facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Νίκος Σύψας: Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να σχηματιστεί τείχος προστασίας

Ως ένα πραγματικά καλό νέο  από την αρχή του εφιάλτη της πανδημίας χαρακτήρισε το εμβόλιο κατά της Covid-19 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στον τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε, μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας», ανέφερε ο κ. Σύψας λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Ο κ. Σύψας διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι απόλυτα ασφαλές και απόλυτα αποτελεσματικό. Εξηγώντας την τεχνολογία mRNA του συγκεκριμένου εμβολίου ανέφερε: «Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορονοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται».

«Είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα για να σχηματιστεί ένα τείχος ανοσίας στον κορονοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού. Σχετικά με το πότε μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο καθηγητής είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό και από το πόσοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, «γιατί το εμβόλιο είναι προαιρετικό και έτσι πρέπει να είναι».

Τόνισε ότι παρότι η Πολιτεία είναι πολύ πιο αισιόδοξη, ο ίδιος πιστεύει ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως να φτάσουμε μέχρι το τέλος του έτους.

Στο ερώτημα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο κ. Σύψας απάντησε ότι αυτό είναι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Η απόφαση θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αν όλα πάνε καλά ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, τόνισε ο καθηγητής εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών.

«Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Σύψας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Σύψας: Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να σχηματιστεί τείχος προστασίας"

Η BioNTech εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει παράρτημα στην Τουρκία

Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία του είναι ανοιχτή στη συνεργασία με άλλους φορείς, καθώς επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγική ικανότητά της για το εμβόλιο για την Covid-19, το οποίο παρασκεύασε σε συνεργασία με την Pfizer, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα γραφείο στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu o Σαχίν επανέλαβε ότι η BioNTech σκοπεύει να διανείμει 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της μέχρι τα τέλη του 2021 και ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του κόσμου μέχρι τον επόμενο χειμώνα ώστε η ζωή να επιστρέψει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της.

«Θέλουμε να παρασκευάσουμε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μαζί με την Pfizer, τον επόμενο χρόνο. Πρέπει να τα διανείμουμε σε περισσότερες από 80 χώρες. Δεν είναι εύκολο. Η παρασκευή των εμβολίων είναι μια σύνθετη διαδικασία. Θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε ξανά με άλλες εταιρείες», είπε. «Αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για αύξηση της παραγωγής, θα το αποκαλύψουμε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Πιστεύω ότι μπορούμε. Δεν έχουμε ακόμη ένα εγγυημένο σχέδιο», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να αγοράσει 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, με οψιόν να αγοράσει άλλα 30 εκατομμύρια δόσεις αργότερα.

Ο Σαχίν, γιος ενός Τούρκου μετανάστη στη Γερμανία, είπε στο Anadolu ότι η BioNTech συζητά με την κρατική επιστημονική υπηρεσία Tubitak της Τουρκίας και στόχος της είναι να παραδώσει τα 30 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα μέχρι τα τέλη του 2021. «Είναι μεγάλη χαρά να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην Τουρκία», είπε. «Θέλουμε επίσης να κάνουμε έρευνες στην Τουρκία. Συζητήσαμε με την Tubitak, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με ορισμένους καθηγητές σε πανεπιστήμια. Θέλουμε να ανοίξουμε ένα παράρτημα της εταιρείας BioNTech στην Τουρκία», συνέχισε, προσθέτοντας ότι το καλοκαίρι του 2021 ελπίζει να ξεκινήσει κλινικές έρευνες για τον καρκίνο στη χώρα αυτή.

Η Τουρκία έχει επίσης συμφωνήσει να αγοράσει 50 εκατομμύρια δόσεις του κινεζικού εμβολίου CoronaVac της εταιρείας Sinovac και η πρώτη αποστολή, 3 εκατομμυρίων δόσεων, αναμένεται να παραδοθεί την Δευτέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η BioNTech εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει παράρτημα στην Τουρκία"

Αλβανία: Ο Ράμα κατηγορεί για συκοφαντία εκείνους που αντιδρούν στην επέκταση της Ελλάδας στα 12 μίλια

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα αντέδρασε σχετικά με τις φωνές που ακολούθησαν στην έγκριση του διατάγματος από την Ελλάδα για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, μέσω μιας ανάρτησης στο Twitter, γράφει ότι η επέκταση των 12 μιλίων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν έχει καμία σχέση με την Ιόνια ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας!

