facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Θεσσαλία: Έρχονται αγροτικά μπλόκα και κινητοποιήσεις

Αγροτικές κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Δευτέρα, με μπλόκα σε εθνικές οδούς αλλά και συλλαλητήρια, αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας, κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα με την συμμετοχή των Ενωτικών Ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων.

Οι αγρότες ζητούν λύσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση, θέτοντας στο επίκεντρο του διεκδικητικού τους πλαισίου, το κόστος παραγωγής, τις τιμές των προϊόντων τους, τα φάρμακα, τα λιπάσματα, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τον ΕΛΓΑ.

Με βάση την απόφαση που πήραν οι αγρότες από την περιοχή της Καρδίτσας, αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και δημιουργία αγροτικού μπλόκου στον αυτοκινητόδρομο Ε65 την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι αγρότες του νομού Λάρισας θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές των χωριών και των πόλεων του νομού.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλία: Έρχονται αγροτικά μπλόκα και κινητοποιήσεις"

Κυβέρνηση Λιβύης: Ο Χαφτάρ παραβιάζει την εκεχειρία

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανέφερε παραβίαση της εκεχειρίας από μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κοντά στην Τρίπολη.

«Οι μονάδες του διοικητή Χαλίφα Χάφταρ έπληξαν με βλήματα όλμου κατοικημένες συνοικίες στην περιοχή Σαλάχ αλ-Ντιν, κάτι που συνιστά μια ακόμη παραβίαση της εκεχειρίας μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου», μετέδωσε σήμερα το λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Alahrar, επικαλούμενο τον Μοχάμεντ Γκουνούνου, εκπρόσωπο του λιβυκού στρατού που τελεί υπό τις εντολές της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται επίσης έναν διοικητή μονάδας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας κοντά στη συνοικία Άιν Ζάρα που είπε ότι οι στρατιώτες του απέκρουσαν επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού νοτίως της Τρίπολης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το al-Mashhad, σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στα νότια προάστια της Τρίπολης αρκετές ώρες μετά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.

Η πληροφορία επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι οι πυροβολισμοί ακούγονταν σε όλη την πρωτεύουσα.

Αργότερα, η διοίκηση της 155ης ταξιαρχίας πεζικού ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες της ανέλαβαν δράση για να σταματήσουν επίθεση στην Άιν Ζάρα από Σύρους μαχητές «που είχαν παραβιάσει επανειλημμένα την εκεχειρία».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση Λιβύης: Ο Χαφτάρ παραβιάζει την εκεχειρία"

Δημοσκοπηση MRB: «Ναι» στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου από το 55%

Ευρεία αποδοχή συναντά η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε το STAR στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Μάρα Ζαχαρέα, το 55,5% κρίνει θετικά την επιλογή της κας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και το 23% αρνητικά.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί ένα σοβαρό προβάδισμα 13 μονάδων καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 33% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 5,7% και ακολουθεί με 4,7% το ΚΚΕ και 4% η Ελληνική Λύση. Το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται στο 3,1%.  Στο 1,3% η Χρυσή Αυγή, στο 1% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο 24,2% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44,2% έναντι 24,5% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44,2% ευνοϊκών γνωμών. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 30,5%, η Φώφη Γεννηματά με 21,9%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 20,6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 19,4% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 19,1%.

zax
Το 56,9% κρίνει θετικά την επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ το 14% αρνητικά. Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι ότι το 54,6% θεωρεί πιθανό τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία ενώ το 39,2% δεν ανησυχεί. Το 42,6% θεωρεί πως η προσφυγή στη Χάγη είναι η ενδεδειγμένη επίλυση των διαφορών με την Τουρκία. Το 28,8% θέλει απευθείας διάλογο με την Άγκυρα, ενώ το 21,3% απαντά πως ούτε το ένα, ούτε το άλλο συνιστούν λύση. Σχετικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το 29,8% την κρίνει αρνητικά, ενώ το 28,5% θετικά.

1_3
2_3
3_2
4_3
5_2

6
7
8_2
9_2
10_2
11

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκοπηση MRB: «Ναι» στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου από το 55%"

Αναστασιάδης: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για σκληρότερα μέτρα κατά Τουρκίας

Συνεχίζουμε τις διπλωματικές και νομικές ενέργειες για να πετύχουμε αναχαίτιση της χωρίς προηγούμενο συμπεριφοράς της Τουρκίας, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, και κληθείς να σχολιάσεις τις νέες τουρκικές έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συνεχίζουν δυστυχώς τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συνεχίζουμε και εμείς, βεβαίως, τις προσπάθειες μέσα από τις ενέργειες τις διπλωματικές και τις νομικές, να πετύχουμε αναχαίτιση αυτής της χωρίς προηγούμενο συμπεριφοράς».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, αφού όσα είχαν ανακοινωθεί ως σήμερα, δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πιο δυναμικά, δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις ή την εικόνα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοια μέτρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον. Συνεπώς, αυτό που λέω είναι ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος και τα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση, με την ελπίδα ότι αν επιθυμούν (η Τουρκία) την ειρήνη, αν επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει επιτέλους σε αυτά που αποτελούν και συνθέτους τους κανόνες διεθνούς δικαίου».

Ερωτηθείς αν αναμένουμε κάποια δυναμική κίνηση από τη Γαλλία, αφού πληροφορίες φέρουν την κάθοδο γαλλικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή λόγω των τουρκικών προκλήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «χωρίς αμφιβολία, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει (η Γαλλία) στις προσπάθειες που καταβάλλονται για κατευνασμό των ενεργειών της Τουρκίας ή αναχαίτιση. Δεν θέλω, όμως, να σχολιάσω κάτι άλλο».

politis
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για σκληρότερα μέτρα κατά Τουρκίας"

ΠΟΕΔΗΝ: «Έμφραγμα» στις ΜΕΘ από τη γρίπη - Τουλάχιστον 50 άτομα σε λίστα αναμονής

Σοβαρά προσκόμματα, μέσα από το ίδιο το σύστημα δημόσιας υγείας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της γρίπης. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, ΜΕΘ είναι μεγάλες και ευθύνονται για το δυνατό κύμα της εποχικής γρίπης που σαρώνει τη χώρα.

Η λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ τις τελευταίες δύο ημέρες αριθμεί τουλάχιστον 50 άτομα, εκ των οποίων αρκετοί έχουν επιπλοκές της γρίπης. Μάλιστα, εκτός από τους δεκάδες ασθενείς της λίστας αναμονής για κλίνη ΜΕΘ – σημειωτέον είναι μετρήσιμο μέγεθος καθώς δηλώνονται οι ασθενείς και μπαίνουν σε αυτή τη λίστα από τους γιατρούς των κλινικών- η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως υπάρχουν και ασθενείς με συμπτώματα γρίπης διασωληνωμένοι σε θαλάμους πνευμονολογικών και παθολογικών κλινικών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και δεν είναι δηλωμένοι πουθενά. Εκτιμά η Ομοσπονδία πως είναι πολλοί όσοι έχουν εκδηλώσει συμπτώματα γρίπης και νοσηλεύονται, χωρίς να αποτυπώνεται αυτό σε αριθμούς.

