facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ από τη Δευτέρα 8 έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου

Στην πρώτη της κινητοποίηση για το 2024 προχωρά η ΟΛΜΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε υλοποίηση της απόφασης της ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ (11-2-2023), προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας για την πρώτη ή τη δεύτερη βάρδια εργασίας από Δευτέρα 8/1 έως και Τετάρτη 31/1/2024 στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της ΥΑ 9950/ΓΔ5/27-01-23 (παρακολούθηση μαθημάτων από αξιολογητές κλπ)».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ από τη Δευτέρα 8 έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου"

Σε έξαρση ο κορονοϊός: Άρχισε η πίεση στις πνευμονολογικές κλινικές – Πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ

Σε ανοδική τροχιά κινούνται τα κρούσματα κορονοϊού στην κοινότητα ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μέχρι και τρεις εβδομάδες μέχρι να αποτυπωθεί στην κοινότητα το επιδημικό κύμα που προκάλεσαν οι συναθροίσεις των εορτών. Εκατοντάδες ασθενείς, προσέρχονται καθημερινά, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την πολύωρη παραμονή τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο εμβολιασμός ασθενών με σοβαρές ασθένειες φαίνεται να μην έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε ενώ το μείγμα γίνεται εκρηκτικό με τη συνύπαρξη άλλων ιών του αναπνευστικού, όπως η γρίπη. Ο ΕΟΔΥ κρούει καμπανάκι για την επιστροφή των μαθητών αύριο Δευτέρα 8/1 στα σχολεία υπό νέες οδηγίες.

Η Μάρθα Χαρίση παιδίατρος διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής Παίδων Πεντέλης, αναφέρει: «Λόγω της πολύ μεγάλης προσέλευσης, αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε επιπλέον ιατρεία στις εφημερίες. Το ποσοστό των παιδιών που παραμένει, είναι μικρό και η έκβασή τους καλή. Παιδιά που έχουν χρόνιες πνευμονοπάθειες πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο».

Ανεμβολίαστοι, στην πλειονότητά τους, οι ογκολογικοί ασθενείς είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, επισημαίνει: «Ένας ασθενής, ο οποίος βρίσκεται υπό θεραπεία, είτε μόλις έχει τελειώσει τη θεραπεία του ή βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, γιατί υπάρχει κίνδυνος υποτροπής ή έχει μεταστατική νόσο ή γενικά εξασθενημένο οργανισμό, δεν το συζητάμε, πρέπει να εμβολιαστεί και για τη γρίπη και για τον κορονοϊό και, βέβαια, πρέπει να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης».

Ο Στέλιος Λουκίδης καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, αναφέρει πως: «Πολλοί πιστεύουν ότι αφού έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου, είναι θωρακισμένοι απέναντι στον κορονοϊό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχει η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για να κάνουν το νέο εμβόλιο όλοι οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και οι άνω των 60 ετών».

Σε ό,τι αφορά τα αντιικά, το Νοέμβριο χορηγούσαμε 500 έως 600 δόσεις, την ημέρα και τώρα έχουμε φτάσει να χορηγούμε 1600 έως 1800 δόσεις, ενώ υπήρξε μέρα που χορηγήθηκαν τα συγκεκριμένα φάρμακα σε 2.300 ασθενείς με κορονοϊό».

Μαζική η εισροή ασθενών στα νοσοκομεία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Στην Ισπανία οι μάσκες επανήλθαν στις υγειονομικές δομές.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού δήλωσε πως: «Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ειδικούς επιστήμονες. Προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, παρότι οι ιώσεις βρίσκονται σε πολύ μεγάλη έξαρση».

Τα σχολεία ανοίγουν, αύριο 8/1 και οι μαθητές καλούνται να εφαρμόσουν, με συνέπεια, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, για την προστασία τους από τις ιώσεις.

Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής, επισημαίνει: «Τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να φοράνε μάσκα, γιατί τα συμπτώματα διαρκούν πάρα πολλές ημέρες».

Ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων, στην Αττική, έχει διπλασιαστεί, για να υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, προκειμένου να μπορούν, απρόσκοπτα, να εμβολιάζονται οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε έξαρση ο κορονοϊός: Άρχισε η πίεση στις πνευμονολογικές κλινικές – Πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ"

Μεσολόγγι: Τα κενά στα στοιχεία που έδωσε ο 51χρονος στις Αρχές - Ψάχνουν απαντήσεις στο «έξυπνο ρολόι» του 31χρονου Μπάμπη

Άκαρπες μέχρι αυτή την ώρα είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου που έχει εξαφανιστεί από την Πέμπτη στην περιοχή του Μεσολογγίου.

Ο άνθρωπος που τον είδε για τελευταία φορά, είναι ένας 51χρονος κρεοπώλης ο οποίος πήρε τον νεαρό με το αυτοκίνητό του από το σπίτι του και όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, μετά από 8 με 10 λεπτά τον άφησε στη διασταύρωση των ΤΕΙ στην παλιά εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Εκεί, όπως του είπε ο νεαρός, θα συναντούσε άλλον φίλο του και ο ίδιος επέστρεψε στο σπίτι του.

