facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

"Η Αστυνομία χαϊδεύει τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ όμως διώκει του νέους που αγωνίζονται για τη Μακεδονία"

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η στάση που τήρησαν οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης στη διάρκεια του περιστατικού ανάρτησης γιγαντοπανό στο Λευκό Πύργο από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Όπως αναφέρει ο ενημερωτικός ιστότοπος thestival.gr οι αστυνομικοί που έφτασαν στη σημείο έλαβαν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. να μην εμπλακούν με τους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ και να αποχωρήσουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εντολή μεταβιβάστηκε στο κέντρο επιχειρήσεων από τα ανώτατα κλιμάκια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Οι καταγγέλλοντες τονίζουν ότι η στάση της Αστυνομίας δεν ήταν ίδια όταν μέλη των χριστιανικών σωματείων της Θεσσαλονίκης επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό που έγραφε «Η Μακεδονία είναι Ελληνική».

Το περιστατικό σχολίασε, με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργος Τάτσιος. Ο κ. Τάτσιος τονίζει ότι σε αντίστοιχη περίπτωση η Αστυνομία προχώρησε σε πέντε προσαγωγές ατόμων από τη νεολαία των Χριστιανικών Σωματείων και διερωτάται από που παίρνει εντολές ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης. Τέλος ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα για το περιστατικό.

Η ανάρτηση του κ. Τάτσιου αναφέρει:

«Σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησαν στον λευκό Πύργο ένα πανό με περιεχόμενο κατά της εξόρυξης χρυσού. Πριν από περίπου 40 ημέρες νεολαίοι των χριστιανικών σωματείων της Θεσσαλονίκης επιχείρησαν να αναρτήσουν στον λευκό Πύργο ένα πανό που έγραφε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Τότε η Αστυνομία ακινητοποίησε και προσήγαγε τους νεαρούς λες και ήταν τρομοκράτες. Σήμερα οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο του λευκού Πύργου έλαβαν ως εντολή να μην πειράξουν τους νεαρούς Συριζαίους και να απομακρυνθούν. Τι συμβαίνει με την Αστυνομία; Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Από που παίρνει εντολές ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Φ. Δομζαρίδης; Ακούει ο Εισαγγελέας;».

Παρέμβαση των Εισαγγελικών Αρχών ζητά με ανακοίνωσή του και ο Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία. Τα μέλη του Φορέα τονίζουν ότι αν η συγκεκριμένη εντολή δόθηκε από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης τότε ο ίδιος οφείλει να παραιτηθεί από τη θέση του.

Η ανακοίνωση του Φορέα Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία:

«Όταν η νεολαία των Χριστιανικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης θέλησε να κρεμάσει στον λευκό Πύργο πανό που έγραφε «η Μακεδονία είναι ελληνική» η Αστυνομία προσήγαγε πέντε άτομα. Σήμερα η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στον λευκό Πύργο και κρέμασε πανό ανενόχλητη. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο έλαβαν εντολή από τους ανωτέρους τους να αποχωρήσουν. Η δημοκρατία έχει καταλυθεί. Η Αστυνομία χρησιμοποιείται κατά το δοκούν. Υπάρχει κάποιος εισαγγελέας να παρέμβει. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης εάν έδωσε τέτοια εντολή πρέπει να παραιτηθεί και να ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη. Εάν δεν την έδωσε αυτός οφείλει να ελέγξει τους υφισταμένους του και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη».

Δείτε την ανάρτηση του  πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

 


thestival
Διαβάστε Περισσότερα » ""Η Αστυνομία χαϊδεύει τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ όμως διώκει του νέους που αγωνίζονται για τη Μακεδονία""

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ: Ζητά προσλήψεις και ΣΣΕ η ΠΟΣΠΕΡΤ

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ, οι οποίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, προαναγγέλλει η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκε χθες συνέλευση των μελών των σωματείων της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία «στέλνει ηχηρό μήνυμα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών, που, αν και μοναδικός μέτοχος, ήταν και είναι η βασικότερη τροχοπέδη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η ΕΡΤ και οι εργαζόμενοί της».

Η συνέλευση ήταν θετική στην εισήγηση «και δεν υπήρξε αντίθεση στην ομόφωνα ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ για απεργιακές κινητοποιήσεις (πλην τριών συναδέλφων που εξέφρασαν τις... επιφυλάξεις τους)», ενημερώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ και σημειώνει ότι διεκδικεί:

* Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού

* ΣΣΕ (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας)

* ΚΥΑ (σ.σ.: για την επιστροφή των αποζημιώσεων και την οριστική κατοχύρωση των εργαζομένων)

* Τα δεδουλευμένα της προ του «μαύρου» περιόδου.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, «η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα θα φέρει ακόμα πιο κοντά την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, η οποία θα είναι εκείνη που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη - θωράκιση της ΕΡΤ και θα φέρει την ισονομία μεταξύ των εργαζομένων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ: Ζητά προσλήψεις και ΣΣΕ η ΠΟΣΠΕΡΤ"

Αυτοδυναμία Πατούλη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών -Εχασε τους μισούς ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ

Θρίαμβο στις αρχαιρεσίες για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών κατήγαγε η «γαλάζια» παράταξη του Γιώργου Πατούλη.

Η ΔΗΚΙ-ΙΣΑ πέτυχε ποσοστό 54,7% και συγκέντρωσε 9 από τις 17 έδρες του διοικητικού συμβουλίου, αυξάνοντας μάλιστα το ποσοστό της κατά σχεδόν 20% σε σχέση με τις εκλογές του 2014.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, που παράταξη κατακτά την αυτοδυναμία στον ΙΣΑ.

Αντιθέτως, καταποντίστηκε η παράταξη Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών που πρόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχασε σχεδόν το 50% της δύναμής του. Ειδικότερα, το 2014 είχε λάβει 15% και 3 έδρες και τώρα έλαβε μόλις 8%.

Στην δεύτερη θέση έρχεται η παράταξη ΔΗΠΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ με ποσοστό 8,28%, το Κίνημα Νέων Γιατρών λαμβάνει ποσοστό 7,64%, ακολουθεί η παράταξη ΑΡΣΙ με 6,56% και με 5,10% η παράταξη Κίνημα Αλλαγής - Μαχόμενοι Γιατροί. Ποσοστό 3,25% λαμβάνει η Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αποχή ανέρχεται περίπου στο 50%,

Οι κάλπες έκλεισαν σήμερα ενώ η διαδικασία ήταν διήμερη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοδυναμία Πατούλη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών -Εχασε τους μισούς ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ "

Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι την Πέμπτη - Κλειστά τα δικαστήρια

Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια και οι Εισαγγελίες σε όλη τη χώρα, καθώς και τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία της χώρας, την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 λόγω της 24ώρης προειδοποιητικής Πανελλαδικής κλαδικής απεργίας των 6.000 περίπου δικαστικών υπαλλήλων, που κήρυξε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ανήμερα της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικηγόρου». 

