facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός: Αναβάλλεται το καρναβάλι σε ιταλική πόλη που εντοπίστηκαν κρούσματα

Οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να αναβάλουν τους εορτασμούς για το καρναβάλι στην κωμόπολη Καστιλιόνε Ντ΄Άντα όπου ζούσαν τρεις από τους έξι Ιταλούς που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Τα σχολεία και τα καφέ μπαρ της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Καστιλιόνε Ντ΄'Αντα και του διπλανού χωριού Κοντόνιο, στη Λομβαρδία, ζήτησαν από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους αυστηρά και μόνο στις απολύτως απαραίτητες. Επίσης απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους, σε περίπτωση που παρουσιάσουν δύσπνοια ή πυρετό να μην μεταβούν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, αλλά να καλέσουν την δωρεάν ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας την ώρα αυτή προσπαθεί να εντοπίσει ένα κατάλληλο κτίριο για να μπορέσουν να τεθούν σε προσωρινή απομόνωση περίπου διακόσιοι πενήντα άνθρωποι, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους έξι ασθενείς. Οι Ιταλοί επιστήμονες, τέλος, τονίζουν ότι από σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα φάση, από την στιγμή που και οι έξι νέοι ασθενείς δεν είχαν επισκεφθεί την Κίνα αλλά όπως όλα δείχνουν μολύνθηκαν από τον ιό στην Ιταλία».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Αναβάλλεται το καρναβάλι σε ιταλική πόλη που εντοπίστηκαν κρούσματα"

Ν. Μηταράκης: Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της στην προσφυγική κρίση

Έκκληση για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της ολοένα πιο απελπιστικής κατάστασης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου απευθύνει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι. Η μεταναστευτική κρίση απαιτεί απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καλώντας την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Οι συνθήκες στις δομές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου είναι τραγικά ανεπαρκείς και συνεχίζουν να επιδεινώνονται από τον περασμένο Νοέμβριο που ο ύπατος αρμοστής επισκέφθηκε την Ελλάδα.

«Οι συνθήκες στα νησιά είναι σοκαριστικές και ντροπιαστικές», δήλωσε ο κ. Γκράντι. «Η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρώπης, χρειάζεται να δράσει τώρα για να αντιμετωπίσει μια μη βιώσιμη κατάσταση, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα θα τίθενται σε εφαρμογή». Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση στα νησιά, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει σήμερα έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά κράτη:

- Να μειώσουν άμεσα τον υπερσυνωστισμό και τους κινδύνους, εξασφαλίζοντας επιπλέον θέσεις υποδοχής στην ενδοχώρα για τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και μεταφέροντάς τους εκεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.

- Να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για όσους παραμένουν στα νησιά, δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή νερού, εγκαταστάσεων υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης.

- Να βοηθήσουν τα ασυνόδευτα παιδιά μέσω της μετεγκατάστασής τους αλλού στην Ευρώπη και μέσω της επανένωσης με τις οικογένειές τους.

- Να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες ασύλου δε θα είναι μόνο ταχύτερες αλλά και δίκαιες και σωστές.

- Να συμπεριλάβουν εγγυήσεις στην επικείμενη αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο και την εφαρμογή του.

- Να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις για όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν αυτάρκεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα στην εύρεση λύσεων για να ανταποκριθεί στην περίπλοκη αυτή κατάσταση, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ, Γκράντι, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφέρει ότι «είναι πράγματι πολύ δύσκολη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα 5 νησιά του Αιγαίου και συμμερίζομαι την αγωνία του. Πράγματι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα νησιά τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, δεν είναι αποδεκτή. Η κρίση απαιτεί απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην συζήτηση για την αναλογική κατανομή των μεταναστευτικών βαρών. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να οχυρώνεται πίσω από τα αποθέματα ανθρωπισμού των 5 ελληνικών νησιών. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης και ακολουθεί μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Μας δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία το γεγονός ότι τα πρώτα αποτελέσματα της νέας μας πολιτικής αξιολογούνται θετικά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Είναι γεγονός ότι η υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης και σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες των ακριτικών νησιών. Είναι κρίσιμο να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η διαδικασία ασύλου, καθώς και οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Θεωρώ απάνθρωπο αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να καθυστερεί η απάντηση μιας αίτησης ασύλου επί δύο και τρία έτη. Αυτό αλλάζει. Οι νέες αιτήσεις ασύλου παίρνουν πρωτοβάθμια απόφαση σε 24 ημέρες στα νησιά για τις νέες αφίξεις.

Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και την προστασία των διαμενόντων σε αυτές. Πρωταρχικός μας στόχος ο περιορισμός των ροών, οι οποίες τροφοδοτούν τη σημερινή κατάσταση στα νησιά.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό φροντίζουμε, ώστε οι νέες δομές να βρίσκονται εκτός των πόλεων και των χωριών.

Το σχέδιο μας εγγυάται την αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών, με την ισόποση δημιουργία θέσεων φιλοξενίας, τόσο στα νέα κλειστά κέντρα, όσο και σε χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δουλεύουμε αποφασιστικά για την δημιουργία αυτών των νέων θέσεων», αναφέρει ο κ. Μηταράκης σε ανακοίνωσή του.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Μηταράκης: Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της στην προσφυγική κρίση"

Σοκ στον Διόνυσο! Μπούκαραν μέσα στο λεωφορείο και μαχαίρωσαν άνδρα

Απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στον Διόνυσο όταν τρία άτομα μπούκαραν σε λεωφορείο και μαχαίρωσαν έναν αλλοδαπό.

Οι σκηνές σοκ εκτυλίχθηκαν στην οδό Θησέως μεταξύ Διονύσου και Σταμάτας μέσα σε λεωφορείο μπροστά στα έντρομα μάτια των επιβατών.

Τρία άτομα μπήκαν σε λεωφορείο και μαχαίρωσαν έναν αλλοδαπό. Τον έχουν μαχαιρώσει στα χέρια και στα πόδια με τον άνδρα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

Το σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε με γύρω στις οκτώ το βράδυ με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στον Διόνυσο! Μπούκαραν μέσα στο λεωφορείο και μαχαίρωσαν άνδρα"

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: Μαξιμαλιστικές οι θέσεις των τεσσάρων - Είμαστε μακριά από συμφωνία

Σαφείς αιχμές για τις τέσσερις χώρες του βορρά που επιδιώκουν τη... συρρίκνωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες που ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για τα οικονομικά της Ένωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μαξιμαλιστικές απόψεις με τις οποίες προσήλθαν στο τραπέζι ενώ σημείωσε με έμφαση ότι οι πλούσιες χώρες του βορρά είναι οι ωφελημένες από τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. 

«Μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν και τις χώρες που παίρνουν πόρους. Αλλά σκέφτηκε κανένας τα κέρδη των χωρών που πληρώνουν από τις πολιτικές συνοχής; Έχουμε σκεφτεί ότι έχουμε χάσει δυναμικό – νέους επιστήμονες- που τους πληρώσαμε για να σπουδάσουν και έχουν πάει στις χώρες αυτές;», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο κλαμπ των ισχυρών.

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίσιμη διαπραγμάτευση η οποία όπως επανέλαβε αρκετές φορές θα κρατήσει πολύ καθώς οι διαφορές είναι μεγάλες.  «Θεωρούμε αδιαπραγμάτευση τη στήριξη των δύο παραδοσιακών πυλώνων της ΕΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

 


«Η ίδια η ΕΕ και η Κομισιόν έθεσε ένα φιλόδοξο πλαίσιο στόχων, όπως η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Όλες αυτές οι πολιτικές θέλουν πόρους για να χρηματοδοτηθούν. Αλλά θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη στήριξη των δύο βασικών πυλώνων, όπως η ΚΑΠ και οι πολιτικές συνοχής, που πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», φωτογραφίζοντας τέσσερις χώρες της ΕΕ που ζητούσαν περικοπή του προϋπολογισμού ώστε να φτάσει κάτω από το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα προσήλθε με τις εξής θέσεις στη Σύνοδο: «Την ανάγκη να προστατέψουμε το εισόδημα των αγροτών, την ανάγκη να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τις πολιτικές συνοχής, με απλά λόγια ένα νέο και μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, εμπροσθοβαρές που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη, την ανάγκη να εξασφαλίσουμε πόρους για να κάνουμε πράξη την απολιγνιτοποίηση σε περιοχές της χώρας που είναι εξαρτημένες από την εξόρυξη λιγνίτη και την ανάγκη να έχουμε πολιτικές στήριξης στις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων και τη Frontex. (…) Δεν μπήκαμε σε συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές, γιατί οι διαφορες είναι πολύ μεγάλες, αλλά οι προτεραιότητες αυτές, είναι κόκκινες γραμμές μας».