Μεταξύ άλλων, ο Ράμα τονίζει ότι «μετά την κατάρρευση της διαβόητης συμφωνίας του 2009 και τη διαμάχη που ακολούθησε, καταλήξαμε επιτέλους σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για να παραδώσουμε το οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μας στο Διεθνές Δικαστήριο!».

Επίσης ο Ράμα στη δημοσίευσή του έχει δημοσιεύσει ορισμένα έγγραφα του 1990 όταν η Αλβανία έκανε αυτό που έκανε η Ελλάδα σήμερα και αυτό είναι καταγεγραμμένο στο μητρώο των Ηνωμένων Εθνών!

Στην ανάρτησή του τονίζει ότι «ξεχύθηκε πάλι στον ωκεανό η παραπληροφόρηση για ‘πώληση της θάλασσας’ στην Ελλάδα! Πρόκειται για μια ακραία ανοησία για πολιτικό κέρδος που μπορεί να γίνει πιστευτό μόνο από εκείνους που δεν θέλουν να ακούσουν ή να καταλάβουν».

«Μετά την κατάρρευση της περίφημης συμφωνίας του 2009 και τη διαμάχη που ακολούθησε, καταλήξαμε επιτέλους σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για να μεταφέρουμε την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μας στο Διεθνές Δικαστήριο! Η έκταση 12 μιλίων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν έχει καμία σχέση με την Ιόνια ζώνη μεταξύ μας!

Το δικαίωμα των 12 μιλίων ασκείται όπου είναι δυνατόν και όχι όπου δεν είναι δυνατόν, όπως συμβαίνει στην περιοχή μεταξύ μας όπου η διαχωριστική γραμμή θα αποφασιστεί από το δικαστήριο! Η Ελλάδα το έχει ασκήσει πρόσφατα, όπως η Αλβανία έχει ασκήσει από το 1990! Οι άλλοι είναι εκτός θέματος!»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δημοσιοποίησε τα έγγραφα του 1990 που βρίσκονται στα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αφήστε τη λάσπη, εκεί που ανήκει!»

 



 echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: Ο Ράμα κατηγορεί για συκοφαντία εκείνους που αντιδρούν στην επέκταση της Ελλάδας στα 12 μίλια"

Συναγερμός στην Ιταλία: Κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού σε Νάπολη, Βένετο και Μπάρι

Στην Ιταλία σήμερα παρουσιάζει μείωση ο αριθμός των θανάτων και εκείνος των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 261 άνθρωποι και καταγράφηκαν 10.407 κρούσματα.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 81.285 διαγνωστικά τεστ, το 12,8% των οποίων ήταν θετικό. Σημειώνεται ότι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, τα τεστ μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%. Χθες, έχασαν την ζωή τους 459 άνθρωποι, με 19.037 νέα περιστατικά. Σε ότι αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι ασθενείς με Covid-19, τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες είναι 2 λιγότεροι, και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 98 λιγότεροι.

Οι μετάλλαξη του κορωνοϊού, δε, που πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, εντοπίσθηκε σήμερα και σε έξι επιβάτες που είχαν επιστρέψει στη Νάπολη, πριν από τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με το Λονδίνο και τις υπόλοιπες βρετανικές πόλεις. 'Αλλα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στη βόρεια περιφέρεια του Βένετο, και δυο στη νότια, ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Σε σχέση, τέλος, με τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση αποφάνθηκε σήμερα ότι το σχέδιο με τα μέτρα πρόληψης που έχουν παρουσιάσει οι είκοσι ιταλικές περιφέρειες, είναι ανεπαρκές σε ότι αφορά την προστασία της υγείας των πολιτών. Κάτι που σημαίνει ότι οι πίστες του σκι, οι οποίες στην φάση αυτή είναι κλειστές, μπορεί να μην ξαναλειτουργήσουν στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε οριστεί πριν από τις γιορτές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στην Ιταλία: Κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού σε Νάπολη, Βένετο και Μπάρι"

