facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν θα ανανεωθούν συμβόλαια με την τουρκική Αμυντική Βιομηχανία

Η επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) σε βάρος της Τουρκίας δεν θα επηρεάσει τις τρέχουσες άδειες εξαγωγής, οι οποίες είναι έγκυρες και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπογραφούν καινούργια ή να ανανεωθούν όσα συμβόλαια τρέχουν με την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία.

«Αυτή τη στιγμή, οι τρέχουσες, έγκυρες, και μη ολοκληρωμένες άδειες εξαγωγής δεν επηρεάζονται από αυτή την ενέργεια (επιβολή κυρώσεων CAATSA). Δεν θα εκδοθούν νέες άδειες εξαγωγής ή άλλες εξουσιοδοτήσεις που θα ονομάζουν την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία ως συμβαλλόμενο μέρος. Αυτό περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε συμφωνίες που έχουν ήδη εγκριθεί και άδειες σε συνέχεια συμφωνιών που έχουν εγκριθεί προηγουμένως», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν θα ανανεωθούν συμβόλαια με την τουρκική Αμυντική Βιομηχανία"

Δημοσκόπηση Pulse: Διψήφιο προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ – 3 στους 10 αρνητικοί στον εμβολιασμό (video)

Διψήφιο προβάδισμα διατηρεί παρά την υγειονομική κρίση η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της PULSE για το 2020 που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 16 ποσοστιαίες μονάδες. Η ΝΔ προηγείται με 40% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ (16 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά), το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, άλλο κόμμα επιλέγει το 7%, αναποφάσιστοι – δεν ξέρω/δεν απαντώ δηλώνει το 8,5% των ερωτηθέντων.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή στα έγκυρα η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 23%, το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ 25 2,5%, άλλο κόμμα δηλώνει το 7%, άκυρο – λευκό – αποχή το 5,5% ενώ δεν απαντώ – αναποφάσιστοι το 8%.

Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του κράτους το 49% λέει ΝΔ και το 18% ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την ασφάλεια το 47% των ερωτηθέντων απαντά ΝΔ και το 21% ΣΥΡΙΖΑ, στην πανδημία και την υγειονομική κρίση το 44% δηλώνει ΝΔ και το 23% ΣΥΡΙΖΑ, στην οικονομία και την ανάπτυξη το 41% απαντά ΝΔ και το 23% ΣΥΡΙΖΑ, στα διεθνή και ελληνοτουρκικά το 40% λέει ΝΔ και το 23% ΣΥΡΙΖΑ και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό το 40% των ερωτώμενων αναφέρει ΝΔ και 21% ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση αν μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες έναντι της χώρα μας, το 95% συνολικά απαντά σίγουρα ναι (70%) ή μάλλον ναι (25%), ενώ το 3% συνολικά απαντά μάλλον όχι (2%) ή σίγουρα όχι (1%).

Όσον αφορά το νέο έτος, περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι πολίτες για την οικονομία με 22% να δηλώνουν ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 21% πάνω – κάτω τα ίδια και το 49% λίγο – πολύ χειρότερα.

Στα ελληνοτουρκικά και τα διεθνή το 18% των ερωτώμενων δηλώνει ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 33% πάνω – κάτω τα ίδια και το  40% λίγο – πολύ χειρότερα.

Αντίθετα, στην πανδημία και υγειονομική κρίση το 39% των ερωτώμενων δηλώνει ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 26% πάνω – κάτω τα ίδια και το 26% επίσης λίγο – πολύ χειρότερα.

Στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του κράτους το 42% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 33% πάνω – κάτω τα ίδια και το 15% λίγο – πολύ χειρότερα.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης  με 45% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα (45% – 23% στην προηγούμενη έρευνα).

Αρνητικοί στον εμβολιασμό το 29%

Τρεις στους δέκα πολίτες (29%) εμφανίζονται αρνητικοί στον εμβολιασμό σύμφωνα με τα ευρήματα της PULSE.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν θα εμβολιαστούν το 67% των ερωτώμενων συνολικά απαντά σίγουρα ναι (40%) ή μάλλον ναι (27%) έναντι 64% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση. Όμως 29% συνολικά απαντά όχι (15%) και μάλλον όχι (14%) στον εμβολιασμό!  15% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ.

Στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας το 76% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ (51%) και αρκετά (25%) έναντι 78% στη δημοσκόπηση Νοεμβρίου. 12% των ερωτώμενων απαντά μέτρια, ενώ 10% συνολικά απαντά λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου (από 5%).

Παράλληλα, πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες (63%) εμφανίζονται αρνητικοί στο click away.

Αναφορικά με το πότε οι πολίτες προτίθενται να εμβολιαστούν το 57% συνολικά δηλώνει τους πρώτους μήνες, με το 36% να απαντά το συντομότερο δυνατό, ενώ το 21% μετά από 2 με 3 μήνες. Το 24% απαντά αρκετά αργότερα, ενώ ένα 15% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί ποτέ.

Το 52% όσων πολιτών δηλώνουν ότι έχουν άνετη ή πολύ οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 20% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 10% λέει μάλλον όχι, ενώ το 15% σίγουρα όχι.

Το 41% όσων δηλώνουν ότι έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 30% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 15% δηλώνει μάλλον όχι ενώ το 10% σίγουρα όχι.

Το 29% ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι έχουν δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 28% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 18% δηλώνει μάλλον όχι ενώ το 20% σίγουρα όχι.

Το 42% όσων πολιτών δηλώνουν ότι έχουν άνετη ή πολύ οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 21% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 18% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 14% ποτέ.

Το 39% όσων δηλώνουν ότι έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση απαντούν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 22% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 21% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 12% ποτέ.

Το 27% ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι έχουν δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση απαντούν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 19% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 31% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 18% ποτέ.

