facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Μπορέλ: Θα θέλαμε η Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις στη Ρωσία

H μηχανή προπαγάνδας του Πούτιν είναι πολύ ισχυρή, τόνισε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, έκανε λόγο για το μέγεθος της παραπληροφόρησης από την πλευρά της Μόσχας, η οποία – όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ – πλαισιώνει την εργαλειοποίηση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Ο ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «όπως λέμε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι εξαιρετικά δύσκολος σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου, πρέπει επίσης να σκεφτούμε τη διαθεσιμότητα σε φαγητό».

Όσον αφορά στην Τουρκία και τη μη ευθυγράμμισή της με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «θα προτιμούσαμε η Τουρκία να είναι ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ στην επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, αλλά επιτρέψτε μου να επιμείνω στα στατιστικά. Υπάρχει αύξηση στις τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία, αλλά όχι αύξηση από την ΕΕ στην Τουρκία».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπορέλ: Θα θέλαμε η Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις στη Ρωσία "

Στάση εργασίας αύριο, Τετάρτη, κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε Αθήνα και Πειραιά

Με στόχο να διευκολύνει τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά στη γενική της συνέλευση η ΕΙΝΑΠ προχωράει αύριο, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, σε στάση εργασίας από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 15μμ.

Ο χώρος πραγματοποίησής της είναι κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και το θέμα της είναι: «Νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στάση εργασίας αύριο, Τετάρτη, κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε Αθήνα και Πειραιά"

Γαλλία: «Δίκτυο 6.000 ατόμων έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη ο Ερντογάν για την εξουδετέρωση των αντιπάλων του»

Στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δημιουργήσει σε πανευρωπαΐκή κλίμακα ένα δίκτυο ανθρώπων οι οποίοι είτε με νόμιμα είτε με παράνομα μέσα επιχειρούν να εξουδετερώσουν όλους όσοι θα μπορούσαν να βλάψουν το καθεστώς του, καταλήγουν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι, πρώην ανταποκριτές στην Τουρκία, Λορ Μαρσάν και Ζιλιόμ Περιέ σε βιβλίο που εξέδωσαν υπό τον τίτλο «Οι λύκοι αγαπούν την ομίχλη», (Les Loups aiment la brume).

Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για μια έρευνα με αντικείμενο τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ευρώπη και ειδικότερα για το πώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναπτύξει ένα ολόκληρο δίκτυο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο αυτών που θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους του. Οι δύο δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για αδήλωτο στρατό, του οποίου αιχμή του δόρατος είναι η MIT, δηλαδή οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.



Παρουσιάζοντας το βιβλίο, η εφημερίδα Le Monde, της οποίας ανταποκριτής στην Τουρκία υπήρξε ο ένας εκ των συγγραφέων, ο Ζιλιόμ Περιέ (σ.σ. η Λορ Μαρσάν ήταν της Figaro) αναφέρει ότι το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του στην Ευρώπη για να εξουδετερώσει, να συλλάβει ή να βλάψει τους αντιπάλους του. Πρόκειται για έναν "ιστό αράχνης" που έχουν πλέξει οι τουρκικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται στη Γερμανία, όπου ζει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη, αναφέρει η εφημερίδα. Υπογραμμίζει επίσης πως πρόκειται για μια ομάδα 6.000 ατόμων η οποία είναι ένα μείγμα μυστικών πρακτόρων, πληρωμένων δολοφόνων, διπλωματών, πληροφοριοδοτών, πολιτικών ακτιβιστών, επιχειρηματιών κ.α. που από κοινού ανήκουν στο λεγόμενο «βαθύ κράτος», το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί με την προσθήκη μιας θρησκευτικής διάστασης, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει πως, αναφερόμενοι ειδικότερα στη ΜΙΤ, οι δυο δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι εμπλέκεται στη δολοφονία τριών ακτιβιστριών του κουρδικού κόμματος PKK, η οποία έγινε σε ένα διαμέρισμα στη οδό Lafayette του Παρισιού, στις 9 Ιανουαρίου του 2013. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει, αλλά οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δεν δείχνουν προθυμία να συνδράμουν τις δικαστικές αρχές, σημειώνουν οι δημοσιογράφοι.

Καταλήγοντας, η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει πως αυτό που αφηγείται το βιβλίο είναι το κίνημα αναδίπλωσης της Τουρκίας μέσα στον ίδιο της τον εαυτό.Μιας «οθωμανιακής» Τουρκίας που βλέπει τον εαυτό της ως κέντρο μιας αυτοκρατορίας που πρέπει να ανοικοδομηθεί.

news
Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: «Δίκτυο 6.000 ατόμων έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη ο Ερντογάν για την εξουδετέρωση των αντιπάλων του»"

Καιρός: Αρχίζει η κακοκαιρία – Πού θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται σε όλη τη χώρα ενώ εκδόθηκε και έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Συγκεκριμένα, τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη δυτική, την ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, θα επηρεάσουν μέχρι τις πρωινές ώρες το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο, και βαθμιαία το ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τη δυτική και τη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 15 με 18 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι πιθανό να είναι κατά περιόδους ισχυρά βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός στα δυτικά σταδιακά θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που μέχρι τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα νότια είναι πιθανό να είναι κατά περιόδους ισχυρές. Σταδιακά από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια τις πρωινές ώρες 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στις Κυκλάδες και τη δυτική και τη νότια Κρήτη θα είναι κατά τόπους έντονα. Από το βράδυ και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και στα δυτικά τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Από αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα (κυρίως περιοχή Καστελλόριζου) και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τα βόρεια βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Αρχίζει η κακοκαιρία – Πού θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα"

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης η «Human Rights 360»: Εισαγγελική έρευνα για εγκληματική οργάνωση & ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Με πόρισμα – βόμβα της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, το οποίο εστάλη στην Εισαγγελία, περιγράφεται ένα δίκτυο ΜΚΟ, το οποίο στόχευε στην «αφαίμαξη» κονδυλίων. Η βασική οργάνωση που αναφέρεται στο πόρισμα, είναι η ίδια που κατήγγειλε πριν μερικούς μήνες ότι οι ελληνικές αρχές άφησαν να πεθάνει ένα κοριτσάκι πέντε ετών στα σύνορα του Έβρου.

Τα δημοσιεύματα του περασμένου καλοκαιριού προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος Χαρ. Βουρλιώτη, ο οποίος μετά από έρευνα κατέληξε σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα που είναι πια στα χέρια του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Human Rights 360» φέρεται να είχε δημιουργήσει δίκτυο ΜΚΟ, με τη συνδρομή και άλλων προσώπων, για την παροχή υπηρεσιών. Έτσι, επιχορηγήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τους πρόσφυγες τα οποία έφταναν στη ΜΚΟ «Human Rights 360» κατέληγαν στις άλλες ΜΚΟ, στις οποίες συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα. Από το πόρισμα φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις για σειρά αξιόποινων πράξεων, όπως εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παραβίαση των διατάξεων για τις επιχορηγήσεις.

«Πάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών

Δεσμεύτηκαν ήδη οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων, ενώ το πόρισμα διαβιβάστηκε και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης για να διαπιστωθεί εάν ανάλογος είναι ο τρόπος δράσης και άλλων ΜΚΟ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης η «Human Rights 360»: Εισαγγελική έρευνα για εγκληματική οργάνωση & ξέπλυμα μαύρου χρήματος"

Δένδιας: Δεν προσπαθούμε να καταπατήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών

Στο μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην ναυτική και αεροναυτική έρευνα αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Όπως τόνισε ο κ.Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο, «με το μνημόνιο κατανόησης στους τομείς της αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης, η Ελλάδα και η Αίγυπτος στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι πράξεις μας βασίζονται στους διεθνείς κανόνες. Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν προσπαθούμε να καταπατήσουμε την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, σε αντίθεση με άλλους στην περιοχή».
Εξαίροντας τη σημασία της συμφωνίας στους τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης, που υπογράφηκε νωρίτερα στο υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και είναι σε πλήρη συμφωνία με τις διατάξεις του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Μάλιστα, προσδιόρισε ότι στόχος της Ελλάδας και της Αιγύπτου με αυτή τη συμφωνία, είναι να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα συμβάλει στη διάσωση πολύτιμων ανθρώπινων ζωών.
Εξίσου, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε, πως η η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμβάλλουν, μέσω των υποδειγματικών διμερών δεσμών τους, στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και λειτουργούν ως συνδετική γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης και της Αφρικής. Επισήμανε ακόμα, πως η συμφωνία αυτή αφορά πρωτίστως τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την από κοινού συνεργασία, για το πώς θα επιτευχθεί αυτό – και πως καταδεικνύει ότι, μέσα στο πνεύμα της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούν να υπογραφούν πολλές συμφωνίες και να δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες. «Είναι σαφές ότι οι χώρες που συνεργάζονται από κοινού και έχουν την ίδια ανάγνωση της κατάστασης, μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερη κατανόηση του τι πρέπει να γίνει για την προστασία της ζωής των πολιτών, αλλά και της ζωής των άλλων ανθρώπων, που είτε πετούν πάνω από τη Μεσόγειο, είτε πλέουν στη Μεσόγειο» εξήγησε.
Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως και την πολύ εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη, με τον Ν. Δένδια να ενημερώνει τον Σ. Σούκρι για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη. «Και συμφωνήσαμε και οι δύο, ότι προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με μια εκλεγμένη και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης» τόνισε ο Ν. Δένδιας.