Ο 31χρονος που έχει εξαφανιστεί:

mpampis__4_

Τα κενά στα στοιχεία που έδωσε ο 51χρονος στις Αρχές

Οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εντόπισαν κάποια κενά στους χρόνους αλλά και στη διαδρομή που λέει ότι ακολούθησε ο 51χρονος. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν τις κινήσεις του οχήματος του.

Το κινητό του κρεοπώλη κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Αστυνομίας για να ανακτηθούν πιθανόν σβησμένα δεδομένα. Με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών αναμένεται το κινητό του 51χρονου να δείξει και τη διαδρομή που ακολούθησε το βράδυ που συναντήθηκε με τον αγνοούμενο φίλο του. Και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τις έρευνες της Αστυνομίας.

Πόσα χρήματα δανείστηκε ο 51χρονος από τον 31χρονο

Σύμφωνα με τους συγγενείς του, ο 51χρονος είχε δανειστεί 17.000 ευρώ από τον αγνοούμενο. Ο ίδιος βέβαια ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι το ποσό ήταν 7.000 ευρώ και είχε επιστρέψει τα χρήματα πριν από τα Χριστούγεννα στον αγνοούμενο.

Το ξέσπασμα της αδερφής του 31χρονου

«Την Πέμπτη το βράδυ ήταν η τελευταία φορά που ήταν ανοιχτό το κινητό του και μίλησε με τη μητέρα μου. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε κάτι νεότερο» είπε η αδερφή του αγνοούμενου.

Οι δικοί του αγωνιούν για το πού είναι και τον ψάχνουν, κάνοντας λόγο για εγκληματική ενέργεια, με την Αστυνομία να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.  «Θεωρώ ότι είναι εγκληματική ενέργεια με τα δεδομένα που έχουμε. Είναι ένας άνθρωπος που θα ερχόταν πάντα σε επικοινωνία με τη μητέρα μου και το τελευταίο άτομο που τον είδε του χρωστούσε λεφτά» είπε η αδερφή του στο Star.

star

Ο 51χρονος έχει συλληφθεί, όχι όμως για την εξαφάνιση αλλά γιατί πάνω του βρέθηκε ένα μαχαίρι. «Πήγαν και τον συνέλαβαν, τον έπιασαν σε ένα χωριό στην ορεινή Ναυπακτία, είχε φύγει δηλαδή από το Μεσολόγγι» αναφέρει η αδερφή του. O 51χρονος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό. Ωστόσο η οικογένεια μιλά για αντιφάσεις.

«O άνθρωπος που κρατάει η αστυνομία, σε εμάς έχει πει άλλα, σε κάποιους άλλους γνωστούς τα έχει πει αλλιώς. Σε εμάς είπε ότι τον πήρε ο αδερφός μου τηλέφωνο για να πάει να τον πάρει, χαρακτηριστικά κι όλας έδωσε την λεπτομέρεια ότι ο αδερφός μου ήθελε μια coca cola και ότι πήγε και τον πήρε και τον άφησε πάνω στην Εθνική στα σκοτάδια για να πάει κάποιος άλλος γνωστός να τον πάρει να πάνε για κυνήγι αλλά δεν υπάρχει κανένας άλλος που θα μπορούσε να βρεθεί με τον αδερφό μου για να πάνε για κυνήγι. Στον κολλητό του είπε ότι θα πήγαινε για κυνήγι με αυτόν τον συγκεκριμένο που τον παρέλαβε αλλά στην μητέρα μου δεν ανέφερε ότι θα βγει απο το σπίτι που είχαν μιλήσει δύο ώρες νωρίτερα» λέει η αδερφή του Μπάμπη Κουτσίκου.

Αναζητούν απαντήσεις στο «έξυπνο ρολόι» που είχε ο αγνοούμενος

Η αγωνία για την τύχη του 31χρονου κορυφώνεται. Το τελευταίο σήμα που εξέπεμψε το κινητό του ήταν κοντά στα ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Η οικογένειά του, σύμφωνα με το Star, έχει δώσει στην Ασφάλεια ένα «έξυπνο ρολόι» που είχε στην κατοχή του ο 31χρονος το οποίο ήταν συνδεδεμένο με το κινητό του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεσολόγγι: Τα κενά στα στοιχεία που έδωσε ο 51χρονος στις Αρχές - Ψάχνουν απαντήσεις στο «έξυπνο ρολόι» του 31χρονου Μπάμπη"

Νέο Ηράκλειο: Συμμορία 20 ατόμων λήστεψε και τραυμάτισε ανήλικους!

Οι επιθέσεις εναντίον ανηλίκων αποτελούν πια καθημερινό φαινόμενο. Όσα μέτρα και να λαμβάνει η αστυνομία όπως φαίνεται τίποτα δεν σταματά τους αμούστακους νταήδες που ξεσπούν τα άγρια ένστικτα τους εναντίον συνομηλίκων τους τις περισσότερες φορές όπως το βράδυ του Σαββάτου στο Νέο Ηράκλειο.

