facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Οι ηλικιωμένοι “φοβούνται” το ίντερνετ και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές – Τι έδειξε έρευνα

Δύο στα 10 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω δηλώνουν ψηφιακά αναλφάβητοι, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με το Διαδίκτυο, ενώ μόλις τρεις στους 10 δηλώνουν το αντίθετο, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας για τις «Ηλεκτρονικές Συναλλαγές στην Τρίτη Ηλικία».

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, χρησιμοποιήθηκε δείγμα 366 συμμετεχόντων, ηλικίας 60 ετών και άνω.

Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσαν το επίπεδο εξοικείωσης των συμμετεχόντων με το διαδίκτυο, τις ηλεκτρονικές συσκευές, τις ψηφιακές συναλλαγές και υπηρεσίες αλλά και οι τάσεις και οι συνήθεις πρακτικές των ατόμων αυτής της ηλικίας γύρω από αυτά τα θέματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

Επτά στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είτε δεν είναι εξοικειωμένοι είτε αδυνατούν να κατανοήσουν τη διαδικασία γι’ αυτό και δεν πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους ψηφιακά.

Σε μεγάλο ποσοστό, δηλ. 73,5%, ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Περισσότεροι από τους μισούς δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους ψηφιακά ακόμα και σε περίπτωση που τα τραπεζικά υποκαταστήματα θα πρέπει να μείνουν κλειστά, λόγω έκτακτης ανάγκης.

Μόνο ένας στους 10 θα εμπιστευόταν μια πλήρως ψηφιακή τράπεζα χωρίς καθόλου καταστήματα.

Επτά στους 10 θεωρούν ως το πιο σημαντικό μειονέκτημα των ψηφιακών υπηρεσιών τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας.

Η πλειονότητα προτιμά την εξυπηρέτηση από τραπεζικό κατάστημα (52,46%).

Οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μία φορά την εβδομάδα κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές κυρίως για πληρωμή λογαριασμών (86,67%), παρακολούθηση των λογαριασμών τους (70,91%), μεταφορές χρημάτων (67,88%) και ηλεκτρονικές αγορές.

Μόλις δύο στους 10 χρησιμοποιούν προπληρωμένη κάρτα.

Τρεις στους 10 συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας.

Είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υποκλοπής των προσωπικών στοιχείων και γι’ αυτό οι περισσότεροι δεν φυλάσσουν PIN και IBAN μαζί με τις κάρτες.

Οι περισσότεροι δεν έχουν γνώση για προϊόντα ηλεκτρονικής/ψηφιακής τραπεζικής ενώ δείχνουν να γνωρίζουν λίγο καλύτερα το ΑΤΜ (44,54%) σε αντίθεση με άλλες μορφές ηλεκτρονικής και ψηφιακής τραπεζικής όπως: mobile banking, Telephone banking.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι 8 στους 10, δήλωσαν πως ουδέποτε έχουν κάνει χρήση των ειδικών παροχών που προβλέπονται για τα άτομα τρίτης ηλικίας από τις ΔΕΚΟ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ηλικιωμένοι “φοβούνται” το ίντερνετ και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές – Τι έδειξε έρευνα"

Αυτή είναι η 33χρονη που απήγαγε τη 10χρονη Μαρκέλλα στη Θεσσαλονίκη

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, το όνομα, τα στοιχεία ταυτότητας, τη φωτογραφία και την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος 33χρονης ημεδαπής που απήγαγε τη 10χρονη Μαρκέλλα στη Θεσσαλονίκη.

Εις βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για αρπαγή ανηλίκου, με σκοπό να μεταχειριστεί ο δράστης τον ανήλικο σε ανήθικες ασχολίες, μη έχοντας συμπληρώσει ο ανήλικος τα 14 έτη, βιασμό, γενετήσια πράξη με ανήλικο-παθόντα, ο οποίος δε συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, πορνογραφία ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε το δωδέκατο έτος της ηλικίας του, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για αποκλειστικά ιδία χρήση και έκθεση.

Πρόκειται για την: (επ) ΜΟΥΡΘΟΥ (ον) Ειρήνη του Κοσμά και της Ευαγγελίας, γεν. 1987.

apagwgeas_new_one


mourthou-1
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι η 33χρονη που απήγαγε τη 10χρονη Μαρκέλλα στη Θεσσαλονίκη"

Παλαιστίνη: Καμιά συζήτηση επί του παρόντος για ΑΟΖ με την Τουρκία

Εκτός πλαισίου χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Φαέντ Μουσταφά, περί οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων του Κράτους της Παλαιστίνης. Τονίζει, δε, πως αποδόθηκαν στον πρέσβη «ως απάντηση σε κάποιες ερωτήσεις που του ετέθησαν».

1. Στο Σύνταγμα από το Σάββατο ο «Μεγάλος Περίπατος» – Οι αλλαγές για οχήματα, ΜΜΜ, πεζούς
2. Τα συγκινητικά μηνύματα Τζιοβάνι και Καστίγιο για τον Αλέφαντο
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι το Κράτος της Παλαιστίνης έχει στενές και καλές σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, τονίζοντας πως «επί του παρόντος δεν συζητούνται συμφωνίες με κανένα από αυτά τα μέρη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Για να αποσαφηνίσει τις πρόσφατες δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Τουρκική Δημοκρατία που είδε το φως της δημοσιότητας, το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων επιβεβαιώνει ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν ληφθεί εκτός πλαισίου και αποδίδονται στον Πρέσβη ως απάντηση σε κάποιες ερωτήσεις που του ετέθησαν.

» Κατά συνέπεια, το Υπουργείο επιβεβαιώνει ότι το Κράτος της Παλαιστίνης έχει στενές και καλές σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, και ότι το Κράτος της Παλαιστίνης είναι πρόθυμο να διατηρήσει την ευημερία και την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων.

» Το Υπουργείο επιβεβαιώνει ότι όλες αυτές οι σχέσεις βασίζονται κυρίως στην καλή γειτονία και στο διεθνές δίκαιο. Το Υπουργείο επιβεβαιώνει επίσης ότι επί του παρόντος δεν συζητούνται συμφωνίες με κανένα από αυτά τα μέρη.