Την ημέρα της απεργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΔΥΕ, θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, το οποίο (εφόσον δεν υπάρχουν απεργοσπάστες) θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τις επείγουσες υποθέσεις στις οποίες ο κατηγορούμενος είναι υπόδικος και λήγουν, σε κάθε περίπτωση, τα όρια προσωρινής κράτησής τους, είναι κρατούμενος με την αυτόφωρη διαδικασία, έχει θέσει τον εαυτό του υπό κράτηση - σε εκτέλεση ποινής, καθώς και στις υποθέσεις και περιπτώσεις Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων και των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων που την ημέρα της απεργίας παραγράφεται το αξιόποινο της πράξης ή το δικαίωμα του πολίτη και της πολιτείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΔΥΕ, αμέσως μετά την πραγματοποίηση της απεργίας, θα επανεκτιμήσει και θα σχεδιάσει τις περαιτέρω δράσεις της για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ανάλογα και με τις όποιες τυχόν απαντήσεις λάβει από τον υπουργό της Δικαιοσύνης και τους συναρμόδιου υπουργούς.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι απεργούν διεκδικώντας ως γενικό αίτημα την έμπρακτη (και όχι μόνο στα λόγια) αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας των επί πολλά χρόνια οξυμένων, ειδικών και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας μας, υπηρετώντας καθημερινά και μάλιστα με ένταση εργασίας τους πολίτες, τους διαδίκους, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς λειτουργούς.

Όλες οι άλλες δίκες και εργασίες ματαιώνονται.

Βεβαίως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «όπου υπάρχουν απεργοσπάστες όλες οι εργασίες και οι δίκες θα γίνονται κανονικά με τους απεργοσπάστες».

Τι διεκδικούν οι δικαστικοί υπάλληλοι

« 1. α) Την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης από όλες τις προκηρύξεις και πηγές (ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ), οι οποίες καθυστερούν απαράδεκτα για πολύ πολύ καιρό, ιδιαίτερα οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ (προκηρύξεις 1Κ, 8Κ και 2Κ/2017), οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν… αύριο κιόλας!

β) Την άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης για την ανακατανομή των οργανικών θέσεων,

γ) Την επιτάχυνση των διαδικασιών επιμόρφωσης,

δ) Την επέκταση των υποδομών σε όλη τη χώρα (μηχανοργάνωση, ηχογράφηση-αποηχογράφηση και στα ποινικά κ.α.) και

ε) Την άμεση έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για την επαναλειτουργία του Λογαριασμού Αλληλεγγύης που έχει έσοδα από την αμοιβή των (Δικαστικών Υπαλλήλων, κ.ά.) γραμματέων διαιτησιών, για την οικονομική ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

2. Οικονομικά αιτήματα – έμπρακτη αναγνώριση των οξυμένων, ειδικών και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας:

(α) Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας (αντίστοιχο με των Δικαστικών Λειτουργών…), στο ύψος που ήταν πριν καταργηθεί ή έστω και κατά το ήμισυ στην αρχή, ακόμα και για οποιοδήποτε άλλο ποσό!

(β) Παρόμοια με αυτή των Εφοριακών ρύθμιση για να χορηγηθεί προσωπική διαφορά σε όσους διορίστηκαν από 1/11/201,

(γ) Αύξηση του ποσού που θα εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το υπουργείο μας, για υπερωρίες το 2019. Κάποτε ήταν 2.500.000€, ενώ πέρυσι ήταν 525.000 ΕΥΡΩ μόνο και σχεδιάζουν να είναι και φέτος 526.000€, με αποτέλεσμα να μην πληρώνεται ούτε η πραγματική υπερωριακή απασχόληση των δικαστικών υπαλλήλων, ούτε η υπεραπασχόληση φυσικά και

(δ) Έγκαιρη πληρωμή των οδοιπορικών για υποχρεωτικές μετακινήσεις των δικαστικών υπαλλήλων για εκτός της έδρας τους υπηρεσιακούς λόγους».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι την Πέμπτη - Κλειστά τα δικαστήρια"

Ηλεία: «Διπλή» πυρκαγιά απειλεί το χωριό Κορυφή

Πυρκαγιά, η οποία καίει σε δύο μέτωπα, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή της Ηλείας, απειλώντας το χωριό Κορυφή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Patrinews.gr, το πρώτο μέτωπο βρίσκεται στη Βροχίτσα, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς την Κορυφή, ενώ το δεύτερο μέτωπο καίει στην άλλη πλευρά του χωριού.

Για την κατάσβεση επιχειρούν ισχυρές δυνάμειςs της Πυροσβεστικής, όμως το έργο τους δυσχεραίνουν οι πολύ δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.




Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: «Διπλή» πυρκαγιά απειλεί το χωριό Κορυφή"

Μαραθώνια απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου - Βροχή ερωτήσεων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανακριτές Διαφθοράς βρίσκεται από τις 9 το πρωί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και επί ώρες δίνει εξηγήσεις για το βαρύτατο κατηγορητήριο που σχετίζεται με παράνομες αμοιβές ύψους 2, 8 εκατ. ελβετικών φράγκων, χρήματα που φέρεται να έλαβε για το πρόγραμμα εκσυχρονισμού έξι φρεγατών τύπου «S» το 2003. 

Λόγω της πολύωρης απολογίας του πρώην υπουργού, κάτι που άλλωστε αναμενόταν, η απολογία της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, που αντιμετωπίζει την ίδια κατηγορία, μεταφέρθηκε για αύριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός δέχεται «βροχή» ερωτήσεων από τους ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γ. Ευαγγέλου για την κατηγορία, ενώ πριν την έναρξη της απολογίας του κατέθεσε και γραπτό απολογητικό υπόμνημα. 

Αρχικά ο Γ. Παπαντωνίου φέρεται πως ρωτήθηκε από τους ανακριτές για την σύμβαση αναβάθμισης των έξι φρεγατών καθώς και για πλήθος άλλων παραμέτρων της ογκωδέστατης δικογραφίας. 

Κατά το δεύτερο σκέλος της απολογίας του, ο πρώην υπουργός δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για τη νομιμοποίηση των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και απαντά στις ερωτήσεις των ανακριτών προβάλλοντας τα δικά του νομικά και ουσιαστικά επιχειρήματα. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η απολογία του χαρακτηρίζεται από αρκετή φόρτιση. 

«Η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ» 

Οι ανακριτικές αρχές έχουν συντάξει σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου κατηγορητήριο 800 σελίδων. Σύμφωνα με αυτό, το ποσό της παράνομης νομιμοποίησης για το ζεύγος Παπαντωνίου ανέρχεται σε περίπου 2, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα ενώ η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατηγορία αφορά στη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξη φρεγατών τύπου «S», που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν ήταν τελικά συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο. 


