facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τις παρενέργειες της τρίτης δόσης εμβολίου

Οι παρενέργειες που παρατηρούνται μετά μια αναμνηστική δόση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna κατά της Covid είναι "παρόμοιες" με αυτές που εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Τα δεδομένα αυτά συγκεντρώθηκαν από αρκετές χιλιάδες άτομα που έκαναν τρίτη δόση του εμβολίου τους την περίοδο από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που η αναμνηστική δόση είχε εγκριθεί για ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα στη χώρα.

Η μελέτη δείχνει ότι "οι αναμνηστικές δόσεις είναι επί του παρόντος καλά ανεκτές", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ροσέλ Ουαλίνσκι, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).

"Η συχνότητα και το είδος των παρενεργειών ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν μετά τις δεύτερες δόσεις των εμβολίων και ήταν τις περισσότερες φορές ελαφρά ή μέτρια και σύντομης διάρκειας", πρόσθεσε.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει ήδη μια αναμνηστική δόση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα CDC.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα στηρίζονται σε σχεδόν 20.000 ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι σε μια εφαρμογή (v-safe) και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο μετά τον εμβολιασμό τους.

Ανάμεσα σε αυτούς που συμπλήρωσαν το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μετά την καθεμία από τις τρεις δόσεις, σχεδόν το 79% ανέφερε μια τοπική αντίδραση μετά την τρίτη δόση (πόνο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο...) και το 74% ανέφερε μια λεγομένη συστημική αντίδραση, δηλαδή που επηρεάζει όλο τον οργανισμό (κόπωση...).

Μετά τη δεύτερη δόση, οι αριθμοί αυτοί ήταν 78% και 77% αντίστοιχα, συνεπώς πολύ όμοιοι.

Στους περισσότερους από τους 20.000 ανθρώπους, σχεδόν το 28% δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις συνήθεις καθημερινές ασχολίες του μετά την τρίτη δόση, ως επί το πλείστον την επομένη του εμβολιασμού.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ωστόσο αντιπροσωπευτικά του αμερικανικού πληθυσμού, προειδοποιούν τα CDC, καθώς η πλειονότητα των ανθρώπων που ήταν εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή ήταν λευκοί.

Επιπλέον, η μελέτη δεν εστιάζει απαραίτητα μόνο στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, καθώς και άλλα άτομα μπορεί επίσης να έκαναν μια τρίτη δόση παρακάμπτοντας τις συστάσεις που ίσχυαν τότε, διευκρινίζουν τα CDC.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές διεύρυναν από το τέλος της περασμένης εβδομάδας τον επιλέξιμο πληθυσμό για  τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer. Στο εξής μπορούν επίσης να την λάβουν οι ηλικίας 65 ετών και άνω, και ορισμένα άτομα "υψηλού κινδύνου" λόγω της κατάστασης της υγείας τους ή της εργασίας όταν στο πλαίσιο αυτής είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον ιό.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τις παρενέργειες της τρίτης δόσης εμβολίου"

Φωτιά: Ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο αύριο Τετάρτη

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται αύριο, Τρτάρτη (29/09) για αρκετές περιοχές και νησιά της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για:

  • Αττική
  • Κύθηρα,
  • Αργολίδα,
  • Χανιά,
  • Λασίθι,
  • νησιά Νοτίου & Βορείου Αιγαίου
  • περιοχές της Εύβοιας,
  • περιοχές της Βοιωτίας,
  • περιοχές της Κορινθίας,
  • περιοχές της Λακωνίας,
  • περιοχές της Έβρου.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Image

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά: Ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο αύριο Τετάρτη"

Πυροσβεστική Υπηρεσία: 44 δασικές πυρκαγιές σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/19:00/27-09-2021 έως Ω/19:00/28-09-2021, εκδηλώθηκαν 44 δασικές πυρκαγιές. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική Υπηρεσία: 44 δασικές πυρκαγιές σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο"

Σεξουαλική κακοποίηση στα Χανιά: Σοκάρει η εξομολόγηση του 19χρονου – «Στο υπόγειο, εκεί μου το ‘κανε»

Σοκαριστική είναι η εξομολόγηση του 19χρονου με νοητική υστέρηση που φέρεται να βιαζόταν κατ’ επανάληψη από έναν άνδρα 67 ετών και να έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού από τον βίαιο πατέρα του στα Χανιά, σε μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό.

Ο 19χρονος μιλώντας στο Mega, υποδεικνύει το υπόγειο ως το μέρος που είχε βιαστεί, ενώ αναφέρει πως πολλοί άλλοι τον έχουν πειράξει από πολύ μικρή ηλικία. Αναφέρει πως ήταν συνέχεια στους δρόμους, ενώ κάτοικος του χωριού υποστηρίζει ότι ο νεαρός κοιμόταν πάνω σε ελιές για να μην τον βρει ο βιαστής, καθώς και ότι όλοι τον τρομοκρατούσαν.

Συγκλονίζει η μαρτυρία του

Συγκλονιστικά είναι τα όσα αποκαλύπτει για το μαρτύριό του, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω διάλογο.

Δημοσιογράφος: Και ποιοι άλλοι σε έχουνε πειράξει;
19χρονος: Πάρα πολλοί, πολλοί από τον … Είναι μπόλικοι.
Δημοσιογράφος: Από τι ηλικία ξεκίνησε όλο αυτό το δράμα;
19χρονος: Πάρα πολύ μικρός, έχει ξεκινήσει αυτό…
Δημοσιογράφος: Δηλαδή η μαμά σου τόσες μέρες δεν σε έχει πάρει τηλέφωνο να ακούσει, να δει κάτι, να… να…
19χρονος: Όχι. Έχουμε χαθεί με τη μάνα μου.
Δημοσιογράφος: Ο μπαμπάς σου σε πήγαινε σ’ αυτά τα μέρη; Πώς πήγαινες;
19χρονος: Μόνος μου.
Δημοσιογράφος: Σε πήγαιναν;
19χρονος: Ναι.
Δημοσιογράφος: Και πού σε έβρισκαν;
19χρονος: Στους δρόμους. Αφού ήμουν συνέχεια στους δρόμους…

«Στο σπίτι, που έχει τη σκάλα, στο υπόγειο»

Για τον βιασμό του αναφέρει σε ποια σημεία τον οδηγούσε ο δράστης.

Δημοσιογράφος: Εσύ μια βδομάδα πριν τους συλλάβουνε, ποιος σε είχε βιάσει;
19χρονος: Ο …
Δημοσιογράφος: Στο σπίτι που έχει τη σκάλα πίσω από το σπίτι του…
19χρονος: Στο υπόγειο.
Δημοσιογράφος: Στο υπόγειο. Σε πήγαινε από εκείνη τη σκάλα;
19χρονος: Ναι εκεί μου το ‘κανε.
Δημοσιογράφος: Από την πίσω πλευρά που είναι στοά και δε βλέπει κανένας…
19χρονος: Ναι, εκεί. Εκεί μου το ‘κανε.

«Γύρναγε να δει πού θα πάει να κοιμηθεί για να μην τον βρει ο βιαστής»
 

Κάτοικος του χωριού, που προσπάθησε, μαζί με άλλους συγχωριανούς, να γλιτώσουν τον 19χρονο από το μαρτύριό του περιγράφει πώς βίωνε τον εφιάλτη ο έφηβος.

«Το έδερνε κάθε μέρα και το παιδί γύρναγε να δει πού θα πάει να κοιμηθεί τα βράδια για να μην τον βρει και ο βιαστής. Πήγαινε στα χωράφια και κοιμόταν, έβγαινε πάνω στις ελιές το καημένο και κοιμόταν. “Θα με σκοτώσει. Σας παρακαλώ, μην τα πείτε και τα μάθει ο πατέρας μου”. Ήθελε να τα πει, αλλά ήταν με τον φόβο να μην τα μάθει ο πατέρας του. Όλοι τον τρομοκρατούσαν. Του λέγανε “θα σε κάψουμε σαν τον Ιούδα αν τα πεις”» ανέφερε κάτοικος του χωριο.

«Kάποια στιγμή, λοιπόν, που τον έδειρε ο πατέρας, ειδοποιήθηκε η αστυνομία, πήγε, το βρήκε δαρμένο το παιδί, πήραν τον πατέρα, τον έβαλαν μέσα. Το παιδί, το πήραν μαζί τους. Αφού είδε τον πατέρα μέσα, ξεφοβήθηκε… κι άρχισε και μίλαγε… Και δίνει και τον βιαστή. Παρασκευή, νομίζω, συνέλαβαν τον πατέρα, Δευτέρα συνέλαβαν τον βιαστή» υποστηρίζει ο κάτοικος του χωριού.

Τόσο ο πατέρας του 19χρονου όσο και ο φερόμενος βιαστής του, βρίσκονται ήδη προφυλακισμένοι, ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης. Παράλληλα εξετάζεται η εμπλοκή και άλλων προσώπων στην υπόθεση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεξουαλική κακοποίηση στα Χανιά: Σοκάρει η εξομολόγηση του 19χρονου – «Στο υπόγειο, εκεί μου το ‘κανε»"

Μητροπολίτης Άνθιμος: Η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης - Στη Θράκη θα έχουμε περισσότερα τζαμιά από μουσουλμάνους!

