facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Επίθεση με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως – Τραυματίστηκε αστυνομικός (εικόνες)

Επίθεση με μολότοφ σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου (10/12) στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως.

Πιο συγκεκριμένα, ομάδα περίπου 15 ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στο ΑΤ Ακροπόλεως, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές σε υπηρεσιακά οχήματα.

Οι φθορές είναι σε δύο υπηρεσιακά οχήματα ενώ έσπασαν με σφυρί το τζάμι και πέταξαν μολότοφ μέσα.

Επίσης, τραυμάτισαν τον σκοπό στο χέρι.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως – Τραυματίστηκε αστυνομικός (εικόνες)"

Καιρός – Κακοκαιρία GAIA: Κυριακή με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Προειδοποίηση για την Αθήνα

Ο καιρός έχει αγριέψει για τα καλά με την κακοκαιρία GAIA να έχει ξεκινήσει να δείχνει τα δόντια της σε πολλές περιοχές της χώρας και την Κυριακή (11.12.2022) αναμένεται τα φαινόμενα να είναι ισχυρά.

Σε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία ο καιρός έχει ξεκινήσει να προκαλεί προβλήματα και την Κυριακή η κακοκαιρία GAIA αναμένεται να επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ θα πνέουν και δυνατοί άνεμοι. Το 112 έχει ηχήσει σε πολλές περιοχές προειδοποιώντας τους κατοίκους.

Τα φαινόμενα θα είναι έντονα με την Αθήνα να είναι μια από τις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο, καθώς λόγω της αστικοποίησης είναι πιο εύκολο να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Μάλιστα η κακοκαιρία κατατάσσεται στην κατηγορία 4 που συνιστά ιδιαίτερη προσοχή.

«Είναι μια αρκετά σοβαρή κακοκαιρία και, κυρίως την Κυριακή, θα επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας με έντονα φαινόμενα, αρχικά στη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια ανατολικότερα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής» αναφέρει, μιλώντας στο newsit.gr ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Επισημαίνει μάλιστα ότι «θέλει πολλή προσοχή γιατί θα έχουμε αρκετά μεγάλα ύψη βροχής» και εστιάζει στην Κυριακή καθώς όπως λέει την GAIA, «την συγκεκριμένη κακοκαιρία την κατηγοριοποιούμε στην κατηγορία 4 που είναι μια πολύ έντονη κακοκαιρία. Ισχυρές βροχές θα έχουμε καταρχάς στη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου, σε όλο το δυτικό τόξο από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο. Στην συνέχεια θα επηρεαστούν και οι ανατολικές περιοχές από το μεσημέρι και μετά και στην Αττική και αργότερα και στο ανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες. Θα επηρεάσει και την Κρήτη αλλά λιγότερο. Γενικά θα επηρεάσει εν πολύ μεγάλο μέρος της χώρας. Θα είναι πιο δύσκολη μέρα από το Σάββατο».

«Γιατί φοβόμαστε στην Αθήνα»

Μάλιστα όσον αφορά στην Αττική ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει ότι «στην πρωτεύουσα φοβόμαστε γιατί δημιουργούνται προβλήματα με μέτρια ύψη βροχής εξαιτίας της μεγάλης αστικοποίησης. Θα δούμε λεπτομέρειες όπως ακριβώς θα κινηθεί η κακοκαιρία, την παρακολουθούμε».

Ως προς τους ανέμους, «θα επικρατήσουν νοτιάδες τοπικά 7 μποφόρ και θα έχουμε ήπιες σχετικά θερμοκρασίες εξαιτίας των ανέμων αυτών. Στις περιοχές που θα βρέχει αρκετά η θερμοκρασία δεν θα ανέβει ιδιαίτερα, γιατί θα έχουμε έντονη νέφωση και βροχόπτωση. Θα έχουμε επίσης και αρκετή έντονη μεταφορά σκόνης, η οποία θα κορυφωθεί την Κυριακή. Θα έχουμε και κεραυνική δραστηριότητα αλλά το βασικό είναι οι βροχές και τα μεγάλα ύψη βροχών που θα έχουμε σε κάποιες περιοχές, όπως τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στην Αττική».

Από την Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες οι άνεμοι, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνο της ιστοσελίδας meteo.gr, θα εξακολουθήσουν να είναι «νοτιάδες και οι θερμοκρασίες να είναι ήπιες -που όμως είναι υψηλές για την εποχή-, ενώ θα έχουμε βροχές εκ νέου στην ερχόμενη εβδομάδα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Κακοκαιρία GAIA: Κυριακή με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Προειδοποίηση για την Αθήνα"

Μηταράκης: Τουρκική προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού

Σε ομιλία του στην Χίο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης με θέμα «Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή – Η Θέση της Ελλάδας», τόνισε τη σημασία της θέσης που έχει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ,σημειώνοντας πως το γεγονός ότι είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λειτουργεί αποτρεπτικά από κάθε επιθετική πολιτική της Τουρκίας. «Η στάση της Τουρκίας, να εμποδίζει την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επηρεάζει σημαντικά τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά πολλές φορές την τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Μηταράκης.

Ταυτόχρονα, ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, στάθηκε και στις τριμερείς συμφωνίες που έχει πετύχει η Ελλάδα, με Ισραήλ και Αίγυπτο, τις οποίες χαρακτήρισε ως απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο: «Οι τριμερείς συμφωνίες δίνουν ισχύ στη χώρα μας και αποτελούν απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η χώρα μας έχει το κύρος να διατηρήσει τη δική της ασφάλεια».

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης, υπογράμμισε τη σημασία που έχει το Μεταναστευτικό στην εθνική ασφάλεια μιας χώρας, φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα διαδραματίστηκαν στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020: «Σημαντικό ρόλο στην εθνική ασφάλεια έχει παίξει το Μεταναστευτικό. Η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό τον Μάρτιο του 2020, έβαλε το Μεταναστευτικό σε νέα βάση.  Στο ΚΥΣΕΑ, τότε, δεν γνωρίζαμε αν ήταν απλά ένα Μεταναστευτικό επεισόδιο ή προσπάθεια θερμού επεισοδίου. Θα ήθελα να σας θυμίσω πως λίγους μήνες πριν την παράνομη ρωσική εισβολή, η Λευκορωσία, χώρα – δορυφόρος του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό προς τις γείτονες χώρες».

Ο κ. Μηταράκης, συνέχισε, αναφέροντας: «Έχει μεγάλη διαφορά, τα μεμονωμένα περιστατικά προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας, η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης, από την μαζική μεταφορά μεταναστών που έχει σαν στόχο την αποσταθεροποίηση μιας χώρας. Ελλάδα σέβεται τη διεθνή νομολογία για την ασφάλεια των συνόρων, γεγονός που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα. Η χώρα μας έχει αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με δυο στόχους. 1ον, την μείωση των ροών και 2ον η έμπρακτη αλληλεγγύη. Το μεταναστευτικό είναι ένα φαινόμενο που θα υπάρχει για πάντα και θα επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες, ωστόσο τα αποτελέσματα του έργου μας, είναι εμφανή».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μηταράκης: Τουρκική προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού"

Αποκάλυψη: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφερόταν για την αγορά του κακόβουλου λογισμικού Pegasus το 2019»

Την αποκάλυψη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την αγορά του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Pegasus κάνει «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τρία στελέχη της ΕΥΠ ήταν σε μυστική αποστολή στο Ισραήλ 6 μήνες πριν τις εκλογές του 2019 ύστερα από ενημέρωση κυβερνητικών στελεχών για δοκιμή και πιθανή απόκτηση του λογισμικού Pegasus. Το δημοσίευμα του Βήματος αναφέρει ότι ήταν η τέταρτη απόπειρα να αγοραστεί την περίοδο 2016-2019 τέτοιου είδους λογισμικό.