Διαψεύδει ο παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα

Είχε προηγηθεί δήλωση – διάψευση του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, στην οποία επεσήμανε πως «η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του διεθνούς δικαίου, ως εκ τούτου, δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτήν την αρχή».

«Η θέση μας σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) εκεί, περιορίζεται στη δέσμευσή μας στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών στις οποίες είμαστε μέλη, καθώς και τα δικαιώματα που μας παρέχει αυτή η συνθήκη. Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του διεθνούς δικαίου, ως εκ τούτου, δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτήν την αρχή. Ομοίως, η Παλαιστίνη αναμένει από όλες τις χώρες να σεβαστούν τα Παλαιστινιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων της και της ΑΟΖ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Παλαιστίνη: Καμιά συζήτηση επί του παρόντος για ΑΟΖ με την Τουρκία"

Παράταση για τα αδήλωτα τετραγωγικά στους δήμους

Παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου 2020 η δυνατότητα δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Για όσους υπάγονται στη ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), η δήλωσή τους στους Δήμους, για αδήλωτα τετραγωνικά, ακολουθεί την καταληκτική ημερομηνία της τακτοποίησης αυθαιρέτων και η απαλλαγή του προστίμου θα αφορά την τελευταία πενταετία από τον χρόνο της δήλωσης. Με άλλη τροπολογία, από 1η Οκτωβρίου 2020, συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) – ανεξάρτητα αν έχει προβλεφθεί στον οικείο Οργανισμό.

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας:

– Δίνεται παράταση του κύκλου κινητικότητας του 2019 έως 15 Ιουλίου 2020 προκειμένου να διεκπεραιωθούν εκκρεμότητες που προέκυψαν λόγω του Covid-19.

– Αναπροσαρμόζεται η προθεσμία για αξιολόγηση. Νέα ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών για αξιολόγηση της περιόδου 2019 ορίζεται η 15η Ιουλίου 2020.

– Ρυθμίζονται – για λόγους ταχύτητας – τεχνικά θέματα που αφορούν τη συγκρότηση των συμβουλίων για επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση για τα αδήλωτα τετραγωγικά στους δήμους"

Κορωνοϊός - Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί

Η Τουρκία ξεπέρασε το όριο των 5.000 θανάτων από τον νέο κορωνοϊό με τους 27 νέους θανάτους που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτσά.

Η πανδημία της Covid-19 έχει οδηγήσει σε θάνατο συνολικά 5.001 ανθρώπους μεταξύ των 190.165 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Κοτσά.

Για την ανάκαμψη της οικονομίας, η Τουρκία άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες να αίρει περισσότερα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ωστόσο, στα μέσα Ιουνίου, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τις αρχές του μήνα με περίπου 1.500 νέες μολύνσεις ανά ημέρα. Ο Κοτσά προειδοποίησε έπειτα τους συμπολίτες του να μην παραμελήσουν τον αγώνα κατά της πανδημίας.

Για να αποτρέψουν αυτήν την αύξηση, οι τουρκικές αρχές κατέστησαν στις 17 Ιουνίου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο μεγαλύτερες στη χώρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί"

Πέτσας: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε τις ηχογραφήσεις – Πίσω στη Βουλή η υπόθεση (video)

Την απόφαση της κυβέρνησης να φτάσει μέχρι τέλους την υπόθεση των ηχογραφήσεων που εμπλέκουν τον Νίκο Παππά υπογραμμίζει ο Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι το όλο θέμα επιστρέφει πίσω στη Βουλή.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Στέλιος Πέτσας επισημαίνει ότι “η υπόθεση θα γυρίσει στη Βουλή”. Ερωτηθείς για το τι θα σημαίνει αν οι ηχογραφήσεις αποδειχτούν αυθεντικές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη Μεταπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες και τον καταλογισμό αυτών, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι “θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του”, είτε να διαγράψει τον Νίκο Παππά είτε να παραδεχτεί την ενοχή του για την ύπαρξη παρακράτους στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η υπόθεση σε Ειδικά Δικαστήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το άφησε ανοιχτό και παρέπεμψε στις συζητήσεις και συνεδριάσεις που θα διεξαχθούν στη Βουλή για την υπόθεση και τα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σ’ αυτήν.

Επιπλέον, ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί επί της ουσίας και να μην… πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

“Ο κ. Τσίπρας αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες. Έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε την απάντησή του. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του”, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, ο κ. Πέτσας είχε ζητήσει τη διαγραφή του Νίκου Παππά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. “Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας, οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό”, ανέφερε, διερωτώμενος, παράλληλα, εάν ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους.

Ερωτηθείς αν η υπόθεση με τις ηχογραφήσεις εξυπηρετεί σ’ αυτή τη φάση την κυβέρνηση, δεδομένης της κριτικής που δέχτηκε για την οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ, ο Στέλιος Πέτσας υπενθύμισε ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είχαν ήδη προαναγγελθεί. Μάλιστα, χαρακτήρισε το όλο θέμα τεχνητό που διακινείται από την Κουμουνδούρου και ένα συγκεκριμένο ΜΜΕ.

