facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη πρόεδρος της Κύπρου

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, ο απερχόμενος κεντροδεξιός πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με 56% των ψήφων, έναντι 44% του Σταύρου Μαλά, ανεξάρτητου υποψηφίου ο οποίος υποστηρίχθηκε από το αριστερό ΑΚΕΛ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε 225.281 ψήφους, έναντι 169.243 του κ. Μαλά, με την αποχή να ανέρχεται σε 26%, το οποίο αντιστοιχεί σε 143.401 ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Κύπρο Κυπριανού, παγκυπρίως ψήφισε το 73%, σε σύγκριση με 71,8% στον α' γύρο.

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του απηύθυνε ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), από τον οποίο προέρχεται ο αρχηγός του κυπριακού κράτους.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο τουίτερ, ο επίσης κεντροδεξιός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρει ότι ο κυπριακός λαός επέλεξε ξανά για πρόεδρό του ένα μεγάλο Ευρωπαίο ηγέτη για να τον οδηγήσει με σταθερά βήματα μπροστά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη πρόεδρος της Κύπρου"

Κοτζιάς για συλλαλητήριο: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες -Συνεχίζω με ήσυχη συνείδηση την διαπραγμάτευση

Τη συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία σχολίασε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά πλέον μπορεί με «ήσυχη συνείδηση και ευθύνη» να διαπραγματευτεί για το «καλό της πατρίδας».

«Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν,με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς για συλλαλητήριο: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες -Συνεχίζω με ήσυχη συνείδηση την διαπραγμάτευση "

Τεράστια ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για τη Μακεδονία.

Τεράστια ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για τη Μακεδονία

Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια διαδηλωτές, ενώ η Αστυνομία εκτίμησε τους συμμετέχοντες σε 140.000.

Ασφυκτικά γεμάτες από κόσμο ήταν το πάνω τμήμα του Συντάγματος, με τον κόσμο να εκτείνεται σε μεγάλη πυκνότητα σε όλο το μήκος της Β. Αμαλίας μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου και η πυκνότητα μειωνόταν, και -από την άλλη πλευρά- στην Πανεπιστημίου έως το ύψος της οδού Αμερικής, όπου υπήρχαν κλούβες των ΜΑΤ.

Η πλατεία ήταν ασφυκτικά γεμάτη έως το σημείο όπου και είχε στηθεί η εξέδρα, στην αρχή της Ερμού. Μεγάλος όγκος διαδηλωτών υπήρχε και πλευρικά, καθώς τόσο η Όθωνοςόσο και η Β. Γεωργίου ήταν γεμάτες. Η Β. Σοφίας είχε κόσμο με σταδιακά μειούμενη πυκνότητα μέχρι το ύψος της Ηρώδου Αττικού.

Η Σταδίου ήταν γεμάτη με κόσμο μέχρι το ύψος του Αγάλματος του Κολοκοτρώνη, όπου υπήρχε φραγμός από κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. 

Μεγάλη ήταν η πυκνότητα του κόσμου στηνΕρμού μέχρι τον Καπνικαρέα. Η Καραγεώργη Σερβίας και η Μητροπόλεως είχαν πυκνότητα διαδηλωτών έως το ύψος της οδού Βουλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να διανυθεί μια απόσταση λίγων μέτρων από τη Βουλής μέχρι τη Νίκης (που ήταν επίσης ασφυκτικά γεμάτη), χρειάστηκαν περισσότερα από 20 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλωτές προσέρχονταν σε μεγάλο όγκο και μετά τις 14.00, οπότε και θα ξεκινούσε το συλλαλητήριο, ενώ έως και μετά τις 15.00κόσμος προσερχόταν διαρκώς. 

Η αποχώρηση του πλήθους άρχισε σταδιακά μετά τις 16.00. Οι δρόμοι περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος ήταν κλειστοί σε μεγάλη ακτίνα, ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα ενός γαλανόλευκου πλήθους που είχε φτάσει μέχρι το Χίλτον.

Χιλιάδες διαδηλωτών παρέμειναν για ώρα και μετά το πέρας των ομιλιών.

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές δεν είχαν τοποθετήσει μεγάφωνα μακριά από την πλατεία, συνεπώς ο κόσμος που βρέθηκε στην λ. Αμαλίας και στη Φιλελλήνων -μακριά από το Σύνταγμα- να μην ακούει τους ομιλητές.



Η ανθρωπογεωγραφία


Από νωρίς το μεσημέρι, ο κόσμος προσερχόταν κατά κύματα στο Σύνταγμα από όλες τις κατευθύνσεις, στην πλειονότητα του κρατώντας την ελληνική σημαία - υπήρχαν επίσης διαδηλωτές που κρατούσαν τη σημαία του Βυζαντίου ή πλακάτ με συνθήματα.

Το πλήθος ανήκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και προσήλθε στο κέντρο της πρωτεύουσας από όλο το λεκανοπέδιο, ενώ αρκετές χιλιάδες ήρθαν επί τούτου από την επαρχία ή από το εξωτερικό. Ρεπόρτερ του nooz μίλησε με Έλληνα που -κατά δήλωση του- ήρθε από το Ομάν, όπου εργάζεται, για να παραβρεθεί στο συλλαλητήριο.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν το "η Μακεδονία είναι ελληνική" και το "Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία", ενώ -παρά τους φόβους που είχαν εκφραστεί- δεν ακούστηκαν εν χορώ συνθήματα εναντίον των πολιτικών και του κοινοβουλευτισμού, παρά μόνο από επί μέρους διαδηλωτές.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το πλήθος τραγουδούσε με συγκίνηση σε πολλές περιπτώσεις τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που ακούγονταν από τα μεγάφωνα, ενώ όταν μίλησε ο μουσικοσυνθέτης μερίδα του πλήθους φώναξε: "Μίκη αλλάζεις την Ιστορία".