Την ίδια ώρα το Documento αναφέρει ότι ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ με κωδικό 5046c για ένα χρόνο, από τον Νοέμβριο του 2020 έως το Νοέμβριο του 2021. Η εφημερίδα κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα στη Βουλή και ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι δεν πιστεύει όσα αναφέρουν τα δημοσιεύματα

«Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και με τιμά με τη φιλία του τόσα χρόνια, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία. Το υπογραμμίζω για μια ακόμα φορά» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι ο πρωθυπουργός ενέχεται σε αυτή την υπόθεση. Ιδιαιτέρως δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρωθυπουργός έκανε όσα τον κατηγορούν τα δημοσιεύματα. Διότι έχω μια μακρά διαδρομή μαζί με τον πρωθυπουργό στην πολιτική. Δεν το πιστεύω σε καμία περίπτωση» υπογράμμισε ο υπουργός.
ADVERTISING

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή σε γερμανική εφημερίδα επαναλαμβάνει πως δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για τις επισυνδέσεις και πως από τεχνικής απόψεως ήταν νόμιμη η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφερόταν για την αγορά του κακόβουλου λογισμικού Pegasus το 2019»"

Αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο

Με απόφαση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή.

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει:

«Yπό το πρίσμα της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, αποφάσισα να αναστείλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις εργασίες που σας έχω αναθέσει υπό την ιδιότητά σας ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο"

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 σε Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία

Συνεχίζεται η αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων από το 112 λόγω της εξέλιξης της κακοκαιρίας GAIA. Ύστερα από τα μηνύματα σε Ήπειρο, Κέρκυρα και Αιτωλοακαρνανία, μήνυμα απεστάλη και στους κατοίκους της Αχαΐας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας περίπου στις 20.45.

Ειδικότερα, με το μήνυμα καλούνται οι κάτοικοι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων, στις απολύτως απαραίτητες και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 σε Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία"

Παξοί: Πέθανε η γυναίκα που έπαθε εγκεφαλικό και δεν μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο λόγω της κακοκαιρίας

Κατέληξε τελικά η  60χρονη γυναίκα η οποία υπέστη αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο το μεσημέρι του Σαββάτου στους Παξούς, καθώς δεν ήταν δυνατή η έγκαιρη μεταφορά της στην ηπειρωτική Ελλάδα με σκάφος του λιμενικού εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Τελικά η γυναίκα μεταφέρθηκε με μικρό ιδιωτικό ταχύπλοο στο λιμάνι της Πλαταριάς, όπου εκεί την περίμενε ασθενοφόρο για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ιωαννίνων όμως πέθανε κατά τη διαδρομή.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος άσκησε σφοδρή κριτική για την αδυναμία που επέδειξαν οι κρατικές αρχές να βρουν τρόπο να μεταφερθεί η άτυχη γυναίκα στο νοσοκομείο. Επισήμανε μάλιστα δεν είναι δικαιολογία οι κακές καιρικές συνθήκες όταν τελικά ένα ιδιωτικό σκάφος 5 μέτρων μήκους μπόρεσε να κάνει τη διαδρομή όμως ήδη η καθυστέρηση ήταν μεγάλη. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παξοί: Πέθανε η γυναίκα που έπαθε εγκεφαλικό και δεν μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο λόγω της κακοκαιρίας"

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα: Mήνυμα του 112 σε κατοίκους της Αμφιλοχίας κι άλλων περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε κατοίκους της Αμφιλοχίας κι άλλων περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας, προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από σήμερα τα μεσάνυχτα στην περιοχή τους.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-άνεμοι) από τα μεσάνυχτα έως μεσημβρινές ώρες της 11/12 σε Αμφιλοχία και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθείτε τις οδηγίες Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα: Mήνυμα του 112 σε κατοίκους της Αμφιλοχίας κι άλλων περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας"

Νέο δημοσίευμα περί παρακολούθησης Χατζηδάκη από την ΕΥΠ – Τι απαντά ο ίδιος και το Μέγαρο Μαξίμου – Βολές ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, και του ίδιου του υπουργού Εργασίας, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί νέο δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” περί παρακολούθησης του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα – όπως αποτυπώνεται στο πρωτοσέλιδο που ανήρτησε στο twitter o εκδότης Κώστας Βαξεβάνης – δημοσιοποιεί κωδικό – αριθμό “στόχος 5046c”, υποστηρίζοντας ότι είναι κωδικός της ΕΥΠ και αντιστοιχεί στον πρώην υπουργό Ενέργειας και Αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη.
Επιπλέον δημοσιοποιεί “έκθεση παρακολούθησης”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, του κ. Χατζηδάκη. Στο κείμενο αυτό υποστηρίζεται ότι καταγράφηκε συνομιλία στις 27-11-2020 με παράγοντα του υπουργού με παράγοντα που ασχολείται με φωτοβολταϊκά, στην οποία ζητείται η συνδρομή του υπουργού για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Οικονόμου: “Να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου”.

Έντονη είναι η αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες με τις οποίες γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο των παρακολουθήσεων και αντιμετωπίζουν συστημικά προβλήματα της ΕΥΠ. Παράλληλα σημειώνει ότι διεξάγεται έρευνα σε βάθος από τη Δικαιοσύνη, από την πρώτη στιγμή που κατήγγειλε παρακολούθηση του από την ΕΥΠ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ αφήνει για πρώτη φορά υπόνοιες ότι μπορεί να υπήρξε… αυτονόμηση κάποιων στην Ε.Υ.Π..

“H Κυβέρνηση, από τον περασμένο Αύγουστο κιόλας, έχει αναλάβει δραστικές πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση τόσο των λογισμικών παρακολούθησης όσο και των συστημικών προβλημάτων στη λειτουργία της ΕΥΠ. 
Η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά τη διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και των όσων σχετικών αναφέρονται σε αυτήν, με την αμέριστη συνδρομή των κρατικών αρχών, ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου
Από τη στιγμή, πάντως, που ο Πρωθυπουργός αντέδρασε, με το γνωστό τρόπο, στην περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι τελούσε σε γνώση του ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί  δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την Πατρίδα” σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου μιλά για “ρυπαρά δίκτυα” που διοχετεύουν σε συγκεκριμένα ΜΜΕ αμφίβολος αξιοπιστίας υλικό, με στόχο να μετατρέψουν τη δημόσια ζωή σε “βούρκο”. 
“Κομβικό σκέλος της υπόθεσης αυτής είναι και η ύπαρξη ρυπαρών δικτύων, τα οποία συνεργάζονται με συγκεκριμένα ΜΜΕ, διοχετεύοντάς τους υλικό που μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αληθείας του. Ο σκοπός αυτών των κυκλωμάτων είναι η μετατροπή της δημόσιας ζωής σε βούρκο και η επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν η πολιτική στην Ελλάδα κινούνταν στο ρυθμό  «κασετών»” τονίζει χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και προσθέτει: “Η αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ και η ψήφιση σύγχρονης νομοθεσίας αποσκοπούν στο να θεραπεύσουν πληγές του παρελθόντος και να ενισχύσουν την Υπηρεσία στην επιτέλεση του κρίσιμου εθνικού της ρόλου. Η Ελληνική Δημοκρατία διαθέτει θεσμούς, νόμους και αρχές που θα φωτίσουν κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πολιτικά στον προηγούμενο αιώνα και δεν θα ανακοπεί η πορεία προόδου και αναβάθμισης της. Το συλλογικό και το πατριωτικό δεν θα υποταχθούν σε καμία επιδίωξη άλλου είδους, από όπου κι αν προέρχεται”