Επιπροσθέτως, ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τη συνέχιση των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών. «Δυστυχώς, δεν υπήρξαν θετικές εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο από την τελευταία μας συνάντηση» διαπίστωσε ο Ν. Δένδιας.
Στην αρχή των δηλώσεων του, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού ανέφερε πως έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την τελευταία του επίσκεψη στο Κάιρο, σημείωσε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι η συχνότητα των συναντήσεών τους, αλλά η στρατηγική συνεργασία που έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν μεταξύ των δύο χωρών, «η οποία αναδεικνύεται, τόσο κατά τις συζητήσεις τους, αλλά κυρίως μέσω της υπογραφής δύο πολύ σημαντικών συμφωνιών».
Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη «σημαντική συμφωνία» των δύο χωρών, όπως τη χαρακτήρισε, για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα, η οποία υπογράφτηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ιχάμπ Νασρ, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. «Η συμφωνία αυτή είναι καίριας σημασίας για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, τον αγροτικό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως προωθεί τη νόμιμη μετανάστευση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Δένδιας εξέφρασε της βαθιά εκτίμηση της χώρας μας για τις συνεχείς προσπάθειες της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Η συμβολή της Αιγύπτου θα πρέπει να αναγνωριστεί, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, προέταξε.
Απευθυνόμενος στον Αιγύπτιο ομόλογό του, υπογράμμισε πως δύο σημερινές συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου «έρχονται να προστεθούν σε μια άλλη σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε μαζί πριν από δύο χρόνια, στο ίδιο κτίριο, για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας». Η συμφωνία αυτή, συνέχισε, αποτελεί πρότυπο για το πώς πρέπει να συνεργάζονται οι χώρες που επιθυμούν να συνυπάρχουν σε ένα αμοιβαία επωφελές περιβάλλον, σεβόμενες τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, ανέδειξε τη σημασία του διασυνδετηρίου αγωγού Ευρώπης – Αφρικής, ο οποίος θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική στην Ευρώπη. «Προσβλέπουμε στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» διαμήνυσε ο Ν. Δένδιας.
Τέλος, δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Αίγυπτο για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Κλίμα COP27, της οποίας προήδρευσε επί 20 ημέρες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Ταμείο «Απώλειες και Ζημιές» για τις ευάλωτες χώρες. Αποτελεί σημαντική πρόοδο, και είναι κάτι που η Αίγυπτος και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου θα αφήσουν ως κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, ανέφερε χαρακτηριστικά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Δεν προσπαθούμε να καταπατήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών"

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Κυριακή 27 Νοέμβρη απεργούμε ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων

Με 24ωρη απεργία και συμμετοχή σε συγκεντρώσεις, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοέμβρη ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων. με στόχο την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας.Παράλληλα, προβάλλει και σειρά διεκδικήσεων και συγκεκριμένα αναφέρει: «να αυξηθούν οι μισθοί μας, να υπογραφεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, να υπάρξει γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους».

Επίσης ο σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Με τα σωματεία μας και τους αγώνες να επιβάλουμε την κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, συνεχές ωράριο χωρίς σπαστά & προγράμματα εργασίας που δεν θα μας εξοντώνουν, μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας μας στους εργασιακούς χώρους.

Την Κυριακή 27 Νοέμβρη απεργούμε! Με παρεμβάσεις & κινητοποιήσεις, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο & τους φορείς του μαζικού κινήματος στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε κράτος κι εργοδοσία! Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τον αγώνα για κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.

Συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις:

Στο κέντρο της Αθήνας, πλ. Καπνικαρέας στις 12 το μεσημέρι.
Στην Καλλιθέα, πλ. Δαβάκη στις 11 το πρωί.
Στο Περιστέρι, στον κεντρικό πεζόδρομο στις 11 το πρωί.
Στο Ίλιον, στην κεντρική πλατεία στις 11 το πρωί».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Κυριακή 27 Νοέμβρη απεργούμε ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων"

Δημοσκόπηση ALCO: Θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας – Δεν θέλουν Τσίπρα, δεύτερος σε δημοφιλία ο «Κανένας»

Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησής της παρουσίασε απόψε (22.11.2022) η ALCO στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA με τις απαντήσεις των πολιτών για θέματα όπως ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται περισσότερο, ποιο κοινωνικό θέμα θα επηρεάσει περισσότερο την ψήφο τους αλλά και αν το εισόδημά τους είναι αρκετό για την καθημερινότητά τους.

Μετά το χθεσινό πρώτο μέρος της δημοσκόπησης, όπου η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε στο 7,3%, στο σημερινό σκέλος φαίνεται ότι το 30% των πολιτών εμπιστεύονται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό. 

Ακολουθεί η απάντηση «Κανένας» με 23% (αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες) και ο Αλέξης Τσίπρας με 22%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει ποσοστό 8%.

Ακόμη, το 35% των πολιτών πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα ήταν χειρότερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ενώ το 32% πιστεύει ότι θα ήταν ίδια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών (47%) πιστεύει ότι η σταθερότητα στην Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί και με κυβερνήσεις συνεργασίας, έναντι του 39% που πιστεύει ότι χρειάζονται αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Όσον αφορά τα κοινωνικά ζητήματα που θα επηρεάσουν περισσότερο τους αναποφάσιστους στις επόμενες εκλογές, περισσότεροι από 5 στους 10 πιστεύουν ότι η ακρίβεια και η πορεία της οικονομίας θα τους επηρεάσει πολύ ενώ τρίτο σημαντικότερο ζήτημα θεωρούνται τα ελληνοτουρκικά.

Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί πολίτες (48%) δηλώνουν ότι το εισόδημά τους αρκεί ίσα ίσα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους ενώ οι 3 στους 10 δηλώνουν ότι δεν είναι αρκετό ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση ALCO: Θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας – Δεν θέλουν Τσίπρα, δεύτερος σε δημοφιλία ο «Κανένας»"

Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης (22/11) αστυνομική επιχείρηση στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 60 προσαγωγές, σύμφωνα με πληροφορίες του Law and Order.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Σε εξέλιξη βρίσκεται από πρωινές ώρες σήμερα (Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022) ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή των Προσφυγικών από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Την επιχείρηση συνδράμουν δυνάμεις της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) καθώς και Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για τη σύλληψη ατόμου, το οποίο εμπλέκεται σε υποθέσεις εμπρηστικών επιθέσεων. Μετά την προσαγωγή του, ομάδες ατόμων που συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ανέβηκαν στην ταράτσα και προέβησαν σε ρίψεις αντικειμένων (πέτρες, οικοδομικά υλικά κ.λπ.) σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων, παρεμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κατάσχεση και μεταφορά του οχήματος του συλληφθέντα.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες προσαγωγές από το σημείο.

Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

lawandorder 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ"

Κομισιόν: «Πράνινο φως» στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης 748 εκατ. για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους

Το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι σύμφωνο με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις που περιέχονται στη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Eπιπροσθέτως, η Κομισιόν, συνιστά στο Eurogroup να εγκρίνει και την τελευταία δόση ύψους 748 εκατ. Ευρώ.