Εξάλλου, το 34% συνολικά των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σίγουρα (13%) θα σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν το click away (προπαραγγελία και παραλαβή εκτός καταστήματος) ή μάλλον θα το χρησιμοποιούσαν (21%). Το 63% των ερωτώμενων απαντούν ότι μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσουν την παράδοση εκτός (33%) ή σίγουρα δεν θα τη χρησιμοποιήσουν (30%).

Το 39% των ερωτώμενων στην περιφέρεια Αττικής δηλώνουν ότι θα σκέφτονταν σίγουρα ή μάλλον ναι να χρησιμοποιήσουν το click away, ενώ το 57% απαντά σίγουρα όχι ή μάλλον όχι.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το 31% των πολιτών δηλώνουν ότι θα σκέφτονταν σίγουρα ή μάλλον ναι να χρησιμοποιήσουν την παράδοση εκτός, ενώ το 66% απαντά σίγουρα όχι ή μάλλον όχι.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Διψήφιο προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ – 3 στους 10 αρνητικοί στον εμβολιασμό (video)"

Lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα: Τα 11 μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί της Παρασκευής

Την αυστηροποίηση του τρέχοντος ολικού απαγορευτικού lockdown στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, ανακοίνωσε πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς «η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί, παρά τα μέτρα που εφαρμόζουμε για να ελέγξουμε τη διασπορά».

Συγκεκριμένα από αύριο, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί, αποφασίζονται τα ακόλουθα για τις 3 περιοχές της Δυτικής Αττικής:

  1. Eπέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 ( 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικεία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  2. Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
  3. Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
  4. Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας περιοχή.
  5. Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων. Ενθαρρύνεται και συστήνεται στις επιχειρήσεις, ελέγχους προσωπικού με ίδια μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την 1η, την 5η και την 10η μέρα.
  6. Αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.
  7. Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  8. Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που οι κατ' οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.
  9. Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.
  10. Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
  11. Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα ισχύουν από αύριο το πρωί στις 6:00 και για επτά ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί, είτε η συνέχιση, είτε η άρση των συγκεκριμένων μέτρων.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής για αυστηρή, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς προφάσεις τήρηση των μέτρων.

«Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την περαιτέρω διασπορά του ιού. Να προφυλάξουμε τους συμπολίτες μας και τις πόλεις μας από τις συνέπειες μιας περαιτέρω έξαρσης διάδοσης του ιού. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επιπρόσθετη αυστηροποίηση των μέτρων, μια εξέλιξη που σας διαβεβαιώνω δεν επιθυμεί κανείς. Απευθύνουμε ισχυρότερη σύσταση, έκκληση, παράκληση προς όλους και κυρίως προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι τις επόμενες ημέρες ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα», κατέληξε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα: Τα 11 μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί της Παρασκευής"

ΚΙΝΑΛ - Χρηστίδης: 3 άτομα + 1 πανό που έγραφε "πεινάμε" είναι αιτία προσαγωγής;

Συνάντηση με τους 3 συνδικαλιστές από τον χώρο του τουρισμού , οι οποίοι χθες άνοιξαν πανό διαμαρτυρίας μπροστά από το Μαξίμου είχε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγης, Παύλος Χρηστιδης, ως αντίδραση στην προσαγωγή τους από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Το Κίνημα Αλλαγης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος θα είναι άδειο για 85.000 εποχιακά εργαζόμενους στον Τουρισμό που μένουν χωρίς κανένα επίδομα, χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση».

Την Πέμπτη το μεσημέρι ο Παύλος Χρηστιδης συναντήθηκε στα γραφεία του κόμματος με τους τρεις προσαχθέντες - τον Πρόεδρο και Γραμματέα Ομοσπονδίας Επισιτισμού -Τουρισμού Γ. Χότζογλου και Π. Κούκο και τον Γραμματέα του ΕΚΑ Κ. Κουλούρη.

Στην ανάρτηση του σημειώνει πως «3 άτομα + 1 πανό που έγραφε "πεινάμε" είναι αιτία προσαγωγής. Κατήφορος.
Συνάντησα σήμερα τον George Hotzogloy. Μαζι με τον Kostas Koulouris και τον Παναγιώτη Κούκο προσήχθησαν χθες στο αστυνομικό τμήμα, γιατί έκαναν το αυτονόητο. Στάθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους του τουρισμού και του Επισιτισμού και ανέδειξαν το πρόβλημα επιβίωσης που έχουν χιλιάδες συμπολίτες μας, συνάδελφοί τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΚΙΝΑΛ - Χρηστίδης: 3 άτομα + 1 πανό που έγραφε "πεινάμε" είναι αιτία προσαγωγής;"

Αγορά Rafale: Συναίνεση από την πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής

Ευρύτερη συναίνεση από την πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από τη Γαλλία καταγράφηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλισμών της Συμβάσεων της Βουλής.

Στη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσαν τα κόμματα για τα βασικά σημεία της σύμβασης προμήθειας των 18 γαλλικών μαχητικών.

Το τελικό κείμενο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή για κύρωση μετά τις εορτές, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού πρώτα υπογραφεί η σύμβαση από τους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας και  αφού φυσικά περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπέρ, κατά την αρχή, αλλά ζητώντας διευκρινήσεις, εκφράστηκαν οι  εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιπτέραρχος ε.α. Θεόδωρος Λάγιος.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε:

«Ήρθαμε σήμερα στη Βουλή να ενημερώσουμε τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων σχετικά με την αναγκαιότητα – σκοπιμότητα υλοποίησης των νέων προγραμμάτων απόκτησης έξι (6) καινούριων και δώδεκα (12) μεταχειρισμένων μαχητικών Α/Φ τύπου “RAFALE”, των όπλων τους αλλά και των συμβάσεων εν συνεχεία υποστήριξής τους.