Παρακολουθήστε η συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:



Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα (22.06.2020) ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνή με υπόμνημα που κατέθεσε στην προανακριτική και συνοδευόταν από ηχητικό ντοκουμέντο που είχε ηχογραφήσει ο ίδιος φέρεται να συνομιλεί το 2016 με τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά εκτός Ελλάδος. Ο κ. Παππάς φέρεται να λέει πολλές φορές στην διάρκεια της συνομιλίας ότι θα ζητήσει εξηγήσεις ο ίδιος από την εισαγγελέα κ. Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, στην συνομιλία που είχαν με τον Νίκο Παππά σχετικά με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο του είχε αναφέρει: “Ο Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα” και ότι “ξέρω, καταλαβαίνω και μαθαίνω” ότι “κάποιοι βγάζουν λεφτά” και, μάλιστα, “πολλά λεφτά” και ότι “έκανε το δικό του outsourcing”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε τις ηχογραφήσεις – Πίσω στη Βουλή η υπόθεση (video)"

Έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη: Νέα προειδοποίηση του Καΐρου στην Άγκυρα

Η Αίγυπτος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης, ώστε η Λιβύη να μην περιέλθει υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών ομάδων και σχηματισμούς ενόπλων μισθοφόρων. Την δήλωση αυτή έκανε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, κατά την διάρκεια ομιλία του, στην έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου που είχε ως θέμα την κατάσταση στην Λιβύη και έγινε με την μορφή βιντεοδιάσκεψης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Ο Σαμέχ Σούκρι προειδοποίησε επίσης για τις «συνέπειες της συνεχιζόμενης έξωθεν παρέμβασης με σκοπό την υποστήριξη αυτών των ομάδων και των ενόπλων» όπως και για την μεταφορά ξένων μισθοφόρων και τρομοκρατών από την Συρία στην Λιβύη. «Όλα αυτά υπονομεύουν την εσωτερική σταθερότητα της Λιβύης και συνιστούν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των αραβικών κρατών, που απαιτεί την ενότητα τους , ώστε να τεθεί τέλος σ αυτή την πρακτική, που αποσταθεροποιεί τόσο την περιοχή , όσο και τον υπόλοιπο κόσμο».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία του Καϊρου, απηύθυναν έκκληση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να συμβάλει στην απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων από την Λιβύη.

Εξάλλου, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε με ικανοποίηση την πρωτοβουλία του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, καθώς και όλες τις διεθνείς προσπάθειες που αναζητούν την ειρήνη, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρωτοβουλία ως παράδειγμα «εποικοδομητικών προτάσεων» που «έτυχε θερμής υποδοχής σε περιφερειακό, διεθνές επίπεδο και σε αραβικό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέτ Αμπούλ Γκάιτ, δήλωσε ότι η Λιβύη δεν χρειάζεται μια στρατιωτική λύση της διένεξης , καταδικάζοντας παράλληλα κάθε μορφή ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην χώρα. «Η στρατιωτική εκδοχή δεν θα επιφέρει την νίκη για καμία πλευρά …και οι στρατιωτική δράση δεν θα φέρει την ειρήνη ούτε την σταθερότητα στην λιβυκή γη», δήλωσε ο Αχμέτ Αμπούλ Γκάιτ, προσθέτοντας ότι «η πολιτική λύση είναι ο μοναδικός δρόμος για να επιλυθεί η κρίση στην Λιβύη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη: Νέα προειδοποίηση του Καΐρου στην Άγκυρα"

Βόρεια Μακεδονία: Ανοίγουν τα χερσαία σύνορα από την Παρασκευή 26 Ιουνίου

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια σημερινής της συνεδρίασης αποφάσισε το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων της χώρας από την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου περίπου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Βάσει της απόφασης της κυβέρνησης, όσοι εισέρχονται στη Βόρεια Μακεδονία από την Παρασκευή 26 Ιουνίου δεν θα υπόκεινται στον περιορισμό της κατ’ οίκον απομόνωσης δύο εβδομάδων που ισχύει σήμερα, ούτε θα χρειάζεται να επιδείξουν στα σύνορα αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Επίσης, τα δύο αεροδρόμια της χώρας, αυτά των Σκοπίων και της Οχρίδας, θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Μακεδονία: Ανοίγουν τα χερσαία σύνορα από την Παρασκευή 26 Ιουνίου"

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας στην Σερβία

Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας που είναι υπεύθυνη για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Σερβία αποφάσισε σήμερα να επαναφέρει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μασκών. Έτσι αποφασίστηκε να είναι υποχρεωτικές οι μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και έγινε αυστηρή σύσταση για την χρήση τους και σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε εξαιτίας της αύξησης των νέων κρουσμάτων που παρατηρείται τελευταία. Επίσης αποφασίστηκε να επανέλθει το καθεστώς νοσοκομείου αναφοράς για την Covid-19 σε μία κλινική του Βελιγραδίου.

Σήμερα στην Σερβία επιβεβαιώθηκαν 102 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ απεβίωσε ένας ασθενής. Ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 263. Από την εκδήλωση της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό 13.092 άτομα. Τα ενεργά κρούσματα είναι 775 ενώ 19 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι. Μετά την γνωστοποίηση ότι προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό ο Νόβακ Τζόκοβιτς, νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης ανδρών στο τένις, όπως επίσης συναθλητές του και προπονητές που συμμετείχαν στο τουρνουά Adria, που διοργάνωσε ο Σέρβος τενίστας, ακυρώθηκε το εκπαιδευτικό τουρνουά μπάσκετ που διοργάνωνε η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης της Σερβίας (KSS) από τις 25 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου στο Κοπαόνικ με την συμμετοχή παικτών της εθνικής ομάδας.

Στην Σερβία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, κυρίως εξαιτίας των εκλογών, αποσύρθηκαν όλα τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ποδοσφαιρικοί αγώνες διοργανώθηκαν με δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους, το τουρνουά Adria του Τζόκοβιτς επισκέφτηκαν χιλιάδες θεατές μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά που φωτογραφίζονταν και έπαιρναν αυτόγραφα από τους αθλητές ενώ την περασμένη Κυριακή διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές.

Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν φόβους ότι αυτή η ανευθυνότητα μπορεί να προκαλέσει δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας στην Σερβία"

Μεγάλος Περίπατος: Ξεκινούν το Σάββατο εργασίες στο Σύνταγμα – Οι εναλλακτικές διαδρομές που προτείνει ο Δήμος

Μετά την Βασ. Όλγας και την Πανεπιστημίου όπου ήδη καθημερινά όλο και περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας χρησιμοποιούν τους διευρυμένους πεζόδρομους και τις ποδηλατικές διαδρομές, ο Μεγάλος Περίπατος της πόλης κάνει το επόμενο βήμα στην Πλατεία Συντάγματος.
Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουνίου ξεκινούν οι παρεμβάσεις στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, που απελευθερώνουν περισσότερο δημόσιο χώρο, στην πιο πολυσύχναστη περιοχή της πρωτεύουσας, κάνοντάς την πιο φιλική και πιο ευχάριστη για όσους ζουν κι εργάζονται εκεί αλλά και για τους χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες της. Παράλληλα τίθενται σε ισχύ και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την ομαλή διέλευση όλων των οχημάτων.


