facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Σάμος: Τους συνέλαβαν με χασίς, κοκαίνη και αρχαιότητες

Στη σύλληψη 53χρονου ημεδαπού και 39χρονης αλλοδαπής προέβησαν, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Σάμου, σε συνεργασία με προσωπικό της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης για παράβαση του Νόμου “περί εξαρτησιογόνων ουσιών”, “περί όπλων”, όπως επίσης και του Νόμου “προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα στελέχη στον λιμένα Καρλοβασίου σε Ι.Χ.Ε. όχημα ιδιοκτησίας του 53χρονου, εντοπίστηκαν εντός αυτοσχέδιας κρύπτης στο πίσω μέρος του οχήματος, κατόπιν ένδειξης του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών “ΚΥΜ”, τα ακόλουθα:

-μία (01) νάιλον συσκευασία περιέχουσα ποσότητα πιθανόν κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), συνολικού μικτού βάρους 1.300 γραμμαρίων,

-μία (01) νάιλον συσκευασία περιέχουσα ποσότητα πιθανόν φυτικών αποσπάσματων ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους 231,9 γραμμαρίων και

-μία (01) νάιλον συσκευασία περιέχουσα ποσότητα πιθανόν κοκαΐνης, συνολικού μικτού βάρους 185,6 γραμμαρίων.

Επιπρόσθετα, στην κατοχή των συλληφθέντων εντοπίστηκαν τα χρηματικά ποσά των 8.670 ευρώ και 4.000 ελβετικών φράγκων, ενώ σε νομότυπη έρευνα που ακολούθησε στην οικία του ημεδαπού, εντοπίστηκαν τα εξής:

-δύο (02) κυνηγετικά όπλα άνευ άδειας κατοχής,

-δύο (02) τμήματα αμφορέων μη δηλωμένων σε αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία,

-ένα (01) μαχαίρι μήκους λάμας 15 εκατοστών,

-ένα (01) ξιφίδιο μήκους λάμας 44 εκατοστών και

-ένας (01) ηλεκτρονικός ζυγός ακριβείας.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν όλα τα ως άνω ανευρεθέντα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Τους συνέλαβαν με χασίς, κοκαίνη και αρχαιότητες"

Ρωσικά ΜΜΕ: «Συνελήφθη για προδοσία ο στρατηγός Σουροβίκιν»

Ο πρώην διοικητής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, φέρεται να έχει συλληφθεί από τις αρχές στη Ρωσία, σύμφωνα με αναφορές από ρωσικά ΜΜΕ και κανάλια του Telegram.

Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, ο Σουροβίκιν συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας το βράδυ της 27ης Ιουνίου και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης του Lefortovo μαζί με τον αναπληρωτή του, τον στρατηγό Andriy Yudin.

Αυτές οι αναφορές έρχονται λίγο μετά τις αποκαλύψεις από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο Ρώσος στρατηγός γνώριζε για την ανταρσία της Wagner και στήριξε τον Πριγκόζιν.

Συγκεκριμένα, οι New York Times αναφέρουν πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διαπιστώσουν με ακρίβεια εάν ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών», ο Σεργκέι Σουροβίκιν, βοήθησε τον Πριγκόζιν στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της ανταρσίας στη Ρωσία, που αποτέλεσε την πιο σημαντική εσωτερική απειλή για τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στα 23 χρόνια που ηγείται της χώρας του.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι Ρώσοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί ενδεχομένως υποστήριξαν την προσπάθεια του Πριγκόζιν να αλλάξει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ενώ ακόμα εκτιμούν ότι ο επικεφαλής της Wagner δεν θα τολμούσε να ξεκινήσει την ανταρσία δίχως να έχει πειστεί ότι θα λάβει την υποστήριξη και την βοήθεια που χρειάζεται από άτομα σε θέσεις εξουσίας.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν στους New York Times ότι ο Πριγκόζιν φαινόταν να πιστεύει ότι μεγάλα τμήματα του ρωσικού στρατού θα τάσσονταν στο πλευρό του καθώς η συνοδεία του κινούνταν προς τη Μόσχα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικά ΜΜΕ: «Συνελήφθη για προδοσία ο στρατηγός Σουροβίκιν»"

Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Μίλησε με Σολτς

Παραμένει αρνητικός στο ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συνομίλησε την Τετάρτη με το Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του με τον Όλαφ Σολτς, ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ αναγνώρισε ότι η Σουηδία κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με την τρομοκρατία, αντέτεινε ότι οι υποστηρικτές των τρομοκρατών PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να οργανώνουν διαδηλώσεις και να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές ομάδες στη χώρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι «απαράδεκτη» για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa από την Κωνσταντινούπολη, βάσει πληροφοριών από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, διαψεύδοντας τις όποιες ελπίδες για ένα τουρκικό «ναι», σύντομα, στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις.

Η Ουγγαρία αναβάλει την επικύρωση της ένταξης

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία φέρεται να ανέβαλε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για το φθινόπωρο.

Η Άγκνες Βάνταϊ, βουλευτής του Δημοκρατικού Συνασπισμού (DK), ενός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα της κυβέρνησης της Ουγγρικής Ένωσης Πολιτών (Fidesz) δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στη σύνοδο επικύρωσης που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σύντομα.

Εκτός από την Βάνταϊ ένας άλλος βουλευτής του κόμματος DK επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η σύνοδος επικύρωσης αναβλήθηκε για το φθινόπωρο.

Η Ουγγαρία είναι η μια από τις δυο χώρες, η άλλη είναι η Τουρκία, που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η νέα αναβολή φαίνεται ότι έρχεται σε βοήθεια της Τουρκίας, η οποία δεν επιθυμεί να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία η Σουηδία, λόγω της υπόθαλψης και χρηματοδότησης τρομοκρατών του ΡΚΚ από τη Σουηδία.
 
Νέο περιστατικό με κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη – Οργή στην Άγκυρα

Ένας άνδρας έσκισε και έκαψε σήμερα ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της Στοκχόλμης, προκαλώντας την άμεση καταδίκη της Άγκυρας και φέρνοντας νέα «σύννεφα» στην προσπάθεια της σκανδιναβικής χώρας να άρει το βέτο της Τουρκίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το περιστατικό αυτό σημειώνεται λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κατά την οποία πολλά κράτη μέλη της θέλουν να δουν τη Σουηδία να γίνεται το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ και πιέζουν την Τουρκία να μην σταθεί εμπόδιο.