Στη συγκέντρωση υπήρχαν ομάδες χρυσαυγιτών, οι οποίοι απέφυγαν να φέρουν διακριτικά πάνω τους, αρκετοί κληρικοί και καλόγριες. Όταν απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, μερίδα διαδηλωτών φώναξε: "Όταν το ράσο γίνεται σημαία, τότε η νίκη είναι βεβαία". 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη ΓΑΔΑ, για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Οι διοργανωτές αμφισβήτησαν αυτά τα νούμερα, υποστηρίζοντας ότι τα λεωφορεία ήταν περισσότερα.








Μικρή ένταση στην Πανεπιστημίου

Μικρή ένταση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής, όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ, που έχει σχηματίσει φραγμό στο σημείο. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν με χρήση βομβών κρότου-λάμψης, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, το επεισόδιο σημειώθηκε μετά την αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια και ενώ οι συγκεντρωθέντες είχαν ήδη αποχωρήσει και απομακρύνονταν.

Επεισόδια σημειώθηκαν στον απόηχο του συλλαλητηρίου μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μελών του ΝΑΡ (οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ενώ έγινε επίσης ομαδική επίθεση ακροδεξιών στο θέατρο "ΕΜΠΡΟΣ".



Μίκης Θεοδωράκης


Ο κόσμος υποδέχτηκε τον Μίκη Θεοδωράκη με χειροκροτήματα και τραγουδώντας το "Σώπα όπου να' ναι θα σημάνουν οι καμπάνες".

Ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου, ξεκίνησε την ομιλία του με την χαρακτηριστική φράση: "Αδέρφια μου φασίστες, ρατσιστές, αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι".

Σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ δήλωσε: "Τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου. Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας μα αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατευθείαν απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου". 



Γ. Κασιμάτης

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυνε και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γεώργιος Κασιμάτης."Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120 του Συντάγματος", σημείωσε, ξεκινώντας την ομιλία του.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών.


Δείτε το βίντεο από το συλλαλητήριο:

Διαβάστε Περισσότερα » "Τεράστια ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για τη Μακεδονία. "

Μίκης: Δεν θα δώσουμε ποτέ το όνομα Μακεδονία - Μας κυβερνούν εθνομηδενιστές

«Καλοί μου Έλληνες, αδέρφια μου, φασίστες, ρατσιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί, τραμπούκοι, θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν, οι αριστεριστές, μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ» ήταν τα πρώτα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη με τα οποία ο διάσημος μουσικοσυνθέτης απευθύνθηκε στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος αντιδρώντας στην πρόθεση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα Σκόπια με ένα όνομα στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία.

 

«Για να μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες κυρίαρχε ελληνικέ λαέ» είπε ο Μίκης.

«Σήμερα το πρωί έλαβα μια ποιητική συλλογή από τη Θεσσαλονίκη και σας διαβάζω ένα σημαδιακό απόσπασμα» συνέχισε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές που φώναζαν ρυθμικά: «Γερά, γερά, στα χνάρια του Μελά» και «κάτω τα χέρια απ' τη Μακεδονία».

«Το πνεύμα με το Θαλή του Θουκιδίδη τον Πρωταγόρα τους τραγικούς την τόλμη του Θεμιστοκλη και του Κολοκοτρώνη».


Αφιέρωσε την ομιλία του στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
Φίλοι και φίλες αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και που έφερνε σαν σήμερα 4 Φλεβάρη 1843 τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος.

Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου.

Αριστερόστροφος, ο πιο επικίνδυνος φασισμός
«Είμαι πατριώτης διεθνιστής και μάχομαι συνάμα τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη» επισήμανε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Και τώρα που ξεδίπλωσα την ταυτότητά μου μπορώ να αρχίσω την ομιλία μου

Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα όπου μαύρα σύννεφα φαίνεται να συσσωρεύονται γύρω μας απειλητικά εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι όσο ποτέ τα προβλήματα αυτά.


Οι Σκοπιανοί παραποιούν σε βαθμό γελοιότητας τα ιστορικά δεδομένα
Με όχημα το όνομα Μακεδονία τα Σκόπια και παραποιώντας σε βαθμό γελοιότητας τα ιστορικά δεδομένα για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου.

Να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατευθείαν απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου με μια κολοσσιαία προπαγάνδα κατόρθωσαν να παρασύρουν μεγάλο αριθμό κρατών επικουρούμενοι από τη βοήθεια των Ελλήνων που δεν προσπάθησαν να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων την χονδροειδή παραποίηση της ιστορίας

Είναι και δική μας ευθύνη που επιτρέψαμε να ανατρέφονται γενιές Σκοπιανών με αυτό τον μύθο. 

 

Δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας γιατί τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχθούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας στον ελληνικό λαό. 

Να μην συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει μια νόθα Μακεδονία
Η μόνη λύση κατά την άποψή μου είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί στην ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Και να μην συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει μια νόθα Μακεδονία γιατί αν το κάνουμε είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε εμείς τα μάτια με τα ίδια μας τα χέρια.

Όχι σε άνω, κάτω, νέα ή... επί τα αυτά Μακεδονία
«Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών του 1992 αποφάσισε για μια κοινή εθνική γραμμή πλεύσης στην οποία δεν θα υπήρχε με κανέναν τρόπο η λέξη Μακεδονία με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς όπως άνω, κάτω ή επί τα αυτά ή ακόμα χειρότερα νέα γιατί ανακηρύσσει ως διάδοχό της μια περιοχή με άλλο λαό» τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης.


