facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Για έναν μακρύ πόλεμο προειδοποιεί ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα

Ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα δήλωσε σήμερα ότι η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία δείχνει πως ενός είδους «διαβολεμένη ιδεολογική κινητοποίηση» βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μια μακρά σύρραξη στην Ουκρανία.

Ο Ντεριπάσκα, ιδρυτής του ρωσικού κολοσσού του αλουμινίου Rusal, ο οποίος είχε απευθύνει προηγουμένως έκκληση για ειρήνη, δήλωσε πως η προσωπική άποψή του είναι ότι η σύρραξη στην Ουκρανία είναι μια «τρέλα», η οποία μπορεί να προκαλέσει ντροπή στις επόμενες γενιές.

Ο Ντεριπάσκα, σε βάρος του οποίου έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και η Βρετανία, δεν επέρριψε κατηγορηματικά ευθύνες σε κάποια πλευρά, όμως είπε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και Ρωσία έχουν οξύνει τη ρητορική τους.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας είπε, επίσης, πως ήλπιζε ότι η σύρραξη θα μπορούσε να είχε τελειώσει πριν από εβδομάδες, όμως η ομιλία του Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για μια ευρύτερη σύρραξη μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

«Τώρα ενός είδους διαβολεμένης ιδεολογικής κινητοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη από όλες τις πλευρές», λέει ο Ντεριπάσκα στο Telegram.

«Αυτό είναι: αυτοί οι άνθρωποι προετοιμάζονται να πολεμήσουν για λίγα ακόμη χρόνια».

«Φαίνεται πως όλες οι πλευρές προετοιμάζονται για έναν μακροχρόνιο πόλεμο που θα έχει τραγικές επιπτώσεις για ολόκληρο τον κόσμο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Για έναν μακρύ πόλεμο προειδοποιεί ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα"

Ζελένσκι: Ρώσοι επιχειρηματίες όπως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς διατίθενται να μας βοηθήσουν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι διάφοροι Ρώσοι επιχειρηματίες πρότειναν να δώσουν χρήματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία, ιδίως για να στηρίξουν τον στρατό της.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης μέσω τηλεδιάσκεψης με ρωσικά ΜΜΕ, ο Ζελένσκι δήλωσε πως έχει δεχθεί «μηνύματα» από Ρώσους επιχειρηματίες, μεταξύ αυτών ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ένας στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρίσκεται στο στόχαστρο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

«Είχαμε μηνύματα από εκείνον και από άλλους επιχειρηματίες, με τα οποία προτείνουν “μπορούμε να βοηθήσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορούμε να κάνουμε κάτι”», περιέγραψε.

«Ορισμένοι είπαν ότι ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο. “Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας στην Ουκρανία, ζούμε στην Αγγλία ή κάπου στην Ελβετία, το θέλουμε. Όμως, πώς μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να περιλαμβανόμαστε στον κατάλογο των κυρώσεων;”», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ορισμένα πρόσωπα δεν θέλουν να δώσουν το όνομά τους και λένε ότι θέλουν να βοηθήσουν τον στρατό μας και είναι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», συνέχισε.

Ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε, στη συνέχεια, ότι όποιοι κι αν είναι οι επιχειρηματίες που δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν χρήματα για τη στήριξη του ουκρανικού στρατού, η Ουκρανία είναι έτοιμη να «εγγυηθεί την ασφάλειά τους, να τους παράσχει εργασία και να επιτρέψει στις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους να αναπτυχθούν».

«Μιλώ συγκεκριμένα για τις κυρώσεις στο κράτος μας. Μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να συζητήσουμε για να αλλαγή της εθνικότητας αυτών των προσώπων», εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι «υποχρεωτικό να γίνει δημοσίως».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal της περασμένης Τετάρτης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να μην επιβάλει κυρώσεις στον Ρομάν Αμπράμοβιτς, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζελένσκι: Ρώσοι επιχειρηματίες όπως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς διατίθενται να μας βοηθήσουν"

Τη Μεγάλη Τρίτη το επίδομα ακρίβειας και το έξτρα επίδομα παιδιού - Τα ποσά που θα λάβετε

Τη Μεγάλη Τρίτη θα καταβληθεί τελικά το επίδομα ακρίβειας, καθώς και  το έξτρα επίδομα παιδιού, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. 

«Στοχεύουμε να καταβληθεί τη Μεγάλη Τρίτη και πιστεύω θα τα καταφέρουμε. Αυτά τα 200 ευρώ θα μπουν κατευθείαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων», τόνισε η υφυπουργός, μιλώντας στο OPEN.

Η επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ θα πιστωθεί σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, 167.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ και σε 241.282 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (διπλή δόση).

Προβλέπεται επίσης χορήγηση 1,5 επιπλέον μηνιαίας δόσης επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου, δηλαδή δόση που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα. Το ποσό τής ενίσχυσης ανέρχεται, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000.

Οπώς εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, το έξτρα αυτό επίδομα παιδιού θα δοθεί και αυτό τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ ένα ζευγάρι με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ θα πάρει 420 ευρώ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τη Μεγάλη Τρίτη το επίδομα ακρίβειας και το έξτρα επίδομα παιδιού - Τα ποσά που θα λάβετε "

Κορονοϊός: Λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης 4.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών – Γιατί δεν εμβολιάζονται, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Η παράταση της αναστολής εργασίας δεν έχει πτοήσει περίπου 3.500 υγειονομικούς, που επιμένουν να αντιστέκονται στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται εκτός ΕΣΥ και χωρίς μισθοδοσία και ένσημα από τον Σεπτέμβριο του 2021. Μέχρι τέλος Μαρτίου μάλιστα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, καθώς λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης σε επιπλέον 4.000 συναδέλφους τους που είχαν επιστρέψει στην εργασία τους επειδή νόσησαν. Φως στα αίτια της άρνησης των ελλήνων υγειονομικών να υποβληθούν στο εμβόλιο κατά της Covid-19 ρίχνει μελέτη του ΕΚΠΑ.

Εκπνέουν τις επόμενες μέρες τα πιστοποιητικά νόσησης περίπου 4.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών, που είχαν επιστρέψει προσωρινά στην εργασία τους μετά από ανάρρωση από Covid-19 και αφού μειώθηκε η ισχύς του πιστοποιητικού, από τους έξι στους τρεις μήνες.

Εάν δεν εμβολιαστούν θα τεθούν και πάλι σε αναστολή εργασίας, καθώς πήρε παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 η σχετική διάταξη του Υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα, το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν στη χώρα μας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα Υγείας, έφτασε το 90,4%, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC).

Δείτε το σχετικό διάγραμμα του ECDC:

Διαχρονική “πληγή” στην Ελλάδα η άρνηση των υγειονομικών για τον εμβολιασμό

Παρά τα συντριπτικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού που σημειώνουν άλλες χώρες στο υγειονομικό τους προσωπικό, η Ελλάδα έχει θλιβερή αρνητική παράδοση στην εμβολιαστική θωράκιση των επαγγελματιών υγείας, από την εποχή του εμβολιασμού της γρίπης.

Αν και από το 2019 και έως σήμερα υπήρξε θετική στροφή από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, διαχρονικά το ποσοστό του αντιγριπικού εμβολιασμού των υγειονομικών υπαλλήλων δεν ξεπέρασε ποτέ στη χώρα μας το 30%.

Μελέτη διερεύνησης της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα, που διεξήχθη από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, ρίχνει φως στα αίτια και τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση των υγειονομικών να εμβολιαστούν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Occupational and Environmental Medicine, και πραγματοποιήθηκε από τον επικ. Καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την Καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, την επικ. Καθηγήτρια Όλγα Σίσκου, τη Διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγλαΐα Κατσιρούμπα.