Η αστυνομία της Σουηδίας έδωσε άδεια νωρίτερα σήμερα για τη διεξαγωγή μικρής συγκέντρωσης μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, στη διάρκεια της οποίας ο διοργανωτής της είχε προαναγγείλει ότι θα κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου, κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.

Μια σειρά από διαδηλώσεις στη Σουηδία ενάντια στο Ισλάμ και υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων έχουν εκνευρίσει την Άγκυρα.

Περίπου 200 περαστικοί είδαν σήμερα έναν από τους δύο διοργανωτές της συγκέντρωσης να σκίζει σελίδες από ένα αντίτυπο του Κορανίου και να σκουπίζει τα παπούτσια του με αυτές πριν βάλει ένα κομμάτι μπέικον μέσα στο βιβλίο και μετά φωτιά για να το κάψει, ενώ ο άλλος διαδηλωτής μιλούσε σε μεγάφωνο.

Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους φώναζαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» στα αραβικά για να διαμαρτυρηθούν για το κάψιμο, και ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία αφού προσπάθησε να πετάξει μια πέτρα.
Ένας υποστηρικτής της διαδήλωσης φώναξε «ας καεί» καθώς το ιερό βιβλίο καιγόταν.

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, με τον Τούρκο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να καταδικάζει μια «χυδαία» και «αχρεία» ενέργεια.

«Καταριέμαι την πράξη την απεχθή πράξη που διαπράχθηκε κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα του Άιντ αλ Άντχα», έγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον λογαριασμό του στο Twitter. «Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντι-ισλαμικές ενέργειες υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης».

«Το να κλείνεις τα μάτια σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις δηλώνει συνενοχή», συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Συνομιλίες για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τις οποίες μπλοκάρει η Τουρκία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο χωρών, θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες στις 6 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πολλοί ηγέτες κρατών μελών της Συμμαχίας εκφράζουν την ελπίδα ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους και πιέζουν την Άγκυρα να άρει το βέτο της για να επιτευχθεί αυτό.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Μίλησε με Σολτς "

Τουρκία: Οργή για το νέο περιστατικό με κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη

Ένας άνδρας έσκισε και έκαψε σήμερα ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της Στοκχόλμης, προκαλώντας την άμεση καταδίκη της Άγκυρας και φέρνοντας νέα “σύννεφα” στην προσπάθεια της σκανδιναβικής χώρας να άρει το βέτο της Τουρκίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κατά την οποία πολλά κράτη μέλη της θέλουν να δουν τη Σουηδία να γίνεται το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ και πιέζουν την Τουρκία να μην σταθεί εμπόδιο.

Η αστυνομία της Σουηδίας έδωσε άδεια νωρίτερα σήμερα για τη διεξαγωγή μικρής συγκέντρωσης μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, στη διάρκεια της οποίας ο διοργανωτής της είχε προαναγγείλει ότι θα κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου, κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.

Μια σειρά από διαδηλώσεις στη Σουηδία ενάντια στο Ισλάμ και υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων έχουν εκνευρίσει την Άγκυρα.

Περίπου 200 περαστικοί είδαν έναν από τους δύο διοργανωτές να σκίζει σελίδες από ένα αντίτυπο του Κορανίου και να σκουπίζει τα παπούτσια του με αυτές πριν βάλει ένα κομμάτι μπέικον μέσα στο βιβλίο και μετά φωτιά για να το κάψει, ενώ ο άλλος διαδηλωτής μιλούσε σε μεγάφωνο.

Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους φώναζαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» στα αραβικά για να διαμαρτυρηθούν για το κάψιμο, και ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία αφού προσπάθησε να πετάξει μια πέτρα. Ένας υποστηρικτής της διαδήλωσης φώναξε «ας καεί» καθώς το ιερό βιβλίο καιγόταν.

«Συνενοχή στην αποτρίπαια πράξη»

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, με τον Τούρκο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να καταδικάζει μια «χυδαία» και «αχρεία» ενέργεια.

«Καταριέμαι την πράξη την απεχθή πράξη που διαπράχθηκε κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα του Άιντ αλ Άντχα», έγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον λογαριασμό του στο Twitter. «Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντι-ισλαμικές ενέργειες υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης».

«Το να κλείνεις τα μάτια σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις δηλώνει συνενοχή», συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Θέλω να σκίσω το Κοράνι και να το κάψω»

Τον περασμένο Ιανουάριο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συνομιλίες με τη Στοκχόλμη για το αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο διοργανωτής της σημερινής συγκέντρωσης, ο 37χρονος Σαλουάν Μομίκα, ο οποίος δηλώνει ότι είναι Ιρακινός πρόσφυγας και θέλει να απαγορευτεί το Κοράνι, είχε αναφέρει πριν ότι ήθελε «να εκφράσει την άποψή του». «Θέλω να σκίσω το Κοράνι και να το κάψω», έγραψε στο αίτημα που κατέθεσε στην αστυνομία.

Η αστυνομία της Στοκχόλμης δεν είχε εγκρίνει τη διεξαγωγή δύο διαδηλώσεων, στις 6 και 9 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια των οποίων οι διοργανωτές τους θα έκαιγαν το Κοράνι, καθώς είχε εκτιμήσει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.

Οι διαδηλωτές είχαν προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης και δικαιώθηκαν στις αρχές Απριλίου. Την πρωτόδικη απόφαση επικύρωσε και το εφετείο, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που επικαλέστηκε η αστυνομία «δεν συνδέονταν ξεκάθαρα» με τις εν λόγω διαδηλώσεις.

Σε αυτή την απόφαση βασίστηκε η αστυνομία της Στοκχόλμης για να επιτρέψει τη σημερινή συγκέντρωση.

«Είναι νόμιμο αλλά όχι πρέπον»

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι δεν θα κάνει εικασίες για το πώς η διαμαρτυρία θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι νόμιμο αλλά όχι πρέπον», τόνισε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην αστυνομία να λάβει αποφάσεις για περιπτώσεις με το κάψιμιο του Κορανίου.

Οι εκπρόσωποι του Μεγάλου Τεμένους της σουηδικής πρωτεύουσας δήλωσαν απογοητευμένοι από την απόφαση της αστυνομίας να χορηγήσει άδεια για τη συγκέντρωση αυτή πρώτη μέρα της μουσουλμανικής γιορτής, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του τεμένους και ιμάμης Μαχμούντ Χαλφί.