Ομάδα περίπου 20 ατόμων βγήκε χθες το βράδυ στο δρόμο και επιτέθηκε μέσα σε διάστημα μισής ώρας σε δύο παρέες ανηλίκων σύμφωνα με πληροφορίες του LAW&ORDER, οι δράστες τραυμάτισαν τα παιδιά μάλιστα δυο από αυτά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ άρπαξαν το τσαντάκι του ενός.

Το ρολόι έδειχνε έντεκα και τέταρτο μια ομάδα νεαρών επιτέθηκε με μανία εναντίον δυο 17 χρόνων στην οδό Πεύκων. Οι δράστες χτύπησαν τα παιδιά σε όλο το σώμα αλλά κυρίως στο πρόσωπο. Μισή ώρα μετά στο σταθμό του ΗΣΑΠ Νέου Ηράκλειου δυο άλλοι 17 χρόνοι έπεσαν θύματα πιθανότατα της ίδιας παρέας.

Περίπου 20 νεαροί άρχισαν να χτυπούν τους ανήλικους ακόμα και στο κεφάλι. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση οι δράστες άρπαξαν και το τσαντάκι του ενός 17 χρόνου.

Οι δράστες εξαφανίσθηκαν ενώ οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αστυνομικοί από τη Βορειοανατολική Αττική έχουν ξεκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο Ηράκλειο: Συμμορία 20 ατόμων λήστεψε και τραυμάτισε ανήλικους!"

ΠΑΜΕ: Παρεμβάσεις σωματείων σε διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας για κατάργησή τους

Ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας πραγματοποίησαν την Κυριακή 7/1 σωματεία της Αττικής μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Σηκώνοντας τις μπάρες, επιτρέποντας έτσι την ελεύθερη διέλευση των οδηγών, απαίτησαν την κατάργηση όλων των διοδίων και καμία αύξηση.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΜΕ: Παρεμβάσεις σωματείων σε διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας για κατάργησή τους"

Το Λιμενικό εντόπισε σκάφος με 26 μετανάστες στην Ψέριμο

Τις μεσημβρινές ώρες χθες (6/1), ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Καλύμνου, για την μετανάστες στην Ψέριμο.

Στην περιοχή μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε στο λιμάνι της Ψερίμου είκοσι έξι αλλοδαπούς (5 άνδρες, 4 γυναίκες και 17 ανήλικοι), οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλύμνου, ενώ πρόκειται να παραδοθούν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (Κ.Ε.Δ.).

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Λιμενικό εντόπισε σκάφος με 26 μετανάστες στην Ψέριμο"

Ανείπωτη τραγωδία στην Κυπαρισσία: Κύματα παρέσυραν και έπνιξαν 66χρονη Γερμανίδα

Μια απίστευτη τραγωδία σημειώθηκε γύρω στις 4:00 σήμερα το απόγευμα στην Κυπαρισσία. Μια 66χρονη γυναίκα υπήκοος Γερμανίας περπατούσε με τον σύζυγο της στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, όπου έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Εκεί, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, παρασύρθηκε από τα πολύ δυνατά κύματα και χάθηκε στο νερό. Μάρτυρας της τραγικής αυτής εξέλιξης ήταν ο σύζυγος της.

Η άτυχη 66χρονη βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις περίπου 500 μέτρα πιο μακριά από το σημείο που παρασύρθηκε. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κυπαρισσίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανείπωτη τραγωδία στην Κυπαρισσία: Κύματα παρέσυραν και έπνιξαν 66χρονη Γερμανίδα"

Αχαΐα: Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας στο Ρίο- Με αλυσίδες η κυκλοφορία οχημάτων προς τα Καλάβρυτα

Την Αχαΐα έπληξε η κακοκαιρία που ξεκίνησε από το απόγευμα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή οδό του Ρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μην εγκλωβιστούν οχήματα.

Επίσης, εξ αιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού διεξάγεται με δυσχέρεια και με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων η κυκλοφορία οχημάτων στην δημοτική οδό που συνδέει την τοπική κοινότητα Περιστέρας, του Δήμου Αιγιαλείας, με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

kalavrytanews.gr

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαΐα: Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας στο Ρίο- Με αλυσίδες η κυκλοφορία οχημάτων προς τα Καλάβρυτα"

Συγκινεί 93χρονη ομογενής: Δώρισε μαστογράφο και ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Κεφαλλονιάς – Τι είπε στην ΕΡΤ

Δωρεές αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ έκανε μία ηλικιωμένη Ελληνίδα από την Αυστραλία. Συγκεκριμένα, χάρισε έναν υπερσύγχρονο μαστογράφο και ένα ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς, ενώ παλαιότερα είχε κάνει αντίστοιχες δωρεές και για το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου από όπου καταγόταν ο σύζυγός της. Η ίδια μίλησε στην ΕΡΤ για τις πράξεις αγάπης προς την πατρίδα της.

Η Ρουμπίνα Λιοσάτου, 93 χρονών σήμερα, έφυγε για την Αυστραλία, όπου ζει, πριν από 65 χρόνια. Δεν ξέχασε ποτέ όμως την ιδιαίτερη πατρίδα της το Αργοστόλι, στο οποίο δώρισε έναν ψηφιακό μαστογράφο και ένα ασθενοφόρο. “Μου άρεσε πάντα να προσφέρω και εργάστηκα στο νοσοκομείο Αργοστολίου ως εθελόντρια” τόνισε στην ΕΡΤ.