Γιατί δεν εμβολιάζονται για την Covid-19 οι υγειονομικοί στην Ελλάδα

Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 και το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ήταν εξαιρετικά υψηλό (91,5%), ενώ το ποσοστό εμβολιασμού για την εποχική γρίπη το 2020 ήταν σημαντικά μικρότερο (64,6%).

Ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 885 επαγγελματίες υγείας από όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα:

  • 45,3% νοσηλευτές,
  • 25,2% γιατρούς
  • 29,5% άλλες επαγγελματικές ομάδες.

“Οι σημαντικότερες αιτίες άρνησης του εμβολιασμού από τους επαγγελματίες υγείας ήταν οι αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 και ο φόβος για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων”, αναφέρουν οι μελετητές στα συμπεράσματά τους. Στην ίδια μελέτη “ενοχοποιείται” η περιορισμένη γνώση σχετικά με τα εμβόλια, η οποία κατά κανόνα οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Πρωταθλητές» στον εμβολιασμό στην Υγεία, οι γυναίκες και όσοι εμβολιάζονται για τη γρίπη

Πιο συγκεκριμένα, αποδείχθηκε πως οι επαγγελματίες υγείας που είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη το 2020 και οι γυναίκες, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας που είχαν περισσότερες γνώσεις για την COVID-19, εκείνοι που εμπιστεύονταν περισσότερο τα εμβόλια κατά της COVID-19 και εκείνοι που εμπιστεύονταν περισσότερο την κυβερνητική ενημέρωση για τις πληροφορίες αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 είχαν αυξημένη πιθανότητα εμβολιασμού.

Στον αντίποδα, η περιορισμένη γνώση αναφορικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 σχετίζονταν με μειωμένη πιθανότητα εμβολιασμού.

Στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα σήμερα, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της πανδημίας.

Επιπλέον, “ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας είναι καθοριστικός, καθώς η θετική τους στάση μπορεί να επηρεάσει το ευρύ κοινό και να συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού κατά της COVID-19, ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρειαστεί ο εμβολιασμός να είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα ενδεχομένως ετησίως”, καταλήγει η μελέτη.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης 4.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών – Γιατί δεν εμβολιάζονται, σύμφωνα με ελληνική μελέτη"

Γεμάτη από Ρώσους πράκτορες η Ευρώπη, προειδοποιούν οι Financial Times

Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η Ευρώπη, καθώς οι κατάσκοποι της Ρωσίας φαίνεται πως είναι σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Όπως γράφουν οι Financial Times, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γερμανία είναι μεταξύ άλλων, χώρες που έχουν εντοπίσει πράκτορες που δρούσαν υπερ της Ρωσίας διοχετεύοντας τις μυστικές υπηρεσίες με ευαίσθητα έγγραφα και μυστικά κρατών.

Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, διαθέτουν αρκετά στοιχεία και πληροφορίες και συμβουλεύουν τις Ευρωπαϊκες χώρες όταν εντοπίζουν ύποπτες κινήσεις. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεκάδες Ρώσοι πράκτορες βρίσκονται στην Γερμανία, την Γαλλία αλλά και το Βέλγιο. Την ίδια ώρα, δεκάδες Ρώσοι πολίτες έχουν απελαθεί από τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας τους τελευταίους μήνες με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στους FT λέει ότι η συζήτηση για τους Ρώσους μυστικούς πράκτορες ήταν κάπως «απαγορευμένη» τα τελευταία χρόνια, και δρούσαν ανενόχλητοι στην Δύση. Τον τελευταίο καιρό όμως, η Ευρώπη κοιτάζει κατάματα το πρόβλημα. Όπως λέει ο ίδιος, «οι δημοκρατίες δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι στην απειλή, αν δεν γνωρίζει η πλειοψηφία των πολιτών το πρόβλημα».

Τα στοιχεία που δίνονται στην δημοσιότητα προκαλούν προβληματισμό. Το 2017, αποκαλύπτεται ότι ρώσος πράκτορας δούλευε ως στενός σύμβουλος του τότε Γάλλου υπουργού Άμυνας – τώρα είναι υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian. Τον Ιούλιο του ‘20, οι αρχές της Δανίας εντόπισαν Ρώσους που προσπαθούσαν να κλέψουν έγγραφα που αφορούσαν την ενεργειακή τεχνολογία. Την ίδια χρονιά, Γάλλος στρατηγός, ο οποίος ήταν στο ΝΑΤΟ και εργαζόταν στην ναυτική βάση της Νάπολης συνελήφθη διότι είχε παραδώσει απόρρητα έγγραφα στη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας (GRU). Ξανά στη Δανία, τον Δεκέμβριο, εντοπίστηκαν δύο μυστικοί πράκτορες οι οποίοι προσπαθούσαν να κλέψουν πληροφορίες από Δανέζικη εταιρία νανοτεχνολογίας.

Τον Μάρτιο του ‘21, στην Βουλγαρία συνελήφθησαν 6 ημεδαποί ανάμεσα τους και εργαζόμενοι στο υπουργείο Άμυνας αλλά και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, διότι πωλούσαν πληροφορίες στην GRU για 3000 δολάρια την κάθε μια. Στην Γερμανία, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, συνελήφθη επιστήμονας, διότι είχε «κλέψει» απόρρητες πληροφορίες που αφορούν την τεχνολογία πυραύλων.

Η Ρωσία έχει περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους στις τρεις μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες που διαθέτει. Η GU, μια από τις μεγαλύτερες μυστικές της υπηρεσίες, είναι επικεντρωμένη σε θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και στρατιωτικές τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα το σαμποτάζ και την υπονόμευση ενεργειών. ι

Το FSB είναι επικεντρωμένο στο εσωτερικό της χώρας και συλλέγει πληροφορίες από τις γειτονικές χώρες, ανάμεσα τους και την Ουκρανία. Το SVR, διάδοχος της KGB, έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τη συλλογή πληροφοριών από άλλες μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, στην συνέντευξη που παραχώρησε στους FT, καταλήγει τονίζοντας ότι «συχνά η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, ειδικότερα όταν τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή όπως τώρα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γεμάτη από Ρώσους πράκτορες η Ευρώπη, προειδοποιούν οι Financial Times"

Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας

Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι.

«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

Μιλώντας σε μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια συνέντευξη που διήρκησε 90 λεπτά και για την οποία οι ρωσικές αρχές είχαν από πριν προειδοποιήσει ρωσικά ΜΜΕ να αποφύγουν να τη μεταδώσουν, ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις στη ρωσική γλώσσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας"

Ουκρανία – Τηλεμαραθώνιος: Μεγάλη συμμετοχή σε 20 χώρες και στην Ελλάδα

Η μεγάλη διεθνής συναυλία – τηλεμαραθώνιος #StopWar για τη στήριξη της Ουκρανίας μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε 20 πλατείες μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα συμμετείχε στη δράση, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. 

Στην πλατεία Κοτζιά στήθηκε από νωρίς μια μεγάλη γιγαντοοθόνη για τη μετάδοση της μεγάλης φιλανθρωπικής συναυλίας.

«Η Αθήνα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για τη δημοκρατία και την ειρήνη» τόνισε στο μήνυμά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ενώ ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργίι Σουτένκο δήλωσε: «Οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει ελευθερία. Η Ουκρανία τώρα υπερασπίζεται την ανεξαρτησία και την ελευθερία της, το δικαίωμα να επιλέξει το μέλλον της».