Οι Σκοπιανοί μας απειλούν ξεδιάντροπα μέσα από το Σύνταγμά τους
Τυχόν υποχώρηση από αυτή την αρχή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας. Αν υποχωρήσουμε από τη θέση μας για το όνομα είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ξεδιάντροπα μέσα από το Σύνταγμά τους.

Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για την υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας δεδομένου ότι υπάρχουν διεθνείς δυνάμεις που θέλουν τη σαλαμοποίηση των Βαλκανίων.

Μετά τη Γιουγκοσλαβία το επόμενο βήμα είναι η χώρα μας.

Τα μαύρα σύννεφα που μας απειλούν γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατά.

Θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας αν επιτρέψουμε να περάσει ένα τραγικό ψέμα
Χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο επιδιώκουν σήμερα να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη δική μας ψήφο για να έρχονται αύριο να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση. Τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας αν υποχωρήσουμε, ανοίγουμε τις πόρτες διάπλατες για να περάσει ένα τραγικό ψέμα με ολέθριες συνέπειες για την πατρίδα μας.
Κουτόχορτο οι παραχωρήσεις του Ζάεφ
«Οι περίφημες παραχωρήσεις του κυρίου Ζάεφ όπως και τα σχετικά σύνθετα για την ονομασία είναι σκέτο κουτόχορτο» υπογράμμισε ο Μίκης Θεοδωράκης και συμπλήρωσε: «Είναι κουτοπονηριές που θα μπορούσαν να απευθύνονται σε λαό ηλιθίων».


Νομίζει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ότι είμαστε έτοιμοι να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας;
Για εμάς είναι ντροπή ακόμα και να αναφερθούμε σε αυτό αφού η ονομασία του όποιου αεροδρομίου είναι στη δική τους ευχέρεια. Αλήθεια τόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός; Ή τόσο έτοιμους να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας; Και ζητάω συγγνώμη γι' αυτή την έκφραση μας από όλους αυτούς τους ξένους και τους δικούς μας που πιστεύουν ότι επειδή μας έχουν οδηγήσει στα Μνημόνια ότι μας έχουν 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γύρω πιστεύουν ότι ο Έλληνας έχει μεταφερθεί σε ραγιά. 

Βεβαίως είμαστε ένας λαός που επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη με τους γειτονικούς λαούς παράλληλα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συνωμοτεί με άλλες δυνάμεις εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Και για αυτό δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες και να παίρνουμε όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την άμυνα της χώρας μας.

Οι Σκοπιανοί είναι κάλπικοι Μακεδόνες, χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν γνήσιοι 
Η κατάσταση αυτή της συνέχισης του στάτους κβο θα πρέπει να ληφθεί ως η τελευταία υποχώρηση που κάνουμε στη σκληρή πραγματικότητα στην ουσία όμως εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία παραβλέποντας ότι έτσι γελοιοποιούνται στην ιστορία δεν νομίζω ότι αυτό μας αφορά. Η δική μας απόφαση είναι αυτή που θα νομιμοποιήσει ιστορικά και θα τελεσιδικήσει το θέμα αυτό. Μόνο εμείς μπορούμε αν δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στου Σκοπιανούς να οικειοποιούνται ένα βήμα του Ελληνισμού. Για να το πω πιο απλά: χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν γνήσιοι Μακεδόνες και όχι κάλπικοι όπως είναι σήμερα.

Εφόσον εμείς αρνούμαστε όπως είπα να βγάλουμε οι ίδιοι τα μάτια μας για να είμαστε αρεστοί στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, μπορούμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη ζωή μας όπως κάνουμε τόσα χρόνια. 

«Λίγο νερό. Νερό ελληνικό, μακεδονικό» είπε ο Μίκης σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ζητώντας από τους διοργανωτές να πιει λίγο νερό.

«Μίκη, αλλάζεις την ιστορία» ήταν το σύνθημα που φώναξαν ρυθμικά οι συγκεντρωμένοι.

Εμείς ως υπεύθυνος λαός κληρονόμος μιας μεγάλης ιστορίας θα ακολουθήσουμε την πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης αλλά δεν θα δώσουμε όμως τη συναίνεσή μας να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η κυβέρνηση υποχρεωμένη να ρωτήσει τον λαό αν διανοηθεί να υπογράψει για όνομα που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και μπροστά στην πιθανότητα να αρνηθούμε ακόμα και καταστάσεις εθνικής τραγωδίας θεωρώ ότι την ευθύνη των αποφάσεων δεν είναι ορθό να τις επωμιστεί μόνη της μια κυβέρνηση, όχι μόνο μια κυβέρνηση μειοψηφίας όπως η σημερινή, αλλά ακόμα και μια κυβέρνηση λαϊκής πλειοψηφίας. Ποια είναι η λύση; Το δημοψήφισμα; Για εμάς η θέση του ελληνικού λαού στο συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά σαφής και αυτονόητη που δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Εάν όμως κάποια κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή της χώρας μας σε οποιαδήποτε ονομασία απλή ή σύνθετη που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει πρώτα τον ελληνικό λαό.

Εμείς οι Έλληνες πολίτες που δεν δεχόμαστε να είμαστε παθητικοί παρατηρητές ενώ η χώρα βρίσκεται μπροστά σε τόσο σοβαρά προβληματα ικανά να μας επηρεάσουν για αρκετές δεκαετίες. 

Απευθύνω έκκληση στους βουλευτές που έχουν το δικαίωμα να διενεργήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να υπερψηφίσουν το σχετικό αίτημα.