Ακόμα στην αναμονή…

Από τον Μάιο του 2022, όταν και η Σουηδία υπέβαλε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περιμένει ακόμη την έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτηρίζει, οργανώσεων –μια κατηγορία την οποία αρνείται η Σουηδία—και έχει ζητήσει την έκδοσή τους ως ένα βήμα προς την επικύρωση της ένταξης της. Έχει επίσης εκφράσει την οργή της για τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη σκανδιναβική χώρα.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Σουηδία, η Άγκυρα την κατηγορεί για την υποτιθέμενη επιείκειά της προς τους Τούρκους μαχητές του PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τις οποίες μπλοκάρει η Τουρκία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο χωρών, θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες στις 6 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πολλοί ηγέτες κρατών μελών της Συμμαχίας εκφράζουν την ελπίδα ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους και πιέζουν την Άγκυρα να άρει το βέτο της για να επιτευχθεί αυτό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες: REUTERS/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Οργή για το νέο περιστατικό με κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη"

Τι περιέχουν οι μπλε φάκελοι που πήραν οι υπουργοί – Οι προτεραιότητες κάθε χαρτοφυλακίου

Τους μπλε φακέλους με τις προτεραιότητες κάθε υπουργείου παρέλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τα μέλη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το υλικό που περιέχεται σε αυτούς περιλαμβάνει τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και τις δράσεις για την περίοδο από το 2023 έως το 2027, τα ορόσημα για όλες τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις προθεσμίες για το νομοθετικό έργο και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας αλλά και ένα ημερολόγιο υποχρεώσεων για κάθε μήνα.

 
Αναλυτικά τι περιλαμβάνεται:

Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027

  1. 120 μεταρρυθμίσεις
  2. 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης
  3. 959 επιχειρησιακές δράσεις

Για παράδειγμα στο Υπ. Οικονομικών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων
  • Αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1/1/2024

Όσον αφορά στον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες για το 2023 με ορόσημα ανά τομέα δράσης:

Στο Υπ. Υποδομών & Μεταφορών:

  • Υπογραφή σύμβασης νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Πατρών, μέχρι το τέλος του 2023.
  • Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη

  • Μέχρι το β’ εξάμηνο 2023: επέκταση φράχτη στον Έβρο
  • Εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών

Μέσα στους μπλε φακέλους υπάρχει ακόμα το ημερολόγιο βασικών υποχρεώσεων ανά μήνα.

Για παράδειγμα, στο υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων περιλαμβάνεται:

  • Τέλος Ιουλίου ανακοίνωση βάσεων πανελλαδικών εξετάσεων
  • Αναδιοργάνωση διαδικασίας κάλυψης θέσεων αναπλ. εκπαιδευτικών

Ακόμα υπάρχει Ψηφιακό αρχείο με στοχευμένο υλικό, όπως για παράδειγμα

στο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

  • Ένταξη στο gov.gr 100 νέων ψηφιακών υπηρεσιών

ενώ στο Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

  • Ολοκλήρωση εντός 2023 θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού
ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι περιέχουν οι μπλε φάκελοι που πήραν οι υπουργοί – Οι προτεραιότητες κάθε χαρτοφυλακίου"

Ηλίας Κασιδιάρης: Είχε και τρίτο κόμμα στα «σκαριά» αν ο Άρειος Πάγος μπλόκαρε τους Σπαρτιάτες στις εκλογές

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν αποφασισμένος να «μπει» πάση θυσία στη Βουλή, μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου στην κάθοδο του κόμματος “Έλληνες” στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. 

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε και τρίτο κόμμα έτοιμο, το οποίο θα κατέβαινε στις εκλογές σε περίπτωση που ο Άρειος Πάγος δεν άναβε το “πράσινο φως” στους Σπαρτιάτες. για τις εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Στις 8 Ιουνίου στον Άρειο Πάγο εξετάζονταν οι αιτήσεις του κόμματος “Έλληνες”, με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη, του κόμματος “Σπαρτιάτες” και ενός μικρότερου κόμματος. Οι “Έλληνες” δεν κατάφεραν να πάρουν έγκριση από τον Άρειο Πάγο, ενώ στους “Σπαρτιάτες” δόθηκε η άδεια να κατέβουν στις εκλογές.

Για το τρίτο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη εγκρίθηκε η κάθοδος στις εκλογές. Ωστόσο το κόμμα επικαλέστηκε τυπογραφικό κώλυμα και δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, πρόκειται για ένα μικρό πατριωτικό κόμμα, που δεν έχει πολιτική δράση, μέλη ή γραφεία. Θα έπαιρνε μέρος στις εκλογές, εάν ο Άρειος Πάγος μπλόκαρε τους Σπαρτιάτες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλίας Κασιδιάρης: Είχε και τρίτο κόμμα στα «σκαριά» αν ο Άρειος Πάγος μπλόκαρε τους Σπαρτιάτες στις εκλογές"

Εξαρθρώθηκε 6μελής σπείρα που «ρήμαζε» χρηματοκιβώτια από βίλες στη Μύκονο – «Εν ώρα δράσης» η μία σύλληψη

Η Αστυνομία εξάρθρωσε μια 6μελής σπείρα που δρούσε στη Μύκονο και έκλεβε χρηματοκιβώτια από βίλες. Μάλιστα, οι τρεις αρχές πέρασαν χειροπέδες σε ένα άτομο, μετά τη διάρρηξη μιας κατοικίας.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο (24/6) συνελήφθη επ’ αυτοφώρω έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε η Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου, ένας αλλοδαπός ηλικίας 27 ετών, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δύο αρχηγικών μελών (αλλοδαπού ηλικίας 41 ετών και ημεδαπού 27 ετών).

Σημειώνεται ότι, ο 27χρονος δράστης εντοπίστηκε από ενεδρεύοντες αστυνομικούς και συνελήφθη τι στιγμή που αποχωρούσε από συγκρότημα κατοικιών όπου είχε διαπράξει κλοπή, από κοινού με δύο συνεργούς του, έχοντας στην κατοχή του φορητό κουτί ασφάλειας (safe box), αντιστεκόμενος σθεναρά κατά την ακινητοποίησή του.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα η οποία περιλαμβάνει τα αδικήματα της σύστασης – συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξης διακεκριμένων κλοπών καθώς και βίας κατά υπαλλήλων -δικαστικών λειτουργών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικών καταγγελιών, ανάλυσης, επεξεργασίας και συνδυαστικής αξιοποίηση στοιχείων – δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) και σκιαγραφήθηκε το προφίλ της εγκληματικής τους οργάνωσης. Ταυτόχρονα διακριβώθηκαν τα περιγραφικά χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων δραστών, οι μεταξύ τους σχέσεις και ρόλοι.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη της υπόθεσης, τουλάχιστον από τα τέλη του μηνός Μαΐου 2023 τα δύο αρχηγικά μέλη είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με τη συμμετοχή των υπολοίπων δραστών και χαρακτηριστικά δομημένης σπείρας, έχοντας ως ορμητήριο πολυτελή κατοικία διαμονής, δρούσαν στοχευμένα με διακριτούς ρόλους και διέπρατταν κλοπές- διαρρήξεις σε κατοικίες – βίλες του νησιού, κατά κανόνα, όταν οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι αυτών απουσίαζαν προσωρινά.