Στην αξιολόγηση του προϋπολογισμού που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν αναφέρει ότι, το 2023, με βάση τις προβλέψεις της Επιτροπής και συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που ενσωματώθηκαν στο Σχέδιο Προϋπολογισμού της Ελλάδας, η αύξηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τη μεσοπρόθεσμη δυνητική αύξηση της παραγωγής. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη των πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο είναι σύμφωνες με τη σύσταση του Συμβουλίου. Η Ελλάδα σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει πρόσθετες επενδύσεις μέσω του RRF και άλλων κονδυλίων της ΕΕ και σχεδιάζει να διατηρήσει τις εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις και να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά το διαρθρωτικό κομμάτι των δημοσιονομικών συστάσεων που περιέχονται στη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και καλεί έτσι τις αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι μία συνολική περιγραφή της προόδου που έχει καταγραφεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των εξειδικευμένων ανά κράτος μέλος συστάσεων θα γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης του 2023 και της αξιολόγησης που θα έχει γίνει στο πλαίσιο των συστάσεων που θα απευθύνει η Επιτροπή (για κάθε κράτος μέλος) την άνοιξη του 2023.

Όσον αφορά στην μεταμνημονιακή έκθεση εποπτείας σημειώνει ότι, η επιτυχής επίτευξη του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα. Αυτό μείωσε σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη στη ζώνη του ευρώ. Επομένως, η Επιτροπή δεν παρέτεινε την ενίσχυση παρακολούθησης, η οποία έληξε στις 20 Αυγούστου 2022. Παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και την παρατεινόμενη ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερούς ρυθμούς στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,8% στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, σε μεγάλο βαθμό από την ιδιωτική κατανάλωση, τις εξαγωγές αγαθών και τη θετική τουριστική περίοδο, ενώ οι επενδύσεις έχουν άρχισει να επιβραδύνονται ήδη στο δεύτερο τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω στο 11,8% τον Σεπτέμβριο, μειωμένο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά. Ξεκινώντας από το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση αναμένεται να αποδυναμωθούν. Επισημαίνεται ότι τα μέτρα πολιτικής συμβάλλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων λόγω του υψηλού πληθωρισμού μετριάζεται από τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, καθώς και τις φορολογικές περικοπές που συμβάλλουν στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: «Πράνινο φως» στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης 748 εκατ. για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους"

Κιβωτός του Κόσμου: Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας και άλλων

Στο “μικροσκόπιο” της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιου, των στενών συγγενικών του προσώπων κι όσων διαπιστωθεί πως ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της έρευνας που θα διεξαχθεί από τον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, εάν υπήρξε ή όχι χρηστή διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις και το υστέρημα απλών πολιτών προς τα παιδιά της Κιβωτού.

Επίσης, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας θα ελεγχθεί εάν αποκτήθηκαν νόμιμα τα περιουσιακά στοιχείων των προσώπων αυτών με ερευνώμενο αδίκημα την υπεξαίρεση από τα ταμεία της δομής.

Για όλους τους ελεγχόμενους, θα ανοιχτούν τραπεζικοί τους λογαριασμοί και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε από  εγκληματικές πράξεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας και άλλων"

«Ο Φιλιππίδης μου την έπεσε και όταν αρνήθηκα με έδιωξε από σειρά που έπαιζε» κατέθεσε στο δικαστήριο ηθοποιός

Άκρως επιβαρυντική για τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος εδώ και μήνες δικάζεται από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για έναν βιασμό και δυο απόπειρες βιασμού, ήταν η κατάθεση που έδωσε σήμερα στη δίκη του, μάρτυρας ηθοποιός και φίλη της δεύτερης γυναίκας που τον είχε καταγγείλει για απόπειρα βιασμού της μέσα στο θέατρο «Μουσούρη», το 2010.

Ακόμη κατά τη σημερινή διαδικασία κατέθεσε και μια ακόμη ηθοποιός επίσης φίλη της δεύτερης καταγγέλλουσας, ενώ ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ζήτησε  με αίτημά του να εξετάσει το δικαστήριο ένα ίδιο μοντέλο αυτοκινήτου με εκείνο που είχα ο Πέτρος Φιλιππίδης την περίοδο που καταγγέλλεται ότι αποπειράθηκε να βιάσει την τρίτη καταγγέλλουσα.

«Έχουμε ένα αίτημα. Έχουμε βρει ένα τζιπ ίδιο σαν του κ. Φιλιππίδη μπορούμε να είναι εδώ απ’ έξω, ώστε να κάνετε αυτοψία στο πως κλειδώνει, ξεκλειδώνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος, με την υπεράσπιση να συναινεί μόνο εάν πρόκειται για το ίδιο το αυτοκίνητο του ηθοποιού ή εάν υπάρχει τεχνικός που θα εξηγήσει τα μηχανολογικά του αυτοκινήτου, εφόσον πρόκειται για απλώς ίδιο μοντέλο.

Τώρα, μια εκ των ηθοποιών που κατέθεσε στη δίκη, η κ. Ανδρομάχη Δαυλού, ανέφερε στο δικαστήριο ότι η δεύτερη καταγγέλλουσα και φίλη της, το καλοκαίρι του 2016, την επισκέφθηκε για να δει εκείνη και το νεογέννητο μωρό της.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, η καταγγέλλουσα της μίλησε για τον Πέτρο Φιλιππίδη και την απόπειρα βιασμού της στο θέατρο. Συγκεκριμένα, η μάρτυρας ανέφερε: «Κάποια στιγμή λέω στο παιδί μου «παιδί μου, παιδί μου, παιδάκι μου, που λέει και ο Φιλιππίδης (σ.σ: ατάκα που χρησιμοποιούσε σε τηλεοπτική σειρά)». Εκεί σκοτείνιασε. Μου λέει μη λες έτσι στο παιδί. Μη χρησιμοποιείς τα λόγια αυτού. Λέω σου την έχει πέσει; Γιατί μου την έχει πέσει κι εμένα. Όχι μου λέει, κάτι παραπάνω».

Συνεχίζοντας η ίδια μάρτυρας αναφέρθηκε όμως και στα όσα εκείνη βίωσε, όταν, όπως είπε, κλήθηκε να παίξει ένα μικρό ρόλο σε σειρά που σκηνοθετούσε ο κατηγορούμενος σήμερα ηθοποιός. «Εγώ της είπα (σ.σ. της δεύτερης καταγγέλλουσας) ότι το 2000 με κάλεσε στη σειρά το «Κλειδί» να κάνω ένα μικρό ρόλο. Πηγαίνουμε για το γύρισμα. Κάνουμε πρόβα, κάνουμε όλο το χωροταξικό. Ήρθε να μου μιλήσει ο σκηνοθέτης (σ.σ. ο Π. Φιλιππίδης) τόσο κοντά που καλούμαι να κάνω πίσω για να εστιάσω να δω τι μου λέει» κατέθεσε η μάρτυρας για να προσθέσει:

«Γίνεται το γύρισμα μου λέει ήταν πολύ καλό. Φεύγουμε να πάμε στα καμαρίνια. Εκεί με κλείνει με πολύ σφιχτή αγκαλιά στο λαιμό. Δυο μέρες μετά με καλεί και μου ζητά να τον συναντήσω βράδυ σε δικό του χώρο για να κάνουμε πρόβα. Δε συμβαίνει πρόβα βραδινή. Δεν αισθάνομαι άνετα και λέω όχι. Με ξαναπήρε πάλι την επόμενη ημέρα να μου πει να κάνουμε πρόβα σε δικό του χώρο. Είπα πάλι δε μπορώ. Έκρινα ότι δεν είναι πρόβα. Αισθάνομαι ότι είναι άλλο κάλεσμα. Δεν με ξανακαλεί ποτέ, αλλά δεν έρχονται κι αλλά σενάρια».

«Θα σε καταστρέψω, θα με βρεις μπροστά σου…»

Κατάθεση όμως στο δικαστήριο έδωσε σήμερα και μια ακόμη ηθοποιός, φίλη επίσης της δεύτερης καταγγέλλουσας, η οποία μετέφερε όσα εκείνη της είχε πει σχετικά με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Ο λόγος για την ηθοποιό Τζούλη Σούμα, η οποία είπε στην κατάθεσή της: «Την περίοδο των καταγγελιών είδα έναν άνθρωπο διαλυμένο  (σ.σ. εννοεί τη δεύτερη καταγγέλλουσα). Είδα ένα λουλούδι που είχε καταρρακωθεί. Ένας άνθρωπος τσαλαπατημένος. Είναι η μοναδική φορά που είδα έναν άνθρωπο τόσα βαθιά διαλυμένο ψυχικά στα όρια του να μη μπορεί να χειριστεί τον εαυτό του».

Συνεχίζοντας η ίδια μάρτυρας ανέφερε: «…Μου εκμυστηρεύτηκε ότι είχε κληθεί να κάνει μια αντικατάσταση στην παράσταση «Μπακαλόγατος» και πως της επιτέθηκε ο κατηγορούμενος. Ήταν πολύ δύσκολο, ήταν πολύ ταραγμένη. Μου είπε ότι κλείδωσε την πόρτα, ότι εκείνη άρχισε να ουρλιάζει, ότι της άνοιξε τα πόδια, της κατέβασε το κολάν και το εσώρουχο. Μου είπε ότι ήταν πολύ βίαιος κι «εγώ ούρλιαζα, ούρλιαζα! Κοπανούσα την πόρτα».