Αγαπητοί φίλοι πατριώτες και πατριώτισσες, σε΄ολη μου τη ζωή αγωνίστηκα για την ενότητα του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι και αυτό το μεγάλο πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι. Γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες μας είμαστε όλοι πατριώτες.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πατριώτες»
«Όποιος υπερασπίζεται τα δίκαια του λαού του δεν είναι εθνικισμός αλλά πατριωτισμός. Και η Ελλάδα έχει περισσότερο από κάθε φορά την ανάγκη από πατριώτες. Οι Έλληνες σήμερα ενωμένοι δίνουν ενωμένοι την απάντηση από την πλατεία Συντάγματος: η Μακεδονία είναι μια, ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική. Ζήτω ο ελληνικός λαός», έκλεισε την ιστορική ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης. 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μίκης: Δεν θα δώσουμε ποτέ το όνομα Μακεδονία - Μας κυβερνούν εθνομηδενιστές"

Ερντογάν: Θέλουμε πλήρη ένταξη στην ΕΕ

Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ημέρα πριν από την επίσκεψή του στην Ιταλία, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα του Τορίνο La Stampa. Κύρια θέματα στα οποία αναφέρεται είναι η σχέση της χώρας του με την Ευρώπη, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και η κατάσταση στην Συρία.

Σε ό,τι αφορά την σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, o Eρντογάν τονίζει: «σεβασθήκαμε τις υποχρεώσεις μας ως υποψήφια χώρα, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μόνοι μας τη διαδικασία αυτή. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί αρχίζοντας από την τήρηση των υποσχέσεων που έχουν γίνει».

Ο Τούρκος πρόεδρος καθιστά σαφές ότι «η χώρα του επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ένωσης». Και ότι «δεν την ικανοποιούν άλλες δυνατότητες» ενώ προσθέτει: «η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλοκάρει την πρόσβαση στη διαπραγμάτευση και αφήνει να εννοηθεί ότι η έλλειψη προόδου εξαρτάται από εμάς. Είναι άδικο. Όπως και το ότι κάποιες χώρες αναφέρονται, σε ό,τι μας αφορά, σε δυνατότητες που είναι διαφορετικές από την ένταξη».

«Αυτό που περιμένουμε, είναι η Ευρώπη να απομακρύνει το γρηγορότερο δυνατό κάθε τεχνητό εμπόδιο στην ένταξη μας, υιοθετώντας μια εποικοδομητική προσέγγιση. Η ένταξη της Τουρκίας δεν μπορεί να θυσιαστεί σε υπολογισμούς που αφορούν την εσωτερική πολιτική», προσθέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιβεβαιώνει, δε, ότι το κύριο θέμα συζήτησης αύριο με τον πάπα Φραγκίσκο θα είναι «το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Τουρκίας τονίζει:

«Θέλω να τον ευχαριστήσω για το τηλεφώνημά μας, στο οποίο μιλήσαμε για την Ιερουσαλήμ. Ο πάπας δεν έχασε χρόνο και έστειλε στον χριστιανικό κόσμο το σωστό μήνυμα. Διότι η Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνον μια υπόθεση των μουσουλμάνων. Και οι δυο τασσόμαστε υπέρ της υπεράσπισης του status quo και έχουμε την βούληση να το προστατέψουμε. Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μονομερή βήματα και να αγνοήσει την διεθνή νομοθεσία σε ένα θέμα που αφορά δισεκατομμύρια ανθρώπους»,

Για την επίλυση του Μεσανατολικού, δε, θεωρεί ότι «αν κάποιος επιθυμεί την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, η μόνη οδός είναι η λύση των δύο κρατών».

Σε ό,τι αφορά τους Κούρδους της Συρίας, ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί την θέση της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών και τονίζει: «Κάνουν λάθος διότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο PKK και το YPG. Είναι πολύ λανθασμένο να γίνονται διαχωρισμοί ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η κατάσταση στην Συρία δείχνει ότι μια τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να εξαλειφθεί χρησιμοποιώντας εναντίον της μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση».

Σε σχέση, τέλος, με τους στόχους που θέτει για την Τουρκία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της La Stampa, o Ερντογάν δηλώνει: «Ονειρεύομαι η Τουρκία να μπει στις δέκα πιο προηγμένες χώρες του κόσμου. Είμαστε στην πέμπτη θέση στην Ευρώπη και στην δέκατη έκτη στον κόσμο, ο στόχος είναι να ενταχθούμε στις πρώτες δέκα».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Θέλουμε πλήρη ένταξη στην ΕΕ"

Ο Γκλέτσος γρονθοκόπησε τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κυρίτση

Ο Δήμαρχος επιτέθηκε αναίτια και αιφνιδιαστικά στον Αντιπεριφερειάρχη με κουτουλιές, μπουνιές και κλωτσιές.
Το απίστευτο αυτό συμβάν έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο χορό της Agroinvest, στην αίθουσα "Τσαμαντάνη" στον Καραβόμυλο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Δήμαρχος Στυλίδας πλησίασε τον Αντιπεριφερειάρχη μέσα στην αίθουσα και του είπε «μπορείς να βγεις έξω να σου πω κάτι;»
Ο Δημήτρης Κυρίτσης νόμισε ότι του ζήτησε να βγει έξω για να συζητήσουν κάτι που ήθελε ο Δήμαρχος, επειδή  μέσα στην αίθουσα είχε πολύ φασαρία.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη μόλις βγήκαν έξω, χωρίς κανένα λόγο, άρχισε ξαφνικά να τον βρίζει χυδαία και να τον χτυπά με κουτουλιές, μπουνιές και κλωτσιές.
Ο Δημήτρης Κυρίτσης κατέληξε στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις.
Στη συνέχεια μαζί με τον Θύμιο Καραΐσκο, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του, πήγαν στο Α.Τ. Στυλίδας και κατέθεσαν μήνυση εναντίον του Δημάρχου.
Αργότερα εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα και ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος κατέθεσε και αυτός μήνυση εναντίον του Αντιπεριφερειάρχη.
Με εντολή Εισαγγελέα οι δυο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο πριν τη 1:00'  τα ξημερώματα της Κυριακής και η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.
Μπακογιάννης για Γκλέτσο: «Η γραφικότητα σταματά όταν γίνεται επικίνδυνη»
Την αναίτια επίθεση κατά του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κυρίτση από τον Απόστολο Γκλέτσο, καταδίκασε με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε:
«Η γραφικότητα σταματά όταν γίνεται επικίνδυνη. Με ψευτομαγκιές, νταϊλίκια, τσαμπουκάδες και βία δεν πας πουθενά. Καταδικάζουμε την επίθεση κατά του Δημήτρη Κυρίτση και είμαστε βέβαιοι πως μετά τη μήνυση, η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει. Μέχρι τότε, επειδή είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, και επειδή η συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς χρήζει ιατρικής παρακολούθησης, θυμίζω, πως εφόσον χρειάζεται, υπάρχουν κλινικές, δομές, προγράμματα και ειδικοί. Ας τον προστατεύσουν αυτοί που τον νοιάζονται πριν κάνει μεγαλύτερο κακό σε κάποιον άλλον ή ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό».
lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γκλέτσος γρονθοκόπησε τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κυρίτση"

