Σφοδρή κριτική στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ασκεί το Κίνημα Αλλαγής. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «το θράσος του κ. Τσίπρα ξεπέρασε σήμερα κάθε όριο. Δεν πείθει πια κανέναν. Γι' αυτόν δεν υπάρχει "πλοίο, δεν υπάρχει οδός διαφυγής"».
Το Κίνημα Αλλαγής επικρίνει τον πρωθυπουργό σημειώνοντας: «Μίλησε σήμερα για "ραγιαδισμό", εκείνος που τα έδωσε όλα στην τρόικα. Μίλησε για "καθαρή έξοδο", εκείνος που συμφώνησε νέα επιτροπεία και κόβει συντάξεις. Μίλησε για "σχέδιο ανάπτυξης", εκείνος που μας χρέωσε με 200 δισεκατομμύρια ευρώ». Μίλησε για "παρεμβάσεις από τη δικαιοσύνη", εκείνος που έχει συστήσει θύλακες παρακράτους μέσα σε αυτήν. Μίλησε για "παραδημοσιογραφία", εκείνος που καθοδηγεί το πιο άθλιο τμήμα του μαυροκίτρινου τύπου».
«Η Ελλάδα, όμως, μπορεί και θα βρει τον δρόμο της. Με τη δύναμη του ελληνικού λαού» καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.
Ο κυριότερος εκφραστής της προκλητικής ρητορικής της Άγκυρας, απέναντι στην Ελλάδα, Γιγίτ Μπουλούτ, «χτύπησε» και πάλι, δηλώνοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπήκαν 55 χιλιόμετρα μέσα στην Ελλάδα και κατέβασαν όλες τις σημαίες που τοποθετήθηκαν από τους 3 νεαρούς σε 5 βραχονησίδες.
Ο ίδιος υποστήριξε, μάλιστα, ότι η επιχείρηση των Τούρκων καταγράφηκε και σε βίντεο «το οποίο στη συνέχεια στείλαμε στην ελληνική κυβέρνηση».
Συνεχίζοντας, δε, την προκλητική ρητορική του ο Μπουλούτ είπε ότι «θα ήταν ντροπή για εμάς να κάνουμε πόλεμο με την Ελλάδα για τεχνικούς λόγους. Θα ήταν σαν ένας ενήλικος να χτυπάει ένα παιδί στην κούνια, αν εξετάσει κανείς το συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».
#Turkey's military collected all #Greece flags planted on disputed islets and rocks in Aegean Sea overnight and shared the video footages of secret operation with Greek gov't later, claims #Erdogan's chief aide Yigit Bulut. pic.twitter.com/4jjEdO1LBp
Σύμφωνα, τέλος, με τον δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζγκούρτ που έφερε στη δημοσιότητα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου Ερντογάν, ο Μπουλούτ κατηγόρησε Έλληνες υπουργούς ότι είναι «αντι-ισλαμιστές και αντι-Τούρκοι».
Ο Μπουλούτ, κατά την ίδια πηγή, προειδοποίησε, τέλος, την Ελλάδα ότι «θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν δεν αλλάξει τη συμπεριφορά της».
"Now, it would be embarrassing to wage a war against #Greece from a technical point of view. It almost like a grown man hitting a baby in the crib when looked at the balance of power between #Turkey and Greece", says president #Erdogan's chief advisor Yigit Bulut in state TV. pic.twitter.com/k6hwIKX9Wt
Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα Hurriyet την περασμένη Τρίτη σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της είχε υποστηρίξει ότι οι τουρκικές αρχές όταν αντιλήφθηκαν την Παρασκευή 13 Απριλίου ότι ανέβηκε η σημαία σε μια βραχονησίδα, στη συνέχεια ενημέρωσαν το Σάββατο σε «κάθε βαθμίδα» τις ελληνικές αρχές και ζήτησαν να κατέβει η σημαία. Όταν, σύμφωνα με τη Hurriyet, δεν υπήρξε αντίδραση, τότε άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού λιμενικού (SAT) πήγαν την Κυριακή στη βραχονησίδα και κατέβασαν μόνοι τους την ελληνική σημαία.