Με ιδιαίτερη αναφορά στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ζήτησε να ενταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στον Ουκρανικό λαό τονίζοντας: «Η βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό δεν είναι ζήτημα επιλογής για τους Έλληνες. Είναι ζήτημα ανάγκης, ζήτημα αρχής».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία – Τηλεμαραθώνιος: Μεγάλη συμμετοχή σε 20 χώρες και στην Ελλάδα"

Ζελένσκι: H Ουκρανία χρειάζεται το 1% των αρμάτων μάχης και των αεροσκαφών του NATO – Φοβάστε τη Μόσχα;

Νέο αίτημα στα κράτη της Δύσης να παρέχουν στην Ουκρανία ένα μικρό μέρος από το στρατιωτικό τους υλικό απηύθυνε ξανά ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ αναρωτήθηκε αν η μέχρι στιγμής άρνησή τους έχει επειδή φοβούνται τη Μόσχα.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς πυραύλους ή  φορητά όπλα, αλλά ο Ζελένσκι υποστήριξε πως το Κίεβο δεν έπαιρνε αυτό που χρειαζόταν.

«Είναι άρματα μάχης για το κράτος μας. Είναι αντιπυραυλική άμυνα. Είναι όπλα κατά πλοίων. Αυτό έχουν οι εταίροι μας, αυτό ακριβώς μαζεύουν σκόνη εκεί»,  ανέφερε. «Όλα αυτά δεν είναι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας αλλά για την ελευθερία της Ευρώπης».

Η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης της, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα ήταν αδύνατο να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης χωρίς αρκετά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη.

«Περιμέναμε ήδη 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμα η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;», αναρωτήθηκε.

Ο Ζελένσκι έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη εάν πέσει η Ουκρανία. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ απέρριψε τις εκκλήσεις του για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία με το σκεπτικό ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο, αναφέρει το Reuters.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζελένσκι: H Ουκρανία χρειάζεται το 1% των αρμάτων μάχης και των αεροσκαφών του NATO – Φοβάστε τη Μόσχα;"

Ουκρανία – Ρωσία: Από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου ο νέος γύρος συνομιλιών στην Τουρκία

Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν από αύριο Δευτέρα στην Τουρκία για ένα νέο γύρο πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ένας γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία – Ρωσία: Από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου ο νέος γύρος συνομιλιών στην Τουρκία"

Καιρός αύριο: Λασποβροχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Θερμοκρασία με 20άρια

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (28.03.2022) με σκόνη από τη Σαχάρα. Στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί ο υδράργυρος.

Ο καιρός αύριο, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές προβλέπονται στη χώρα, με ασθενείς τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα νοτιοδυτικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει κατά
τόπους τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από αργά το απόγευμα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με τοπικές βροχές κυρίως μέχρι αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο 5 πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα δυτικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και τις βραδινές ώρες τοπικά έως 5 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και τις βραδινές ώρες τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λασποβροχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Θερμοκρασία με 20άρια"

Self test μαθητών: Τι ισχύει για αυτή την εβδομάδα & τι την επόμενη

Από σήμερα Κυριακή οι μαθητές θα χρειάζεται να κάνουν self test προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν στις σχολικές αίθουσες αύριο Δευτέρα.

Όλοι οι μαθητές θα πρέπει τη Δευτέρα το απόγευμα να πραγματοποιήσουν εκ νέου self test για τον κορωνοϊό, ενώ το επόμενο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα την Παρασκευή.

Τα self test για τους μαθητές θα μειωθούν σε ένα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, από την Παρασκευή 1 Απριλίου.

Αυτό είχε αποφασιστεί την περασμένη εβδομάδα, από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Self test μαθητών: Τι ισχύει για αυτή την εβδομάδα & τι την επόμενη "

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το κρίμα πάνω μας αν επιτρέψουμε να πεθάνουν οι άμαχοι στη Μαριούπολη»

Για «συλλογική ενοχή» προειδοποιεί το Παρίσι αν δεν βοηθηθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης οι οποίοι υποφέρουν τα πάνδεινα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι εισβολείς σφίγγουν τον θανατηφόρο κλοιό τους στην πόλη.

Ο Ζαν – Ιβ Λεντριάν, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ της Ντόχα, και αναφερόμενος στις τραγικές συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι θα υπάρξει «συλλογική ενοχή» αν δεν γίνει κάτι για να βοηθηθούν οι άμαχοι στη Μαριούπολη.

Ως γνωστόν, την πόλη αυτή της Ουκρανίας έχουν περικυκλώσει οι ρωσικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες άμαχοι να βρίσκονται καθημερινά, αντιμέτωποι με το φάσμα του θανάτου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το κρίμα πάνω μας αν επιτρέψουμε να πεθάνουν οι άμαχοι στη Μαριούπολη»"

Ουκρανία: Έτοιμοι να πολεμήσουν δηλώνουν οι μισοί Ουκρανοί

Σχεδόν οι μισοί Ουκρανοί, ηλικίας από 18 ως 55 ετών, δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν άμεσα μέρος στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στη χώρα τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησαν ευρωπαίοι ερευνητές παρά τους περιορισμούς που θέτει ο πόλεμος.

Σε ό,τι αφορά τους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 70%, ενώ πλησιάζει το 30% το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ερευνητικού ινστιτούτου για την ειρήνη του Όσλο με την υποστήριξη της ουκρανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Info Sapiens.

Η εταιρεία ρώτησε περισσότερους από 1.000 Ουκρανούς που θεωρείται ότι η ηλικία τους επιτρέπει να είναι μάχιμοι παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν για τη διενέργεια δημοσκοπήσεων εν μέσω πολέμου. Οι ερωτηθέντες συμμετείχαν στη δημοσκόπηση κατά την τρίτη εβδομάδα του πολέμου (9-12 Μαρτίου) και ήταν ισάριθμοι άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι απάντησαν διαδικτυακά για τέσσερις επιλογές αντίστασης.

Στην επιλογή “για να βοηθήσω στην αντίσταση θα εμπλεκόμουν στη στρατιωτική μάχη άμεσα στο πεδίο της μάχης ενάντια στις ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμειςτο 49% απάντησε ότι η επιλογή αυτή θα ήταν “υπερβολικά πιθανή, μετρίως πιθανή ή αρκετά πιθανή, σύμφωνα με το ινστιτούτο στο Όσλο.

Στην επιλογή “για να βοηθήσω στην αντίσταση θα εμπλεκόμουν άμεσα στη στρατιωτική μάχη από θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων“, το σύνολο των ερωτηθέντων που απάντησε καταφατικά πλησιάζει το 47%.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, ποσοστό 75%, δήλωσε έτοιμο “να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου, για παράδειγμα τους άμαχους ή τους τραυματισμένους στρατιώτες” και το 80% δήλωσε έτοιμο “να βοηθήσει στην αντίσταση παρέχοντας μια μη στρατιωτική υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις (με πληροφορίες, επισιτιστική βοήθεια ή πυρομαχικά).

Η αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού να πολεμήσει τους εισβολείς είναι αξιοσημείωτη“, υπογραμμίζει το νορβηγικό ινστιτούτο στην ανάλυση της δημοσκόπησης, η οποία δημοσιεύτηκε χθες. Η δημοσκόπηση καταλήγει ότι το κίνητρο αντίστασης των ερωτηθέντων αυξάνεται όσο οι ερωτηθέντες πλήττονται άμεσα από τη ρωσική εισβολή. Όταν διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε ότι έχει πληγεί άμεσα από τις επιθέσεις των ρωσικών ή φιλορωσικών δυνάμεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Έτοιμοι να πολεμήσουν δηλώνουν οι μισοί Ουκρανοί"

Επίδομα Παιδιού-Α21: Πότε μπαίνει η «έξτρα» 1,5 δόση -Υπολογίστε πόσα θα πάρετε (παραδείγματα)

Επιπλέον χρήματα για το επίδομα παιδιού Α21 θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι το Πάσχα, με βάση την πρόσφατη εξαγγελία της Κυβέρνησης.