Δείτε τουρκικό χάρτη του 1969 που αποδεικνύει ότι τα Ίμια είναι ελληνικά

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες, 22 χρόνια από την κρίση στα Ίμια. Μια κρίση που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πολεμική αναμέτρηση Ελλάδα και Τουρκία.

Δεν θα αναφερθούμε σήμερα εκτενώς, σε όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της 30ης προς 31η Ιανουαρίου 1996. Άλλωστε οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων, είναι ακόμα εν ζωή και σίγουρα γνωρίζουν πολύ περισσότερα από εμάς. Κάποιοι έχουν δώσει συνεντεύξεις και έχουν προβεί σε αποκαλύψεις.

Υπάρχουν ωστόσο, πολλά σκοτεινά σημεία ακόμα. 
Εμείς θα αναφερθούμε στο χρονικό της κρίσης.


Πώς φθάσαμε από ένα, φαινομενικά, "συνηθισμένο" ναυάγιο ενός τουρκικού πλοίου στα Ίμια, τα Χριστούγεννα του 1995, σε οριακές καταστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τον άδικο χαμό τριών αξιωματικών μας.


Η προσάραξη στα Ίμια του "Figen Akat"
Το βράδυ των Χριστουγέννων του 1995, το τουρκικό εμπορικό πλοίο "Figen Akat", προσάραξε στην Ανατολική Ίμια. Έγιναν προσπάθειες από τουρκικές μηχανότρατες και τη μεταφορά φορτίου από τη μία πλευρά στην άλλη για να αποκολληθεί, χωρίς αποτέλεσμα. Το πρωί, το Λιμενικό της Καλύμνου ενημερώνει το, τότε ΥΕΝ, και ζητά οδηγίες.

Ο Τούρκος πλοίαρχος δεν δέχεται να ρυμουλκηθεί από ελληνικά σκάφη.

Ακολουθεί μια σειρά επαφών ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Ο πρεσβευτής μας στην Άγκυρα Δ. Νεζερίτης, αναλαμβάνει να διευθετήσει το θέμα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τελικά, στις 28/12/1995, ελληνικό ρυμουλκό, αποκόλλησε το "Figen Akat" και το οδήγησε στην απέναντι ακτή, στο τουρκικό λιμάνι Κιουλούκ.



Στις 29/12/1995, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε με ρηματική διακοίνωση ότι οι βραχονησίδες Ίμια (Kardak στα τουρκικά), είναι εγγεγραμμένες στα κτηματολόγιο του χωριού Καράκαγια, της νομαρχίας Μπόντρουμ, της περιφέρειας Μούγκλα και, επομένως, είναι τουρκικές.

Παράλληλα, αμφισβητούσε το Πρωτόκολλο του 1932 που είχε υπογραφεί μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, το οποίο χάραζε το θαλάσσιο όριο στο μέσο ακριβώς της απόστασης μεταξύ των βραχονησίδων Ίμια και της ακτής της Ανατολίας, με το αιτιολογικό ότι το πρωτόκολλο αυτό υπογράφτηκε κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, στα πρόθυρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (εφτά χρόνια πριν ξεσπάσει!) και ότι δεν κατατέθηκε στην Κοινωνία των Εθνών για επικύρωση!

Στις 9 Ιανουαρίου 1996, η Αθήνα απάντησε, απορρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι τα Ίμια παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μαζί με όλα τα Δωδεκάνησα από τους Ιταλούς, σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης του 1947. Η Αθήνα μάλιστα, προειδοποίησε την Άγκυρα, ότι θέτει ευθέως θέμα εδαφικών διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας και πως οι ενέργειές της, θα έχουν σοβαρότατες, αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Όσο για το πρωτόκολλο χάραξης του θαλάσσιου ορίου στο μέσο της απόστασης μεταξύ των Ιμίων και της απέναντι μικρασιατικής ακτής, η ελληνική απάντηση, ήταν ότι τα συμπληρωματικά πρωτόκολλα δεν χρήζουν επικύρωσης, σύμφωνα με το καταστατικό της ΚΤΕ.

Ας δούμε περισσότερα στοιχεία για την ιταλοτουρκική συμφωνία που αναφέραμε παραπάνω.

Αυτή υπογράφτηκε στις 4 Ιανουαρίου 1932, και καθόριζε τα σύνορα των Δωδεκανήσων με την Τουρκία.