Κουβέλης: Δεν υπάρχει βίντεο
Διαψεύδει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, τους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι αφαιρέθηκαν ελληνικές σημαίες από βραχονησίδες και ότι υπάρχει βίντεο με το οποίο ενημερώθηκαν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.
Οπως ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, δεν γνωρίζει τις δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει και σχετικό βίντεο.
Για μία ακόμα χρονιά, το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη τους στόχους του προγράμματος. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, πέρυσι το πρωτογενές αποτέλεσμα με βάση τον κανονισμό ESA (σ.σ. διαφέρει ελαφρά από τον αντίστοιχο του προγράμματος) διαμορφώθηκε σε 4,2% του ΑΕΠ με βάση τους κανόνες του προγράμματος (4% του ΑΕΠ κατά ESA), όταν ο στόχος του προγράμματος αφορούσε σε πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης ανήλθε πέρυσι σε 7,080 δισ. ευρώ έναντι 6,709 δισ. ευρώ το 2016, ενώ στο ίδιο διάστημα, το δημόσιο χρέος μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ από 180,8% σε 178,6% αλλά αυξήθηκε σε απόλυτα μεγέθη από 315,009 δισ. ευρώ σε 317,407 δισ. ευρώ. Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι σε 177,335 δισ. ευρώ έναντι 174,199 δισ. ευρώ το 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 86,77 δισ. ευρώ, οριακά μικρότερα του 2016, οπότε ήταν 87,36 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες κινήθηκαν στα 85,322 δισ. ευρώ και ήταν λιγότερες αυτών του 2016 (86,271 δισ. ευρώ).
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Η δραστική υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αξιοποιηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να αποκρούσει πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ταχύτερη εφαρμογή των ψηφισμένων περικοπών στο αφορολόγητο (το 2020) από το 2019.
Το Ταμείο θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και δεν έχει διευκρινίσει στη βάση ποιων μέτρων εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον στόχο του προγράμματος. Για φέτος, το Ταμείο θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να ζητά πρόσθετα μέτρα.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018 και την επόμενη χρονιά. Είναι η τρίτη χρονιά από το 2015 που ο προϋπολογισμός ξεπερνά τον στόχο. Η χώρα πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 4,19% έναντι στόχου για μόλις 0,5%.
Επίθεση κατά όσων ζητούν πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο λέγοντας ότι τα επιχειρήματά τους αποτελούν μία σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό που υπάρχει είναι η σαφής ολοκλήρωση του προγράμματος και η καθαρή έξοδος.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Unmute
Όπως είπε δεν ήταν λίγες οι φωνές που ζητούσαν τη συνέχεια της επιτροπείας, «αυτή τη φορά δεν μιλούσαν για τέταρτο μνημόνιο αλλά για έναν παρόμοιο μηχανισμό με διαφορετικό αμπαλάζ, της λεγόμενης πιστολιπτικής γραμμής» ανέφερε.
Σχολιάζοντας την θέση αυτή τόνισε ότι «το επιχείρημα ότι το πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο αλλά πρέπει διαρκώς να έχουμε τους ξένους τεχνοκράτες και να μας επιβάλλουν τους όρους» σημείωσε ότι αποτελεί «μία σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού».
Διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια, ούτε η παράταση του μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος ούτε η βρώμικη έξοδος. Αυτό που υπάρχει η σαφής ολοκλήρωση του προγράμματος και η καθαρή έξοδος».
Σημείωσε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης».
«Κοινωνία και οικονομία πατάνε ξανά στα πόδια τους»
Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την υπέρβαση της κρίσης ο Πρωθυπουργός είπε ότι «κάναμε καλά και δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο» και ότι «παλέψαμε να κρατήσουμε όρθιο το σκαρί στη φουρτούνα».
«Καταφέραμε το μείζον: να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση» είπε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει ένα διπλό στόχο: την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και την στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων και εκείνων που έχουν ανάγκη.
«Έχουμε μια κοινωνία και μία οικονομία που πατάνε ξανά στα πόδια τους. Οι πολίτες ξαναβρίσκουν δειλά δειλά τον τρόπο να είναι αισιόδοξοι. Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία, δεν θέλουμε μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών» σημείωσε.