Οι δράστες αφαιρούσαν χρήματα και τιμαλφή μεγάλης αξίας, καθώς και κουτιά ασφαλείας (safe box) με το περιεχόμενο τους.

Από την αποδόμηση της εγκληματικής τους δραστηριότητας εξιχνιάστηκαν 14 περιπτώσεις κλοπής, ενώ η αξία των αντικειμένων και χρημάτων που αφαίρεσαν εκτιμάται ότι υπερβαίνει 455.000,00 ευρώ.

Στην κατοικία όπου διέμεναν οι δράστες και σε όχημα που χρησιμοποιούσαν βρέθηκε σημαντικός αριθμός αντικειμένων, τα οποία κατασχέθηκαν και σταδιακά αναγνωρίζονται ως προϊόντα κλοπής. Επίσης, βρέθηκαν διαρρηκτικά μέσα, εργαλεία αξιολόγησης χρυσών αντικειμένων, και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

>

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, ενώ η διερεύνηση υπόθεση συνεχίζεται προκειμένου να διασαφηνιστεί τυχόν εγκληματική τους δραστηριότητα και άλλες χρονικές περιόδους.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Κυκλάδων, Α’ & Β’ Δωδεκανήσου ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών.

Οι δράσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και η δέσμη μέτρων που εφαρμόζεται περιλαμβάνει την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των όλων των αστυνομικών μονάδων και τη διενέργεια συστηματικών και κατά περίπτωση, εξειδικευμένων ελέγχων, με στόχο:

  • Την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών και μικροεγκληματικότητας
  • Τη συστηματική αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών για την
  • Την αυξημένη επιχειρησιακή ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά

Τη διασφάλιση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θερινής περιόδου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε 6μελής σπείρα που «ρήμαζε» χρηματοκιβώτια από βίλες στη Μύκονο – «Εν ώρα δράσης» η μία σύλληψη"

Καιρός αύριο: Βροχές στη βόρεια Ελλάδα την Πέμπτη (29/06) – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 27 με 30 βαθμούς, ενώ θα φτάσει στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 33 με 34 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα βόρεια και δυτικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα στο Σαρωνικό νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από νωρίς το βράδυ.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και νωρίς το πρωί έως 6 μποφόρ. Το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έως τις μεσημεριανές ώρες, θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό νωρίς το πρωί έως 6 μποφόρ. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βορειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο εσωτερικό της Ηπείρου και της Στερεάς θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στις Σποράδες άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση από νωρίς το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στις Κυκλάδες βαθμιαία βόρειοι τοπικά έως 6 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα το πρωί στο Βόρειο Αιγαίο και το απόγευμα στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές στη βόρεια Ελλάδα την Πέμπτη (29/06) – Η πρόγνωση της ΕΜΥ"

Πολωνός πρόεδρος: Η παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία «δυνητική απειλή» για την περιοχή

Η παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία μπορεί να αποτελέσει «δυνητική απειλή» για τις γειτονικές χώρες, μέλη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα από το Κίεβο ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες την άφιξη στο έδαφός της του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγού της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που τερμάτισε την 24ωρη ανταρσία της Wagner το Σάββατο στη Ρωσία.

«Είναι δύσκολο για εμάς να αποκλείσουμε ότι η παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσε να αποτελέσει μια δυνητική απειλή για την Πολωνία που μοιράζεται σύνορα με τη Λευκορωσία, απειλή για τη Λιθουανία (…), καθώς και, ενδεχομένως, για τη Λετονία, η οποία επίσης συνορεύει με τη Λευκορωσία», είπε ο Ντούντα σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό και τον Λιθουανό ομόλογό του, ο Ντούντα άφησε αναπάντητο δικό του ερώτημα σχετικά με τον «σκοπό αυτής της μετεγκατάστασης».

«Ποιός είναι ο σκοπός πράγματι της παρουσίας των δυνάμεων της Ομάδας Wagner, με άλλα λόγια του ρωσικού στρατού, στη Λευκορωσία; Αποσκοπούν να καταλάβουν τη Λευκορωσία ή να δημιουργήσουν μια πρόσθετη απειλή από το βορρά προς την Ουκρανία, απειλώντας με πιθανή επίθεση σ' αυτή τη χώρα από τη Λευκορωσία ή είναι μια μορφή δυνητικής απειλής ακριβώς για τις χώρες του ΝΑΤΟ, για την Πολωνία;

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «το ΝΑΤΟ πρέπει να πει ομόφωνα στις κοινωνίες της Πολωνίας και της Λιθουανίας ότι αν ένα πόδι άνδρα της Wagner πατήσει στο έδαφος της Λιθουανίας ή της Πολωνίας, τότε όλοι οι μαχητές της Wagner θα καταστραφούν, όπου κι αν βρίσκονται».

Η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στις 11 Ιουλίου και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους «είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για να δοθεί ένα τέτοιο μήνυμα», ανέφερε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πολωνός πρόεδρος: Η παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία «δυνητική απειλή» για την περιοχή"

«Έχει μώλωπες παντού και 2 ραγισμένα πλευρά» – Τι αποκάλυψε ο πατέρας 15χρονου που ξυλοκοπήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Άγνωστοι ξυλοκόπησαν έναν 15χρονο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το απόγευμα του Σαββάτου, επειδή φορούσε μπλούζα με το έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας και τη σημαία της Ελλάδας στο μπράτσο. Ο πατέρας του νεαρού τόνισε πως ο γιος του δέχτηκε πισώπλατα την επίθεση.