Σημειώστε ότι στο τέλος αυτού μήνα 31/3 (σ.σ. 30/3 στα ΑΤΜ) θα καταβληθεί κανονικά η διμηνιαία δόση ΜΟΝΟ σε όσους υπέβαλαν πρόσφατα τη σχετική αίτηση.

Για τους υπόλοιπους -και μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής-, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Την Μεγάλη Εβδομάδα (συγκεκριμένα Μ.Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η Δ. Μιχαηλίδου) θα γίνει λοιπόν και η νέα καταβολή στο πλαίσιο των έκτακτων ενισχύσεων.

Το «κυβερνητικό δώρο» θα δοθεί δηλαδή στις 19/4 στους δικαιούχους (πιθανόν από 18/4 θα φανεί στα ΑΤΜ) και  το ποσό που θα δοθεί -όπως ειπώθηκε -θα είναι ίσο με μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού.

Για όσους τώρα έχουν βγάλει «κομπιουτεράκια»:

Η 1,5 «έξτρα» δόση του  Α21 έχει διευκρινιστεί πως θα είναι «μηνιαία», δηλαδή ένας μήνας και μισός. Πχ. Αν κάποιος έχει δύο παιδιά και λαμβάνει 280 ευρώ στη δίμηνη (140ευρώ δηλαδή το μήνα) , θα πάρει ως δώρο 140+(140/2)=210 ευρώ.

Αντίστοιχα: 140 ευρώ το δίμηνο, δηλαδή 70 το μήνα, που σημαίνει “δώρο”  70 + 35, πάμε στα 105 ευρώ.

Οι υπολογισμοί γίνονται αναλόγως της κλίμακας που είναι ο καθένας.

Με βάση όσα εξαγγέλθηκαν το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Η υφυπουργός μάλιστα έδωσε και ένα δικό της παράδειγμα για το «έξτρα επίδομα παιδιού»: Eνα ζευγάρι με τρία παιδιά που έχει ετήσιο εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ θα πάρει 420 ευρώ Μεγάλη Τρίτη, ελπίζω, είπε.

Ειδικά όμως για την έκτακτη ενίσχυση, αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τα πράγματα αλλά και ξεχωριστή ανακοίνωση με διευκρινίσεις για όσους δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να κάνουν τη νέα αίτηση Α21 το Μάρτιο.

Για τους τελευταίους, όπως είπε η κα Μιχαηλίδου, θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα Α21 έως το τέλος του μήνα, να κάνουν αίτηση και να συμπεριληφθούν στην καταβολή του Απριλίου!

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίδομα Παιδιού-Α21: Πότε μπαίνει η «έξτρα» 1,5 δόση -Υπολογίστε πόσα θα πάρετε (παραδείγματα) "

Πόλεμος στην Ουκρανία: 1.119 οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους – Οι περισσότεροι στη μαρτυρική Μαριούπολη

Μαίνεται για 31η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών αμάχων ανέρχεται στους 1.119, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι πληροφορίες από ορισμένες περιοχές όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες φθάνουν πολύ αργά, ενώ ορισμένες πληροφορίες εξακολουθούν να χρειάζονται επιβεβαίωση.

Αυτό αφορά κυρίως την πολιορκημένη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, καθώς, τη Βολνοβάκια στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και το Ιζιούμ στην περιφέρεια του Χάρκοβου, την Ποπάσνα και το Ρουμπίζνιε στην περιφέρεια του Λουχάνσκ και το Τροστιανέτς στην περιφέρεια του Σούμι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή διασποράς, περιλαμβανομένου του βομβαρδισμού από βαρύ πυροβολικό και από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και από πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις, σημειώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι 1.119 άμαχοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στην Ουκρανία και 1.790 έχουν τραυματιστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.

Περίπου 15 κορίτσια και 32 αγόρια, καθώς και 52 παιδιά των οποίων δεν έχει γίνει γνωστό το φύλο, συγκαταλέγονται στους νεκρούς, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοίνωσή τους που αφορά την περίοδο από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 26ης Μαρτίου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: 1.119 οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους – Οι περισσότεροι στη μαρτυρική Μαριούπολη"

Η Ρωσία περιόρισε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα της γερμανικής Bild

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα επικοινωνίας περιόρισε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Bild.

Είχε προηγηθεί αίτημα του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ρωσία περιόρισε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα της γερμανικής Bild"

Ζελένσκι: Δεν θα του επιτραπεί να μιλήσει στην αυστριακή Βουλή

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει μιλήσει μέσω βιντεοσύνδεσης σε πολιτικούς από τη γερμανική Βουλή μέχρι το αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους Αυστριακούς βουλευτές.

Το φιλελεύθερο κόμμα NEOS είχε κάνει την πρόταση ο Ζελένσκι να κάνει παρέμβαση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κάτι τέτοιο τελικά δεν θα συμβεί. Τα κόμματα SPÖ and FPÖ αντιτάχθηκαν σε αυτή την προοπτική επισημαίνοντας ότι η Αυστρία είναι ουδέτερη χώρα και ότι ο Ζελένσκι θα μεταφέρει την εικόνα μόνο από τη μία πλευρά.

Το NEOS κατηγόρησε τα κόμματα που διαφώνησαν ότι παραποιούν την έννοια της ουδετερότητας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είναι πιθανό να μιλήσει στην ελληνική Βουλή την Τετάρτη ή την Πέμπτη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά την πρόσκληση που έλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ομιλία του αναμένεται να διαρκέσει 20 λεπτά.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζελένσκι: Δεν θα του επιτραπεί να μιλήσει στην αυστριακή Βουλή "

Κορονοϊός: Ο EMA ενέκρινε την χρήση του φαρμάκου Evusheld

Η επιτροπή φαρμάκων του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων ενέκρινε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το φάρμακο Evusheld, για την πρόληψη από κορονοϊό σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας από 12 ετών και άνω, που ζυγίζουν τουλάχιστον 40 kg.

Το Evusheld αποτελείται από τις δραστικές ουσίες tixagevimab και cilgavimab, δύο μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν σχεδιαστεί για να προσκολλώνται στην ακίδα πρωτεΐνη του ιού SARS-CoV-2 σε δύο διαφορετικά σημεία. Όταν τα αντισώματα του Evusheld προσκολλώνται στην ακίδα πρωτεΐνης, ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα για να πολλαπλασιαστεί και δεν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από τον COVID-19.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, η επιτροπή αξιολόγησε δεδομένα μελέτης σε περισσότερα από 5.000 άτομα που έδειξε ότι το Evusheld, χορηγούμενο ως δύο ενέσεις 150 mg tixagevimab και 150 mg cilgavimab, μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό κατά 77%, με τη διάρκεια προστασίας από τον ιό να εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον έξι μήνες.

Το προφίλ ασφάλειας του Evusheld ήταν ευνοϊκό και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά ήπιες, με μικρό αριθμό ατόμων να αναφέρουν αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης ή υπερευαισθησία. Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του φαρμάκου είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους που συνδέονται με την εγκεκριμένη χρήση και τώρα θα στείλει τη σύστασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ταχεία απόφαση που θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ο EMA ενέκρινε την χρήση του φαρμάκου Evusheld"

Κορωνοϊός: 13.429 κρούσματα και 52 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 13.429, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.930.321 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 164 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 165 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο 5,91% η θετικότητα σε 227.168 τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 4.857 στην Αττική (6.127 χθες).
  • 1.439 στη Θεσσαλονίκη (1.526 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 725 από την Ανατολική Αττική (870 χθες).
  • 893 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.105 χθες).
  • 171 από τη Δυτική Αττική (183 χθες).
  • 451 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (744 χθες).
  • 1.364 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.652 χθες).
  • 628 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (740 χθες).
  • 524 από τον Πειραιά (692 χθες).
  • 101 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (141 χθες).

Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 254 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 12 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 118 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 134 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 46 στην ΠΕ Άρτας.
  • 294 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 117 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 44 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 45 στην ΠΕ Δράμας.
  • 121 στην ΠΕ Έβρου.
  • 258 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 19 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 30 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 168 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 86 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 566 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 23 στην ΠΕ Θάσου.
  • 39 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 75 στην ΠΕ Θήρας.
  • 4 στην ΠΕ ΙΘάκης.
  • 35 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 209 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 87 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 62 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 114 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 6 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 42 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 129 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 28 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 74 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 163 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 199 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 67 στην ΠΕ Κω.
  • 173 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 358 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 113 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 87 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 39 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 30 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 228 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 252 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 7 στην ΠΕ Μήλου.
  • 8 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 32 στην ΠΕ Νάξου.
  • 64 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 35 στην ΠΕ Πάρου.
  • 132 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 101 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 76 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 129 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 47 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 87 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 25 στην ΠΕ Σάμου.
  • 171 στην ΠΕ Σερρών.
  • 18 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 40 στην ΠΕ Σύρου.
  • 6 στην ΠΕ Τήνου.
  • 107 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 254 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 50 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 30 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 105 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 261 στην ΠΕ Χανίων.
  • 68 στην ΠΕ Χίου.
  • 304 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (71 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.268 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημαή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (65.2%άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 0.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 209 (61.11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 133 (38.89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Aπό την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.431 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 345 (ημερήσια μεταβολή -20.51%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 383 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 13.429 κρούσματα και 52 θάνατοι"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες «σκότωσαν άμαχο και βίασαν τη γυναίκα του μπροστά στο παιδί τους»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται σήμερα (27.03.2022) για 32η ημέρα, χωρίς κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Οι εικόνες και ιστορίες που έρχονται στο φως μέρα με τη μέρα είναι όλο και πιο συγκλονιστικές. 

Σε μία τέτοια ιστορία, που επιβεβαιώνει τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρθηκε η Μαρία Μεζέντσεβα, μιλώντας στο SkyNews. H Ουκρανή βουλευτής μίλησε για μία – ιδιαίτερα σοκαριστική – υπόθεση, η οποία αφορά σε μία γυναίκα που φέρεται να βιάστηκε κατ’ επανάληψη από Ρώσους στρατιώτες μπροστά στο παιδί της.

«Υπάρχει μια υπόθεση που συζητιέται εκτενώς τελευταία, επειδή καταγράφηκε και έχει πλέον περάσει στα χέρια της Εισαγγελίας. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά πρόκειται για ένα πολύ τρομακτικό περιστατικό που περιλαμβάνει την εκτέλεση ενός αμάχου στο σπίτι του σε μια κωμόπολη δίπλα στο Κίεβο. Η γυναίκα του – με συγχωρείτε αλλά πρέπει να το πω – βιάστηκε πολλές φορές μπροστά στο ανήλικο παιδί τους» είπε χαρακτηριστικά. 

Η βουλευτής από το Κίεβο τόνισε ότι τέτοιου είδους περιστατικά πρέπει να καταγγέλλονται επίσημα και να καταγράφονται, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι υπάρχουν «πολλά περισσότερα θύματα» που θα χρειαστούν υποστήριξη στο μέλλον. 

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε η Ουκρανή βουλευτής:

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω υπόθεση είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες και η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, λέγοντας ότι δύο Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας, σκότωσαν τον άνδρα και βίασαν «επανειλημμένα» τη γυναίκα του μπροστά στο παιδί της. Σύμφωνα με την Γενική Εισαγγελέα, οι δράστες (ο ένας εκ των οποίων ήταν μεθυσμένος) έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν μέχρι και το παιδί που ήταν μάρτυρας όλης αυτής της φρίκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τοπική αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει τον έναν στρατιώτη και αναζητείται, ενώ η ταυτότητα του άλλου παραμένει άγνωστη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες «σκότωσαν άμαχο και βίασαν τη γυναίκα του μπροστά στο παιδί τους»"

Ισραήλ: Έρευνα δείχνει ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση μειώνει σημαντικά το ποσοστό θανάτου από την νόσο σε ανθρώπους άνω των 60 ετών

Οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες που εμβολιάστηκαν με μια δεύτερη ενισχυτική δόση του σκευάσματος κατά του κορονοϊού της Pfizer–BioNTech είχαν κατά 78% μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από την covid-19 σε σχέση με εκείνους που εμβολιάστηκαν μόνο με μια αναμνηστική δόση, όπως προκύπτει από μια ισραηλινή μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στη χώρα, ο Clalit Health Services, ανέφερε ότι η μελέτη διάρκειας 40 ημερών περιελάμβανε πάνω από 500.000 πολίτες ηλικίας από 60 ως 100 ετών.

Περίπου το 58% των συμμετασχόντων είχαν εμβολιαστεί με δεύτερη ενισχυτική δόση, δηλαδή με τέσσερις δόσεις συνολικά.

Οι υπόλοιποι είχαν εμβολιαστεί μόνο με τρεις δόσεις κατά του κορονοϊού. Οι ερευνητές κατέγραψαν 92 θανάτους από την πρώτη ομάδα και 232 θανάτους από την δεύτερη, μικρότερη ομάδα.

“Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η δεύτερη ενισχυτική δόση σώζει ζωές”, λέει ο Ρόνεν ‘Αρμπελ, ερευνητής στο Clalit και στο Sapir College.

Η έκθεση αυτή ωστόσο δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους. Από την έρευνα εξαιρέθηκαν πολίτες που είχαν εμβολιαστεί με το αντίπαλο σκεύασμα της Moderna και όσοι είχαν λάβει φαρμακευτική θεραπεία κατά της COVID.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υγείας έχουν εκδώσει μια σειρά μελετών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες έχουν επηρεάσει τις αποφάσεις των αρχών σε άλλες χώρες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Έρευνα δείχνει ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση μειώνει σημαντικά το ποσοστό θανάτου από την νόσο σε ανθρώπους άνω των 60 ετών"

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέταξαν οι γυναίκες να πηγαίνουν σε διαφορετική ημέρα στα πάρκα ψυχαγωγίας από τους άνδρες

Το υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς των Ταλιμπάν διέταξε σήμερα όλα τα πάρκα ψυχαγωγίας στην Καμπούλ να διαχωρίζουν τους επισκέπτες με βάση το φύλο, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέλη μιας οικογένειας δεν θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν μαζί σε αυτούς τους χώρους.

Σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που εξέδωσε το υπουργείο, οι γυναίκες επιτρέπεται να επισκέπτονται πάρκα ψυχαγωγίας όπου υπάρχουν θεματικά παιχνίδια και δραστηριότητες στην Καμπούλ και στις παρακείμενες περιοχές από την Κυριακή ως την Τρίτη φορώντας την ισλαμική χιτζάμπ και οι άνδρες μόνο από την Τετάρτη ως το Σάββατο.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν επιβάλλει όλο και περισσότερους περιορισμούς στη δημόσια ζωή.

Την Τετάρτη οι Ταλιμπάν ήραν την υπόσχεση παροχής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κορίτσια μέχρι νεωτέρας, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα με διαδηλώσεις από εκπαιδευτικούς, μαθήτριες και ακτιβίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών.

Διεθνείς οργανώσεις και ξένες κυβερνήσεις έχουν καλέσει τους Ταλιμπάν να επανεξετάσουν άμεσα την απόφασή τους.

Την Παρασκευή δεκάδες γυναίκες εμποδίστηκαν από το να επιβιβαστούν σε πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ επειδή δεν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα.