Διέθεσε ένα κομμάτι δικό της για να αποκτήσουμε τον μαστογράφο αυτόν, ο οποίος είναι σημαντικός για την υγεία όλων των γυναικών. Επίσης έκανε δωρεά ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται για να γίνονται τα εξιτήρια των ασθενών, ούτως ώστε να μην χρησιμοποιείται, να μην απασχολείται το ΕΚΑΒ και με τα εξιτήρια” δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείο Αργοστολίου, Δημήτρης Μαρτίνης.

Αυτή όμως δεν είναι και η μοναδική δωρεά, αφού το 2023, αποφάσισε να ανανεώσει το νοσοκομείο του Πύργου, τον τόπο όπου γεννήθηκε ο σύζυγός της.

Στο νοσοκομείο του Πύργου δώρισε κρεβάτια για την βραχεία νοσηλεία, τα οποία είναι ηλεκτροκίνητα προκειμένου να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση οι ασθενείς που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ένα σύγχρονο ακτινοσκοπικό μηχάνημα για το ακτινολογικό τμήμα” τόνισε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης.

Άλλαξε η όψη του νοσοκομείου, αυτό το έκανα εις μνήμη του αντρός μου. Αγαπάμε την πατρίδα, την αγαπάμε πολύ. Μου άρεσε κάτι να κάνω για την πατρίδα μου” εξήγησε η κα Λιοσάτου.

Την κίνησή της φαίνεται πως μιμούνται και άλλοι ομογενείς, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να προσφέρουν στον τόπο τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκινεί 93χρονη ομογενής: Δώρισε μαστογράφο και ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Κεφαλλονιάς – Τι είπε στην ΕΡΤ"

Καιρός: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι ως το βράδυ της Κυριακής – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 05-01-2024/1200 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός θα συνεχιστεί έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (07-01-2024), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους στα πελάγη, εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά σήμερα Κυριακή (07-01-2024) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

α) θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανόν τη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο.

β) κατά περιόδους θα επηρεάσουν τη Θράκη και πιθανώς την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής και μετά.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι ως το βράδυ της Κυριακής – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο"

Πειραιάς: Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από το απόγευμα – Απαγορευτικό απόπλου για Ραφήνα και Λαύριο

Αίρεται από το απόγευμα το απαγορευτικό απόπλου τουλάχιστον για τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση κανονικά θα πραγματοποιούνται μετά τις 17:30 το απόγευμα τα δρομολόγια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, μετά από άρση του απαγορευτικού απόπλου.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν εκτελούνται προς το παρόν τα δρομολόγια από τα υδροπτέρυγα.

Επίσης, από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια, καθώς σύμφωνα με την ημερολογιακή εγγραφή των πλοιάρχων, οι καιρικές συνθήκες κρίνονται ακόμα δυσμενείς.

Κλειστή είναι η γραμμή Καβάλα – Πρίνος, ενώ μετά τις 3 το απόγευμα θα εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το Ρίο – Αντίρριο.

Κλειστές προς το παρόν παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη – Ζάκυνθος και Κυλλήνη – Κεφαλονιά.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από το απόγευμα – Απαγορευτικό απόπλου για Ραφήνα και Λαύριο"

Επιστροφή στα σχολεία με ιώσεις και κορονοϊό – Τι να προσέξουν εκπαιδευτικοί και μαθητές σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Ανησυχία προκαλεί στους η έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων ο κορονοϊός αλλά και η γρίπη, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία την Δευτέρα.

Μετά την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων που προκάλεσε ανησυχία σε εκπαιδευτικούς και γονείς, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε συστάσεις για να επιστρέψουν με ασφάλεια οι μαθητές στα σχολεία.

Όπως σχετικώς αναφέρεται «Σύμφωνα με τις από 04-01-2024 οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση των ακόλουθων βασικών μέτρων από εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Στην εγκύκλιο ανφέρονται αναλυτικά όλα τα προτεινόμενα μέτρα που έχουν ως εξής:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών (Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό). Πριν και μετά την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό. Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπωςSARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
Μέχρι πέντε ημέρες δικαιολογημένες οι απουσίες λόγω κορονοϊού – Η εγκύκλιος

Παράλληλά, δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόησης από τον COVID-19.

Όπως είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστροφή στα σχολεία με ιώσεις και κορονοϊό – Τι να προσέξουν εκπαιδευτικοί και μαθητές σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ"

Αγία Παρασκευή: Απειλητικό τηλεφώνημα δέχτηκε ο 14χρονος που ξυλοκοπήθηκε – Τι αποκάλυψε ο πατέρας του

Απειλητικό τηλεφώνημα δέχτηκε χθες το βράδυ, Σάββατο (06.01.24) ο 14χρονος που έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού στην Αγία Παρασκευή την περασμένη Τρίτη (02.01.24).