«Πέραν των εξαγγελιών καμία παρέμβαση δεν έγινε μέχρι στιγμής στα δημόσια νοσοκομεία για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση της γρίπης. Η ταλαιπωρία στα ΤΕΠ συνεχίζεται για τους ασθενείς και τα μεγάλα νοσοκομεία αναπτύσσουν ράντζα, όπως το Αττικόν» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι εκτιμήσεις του είναι δυσοίωνες: «τα 224 κρεβάτια στα νοσοκομεία της Αττικής τα οποία εξυπηρετούν 6 εκατομμύρια πληθυσμό και για τα οποία υπάρχει η ανωτέρω λίστα δεν επαρκούν. Εάν τις επόμενες ημέρες υπάρξει έξαρση της γρίπης η λίστα θα μεγαλώσει κατά πολύ».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, θολά είναι τα στοιχεία και για τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία που ενώ είναι εξοπλισμένες,δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού: «ενδέχεται να είναι 80 με 100 κλειστές κλίνες, ο αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς γιατί κλείνουν κρεβάτια με εσωτερικές αποφάσεις των νοσοκομείων χωρίς να ανακοινώνονται».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την ηγεσία του υπουργού Υγείας να προχωρήσει στην πρόσληψη 1.000 επικουρικών νοσηλευτών και γιατρών για να λειτουργήσουν άμεσα οι κλίνες ΜΕΘ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: «Έμφραγμα» στις ΜΕΘ από τη γρίπη - Τουλάχιστον 50 άτομα σε λίστα αναμονής"

ΕΕ: Ενεργοποιείται ξανά η ναυτική επιχείρηση «Σοφία»

Την εκ νέου ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο, με αναθεωρημένη εντολή, αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η αποστολή θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, με βάση και τη διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο.

«Κανείς δεν τάχθηκε κατά της απόφασής αυτής», είπε ο Μπορέλ μετά τη σύνοδο των υπουργών, στις Βρυξέλλες. «Η εντολή θα επικεντρωθεί ειδικά στην αντιμετώπιση της διακίνησης όπλων», εξήγησε.

Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, η νέα εντολή θα επιτρέψει να καθοριστούν νέες ζώνες επιτήρησης για τα πλοία που θα τεθούν στη διάθεση των χωρών-μελών για την επιχείρηση αυτήν.

Το αίτημα αναθεώρησης της εντολής της «Σοφίας» διατυπώθηκε από την Ιταλία. Νωρίτερα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο είχε τονίσει ότι η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων.

Η επιχείρηση «Σοφία» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τον έλεγχο του εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη. Η εντολή της είχε παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου φέτος, ωστόσο στην πράξη είχε διακοπεί αφού οι χώρες μέλη απέσυραν τα πλοία τους λόγω της άρνησης της Ιταλίας να αποβιβάζονται στο έδαφός της οι διασωθέντες μετανάστες.

Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι τα πλοία που θα αναπτυχθούν θα εξακολουθήσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ναυτικό δίκαιο και θα σώζουν μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη Μεσόγειο. Όμως οι ζώνες που θα επιτηρούν δεν θα βρίσκονται κατ’ ανάγκη πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες στην Ευρώπη.

«Η επιτήρηση του εμπάργκο δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά. Τα όπλα περνούν από τα σύνορα γειτονικών χωρών και χρειάζονται δορυφόροι, εναέρια μέσα και χερσαίοι έλεγχοι», τόνισε εξάλλου ο Μπορέλ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Ενεργοποιείται ξανά η ναυτική επιχείρηση «Σοφία»"

Ερντογάν: "Είμαστε σε επαφές με την Ιταλία για κοινές γεωτρήσεις"

Προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα από το αεροπλάνο της επιστροφής του από την Διάσκεψη του Βερολίνου. Και αυτό γιατί ο «σουλτάνος» όχι μόνο δεν έκρυψε την δυσφορία του για την επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και έριξε... «βόμβα» για τις γεωτρήσεις, βάζοντας στο «κάδρο» και την Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχει αυτή τη στιγμή με την Ιταλία για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης.

«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας, ώστε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα... φρικάρει την Ελλάδα.

«Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα... Εξάλλου, εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα» υποστήριξε.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, η οποία μετέδωσε τις πληροφορίες, η στάση της Ιταλίας απέναντι στα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, είναι διφορούμενη. Μάλιστα, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ιταλία θα υπογράψει τη συμφωνία για τον Eastmed.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι, αν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που δεν κάνουν οι Ελληνοκύπριοι. «Ό,τι βγει γύρω από την Κύπρο, θα ανήκει και στο βορρά και στο νότο. Όλοι έχουν δικαίωμα να τα μοιραστούν ισότιμα. Αλλά μέχρι σήμερα η νότια Κύπρος δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είπαν ποτέ να κάτσουμε μαζί με το βορρά να τα συζητήσουμε και να τα βρούμε» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: "Είμαστε σε επαφές με την Ιταλία για κοινές γεωτρήσεις""

Αντιμέτωπος με νέα κατηγορία βρίσκεται ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος

Αντιμέτωπος με νέα κατηγορία για απιστία βρίσκεται ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, σε βάρος του οποίου οι εισαγγελείς Διαφθοράς σχημάτισαν δικογραφία για μία ακόμα σύμβαση με την Siemens, την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι εισαγγελείς άσκησαν ποινικές διώξεις σε περίπου 30 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην επικεφαλής της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια σε απιστία - αλλά και πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρίας και στρατιωτικοί. Η δικογραφία διαβιβάζεται ήδη στην Βουλή προκειμένου να εγκρίνει την διερεύνηση του πρώην υπουργού όσον αφορά την διάπραξη του αδικήματος της απιστίας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει ήδη καταδικαστεί τελεσίδικα για παράνομες αμοιβές που έλαβε για συμβάσεις του ΥΠΕΘΑ.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια του στρατού, με συμβάσεις της ΕΑΒ με την γερμανική εταιρία, για στρατιωτικούς τηλεφωνικούς πίνακες (κέντρα εκστρατείας). Η επίμαχη προμήθεια που ξεκίνησε το 2001 και αφορούσε μία πενταετία, ήταν σκέλος του ευρύτερου προγράμματος ΕΡΜΗΣ Σύστημα Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης, που είχε αποφασιστεί το 1998 και είχε ανατεθεί στην ΕΑΒ.

Κατά τους εισαγγελείς Διαφθοράς, η σύμβαση για τα κέντρα εκστρατείας προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο που εκτιμάται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιμέτωπος με νέα κατηγορία βρίσκεται ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος"

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: Στόχος οι 2.000 σταθμοί φόρτισης το 2020

Στόχος για το 2020 είναι οι 2.000 σταθμοί φόρτισης ενώ δύο νέες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα εκδοθούν για την προώθηση του φυσικού αερίου και της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές είπε, ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατά την ομιλία του, στην έκθεση “Eco – fest 2020”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική επιδίωξη αποτελεί η αύξηση του αριθμού σημείων ανεφοδιασμού CNG και των σημείων επαναφόρτισης στο εθνικό οδικό δίκτυο, καθώς ο αριθμός τους μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2019 έφτανε μόλις τα 16.

Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται η παροχή κινήτρων για την αγορά νέων “καθαρών” αυτοκινήτων, ενώ σημειώθηκε ότι στο νέο διαγωνισμό για τα αστικά λεωφορεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα υπάρχει πρόβλεψη για έναν σημαντικό αριθμό ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

«Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Πλαισίου Πολιτικής για την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές και το πρώτο βήμα, φυσικά, είναι να υπάρχει το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο.

Ήδη προχωρήσαμε στην έκδοση δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την προώθηση του φυσικού αερίου και την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές.

Εκεί καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση σημείων ανεφοδιασμού πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και συσκευών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αντίστοιχα.

Επιδιώκουμε την απλοποίηση της διαδικασίας ώστε να επιτευχθεί αύξηση του αριθμού σημείων ανεφοδιασμού CNG και των σημείων επαναφόρτισης, διασφαλίζοντας την ύπαρξη ικανού αριθμού για τους χρήστες οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων στο Εθνικό Οδικό δίκτυο.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το 2017, ο αριθμός σημείων ανεφοδιασμού με CNG ανέρχονταν σε 11, το 2018 σε 13 και μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2019 υπήρχαν 16 σημεία.