Συγκεκριμένα, στην πλατεία Συντάγματος οι παρεμβάσεις αφορούν στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως) όπου θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας.
Με τις νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, θα παραμείνουν τρεις (3) λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερες για όλα τα οχήματα και μία (1) λωρίδα κυκλοφορίας για την αποκλειστική κίνηση των λεωφορείων. Επιπλέον, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί εσοχή για στάση λεωφορείων.


Με αυτές τις ρυθμίσεις, η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται, ενώ διασφαλίζεται η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α’, προς την οδό Φιλελλήνων, με δυνατότητα δεξιάς στροφής προς την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα.
Στην παρούσα φάση, από αυτό το οδικό τμήμα θα μπορούν να διέρχονται και να κάνουν στάση για επιβίβαση και αποβίβαση τόσο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ όσο και τα ταξί. Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία θα φροντίσουν για τον συστηματικό έλεγχο της στάσης και της στάθμευσης, στο σύνολο των οδών της περιοχής.


Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκτός από την απόδοση σημαντικού χώρου στους πεζούς, θα διευκολύνουν επίσης την διέλευση από την οδό Ερμού προς το κέντρο της πλατείας, αφού η διάβαση των πεζών θα έχει μικρότερο μήκος.

Εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης για όλους

Για την αποφυγή των καθυστερήσεων που ενδέχεται να προκληθούν τις πρώτες ημέρες των αλλαγών, οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των οδηγών:


Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη
– Μέσω Ακαδημίας
– Μέσω Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρόης
– Μέσω Λ. Αλεξάνδρας
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.
Επίσης προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων:
– Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.
– Για τις κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο προτείνεται, όπου είναι δυνατόν, το περπάτημα και το ποδήλατο.
– Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10:00 το πρωί και 2:00-4:00 το απόγευμα.
Στην παρούσα φάση σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας τους, που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης έπειτα από πολλά χρόνια (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Βασ.Σοφίας, Φιλελλήνων και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος). Οι λεωφορειολωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.
Στην πλατεία Συντάγματος, οι επιβάτες μπορούν να εξυπηρετούνται και από τα ταξί που βρίσκονται στον χώρο αναμονής επί της οδού Όθωνος, τα οποία πλέον έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής επί της Λ. Αμαλίας (από την οδό Όθωνος έως την οδό Φιλελλήνων) με νότια κατεύθυνση.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλος Περίπατος: Ξεκινούν το Σάββατο εργασίες στο Σύνταγμα – Οι εναλλακτικές διαδρομές που προτείνει ο Δήμος"

Κορωνοϊός - Βραζιλία: Δικαστής υποχρεώνει τον Μπολσονάρου να φορά μάσκα σε δημόσιους χώρους

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Βραζιλία, διέταξε την Τρίτη τον πρόεδρο της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου να συμμορφωθεί με τους τοπικούς κανόνες, που απαιτούν να φορά μάσκα στο πρόσωπό του, όποτε βρίσκεται σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Τα προηγούμενα σαββατοκύριακα, ο Μπόλσονάρου είχε προσχωρήσει, χωρίς να φορά μάσκα, σε πλήθος ανθρώπων που διαμαρτύρονταν κατά του Κογκρέσου και το Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας και είχε επισκεφτεί αρτοποιεία και υπαίθριους πάγκους τροφίμων, προσελκύοντας αρκετό κόσμο γύρω του.

Σύμφωνα με τους τοπικούς κανόνες, οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρες, ώστε να συμβάλουν, έτσι, στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Η μη συμμόρφωση συνεπάγεται με πρόστιμο 390 δολαρίων.

Ο δικαστής που έκρινε την υπόθεση του Μπολσονάρου, δήλωσε πως ο πρόεδρος της Βραζιλίας «έχει εκθέσει άλλους ανθρώπους στη μετάδοση μιας ασθένειας που έχει προκαλέσει εθνική αναταραχή».

Γενικά, ο Μπολσονάρου έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο της COVID-19, επιμένοντας ότι οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από την κοινωνική απομόνωση θα είναι χειρότερες από την υγειονομική ζημία που προκαλεί ο ιός. Την ίδια στιγμή, πάντως, περισσότεροι από 51.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία στη Βραζιλία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βραζιλία: Δικαστής υποχρεώνει τον Μπολσονάρου να φορά μάσκα σε δημόσιους χώρους"

Βουλγαρία: Πρόστιμο στον Μπορίσοφ επειδή δεν φορούσε μάσκα σε εκκλησία

Πρόστιμο 300 λέβα (περίπου 153 ευρώ) θα επιβληθεί στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ επειδή δεν φορούσε μάσκα κατά την διάρκεια επίσκεψης σε εκκλησία.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας καθώς ο αρμόδιος υπουργός, Κίριλ Ανάνιεφ έδωσε χθες εντολή στους πολίτες της να φορούν και πάλι προστατευτικές μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους αφού η Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε την υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που έχει καταγράψει μέχρι τώρα.

«Σε όλα τα άτομα που δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες προσώπου στην εκκλησία στο Μοναστήρι της Ρίλα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού θα επιβληθούν πρόστιμα», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο Reuters μέσω email.

Όπως και στον Μπορίσοφ, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, καμεραμάν που τον συνόδευαν στην εκκλησία χωρίς να φορούν μάσκες θα τιμωρηθούν με πρόστιμα, τόνισε το υπουργείο. Δεν διευκρίνισε αν τιμωρηθούν οι κληρικοί που δεν φορούσαν ούτε εκείνοι μάσκες μέσα στην εκκλησία.