Μία βαρυσήμαντη ομιλία έκανε σήμερα ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, μιλώντας για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Διαβεβαίωσε από την ακριτική Αλεξανδρούπολη «ότι το Ισλάμ μπορεί να συνυπάρξει σε κοινωνίες δυτικών προδιαγραφών, αρκεί να σεβαστεί την θρησκευτική και πολιτιστική ιδιοπροσωπεία της κάθε δυτικής Χώρας και πάνω απ’ όλα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Και τόνισε: «Δεν θέλουμε καμμιά θρησκευτική μειονότητα της Πατρίδος μας να στερηθεί το παραμικρό».

Η ομιλία έγινε σε συνέδριο, στην Αλεξανδρούπολη, που διοργάνωσε το Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας «Η Ορθοδοξία και οι «άλλοι» στην Ελλάδα του 2040». Στη στρογγυλή τράπεζα μίλησαν οι: Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, MohamedElzahabi, Πρόεδρος της Θρησκευτικής Επιτροπής του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, NaylaTabbara, Διευθύντρια του Institute of Citizenship and DiversityManagementatAdyanFoundation for Diversity, Solidarity and Human Dignity, Διδάκτωρ Θρησκευτικών Επιστημών στην ÉcolePratique des HautesÉtudes, Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο του Saint-Joseph, Βηρυτός, Λίβανος και Κατερίνα Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Θα μιλήσουμε ειλικρινά και βιωματικά μπροστά σε συμπολίτες, είπε ο Μητροπολίτης Ανθιμος, με τους οποίους συζούμε τη ζωή μας συλλογικά, τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια. Δεν γνωρίζω πως θα ζει το Ισλάμ στην υπόλοιπη χριστιανική Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη το 2040, ξέρω όμως πολύ καλά ότι στη Θράκη, στο σταυροδρόμι των δύο αυτών κόσμων, ζούμε μεν αρμονικά, αλλά προχωράμε παράλληλα, όπως οι ράγες του τραίνου και ο βηματισμός μας αυτός, κάποτε, ταλαντεύεται.

Και τόνισε «Δόξα να ‘χει ο Θεός» που μπορούμε να συζητάμε, γι’αυτά τα θέματα, υπεύθυνα και σοβαρά σήμερα, προκειμένου να αποσείσουμε βίαια και σπασμωδικά γεγονότα, αύριο. Αν αφήσουμε να υπάρξουν στη σχέση μας ρωγμές, τότε, θα βρουν στην περιοχή μας φωλιά άλλες πρακτικές.

Στην ομιλία του υπογράμμισε: Μας «βομβαρδίζουν» δύο καταστάσεις. Η μία, δεν μας επηρεάζει καθόλου, είναι η αυξανόμενη ισλαμοφοβία της Ευρώπης, η δεύτερη όμως, μας προβληματίζει πολύ. Είναι η από μέρους των χριστιανών, ταύτιση της δικής μας μουσουλμανικής μειονότητος με την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στη Χώρα μας, εξαιτίας κάποιων ακραίων μειονοτικών εξαιρέσεων και πολιτειακών ανοχών που προκαλούν.

Το Ισλάμ λειτουργεί ως θρησκεία ή ως πολιτικό σύστημα;

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως «Αφού το Ισλάμ είναι θρησκεία, τότε η προώθηση και η επιβολή της γιατί επιχειρείται από πολιτικούς; Στο δυτικό κόσμο αυτές οι μέθοδοι χαρακτήρισαν τον ... μεσαίωνα! Αφού το Ισλάμ είναι θρησκεία, οποιαδήποτε θεολογική απόκλιση των ψευδομουφτήδων, θα ήταν κατανοητή, όμως, προξενική «προστασία» τους και αντεθνική δράση, είναι ακατανόητη.

Οι θρακιώτες μουσουλμάνοι είναι Έλληνες πολίτες και γι’ αυτό το λόγο είναι και Ευρωπαίοι πολίτες. Η σύνδεση των δύο αυτών ιδιοτήτων, του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη είναι αναπόσπαστες και αμφίδρομες. Αυτό,ούτε αμφισβητείται ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Και είναι ένα πολύ ισχυρό κεκτημένο των Ελλήνων πολιτών, ανεξάρτητα από την θρησκεία του καθενός. Το πρόβλημα ξεκινά όταν μια άλλη χώρα (που εισέβαλε και κατέχει το 40% ενός ευρωπαϊκού κράτους και συγχρόνως αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος μας, απειλώντας μας με ένα παράνομο casusbelli), μιλά για λογαριασμό Ελλήνων πολιτών, σαν να είναι δικοί της πολίτες, που ζουν στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι η γειτονική μας χώρα χρησιμοποιεί τη δική μας μουσουλμανική μειονότητα για να εξυπηρετήσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα σε βάρος της Ελλάδος και δεν έχει κανένα ειλικρινές ενδιαφέρον για τους ίδιους τους μουσουλμάνους”.

Iσότιμη ένταξη των μουσουλμάνων στην θρακιώτικη κοινωνία

Το πρώτο και το βασικότερο είναι η ισότιμη ένταξη των μουσουλμάνων στη θρακιώτικη κοινωνία, λέει ο Μητροπολίτης και υπογραμμίζει: «Χριστιανοί και μουσουλμάνοι,πρέπει να συμμετάσχουμε στη δημιουργία κοινών προσπαθειών,ώστε να αυξηθεί ο πλούτος της περιοχής μας και στη συνέχεια,μουσουλμάνοι και χριστιανοί, να χαρούμε την ευημερία των οικογενειών μας,με μόνο κριτήριο την αξία μας και όχι τη θρησκεία μας.

Όμως, πώς μπορεί να γίνει αυτό,όταν υπάρχουν ακόμα πολλοί μουσουλμάνοι που δεν γνωρίζουν ελληνικά ή τα ελληνικά τους είναι τόσο φτωχά; Είναι πολύ σωστό το μέτρο της ποσόστωσης, για την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι.,όμως τί άλλο επιβεβαιώνει, εκτός από το γλωσσικό αυτό έλλειμμα; Η ποσόστωση είναι ένα μέτρο, από τη φύση του μεταβατικό. Μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ;
Προφανώς είναι δικαίωμα,αλλά και πλεονέκτημα, για μουσουλμάνους και χριστιανούς, να γνωρίζουν την τουρκική ή την πομακική γλώσσα. Αλλά είναι έγκλημα να στερούνται την δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα, παραμένοντας εγκλεισμένοι σε μια πολιτισμική φούσκα, σ’ένα κοινωνικό γκέτο και να μην εντάσσονται λειτουργικά στην Πατρίδα τους, που τους παρέχει μεγάλες δυνατότητες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Έχω ακούσει σεβάσμιες κραυγές μουσουλμάνων γονιών που θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν καλά ελληνικά, να μορφωθούν και να μπουν στην αστική κοινωνία. Οπότε, τα φληναφήματα για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, σκοτώνουν αυτή τους την ελπίδα και θα ορθώσουν ξανά μπάρες, εκπαιδευτικές αυτή τη φορά!”

Γιατί στην Αθήνα φτάνουν διαφορετικά τα αιτήματα

«Ακούγονται κάποιες φωνές για «καταπίεση» της μειονότητος. Βέβαια, αυτές οι φωνές είναι γνωστές στη μικρή μας κοινωνία. Προέρχονται από πρόσωπα και οργανώσεις των οποίων οι διαδρομές, οι χρηματοδοτήσεις και οι στοχεύσεις συνδέονται με την γειτονική μας χώρα. Απλώς, αναπαράγουν όσα κάθε φορά τους λένε να πουν. Έτσι, η μεν πλειονότητα ό,τι κι αν πουν αυτά τα πρόσωπα και οι οργανώσεις, τα απορρίπτει, ενώ οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες σιωπούν ,επειδή δεν μπορούν, ως μεμονωμένα πρόσωπα να συγκρουστούν με χρηματοδοτούμενους, από άλλη χώρα, συλλόγους και μέσα ενημέρωσης. Αυτή είναι η αιτία που πολλές φορές, στην Αθήνα φτάνουν αιτήματα εντελώς διαφορετικά, από εκείνα που πράγματι απασχολούν τη μειονότητα» λέει ο Μητροπολίτης.

Με τα τζαμιά, τί γίνεται;

Όπως είπε ο κ. Ανθιμος «Είναι αλήθεια ότι σε κηρύγματα ιμάμηδων, κυριαρχούν οι πολιτικές αναφορές και όχι οι κορανικές; Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι τέτοια κηρύγματα είναι βόμβα στα θεμέλια της θρακιώτικης κοινωνίας; Ακούμε από τις γνωστές οργανώσεις, παράπονα περί«θρησκευτικής ελευθερίας» αλλά, για να χαριτολογήσω: στη Θράκη, σε λίγο, θα έχουμε περισσότερα τζαμιά απ’ ότι μουσουλμάνους! Άλλο πράγμα είναι η εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών και άλλο πράγμα είναι η επίδειξη ισχύος, μέσω θρησκευτικών χώρων. Διότι επίδειξη ισχύος είναι, να κτίζεις ένα τεράστιο τζαμί, σ’ ένα μικρό χωριό.