Καταγράφεται μια αυξητική τάση, όπως και στον αριθμό των οχημάτων με CNG.

Το 2017 υπήρχαν 1.096 οχήματα (συμπεριλαμβανομένων επιβατικών, ελαφρών, βαρέων και λεωφορείων) και το 2018 ανήλθαν σε 1.406.

Κεντρικός πυλώνας στη νέα γενιά τεχνολογίας καυσίμων είναι η ηλεκτροκίνηση και ο στόχος για το 2020 είναι οι 2.000 σταθμοί φόρτισης.

Το 2019 αδειοδοτήθηκαν 6 πρατήρια με τελευταίας τεχνολογίας συσκευές ταχυφόρτισης.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, μέσω της οποίας οι πολίτες θα ενημερώνονται σχετικά με τη θέση και τη διάθεση των σημείων φόρτισης για όλη τη χώρα σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, το υπουργείο μας συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την ενιαία απεικόνιση των δεδομένων των υποδομών φόρτισης με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Άλλη μια νομοθετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανάπτυξη υποδομών ηλεκτροκίνησης, είναι η έκδοση της απόφασης για την επισκευή και συντήρηση ηλεκτρικών οχημάτων, όπως και αυτή που αφορά στον τεχνίτη ηλεκτρικών οχημάτων.

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των δράσεων είναι να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των οχημάτων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Ο στόλος των αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ γερασμένος και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα πλέγμα ρυθμίσεων. Το πρώτο βήμα είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθούν κίνητρα για την αγορά νέων “καθαρών” αυτοκινήτων.

Παράλληλα, δίνουμε ευκαιρίες και στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων με μέτρα όπως η χρονομίσθωση, που έχει περιληφθεί το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια και αφορά, για πρώτη φορά, όλους τους τύπους των επαγγελματικών οχημάτων.

Η Πολιτεία, βέβαια, οφείλει να αφήσει το δικό της αποτύπωμα και αναφέρομαι στο κεφάλαιο των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο στόλος των αστικών λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ παλιός. Υπάρχουν οχήματα κατηγορίας Euro1 που έχουν γράψει εκατομμύρια χιλιόμετρα και πρέπει να αντικατασταθούν.

Δυστυχώς, δεν είχε γίνει καμία προεργασία σε αυτό το πεδίο από την προηγούμενη κυβέρνηση και η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το μηδέν.

Στον νέο διαγωνισμό για τα λεωφορεία θα υπάρχει πρόβλεψη για έναν σημαντικό αριθμό ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσουμε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου τα εναλλακτικά καύσιμα θα καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος στο σύνολο των κυκλοφορούντων οχημάτων.

Κυρίες και κύριοι, είναι ευτυχής συγκυρία ότι η ECO – FEST άνοιξε τις πύλες της αμέσως μετά τη διεξαγωγή ημερίδας στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αντικείμενο τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Δώσε Κίνηση στην Πόλη σου». Σε αυτή την ημερίδα, λοιπόν, παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου που καταρτίζει το υπουργείο μας.

Δημιουργούμε τα εργαλεία ώστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να αναζητήσουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση δράσεων, όπως η αναβάθμιση των δημόσιων μέσων μεταφοράς με αντιρρυπαντικά οχήματα, η προσβασιμότητα στο δίκτυο μεταφορών για όλους, η ήπια κινητικότητα και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως τα ευφυή συστήματα μεταφορών.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό με δεδομένο ότι τα ΣΒΑΚ αποτελούν κομβικό σημείο για τη συγχρηματοδότηση έργων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στα μέσα μικροκινητικότητας, καθώς όπως γνωρίζετε, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο.

Οι Υπηρεσίες μας επεξεργάζονται ένα πλαίσιο κανόνων για την κυκλοφορία αυτών των οχημάτων.

Το προσεχές διάστημα θα έχουμε μια νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα αναφέρεται:

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων αυτών
Στη δυνατότητα εξακρίβωσής τους, τους χώρους και τις οδούς της χρήσης τους
Στις απαιτήσεις για τη χρήση τους, όπως π.χ. αν θα χρειάζεται κράνος ή να υπάρχει δίπλωμα για την οδήγησή τους.
Επιπλέον, θα πρέπει να δούμε την αγορά, τα πρότυπα και τα εξαρτήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των προϊόντων αυτών.

Οι νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες στην αυτοκίνηση μας επιτρέπουν να σχεδιάζουμε ένα μέλλον με καθαρότερη ατμόσφαιρα στις πόλεις μας, ένα σύστημα κυκλοφορίας περισσότερο ασφαλές και επιπλέον, να διαμορφώσουμε και μια διαφορετική κουλτούρα μετακινήσεων στην καθημερινότητά μας.

Γι΄ αυτόν το σκοπό, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εργαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα και σε αυτή την προσπάθεια περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις προσπάθειες όλων σας για μια προσβάσιμη, περισσότερο φιλική και οικολογικά προσανατολισμένη πόλη!».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννης Κεφαλογιάννης: Στόχος οι 2.000 σταθμοί φόρτισης το 2020"

Ντονμέζ: Αν υπάρχει φυσικό αέριο στην περιοχή «Λευκωσία-1» θα το βρει το Γιαβούζ

Αν υπάρχει φυσικό αέριο στο «Λευκωσία-1» τη νέα περιοχή που ξεκίνησε παράνομη γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, θα το βρούμε, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ υπενθυμίζοντας ότι το Γιαβούζ έφτασε στο νέο σημείο την περασμένη Παρασκευή. Πρόσθεσε πως “μόλις βρεθεί φυσικό αέριο, η ‘τδβκ’(ψευδοκράτος) θα πάρει αυτό που προβλέπει η συμφωνία” με την Τουρκία.

Μιλώντας σε τελετή για τη συμφωνία συνεργασίας για τον τομέα μεταλλωρυχείων μεταξύ Τουρκίας-Νίγηρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι την Παρασκευή το γεωτρύπανο Γιαβούζ μπήκε στην περιοχή Λευκωσία-1. Όπως είπε “είναι ένα από τα τεμάχια που πήρε αδειοδότηση από την ‘τδβκ΄” και πως για φέτος έχουν προγραμματίσει 5 παράκτιες γεωτρήσεις.

“Προηγουμένως στα ανατολικά του νησιού είχαμε κάνει γεώτρηση. Τώρα θα κάνουμε στις περιοχές λίγο πιο νότια. Πέρσι η ‘κυβέρνηση’ της ‘τδβκ’ είχε προτείνει την από κοινού έρευνα, εξόρυξη και διαμοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού στην ‘Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου’. Κι εμείς είχαμε προτείνει να συμβάλουμε. Δυστυχώς η ‘Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου’ όπως ονόμασε τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, άφησε στον αέρα την πρόταση. Αυτό το τεμάχιο είναι τεμάχιο που πήραμε από την ‘τδβκ’. Αν υπάρχει θα βρούμε, και μόλις βρεθεί η ‘τδβκ’ θα πάρει αυτό που προβλέπει η συμφωνία. Το έχουμε πει πολλές φορές πως τα μονομερή βήματα στο νησί δεν στηρίζουν την ειρήνη. Δεν είναι αργά, ελπίζω ότι η ‘Εληνοκυπριακή διοίκηση’ θα αναθεωρήσει την πρόταση της ‘τδβκ’”, ανέφερε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντονμέζ: Αν υπάρχει φυσικό αέριο στην περιοχή «Λευκωσία-1» θα το βρει το Γιαβούζ"

Βρούτσης: Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία κατά των συνταξιούχων

«H κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί τους συνταξιούχους της χώρας μας ένα δυναμικό, έμπειρο και ιδιαίτερα χρήσιμο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που μπορεί να προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ανοίγει τις πόρτες της αγοράς εργασίας σε όλον αυτόν τον κόσμο και του δίνει το δικαίωμα να συνεχίσει ξανά, ομαλά και νόμιμα, την προσφορά του.

Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει, «ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε τιμωρητικά και απαξιωτικά απέναντι στους συνταξιούχους. Τους στέρησε επιδεικτικά το δικαίωμα της εργασίας, θέτοντάς τους εξοντωτικούς όρους, που απαγόρευαν τη νόμιμη και ομαλή ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αποκαθίσταται μία μεγάλη αδικία κατά των συνταξιούχων της χώρας. Γι’ αυτόν το λόγο, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται σύντομα σε διαβούλευση, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για όλους τους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα:

- Οι συνταξιούχοι αγρότες θα μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους, χωρίς καμία περικοπή της σύνταξής τους, λαμβάνοντας δηλαδή το 100% της σύνταξής τους.

- Σε εκατομμύρια συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δίνεται το δικαίωμα να ενταχθούν νόμιμα στην αγορά εργασίας, λαμβάνοντας το 70% της σύνταξής τους και καταβάλλοντας ταυτόχρονα ασφαλιστικές εισφορές και φόρους.

«Επαναλαμβάνουμε, για να το ακούσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνουμε αυτό το δικαίωμα σε όλους τους συνταξιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, απαντάμε έμπρακτα στις ανησυχίες και τα προβλήματα των συνταξιούχων και δείχνουμε τη σαφή διαφορά φιλοσοφίας της κυβέρνησής μας. Αποδεικνύουμε το σεβασμό μας σε αυτούς τους ανθρώπους, που ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε μόνο ως αριθμό, που θα "έλυνε" το ασφαλιστικό με "φυσικό τρόπο"... Επιτέλους! Είναι ντροπή κ. Γεροβασίλη, μετά τις δραματικές περικοπές που κάνατε στις συντάξεις, να μιλάτε για "χρυσούς παππούδες". Ζητήστε συγγνώμη που θέσατε τους Έλληνες συνταξιούχους στο περιθώριο και σταματήστε να τους κουνάτε το δάκτυλο. Καταλάβετέ το. Δυστυχώς, για τον ΣΥΡΙΖΑ και ευτυχώς για την ελληνική κοινωνία, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία κατά των συνταξιούχων"

Λευτέρης Οικονόμου: Συναντήσεις για την μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο

Το θέμα της μετεγκατάστασης των φυλακών από τον Κορυδαλλό στον Ασπρόπυργο, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρη Οικονόμου με τους δημάρχους Ασπροπύργου, Νικόλαο Μελετίου και Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου, οι οποίοι συνοδεύονταν από μέλη των δημοτικών συμβουλίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ενώ σημειώνεται ότι με την επίσκεψη αυτή εγκαινιάζεται ένας κύκλος επαφών για το συγκεκριμένο θέμα, ανάμεσα στο υπουργείο και τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λευτέρης Οικονόμου: Συναντήσεις για την μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο"

Σκλαβενίτης: Μπαίνει στο ηλεκτρονικό εμπόριο με εξαγορά έκπληξη

Την πολυαναμενόμενη κίνηση για την είσοδο της στο ηλεκτρονικό εμπόριο έκανε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ προχωρώντας στην εξαγορά του μεγαλύτερου ανεξάρτητου ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ της χώρας, caremarket.gr από την YODA Α.Ε.

Με αυτό τον τρόπο η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στη χώρα κάνει δυναμική είσοδο σε μία αγορά από την οποία έως σήμερα απείχε αναγνωρίζοντας μάλιστα πως ο στόχος πλέον είναι η μετάβαση της στην ψηφιακή εποχή.

Το τίμημα της αγοράς δεν γνωστοποιήθηκε ενώ πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της αλυσίδας λιανικής διευκρίνιζαν στο protothema.gr πως η συναλλαγή αφορά αποκλειστικά και μόνο την πλατφόρμα caremarket.gr και όχι την εταιρεία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ή caremarket.gr θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, ενώ οι χρήστες της θα αποκτήσουν σταδιακά πρόσβαση σε ένα διευρυμένο κωδικολόγιο προϊόντων, σε τιμές «τόσο φθηνά όσο πουθενά», απολαμβάνοντας την υψηλή ποιότητα και την άριστη εξυπηρέτηση που συνοδεύουν το όνομα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

Η πλήρης ενσωμάτωση της πλατφόρμας στην Επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν η ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ εναρμονίσει τη λειτουργία της caremarket.gr με το μοντέλο εμπορικής λειτουργίας και φιλοσοφίας που εφαρμόζει σε κάθε σημείο επαφής με τους πελάτες της.

Σημειώνεται πως η εταιρεία θα απορροφήσει το σύνολο των 50 εργαζομένων της caremarket.gr και μακροπρόθεσμα σχεδιάζει να ενισχύσει τις υπηρεσίες logistics της πλατφόρμας, δημιουργώντας περαιτέρω σημεία διανομής των προϊόντων για τις ηλεκτρονικές αγορές.

Από την ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ο κ. Λάμπρος Παπακοσμάς δήλωσε σχετικά: «Θέτοντας σταθερά σε προτεραιότητα τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, στόχος της Επιχείρησης είναι να ενισχύσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, πάντα με βάση το μοντέλο εμπορικής λειτουργίας και φιλοσοφίας που ισχύουν από την πρώτη ημέρα ίδρυσής της. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα της Επιχείρησης προς τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε όλοι οι καταναλωτές να μπορούν να βρίσκουν και σε online περιβάλλον μία ευρεία ποικιλία προϊόντων σε τιμές «τόσο φθηνά όσο πουθενά» και την άριστη ποιότητα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ».

Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ σήμερα αριθμεί 497 καταστήματα και 28.300 εργαζομένους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκλαβενίτης: Μπαίνει στο ηλεκτρονικό εμπόριο με εξαγορά έκπληξη"

Η ΕΕ επισπεύδει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφωνήσαν στις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, να επισπεύσει και να καταγράψει τα ονόματα των ατόμων και των οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να επισπεύσει την εργασία της και να καταλήξει σε απόφαση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προήδρευσε της τακτικής συνάντησης του ΣΕΥ και ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες πως η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις αλλά με έναρξη την κατάλληλης προεργασία για τα επόμενα βήματα της ΕΕ παράλληλα και σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη αποφάσεων», τόνισε ο Ζ.Μπορέλ, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, όπου «συμμετείχε όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε σε εκεχειρία, αλλά όχι ακόμα και σε πλήρη κατάπαυση του πυρός» και ανακοίνωσε ότι και οι δυο πλευρές έχουν ορίσει 5 διαπραγματευτές που θα καταλήξουν στην κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο η κατάπαυση του πυρός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη επιχείρησης της ΕΕ για την επιτήρηση της επιβολής του Εμπάργκο, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση Σοφία.

Η επιχείρηση Σοφία πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου, αλλά όπως εξήγησε ο Ζ.Μπορέλ, με επαναπροσδιορισμό της απόστολής της.

Ο Ζ.Μπορέλ τόνισε ότι οι Υπουργοί ενημερώθηκαν αντάλλαξαν πληροφορίες και διόρισαν ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν επιμέρους πτυχές του ζητήματος με εντολή να καταλήξουν ως το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΕ επισπεύδει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ"

Έτοιμη η Ελλάδα να συμμετέχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Έτοιμη δηλώνει η Ελλάδα προκειμένου να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμπάργκο όπλων και της διασφάλισης της εκεχειρίας στη Λιβύη, ανέφερε ανώτατη διπλωματική πηγή σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, αποτελεί κοινή αίσθηση είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο, καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως αυτόν -και οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς. Υπενθύμισε ωστόσο πως από τη στιγμή που Ρωσία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Γερμανίας και η Τουρκία το 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας, δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και να επιβάλει τις αποφάσεις.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι, την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών-μελών.

Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας δήλωσε στον Τύπο: «Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και να χαρακτηρίσω τα Συμπεράσματα του Βερολίνου, κατ’ αρχήν σαν ένα θετικό πρώτο βήμα».

Όπως είπε, «είναι θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και θετικό, γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Βεβαίως, όμως, είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα. Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια».

Σημείωσε ακόμη ότι είχε επίσης τη δυνατότητα να εκφράσει «την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης γιατί -και κυρίως- δεν συμπεριελήφθησαν στα Συμπεράσματα στοιχεία, που να αποτελούν ρητή αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου -την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ- του Δεκεμβρίου. Μία απόφαση που μας δεσμεύει όλους».

«Και μάλιστα, όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών» προσέθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος [της ΕΕ], ο κ. Borrell, με διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και ότι αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου. Βεβαίως, όμως, οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμη η Ελλάδα να συμμετέχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη"

Καμπανάκι από ΕΟΦ: Μην χρησιμοποιείτε αυτήν την αλοιφή

Καμπανάκι από τον ΕΟΦ για συγκεκριμένη αλοιφή! Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θέτει σε αναστολή τζελ (γέλη) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πάθησης του δέρματος (ακτινικής κεράτωσης), καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνου του δέρματος. Πρόκειται για προληπτικό μέτρο, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, καθώς συνεχίζεται η επανεξέταση του φαρμάκου, προκειμένου να διαπιστωθεί με ασφάλεια τι ακριβώς συμβαίνει.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο ΕΟΦ συνιστούν στους ασθενείς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Picato (ingenol mebutate), μία γέλη για τη θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης, μίας πάθησης του δέρματος, ενόσω συνεχίζει την επανεξέτασή του για την ασφάλεια του φαρμάκου.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) επανεξετάζει επί του παρόντος δεδομένα για τον καρκίνο του δέρματος σε ασθενείς που χρησιμοποιούν το Picato.
Τα τελικά αποτελέσματα από μία μελέτη, η οποία συγκρίνει το Picato με την ιμικιμόδη (άλλο φάρμακο για την ακτινική κεράτωση), δείχνουν μία υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο σημείο εφαρμογής του φαρμάκου στη θεραπεία με το Picato σε σχέση με την ιμικιμόδη.
Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ασάφειες, υπάρχει ανησυχία σχετικά με μία πιθανή συσχέτιση της χρήσης του Picato και της ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Η PRAC συνέστησε ως εκ τούτου, ως προληπτικό μέτρο, να τεθεί σε αναστολή η άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου και επισήμανε ότι είναι διαθέσιμες εναλλακτικές θεραπείες.
Η PRAC θα συνεχίσει την επανεξέτασή της και όταν η επανεξέταση θα ολοκληρωθεί, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα παρέχει επικαιροποιημένες οδηγίες σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

ΕΟΦ: Πληροφορίες για τους ασθενείς


• Υπάρχει ανησυχία για τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης του Picato και της εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
• Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν πλέον τη γέλη Picato για τη θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης ενόσω οι αρχές επανεξετάζουν τα δεδομένα.
• Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέχουν τις οποιεσδήποτε ασυνήθεις αλλαγές ή εξογκώματα στο δέρμα και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε από αυτά.
• Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

ΕΟΦ: Πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας


• Τα τελικά αποτελέσματα μίας μελέτης τριών ετών σε 484 ασθενείς έδειξε υψηλότερη εμφάνιση κακοήθειας στο δέρμα με την ingenol mebutate σε σχέση με τη συγκρινόμενη ιμικιμόδη (3.3% των ασθενών εμφάνισαν καρκίνο στην ομάδα του Picato έναντι ποσοστού 0.4% στην ομάδα σύγκρισης).
• Παρουσιάστηκε υψηλότερη εμφάνιση όγκων του δέρματος στο σκέλος της ingenol mebutate σε μια ελεγχόμενη με όχημα κλινική δοκιμη 8 εβδομάδων σε 1.262 ασθενείς (1% των ασθενών στο σκέλος της ingenol mebutate arm έναντι 0.1% στο σκέλος του οδηγού).
• Επιπλέον, σε 4 κλινικές δοκιμές που συμπεριέλαβαν 1.234 ασθενείς με έναν σχετικό εστέρα, την ingenol disoxate, παρουσιάστηκε υψηλότερη εμφάνιση όγκων δέρματος με την ingenol disoxate από ότι στην ομάδα ελεγχόμενης με όχημα κλινικής δοκιμής (7.7% έναντι 2.9% των ασθενών αντίστοιχα. Καθώς η ingenol disoxate σχετίζεται στενά με το Picato, τα αποτελέσματα θεωρήθηκαν σχετιζόμενα με την εν εξελίξει επανεξέταση του Picato.
• Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να σταματήσουν να συνταγογραφούν το Picato και να εξετάσουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές, ενόσω οι αρχές επανεξετάζουν τα δεδομένα.
• Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να επαγρυπνούν για την εμφάνιση οποιωνδήποτε βλαβών του δέρματος και να αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή εάν εμφανίσουν οτιδήποτε.
• Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεχίζει την επανεξέταση των διαθέσιμων δεδομένων και θα παρέχει περαιτέρω πληροφορίες όταν η επανεξέταση ολοκληρωθεί.
Μία επιστολή προς τους επαγγελματίες υγείας (DHPC) θα σταλεί στις ή γύρω στις 27 Ιανουαρίου 2020. Η DHPC θα δημοσιευτεί επίσης σε μία ειδική σελίδα στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμπανάκι από ΕΟΦ: Μην χρησιμοποιείτε αυτήν την αλοιφή"

Ζακ Κωστόπουλος: Στο εδώλιο έξι κατηγορούμενοι για τον θάνατό του

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας προκειμένου να δικαστούν για την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, παραπέμπονται να δικαστούν έξι πρόσωπα που εμπλέκονται στην επίθεση σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου, σύμφωνα με βούλευμα που εξέδωσε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση σε βάρος του 33χρονου ακτιβιστή είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2018 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του.

Τώρα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου υιοθετώντας την πρόταση που είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες ο αρμόδιος εισαγγελέας, αποφάσισαν την παραπομπή σε δίκη του ιδιοκτήτη του του κοσμηματοπωλείου στην οδό Γλάδστωνος, του μεσίτη και τεσσάρων αστυνομικών που είχαν σπεύσει στο σημείο.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δέχονται πως ορθά αποδόθηκε η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι αυτή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο στους έξι κατηγορούμενους

Οι γονείς του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου έχουν ζητήσει με επιστολή τους εδώ και αρκετό καιρό να προσδιοριστεί η ημερομηνία της δίκης, επισημαίνοντας ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης καθυστερεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζακ Κωστόπουλος: Στο εδώλιο έξι κατηγορούμενοι για τον θάνατό του"

Δένδιας για Διάσκεψη Βερολίνου: Ενόχληση για τη μη αναφορά στα τουρκολιβυκά μνημόνια

Να συμπεριληφθεί στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη περιμένει η Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. δεν έκρυψε την ενόχλησή του γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά πως τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης είναι κενά περιεχομένου.

Η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου διεμήνυσε Νίκος Δένδιας, που επανάλαβε πως η Ελλάδα είναι ενοχλημένη για τη μη πρόσκλησή της αλλά και για την αναφορά στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, που… έλειπε από τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου.

«Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε: «Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη».

«Βεβαίως όμως είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα», επεσήμανε. «Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια».

«Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους».

«Και μάλιστα όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τον «διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου».