Σε συνέχεια της ομιλίας που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, αλλά κι εγώ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφιση του τακτικού κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, κάναμε ένα ακόμα βήμα προς τη δρομολόγηση με όλα τα θεσμικά μέσα των διαδικασιών προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα αποτελέσουν τη στρατηγική επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας για τη διατήρηση συνθηκών υπεροχής στους αιθέρες.

Σκοπός μας μέσω της προμήθειας των “RAFALE”, καθώς και των συναφών δράσεων που δρομολογούνται, είναι η αναβάθμιση του εθνικού συντελεστή στο συσχετισμό ισχύος και η μέγιστη δυνατή αποτρεπτική ικανότητα.

Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις και στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε σε κάθε πτυχή θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων και υλοποίησης Εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το επιβάλλουν οι συγκυρίες να τα ολοκληρώσουμε.

Ειδικά για τα “RAFALE”, μετά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλισμών δρομολογείται πλέον η προμήθεια των νέων μαχητικών που θα προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, η  πλευρά του  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δηλώνει επί της αρχής θετική για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών.

Παράλληλα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή του να μην υπερψηφίσει τον αμυντικό προϋπολογισμό, διότι όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση θα εισάγει αιφνιδιαστικά την σύμβαση με απευθείας ανάθεση προς ιδιωτικές εταιρείες ως νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά μετά τις γιορτές. Παράλληλα ζητά διευκρινήσεις για τις συμβάσεις, την στρατηγική για την αγορά φρεγατών, και την  προοπτική αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ενδεχομένως και με τις ΗΠΑ.

Βασίλης Κεγκλερογλου – Κίνημα Αλλαγής

Θετική γνώμη εξέφρασε το Κίνημα Αλλαγής, με τον  εισηγητή του Βασίλη Κεγκέρογλου να θέτει ωστόσο ορισμένους  προβληματισμούς που χρήζουν περισσότερων διευκρινίσεων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε πως η ανάγκη περεταίρω ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας ικανοποιείται από την υπό συζήτηση σύμβαση ενώ κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προωθήσει επιμέρους συμφωνίες για την στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Αρνητική γνώμη για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

«Η θέση του ΚΚΕ στο υπό συζήτηση θέμα είναι ότι όσο αναγκαία κι αν είναι η ενίσχυση των ελληνικών ΕΔ με σύγχρονα αεροσκάφη, αυτή θα πάει στράφι απ’ τη στιγμή που αυτή σε σημαντικό βαθμό εντάσσεται στην υπηρέτηση των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά.

Επιφυλάξεις εξέφρασε το ΜεΡΑ25.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγορά Rafale: Συναίνεση από την πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής"

Κύπρος: 457 νέα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο

457 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου η Κύπρος. Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα εξής:

115 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 25 σε σοβαρή κατάσταση. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 11.518 τεστ ανίχνευσης της νόσου, εκ των οποίων τα 3.750 με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τα 7.768 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

457 νέα περιστατικά της νόσου εντοπίστηκαν και επιβεβαιωθήκαν από τα μοριακά τεστ (PCR), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην Κύπρο σε 16.647. Στα 457 συμπεριλαμβάνονται 151 επαληθεύσεις από rapid tests των προηγούμενων ημερών.

Σε 240 περιπτώσεις από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να επαληθευθεί με τη μοριακή μέθοδο (PCR).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 457 νέα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο"

Κορωνοϊός: 1.155 νέα κρούσματα - 78 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1155 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 128710, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5171 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37197 (28.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικά:

Αττική 251
Θεσσαλονίκη 237
Αιτωλοακαρνανία 9
Αργολίδα 2
Αρκαδία 2
Αχαΐα 13
Βοιωτία 6
Γρεβενά 5
Δράμα 20
Έβρου 31
Εύβοια 1
Ηλεία 2
Ημαθία 37
Ηρακλείου 10
Θάσου 1
Ιωαννίνων 5
Καβάλας 21
Καλύμνου 5
Καρδίτσας 53
Κέρκυρας 2
Κεφαλλονιάς 2
Κιλκίς 34
Κοζάνης 47
Κορινθίας 12
Κω 2
Λακωνίας 4
Λάρισας 28
Λέσβου 13
Λευκάδας 1
Μαγνησίας 65
Μεσσηνίας 4
Νήσων 3
Ξάνθης 26
Πέλλας 22
Πιερίας 36
Πρέβεζας 1
Ροδόπης 16
Σάμου 1
Σερρών 50
Τρικάλων 19
Φθιώτιδας 14
Φλώρινας 5
Χαλκιδικής 7
Χανίων 3
Χίου 5
Υπό διερεύνηση 13
  
O ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 17 Δεκεμβρίου 2020

542 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 782 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης, έχουμε 78 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3948 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1585 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.640.158 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 398.830 δείγματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 1.155 νέα κρούσματα - 78 θάνατοι"

Πούτιν: Το Ναγκόρνο Καραμπάχ από άποψη διεθνούς δικαίου είναι τμήμα του Αζερμπαϊτζάν

Τα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την άποψη του διεθνούς δικαίου είναι τμήματα του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση στην περιοχή βγήκε εκτός ελέγχου όχι εξαιτίας έξωθεν παρέμβασης.

"Από την άποψη του διεθνούς δικαίου, το έχω επίσης πει, όλα αυτά τα εδάφη αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Αζερμπαϊτζάν", δήλωσε ο Πούτιν. Επισήμανε επίσης ότι "η ίδια η Αρμενία δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ" και έχοντας υπ’ όψιν αυτό το δεδομένο "το Ναγκόρνο Καραμπάχ από την άποψη του διεθνούς δικαίου είναι επίσης Αζερμπαϊτζάν".