Για το αναπτυξιακό σχέδιο
Έκανε παράλληλα ειδική μνεία στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο το οποίο, όπως είπε, «έχει γραφεί λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2015, αλλά έχει και ένα σαφές ευκρινές στίγμα των δικών μας προτεραιοτήτων».
Το στίγμα αυτό, συνέχισε, «έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας και με την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας».
Την ίδια στιγμή όμως, όπως είπε, προβλέπει και την επαναφορά θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας αλλά και ενίσχυσης των συλλογικών φορέων των εργαζομένων μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και την οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και κράτους πρόνοιας, ενός κράτους ανταποδοτικού.
«Δεν είναι το τέλος του κόσμου» η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, ζήτημα το οποίο, όπως είπε, είναι ανοιχτό.
«Η ελληνική πλευρά έχει γίνει σαφής: βεβαίως συζητάμε με το ΔΝΤ για να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι και το τέλος του κόσμου. Δεν θεωρούμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα» σημείωσε, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει τις αναγκαίες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει».
«Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος καθοδηγούν τον κ. Μητσοτάκη»
Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη που όπως είπε στην κρίσιμη στιγμή υιοθετεί ανεύθυνη στάση για την χώρα. «Και αυτό το κάνει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία της Ν.Δ.».
Η επιλογή αυτή κατά τον κ. Τσίπρα «σκιαγραφείται από τον φανατικό λόγο πολιτικών του παλαιού συστήματος που καθοδηγούν τον κ. Μητσοτάκη». Τον κατηγόρησε ότι την πολιτική του στρατηγική την καθορίζουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
«Αυτό που ζητάνε με σαφήνεια, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υλοποιήσει, είναι η δημιουργία ενός αντί - ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν ένα μέτωπο, που είναι μαύρο, αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διεφθαρμένο» είπε.
Απέδωσε αυτή την «εμμονή» όχι μόνο στο «σύνδρομο μίας αδύναμης ιστορικής δικαίωσης» αλλά και στον φόβο, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση μπορεί και να τα καταφέρει. «Τον φόβο ότι αυτή η κυβέρνηση θα τα καταφέρει παρά τα εμπόδια. Θα καταφέρει να πετύχει ισχυρά πλήγματα στα συστήματα διαφθοράς, τις παράνομες και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις ΜΜΕ,τα σκάνδαλα στα δημόσια έργα, στη Novartis, στο Noor1, στο ΚΕΕΛΠΝΟ».
Σε λεωφορεία που τους μετέφεραν στον καταυλισμό της Μόριας επιβιβάστηκαν με τη βία σήμερα στις 05.30 διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αφγανοί, που από την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι είχαν καταλάβει την κεντρική πλατεία Σαπφούς της πόλης.
Με επιχείρηση που κράτησε -το πολύ- 10 λεπτά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποσπούσαν έναν-έναν τους διαμαρτυρόμενους, τους οποίους οδηγούσαν στα λεωφορεία. Οι αλλοδαποί παρέμεναν αμυνόμενοι και αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την πλατεία έως την τελευταία στιγμή, σε μια σφιχτή ανθρώπινη αλυσίδα έχοντας στο κέντρο της γυναίκες και παιδιά.
Της τελικής επιχείρησης της Αστυνομίας, είχε προηγηθεί η μετατροπή, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, σε πεδίο μάχης της πλατείας Σαπφούς και της Μυτιληνιάς προκυμαίας, καθώς και των σοκακιών του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ομάδες νεαρών, κυρίως ακροδεξιών, επιχειρούσαν όλη νύχτα με σχέδιο και στόχο να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών.
Υπό ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς», ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον των αλλοδαπών, οι οποίοι μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν. Ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στη κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.
Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε. Σε ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών, εξάλλου, είχαν σπεύσει πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.
Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατεία Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά το πέρας της τελετής, η μεγάλη πλειονότητα των συγκεντρωμένων αποχώρησε, αλλά περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Γύρω στις 22.00 οι συγκεντρωμένοι που ως τότε προσπαθούσαν απλά να απωθήσουν τους αστυνομικούς, ενισχύθηκαν από ομάδες νεαρών από χωριά του νησιού, οι οποίοι κλήθηκαν μέσω της σελίδας σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης του ακροδεξιού χώρου, από έναν γνωστό ακροδεξιό. Αυτοί άρχισαν επιχείρηση εναντίον των αστυνομικών, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τους αστυνομικούς, ενώ πίσω από τους κάδους εκσφενδόνιζαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες - ιδιαίτερα τα γυναικόπαιδα, που ήξεραν πως υπήρχαν εκεί. Κάποια στιγμή περί τις 23.00 επιχείρησαν κυκλωτική κίνηση, επιτιθέμενοι από τη μεριά της αγοράς, οπότε και μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ολόκληρη η πλατεία Σαπφούς και η προκυμαία Μυτιλήνης. Ακροδεξιά στοιχεία και μόνο πλέον, καθώς οι υπόλοιποι πολίτες που απλά διαμαρτύρονταν είχαν αποχωρήσει, πέταξαν πάνω σε παιδιά και γυναίκες προσφύγων και μεταναστών φωτοβολίδες και κροτίδες. Η αστυνομία έκανε τότε για να περιφρουρήσει τις ζωές και την ασφάλεια των αλλοδαπών, χρήση δακρυγόνων.
Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.
Περίπου στις 03.00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς πολίτες και κάποιοι ντόπιοι, που συνέχιζαν τον ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο τους με την Αστυνομία. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Ενώ ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.
Στις 05.20 σήμερα άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Μόρια. Στις 05.30, όλα είχαν τελειώσει.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, κυρίως μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.
Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.
Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο offshore εταιρεία χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις της συζύγου του προέδρου της ΝΔ και του εκδότη Θέμου Αναστασιάδη.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento αναφορικά με την ύπαρξη offshore εταιρείας που φέρεται να χρηματοδοτεί τόσο τις επιχειρήσεις της Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, όσο και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, προκαλεί αμείλικτα ερωτήματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η offshore εταιρεία με την επωνυμία Velvet Success και έδρα τον Παναμά, φέρεται να συμμετείχε στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε ο «Όμιλος Αναστασιάδη» που εκδίδει το Πρώτο Θέμα αλλά και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dion, τον Ιούνιο του 2017, που ανήκει στην κ. Γκραμπόφσκι.
Τα παραπάνω στοιχεία φωτίζουν τους λόγους για τους οποίους η ταύτιση της εφημερίδας του Θέμου Αναστασιάδη, γνωστού και ως «κομιστή» με την ατζέντα του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι τόσο πολύ ισχυρή.
Θυμίζουμε ότι ο άλλος συνεταίρος της κ. Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη ελέγχεται από την ελληνική Δικαιοσύνη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ούτε τότε έδωσε κάποια εξήγηση ο κύριος Μητσοτάκης. Οφείλει όμως να απαντήσει σήμερα: Ποιος είναι ο κρυφός χρηματοδότης της συζύγου του και του Πρώτου Θέματος, και γιατί κρύβεται;
Και, επιτέλους, πόσες πια σκοτεινές υποθέσεις οικονομικής διαπλοκής που εμπλέκεται ο κ. Μητσοτάκης θα δουν το φως της δημοσιότητας; Έχουμε χάσει το μέτρημα».
Τι συνδέει την Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη με το «Πρώτο Θέμα»;
Όπως αναφέρει η εφημερίδα πέραν της πολιτικής στήριξης που η συγκεκριμένη εφημερίδα παρέχει στον σύζυγο της και πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο λόγος για την Velvet Success SA που σύμφωνα με το δημοσίευμα της Documento, φαίνεται να χρηματοδοτεί τις προβληματικές επιχειρήσεις της Μαρέβας, αλλά και να συμμετέχει στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του «Πρώτου Θέματος». Η συγκεκριμένη offshore μάλιστα εμφανίζεται να μοιράζει εκατομμύρια στη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και την εφημερίδα του Θέμου Αναστασιάδη, σε περιόδους που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.