Κωστής Χατζηδάκης: “Δεν πιστεύω ότι εμπλέκεται ο Πρωθυπουργός”

Άμεση η αντίδραση του και υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται στην υπόθεση ο Πρωθυπουργός, και τονίζει την ανάγκη η Δικαιοσύνη να επιταχύνει την έρευνα της.
«Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και με τιμά με τη φιλία του τόσα χρόνια, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία. Το υπογραμμίζω για μια ακόμα φορά!
Άλλωστε και οι τρεις πρωθυπουργοί με τους οποίους έχω συνεργαστεί ήταν πάντοτε ενήμεροι για όλες τις μείζονες αποφάσεις στα Υπουργεία που κατά καιρούς έχω υπηρετήσει. Οι πολιτικές μου επιλογές ήταν σαφείς και γνωστές τόσο στους ίδιους όσο και στους Έλληνες πολίτες. 
Η όλη υπόθεση ωστόσο που απασχολεί τον δημόσιο βίο από τον Αύγουστο  δεν παύει να είναι δυσώδης. Η ακατάσχετη σεναριολογία και ονοματολογία, η απίστευτη πολιτική εμπάθεια και οι απροκάλυπτες σκοπιμότητες επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση” σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει: “Γι’ αυτό και πιστεύω ότι, πέρα από τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα παράνομα λογισμικά και να θέτει σε νέες και χωρίς παθογένειες βάσεις την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση των σχετικών ενεργειών της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίσει το όλο αυτό ζήτημα γρήγορα και σφαιρικά, οδηγώντας στην τιμωρία όλους όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουν παρανομήσει στη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι θέμα Δημοκρατίας!”.

ΣΥΡΙΖΑ: “Περιμένουμε απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό”

Το δημοσίευμα προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για “ψέματα Μητσοτάκη” στη Βουλή και να καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει “γιατί παρακολουθούσε τον Χατζηδάκη η ΕΥΠ”.

“Τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκαλύπτει το Documento εξηγούν για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης το έβαλε στα πόδια για να μην απαντήσει στη Βουλή στο απλό ερώτημα του κ. Τσίπρα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο.
Σήμερα αποδεικνύεται η αξιοπιστία Μητσοτάκη. Δεν έπαιζε απλά θέατρο όταν έκανε και τον θιγμένο λέγοντας πως «είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε», αλλά έλεγε συνειδητά ψέματα στους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς και τους βουλευτές του και στον ελληνικό λαό” σημειώνει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση της και μεταξύ άλλων θέτει τα ερωτήματα:
1. “Ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας για τους οποίους έδωσε εντολή παρακολούθησης του κ. Χατζηδάκη;”
2. “Απειλούσε ο κ. Χατζηδάκης την εθνική ασφάλεια ή μήπως απειλούσε τα ιδιοτελή συμφέροντα του Μαξίμου με τους χειρισμούς του που αφορούσαν σε επιχειρηματικά projects στο χώρο της ενέργειας;”.

“Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μετά τα στοιχεία για παρακολούθηση υπουργού από την ΕΥΠ και τα ψέματα Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί” δήλωσε από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας στο κυβερνητικό εκπρόσωπο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο δημοσίευμα περί παρακολούθησης Χατζηδάκη από την ΕΥΠ – Τι απαντά ο ίδιος και το Μέγαρο Μαξίμου – Βολές ΣΥΡΙΖΑ"

Κακοκαιρία Gaia: Κλειστοί δρόμοι στην Κέρκυρα – Απαγορευτικό απόπλου για Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Επί ποδός βρίσκονται στην Περιφέρεια Ιονίου, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίας ενόψει της κακοκαιρίας “Gaia” και των έντονων καιρικών φαινομένων που θα πλήξουν την περιοχή από το απόγευμα, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί, υπό το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Κωνσταντίνου Ζορμπά, με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώθηκε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τους δήμους, τα Σώματα Ασφαλείας και τους εθελοντές.
Κέρκυρα: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Στην ίδια ανακοίνωση, πέραν των συστάσεων προς τους πολίτες, ενημερώνονται οι κάτοικοι της Κέρκυρας πως ορισμένοι δρόμοι οι οποίοι είχαν υποστεί κατολισθήσεις τις προηγούμενες ημέρες, έκλεισαν για την κυκλοφορία των οχημάτων από το μεσημέρι και μέχρι νεότερης ενημέρωσης. Πρόκειται για τους δρόμους που συνδέουν Μεσογγή με Χλωμό, Μπούκαρη με Πετριτή και Χλωμό με Άγιο Δημήτριο.

Επίσης λόγω των ισχυρών νοτιάδων έκλεισε η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας-Λευκίμμης, ενώ τα δρομολόγια προς Κέρκυρα διεξάγονται μόνο με κλειστού τύπου πλοία. Απαγορευτικό απόπλου έχει εκδοθεί και για την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. 

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Gaia: Κλειστοί δρόμοι στην Κέρκυρα – Απαγορευτικό απόπλου για Κεφαλονιά και Ζάκυνθο"

Καιρός αύριο: Κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες

Άστατος θα είναι ο καιρός και αύριο Κυριακή (11.12.2022) σε όλη τη χώρα με ισχυρές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Ο καιρός θα δώσει βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά έως 9 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες μέχρι αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη δυτική Μακεδονία τις πρωινές ώρες ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τις προμεσημβρινές έως τις βραδινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6, στα ανατολικά 7 με 8 και τις πρωινές ώρες πιθανώς έως 9 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και μέχρι το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο, θα είναι κατά τόπους ισχυρά από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και μέχρι το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου, θα είναι κατά τόπους ισχυρά ενώ από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και μέχρι το μεσημέρι πιθανώς έως 8 μποφόρ. Από το αργά το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 και τοπικά στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές έως τις βραδινές ώρες και στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα έως αργά τη νύχτα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στα βόρεια τις πρωινές ώρες πιθανώς έως 9 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες μέχρι αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα νότια μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες"

Η βελγική αστυνομία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων στην υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ

Αύριο, πριν τη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), αναμένονται οι ανακοινώσεις των δικαστικών αρχών του Βελγίου για την υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ, η οποία «ταλανίζει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την εκ των αντιπροέδρων, Εύα Καϊλή, να βρίσκεται υπό «προσωρινή κράτηση» και να έχει περάσει τη νύχτα σε κελί, όπως έγραψε η L' Echo.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, αλλά θα εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου για την υπόθεση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η βελγική αστυνομία χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις εργαζομένων και ευρωβουλευτών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος από πρόσωπα που προέρχονται από το Κατάρ.

Παρόλο που η έρευνα που προηγήθηκε της αστυνομικής επιχείρησης, ήταν αποτέλεσμα μηνών, οι εξελίξεις σε αυτήν την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι καταιγιστικές. Το πρώτο ζήτημα αφορούσε στο εάν η κ. Καϊλή είχε προσαχθεί ή συλληφθεί από τις βελγικές αρχές, καθώς οι πληροφορίες από βελγικά μέσα ενημέρωσης ήταν αντικρουόμενες.

Όπως έμαθε το protothema.gr από τις Βρυξέλλες, σε αυτό το στάδιο της έρευνας ο όρος «σύλληψη» δεν είναι ο ακριβής, καθώς στο Βέλγιο η διαδικασία αναφέρεται ως «κράτηση μέχρι την ακρόαση του υπόπτου».

Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη η κυρία Καϊλή στερείται της ελευθερίας της μέχρι να καταθέσει ως ύποπτη για τις πράξεις που τις καταλογίζονται ενώ για να συλληφθεί και επισήμως θα πρέπει να εκδοθεί ένταλμα από τον αρμόδιο εισαγγελέα εντός 48 ωρών, αλλιώς θα αφεθεί ελεύθερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επ' αυτοφώρω σύλληψη, σημαίνει ότι η κυρία Καϊλή δεν καλύπτεται από τη βουλευτική της ασυλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσαγωγή της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, η οποία διανυκτέρευσε σε κρατητήριο, έγινε έπειτα από τουλάχιστον 16 στοχευμένες επιχειρήσεις των βελγικών αρχών, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων, η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκε μέχρι χθες η κυρία Καϊλή, ζήτησε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Παράλληλα και όπως μεταδίδει ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ από τις Βρυξέλλες, οι αρχές του Κατάρ ερευνούν τον πρεσβευτή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση , Αμπντολαζίζι μπιν Αχμέντ Αλ Μάλκι, για πιθανή εμπλοκή στο στην υπόθεση χρηματισμού.

Πώς μπορεί να καθαιρεθεί η κυρία Καϊλή

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως θεσμικό όργανο, να μην προβαίνει σε επίσημες δηλώσεις όσο διαρκεί η έρευνα, ωστόσο, σύμφωνα με τον έτερο αντιπρόεδρο Δημήτρη Παπαδημούλη, υπάρχει έντονη κινητικότητα για την καθαίρεση της κ. Καϊλή. Κάτι που ζητούν και οι Πράσινοι, καθώς η συμπρόεδρος της εν λόγω πολιτικής ομάδας Τερέζα Ράιντκε τόνισε ρητά ότι η κυρία Καϊλή θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά της, ενώ έχει ήδη διαγραφεί από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόωρη λήξη καθηκόντων, (την καθαίρεση δηλαδή της κυρίας Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου του Σώματος), η Διάσκεψη των Προέδρων (σ.σ η οποία απαρτίζεται από τον/την πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων) μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Προέδρου, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου επιτροπής, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση αυτή με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που το απαρτίζουν.

Όταν εισηγητής παραβιάζει τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων, η επιτροπή που τον όρισε μπορεί να τερματίσει αυτή την εντολή, με πρωτοβουλία του Προέδρου και ύστερα από πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων. Οι πλειοψηφίες που απαιτούνται στο πρώτο εδάφιο εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η βελγική αστυνομία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων στην υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ"

Επιταγή ακρίβειας: Η επίσημη ημερομηνία πληρωμής σε όλους

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και οι πολίτες, ιδιαίτερα οι οικονομικά ευάλωτοι πρόκειται να πάρουν ανάσα με την πληρωμή της επιταγής ακριβείας που θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου, όπως είπε το Σάββατο (10/12) ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του στο MEGA, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού: «Εκείνο που εμείς λέμε είναι ότι μετά από 12 χρόνια ”ξεπαγώνουν” οι συντάξεις και δίνονται τέσσερα διαφορετικά είδη αυξήσεων. Είναι οι οριζόντιες αυξήσεις, είναι το έκτακτο βοήθημα, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και είναι τέταρτη δόση επανυπολογισμού τον νόμου Βρούτση. Όλα αυτά συνδυαστικά οδηγούν στο να δοθούν σε ένα στους δύο συνταξιούχους μία επιπλέον σύνταξη».

Ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας

Τα ζευγάρια συνταξιούχων θα πάρουν επίδομα εάν και εφόσον και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Τα 250 ευρώ θα καταβληθούν και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Αυτό ισχύει εφόσον πληρούνται τα εξής κριτήρια:

  1. Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
  2. Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
  3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  4. Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
Επιταγή ακρίβειας: Αυτή είναι η «παγίδα»

«Χαμένα» θα βγουν πολλά ζευγάρια, που πέρυσι είχαν λάβει διπλό επίδομα. Και αυτό γιατί το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος δεν είναι διπλάσιο του ατομικό πλαφόν. Συγκεκριμένα, δύο συνταξιούχοι που ζουν κάτω από την ίδια στέγη χωρίς άλλα εισοδήματα πάνω από το όριο των 16.800 ευρώ θα χάσουν το επίδομα.

Με απλά λόγια, για να μη χάσουν το επίδομα, θα πρέπει ο ένας από τους δύο να εισπράττει χαμηλότερη σύνταξη, ή η σύνταξη του καθενός να μην είναι πάνω από 700 ευρώ.

Επίδομα παιδιού: Επιταγή ακρίβειας μέχρι και 420 ευρώ

Μόνο σε μία περίπτωση το έκτακτο επίδομα παιδιού θα φτάσει ακόμα και τα 420 ευρώ:

  1. Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 +1/4 = 2,25. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 13.000 ευρώ/ 2,25 = 5.777 ευρώ. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και λαμβάνει 280 ευρώ το μήνα. Με την νέα οικονομική ενίσχυση θα λάβει 280 +140= 420 ευρώ τον Δεκέμβριο.
Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούνται τα 250 ευρώ

Για τους μακροχρόνια ανέργους, έχει διευκρινιστεί πως οι δικαιούχοι είναι οι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες. Εκτός από το συγκεκριμένο κριτήριο, πρέπει να πληρούν και τα εξής:

  1. Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  2. Να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ
  3. Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ
«Κλειδώνει» και επιταγή ακρίβειας ανά μήνα

Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της όσον αφορά στην επιταγή ακρίβειας ανά μήνα αλλά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, φαίνεται να «κλειδώνει» η εφαρμογή της από τους πρώτους μήνες του νέου έτους και, μάλιστα, από τον Φεβρουάριο και μετά.

Οι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας ανά μήνα – Πόσο θα κρατήσει

Με στόχο την οικονομική ανάσα, όλα δείχνουν πως δικαιούχοι της επιαταγής ακρίβειας ανά μήνα αναμένεται να είναι συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, οικογένειες με παιδιά, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και μακροχρόνια άνεργοι αναμένουν τώρα την πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών, με βάση το πρότυπο της επιταγής ακρίβειας που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, εκκρεμούν οι οριστικές και επίσημες αποφάσεις. Μάλιστα, εξετάζονται κάποια σενάρια για την καταβολή της επιταγής ακρίβειας: Είτε αν θα είναι ανά μήνα της τάξης των 50 ευρώ είτε ανά τρίμηνο/τετράμηνο με το συνολικό πόσο να φτάνει τα 150 ή τα 200 ευρώ. Από την κυβέρνηση δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσο θα κρατήσει το εν λόγω μέτρο.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιταγή ακρίβειας: Η επίσημη ημερομηνία πληρωμής σε όλους "

Καιρός: Η κακοκαιρία GAIA έρχεται από το απόγευμα – Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο, προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα

Σε πλήρη ισχύ και μάλιστα αναθεωρημένο είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ. Το μεσημέρι του Σαββάτου (10.12.2022) ανακοινώθηκε ότι το έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία GAIA αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων!

Η κακοκαιρία GAIA αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τη νύχτα της Κυριακής (11.12.2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη βροχής, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται:

    Το Σάββατο 10-12-2022

α. Από το απόγευμα στην περιοχή Κέρκυρας – Παξών – Λευκάδας, την Ήπειρο και βαθμιαία τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας

β. Από το βράδυ στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά και τις υπόλοιπες περιοχές του Ιονίου

Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.

    Την Κυριακή 11-12-2022

α. Στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας μέχρι τις πρωινές ώρες

β. Στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά μέχρι το απόγευμα

γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες

δ. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες

ε. Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Η κακοκαιρία GAIA έρχεται από το απόγευμα – Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο, προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα"

Σπάτα: Ρομά επιχείρησαν να εισβάλουν στο Αστυνομικό Τμήμα - Έξι συλλήψεις

Συνέχεια δόθηκε χθες στα Σπάτα στο σκηνικό έντασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μετά τον πυροβολισμό κατά του 16χρονου Ρομά από τον 34χρονο Αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη. Ομάδες Ρομά σε πολλές περιοχές της χώρας απειλούν με αντίποινα και να πάρουν το νόμο στα χέρια τους δημιουργώντας ένταση με την Αστυνομία.