“Το έμφυλο απαρτχάιντ στο Αφγανιστάν κλιμακώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς”, έγραψε στο Twitter η Χέδερ Μπαρ, μια πρώην ανώτερη ερευνήτρια για το Αφγανιστάν στην μκο Human Rights Watch” αντιδρώντας στην απόφαση αυτή των Ταλιμπάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέταξαν οι γυναίκες να πηγαίνουν σε διαφορετική ημέρα στα πάρκα ψυχαγωγίας από τους άνδρες"

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Απριλίου

Την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Απριλίου, των προκαταβολών συντάξεων για τον ίδιο μήνα καθώς και των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Μάρτιο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 28 Μαρτίου – 1 Απριλίου. Συνολικά θα καταβληθούν περί τα 2,4 δισ. ευρώ σε σχεδόν 5,3 εκατ. δικαιούχους.

Ειδικότερα:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • Την Δευτέρα 28 Μαρτίου θα καταβληθεί ποσό 555,1 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Απριλίου σε 979.402 συνταξιούχους που προέρχονται από τους τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗΔΕΗ -1,77%.
  • Την Τρίτη 29 Μαρτίου θα καταβληθεί ποσό 740,9 εκατ. ευρώ σε 1.470.104 δικαιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Απριλίου των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) και το Δημόσιο, το ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
  • Την Τετάρτη 30 Μαρτίου θα καταβληθεί ποσό 741,7 εκατ. ευρώ σε 1.472.212 δικαιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Απριλίου των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο, το ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.
  • Την Τετάρτη 30 Μαρτίου θα καταβληθούν 10,5 εκατ. ευρώ σε 27.500 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων Απριλίου, στη βάση του ν. 4778/2021.
  • Κατά την εβδομάδα 28 Μαρτίου- 1 Απριλίου Θα καταβληθούν 17 εκατ. ευρώ σε 630 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
  • Θα καταβληθούν επίσης 530.000 ευρώ σε 570 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ
  • Τέλος, 208.551 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.600 ασφαλισμένους για πληρωμή ληξιπρόθεσμων παροχών υγείας

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 14 εκατ. ευρώ σε 36.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  • 22 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
  • 6,5 εκατ. ευρώ σε 10.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

3. Από τον ΟΠΕΚΑ την Πέμπτη 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:

  • 119,4 εκατ. ευρώ σε 580.673 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα παιδιών
  • 70 εκατ. ευρώ σε 168.000 δικαιούχους για Αναπηρικά Επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)
  • 45,8 εκατ. ευρώ σε 219.941 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • 33,8 εκατ. ευρώ σε 278.796 δικαιούχους για επίδομα στέγασης
  • 12,1 εκατ. ευρώ σε 12.114 δικαιούχους για επίδομα γέννησης
  • 11,6 εκατ. ευρώ σε 34.943 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων
  • 1,2 εκατ. ευρώ σε 11.209 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19)
  • 169.734 ευρώ σε 2.574 δικαιούχους για συνεισφορά Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)
  • 223. 602 ευρώ σε 780 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής
  • 219.012 ευρώ σε 6.194 δικαιούχους για επίδομα ομογενών-προσφύγων
  • 135.228 ευρώ σε 170 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Απριλίου"

Αργολίδα: Εντοπίστηκαν νεκροί δύο άνδρες στο Άργος

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής 27 Μαρτίου στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας μετά την πληροφορία για τον εντοπισμό δύο πτωμάτων στο Άργος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νεκροί βρέθηκαν δυο άντρες κάτοικοι Αθηνών σε κοντέινερ έξω από το Άργος στην περιοχή της Άκοβας.

Πρόκειται για πατέρα και  γιο 85 και 55 χρονών αντίστοιχα. Οι δυο άντρες είχαν κτήμα στην Άκοβα και πιθανότατα είχαν έρθει για την καλλιέργεια του.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμα  πληροφορίες, συγγενείς  είχαν ανησυχήσει γιατί δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο και κάποιος από αυτούς ήρθε και τους βρήκε σε ακαμψία.
 
Η Αστυνομία διενεργεί έρευνα στο σημείο προκειμένου να διαπιστώσει  αν πρόκειται  για εγκληματική ενέργεια ή αν ο θάνατος προήλθε από έλλειψη οξυγόνου λόγω της σόμπας υγραερίου που είχαν για θέρμανση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο νεότερος εκ των δύο ήταν αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού.

argolikeseidhseis

Διαβάστε Περισσότερα » "Αργολίδα: Εντοπίστηκαν νεκροί δύο άνδρες στο Άργος "

Ουκρανία-Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών: Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει τη χώρα μας στα δύο

Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που θα ελέγχει η Μόσχα, έχοντας αποτύχει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

«Στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βόρεια και μια Νότια Κορέα στην Ουκρανία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κιρίλο Μπουντάνοφ και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία-Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών: Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει τη χώρα μας στα δύο"

ΥΠΕΞ (Ρωσίας): Η ουκρανική πόλη Λβιβ επλήγη με πυραύλους κρουζ

Η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας με υψηλής ακρίβειας πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στη Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να χτυπήσει ένα εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα προκειμένου να καταστρέψει ένα οπλοστάσιο πυραύλων S-300 και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων BUK κοντά στο Κίεβο, ανέφερε. Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone), προστίθεται στην ανακοίνωση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ (Ρωσίας): Η ουκρανική πόλη Λβιβ επλήγη με πυραύλους κρουζ"

Άνοιξε η πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε λειτουργία έχει τεθεί η πλατφόρμα αναζήτησης θέσεων εργασίας για Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ελλαδα.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα βοήθειας προς τους Ουκρανους πρόσφυγες που κατευθύνονται ή βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σε αυτή θα αναρτώνται αγγελίες με θέσεις εργασίας και οι υποψήφιοi θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτησή τους.

Όλες οι πληροφορίες στην πλατφόρμα καθώς και οι φόρμες συμμετοχής είναι στην ουκρανική και στην αγγλική γλώσσα. (https://ukraine-greece.eu)

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άνοιξε η πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα"

Κόρινθος: Βρήκαν ανθρώπινα οστά σε εγκαταλελειμμένο σπίτι που κάηκε ολοσχερώς

Κλήση για φωτιά σε εγκαταλελειμμένο σπίτι δέχθηκε, χθες λίγο μετά τις 20:15, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου.

Το σπίτι βρίσκεται στο πίσω μέρος του στρατοπέδου. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση με δύο οχήματα και τέσσερις άνδρες που έσβησαν έγκαιρα τη φωτιά.

Μετά την επιχείρηση κατάσβεσης, πραγματοποιήθηκε έρευνα από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, όπου και εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά. Στο σημείο κλήθηκαν και έσπευσαν άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, οι οποίοι και απέκλεισαν την περιοχή.

Τα ανευρεθέντα ανθρώπινα οστά θα μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση, ενώ τη διαλεύκανση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου. 

korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόρινθος: Βρήκαν ανθρώπινα οστά σε εγκαταλελειμμένο σπίτι που κάηκε ολοσχερώς"

Ουκρανία: Συμφωνήθηκαν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ο ένας από τη Μαριούπολη

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν δύο “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή — η συμφωνία περιλαμβάνει να επιτραπεί στους ανθρώπους να φύγουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα από τη νότια πόλη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.

Στο μεταξύ, σύμβουλος στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Βαντίμ Ντενισένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να καταστρέφει ουκρανικούς χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διασκορπίσει τα αποθέματα των προϊόντων αυτών στο εγγύς μέλλον.

Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο Ντενισένκο είπε επίσης πως η Ρωσία μεταφέρει εκ περιτροπής δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας και πως θα μπορούσε να προσπαθήσει ξανά να προωθηθεί στο έδαφος της Ουκρανίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Συμφωνήθηκαν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ο ένας από τη Μαριούπολη"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία θα διεξάγει το Λουχάνσκ

Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασετσνίκ.