«Χθες το βράδυ στις 21.40 τηλεφώνησαν από απόκρυψη  στο τηλέφωνο του γιου μου και τον απείλησαν πάλι», αποκάλυψε ο πατέρας του 14χρονου που υπέστη τον ξυλοδαρμό από τρεις συνομίληκους του στην Αγία Παρασκευή

«Το παιδί δεν είναι σε καλή κατάσταση, έχει ταραχθεί. Δεν πιστεύω ότι αυτοί είναι μία συμμορία των τριών ατόμων. Με απείλησαν ότι θα έρθουν 50 άτομα και θα μου βάλουν στο κεφάλι μία μπερέτα. Δεν πιστεύω ότι το έλεγαν από τη φαντασία τους. Αυτό που θα πρέπει να δει η Αστυνομία είναι το πόσα άτομα μπορεί να εμπλέκονται σε αυτή τη συμμορία. Πιθανολογώ ότι είναι περισσότερα άτομα», υποστήριξε ο πατέρας του ανήλικου, μιλώντας στο OPEN το πρωί της Κυριακής (07.01.24).

Ο 14χρονος συγκλόνισε, μιλώντας στο newsit.gr, για το πώς βρέθηκε χωρίς παπούτσια και πώς τον ανάγκασαν να γονατίσει στην οδό Λυκείου, όπου εκείνη την ώρα περνούσαν περαστικοί.

«Αναγκάστηκα να τους ακολουθήσω γιατί άρπαξαν το σκυλάκι μου και δεν ήθελα να του κάνουν κακό. Πρώτα με πλησίασε ο συμμαθητής μου, οι άλλοι δύο ήταν κρυμμένοι λίγα μέτρα από το σπίτι, δίπλα από ένα γκαράζ. Με απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν τον σκύλο μου, αν δεν τους ακολουθήσω», δήλωσε στο newsit.gr και πρόσθεσε: «Με χτύπησαν και στη συνέχεια με έβαλαν να γονατίσω και να αναφερθώ σε δύο κορίτσια, τα οποία δεν γνώριζα. Με τραβούσαν βίντεο εκείνη την στιγμή».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγία Παρασκευή: Απειλητικό τηλεφώνημα δέχτηκε ο 14χρονος που ξυλοκοπήθηκε – Τι αποκάλυψε ο πατέρας του"

Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν από αύριο - Προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ

Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως και το τέλος Φεβρουαρίου, με προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εμπόρων, μετά από μια σχετικά ικανοποιητική γιορτινή περίοδο, αναμένεται η εκπτωτική περίοδος να δώσει νέα ώθηση στις πωλήσεις και ο τζίρος του φετινού διμήνου, να ξεπεράσει τα περίπου 6 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης υπενθυμίζει ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και εντατικοί σε όλο το εύρος της αγοράς.

Ο εμπορικός κόσμος, προτρέπει το καταναλωτικό κοινό να εκμεταλλευτεί τα υψηλά ποσοστά των εκπτώσεων σε όλες τις κατηγορίες των ειδών, ενώ στις ανακοινώσεις των εμπορικών συλλόγων, προς τους επαγγελματίες υπενθυμίζεται ότι σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Σημειώνεται ότι, ως προγενέστερη τιμή, νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Υπογραμμίζεται δε, ότι, σε περίπτωση ελέγχου πρέπει οι έμποροι να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης: «Η εορταστική αγορά ήταν ικανοποιητική για τον εμπορικό κόσμο καθώς ολοκλήρωσε τις ετήσιες πωλήσεις του 2023 με μονοψήφια αύξηση στο λιανικό εμπόριο. Αντίστοιχα με θετικό πρόσημο προσδοκούν οι έμποροι να ξεκινήσει και η νέα χρονιά, με τις χειμερινές τακτικές εκπτώσεις, τόσο για τις εμπορικές επιχειρήσεις, όσο και για τους καταναλωτές. Οι προτιμήσεις των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων του χειμώνα, είναι καθιερωμένες και οι αγοραστικές συνήθειες εστιάζουν σε προσωπικές και οικογενειακές αγορές. Τουλάχιστον όσον αφορά στην αγορά της Αττικής αυτό που επιβεβαιώνεται από τα περισσότερα καταστήματα είναι πως υπάρχουν αρκετά αποθέματα, ενώ τα εμπορικά με είδη ένδυσης και υπόδησης θα είναι και πάλι πρώτα σε επισκεψιμότητα με την αγοραστική κίνηση να επικεντρώνεται στα χειμερινά ρούχα. Όπως κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των καταναλωτών αναμένεται να προσελκύσουν και φέτος τα επώνυμα προϊόντα, καθώς και οι οικιακές συσκευές, έπιπλα και όλα τα είδη σπιτιού. Όλα δείχνουν πως οι χειμερινές εκπτώσεις θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες της αγοράς και θα έχουμε μια αγοραστική κίνηση σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι.

