facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκατοντάδες πτώματα Ρώσων στρατιωτών φυλάσσονται σε τρένα-ψυγεία

Οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές φόρτωσαν σήμερα σε βαγόνια-ψυγεία τα πτώματα Ρώσων στρατιωτών που περισυνέλεξαν μετά τις μάχες στο Κίεβο και την περιοχή του Τσερνίχιφ.

Ο Βολοντίμιρ Λιαμζίν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας, είπε ότι η χώρα του ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμη να επιστρέψει τους νεκρούς στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο η Ουκρανία ακολουθεί πιστά, αφού τελειώσει η φάση της ενεργούς σύγκρουσης, οι πλευρές πρέπει να επιστρέψουν τα πτώματα των στρατιωτών της άλλης χώρας. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να επιστρέψει τις σορούς στον επιτιθέμενο», τόνισε.

Ο Λιαμζίν είπε ότι υπάρχουν πολλά τρένα-ψυγεία, σταθμευμένα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπου φυλάσσονται πτώματα Ρώσων στρατιωτών. Πολλές εκατοντάδες βρίσκονται σε μια εγκατάσταση στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με ένα βίντεο που τράβηξε το πρακτορείο Reuters.

«Σε αυτό το τρένο-ψυγείο φυλάσσονται πολλές εκατοντάδες πτώματα Ρώσων κατακτητών. Τα περισσότερα μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου, κάποια από το Τσερνίχιφ και από κάποιες άλλες περιοχές επίσης», είπε ο Λιαμζίν, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκατοντάδες πτώματα Ρώσων στρατιωτών φυλάσσονται σε τρένα-ψυγεία"

Ουκρανός στρατηγός: Σε εξέλιξη πραξικόπημα στη Ρωσία – Σοβαρά άρρωστος με καρκίνο ο Πούτιν

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, υποστράτηγου Κιρίλο Μπουντάνοφ στο Sky News.

Σε συνέντευξή του τόνισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι βαριά άρρωστος με καρκίνο, ενώ εκτίμησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα στη Ρωσία για την απομάκρυνσή του.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία πηγαίνει τόσο καλά, που θα φτάσει σε σημείο καμπής μέχρι τα μέσα Αυγούστου και θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, με την Ουκρανία νικήτρια.

Ο στρατηγός Μπουντάνοφ προέβλεψε σωστά την ημερομηνία της ρωσικής εισβολής και τώρα λέει ότι είναι σίγουρος για την περίοδο του τέλους της. «Το οριακό σημείο θα είναι το δεύτερο μέρος του Αυγούστου. Οι περισσότερες από τις ενεργές πολεμικές ενέργειες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Ως αποτέλεσμα, θα ανανεώσουμε την ουκρανική ισχύ σε όλα τα εδάφη που έχουμε χάσει, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς και της Κριμαίας» δήλωσε.

Η τακτική της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει παρά τη μετατόπισή της προς τα ανατολικά, λέει, και τονίζει ότι η Ρωσία υφίσταται τεράστιες απώλειες. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και τεθωρακισμένα και μπορώ να πω ότι όταν συνέβησαν τα χτυπήματα του πυροβολικού πολλά από τα πληρώματα εγκατέλειψαν τον εξοπλισμό τους», είπε ο στρατηγός Μπουντάνοφ.

Ο στρατηγός Μπουντάνοφ είπε επίσης στο Sky News ότι η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει στην απομάκρυνση του Πούτιν και στη διάλυση της χώρας. “Θα οδηγήσει τελικά στην αλλαγή της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση” πρόσθεσε απαντώντας θετικά σε ερώτηση για το εάν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σε εξέλιξη πραξικόπημα. Υποστήριξε ότι ο Πούτιν είναι σε “πολύ κακή ψυχολογική και σωματική κατάσταση και είναι πολύ άρρωστος.

 news.sky.com/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανός στρατηγός: Σε εξέλιξη πραξικόπημα στη Ρωσία – Σοβαρά άρρωστος με καρκίνο ο Πούτιν"

Αιγάλεω: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με άνδρα που απειλεί να πέσει από καμπαναριό

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές του ειδικού διαπραγματευτή της Ελληνικής Αστυνομίας με άνδρα ο οποίος απειλεί να βάλει τέλος στη ζωή του πέφτοντας στο κενό από καμπαναριό εκκλησίας στο Αιγάλεω.

Ο ελληνικής καταγωγής άνδρας, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, σκαρφάλωσε στο κσμπαναριό της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται επί της οδού Ορυζομύλων 30, όπου και παραμένει, μέχρι αυτή την ώρα, απειλώντας να αυτοκτονήσει, πέφτοντας στο κενό.

Στο σημείο βρίσκονται στελέχη της πυροσβεστικής και αστυνομικοί. Μάλιστα, η αστυνομία, απέκλεισε την περιοχή.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του Newsbeast:

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιγάλεω: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με άνδρα που απειλεί να πέσει από καμπαναριό"

Νέα απλοποιημένη μορφή για τους λογαριασμούς ρεύματος από 1/6: Επιλογή σταθερών τιμολογίων – Κατανοητές χρεώσεις

Νέου τύπου συμβόλαια και τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος καθιερώνονται από τον Ιούνιο. Στόχος, όχι μόνο να καταλαβαίνουν οι πολίτες πώς χρεώνονται χωρίς να πρέπει να λύσουν δύσκολους μαθηματικούς τύπους, αλλά κυρίως να μπορούν να δουν τι τους συμφέρει: να έχουν σταθερή χρέωση με ακριβότερη την τιμή της κιλοβατώρας αλλά χωρίς τις εκπλήξεις της ρήτρας αναπροσαρμογής, να έχουν κυμαινόμενα με πλαφόν στο ύψος που μπορεί να φτάσει η τιμή της κιλοβατώρας, ή κυμαινόμενα χωρίς όρια.

Στο πεδίο «ρήτρα αναπροσαρμογής» θα αναγράφεται το κόστος προμήθειας του ρεύματος στην χονδρική αγορά. Από την 1η Ιουλίου, που θα μπει ένα είδος πλαφόν στην χονδρική, το κόστος που θα περνάει στους καταναλωτές θα πέσει αλλά θα εξακολουθεί να είναι κυμαινόμενο.