Ο Πούτιν ανέφερε ότι αυτή ήταν και η θέση της Ρωσίας στο πλαίσιο τη δραστηριότητάς της στην ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ για την διευθέτηση της διένεξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. "Αυτήν ήταν η θέση μας και στην ομάδα του Μινσκ όπου συμπροεδρεύουσες είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Εμείς πάντα επί σειρά πολλών ετών ξεκινούσαμε από το ότι στο Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιστραφούν 7 περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε την υποστήριξη της Άγκυρας προς το Μπακού στο θέμα της επιστροφής των εδαφών τα οποία έχει χάσει από την δεκαετία του 1990. "Η στάση της Τουρκίας βασίζεται στο ότι είχε ειπωθεί δημόσια, ότι η Τουρκία υπερασπιζόταν, όπως πιστεύουν, την δίκαια υπόθεση του Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα την επιστροφή των εδαφών που είχαν καταληφθεί κατά την διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στην δεκαετία του 1990", είπε ο Πούτιν.

Αναφερόμενος στο στάτους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι αυτή την στιγμή πρέπει να παραμείνει ως έχει αλλά πρέπει να προσδιορισθεί μελλοντικά, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την υποχρεωτική δημιουργία διαδρόμου επικοινωνίας μεταξύ του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Αρμενίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί επίσης ότι "η κατάσταση (στο Ναγκόρνο Καραμπάχ) βγήκε εκτός ελέγχου, αλλά όχι λόγω κάποιας έξωθεν παρέμβασης". "Πολλές φορές δημιουργούνταν τριβές, ανταλλαγή πυρών και μικροσυγκρούσεις. Το αποτέλεσμα ήταν όλα αυτά να μετατραπούν σε διένεξη".

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Το Ναγκόρνο Καραμπάχ από άποψη διεθνούς δικαίου είναι τμήμα του Αζερμπαϊτζάν"

Στο έλεος του κορωνοϊού η Σουηδία με νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Αντιμέτωπη με νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκεται η Σουηδία, που ακολούθησε τους προηγούμενους μήνες την πολιτική ανοσίας της αγέλης, η οποία τελικά έπεσε στο κενό, όπως αποδεικνύεται από τα αριθμητικά δεδομένα και τις δηλώσεις παραδοχής της αποτυχίας από τον βασιλιά της χώρας.

Η Σουηδία κατέγραψε σήμερα 8.881 νέεες μολύνσεις, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας Υγείας.

Η αύξηση συγκρίνεται με το προηγούμενο υψηλό των 7.935 ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Σουηδία κατέγραψε επίσης 91 νέους θανάτους, οι οποίοι αυξάνουν σε 7.893 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την πανδημία. Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σημειώνονται συνήθως σε διάστημα αρκετών ημερών ή και εβδομάδων μερικές φορές, πριν προστεθούν στην καταμέτρηση της Υπηρεσίας Υγείας που επικαιροποιείται τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Το κατά κεφαλήν ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό στη Σουηδία είναι αρκετές φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο των σκανδιναβικών γειτονικών της χωρών, αλλά χαμηλότερο από το ποσοστό αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που επέλεξαν το μέτρο της καραντίνας.

Στην αρχή της εβδομάδας, οι νοσηλείες που συνδέονται με την Covid στη Σουηδία ήταν όσες και κατά την κορύφωση της πανδημίας στις 20 Απριλίου, καθώς νοσηλεύονταν σχεδόν 2.400 ασθενείς - παρόλο που η αναλογία αυτών που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής είναι δύο φορές μικρότερη απ' ό,τι την άνοιξη, γύρω στο 10%. Ο αριθμός των νεκρών έφθασε χθες, Τετάρτη, τους 7.802 -από τους οποίους περισσότεροι από 1.800 από την αρχή Νοεμβρίου-- και αυτός των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τα 6.000 την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

«Πιστεύω πως αποτύχαμε», δήλωσε σήμερα ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣΤ' Γουσταύος σ' ένα σχόλιό του που άπτεται της επικαιρότητας, κάτι σπάνιο για τον βασιλιά. «Πολλοί άνθρωποι πέθαναν και αυτό είναι τρομερό. Είναι κάτι που μας κάνει όλους να υποφέρουμε», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο SVT σε συνέντευξη που έδωσε με την ευκαιρία του τέλους της χρονιάς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο έλεος του κορωνοϊού η Σουηδία με νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων"

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δέχθηκαν πρόστιμο για Covid – Έτσι δεν θα πληρώσετε τα 300 ευρώ

Η δυνατότητα ένστασης για βεβαιωμένη παράβαση και επιβολή προστίμου από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, της τροχαίας και άλλων φορέων αναφορικά με τα μέτρα τήρησης του κορονοϊού δίνεται στους πολίτες  σε περίπτωση που το θεωρούν άδικο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την έναρξη εφαρμογής του δεύτερου lockdown (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (46.163) παραβάσεις για τον περιορισμό της μετακίνησης και επιβλήθηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα βεβαιώθηκαν (19.306) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης  και επιβλήθηκαν (18.182) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.124) των (150) ευρώ.

Η προθεσμία

Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων από τον ενδιαφερόμενο πολίτη εντός προθεσμίας πέντε ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας.

Πού υποβάλλετε τις ενστάσεις σας

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση.

Ηλεκτρονικός τρόπος υποβολής

Η υποβολή των αντιρρήσεων πραγματοποιείται, όπως επεσήμανε, η Ιωάννα Ροτζιώκου, Αστυνόμος Β', Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας,  μόνο ηλεκτρονικά, στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας.

Τι ακολουθεί μετά την ένσταση

Με απόφαση του Προϊσταμένου της υπηρεσίας ή της αρχής, συγκροτείται τριμελής επιτροπή η οποία εξετάζει  εντός δύο  ημερών τις αντιρρήσεις  και με αιτιολογημένη αναφορά για τα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει  (εξαίρεση αποτελούν οι  Υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπου εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας). Αν οι αντιρρήσεις σας γίνουν δεκτές το πρόστιμο παραγράφεται, όπως ανέφερε, η Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, κα Ροτζιώκου.