Καιρός: Κακοκαιρία την Κυριακή σε όλη τη χώρα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Δυτική Ελλάδα και τη Θράκη, βαθμιαία στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και από το απόγευμα στην ανατολική νησιωτική Ελλάδα, προβλέπονται για την Κυριακή.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στα πελάγη πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο…

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας (σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων). Βαθμιαία βελτίωση τις βραδινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα θαλάσσια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων). Από το βράδυ τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Nότιοι 5 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τις πρωινές ώρες στη δυτική Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων). Βαθμιαία βελτίωση μετά το απόγευμα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα είναι τοπικά ισχυρά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από τη νύχτα και στα Δωδεκάνησα.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 7 και στα βόρεια πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Σάμος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από το απόγευμα θα είναι τοπικά ισχυρές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις μεσημβρινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές τις μεσημβρινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Από τις βραδινές ώρες ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα θαλάσσια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Κακοκαιρία την Κυριακή σε όλη τη χώρα"

Κύπρος: Δύο θάνατοι και 25 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Δύο θανάτους και 25 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το Σάββατο (26/12) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση:

-Δύο άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 111.

-149 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 45 σε σοβαρή κατάσταση.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δύο θάνατοι και 25 νέα κρούσματα κορωνοϊού"

Κορωνοϊός: Στα 262 τα νέα κρούσματα - 473 οι διασωληνωμένοι, 46 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 262 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135114, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.

5316 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39906 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

473 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 153 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 852 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Τέλος, έχουμε 46 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4553 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1843 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατανομή των 248 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα 

9 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

3 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

10 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

14 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

6 κρούσματα στην ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών

53 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

11 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στο Άγιο Ορος

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 262 τα νέα κρούσματα - 473 οι διασωληνωμένοι, 46 θάνατοι"

Κορονοϊός: Η Ιαπωνία κλείνει τα σύνορα της μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

Η Ιαπωνία αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις αφίξεις ξένων υπηκόων στη χώρα από την 28η Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, μετά τον εντοπισμό ενός νέου στελέχους του κορονοϊού, στις αφίξεις από τη Βρετανία, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα «The Nikkei».

Στο μεταξύ, το πρώτο περιστατικό μόλυνσης από το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώθηκε στη Βρετανία, εντοπίστηκε και στη Σουηδία, σε έναν Βρετανό ταξιδιώτη, όπως ανακοίνωσε το σουηδικό υπουργείο Υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Η Ιαπωνία κλείνει τα σύνορα της μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου"

Απάντηση Αθήνας στην τουρκική προπαγάνδα για «δέσμευση 15 περιοχών στο Αιγαίο»

«Απάντηση» στο τουρκικό ΥΠΕΞ, που κατηγορεί την Αθήνα για «δέσμευση 15 περιοχών στο Αιγαίο», δίνουν διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρουν, η η εν λόγω ΝΟΤΑΜ αφορά στον προγραμματισμό της άσκησης «Τρίαινα» στις ίδιες περιοχές, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που δεσμεύονται εδώ και χρόνια.

Οι περιοχές δεσμεύονται χωριστά και όχι όλες ταυτόχρονα, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου 4 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2021, όπως λανθασμένα και παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι συγκεκριμένες περιοχές που δεσμεύονται, καθώς και η χρονική περίοδος στις οποίες ισχύει η δέσμευση, προκύπτουν ξεκάθαρα από το κείμενο της ΝΟΤΑΜ.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις για δήθεν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολό τους οι τουρκικές αιτιάσεις, οι οποίες, το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να δημιουργούν περαιτέρω ένταση.

Η Ελλάδα επιθυμεί εποικοδομητικό διάλογο με βασικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας για το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήτοι την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, επισημαίνεται για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αποκλιμάκωση και καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς παράνομες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απάντηση Αθήνας στην τουρκική προπαγάνδα για «δέσμευση 15 περιοχών στο Αιγαίο»"

Κλειστοί και σήμερα πέντε σταθμοί του μετρό

Κλειστοί θα είναι και σήμερα Σάββατο με εντολή της Αστυνομίας πέντε σταθμοί του μετρό, στο πλαίσιο των μέτρων της για περιορισμό των μετακινήσεων και αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.