Ακούμε ότι στα βιβλία που διδάσκονται στα μειονοτικά σχολεία, καλλιεργείται η αντίληψη πως οι μαθητές, είναι πολίτες «άλλης» χώρας και ότι η πραγματική τους πατρίδα είναι «άλλη». Δεν ξέρω αν αυτό είναι αλήθεια, οπότε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πρέπει να ενημερώσει σχετικά, ώστε να μην κυκλοφορούν τέτοιες φήμες».

Πρόταση του Μητροπολίτη για λειτουργία «μετζίτ» στο νοσοκομείο

Για να τονίσει: «Είναι πολύ σωστό και δίκαιο, στα νοσοκομεία της Θράκης να υπηρετούν μουσουλμάνοι συμπολίτες μας σε όλες τις θέσεις. Προσωπικά, πρότεινα τη δημιουργία και υποστήριξα τη λειτουργία του «μετζίτ» που υπάρχει στο Γ.Π. Νοσοκομείο μας, για να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι για την υγεία των αγαπημένων τους, σε αξιοπρεπή χώρο. Στα γραφεία είναι δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν όποια γλώσσα θέλουν. Όμως, όταν πρόκειται για ιατρικά θέματα, το να χρησιμοποιούν γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους και μετά να μην τους ενημερώνουν, για όσα συζήτησαν με τον ασθενή, αυτό, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων. Ακόμα χειρότερα, άκουσα ότι υπάρχουν κάποιοι που χρησιμοποιούν την τουρκική γλώσσα για να απευθυνθούν σε χριστιανούς και μόλις οι χριστιανοί ζητήσουν να τους μιλήσουν στα ελληνικά, καλούν άλλο γιατρό ή νοσηλευτή για να τους μιλήσει. Επίσης, άκουσα ότι υπάρχουν κι εκείνοι που φροντίζουν να μιλούν μόνο στα τουρκικά και προτρέπουν τους ασθενείς τους να μιλούν μόνο μαζί τους κι όχι με τους «Έλληνες .Οπωσδήποτε, αυτά που ανέφερα είναι εξαιρέσεις.

Εξαιρέσεις, όμως, που δείχνουν ότι ορισμένοι προσπαθούν να μετατρέψουν θέματα υγείας και καθημερινής επικοινωνίας, σε πολιτικά ζητήματα,από τα οποία θα κερδίσουν μεν οι ίδιοι, όμως θα χάσει ο τόπος μας, θα χάσουν και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι.

Να διευκρινίσω ότι, αυτά που ανέφερα, δεν λύνονται με κεντρικές ρυθμίσεις ή με αποφάσεις των διοικητών των νοσοκομείων. Είναι θέματα που πρέπει να λύνουν οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, με βάση τον όρκο του Ιπποκράτη, την κοινή λογική και το συμφέρον των ασθενών. Δεν γίνεται να επιτρέψουμε σε λίγους, να επιβάλλουν λογικές που δυναμιτίζουν όσα έχουμε πετύχει στη Θράκη.

Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση σε πολλούς χριστιανούς, ότι οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, κάνουν «τα στραβά μάτια» σε παρανομίες των Ελλήνων μουσουλμάνων, μόνο και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνοι. Ακούω, όμως, και φίλους μουσουλμάνους να διαμαρτύρονται για το ακριβώς αντίθετο. Ενώ, χριστιανοί και μουσουλμάνοι αντιπαθούν το ίδιο την …Εφορία και κανείς δεν λέει ότι η Εφορία ή τα Δικαστήρια, λαμβάνουν υπόψη το θρήσκευμα στις αποφάσεις τους.

Δεν πιστεύω ότι η Πολεοδομία ή η Αστυνομία ασκούν πολιτικές με βάση το θρήσκευμα, αλλά ασφαλώς πρέπει να δουν γιατί σχηματίστηκε αυτή η αντίληψη και να πράξουν ό,τι πρέπει, ώστε να την εξαλείψουν. Να το πω χιουμοριστικά:καλύτερα να σε βρίζουν το ίδιο χριστιανοί και μουσουλμάνοι, όπως με την Εφορία, παρά να σου λέει ο καθένας ότι λειτουργείς για το όφελος του άλλου. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σ’ αυτά τα θέματα, γιατί οι ακραίοι, εκεί ακριβώς αναζητούν επιχειρήματα, προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες όπου θα επωασθεί το αυγό του φιδιού».

Δεν θέλουμε καμιά θρησκευτική μειονότητα της Πατρίδος μας να στερηθεί το παραμικρό.
Όπως είπε ο κ. Ανθιμος: «Πολύ περισσότερο οι θράκες μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας. Και σας το βεβαιώνουμε αυτό οι Μητροπολίτες των τεσσάρων θρακικών Μητροπόλεων, επειδή εμείς ξέρουμε καλύτερα από πολλούς άλλους την ευαισθησία της θρησκευτικής παραδόσεως στον ψυχισμό προσώπων και συνόλων. Όπως ξέρουμε πολύ καλά και την τραγωδία των θρησκευτικών πολέμων. Καμμιά προπαγανδιστική και προβοκατόρικη τακτική δεν θέλουμε να κλονίσει τον αρμονικό βηματισμό μας. Καμμιά παγκοσμίως πρωτοτυπούσα Διακομματική Επιτροπή δεν θα αφήσουμε να πειραματίζεται, παίζοντας στα ζάρια εκείνα τα θεσμικά δεδομένα στον τόπο μας, που λειτούργησαν θετικά επί ένα αιώνα.

Σε πολλά μέρη του κόσμου διατρανώνεται η εξής απορία: Άραγε, το Ισλάμ μπορεί να συνυπάρξει σε κοινωνίες δυτικών προδιαγραφών; Εμείς διαβεβαιώνουμε, ναι! μπορεί να συνυπάρξει, αρκεί να σεβαστεί την θρησκευτική και πολιτιστική ιδιοπροσωπεία της κάθε δυτικής Χώρας και πάνω απ’ όλα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν σέβεται την ιδιοπροσωπεία της Πατρίδος μας ο μουσουλμάνος Έλληνας Δήμαρχος της Θράκης που πηγαίνει πανηγυρίζοντας να φωτογραφηθεί στο τζαμί, πλέον, της Αγίας Σοφίας. Μας προσβάλει κάτι τέτοιο και δυναμιτίζει το ειρηνικό αίσθημα της περιοχής μας. Δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας μας,όταν, επισκέπτης της γείτονος προσφωνείται από μουσουλμάνους θρακιώτες, ως «ο Ντενκτάς της Θράκης». Ντενκτάς, σημαίνει πόλεμος, εισβολή και κατοχή. Σημαίνει εθνοκάθαρση, γιατί αυτό έκαναν τα τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν οι μουσουλμάνοι να δώσουν στους χριστιανούς θρακιώτες; Τί μήνυμα δίνει στους χριστιανούς ένας ψευδομουφτής που τη μια μέρα είπε ότι «καλά έπραξε ο Χίτλερ κι έκανε τους Εβραίους σαπούνια» και την άλλη κάλεσε σε ιερό πόλεμο για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ από τους σιωνιστές; Αυτές οι λογικές δεν προοιωνίζουν αρμονική συνύπαρξη, τόσο μέσα στην Ελληνική όσο και μέσα στην Ευρωπαϊκή πολιτισμική πραγματικότητα. Τέτοιες τακτικές στη Θράκη καταγράφονται ως αποσταθεροποιητικές για ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο διαθρησκειακός διάλογος και τα αραβικά παραμύθια

Και ο Μητροπολίτης κατέληξε λέγοντας: «Επί αιώνες, μας ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστα τα αράβικα παραμύθια, καθώς περιέγραφαν ισλαμικές ιστορίες αγάπης και τιμής. Τα αραβικά γράμματα και οι τέχνες, από την χρυσή εποχή του Ισλάμ, μας είναι εξάπαντος οικεία και προσφιλή, καθώς τα συναντάμε στην παγκόσμια λογοτεχνία και καλλιτεχνία. Οι Έλληνες ξέρουμε τί οφείλουμε στους Αβικένες και στους Αβερόηδες, ως γέφυρες για την έλευση της γραμματείας και της φιλοσοφίας μας στη Δύση.

Γι’ αυτό, ο διαθρησκευτικός διάλογος Χριστιανισμού-Ισλάμ δεν είναι σωστό να εγκλωβίζεται σε μονοδιάστατες και σκληροπυρηνικές θεωρήσεις. Η Ορθοδοξία δεν βαρύνεται με τις Σταυροφορίες, ούτε με τα λάθη και τις συμπεριφορές Καθολικών και Προτεσταντών. Το Ισλάμ έχει Σουνίτες και Σιίτες, έχει Σούφι, Μπεκτασήδες και Αλεβίτες. Είναι άδικο να τους ταυτίζουμε και να χρεώνουμετα λάθη του ενός στον άλλο.

Οι θρησκείες που ευαγγελίζονται την εγκαθίδρυση θρησκευτικών-θεοκρατικών κρατών, που καταργούν τις διαφορετικότητες και τις ετερότητες, που πολεμούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοσμικές ελευθερίες, δεν έχουν θέση και ρόλο στη σύγχρονη πολυπλοκότητα του μετα-νεωτερικού μας κόσμου.