Ωστόσο, αν οι υποβληθείσες αντιρρήσεις απορριφθούν, επικυρώνονται οι ήδη επιβληθείσες διοικητικές πράξεις (διοικητικό πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας, όπου προβλέπεται) από τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή αρχής, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση.

Πώς εξοφλείται το πρόστιμο

Σε περίπτωση που ο πολίτης στον οποίο βεβαιώθηκε η παράβαση δεν υποβάλει αντιρρήσεις ή υποβληθείσες δεν γίνουν δεκτές τότε, το πρόστιμο εξοφλείται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου (e- παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται είτε απευθείας από την ιστοσελίδα (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/ Οριζόντια Παράβολα), είτε από τις τράπεζες, είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), είτε από τη Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, αντίγραφο του παραστατικού εξόφλησης αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση της υπηρεσίας που αναγράφεται στο Έντυπο Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας για την υποβολή αντιρρήσεων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι πρέπει να κάνουν όσοι δέχθηκαν πρόστιμο για Covid – Έτσι δεν θα πληρώσετε τα 300 ευρώ"

MRB: Στις 15 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ (pics)

Στις 15 μονάδες έιναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις τάσεις της MRB (ένα είδος δημοσκόπησης).

Σύμφωνα με την τελευταία “σφυγμομέτρηση” η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,1% στην προτίμηση των πολιτών και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,1%.

Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,7%, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 4,1% και το ΜεΡΑ25 3,1%.

Επίσης οι πολίτες θεωρούν πιο ικανή την ΝΔ να κυβερνήσει σε ποσοστό 38,6% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το 24,8% απαντά “κανένα κόμμα”.

Ο κορονοϊός, η ανεργία και η κατάσταση στπ χώρο της υγείας είναι τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τον κόσμο, με μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Ακολουθούν τα θέματα της οικονομίας, με μεγάλη διαφορά, ενώ οι πολίτες στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα (ποσοσό 63,8%).

 

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "MRB: Στις 15 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ (pics)"

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χιλιομετρικές χρεώσεις με το σύστημα Hybrid της Ολυμπίας Οδού

• Έως και 76% χαμηλότερη χρέωση στα διόδια του αυτοκινητόδρομου.
• Το πρώτο σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης διοδίων στην Ελλάδα.

• Αποκλειστικά με τη χρήση του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS.
• Παράλληλη λειτουργία με το υπάρχον «ζωνικό» σύστημα.
• Διαθέσιμο για όλους από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Με τη βοήθεια του προηγμένου τεχνολογικά συστήματος, που υπολογίζει την πραγματική απόσταση που έχει διανύσει το όχημα, η Ολυμπία Οδός προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις στα διόδια του αυτοκινητόδρομου, που φθάνουν έως και 76%.

Το νέο χιλιομετρικό σύστημα διοδίων Hybrid, που λειτουργεί αποκλειστικά με τον πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS της Ολυμπίας Οδού, έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει τα χιλιόμετρα που έχει οδηγήσει ο χρήστης και να επιστρέφει αυτόματα τα χρήματα για την απόσταση που δεν διένυσε, πιστώνοντάς τα άμεσα στον λογαριασμό του. Πρακτικά, ο οδηγός περνάει τα διόδια με τη χρήση του ΟΛΥΜΠΙΑ PASS και χρεώνεται το αντίτιμο της διαδρομής. Στην έξοδό του από την Ολυμπία Οδό, το σύστημα Hybrid αναγνωρίζει τον πομποδέκτη και επιστρέφει τη διαφορά των χρημάτων, άρα ο χρήστης χρεώνεται μόνο για τα χιλιόμετρα που διένυσε μέσα τον αυτοκινητόδρομο.

Η χιλιομετρική χρέωση διοδίων δημιουργεί νέα δεδομένα στις εγχώριες μετακινήσεις, καθώς προσφέρει αναλογικότερες χρεώσεις, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, κ. Παναγιώτης Παπανικόλας δήλωσε:

«Το χιλιομετρικό σύστημα διοδίων Hybrid είναι ένα καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα που αλλάζει εντελώς τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών αυτοκινητόδρομων και αποτελεί μια ουσιαστική κοινωνική επένδυση στις μετακινήσεις των πολιτών, αφού εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έννοια της χιλιομετρικής χρέωσης. Στην οικογένεια της Ολυμπίας Οδού είμαστε πολύ περήφανοι και ιδιαίτερα χαρούμενοι που καταφέραμε, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, να θέσουμε σε λειτουργία ένα σύστημα που θα παρέχει σημαντική μείωση τιμών στους οδηγούς που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο».

Σημειώνεται ότι:

• το εκπτωτικό πρόγραμμα VALUE θα συνεχίσει να προσφέρεται στα ΙΧ επιβατικά παράλληλα με το νέο σύστημα υπολογισμού διοδίων HYBRID. Έτσι, οι οδηγοί θα απολαμβάνουν τις κλιμακωτές εκπτώσεις ανάλογα με τις διελεύσεις τους στον αυτοκινητόδρομο και εν συνεχεία τις επιστροφές από το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης.
• Μέσω του Hybrid, που θα ισχύει για όλους τους τύπους οχημάτων, πλην των δικύκλων, η Ολυμπία Οδός γίνεται ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που εφαρμόζει χιλιομετρική χρέωση και στους επαγγελματίες οδηγούς.
• Οι συνδρομητές ΟΛΥΜΠΙΑ PASS των δύο παραπάνω κατηγοριών, ΙΧ επιβατικών και βαν/φορτηγών, δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς το σύστημα θα τεθεί αυτόματα σε λειτουργία την Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2021. Στο μηνιαίο λογαριασμό του Ιανουαρίου θα δουν για πρώτη φορά την εφαρμογή του νέου συστήματος, δηλαδή τις επιστροφές ποσού που πιστώθηκαν στο λογαριασμό τους ανάλογα με τις διαδρομές που έκαναν.
• Η απόκτηση του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS είναι πολύ απλή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν Online εγγραφή στην ιστοσελίδα www.olympiaodos.gr ή να τηλεφωνήσουν στο 22960 95555 και ο πομποδέκτης θα τους σταλεί δωρεάν εντός 10 εργάσιμων ημερών στη διεύθυνση που θα δηλώσουν.
• Για τους μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιούν μόνο Moto Card και όχι πομποδέκτη, η Ολυμπία Οδός προέβλεψε ένα ακόμα εκπτωτικό πρόγραμμα, το Moto VALUE, το οποίο θα προσφέρει σταθερή έκπτωση 20% από την πρώτη διέλευση!