«Περπατούσε με έναν φίλο του στο κέντρο της πόλης και απρόκλητα τον χτύπησαν δυο άτομα. Τον κλωτσούσαν σε όλο το σώμα. Έχει δυο ραγισμένα πλευρά, χτυπήματα στο κεφάλι», δήλωσε στην εκπομπή Tlive του ALPFA ο πατέρας του νεαρού.

«Είχε το εθνόσημο και μάλλον για αυτό του επιτέθηκαν», πρόσθεσε.

«Ο γιος μου έπεσε κάτω, τον κλώτσησαν, χτύπησαν τον φίλο του, δεν θυμάται τίποτα. Φορούσαν full face και τα χαρακτηριστικά τους ήταν κρυμμένα», συνέχισε. 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έχει μώλωπες παντού και 2 ραγισμένα πλευρά» – Τι αποκάλυψε ο πατέρας 15χρονου που ξυλοκοπήθηκε στη Θεσσαλονίκη"

Θεσσαλονίκη: Φυλακίστηκε 55χρονος με την κατηγορία ότι κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη φίλων του

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο 55χρονος με την κατηγορία ότι για πέντε χρόνια κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη των οικογενειακών του φίλων στη Θεσσαλονίκη. 

Ο άνδρας απολογήθηκε στην 2η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης και με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 10 χρόνια και να ενηλικιωθεί η κοπέλα προκειμένου να αποκαλύψει τα όσα βίωνε. Κατά πληροφορίες, είχε απευθυνθεί σε ψυχολόγο με τη βοήθεια του οποίου «ανοίχτηκε» και τελικά αποφάσισε να απευθυνθεί στις Αρχές, καταθέτοντας μήνυση σε βάρος του 55χρονου κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με την καταγγελία της, οι πράξεις έγιναν το διάστημα 2005-2010, όταν η ίδια πήγαινε στο δημοτικό. Ο κατηγορούμενος υπήρξε οικογενειακός φίλος των γονιών της και ήταν συχνά φιλοξενούμενος στο σπίτι τους.

Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, διώκεται για βιασμό, κατάχρηση ανηλίκου και γενετήσιες πράξεις με ανήλικο. 

Στην απολογία του αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, αλλά δεν κατάφερε να πείσει εισαγγελέα και ανακρίτρια και έτσι οδηγήθηκε στη φυλακή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Φυλακίστηκε 55χρονος με την κατηγορία ότι κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη φίλων του"

Λευκορωσία - Κατάθεση κατά του Λουκασένκο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Συμμετείχε στη βίαιη μεταφορά παιδιών»

Με τη διεθνή κοινότητα να έχει, κατά καιρούς, εγκαλέσει τη Μόσχα για απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία, και με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να έχει εκδώσει μάλιστα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν για το συγκεκριμένο θέμα, μια κατάθεση ακτιβιστή σε βάρος του Αλεξάντρ Λουκασένκο προκαλεί αποτροπιασμό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, Λευκορώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης παρείχε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο υλικό που φέρεται να περιγράφει λεπτομερώς τη συμμετοχή του Λουκασένκο στη βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη χώρα του.

Ο Λευκορώσος ηγέτης είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν που σημειωτέον ενήργησε ως διαμεσολαβητής για να τερματιστεί η προέλαση των δυνάμεων της Wagner προς τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, έχει διαθέσει χώρο για ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Λευκορωσία και την ανάπτυξη ορισμένων τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Ο Πάβελ Λάτουσκα, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Λευκορωσίας και ακτιβιστής, δήλωσε την Τρίτη ότι στα υλικά που ο ίδιος εμφανίζει φαίνεται πως περισσότερα από 2.100 παιδιά της Ουκρανίας, από τουλάχιστον 15 ουκρανικές πόλεις-κατεχόμενες από τη Ρωσία, μεταφέρθηκαν βίαια στη Λευκορωσία με την έγκριση του προέδρου της χώρας.

Ο Λάτουσκα εξέφρασε την ελπίδα ότι τα υλικά θα οδηγήσουν στην έκδοση εντάλματος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τη σύλληψη του Λουκασένκο.

Τον Μάρτιο, υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα τόσο για τον Πούτιν όσο και για την επίτροπό του για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Οι δικαστές στη Χάγη είπαν ότι βρήκαν «εύλογους λόγους να πιστεύουν» ότι οι δύο ήταν υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου της παράνομης απέλασης παιδιών και της παράνομης μεταφοράς παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία. Η Μόσχα απέρριψε με οργή την κίνηση. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λευκορωσία - Κατάθεση κατά του Λουκασένκο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Συμμετείχε στη βίαιη μεταφορά παιδιών»"

Συναγερμός για το ενδεχόμενο αξιοποίησης της Βάγκνερ από τη Λευκορωσία

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δύση και κυρίως στις χώρες της Βαλτικής, για την παρουσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και τις δηλώσεις του ηγέτη της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο που δείχνει πως επιθυμεί να επωφεληθεί από την εμπειρία των μαχητών της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ.

«Η Βάγκνερ είναι από μόνη της μια στρατιωτική δύναμη και αυτό αυξάνει την απειλή», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο  Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάργκους Τσάχκνα, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Les Échos, επανέλαβε το αίτημα για επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μεταξύ των οποίων είναι και η χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Στις δηλώσεις του, υπογράμμισε την ανησυχία της Εσθονίας για τις προθέσεις Λουκασένκο και σημείωσε πως η Εσθονία τάσσεται υπέρ της «γρήγορης χρήσης» ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων.

Όπως είπε πρέπει να βρεθεί ένας νόμιμος τρόπος για να αξιοποιηθούν, σημειώνοντας ότι η Εσθονία έχει αναπτύξει ένα νομικό πλαίσιο, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τους ευρωπαίους εταίρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί αναγκαία την δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού για την καταγραφή αυτών των περιουσιακών στοιχείων, προσθέτοντας, ότι υπάρχει ένας στη Χάγη, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δημιουργήσει το δικό της μέσο.

Υπενθυμίζεται πως η χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο και της συζήτησης για το «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία. Οι υποστηρικτές υπογραμμίζουν πως πρόκειται για σημαντικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ωστόσο πολλά κράτη μέλη εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης, αλλά και το προηγούμενο που μπορεί να δημιουργήσει.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για το ενδεχόμενο αξιοποίησης της Βάγκνερ από τη Λευκορωσία"

Σουηδία: Η αστυνομία έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή συγκέντρωσης στην οποία ο διοργανωτής πρόκειται να κάψει το Κοράνι

Η αστυνομία της Σουηδίας έδωσε άδεια σήμερα για τη διεξαγωγή μικρής συγκέντρωσης μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, στη διάρκεια της οποίας ο διοργανωτής της πρόκειται να κάψει αντίτυπο του Κορανίου, κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.