Η σχηματοποιημένη σύγκρουση, με μανιχαϊστικούς όρους, μεταξύ μιας κοσμικής δημοκρατικής δύσης και μιας ισλαμικής ανατολής, δεν αποτυπώνει την σύγχρονη πραγματικότητα. Η 11η Σεπτεμβρίου, οι δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στη Δύση και οι εισβολές των Δυτικών σε ισλαμικές χώρες, προξένησαν τραύματα και άνοιξαν αγεφύρωτα χάσματα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Είναι αλήθεια αυτό. Όμως, εμείς εδώ στη Θράκη, πεισματικά έχουμε σταθεί μακρυά από τέτοιες σχιζοφρένειες και έχουμε σφυρηλατήσει μια άλλη σχέση. Ούτε παλιές αμαρτίες ξεθάβουμε, ούτε αλλονών μοντέλα αντιγράφουμε, αλλά ούτε και πειραματιζόμαστε επικίνδυνα πάνω στις ζωές και στις ψυχές μας. Έτσι οραματιζόμαστε το 2040 και σ’ αυτό το όραμα προσβλέπει η αποψινή μας συνάντηση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητροπολίτης Άνθιμος: Η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης - Στη Θράκη θα έχουμε περισσότερα τζαμιά από μουσουλμάνους!"

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: 24ωρη απεργία και συλλαλητηριο ενάντια στην απόφαση για ΑΜΚ της ΔΕΗ

Αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασης των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ στην απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με αποκλεισμό του βασικού μετόχου, έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και εξειδικεύτηκαν οι δράσεις της Ομοσπονδίας τόσο για την ενημέρωση των Καταναλωτών, των Εργαζομένων, των Επαγγελματικών και Κοινωνικών Φορέων , των Πολίτικων Κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και οι κινητοποιήσεις που σχεδιάζονται.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και Συλλαλητηρίου στις 19 Οκτωβρίου ( ημέρα πραγματοποίησης της ΓΣ των Μετόχων της εταιρείας) ενώ θα προηγηθεί λίγες μέρες πριν και σε χρόνο που θα ανακοινωθεί συνέντευξη τύπου όπου και θα παρουσιαστούν οι θέσεις της Ομοσπονδίας και ουσιαστικά η αντίθεσή της «στο χάρισμα της ΔΕΗ»!

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: 24ωρη απεργία και συλλαλητηριο ενάντια στην απόφαση για ΑΜΚ της ΔΕΗ"

Αυξάνεται η διασπορά σε παιδιά και εφήβους: Πάνω από 8.500 κρούσματα από το πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου

Δύο μόλις εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων χρειάστηκαν για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις περί αύξησης της διασποράς του κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους μέσα στον Σεπτέμβριο. Και μπορεί τα επιδημιολογικά μοντέλα να δείχνουν ήπια ανοδική πορεία του ιού στα μέσα Οκτωβρίου για όλες τις ηλικίες, όμως οι εκτιμήσεις για 50.000-70.000 ανήλικους που θα νοσήσουν, διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία αφενός για περαιτέρω ενδοοικογενειακή μετάδοση και αφετέρου για τη δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ήδη, άλλωστε, έχουν τεθεί σε αναστολή δύο τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη και ένα τμήμα δημοτικού στο Μούλκι Κορινθίας. Διάσπαρτα κρούσματα, πάντως, καταγράφονται καθημερινά σε πολλά ακόμη σχολεία, με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να κάνουν λόγο για περισσότερα από 8.500 κρούσματα σε παιδιά από το πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου.

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων αλλά σε υψηλά επίπεδα για τις ηλικίες 0-17

Κατά την εβδομάδα 13-18 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους περιοριζόταν στο 20-21% επί του συνόλου των ημερήσιων διαγνώσεων, φτάνοντας στο 25% έως 30% τις ημέρες που ακολούθησαν. Από τα τελευταία δεδομένα προκύπτει μια σχετική σταθεροποίηση στη διασπορά του ιού μεταξύ των ανηλίκων, με τη σημαντική διαφορά στα επιδημιολογικά στοιχεία να εντοπίζεται τις δύο τελευταίες Τρίτες του μήνα.

Συγκεκριμένα, τόσο την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (21/9) όσο και σήμερα, οι νέες μολύνσεις παιδιών από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 1.000 επί περίπου 3.000 διαγνώσεων συνολικά, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο αρκετά υψηλό 33%. Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.978 νέα κρούσματαγια το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 1.003 αφορούν σε ανηλίκους 0-17 ετών. Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν 388.706 διαγνωστικοί έλεγχοι, ενώ υποβλήθηκαν και 503.570 δηλώσεις αποτελέσματος self test και ότι από αύριο Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διάθεση των δωρεάν self-test για τον κορωνοϊό στους μαθητές για το πρώτο 15ημερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα, πάντως, με τηλεοπτικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, μετά από δύο εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων έχουμε λιγότερα κρούσματα απ’ ότι είχαμε τον Αύγουστο όταν τα σχολεία ήταν κλειστά. Ενδεικτικά, τον Δεκαπενταύγουστο καταγράφονταν 5.371 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4- 18 ετών, καθώς τότε δεν υπήρχαν πρωτόκολλα και τα παιδιά δεν βίωναν την καθημερινότητα τους κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο τήρησης μέτρων, πράγμα που συμβαίνει τώρα που επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα γίνεται σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 με στόχο την προστασία των παιδιών και των εφήβων καθώς και στη δημιουργία «τείχους ανοσίας» έναντι του SARS-CoV-2.

Προς μίνι lockdown οδεύει η Λάρισα – Λύματα και κρούσματα «καίνε» τη βόρεια Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, υπ'ατμόν βρίσκονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και για ένα ακόμη ζήτημα που εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες και δεν είναι άλλο από τη σημαντική εξάπλωση που παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση, «πρωταθλήτρια» στη λίστα των νέων διαγνώσεων βγαίνει και πάλι η Αττική με 560, αλλά Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη κερδίζουν τις εντυπώσεις με τους υψηλούς τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων (435, 183 και 122 αντίστοιχα). Στην τελευταία, μάλιστα, καταγράφηκε έκρηξη στο ιικό φορτίο των λυμάτων με αύξηση της τάξης του 166%, σε Αττική και Λάρισα το ικό φορτίο επίσης παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (58% και 62% αντίστοιχα), ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε οριακή αύξηση 18%. Με τις τάσεις αυτές, πάντως, θεωρείται σχεδόν αναμενόμενη η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (μίνι lockdown) στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Λάρισας.

Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται, ακόμη, στην Αλεξανδρούπολη όπου το ιικό φορτίο των λυμάτων αυξήθηκε κατά 198% (56 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου), καθώς και σε Ημαθία (93), Πιερία (76), Πέλλα (72), Δράμα (64), Καβάλα (59) και Καστοριά (33), που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς lockdown μαζί με την Αργολίδα (24), καθώς και στη Χαλκιδική (73 κρούσματα). Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων ξεχωρίζουν, τέλος, αυτή την εβδομάδα τα Ιωάννινα και ο Βόλος με αύξηση κατά 42% και 36% αντίστοιχα, αλλά και μείωση κατά 67% και 62% στο ιικό φορτίο Πάτρας και Ρεθύμνου.

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι θάνατοι τον Σεπτέμβριο

Σχεδόν διπλάσιες συγκριτικά με τον Αύγουστο θα είναι αυτόν τον μήνα οι απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19, καθώς ήδη σήμερα ξεπεράστηκε το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 θανάτων. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από τον ιό άλλοι 22 άνθρωποι, φτάνοντας συνολικά τους 1.006 για τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια ημέρα του Αυγούστου ο αντίστοιχος αριθμός περιοριζόταν σε 586.

Πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς η παρατηρούμενη αποσυμπίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θεωρείται μεν αργή αλλά σταθερή. Συγκεκριμένα, διασωληνωμένοι σήμερα είναι 322 ασθενείς (ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 90,37%), ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας περιορίστηκαν σε 145, με την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να ανέρχεται σε 67% και των απλών κλινών COVID σε 33,6%.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυξάνεται η διασπορά σε παιδιά και εφήβους: Πάνω από 8.500 κρούσματα από το πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου"

Μενέντεζ: «Όχι» σε νέες πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, αν δεν αλλάξει στάση για τους S-400

«Από την σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις (αμερικανικών) οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η επιλογή του Ρεπουμπλικάνου πρώην γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ συνιστά τη πρώτη πολιτική τοποθέτηση για τη θέση του πρέσβη στην Τουρκία τα τελευταία 40 χρόνια, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο τελευταίος αναγνώρισε την πολυπλοκότητα της σχέσης με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε έναν απαραίτητο σύμμαχο για τις ΗΠΑ. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί, ότι χρειάστηκε να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης του για να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας αλλά και τη δημοκρατική διολίσθηση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε ειδική αναφορά στον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κατηγορώ» εναντίον της Τουρκίας για τη στάση της στην Κύπρο

Αναφορικά με την Κύπρο, ο Τζεφ Φλέικ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται λύση δύο κρατών και επισήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε αυτή τη βάση, εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ μίλησαν ανοιχτά και καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Προβληματισμός για την επιμονή στο ζήτημα των S-400

Εξάλλου, ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία τόνισε ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 παραμένει ένα αγκάθι στη διμερή σχέση, καθώς πρόκειται για μια ενέργεια που είναι αντίθετη με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι χώρες της Συμμαχίας.