«Μου είπε ότι όταν της άνοιξε να φύγει της είπε «θα σε καταστρέψω, θα με βρεις μπροστά σου…. Την έπαιρνε τηλέφωνο και την απειλούσε, της μίλαγε με χυδαίες εκφράσεις και βρισκόταν υπό καθεστώς τρόμου και μεγάλης απειλής, μου είπε. Εγώ ήμουν σοκαρισμένη. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο σε άνθρωπο που πήγε να συζητήσει για δουλειά ότι θα δεχόταν επίθεση και στο παρά ένα θα γινόταν βιασμός».

Πρόεδρος: Είχατε ακούσει κάτι άλλο για τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Για τέτοιο περιστατικό με βιασμό ή απόπειρα όχι. Αυτό που είχα ακούσει ήταν ότι στη συνεργασία ήταν καταπιεστικός και δύσκολος, αλλά όχι τέτοιο πράγμα.

Εισαγγελέας: Σας είπε η καταγγέλλουσα σε τι συνίσταντο οι απειλές;

Μάρτυρας: Την ωθούσε να επαναλαμβάνει τις χυδαίες εκφράσεις στο τηλέφωνο. Της έλεγε «πες το γιατί όπου είσαι θα έρθω να σε ψάξω» φοβόμουν ότι όπου ήμουν θα έρθει να με βρει.

Ένορκος: Της έλεγε ότι «θα έρθω να σε βρω». Τι θα της έκανε ο κ. Φιλιππιδης;

Μάρτυρας: Ήταν υπό το καθεστώς απειλής. Μπορούσε να σκεφτεί ότι θα έρθει στο σπίτι της. Μπορεί να την παρακολουθούσε. Η απειλή ήταν σαφής. «Σήκωσε το τηλέφωνο, θα έρθω εκεί που θα είσαι».

Ένορκος: Μήπως ο φόβος ήταν λίγο υπερβολικός;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι όταν το θύμα ακούει τον παρ’ ολίγον βιαστή του φοβάται. 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο Φιλιππίδης μου την έπεσε και όταν αρνήθηκα με έδιωξε από σειρά που έπαιζε» κατέθεσε στο δικαστήριο ηθοποιός"

Φυσικό αέριο: Πρόταση για πλαφόν από την Κομισιόν – 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τον επόμενο μήνα

Η Κομισιόν προτείνει να τεθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα, ανακοίνωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (22.11.2022) στις Βρυξέλλες.

«Προτείνουμε να τεθεί ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για συμβόλαια επόμενου μήνα για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις μας από ακραίες αυξήσεις τιμών», είπε η Κάντρι Σίμσον και εξήγησε ότι το ανώτατο όριο θα είναι διαθέσιμο για ένα χρόνο, από την 1η Ιανουαρίου 2023.

«Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να είναι αποτελεσματικός, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού μας, τη λειτουργία των αγορών ενέργειας της ΕΕ και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ.
 
Πότε θα ισχύει το πλαφόν – Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Αναλυτικότερα, η πρόταση της Κομισιόν έχει τίτλο «Θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας από υπερβολικά υψηλές τιμές».

Η Επιτροπή τονίζει ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σημειώσει πρωτοφανή κορύφωση σε ολόκληρη την ΕΕ, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του περασμένου Αυγούστου.

«Η ακραία άνοδος των τιμών για σχεδόν δύο εβδομάδες τον Αύγουστο ήταν εξαιρετικά επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία, με μεταδοτικές επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και αύξηση του συνολικού πληθωρισμού», τονίζει η Επιτροπή, η οποία προτείνει να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων επεισοδίων με ένα προσωρινό και καλά στοχευμένο μέσο αυτόματης επέμβασης στις αγορές φυσικού αερίου σε περίπτωση ακραίων αυξήσεων των τιμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν η πρόταση είναι «να οριστεί το ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας στα 275 ευρώ για τα παράγωγα TTF για τον επόμενο μήνα. Το TTF είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σημείο αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί αυτόματα όταν πληρούνται και οι δύο από τις ακόλουθες συνθήκες:

  • η τιμή διακανονισμού παραγώγου επόμενου μήνα στο TTF υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες.
  • Οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδων.

Όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η αρμόδια Αρχή (ACER) θα δημοσιεύσει αμέσως ανακοίνωση διόρθωσης αγοράς στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενημερώσει την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την επόμενη ημέρα, ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα τεθεί σε ισχύ. Ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023».

Ασφάλεια στον εφοδιασμό και τη σταθερότητα της αγοράς

Ο προτεινόμενος κανονισμός του Συμβουλίου περιλαμβάνει διασφαλίσεις για την αποφυγή διαταραχών στις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές αγορές.

Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ασφάλειας του εφοδιασμού, το ανώτατο όριο τιμών περιορίζεται σε ένα μόνο προθεσμιακό προϊόν (TTF προθεσμιακά προϊόντα), έτσι ώστε οι φορείς της αγοράς να εξακολουθούν να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στα αιτήματα της ζήτησης και να προμηθεύονται φυσικό αέριο στην αγορά.

Για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση φυσικού αερίου δεν θα αυξηθεί, η πρόταση απαιτεί από τα κράτη μέλη να κοινοποιήσουν εντός δύο εβδομάδων από την ενεργοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις εγκριθεί η σημερινή πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς στο Συμβούλιο, η Επιτροπή θα προτείνει επίσης την κήρυξη συναγερμού, βάσει του κανονισμού για εξοικονόμηση αερίου για έναν ασφαλέστερο χειμώνα που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, ενεργοποιώντας την υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου για να διασφαλιστεί η μείωση της ζήτησης.

Επιπλέον, θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από την ESMA, την ΕΚΤ, τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), την Ομάδα Συντονισμού Αερίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSO-G).

Πότε θα αναστέλλεται η ισχύς του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Όσον αφορά την αναστολή του μηχανισμού, η Κομισιόν εξηγεί ότι «για να αντιδράσει σε πιθανές ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες του ορίου τιμής, η πρόταση προβλέπει ότι ο μηχανισμός μπορεί να ανασταλεί αμέσως ανά πάσα στιγμή. Αυτό μπορεί να συμβεί:

  • Αυτόματα, με απενεργοποίηση, όταν η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου δεν δικαιολογεί τη χρήση του, δηλαδή όταν το χάσμα μεταξύ της τιμής TTF και της τιμής LNG δεν καλύπτεται πλέον για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης.
  • Με απόφαση αναστολής της Επιτροπής, όταν εντοπίζονται κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ένωσης, για τις προσπάθειες μείωσης της ζήτησης, για τις ροές φυσικού αερίου εντός της ΕΕ ή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για την Επιτροπή να αποτρέψει την ενεργοποίηση του μηχανισμού σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, προειδοποιήσουν για την πραγματοποίηση τέτοιων κινδύνων».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό αέριο: Πρόταση για πλαφόν από την Κομισιόν – 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τον επόμενο μήνα"

Υποκλοπές: Δημητριάδη, Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν καλεί η Βουλή

Την προσεχή Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022, ορίστηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, που ορίζει ότι μπορεί να λάβουν χώρα ακροάσεις προσώπων, αν το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής.

Στον ιστότοπο της Βουλής αναρτήθηκαν οι προσκλήσεις προς τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού και τους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο, Φέλιξ Μπίτζιο και Ταλ Ντίλιαν.

Σύμφωνα με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, μετά την ακρόαση, η επιτροπή μπορεί να συντάξει έκθεση. Στην έκθεση καταχωρίζονται και οι απόψεις τής τυχόν μειοψηφίας. H έκθεση μπορεί να περιέχει συστάσεις προς οποιαδήποτε Αρχή, πλην της δικαστικής, καθώς και διαπιστώσεις ή κρίσεις για υπόθεση η οποία απασχόλησε την επιτροπή. H έκθεση υποβάλλεται στην Ολομέλεια και καταχωρίζεται στα πρακτικά της Βουλής. Ακολούθως και εφόσον ζητηθεί από τη μειοψηφία εγγράφεται σε ημερήσια διάταξη κοινοβουλευτικού ελέγχου και συζητείται κατά προτεραιότητα σε μία συνεδρίαση, χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποκλοπές: Δημητριάδη, Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν καλεί η Βουλή "

Ακόμη 11 κακοποιημένα παιδιά στο νοσοκομείο "Αττικόν" - Παραμένουν επί δύο μήνες

Στο φως έρχονται καθημερινά τα ελλείμματα του δημόσιου συστήματος Πρόνοιας, τα οποία ανακινήθηκαν με αφορμή την Κιβωτό του Κόσμου.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, 11 ακόμη παιδιά φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή, για περισσότερους από δύο μήνες, στο νοσοκομείο "Αττικόν".