Τι αναφέρει το κατηγορητήριο 

Στο κατηγορητήριο καταγράφονται αναλυτικά οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για επτά συνολικά λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G, Gredit Suisse, Hypo Swiss Bank.

Από αυτούς τους λογαριασμούς, πάντα σύμφωνα με την κατηγορία, χρησιμοποιήθηκαν 35 «υπο-λογαριασμοί» μέσω των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, προκειμένου να «χάνεται» κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού. Μάλιστα, μέρος των χρημάτων αυτών φέρεται να επενδύθηκε σε χρυσό και ασήμι. 

Σύμφωνα με την κατηγορία, τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, μέσω του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και εν τέλει, κατά τους ανακριτές, ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης, ότι μέρος χρημάτων των επίμαχων υπο- λογαριασμών επενδύθηκαν σε αγορά χρυσού και ασημιού.

Για αδιέξοδο των διωκτών του μιλά ο Γιάννος Παπαντωνίου 


Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος του καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. 

«Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ´80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό», φέρεται να υποστηρίζει. 


Ο κατηγορούμενος κάνει λόγο για πλήρες αδιέξοδο «των διωκτών του» το οποίο , όπως ισχυρίζεται του ανάγκασε «να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο» συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. 


«Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν άγνοια του τραπεζικού συστήματος» 

"Όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό» φέρεται να λέει ο πρώην υπουργός προσθέτοντας πως «τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος" και "δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων"».


Τι απαντά για την κατηγορία για τις έξι φρεγάτες 

Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία για τις φρεγάτες ο πρώην υπουργός φέρεται να αναφέρει πως « η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των έξη φρεγατών διασφάλισε απολύτως το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου και ενίσχυσε την εθνική ασφάλεια». Αντίθετα, όπως φέρεται να λέει «ακύρωση ή διακοπή του προγράμματος δεν αποτελούσε επιλογή γιατί συνεπαγόταν: 

• (α) Σημαντική ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου λόγω ραγδαίας απαξίωσης των έξη φρεγατών. 

• (β) Δέσμευση δεκαπλάσιου περίπου ποσού για την υλοποίηση του εναλλακτικού προγράμματος κατασκευής νέων φρεγατών (3 δισεκατομμύρια ευρώ αντί 381 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό, – στόχου απολύτως ανέφικτου από οικονομική άποψη ιδιαίτερα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας εντός της ΟΝΕ. 

• (γ) Υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας δεδομένου ότι η πρώτη νέα φρεγάτα θα παραδιδόταν το 2015, αντί του 2006 – που ήταν ο χρόνος παράδοσης των εκσυγχρονισμένων φρεγατών. Στο ενδιάμεσο διάστημα – περίπου 10 ετών – η δομή του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού θα παρουσίαζε εξαιρετικά επικίνδυνα κενά, με αναπόφευκτη συνέπεια την απώλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα του θαλάσσιου ελέγχου του Αιγαίου».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαραθώνια απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου - Βροχή ερωτήσεων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος"

Χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται τροπολογία για τη δημιουργία ιατρικώς εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών, γνωστοποίησε την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η χορήγηση αποστειρωμένων συρίγγων, οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για τους χρήστες, είπε.

«Έχουμε πειστεί απόλυτα ότι είναι ένα μέτρο μείωσης της βλάβης. Λειτουργούν ήδη περίπου 90 τέτοιοι εποπτευόμενοι χώροι σε 7 – 8 χώρες της Ευρώπης. Είναι μία καλή πρακτική, που συμβάλει, με παράλληλες δράσεις όπως το street work με χορήγηση συρίγγων, παρεμβάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, κέντρα ημέρας», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστα Μπαργιώτα ο οποίος υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει τροπολογία για το θέμα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιταλάντευση. Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να χρησιμοποιήσουμε κι αυτό το εργαλείο, αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι πανάκεια. Χρειάζεται συνδυασμός μέτρων», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Οι χρήστες των ειδικών χώρων, επισήμανε, θα εγγράφονται σε ειδικό μητρώο και η δίωξή τους θα αποφεύγεται.

Ακόμα, ο υπουργός Υγείας τη δημιουργία κέντρου ημέρας για την φροντίδα προβληματικών, ξενώνα αστέγων για χρήστες και κινητές μονάδες στο λεκανοπέδιο για έγκαιρη παρέμβαση.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας"

Απειλεί και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας: Θα επέμβουμε για οποιαδήποτε ενέργεια σε Κύπρο, Αιγαίο και Μεσόγειο

Επιμένει να ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα σχετικά με την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εκτοξεύοντας απειλές εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αυτή τη φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην υποδιοίκηση Πολατλί της Άγκυρας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιώντας ότι οι Ενοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να παρέμβουν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα της χώρας, αλλά και του ψευδοκράτους στην περιοχή.

«Στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει οποιοδήποτε βήμα χωρίς την Τουρκία. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο δεν μπορεί να επιβιώσει σχέδιο χωρίς την Τουρκία και την ῾Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Όλοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν τις προβοκάτσιες που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους στην περιοχή», σημείωσε ο Ακάρ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, γνωστές ως η Βασίλισσα του Προφήτη, θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τις αξιώσεις της χώρας μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο, και να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, συμβαδίζοντας πάντα με τις διεθνείς εγγυήσεις και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις συμμαχικές δυνάμεις και αφορούν το νησί της Κύπρου», τόνισε.

Ο Χουλουσί Ακάρ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιχειρήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εντός και εκτός Τουρκίας, τους τελευταίους δύο μήνες στις οποίες εξουδετερώθηκαν 450 τρομοκράτες, ενώ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του τουρκικού στρατού για τη συνέχιση των επιχειρήσεων και στο μέλλον κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Star, ανέφερε ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα «απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον χρειαστεί».

«Η Ελλάδα, η Ελληνοκυπριακή πλευρά και το Ισραήλ, έπειτα από ένα βρώμικο παιχνίδι στη Μεσόγειο νομίζουν ότι υποστηρίζονται από τους μεγάλους αδελφούς τους και να γίνουν όργανο της ιμπεριαλιστικής τάξης», σημείωσε ο Μπουλούτ, προσθέτοντας ότι αν έρθουν αντιμέτωποι με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «είναι κατεστραμένες» .