Ως εκ τούτου, ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) θα παραμείνουν στο τραπέζι έως ότου η Άγκυρα αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά το σύστημα S-400.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι οποιαδήποτε νέα μεγάλη αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού θα οδηγήσει στην επιβολή και νέων κυρώσεων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φλέικ είπε ότι θα εργαστεί για να γίνουν διαθέσιμα νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα προς αγορά στην Τουρκία. Ωστόσο, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθύμιζε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας καλείται να παίξει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες πωλήσεις στην Τουρκία εάν δεν ξεκαθαριστεί πρώτα το ζήτημα των S-400.

Γενοκτονία Αρμενίων

Υπενθυμίζεται ότι ως γερουσιαστής ο Τζεφ Φλέικ είχε επανειλημμένα αρνηθεί να στηρίξει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υποστήριξε ότι αναγνωρίζει πλέον τη γενοκτονία και ότι σκοπεύει να τιμήσει τον εορτασμό της μνήμης της.

Σημαντικός Εταίρος των ΗΠΑ οι Κούρδοι της Συρίας

Κατόπιν ερώτησης του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, ο κ. Φλέικ αναγνώρισε ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ που βοήθησε καταλυτικά στην νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει την εκστρατεία που διεξάγει η Τουρκία εναντίον τους ή να τοποθετηθεί για το πως σκοπεύει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα, πάντα, με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στη συνέχεια ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν υπενθύμισε ότι η Άγκυρα αδιαφορεί για τις αμερικανικές αντιδράσεις που περιορίζονται σε επίπεδο ρητορικής και αναρωτήθηκε για το ποιες κινήσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν χειροπιαστό αντίκτυπο στην συμπεριφορά της Τουρκίας. Από την πλευρά του, ο Τζεφ Φλέικ εκτίμησε ότι η επιβολή κυρώσεων, η οποία είχε οικονομικό αντίκτυπο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, σε συνδυασμό με τη μη πώληση νέων οπλικών συστημάτων αποτελούν χειροπιαστές ενέργειες που έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή της Τουρκίας.

Η Θετική Ατζέντα με την Τουρκία

Χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «έναν απαραίτητο σύμμαχο» για τις ΗΠΑ, ο υποψήφιος πρέσβης υποστήριξε ότι υπάρχουν τομείς όπου τα συμφέροντα Ουάσιγκτον-Άγκυρας ταυτίζονται.

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον αμυντικό τομέα, λέγοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Τέλος, σημείωσε ότι η διμερής σχέση εκτείνεται πέρα από την αμυντική συνεργασία, αναδεικνύοντας τη σημαντική οικονομική διάσταση που, όπως είπε, την χαρακτηρίζει.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μενέντεζ: «Όχι» σε νέες πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, αν δεν αλλάξει στάση για τους S-400"

«Βυθίστηκε» κατά 14 εκατοστά το Αρκαλοχώρι μετά το σεισμό

Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι είχε ως αποτέλεσμα το έδαφος να υποχωρήσει κατά 14 εκατοστά. Ένα φαινόμενο όχι ασυνήθιστο αν αναλογιστεί κανείς ότι τον περασμένο Μάρτιο στον μεγάλο σεισμό στο χωριό Δαμάσι στον Τύρναβο το έδαφος υποχώρησε κατά 39 εκατοστά.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε σχετικά με τα σεισμικά αποτελέσματα των 6 Ρίχτερ ότι: «Η υποχώρηση στο Αρκαλοχώρι καταγράφηκε από γεωδαιτικό σταθμό ακριβείας GPS και ανέρχεται στα 14 εκατοστά. Αυτή η υποχώρηση οφείλεται στην καθίζηση που υπέστη το τέμαχος του φλοιού από την κατερχόμενη κίνηση που έκανε στο δυτικό τμήμα του ρήγματος».

Το ρήγμα που έδωσε τα 6 Ρίχτερ έχει μήκος 22 χιλιόμετρα και έχει δύο κλάδους. Ο βόρειος που περνά από το χωριό Αγνό και ο νότιος που περνά από το χωριό Αυλή. Το ρήγμα σύμφωνα με τον κ. Γκανά έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. «Η υποχώρηση του εδάφους δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Στο σεισμό του Τυρνάβου είχαμε μετατόπιση 39 εκατοστά. Είναι αυτό που ονομάζουμε τεκτονική αλλαγή. Και εδώ λοιπόν έχουμε μια μόνιμη μετατόπιση του εδάφους κατά 14 εκατοστά. Η μετατόπιση προέκυψε από την διαφορά θέσης του σταθμού GPS πριν και μετά τον σεισμό της Δευτέρας», εξηγεί ο κ. Γκανάς.

Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται με ισχυρούς σεισμούς, πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ οι κάτοικοι ετοιμάζονται να περάσουν δεύτερο βράδυ σε σκηνές κοντά στα σπίτια τους.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βυθίστηκε» κατά 14 εκατοστά το Αρκαλοχώρι μετά το σεισμό"

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Ακατάλληλα 368 από τα 433 κτίρια που ελέγχθηκαν

Ξεκίνησαν σήμερα από κλιμάκιο 60 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών, στα κτίρια που επλήγησαν από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης.

Έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτίρια, τα οποία αφορούν:

  • 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.
  • 15 επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.
  • 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.
  • 29 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί. εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.
  • 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την επιθεώρηση στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών με αρμοδιότητα τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Αυτή η περιοχή χτυπήθηκε από ένα πολύ δυνατό σεισμικό φαινόμενο και πολλά κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το υπουργείο Υποδομών από την πρώτη στιγμή με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση ήταν εδώ και σήμερα υπάρχει κλιμάκιο 60 μηχανικών, που αύριο θα ενισχυθεί με επιπλέον 20-30, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αυτοψίες των κτιρίων. Υπάρχουν ζημιές σε κτίρια, τόσο σε κατοικίες, όσο και σε σχολεία και σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε άμεσα τους πρώτους 30 οικίσκους για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες προσωρινής στέγασης και τις πρώτες αίθουσες για τις ανάγκες των παιδιών για τα σχολεία.

Σήμερα, την πρώτη ημέρα, έχουν γίνει ήδη 415 αυτοψίες σε διάφορα κτίρια και φαίνεται ότι 359 κτίρια είναι μη κατοικήσιμα και μόνο 56 κατοικήσιμα. Αναφορικά με τα σχολεία, 18 σχολικές μονάδες έχουν ελεγχθεί, από τις οποίες 9 μη κατοικήσιμες και 9 κατοικήσιμες. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα έχουμε εκτίμηση για την κατάσταση των κτηρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Ακατάλληλα 368 από τα 433 κτίρια που ελέγχθηκαν"

Έκκληση από υγειονομικούς φορείς για τους πολίτες της Δράμας: «Ανεβαίνουν τα κρούσματα, μόνο το 43% έχει εμβολιαστεί»

Δραματική έκκληση και προτροπή προς όλους τους πολίτες της Δράμας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην επαναληφθούν οι δύσκολες μέρες της περσινής χρονιάς με τους πολλούς θανάτους, απηύθυναν η διοικητήρια του γενικού νοσοκομείου Δράμας Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης των τοπικών φορέων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η πορεία της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Δράμας, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και ακούστηκαν προτάσεις, προκειμένου να περιοριστούν τα θύματα και να υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων, σε μια προσπάθεια αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα τα κρούσματα στη Δράμα «έφτασαν τα νούμερα του περσινού Νοέμβρη, που θρηνήσαμε πολλά θύματα και ονομάστηκε ο μαύρος Νοέμβρης για την περιοχή μας». Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης, τόνισε, ότι «μόλις το 43% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί στη Δράμα. Το γεγονός αυτό προβληματίζει και αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένοι άνω του 50% του πληθυσμού». Υπογράμμισε, ακόμα, ότι και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει νέα συνάντηση φορέων προκειμένου να εκτιμηθεί εκ νέου η όλη κατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να εμβολιαστούν σημείωσε: «Πρέπει να υπάρξουν άμεσα κοινές συνεντεύξεις από το ιατρικό προσωπικό του νομού. Οι γιατροί μας, δηλαδή, να βγουν μπροστά, γιατί αυτοί έχουν τη γνώση και αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν τις όποιες κακόβουλες φωνές ακούγονται γύρω από τη μετάδοση της πανδημίας. 'Αρα, το φορτίο το μεγάλο το παίρνει η ιατρική κοινότητα και νομίζω ότι είναι κοινή παραδοχή όλων ότι θα γίνει, με εμάς συνοδοιπόρους στην ενημέρωση στον βαθμό που μπορούμε και μας επιτρέπεται».

Η κ. Καρατζόγλου σημείωσε: «Απευθύνουμε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί, γιατί είναι η μόνη λύση απέναντι στο φαινόμενο Covid-19 αυτή την ώρα και σε αυτό που τραβάει ο τόπος μας. Απέναντι στο γεγονός ότι το νοσοκομείο Δράμας πρέπει να αντέξει. Αντέχει. Δεν είναι μόνο νοσοκομείο Covid, αλλά είναι νοσοκομείο κάθε νόσου κι έτσι πρέπει να παραμείνει. 'Αρα πρέπει να βοηθήσουμε, για να βοηθηθούμε όλοι».