Χθες το βράδυ, στις 21:45 δύο αυτοκίνητα με 9 άτομα Ρομά, πήγαν έξω από το τμήμα των Σπάτων. Εκεί ήταν μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ., αλλά και σκοπός του τμήματος με τους Ρομά να τους πετούν μπουκάλια, πέτρες και να τους εξυβρίζουν. Μάλιστα, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν την πρόθεση των Ρομά να εισβάλλουν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Οι αστυνομικοί του τμήμας επενέβησαν και συνέλαβαν αρχικά πέντε άτομα με τους υπόλοιπους να προσπαθούν να διαφύγουν με τα οχήματα.

Ένα από τα αυτοκίνητα καθώς αποχωρούσε έκανε όπισθεν με κινδυνο να τραυματίσει αστυνομικό και στη συνέχεια έφυγε.

Δύο ώρες αργότερα, ένα άτομο επέστρεψε έξω από το αστυνομικό τμήμα συνεχίζοντας την επίθεση προς τους αστυνομικούς... μόνος του και συνελήφθη.

Πλέον τα έξι άτομα κρατούνται και κατηγορούνται από μια σειρά πλημμελημάτων όπως η εξύβριση, η αντίσταση κατά της αρχής, η απειλή, η διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας και άλλων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σπάτα: Ρομά επιχείρησαν να εισβάλουν στο Αστυνομικό Τμήμα - Έξι συλλήψεις"

Πυροβολισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Διπλή εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση

Διπλή εισαγγελική παρέμβαση εκδηλώθηκε με αφορμή τις εξελίξεις για την υπόθεση του πυροβολισμού του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μετά από εισαγγελική εντολή διεξάγονται δύο προκαταρκτικές έρευνες, αφενός για δηλώσεις που είδαν τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας από μέλη της κοινότητας Ρομά, με τις οποίες απειλούν ή καλούν σε αντίποινα και πράξεις αντεκδίκησης και αφετέρου για διαρροή υλικού, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία τής υπόθεσης.

Η πρώτη έρευνα διεξάγεται από την Κρατική Ασφάλεια, με διερευνώμενα αδικήματα αυτά της απειλής και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλήματος, ενώ η δεύτερη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας για την πράξη της παραβίασης δικαστικού απορρήτου. Υπενθυμίζεται, ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό μετά τη διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή ως προς την προφυλάκισή του ή μη, εκκρεμότητα που θα κληθεί να την άρει εντός 5ημέρου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα ο 16χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροβολισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Διπλή εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση"

Οικονόμου για υπόθεση Καϊλή: Πολιτικό θράσος Ανδρουλάκη για μείζον ηθικό και νομικό σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, που χαρακτήρισε την Εύα Καϊλή «Δούρειο Ίππο της Νέας Δημοκρατίας» εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου.

Κάνοντας λόγο για «πολιτικό θράσος» ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ότι «επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνουν -με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά- τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη ΝΔ!»

Αιχμές άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και για τον αποκλεισμό της κυρίας Καϊλή από το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για το 2024. «Το σίγουρο είναι ότι δεν το είπε τον Σεπτέμβριο, αλλά μόλις σήμερα, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και την έρευνα για ένα μείζον σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τους Ευρωσοσιαλιστές: την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκει ο ίδιος και το κόμμα του».

«Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πράγματι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Όσα λέει είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής», τόνισε, κάνοντας λόγο για υποκρισία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επί πολλά χρόνια στενή πολιτική σύνδεση της κυρίας Καϊλή με τον κ. Ανδρουλάκη, που είναι συνεργάτες από το 2014 και «στενοί πολιτικοί φίλοι».

«Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδίκησε την ηγεσία κόντρα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά του συνιστούμε ψυχραιμία.

Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα. Ούτε η διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά ο κ. Οικονόμου δήλωσε:

Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνουν -με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά- τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη ΝΔ!

Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Ανδρουλάκης είχε αποφασίσει από τον Σεπτέμβριο - όπως δηλώνει τώρα - να μην εντάξει την κ. Καϊλή στο ευρωψηφοδέλτιο των εκλογών του 2024, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν το είπε τον Σεπτέμβριο, αλλά μόλις σήμερα, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και την έρευνα για ένα μείζον σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τους Ευρωσοσιαλιστές: την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκει ο ίδιος και το κόμμα του.

Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πράγματι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Όσα λέει είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής. Όταν μάλιστα οι αποκαλύψεις αυτές φέρνουν στην μνήμη όλων μας τις πλέον κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στη φυλακή κορυφαία στελέχη του. Δεν έχουμε υποστεί λοβοτομή σε αυτόν τον τόπο. Αρκετά πια με την υποκρισία.

Η υπόθεση της κας Καϊλή είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και την τελική της κατάληξη δεν την γνωρίζουμε. Εκείνο όμως που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε επί πολλά χρόνια στενά συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεργάζονται από το 2014, οπότε εξελέγησαν κι οι δυο τους ευρωβουλευτές. Υπήρξαν στενοί πολιτικοί φίλοι. Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδίκησε την ηγεσία κόντρα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά του συνιστούμε ψυχραιμία.

Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα. Ούτε η διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικονόμου για υπόθεση Καϊλή: Πολιτικό θράσος Ανδρουλάκη για μείζον ηθικό και νομικό σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ"

Ερχεται αποζημίωση για μακρόχρονες διακοπές ρεύματος

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε, μέχρι την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την ρύθμιση για να αποζημιώνονται οι καταναλωτές από τον ΔΕΔΔΗΕ, σε περίπτωση καθυστέρησης στην αποκατάσταση της τροφοδότησής τους πέραν προκαθορισμένου χρόνου, μετά από διακοπή λόγω βλάβης δικτύου ή προγραμματισμένων εργασιών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή, με το πρόγραμμα «Εγγυημένες Υπηρεσίες» του Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ το οποίο έχει εγκρίνει η ΡΑΕ, προβλέπεται η καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος σε καταναλωτές μέσης τάσης του ΕΔΔΗΕ, στην περίπτωση καθυστέρησης στην αποκατάσταση της τροφοδότησής τους πέραν προκαθορισμένου χρόνου, μετά από διακοπή λόγω βλάβης δικτύου ή προγραμματισμένων εργασιών, υπό συνθήκες κανονικής λειτουργίας του δικτύου.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης αυτού του προγράμματος, μία διαδικασία που ολοκληρώθηκε το 2020, η ΡΑΕ είχε προτείνει μεταξύ άλλων την επέκταση της συγκεκριμένης Εγγυημένης Υπηρεσίας, και για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης του ΕΔΔΗΕ που υφίστανται διακοπή τροφοδότησης μεγάλης διάρκειας. Σε σχέση με την πρόταση αυτή, ο Διαχειριστής του ΕΔΔΗΕ επικαλέστηκε δυσχέρειες υλοποίησης και αναφέρθηκε επίσης σε πιθανά σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Η ΡΑΕ στάθμισε τα ανωτέρω, καθώς και ότι το πρόγραμμα Εγγυημένες Υπηρεσίες αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο για τη ρύθμιση της ποιότητας υπηρεσιών και πρόκειται να αντικατασταθεί από τον μηχανισμό ατομικών εγγυήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας, και δεν προέβη σε επέκταση της συγκεκριμένης εγγυημένης υπηρεσίας.