«Νομίζετε ότι ελληνική φρεγάτα μπορεί να διακινδυνεύσει να έρθει κοντά όταν βλέπει πλοία του τουρκικού Ναυτικού; Κάποιοι ελπίζουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα γίνουν καλοί φίλοι και γείτονες, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Και όχι εξαιτίας μας, αλλά εξαιτίας τους», ανέφερε ο Μπουλούτ, απειλώντας ότι εάν οι οι στόλοι των δύο χωρών προχωρήσουν σε εκτόξευση πυρών, θα είναι μία στρατιωτική καταστροφή για την Ελλάδα

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλεί και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας: Θα επέμβουμε για οποιαδήποτε ενέργεια σε Κύπρο, Αιγαίο και Μεσόγειο"

N. Kοτζιάς: Ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι

Αιχμηρή ήταν η ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο πλαίσιο της κίνησης «Πράττω», λίγες ημέρες μετά την παράιτησή του. «Εγώ δεν εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι. Ούτε αντέχω τις ατζέντες που "χτυπούν" την εξωτερική πολιτική και την δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς «είχα τις διαφωνίες μου με την κυβέρνηση και τις έχω. Τι έπρεπε να κάνω; Να παραιτηθώ. Όλοι έλεγαν οι πολιτικοί δεν παραιτούνται. Εγώ παραιτήθηκα και είμαι υβριζόμενος».
Παράλληλα, ανέφερε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα «ενάντια στις προσπάθειες απαξίωσης και σε αυτούς που απειλούν και εκβιάζουν».


Μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης ο κ. Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, για την οποία ενημέρωσε το Σάββατο, στην τελετή παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα.
«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 1948, γι' αυτό σκούζουν οι οπαδοί της αδράνειας».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ ο κ. Κοτζιάς διερωτήθηκε: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι - και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα - ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;», ενώ σημείωσε πως στην ψηφοφορία στα Σκόπια, τονίστηκε πως η ΠΓΔΜ αλλάζει όνομα και μετονομάζεται σε «Βόρεια Μακεδονία».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "N. Kοτζιάς: Ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι"

Ντάισελμπλουμ: Στο μέλλον θα χρειαστούν περισσότερα για το ελληνικό χρέος

«Σταδιακά η Ελλάδα θα αποκτά όλο και περισσότερο πρόσβαση στις αγορές», υπογραμμίζει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του "Η κρίση του Ευρώ". Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Cotsen Hall στις 18.15.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας σημειώνει ότι η λιτότητα «έγινε αναπόφευκτη όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ανέβηκαν τα spreads πολύ ψηλά και κανένας δεν ήθελε να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα» και «ήταν η επίπτωση της πολιτικής και δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης για δεκαετίες πριν την κρίση».
Επισημαίνει δε ότι η μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος έγινε γιατί ο «συνδυασμός της πληρωμής απ΄ όλους των εισφορών που τους αναλογούν με την παράταση των χρόνων εργασίας επιτρέπει την ύπαρξη παροχών σε ένα κοινωνικά αποδεκτό επίπεδο», ενώ εκτιμά πως πιθανότατα οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί μελλοντικά να πάρουν και νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά μέσα -και όχι μόνο- σας έχουν απεικονίσει ως τον κύριο υποστηρικτή των γερμανικών πολιτικών λιτότητας. Ποια είναι η απάντησή σας;
Μην κάνετε αυτό το λάθος. Η λιτότητα για την Ελλάδα έγινε αναπόφευκτη όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ανέβηκαν τα spreads πολύ ψηλά και κανένας δεν ήθελε να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η επίπτωση της πολιτικής και δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης για δεκαετίες πριν την κρίση. Η μοναδική περίπτωση να προσφέρουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δάνεια στην Ελλάδα ήταν υπό την προϋπόθεση να μπει τάξη στο χάος. Αυτή ήταν η πραγματική κατάσταση. Οποιοσδήποτε άλλος επικεφαλής του Eurogroup θα όφειλε να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις.
Στο βιβλίο σας αναφέρετε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ήταν ένα από τα θέματα που κυριαρχούσαν στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Πιστεύετε ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν με αποτέλεσμα τις τόσες περικοπές ήταν όλες απαραίτητες; Και κατά τη γνώμη σας, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές;
Η πιο σημαντική ερώτηση είναι εάν το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, είναι οι εισφορές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ισορροπημένες με τις παροχές που απολαμβάνουν; Εάν όχι, πώς θα πληρώσεις για αυτό το κενό; Τι σημαίνει αυτό για τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών; Πόσους φόρους μπορείς να ζητήσεις από την τρέχουσα γενιά των εργαζομένων να πληρώσει; Θα υπάρχει ακόμα σύνταξη για τις μέλλουσες γενιές; Σε μια γηράσκουσα κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτά τα ζητήματα. Ο συνδυασμός της πληρωμής απ΄ όλους των εισφορών που τους αναλογούν με την παράταση των χρόνων εργασίας επιτρέπει την ύπαρξη παροχών σε ένα κοινωνικά αποδεκτό επίπεδο. Ενδεχόμενη κατάργηση των μέτρων αυτών, απλά θα επανέφερε το πρόβλημα.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς για πρώτη φορά το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης. Πιστεύετε ότι η χώρα θα μπορεί πλέον να επιστρέψει πλήρως στις αγορές και γιατί δεν έχει συμβεί αυτό ακόμα;
Η έξοδος από το πρόγραμμα, οι τρέχουσες οικονομικές προοπτικές, ο υγιής προϋπολογισμός, όλα αυτά επιτρέπουν στην Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Και όταν χρειαστεί, να προσελκύσει δάνεια από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Δεν έχει συμβεί ακόμα, γιατί δεν υπάρχει ανάγκη. Με τους τόσο ευνοϊκούς όρους στα ευρωπαϊκά δάνεια και το "μαξιλάρι" ρευστότητας για τις περιπτώσεις ανάγκης, δεν υπάρχει άμεση χρηματοδοτική ανάγκη. Σταδιακά μέσα στο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πρόσβαση στις αγορές όλο και περισσότερο. Οι αγορές θα θέλουν να ξέρουν ότι η Ελλάδα διατηρεί μια σταθερή οικονομική και δημοσιονομική πορεία.
Στο βιβλίο σας δεν επικεντρώνεστε πολύ στη σχέση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Ωστόσο, γίνεται αρκετά σαφές από την εξιστόρησή σας ότι αυτή δεν ήταν πολύ συνεπής όλα αυτά τα χρόνια. Στο τέλος της ημέρας, πιστεύετε ότι η γερμανική απαίτηση για την εμπλοκή του ΔΝΤ στα πράγματα της Ευρωζώνης ήταν προς το συμφέρον της;
Στην αρχή, οι Ευρωπαίοι δεν είχαν κεφάλαια, δεν είχαν θεσμούς και δεν είχαν ούτε εμπειρία για να διαχειριστούν ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης. Και έτσι ενεπλάκη το ΔΝΤ που κάνει τέτοιες παρεμβάσεις παντού στον κόσμο. Το ΔΝΤ ήταν σκληρό όχι για να κάνει τη ζωή δύσκολη για την Ελλάδα, αλλά για να εισαγάγει ρεαλισμό. Πόσο άσχημα είναι τα προβλήματα και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι αποτελεσματικές λύσεις; Αργότερα, υπήρξε πολλή συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και το ΔΝΤ πίεσε τους Ευρωπαίους να μειώσουν το βάρος του χρέους προς την Ελλάδα. Αυτό έγινε ξανά και ξανά, η μείωση των επιτοκίων, η παράταση των ωριμάνσεων, η προσφορά περιόδων χάριτος, αλλά χωρίς την προσφορά του απλού κουρέματος του χρέους. Είναι πιθανό ότι στο μέλλον θα χρειαστούν περισσότερα.
Και μια τελευταία ερώτηση. Είναι γνωστό ότι έχετε πτυχίο αγροτικής οικονομίας. Επίσης, είχατε μια καριέρα στο Εργατικό Κόμμα από όταν ήσασταν πολύ νέος και φυσικά υπηρετήσατε ως πρόεδρος του Eurogroup σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της Ευρωζώνης. Ποια θα είναι η επόμενη δουλειά σας;
Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω ακόμα. Επέλεξα να πάρω το χρόνο μου, μετά από πολύ σκληρή δουλειά στο παρελθόν, προτού αποφασίσω το επόμενο βήμα.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Στο μέλλον θα χρειαστούν περισσότερα για το ελληνικό χρέος"