Η νέα αυτή περίπτωση έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής, σύμφωνα με την οποία 12 κακοποιημένα παιδιά εγκαταλείπονται στο Αναρρωτήριο Πεντέλης από μεγάλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

"Θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα με τα κακοποιημένα παιδιά είναι μόνο στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Και όμως, δεν είναι έτσι", αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Όπως εξηγεί, η Παιδιατρική Κλινική του νοσοκοκομείου "Αττικόν" είναι δυναμικότητας 33 κλινών και μία στις τρεις διατίθεται για τη φιλοξενία των 11 παιδιών, τα οποία είναι ηλικίας από μηνών έως 16 ετών.

"Εισάγονται παιδιά με σοβαρές παθήσεις και αναγκάζονται να νοσηλευθούν σε ράντζα, με δύο νοσηλεύτριες στη βάρδια", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει:

"Τρέμουν στην ιδέα μη συμβεί κάτι στα παιδιά προς φύλαξη, καθώς η κλινική είναι ανοικτή. Μπορεί να φύγουν λάθρα από το νοσοκομείο, μπορεί να τα κλέψουν".

Ο κ. Γιαννάκος απευθύνει τα εξής ερωτήματα: "Ποιός φέρει την ευθύνη; Πού είναι οι προνοιακές μονάδες; Ποιός θα τρέξει τις διαδικασίες αναδοχής ή υιοθεσίας; Ποια η τύχη των παιδιών με εισαγγελική εντολή χωρίς σχολείο, χωρις προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, χωρίς τους κατάλληλους επαγγελματίες Υγείας";

Όπως αναφέρει, τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν το θέμα, καθώς δεν είναι αυτό το έργο τους.

Ζητεί ενίσχυση των δημόσιων προνοιακών μονάδων με προσωπικό, κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτη λειτουργία των ΜΚΟ και των ιδιωτικών προνοιακών δομών και τα όσα μπορεί να κρύβονται "πίσω από την βιτρίνα"...

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμη 11 κακοποιημένα παιδιά στο νοσοκομείο "Αττικόν" - Παραμένουν επί δύο μήνες"

«Θερμό επεισόδιο» Σοϊλού με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας για τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ

Δημόσια αντιπαράθεση είχαν πριν από λίγο στην Άγκυρα η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ με τον Τούρκο ομόλογό της, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με αφορμή τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ (επιχείρηση «Γαμψό ξίφος»).

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, απηχώντας τις θέσεις όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά και των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών διεμήνυσε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρέπει να υπάρχει «αναλογική αντίδραση» της Άγκυρας σε τρομοκρατικές επιθέσεις, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Σοϊλού.

Η στιχομυθία των δύο αξιωματούχων είναι ενδεικτική:

Φέζερ: «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με μεγάλη κατανόηση. Λόγω της κατάστασης που βρίσκεται. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα αυτά τα θέματα είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και των ενεργειών που έχουν ληφθεί και η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ιδίως όσον αφορά τη μη κλιμάκωση της βίας».

Σοϊλού: «Σήμερα κηδεύουμε ένα παιδί μας και ένας δάσκαλός μας. Στην οδό Ιστικλάλ δολοφονήθηκαν αθώοι πολίτες. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν υπήρξε καμία αναλογικότητα Ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος επειδή έπεσαν δυο βόμβες στην Ουκρανία. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχωρίζονται ανάλογα την εθνικότητα, το θρήσκευμα και  τις περιοχές που ζουν».

Φέζερ: «Θέλω να απαντήσω και σε αυτή την ερώτηση. Φυσικά, όπως είπα και πριν, εμείς ως Γερμανία είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία. Συμμεριζόμαστε τα αισθήματα των θυμάτων και των συγγενών τους αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων και θα θέλαμε να επαναλάβουμε τα συλλυπητήριά μας. Συμμεριστήκαμε αυτή τη στάση εναντίον της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και είμαστε δίπλα στην Τουρκία. Αλλά ταυτόχρονα, αυτή η αντίδραση πρέπει να είναι ανάλογη με τις αντιδράσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σύμφωνες με το δίκαιο των εθνών και στις οποίες προστατεύονται οι πολίτες. Φυσικά, το επισημαίνουμε».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Θερμό επεισόδιο» Σοϊλού με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας για τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ"

Ρόδος: «Δεν σκότωσε η 45χρονη τη μητέρα μου» λέει ο γιός του ενός «θύματος» στο newsit.gr

«Η μητέρα μου πέθανε στο νοσοκομείο από COVID, δεν δολοφονήθηκε από την Φλώρα» λέει στο newsit.gr ο γιος μιας εκ των τριών γυναικών που υποστηρίζει δολοφόνησε στο παρελθόν η 45χρονη οικιακή βοηθός. Η υπόθεση έχει συγκλονίσει τη Ρόδο και όχι μόνο.

Νέα δεδομένα στην υπόθεση που από χθες (21.11.2022) το πρωί έχει σοκάρει τους πάντες δημιουργεί η μαρτυρία στο newsit.gr του Θωμά Σολδάτου. Η 84χρονη μητέρα του πέθανε ενώ τη φρόντιζε η 45χρονη οικιακή βοηθός, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει γυναίκες στη Ρόδο και τη Λέρο.

Ήταν η ίδια η 45χρονη οικιακή βοηθός που χθες τηλεφώνησε στην αστυνομία λέγοντας «ελάτε γιατί την έπνιξα». Είχε, όπως ομολόγησε, σκοτώσει με τα ίδια της τα χέρια την 75χρονη γυναίκα που φρόντιζε. Όταν οι αρχές πήγαν στο σπίτι, βρήκαν νεκρή την άτυχη γυναίκα, η οποία χρειαζόταν φροντίδα γιατί ήταν κατάκοιτη.

Η οικιακή βοηθός, στη κατάθεσή της ισχυρίστηκε ότι πριν από τη δολοφονία της 75χρονης, είχε σκοτώσει άλλους τρεις ανθρώπους, ενώ είχε αποπειραθεί να σκοτώσει και το ίδιο της το παιδί!

Μια από τις γυναίκες που η 45χρονη οικιακή βοηθός υποστηρίζει ότι δολοφόνησε ήταν και η μητέρα του Θωμά Σολδάτου. Η 84χρονη Βασίλω Σολδάτου, σύμφωνα με την ομολογία της 45χρονης, ήταν η δεύτερη δολοφονία που έκανε, τον Φεβρουάριο του 2022. Η 84χρονη, όπως είπε η οικιακή βοηθός, έπασχε από διαβήτη και εκείνη ανακάτεψε σε γιαούρτι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και με σύριγγα το έδωσε στην ηλικιωμένη να το φάει με συνέπεια να πεθάνει.

Ρόδος: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην οικιακή βοηθό που έπνιξε τη γυναίκα που πρόσεχε

Ο γιος της 84χρονης γυναίκας, Θωμάς Σολδάτος, λέει στο newsit.gr, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα περιγράφει η 45χρονη. «Είχα την κοπέλα αυτή στο σπίτι μου και πρόσεχε την μητέρα μου από τις αρχές του Μάρτη του 2021 μέχρι 1 Φλεβάρη του 2022, που “έφυγε” η μητέρα μου. Ήταν μια πάρα πολύ καλή κοπέλα, πρόσεχε την μητέρα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η μητέρα μου ασθένησε από COVID-19, τον Ιανουάριο, μάλλον την κόλλησαν τα παιδιά μου και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο από τις 14 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και τις 1 Φεβρουαρίου, όταν και “έφυγε” από τη ζωή» τονίζει ο Θ. Σολδάτος.

Και συνεχίζει: «Δεν δολοφόνησε η 45χρονη τη μητέρα μου. Πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι η γυναίκα αυτή βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση ψυχικής υγείας. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι η Φλώρα δεν πείραξε τη μητέρα μου, το αντίθετο, την πρόσεχε και την ευχαριστώ πολύ. Η μητέρα μου “έφυγε” από κορονοϊό».

Η αστυνομία δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Σολδάτο μετά την ομολογία της 45χρονης. Ο ίδιος, πάντως, λέει «δεν στέκει η ομολογία». Μετά την μητέρα του πρόσεχε και άλλες γυναίκες και ποτέ δεν “ακούστηκε” κάτι αρνητικό για εκείνη.