Ελπίζουμε η εκπτωτική αγορά να μην επηρεαστεί φέτος από την οικονομική κόπωση των εορτών και της ακρίβειας, μετά μάλιστα και από την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, καθώς και την αύξηση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος από 1/1/24. Ο στόχος του τζίρου το φετινό δίμηνο, Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2024, είναι να ξεπεράσει τα περίπου 6 δις ευρώ του αντίστοιχου διμήνου πέρυσι. Ο στόχος της αύξησης των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο εκτιμάται πως θα επιτευχθεί κυρίως λόγω των αυξήσεων στους μισθούς 660.000 δημόσιων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, της αύξησης 3% σε σχεδόν 2 εκατ. συνταξιούχους και στην αύξηση των αποδοχών των μισθωτών από το ξεπάγωμα των τριετιών. Τέλος, επισημαίνω πως τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ή εξαπάτησης των καταναλωτών, παρατηρούνται κυρίως, όπου οι επιλογές του καταναλωτή είναι καθορισμένες και περιορισμένες. Είναι θετικό πως πέρυσι την περίοδο των εκπτώσεων στην αγορά της Αττικής, όπου διενεργήθηκαν και οι περισσότεροι έλεγχοι, η παραβατικότητα μειώθηκε σε καταγγελίες και κυμάνθηκε σε χαμηλότερο ποσοστό του 6%. Φέτος και πάλι ο στόχος είναι να μειωθεί μέχρι να μηδενιστεί με κάθε μέσο που ενισχύει τους μηχανισμούς προστασίας του καταναλωτή όπως η σωστή ενημέρωση και η συνέπεια κάθε καταστηματάρχη σε κάθε μικρή ή μεγάλη αγορά της Αττικής, ανεξαρτήτως μεγέθους και φήμης της εμπορικής επιχείρησης.»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν από αύριο - Προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ"

Πάτρα: Ελεύθερος ο πρώην υποψήφιος βουλευτής που κατηγορείται για εκβιασμό σε βάρος επιχειρηματία

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την μεταγωγή του στον Εισαγγελέα ο Πατρινός πρώην υποψήφιος βουλευτής ο οποίος συνελήφθη για εκβιασμό επιχειρηματία.

Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη πλημμεληματικού χαρακτήρα με αποτέλεσμα να οριστεί δικάσιμος για τις 15 Ιανουαρίου.

tempo24 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ελεύθερος ο πρώην υποψήφιος βουλευτής που κατηγορείται για εκβιασμό σε βάρος επιχειρηματία "

Η Εφορία εντοπίζει με… ρομπότ τα κρυμμένα ακίνητα

«Εξυπνα ρομποτάκια» επιστρατεύει η Εφορία για να εντοπίζει… κρυμμένα ακίνητα! Μέσα από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα «bots» θα τρέχουν αυτοματοποιημένους ελέγχους και διασταυρώσεις ανάμεσα σε όλα τα δημόσια αρχεία που περιλαμβάνουν στοιχεία ακινήτων, δηλαδή το Κτηματολόγιο, το Περιουσιολόγιο, τα μητρώα των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίζουν όσους δηλώνουν μικρότερες επιφάνειες ή κρύβουν τελείως σπίτια ή και οικόπεδα για να αποφύγουν φόρους, τέλη και τεκμήρια.

Ουσιαστικά, πρόκειται για εφαρμογές που τρέχουν αλγόριθμους εντοπισμού αδήλωτης περιουσίας, αναζητώντας αποκλίσεις ανάμεσα στα στοιχεία των ακινήτων που δηλώνουν οι πολίτες στην Πολεοδομία, στο Κτηματολόγιο, στην Εφορία, στους δήμους κ.λπ. Το ίδιο λογισμικό θα σαρώσει τα ακίνητα στον δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία με τη βάση δεδομένων που θα συλλέγονται από τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν δε πως για τη δημιουργία του αλγόριθμου θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps και άλλα διαθέσιμα εργαλεία εντοπισμού, όπως για παράδειγμα τα social media.

Σε ουκ λίγες περιπτώσεις, είτε εξ αμελείας είτε σκοπίμως, το ίδιο ακίνητο εμφανίζεται με διαφορετική επιφάνεια σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων και δημόσια έγγραφα. Υπάρχουν δε σπίτια και οικόπεδα που δεν τα «βλέπει» καν το Κτηματολόγιο και η Πολεοδομία για διάφορους λόγους. Σε όσους εντοπιστούν διαφορές ή κάτι «ξεχασμένο» θα σταλούν εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ για όλα τα έτη στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9. Επίσης, θα διασταυρωθούν οι τεκμαρτές τους δαπάνες των προηγουμένων δέκα ετών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν υψηλότερες των εισοδημάτων που δήλωναν και όφειλαν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Πάντως, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους τόσο στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου όσο και στην πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών. Οσοι διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων στο Ε9 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να μην επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 100 ευρώ, αλλά δεν θα αποφύγουν την πληρωμή του επιπλέον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που από τις διορθώσεις των στοιχείων προκύψει αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Οσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο Περιουσιολόγιο, ώστε τα στοιχεία αυτά να ταυτίζονται πλήρως με αυτά του Εθνικού Κτηματολογίου, κινδυνεύουν να εντοπιστούν από μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν μεταξύ των δύο αρχείων, όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η εφαρμογή του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ) προχωράει στη δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία όχι μόνο για τα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι, αλλά ακόμη και για τα ακίνητα που μισθώνουν, δημιουργώντας αναπόφευκτα μια ακόμη σοβαρή γραφειοκρατική υποχρέωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το νέο αυτό ηλεκτρονικό αρχείο θα περιλαμβάνει από τη μια τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου και από την άλλη όλα τα στοιχεία για τις μισθώσεις ακινήτων, αφού σε αυτό οι μεν ιδιοκτήτες θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε ξεχωριστά πεδία εάν εκμισθώνουν τα ακίνητά τους, οι δε ενοικιαστές θα πρέπει να εμφανίζουν τα ακίνητα για τα οποία καταβάλλουν ενοίκια και να δηλώνουν και τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων που πληρώνουν.