«Eκβιασμούς, απειλές και εξαγορά ψήφων» στη Βουλή της ΠΓΔΜ καταγγέλλει η Ρωσία

Για «εκβιασμούς, απειλές και εξαγορά ψήφων» στην ψηφοφορία του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας ειρωνικά ότι «όλα οργανώθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της “σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας”».

Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τρεις από τους οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές «όλως τυχαίως» την ίδια μέρα αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ κρατούνταν, σε δύο από αυτούς που είχαν προσαχθεί στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα δόθηκε υπόσχεση για την ελευθερία τους, ενώ στους υπόλοιπους «με αντάλλαγμα μία “σωστή ψήφο” έγιναν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις».

«Οι βουλευτές κλειδώθηκαν σε γραφεία, τα κινητά τους τηλέφωνα κατασχέθηκαν, προφανώς σύμφωνα με το πνεύμα των ευρωπαϊκών δημοκρατικών πρακτικών. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αμερικανός πρέσβης βρισκόταν στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος καθοδηγούσε τη διαδικασία αυτή», αναφέρει ακόμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Μόσχα κάνει λόγο για «εξόφθαλμη παραβίαση» τόσο του νόμου, όσο και της ηθικής, και για «βρώμικη χειραγώγηση» που δεν μπορεί να εκφράζει τη θέληση των βουλευτών. «Η άποψη των δύο τρίτων των Μακεδόνων που αρνήθηκαν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου αγνοήθηκαν πλήρως», υποστηρίζει.

Καταλήγοντας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: «Η επίλυση της διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων θα πρέπει να στηρίζεται σε νομικά θεμέλια, στην ευρεία υποστήριξη των πολιτών, και να μη διχάζει την κοινωνία».

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία εμμένει στη στάση της να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία. «Η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό το συνταγματικό της όνομα πριν από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της» αναφέρεται σε ανάρτηση, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια.
newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Eκβιασμούς, απειλές και εξαγορά ψήφων» στη Βουλή της ΠΓΔΜ καταγγέλλει η Ρωσία"

Σταθάκης: Καταργείται η χρέωση προμηθευτή και το τέλος λιγνίτη

Σημαντικά οφέλη για παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας, αλλά και τους καταναλωτές προκύπτουν από την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Τέλους Λιγνίτη που ανακοίνωσε, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως αναφέρει ο υπουργός, από την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ εξασφαλίζονται σημαντικά οφέλη για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την ΔΕΗ η οποία εκτιμάται ότι, από το 2018 έως το 2020, θα ωφεληθεί κατά τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι παραγωγοί ενέργειας, από την κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, που θεσπίστηκε το 2012 και αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, θα έχουν όφελος τάξεως των 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η απόφαση για την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Τέλους Λιγνίτη είναι αποτέλεσμα, όπως λέει ο κ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ολοκλήρωσης της εξυγίανσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που έκανε το υπουργείο, συμπληρώνοντας πως η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα πάει στις επόμενες μέρες στη Βουλή για να ψηφιστεί.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) έχει πλέον ολοκληρωθεί, επιτρέποντας από 1/1/2019 την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Τέλους Λιγνίτη. Τις επόμενες ημέρες, θα φέρουμε στη Βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Υπενθυμίζω ότι το 2015, η προηγούμενη κυβέρνηση μάς κληροδότησε έναν ελλειμματικό Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ κατά περίπου 0,8 δισ ευρώ, ο οποίος έπρεπε να εξισορροπηθεί. Η τακτική, μέχρι τότε, ήταν τα ελλείμματα να «φορτώνονται» στα νοικοκυριά, μέσω διαδοχικών αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ. Εμείς επιλέξαμε να μην επιβαρύνουμε και πάλι τους καταναλωτές αλλά να στραφούμε στους προμηθευτές. Οι φόβοι περί μετακύλισης του κόστους στους λογαριασμούς δεν δικαιώθηκαν, καθώς οι τιμές του ρεύματος έμειναν σταθερές ή κινήθηκαν πτωτικά (σύμφωνα με τη Eurostat, πέρυσι υποχώρησαν κατά 6%).

Η επιβολή της Χρέωσης Προμηθευτή αποδείχθηκε σωστή και δικαιώθηκε με το πέρας του χρόνου, καθώς συνέβαλλε στην εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Το 2017, ο ΕΛΑΠΕ ισοσκελίστηκε, κλείνοντας με πλεόνασμα άνω των 40 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα ο λογαριασμός παραμένει πλεονασματικός.

Λάβαμε, λοιπόν, την απόφαση να προχωρήσουμε στην κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ, με την παράλληλη διατήρηση ενός αποθεματικού ασφαλείας για τον ΕΛΑΠΕ, κίνηση η οποία θα έχει σημαντικά οφέλη για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη ΔEΗ η οποία εκτιμάται ότι, από το 2018 έως το 2020, θα ωφεληθεί κατά τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προχωράμε στην κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, ως έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Εκτιμάται ότι το όφελος για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, από την κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, που θεσπίστηκε το 2012 και αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, είναι της τάξεως των 25-30 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Καταργείται η χρέωση προμηθευτή και το τέλος λιγνίτη"

Κρύβουν μέχρι και τις εικόνες στο Σισμανόγλειο για να γλυτώσουν την κατάσχεση

Σκηνές απίστευτες καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ότι εκτυλίχθηκαν σήμερα στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου Σισμανόγλειο, όταν ο επικεφαλής του ιδρύματος ενημερώθηκε πως επίκειται κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου από προμηθευτή επειδή δεν βρέθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς του Νοσοκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας, στελέχη της διοίκησης κατέβαζαν από τους τοίχους εικόνες και άλλα αντικείμενα για να μην τα κατάσχουν οι δικαστικοί επιμελητές. Η σημερινή κατάσχεση αφορούσε οφειλή σε προμηθευτή ύψους 28.000 ευρώ.