“Νομίζω πως στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας”, δήλωσε ο Πασετσνίκ, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης. “Οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία”.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και λίγο μετά διέταξε την έναρξη μιας ειρηνευτικής, όπως την αποκάλεσε, επιχείρησης εκεί.

Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, σε μια ειδική επιχείρηση όπως την αποκάλεσε προκειμένου να υποβαθμίσει τις στρατιωτικές ικανότητες της γειτονικής της χώρας και να εξαλείψει ανθρώπους που χαρακτηρίζει επικίνδυνους εθνικιστές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προβάλει σθεναρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία στην προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία θα διεξάγει το Λουχάνσκ"

Τι προβλέπουν οι συμφωνίες για τις φρεγάτες Belharra και τα 6 επιπλέον αεροσκάφη Rafale

Στις 24 Μαρτίου, «έπεσαν» οι υπογραφές για τις συμβάσεις απόκτησης τριών φρεγατών Belharra –με την προαίρεση αγοράς μίας ακόμη- και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale -πλέον των 18 που ήδη έχει αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία- σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ».

Οι φρεγάτες Belharra

Η φρεγάτα FDI (Belharra) έχει υψηλές δυνατότητες σε κάθε τύπο μάχης. Καλύπτει αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό πόλεμο ενώ διασφαλίζει την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις από αέρος ή από στεριά με σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Seafire της Thales, που είναι το πρώτο αμιγώς ψηφιακό πολυλειτουργικό ραντάρ με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.

Είναι εξοπλισμένη με έναν μονό πλήρως ενσωματωμένο ιστό που διαθέτει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες ώστε να επιτυγχάνεται σε μόνιμη βάση επιτήρηση 360 μοιρών. Είναι η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που διαθέτει εγγενή προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, εξοπλισμένη με δύο data-centers που φιλοξενούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές του πλοίου.

Αναφορικά με τις τεχνικές της προδιαγραφές, η φρεγάτα Belharra έχει εκτόπισμα 4.500 τόνων, μήκος περίπου 122 μέτρα, πλάτος 18 μέτρα ενώ η μέγιστη ταχύτητά είναι 27 κόμβοι. Διαθέτει αεροπορικές εγκαταστάσεις για ελικόπτερο 10 τόνων και μη επανδρωμένο όχημα VTOL.

Τα κύρια όπλα που φέρει είναι οι πύραυλοι Aster και οι πύραυλοι Exocet MM40 B3C της MBDA, πυροβόλο 76 χιλιοστών, τορπίλες MU 90 και αντίμετρα CANTO της Naval Group καθώς και πυραυλικό σύστημα RAM.

Το ιστορικό της συμφωνίας για την ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει φρεγάτες ηλικίας περίπου 40 ετών. Η παλαιότητα του βασικού κορμού τού ελληνικού Στόλου επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή του, όπως αναφέρθηκε στις σχετικές συζήσεις που έγιναν στη Βουλή, ενώ εντείνει τις δυσκολίες υποστήριξης των ηλεκτρονικών συστημάτων που φέρουν τα πλοία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με σύγχρονες φρεγάτες κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη. Εκτός από τη γαλλική προσφορά, εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν προσφορές εταιρειών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Το Πολεμικό Ναυτικό έκρινε ότι οι καταλληλότερες για την κάλυψη των επιχειρησιακών του απαιτήσεων είναι οι γαλλικές FDI. Και αυτό διότι διαθέτουν υψηλότατες δυνατότητες πολέμου επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου αέρος σε συνδυασμό με σύγχρονα πυραυλικά συστήματα.

Το Σεπτέμβριο 2021, η Ελλάδα και η Γαλλία υπέγραψαν Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια και ως απόρροια της συμφωνίας αυτής συμφωνήθηκε η πρόσκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό τριών νέων φρεγατών FDI (Belharra) με «option» επιλογής και τέταρτης ίδιου τύπου φρεγάτας.

Η ναυπήγηση των πλοίων γίνεται στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Γαλλία. O χρόνος παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των όπλων των φρεγατών, για το πρώτο και το δεύτερο πλοίο θα είναι εντός του 2025, για το τρίτο το 2026 και για το τέταρτο -εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα της προαίρεσης αγοράς- το 2027. Όσο για την εν συνεχεία υλικοτεχνική υποστήριξή τους, εκκινεί από την παραλαβή κάθε πλοίου και έχει διάρκεια τριών ετών.

Στο πλαίσιο της σύναψης των συμβάσεων με τις εμπλεκόμενες γαλλικές εταιρείες, τη Naval Group και την MBDA France, έχει επιτευχθεί συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή και συντήρηση των πλοίων.

Πόσο θα κοστίσει η συμφωνία

Το ανώτατο κόστος της προμήθειας των φρεγατών ανέρχεται στο ποσό των 3,049 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, η σύμβαση προμήθειας των τριών φρεγατών έχει κόστος 2,261 δισ. ευρώ, η σύμβαση της εν συνεχεία υποστήριξης 138 εκατ. ευρώ ενώ η σύμβαση για τα όπλα και την εν συνεχεία υποστήριξής τους 650 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που ασκηθεί το δικαίωμα της προαίρεσης για την πρόσκτηση και τέταρτης φρεγάτας, το κόστος φτάνει τα 4,07 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται κρατήσεις, φόροι, δασμοί και τυχόν λοιπές δαπάνες που βαρύνουν τις συμβάσεις (6,144%).

Υπερπτήση των μαχητικών Rafale πάνω από την Αθήνα. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Τα 6 επιπλέον Rafale

Η Ελλάδα έχει, ήδη, προχωρήσει στην απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Τα πρώτα έξι από αυτά, βρίσκονται ήδη στην Τανάγρα. Παράλληλα με την απόκτηση των φρεγατών Belharra, υπογράφτηκε και η συμφωνία απόκτησης επιπλέον 6 αεροσκαφών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία. Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια των αεροσκαφών με τον εξοπλισμό τους καθώς και την εν συνεχεία υποστήριξή τους.

Το αίτημα προς την κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών Dassault Aviation και την εταιρεία MBDA France για την παροχή των όπλων στάλθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021. Το κόστος απόκτησης των αεροσκαφών και της εν συνεχεία υποστήριξής τους ανέρχεται σε 807,6 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος απόκτησης των όπλων που θα φέρουν στα 184 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων ύψους 6,144% αλλά και των τιμών με εκτιμώμενη αναπροσαρμογή 5%, φτάνει τα 1,092 δισ. ευρώ.

Η παραλαβή των έξι επιπλέον Rafale και των όπλων τους θα γίνει έως το τέλος του 2024. Συγκεκριμένα, το πρώτο θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2024 και έκτοτε θα παραδίδεται ένα κάθε μήνα έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Επιπρόσθετα, η διάρκεια της εν συνεχεία υποστήριξης του συνόλου των 24 αεροσκαφών Rafale επεκτείνεται για τρία έτη, από το 2024 έως το 2027 ενώ η διάρκεια της εν συνεχεία υποστήριξης των όπλων τους για τέσσερα έτη, από το 2024 έως το 2028.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπουν οι συμφωνίες για τις φρεγάτες Belharra και τα 6 επιπλέον αεροσκάφη Rafale"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα πρώτα φορτία με τα σιτηρά έρχονται με τρένο στην Ευρώπη

Οι έμποροι στην Ουκρανία εξήγαγαν τις πρώτες προμήθειες ουκρανικού καλαμποκιού στην Ευρώπη σιδηροδρομικώς καθώς τα λιμάνια της χώρας παραμένουν αποκλεισμένα λόγω της ρωσικής εισβολής.

