facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Κόκκινη γραμμή η απειλή της κυριαρχίας μας

Μια ομιλία με την οποία έστειλε σαφή μηνύματα στην Τουρκία αλλά και στη διεθνή κοινότητα λέγοντας ότι κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι η απειλή της κυριαρχίας της και ότι η Τουρκία έχει μια περίεργη εμμονή με την χώρα μας, εκφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ. Παράλληλα όμως έστειλε μήνυμα φιλίας στους τούρκους πολίτες λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν σας απειλεί, είμαστε φίλοι σας».

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να είναι στο ναδίρ, ο πρωθυπουργός περιέγραψε στους ξένους ηγέτες ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα. Κατήγγειλε τον αναθεωρητισμό της πολιτικής του προκλητικού Ερντογάν και έφερε ξανά στο προσκήνιο την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Από την ομιλία του δεν έλειψαν φυσικά οι αναφορές στη Ρωσία αλλά και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο ΟΗΕ είναι σε σταυροδρόμι – Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο αντιμέτωποι με μια επιλογή

Με αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Πριν από 77 χρόνια«, είπε, «αυτός ο οργανισμός ιδρύθηκε μετά από το χάος του πολέμου, είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στον ΟΗΕ. Στόχος, είπε ήταν η εναρμόνιση των σχέσεων των κρατών και το απαραβίαστο των συνόρων και τους διεθνούς δικαίου».

«Ήταν», τόνισε, «η πρώτη πολυμερής απόκριση του κόσμου στην επιθετικότητα των πολλών απέναντι στους λίγους». «Σήμερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ο ΟΗΕ είναι σε σταυροδρόμι. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο αντιμέτωποι με μια επιλογή: είτε θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού για να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε θα αποτύχουμε. Αν επιλέξουμε το πρώτο θα διασφαλίσει την προάσπιση των αξιών αυτού του οργανισμού αλλιώς οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Σήμερα, οι αναμνήσεις αυτής της σκοτεινής ηπείρου έχουν έρθει στην επιφάνεια μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι η κοινή συνεργασία και το κράτος δικαίου είχαν κυριαρχήσει. Κανείς δεν θα τολμούσε να παραβιάσει το δικαίωμα μιας άλλης χώρα να υπάρχει και δυστυχώς κάναμε λάθος. Σταθήκαμε στο πλευρό της Ουκρανίας επιβάλλαμε κυρώσεις και πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. Αυτή ήταν μια ξεκάθαρη θέση σε αυτό τον αδικαιολόγητο πόλεμο.

Αυτή είναι η απόκριση της Ε.Ε. για τον κόσμο του μέλλοντος. Δεν θέλουμε έναν κόσμο που ο ισχυρός θα επιβάλλεται στον αδύναμο. Είναι επιτακτική ανάγκη να στείλουμε μήνυμα σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών».

Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία – Κόκκινη γραμμή μου η απειλή της κυριαρχίας μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε την ομιλία του στη 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την χώρα σας. Είμαστε γείτονες. Με αυτό το μήνυμα ο πρωθυπουργός άπλωσε χείρα φιλίας προς τον τουρκικό λαό αλλά και προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι δεν θα αφήσει κανέναν να απειλήσει την κυριαρχία μας και αυτό είπε είναι η κόκκινη γραμμή μου».

«Είναι η 4η ομιλία μου ως πρωθυπουργός εδώ. Είμαι πάντα ανοικτός στον διάλογο και την επίλυση των διαφορών με ένα τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και αν το επιλέξει σύμμαχος της Ελλάδας και της Ε.Ε. Πέτυχε μια συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μια περίεργη εμμονή με την χώρα μου. Απειλούν ότι θα έρθουν τη νύχτα. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο και αναπτύσσει ένα αφήγημα που ξεκινά από την κρίση των Ιμίων με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται και απείλησε την κυριαρχία μας σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος και η Ρόδος. Αυξάνεται η απειλή και χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση και επιθετική ρητορική και παραβίαση των δικαιωμάτων στην θάλασσα και τον αέρα. Και ρωτάω είναι αυτή συμπεριφορά σύμφωνη με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ; Τα αιτήματα της Τουρκίας για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αβάσιμα και έωλα. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα αφήσω κανείς να περάσει».

Αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό – Η Ρωσία μετέτρεψε τους φυσικούς πόρους σε όπλο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και τον παράγοντα που την προκάλεσε την Ρωσία λέγοντας: «Σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο ενός δύσκολου χειμώνα . Η Ρωσία μετέτρεψε τους φυσικούς της πόρους σε όπλο. Δεν θα πετύχει. Θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να προάγουμε την ενεργειακή επάρκεια. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να μας απειλήσουν. Ξέρουμε ότι θα πληρώσουμε τίμημα γιατί είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Ο αγώνας κατά των fake news δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στην μεταπολεμική Ευρώπη που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί από μια παράνομη κατοχή. Η Άγκυρα επιμένει με απαράδεκτες αιτήσεις για μια λύση που θα βασίζεται σε δυο κράτη. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του γ.γ. για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Όσο και αν χρειαστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν σπίτι τους

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή και στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ουνέσκο έχει αναφερθεί στις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή. Η προσπάθεια για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη όλων σας και σας ευχαριστώ γι αυτό και όσο και αν χρειαστεί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν σπίτι τους».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Κόκκινη γραμμή η απειλή της κυριαρχίας μας"

«Πρωτιά» της Ελλάδας σε θανάτους από ναρκωτικά σε Ευρώπη – Αμερική – Αυστραλία (video)

Την υψηλότερη θνησιμότητα στους χρήστες ουσιών κατέχει η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα. Η ΕΡΤ έκανε ρεπορτάζ σε πιάτσες ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, όπου μέρα-μεσημέρι γίνεται διακίνηση μπροστά στα μάτια περαστικών.