Η Velvet Success SA, με έδρα τον Παναμά, όταν τα χρέη του «Πρώτου Θέματος» προς τις τράπεζες φτάνουν τα 42 εκατ. ευρώ και οι μέτοχοι του προσπαθούν να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 6,91, εκατ. ευρώ για να δώσουν εγγυήσεις προς τις τράπεζες, εμφανίζεται ως… από μηχανής θεός για να σώσει την εφημερίδα.
Πιο συγκεκριμένα, οι χρηματοδότες που συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι η εταιρεία Global Tree AE, η οποία με βάση τα στοιχεία της τράπεζας είναι συμφερόντων του Διονύση Παναγιωτάκη (που είναι σύζυγος της πρώην βουλευτή και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Ελένης Κούρκουλα, προσωπικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου και από τους ιδιοκτήτες του καναλιού Action 24) και ο συνεκδότης του «Πρώτου Θέματος» Τάσος Καραμήτσος. Ο Διονύσης Παναγιωτάκης συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του «Πρώτου Θέματος» με πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο συνέταιρος του Θέμου Αναστασιάδη στο «Πρώτο Θέμα» Τάσου Καραμήτσος εμφανίζεται να βάζει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσό 1,8 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως γράφει η Documento, από τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο ποσό έχει κατατεθεί στον λογαριασμό του Τάσου Καραμήτσου από την Ελβετία και συγκεκριμένα από την τράπεζα UBS. Τροφοδότης λογαριασμός όμως δεν είναι κάποιος προσωπικός λογαριασμός του, αλλά ο λογαριασμός της εταιρείας Velvet Success SA. Αυτά συμβαίνουν τον Μάρτιο του 2017.
Κι εδώ κ εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει αποκαλύψει ότι η συγκεκριμένη μυστηριώδης offshore συμμετείχε με 800.000 ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία ZEUS+DION της κ. Μ. Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Σε μία περίοδο που η εταιρεία της συζύγου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει με λουκέτο, η Velvet Success SA συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της με 799.918 ευρώ. Αυτά συμβαίνουν τον Ιούνιο του 2017.
Η γαλαντόμος offshore μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών σώζει λοιπόν τόσο την Μαρέβα Γκραμπόφσκι όσο και τον Θέμο Αναστασιάδη και το «Πρώτο Θέμα» του.
Οι υπουργοί της Ευρωζώνης εργάζονται για μία πρόταση ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, η οποία θα προσφέρει το κίνητρο στην Αθήνα να μην οπισθοχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογραμμίζει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιμείνει σε πολιτικές, που θα παράγουν υψηλά πρωτογενή πλεόνασματα. Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα νέου κεκαλυμμένου προγράμματος.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις και στο σχέδιο για τη μετά το πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογή, κάτι που σημαίνει διατήρηση υψηλών επιπέδων πρωτογενούς πλεονάσματος για παρατεταμένη χρονική περίοδο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις. Κληθείς να σχολιάσει συγκεκριμένα το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως και το 2022, σημειώνει πως «θεωρούμε ότι είναι απολύτως ρεαλιστικός» και προσθέτει: «περιμένουμε από την Ελλάδα να μείνει σταθερή στη δημοσιονομική πορεία της».
Όπως αναφέρει το Reuters ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα επιμείνει σε συνετή δημοσιονομική πολιτική είναι η παροχή μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, καθώς αυτή συνοδεύεται από όρους. Ωστόσο, διευκρινίζει το πρακτορείο, ούτε η Αθήνα το θέλει αυτό, αλλά ούτε και η Ευρωζώνη, καθώς θα σήμαινε κάποιου είδους νέο, κεκαλυμμένο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Είναι κάτι που θα ήταν άδικο και δεν θα ήταν νομιμοποιημένο» υπογραμμίζει για το ενδεχόμενο κεκαλυμμένου προγράμματος» ο Πιέρ Μοσκοβισί. «Πρέπει να βρούμε μία λύση για το χρέος, που θα είναι πειστική» συμπληρώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στο Reuters, προσθέτοντας ότι το τελευταίο λιθαράκι θα είναι η εποπτεία μετά το πρόγραμμα, η οποία «θα διασφαλίζει ότι προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις και ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ρεαλιστικά και επιτυγχάνονται».
Τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού νόμου για το άσυλο,ζήτησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ένας ευρωπαϊκός νόμος για το άσυλο πρέπει να υπάρξει , επειδή αυτό είναι αυτό που χρειαζόμαστε: ενιαίες διαδικασίες, ενιαίες υπηρεσίες», δήλωσε σε συνέντευξή του στην WELT AM SONNTAG.
Υποστήριξε ακόμη ότι μέχρι να υπάρξει ο νόμος αυτός δεν έχει νόημα η αναδιανομή προσφύγων με ποσοστώσεις. Και ζήτησε περισσότερη κατανόηση για τη στάση των ανατολικοευρωπαίων. «Πρέπει να δώσουμε σε διαφορετικές κοινωνίες την ευκαιρία να συγκεντρώσουν εμπειρίες. Κι εμείς μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών δεν στείλαμε στα νέα ομόσπονδα κρατίδια πολλούς αιτούντες άσυλο, όπως θα ήταν αναγκαίο σε μια δίκαιη κατανομή. Ο πληθυσμός εκεί δεν είχε συνηθίσει σε ξένους. Επιτυχία στην Ευρώπη θα έχουμε μόνον αν συνδέσουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε με την ετοιμότητα να μην είμαστε αλαζόνες απέναντι σε άλλους με διαφορετικές εμπειρίες. Να ακούμε κι όχι να παραδίδουμε μαθήματα!»
Ο πρόεδρος της Bundestag υποστήριξε επίσης τη στενή συνεργασία μεταξύ της Ομοσπονδιακής Βουλής και της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ιδίως στον τομέα της αμυντικής πολιτικής. «Αν θέλουμε να σημειώσουμε σοβαρή πρόοδο στον τομέα των κοινών προμηθειών στον τομέα των εξοπλισμών, τότε πρέπει να εξευρωπαϊσουμε τις πολιτικές προμηθειών και πωλήσεων εξοπλισμών. Αυτό είναι επίσης καθήκον των κοινοβουλίων να το αντιμετωπίσουν».
Το μήνυμα, που θέλησε να στείλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους Ευρωπαίους εταίρους είναι σαφές: Μην καθυστερείτε άλλο τη συμφωνία για το χρέος. Αλλά και από την Αθήνα ζητά να επιταχύνει το βηματισμό της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επανεξετάσει το μίγμα πολιτικής. Μένει να φανεί εάν αυτή η παρότρυνση θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένο αίτημα για επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου.
Στη σύντομη ανακοίνωση, που εξέδωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την «παραγωγική», όπως της χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπογράμμισε την ανάγκη για «έγκαιρη ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος και επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος».
Όπως εξήγησε η κ. Λαγκάρντ «και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ».
Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής του Ταμείου είχε τηρήσει αποστάσεις από τα «δραστικά», όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα, που οδήγησαν στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προτάσσοντας την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν είχε σχολιάσει με νόημα πως δεν φτάνει να πετυχαίνεις φορολογικούς στόχους, αλλά σημασία έχει και το πώς το κάνεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η συνεδρίαση της Επιτροπής Διοικητών του Ταμείου διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν -επικεφαλής της ομάδας που εκπροσωπεί την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Μάλτα- αναφέρθεκη στον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που όπως είπε οφείλεται στην αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών το 2017.
«Η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από μείωση της ανεργίας και αύξηση της εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν αξιοσημείωτα ισχυρές και υπερέβησαν τους στόχους που καθορίστηκαν στον προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός και εκτίμησε ότι η Ελλάδα προωθεί ολοκληρωμένη στρατηγική για την επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Όσον αφορά στα όσα έχει να κάνει η Αθήνα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο κ. Πάντοαν σημείωσε πως άμεσος στόχος είναι το κλείσιμό της τέταρτης αξιολόγησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο με επιτυχία το πρόγραμμα.