Η Βουλγαρία αντιμετώπισε σχετικά καλά την πανδημία της Covid-19 λόγω του αυστηρού lockdown και μέτρων όπως, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Ξεκίνησε να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα αυτόν τον μήνα, αλλά την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε 606 νέα κρούσματα Covid-19, ανεβάζοντας το σύνολο σε 3.984, με 207 θανάτους, προκαλώντας την απόφαση του Ανάνιεφ να επαναφέρει την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων τρένων και λεωφορείων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία: Πρόστιμο στον Μπορίσοφ επειδή δεν φορούσε μάσκα σε εκκλησία"

Δωμάτια Covid-19 υποχρεούνται να έχουν τα ξενοδοχεία

Με απόφαση των υπουργών Οικονομίας Υγείας και Τουρισμού προβλέπεται το πως στις ξενοδοχειακές μονάδες θα δημιουργηθούν δωμάτια -χώροι απομόνωσης- για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η λύση αυτή προσωρινού χαρακτήρα συμπληρώνει τη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων «καραντίνας» και επιτρέπει το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Γι΄αυτό και τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ ισχύουν κατ΄ ελάχιστον έως ότου οριστεί στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, κατάλυμα για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19».

Με την συγκεκριμένη ΚΥΑ ορίζεται ότι για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός δωματίου καραντίνας, για καταλύματα έως πενήντα (50) δωματίων απαιτείται η ύπαρξη δύο δωματίων καραντίνας και για καταλύματα άνω των πενήντα δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσος με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωμάτια Covid-19 υποχρεούνται να έχουν τα ξενοδοχεία"

Το ΣτΕ απέφυγε να λάβει απόφαση για την απαγόρευση των λειτουργιών στις εκκλησίες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εξέτασε τους ισχυρισμούς της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Υπακοής και 44 πολιτών οι οποίου ζητούσαν να ακυρωθεί η από 16.3.2020 απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την οποία επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τελετής κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας από 16.3 έως 30.3.2020 λόγω της πανδημίας και κατάργησε τις σχετικές δίκες.

Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 1294-1296/2020 αποφάσεις του, κατά πλειοψηφία, κατάργησε τις δίκες των προσφευγόντων, με το επιχείρημα ότι έληξε η ισχύς της προσβαλλόμενης κοινής υπουργικής απόφασης και η νεότερη-μεταγενέστερη υπουργική απόφαση επί του ιδίου θέματος «διαφέρει ουσιωδώς» από αυτή που έληξε η ισχύς της.

Έτσι, μετά την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης που «διαφέρει ουσιωδώς» από την προσβαλλόμενη, δεν μπορεί να θεωρηθεί κατά το άρθρο 32 του Προεδρικού Διατάγματος 18/1989, ότι συνιστά αντικατάσταση ή τροποποίηση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης που έληξε η ισχύς της, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστούν οι δίκες.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας η νεώτερη κοινή υπουργική απόφαση δεν απαγορεύει την λειτουργία των θρησκευτικών χώρων, αλλά την επιτρέπει υπό όρους, οι οποίοι κυρίως έχουν να κάνουν με τον αριθμό των προσώπων που μπορεί να εισέρχονται στους χώρους λατρείας, κ.λπ. Κατά συνέπεια η νεώτερη υπουργική απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπροσβαλλόμενη με την λήξασα κοινή υπουργική απόφαση, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστούν οι δίκες.

Αντίθετα, η μειοψηφία μίας συμβούλου Επικρατείας και ενός παρέδρου, χωρίς δικαίωμα ψήφου, υποστηρίζει ότι με την νέα κοινή υπουργική απόφαση τα απαγορευτικά μέτρα, έστω ηπιότερου χαρακτήρα, εξακολουθούν να είναι δυσμενή για τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ και πρέπει να θεωρηθεί ότι η νέα υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε αντικατάσταση της προηγούμενης, με συνέπεια να μπορεί να συνεχιστεί η δίκη για τους προσφεύγοντες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ απέφυγε να λάβει απόφαση για την απαγόρευση των λειτουργιών στις εκκλησίες"

Καιρός αύριο: Συνεχίζονται οι βροχές την Τετάρτη – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Άστατος θα είναι ο καιρός στα ηπειρωτικά, την Εύβοια και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και μόνο στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά.

Ο καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθύν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Mεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα στα βόρεια και από το μεσημέρι και στα υπόλοιπα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Mεταβλητοί ασθενείς και στα νότια δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση το απόγευμα. Στα Δωδεκάνησα παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και το απόγευμα στα Δωδεκάνησα κατά τόπους έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

EMY
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συνεχίζονται οι βροχές την Τετάρτη – Αναλυτική πρόγνωση"

H κυπριακή Βουλή κυρώνει τη συμφωνία για τον EastMed

Ο κυρωτικός Νόμος της Συμφωνίας για τον Αγωγό EastMed βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής με τα μέλη της να εκφράζουν τη βούληση για επικύρωσή της ώστε να δοθεί το πολιτικό και νομικό πλαίσιο για υλοποίηση στο μέλλον του αγωγού.

Η Συμφωνία για τον EastMed υπογράφηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα, ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ ενώ υπήρξε και πολιτική δέσμευση και από την Ιταλία για υπογραφή της. Η Ιταλία δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή της Συμφωνίας για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ο αγωγός αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και αποσκοπεί στο να παράσχει μια επιλογή για την εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής Γιώργος Λιλλήκας στις δηλώσεις του, είπε πως η συμφωνία έχει μεγάλη πολιτική σημασία δεδομένου ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΑΟΖ, συνεχίζει να αμφισβητεί την ΑΟΖ και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η Συμφωνία, σημείωσε, με τις πρόνοιες για το Δίκαιο της Θάλασσας, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κατοχυρώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την δέσμευση των συμβαλλομένων μερών για δέσμευση και αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Ο κ. Λιλλήκας εξήγησε πως με την επικύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή και στο προσεχές μέλλον και από το Ισραήλ (η Ελλάδα την έχει ήδη επικυρώσει), δεν θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού. Είναι μια συμφωνία που δημιουργεί το πλαίσιο, τις νομικές δεσμεύσεις των μερών για να μπορέσουν όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες και το ενεργειακό πρόγραμμα, και όταν βρεθούν τα αποθέματα, να ξεκινήσουν οι εργασίες του έργου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "H κυπριακή Βουλή κυρώνει τη συμφωνία για τον EastMed"

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Αλέφαντος

Σε πένθος έχει βυθιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Νίκος Αλέφαντος, μετά από καρδιακή προσβολή.