«Η αστυνομία έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης», καθώς εκτίμησε ότι «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια» εξαιτίας του γεγονός της καύσης του Κορανίου «δεν είναι τέτοιας φύσης που να δικαιολογούν την απαγόρευσή της», ανέφερε στην απόφασή της.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας) μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της Στοκχόλμης.

Το θέμα είναι ευαίσθητο στη Σουηδία, όπου διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, στη διάρκεια της οποίας κάηκε αντίτυπο του Κορανιού, είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, η οποία εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο διοργανωτής της σημερινής συγκέντρωσης, ο 37χρονος Σαλουάν Μομίκα, ο οποίος δηλώνει ότι είναι Ιρακινός πρόσφυγας που θέλει να απαγορευτεί το Κοράνι, ανέφερε ότι θέλει «να εκφράσει την άποψή του». «Θέλω να σκίσω το Κοράνι και να το κάψω», έγραψε στο αίτημα που κατέθεσε στην αστυνομία.

Εκτός από τον Μομίκα άλλος ένας άνθρωπος αναμένεται να συμμετάσχει στη διαδήλωση, σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία.

Η αστυνομία της Στοκχόλμης δεν είχε εγκρίνει τη διεξαγωγή δύο διαδηλώσεων, στις 6 και 9 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια των οποίων οι διοργανωτές τους θα έκαιγαν το Κοράνι, καθώς είχε εκτιμήσει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.

Οι διαδηλωτές είχαν προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης και δικαιώθηκαν στις αρχές Απριλίου. Την πρωτόδικη απόφαση επικύρωσε και το εφετείο, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που επικαλέστηκε η αστυνομία «δεν συνδέονταν ξεκάθαρα» με τις εν λόγω διαδηλώσεις.

Σε αυτή την απόφαση βασίστηκε η αστυνομία της Στοκχόλμης για να επιτρέψει τη σημερινή συγκέντρωση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Η αστυνομία έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή συγκέντρωσης στην οποία ο διοργανωτής πρόκειται να κάψει το Κοράνι"

Βόλος: Εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε η 4χρονη που τη δάγκωσε οχιά – Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

Στη ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται η 4χρονη Ν.Μ. που τη δάγκωσε οχιά το απόγευμα της Τρίτης σε χωριό του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Το άτυχο κοριτσάκι βρισκόταν μαζί με τη γιαγιά του στην εκκλησία του Ελευθεροχωρίου, όταν πήγε να παίξει με τις πευκοβελόνες, όπου βρισκόταν κουλουριασμένο το δηλητηριώδες φίδι, το οποίο και δάγκωσε την 4χρονη.

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και από εκεί στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί της χορήγησαν αντιοφικό ορό και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στην Παιδιατρική κλινική.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει αποκλειστικά το TheNewspaper.gr, η 4χρονη Ν.Μ, μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο της Λάρισας και εκεί αποφασίστηκε ότι πρέπει να νοσηλευετεί σε ΜΕΘ Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. 

thenewspaper

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόλος: Εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε η 4χρονη που τη δάγκωσε οχιά – Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ"

Έκλεβαν μετασχηματιστές και καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ – Τέσσερις συλλήψεις, πάνω από 1 εκατ. ευρώ «τζίρος»

Τέλος στη δράση ατόμων που δραστηριοποιούνταν στην κλοπή μετασχηματιστών και καλωδίων ΔΕΔΔΗΕ σε ολόκληρο τον Νομό έβαλε το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τη Δευτέρα σε περιοχή της Καρδίτσας, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε., τέσσερα άτομα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή. Αναζητούνται άλλα δύο άτομα, ένα εκ των οποίων έχει ταυτοποιηθεί.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικών δράσεων για την αποτροπή-καταπολέμηση των κλοπών μετασχηματιστών και καλωδίων ΔΕΔΔΗΕ, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, εντοπίστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο αυτοκίνητα, τα οποία κρίθηκαν ύποπτα.

Σε επιχειρούμενο αστυνομικό έλεγχο στο ένα από αυτά, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, οι δράστες δεν σταμάτησαν στο σήμα στάσης των αστυνομικών και τράπηκαν σε φυγή, ενώ το όχημα εντοπίστηκε μετά από αναζητήσεις. Επιπλέον, οι αστυνομικοί εντόπισαν το δεύτερο όχημα, στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις συλληφθέντες και το ακινητοποίησαν.

Τα δύο οχήματα κατασχέθηκαν, ενώ στο εσωτερικό του ενός βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 πηνία χαλκού, συνολικού βάρους 510 κιλών και 6 κομμάτια καλωδίων, 4 μέτρων περίπου το καθένα, συνολικού βάρους 80 κιλών.

Όπως προέκυψε, τα εν λόγω υλικά προέρχονται από τρεις μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ και είχαν αφαιρεθεί πρώτες πρωινές ώρες χθες από στύλο που τροφοδοτούσε αντλιοστάσιο του δήμου Παλαμά, ενώ η αξία τους εκτιμάται σε 35.000 ευρώ.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία (κατσαβίδια, γαλλικά κλειδιά, σκεπάρνι, γάντια κ.ά.), καθώς και κινητό τηλέφωνο.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προανακριτικής έρευνας, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, κατά το χρονικό διάστημα από 14 Ιανουαρίου 2023 έως και χθες, , συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1.031.800 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεβαν μετασχηματιστές και καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ – Τέσσερις συλλήψεις, πάνω από 1 εκατ. ευρώ «τζίρος»"

Δίκη Πισπιρίγκου: "Ανεξήγητος ο θάνατος της Τζωρτζίνας", κατέθεσε καρδιολόγος

Σε έναν "ανεξήγητο θάνατο" αναφέρθηκε, στην κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο που δικάζει τη Ρούλα Πισπιρίγκου, ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Παίδων "Π. και Α. Κυριακού", Στυλιανός Στειρόπουλος, ο οποίος εξέτασε τη Τζωρτζίνα δύο ημέρες πριν καταλήξει από την ανακοπή που υπέστη στις 29 Ιανουαρίου 2022.

Ο μάρτυρας ήταν σαφής στην κατάθεσή του ότι το παιδί δεν εμφάνισε καρδιολογικό πρόβλημα στις εξετάσεις που έγιναν, τονίζοντας ότι δεν εντοπίστηκε νόσημα από το οποίο θα μπορούσε να προκύπτει κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου.