«Σαν βρόγχος πνίγουν το Νοσοκομείο, οι συνεχείς δικαστικές αποφάσεις και τελεσίδικες κατασχέσεις σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων του Νοσοκομείου και των λογαριασμών του στις τράπεζες» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Μάλιστα, ο πρόεδρός της, κ. Μιχάλης Γιαννάκος προσθέτει πως η Διοίκηση κάλεσε το Σωματείο να σταθεί εμπόδιο και να να διώξει όσους διενεργήσουν την κατάσχεση με βάση τη δικαστική απόφαση. «Οι εργαζόμενοι καλούνται στα δύσκολα. Στις φιέστες πάνε μόνοι τους» λέει με νόημα ο κ. Γιαννάκος.

Η ιστορία των χρεών και των επαπειλούμενων κατασχέσεων

Το 2011 το Σισμανόγλειο απορρόφησε το 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ (πρώην Παπαδημητρίου), «απορροφώντας» όμως και τις οικονομικές υποχρεώσεις του. Σημειωτέον, πως κατά την ΠΟΕΔΗΝ τα χρέη του νοσοκομείου έπρεπε να αναληφθούν από το υπουργείο Εργασίας στο οποίο ανήκε.
Το χρέος προέρχεται από προμηθευτές και εργαζόμενους που πρόσφεραν υπηρεσίες στο 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ και ήταν 75 εκατ. Ευρώ, ωστόσο με τους ανατοκισμούς σήμερα ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος προϋπολογισμός για τη λειτουργία του Σισμανογλείου είναι 25 εκατ. ευρώ.

«Από το 2011 που μεταφέρθηκε το χρέος του Θεραπευτηρίου στο Σισμανόγλειο, δεν δόθηκε λύση, αν και γνώριζαν ότι είναι αδύνατον να αποπληρωθεί. Δεν ανέλαβε ως όφειλε το Υπουργείο Υγείας την εξόφληση του χρέους έμμεσα ή άμεσα» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας όμως πως«ειδικά εδώ και δύο χρόνια, ο Αν. Υπουργός Υγείας παρακολουθεί το ζήτημα ως θεατής, παρότι ξεκίνησαν οι κατασχέσεις και έρχονται η μία πάνω στην άλλη, από προμηθευτές και εργαζόμενους του 1ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρύβουν μέχρι και τις εικόνες στο Σισμανόγλειο για να γλυτώσουν την κατάσχεση"

Χωρίς βίζα οι Ελληνες στις ΗΠΑ -Παραμονή της χώρας στο Πρόγραμμα

Με επιστολή προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την παραμονή της χώρας μας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής θεώρησης Εισόδου στις ΗΠΑ ( Visa Waiver Program ).

Η απόφαση αυτή συνιστά μια ακόμη σημαντική επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της Προστασίας του Πολίτη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς βίζα οι Ελληνες στις ΗΠΑ -Παραμονή της χώρας στο Πρόγραμμα "

Νεκρή βρέθηκε μετά από 23 ημέρες η 58χρονη αγνοούμενη στο Μαντούδι

Το άψυχο σώμα μιας γυναίκας, σε προχωρημένη σήψη, βρέθηκε στις 14:50’ το μεσημέρι της Δευτέρας (22/10) σε κοίτη ρέματος στην Κήρυνθο Ευβοίας.

Συγκεκριμένα ένας πολίτης που μάζευε ξύλα, ξεχώρισε μέσα στη λάσπη κάτι περίεργο που όπως αποδείχθηκε ήταν το κορμί μιας γυναίκας.

Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία Μαντουδίου και την Πυροσβεστική. Μετά την ανάσυρση του πτώματος, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, με τη σοβαρή πιθανότητα να είναι η άτυχη 58χρονη που είχε χαθεί μέσα στα ορμητικά νερά χειμάρρου το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο σημείο που βρέθηκε η σορός της γυναίκας, είχαν ψάξει οι διασώστες της Πυροσβεστικής μαζί με την κυνοφιλική ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ, βρίσκοντας πτώματα από ζώα που είχαν παρασυρθεί από τους χειμάρρους. Τότε είχαν σημειώσει τη δυσκολία των ερευνών, καθώς η «μυρωδιά του θανάτου» από τα οικόσιτα και άγρια ζώα, δεν επέτρεπαν ακόμη και στον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο να ανακαλύψει τη μυρωδιά ανθρώπου.

Θυμίζουμε τέλος ότι στις 4 Οκτωβρίου είχε βρεθεί η σορός του 67χρονου συζύγου της αγνοούμενης σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πύλι και Βλαχιάς.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρή βρέθηκε μετά από 23 ημέρες η 58χρονη αγνοούμενη στο Μαντούδι"

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους του ΕΦΚΑ

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα από τον ΕΦΚΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναδρομικής αποζημίωσης για τις μειώσεις στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων. Η on line εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κυρίαρχος προσανατολισμός του φορέα παραμένει η συνεχής και διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών του προς τους πολίτες και η απλούστευση των διαδικασιών.

Για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, δήλωσε ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπήρχαν, έχουν κριθεί από το ΣτΕ. «Θα ήταν εγκληματικό να φέρει κάποιος τα συνοδά μέτρα της ύφεσης και της καταστροφής στην παρούσα χρονική στιγμή που πάμε σε μία άλλη βάση ανάπτυξης την οικονομία και έχουμε τα πρώτα δείγματα να χαράξουμε αυτήν την αναπτυξιακή πορεία» σχολίασε ο κ. Πετρόπουλος.