Στις δύο το μεσημέρι και το παζάρι κάθε λογής παραισθησιογόνων ουσιών ελκύει τα βλέμματα περαστικών και διερχόμενων οδηγών. Άνθρωποι “φαντάσματα” στέκονται με δυσκολία όρθιοι περιμένοντας τους διακινητές για να αγοράσουν ναρκωτικά. Λίγες δεκάδες μέτρα μακριά στην οδό Μάρνη χρήστης ναρκωτικών σκύβει και κάνει χρήση δίπλα από καταστήματα και περαστικούς, ενώ στην οδό Ξούθου έχει στηθεί ένας αυτοσχέδιος χώρος τοξικομανών.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προχωρούν σε ελέγχους. Το σκηνικό στους δρόμους της Ομόνοιας δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων της περιοχής.

Έρευνα των καθηγητών ιατρικής, Άγγελου Χατζάκη και Βάνας Σύψα, αποκαλύπτει ότι το διάστημα 2018-2022 η χώρα μας είχε την υψηλότερη θνησιμότητα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

«Μία ιδιομορφία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που εξηγεί αυτούς τους πολλούς θανάτους είναι ότι έχουμε πολύ συχνά στις ομάδες αυτές HIV λοίμωξη, και μάλιστα λοίμωξη αθεράπευτη», επισημαίνει ο καθηγητής επιδημιολογίας & προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης.

Η θνησιμότητα σε χρήστες ναρκωτικών είναι 17 φορές μεγαλύτερη από τη θνησιμότητα του γενικού πληθυσμού, ενώ όσον αφορά στους ελεγχόμενους χώρους χρήσης καταγράφονται 3.5 θάνατοι ανά 100 χρήστες ετησίως.

Η πρόεδρος των κέντρων πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, Φωτεινή Λεομπίλλα, επισημαίνει πως: «Όσον αφορά την υπερδοσολογία έχουμε φροντίσει να πιέσουμε όσο μπορούμε προκειμένου να υπάρχει ένα πλαίσιο για το αντίδοτο της υπερδοσολογίας που είναι η ναλοξόνη».

Η θνησιμότητα είναι κατά 35 φορές μεγαλύτερη στους νέους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

«Τι μας λέει η διεθνής βιβλιογραφία; Μας λέει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των θανάτων οφείλεται σε υπερδοσολογία», αναφέρει ο καθηγητής επιδημιολογίας & προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης.

Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε συνεργασία με την ομάδα που διενήργησε την έρευνα για να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πρωτιά» της Ελλάδας σε θανάτους από ναρκωτικά σε Ευρώπη – Αμερική – Αυστραλία (video)"

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη με «ψευδοδημοψηφίσματα»

Νέες κυρώσεις ετοιμάζονται να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, αν η Μόσχα προσαρτήσει εδάφη της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ενόψει των «δημοψηφισμάτων» που αναμένονται να γίνουν σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Γνωρίζουμε ότι (τα αποτελέσματα) θα παραποιηθούν», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, εξηγώντας ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα επιβληθούν από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με τους συμμάχους τους.

Η Ρωσία σχεδιάζει «ψευδοδημοψηφίσματα», όπως τα χαρακτηρίζει η Δύση, σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που θεωρείται ως ένα βήμα προς την προσάρτηση αυτών των εδαφών.

Η G7, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον Λευκό Οίκο, καταδίκασε τα «ψευδοδημοψηφίσματα» αυτά στο Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, τονίζοντας ότι παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

Οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει κατηγορηματικά τα δημοψηφίσματα, δηλώνοντας έτοιμες να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη με «ψευδοδημοψηφίσματα»"

Proekt: Ο Μεντβέντεφ διαθέτει πολυτελέστατη θαλαμηγό αξίας 100 εκατ. δολαρίων

Ο ρωσικός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας «Proekt», βρήκε ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η οικογένεια του χρησιμοποιούν μια θαλαμηγό μήκους 74 μέτρων αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ιστότοπου.

Στη θαλαμηγό σύμφωνα με τις φωτογραφίες, υπάρχει ελικοδρόμιο, προσωπικό γραφείο και ειδικό σύστημα επικοινωνιών. Στα χωριά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας την θαλαμηγό Vselenaya («Universe») συνοδεύουν συνήθως ρωσικά πολεμικά πλοία, όπως ισχυρίζονται οι δημοσιογράφοι.

Τι λέει υπάλληλος του Μεντβέντεφ για την θαλαμηγό

Ο ιστότοπος «Proekt», ισχυριζόμενος ότι την συγκεκριμένη θαλαμηγό χρησιμοποιεί ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επικαλείται τον Τούρκο παρατηρητή Γιορούκ Ισίκ, που παρακολουθεί τα πλοία που διαπλέουν ντον Βόσπορο, τους Τούρκους παρατηρητές της ΜΚΟ Nordic Monitor καθώς και πηγή μεταξύ των μεσιτών σκαφών αναψυχής.

Τελικά, υπάλληλος μαρίνας στην πόλη Σότσι, όπου αυτή την στιγμή έχει αγκυροβολήσει και φρουρείται το σκάφος, την χαρακτηρίζει «θαλαμηγό του Μεντβέντεφ» και «κυβερνητική», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Οι δημοσιογράφοι θεωρούν ότι την θαλαμηγό αγόρασε ο δισεκατομμυριούχος Ίγκορ Γιουσούφοφ. Ο ιδιοκτήτης του σκάφους δεν αναφέρεται ενώ το σκάφος έχει ναυπηγηθεί από το ολλανδικό γραφείο Damen Yachting το 2018, και είναι εγγεγραμμένο στην υπεράκτια εταιρεία Southerner Ltd των Νήσων Κέιμαν.

Τι σημαίνει  το Proekt

Το «Proekt» επισημαίνει, επικαλούμενο στοιχεία από την εξειδικευμένη υπηρεσία VesselFinder, ότι τον Ιούλιο του 2020, στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κοροναϊού, η θαλαμηγός “Universe” έπλεε στα νερά της Μεσογείου με τον αναμεταδότη της απενεργοποιημένο. Στο σκάφος, σύμφωνα με δημοσιογράφους, επέβαιναν ο γιος του Μενβέντεφ, Ιλιά και ο γιος του ίγκορ Γιουσούφοφ, Μαξίμ.