«Βεβαίως όμως οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας για Διάσκεψη Βερολίνου: Ενόχληση για τη μη αναφορά στα τουρκολιβυκά μνημόνια"

Κύπρος: Έντονη ενόχληση για τις νέες παραβιάσεις της Τουρκίας στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

«Είμαστε έντονα ενοχλημένοι από τη νέα έκνομη ενέργεια της Τουρκίας που αφορά την επέμβασή της στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ύστερα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως «δυστυχώς η Τουρκία έχει γίνει ο πειρατής της Μεσογείου και της Ανατολικής Μεσογείου, και δεν σέβεται ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την ΕΕ ούτε χώρες οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τις έκνομες της προσπάθειες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας». Ο ίδιος υπενθύμισε εξάλλου τα σχετικά συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη σημερινή συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου, όπως είπε, «θα θέσει πολύ έντονα το θέμα της νέας παραβίασης από την Τουρκία και θα ζητήσει την πιο ενεργό ανάμειξη της ΕΕ όχι μόνο για το θέμα της νέας απαράδεκτης και παράνομης ενέργειας της Τουρκίας αλλά και την πιο έντονη δραστηριοποίηση της ΕΕ σε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ανατολική Μεσόγειο».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Έντονη ενόχληση για τις νέες παραβιάσεις της Τουρκίας στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ"

Νέος οδικός χάρτης για την αναβάθμιση των ΚΕΠ

Με στόχο τη διαμόρφωση των βέλτιστων πολιτικών για την αναβάθμιση των ΚΕΠ και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς συνεχίζει τις επισκέψεις του σε ΚΕΠ της Αττικής. Σήμερα επισκέφθηκε τα ΚΕΠ του δήμου Περιστερίου, ενώ συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Ανδρέα Παχατουρίδη και τους αρμοδίους αντιδημάρχους.

Ο κ. Γεωργαντάς συνομίλησε με τους εργαζομένους και τους πολίτες για να διαπιστώσει δια ζώσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Να αναφέρουμε ότι τα δύο από τα τρία ΚΕΠ του δήμου Περιστερίου ανήκουν στα πρώτα σε σειρά κατάταξης, όσον αφορά στη διεκπεραίωση όγκου αιτήσεων και εξυπηρέτησης πολιτών σε πανελλήνιο επίπεδο.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς, «δεδομένης της ειλημμένης πολιτικής μας απόφασης να αναβαθμιστεί το δίκτυο των ΚΕΠ και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες προς τους πολίτες, έχουμε ξεκινήσει σειρά επαφών και επισκέψεων στα ΚΕΠ προκειμένου να καταγράψουμε την κατάσταση δια ζώσης. Στόχος μας είναι να έχουμε έως τον Φεβρουάριο ανακοινώσει ένα νέο οδικό χάρτη για την αναβάθμιση των ΚΕΠ και την εισαγωγή νέων υπηρεσιών, βασισμένων στην ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων τις οποίες προχωρά το υπουργείο μας. Υπάρχει διαχρονική συνεργασία και στήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση όσον αφορά το δίκτυο των ΚΕΠ και είμαι ευτυχής που ακόμη μια φορά στέκεται αρωγός στην προσπάθειά μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος οδικός χάρτης για την αναβάθμιση των ΚΕΠ"

Αλιβιζάτος για εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Δε συγχωρούνται τέτοια λάθη

Με 1.214 λέξεις, ο Νίκος Αλιβιζάτος καταρρίπτει ένα προς ένα τα επιχειρήματα της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να… βγουν λάδι όλοι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα, πλην του καθ’ ομολογίαν δράστη, Γιώργου Ρουπακιά.

«Οφειλόμενη απάντηση στην εισαγγελέα κ. Αδαμαντία Οικονόμου», είπε ο τίτλος του άρθρου, στην Καθημερινή, μέσω του οποίου ο Νίκος Αλιβιζάτος αποδομεί την αγόρευση της εισαγγελέως.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος χαρακτηρίζει τα επιχειρήματα της εισαγγελέως εσφαλμένα και σημειώνει πως «όσα διακυβεύονται στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι τόσο σημαντικά, που δεν συγχωρούνται τέτοια λάθη από τον δημόσιο κατήγορο».

Αν και όπως σημειώνει «δεν συνηθίζεται να σχολιάζονται επιστημονικά, και μάλιστα από τις στήλες εφημερίδων, οι προτάσεις που διατυπώνουν οι εισαγγελείς όσο εκκρεμούν οι σχετικές δίκες. Πολύ λιγότερο από κάποιον που έχει καταθέσει ως μάρτυρας», ο κ. Αλιβιζάτος προσθέτει πως αποφάσισε να «παραβεί» τον άγραφο κανόνα γιατί η Αδαμαντία Οικονόμου «αναφέρθηκε διεξοδικά σε μένα και σε όσα κατέθεσα ενώπιον του δικαστηρίου τον Μάιο του 2017».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος καταλήγει στο κείμενό του, γράφοντας: «Με τη δίκη αυτή, η ελληνική δικαιοσύνη καταξιώθηκε στα μάτια και των πιο κυνικών και των πιο αδιάφορων. Θα ήταν κρίμα η εντύπωση αυτή να διαλυθεί, αν γινόταν δεκτή μια τόσο εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου».

Όλο το άρθρο του Νίκου Αλιβιζάτου

Στις 18 Δεκεμβρίου, η κ. Αδαμαντία Οικονόμου, εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πρότεινε την απαλλαγή του Ν. Μιχαλολιάκου, αρχηγού της οργάνωσης, καθώς και όλων των άλλων κατηγορουμένων πλην του Γ. Ρουπακιά, φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Και τούτο με το σκεπτικό ότι τα περιστατικά στα οποία στηρίχθηκε η κατηγορία δεν ήταν απόρροια κεντρικού σχεδιασμού, αλλά «μεμονωμένα». Για την κ. εισαγγελέα, με άλλα λόγια, η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση με την έννοια του άρθρου 187 ΠΚ, αλλά πολιτικό κόμμα, ορισμένοι φίλοι –ή έστω μέλη– του οποίου παρεκτράπηκαν, εν αγνοία, περίπου, της ηγεσίας. Εξ ου και η απαλλακτική πρότασή της. Διότι στη χώρα μας, κατέληξε η κ. εισαγγελέας, «η ιδεολογική τοποθέτηση καθενός είναι ποινικά αδιάφορη».

Δεν συνηθίζεται να σχολιάζονται επιστημονικά, και μάλιστα από τις στήλες εφημερίδων, οι προτάσεις που διατυπώνουν οι εισαγγελείς όσο εκκρεμούν οι σχετικές δίκες. Πολύ λιγότερο από κάποιον που έχει καταθέσει ως μάρτυρας –κατηγορίας εν προκειμένω– στη συγκεκριμένη δίκη. Επειδή, εν τούτοις, η κ. εισαγγελέας αναφέρθηκε διεξοδικά σε μένα και σε όσα κατέθεσα ενώπιον του δικαστηρίου τον Μάιο του 2017, πιστεύω πως δικαιούμαι να αποστώ από τον άγραφο αυτόν κανόνα και να σχολιάσω τα επιχειρήματά της. Πρώτον, διότι είναι, όπως πιστεύω, εσφαλμένα. Δεύτερον, διότι όσα διακυβεύονται στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι τόσο σημαντικά, που δεν συγχωρούνται τέτοια λάθη από τον δημόσιο κατήγορο, δηλαδή από τον εκπρόσωπο του κράτους.