Σε κάθε λογαριασμό θα υπάρχει ένας κωδικός QR που αν σκαναριστεί, ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει αυτόματα την τιμή που θα είχε, είτε με άλλου τύπου συμβόλαιο, είτε με άλλη εταιρεία.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ οι προμηθευτές ενέργειας θα πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους και την επιλογή σταθερών τιμολογίων. Τα σταθερά συμβόλαια δεν μπορούν να μετατραπούν μονομερώς από τις εταιρείες, παρά μόνο μετά από γνωστοποίηση 60 ημέρες πριν. Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, οι προμηθευτές που έσπασαν τα συμβόλαια χωρίς να τηρήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα στους καταναλωτές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απλοποιημένη μορφή για τους λογαριασμούς ρεύματος από 1/6: Επιλογή σταθερών τιμολογίων – Κατανοητές χρεώσεις"

Η Φινλανδία... σηκώνει το γάντι: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους πίεση, ακόμα και στρατιωτική» απαντά στη Ρωσία

Έτοιμη να απαντήσει, εάν χρειαστεί, σε κάθε είδους ρωσική πίεση ή σε αντίποινα για την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δηλώνει η φινλανδική κυβέρνηση, «σηκώνοντας το γάντι» που πέταξε η Ρωσία.

Ήδη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι προχωρά σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελσίνκι από αύριο, Σάββατο. Απαντώντας στις απειλές, το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας ανέφερε, σε δήλωση προς το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, ότι η Φινλανδία «είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της».

«Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του το φινλανδικό ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, το Ελσίνκι φαίνεται να προετοιμάζεται ακόμη και για επίθεση με πυρηνικά από το Κρεμλίνο! Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, έχουν ετοιμαστεί 500 υπόγεια οχυρά με ειδική κατασκευή, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στα οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο έως και 900.000 άνθρωποι -300.000 περισσότεροι, δηλαδή, από τον πληθυσμό του Ελσίνκι.

Με τη ρωσική κυβέρνηση να «διατυμπανίζει» ότι ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει «απειλή για τα εδάφη της» και θα φέρει τη Φινλανδία απέναντι από τη Ρωσία, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, σχεδιάζει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να ανταλλάξουν απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο Νιινίστο, σε συνέντευξή του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, τονίζοντας μάλιστα ότι σκοπεύει να πει στον Πούτιν πως η κατάσταση στην περιφέρεια έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες.

Για το ενταξιακό ζήτημα Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνομίλησαν νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νιινίστο, «μοιραστήκαμε τη βαθιά μας ανησυχία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανέλυσα τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία εκτιμά βαθιά την απαραίτητη υποστήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ».

Αύριο, Σάββατο, μάλιστα, Σουηδία και Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία στο Βερολίνο, μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία» συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη... Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με την στήριξη του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν "ξενώνες" για τρομοκρατικές οργανώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Φινλανδία... σηκώνει το γάντι: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους πίεση, ακόμα και στρατιωτική» απαντά στη Ρωσία"

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει... SMS και σε μέλη της ΝΔ και βουλευτές του ΚΚΕ για να ψηφίσουν τον Τσίπρα την Κυριακή!

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αποκαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει SMS και σε κομματικά μέλη της να ψηφίσουν την Κυριακή για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε με σκωπτικό τρόπο το γεγονός, κάνοντας δηκτικά μνεία και στην απόφαση να ψηφίσουν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (τον μοναδικό υποψήφιο Αλέξη Τσίπρα) και 15χρονοι.

«Δεν ξέρουμε αν εξαιρούνται οι τουρίστες. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Και λιγότερο άγχος. Την Κυριακή θα νικήσει τον αντίπαλό του και θα εκλεγεί», καταλήγει καυστικά η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

«Επειδή προφανώς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετά, ο κ. Τσίπρας στέλνει μαζικά μηνύματα και στα μέλη της ΝΔ να πάνε να τον ψηφίσουν την Κυριακή. Καλεί επίσης τα 15χρονα και όποιον βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια. Δεν ξέρουμε αν εξαιρούνται οι τουρίστες. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Και λιγότερο άγχος. Την Κυριακή θα νικήσει τον αντίπαλό του και θα εκλεγεί».
ΚΚΕ: Στέλνουν sms από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε βουλευτές μας

Λίγο αργότερα, και το ΚΚΕ ανέφεραν ότι δέχονται μηνύματα από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές του κόμματος.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, τα μηνύματα αυτά παραπέμπουν σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση «για το πού και πώς ψηφίζουν».
Μηνύματα σε μέλη, στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ να ψηφίσουν Τσίπρα

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του 902.gr, το πόρταλ του ΚΚΕ, το οποίο αναφέρει: Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε, ούτε μας απασχολεί για το πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τις εσωκομματικές του εκλογές. Άλλωστε είναι διαδικασίες που τις δανείστηκε από τους «μετρ» του είδους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, ο εκφυλιστικός έως γελοίος χαρακτήρας αυτών των διαδικασιών φτάνει μέχρι του σημείου να στέλνονται επανειλημμένα και ενοχλητικά μηνύματα σε κινητά μελών και στελεχών του ΚΚΕ, ακόμη και σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές, για να ψηφίσουν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας μάλιστα σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση «για το πού και πώς ψηφίζουν».

Να το χαίρονται αυτό το «απαύγασμα της δημοκρατίας» και τις δήθεν «σύγχρονες διαδικασίες» που καμία σχέση δεν έχουν με την ουσιαστική και πραγματική συμμετοχή του λαού στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει... SMS και σε μέλη της ΝΔ και βουλευτές του ΚΚΕ για να ψηφίσουν τον Τσίπρα την Κυριακή!"

Κίνδυνος για black out στη Ρόδο – Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου, για πιθανό black out στο νησί της Ρόδου, κρούει το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΗ «ΖΕΥΣ».

Αναφέρει ότι οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των τελευταίων ετών δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την επάρκεια και την ασφάλεια του δικτύου, σημειώνοντας ότι τόσο ο νέος ΘΗΣ στη Νότια Ρόδο, όσο και ο ΑΗΣ στη Σορωνή παρουσιάζουν προβλήματα, που δεν δικαιολογούν κανένα εφησυχασμό.

«Η κατάσταση του ΑΗΣ που σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος της παραχθείσας ισχύος είναι κατά γενική ομολογία απελπιστική. Η παλαιότητα των μονάδων και η ελλιπέστατη συντήρηση και εγκατάλειψη τους, έχουν καταστήσει την λειτουργική ικανότητα τους επισφαλή και παράλληλα επικίνδυνη για την ασφάλεια του προσωπικού» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Καταγγέλλει παράλληλα αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ανάθεση των προγραμματισμένων συντηρήσεων και πλημμελή εκτέλεση των συντηρήσεων, ενώ χαρακτηρίζει ως “ανέκδοτο” το γεγονός πως ένα ολόκληρο νησί, ενεργειακά αυτόνομο, δεν διαθέτει ηλεκτροσυγκολλητή.