Τον Μάρτιο του 2017 ο Αλεξέι Ναβάλνι και η ομάδα του σε έρευνα που δημοσίευσαν για τον Ντμίτρι Μενβέντεφ, αναφέρονταν τα πολυτελή ακίνητα του Ντμίτρι Μενβέντεφ. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς(FBK) ο Μεντβέντεφ είναι ιδιοκτήτης της θαλαμηγού Fotinia αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Proekt: Ο Μεντβέντεφ διαθέτει πολυτελέστατη θαλαμηγό αξίας 100 εκατ. δολαρίων"

Η ΕΕ έχει μοιράσει 5 εκατομμύρια χάπια ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικής έκτακτης ανάγκης

Δεδομένη είναι η στήριξη που θα παράσχει η Ευρωπαική Ένωση στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί τόνισε η η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Η κ.Κυριακίδου υπογράμμισε επίσης σε συνέντευξη τύπου στο Βίλνιους, τη στήριξη της Λιθουανίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

«Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία είναι συνεχής και θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί» σημείωσε η κ. Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι «περισσότεροι από 1.300 Ουκρανοί ασθενείς έχουν μεταφερθεί για περίθαλψη σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία».

«Έχουμε επίσης παραδώσει 5 εκατομμύρια δισκία ιωδίου για την περίπτωση πυρηνικής έκτακτης ανάγκης» τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΕ έχει δημιουργήσει ιατρικούς κόμβους στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά των ασθενών που φεύγουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΕ έχει μοιράσει 5 εκατομμύρια χάπια ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικής έκτακτης ανάγκης"

Ουκρανία: 436 σοροί έχουν εκταφεί από τον ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ - «30 φέρουν σημάδια βασανιστηρίων»

Οι αρχές στην Ουκρανία έχουν ανασύρει 436 πτώματα που είχαν θαφτεί σε ένα δάσος κοντά στην πόλη Ιζιούμ που πήραν πίσω από τους Ρώσους και 30 από αυτά έδειξαν «σημάδια βασανιστηρίων», ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Χαρκόβου.

«Έχουν εκταφεί συνολικά 436 πτώματα. Τα περισσότερα φέρουν σημάδια βίαιου θανάτου και 30 φέρουν σημάδια βασανιστηρίων», δήλωσε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ στο Telegram.

«Υπάρχουν πτώματα με σχοινί γύρω από τον λαιμό τους, με τα χέρια τους δεμένα, με σπασμένα άκρα ή τραύματα από σφαίρες. Σε πολλούς άνδρες έχουν ακρωτηριαστεί τα γεννητικά τους όργανα», συνέχισε ο Σινεγκούμποφ, αναφέροντας «στοιχεία φρικτών βασανιστηρίων» που υπέστη ο πληθυσμός, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πολλές εκατοντάδες τάφοι με έναν σταυρό και ένας ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου κοντά στην πόλη Ιζιούμ, που βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή για αρκετούς μήνες πριν καταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η ουκρανική αστυνομία ισχυρίστηκε επίσης, ότι ανακάλυψε «θαλάμους βασανιστηρίων» στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιζιούμ. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για πολλαπλές κακοποιήσεις σε εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους στην Ουκρανία.

Στην Μπούτσα στα περίχωρα του Κιέβου μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή στα τέλη Μαρτίου, ανακαλύφθηκαν πτώματα αμάχων που είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ.

Η Μόσχα αρνείται ότι διέπραξε αυτά τα εγκλήματα και χαρακτήρισε την ανακάλυψη των τάφων στο Ιζιούμ «ψέμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: 436 σοροί έχουν εκταφεί από τον ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ - «30 φέρουν σημάδια βασανιστηρίων»"

Δημοσκόπηση MRB: Πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία θέλουν οι πολίτες – Πώς «βλέπουν» τα σενάρια συγκυβέρνησης

Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία MRB για το OPEN, το διάστημα 19 – 21 Σεπτεμβρίου 2022, σε δείγμα 1.000 ατόμων, παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το βράδυ της Παρασκευής (23.09.2022).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Μαύρος, στο ερώτημα αν η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία της ΕΥΠ, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους απαντούν πως κανένας από τους δύο. Ειδικότερα, σε ποσοστό 18,8% οι πολίτες απαντούν η ΝΔ, σε 20,2% ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ποσοστό 42,8% κανένας από τους δύο.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση για τη στάση που θα έπρεπε να κρατά η χώρα μας απέναντι στην Ελλάδα, σε ποσοστό 41,8% οι πολίτες απαντούν πως αυτή θα έπρεπε να είναι πιο σκληρή, ενώ σε ποσοστό 38,5% πως θα έπρεπε να είναι όπως ακριβώς είναι τώρα.

Συγκυβέρνηση, αν όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση

Αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 49,2% πως θα ήθελαν να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων και το 43,2% εξ αυτών απαντά πως θα προτιμούσαν να γίνουν νέες εκλογές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία θέλουν οι πολίτες – Πώς «βλέπουν» τα σενάρια συγκυβέρνησης"

«Μύδροι» Αναστασιάδη στον ΟΗΕ για τον Ερντογάν: Ειρωνικό να μιλάει για Διεθνές Δίκαιο

O Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέφερε πως όταν αποφάσεις ή ψηφίσματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ή να επιβληθούν, τότε αυτό, δικαίως, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ενθάρρυνση ή ακόμη και επιβράβευση της αυθαιρεσίας.

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα όσα ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενώ παρέθεσε και τους κύριους λόγους για την έλλειψη αποτελεσματικότητας και για την αδυναμία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ανταποκριθεί στις προσδοκίες δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Τουρκία, είπε, η οποία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα παράνομα τετελεσμένα της και πρόσθεσε ότι παρά τους ιστορικούς συμβιβασμούς από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα απέτυχαν ως αποτέλεσμα της αδιάλλακτης στάσης της Αγκυρας.

Ο Πρόεδρος ΑΝαστασιάδης επισήμανε ότι του απομένουν μόνο μερικοί μήνες για την ολοκλήρωση της δεκαετούς θητείας του, λέγοντας ότι βρίσκεται εκεί για να προσφωνήσει τις εργασίες της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης για τελευταία φορά.

Αφού παρέθεσε τους κύριους λόγους για την έλλειψη αποτελεσματικότητας και για την αδυναμία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ανταποκριθεί στις προσδοκίες δισεκατομμυρίων ανθρώπων, είπε ότι "η αναφορά μου στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη δομή και τον μηχανισμό εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών δεν προκύπτει μόνο από την εκτίμησή μου για άλλα διεθνή προβλήματα, αλλά και από αυτά που η χώρα μου εξακολουθεί να υφίσταται και να υποφέρει ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974".