«Πώς είναι δυνατόν», αναρωτήθηκε η κ. Καρατζόγλου, «να παρασυρόμαστε από φήμες και να προτιμούμε να νοσήσουμε και να μην ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Να ξέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και μετά την αρχική ανάρρωση θα έχουμε προβλήματα για πολύ καιρό ή τι θα μας αφήσει κατάλοιπο και να μην εμβολιαστούμε, όταν ΔΕΝ υπάρχει χώρα στον πλανήτη που να μην αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκκληση από υγειονομικούς φορείς για τους πολίτες της Δράμας: «Ανεβαίνουν τα κρούσματα, μόνο το 43% έχει εμβολιαστεί»"

Ακατάσχετοι όλοι οι λογαριασμοί του Δημοσίου στις τράπεζες (απόφαση)

Καμία κατάσχεση δεν μπορεί να επιβληθεί σε βάρος των διαθεσίμων της Κεντρικής Διοίκησης και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που τηρούνται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ακόμη και εάν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Αυτό προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη που εκδόθηκε σήμερα.

Η απόφαση Σκυλακάκη ουσιαστικά διευκολύνει τις τράπεζες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να εφαρμόσουν δικαστικές εντολές και να παγώσουν ή να κατασχέσουν καταθέσεις φορέων του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα που έχουν οφειλές έναντι ιδιωτών.

Καθώς τα δικαστήρια εκδίδουν εντολές κατάσχεσης ακόμη και σε πρώτο βαθμό, τα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται στη δύσκολη θέση να πρέπει να εκτελέσουν τις αποφάσεις.

Αυτό σημαίνει πως για να πληρωθούν οι πιστωτές του Δημοσίου θα πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση και κυρίως να ακολουθηθούν τις ειδικές διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία.

Αναλυτικά η απόφαση:

ΘΕΜΑ: «Κατασχέσεις ποσών σε βάρος των διαθεσίμων της Κεντρικής Διοίκησης και των λοιπών Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που τηρούνται στο τραπεζικό σύστημα της Χώρας».

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3068/2002, ορίζεται ότι: «Η αναγκαστική εκτέλεση για να ικανοποιηθεί χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. γίνεται με κατάσχεση της ιδιωτικής περιουσίας αυτών. Αποκλείεται η κατάσχεση απαιτήσεων που πηγάζουν από έννομη σχέση δημοσίου δικαίου ή απαιτήσεων χρηματικού ή μη αντικειμένου το οποίο έχει ταχθεί για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού».

Σύμφωνα με το άρθρο 69Α του ν. 4270/2014 (Α 196) τόσο η Κεντρική Διοίκηση όσο και οι λοιποί Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (ΦΓΚ) όπως αυτοί προσδιορίζονται από το εκάστοτε εν ισχύ «Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης», που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, συμπεριλαμβανομένων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α~ και Β~ βαθμού, εντάσσονται υποχρεωτικά στο Σύστημα Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου (ΣΛΘ).

Το ΣΛΘ περιλαμβάνει: τον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου (ΕΛΘ) για την Κεντρική Διοίκηση και τους λογαριασμούς του Κοινού Κεφαλαίου (ομάδα λογαριασμών 250) της παρ. 11 του άρθρου 15 του ν. 2469/1997 (Α’ 38), και της ταμειακής διαχείρισης (ομάδα λογαριασμών 260) για τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, περιλαμβανομένων και των λογαριασμών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Τόσο ο ΕΛΘ, όσο το Κοινό Κεφάλαιο και η Ταμειακή Διαχείριση ως ομάδες λογαριασμών τηρούνται στην ΤτΕ.

Επίσης στο ΣΛΘ συμπεριλαμβάνονται και τα διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης σε λογαριασμούς που συνιστά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.), στο πλαίσιο διαχείρισης των διαθεσίμων, σε εμπορικές τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού σύμφωνα με την παρ 1α του άρθρου 69 Β του ν. 4270/2014 (Α 196).

Κατ’ εξαίρεση όλοι οι ΦΓΚ δύνανται να τηρούν διαθέσιμα σε λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του ΣΛΘ για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει το νομικό πλαίσιο.

Μέσω του ΣΛΘ και των λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του ΣΛΘ διενεργούνται οι εισπράξεις και οι κάθε είδους πληρωμές της Κεντρικής Διοίκησης και των λοιπών ΦΓΚ και εξυπηρετούνται ειδικοί δημόσιοι σκοποί.

Β. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

  1. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η διαχείριση των διαθεσίμων της Κεντρικής Διοίκησης, παρακολουθείται λογιστικά με ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύστημα αλληλένδετων λογαριασμών, οι οποίοι αποτυπώνουν λεπτομερώς τις επιμέρους συναλλαγές του Κράτους. Όλες οι ταμειακές συναλλαγές της Κεντρικής Διοίκησης (εισπράξεις – πληρωμές) διενεργούνται μέσω των λογαριασμών του ΕΛΘ, οι οποίοι έχουν ταχθεί για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικών δημόσιων σκοπών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι λογαριασμοί δημοσίων υπολόγων, οι λογαριασμοί παγίων προκαταβολών, οι λογαριασμοί εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, διάφοροι λογαριασμοί Υπουργείων και Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, οι λογαριασμοί της Κεντρικής Διοίκησης σε εμπορικές τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού που συνιστά ή διαχειρίζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) στα πλαίσια της διαχείρισης των διαθεσίμων (άρθρο 69Β του ν. 4270/2014).

Οι ανωτέρω λογαριασμοί δεν είναι αυτοτελείς και μέσω αυτών πραγματοποιούνται:

α) οι πληρωμές μισθών και λοιπών απολαβών, συντάξεων Δημοσίου, προκαταβολών συντάξεων,

β) οι πληρωμές για άμεσες λειτουργικές ανάγκες του Κράτους

γ) οι πληρωμές των συνεισφορών της Χώρας στον Ενωσιακό προϋπολογισμό,

δ) η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,

ε) η καταβολή ειδικών βοηθημάτων, όπως επίδομα θέρμανσης, προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ, επιδόματα ανεργίας, στα φυσικά πρόσωπα

στ) η εξυπηρέτηση υποχρεώσεων και η πληρωμή δαπανών που έχουν αναληφθεί για τη λειτουργία του Κράτους,

ζ) οι κάθε είδους πληρωμές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην κοινωνία και την οικονομία από την πανδημία του COVID – 19 και άλλων φυσικών καταστροφών (π.χ. λογαριασμός κρατικής αρωγής),

η) οι επιχορηγήσεις προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Ε.Σ.Υ., οι αποδόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

θ) οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους της Χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι, άπαντα τα διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης που τηρούνται στο ΣΛΘ έχουν ταχθεί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ειδικών δημόσιων σκοπών και είναι συνεπώς ακατάσχετα σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη.

Επισημαίνεται ότι, στον Κρατικό Προϋπολογισμό εγγράφονται κάθε χρόνο ειδικές πιστώσεις για την πληρωμή των δαπανών που απορρέουν από την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Οι δαπάνες αυτές πληρώνονται από τις οικείες Υπηρεσίες με την έκδοση τακτικών χρηματικών ενταλμάτων.

  1. ΓΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οι λοιποί φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τηρούν υποχρεωτικά τους λογαριασμούς τους εντός του ΣΛΘ και κατ’ εξαίρεση σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός ΣΛΘ για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους.

Όλοι οι λογαριασμοί των ΦΓΚ πλην της Κεντρικής Διοίκησης στους οποίους περιλαμβάνονται το Κοινό Κεφάλαιο, η ταμειακή διαχείριση στην ΤτΕ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και οι λογαριασμοί στα πιστωτικά ιδρύματα, δεν είναι αυτοτελείς αλλά λειτουργούν αλληλένδετα ως ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύστημα λογαριασμών για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικών δημόσιων σκοπών.

Μέσω των εν λόγω λογαριασμών διενεργούνται:

α) οι πληρωμές μισθών, συντάξεων Δημοσίου και λοιπών αμοιβών,

β) οι πληρωμές για άμεσες λειτουργικές ανάγκες του φορέα,

γ) οι πληρωμές Ευρωπαϊκών Κοινοτικών προγραμμάτων,

δ) η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,

ε) η εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι των φορέων αυτών λειτουργούν επιχορηγούμενοι από την Κεντρική Διοίκηση με περιορισμένους πόρους οι οποίοι διατίθενται αποκλειστικά για συγκεκριμένους δημόσιους σκοπούς, οποιαδήποτε επιβολή κατάσχεσης ή δέσμευσης λογαριασμού λόγω κατάσχεσης, θα μπορούσε να ανατρέψει την ταμειακή λειτουργία του Φορέα αλλά και την ομαλή διενέργεια των συναλλαγών του.