Όπως σημείωσε ο γιατρός, στις 27 Ιανουαρίου 2022 εξέτασε τη Τζωρτζίνα, μετά από αίτημα των συναδέλφων του παιδιάτρων στο νοσοκομείο: "Έγινε η καρδιολογική εξέταση στη Τζωρτζίνα και σε γενικές γραμμές ήταν όλα φυσιολογικά. Ακούσαμε ένα αθώο φύσημα. Έγινε καρδιογράφημα, είχε φυσιολογικό ρυθμό, έγινε υπερηχογράφημα καρδιάς και ήταν φυσιολογικό"». Παράλληλα, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ζήτησε από τη μητέρα να του δείξει τα επεισόδια βραδυκαρδίας που έκανε η Τζωρτζίνα και εκείνη τού έδειξε βίντεο που είχε. "Εγώ ουσιαστικά το μόνιτορ είδα στο βίντεο. Από αυτό συμπέρανα ότι η συσκευή (βηματοδότης) λειτουργούσε κανονικά", είπε.

Σε ερώτηση της προέδρου εάν τα επεισόδια βραδυκαρδίας εξηγούνται καρδιολογικά, ο μάρτυρας απάντησε:

"Καρδιολογικά όχι. Εγώ όφειλα να ψάξω εάν είχε κάτι η καρδιά. Δεν υπήρχε κάποια καρδιολογική αιτία, νόσημα από το οποίο να υπάρχει κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου. Η καρδιά ήταν οχυρωμένη με απιδινωτή, έπαιρνε κατάλληλη αγωγή, ήταν έκπληξη για εμάς ότι πέθανε το Σάββατο".

Επίσης, επεσήμανε πως δηλώνει με σιγουριά ότι η μοιραία ανακοπή, μέσα στο Αγλαϊα Κυριακού», που υπέστη το παιδί «δεν ήταν καρδιολογικής αιτίας».

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι επιστημονικά, με βάση τα καρδιολογικά δεδομένα της ημέρας θανάτου της Τζωρτζίνας, δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για το τι συνέβη.

  • Πρόεδρος: Μπορείτε να εξηγήσετε με κάποιον τρόπο τι συνέβη μέχρι τις 2:30 μετά το μεσημέρι;
  • Μάρτυρας: Όχι δεν μπορώ.
  • Πρόεδρος: Αυτά που συνέβησαν παραπέμπουν έναν γιατρό κάπου; Είναι εμφάνιση κάποιου σπάνιου, για παράδειγμα, καρδιολογικού νοσήματος;
  • Μάρτυρας: Όχι. Δεν μπορώ να το εξηγήσω καρδιολογικά. Eίναι ανεξήγητος ο θάνατος.

Νωρίτερα ο καρδιολόγος ανέφερε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Ανδρέα Ηλιάδη, είχαν αποφασίσει να αλλάξουν τη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε η Τζωρτζίνα για την υπέρταση με ένα καταλληλότερο φάρμακο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Πισπιρίγκου: "Ανεξήγητος ο θάνατος της Τζωρτζίνας", κατέθεσε καρδιολόγος"

Ίλιον: Ανήλικοι απείλησαν και λήστεψαν παιδιά – Πέντε συλλήψεις

Με τη χρήση βίας πέντε ανήλικοι κατάφεραν και λήστεψαν τρία παιδιά στο Ίλιον το βράδυ της Τρίτης (27.6.2023).

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ανηλίκων ηλικίας από 13 έως 16 ετών στο Ίλιον.

Πρόκειται για δυο Έλληνες 15 και 14 χρόνων, έναν 13χρονο Αλβανό, έναν 16χρονο Πολωνό και έναν 14χρονο από την Τυνησία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές άρπαξαν με τη βία από 3 ανήλικους χρηματικό ποσό και επιχείρησαν να διαφύγουν.

Τελικά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν τους ανήλικους δράστες και τους συνέλαβαν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ίλιον: Ανήλικοι απείλησαν και λήστεψαν παιδιά – Πέντε συλλήψεις"

Άφησε το ενός έτους παιδί της μόνο του στο σπίτι – Συνελήφθη 37χρονη για έκθεση ανηλίκου

Μια 37χρονη συνελήφθη διότι άφησε μόνο του στο σπίτι το ενός έτους παιδί της, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε, χθες το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Γείτονες άκουσαν το παιδί να κλαίει οπότε απευθύνθηκαν στην Άμεση Δράση.

Ύστερα από αστυνομικές αναζητήσεις η 37χρονη μητέρα (υπήκοος Αλβανίας) εντοπίστηκε και συνελήφθη. Σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία για έκθεση ανηλίκου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άφησε το ενός έτους παιδί της μόνο του στο σπίτι – Συνελήφθη 37χρονη για έκθεση ανηλίκου"

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν τρία άτομα για οπαδική βία - Είχαν επιτεθεί σε δύο άτομα με μπλούζες του Άρη

Τρία άτομα ταυτοποιήθηκαν για εμπλοκή σε οπαδικό επεισόδιο που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Από την έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας Θεσσαλονίκης προέκυψε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι (22, 35 και 50 ετών), μαζί με συνεργούς τους, πλησίασαν δύο νεαρούς οπαδούς του Άρη.

Με απειλή και χρήση βίας, οι δράστες -σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά - αφαίρεσαν από το ένα θύμα το κινητό του τηλέφωνο, όπως επίσης αυτοκόλλητα με διακριτικά της ομάδας του κι έναν μαρκαδόρο.