Την ημέρα που υπογραφόταν η συμφωνία, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ρουσδή Αράς, ένας από τους πλέον επιφανείς πολιτικούς της γείτονος, έγραφε στον Ιταλό πρεσβευτή στην Άγκυρα:

"Η συνθήκη την οποία υπογράψαμε, έχοντας έτσι ρυθμίσει κατ' ευχήν την οροθέτηση των θαλασσίων συνόρων των νήσων και νησίδων του Αιγαίου, των οποίων υπήρξε μέχρι σήμερα αντικείμενο αμφισβητήσεως μεταξύ μας και έχοντας αποδεχθεί το γεγονός ότι ολόκληρη η απομένουσα θαλάσσια ιταλοτουρκική μεθόριος δεν αποτελεί αντικείμενο καμίας διαφοράς οποιασδήποτε φύσεως μεταξύ των δύο μερών, έχω την τιμήν να απευθύνω την πρόταση να προχωρήσετε αμέσως στη διαγράμμιση αυτού του τμήματος των συνόρων…".

Η διαγράμμιση των συνόρων (που έχει τελικά η θάλασσα…) έγινε τους επόμενους μήνες, πάνω στους χάρτες του Βρετανικού Ναυαρχείου. Η υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου, έγινε στην Άγκυρα, στις 28 Δεκεμβρίου 1932. Το Πρωτόκολλο  υπόγραψαν εκ μέρους της Τουρκίας οι  S.Saip, Ertugrul, M.Asim και Hayrettin και εκ μέρους της Ιταλίας, ο Roberto Soldati.

Το Πρωτόκολλο, επειδή θεωρήθηκε συμπλήρωμα της συμφωνίας, δεν χρειαζόταν να πρωτοκολληθεί στην ΚΤΕ (πρόδρομο του Ο.Η.Ε). Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει σήμερα και η, τότε άμεσα εμπλεκόμενη , Ιταλία.

(Κώστας Φ. Τσαλαχούρης, "ΙΜΙΑ, Το Χρονικό της Χάραξης των Συνόρων της Δωδεκανήσου (1932 – 1947)")

Το Πρωτόκολλο, επισυνάφθηκε στη Συμφωνία, όπως έγινε και στις 9 Ιανουαρίου 1948, όπου τα κείμενα της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου ενσωματωμένα μαζί με το κείμενο της Συνθήκης στη Διάσκεψη της Ειρήνης, έγιναν Νόμος του Ελληνικού Κράτους, με αριθμό 518.

Ειδικά, στην περιοχή των Ιμίων ή Λιμνιών, Μικρού και Μεγάλου ή Ίμιας ή Καρντάκ, όπως πέρασε στη συμφωνία του 1932 το σημείο 30 των συνόρων είναι ξεκάθαρο.

Διέρχεται από "το μέσον της γραμμής της ενούσης τας βραχονησίδας Καρντάκ με τη νησίδα Κάτο (Τουρκία)"(“A moitie distance entre Kardak(RKs) et Kato(Anatolie)”,σύμφωνα με το επίσημο κείμενο στα γαλλικά).

Το όνομα Καρντάκ, παρέμεινε γιατί έτσι αναφερόταν στον χάρτη 1056 του Βρετανικού Ναυαρχείου.

Φυσικά, δεκάδες νησιά, νησίδες κλπ., που παρέμειναν στην τουρκική πλευρά, αναφέρονται με ελληνικά ονόματα.

Ας επανέλθουμε στο χρονικό των όσων διαδραματίστηκαν στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996.

Στις 25 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή του νησιού, τον ιερέα και δύο κατοίκους της Καλύμνου, υψώνει σε μία από τις νησίδες Ίμια, την ελληνική σημαία. Να σημειώσουμε ότι από τις 19 Ιανουαρίου 1996, νέος πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους υγείας, είχε εκλεγεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης.

Στις 27 Ιανουαρίου 1996, δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", έφτασαν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε πρόκληση από ελληνικής πλευράς και αποφασίστηκε η αλλαγή σημαίας από ελληνικό πολεμικό περιπολικό.



Στις 28 Ιανουαρίου 1996, το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού "Αντωνίου", κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Παράλληλα, το ίδιο βράδυ, 14 επίλεκτοι άνδρες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, χωρισμένοι σε δύο τμήματα, αποβιβάστηκαν στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα τουρκικά σκάφη.

Ακολούθησαν εκατέρωθεν δηλώσεις, αμερικανική παρέμβαση, απόβαση Τούρκων κομάντος στη Δυτική Ίμια και η πτώση του ελικοπτέρου κοντά στα Ίμια, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού  Χρήστος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός και Παναγιώτης Βλαχάκος.



Η απεμπλοκή από τα "επεισόδια" στα Ίμια, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρέμβαση του Ρ. Χόλμπρουκ.

Η αμερικανική πλευρά, φαίνεται ότι καλλιεργούσε την άποψη πως τα Ίμια πρέπει να "μετατραπούν" σε "ουδέτερη ζώνη" (“buffer zone"), όπου καμία από τις δύο χώρες δεν θα είχε δικαίωμα πρόσβασης με οποιοδήποτε κρατικό μέσο.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτησε επαμφοτερίζουσα στάση. Η Ιταλία, που προήδρευε τότε της Ένωσης και που όφειλε ως εμπλεκόμενη έμμεσα στο θέμα των Ιμίων, να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της χώρας μας, μέσω της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ανιέλι, αρκέστηκε να δηλώσει: "Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης".

Βέβαια, έξι χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2002, όταν οι Μαροκινοί κατέλαβαν την ακατοίκητη βραχονησίδα Περεχίλ (ισπανικά Perejil = μαϊντανός), αραβικά Λεϊλά, που απέχει 200 μέτρα από τις ακτές του Μαρόκου, 8 χλμ. από την ισπανική πόλη Θέουτα (θύλακας της Ισπανίας στη Βόρεια Αφρική, όπως και η πόλη Μελίγια)και 15 χλμ. από την Ισπανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του τότε Προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, έπαιρνε ξεκάθαρη θέση: "Είναι δεδομένη η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και πρόσθεσε ότι η διαφιλονικούμενη βραχονησίδα "αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας και η Ε.Ε. ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις στο Μαρόκο αν δεν συμμορφωθεί προς τις ευρωπαϊκές συστάσεις".

