογούμενα εισοδήματα καθώς και η Προστιθέμενη Διαφορά Αντικειμενικών Δαπανών, όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος.

Τα άνω εισοδήματα προκύπτουν από την Πράξη Προσδιορισμού Φόρου της εκκαθαρισμένης δήλωσης
φορολογικού έτους 2021. Ειδικά στην περίπτωση που δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής δήλωσης
φορολογίας εισοδήματος
και αυτή τεκμηριώνεται με αντίγραφο της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης το
εισόδημα θεωρείται ΜΗΔΕΝ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους»: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι της επιδότησης"

Γερμανικό ΥΠΕΞ για φυλάκιση Μπελέρι: Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο

Στις υποχρεώσεις της Αλβανίας, οι οποίες απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας παραπέμπει η γερμανική κυβέρνηση αναφορικά με την φυλάκιση του εκλεγμένου στο μεταξύ δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι.

Για καθ΄ εαυτό το περιστατικό της φυλάκισης αποφεύγει να παρέμβει στη διεξαγόμενη έρευνα. «Στην περίπτωση του υποψήφιου για το αξίωμα του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι, διεξάγονται έρευνες των αλβανικών αρχών», απάντησε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, η φυλάκιση του υποψηφίου της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία δύο 24ωρα πριν τις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής εγείρει εύλογα θέμα προστασίας των μειονοτήτων σε μία χώρα σαν την Αλβανία η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Ο στόχος της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ υποστηρίχθηκε και υποστηρίζεται ενεργά από τη Γερμανία και τη σημερινή κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Στην ερώτηση της ΕΡΤ, εάν και σε ποιο βαθμό η υπόθεση Μπελέρι θα επηρεάσει την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε: «Καθοριστικό για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ είναι η εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης, συμπεριλαμβανομένου και του Eυρωπαϊκού Kεκτημένου. Επ΄αυτού τίποτα δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο Γερμανός εκπρόσωπος. Και η προστασία των μειονοτήτων είναι συστατικό κομμάτι του EU-Acquis.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό ΥΠΕΞ για φυλάκιση Μπελέρι: Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο"

Εκλογές 2023 - Θύελλα κατά Κατρούγκαλου από τους ελεύθερους επαγγελματίες για τις εισφορές - Αντιδράσεις και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού και υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργου Κατρούγκαλου περί επαναφοράς του συντελεστή 20% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, επιστημονικοί σύλλογοι, αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η επιστροφή του μέτρου στην περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές, θα σημάνει τον αφανισμό του μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία.

Στο μεταξύ, τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Κατρούγκαλου, καθώς κορυφαία στελέχη, αν και δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ως προς το timing που επέλεξε ο πρώην υπουργός για να εκθέσει την άποψή του αυτή, την οποία σε δεύτερο χρόνο χαρακτήρισε προσωπική. 

ΟΕΕ: Επαναφορά του κεφαλικού φόρου

Καθώς πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι φωνές των αντιδράσεων, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε έκπληκτος από τη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου, προειδοποιώντας πως ο συγκεκριμένος νόμος καθιστά “σύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης”.

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% - των εισφορών επί των εσόδων. Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά. Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων. Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία».

ΤΕΕ: “Κόκκινη γραμμή” για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

“Καταστροφική” χαρακτήρισε τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, λέγοντας πως “δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή».

Αναλυτικά, η δήλωση:

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, απατώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε: «Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας! Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας. Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή». Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια: Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες».

ΔΣΑ: “Μείζον ζήτημα” η επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου

“Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν” τόνισε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, προσθέτοντας πως “δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα”.

Αναλυτικά, η δήλωση:

Ο «νόμος Κατρούγκαλου», που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση. Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη Κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις. Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν. Η δε Κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και από εκπροσώπους της αγοράς, καθώς η επαναφορά του μέτρου θα πλήξει άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επισημαίνουν.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: “Όχι, αυξήσεις, αλλά ελαφρύνσεις”

“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Με αυξανόμενη ανησυχία ο εμπορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί την φημολογία των τελευταίων ημερών για αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων και την επαναφορά του ποσοστού 20% στις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους αλλά απαιτούν να ελαφρυνθούν τα πολλά που κουβαλάνε καθημερινά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με βουλευτές της Α’ Αθηνών και εκπροσώπους κομμάτων, παρέδωσε μια σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την περαιτέρω ελάφρυνση των εν πολλοίς αβάσταχτων βαρών που σηκώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε οι πολιτικές αρχές να τοποθετηθούν αναλόγως.