Δεν θα σταθώ στην ευκολία με την οποία η κ. εισαγγελέας δέχθηκε ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απομίμηση του αρχαιοελληνικού. Ούτε στο ότι το εμβατήριο των χιτλερικών SA, που περιλαμβάνει στίχους όπως «μπήξτε τα μαχαίρια στο κορμί των Εβραίων» ή «ρίξτε χειροβομβίδες στα κοινοβούλια» (στίχους τους οποίους τραγουδούσαν εκατοντάδες μελανοχίτωνες κρατώντας αναμμένους δαυλούς), αποτελεί μια ποινικά αδιάφορη παράθεση ενός «ιστορικού κειμένου». Διότι, όσο παράλογο και αν αυτό φαίνεται, οι απόψεις αυτές μπορεί να θεωρηθούν αξιολογήσεις, στις οποίες ένας εισαγγελέας δικαιούται κατ’ αρχήν να προβεί. Εν προκειμένω, εν τούτοις, δεν πρόκειται περί αυτού.

Γιατί, εν προκειμένω, η Χρυσή Αυγή δεν διώκεται για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου ούτε για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων. Διώκεται για μια σειρά από άλλες, πολύ σοβαρότερες αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων μια ομολογημένη εν ψυχρώ δολοφονία, για πράξεις οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την ιδεολογία της. Δεν αναφέρομαι τόσο στο ιστορικό προηγούμενο των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου, που προετοίμασαν τη νομότυπη (μέσω εκλογών) άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία, το 1933. Γιατί η κ. εισαγγελέας θα μπορούσε να μου αντιτείνει ότι πρόκειται για απλή σύμπτωση. Αναφέρομαι, απεναντίας, στα επίσημα κείμενα και τις ομιλίες των στελεχών και, προπάντων, του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, που είναι γνωστές στο πανελλήνιο και προφανώς στο δικαστήριο. Φράσεις όπως «η πατρίδα δεν σώζεται με εκλογές» (2.8.2011), 100.000 αποφασισμένοι στην Αθήνα «μπορούν να πάρουν την εξουσία […] περπατώντας», «θα μπούμε στη Βουλή για να τη διαλύσουμε, αν θέλει ο Θεός» και άλλες, ων ουκ έστιν αριθμός, αποτελούν ατράνταχτη ομολογία ότι το κόμμα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα. Ότι δηλαδή λειτουργεί ως πέπλο για να συγκαλύψει την αληθινή φύση της οργάνωσης. Άλλωστε, ούτε ο ίδιος ο αρχηγός το έκρυψε: όπως είπε, η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα μόνο «με τη νομική έννοια του όρου. Κατά τα άλλα, είναι εναντίον των κομμάτων και αγωνίζεται για την κατάργηση των κομμάτων» (28.7.2011).

Από την άλλη, ούτε έχουμε να κάνουμε με κάποιους γραφικούς νοσταλγούς του ναζισμού και των συμβόλων του, που πήραν ξαφνικά τους δρόμους και τα βουνά για να διακηρύξουν τα πιστεύω τους. Έχουμε να κάνουμε με «ομάδα», και μάλιστα «δομημένη» και «με διαρκή δράση», η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 187 ΠΚ, «επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων». Ασφαλώς, η κ. εισαγγελέας θα μπορούσε στο σημείο αυτό να αντιτείνει ότι για τον χαρακτηρισμό της «ομάδας» αυτής ως «οργάνωσης» (και μάλιστα «εγκληματικής») δεν αρκεί ότι έχει αρχηγό, κεντρική διοίκηση, τοπικά γραφεία και μέλη. Κάθε κόμμα έχει από αυτά. Εν τούτοις, διερωτάται κανείς ποιο άλλο κόμμα οργανώνει summer camps με αναρριχήσεις ενόπλων και ασκήσεις με πραγματικά πυρά· ποιο άλλο πραγματοποιεί παρελάσεις των μελών και οπαδών του με ομοιόμορφες στολές και βηματισμό χήνας; Κοντολογίς, η Χρυσή Αυγή είναι «οργάνωση» με τη στενή έννοια του όρου, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι η στρατιωτική δομή και πειθαρχία. Εκατοντάδες περιστατικά –όπως, μεταξύ άλλων, το περίφημο «εγέρθητι»– δεν αφήνουν γι’ αυτό την παραμικρή αμφιβολία.

Προφανώς, το ότι πρόκειται για «οργάνωση» και όχι για συνονθύλευμα κάποιων φανατικών, ούτε η κ. εισαγγελέας μπορεί να το αρνηθεί. Ισχυρίζεται, εν τούτοις, ότι η οργάνωση αυτή δεν είναι «εγκληματική», αφού δεν υπάρχουν τάχα επαρκείς αποδείξεις ότι για καθεμιά από τις εγκληματικές πράξεις για τις οποίες τα μέλη της κατηγορούνται, δόθηκε «άνωθεν» σχετική εντολή. Στο σημείο ακριβώς αυτό εντοπίζεται, κατά τη γνώμη μου, το μείζον σφάλμα της κ. εισαγγελέως.

Δεν θα σταθώ στο αν πράγματι ο Λαγός τηλεφώνησε στον Μιχαλολιάκο τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ούτε στο αν ο Ρουπακιάς ενέργησε ή όχι κατ’ εντολήν του τοπάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Ανήκει στην πολιτική αγωγή να το αποδείξει. Εμένα θα με απασχολήσει το ζήτημα αρχής: για τον χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως εγκληματικής και, κατ’ επέκταση, για την καταδίκη της συμμετοχής σε αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 187 ΠΚ, δεν χρειάζεται να αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα εγκλήματα διαπράχθηκαν κατόπιν άνωθεν εντολής. Αρκεί η απόδειξη της ενεργού και συνειδητής συμμετοχής σε αυτήν των κατηγορουμένων.

Αναφερόμενη στη μαρτυρική κατάθεσή μου, η κ. εισαγγελέας αγνόησε επιδεικτικά τα ανωτέρω, που αποτελούν και τη ratio του άρθρου 187. Μου προσήψε μάλιστα ότι, επειδή δεν έχω άμεση γνώση των γεγονότων –κάτι που δεν αρνήθηκα–, όσα είπα για την ιδεολογία και τη δομή της Χρυσής Αυγής ήταν περίπου λόγια του αέρα.

Εν τούτοις, στη συγκεκριμένη δίκη, το προέχον δεν είναι αν οι ανωτέρω διέπραξαν οι ίδιοι τις συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις, αλλά αν ήσαν μέλη ή όχι της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία όχι μόνο τις εμπνεύσθηκε και τις σχεδίασε, αλλά συστάθηκε, κυριολεκτικά, για να τις διαπράξει. Διότι, σε αντίθεση με άλλα ακροδεξιά κινήματα, για τη Χρυσή Αυγή η βία είναι συστατικό στοιχείο της δράσης της. Χωρίς αυτήν δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Συμπεραίνω: Στη συγκεκριμένη δίκη, για την ενοχή των κατηγορουμένων αρκεί να αποδειχθεί ότι ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής. Αυτό προβλέπει το άρθρο 187 ΠΚ από το 2001. Τότε, χάρη κυρίως στο θάρρος του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου, ξεπεράστηκαν οι επιφυλάξεις που είχε προπάντων διατυπώσει η Αριστερά και ψηφίστηκε ο ν. 2928/2001. Βάσει του νόμου αυτού δικάστηκε και καταδικάστηκε λίγο αργότερα και η 17Ν. Βασική καινοτομία του ήταν η διάκριση εγκληματικής οργάνωσης και (απλής) συμμορίας. Όπως έχει δεχθεί και ο Άρειος Πάγος, το στοιχείο που διαφοροποιεί την πρώτη από τη δεύτερη είναι «ο πραγματοπαγής χαρακτήρας της» (ΑΠ 973/2015). Είναι, όπως παρατηρεί ο συνάδελφος καθηγητής Αρ. Χαραλαμπάκης, η συγκρότησή της από μέλη που «αναλαμβάνουν διακριτούς και αλληλοϋποστηριζόμενους ή αυτοτελείς ρόλους […] με σκοπό να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους […], ανεξαρτήτως της γνώσης εκάστου για τα συγκεκριμένα καθήκοντα των άλλων […]».