Αναφερόμενος στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου είπε ότι "με βαθιά απογοήτευση άκουσα τον Πρόεδρο Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι, και παραθέτω επί λέξει: «Ως Τουρκία θέλουμε όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να επιλυθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

"Πόσο προκλητικό και ειρωνικό είναι για τον Τούρκο Πρόεδρο να προβάλλει έναν τέτοιο ισχυρισμό, όταν απειλεί να καταλάβει τα ελληνικά νησιά ή όταν διαπράττει χιλιάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ενός κυρίαρχου και γειτονικού κράτους, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου;" τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, διερωτήθηκε "πόσο πιο προκλητικό είναι να εκφράζεται η επιθυμία για επίλυση διαφορών «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», όταν ο ίδιος αρνείται να εφαρμόσει πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό πρόβλημα και δημιουργεί νέα τετελεσμένα;"

"Όπως έχω επισημάνει προηγουμένως, όταν αποφάσεις ή ψηφίσματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ή να επιβληθούν, τότε αυτό, δικαίως, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ενθάρρυνση ή ακόμη και επιβράβευση της αυθαιρεσίας" υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι σε αυτό ακριβώς γινόμαστε μάρτυρες σήμερα με το κυπριακό πρόβλημα. "Η Τουρκία, η οποία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα παράνομα τετελεσμένα της" είπε και σημείωσε ότι δυστυχώς, αυτός ήταν ο μακροχρόνιος στόχος της Τουρκίας, από το 1956.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά τους ιστορικούς συμβιβασμούς από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα απέτυχαν ως αποτέλεσμα της αδιάλλακτης στάσης και των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας" είπε.

Αφού έκανε μια αναδρομή στις τελευταίες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού τόνισε ότι "είναι πιστεύω σαφές ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη λύσης βασισμένης στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

"Και όπως έχω τονίσει, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει επίλυση διενέξεων και για επικράτηση της ειρήνης δεν είναι άλλος από την αταλάντευτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όχι όμως αυθαίρετα ερμηνευμένα από αυτούς που επιδιώκουν να συγκαλύψουν τις βλέψεις τους για αναθεωρητισμό", κατέληξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Μύδροι» Αναστασιάδη στον ΟΗΕ για τον Ερντογάν: Ειρωνικό να μιλάει για Διεθνές Δίκαιο"

Τσαβούσογλου: «Χάρισμά σας τα F-16 αν είναι να μας βάζετε όρους για την Ελλάδα»

Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ αναφορικά με τα F-16.

Ο Τσαβούσογλου αρχικά κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε πως οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο με τις ΗΠΑ για την απόκτηση και αναβάθμιση των F-16 συνεχίζονται κανονικά.

Παράλληλα όμως προχώρησε σε μια πιο επιθετική ρητορική κατά των Αμερικανών για την ενδεχόμενη συμφωνία, λέγοντας πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί να της επιβληθούν όροι για το πως θα χρησιμοποιεί τα μαχητικά της.

«Δεν θα κάνουμε τέτοια σχετικά με τα F-16. Δεν είναι αποδεκτό να επιβάλλουμε περιορισμούς όπως «χρησιμοποιήστε το έτσι, χρησιμοποιήστε το αλλιώς». Γιατί να αγοράσουμε ένα προϊόν που δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια λόμπι εδώ, ειδικά μετά την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όπως το ελληνικό και το αρμενικό λόμπι, που προσπαθούν να αποτρέψουν τη συμφωνία. Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχουν λόμπι που υποστηρίζουν να δοθούν στην Τουρκία αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει πρόθυμη να προμηθεύσει την Τουρκία με μαχητικά, ωστόσο επιζητά να επιβάλει κάποιους περιορισμούς, όπως το να μην χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας. Προφανώς, σε αυτούς τους «όρους» αναφέρεται και ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει μια τροπολογία που απαγορεύει την πώληση F-16 στην Άγκυρα εκτός εάν η κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας επίσης μια περιγραφή συγκεκριμένων βημάτων που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται για παράνομες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: «Χάρισμά σας τα F-16 αν είναι να μας βάζετε όρους για την Ελλάδα»"

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία – «Βασανισμοί, βιασμοί, εκτελέσεις και πτώματα με κομμένους λαιμούς»

Για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κάνει λόγο ο ΟΗΕ σε έρευνά του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ΟΗΕ αναφερόταν μέχρι τώρα σε υποψίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, ωστόσο σήμερα οι ερευνητές του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως διαπράχθηκαν φρικαλεότητες στη χώρα.

Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για την Ουκρανία συστάθηκε τον Μάρτιο από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να διεξαγάγει έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Συμβούλιο ενέκρινε στη συνέχεια τον Μάιο νέα απόφαση, με την οποία ζητούσε από την επιτροπή να ερευνήσει ειδικά για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές του Κιέβου, της Τσερνίχιβ, του Χαρκόβου και της Σούμι.

Κατά τις έρευνές της στις τέσσερις αυτές περιοχές, η επιτροπή επισκέφθηκε 27 πόλεις και τοποθεσίες και πήρε συνεντεύξεις από περισσότερα από 150 θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, διευκρίνισε ο πρόεδρός της Έρικ Μόζε σε μια πρώτη προφορική παρουσίαση της έκθεσης ενώπιον του Συμβουλίου.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που συνέλεξε, η Επιτροπή συμπέρανε ότι εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στην Ουκρανία» σημείωσε ο επικεφαλής της, απαριθμώντας ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ζώνες αμάχων, πολλές εκτελέσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, όπως και σεξουαλική βία.

«Μας συγκλόνισε ο μεγάλος αριθμός των εκτελέσεων στις περιοχές που επισκεφθήκαμε. Η Επιτροπή διεξάγει τώρα έρευνα για τους θανάτους αυτούς σε 16 πόλεις και τοποθεσίες. Δεχθήκαμε αξιόπιστες καταγγελίες όσον αφορά πολλές άλλες περιπτώσεις εκτελέσεων, τις οποίες τώρα τεκμηριώνουμε» σημείωσε ο Μόζε.