Ωστόσο, λαμβανομένων υπόψη και των εκτεταμένων και μεγάλης διάρκειας διακοπών τροφοδότησης καταναλωτών που παρατηρήθηκαν σε περιοχές οι οποίες επηρεάστηκαν από κακοκαιρίες τα προηγούμενα έτη, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη συμπλήρωσης του υφιστάμενου πλαισίου ώστε, αφενός να παρέχεται οικονομική ανακούφιση σε όλους τους πολίτες που αποστερούνται της αδιάλειπτου τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια, με αναλογικά και αντικειμενικά κριτήρια, αφετέρου να παρέχονται επαρκή και αποτελεσματικά κίνητρα στον Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του, ακόμη και σε περιπτώσεις εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις αρμοδιότητές της για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου για την ποιότητα υπηρεσιών διανομής, δηλώνει ότι επιθυμεί να θεσπίσει άμεσα ολοκληρωμένη ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος από τον Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ, σε χρήστες του ΕΔΔΗΕ οι οποίοι υφίστανται διακοπές ηλεκτροδότησης μεγάλης διάρκειας. Για το σκοπό αυτό, η ΡΑΕ συνεργάστηκε με εξωτερικό σύμβουλο για το σχεδιασμό της ρύθμισης, την επεξεργασία των λεπτομερειών και την παραμετροποίησή της. Παράλληλα, ο Διαχειριστής του ΕΔΔΗΕ, έχοντας ενημερωθεί από τη ΡΑΕ σχετικά με τα ανωτέρω, προχώρησε ανεξάρτητα σε ανάπτυξη δικής του σχετικής πρότασης.

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης της άποψής της, η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση και τις δύο προτάσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην διαβούλευση μέσω του συνδέσμου: https://www.rae.gr/diavoulefseis/55575/

Επιπλέον μέχρι και την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 η ΡΑΕ έθεσε σε δεύτερη δημόσια διαβούλευση την τροποποίηση του κανονισμού για τη μεθοδολογία του απαιτούμενου εσόδου και των τιμολογίων των δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) (https://www.rae.gr/diavoulefseis/55582/)

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται αποζημίωση για μακρόχρονες διακοπές ρεύματος"

Ν. Ανδρουλάκης: Δούρειος ίππος της ΝΔ η Εύα Καϊλή

«Το σύστημα εξουσίας της ΝΔ χρησιμοποιούσε ως “δούρειο ίππο” την κ. Καϊλή. Είχε τις ίδιες αγωνίες με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ για τις υποκλοπές και την επιτροπή Pega». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, σε πρωινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις σχετικά με την ευρωβουλευτή.

Επιχειρηματολόγησε δε, λέγοντας: «Από τις 26 Ιουλίου και μετά υπήρξε μια εξέλιξη που με οδήγησε να πάρω μια απόφαση και να την συζητήσω στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών.

Από την πρώτη ώρα που πήγα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την καταγγελία μου μετά τον εντοπισμό του Predator, η κ. Καϊλή έκανε δήλωση πως αυτό είναι κάτι σύνηθες, ότι αυτό συμβαίνει συχνά
και σε πολλούς, και στην ίδια και σε άλλους ευρωοβουλευτές ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ακόμη, ενημερώθηκα ότι στην Επιτροπή Pega της Ευρωβουλής που ασχολείται με τις υποκλοπές
προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα και ότι επεδίωκε να μην συζητηθεί το θέμα αυτό στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής».

Ο Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι εκτός από το θέμα των υποκλοπών, «την ενημερώσαμε να δηλώσει αποχή στις εκλογές για τον Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψήφισε τον υποψήφιο του ΕΛΚ».
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της στην υπόθεση διαφθοράς τόνισε: «Δεν είμαι δικαστής. Από την προηγούμενη εβδομάδα με ξένισε η αναφορά στο Κατάρ και πήρα δημοσίως αποστάσεις από τις θέσεις της. Επί της ουσίας δεν ξέρω που θα πάει αυτή η υπόθεση. Χθες βράδυ πήρα την απόφαση αυτή για να προστατεύσω την παράταξη.

Η διαγραφή έγινε για πολιτικούς λόγους. Το ποτήρι δεν είναι μισογεμάτο, έχει ξεχειλίσει. Ήδη από τον Σεπτέμβριο είχα ενημερώσει το προεδρείο των Ευρωσοσιαλιστών πως δεν θα ήταν στα ψηφοδέλτια ξανά η κ. Καϊλή».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Ανδρουλάκης: Δούρειος ίππος της ΝΔ η Εύα Καϊλή"

Naval Group: Η γαλλική πρόταση για τις 4 κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού -Οι τρεις θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα

Την πρότασή της για το πρόγραμμα κορβετών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική Naval Group.

Η πρόταση αυτή αφορά σε τέσσερις κορβέτες Gowind, με τις τρεις να ναυπηγούνται στην Ελλάδα και την πρώτη να παραδίδεται σε τρία χρόνια.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται ελληνική συμμετοχή στο 30% της αξίας της σύμβασης και προστιθέμενη αξία με πρόβλεψη για εκατοντάδες θέσεις εργασίας μακροχρόνια.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Naval Group, η κατασκευή της πρώτης κορβέτας Gowind στη Γαλλία «θα διασφαλίσει την επιχειρησιακή ένταξή της από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, μόνο τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης».

«Οι επόμενες μονάδες», προστίθεται στην ανακοίνωση, «θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, με την πρώτη κορβέτα που θα κατασκευασθεί τοπικά στην Ελλάδα να παραδίδεται μόνο έναν χρόνο μετά την πρώτη μονάδα και στη συνέχεια με ρυθμό μία Gowind κάθε 12 μήνες».

Αναφορικά με την εκπαίδευση των Ελλήνων εταίρων, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «κατά την παραγωγή του πρώτου πλοίου θα εξασφαλιστεί η μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή των κορβετών στην Ελλάδα».

«Αυτό θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη ναυτική και αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η κορβέτα Gowind που θα βάλει στο δυναμικό του το Πολεμικό Ναυτικό

Πρόκειται για μονάδα επιφανείας εξοπλισμένη με διαλειτουργικά συστήματα μάχης. Ενσωματώνει τελευταίας γενιάς αισθητήρες και όπλα ικανά να αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους συμβατικών και ασύμμετρων απειλών σε ανοιχτές και κλειστές θάλασσες.

Ανάμεσα στα άλλα, διαθέτει αισθητήρες σόναρ, συστήματα EW, σύστημα ελέγχου πυρός και όπλα όπως πυραύλους επιφανείας, τορπίλες, σύστημα RAM.

Στην επιφάνεια, η Gowind χρησιμοποιεί -μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης Setis®- ένα ραντάρ παρακολούθησης 3D S-band έναντι μικρών στόχων καθώς και όλων των τύπων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με παθητικούς αισθητήρες που παρέχουν άμεσες προειδοποιήσεις και αντίμετρα. Είναι εξοπλισμένη με κάθετα εκτοξευόμενο σύστημα πυραύλων RF και IR για αεράμυνα σε μεσαία έως πολύ μικρή εμβέλεια.

Κάτω από την επιφάνεια, η Gowind διαθέτει ανθυποβρυχιακή ικανότητα με σόναρ, ικανή να καλύψει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

 

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Naval Group: Η γαλλική πρόταση για τις 4 κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού -Οι τρεις θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα"

Βελγική εφημερίδα L’ Echo: Συνελήφθη η Εύα Καϊλή - Ο πατέρας της κουβαλούσε βαλίτσα με μετρητά

«Πραγματική βόμβα στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» χαρακτηρίζει η βελγική εφημερίδα L’ Echo τις συλλήψεις πέντε ατόμων στο πλαίσιο ερευνών που διεξάγονται για χρηματισμό από το Κατάρ. «Τσάντες με μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, με φωτογραφία της Εύας Καϊλή και αναφέρει ότι έχουν γίνει πέντε συλλήψεις στις Βρυξέλλες και άλλες δύο στην Ιταλία. Η έρευνα, αναφέρουν πηγές, βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται η έκδοση και νέων ενταλμάτων σύλληψης. 