Αναλυτικές πληροφορίες για το νέο σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης Hybrid οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν είτε στην ιστοσελίδα της Ολυμπίας Οδού www.olympiaodos.gr ή καλώντας στο τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών στο 22960 95555 από Δευτέρα έως Παρασκευή (08.00-18.00).

Δείτε σχετικά video

 

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χιλιομετρικές χρεώσεις με το σύστημα Hybrid της Ολυμπίας Οδού"

Η Ε.Ε εκταμίευσε τα 6 δισ. ευρώ προς την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διέθεσε σήμερα το σύνολο της βοήθειας ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε υποσχεθεί στην Τουρκία σε αντάλλαγμα της υποδοχής των προσφύγων, σε μία κίνηση “κλειδί” για την συμφωνία η οποία υπεγράφη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αγκυρα.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία πρέπει να δέχεται την επιστροφή στο έδαφός της όλων των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων και των σύρων αιτούντων άσυλο. Σε αντάλλαγμα, 6 δισεκατομμύρια ευρώ επρόκειτο να καταβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενούνται στο τουρκικό έδαφος.

Η βοήθεια δεν θα δοθεί στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα χρηματοδοτήσει ειδικά προγράμματα για τους πρόσφυγες.

«Σήμερα ολοκληρώνουμε την διάθεση των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υποστήριξη των προσφύγων και την υποδοχή τους στην Τουρκία», ανακοίνωσε ο πρέσβης Νικολάους Μάιερ-Λάντρουτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία.

Ανεπαρκής η βοήθεια σύμφωνα με την Τουρκία

Κατά το παρελθόν, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν τηρεί τις οικονομικές της υποχρεώσεις ως προς το θέμα αυτό.

Η Αγκυρα θεωρούσε ανεπαρκή την βοήθεια που διατίθεται για την φροντίδα των τεσσάρων εκατομμυρίων περίπου μεταναστών και προσφύγων, κυρίως Σύρων, που βρίσκονται στο έδαφός της εδώ και χρόνια.

Από τα 6 δισεκατομμύρια της προβλεπόμενης βοήθειας, τα 4,7 δισεκατομμύρια διατέθηκαν τον Μάρτιο, εκ των οποίων τα 3,2 έχουν ήδη εκταμιευθεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε ωστόσο δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία είχε δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποδοχή των προσφύγων.

Η ανακοίνωση της ΕΕ για την διάθεση του συνολικού ποσού της βοήθειας γίνεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση επιβολής κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Αγκυρας για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την βούλησή της «να συνεχίσει να χορηγεί χρηματική βοήθεια προς τους σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία και να συνεργάζεται στον τομέα της υπεύθυνης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ε.Ε εκταμίευσε τα 6 δισ. ευρώ προς την Τουρκία"

Πάτρα: Μετέτρεψαν καφενείο σε χαρτοπαικτική λέσχη εν μέσω κορωνοϊού – 17 συλλήψεις!

Η Αστυνομία στην Πάτρα συνέλαβε άτομα που είχαν μετατρέψει υπόγειο καφενείο σε χαρτοπαικτική λέσχη εν μέσω κορονοϊού. Συνολικά έγιναν 17 συλλήψεις από τους αστυνομικούς που έκαναν έφοδο στο καφενείο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, συλλαμβάνοντας τους παίκτες επ’ αυτοφώρω να παίζουν πόκερ σε δύο τραπέζια στο υπόγειο του καταστήματος.

Στην είσοδο υπήρχε ακόμη και αλλοδαπός πορτιέρης ο οποίος δεν πρόλαβε να αντιδράσει στην αστραπιαία εμφάνιση και είσοδο των αστυνομικών στο κατάστημα.

Οι τελευταίοι αξιοποιώντας πληροφορίες κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον υπεύθυνο του καφενείου, τον πορτιέρη και τους 15 παίκτες, αλλά και να κατασχέσουν όλα τα πειστήρια όπως τραπέζια, τσόχες, μάρκες, ζάρια και το συνολικό ποσό των 8.000 ευρώ.

Στους 16 από τους 17 εκτός των κατηγοριών για συμμετοχή σε παράνομο παιχνίδι, επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ στον καθένα για παράβαση των μέτρων περί covid, ενώ στον ιδιοκτήτη πρόστιμο 5.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο.

Οι 15 παίκτες αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι, ενώ ιδιοκτήτης και πορτιέρης κρατούνται για να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Συνελήφθησαν, σήμερα τα ξημερώματα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σε συνεργασία με αστυνομικούς της ΟΠΚΕ δέκα επτά άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τα παίγνια και παραβίαση των υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του Κορωνοϊού.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την διενέργεια παράνομων τυχερών παιγνίων, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, πραγματοποίησαν έλεγχο σε καφενείο, στην Πάτρα, όπου συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον υπεύθυνο του χώρου, έναν αλλοδαπό άνδρα που εργάζονταν στην πόρτα του καταστήματος και δέκα πέντε παίκτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε τυχερά χαρτοπαίγνια.

Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ως πειστήρια:

δύο ειδικά διαμορφωμένα τραπέζια με τσόχα,
(569) μάρκες
(54) κλειστές τράπουλες εντός χάρτινων θηκών,
(6) ζάρια,
πλήθος τραπουλόχαρτων,
τετράδιο σημειώσεων χρηματικών ποσών,
(7.970)  ευρώ.

Επιπλέον, από τους αστυνομικούς του Ά Αστυνομικού Τμήματος Πατρών επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ στον υπεύθυνο του χώρου και από 300 ευρώ σε κάθε έναν από τους παίκτες και στον εργαζόμενο στην πόρτα.

Ο διοργανωτής και ο εργαζόμενος θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. tempo24
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Μετέτρεψαν καφενείο σε χαρτοπαικτική λέσχη εν μέσω κορωνοϊού – 17 συλλήψεις!"

Επαιζαν... ζάρια σε καφενείο στο Ρέθυμνο

Στη σύλληψη τριών ατόμων που έπαιζαν ζάρια σε καφενείο του Ρεθύμνου, καθώς και επτά ατόμων που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, «στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται για την καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων τυχερών παιγνίων, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε επιχείρηση ιδιοκτησίας ημεδαπού. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είχε επιτρέψει σε τρεις ημεδαπούς τη συμμετοχή στη διενέργεια και τη διεξαγωγή απαγορευμένου τυχερού παιγνίου των πεσσών "κύβοι-ζάρια", οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Επιπλέον, συνελήφθησαν ακόμη επτά ημεδαποί ως θαμώνες του καταστήματος για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, ενώ σε βάρος του ιδιοκτήτη βεβαιώθηκαν παραβάσεις για τη νομοθεσία περί παιγνίων και προστασίας δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού».

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επαιζαν... ζάρια σε καφενείο στο Ρέθυμνο"

Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη: Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είναι η ώρα της Ευρώπης» σημείωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Προστατεύουμε τους πολίτες μας μαζί, είμαστε πιο δυνατοί μαζί», τονίζει.  

Το γεγονός πάντως ότι δίνει τρεις διαφορετικές ημέρες για την έναρξη του εμβολιασμού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα γίνει σε «κύματα» -δηλαδή σε κάποιες χώρες στις 27, σε άλλες στις 28 και στις 29 θα έχει ξεκινήσει πλέον σε όλες της χώρες της ΕΕ. Ήδη, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέρχεται στις 21 Δεκεμβρίου για να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι θα δώσει την έγκρισή της για την διάθεση του εμβολίου εντός των επομένων δύο ημερών, έπειτα από μελέτη της γνωμοδότησης του EMA και την διαβούλευση με τα 27 κράτη μέλη.

Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου, οι παραγγελίες του οποίου έγιναν κεντρικά από τις Βρυξέλλες, θα διανεμηθούν στα ευρωπαϊκά κράτη κατ' αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είναι το πρώτο που έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές δυτικών χωρών. Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλείσει συμφωνίες για επτά εμβόλια κατά της Covid-19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έτσι μπορεί να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη: Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά, λέει η Φον ντερ Λάιεν"

Συναγερμός με 40 κρούσματα στο Νοσοκομείο Διδυμότειχου

Δραματική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο του Διδυμότειχου στον Βόρειο Έβρο, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ξεπερνούν τα 40.

Όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr γιατροί του νοσοκομείου, το βορειότερο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας έχει αποδεκατιστεί από υγειονομικό προσωπικό, καθώς ένας μεγάλος αριθμός γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού νοσεί ή βρίσκεται σε καραντίνα.

Η Χειρουργική και η Ορθοπαιδική Κλινική έχουν εκκενωθεί, με τους ασθενείς να μεταφέρονται εσπευσμένα στην Αλεξανδρούπολη για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, εκτός από δύο που περιμένουν εξιτήριο. Έχουν ανασταλεί όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, ενώ πρόβλημα παρουσιάζει και η Μαιευτική Κλινική καθώς και άλλες υπηρεσίες. Το εναπομείναν προσωπικό εξυπηρετεί την Παθολογική Κλινική, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύει περιστατικά Covid, ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν η Παιδιατρική και ο Τεχνητός Νεφρός.

Πηγές του νοσοκομείου περιγράφουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μόλυνση ξεκίνησε από ένα χειρουργείο, χωρίς να έχει διευκρινιστεί μέχρι σήμερα αν ήταν ασθενής ή γιατρός το άτομο που νοσούσε και δεν εντοπίστηκε. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως δεν γίνονται τακτικά τεστ στο προσωπικό, όπως έχει ζητηθεί, ενώ επισημαίνει πως και οι ασθενείς που εισέρχονται για χειρουργείο έχοντας αρνητικό τεστ θα έπρεπε να υποβάλλονται σε νέο έλεγχο λίγο πριν χειρουργηθούν. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και ακολούθησε διασπορά μεταξύ του προσωπικού και άλλων ασθενών του νοσοκομείου. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί, επίσης, στην Τεχνική Υπηρεσία. Οι συσκέψεις είναι πυρετώδεις για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης, με τη συνδρομή και του Υπουργείου Υγείας.

Η κατάσταση στην υπόλοιπη Θράκη

Στο νομό Ξάνθης επικεντρώνεται κυρίως η προσοχή των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης το τελευταίο διάστημα, καθώς η Δράμα, μετά από μια μακρά περίοδο ασφυκτικής πίεσης από το βαρύτατο επιδημικό κύμα, παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες εικόνα σημαντικής βελτίωσης. Στο επίκεντρο βρίσκονται, επίσης, ο Έβρος, όπου η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται κυρίως στην εστία διασποράς του νοσοκομείου Διδυμότειχου, η Καβάλα με επίσης σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε αναλογία με τον πληθυσμό της και στη συνέχεια η Ροδόπη, όπου τα κρούσματα των τελευταίων ημερών παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης ή και μείωσης.