Το κοινό χαρακτηριστικό των πτωμάτων που βρέθηκαν είναι τα ορατά σημάδια εκτελέσεων που φέρουν, όπως είναι τα δεμένα χέρια πίσω από την πλάτη, τα τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι ή οι κομμένοι λαιμοί.

Ο Μόζε κατήγγειλε επίσης τους βομβαρδισμούς περιοχών αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Βασανιστήρια και βιασμοί
 
εκταφή πτωμάτων στη Μπούκα

Οι μάρτυρες, πρόσθεσε, έδωσαν συγκλίνουσες μαρτυρίες για κακομεταχείριση και βασανιστήρια, τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της παράνομης κράτησής τους.

Ορισμένα από τα θύματα ανέφεραν ότι, έπειτα από μια πρώτη κράτησή τους από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και κρατήθηκαν για εβδομάδες σε φυλακές.

«Αυτοί είπαν ότι ξυλοκοπήθηκαν, υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ και υποχρεώθηκαν να είναι γυμνοί, όπως και άλλα είδη παραβιάσεων σε αυτά τα κέντρα κράτησης» υπογράμμισε ο Μόζε, ο οποίος επισήμανε επίσης ότι μετά την μεταφορά τους σε κέντρα κράτησης στη Ρωσία, ορισμένα θύματα εξαφανίστηκαν.

Περιπτώσεις σεξουαλικής βίας αναφέρθηκαν επίσης στους ερευνητές του ΟΗΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συγγενείς εξαναγκάστηκαν να είναι παρόντες κατά τη διάπραξη των εγκλημάτων αυτών.

Στις περιπτώσεις για τις οποίες διεξήγαγε έρευνα η επιτροπή, η ηλικία των θυμάτων σεξουαλικής βίας ή βίας λόγω φύλου κυμαινόταν από 4 ως 82 ετών.

Η επιτροπή τεκμηρίωσε επίσης περιπτώσεις στις οποίες παιδιά βιάστηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν παράνομα. «Παιδιά σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν επίσης σε τυφλές επιθέσεις με εκρηκτικά όπλα» κατήγγειλε ο Μόζε.

Ο ίδιος ανέφερε τέλος ότι η επιτροπή είχε επίσης να αντιμετωπίσει δύο περιπτώσεις κακομεταχείρισης Ρώσων στρατιωτών από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Αν και δεν είναι πολλές, οι περιπτώσεις αυτές εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο της προσοχής μας» διαβεβαίωσε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία – «Βασανισμοί, βιασμοί, εκτελέσεις και πτώματα με κομμένους λαιμούς»"

Παραλήρημα εκτός ορίων από τον Ερντογάν: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την σφαγή στην Τριπολιτσά»

«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σφαγή της Τριπολιτσάς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, επιμένοντας στην εθνικιστική ρητορική, φτάνει στο σημείο να κάνει ανάρτηση για την άλωση της Τριπολιτσάς που σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821.

«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, στην οποία δολοφονήθηκαν βάναυσα χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι», επισημαίνει ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρέθηκε στην Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συνέχισε τις  επιθέσεις κατά της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα από το βήμα της συνέλευσης κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων», δειχνοντας μάλιστα φωτογραφίες από νεκρά προσφυγόπουλα.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δεν έμειναν αναπάντητες από την ελληνική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα η Αθήνα επέλεξε να δώσει μια ψύχραιμη απάντηση λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τους όρους καλής γειτονίας. «Την καλούμε να επανέλθει στον χώρο της λογικής» δήλωσε συγκεκριμένα για την Τουρκία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί ελληνικής δήθεν επιθετικής συμπεριφοράς, ο κ.Δένδιας τόνισε τα εξής: «Η χώρα που ευθέως απειλεί με πόλεμο, που έχει εκδώσει casus belli, που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραλήρημα εκτός ορίων από τον Ερντογάν: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την σφαγή στην Τριπολιτσά»"

Ναρκωτικά, χρήματα και 4 συλλήψεις σε Ζεφύρι, Μενίδι – Κατασχέθηκε και ταξί που μετέφερε ηρωίνη

Τέσσερις συλλήψεις σε επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών στο Μενίδι και το Ζεφύρι. Κατασχέθηκε 1,5 κιλό ηρωίνη, αλλά και ένα ταξί που χρησιμοποιείτο για τη διακίνηση. 

Ειδικότερα, σε Μενίδι και Ζεφύρι συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, δύο άνδρες ηλικίας 31 και 53 ετών και δύο γυναίκες 50 και 34 χρόνων, με την κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας 36χρονος.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 31χρονος εντοπίστηκε να κατέχει, με σκοπό τη διακίνηση και για λογαριασμό των άλλων κατηγορουμένων, μέσα σε ταξί (!), τρεις συσκευασίες με ηρωίνη βάρους 1.240 γραμμαρίων, καθώς και μία ακόμα συσκευασία, επιμελώς κρυμμένη σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη πίσω από την οθόνη του στερεοφωνικού συστήματος του οχήματος, που περιείχε 265 γραμμάρια ηρωίνης.

Στην επιχείρηση για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, το βράδυ της Πέμπτης (22.09.2022) συμμετείχαν, επίσης, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, της ΟΠΚΕ, καθώς και αστυνομικός σκύλος.

Δείτε βίντεο της ΕΛΑΣ: 

Όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο 31χρονος παρέλαβε τις συγκεκριμένες ποσότητες από το σπίτι του 53χρονου και της 50χρονης, μέσω των άλλων κατηγορούμενων, ενώ τις έκρυψαν μέσα στο ταξί με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν πέντε έρευνες σε σπίτια, όπου κατασχέθηκαν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ: 1.505 γραμμάρια ηρωίνης, ζυγαριά ακριβείας, δύο αυτοκίνητα εκ των οποίων το ένα ταξί, το χρηματικό ποσό των 3.204,8 ευρώ, 5 κινητά τηλέφωνα, συσκευή καταγραφής και 5 κάμερες ασφαλείας.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναρκωτικά, χρήματα και 4 συλλήψεις σε Ζεφύρι, Μενίδι – Κατασχέθηκε και ταξί που μετέφερε ηρωίνη"