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ευρωβουλευτής και εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ πέρασε το βράδυ της στο κρατητήριο. Πάντως, οι ανταποκριτές της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι έχει τεθεί υπό κράτηση, ενώ σημειώνουν ότι σε αρκετά άτομα, μεταξύ αυτών και η ίδια, πιθανόν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.  

Υπό ανάκριση, αναφέρει η L' Echo, βρέθηκε και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο οποίος φέρεται ότι είχε «στην κατοχή του μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά και βρισκόταν σε κίνηση, έχοντας ειδοποιηθεί από συνεργούς του, όπως πιστεύουν οι ερευνητές».

lecho1

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Εύα Καϊλή, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν σακούλες με χρήματα, διανυκτέρευσε σε κελί.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθοράς, υπό την ηγεσία του βελγικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, της ομοσπονδιακής εισαγγελίας και του ανακριτή Μισέλ Κλεζ.

Οι έρευνες στο σπίτι της Εύας Καϊλή επέτρεψαν, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, να εντοπιστούν κι άλλοι σάκοι γεμάτοι χαρτονομίσματα. Το συνολικό ποσό δεν έχει καθοριστεί.

Η έρευνα εστιάζει στις ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται το Μουντιάλ, που θεωρείται ότι επηρέασε οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

lecho2

Υπό ανάκριση η Καϊλή μετά τη σύλληψη του συντρόφου της

Στη διαδικασία της ανάκρισης υποβάλλεται από χθες η Εύα Καϊλή, παρά την προστασία που της παρέχει η βουλευτική ασυλία, η Ευρωβουλευτής βρίσκεται από χθες ενώπιος ενωπίω με τους αστυνομικούς, ενώ χθες το πρωί συνελήφθη ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Τα γραφεία αμφότερων έχουν σφραγιστεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ οι έρευνες εξελίσσονται δυναμικά, καθώς για την ίδια υπόθεση εξετάζονται ακόμη οι Βέλγοι ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρενά.

Δεδομένων των εξελίξεων, ακαριαία υπήρξε χθες η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, το οποίο με μια λακωνική ανακοίνωση έθεσε την Εύα Καϊλή εκτός κόμματος μετά από 18 χρόνια ενεργούς πολιτικής της δράσης. Στη σχετική ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται πως «μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη». Αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι διεγράφη και από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), με την απόφαση να έχει άμεση ισχύ.

«Τρομοκρατημένοι» οι Ευρωσοσιαλιστές

Η υπόθεση φαίνεται πως πλήττει σε πολιτικό επίπεδο την Ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το κόμμα να επανέρχεται πολλές φορές χθες σχολιάζοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις, τις οποίες πυροδότησε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας, Le Soir.

Το δημοσίευμα της Le Soir:

«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

Σε αυτό αναφέρεται πως της προσαγωγής της κ. Καϊλή προηγήθηκε έρευνα στο σπίτι της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ - κάτι το οποίο δεν ευσταθεί, από την στιγμή που η ασυλία της είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, αργά χθες το βράδυ, η βελγική αστυνομία φέρεται να βρήκε 100.000 ευρώ σε σπίτι που ανήκει στον Φραντσέσκο Τζόρτζι. Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι, όπου κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.

lesoir

Η ανακοίνωση των Ευρωσοσιαλιστών:

Αντιδρώντας σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με βελγική έρευνα για καταγγελίες διαφθοράς, που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Le Soir και Knack, η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει:

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από τους ισχυρισμούς για διαφθορά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο Όμιλος S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Σε αυτό το πνεύμα, εμείς δεν θα σχολιάσει δημόσια τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες.

Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητάμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ επιχειρούσε να πετύχει την κατάργηση της βίζας και επισκέψεις των πολιτών του στην Ευρώπη υπό το καθεστώς Σένγκεν, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση αρκετών χωρών, όπως της Γαλλίας.

Παρά τους δραματικούς τόνους της ανακοίνωσης, οι Ευρωσοσιαλιστές επανήλθαν, μέσω Twitter, ξανά στο θέμα αργά χθες, δηλώνοντας πως «Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις», για να ανακοινώσουν δύο ώρες μετά τη διαγραφή της Εύας Καϊλή.

«Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες», τονίζεται στο tweet της διαγραφής της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή. Εν τω μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε χθες το βράδυ ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη, ωστόσο η είδηση της σύλληψής της δεν επιβεβαιώνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ευρωβουλευτής (σ.σ. έχουν ασυλία) είναι να πιαστεί επ’ αυτοφώρω.



Η σχέση Καϊλή – Κατάρ

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέβη τον περασμένο μήνα στο Κατάρ, όπου είχε συνάντηση με κρατικούς αξιωματούχους, με ζητούμενο να ανοίξει διπλωματικός κοινοβουλευτικός διάλογος της Ντόχα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας προ ημερών από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα, είχε χαρακτηρίσει το Κατάρ ως «πρωτοπόρο» στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Οι συλλήψεις

Συνολικά, τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή, ως ύποπτα για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία. Η χώρα δεν κατονομάστηκε από την Εισαγγελία.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την εφημερίδα Le Soir, ωστόσο, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

Εξάλλου, για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Ασυλία και εξαιρέσεις

Στην περίπτωση της Εύας Καϊλή, η Ευρωβουλευτής καλύπτεται από βουλευτική ασυλία, η οποία δεν αποτελεί προσωπικό προνόμιο ενός ευρωβουλευτή, αλλά εγγύηση ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να ασκούν ελεύθερα την εντολή τους χωρίς να εκτίθενται σε αυθαίρετες πολιτικές διώξεις. Αποτελεί έτσι εγγύηση για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του Κοινοβουλίου στο σύνολό του.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν υπόκεινται σε έρευνα, κράτηση ή δίωξη εξαιτίας γνώμης που εξέφρασαν ή ψήφου που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η ασυλία ενός ευρωβουλευτή περιλαμβάνει δύο πτυχές:

· εντός της επικρατείας του κράτους του και είναι παρόμοια με τις ασυλίες που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας του· και

· εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών και παρέχει εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και κάθε δικαστική δίωξη.

Η ασυλία δεν ισχύει όταν ένας βουλευτής βρεθεί επ’ αυτοφώρω.

Σε περίπτωση, όμως, που οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή (ή στην περίπτωση που ένας ευρωβουλευτής ή πρώην ευρωβουλευτής ζητήσει την υπεράσπιση της ασυλίας του), ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοινώνει στην ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση κρίνει απαραίτητη. Ο ενδιαφερόμενος βουλευτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του και μπορεί να προσκομίσει έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα.

Κεκλεισμένων των θυρών, η επιτροπή εγκρίνει έκθεση που συνιστά στο Κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση, δηλαδή να άρει ή να διατηρήσει την ασυλία του ενδιαφερόμενου ευρωβουλευτή. Κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας μετά την απόφαση της επιτροπής, το Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοινώνει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή και στις αρμόδιες αρχές του σχετικού κράτους μέλους.