Για την κρίση του 2002, μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα άρθρα στο διαδίκτυο, όπου καταδεικνύεται η διαφορά αντιμετώπισης Τουρκίας και Μαρόκου από τη διεθνή κοινότητα. Βέβαια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν και μια σοβαρή δικαιολογία. Είχαν άγνοια για τα όσα γίνονταν στα Ίμια και όταν τους αναζητούσε ο Ρ. Χόλμπρουκ, δεν κατάφερε, όπως ο ίδιος δήλωσε να μιλήσει με κανέναν επειδή όλοι κοιμούνταν!

Η τουρκική στάση στο θέμα του Αιγαίου διαχρονικά
Στις 17 Απριλίου 1936, ο επιτετραμμένος μας στην Άγκυρα Βατικιώτης, ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ρουσδή Αράς την οχύρωση, όχι μόνο της Λήμνου και της Σαμοθράκης, που ήταν αυτονόητη, αλλά και την οχύρωση και τον εξοπλισμό και άλλων νησιών, που υπάγονταν στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Ρουσδή Αράς, απάντησε:

"…Η Ελλάς ουδεμία εκ μέρους της Τουρκίας θα συναντήσει αντίδραση εάν για την ασφάλειά της θα προτίθετο να προβεί στην οχύρωση, εκτός της Σαμοθράκης και της Λήμνου κι άλλων νησιών στο Αιγαίο"
(Τηλεγράφημα υπ' αριθμόν 936 της 17ης Απριλίου 1936, της πρεσβείας μας στην Άγκυρα)

Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο Ρουσδή Αράς και στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στις 31 Ιουλίου 1936:

"Οι διατάξεις που αφορούν τα ανήκοντα στη γείτονα και φίλη Ελλάδα νησιά, Λήμνο και Σαμοθράκη, που είχαν αφοπλιστεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, καταργούνται επίσης με τη Σύμβαση του Μοντρέ, πράγμα για το οποίο ιδιαιτέρως χαιρόμαστε".

Αλλά και η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, χαιρετίστηκε από τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με τον Πτέραρχο ε.α. Νίκο Κουρή, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίου, άρχισαν με μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, κυρίως στην περιοχή των Δωδεκανήσων στις αρχές του 1964. Σε διαμαρτυρία μάλιστα της ελληνικής πλευράς ,οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν την εθνικότητα  των αεροπλάνων που παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας!

Οι Τούρκοι αποθρασύνθηκαν μετά την εισβολή στην Κύπρο. Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωνε χαρακτηριστικά στις 30 Ιουλίου 1974: "Η άμυνα των νησιών του Αιγαίου πρέπει να αναληφθεί από κοινού μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σαν συμμάχων στο ΝΑΙΟ".

Στις 6 Αυγούστου 1974, οκτώ δηλαδή ημέρες πριν από τον «Αττίλα 2», η Άγκυρα εξέδωσε την παράνομη αγγελία 714, με την οποία διχοτομούσε το Αιγαίο από βορρά προς νότο. Η τουρκική αγγελία καθόριζε ότι ανατολικά της γραμμής 714 τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας θα ασκούσαν οι υπηρεσίες του FIR Κωνσταντινούπολης.

Η χώρα μας αντέδρασε με την έκδοση σειράς αγγελιών προς τους αεροναυτιλλομένους. Τον Φεβρουάριο του 1980, η Τουρκία κατάργησε μονομερώς την παράνομη NOTAM 714 και οι πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, ομαλοποιήθηκαν.

Το 1974 επίσης, ο Σ. Ιρμάκ δήλωσε: "Δεν θα παραχωρήσω το Αιγαίο σε κανέναν. Το μισό Αιγαίο μας ανήκει…"

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ι. Τσαγλαγιαγκίλ, στις 4/4/1975, δήλωνε: "Το μισό Αιγαίο ανήκει στην Ελλάδα και το άλλο μισό στην Τουρκία. Αυτή ήταν πάντα η επίσημη άποψη"

Μάλιστα από το 1964, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ερκίν, κατηγορούσε τη χώρα μας για… αχαριστία καθώς "δεν πρόσφερε το 1946 – 1947 τα μισά από τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία, προκειμένου να ενδυναμώσει την ελληνοτουρκική φιλία" (!)

Βέβαια, θα μπορούσε η Τουρκία να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της ελληνοτουρκικής  φιλίας, επιστρέφοντας στη χώρα μας την Ίμβρο και την Τένεδο…



Ο Πτέραρχος ε.α. Νίκος Κουρής για τα Ίμια και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στο βιβλίο του «ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ, Ο ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑΕΤΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

Ο Πτέραρχος ε. ά. Νίκος Κουρής, αναφερόμενος στον συσχετισμό δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας στα Ίμια στις 30 – 31  Ιανουαρίου 1996, γράφει:

Στη θάλασσα, η τακτική κατάσταση, ήταν ευνοϊκή για τη χώρα μας. Διαθέταμε περισσότερα κατευθυνόμενα βλήματα, σε μεγάλα και μικρά "πλοία φορείς" από τους Τούρκους.

Ακόμα καλύτερος ήταν ο συσχετισμός στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, που διαθέταμε υπερδιπλάσιο βληματικό δυναμικό. Υπεροχή είχαμε και σε αριθμούς μικρότερων πυραυλοφόρων πλοίων.