Ερντογάν: Η Ελλάδα μας ακολουθεί από πίσω σαν τα βαγόνια

Οι Έλληνες μας ακολουθούν από πίσω σαν βαγόνια, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η οποία του μετέφερε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να ιδρύσει Διεύθυνση Επικοινωνιών, με σκοπό να απαντά στην τουρκική προπαγάνδα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: «Έχει ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα θα ιδρύσει Διεύθυνση Επικοινωνιών. Λέγεται ότι η εν λόγω Προεδρία θα συσταθεί με σκοπό την προπαγάνδα στα παγκόσμια ΜΜΕ, ενάντια στις θέσεις της Τουρκίας. Μπορείτε να το αξιολογήσετε;»

Ο Ερντογάν απάντησε: «Να το κάνει. Αυτή (η Ελλάδα) έχει Διεύθυνση Επικοινωνιών αλλά εμείς δεν το έχουμε; Η Διεύθυνση Επικοινωνίας μας είναι πολύ πιο ισχυρή, σε αυτό το σημείο, έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο δίκτυο επικοινωνίας με τον κόσμο. Και εξακολουθεί να το κάνει. Αυτοί μας ακολουθούν από πίσω σαν βαγόνια».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Η Ελλάδα μας ακολουθεί από πίσω σαν τα βαγόνια "

Khosta-2: Βρήκαν σε νυχτερίδες νέο κορονοϊό, ανθεκτικό στα εμβόλια κατά της Covid-19

Μια εξέλιξη την οποία οι επιστήμονες περίμεναν αλλά φοβόντουσαν. Ερευνητές εντόπισαν σε νυχτερίδες έναν νέο κορονοϊό, που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και μπορεί να ξεφεύγει από τα εμβόλια κατά του SarsCov-2.

Ο νέος αυτός κορονοϊός, ο Khosta-2, εντοπίστηκε μαζί με άλλους το 2020, σε νυχτερίδες στη Ρωσία.

Οι πρώτες αναλύσεις δεν έδειξαν να συνιστά απειλή για τους ανθρώπους. Ωστόσο, οι επόμενες έρευνες ανέτρεψαν αυτή την εκτίμηση!

Όπως ανέφεραν στην ιατρική επιθεώρηση PLoS Pathogens οι επιστήμονες που τον εντόπισαν, περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν πως η αρχική εκτίμηση ήταν λανθασμένη.

Η πρώτη ένδειξη ότι μπορεί να απειλήσει την ανθρώπινη υγεία ήρθε όταν διαπίστωσαν ότι μπορούσε εύκολα να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο. Ένας άλλος κορονοϊός που ταυτοχρόνως είχαν ανακαλύψει, ο Khosta-1, δεν είχε αυτή την ικανότητα.

Επιπλέον, για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα ο Khosta-2 προσκολλάται στην ίδια πρωτεΐνη (την ACE2) που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός, ο οποίος ευθύνεται για την παρούσα πανδημία.

«Οι πρωτεϊνικοί υποδοχείς στα ανθρώπινα κύτταρα είναι η «πόρτα» μέσω της οποίας αυτά μολύνονται», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Michael Letko, επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Αν ένας ιός δεν μπορεί μπει σε αυτή την «πόρτα», δεν μολύνει τα κύτταρα και δύσκολα θα προκαλέσει λοίμωξη».

Ανθεκτικός στα αντισώματα

Ο νέος κορονοϊός Khosta-2 δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Ακόμα χειρότερα, όμως, όταν ο Dr. Letko τον εξέθεσε σε ορό από άτομα εμβολιασμένα κατά της COVID-19, αυτός δεν αδρανοποιήθηκε. Το ίδιο συνέβη και όταν τον εξέθεσε σε ορό από ανθρώπους που είχαν νοσήσει από την παραλλαγή Όμικρον που δημιούργησε ο κορονοϊός SARS-CoV-2.

Γιατί συνέβη αυτό; Διότι απλούστατα δεν ήταν ευαίσθητος στα αντισώματα που είχε δημιουργήσει ο οργανισμός των ανθρώπων αυτών. «Δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε κανέναν. Αλλά είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι κυκλοφορούν ήδη ιοί στη φύση οι οποίοι δεν εξουδετερώνονται με τα υπάρχοντα εμβόλια», επισήμανε ο Dr. Letko.

Κίνδυνος ανασυνδυασμού

Ευτυχώς, υπάρχουν και μερικά καλά νέα – προς το παρόν τουλάχιστον, πρόσθεσε. Όπως συμβαίνει με την παραλλαγή Όμικρον, έτσι και ο νέος κορονοϊός Khosta-2 δεν διαθέτει γονίδια που να υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο. Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, αν άρχιζε να κυκλοφορεί ευρέως και αναμιγνυόταν με τον κορονοϊό της πανδημίας.

«Ο ανασυνδυασμός του RNA είναι κάτι ανησυχητικό», εξήγησε ο ειδικός. «Αν συγγενικοί ιοί εισβάλλουν στο ίδιο ζώο και στα ίδια κύτταρα, και «ανταλλάξουν» τα γονίδιά τους, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος, επικίνδυνος ιός. Αν ο κορονοϊός SARS-CoV-2 επιστρέψει σε ζώα μολυσμένα με συγγενικούς του ιούς, τότε μπορεί να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζουμε. Σίγουρα όμως μπορεί να συμβεί».

 iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Khosta-2: Βρήκαν σε νυχτερίδες νέο κορονοϊό, ανθεκτικό στα εμβόλια κατά της Covid-19"

ΕΟΦ: Ανακαλεί δυο συμπληρώματα διατροφής

Ο ΕΟΦ γνωστοποίησε, με επίσημη ανακοίνωσή του, την απόφασή του να ανακαλέσει άμεσα από την αγορά συγκεκριμένες παρτίδες από δύο γνωστά συμπληρώματα διατροφής.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΦ, η ανάκληση αφορά τα εξής προϊόντα:

- ATHROMAX NF 90 tabs με την ανάκληση να αφορά τις παρτίδες 2103334 και 2107738
- OXYPERM NF 90 tabs με την ανάκληση να αφορά τις παρτίδες 2104332, 2105255 και 2201072