Επισήμανε πως είναι χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηηση.

«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Επιπλέον η ιστορία μάς διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες, που αφορούν την καρδιά των πολιτικών μας, τους πόρους δηλαδή που είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουν ως Ευρώπη για την επόμενη εξαετία, δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια» προσέθεσε και σημείωσε πως η Ευρώπη καταλήγει σε λύσεις μετά από διαδικασίες μερικές φορές παίρνουν αρκετό χρόνο, πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια.

Διερωτώμενος γιατί βρεθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο πρωθυπουργός είπε πως από τη μια μεριά η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στερεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μια σημαντική χώρα συνεισφοράς και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ένα πλαίσιο εξαιρετικά φιλόδοξο πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, όπως πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση σε μια οικονομία τελικά εκπομπών άνθρακα έως το 2050, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας. Και όλες αυτές οι πολιτικές χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν».

Σε αυτό το σύνθετο μήνυμα είπε πως προστέθηκε και η επιμονή τεσσάρων μεσαίων ευρωπαϊκών χωρών, συνεισφορέων, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έπρεπε με τίποτα να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Με άλλα λόγια, επισήμανε πως κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους.

...«Οι τέσσερις χώρες προσήλθαν με εντελώς μαξιμαλιστικές αποψεις... Μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι αυτές είναι οι ωφελημένες από την ενιαία αγορά» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στην Αθήνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis: «Κανένα σχόλιο. Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της σε μια εξαιρετικά περίπλοκη διαπραγμάτευση, η Ελλάδα ήταν στο κέντρο των συζητήσεων, όχι μόνο για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά γιατί η γνώμη μας στην ΕΕ μετράει. Η προκαταρκτική επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της». 

Αδιέξοδο
Χωρίς συμφωνία για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27, ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η συνεδρίαση, που ξεκίνησε 20 ώρες μετά τη διακοπή της προηγούμενης, ολοκληρώθηκε περίπου 20 λεπτά μετά την επανέναρξή της.

Πώς έληξε άδοξα η συνεδρίαση μετά από 20 λεπτά.  Οι εργασίες της συνόδου ξεκίνησαν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), μετά από περίπου είκοσι ώρες διακοπή.

Ήδη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε επιχειρήσει τις προηγούμενες ώρες με διμερείς συναντήσεις και επαφές να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των χωρών που εισφέρουν στον προϋπολογισμό και αυτών που είναι ωφελούμενες.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις σε άλλο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί και στη συνάντηση των χωρών της ομάδας Φίλων της Συνοχής.

Ωστόσο, τελικά οι μετέχοντες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν νωρίτερα ότι δεν αποκλείεται να συγκληθεί και νέα έκτακτη σύνοδος.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: Μαξιμαλιστικές οι θέσεις των τεσσάρων - Είμαστε μακριά από συμφωνία"

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Την άμεση κατάθεση διορθωτικής νομοθετικής ρύθμισης που θα λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια αναδρομικές συντάξεις και δεν τις είχαν δηλώσει στην εφορία όταν εισπράχθηκαν, προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, που ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα με δίκαιο τρόπο και να διαγραφούν τα πρόσθετα υπέρογκα χρεωστικά ποσά με τις προσαυξήσεις για τα αναλογούντα αναδρομικά, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι με προσθήκη νέας διάταξης στο φορολογικό κώδικα θα προβλέπεται διορθωτική τροποποίηση για την πράξη προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου.

Ο κ. Κατσώτης ανέφερε ότι χιλιάδες συνταξιούχοι που έλαβαν πρόσφατα εκκαθαριστικά σημειώματα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματά τους από συντάξεις που δεν δηλώθηκαν στην εφορία όταν εισπράχθηκαν και αφορά κυρίως ποσά που είχαν εισπραχθεί από το 2013 και μετά.