Από τους ναυστάθμους είχαν αποπλεύσει τα 4/5 από τα μεγάλα πλοία μας, ενώ οι Τούρκοι είχαν να αντιπαρατάξουν το 50% της ναυτικής τους δύναμης.

Σχετική ισορροπία, υπήρχε και στον αέρα. Περίπου 250 ελληνικά μαχητικά ετοιμοπόλεμα, έναντι 250 τουρκικών. Οι Τούρκοι όμως διέθεταν περισσότερα αεροσκάφη τρίτης γενιάς.

Αποδίδει ευθύνες στην έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, όπως και στο ότι το ΚΥΣΕΑ δεν βρισκόταν σε διαρκή συνεδρίαση στον ειδικό χώρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, αλλά  στο γραφείο του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Βουλή.

Υπήρχε γενικότερα, μια καχυποψία από την πλευρά του πρωθυπουργού προς τους ανώτερους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τους θεωρούσε "(Παπ)ανδρεϊκούς. Ο Ν. Κουρής, αφήνει αιχμές για τον ρόλο των Αμερικανών και θεωρεί ζωτικής σημασίας την κατάληψη της Μικράς Ίμιας από Τούρκους κομάντος, καθώς δημιουργήθηκε ένα αναπάντεχο τετελεσμένο γεγονός.

Το γιατί δεν υπήρχαν Έλληνες κομάντος και στη Μικρή Ίμια, είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει πολλούς, μέχρι σήμερα.

Στον επίλογο του βιβλίου του, ο Πτέραρχος ε.α. Ν. Κουρής γράφει:


"Πρέπει να γίνει κατανοητό από πολίτες και πολιτικούς ότι και εάν ακόμα, έστω για λόγους τακτικής, επιλεγεί η οδός του "διαλόγου" με την Άγκυρα, η ύπαρξη επαρκούς στρατιωτικής ισχύος είναι το "χαρτί" που θα βαρύνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη μακρά περίοδο των διαπραγματεύσεων και ο καλύτερος εγγυητής της όποιας συμφωνίας θα μπορούσε να προέλθει από αυτές.

Δυστυχώς έχουμε κακούς γείτονες".

Πηγές: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, «ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ, Ο ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑΕΤΗΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ"», εκδ. "ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ" – Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ, 1997.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΡ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ, ΣΥΜΕΩΝ Α. ΣΟΛΤΑΡΙΔΗΣ "ΙΜΙΑ, Η ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ", εκδ. "ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ" – Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ, 1996

Κώστας Φ. Τσαλαχούρης, "ΙΜΙΑ – Το Χρονικό της Χάραξης των Συνόρων της Δωδεκανήσου (1932 – 1947)", εκδ. ΤΡΟΧΑΛΙΑ, 1997.

Δείτε τον τουρκικό χάρτη του 1969 που αποδεικνύει ότι τα Ίμια είναι ελληνικά





Την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια αποδεικνύει και ιταλικός χάρτης του 1933


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε τουρκικό χάρτη του 1969 που αποδεικνύει ότι τα Ίμια είναι ελληνικά"

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

Ανάληψη ευθύνης σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, από «αναρχικούς - αναρχικές» για την κατάπτυστη επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη. 
Προστατευμένη μέσα από την ανωνυμία που παρέχει η ετικετούλα «αναρχικοί-αναρχικές», ανέλαβε την ευθύνη η ομάδα του κουκουλοφόρων, που πραγματοποίησε την κατάπτυστη επίθεση χθες στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Πέταξαν μπογιές και έγραψαν υβριστικά συνθήματα σε βάρος ενός ανθρώπου που αν μη τι άλλο έχει διδάξει εδώ και πολλές δεκαετίες γύρω του τι είναι επανάσταση και τι όχι, τι είναι Δημοκρατία και τι όχι και τι είναι φασισμός και τι όχι…
Στο κείμενο που «ανέβασαν» στο διαδίκτυο αναφέρουν:
“Μερικές συντρόφισσες και σύντροφοι παρεμβήκαμε στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, γράφοντας στην πρόσοψη: “Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της πλατείας Συντάγματος”. Στη συνέχεια πετάξαμε μπογιές και αποχωρήσαμε.
Ο Μίκης θα είναι αύριο κεντρικός ομιλητής στο “συλλαλητήριο για το Μακεδονικό”, παίρνοντας θέση στην ανασυγκρότηση του εθνικού κορμού, μαζί με όλο τον εθνικιστικό, πατριωτικό συρφετό, την ίδια ώρα που η επίθεση στους “από τα κάτω” εντείνεται με αντιαπεργιακούς νόμους, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών κλπ συμβάλλοντας στην γενικότερη υποτίμηση των ζωών μας…
ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
αναρχικές/αναρχικοί”.
Καταδίκη της επίθεσης
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απειλές που δέχεται για την επίθεση, ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε:" Είμαι Ήρεμος και Έτοιμος". Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του για τον κόσμο, απάντησε: "Να μην πτοηθούν. Να αυξήσουν την θέληση, τον θυμό, την αποφασιστικότητα και την ορμητικότητά τους".
Την επίθεση καταδίκασαν τα πολιτικά κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει πως στέκεται απέναντι σε πρακτικές βανδαλισμού όπως τα συνθήματα και οι μπογιές και τη ΝΔ να κάνει λόγο για παρακρατικές μεθόδους που δεν φοβίζουν και ούτε πτοούν τους πολίτες. Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση με μπογιές στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και τονίζει σε σχόλιό του ότι «όπως είναι γνωστό τέτοιου είδους ενέργειες καμία σχέση δεν έχουν με το λαϊκό κίνημα και τις διεκδικήσεις του».
"Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της Πλατείας Συντάγματος". Αυτό έγραψαν άγνωστοι το απόγευμα του Σαββάτου με μαύρη μπογιά στον τοίχο έξω από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στο κέντρο της Αθήνας.
news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news