Τα δεδομένα αυτού του μητρώου θα διασυνδεθούν:

■ Με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1.
■ Με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αποτυπωθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Εφορία εντοπίζει με… ρομπότ τα κρυμμένα ακίνητα"

Θρίλερ με την εξαφάνιση του 31χρονου στο Μεσολόγγι – Προσήχθη ένας άνδρας

Κορυφώνεται η αγωνία στο θρίλερ με την εξαφάνιση νεαρού στο Μεσολόγγι. Ο 31χρονος Μπάμπης Κούτσικος ξεκίνησε από το σπίτι του, για κυνήγι και τα ίχνη του χάθηκαν μυστηριωδώς.

Κάποια στιγμή το κινητό του τηλέφωνο σταμάτησε να λειτουργεί και τότε οι δικοί του άνθρωποι, αποφάσισαν να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Οι έρευνες όμως δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Η αδερφή του αγνοούμενου φοβάται όπως γράφει σε διαδικτυακή της ανάρτηση, ότι κάτι κακό έχει συμβεί. Κάνει έκκληση για πληροφορίες. Ζητάει από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό να επικοινωνήσει είτε με την οικογένεια είτε με την αστυνομία και να μιλήσει.

mesologgi 31xronos

Το απόγευμα, έγινε γνωστό πως στο Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου έχει προσαχθεί ένας 50χρονος, ο οποίος ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που φέρεται να είδε τον αγνοούμενο Μπάμπη. Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στο θρίλερ της εξαφάνισης.

«Είμαστε σίγουροι ότι κάτι του έχει συμβεί»

Έκκληση μέσω των social media απευθύνουν οι οικείοι του αγνοούμενου, σε οποιονδήποτε πιθανώς γνωρίζει οτιδήποτε, να ενημερώσει.

Η αδερφή του Μπάμπη Κούτσικου, σε ανάρτησή της στο Facebook, ανέφερε: «Από την Πέμπτη το βράδυ αγνοείται ο αδερφός Μπάμπης Κούτσικος. Τελευταίο σήμα που έδωσε το κινητό του είναι στον Άγιο Θωμά στην περιοχή τρία Δέντρα.

Είμαστε σίγουροι ότι κάτι του έχει συμβεί. Οπότε παρακαλώ όποιος τον ξέρει ή δεν τον ξέρει αλλά θέλει να βοηθήσει ας πάει προς τα εκεί και να ψάξει. Είναι ήδη εκεί κάποια συγγενικά πρόσωπα και κάποια στιγμή θα πάει και η αστυνομία. Παρακαλώ κοινοποιήστε τη δημοσίευση».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με την εξαφάνιση του 31χρονου στο Μεσολόγγι – Προσήχθη ένας άνδρας "

ΑΑΔΕ: Αλλάζει η φορολογική καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών - Οι τρεις άξονες του σχεδίου

Το 2024 αναμένεται να είναι ένα έτος σταθμός σε ό,τι αφορά την φορολογική διοίκηση, αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γίνει πράξη η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανημάτων POS με το σύστημα Taxisnet, κάτι που θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και βέβαια θα κάνει πιο εύκολο το έργο της φορολογικής διοίκησης.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό που θα μεταβάλει την φορολογική καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Μία άλλη σημαντική αλλαγή είναι οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι κλειδωμένα στο εξής έσοδα και δαπάνες. Κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να δηλώσει λιγότερα έσοδα, αλλά ούτε και περισσότερες δαπάνες από εκείνες που έχουν περάσει στα MyData. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία καθίστανται πλέον απόλυτα υποχρεωτικά και όποιος δεν περάσει μέσα από το σύστημα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του, αλλά και στην σχέση του με την φορολογική αρχή.

Ο τρίτος άξονας είναι οι έλεγχοι που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και να είναι περισσότερο στοχευμένοι σε επαγγελματικές κατηγορίες με υψηλό φορολογικό ενδιαφέρον.

Καμία άλλη παράταση για τις ταμειακές μηχανές

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν με απόλυτο τρόπο ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, μέτρο το οποίο αποτελεί μια από τις προκλήσεις του 2024 για το οικονομικό επιτελείο, θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του έτους.

Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι διαδικασίες της διασύνδεσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 και από την 1η Μαρτίου 2024 ταμειακές μηχανές και POS θα πρέπει να είναι «σάρκα μια».

