Tην παραίτηση του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, την οποία άλλωστε είχε προαναγγείλει έπειτα από την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπέβαλε και επίσημα το βράδυ της Τετάρτης ο Ματέο Ρέντσι.
Νωρίτερα η Deutsche Welle (DW) μετέδιδε πως η ιταλική γερουσία θα έδινε «τεχνική ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Ρέντσι για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017. Η όλη διαδικασία επιταχύνθηκε, διευκρινίζει η ίδια πηγή, ώστε να μπορέσει ο Ματτέο Ρέντσι να παραιτηθεί.
«Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία», έγραψε ο Ρέντσι.
Στη συνέχεια με νέα ανάρτησή του στο Twitter ευχαρίστησε τους πάντες με ένα «Cia a tutti».
Ωστόσο τώρα μετά την παραίτησή του επικρατεί σύγχυση για το ποιος θα κυβερνήσει.
Ο κ. Ρέντσι φέρεται να επιθυμεί πρόωρες εκλογές ή τη συγκρότηση κυβέρνησης με ευρεία πολιτική στήριξη.
Στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης με ευρεία πολιτική στήριξη έχει ακουστεί το όνομα του υπουργού υπουργού Οικονομίας Κάρλο Παντόαν για τη θέση του πρωθυπουργού. Όμως ακούγεται και το όνομα του επικεφαλής της Γερουσίας του Πιέτρο Γκράσσο, τον οποίο το BBC τον χαρακτηρίζει ως «απολιτικό».
Ωστόσο ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αντίθετος σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σημειώνεται ότι εξαρτάται από το πρόεδρο ποια θα είναι η επόμενη κίνηση.
H DW σημειώνει ότι μέσα στις επόμενες ώρες ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα θα πρέπει να αποφασίσει πως εννοεί να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί, σχετικά με το εάν ο εκλογικός νόμος της βουλής είναι συνταγματικός στις 24 Ιανουαρίου. Κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές πριν τον Μάρτιο. Στενοί συνεργάτες του Ιταλού προέδρου έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι δεν μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές πριν να εκφράσουν την βούλησή τους οι ανώτατοι δικαστές και προσαρμοσθεί, κατά συνέπεια, το κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, που επικαλείται η DW, ο Ρέντσι πρόκειται να αναφερθεί σε δυο εναλλακτικές: ή να συσταθεί κυβέρνηση με ευρεία πολιτική στήριξη (άρα και με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) η οποία να διαρκέσει ακόμη και ένα χρόνο ή να γίνουν εκλογές όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θέλει να αποφύγει δηλαδή μια επικίνδυνη φθορά, η οποία ξεκίνησε ήδη με την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος την περασμένη Κυριακή.
«Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διεύθυνση του «Δημοκρατικού Κόμματος», που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στην ιταλική πρωτεύουσα Η κεντροαριστερά είναι βαθιά διχασμένη και η εσωκομματική μειοψηφία των «δημοκρατικών» κέρδισε ουσιαστικά το δημοψήφισμα. Θα καταφέρει άραγε το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, να αποφύγει την ανοικτή σύγκρουση και τυχόν διάσπαση πριν από τις εκλογές;» καταλήγει η DW.
huffingtonpost