Παράλληλα, είπε ότι το ΣτΕ αποφάνθηκε στην πιλοτική δίκη ότι η απόφαση δεν θα ισχύσει για όλους τους αιτούντες. Όπως διευκρίνισε, θα ισχύσει μόνο για όσες αγωγές είχαν ασκηθεί έως τότε. «Για όσες ασκηθούν από κει και πέρα, θα είναι χωρίς αναδρομική ισχύ. Ο ν. 4387/16 συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ. Να μην υπάρχουν οριζόντιες περικοπές. Δεν είναι ίδια η βάση των αγωγών. Πρέπει να κρίνουν επί της νέας βάσης υπολογισμού των συντάξεων που είναι ανταποδοτικές και αναλογικές» σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, δεν υπάρχει περίπτωση απόφαση που θα κριθεί από το ΣτΕ για όλους, η κυβέρνηση να μην την εφαρμόσει. «Εδώ, όμως, δεν μιλάμε για το ίδιο θέμα» υπογράμμισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι το ΣτΕ έλαβε υπόψη του αυτό που είχε ήδη κάνει δεκτό. «Ότι, δηλαδή, δεν μπορεί η απόφασή του να επιφέρει τέτοιο δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος που θα έθετε σε εκτροχιασμό την οικονομία της χώρας. Επειδή το δημόσιο συμφέρον είναι άξιο προστασίας περισσότερο από το ατομικό, το οποίο, ακόμη κι αν θίγεται, δεν υπερτερεί του γενικού δημόσιου συμφέροντος. Έλαβε αυτήν την απόφαση, διότι υπολόγιζε ότι το κόστος δεν θα ήταν υπέρμετρα υψηλό. Διότι, αν ήταν τέτοιο που δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν ούτε εκείνοι που κερδίζουν, θα κατέρρεε το σύστημα. Επομένως, μην παρασύρουν τους συνταξιούχους σε μία διαδικασία η οποία θα είναι κοστοβόρα για τον κόσμο και κερδοφόρα για τους λίγους που εμφανίζονται ως δικηγόροι– εργατολόγοι, εσχάτως, ειδικοί επί του ασφαλιστικού» τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

«Αν θέλουν να υποβάλουν αίτηση, μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Και χωρίς αίτηση θα εφαρμόσουμε αν, βεβαίως, το ΣτΕ αποφασίσει ότι επιτρέπουν τα δημοσιονομικά κόστη την ικανοποίηση αιτημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και δημιούργησαν αυτήν την τεράστια ύφεση. Σημειώνω, όμως ότι η χώρα έχει τη δέσμευση να μην ξεπερνά η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, θα έχουμε νέα μέτρα, ξανά περικοπές … Δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Είναι αντιφατικό» ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους του ΕΦΚΑ"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου έως και την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου και της εθνικής επετείου.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, μεθαύριο θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών, στο τμήμα της από τη Νέα Αερογέφυρα Θέρμης (Οδός Προφήτη Ηλία) μέχρι την Αερογέφυρα Ρυσίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τις 07.30 έως τις 16.00, λόγω της Γενικής Δοκιμαστικής Παρέλασης των Μηχανοκίνητων Τμημάτων. Με βάση την ίδια ανακοίνωση, η κυκλοφορία των κινουμένων οχημάτων από Θεσσαλονίκη προς Ν. Μουδανιά θα διεξάγεται ως εξής: Ε.Ο.Θεσ/νίκης-Ν.Μουδανιών, Νέα Αερογέφυρα Θέρμης, Προφήτη Ηλία, Επ.Οδός Θεσσαλονίκης-Ν.Μηχανιώνας, διασταύρωση Ν.Ρυσίου, προς Ν.Ρύσιο, Αερογέφυρα Ν.Ρυσίου, Εθνική Οδός Θεσ/νίκης-Ν.Μουδανιών.

Για τα οχήματα που θα κινούνται από Ν.Μουδανιά με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη: Ε.Ο.Θεσ/νίκης-Ν.Μουδανιών, Αερογέφυρα Ν. Ρυσίου, προς Ν.Ρύσιο, Επ.Οδός Θεσ/νίκης-Ν.Μηχανιώνας, Προφήτη Ηλία, Νέα Αερογέφυρα Θέρμης, Ε.Ο.Θεσ/νίκης-Ν.Μουδανιών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη - Ποιοι δρόμοι κλείνουν"

Σ. Ιωαννίδης στο Newpost: Ας πάει ο Γαβρόγλου στη Φιλοσοφική να διώξει το «Ρουβίκωνα»

Υπουργό «διάλυσης της Παιδείας» χαρακτηρίζει τον κ. Γαβρόγλου ο Σάκης Ιωαννίδης με δήλωση του στο Newpost. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σχολιάζοντας συνέντευξη του υπουργού Παιδείας σχολιάζει: «Ο υπουργός «διάλυσης της Παιδείας» κ. Γαβρόγλου, αφού μαζί με την κυβέρνηση επανέφεραν το άσυλο προστασίας της παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια, τώρα προτρέπει τους φοιτητές να υποκαταστήσουν την πολιτεία και να τα βάλουν με τα κάθε λογής εγκληματικά στοιχεία. Επειδή οι φοιτητές μπήκαν στα πανεπιστήμια για να μορφωθούν και να σπουδάσουν, θέλω να του θυμίσω, ότι αυτό, αποτελεί ευθύνη της πολιτείας».

«Μάλιστα προτρέπω», συνεχίζει ο κ. Ιωαννίδης «τον ρωμαλέο Γαβρόγλου να πάει ο ίδιος στην Φιλοσοφική να διώξει τον Ρουβίκωνα, στην ΑΣΟΕΕ να σταματήσει την διακίνηση ναρκωτικών και το παραεμπόριο και στο ΑΠΘ τις επιθέσεις κατά καθηγητών και φοιτητών. Είμαι σίγουρος ότι, οι καταληψίες δεν θα τον αφήσουν να περάσει ούτε από έξω. Η λύση για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι η κατάργηση του Ασύλου, η θέσπιση σώματος πανεπιστημιακής φύλαξης και η είσοδος στα ιδρύματα με ειδική κάρτα, μόνο σε όσους έχουν σχέση με την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Εν τέλει η λύση είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση».

Θυμίζουμε πως ο κ. Γαβρόγλου είχε πετάξει το μπαλάκι στους φοιτητές για την παρουσία του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική.

Συγκεκριμένα είχε πει: «Νομίζω ότι εδώ είναι κρίσιμο να θέτουμε τα ζητήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Και κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει: πού είναι το φοιτητικό κίνημα, πού είναι οι φοιτητές να διεκδικήσουν τους χώρους τους και την ακαδημαϊκή ειρήνη;»

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σ. Ιωαννίδης στο Newpost: Ας πάει ο Γαβρόγλου στη Φιλοσοφική να διώξει το «Ρουβίκωνα»"

Μαθητές εισέβαλαν στο γραφείο του Γαβρόγλου -Τα ψέλνουν στον υπουργό [εικόνες & βίντεο]