Επισημαίνεται ότι, στον προϋπολογισμό των φορέων εγγράφονται κάθε χρόνο ειδικές πιστώσεις για την πληρωμή των δαπανών που απορρέουν από την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι το σύνολο των διαθεσίμων των λοιπών ΦΓΚ που τηρούνται στο τραπεζικό σύστημα της Χώρας έχουν ταχθεί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ειδικών δημόσιων σκοπών και είναι, συνεπώς, ακατάσχετα σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακατάσχετοι όλοι οι λογαριασμοί του Δημοσίου στις τράπεζες (απόφαση)"

Λέκκας: Μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες σε Αχαρνές και Εύβοια

«Δεν φτάνει μόνο να προγραμματίζουμε μελέτες αλλά να δούμε και από τι ακριβώς κινδυνεύουμε, μέσα από τη διαδικασία της κλιματικής κρίσης», ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, που είχε κληθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, με αντικείμενο την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

«Πρέπει να εξειδικεύσουμε στους νέους κινδύνους, που είναι ροές εδαφών, κατολισθητικά φαινόμενα, πλημμυρικά φαινόμενα με μεγάλη συμμετοχή λασπορροής», ανέφερε ο κ. Λέκκας που επισήμανε τους κινδύνους με το συνδυασμό υδροδυναμικών και γεωδυναμικών φαινομένων και επέμεινε ότι υπάρχουν κίνδυνοι και από τα ίδια τα έργα, υδραυλικά και δασοτεχνικά.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην περιοχή των Αχαρνών, μια περιοχή η οποία «είναι υποψήφια για πλημμύρα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», με βάση τις αναλύσεις εδαφών σε σχέση με τη διάβρωση. «Έχουμε προσδιορίσει τα σημεία ακριβώς που κινδυνεύουν και στην Αττική αλλά και στις άλλες περιοχές και στην Εύβοια», είπε ο κ. Λέκκας που τόνισε ότι πρέπει η διαβρωσιμότητα των εδαφών να λαμβάνεται υπόψη στις βασικές υδραυλικές μελέτες.

«Μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά αυξάνει 3 φορές ο πλημμυρικός κίνδυνος και αυξάνει 6 φορές ο κατολισθητικός κίνδυνος», είπε ο κ. Λέκκας και παρουσίασε στην επιτροπή περιπτώσεις που μια συγκεκριμένη εφαρμογή δασοτεχνικών έργων κατάφερε να συγκρατήσει εδάφη σε μια περιοχή αλλά δεν είχε καμία χρησιμότητα σε άλλη περιοχή που δεν έπρεπε εκεί να γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα.

«Πρέπει να δούμε την εξειδίκευση των έργων για τη διάβρωση, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων, για τα φαινόμενα ροής εδαφών, τα οποία φαινόμενα δεν συμπεριλαμβάνονται στις μέχρι τώρα κλασικές μελέτες», είπε ο κ. Λέκκας και προειδοποίησε ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που λόγω κλιματικής κρίσης στιγματίζεται από την πολυπλοκότητα και συνθετότητα των κινδύνων, την εμφάνιση νέων μορφών κινδύνων και κρίσεων, περισσότερων ακραίων φαινομένων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέκκας: Μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες σε Αχαρνές και Εύβοια"

Τι λένε τα κόμματα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

«Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra, είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ωστόσο, έκανε λόγο για κυβερνητικές «παλινωδίες» στα εξοπλιστικά που οδήγησαν «σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ». Η ΝΔ σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «και σε αυτό το θέμα επιλέγει τον φθηνό λαϊκισμό».

«Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra, είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές που έχει ήδη η χώρα από το 2018» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Επιλογές που θα κληθούμε ωστόσο να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι κυβερνητικές παλινωδίες και οι εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020, αλλά έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ» σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η Ελλάδα υπέγραψε σήμερα μια ιστορικής σημασίας Συμφωνία με τη Γαλλία, που προασπίζει και προάγει τα εθνικά συμφέροντα. Περιμέναμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή τουλάχιστον τη σημαντική μέρα, να αφήσει στην άκρη τα στενά κομματικά γυαλιά και να δει τη Συμφωνία υπό το πρίσμα των αναγκών της χώρας. Ο  ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς απέδειξε γι΄άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπερβεί τον εαυτό του. Και σε αυτό το θέμα επιλέγει τον φθηνό λαϊκισμό. Τον αφήνουμε στην κρίση των πολιτών» απάντησε η ΝΔ.

«Είμαστε πάντα υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τη Γαλλία και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας» είπε η Φώφη Γεννηματά, πρόσθεσε όμως ότι έχει ερωτηματικά γιατί «τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι αυτή η ιστορία των φρεγατών κόστιζε ακριβά και σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ έκανε λόγο για υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, που υπηρετούν κυρίως άλλους στόχους και όχι την άμυνα της χώρας. Σημείωσε επίσης πως ο λαός χρειάζεται να δει την ουσία πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, που δεν είναι άλλοι, όπως υποστήριξε, από τους σφοδρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια, στα οποία εμπλέκεται επικίνδυνα η Ελλάδα.

Η Ελληνική Λύση έθεσε το ερώτημα «πώς ένα τρίτο κράτος θα αγωνιστεί για την δική μας εθνική κυριαρχία, όταν εμείς είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μέρος αυτής;»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε πως «την ώρα που ΗΠΑ και Γαλλία είναι στα μαχαίρια για το ποια από τις δύο θα υπονομεύσει περισσότερο την ειρήνη στον Ειρηνικό, η “Μητσοτάκης Α.Ε.” βουλιάζει τη χρεοδουλοπαροικία μας βαθύτερα στο χρέος, ώστε ο Μπάιντεν να διασκεδάσει την πίκρα του Μακρόν. Αυτή η χώρα αξίζει καλύτερα», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι λένε τα κόμματα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – Πού θα ανοίξουν οι ουρανοί

Ο καιρός αύριο Τετάρτη (29.09.2021) θα είναι βροχερός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει αισθητά.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες. Στη δυτική Ελλάδα τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με
7 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα είναι αισθητή στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες έως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στην κεντρική Μακεδονία τις πρώτες ώρες της ημέρας θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Στη Θράκη παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 και στη Θράκη έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα στο Ιόνιο και την Ήπειρο και από τις μεσημβρινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία σποραδικές καταιγίδες.
Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 και από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 και στη νότια Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 και στα νότια έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα κεντρικά και τα βόρεια και γρήγορη βελτίωση.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – Πού θα ανοίξουν οι ουρανοί"

Προσφυγή Δήμου Χαϊδαρίου στο ΣτΕ για την πώληση του Σκαραμαγκά

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δήμος Χαϊδαρίου ζητώντας να ακυρωθούν οι 2 διαγωνισμοί για την πώληση του Σκαραμαγκά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρώτη αίτηση ακύρωσης στρέφεται εναντίον του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ και επισημαίνεται ότι η πώληση της Προβλήτας 4 του Σκαραμαγκά δεν είναι νόμιμη, επειδή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Επιπλέον, ο Δήμος Χαϊδαρίου θέτει και ζήτημα παραβίασης της νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς όπως αναφέρεται στην προσφυγή, "παραχωρήθηκε η αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για χρονικό διάστημα έως και 49 χρόνια και δη με δυνατότητα παράτασης, θεσπίζοντας ο νομοθέτης στην ουσία δικαίωμα χρήσης για τον αιγιαλό και την παραλία αντίστοιχο µε το εμπράγματο δικαίωμα επιφανείας των άρθρων 18 επ. του Νόµου 3986/2011". Σύμφωνα με τον Δήμο Χαϊδαρίου, "δεν μπορούν να συσταθούν εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών επί αιγιαλού και παραλίας και επομένως η νομοθετική ρύθμιση συνιστά άμεση κρατική ενίσχυση προς την ΕΤΑΔ Α.Ε., η οποία ενίσχυση συνδέεται και συναρτάται με τον παρόντα διαγωνισμό, καθώς η αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, την οποία θα απολαύει ο πλειοδότης".

Παράλληλα, ο Δήμος Χαϊδαρίου κατέθεσε και αίτηση ακύρωσης και εναντίον του Ειδικού Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, (β διαγωνισμός) υπογραμμίζοντας ότι στον διαγωνισμό περιλήφθηκαν τμήματα ακινήτων που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου, ανήκουν στο Δήμο Χαϊδαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα ο Δήμος Χαϊδαρίου προτίθεται να κλιμακώσει τις δράσεις του με σειρά κινητοποιήσεων, ενώ θα οργανωθεί και συνέντευξη τύπου για να γίνει αναλυτική παρουσίαση των θέσεών του.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή Δήμου Χαϊδαρίου στο ΣτΕ για την πώληση του Σκαραμαγκά"

Κορωνοϊός: Στα 2.978 τα νέα κρούσματα - 322 οι διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα  νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.978, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 651.378 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.223 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.751 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 322 (63.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 291 (90.37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.141 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145 (ημερήσια μεταβολή -13.69%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 181 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.978 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

66 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

45 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

61 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

100 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

150 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

54 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

76 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

8 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

435 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

47 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

64 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

56 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

93 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

44 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

59 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

42 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

38 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

47 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

65 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

183 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

122 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

72 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

76 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

25 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

61 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

42 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

56 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

73 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

16 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

165 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.978 τα νέα κρούσματα - 322 οι διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι"

Νέα σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης

Νέος δυνατός σεισμός στο Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο μετασεισμός έχει μέγεθος 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο νέος μετασεισμός των 4,6 R έγινε 13′ λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης (28.09.2021), με επίκεντρο την περιοχή μόλις 1 χιλιόμετρο νότια από το Αρκαλοχώρι, όπως καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο αρχικά ανακοίνωσε μικρότερη ένταση της τάξης των 4,3 βαθμών.