Σε παρέμβαση του, ο προεδρεύων του Σώματος και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε λόγο για τραγικά λάθη που έχουν γίνει με το θέμα των αναλογούντων αναδρομικών, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος υπήρξε θύμα καθώς εμφανίστηκε να χρωστά στην εφορία 11.500 ευρώ ενώ το οφειλόμενο ποσό ήταν μόλις 140 ευρώ.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναγνώρισε ότι «είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα» και τόνισε ότι με τη διορθωτική παρέμβαση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και θα έχει αναδρομική ισχύ, θα διορθωθούν τα προβλήματα αυτά χωρίς να αφαιρείται το δικαίωμα προσφυγής του πολίτη στη δικαιοσύνη

«Θα είναι μια πλήρης λύση ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει τη δυνατότητα ευελιξίας και εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν τα επιβαλλόμενα πρόστιμα. Η κυβέρνηση άμεσα θα καταθέσει το νομοθετικό κανονιστικό πλαίσιο της φορολογικής διαδικασίας θεσμοθετώντας την ακύρωση ή την τροποποίηση επιβολής προστίμου από την υπηρεσία που υπέβαλε την πράξη και θα γίνει διορθωτική παρέμβαση με βάσει τα στοιχεία που θα προσκομίσουν στη ΔΟΥ», κατέληξε ο κ. Βεσυρόπουλος.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων"

ΠΟΥ για κορωνοϊό: Εάν δεν δράσουμε γρήγορα, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για τα κρούσματα του κορωνοϊού εκτός Κίνας «χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση» καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει γρήγορα δράση, κυρίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση.

«Παρόλο που ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, εμείς ανησυχούμε για τον αριθμό των κρουσμάτων χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση, όπως το ιστορικό του ταξιδιού ή οι επαφές με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Την ώρα που μιλάμε, είμαστε ακόμη σε μια φάση όπου είναι δυνατόν να περιορίσουμε την επιδημία» αλλά «με ένα παράθυρο ευκαιρίας που αρχίζει να κλείνει», καθώς τα κρούσματα εκτός της Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Δεν πρέπει να κοιτάξουμε πίσω και να λυπηθούμε που δεν μπορέσαμε να επωφεληθούμε από την ευκαιρία που μας προσφέρεται», επέμεινε υπογραμμίζοντας τη σημασία να ληφθούν «κατάλληλα» μέτρα.

«Το παράθυρο ευκαιρίας για να περιοριστεί η επιδημία του κοροναϊού αρχίζει να κλείνει και οι χώρες πρέπει να δράσουν γρήγορα, αν θέλουν να την ελέγξουν», πρπσθέτει.

'Οταν ρωτήθηκε εάν η επιδημία βρίσκεται σε σημείο καμπής μετά τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από τον Covid-19 που αναφέρθηκαν στο Ιράν και στον Λίβανο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει, συνεπώς πρέπει να δράσουμε γρήγορα πριν κλείσει εντελώς».

«Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους. «Εάν δράσουμε σωστά, μπορούμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε σοβαρή κρίση, αλλά εάν δεν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, τότε θα έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν θέλησε να διευκρινίσει περισσότερο ποια πρέπει να είναι τα μέτρα που οι χώρες πρέπει να πάρουν ή να μην πάρουν, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί κάθε κατάσταση λεπτομερώς.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Κίνα, ο Γκεμπρεγιέσους είπε ότι η διεθνής ομάδα ειδικών υπό τον ΠΟΥ μετέβη στο Πεκίνο, στην Σιτσουάν και στην Γκουανγκντόνγκ, και αύριο θα μεταβεί στην Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ για κορωνοϊό: Εάν δεν δράσουμε γρήγορα, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα"

Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης»

Εμφανίστηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεσή του προσδιορίστηκε από την Προανακριτική για τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η άρση του αδιεξόδου με την κατάθεση του εν λόγω μάρτυρα, υπήρξε απότοκος και της εισαγγελικής απάντησης που δόθηκε στο αίτημα της Προανακριτικής Επιτροπής προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διασφαλιστεί η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η απάντηση δόθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Μπρακουμάτσο που τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν λόγο για τον τρόπο της εξέτασης τους. Η εισαγγελική τοποθέτηση, σύμφωνα με πληροφορίες θα ληφθεί υπόψη για την εξέταση του μάρτυρα από την προανακριτική.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης»"

Μηταράκης: Πρέπει να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ

Μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου θα λειτουργεί η νέα κλειστή και ελεγχόμενη δομή στη Χίο αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε δήλωσή του ενόψει του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου με θέμα τους αιτούντες άσυλο.