Ενταση επικράτησε μετά τη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, αφού ομάδα φοιτητών και μαθητών που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατάφεραν να εισβάλουν στο κτίριο και να φτάσουν έως το γραφείο του Υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου.
Στη συγκέντρωση βρίσκονταν περίπου 200 άτομα, που διαμαρτύρονταν κατά του νόμου Γαβρόγλου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται για το λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα άτομα που κατάφεραν να εισβάλουν στο γραφείο του υπουργού, φώναζαν «Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει», ενώ είπαν στον υπουργό πως δεν έχει δουλειά εκεί, και πως το υπουργείο τελεί υπό κατάληψη.
Τελικά, η ομάδα των παιδιών αποχώρησε από το γραφείο λίγο μετά τις 2, ενώ το Συντονιστικό των μαθητών και των φοιτητών, παραμένει στο ισόγειο του υπουργείο Παιδείας, και αναμένεται να συνεδριάσει.
Όπως τονίζουν οι μαθητές, το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία μετατρέπει το λύκειο σε εξεταστικό κέντρο το οποίο δεν παρέχει καμία ουσιαστική γνώση, ενώ η Γ' τάξη αποτελεί απλώς προθάλαμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταστρέφει τον ελεύθερο χρόνο και απαξιώνει τα ΕΠΑΛ, αναγκάζοντας τους μαθητές να αλλάξουν αντικείμενο ή ακόμα και σχολική μονάδα. 
Από την πλευρά τους οι φοιτητές, ζητούν να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, μόνιμους και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και διαφύλαξη του ακαδημαϊκού ασύλου. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας έρχεται μόλις μια εβδομάδα πριν από το προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με βασικό αίτημα και πάλι την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή.
Εισέβαλαν στο γραφείο του υπουργούΕισέβαλαν στο γραφείο του υπουργούΜαθητές-Φοιτητές στο υπουργείο ΠαιδείαςΜαθητές-Φοιτητές στο υπουργείο Παιδείας


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαθητές εισέβαλαν στο γραφείο του Γαβρόγλου -Τα ψέλνουν στον υπουργό [εικόνες & βίντεο] "

Ζεφύρι: Συνελήφθη συμμορία που λήστευε με καλάσνικοφ και μάσκες σιλικόνης

Τέλος στη δράση πενταμελούς σπείρας έβαλε η ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της οποίας πραγματοποιήσουν ένοπλες ληστείες σε κοσμηματοπωλεία και σε σπίτια στην Αττική.

Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κ. Γεώργιος Ψωμάς: 

«Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης ομάδας παρουσίασε στο πεδίο των ερευνών ιδιαιτερότητες και δυσκολίες καθώς οι δράστες είχαν αναπτύξει οργανωμένο σχέδιο το οποίο προέβλεπε τις επιμέρους κινήσεις τους σε όλα τα στάδια της δράσης τους με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο εντοπισμός τους. Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο την περιοχή του Ζεφυρίου, ήταν εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ-πιστόλια) γεγονός που τους καθιστούσε πολύ επικίνδυνους απέφευγαν δε να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάπραξη των ληστειών.»

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες (κατά συναυτουργία, κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια), εμπρησμό, πλαστογραφίες και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Η δράση της σπείρας

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες, οι οποίοι είναι ένας 27χρονος, ένας 29χρονος, δυο 33χρονοι και 35χρονος (εκ των οποίων οι τρεις ημεδαποί και οι δύο αλλοδαποί), είχαν συστήσει, τουλάχιστον από τον περασμένο Αύγουστο, συμμορία με σκοπό την διάπραξη κυρίως ληστειών σε κοσμηματοπωλεία με τη χρήση κλεμμένων οχημάτων.

Εξιχνιάστηκαν συνολικά 13 περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών και συγκεκριμένα πέντε ληστείες κοσμηματοπωλείων σε Αθήνα, Χαλκίδα και Τρίπολη, τρεις κλοπές οχημάτων, μία κλοπή σε σούπερμαρκετ, τρεις κλοπές σε οικίες, καθώς και ληστεία σε έξοδο της Αττικής Οδού κατά την όποια οι δράστες αφαίρεσαν όχημα από διερχόμενο πολίτη.

Να σημειωθεί πως τα μέλη της εγκληματικής ομάδας τηρούσαν αυστηρούς κανόνες ιεραρχίας στα πρότυπα στρατιωτικών μονάδων, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την απαιτούμενη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Ο αρχηγός της συμμορίας ήταν δραπέτης φυλακών Τίρυνθας, ο οποίος είχε συλληφθεί για τα ίδια αδικήματα και είχε καταδικαστεί σε 70 χρόνια. Τον Αύγουστο δραπέτευσε, ενώ είχε και άλλη συμμορία τα μέλη της οποίας είχαν συλληφθεί για τα ίδια αδικήματα (αλλά και για κακοποίηση γυναίκας μέσα στο σπίτι της).

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζε και ένας 29χρονος ο οποίος αναλάμβανε την εύρεση των απαιτούμενων «πόρων» για την ληστεία (π.χ. κλεμμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καταλύματα και οπλισμό).

Οι δράστες δρούσαν, κυρίως, με καλάσνικοφ, κλεμμένα οχήματα, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες, οχημάτων φιλικών και συγγενικών τους προσώπων.

Η συμμορία συνήθιζε να χρησιμοποιεί κωδικές λέξεις οι οποίες είχαν προκαθορισμένη σημασία, ενώ παράλληλα τα μέλη της οργάνωσης απέφευγαν την χρήση κινητών τηλεφώνων

Μάλιστα για να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της Αστυνομίας, οι δράστες έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των χαρακτηριστικών των προσώπων τους. 

Πέρα από τα συνήθη μέσα κάλυψης (π.χ. γυαλιά οράσεως – ηλίου, μαντήλια, κουκούλες, σκουφιά κ.α.), είχαν προμηθευτεί και μάσκα σιλικόνης, την οποία χρησιμοποιούσαν για να παραπλανούν τους υπαλλήλους των κοσμηματοπωλείων, προκειμένου να τους επιτρέψουν την είσοδο, από τις θύρες ελεγχόμενης πρόσβασης.

Τα μέλη του κυκλώματος επιχειρούσαν συνήθως σε ομάδες των τριών, τεσσάρων και πέντε ατόμων, ως εξής: αρχικά ένας εκ των δραστών εισερχόταν στο κατάστημα, είτε φορώντας ειδική μάσκα σιλικόνης, είτε καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του με γυαλιά οράσεως.

ot2
φοτ1
Αφού κατόρθωνε να πείσει τους υπαλλήλους να του ανοίξουν τη θύρα, στη συνέχεια εισέρχονταν οι συνεργοί του, οι οποίοι με την απειλή όπλων αφαιρούσαν τα κοσμήματα από τις προθήκες και τα χρηματοκιβώτια των κοσμηματοπωλείων.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε οικίες και οχήματα όσο και από την κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχεθήκαν ένα καλάσνικοφ, 4 πιστόλια, κυνηγετική καραμπίνα, γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, 6.165 ευρώ, πλαστό Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, πλαστή άδεια οδήγησης Ελληνικών Αρχών, πλαστή Άδεια Διαμονής, ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας, ειδική μάσκα προσώπου σιλικόνης, ρούχα και υλικά κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου, μικροποσότητα κοκαΐνης και αποσπάσματα κάνναβης, πλήθος κοσμημάτων και κινητών τηλεφώνων, αυτοκίνητο και διάφορες πινακίδες κυκλοφορίας.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 800.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

zef3

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεφύρι: Συνελήφθη συμμορία που λήστευε με καλάσνικοφ και μάσκες σιλικόνης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news