Ο Νίκος Αλέφαντος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια, υπήρξε ποδοσφαιριστής, προπονητής και συντελεστής εκπομπών με θέμα την ποδοσφαιρική επικαιρότητα. Αγωνίστηκε σε ΑΕ Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ολυμπιακό Πειραιώς (μετέχοντας σε έναν αγώνα πρωταθλήματος), Ατρόμητο Πειραιώς (Καμινίων), Ολυμπιακό Χαλκίδας (για τον οποίο σημείωσε τέρμα σε βάρος του αντίστοιχου του Πειραιά, όταν το 1963 επέστρεψε ως αντίπαλος στο Καραϊσκάκης), Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων, όπου το 1969 τερμάτισε την καριέρα του.

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε επίσης από τον Αστέρα Εξαρχείων. Εργάστηκε στους περισσότερους από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς συλλόγους, όπως ο Ολυμπιακός στον οποίο διετέλεσε προπονητής τρεις φορές (ανά μία δεκαετία: τέλη 1983, 1994 και 2004), αλλά και στους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕ Λάρισας, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς. Στην Α' Εθνική προπόνησε και τους ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.

Ο Αλέφαντος αγαπήθηκε από το φίλαθλο ελληνικό κοινό, λόγω της λαϊκής γλώσσας που χρησιμοποιούσε, του αυθορμητισμού και της ευθύτητας που επιδείκνυε όταν εξέφραζε τις απόψεις του.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Αλέφαντος"

Κορωνοϊός: 16 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Τα 9 στη Θράκη

Δεκαέξι νέα κρούσματα  κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχεις ως εξής: 8 στην Ξάνθη,1 στη Ροδόπη2 στην  Παραμυθιά Θεσπρωτίαςστην Αθήνα1 στην Εδεσσα και δυο εισαγόμενα από το εξωτερικό που εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.302, εκ των οποίων το 55.0%  αφορά άνδρες.

728 (22.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1844 (55.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


exelixi23


8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 61 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.



diaspora23

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 190 θανάτους συνολικά στη χώρα. 60 (31.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 16 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Τα 9 στη Θράκη"

Συνολικά 15.420 Βούλγαροι πέρασαν τα σύνορα σε μία εβδομάδα

Συνολικά 15.420 υπήκοοι Βουλγαρίας εισήλθαν στη χώρα από τους συνοριακούς σταθμούς Νυμφαίας και Ορμενίου την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος των συνόρων, μετά και την άρση των περιορισμών που ίσχυσαν το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από το συνοριακό σημείο διέλευσης Νυμφαίας πραγματοποίησαν είσοδο 9.890 υπήκοοι Βουλγαρίας ενώ από το Ορμένιο, 5.530.

«Υπάρχει κινητικότητα και μπορούμε να μιλήσουμε για ένα καλό πρώτο δείγμα, το οποίο δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων των κρατήσεων στην περιοχή της Θράκης, τις οποίες χαρακτηρίζει αναμενόμενες, υπάρχει ένας «συγκρατημένος ρεαλισμός», εκτιμώντας ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή, «η αισιοδοξία είναι λίγο υπερβολική».

Σε ό,τι αφορά στον τελικό προορισμό των υπηκόων της γείτονος που επισκέφθηκαν τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Παλακίδης δηλώνει ότι «διαμοιράστηκαν σε Αλεξανδρούπολη, Φανάρι και οι περισσότεροι στη Θάσο. Κάποιοι έχουν σπίτια στην περιοχή της Καβάλας και άλλοι μετακινούνται αυθημερόν. Η είσοδος στη χώρα δεν μεταφράζεται απαραίτητα και σε διανυκτέρευση σε κάποιο ξενοδοχείο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παλακίδης.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνολικά 15.420 Βούλγαροι πέρασαν τα σύνορα σε μία εβδομάδα"

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Την αυλαία των μαρτυρικών καταθέσεων στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους, τον Νοέμβριο του 2017, άνοιξε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο μάρτυρας επιχείρησε να ρίξει φως στις αιτίες που συνετέλεσαν στην τραγωδία εστιάζοντας στην τεράστια ένταση της βροχής, που στην περιοχή δεν είχαν δει για τουλάχιστον 150 χρόνια, την άναρθρη δόμηση αλλά και την έλλειψη θεσμικού πλαισίου που αφορά στις πλημμύρες και τις φωτιές.

«Ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική και υπήρξε έντονη ραγδαιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας προσθέτοντας πως ήταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση των τελευταίων 20 χρόνια σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και ότι υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια» εξήγησε στην κατάθεση του ο κ. Λέκκας ο οποίος εργάζεται επί 40 χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ως καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο γεγονός της άναρχης δόμησης που υπάρχει στην περιοχή. « Η πόλη της Μάνδρας ουσιαστικά χτίστηκε μετά το 60 στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο», είπε και τόνισε πως « ενώ σαν χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του 80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές». Μάλιστα , όπως υπογράμμισε « μόλις προ ημερών δόθηκε οδηγία στους Δήμους, με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας πώς να προσδιορίζουν τον πλημμυρικό κίνδυνο».

Πάντως, ο καθηγητής σημείωσε ότι «το φαινόμενο βροχόπτωσης είχε προσδιοριστεί δύο μέρες πριν ασαφώς και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα"

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε καμένο πτώμα σε πολυκατοικία

Συναγερμός σήμανε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Εγνατία, καθώς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εντοπίστηκε καμένο άτομο σε πρασιά πολυκατοικίας.