Η Ουκρανία είναι μία σημαντική παγκοσμίως χώρα παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών και σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών της μεταφέρονται συνήθως με πλοία από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Οι μηνιαίες εξαγωγές σιτηρών υπερέβαιναν τα 5 εκατ. τόνους πριν από τον πόλεμο.

Έμποροι και αξιωματούχος στον τομέα της γεωργίας έχουν πει πως η Ουκρανία, η οποία έχει ακόμη σημαντικά αποθέματα σιτηρών, θα μπορούσε να αρχίσει να εξάγει σιδηροδρομικώς από τα δυτικά σύνορά της.

“Οι πρώτες παρτίδες αρκετών χιλιάδων τόνων καλαμποκιού εξήχθησαν ήδη κατά μήκος των δυτικών χερσαίων συνόρων της Ουκρανίας”, ανέφερε σε μια έκθεση η APK-Inform.

“Οι δυσκολίες με την υλικοτεχνική υποστήριξη παραμένουν, η προσφορά εξακολουθει να υπερισχύει της ζήτησης, αλλά οι τιμές έχουν σταματήσει να πέφτουν”, πρόσθεσε.

Η APK-Inform ανέφερε πως οι τιμές ουκρανικού καλαμποκιού DAP για αγοραστές από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής είναι από 250 έως 265 δολάρια ο τόνος και 275 δολάρια ο τόνος για τη Σλοβακία.

Οι αρχές μεταφορών της Ουκρανίας έχουν πει πως έως 600.000 τόνοι σιτηρών τον μήνα μπορούν να εξάγονται σιδηροδρομικώς από την Ουκρανία στην Ευρώπη.

Η APK-Inform είχε πει την περασμένη εβδομάδα πως οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα μπορούσαν να φθάσουν τα 44 εκατ. τόνους την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου 2021/22. Αναμένει ότι μόνο ένα εκατομμύριο τόνοι σιτηρών θα φύγουν από τη χώρα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο λόγω προβλημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα πρώτα φορτία με τα σιτηρά έρχονται με τρένο στην Ευρώπη"

Τετραπλάσιος κίνδυνος θανάτου από συλλοίμωξη Covid-γρίπης

Οι νοσηλευόμενοι ενήλικες που νοσούν ταυτόχρονα με covid-19 και γρίπη, αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι βαριά άρρωστοι και να πεθάνουν, σε σχέση με όσους ασθενείς έχουν μόνο covid-19 ή άλλους ιούς, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η συλλοίμωξη από κορονοϊό SARS-CoV-2 και ιούς της γρίπης αυξάνει πάνω από τέσσερις φορές τον κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου, σε σύγκριση με όσους νοσούν μόνο από covid-19. Η έρευνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει την ανάγκη να γίνεται στο νοσοκομείο συχνότερα έλεγχος για γρίπη στους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη χρησιμότητα του πλήρους εμβολιασμού τόσο κατά της covid-19 όσο και κατά της γρίπης.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Εδιμβούργου, Λίβερπουλ και Imperial College Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 7.000 ασθενείς με covid-19, από τους οποίους οι 227 είχαν παράλληλα γρίπη και είχαν νοσηλευθεί σε βρετανικά νοσοκομεία έως τον Δεκέμβριο του 2021.

«Βρήκαμε ότι ο συνδυασμός covid-19 και ιών της γρίπης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς πολλές χώρες μειώνουν τη χρήση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και ανάσχεσης του κορονοϊού. Αναμένουμε ότι η covid-19 θα κυκλοφορεί μαζί με τη γρίπη, αυξάνοντας την πιθανότητα συλλοιμώξεων. Γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική μας για τους ασθενείς με covid-19 στα νοσοκομεία και να τους ελέγχουμε για γρίπη πολύ πιο συστηματικά», δήλωσε ο καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής Κένεθ Μπέιλι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

«Βλέπουμε μια αύξηση στους συνήθεις εποχικούς αναπνευστικούς ιούς, καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στις φυσιολογικές συναναστροφές τους. Συνεπώς μπορούμε να περιμένουμε ότι η γρίπη θα κυκλοφορεί μαζί με την covid-19 αυτόν τον χειμώνα. Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι ο κίνδυνος θανάτου υπερδιπλασιάζεται όταν οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί τόσο από τη γρίπη όσο και από την covid-19. Είναι ακόμη πιο σημαντικό τώρα οι άνθρωποι να εμβολιαστούν πλήρως και με ενισχυτική δόση, έναντι και των δύο ιών, και να μην το αφήσουν μέχρι να είναι πολύ αργά», ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής Κάλουμ Σεμπλ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

«Η μόλυνση με περισσότερους από έναν ιό δεν είναι πολύ συχνή, όμως είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση ότι τέτοιες συλλοιμώξεις όντως συμβαίνουν. Τα εμβόλια που προστατεύουν έναντι της covid-19 και της γρίπης είναι διαφορετικά και οι άνθρωποι χρειάζονται και τα δύο. Ο τρόπος που αυτές οι δύο λοιμώξεις αντιμετωπίζονται, είναι επίσης διαφορετικός, γι' αυτό είναι σημαντικό να εξετάζουμε για άλλους ιούς ακόμη και όταν έχει γίνει διάγνωση σε έναν ασθενή που νοσηλεύεται με αναπνευστική λοίμωξη. Η νέα μελέτη της ερευνητικής κοινοπραξίας ISARIC βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των ασθενών», πρόσθεσε ο καθηγητής Πίτερ Οπενσόου του Imperial.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τετραπλάσιος κίνδυνος θανάτου από συλλοίμωξη Covid-γρίπης"

Ναύπλιο: Διακοπή ρεύματος Σάββατο βράδυ άφησε στο σκοτάδι την πόλη με χιλιάδες επισκέπτες - Οργή στους επαγγελματίες

Εξοργισμένοι είναι οι επαγγελματίες του τουρισμού στο Ναύπλιο καθώς ακόμα μια διακοπή ρεύματος σε ώρες αιχμής δημιουργησε τεράστιο πρόβλημα το βράδυ του Σαββάτου 26 Μαρτίου την στιγμή που η πόλη βούλιαζε από κόσμο.

Στις 12:30 περίπου τη νύχτα του Σαββάτου 26 Μαρτίου σημειώθηκε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στην παλιά πόλη του Ναυπλίου και σε άλλες περιοχές.

Τα καταστήματα διασκέδασης και εστίασης και γενικά του τουρισμού, για μιάμιση και πλέον ώρα βρίσκονταν στο σκοτάδι με χιλιάδες επισκέπτες στα καταστήματά τους.   

Είναι αδιανόητο την στιγμή που όλοι περιμένουν να δουλέψουν και να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις από τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία αλλά και η ακρίβεια, να συμβαίνει διακοπή ρεύματος στο ιστορικό κέντρο με χιλιάδες επισκέπτες να έχουν κατακλύσει την πόλη. 

Ο λόγος που δημιούργησε τη διακοπή ρεύματος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα  στο πικ της επισκεψιμότητας της πόλης και αυτό έχει εξοργίσει τους επαγγελματίες που για μια ακόμα φορά είδαν τους πελάτες τους να φεύγουν από τα καταστήματα τους και η πόλη να μένει στο σκοτάδι μέχρι τις 2 περίπου τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα επαγγελματιών προσανατολίζεται να προσφύγει κατά της ΔΕΗ με ομαδικές αγωγές καθώς η υπομονή τους πλέον έχει εξαντληθεί.
 
argolikeseidhseis
Διαβάστε Περισσότερα » " Ναύπλιο: Διακοπή ρεύματος Σάββατο βράδυ άφησε στο σκοτάδι την πόλη με χιλιάδες επισκέπτες - Οργή στους επαγγελματίες "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news