«Οι ευθύνες αργά ή γρήγορα θα αποδοθούν σε πολλαπλούς αποδέκτες» καταλήγει το Σωματείο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνδυνος για black out στη Ρόδο – Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ"

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα μετά από καταγγελία για εισβολή ατόμων στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ

Προκαταρκτική έρευνα προκάλεσε καταγγελία της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, ότι το πρωί της περασμένης Τετάρτης άγνωστοι μπήκαν σε αίθουσες του Νέου Κτιρίου της Σχολής και διέκοψαν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει έρευνα από την αστυνομία για την ταυτοποίηση των δραστών και διερευνώμενο αδίκημα αυτό της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας.

Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα μετά από καταγγελία για εισβολή ατόμων στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ"

H Κροατία το 20ό μέλος της ευρωζώνης – Θα έχει ευρώ την Πρωτοχρονιά του 2023

Η Κροατία σκοπεύει να γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης σε μισό περίπου χρόνο, αφού το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κοινού νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου 2023, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.

Ο νόμος με τον οποίο το ευρώ θα αντικαταστήσει το κροατικό κούνα πέρασε με ευρεία πλειοψηφία στο 151μελές κοινοβούλιο, με 117 ψήφους υπέρ, 13 κατά και μία αποχή.

Οι τροπολογίες που είχαν υποβάλει τα δεξιά κόμματα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για την υιοθέτηση του ευρώ επειδή θα αυξήσει τη φτώχεια και τον πληθωρισμό, απορρίφθηκαν.

Με βάση τον νέο νόμο, οι τιμές θα εμφανίζονται και στα δύο νομίσματα από τον Σεπτέμβριο. Το ευρώ και το κούνα θα χρησιμοποιούνται παράλληλα από τον επόμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με την εισαγωγή του ευρώ θα μειωθούν τα επιτόκια, θα βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις. Η βασική πρόκληση για την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα είναι να συγκρατηθούν ο πληθωρισμός και οι δημοσιονομικές δαπάνες ώστε να πληροί η χώρα τα μακροοικονομικά κριτήρια της ευρωζώνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "H Κροατία το 20ό μέλος της ευρωζώνης – Θα έχει ευρώ την Πρωτοχρονιά του 2023"

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για Φινλανδία και Σουηδία συγκάλεσε ο Πούτιν

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει «της απειλής» από την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συγκάλεσε εκτάκτως την Παρασκευή ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος συζήτησε με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την κατάσταση στην Ουκρανία, τις πιθανές απειλές από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και άλλα θέματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου Αντόν Βάινο, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκολτσέφ, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν και ο Ειδικός Προεδρικός Αντιπρόσωπος για την προστασία του περιβάλλοντος, την οικολογία και τις μεταφορές, Σεργκέι Ιβανόφ.

Πεσκόφ: «Η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε σίγουρα απειλή για τη Ρωσία»

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης «χωρίς καθυστέρηση» στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας».

«Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση», κατέληξε.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση σήμερα της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Προχωρεί ταχέως η ενταξιακή διαδικασία Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αναμένεται να καταθέσουν μέχρι τις 17 Μαΐου η Φινλανδία και η Σουηδία, οπότε η ενταξιακή διαδικασία των δύο σκανδιναβικών χωρών στο Σύμφωνο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα πραγματοποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι δύο χώρες αναμένεται να καταθέσουν επίσημα το αίτημα ένταξης τους στο ΝΑΤΟ ως την ερχόμενη Τρίτη, συνεπώς αν επαληθευθεί στην πράξη η πρόθεσή τους, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Άρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για Φινλανδία και Σουηδία συγκάλεσε ο Πούτιν "

Ρωσία: Άρχισαν τα αντίποινα στη Φινλανδία - «Κόβει» από αύριο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας

Σε μια πρώτη κίνηση, που θεωρείται «απάντηση» στις προθέσεις του Ελσίνκι να αιτηθεί επισήμως την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, προχωρά το Κρεμλίνο, «κόβοντας» την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία θα αναστείλει τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία αύριο, Σάββατο, όπως δήλωσε ο προμηθευτής σήμερα, Παρασκευή.

Αναλυτικότερα, η ρωσική εταιρεία κοινής ωφελείας Inter RAO θα σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από το Σάββατο στις 01:00 τοπική ώρα, καθώς δεν έχει πληρωθεί, όπως ανακοίνωσε η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης των δικτύων. Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία θα ανασταλούν «προς το παρόν», λόγω δυσκολιών στη λήψη πληρωμών, ανακοίνωσε ο διαχειριστής, Fingrid, επικαλούμενος τη ρωσική Inter RAO.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία» ανέφερε ακόμη η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Φινλανδίας. «Οι ποσότητες ρεύματος που εισάγονταν από τη Ρωσία μπορούν να αντικατασταθούν με την εισαγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σουηδία και εν μέρει από την εγχώρια παραγωγή» συμπλήρωσε.

Η Fingrid ανέφερε ακόμα στην ανακοίνωσή της ότι η Nord Pool, το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας, δεν είχε πραγματοποιήσει πληρωμές στην Inter RAO από τις 6 Μαΐου.

«Η Nord Pool είναι αρμόδια για τις πληρωμές. Η Fingrid δεν συμμετέχει σε αυτό το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχουμε απλώς τη σύνδεση για τη μεταφορά από τη Ρωσία στη Φινλανδία» δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Ρέιμα Πάιβινεν, ανώτερο στέλεχος της Fingrid.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Άρχισαν τα αντίποινα στη Φινλανδία - «Κόβει» από αύριο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας"

Καιρός αύριο: Βροχή σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα ξεσπάσουν καταιγίδες

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (14.05.2022) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στους 30 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, καθώς και την Ήπειρο προβλέπεται άστατος καιρός με νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες και τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, ενώ βελτίωση αναμένεται από το βράδυ.

Στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αυξηθούν και στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη δυτική και την κεντρική Στερεά, καθώς και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Κρήτης θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 26 με 28 και κατά τόπους στη Θράκη, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 29 βαθμούς, ενώ στις νησιωτικές περιοχές θα φτάσει τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν μικρής διάρκειας βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νοτίων διευθύνσεων έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στην αρχή της ημέρας και εκ νέου το απόγευμα οπότε θα εκδηλωθούν και τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά. Βελτίωση αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στα νότια και τις μεσημβρινές ώρες στα κεντρικά ορεινά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχή σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα ξεσπάσουν καταιγίδες"

Σουηδία και Φινλανδία θα συζητήσουν με την Τουρκία μετά τις αντιρρήσεις Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία αύριο Σάββατο στο Βερολίνο μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», συμπλήρωσε.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα», τόνισε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας. Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη... Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η σημερινή δήλωση Ερντογάν φαίνεται να αποτέλεσε έκπληξη για το Ελσίνκι, αφού ο Χααβίστο επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο Νιινίστο έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας». Η ένταξη ενός νέου μέλους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία. Έτσι, η Τουρκία μπορεί να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εκβιασμοί Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για Φινλανδία και Σουηδία

Υπενθυμίζεται πως μετά τις ευθείες απειλές της Ρωσίας πως μία ενδεχόμενη ένταξή τους στη βορειοατλαντική συμμαχία θα μετέτρεπε τις παραπάνω χώρες σε «εχθρούς» της Μόσχας, σειρά είχε σήμερα και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν να εκφράσει άποψη που έρχεται πιο κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν παρά στο ΝΑΤΟ του οποίου μέλος είναι η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σε μία προσπάθεια να εκβιάσει το ΝΑΤΟ αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για ενδεχόμενη επίσημη «αντίρρηση» της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδία και της Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος «θυμήθηκε» να ρίξει τα βέλη του και στην Ελλάδα τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν βλέπει θετικά μία κίνηση αυτή. Ο Ερντογάν αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ για τις δύο σκανδιναβικές χώρες τις χαρακτήρισε  «ξενώνες τρομοκρατών», και συνέχισε λέγοντας πως η βορειοατλαντική συμμαχία έκανε... λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν 'ξενώνες' για τρομοκρατικές οργανώσεις».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία και Φινλανδία θα συζητήσουν με την Τουρκία μετά τις αντιρρήσεις Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ"

Μύκονος: Κακές κριτικές για το μαγαζί που χρέωσε 600 ευρώ για καβουροπόδαρα

Τελειωμό δεν έχουν οι κακές κριτικές για το μαγαζί της Μυκόνου που χρέωσε 600 ευρώ σε Αμερικανίδα τουρίστρια. Η πελάτισσα είχε παραγγείλει μία μερίδα καβουροπόδαρα και δύο κοκτέιλ.

Η ίδια η Αμερικανίδα τουρίστρια ισχυρίζεται ότι οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου εστιατορίου της Μυκόνου, της χρέωσαν 520 ευρώ γι’ αυτά που είχε καταναλώσει και με φιλοδώρημα 78 ευρώ, που ελήφθη χωρίς την έγκρισή της!

Οι κριτικές που έχουν αναρτηθεί σε γνωστή πλατφόρμα αξιολόγησης είναι συνολικά 1.326, ενώ την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει 14 αξιολογήσεις που όλες τους κάνουν λόγο για μία «επιχείρηση-απάτη».

Ένας Αμερικανός τουρίστας, σε αναρτημένη κριτική του στην ίδια πλατφόρμα, αναφέρει ότι αρχικά τους προσέφεραν δωρεάν κρεβάτια αρκεί να έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό ο καθένας και όταν ζήτησε τον λογαριασμό, τού είπαν ότι έπρεπε να μπει μέσα στο μαγαζί για να πληρώσει. Σύμφωνα με τον τουρίστα, ο λογαριασμός ήταν σχεδόν 500 ευρώ και είχαν συμπεριλάβει και φαγητά που οι ίδιοι δεν είχαν παραγγείλει. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα όταν προσπάθησε να επιστρέψει στην ξαπλώστρα για να δει το μενού και τις τιμές, καθώς σύμφωνα με την ανάρτησή του, το προσωπικό τον εμπόδισε και τον πήγε ξανά μέσα στο μαγαζί, πιάνοντάς του τα χέρια, με τον τουρίστα να χαρακτηρίζει το περιστατικό ως σαφή τακτική εκφοβισμού.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Αμερικανό επισκέπτη, ένας από το προσωπικό είπε στη σύντροφό του να πάνε στο πίσω μέρος για να το «τακτοποιήσουν», και τότε τρομοκρατήθηκαν. Τελικά αναγκάστηκαν να πληρώσουν με την πιστωτική τους κάρτα αλλά η μέρα τους, όπως γράφει στην κριτική, καταστράφηκε εντελώς.

Μύκονος: Οι καταγγελίες πέφτουν «βροχή» 

«Είναι κλέφτες» λέει σε άλλη κριτική ένας Γάλλος τουρίστας, ο οποίος αναρτώντας και την φωτογραφία με τον υπέρογκο λογαριασμό, ενημερώνει τους μελλοντικούς επισκέπτες της Μυκόνου ότι στο συγκεκριμένο μαγαζί, παρά το γεγονός ότι τους είπαν ότι οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν, τελικά κάθισαν σε πουφ και για δύο κοκτέιλ πλήρωσαν 116 ευρώ!

Μία Αμερικανίδα από το Σιάτλ αναφέρει στην ίδια γνωστή πλατφόρμα αξιολόγησης ότι είχε πάει και εκείνη στο συγκεκριμένο εστιατόριο μαζί με 5 φίλες της. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι μπόρεσαν να δουν πάρα πολύ γρήγορα το μενού, καθώς σύμφωνα με την τουρίστρια το προσωπικό έσπευσε να πάρει τον κατάλογο από τα χέρια τους. Όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού η απόδειξη έγραφε 1.500 ευρώ!

Τότε σύμφωνα με την Αμερικανίδα, το προσωπικό τούς είπε ότι αυτά ήταν η ελάχιστη παραγγελία και ότι θα έπρεπε να το γνωρίζουν. Επιπλέον η τουρίστρια αναφέρει στην κριτική της ότι οι άνθρωποι του μαγαζιού τις φοβέρισαν να πληρώσουν και τις περικύκλωσαν… Μάλιστα όπως περιγράφει, αργότερα έμαθαν ότι είναι γνωστοί γι’ αυτά που κάνουν στο μαγαζί με τους πελάτες και η οποιαδήποτε κλήση προς την αστυνομία θα ήταν δώρο-άδωρο.

«60 ευρώ για 1 ποτό» αναφέρει σε άλλη κριτική στη συγκεκριμένη πλατφόρμα αξιολογήσεων ένας τουρίστας, ο οποίος όταν αρνήθηκε να πληρώσει το ποσό, τότε σύμφωνα με την ανάρτησή του, τον απείλησαν ότι θα καλέσουν την αστυνομία, η οποία όμως δεν κατέφθασε ποτέ στο εστιατόριο.

Σε άλλη ανάρτηση, ένας τουρίστας γράφει τα εξής: «Απλώς μην πάτε εκεί, είναι κλέφτες, δεν βλέπετε τις τιμές μέχρι να έρθει η ώρα να πληρώσετε. Αν αμφισβητήσετε το ποσό και πείτε κάτι, τότε αρχίζουν οι απειλές, και αν καλέσετε την αστυνομία απλά δεν έρχονται».