Σε μια 36χρονη αλλοδαπή γυναίκα, ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός που εντοπίστηκε σήμερα το μεσημέρι, σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στη 1 το μεσημέρι, στην οδό Εγνατία, στο ύψος της εκκλησίας του Αγ. Αθανασίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 36χρονη με καταγωγή από τη Γεωργία, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, έπεσε φλεγόμενη από τον 4ο όροφο της πολυκατοικίας στην πρασιά. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, το σώμα τη στιγμή που είχε καταλήξει στο έδαφος, συνέχισε να καίγεται.

«Βγήκε ένας κύριος ο οποίος μένει πίσω στην πρασιά, άκουσε έναν θόρυβο πτώσης βαρύ αντικειμένου με διαφορά χτυπήματα, χωρίς ωστόσο να ακουστεί κάποια έκρηξη από γκαζάκι, κουζίνα, αέριο κλπ» δήλωσε. «Το μόνο που είδε είναι να κείτεται στην πρασιά μια άμορφη ανθρώπινη μάζα, η οποία έβγαζε καπνό» είπε.



grtimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε καμένο πτώμα σε πολυκατοικία"

Δημοσκόπηση: Τεράστιο προβάδισμα Μπάιντεν έναντι Τραμπ

Βαρύ τίμημα φαίνεται να πληρώνει προς το παρόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω κορωνοϊού και του κινήματος Black Lives Matter. Σε μια νέα δημοσκόπηση ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν παρουσιάζει μεγάλο προβάδισμα έναντι του Τραμπ αναφορικά με δύο βασικά θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς – την ρατσιστική βία και την αστυνόμευση.

Δημοσκόπηση των Harvard CAPS-Harris Poll δείχνει ότι το 61% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι ο 77χρονος Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος στην επίλυση των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνόμευσης, σε σύγκριση με το 39% που αποσπά ο 74χρονος Τραμπ.

Για το 62% των ψηφοφόρων, ο Μπάιντεν θα έκανε καλύτερη δουλειά για να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, ύστερα από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων με αφορμή το θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, για το 53% των Αμερικανών ψηφοφόρων, σε ότι αφορά την επιβολή «νόμου και τάξης», ο υποψήφιος με το κόμμα των Δημοκρατικών θεωρείται πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο (47%).

Οι φυλετικές διακρίσεις που σχετίζονται και με την οικονομία είναι ένα σημαντικό θέμα για τους Αμερικανούς μετά την πανδημία της νόσου Covid- 19.

To 43% των Αμερικανών θεωρεί ικανοποιητική την στρατηγική Τραμπ σε ότι αφορά το θέμα του ρατσισμού και την αστυνόμευση. Το 53% τάσσεται κατά της πολιτικής του σε ότι αφορά τις διαδηλώσεις, αν και η πλειοψηφία, το 57%, θεωρεί πως έπραξε σωστά επιστρατεύοντας την Εθνοφρουρά για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Τεράστιο προβάδισμα Μπάιντεν έναντι Τραμπ"

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 4ωρη στάση εργασίας στις 25/6 – Συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι των τραμ

Ακινητοποιημένα αναμένεται να μείνουν τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι συρμοί του τραμ την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 μεταξύ 12:00-16:00, λόγω στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Τις ίδιες ώρες αναμένεται να μην πραγματοποιούνται τα δρομολόγια της γραμμής 3 του Μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας-Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Τα αιτήματα των εργαζομένων σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΣ (μέλος είναι και το Σωματείο Εργαζομένων Τραμ) είναι :

η υπογραφή ΣΣΕ στον ΟΣΕ και στη ΣΤΑΣΥ, ΣΣΕ 2020 για το προσωπικό της πρώην ΕΕΣΣΤΥ που απορροφήθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επαναπρόσληψη των απολυμένων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διασφάλιση των θέσεων εργασίας, προσλήψεις προσωπικού και να μπει τέλος στην απραξία των τελευταίων ετών με προώθηση της ολοκλήρωσης των έργων στον ΟΣΕ και το ΤΡΑΜ και συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής.

«Εμείς ως Σιδηροδρομικοί, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να προβάλλουμε τις θέσεις μας για ένα σύγχρονο – ενιαίο – δημόσιο σιδηρόδρομο προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Ως εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από τις διοικήσεις τα αυτονόητα για την εύρυθμη λειτουργία μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣ.

Επιπλέον, το Σωματείο Εργαζομένων Τραμ σε ανακοίνωσή του αναφέρεται και στον «Μεγάλο Περίπατο» κάνοντας λόγο για «προχειρότητα απέναντι στον φορέα Τραμ από τη δημοτική αρχή των Αθηνών με βιαστικές και πρόχειρες ενέργειες».

Τέλος, δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία σε πολλά ζητήματα στο συγκοινωνιακό έργο στις Δημόσιες Αστικές και Σιδηροδρομικές Συγκοινωνίες και ειδικότερα στο δίκτυο των γραμμών τραμ, όπως: «καθυστέρηση της έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του τραμ στην πόλη του Πειραιά και «ακρωτηριασμός» της γραμμής τραμ έως την στάση Κασομούλη εδώ και 19 μήνες, μη παρέχοντας συγκοινωνιακό έργο ως τον τερματικό σταθμό Συντάγματος».

ΑΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 4ωρη στάση εργασίας στις 25/6 – Συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι των τραμ"

Δ.Παπαγγελόπουλος: Ο Μιωνής έχει κι άλλη κασέτα με μένα, αλλά δεν την βγάζει – Να αυτοεξαιρεθεί ο Θ.Πλεύρης

Απόσπασμα των πρακτικών της εξέτασης του Νίκου Παππά, τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή παραμονές της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου του, επικαλέστηκε πριν από λίγο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, συνάγοντας πως ήταν σε γνώση της ΝΔ η παράνομη ηχογράφηση της ιδιωτικής συνομιλίας του κ. Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέγνωσε στην προανακριτική επιτροπή το εξής απόσπασμα της εξέτασης του κ. Παππά από τον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη.