«Η νέα κλειστή και ελεγχόμενη δομή δεν θα επιτρέπει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στη Χίο. Θα λειτουργεί μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μην ξεπερνά τους έξι μήνες», τονίζει ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπογραμμίζει, ότι πρέπει να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ και εξηγεί, ότι η νέα δομή αντικαθιστά τη ΒΙΑΛ και θα φιλοξενεί πολύ λιγότερους αιτούντες άσυλο από όσους διαμένουν σήμερα στο νησί της Χίου. Οι υπόλοιποι άνθρωποι θα μετακινηθούν, είτε για την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε για την Τουρκία.

«Ξεκινάμε άμεσα τη διαδικασία για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και την απόδοση της έκτασης στο δήμο, αμέσως μετά την λειτουργία της νέας δομής. Δημιουργώντας άμεσα νέες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, 20.000 θέσεων, για να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά μας», εξηγεί ο κ. Μηταράκης.

Παράλληλα μέσα στο 2020 θα κλείσουν όλα τα διαμερίσματα στην πόλη και στα χωριά, καθώς η παραμονή στα νέα κέντρα θα είναι υποχρεωτική.

Όπως προβλέπει ο νόμος, εντός των κέντρων θα παραμένουν σε περιορισμό μόνο όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β’ βαθμού -και άρα πρέπει να επιστραφούν- και οι νεοαφιχθέντες. Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά για όλους», περιέγραψε ο κ. Μηταράκης.

Καταλυτικό ρόλο στη μείωση των ροών, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, θα διαδραματίσει η επιστροφή στην Τουρκία από τα νησιά, όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

«Αυτό απαιτεί σωστή εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου και επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων. Ήδη καταφέραμε, την έκδοση αποφάσεων για τις αφίξεις Ιανουαρίου 2020 μέσα σε 24 ημέρες. Το οποίο σημαίνει, μαζί με αλλαγές στη νομοθεσία που θα ψηφιστούν άμεσα, ότι όποιος λαμβάνει άσυλο θα φεύγει από τη Χίο σε λιγότερο από δυο μήνες. Όποιος έχει αρνητική απόφαση και κάνει προσφυγή θα φεύγει το αργότερο σε έξι μήνες», εξήγησε.

Στόχος μας η δομή να περιλαμβάνει στο εσωτερικό της, την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και άλλες υπηρεσίες, ώστε να μην επιβαρύνονται το νοσοκομείο και η πόλη. Προχωράμε το νέο δρόμο του Αίπους, παρακάμπτοντας το Βροντάδο, καταλήγει η δήλωση του κ. Μηταράκη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηταράκης: Πρέπει να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ"

Κορωνοϊός: Άλλα 19 πρόχειρα νοσοκομεία θέλουν να φτιάξουν στην Ουχάν

Αλλα 19 πρόχειρα νοσοκομεία, ειδικά διαμορφωμένα για να υποδέχονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, θα κατασκευάσουν οι κινεζικές αρχές στην πόλη Ουχάν, σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά τοπικοί φορείς την Παρασκευή.

Με την ολοκλήρωσή τους, που αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όλα τα αυτοσχέδια νοσοκομεία στην πόλη - επίκεντρο της επιδημίας, αναμένεται να προσφέρουν 30.000 κλίνες, δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Ουχάν, Hu Yabo, σε συνέντευξη Τύπου για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας.

Μέχρι σήμερα, οι αρχές έχουν μετατρέψει 13 υπάρχοντες χώρους (όπως μικρές βιβλιοθήκες, γυμναστήρια κλπ) σε προσωρινά νοσοκομεία, που διαθέτουν 13.348 κρεβάτια, ενώ περίπου 9.300 κρεβάτια έχουν τεθεί σε χρήση για τη νοσηλεία των ασθενών με ήπια συμπτώματα, δήλωσε ο Hu.

Για να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους απέναντι στη νόσο, τα αυτοσχέδια νοσοκομεία θα εφοδιάζονται με αξονικούς τομογράφους και άλλο ιατρικό εξοπλισμό.

Περίπου 72 ιατρικές ομάδες από άλλες περιοχές της Κίνας έχουν ήδη αποσταλεί σε αυτά τα προσωρινά νοσοκομεία για να βοηθήσουν τους τοπικούς συναδέλφους του να θεραπεύσουν τους ασθενείς και να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στην Ουχάν ανήλθε στις 45.346 την Πέμπτη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Άλλα 19 πρόχειρα νοσοκομεία θέλουν να φτιάξουν στην Ουχάν"

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: «Πρέπει να ερωτηθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για το πώς θα καταθέσουν»

Νέο έγγραφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής σε μία προσπάθεια να τερματιστεί το σήριαλ με την εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων τη Novartis.