Μύκονος: Καταγγέλλουν εξωφρενικές τιμές 

Άλλοι τουρίστες στο νησί της Μυκόνου πλήρωσαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο 600 ευρώ για ένα λαβράκι, ψητό χταπόδι και μία μπύρα. Όπως αναφέρει στη διαδικτυακή πλατφόρμα, το μενού δεν εξηγήθηκε σωστά και ο σερβιτόρος τούς πίεσε να παραγγείλουν αστακό, γαρίδες και ψάρια που ήταν όλα εκτός καταλόγου.

Μετά από τη θύελλα αντιδράσεων στην ιντερνετική πλατφόρμα, ενημερώθηκαν αρκετοί προηγούμενοι πελάτες του μαγαζιού και πλέον αναρτούν τη δική τους εμπειρία. Αν και δεν είχε εκφράσει κάποιο παράπονο στη διαδικτυακή ομάδα όταν επισκέφθηκε το εστιατόριο, ένας τουρίστας πλήρωσε 1.400 δολάρια, του φάνηκε καλό το φαγητό αλλά τώρα συνειδητοποίησε το γιατί δεν τους είχαν δώσει μενού οι άνθρωποι του εστιατορίου.

Πέρσι μάλιστα ένας άλλος τουρίστας κατηγορεί το εν λόγω εστιατόριο ότι του πίστωσε και δεύτερη χρέωση 1413,24 δολάρια, πράγμα που συνειδητοποίησε ότι επέστρεψε με τους συνταξιδιώτες του στη χώρα τους. Όπως αναφέρει, τούς τηλεφώνησε, ακουγόταν δυνατά η μουσική και ο άντρας προσποιείτο ότι δεν μπορεί να τον ακούσει και να τον καταλάβει. Μάλιστα ο υπάλληλος τού απάντησε ότι δεν χρεώνουν υπερβολικά και ότι μπορεί να το κυνηγήσει στις αρχές και αμέσως του έκλεισε το τηλέφωνο.

Τα αρνητικά σχόλια πλημμύριζαν και πέρσι τη διαδικτυακή πλατφόρμα αξιολογήσεων για το συγκεκριμένο εστιατόριο, ωστόσο παρά τις κριτικές που έκαναν λόγο για απάτη το μαγαζί πέρσι απαντούσε με ευγενικό τρόπο.

Μύκονος: Τι έλεγαν οι υπεύθυνοι του μαγαζιού

Στην προηγούμενη ανάρτηση οι υπεύθυνοι του εστιατορίου κάνουν λόγο για αναληθή και κακόβουλο ισχυρισμό. «Είναι εξωφρενικό να κάνετε έναν τόσο παράλογο ισχυρισμό. Σας παρακαλούμε να εμπλέξετε την αστυνομία και να κάνετε ό,τι χρειάζεται, γιατί και εμείς θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό. Εφόσον ισχυρίζεστε επίσης ότι υπάρχουν και άλλα άτομα με σχετικές εμπειρίες, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι πρόκειται για έναν κακόβουλο ισχυρισμό που είναι εντελώς αναληθής».

Τέλος, ένας τουρίστας κατηγορεί την επιχείρηση για μηδενική ποιότητα, χαρακτηρίζοντάς την ως μια τοπική απάτη για τους τουρίστες. «Δεν θα καταλάβετε πώς ο λογαριασμός θα γίνει 300 ευρώ χωρίς κρασιά και με 2 πιάτα, αναφέρει στην πλατφόρμα κριτικών, με τους υπεύθυνους του μαγαζιού να απαντούν ότι δεν είναι δύσκολο να χρεωθούν οι πελάτες με αυτό το ποσό, ενώ εμφανίζονται έκπληκτοι για το αρνητικό σχόλιο για την ποιότητα!

Μάλιστα όπως αναφέρει η ίδια η επιχείρηση στο σχόλιο κάτω από την αναρτημένη αρνητική κριτική αναφέρει «εστιάζουμε στην ποιότητα και έχουμε εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσουμε ένα μενού και λίστα που περιλαμβάνει προϊόντα με την υψηλότερη φήμη στην παγκόσμια (και όχι μόνο τοπική) αγορά, επομένως δεν μπορώ να δεχτώ αυτήν την κριτική χωρίς να ζητήσω διευκρινίσεις».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Κακές κριτικές για το μαγαζί που χρέωσε 600 ευρώ για καβουροπόδαρα"

Άρτα: Μήνυση μητέρας σε διευθύντρια ειδικού σχολείου που δάγκωσε τον γιό της – “Ήμουν σε άμυνα” υποστηρίζει η ίδια (video)

Μήνυση εναντίον της διευθύντριας του Ειδικού Σχολείου Άρτας που δάγκωσε 11χρονο μαθητή υπέβαλε η μητέρα του.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε η πειθαρχική διαδικασία, με την διευθύντρια να αναφέρει ότι προέβη σ’ αυτή την πράξη επειδή δεν μπορούσε να σταματήσει την επίθεση του παιδιού εναντίον συμμαθήτριάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί, που πάσχει από αυτισμό, παρουσίασε βίαιη συμπεριφορά και είχε επιτεθεί σε συμμαθήτριά του, κρατώντας την από τα μαλλιά.

Η μητέρα του παιδιού προσέλαβε δικηγόρο ζητώντας την ποινική δίωξη της διευθύντριας του Ειδικού Δημοτικού για την πράξη της αυτή, ενώ παράλληλα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την παραπέμπει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Όπως διατείνεται η διευθύντρια ο 11χρονος μαθητής που πάσχει από αυτισμό, επί σχεδόν 50 λεπτά ήταν επιθετικός, ότι την έπιασε από τα μαλλιά και επειδή δεν μπορούσε αλλιώς να τον ηρεμήσει, τον δάγκωσε στο πόδι προκειμένου να αποφύγει την επίθεση.

Να σημειωθεί ότι η μητέρα βλέποντας το παιδί της όταν πήγε στο σπίτι με εκδορές και δαγκωματιά, ζήτησε εξηγήσεις από την διευθύντρια, η οποία αντέτεινε πως επειδή δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά αντιμετώπισε την επιθετικότητα με αυτό τον τρόπο. «Λειτούργησα αντανακλαστικά», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια. Από την πλευρά της η μητέρα δεν δικαιολόγησε την πράξη της.