Θ. Πλεύρης: Κύριε Παππά, θα σας κάνω κάποιες εισαγωγικές ερωτήσεις και μετά θα έρθουμε στην επίμαχη συνάντηση αλλά και σε αυτήν του 2013. Ξεκινώντας, να σας πω ότι εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι διαμεσολαβήσεις, για να κλείνουν υποθέσεις ιδιωτών. Με ενδιαφέρουν οι διαμεσολαβήσεις για να κλείνουν θέματα με την ελληνική δικαιοσύνη, που δεν εξαρτώνται από τη βούληση των μερών. Αυτό διερευνούμε εδώ. Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν είπατε να κλείσει αντιδικία με Φιλιππάκη. Εμένα με ενδιαφέρει εάν υπήρξαν δεσμεύσεις ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις για εγκληματικές οργανώσεις κ.λπ. Αυτό για εμένα είναι η ειδοποιός διαφορά.

Εσείς κύριε Παππά, έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενδεχομένως με ανθρώπους, είχαν δική τους ατζέντα και λειτουργούσαν ένα παραδικαστικό σύστημα για να βγάζουν λεφτά;

Ν. Παππάς: Σε καμία των περιπτώσεων.

Θ. Πλεύρης: Ούτε και εκτός Ελλάδας, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, μιλήσατε με κανέναν;

Ν. Παππάς: Πουθενά.

Θ. Πλεύρης: Έχετε πει σε κανέναν ότι προκειμένου «να σταματούσε η καταδίωξη του Παπασταύρου θα έπρεπε να δώσετε κάτι εναντίον της κυρίας Γκραμπόφσκι»;

Ν. Παππάς: Όχι, όχι.

Μετά την επίκληση των ως άνω ερωτήσεων από την εξέταση του κ. Παππά στην προανακριτική, ο κ. Παπαγγελόπουλος κάλεσε τον εισηγητή της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη, να αυτοεξαιρεθεί.

Πηγή του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει, δε, στον κ. Παπαγγελόπουλο την εξής δήλωσή του, στην προανακριτική: «Πράγματι, έχω δική μου ατζέντα. Να πολεμώ τους κλέφτες, τους ψεύτες, τους διεφθαρμένους».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε να διαβιβαστούν και αυτά τα πρακτικά (σ.σ. της εξέτασης του Νίκου Παππά από την επιτροπή) γιατί αποδεικνύουν ότι ο κ. Πλεύρης γνώριζε τις κασέτες και τα πρακτικά αποδεικνύουν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης.

Πηγή από το Κίνημα Αλλαγής αποδίδει στον κ. Παπαγγελόπουλο την εξής φράση: «Οι πρώτες διαρροές, πάντως, έλεγαν πως ο Μιωνής έχει κασέτα, στην οποία εμένα έχει μαγνητοφωνήσει. Άρα έχει και εμένα μαγνητοφωνήσει. Αλλά αυτή δεν την βγάζει. Διότι εγώ το μόνο που είχα πει ήταν ‘για τα έξοδα’».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ.Παπαγγελόπουλος: Ο Μιωνής έχει κι άλλη κασέτα με μένα, αλλά δεν την βγάζει – Να αυτοεξαιρεθεί ο Θ.Πλεύρης"

Δημοπρατείται άμεσα η επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά 30 χιλιόμετρα

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα του έργου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο κατά 30 χιλιόμετρα, ώστε να «θωρακιστούν» περαιτέρω τα χερσαία σύνορα της χώρας μας μετά τη συντονισμένη τουρκική απόπειρα παραβίασης τους από δεκάδες χιλιάδες μετανάστες τον περασμένο Μάρτιο. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε χθες στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σύμβαση παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την υποβοήθηση του Τμήματος Κτιριολογικής Υποδομής της Δ/νσης Τεχνικής Υποστήριξης/ Α.Ε.Α. στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και Τευχών Δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή νέου, αναβάθμιση – επισκευή υφιστάμενου Τεχνητού Εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της Ελληνοτουρκικής Μεθορίου στην Π.Ε. Έβρου».

Η συνδρομή της τεχνικής εταιρείας αφορά στις ακόλουθες υπηρεσίες: 
α)Υποβοήθηση της ΕΛ.ΑΣ στον καθορισμό των απαιτούμενων μελετών για την υλοποίηση του έργου. 
β)Τυπικές λύσεις επισκευών στον υφιστάμενο φράκτη περιοχής Καστανιάς και διάταξη ανύψωσής του. 
γ)Μελέτη νέου φράκτη σε περιοχές συνολικού μήκους 30km περίπου.
δ)Σύνταξη τεχνικής περιγραφής, προμέτρησης και προϋπολογισμού οικοδομικών επισκευών σε υφιστάμενες στρατιωτικές εγκαταστάσεις παρακολούθησης του τεχνητού εμποδίου.
ε)Τυπικές μελέτες παρατηρητηρίων φυλακίων κτλ. επιτήρησης του τεχνητού εμποδίου.

Η συμβατική διάρκεια για την παροχή των υπηρεσιών ορίζονται οι 30 ημερολογιακές μέρες από την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης, ύψους 169.880ευρώ. 

Προηγουμένως η ΕΛ.ΑΣ είχε υπογράψει σύμβαση με δικηγορική εταιρείαγια την παροχή υπηρεσιών νομικού συμβούλου της Δ/νσης Τεχνικής Υποστήριξης του αρχηγείου στην κατάρτιση των απαιτούμενων Τευχών Δημοπράτησης και την συμβασιοποίηση του έργου επέκτασης του φράχτη. Η νομική υποστήριξη της αρμόδιας διεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ κατά την εκτέλεση της σύμβασης αφορά σε χρονικό διάστημα μέχρι την παραλαβή του έργου (προσωρινή ή οριστική) και πάντως μέχρι την 31.12.2020.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοπρατείται άμεσα η επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά 30 χιλιόμετρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news