Η ειδική αναφορά του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στη Ροδόπη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, αιφνιδίασε τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι ανέφεραν πως από τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ δεν προκύπτει κάποια δραματική επιδείνωση στον ακριτικό νομό, που να δικαιολογεί τον συναγερμό.

Η ειδική περίπτωση της Ξάνθης

Η Ξάνθη είναι μια από τις ελάχιστες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με συνεχή ενεργή παρουσία στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, από την πρώτη φάση της πανδημίας μέχρι σήμερα, ακόμη και κατά την περίοδο της ύφεσης, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Ελάχιστες ήταν οι μέρες από την άνοιξη μέχρι τώρα που δεν είχαμε κρούσματα», λέει στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος. Η ορεινή κωμόπολη του Εχίνου, που βρέθηκε στο επίκεντρο αρχικά και τέθηκε σε καθεστώς αυστηρού τοπικού lockdown για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σήμερα «καθαρή» επιδημιολογικά. Οι κύριες εστίες διασποράς εντοπίζονται σε άλλες περιοχές της υπαίθρου και κυρίως μέσα στην πόλη της Ξάνθης.

«Κατά την άποψή μου, το πρόβλημα επικεντρώνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Έχουμε ζητήσει τη διενέργεια στοχευμένων τεστ στα σούπερ μάρκετ, στους ταμίες, στους διανομείς φαγητού και στις ταχυμεταφορές. Δεν εισακουστήκαμε», υποστηρίζει ο κ. Καραδέδος και προσθέτει: «Ειδική περίπτωση δεν είναι η Ξάνθη, αλλά αυτοί που δεν έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν για να σταματήσουμε την πανδημία. Δεν έλαβαν υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, δεν ενίσχυσαν το νοσοκομείο, δεν αξιοποίησαν τις τοπικές επιτροπές διαχείρισης, αλλά επιμένουν να κάνουν τη διαχείριση κεντρικά, από την Αθήνα».

Αναστάσιος Καραδέδος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης
«Δεν ξέρουμε πόσα τεστ γίνονται»

Ο νομός έχει μέσο όρο 24 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και 27 καταγεγραμμένα χθες, Τετάρτη. Την Τρίτη έγιναν 75 τεστ από τον Δήμο Ξάνθης σε πολίτες και βρέθηκαν μόνο 2 θετικά.
«Δεν ξέρουμε πόσα τεστ γίνονται συνολικά. Τα κρατάει ο ΕΟΔΥ για τον εαυτό του, λες και είναι κρατικό μυστικό. Όταν έχεις 55 κρούσματα, όπως την Τρίτη, αυτά αντιστοιχούν σε 550 πραγματικά, καθώς σε κάθε εντοπισμένο κρούσμα αναλογούν άλλα δέκα που δεν έχουν εντοπιστεί. Υπάρχει η εκτίμηση πως από τον Μάιο και μετά γίνονται από 300 ως και 600 τεστ, αλλά δεν έχουμε ακριβή εικόνα. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσουν οι επόμενες εβδομάδες», σημειώνει ο κ. Καραδέδος.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως δραματική την κατάσταση στο νοσοκομείο, παρά τη μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων το τελευταίο διάστημα. «Είχαμε φτάσει να νοσηλεύουμε ως και πάνω από 100 κρούσματα, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, με ελλείψεις στον εξοπλισμό, χωρίς επάρκεια σε οξυγόνο. Σήμερα οι νοσηλευόμενοι είναι κάτω από 60, αλλά στη ΜΕΘ παραμένουμε στο κόκκινο. Οι επτά κλίνες ΜΕΘ είναι μονίμως καλυμμένες, ενώ επιπλέον υπάρχουν 2-3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι περιμένουν να αδειάσει κάποια κλίνη. Έχουμε επιπλέον αναπνευστήρες, αλλά δεν έχουμε προσωπικό για να τους λειτουργήσει», αναφέρει.

Περιφερειάρχης: Έλεγχοι σε σημεία συνωστισμού

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, η επιδημιολογική εικόνα των νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης παρουσιάζει διακυμάνσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. «Τον Σεπτέμβριο είχαμε από μονοψήφια μέχρι 10-15 κρούσματα. Τον Οκτώβριο άρχισαν να ανεβαίνουν και το Νοέμβριο φτάσαμε στην κορύφωση, κυρίως στη Δράμα και στην Ξάνθη, δευτερευόντως στην Καβάλα, στον Έβρο και στη Ροδόπη», είπε στο Euro2day.gr και πρόσθεσε: «Τον Δεκέμβριο, το επιδημιολογικό φορτίο εμφάνισε στοιχεία μείωσης, αλλά τις τελευταίες μέρες άρχισε να ανεβαίνει η Ξάνθη».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Ξάνθη, χαρακτήρισε οριακή την κατάσταση στο νοσοκομείο και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για εντατικοποίηση των ελέγχων. «Έχουμε καλή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επικεντρώνουμε τους ελέγχους σε σημεία συνωστισμού, όπως τράπεζες και σούπερ μάρκετ και έχουν επιβληθεί και πρόστιμα», ανέφερε ο κ. Μέτιος.

Χρήστος Μέτιος, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Ροδόπη έχει κατά μέσο όρο 17,43 ημερήσια κρούσματα την τελευταία εβδομάδα (22 χθες), έναντι μέσου όρου 25 κρουσμάτων της Ξάνθης (27 χθες) και 27,04 του Έβρου (40 χθες).

«Αυτές τις μέρες γίνονται διαδοχικά drive through τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ στην Αλεξανδρούπολη, στο Διδυμότειχο, στην Ορεστιάδα, στο Σουφλί και σε άλλες πόλεις, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στοχευμένα σε ευπαθείς ομάδες και σε οικισμούς Ρομά. Προσπαθούμε να έχουμε τη συνολική εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στο νομό και να αποφορτίσουμε τις δομές υγείας», είπε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός με 40 κρούσματα στο Νοσοκομείο Διδυμότειχου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news