Συγκεκριμένα, από τις 17.00 έως τις 21.00, θα κλείσουν οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Μοναστηράκι», «Ακρόπολη» και «Θησείο» των γραμμών 1,2,3 του μετρό.

Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του τραμ από τη στάση Λ. Βουλιαγμένης έως το Σύνταγμα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστοί και σήμερα πέντε σταθμοί του μετρό"

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Πού θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Δείτε αναλυτικά ποιές περιοχές θα επηρεαστούν. Οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από τις βραδινές ώρες σήμερα Σάββατο (26-12-2020) στα δυτικά. Την Κυριακή (27-12-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τη Δευτέρα (28-12-2020) θα επηρεάσουν κυρίως την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Α. Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (26-12-2020) τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος και η δυτική Στερεά.

2. Την Κυριακή (27-12-2020) οι προαναφερθείσες περιοχές, από τις πρωινές ώρες η δυτική Πελοπόννησος, η δυτική Θεσσαλία, η κεντρική Στερεά, η Θράκη, κατά τόπους η Μακεδονία, βαθμιαία η υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, από το απόγευμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα τα Δωδεκάνησα.

3. Η Αττική και ο νομός Θεσσαλονίκης πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (27-12-2020).

4. Τη Δευτέρα (28-12-2020) τα Δωδεκάνησα και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες η Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Β. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν την Κυριακή (27-12-2020) στο Ιόνιο μέχρι νωρίς το απόγευμα και κατά τόπους στο Αιγαίο από το μεσημέρι.

Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενόψει επιδείνωσης του καιρού

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Πού θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες"

Πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση - Δεσμεύει 15 περιοχές στο Αιγαίο

Για προκλήσεις και κλιμάκωση της έντασης κατηγορεί με δήλωσή του την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι

Να «δράσει υπεύθυνα συμβάλλοντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, στο πλαίσιο της κοινής λογικής και της καλής γειτονίας», καλεί την Ελλάδα η Άγκυρα κατηγορώντας την Αθήνα πως προκαλεί με τις δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι στο άνοιγμα διαύλων διαλόγου, ειδικά διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις. Ωστόσο, βλέπουμε πως συνεχίζονται τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία αυξάνουν την ένταση. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα με ΝΟΤΑΜ κήρυξε 15 περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, τα οποία είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης, και έκλεισε το Αιγαίο και μια μεγάλη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόϊ.

«Καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει υπεύθυνα συμβάλλοντας στην κοινή λογική και στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση - Δεσμεύει 15 περιοχές στο Αιγαίο"

Κάτι τρέχει στη Λιβύη: Στην Τρίπολη ο Ακάρ λίγες μέρες μετά το τελεσίγραφο Χάφταρ

Στη Λιβύη βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ακάρ συνοδεύεται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Γκιουλέρ.

Μόλις χθες Παρασκευή, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν οργανώσει νέα εκπαίδευση που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Τρίπολης, ώστε  να μάθουν να χρησιμοποιούν τα νέα βαριά όπλα τους.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του «συνεχίζουν να εγγυώνται την εκπαίδευση του στρατού της Λιβύης στο πλαίσιο της συμφωνίας εκπαίδευσης, συνεργασίας και στρατιωτικών διαβουλεύσεων» που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης.

Εξήγησαν ότι οι Τούρκοι στρατιώτες παρείχαν στις δυνάμεις της Λιβύης εκπαίδευση για βαρύ οπλισμό, όπως το πυροβολικό ή οι εκτοξευτές πυραύλων.

Στις 27 Νοεμβρίου 2019, οι τουρκικές αρχές και η Λιβυκή κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη υπέγραψαν δύο μνημόνια για την ενίσχυση της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την -παράνομη- οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, τα οποία πυροδότησαν την αντίθεση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) και πολλών χωρών της περιοχής.

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός υποστηρικτής της υπό τον Σάρατζ κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στην αντιπαράθεση της με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Anadolu / almasdarnews /onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάτι τρέχει στη Λιβύη: Στην Τρίπολη ο Ακάρ λίγες μέρες μετά το τελεσίγραφο Χάφταρ"

Εμβόλια: Έφτασαν στην Αθήνα - Πού φυλάσσονται

Η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Αθήνα και παραδόθηκαν στο χώρο αποθήκευσης παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διασφάλιση της ορθής αποθήκευσης και διανομής του και τη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας.

Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα «Ελευθερία».

Για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην ασφάλεια της φύλαξης στα κέντρα αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων και βρίσκονται στο Κρυονέρι Αττικής.  Είναι εφοδιασμένοι με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C. Τον όλο συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή, ταυτόχρονα, σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος.

Από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβόλια: Έφτασαν στην Αθήνα - Πού φυλάσσονται"

Ανοιχτά αύριο σούπερ μάρκετ και click away

Ανοικτά μπορούν να είναι αύριο, τελευταία Κυριακή του χρόνου, σούπερ μάρκετ, και άλλα καταστήματα τροφίμων (π.χ. μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων και μαγαζιά που λειτουργούν με «παράδοση εκτός», ενώ ανοικτά θα μπορούν να είναι και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας 7:00 έως 21.00.

Αυτό προβλέπεται στην νέα απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Δ1α/ΓΠ.οικ. 83418/24.12.2020) με την οποία τροποποιείται η προηγούμενη απόφαση και αφορά στα μέτρα που ισχύουν στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Υπενθυμίζεται ότι τα κατάστηματα δεν μπορούν να λειτουργούν στους δήμους στους οποίους έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown.

Για τα καταστήματα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις λειτουργίας:

  • Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
  • Απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων.
  • Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.
  • Οι επιχειρήσεις τροφίμων απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το τηλεφωνικό και ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και την εξ αποστάσεως προαγορά/προεπιλογή των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away), τα προϊόντα με τους εξής Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,
β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42, γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43, δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών ύπνου (ΚΑΔ 47.51.51.08), το λιανικό εμπόριο κουβερτών και κλινοσκεπασμάτων ταξιδιού (εκτός από ηλεκτρικές κουβέρτες) [ΚΑΔ 47.51.51.17] και το λιανικό εμπόριο παπλωμάτων (ΚΑΔ 47.51.51.29)/ΚΑΔ 47.51, ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο βυσμάτων, πριζών και άλλων συσκευών για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων που δεν καταχωρούνται αλλού [π.δ.κ.α.](ΚΑΔ 47.54.54.07), το λιανικό εμπόριο ηλ εκτρικών θερμαντικών αντιστάσεων (ΚΑΔ 47.54.54.12), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών κουβερτών (ΚΑΔ 47.54.54.13), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης κλειστών χώρων και εδάφους (ΚΑΔ 47.54.54.16)/ΚΑΔ 47.54, ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα (ΚΑΔ 47.59.56.16), του λιανικού εμπορίου ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37), καθώς και του λιανικού εμπορίου συσκευών υγραερίου οικιακής χρήσεως (ΚΑΔ 47.59.58.38)/ΚΑΔ 47.59, η) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων (ΚΑΔ 47.65.67.02), λιανικού εμπορίου εορταστικών ειδών γενικά (ΚΑΔ 47.65.67.06), λιανικού εμπορίου εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κ.λπ. (ΚΑΔ 47.65.67.07)/ΚΑΔ 47.65, θ) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43), του λιανικού εμπορίου ανδρικών ή αγορίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.08), του λιανικού εμπορίου γυναικείων ή κοριτσίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.22) και του λιανικού εμπορίου ομπρελών (ΚΑΔ 47.71.71.48)/ΚΑΔ 47.71 και ι) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών υποδηματοποιίας (ΚΑΔ 47.72.72.02)/ΚΑΔ 47.72.

 
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτά αύριο σούπερ μάρκετ και click away"

Πέτσας - Σχολεία: Πιθανό το άνοιγμα στις 8 Ιανουαρίου – Προϋπόθεση η πτώση των κρουσμάτων

Για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την εκκίνηση της διαδικασίας του εμβολιασμού στην χώρα μας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (26/12) στο OPEN ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως είναι πιθανό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου. Συμπλήρωσε επίσης πως μετά τα σχολεία θα πάρουν σειρά κι άλλοι τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας με την προϋπόθεση να συνεχιστεί η καλή πτωτική πορεία που έχουμε στα κρούσματα.

«Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε βήμα-βήμα και προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πέτσας σημείωσε χαρακτηριστικά πως θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο τα δημοτικά. «Θυμίζω πως στις 09 Ιανουαρίου θα έχουμε κλείσει δύο μήνες όπου τα σχολεία μας θα είναι κλειστά», είπε.

Όσον αφορά στα πρώτα εμβόλια του κορωνοϊού που έφτασαν τα Χριστούγεννα στη χώρα μας και σήμερα το πρωί στην Αθήνα, ο κ. Πέτσας είπε ότι από αύριο, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα γίνουν συμβολικά οι εμβολιασμοί της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και σιγά - σιγά τα σκευάσματα θα διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Επιπλέον, σημείωσε πως εφόσον τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, είναι ασφαλή όποιας μάρκας και αν είναι. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τον ανησυχεί συνολικά η διαδικασία γιατί είναι πρωτόγνωρη ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην χάσει κανείς το ραντεβού του για το εμβόλιο.

Σχετικά με την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς, ο κ. Πέτσας είπε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι 65 άνω και έπειτα θα μειώνεται το ηλικιακό όριο, ανά 5 - 10 χρόνια. «Θα μας πει η Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε, ότι πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος, για να κρίνει η Ελλάδα ότι μπορεί να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, λόγω της προκλητική συμπεριφοράς που επιδεικνύει η τελευταία και η οποία δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. «Δεν αρκεί ένα "πυροτέχνημα" δήλωσης αλλά πρέπει να φαίνεται ότι εννοεί κάποιος αυτά που λέει»

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέτσας - Σχολεία: Πιθανό το άνοιγμα στις 8 Ιανουαρίου – Προϋπόθεση η πτώση των κρουσμάτων"

Ξάνθη: 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ασθενή για παραβίαση καραντίνας!

Διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβλήθηκε σε ασθενή από την Ξάνθη που παραβίασε την καραντίνα. 

Το πρόστιμο βεβαίωσε η Αστυνομία και πρόκειται για την πιο μεγάλη παράβαση που καταγράφεται στην περιοχή, ανήμερα των Χριστουγέννων. 

Σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ, βεβαιώθηκαν 66 πρόστιμα 300 ευρώ σε πολίτες που εντοπίστηκαν να έχουν παραβιάσει την απαγόρευση κυκλοφορίας που είναι σε ισχύ ή να μην φέρουν μαζί τους sms και έντυπες βεβαιώσεις καθώς και 17 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και τήρησης αποστάσεων.

xanthinea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξάνθη: 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ασθενή για παραβίαση καραντίνας! "

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Το «στέλεχος του Λονδίνου» βρέθηκε και στη Γαλλία

Ένα πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, στην Τουρς (κεντρικά), ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί — Γάλλος ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο ΗΒ — είναι ασυμπτωματικό και έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του. Αφού έφθασε στη χώρα «από το Λονδίνο την 19η Δεκεμβρίου», υποβλήθηκε σε εξέταση σε πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο την 21η και «διαγνώστηκε θετικός» στο μεταλλαγμένο στέλεχος, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο διευκρίνισε πως πρόκειται για την «πρώτη μόλυνση» που επιβεβαιώνεται επίσημα «από το στέλεχος VOC 202012/01». Ο ασθενής αισθάνεται καλά, διαβεβαίωσε το υπουργείο.

Νωρίτερα χθες, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 20.262 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 159 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται εν μέρει από το ότι πολλοί Γάλλοι υποβλήθηκαν σε τεστ προτού αποφασίσουν αν θα γιορτάσουν μαζί με τους δικούς τους.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως εδώ τους 62.427 θανάτους επί συνόλου 2.547.771 μολύνσεων.

Πρόκειται για τον 7ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο.

Στα γαλλικά νοσοκομεία νοσηλεύονταν χθες 24.359 ασθενείς, από τους οποίους 2.616 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), κατά την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού στη χώρα αναμένεται να γίνουν αύριο Κυριακή, στη Σεβράν, κοντά στο Παρίσι, και στη Ντιζόν, ανατολικά. Θα ανοσοποιηθούν ηλικιωμένοι εθελοντές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη κορωνοϊού: Το «στέλεχος του Λονδίνου» βρέθηκε και στη Γαλλία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news