Σε ό,τι αφορά στο θάνατο της 75χρονης, ο Θωμάς Σολδάτος λέει πως δεν μπορεί να πάρει θέση αφού δεν γνωρίζει τι έχει γίνει. Λέει όμως πως «η γυναίκα αυτή έμενε δίπλα μου, όλοι έχουν να πουν τα καλύτερα, είναι ένα παιδί ευαίσθητο, που έχει περάσει δύσκολα, είχε πολλά οικογενειακά προβλήματα, εκκλησιαζόταν, δεν είχαμε ακούσει ότι έκανε ποτέ κακό σε κάποιον».

Η 45χρονη έχει δύο παιδιά, που σπουδάζουν, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: «Δεν σκότωσε η 45χρονη τη μητέρα μου» λέει ο γιός του ενός «θύματος» στο newsit.gr"

Ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας το πλοίο με τους μετανάστες

Ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος σε κακή κατάσταση ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας στην Κρήτη, μετά από μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού. Σε αυτό, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επιβαίνουν 430 μετανάστες,μεταξύ των οποίων και 100 παιδιά. Τρία από αυτά μεταφέρθηκαν με λιποθυμικό επεισόδιο στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Όπως δήλωσαν όταν αποβιβάστηκαν, “ευχαριστούμε πολύ που μας σώσατε. εμείς θέλουμε να πάμε στην Ιταλία”.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου, το αλιευτικό σκάφος, στο οποίο επιβαίνουν εξέπεμψε σήμα κινδύνου για βλάβη 20 μίλια ανοιχτά των ακτών. Σε αυτό επέβαιναν κυριολεκτικά στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, έχει σπεύσει για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν άμεση ανάγκη. Μέλη του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στο λιμάνι για την φροντίδα των μεταναστών.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ και την Μαρίνα Μανδακάκη ο Λιμενάρχης, η επιχείρηση διήρκεσε πολλές ώρες και ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω και των ανέμων 7 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή: Τρία αλιευτικά σκάφη με ξένη σημαία, προσπάθησαν αρχικά να ρυμουλκήσουν το σκάφος, χωρίς επιτυχία. Η φρεγάτα “Κανάρης” του Πολεμικού Ναυτικού, απέπλευσε το πρωί από την Σούδα και συνέβαλε στην επιχείρηση διάσωσης. Το σκάφος τελικά ρυμουλκήθηκε από αλιευτικά σκάφη στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό είναι στην πλειοψηφία τους Αιγύπτιοι και Σύριοι. Είχαν ξεκινήσει από την Λιβύη με προορισμό την Ιταλία.

Στην παλαιόχωρα, πραγματοποιείται η ταυτοποίησή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να προωθηθούν σε πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ που θα τους φιλοξενήσει για τις επόμενες δύο ημέρες. Είναι η πρώτη φορά που η Παλαιόχωρα δέχεται έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες τους, δεν αγνοείται κανείς από όσους βρίσκονταν αρχικά πάνω στο σκάφος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας το πλοίο με τους μετανάστες"

Κιβωτός του Κόσμου: Έγγραφο «ντοκουμέντο» καίει τον πατέρα Αντώνιο – Γνώριζαν για τις καταγγελίες από τον Αύγουστο

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την Κιβωτό του Κόσμου και τις καταγγελίες για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και ξυλοδαρμών. Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται και άλλα στοιχεία γύρω από τα όσα συνέβαιναν στις δομές της ΜΚΟ.

Έγγραφο – ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ αποκαλύπτει ότι στην Κιβωτό του Κόσμου ήταν ενήμεροι για τα περιστατικά κακοποίησης. Στις 12 Αυγούστου του 2022 οκτώ εργαζόμενοι της δομής στον Βόλο έστειλαν επιστολή στον γενικό διευθυντή όλων των δομών της ΜΚΟ και τον ενημέρωναν ότι υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία για άσκηση σωματικής βίας από συγκεκριμένο υπάλληλο.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι καλούν τον γενικό διευθυντή των δομών της ΜΚΟ να διερευνήσει άμεσα το συγκεκριμένο περιστατικό. Ζητούν μάλιστα να γνωστοποιηθεί το περιστατικό στον πατέρα Αντώνιο το περιστατικό και να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος από την δομή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας Αντώνιος σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ισχυριζόταν ότι πέφτει από τα σύννεφα για τις καταγγελίες και δήλωνε πως δεν γνώριζε τίποτα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Έγγραφο «ντοκουμέντο» καίει τον πατέρα Αντώνιο – Γνώριζαν για τις καταγγελίες από τον Αύγουστο"

Αποκάλυψη Δόμνας Μιχαηλίδου: «Άνοιξαν τα στόματα, πιθανό να ακούσουμε καταγγελίες και για άλλες δομές» (βίντεο)

Η υφυπουργός Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου, με τις καταγγελίες όλο και να πληθαίνουν, τόσο για την ίδια τη δομή όσο και για την ηγετική φυσιογνωμία του πατέρα Αντώνιου.

Ξεκινούν οι καταθέσεις για την υπόθεση, τη στιγμή που στα όσα αποκαλύπτονται περιλαμβάνουν ξύλο, τιμωρίες, ασέλγεια, σεξουαλική βία, απομόνωση, απομόνωση των παιδιών από τους γονείς του, κλίμα φόβου και τρομοκρατίας φιλοξενούμενους και εργαζόμενους και απλήρωτη εργασία.

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει βρει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου και τόνισε ότι θα είναι πρόσωπα κύρους.

Ανέφερε: «Πρέπει να αλλάξει η κατάσταση αυτή, πρέπει να μπει μέσα μία διοίκηση η οποία έχει την γνώση και την τεχνογνωσία  από την παιδική προστασία και επίσης να ξέρουμε ότι θα είναι διαφανείς και αποτελεσματικοί άνθρωποι».



Αναφορικά με το μέλλον των δομών και τον έλεγχο σε αυτές η υφυπουργός σημείωσε: «Το πλαίσιο έχει αλλάξει και το αλλάξαμε ακριβώς για να μπουν κανόνες. Βάλαμε στο τέλος Μαΐου του 2022 τις προδιαγραφές για να γίνονται έλεγχοι».

Η υφυπουργός τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα εάν στην Κιβωτό υπάρχει κύκλωμα υιοθεσιών και κατά πόσο ή εάν έχουν γίνει οικονομικές ατασθαλίες.

Επιπλέον η υφυπουργός έκανε την πρόβλεψη ότι τα στόματα «άνοιξαν» μετά την υπόθεση της Κιβωτού και είναι πιθανόν να έρθουν στην επιφάνεια καταγγελίες και για άλλες δομές.

Καταλήγοντας η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει επιτευχθεί 40% των παιδιών που ζούσαν μέσα σε δομές να έχουν αποϊδρυματοποιηθεί. 

lawandorder 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη Δόμνας Μιχαηλίδου: «Άνοιξαν τα στόματα, πιθανό να ακούσουμε καταγγελίες και για άλλες δομές» (βίντεο)"

Νερό «δηλητήριο» εξαιτίας των λιπασμάτων – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Δηλητήριο φαίνεται πως είναι το νερό που πίνουμε σε τουλάχιστον 15 περιοχές της Ελλάδας, καθώς η υπερβολική χρήση λιπασμάτων στις καλλιέργειες «αχρηστεύει» τις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντα της χώρας μας.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σε πολλές αγροτικές περιοχές το νερό δεν είναι πλέον πόσιμο λόγω της νιτρορρύπανσης, που προέρχεται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων με μεγάλη περιεικτικότητα σε νιτρικά ιόντα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα επιβάρυνσης του νερού, που έχει κάνει την εμφάνισή του ήδη από τη δεκαετία του ’80 σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ως ανώτατο όριο νιτρικών έχει οριστεί η συγκέντρωση 50 mg/l, ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ακόμα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις (μεγαλύτερες από 25 mg/l) δημιουργείται προβληματισμός για μακροχρόνια χρήση του νερού για πόση.

Τουλάχιστον 15 περιοχές της Ελλάδας έχουν συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων πάνω από 20 mg/l.

Για παράδειγμα, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης τα όρια χτύπησαν κόκκινο. Στη Λητή Συγκρότημα Καμάρη έφτασαν τα 113 mg/l, στην Ξερή Βρύση Μελισσοχωρίου έφτασαν τα 74,3. Στα Ρίζια στον Έβρο άγγιξε τα 42,2, ενώ παρόμοιο ήταν και το ποσοστό στον Άγιο Μάμα στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Στην Κομοτηνή στη ΔΕ Νέου Σιδηροχωρίου Παγούρια η συγκέντρωση έφτασε τα 40,3 mg/l.