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015. Έκτοτε, στις 450 και πλέον συνεδριάσεις του δικαστηρίου, η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στους εμπλεκομένους έδειξε ότι η χώρα μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη, ακόμη και τις δυσκολότερες περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς, με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

Με τη δίκη αυτή, η ελληνική δικαιοσύνη καταξιώθηκε στα μάτια και των πιο κυνικών και των πιο αδιάφορων. Θα ήταν κρίμα η εντύπωση αυτή να διαλυθεί, αν γινόταν δεκτή μια τόσο εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλιβιζάτος για εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Δε συγχωρούνται τέτοια λάθη"

Υβριστής Ερντογάν! «Ανοησία Μητσοτάκη που κάλεσε τον Χάφταρ στην Ελλάδα»

Δεύτερο χτύπημα του Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Ελλάδα. «Θέλει να μας προκαλέσει ο Μητσοτάκης και γι' αυτό κάλεσε τον Λίβυο στην Αθήνα». Ο διάλογος που ισχυρίζεται ότι είχε με άλλον ηγέτη στην Διάσκεψη του Βερολίνου.

Μέσα σε λίγες ώρες ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει για δεύτερη φορά με ξεκάθαρο τρόπο την ενόχλησή του για την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από το Βερολίνο είπε: «Ο Μητσοτάκης γιατί κάλεσε τον Χάφταρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι στο Βερολίνο κάποιος ηγέτης τον πλησίασε και του είπε: “Ο Μητσοτάκης θέλει να βελτιώσεις τις σχέσεις σας”. Και συνεχίζει ο Ερντογάν: «Αναρωτήθηκα: Θέλει να διορθώσει τις σχέσεις μαζί μου και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τι ανοησία είναι αυτή; Πείτε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Να το διορθώσει και από εκεί και πέρα μπορούμε να συναντηθούμε μαζί του.

Ο Ερντογάν υπονόησε επίσης ότι τον προσέγγισε η Ιταλία και του έδειξε ενδιαφέρον να συνεργαστεί σε γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την Λιβύη.

Η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

«Eπειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα», είπε ακόμα σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία υποστηρίζει πολιτική διαδικασία στην Λιβύη

«Τα βήματα που κάναμε για τη Λιβύη, έφεραν ισορροπία στη διαδικασία», είπε ο Ερντογάν, σημειώνοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία. Υποστήριξε δε ότι στη Λιβύη, η παρουσία της Τουρκίας δημιούργησε ελπίδες για ειρήνη. «Βλέπουμε τι είδους παιχνίδια παίζονται υπό τον μανδύα της μάχης κατά της τρομοκρατίας».

Κατά τον Ερντογάν, έχει τη σημασία του ότι ο Χάφταρ «δεν υπέγραψε το κείμενο (σ.σ. μάλλον εννοεί της συμφωνίας που παρουσιάστηκε στη Μόσχα)», σημειώνοντας ότι το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο από τους συμμετέχοντες. «Ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό. Αν η εκεχειρία στην οποία καλέσαμε μαζί με τον Πούτιν, τηρηθεί, η πολιτική διαδικασία θα είναι ανοιχτή».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Υβριστής Ερντογάν! «Ανοησία Μητσοτάκη που κάλεσε τον Χάφταρ στην Ελλάδα»"

Πρόστιμο στο Βρετανικό Μουσείο αν δεν επιστρέψει τα Ελγίνεια στην Ελλάδα! (pics)

Το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας προωθεί νέο νομικό πλαίσιο για τον επαναπατρισμό αντικειμένων από τα βρετανικά μουσεία στις χώρες καταγωγής τους, μεταξύ των οποίων, φυσικά, είναι και τα μάρμαρα του Παρθενώνα, και απειλεί με βαριά πρόστιμα όσα δεν συμμορφωθούν!
Τα βρετανικά μουσεία με αντικείμενα από άλλα έθνη φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα αν δεν τα επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους!
Πριν από λίγες μέρες, και καθώς αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τααιτήματα επαναπατρισμού των εν λόγω αντικειμένων, όπως, φυσικά, ταμάρμαρα του Παρθενώνα ή η περίφημη Στήλη της Ροζέττας, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας έβαλε... αγγελία, με την οποία αναζητά ειδικούς εμπειρογνώμονες, για να καταρτίσουν νέες κατευθυντήριες γραμμές και να αντικατασταθούν οι «πολύ ξεπερασμένες», από το 2000.
Ουσιαστικά, όσοι προσληφθούν -αντί 42.000 λιρών- θα αναλάβουν να βοηθήσουν τα μουσεία, σε ό,τι έχει να κάνει με τα ΜΜΕ και τις κυβερνήσεις των διάφορων χωρών, όταν ξεκινήσει ο επαναπατρισμός των αντικειμένων.
Σύμφωνα με την Daily Mail, όλα τα βρετανικά μουσεία αναμένεται να ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες και να επιστρέψουν τους πολιτισμικούς θησαυρούς άλλων χωρών, αφού, όπως προείπαμε, όσα δεν συμμορφωθούν θα έχουν σοβαρότατες χρηματικές κυρώσεις.

Ήδη από πέρυσι, το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επέστρεψε στη Νιγηρία έναν χάλκινο κόκορα, μετά από πίεση φοιτητή του.
Το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, επίσης, επέστρεψε αντικείμενα στους Αβορίγινες, που είχαν κλαπεί, όταν οι Βρετανοί αλώνιζαν στις θάλασσες του κόσμου...
Η νέα σύμβαση, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο μήνα (ο διαγωνισμός του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας λήγει στις 31 Ιανουαρίου), ακολουθεί, εξάλλου, το παράδειγμα της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, αλλά και της Γαλλίας, όπου ο πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν υποσχέθηκε τον επαναπατρισμό αποικιακών αντικειμένων. 

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου είπε: «Στόχος μας είναι να ενθαρρυνθεί μια πιο προνοητική και συντονισμένη προσέγγιση (σ.σ. καθώς τα αιτήματα επαναπατρισμού αντικειμένων αναμένεται να αυξηθούν), παρέχοντας έναν πρακτικό πόρο στα μουσεία, για να τα υποστηρίξει να ανταποκριθούν σε όλες τις πτυχές της αποκατάστασης και του επαναπατρισμού». 
Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει μεγάλες εκστρατείες από διάφορες χώρες, για να επιστραφούν τα διάφορα τεχνουργήματα, που βρίσκονται στα βρετανικά μουσεία, στους προγόνους τους. 
Ο ιστορικός του BBC, David Olusoga, δήλωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να δώσει έστω... δύο λεπτά στις χώρες, να πάρουν πίσω τα αντικείμενά τους!
Τόνισε, άλλωστε, ότι υπάρχει μια «ηθική επιταγή» για την επιστροφή των εθνικών κειμηλίων στις χώρες καταγωγής τους και ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τη σχέση της Βρετανίας με την Κοινοπολιτεία μετά το Brexit
Ο γεννημένος στη Νιγηρία Olusoga δήλωσε, επίσης, πως τα περίφημα Μπρούτζινα του Μπενίν πρέπει να δοθούν πίσω στη χώρα της κληρονομιάς τους, αφού είχανκαταληφθεί σε «βίαιες επιδρομές», στα τέλη του 19ου αιώνα. 
Μάλιστα, ο παρουσιαστής του BBC Civilizations έχει αναφερθεί πολλές φορές και στα Ελγίνεια Μάρμαρα, τονίζοντας πως πρέπει να επιστραφούν και αυτά στην Ελλάδα, καθώς, όπως έχει πει: «Είναι μια τόσο σοβαρή περίπτωση κλοπής».
Αναμένουμε, πλέον, τις εξελίξεις από Φλεβάρη...
gazzetta
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο στο Βρετανικό Μουσείο αν δεν επιστρέψει τα Ελγίνεια στην Ελλάδα! (pics)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news