Όπως αναφέρεται στηνν ανακοίνωση, αποφασίστηκε η «απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης των παρτίδων 2103334 και 2107738 του μη γνωστοποιημένου συμπληρώματος διατροφής ATHROMAX NF 90 tabs και των παρτίδων 2104332, 2105255 και 2201072 του μη γνωστοποιημένου συμπληρώματος διατροφής OXYPERM NF 90 tabs της εταιρείας Metagenics Belgium, Βελγίου, μετά από ενημέρωση ότι περιέχουν το πρόσθετο Ε468 σε πολύ υψηλή συγκέντρωση (ανώτατο επιτρεπτό όριο 30000 mg/Kg). Τα προϊόντα επιπλέον δεν είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ. Η επιχείρηση που τα έχει προμηθευτεί υποχρεούται για την εφαρμογή της παρούσης. Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΦ: Ανακαλεί δυο συμπληρώματα διατροφής"

Μένιος Φουρθιώτης: Συνεχίζεται η δίκη για τις σκηνοθετημένες επιθέσεις – Σενάριο της αστυνομίας, λέει ο κατηγορούμενος

«Σενάριο της αστυνομίας» χαρακτήρισε ο τηλεπαρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης τις βαριές κατηγορίες για τις οποίες δικάζεται από σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να ανέθεσε σε συνεργούς του να πυροβολήσουν έξω από το σπίτι του στον Διόνυσο τον Απρίλιο του 2021. Σκοπός του ήταν, κατά το κατηγορητήριο, να θεωρηθεί ως στόχος και να επιτύχει να επανέλθει η ισχυρή αστυνομική φρούρηση του, η οποία, λίγο καιρό πριν, είχε μειωθεί κατά πολύ.

«Είμαι αθώος και θα αποδειχθεί από την ακροαματική διαδικασία ότι είναι σενάριο από τα αστυνομικά όργανα», δήλωσε στους δικαστές, ο Φουρθιώτης.

Συγκατηγορούμενοί του είναι δύο άνδρες που φέρονται ως συνεργοί του στους στημένους πυροβολισμούς κι ένας τρίτος που κατηγορείται για διακίνηση απαγορευμένων ουσιών σε αθλητές.

«Μας σημάδεψε…»

Ένας αστυνομικός που βρέθηκε στο στόχαστρο δύο δραστών (οι δύο βασικοί συγκατηγορούμενοι Φουρθιώτη, κατά το κατηγορητήριο) που άνοιξαν πυρ εναντίον του, ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη.

Ο αστυνομικός, με συναδέλφους του, τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου 2021, μετά τους πυροβολισμούς στο σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη, επιχείρησε να σταματήσει σε μπλόκο τη μοτοσυκλέτα των δύο ανδρών. Όπως κατέθεσε:

«Ο συνοδηγός είχε ένα σάκο από τον οποίο εξείχε ένα μακρύκανο όπλο. Έστριψε το σώμα του αριστερά, μας σημάδεψε και άρχισε να πυροβολεί 3-4 φορές. Τον σάκο τον απέρριψαν στη συνέχεια. Φορούσαν κράνη και οι δύο. Εγώ ήμουν στην πρώτη μηχανή οδηγός».

Εισαγγελέας: Μπορείτε να περιγράψετε τον σωματότυπο;

Μάρτυρας: Φορούσαν μπουφάν, ήταν εύσωμοι, μετρίου αναστήματος.

Δεύτερος αστυνομικός που έσπευσε στο σημείο για βοήθεια, κατέθεσε:

«Βρήκαμε τους κάλυκες και έναν σάκο στην κάθοδο προς Αθήνα. Περισυλλέξαμε τα πειστήρια και τα αποδώσαμε».

Οι καταθέσεις τους αμφισβητήθηκαν από την υπεράσπιση των δύο φερόμενων ως συνεργών του παρουσιαστή, η οποία ζήτησε την κράτηση του δεύτερου μάρτυρα για ψευδορκία.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μένιος Φουρθιώτης: Συνεχίζεται η δίκη για τις σκηνοθετημένες επιθέσεις – Σενάριο της αστυνομίας, λέει ο κατηγορούμενος"

Πλεύρης για επίσκεψη Τσίπρα στο Παίδων: Ο ΣΥΡΙΖΑ το '19 παρέδωσε λίστα αναμονής με 2.853 χειρουργεία

Στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες, κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», χαρακτήρισε σοκαριστικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν έχει αναισθησιολόγους με αποτέλεσμα 3.000 παιδιά να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο, απάντησε σήμερα ο Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε:

«Το πρόβλημα αναμονής των χειρουργείων στο Παίδων Αγίας Σοφίας υπάρχει έντονα από το 2017. Εν μέσω πανδημίας και επιδείνωσης του προβλήματος έλλειψης αναισθησιολόγων έχουμε προχωρήσει σε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα αποφασίσαμε:

- Την προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα

- Την ενίσχυση του νοσοκομείου με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου.

- Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία τον επανασχεδιασμό του προγραμματισμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο προς ενημέρωση του η λίστα αναμονής χειρουργείων που παρέδωσε η κυβέρνηση του το 2019 ήταν 2.853 χειρουργεία.

Το πρόβλημα έλλειψης των αναισθησιολόγων αντιμετωπίζεται με συντονισμένες ενέργειες και όχι με επικοινωνιακή εκμετάλλευση».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πλεύρης για επίσκεψη Τσίπρα στο Παίδων: Ο ΣΥΡΙΖΑ το '19 παρέδωσε λίστα αναμονής με 2.853 χειρουργεία"

Συναγερμός στη Βουλγαρία για τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία

Δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα με το μεταναστευτικό η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συναγερμός έχει σημάνει και στη Βουλγαρία, με τη Σόφια να παίρνει μέτρα στα σύνορά της.

Ήδη, η κυβέρνηση στη Βουλγαρία αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση «μερικής έκτακτης ανάγκης» λόγω της αυξημένης προσφυγικής και μεταναστευτικής πίεσης στα σύνορα της με την Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (23.09.2022) ο περιφερειάρχης της περιοχής του Χάσκοβο, Μίνκο Αγκέλοφ, η απόφαση ελήφθη λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται η συνοριακή μεθόριος από πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονται από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία έχει ορθώσει αγκαθωτό φράχτη σε μήκος 200 χιλιομέτρων στα σύνορα της με την Τουρκία.