Tι πρέπει να κάνουν οι γεωργοί

Τον περασμένο Ιούλιο δημοσιεύτηκε σχετική δράση για τις περιοχές που είναι ευάλωτες σε νιτρορρύπανση.

Οι γεωργοί μεταξύ άλλων απαγορεύεται να χρησιμοποιούν αζωτούχα λιπάσματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα κοντά σε υδάτινους όγκους ή να προβαίνουν σε υδροληψίες υπόγειου νερού. Επιπλέον, απαγορεύεται η απευθείας απόρριψη αζωτούχων λιπασμάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων σε επιφανειακά και υπόγεια νερά ενώ σε κτηνοτροφικά απόβλητα απαγορεύεται να διατίθενται στους εδαφικούς αποδέκτες σε ανεπεξέργαστη μορφή.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης οι δικαιούχοι δεσμεύονται ετησίως να θέτουν σε αγρανάπαυση γεωργική έκταση η οποία αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης στη δέσμευση. Ωστόσο το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ετησίως έως 50%. Παράλληλα, οι γεωργοί δεσμεύονται να εναλλάσσουν τις καλλιέργειες στα χωράφια τους σε ποσοστό 30% επί των εκτάσεων που κατέχουν.

Οι ευάλωτες περιοχές από την νιτρορρύπανση

Οι 30 περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στην νιτρορρύπανση είναι οι:

Δυτική και Ανατολική Θεσσαλία, Κωπαϊδικό και Αργολικό πεδίο, λεκάνη Πηνειού Ηλείας, κάμπος Θεσσαλονίκης – Πέλλας – Ημαθίας, λεκάνη Στρυμώνα, πεδιάδα Άρτας – Πρέβεζας, λεκάνη Ασωπού Βοιωτίας, νότιο τμήμα ποταμού Έβρου, πεδιάδα ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, λεκάνη απορροής Αγγίτη, Βόρεια Κορινθία, οροπέδιο Τρίπολης, Λιλιατρά Κυπαρισσίας, λεκάνη απορροής ποταμού Λαρισσού Αχαΐας, Μαραθώνας Αττικής, Μεσόγεια Αττικής, βόρειο τμήμα ποταμού Έβρου, Σπερχειός Φθιώτιδας, Πάμισος Μεσσηνίας, Τροιζηνία, Άστρος – Άγιος Ανδρέας Αρκαδίας, Μέγαρα – Αλεποχώρι Αττικής, Αταλάντη Φθιώτιδας, Αλμυρός Μαγνησίας, Πτολεμαΐδα Κοζάνης, Επανομή Μουδανιών Χαλκιδικής, υπολεκάνη Γεροποτάμου Μεσσαράς Κρήτης και Αρτάκη Εύβοιας.

Σημειώνεται πως 15 από αυτές εμφανίζουν συγκέντρωση σε νιτρικά άλατα πάνω από 20 mg/l.

Τι προκαλούν τα νιτρικά άλατα στον οργανισμό

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπιλάλη – καθηγητής Γεωργίας και Βιολογικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – τα νιτρικά προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό: «Αιματολογικά προβλήματα, ειδικά στα παιδιά ή στα νεογνά (στα βρέφη μπορεί να προκληθεί ακόμα και θάνατος). Ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει μεθαιμοσφαιριναιμία που εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς με συνέπεια να προκαλείται κυάνωση και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ασφυξία που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη για τα βρέφη».

Την ίδια ώρα, μελέτες καταλήγουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα νιτρικά άλατα συνδέονται με καρκινογένεση, ενώ παράλληλα έχουν συνδεθεί με προβλήματα στον μεταβολισμό και το θυρεοειδή αδένα. Μελέτη του 2018 (που δημοσιεύτηκε στο «Enviromental Research and Public Health») συνδέει τα νιτρικά με τον καρκίνο στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου και του θυρεοειδούς…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νερό «δηλητήριο» εξαιτίας των λιπασμάτων – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν"

Μαρούσι: «Τσάκωσαν» 41χρονο επ’ αυτοφώρω για απάτη με δίπλωμα οδήγησης, αναζητούν τον συνεργό του – Το «κόλπο» που είχαν στήσει

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας στο Μαρούσι της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, το πρωί της Παρασκευής (18/11) 41χρονος αλλοδαπός για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.

Αναζητείται ο συνεργός του, δάσκαλος της Σχολής, στην οποία είχε απευθυνθεί.

Η ανακοίνωση:

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 18-11-2022, στο πλαίσιο διεξαγωγής επίσημων εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης, ο κατηγορούμενος κατελήφθη από εξεταστή να φέρει πάνω του τεχνικό εξοπλισμό, προκειμένου να λάβει βοήθεια στις εξετάσεις.

Ανωτέρω αστυνομικοί προσήλθαν στο εξεταστικό κέντρο, οδήγησαν τον 41χρονο στο Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, όπου και συνελήφθη.

Σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν:

  • ακουστικό, τύπου ψείρα, που είχε στο αυτί του
  • ηλεκτρονική συσκευή με ενσωματωμένη κάρτα SIM
  • κινητό τηλέφωνο, που είχε τυλιγμένο στο πόδι του
  • ρολόι χειρός, με ενσωματωμένη κάμερα.

Κατά το παρελθόν έχουν σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος του συνεργού του, για παρόμοια αδικήματα. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό του συνεργού του.


lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρούσι: «Τσάκωσαν» 41χρονο επ’ αυτοφώρω για απάτη με δίπλωμα οδήγησης, αναζητούν τον συνεργό του – Το «κόλπο» που είχαν στήσει"

Κοζάνη: Αποκλεισμένο παραμένει το Καταφύγι και χωρίς δρόμο εδώ και δυόμιση χρόνια (photos)

Αποκλεισμένη παραμένει η Τοπική Κοινότητα Καταφυγίου στην ΠΕ Κοζάνης του Δήμου Βελβεντού, καθώς δεν έχει βρεθεί λύση για τους οδικούς άξονες, που οδηγούν στο πανέμορφο ιστορικό χωριό.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω των κατακρημνίσεων στο οδόστρωμα σε τέσσερα σημεία, εδώ και 2,5 χρόνια -από 7 Ιουλίου του 2020- κρατά μακριά από το Καταφύγι κατοίκους, αλλά και επαγγελματίες, που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ουσιαστικά κλειστός, λόγω των κατακρημνίσεων του οδοστρώματος, αλλά και των έντονων καιρικών φαινομένων, που έπληξαν την περιοχή το 2020 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά αποτελεσματική αποκατάσταση. Ωστόσο Δήμος και Περιφέρεια έκαναν συντονισμένα κάποιες ενέργειες και δόθηκε από το ΥΠΕΣ το ποσό των 800 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση του δρόμου τον περασμένο Ιούνιο παρόλα αυτά δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη προς στιγμήν.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, έγιναν πολλές ενέργειες από την πλευρά του Δήμου, τα παράπονα και η αγανάκτηση των κατοίκων του Καταφυγίου είναι μεγάλη, ζητώντας να βρεθεί λύση και να τρέξουν οι διαδικασίες, που απαιτούνται με την ευθύνη να φέρει η Περιφέρεια και οι τεχνικές υπηρεσίες της, για τον εν λόγω δρόμο. Μάλιστα, σε πολλές των περιπτώσεων, επισημαίνει ο κ. Στεργίου, βρίσκονται σε κίνδυνο και υπάλληλοι του Δήμου, που θα πρέπει συχνά να ελέγχουν ή να επισκευάζουν βλάβες του εξωτερικού αγωγού ύδρευσης στην περιοχή του Μπιζινίσιου, στο σημεία των κατακρημνίσεων, αλλά και να ελέγχουν το πόσιμο νερό.

Εν τω μεταξύ η αγανάκτηση των κατοίκων και των ιδιοκτητών τόσο των 2 ξενοδοχείων, που υπάρχουν στο ορεινό χωριό, όσο και εκείνων, που επένδυσαν χτίζοντας εξοχικές κατοικίες και δεν μπορούν να τις προσεγγίσουν, πληρώντας παράλληλα όλα τα πάγια, τον ΕΝΦΙΑ όπως τονίζουν, μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, είναι μεγάλη.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι επαγγελματίες παραγωγοί, που διατηρούν τις καλλιέργειές τους στην περιοχή. Ζητούν άμεσα λύση από τους αρμοδίους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με κίνδυνο της ζωής τους σε πολλές των περιπτώσεων κάτοικοι του Καταφυγίου θέλοντας να φτάσουν στο χωριό τους χρησιμοποιούν τους ορεινούς δρόμους που βρίσκονται επίσης σε κακή κατάσταση, είτε από το Βελβεντό μέσω της Αγίας Κυριακής είτε από την πλευρά του Ελατοχωρίου από την περιοχή της Πιερίας.