Οι 10 θέσεις – κλειδιά του ΕΣΑ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας προς ενημέρωση των μελών μας και όλου του εμπορικού κόσμου.

ΕΒΕΑ: “Είμαστε αντίθετοι”

Θέση για το ζήτημα έλαβε και η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, εκφράζοντας την αντίθεση του ΕΒΕΑ απέναντι στο συγκεκριμένο μέτρο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου – λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές – περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς.

Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας.

Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.

Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα ανακίνησε ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημά τους.

«Είναι λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική εισφορά» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος επανήλθε σήμερα, καθώς επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας πως εξέφρασε μια προσωπική άποψη σε σχέση με τις εισφορές, προσθέτοντας πως «είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας».

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου:

«Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας.

Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.

Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:

Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την καταργηση του φόρου επιτηδεύματος.
Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.
Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πληστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Αρκετά με τους αμετανόητους «μεταρρυθμιστές» χωρίς όφελος των ασφαλισμένων και σε βάρος της δημόσιας υγείας 

Την άμεση αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του προέδρου του Νίκου Νίτσα (βλ φωτο) προκάλεσαν οι δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή του πρώην υπουργού κ. Κατρούγκαλου ο οποίος υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφάρμοσε στο πλαίσιο της ασφαλιστικής “μεταρρύθμισης” του. Ο κ. Νίτσας θυμίζει ότι «ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθερων επαγγελματιών με το εισόδημά τους (!) πράγμα που οδήγησε σε συνολική φορολόγηση των εισοδημάτων σε ποσοστό μέχρι… 80%, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συγκεκριμένη εκπομπή. Ανέφερε δε ως παράδειγμα γιατρό με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ ο οποίος ωφελείται μετά την αλλαγή -από την παρούσα κυβέρνηση- της ασφαλιστικής ρύθμισης που εκείνος είχε εισάγει.»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι ύστερα από αυτή τη δημόσια εμφάνιση του πρώην υπουργού και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα «Κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι υπάρχουν γιατροί στη χώρα μας με εισόδημα 200.000 ευρώ ετησίως ή προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία για ό,τι σκοπεύουν να εφαρμόσουν αμετανόητα και εμμονικά; Υπάρχει κρυφή ατζέντα για επάνοδο ασφαλιστικών εισφορών-φόρων από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;»

Ο κ. Νίτσας ξεκαθαρίζει ότι «οι γιατροί της Θεσσαλονίκης ζητούμε ΣΗΜΕΡΑ απαντήσεις δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή μας σε όποια μετατροπή των ασφαλιστικών εισφορών σε έμμεση φορολογία χωρίς κάποιο όφελος για τον ασφαλισμένο! Η δε νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εθνικές εκλογές πρέπει να αποκαταστήσει τους μισθούς των γιατρών του δημόσιου τομέα σε αξιοπρεπή επίπεδα, για τους δε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να φροντίσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και επιβαρύνσεων ώστε να μην αναρωτιόμαστε ύστερα από τέσσερα χρόνια γιατί οι Έλληνες γιατροί που ήδη βρίσκονται και εργάζονται στο εξωτερικό, από 20.000 αυξήθηκαν σε… 40.000».

Άδωνις Γεωργιάδης: Καμία προσωπική άποψη όσα είπε ο Κατρούγκαλος

Μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο συνομιλητής του στην επίμαχη εκπομπή, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Twitter κατέρριψε τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του πρώην υπουργού Εργασίας αναφέροντας ότι «περιέγραψε (σ.σ. ο Γιώργος Κατρούγκαλος) όλο το ιδεολογικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής της Κυβερνήσεως του @atsipras και φυσικά πουθενά δεν ανέφερε καμμία απολύτως πίεση από το Μνημόνιο και τους δανειστές»

Σκέρτσος: Αποκαλύφθηκε άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής

Μετά την αποκάλυψη δια στόματος Γιώργου Κατρούγκαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι πρόκειται για «άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας».

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημενο προγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν "βγαίνει" χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους» προσθέτει ο κ. Σκέρτσος.

Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου

Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ο,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους. Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημενο προγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν «βγαίνει» χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους. Την Κυριακή λέμε «ναι» στην πρόοδο και την προκοπή όλων μας και «όχι» στη δεύτερη φορά στη συμφορά.

Τσαπανίδου: Καμία επιβάρυνση στη μεσαία τάξη, μόνο μειώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Μπροστά στο φόβο ότι οι εκλογές συμπίπτουν με το τέλος της 3ης εβδομάδας του μήνα και πιθανότατα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς ευρώ στη τσέπη, ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες.

Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.

Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:

Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος.

Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.

Ρύθμιση των χρεών και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

Κικίλιας σε Ηλιόπουλο:Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες ειναι προνομιούχοι για τη ΝΔ είναι μαχητές

Η δήλωση Κατρούγκαλου για τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες αποτέλεσε πεδίο κόντρας το πρωί της Πέμπτης ανάμεσα στον Βασίλη Κικίλια από τη Νέα Δημοκρατία και στον Νάσο Ηλιόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα αίματα άναψαν» όταν ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι το μέτρο αφορούσε τους «προνομιούχους» με τον Βασίλη Κικίλια να απαντά ότι «γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί συμβολαιογράφοι και ελεύθεροι επαγγελματίες και όλη η μεσαία τάξη υπερφορολογήθηκαν αγρίως και τσακίστηκαν από τις πολιτικες ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα πέντε χρόνια».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη είναι οι προνομιούχοι, ενώ για τη Νέα Δημοκρατία είναι οι μαχητές και οι αγωνιστές της ζωής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας. Χιονοστιβάδα αντιδράσεων στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού και υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργου Κατρούγκαλου περί επαναφοράς του συντελεστή 20% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, επιστημονικοί σύλλογοι, αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η επιστροφή του μέτρου στην περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές, θα σημάνει τον αφανισμό του μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία.

Στο μεταξύ, τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Κατρούγκαλου, καθώς κορυφαία στελέχη, αν και δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ως προς το timing που επέλεξε ο πρώην υπουργός για να εκθέσει την άποψή του αυτή, την οποία σε δεύτερο χρόνο χαρακτήρισε προσωπική. 

ΟΕΕ: Επαναφορά του κεφαλικού φόρου

Καθώς πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι φωνές των αντιδράσεων, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε έκπληκτος από τη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου, προειδοποιώντας πως ο συγκεκριμένος νόμος καθιστά “σύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης”.

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% - των εισφορών επί των εσόδων. Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά. Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων. Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία».

ΤΕΕ: “Κόκκινη γραμμή” για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

“Καταστροφική” χαρακτήρισε τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, λέγοντας πως “δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή».

Αναλυτικά, η δήλωση:

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, απατώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε: «Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας! Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας. Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή». Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια: Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες».

ΔΣΑ: “Μείζον ζήτημα” η επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου

“Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν” τόνισε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, προσθέτοντας πως “δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα”.

Αναλυτικά, η δήλωση:

Ο «νόμος Κατρούγκαλου», που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση. Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη Κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις. Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν. Η δε Κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και από εκπροσώπους της αγοράς, καθώς η επαναφορά του μέτρου θα πλήξει άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επισημαίνουν.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: “Όχι, αυξήσεις, αλλά ελαφρύνσεις”

“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Με αυξανόμενη ανησυχία ο εμπορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί την φημολογία των τελευταίων ημερών για αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων και την επαναφορά του ποσοστού 20% στις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους αλλά απαιτούν να ελαφρυνθούν τα πολλά που κουβαλάνε καθημερινά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με βουλευτές της Α’ Αθηνών και εκπροσώπους κομμάτων, παρέδωσε μια σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την περαιτέρω ελάφρυνση των εν πολλοίς αβάσταχτων βαρών που σηκώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε οι πολιτικές αρχές να τοποθετηθούν αναλόγως.

Οι 10 θέσεις – κλειδιά του ΕΣΑ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας προς ενημέρωση των μελών μας και όλου του εμπορικού κόσμου.

ΕΒΕΑ: “Είμαστε αντίθετοι”

Θέση για το ζήτημα έλαβε και η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, εκφράζοντας την αντίθεση του ΕΒΕΑ απέναντι στο συγκεκριμένο μέτρο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου – λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές – περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς.

Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας.

Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.

Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα ανακίνησε ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημά τους.

«Είναι λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική εισφορά» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος επανήλθε σήμερα, καθώς επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας πως εξέφρασε μια προσωπική άποψη σε σχέση με τις εισφορές, προσθέτοντας πως «είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας».

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου:

«Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας.

Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.

Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:

Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την καταργηση του φόρου επιτηδεύματος.
Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.
Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πληστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Αρκετά με τους αμετανόητους «μεταρρυθμιστές» χωρίς όφελος των ασφαλισμένων και σε βάρος της δημόσιας υγείας 

Την άμεση αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του προέδρου του Νίκου Νίτσα (βλ φωτο) προκάλεσαν οι δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή του πρώην υπουργού κ. Κατρούγκαλου ο οποίος υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφάρμοσε στο πλαίσιο της ασφαλιστικής “μεταρρύθμισης” του. Ο κ. Νίτσας θυμίζει ότι «ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθερων επαγγελματιών με το εισόδημά τους (!) πράγμα που οδήγησε σε συνολική φορολόγηση των εισοδημάτων σε ποσοστό μέχρι… 80%, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συγκεκριμένη εκπομπή. Ανέφερε δε ως παράδειγμα γιατρό με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ ο οποίος ωφελείται μετά την αλλαγή -από την παρούσα κυβέρνηση- της ασφαλιστικής ρύθμισης που εκείνος είχε εισάγει.»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι ύστερα από αυτή τη δημόσια εμφάνιση του πρώην υπουργού και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα «Κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι υπάρχουν γιατροί στη χώρα μας με εισόδημα 200.000 ευρώ ετησίως ή προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία για ό,τι σκοπεύουν να εφαρμόσουν αμετανόητα και εμμονικά; Υπάρχει κρυφή ατζέντα για επάνοδο ασφαλιστικών εισφορών-φόρων από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;»

Ο κ. Νίτσας ξεκαθαρίζει ότι «οι γιατροί της Θεσσαλονίκης ζητούμε ΣΗΜΕΡΑ απαντήσεις δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή μας σε όποια μετατροπή των ασφαλιστικών εισφορών σε έμμεση φορολογία χωρίς κάποιο όφελος για τον ασφαλισμένο! Η δε νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εθνικές εκλογές πρέπει να αποκαταστήσει τους μισθούς των γιατρών του δημόσιου τομέα σε αξιοπρεπή επίπεδα, για τους δε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να φροντίσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και επιβαρύνσεων ώστε να μην αναρωτιόμαστε ύστερα από τέσσερα χρόνια γιατί οι Έλληνες γιατροί που ήδη βρίσκονται και εργάζονται στο εξωτερικό, από 20.000 αυξήθηκαν σε… 40.000».

Άδωνις Γεωργιάδης: Καμία προσωπική άποψη όσα είπε ο Κατρούγκαλος

Μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο συνομιλητής του στην επίμαχη εκπομπή, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Twitter κατέρριψε τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του πρώην υπουργού Εργασίας αναφέροντας ότι «περιέγραψε (σ.σ. ο Γιώργος Κατρούγκαλος) όλο το ιδεολογικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής της Κυβερνήσεως του @atsipras και φυσικά πουθενά δεν ανέφερε καμμία απολύτως πίεση από το Μνημόνιο και τους δανειστές»

Σκέρτσος: Αποκαλύφθηκε άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής

Μετά την αποκάλυψη δια στόματος Γιώργου Κατρούγκαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι πρόκειται για «άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας».

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημενο προγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν "βγαίνει" χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους» προσθέτει ο κ. Σκέρτσος.

Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου

Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ο,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους. Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημενο προγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν «βγαίνει» χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους. Την Κυριακή λέμε «ναι» στην πρόοδο και την προκοπή όλων μας και «όχι» στη δεύτερη φορά στη συμφορά.

Τσαπανίδου: Καμία επιβάρυνση στη μεσαία τάξη, μόνο μειώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Μπροστά στο φόβο ότι οι εκλογές συμπίπτουν με το τέλος της 3ης εβδομάδας του μήνα και πιθανότατα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς ευρώ στη τσέπη, ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες.

Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.

Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:

Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος.

Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.

Ρύθμιση των χρεών και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

Κικίλιας σε Ηλιόπουλο:Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες ειναι προνομιούχοι για τη ΝΔ είναι μαχητές

Η δήλωση Κατρούγκαλου για τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες αποτέλεσε πεδίο κόντρας το πρωί της Πέμπτης ανάμεσα στον Βασίλη Κικίλια από τη Νέα Δημοκρατία και στον Νάσο Ηλιόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα αίματα άναψαν» όταν ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι το μέτρο αφορούσε τους «προνομιούχους» με τον Βασίλη Κικίλια να απαντά ότι «γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί συμβολαιογράφοι και ελεύθεροι επαγγελματίες και όλη η μεσαία τάξη υπερφορολογήθηκαν αγρίως και τσακίστηκαν από τις πολιτικες ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα πέντε χρόνια».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη είναι οι προνομιούχοι, ενώ για τη Νέα Δημοκρατία είναι οι μαχητές και οι αγωνιστές της ζωής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές 2023 - Θύελλα κατά Κατρούγκαλου από τους ελεύθερους επαγγελματίες για τις εισφορές - Αντιδράσεις και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news