Ωστόσο, οι ροές δεν έχουν αναχαιτιστεί και καθώς αυξάνονται, καταγράφονται έντονες διαμαρτυρίες κάτοικων στα σύνορα για κλοπές, επιθέσεις, εμπρησμούς κ.α παραπτώματα που αποδίδουν στους αλλοδαπούς που μπαίνουν παράνομα, σύμφωνα με τα βουλγαρικά Μέσα Ενημέρωσης

Το θέμα των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα σύνορα των δυο χωρών συζήτησαν την Τετάρτη στον Έβρο οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και Δημόσιας Τάξης της Βουλγαρίας Ιβάν Δεμερτζίεφ, υπογραμμίζοντας την ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στη Βουλγαρία για τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία"

Κλειστοί 3 σταθμοί του Μετρό το Σαββατοκύριακο

Η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημερώνει το επιβατικό κοινό, πως το Σάββατο 24/09/2022 και την Κυριακή 25/09/2022, οι σταθμοί του Μετρό «ΝΙΚΑΙΑ», «ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ» και «ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ» θα παραμείνουν κλειστοί και η Γραμμή 3 θα λειτουργεί στο τμήμα «ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ».  Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ, λόγω της διενέργειας δυναμικών δοκιμών από τον επίσταθμο Αγ. Μαρίνας μέχρι το Δημοτικό Θέατρο, στο πλαίσιο της επικείμενης λειτουργίας της επέκτασης της Γραμμής προς Πειραιά.

Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται στο τμήμα  Αγ. Μαρίνα – Νίκαια από την  προσωρινή λεωφορειακή γραμμή «Χ50 Αγ. Μαρίνα – Νίκαια», στη δημιουργία της οποίας προχωρά ο ΟΑΣΑ.

Ενημερωθείτε αναλυτικά   εδώ   για τα δρομολόγια της Γραμμής 3 του Μετρό, καθώς και για τα δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο που θα  ισχύσουν το Σαββατοκύριακο 24-25/09/2022.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστοί 3 σταθμοί του Μετρό το Σαββατοκύριακο"

Εγκλημα στην Καβάλα: Τον σκότωσε γιατί τον απέλυσε – Ομολόγησε ο δράστης

Εξιχνιάστηκε το πρωί της Παρασκευής η δολοφονία του 52χρονου στη Χρυσούπολη Καβάλας, με ένα 25χρονο γνώριμο του θύματος να φέρεται να ομολόγησε την πράξη του.

Το άγριο φονικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, όπου λίγο πριν τις 6 το πρωί, ο 52χρονος δέχθηκε πυροβολισμό από καραμπίνα, τη στιγμή που βρισκόταν έξω από την επιχείρηση που εργαζόταν.

Ο δράστης που δούλευε στην ίδια εταιρεία με τον 52χρονο στην Καβάλα συνελήφθη και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει ομολογήσει το έγκλημα που διέπραξε στην Χρυσούπολη. Έδωσε μάλιστα και τις δικές του εξηγήσεις για τη δολοφονία.

Φέρεται να είπε πως δούλευε στην εταιρεία του αδικοχαμένου πατέρα και πριν από πέντε μήνες, το θύμα τον είχε απολύσει. Υποστήριξε πως του έκανε bullying και πως ήθελε να τον εκδικηθεί.

To θρίλερ με τη δολοφονία του 52χρονου στην Καβάλα, έλυσαν οι κάμερες ασφαλείας που είχαν καταγράψει τον δράστη να έρχεται και να φεύγει από το σημείο της εκτέλεσης. Οι αστυνομικοί που χειρίζονταν την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, τον προσήγαγαν και λίγες ώρες μετά, η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη.

Ο δράστης αφού πυροβόλησε με καραμπίνα και σκότωσε το θύμα του, διέφυγε με τα πόδια μέσα από ένα διπλανό χωράφι και στη συνέχεια επιβιβάστηκε στη μηχανή του και κατευθύνθηκε προς τη Χρυσούπολη.

Το χρονικό

Ο 52χρονος δολοφονήθηκε έξω από την εταιρία με μάρμαρα που εργαζόταν επί 30 ολόκληρα χρόνια. Την ώρα που έφτανε στη δουλειά του, κάποιος του είχε στήσει καρτέρι και μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του, ο δολοφόνος τον πλησίασε και τον πυροβόλησε με καραμπίνα στην καρδιά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δολοφόνος ήταν κρυμμένος σε ένα χωράφι δίπλα από την εταιρία και μόλις πυροβόλησε τον 52χρονο, εξαφανίστηκε, διαφεύγοντας μέσα από χωράφια με καλαμπόκια.

Ένας φίλος του 52χρονου, που το προηγούμενο βράδυ ήταν μαζί, θυμάται όσα έλεγε ο άτυχος άνδρας λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί.

«Βγήκε στο βουνό, είδε αν έχει γουρούνια κι αυτά εδώ πέρα και όπως γυρνούσε, πέρασε από εμένα. Ευδιάθετος, χαρούμενος γιατί θα ανοίξει το κυνήγι, σα μωρό παιδί. Χαρά, ‘το Σάββατο θα πάμε να κυνηγήσουμε’. Πέρασε η ώρα, πήγε κοιμήθηκε και το πρωί τον εκτέλεσαν. Κόπηκαν τα πόδια μου. Δε θα σοκαριστείς;».

Τον «έχουν» στις κάμερες

«Δεν έχει βρει τίποτα η αστυνομία, άδικο, κάτι πρέπει να γίνει» δήλωσε, την Πέμπτη, η θεία του 52χρονου θύματος στο Live News

«Αυτό περιμένουμε. Να μάθουμε την αλήθεια. Το τι έχει γίνει. Να δοθεί… δηλαδή, για ποιο λόγο σκοτώθηκε. Αυτός ο άνθρωπος. Που ήταν γερός, κατάγερος, χωρίς κανένα θέμα υγείας και βρέθηκε η οικογένειά του σε αυτή την κατάσταση. Από ‘κει και πέρα, δεν … ούτε και ‘μεις… έχουμε μείνει έκπληκτοι. Περιμένουμε τις αποφάσεις της αστυνομίας» αναφέρει η ξαδέρφη του 52χρονου.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκλημα στην Καβάλα: Τον σκότωσε γιατί τον απέλυσε – Ομολόγησε ο δράστης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news