Αν και στο παρελθόν τέθηκε το ζήτημα της ασφαλτόστρωσης του δρόμου από την πλευρά του Ελατοχωρίου και παραδόθηκε η μελέτη από την Δημοτική Αρχή δεν υπήρξε ενδιαφέρον να προχωρήσουν οι εργασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Κοζάνης και της ΠΕ Πιερίας.

Ο Δήμαρχος Βελβεντού, όπως δηλώνει «το θέμα των ορεινών δρόμων στα Πιέρια ακυρώνει εντελώς και την τουριστική αξιοποίηση του ορεινού όγκου, κάτι που θα έδινε οικονομική ανάπτυξη, την ώρα που η απολιγνιτοποίηση δείχνει “άγρια τα δόντια της”. Δεν μπορεί η Περιφερειακή αρχή να κομπορρημονεί για ασφαλτοστρώσεις χιλιομέτρων ορεινών δρόμων σε κτηνοτροφικές μονάδες και ιερές μονές, αλλά να αδιαφορεί δυόμιση χρόνια τώρα για τους δρόμους των Πιερίων. Ταυτόχρονα έρχεται και νέα απειλή για την κατάληψη της κορυφογραμμής από ανεμογεννήτριες ιδιωτών, κάτι βέβαια που οι τοπικές κοινωνίες δεν θα επιτρέψουν».

Τέλος, να θυμίσουμε ότι εξαιτίας του δρόμου η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον Αύγουστο του 2020 με επαναλαμβανόμενα εξάμηνα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Αποκλεισμένο παραμένει το Καταφύγι και χωρίς δρόμο εδώ και δυόμιση χρόνια (photos)"

Η αλήθεια για τις κρουαζιέρες της Κιβωτού του Κόσμου 

Στο θέμα της Κιβωτού του Κόσμου και τις αποκαλύψεις και τα ρεπορτάζ που το συνοδεύουν καθημερινά έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί πολλά. Μεταξύ αυτών και πληροφορίες ότι ο πατέρας Αντώνιος επέλεγε συγκεκριμένα παιδιά και μάλιστα μικρό αριθμό και πήγαινε κρουαζιέρες μαζί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, τουλάχιστον 40 παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» επιλέγονταν για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική κρουαζιέρα, προσφορά της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Celestyal Cruises.  

Οι κρουαζιέρες γινόντουσαν επί σειρά ετών στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που έχει υιοθετήσει η εταιρεία για εθελοντική προσφορά. Δημοσιεύματα και φωτογραφίες είναι αναρτημένες τόσο σε ιστοσελίδες, όσο και στο site της Κιβωτού.

Ήταν μια μακροχρόνια συνεργασία που είχε συνάψει η Celestyal Cruises με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, «Κιβωτός του Κόσμου», η οποία μάλιστα λάμβανε μεγάλης αποδοχής από τα παιδιά, που περίμεναν με αγωνία να ακούσουν το όνομά τους, εάν θα είναι στην λίστα.

Επιδίωξη ήταν κάθε χρόνο, η ομάδα των 40 έως 50 παιδιών που θα πραγματοποιούσαν την εκπαιδευτική εκδρομή να είναι διαφορετική. Η νομιμότητα με τα «χαρτιά», ήταν βασική προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιο παιδί. 

Τα παιδιά τακτοποιούνταν σε τετράκλινες καμπίνες, πάντα με έναν ενήλικα συνοδό. Ο πάτερ Αντώνιος άλλοτε ταξίδευε άλλοτε όχι, το ίδιο και η Πρεσβυτέρα.   

Για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2015, ταξίδεψαν 70 παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου», μαζί με εθελοντές της οργάνωσης και τον Πατέρα Αντώνιο, με προορισμούς την Κωνσταντινούπολη, την Πάτμο, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, όπου τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε μουσεία, αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους.

Αφού μεσολάβησαν δύο χρόνια που ο Covid διέκοψε κάθε δραστηριότητα, τον Ιούλιο του 2022 η Celestyal Cruises προσέφερε την καθιερωμένη κρουαζιέρα στα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου, στην οποία συμμετείχαν επιπλέον 40 άτομα, πρόσφυγες, μητέρες και παιδιά από την Ουκρανία, μαθητές του ουκρανικού προσφυγικού σχολείου με τους καθηγητές τους, που φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού στην Αθήνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η αλήθεια για τις κρουαζιέρες της Κιβωτού του Κόσμου "

Πλεύρης -Ελλείψεις φαρμάκων: Απαγόρευση εξαγωγών σε 200 σκευάσματα -Ποια δίνονται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή

Σε συνεχεία των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων, από το υπουργείο Υγείας, ανακοινώνεται ότι επιπλέον προχωρα:

α) η έκδοση της επικαιροποιημένης λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών που θα αναρτηθεί σήμερα,

β) η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικων φαρμάκων και

γ) η αύξηση των εισαγωγών

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Έδωσα σήμερα εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην Ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού και σε περιπτώση που συμβαίνει αυτό να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών”.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πλεύρης -Ελλείψεις φαρμάκων: Απαγόρευση εξαγωγών σε 200 σκευάσματα -Ποια δίνονται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή "

Κιβωτός του Κόσμου: Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου πρόεδρος του νέου ΔΣ

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (22.11.2022) το υπουργείο Εργασίας. Πρόεδρος του νέου Συμβουλίου θα είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, πρόεδρος της Ένωσης Μαζί Για το Παιδί. 

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου τοποθετήθηκαν επίσης ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, ο πρώην διευθυντής της ΜΕΘ του Παίδων “Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού”, Ιωάννης Παπαδάτος, ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας, η ψυχολόγος Έρρικα Οικονόμου, ο πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» Ανδρέας Ζομπανάκης και ο Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, διευθυντής του γραφείου της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου. 

Όλο το νέο Δ.Σ. της Κιβωτού του Κόσμου
  1. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
  2. Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
  3. Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
  4. Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
  5. Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
  6. Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
  7. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα χρόνο.

Το νέο ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των δομών της ΜΚΟ αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.

«Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η αλλαγή στη διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου είναι ουσιαστικά εφαρμογή της διάταξης που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022, με την οποία επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς, σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους.

«Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου πρόεδρος του νέου ΔΣ"

Εορταστικό ωράριο 2022: Τι ώρα θα ανοίγουν και θα κλείνουν τα μαγαζιά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Σε εφαρμογή τίθεται από την Κυριακή 11/12/2022 το εορταστικό ωράριο με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να έχει ανακοινώσει το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας στην Αθήνα που θα ισχύσει για όλη την εορταστική περίοδο προκειμένου να μπορέσουν όλοι να κάνουν τα ψώνια τους ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αναλυτικά το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 2022:

-Κυριακή 11/12/2022 11:00-18:00
-Δευτέρα 12/12/2022 09:00-21:00
-Τρίτη 13/12/2022 09:00-21:00
-Τετάρτη 14/12/2022 09:00-21:00
-Πέμπτη 15/12/2022 09:00-21:00
-Παρασκευή 16/12/2022 09:00-21:00
-Σάββατο 17/12/2022 09:00-18:00
-Κυριακή 18/12/2022 11:00-18:00

Δευτέρα 19/12/2022 09:00-21:00
Τρίτη 20/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 21/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 22/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 23/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 24/12/2022 09:00-18:00
Κυριακή 25/12/2022 ΚΛΕΙΣΤΑ

Δευτέρα 26/12/2022 ΑΡΓΙΑ
Τρίτη 27/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 28/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 29/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 30/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 31/12/2022 09:00-18:00
Κυριακή 1/1/2023 ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα 2/1/2023 ΑΡΓΙΑ.

Με αφορμή την ανακοίνωση του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης δήλωσε:

«Σας περιμένουμε στα εμπορικά καταστήματα, στο κέντρο και στις συνοικιακές αγορές της Αθήνας για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα».

«Παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση, τα στολισμένα καταστήματα δίνουν μία νότα αισιοδοξίας και μας μεταφέρουν στο κλίμα των ημερών, προσφέροντας ταυτόχρονα ποικιλία προϊόντων σε πολύ καλές τιμές» συμπλήρωσε.
* Επισυνάπτεται το ΦΕΚ της πρόσκλησης-προκήρυξης. - Διαβάστε αναλυτικά, πατώντας ΕΔΩ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εορταστικό ωράριο 2022: Τι ώρα θα ανοίγουν και θα κλείνουν τα μαγαζιά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news