Οι μάρτυρες σε καθεστώς προστασίας πρέπει να ερωτηθούν για τον τρόπο που θα εξεταστούν, όπως ορίζει ο νόμος και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, είναι το δια ταύτα των νέων διευκρινίσεων που απέστειλε σήμερα το μεσημέρι ο κ.Μπρακουμάτσος στην Επιτροπή της Βουλής και κοινοποίησε στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Αυτό σημαίνει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν λόγο για τον τρόπο και τα μέτρα που θα ληφθούν κατά την εξέταση τους. Πρέπει να ερωτηθούν και να συμφωνήσουν και δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν μία διαδικασία που θεωρούν ότι θέτει σε κίνδυνο την αποκάλυψη της ταυτότητας τους.

Στο λιτό έγγραφο του, ο κ.Μπρακουμάτσος απαντά σε ένα από τα τρία ερωτήματα που έθεσε χθες η Προανακριτική Επιτροπή, για τη διασφάλιση εξέτασης των Σαράφη-Κελέση.

Ουσιαστικά, όπως χθες στο πρώτο του έγγραφο, ο εισαγγελέας ξαναλέει στα μέλη της Προανακριτικής «Διαβάστε το νόμο, την υπουργική απόφαση και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για το πώς εξετάζονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε όλες τις υποθέσεις».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, στο έγγραφο του παραπέμπει στο νόμο 2928/2001, τη σχετική υπουργική απόφαση και την παράγραφο 4 του άρθρου 218 του ΚΠΔ.

Σε αυτή αναφέρεται:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του.»

Τη Δευτέρα ο κ.Μπρακουμάτσος αναμένεται να αποφασίσει για τις ενέργειες του για το εάν έχουν προκύψει λόγοι άρσης της προστασίας των Σαράφη-Κελέση και για τα έγγραφα του FBI που δεν έχει αποστείλει η εισαγγελέας Διαφθοράς στη Βουλή.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελία Αρείου Πάγου: «Πρέπει να ερωτηθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για το πώς θα καταθέσουν»"

Επίθεση από κατοίκους της Μόριας σε γιατρούς που βοηθούν πρόσφυγες

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί – ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής – να πείσει τους κατοίκους και τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου για την ανάγκη να κατασκευαστούν κλειστά Κέντρα για τους πρόσφυγες, μία ακόμη σοκαριστική καταγγελία, αυτή τη φορά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, έρχεται να μας θυμίσει ότι ομάδες ακραίων συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται το Προσφυγικό προκειμένου να βγάλουν στο προσκήνιο τα μισαλλόδοξα ένστικτά τους.

Το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με καταγγελίες, δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο, προπηλακίστηκαν και δέχτηκαν απειλές από μια μικρή ομάδα κατοίκων που είχε κλείσει τον δρόμο.

Δείτε επίσης: Απίστευτο - Γεννήθηκε μοσχαράκι με δύο κεφάλια
Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν στους αιτούντες άσυλο που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας.

«Για δεύτερη φορά δεχόμαστε επίθεση»

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες που δεχόμαστε τέτοια επίθεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε ένα περιβάλλον όλο και πιο εχθρικό απέναντι στους εργαζομένους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, τους εθελοντές και τους αιτούντες άσυλο στο χωριό της Μόριας, υποκινούμενο από μια μικρή ομάδα κατοίκων» λέει ο Βασίλης Στραβαρίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Από την αρχή της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης, οι κάτοικοι του νησιού έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους στους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο νησί, όμως εδώ και πέντε χρόνια το ελληνικό κράτος και η ΕΕ έχουν αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις συνέπειες ενός πολύ δυσλειτουργικού συστήματος.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για τα περιστατικά προπηλακισμού. Καταδικάζουμε κάθε είδους βίας εναντίον εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, ομάδων εθελοντών, αιτούντων άσυλο και κάθε άλλου ανθρώπου που ζει στο νησί και ζητάμε να ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση από κατοίκους της Μόριας σε γιατρούς που βοηθούν πρόσφυγες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news