Οι πιστωτές της Αθήνας βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
«Βρισκόμαστε σήμερα πολύ πιο κοντά, σε σύγκριση με το παρελθόν», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως διευκρίνισε, «έχουμε ακόμη ένα τελευταίο μίλι να διανύσουμε», ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει θετικό κλίμα γύρω από το τραπέζι, συνεπώς πιστεύω πως αυτό αντανακλά μία πραγματική επιθυμία να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μία συμφωνία για το χρέος θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ως αντίδραση στην επιβολή κυρώσεων η Μόσχα εξετάζει την απαγόρευση ή τον δραστικό περιορισμό των εισαγωγών φαρμάκων από τη Δύση.
Στις αρχές του 2015, όταν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία η Δύση επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις στη Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωνε ότι «ποτέ δεν σκοπεύαμε, ούτε σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων». Τρία περίπου χρόνια αργότερα όμως η Μόσχα προτίθεται να κάνει ακριβώς αυτό με σχέδιο νόμο που κατατέθηκε στην Βουλή και προβλέπει την απαγόρευση εισαγωγών φαρμάκων από τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες που στηρίζουν την πολιτική κυρώσεων. Το νομοσχέδιο προβλέπει ωστόσο εξαιρέσεις για παρασκευάσματα για τα οποία δεν κυκλοφορούν αντίστοιχα στη ρωσική αγορά.
Τα σχέδια του Κρεμλίνου προκαλούν ωστόσο έντονες αντιδράσεις στη ίδια τη Ρωσία, κυρίως από οργανώσεις που εκπροσωπούν ασθενείς. Ανάμεσά τους και η Ιρίνα Μγιασνικόβα, η οποία εκπροσωπεί άτομα που πάσχουν από κυστική ίνωση, ένα από τα πιο διαδεδομένα κληρονομική νοσήματα. Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο οι περίπου 2.000 με 8.000 Ρώσοι που πάσχουν από την ασθένεια αυτή να αποκοπούν από την πρόσβαση σε σημαντικά εισαγόμενα φάρμακα, δηλώνει η Ιρίνα Μγιασνικόβα στην DW.
Για παράδειγμα οι ρωσικές αρχές δεν αποκλείεται να απαγορεύσουν την εισαγωγή του αμερικανικού παρασκευάσματος Creon, μιας και κυκλοφορεί στη Ρωσία ένα αντίστοιχο ρωσικό φάρμακο. Δυστυχώς όμως το αντίστοιχο ρωσικό φάρμακο δεν είναι τόσο καλό, τονίζει η Ιρίνα Μγιασνικόβα, της οποίας η οργάνωση απευθύνει έκκληση στην ρωσική κυβέρνηση να μην μπερδεύει την πολιτική με την υγεία.
Κυβερνητική στρατηγική Pharma 2020
Η Ντούμα θα αποφασίσει για την απαγόρευση εισαγωγών φαρμάκων
Πόσο όμως εξαρτάται η Ρωσία από τις εισαγωγές φαρμάκων; Ήδη το 2009 ο τότε πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντγιεφ είχε παρουσιάσει μια στρατηγική απεξάρτησης από εισαγωγές φαρμάκων που προέβλεπε σταδιακή διεύρυνση της παραγωγής ρωσικών φαρμάκων. Στόχος της στρατηγικής με την επωνυμία 2020 ήταν τουλάχιστον το 50% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ρωσική αγορά να παρασκευάζονται στη Ρωσία.
Η Ρωσία απέχει ακόμα από την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου, βρίσκεται ωστόσο σε καλό δρόμο. Με αφορμή την επιβολή κυρώσεων από πολλές χώρες της Δύσης οι Ρώσοι επιτάχυναν τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειές τους. Έτσι το 2016 η ρωσική παραγωγή φαρμάκων αυξήθηκε κατά 15.5%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 κατά 11,2%, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής υπηρεσίας προώθησης εξαγωγών Germany Trade & Invest.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία καταγράφει σημαντικές επιτυχίες στην ανάπτυξη γενόσημων φαρμάκων για να αντικαταστήσει σταδιακά αρκετά φάρμακα που εισάγονταν από το εξωτερικό, διαπιστώνει η Germany Trade & Invest. Η Μόσχα δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε ο Μεντβέντγιεφ πριν από σχεδόν δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή στη Ρωσία περισσότερες από δώδεκα φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται είτε στα σκαριά, είτε υπό κατασκευή, πολλές με συμμετοχή της Γερμανίας.