Η μητέρα από την πλευρά της, εκφράζει την απορία αλλά και την έντονη δυσαρέσκειά της για το πώς είναι δυνατόν μια δασκάλα να αμύνεται με τέτοιο βάναυσο τρόπο εναντίον ενός παιδιού 11 χρονών που πάσχει από αυτισμό.  Το παιδί, είπε, πηγαίνει στο ειδικό σχολείο “οπότε οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής υποτίθεται ότι είναι άνθρωποι και πως έχουν σπουδάσει για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών”.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρτα: Μήνυση μητέρας σε διευθύντρια ειδικού σχολείου που δάγκωσε τον γιό της – “Ήμουν σε άμυνα” υποστηρίζει η ίδια (video)"

Για παιδομάζωμα κατηγορεί την Ρωσία η Ουκρανία – Πήρε με την βία 210.000 παιδιά!

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει μεταφέρει με τη βία στο έδαφός τουλάχιστον 210.000 παιδιά αφότου ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να τα κάνει Ρώσους πολίτες.

Η Συνήγορος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λιουντμίλα Ντενίσοβα δήλωσε πως τα παιδιά περιλαμβάνονται στους 1,2 εκατ. Ουκρανούς που το Κίεβο λέει ότι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους.

Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τον αριθμό που έδωσε η Ντενίσοβα ή τους ισχυρισμούς της, για τους οποίους δεν έδωσε στοιχεία που να τους υποστηρίζουν.

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις της Ντενίσοβα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά απελάσεις μεγάλου αριθμού παιδιών και άλλων Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία.

Η Μόσχα αρνείται ότι θέτει σκόπιμα στο στόχαστρο αμάχους αφότου ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και λέει ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία.

“Όταν βγάζουν τα παιδιά μας από τη χώρα, καταστρέφουν την εθνική ταυτότητα, στερούν τη χώρα μας από τη μέλλον”, δήλωσε η Ντενίσοβα στην εθνική τηλεόραση.

“Διδάσκουν τα παιδιά μας εκεί, στα ρωσικά, την ιστορία που ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν λέει σε όλους”.

Η Ρωσία αναφέρθηκε σε “πρόσφυγες” που έρχονται στη Ρωσία για να γλιτώσουν από τις μάχες, ιδιαίτερα από τη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, η οποία έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας και βομβαρδισμών.

Οι Συνθήκες της Γενεύης του 1949, που ορίζουν τα διεθνή νομικά πρότυπα για ανθρωπιστική μεταχείριση στις συγκρούσεις, απαγορεύουν τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων στη διάρκεια μιας σύγκρουσης στην επικράτεια της κατοχικής δύναμης, κατατάσσοντας τες στα εγκλήματα πολέμου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Για παιδομάζωμα κατηγορεί την Ρωσία η Ουκρανία – Πήρε με την βία 210.000 παιδιά!"

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα και 15χρονοι επιτρέπεται να ψηφίσουν για την επανεκλογή Τσίπρα

Μία πρωτότυπη απόφαση πήραν στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής, κατά τη διάρκεια των οποίων θα επανεκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας στην προεδρία ενώ θα αναδειχθεί και η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα στην εκλογική διαδικασία θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και άνω.

Στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται πως «δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Μπορείτε να εγγραφείτε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου, στα εκλογικά τμήματα.

  1. Όσοι εγγραφείτε την ημέρα της ψηφοφορίας ή είστε ήδη μέλη αλλά έχετε εγγραφεί μετά τις 21/3/2022, μπορείτε να ψηφίσετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  2. Όσοι είστε ήδη μέλη και έχετε εγγραφεί ως τις 21/3/2022 και βρεθείτε εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκετε, μπορείτε να ψηφίσετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ αλλά ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ».

συριζα 

 Το δικαίωμα ψήφου σε ανήλικους σχολίασαν πολλοί χρήστες των social media. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών υποστηρίζουν ότι το ηλικιακό όριο για την ψήφο σε εκλογική διαδικασία άλλαξε ξαφνικά μέσα σε μία νύχτα, ενώ κάποιοι άλλοι σχολίασαν με χιούμορ αυτή την απόφαση. Σημειώνεται πως στο Twitter έχει δημιουργηθεί και το χάσταγκ #παιδομάζωμα

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα και 15χρονοι επιτρέπεται να ψηφίσουν για την επανεκλογή Τσίπρα"

Θεσσαλονίκη - Εισαγγελέας: Πρόταση απαλλαγής του 27χρονου για βιασμό της 24χρονης Γεωργίας

Την απαλλαγή του 27χρονου κατηγορούμενου στην υπόθεση βιασμού που κατήγγειλε η 24χρονη Γεωργία Μπίκα, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, εισηγείται προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα.

Αποτιμώντας το σύνολο των στοιχείων του δικαστικού φακέλου, η εισαγγελική λειτουργός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καταγγελία της 24χρονης υπήρξε ψευδής και κατά συνέπεια δεν θεμελιώνεται το αδίκημα της τέλεσης «γενετήσιων πράξεων χωρίς τη συναίνεση της παθούσας», η οποία αποδίδεται στον 27χρονο.

  1. Απορρίπτει τα όσα υποστήριξε η 24χρονη, τονίζοντας ότι προέβη στη συγκεκριμένη καταγγελία για δικούς της προσωπικούς λόγους.
  2. Δέχεται, από την άλλη, τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι όλα όσα συνέβησαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου υπήρξαν προϊόν συναίνεσης.

Προς την κατεύθυνση της απαλλαγής, επικαλείται στην πολυσέλιδη αναφορά της το σύνολο των αποδεικτικών μέσων, μαρτυρικών καταθέσεων, αλλά και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε δείγματα ούρων της καταγγέλλουσας και τα οποία φαίνεται να ήταν αρνητικά σε ναρκωτικές ουσίες, ενώ και η ποσότητα αλκοόλης που ανιχνεύθηκε φέρεται να ήταν ελάχιστη (εξετάστηκαν εργαστηριακά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Βέρνης).

Μετά την υποβολή της εισαγγελικής πρότασης, τον τελευταίο λόγο για την πορεία της υπόθεσης θα έχει το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με την έκδοση βουλεύματος. Εάν οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κάνουν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, ο 27χρονος δεν θα παραπεμφθεί σε δίκη, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα καθίσει στο εδώλιο, αντιμέτωπος με κακουργηματική πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος, μετά την απολογία του στην 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση, είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη - Εισαγγελέας: Πρόταση απαλλαγής του 27χρονου για βιασμό της 24χρονης Γεωργίας"

Πλεύρης: Το Δημόσιο προσφεύγει κατά της Novartis διεκδικώντας αποζημίωση

Κατά της Novartis προσφεύγει το ελληνικό Δημόσιο διεκδικώντας αποζημίωση για παράνομες πρακτικές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. 