Το εστιακό βάθος των 4,6 βρίσκεται στα 14,5 χιλιόμετρα.

Δείτε και τον αρχικό χάρτη του Γεωδυναμικού:

Οι μετασεισμικές δονήσεις του κυρίως σεισμού των 5,8 R της Δευτέρας (27.09.2021) συνεχίζονται με ισχυρότερη αυτή των 5,3 βαθμών στις 07:48′ το πρωί της Τρίτης (28.09.2021).

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης"

Βασίλης Λεβέντης: «Εγώ είμαι καλά χάρη στο εμβόλιο» λέει η σύζυγός του

«Εγώ είμαι καλά, χάρη στο εμβόλιο», δήλωσε στο Mega η σύζυγος του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Η κυρία Αναστασία Μεντεσίδου σημείωσε ότι νιώθει αναθαρρυμένη από το γεγονός ότι σήμερα ο σύζυγός της αποσωληνώθηκε, αλλά παρέπεμψε στους γιατρούς για τα δεδομένα της υγείας του.

«Αποσωληνώθηκε επιτέλους, έχει επαφή με το περιβάλλον και ελπίζω για το καλύτερο», είπε συγκεκριμένα, για να συμπληρώσει: «Είδα λίγο φως σήμερα και ελπίζω σε περισσότερα».

«Είναι μαχητής και αγωνιστής»
, τόνισε για τον σύζυγό της Βασίλης Λεβέντη.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο φόβος ήταν αυτό που οδήγησε τον κ. Λεβέντη να αναβάλει τον εμβολιασμό του, την ώρα που όλη η οικογένειά του έχει εμβολιασθεί. 

«Λόγω του ότι είχε ανεπάρκεια των νεφρών φοβόταν για κάποια θρόμβωση. Γι' αυτόν τον λόγο και το παρέτεινε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, σήμερα,  όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος νοσηλεύεται από το Σάββατο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμό με κορωνοϊό, αποσωληνώθηκε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε ελαφρά βελτίωση ως προς το αναπνευστικό, αλλά παραμένει στη μονάδα υπό παρακολούθηση για τυχόν επιδείνωση. Η κατάστασή του θα πρέπει να παραμείνει σταθερή για δύο με τρία 24ωρα προκειμένου να γίνει μία σσφαλής ιατρική εκτίμηση.

«Σήμερα 28/9/2021, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κος Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παρουσίασε ελαφρά βελτίωση και αποσωληνώθηκε. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή επί του παρόντος» αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης του Ευαγγελισμού.

Ο κ. Λεβέντης είχε διαγνωσθεί με κορωνοϊό ωστόσο παρέμεινε σε κατ' οίκον νοσηλεία και τέθηκε σε καραντίνα.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και το περασμένο Σάββατο πήγε εκ νέου στο νοσοκομείο. Μέσα σε ένα δίωρο από την εισαγωγή του, οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να διασωληνωθεί, αφού έχει βαριά πνευμονία.

Ο Βασίλης Λεβέντης, παρά το γεγονός ότι είχε υποκείμενο νόσημα, δεν είχε εμβολιαστεί.

«Δεν το είχε κάνει το εμβόλιο. Το παρέτεινε το εμβόλιο γιατί είχε ανεβασμένη κρεατινίνη, ανεπάρκεια νεφρών που έλεγαν οι νεφρολόγοι ότι πρέπει να κάνει αιμοκάθαρση, έσπαγαν αγγειάκια στα χέρια του και φοβόταν τις θρομβώσεις. Και ο φόβος τον έκανε να καθυστερεί να κάνει το εμβόλιο. Για θέματα υγείας. Εμείς στην οικογένεια είμαστε όλοι εμβολιασμένοι» εξήγησε στον ALPHA η σύζυγός του.

«Εκείνος είχε επιλέξει τη νοσηλεία στο σπίτι. Όλοι του λέγαμε πήγαινε στο νοσοκομείο. Εκείνος είχε επιλέξει τη νοσηλεία στο σπίτι. Από τον Ευαγγελισμό του είχαν πει έλα να κάνει νοσηλεία. Ήταν αρνητικός. Σας λέω τις αλήθειες», πρόσθεσε η σύζυγος του κ. Λεβέντη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βασίλης Λεβέντης: «Εγώ είμαι καλά χάρη στο εμβόλιο» λέει η σύζυγός του"

Μητσοτάκης για σεισμόπληκτους στην Κρήτη: Ενεργοποιείται το πλαίσιο κρατικής αρωγής – Άμεσα 20.000 ευρώ σε όσους έχασαν το σπίτι τους

Την άμεση του ενεργοποίηση του προγράμματος κρατικής αρωγής που χρησιμοποιήθηκε για τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας και για τους σεισμόπληκτους στο Ηράκλειο Κρήτης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς στο Αρκαλοχώρι, το οποίο καταστράφηκε από τον πρόσφατο σεισμό.

«Θέλησα να βρεθώ απευθείας από το Παρίσι εδώ στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, στο Αρκαλοχώρι, κοντά στους συντοπίτες μου για να επιθεωρήσω ο ίδιος τις ζημιές από τον χθεσινό σεισμό. Θα ξεκινήσω εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του συντοπίτη μας που τόσο άδικα χάθηκε χθες και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όλους τραυματίες», είπε ο πρωθυπουργός.

»Είχαμε την ευκαιρία με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εδώ στο Αρκαλοχώρι να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί και να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με τα άμεσα μέτρα στήριξης των δύο δήμων που έχουν πληγεί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όπως γνωρίζετε η ελληνική Πολιτεία πια διαθέτει ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών», πρόσθεσε και εξήγησε:  «Είναι το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια, θα ενεργοποιηθεί άμεσα και αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει κατεδαφιστεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 σε στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί.»

«Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά και με τον δήμαρχο. Έχει ήδη εκταμιευτεί άμεση ενίσχυση ύψους 1 εκατ. για τους δύο δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί άμεσα να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της.

Μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης. Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους: προσωρινή στέγη κι όταν εννοώ προσωρινή εννοώ κάλυψη αναγκών κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές, προμήθεια οικίσκων κυρίως για τους συμπολίτες μας στους μικρότερους οικισμούς οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα «Εστία» σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης. Έχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο που μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και στο μεσοδιάστημα αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί για λίγο χρόνο το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης θα το κάνουμε κι αυτό για να μην έχουμε μαθησιακά κενά», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θέλω να επαναλάβω ότι το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις, το κεντρικό κράτος, η αποκεντρωμένη διοίκηση, η Περιφέρεια, οι δήμοι είναι σε απόλυτο συντονισμό για να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη φυσική καταστροφή». Όπως είπε, μας έχουν βρει αρκετές τα τελευταία δύο χρόνια κι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε πια να κινούμαστε γρήγορα και αποτελεσματικά.

«Να προσθέσω τελειώνοντας ότι επειδή μέσα από κάθε τέτοια φυσική καταστροφή γεννιούνται και ευκαιρίες, είναι μια ευκαιρία αγαπητέ μου δήμαρχε, και μέσα από το ειδικό χωρικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως δρομολογείς αλλά και μέσα από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο να δούμε παρεμβάσεις ειδικά στο Αρκαλοχώρι που θα βελτιώσουν την οργάνωση της ίδιας της πόλης, θα την κάνουν πιο όμορφη, πιο λειτουργική το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Αυτά είναι τα 12 μέτρα στήριξης

1. Παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων. Με Κοινή Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

2. Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά, για κατοικίες (α) που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 14.000 ευρώ, (β) που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 8.000 ευρώ, (γ) που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες αλλά είναι κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 3.000 ευρώ. Αντιστοίχως και λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα.

3. Παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά παρέχεται αποζημίωση για την κοινωνική προστασία με αποζημίωση της οικοσκευής και στήριξη για την κάλυψη των πρώτων αναγκών (α) 6.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, (β) 4.000 ευρώ στις κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες, και (γ) 2.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

4. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023, δηλαδή απαλλάσσονται για μία τριετία.

5. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

6. Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Ενεργοποιείται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, που ανέρχεται σε (α) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, (β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και (γ) 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

7. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από το σεισμό, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες.

8. Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δοθεί η δυνατότητα να ανασταλούν για έξι (6) μήνες οι ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

9. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους.
Το χρονικό διάστημα της αναστολής είναι έξι (6) μήνες. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.

10. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από το σεισμό.

11. Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις άμεσες ανάγκες και για τις αποκαταστάσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών των δήμων που επλήγησαν, διαθέτει 1 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται και άλλες φάσεις χρηματοδότησης καθώς συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και η ωρίμανση του σχεδιασμού από την πλευρά των δήμων.

12. Συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων. Το Υπουργείο Εσωτερικών την επόμενη περίοδο θα συνεργαστεί με τους πυρόπληκτους δήμους για την προώθηση των διαδικασιών κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προωθηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και οι προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις, ενώ θα ενημερωθούν και οι δικαιούχοι για τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες του κάθε μέτρου στήριξης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για σεισμόπληκτους στην Κρήτη: Ενεργοποιείται το πλαίσιο κρατικής αρωγής – Άμεσα 20.000 ευρώ σε όσους έχασαν το σπίτι τους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news