Τέλος, οι Ευρωβουλευτές, σε κάθε περίπτωση, διατηρούν την έδρα τους ακόμη και αν αρθεί η βουλευτική ασυλία τους, καθώς η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις εθνικές δικαστικές αρχές να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, δηλ. τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βελγική εφημερίδα L’ Echo: Συνελήφθη η Εύα Καϊλή - Ο πατέρας της κουβαλούσε βαλίτσα με μετρητά"

Δ. Μάντζος για Καϊλή: Την καλούμε να παραδώσει την έδρα στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος κάλεσε την Εύα Καϊλή να παραδώσει την έδρα της στην παράταξη σημειώνοντας ότι το κόμμα δεν έχει «καμία ανοχή απέναντι στη διαφθορά και στην αδιαφάνεια, είμαστε άτεγκτοι σε κάθε υπόθεση».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με την Εύα Καϊλή, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Δ. Μάντζος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρωβουλευτής «έχει εδώ και μήνες λάβει πολύ συγκεκριμένες και αγεφύρωτες αποστάσεις και διαφοροποιήσεις από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τις θέσεις και τις αξίες που αυτό εκφράζει», παραθέτοντας τρία δεδομένα:

«Πρώτον, εντός 24ώρου από τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο τέλος Ιουλίου για απόπειρα εγκατάστασης του Predator, η κ. Καϊλή βγαίνει και λέει, πριν καν το πει η ΝΔ, ότι οι υποκλοπές συνηθίζονται και συμβαίνουν παντού, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα.

Δεύτερον, στο τέλος Αυγούστου, η κ. Καϊλή, σε αγαστή αρμονία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου, εμποδίζει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της Εξεταστική Επιτροπή PEGA, να εξετάσουν το ζήτημα.

Και, τρίτον, στο τέλος Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψάλλει παιάνες για το Κατάρ, όταν όλη η Ευρώπη και όλη η υφήλιος μιλά για μία αδιαφανή ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, το κυριότερο, για μία συστηματική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα αυτή».

Στάθηκε, παράλληλα, στην άμεση απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις αναφορές της κ. Καϊλή για το Κατάρ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πιο ηχηρή απάντηση ενός πολιτικού κόμματος, από το να βγαίνει ο πρόεδρός σε ζωντανή μετάδοση από τηλεοπτικό δίκτυο και να δηλώνει ότι η Ευρωβουλευτής εκφράζει προσωπικές απόψεις οι οποίες απάδουν των αρχών και των αξιών του Κινήματος».

«Αυτοί οι τρεις λόγοι είναι αρκετοί ώστε ο Νίκος Ανδρουλάκης να έχει αποφασίσει να μην συμπεριληφθεί η κ. Καϊλή σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής», επεσήμανε ο κ. Μάντζος.

Έκανε σαφές, ωστόσο, ότι «από χθες το επίπεδο αλλάζει, καθώς έχουμε ένα μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό θέμα. Ένα ζήτημα αδιαφάνειας, φερόμενης διαφθοράς, ένα ζήτημα πολιτικής ηθικής, στο οποίο δεν χωρά καμία ανοχή».

Χαρακτήρισε αυτονόητη και αυτόματη τη διαγραφή της κ. Καϊλή με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας ότι «την καλούμε πλέον να παραδώσει την έδρα στην παράταξη με την οποία εξελέγη. Και αυτό θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό μήνυμα για το τι εννοούμε στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όταν μιλάμε για αξιακή ανανέωση. Καμία ανοχή στη διαφθορά και στην αδιαφάνεια. Όλα και για όλους στο φως. Θα είμαστε άτεγκτοι και ανεπιφύλακτοι σε κάθε ανάλογη υπόθεση».

Ο Δημήτρης Μάντζος εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση σε όσους συσχετίζουν την υπόθεση της Εύας Καϊλή με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με αφορμή «ένα γαϊτανάκι που βλέπουμε από χθες στα social media», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τα trolls κάνουν τη δουλειά τους και παίρνουν και κάποια αμοιβή για αυτό, αλλά οι υγιείς χρήστες των social media πρέπει να ξέρουν τα εξής:

Πρώτον, δεν υπάρχει Predator στην περίπτωση της κ. Καϊλή. Ελέγχθηκε όπως όλοι οι Ευρωβουλευτές και τα γραφεία τους μετά την επίθεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και δεν βρέθηκε τίποτα..

Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχει παρακολούθηση της κ. Καϊλή.

Και, τρίτον, δεν πρόκειται για υπόθεση εθνικής ασφάλειας. Οι Βέλγοι ερευνούν ένα κοινό ποινικό αδίκημα, μία υπόθεση κοινής εγκληματικότητας. Οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη δεν αφορούσαν σε ποινικά αδικήματα, αλλά σε υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας».

«Ένας λόγος, λοιπόν, παραπάνω για τον κ. Πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο της ΕΥΠ και να ζητήσει από τους διοικητές της να έρθουν τώρα στη Βουλή και να πουν στους πολίτες το λόγο παρακολούθησής του Νίκου Ανδρουλάκη», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και κατέληξε:

«Αυτό σημαίνει μάχη στο προσκήνιο και αυτό κάνουμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο κόμμα στη συνείδησή του λαού μας με αρχές, αξίες και προτάσεις. Και αυτό θα φανεί στην κάλπη. Εμείς εμπιστευόμαστε τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Είναι άλλοι εκείνοι που και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα παίζουν με τους θεσμούς»

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Μάντζος για Καϊλή: Την καλούμε να παραδώσει την έδρα στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ"

Ο Θεοδωρικάκος απαντά για τα επεισόδια σε καταυλισμούς Ρομά: Να σεβαστούν όλοι τις αποφάσεις της δικαιοσύνης

Μήνυμα να σεβαστούν όλοι χωρίς εξαίρεση τις αποφάσεις της δικαιοσύνης έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή τα επεισόδια που δημιουργούνται σε καταυλισμούς Ρομά τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά είπε ότι ο τραυματισμός του 16χρονου Ρομά από το όπλο του 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΪΑΣ ήταν ένα «θλιβερό και βαρύτατο περιστατικό», με το οποίος ασχολείται η Δικαιοσύνη και τα πειθαρχικά όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Το λέω κατηγορηματικά: οφείλουμε οι πάντες να σεβαστούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αυτό αφορά όλους, ο νόμος ισχύει για όλους χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Δεν γίνονται αποδεκτές οποιεσδήποτε πράξεις αντεκδίκησης» είπε και πρόσθεσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. κάνει επιχειρήσεις τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να βρεθούν παραβατικά άτομα σε καταυλισμούς.

«Να σεβαστούν όλοι τις αποφάσεις της δικαιοσύνης» τόνισε με έμφαση.

Για το θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν γιατί δεν έχουν τίποτα θετικό να πουν για τα πραγματικά προβλήματα, για τις παγκόσμιες δοκιμασίες, που αντιμετωπίζουμε.

Εξάλλου, πρόσθεσε, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει παραδεχτεί ότι ως κυβέρνηση έκανε παρακολουθήσεις, ο κ. Τσίπρας παρακολουθούσε τον υπουργό του, τον κ. Πιτσιόρλα, να μας πει για ποιον λόγο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε ότι η διαφορά είναι ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπαν ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Πήγαμε και κάναμε μια θετική υπέρβαση, απαγορεύσμαε την κατοχή και την χρήση του παρόνομου λογισμιμκού» συμπλήρωσε.

«Γιατί δεν το υποστηρίζουν αυτό όλοι; Καθαρές κουβέντες» είπε ακόμη και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις γιατί «έβγαλαν από ποινικό κώδικα ότι είναι παράνομη η παρακολούθηση. Οφείλουν και απάντηση για αυτό». 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Θεοδωρικάκος απαντά για τα επεισόδια σε καταυλισμούς Ρομά: Να σεβαστούν όλοι τις αποφάσεις της δικαιοσύνης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news