Όπως αναφέρει στην δήλωσή του ο Θάνος Πλεύρης: «Υλοποιώντας την κυβερνητική δέσμευση μας να διεκδικήσουμε αποζημίωση από την εταιρία Novartis για το συνόλο των παράνομων πρακτικών και σύμφωνα με πρακτικό του ΝΣΚ, προβαίνουμε επιπλέον στις ακόλουθες ενέργειες:

α) εντολή για σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης

β) εντολή για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ για προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και

γ) εντολή για έγερση αγωγής ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για διεκδίκηση της αποζημίωσης για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου με επιφύλαξη για την τυχόν επιπλέον ζημιά που θα προσδιοριστεί και η οποία έχει ήδη συνταχθεί».

Και καταλήγει: «Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτα από την εταιρεία η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσει η Novartis και να αποζημιώσει το ελληνικό δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης: Το Δημόσιο προσφεύγει κατά της Novartis διεκδικώντας αποζημίωση"

Κορωνοϊός: 4.388 νέα κρούσματα και 29+1 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.388. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.384.982 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 439 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 128.319 (3,7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 94.558 τεστ, με τη θετικότητα να διατηρείται κοντά στα χθεσινά επίπεδα, στο 4,64%. 

Από τα σημερινά κρούσματα εντοπίστηκαν: 

  • 2.067 στην Αττική (2.264 χθες).
  • 412 στη Θεσσαλονίκη (419 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 248 από την Ανατολική Αττική (307 χθες).
  • 333 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (343 χθες).
  • 82 από τη Δυτική Αττική (100 χθες).
  • 279 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (348 χθες).
  • 604 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (583 χθες).
  • 251 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (256 χθες).
  • 232 από τον Πειραιά (280 χθες).
  • 38 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (47 χθες). 

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον  Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 67 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 12 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 46 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 24 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 37 στην ΠΕ Άρτας.
  • 107 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 47 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 8 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 29 στην ΠΕ Δράμας.
  • 33 στην ΠΕ Έβρου.
  • 85 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 13 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 53 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 56 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 88 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 23 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 53  στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 53 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 47 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 9 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 33 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 6 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 14 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 10 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 65 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 17 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 12 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 43 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 83 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 9 στην ΠΕ Κω.
  • 27 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 108 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 27 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 19 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 12 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 20 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 57 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 77 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 5 στην ΠΕ Μήλου.
  • 14 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 22 στην ΠΕ Νάξου.
  • 24 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 31 στην ΠΕ Πάρου.
  • 39 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 51 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 21 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 19 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 17 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 65 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 20 στην ΠΕ Σάμου.
  • 68 στην ΠΕ Σερρών.
  • 2 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 31 στην ΠΕ Σύρου.
  • 16 στην ΠΕ Τήνου.
  • 34 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 68 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 7 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 14 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 35 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 84 στην ΠΕ Χανίων.
  • 27 στην ΠΕ Χίου.
  • 99 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (125 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 29 ενώ καταγράφεται με καθυστέρηση στο σύστημα μια ακόμη απώλεια. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.521 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 178 (66,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 92,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 94 (52,81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (47,19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.646 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 118 (ημερήσια μεταβολή -4,07%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 116 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 4.388 νέα κρούσματα και 29+1 θάνατοι "

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Δικαστήριο στην Πάτρα απαγόρευσε προσωρινά την πληρωμή και την διακοπή ρεύματος

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών δικαίωσε δυο άτομα, έστω και προσωρινά, καθώς είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να μην πληρώσουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο δικηγόρος των δυο ανδρών Βασίλης Μάρκου ανέφερε για την προσωρινή μη πληρωμή για την Ρήτρα Αναπροσαρμογής πως: «Σήμερα το πρωί, 13/05/2022 στην Πάτρα, συζητήθηκαν δύο ξεχωριστές αιτήσεις εντολέων μου, κατά δύο παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Αίτημα είχαν την χορήγηση προσωρινής διαταγής περί μη διακοπής του ρεύματος για όσο διάστημα δεν αποπληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι εντολείς μου εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων καταναλωτών και η συνέχιση της ηλεκτροδότησης των κατοικιών τους είναι ζωτικής σημασίας για τους ίδιους».

Παράλληλα ο κ. Μάρκου τονίζει: «Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, λειτουργώντας ως ύστατο καταφύγιο αποφάσισε την αποχή των εταιριών από κάθε ενέργεια διακοπής της ηλεκτροδότησης σε βάρος των εντολέων μου, υπό τον όρο, ότι οι εντολείς μου θα καταβάλλουν τις λοιπές χρεώσεις των τρεχόντων και μελλόντων λογαριασμών, πλην των ποσών που αντιστοιχούν στην ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι αποφάσεις αυτές είναι προσωρινές, ενώ εκκρεμεί η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων. Μέχρι τότε οι εντολείς μου προστατεύονται όσο δεν πληρώνουν την ρήτρα. Η νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής μένει να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη και την προσφυγή των πολιτών σε αυτήν».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρήτρα αναπροσαρμογής: Δικαστήριο στην Πάτρα απαγόρευσε προσωρινά την πληρωμή και την διακοπή ρεύματος"

Εκβιασμοί Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για Φινλανδία και Σουηδία - Μιλά για «ξενώνες τρομοκρατών» και επιτίθεται στην Ελλάδα

Απανωτές αναταράξεις φαίνεται πως προκαλεί η διάθεση της Φινλανδίας αλλά και της Σουηδίας προκειμένου να ενταθούν στο ΝΑΤΟ.

Μετά τις ευθείες απειλές της Ρωσίας πως μία ενδεχόμενη ένταξή τους στη βορειοατλαντική συμμαχία θα μετέτρεπε τις παραπάνω χώρες σε «εχθρούς» της Μόσχας, σειρά είχε σήμερα και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν να εκφράσει άποψη που έρχεται πιο κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν παρά στο ΝΑΤΟ του οποίου μέλος είναι η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σε μία προσπάθεια να εκβιάσει το ΝΑΤΟ αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για ενδεχόμενη επίσημη «αντίρρηση» της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδία και της Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος «θυμήθηκε» να ρίξει τα βέλη του και στην Ελλάδα τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν βλέπει θετικά μία κίνηση αυτή. Ο Ερντογάν αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ για τις δύο σκανδιναβικές χώρες τις χαρακτήρισε  «ξενώνες τρομοκρατών», και συνέχισε λέγοντας πως η βορειοατλαντική συμμαχία έκανε... λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν 'ξενώνες' για τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Ερντογάν αντέδρασε και για τη «γενική άδεια» που έδωσαν οι ΗΠΑ για την εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις των εδαφών της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες του YPG, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει «περιφερειακό τμήμα του PKK».