Προκειμένου μάλιστα να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) και με την Α.Α.Δ.Ε.».

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

H υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί ,ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Αν και το μέτρο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, οι επαγγελματίες οι οποίοι ακόμα δεν διαθέτουν POS μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα έως την 1η Μαρτίου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποδεδειγμένα παραγγείλει έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 το POS τους και περιμένουν την ρύθμιση και εγκατάσταση τους από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εφόσον παρέλθει αυτή η προθεσμία, τότε τα προβλεπόμενα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ.

Κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Οι δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλουν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, από την αρχή του χρόνου θα είναι «κλειδωμένες». Δηλαδή τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ θα προσυμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα. Η προσυμπλήρωση και το κλείδωμα των κωδικών των δηλώσεων ξεκινάει από τις δηλώσεις ΦΠΑ για να επεκταθεί το 2025 και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Στοχευμένοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ

Μέσα στο 2024, η ΑΑΔΕ αναμένεται να εντατικοποιήσει κάθε διαθέσιμο «όπλο» που έχει στην φαρέτρα της, στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα στοχεύσουν περισσότερο σε κατηγορίες φορολογούμενων στις οποίες παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη φορολογική ύλη που αποκρύπτεται.

Η περίμετρος των υπό έλεγχο φορολογουμένων περιορίζεται με την εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου, αφού αποδεσμεύονται ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να στρέψουν αποκλειστικά την προσοχή τους εκεί που οι πιθανότητες σύλληψης μεγάλης φορολογικής ύλης που αποκρύπτεται μεγιστοποιείται.

Στο πλαίσιο θα διενεργηθούν σειρά φορολογικών ελέγχων, ερευνών και διασταυρώσεων, οι οποίο και έχουν προγραμματίσει για το 2024 η ΑΑΔΕ ενεργοποιώντας νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

Στον προγραμματισμό υπάρχει σχέδιο για τουλάχιστον 73.000 φορολογικούς ελέγχους, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Στο στόχαστρο μπαίνει κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

ΑΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΑΔΕ: Αλλάζει η φορολογική καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών - Οι τρεις άξονες του σχεδίου"

Προβλήματα από την κακοκαιρία: Ξεριζώθηκαν δέντρα, δρόμοι ποτάμια και διακοπές ρεύματος – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία έπληξε και την Αττική λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Μάλιστα το ισχυρό μπουρίνι συνοδεύτηκε και από χαλάζι. Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν νωρίτερα και στη Δυτική Ελλάδα, όπου εστάλη και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και νησιών του Ιονίου.

Στην Αττική, αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ υπήρξαν και πολλές πτώσεις δένδρων, κάποια εκ των οποίων έπεσαν πάνω σε καλώδια προκαλώντας και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Στη Φιλοθέη έπεσε και το χριστουγεννιάτικο δένδρο, το οποίο μάλιστα παρασύρθηκε για πολλά μέτρα.

Πάνω από 330 κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική κυρίως για κοπές δέντρων και παροχή βοήθειας. Το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να πλήξουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας, και την Αττική, και τις επόμενες ώρες, ενώ αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας τα επόμενα 24ωρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σημειώνεται πως για σήμερα Κυριακή 7 Ιανουαρίου δεν θα υπάρξουν δρομολόγια πλοίων από τα λιμάνια σε Ραφήνα και Πειραιά λόγω της κακοκαιρίας.

Όπως έγινε γνωστό, οι θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας δεν επιτρέπουν τον ασφαλή απόπλου των πλοίων και έτσι οι κάβοι θα παραμείνουν δεμένοι καθώς κηρύχθηκε απαγορευτικό απόπλου.

Απαγορευτικό απόπλου ισχύει ήδη για τα ανοιχτού τύπου πλοία που επρόκειτο να αναχωρήσουν τόσο από το λιμάνι της Κέρκυρας, όσο και από το λιμάνι της Λευκίμμης. Ακόμη, σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Ζακύνθου – Κυλλήνης και Κεφαλονιάς Κυλλήνης.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τα δυτικά και «χτύπησε» την Πάτρα αργά το βράδυ του Σαββάτου (6/1). Στην πόλη του Πύργου οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν εκτεταμένες.

Μάλιστα, φορτηγό αναποδογύρισε από τους ισχυρούς ανέμους. Ζημιές προκλήθηκαν και σε επιχειρήσεις της περιοχής. Ενδεικτικό της έντασης των ανέμων είναι πως σε ένα εργαστήριο μαρμάρου μετακινήθηκαν οι βαριές πλάκες, ενώ σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων κατέρρευσε η τζαμαρία της επιχείρησης εξαιτίας της σφοδρότητας των ανέμων.

Στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Συγκεκριμένα μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και νησιών του Ιονίου.

Το μήνυμα ανέφερε: «Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01/2024 ως απόγευμα Κυριακής 07/01/2024 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα από την κακοκαιρία: Ξεριζώθηκαν δέντρα, δρόμοι ποτάμια και διακοπές ρεύματος – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news