Δείτε βίντεο:



«Δεν ξέρω τι να πω για τον Μπάιντεν. Αφού δούμε όλα τα δεδομένα και τις ακριβείς δηλώσεις του Μπάιντεν, τότε θα αποκαλύψουμε τη στάση μας. Πρώτα απ' όλα, το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και είναι ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής. Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική στήριξη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, κατά όλων των οργανώσεων στη βόρεια Συρία. Έστειλε εξοπλισμό και πυρομαχικά με φορτηγά. Τώρα ακούμε για τέτοια πράγματα. Ό,τι κάναμε στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στη βόρεια Συρία, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το PKK ή το YPG. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στους τρομοκράτες. Το λέμε αυτό σε χώρες που φαίνονται φιλικές. Κάνετε λάθος, κάντε τα βήματά σας σωστά. Θα τους τα αναλύσουμε στις μελλοντικές μας συναντήσεις» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για το ίδιο θέμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε έντονα χθες, τονίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ στα εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες του YPG στη Συρία είναι μια προσπάθεια νομιμοποίησης «τρομοκρατικής ομάδας». Παράλληλα, χαρακτηρίζει την τελευταία κίνηση των ΗΠΑ «μεροληπτική, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια».

Τι είπε ο Ερντογάν για την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, το θέμα της αναβάθμισης 80 τουρκικών F-16 και της πώλησης 40 νέων τμαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα, βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, με αφορμή και το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση - αρχικά - του πλάνου αναβάθμισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε να κάνει το δικό του σχόλιο σε επαφή που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους την Παρασκευή, με αφορμή και την επικείμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον Ερντογάν να τοποθετηθεί σε δημοσιεύματα που θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις ΗΠΑ και της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, να προσπαθεί να αποτρέψει την παράδοση των F-16 στην Τουρκία.

Στο ερώτημα αυτό, ο Ερντογάν δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ξεφύγουμε και να στηριχτούμε σε υποθέσεις. Επομένως, δεν ξέρω τι είδους δηλώσεις θα κάνει ο Μπάιντεν. Φυσικά, τα μηνύματα που θα στείλει ο Μητσοτάκης εκεί, είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Επομένως, περιμένουμε να τα δούμε όλα μαζί, ειδικά τις δηλώσεις του Μπάιντεν. Αφού τα δούμε, θα αποκαλύψουμε τη στάση μας».

Σε «γραμμή» Μόσχας ο Ερντογάν

Υπενθυμίζεται πως χθες, η Μόσχα είχε περάσει «γραμμή», με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να σημειώνει πως η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία. «Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, "σίγουρα", σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν υπέρ μιας ένταξης "χωρίς καθυστέρηση" στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα "πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας". "Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση", κατέληξε.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά "ριζική αλλαγή" στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκβιασμοί Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για Φινλανδία και Σουηδία - Μιλά για «ξενώνες τρομοκρατών» και επιτίθεται στην Ελλάδα"

Άρειος Πάγος: Επίδομα πληροφορικής στο δημόσιο δικαιούνται μόνο όσοι εργάζονται σε κλάδους πληροφορικής

Επίδομα πληροφορικής δικαιούνται μόνο οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα που οργανικά ανήκουν σε κλάδους πληροφορικής και υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου σημειώνει ο Άρειος Πάγος αναφερόμενος σε απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του Αρείου Πάγου επικαλείται απόφαση της Ολομέλειας (5/2021) η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία ο χειρισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών από υπαλλήλους άλλων κλάδων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκτός των ειδικών κλάδων πληροφορικής, δεν γεννά αξίωσή τους από αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Οι αρεοπαγίτες αναφέρουν ότι «το επίδομα πληροφορικής προβλέπεται για τους ειδικευμένους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ανήκουν οργανικά σε κλάδους πληροφορικής, υπηρετούν κατά πλήρες ωράριο σε νομοθετημένες υπηρεσίες, διευθύνσεις, τμήματα ή κέντρα πληροφορικής και κατέχουν τα προσόντα που ορίζονται στο π.δ. 194/1988 (ήδη π.δ. 50/2001), για όσο διάστημα απασχολούνται πλήρως και αποκλειστικά στις υπηρεσίες για τις οποίες έχει προβλεφθεί η ειδική θέση, ενώ προβλέπεται ρητά ότι αυτό δεν καταβάλλεται σε άλλες ειδικότητες, όπως στους υπαλλήλους που είναι απλοί χρήστες Η/Υ (άρθ. 8 ν. 2470/1997, 8 παρ. 8 ν. 3205/2003)».

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα με αφορμή 34 εργαζόμενους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), οι επίμαχες ρυθμίσεις «δεν παραβιάζουν την αρχή της ισότητας» Όπως εξηγούν «βάσει αυτών διακρίνονται οι υπάλληλοι, που έχουν ειδικά τυπικά προσόντα και κατέχουν οργανική θέση σε νομοθετημένη υπηρεσία πληροφορικής, προς τους οποίους προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος, από τους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές αλλά απλώς, λόγω της τεχνολογικής προόδου, χρησιμοποιούν Η/Υ κατά την παροχή της εργασίας τους σε διοικητική ή οικονομική θέση, όπως παλαιότερα χρησιμοποιούσαν τη γραφομηχανή ή την αριθμομηχανή, προς τους οποίους απαγορεύεται η χορήγηση του επιδόματος».

Οι αρεοπαγίτες προσθέτουν ότι «λόγω των εξελίξεων που επέφερε η σύγχρονη τεχνολογία, ο Η/Υ έχει αντικαταστήσει την γραφομηχανή, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) εξυπηρετεί την αλληλογραφία παράλληλα με το ταχυδρομείο, οι φωνητικές συζητήσεις μπορεί να γίνονται μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή του διαδικτύου, οι συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων με βιντεοδιάσκεψη ή τηλεδιάσκεψη κ.λπ.

Η αλλαγή απλώς του μέσου, με το οποίο εκτελείται ένα ανατεθέν και συμφωνηθέν καθήκον ή παρέχεται μία ανατεθείσα και συμφωνηθείσα υπηρεσία- εργασία, δεν συνεπάγεται αλλαγή της φύσης αυτών και, σε κάθε περίπτωση, δεν συνιστά άκυρη ανάθεση αλλοτρίων καθηκόντων, που θα μπορούσε να γεννήσει και αξίωση από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό όσων απασχολούνται με την επεξεργασία στοιχείων και καταχώριση εγγραφών σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς ωστόσο να κατέχουν οργανικές θέσεις πληροφορικής και να πληρούν τα παραπάνω προσόντα».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Άρειος Πάγος: Επίδομα πληροφορικής στο δημόσιο δικαιούνται μόνο όσοι εργάζονται σε κλάδους πληροφορικής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news