Εις βάρος των τριών προσώπων που ταυτοποιήθηκαν σχηματίστηκε δικογραφία για από κοινού ληστεία, σωματική βλάβη και πράξεις βίας, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις. Η έρευνα για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους συνεχίζεται, ενώ η δικογραφία διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν τρία άτομα για οπαδική βία - Είχαν επιτεθεί σε δύο άτομα με μπλούζες του Άρη"

Ο Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε τον Μπελέρη στις φυλακές Τιράνων – Τι ζήτησε από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Για τη συνάντηση που είχε στις φυλακές των Τιράνων με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, ενημέρωσε την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και την εισηγήτρια της Έκθεσης για την ένταξη πορεία της Αλβανίας, Ισαμπέλα Σάντος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Σύνδεσης και Σταθερότητας ΕΕ-Αλβανίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κατά τη συνάντησή τους, που έγινε στις Βρυξέλλες, ζήτησε από την κ. Μετσόλα «να αναλάβει πρωτοβουλία για να τερματιστεί άμεσα η άδικη και μεροληπτική μεταχείριση κατά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας» και ενημέρωσε γενικότερα για τον ταξίδι και τις επαφές που πραγματοποίησε στην Αλβανία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε στις φυλακές Τιράνων τον κ. Μπελέρη, «ένα διακεκριμένο στέλεχος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, που παραμένει προφυλακισμένος κατά παράβαση κάθε έννοιας του Κράτους Δικαίου και συνιστά μία κατάφωρα άδικη και μεροληπτική μεταχείριση ενός εκλεγμένου δημάρχου», μία «συνεχιζόμενη προφυλάκιση» που «δημιουργεί έντονη ανησυχία και εύλογα ερωτήματα ως προς την ύπαρξη πολιτικών σκοπιμοτήτων από πλευράς των αλβανικών αρχών», μία απόφαση «που εμποδίζει την ανάληψη των καθηκόντων του Φρέντη Μπελέρη ως Δήμαρχος Χειμάρρας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση των πολιτών που τον εξέλεξαν στο δημαρχικό αξίωμα της πόλης τους», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη επίσκεψή του στα Τίρανα, ο κ. Κεφαλογιάννης συναντήθηκε, επίσης, με αξιωματούχους της αλβανικής κυβέρνησης και τον Αλβανό συμπρόεδρο της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας, Taulant Balla, στους οποίους έθεσε «το ζήτημα της άδικης και συνεχιζόμενης προφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη», όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Σύνδεσης και Σταθερότητας ΕΕ-Αλβανίας, «συναντήθηκε στα Τίρανα με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο και τον Βαγγέλη Ντούλε, βουλευτή του αλβανικού κοινοβουλίου και εκπρόσωπο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε τον Μπελέρη στις φυλακές Τιράνων – Τι ζήτησε από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου"

Υπουργικό Συμβούλιο – Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτός Υπερταμείου ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, μέτρα κατά της ακρίβειας

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταδίκασαν στις εκλογές τις ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης που να παίρνει υψηλότερα ποσοστά από τις προηγούμενες εκλογές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο σημερινό (28.06.2023) Υπουργικό Συμβούλιο. 

«Πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία. Μπορεί να προκαλούν πολιτική κακοφωνία», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, φωτογραφίζοντας έτσι την πολύκροτη είσοδο ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή. 

«Το πολίτευμά μας ξέρει να αυτοπροστατεύεται και πάντα ο κοινοβουλευτισμός ξέρει να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα», συμπλήρωσε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ξέρετε καλά τις τέσσερις πολιτικές μας κατευθύνσεις: καλύτερο μισθοί, καλύτερη δουλειά, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα. Το πρόγραμμά μας είναι πιο πλούσιο και ευρύ και θα αναλυθεί εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Στους μπλε φακέλους που παραλάβατε, υπάρχουν συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία. Χωρίς μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία», υπογράμμισε. 

Το σημαντικό δεν είναι ο αριθμός των νόμων που θα ψηφίζουμε, παρά η εφαρμογή τους, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσέθεσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της νέα κυβέρνησης σχετίζεται με την οργάνωση του κράτους – «τη μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους». 

«Η αποστολή δεν τελειώνει στην νομοθέτηση, αλλά αρχίζει εκεί. “Υπουργός” σημαίνει άλλωστε “υπό έργον”», είπε χαρακτηριστικά. 

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα σχετίζεται μεταξύ άλλων με την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, είπε. 

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας. Έχουμε αποδείξει ότι μόνον εμείς μπορούμε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, επεσήμανε. 

Αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στα υπουργεία και τόνισε ότι γνωρίζει καλά τον τρόπο με τον οποίον η συλλογική προκοπή πρέπει να μεταφραστεί σε κοινωνική προκοπή. Οι στόχοι μας, είπε στους υπουργούς του, πρέπει να είναι φιλόδοξοι και να ελέγχουμε και την εφαρμογή στην πράξη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την υποχρέωση τα προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται από έναν φορέα. Επίσης, η αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ για την εξυπηρέτηση απομακρυσμένων περιοχών.

Επιπλέον, τόνισε ότι «το νέο σχήμα του Υπουργικού Συμβουλίου διατάσσει τις δυνάμεις μας με βάση τους κεντρικούς μας στόχους». «Έχει πιο πολλές γυναίκες, όχι όσες θα θέλαμε. Αναπροσανατολίζει παλιότερους υπουργούς σε νέα πεδία και δίνει πολλές νέες ευκαιρίες σε νέα στελέχη να δοκιμαστούν», προσέθεσε. 

«Απελευθερώνει πολύτιμο δυναμικό για να αξιοποιηθεί στη δύσκολη κοινοβουλευτική μας δράση. Αυτή είναι η ουσία του rotation: κανείς δεν είναι μόνιμος στο ρόλο του», είπε. Ζήτησε, δε, λίγα λόγια και πολλή δουλειά. «Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική εν συνόλω. Όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων, το οποίo, όμως, δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της επικοινωνίας – και ο νοών νοείτο», συνέχισε. 

«Μπροστά μας διαγράφεται μια σύνθετη κατάσταση, ωστόσο, οι πολίτες μάς ζήτησαν να την διαχειριστούμε με αυτοπεποίθηση αλλά και με σύνεση. Στο κοινοβουλευτικό πεδίο, τις συνέπειες του “επιθανάτιου ρόγχου” της απλής αναλογικής, θα τις διαχειριστούμε αλλά στο πεδίο της κοινωνίας αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα», συμπλήρωσε. 

«Η αντιπολίτευση του εαυτού μας δεν είναι σχήμα λόγου. Η κοινωνία είναι πιο μπροστά από πολλά κόμματα. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. Τολμώ να πω ότι η κοινωνία μάς παρέδωσε τη “σκυτάλη” του μέλλοντός της. Καθένας από εμάς πρέπει να το συνειδητοποιήσει. Ξεκινάμε υπεύθυνα και αισιόδοξα. Το χειροπιαστό έργο και η ειλικρίνεια είναι τα υλικά με τα οποία οικοδομήθηκε η στέρεη σχέση με τους πολίτες. Να την διαχειριστούμε χωρίς έπαρση και αλαζονεία», υπογράμμισε. 

Όσον αφορά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Η πρώτη μας συνεδρίαση πραγματοποιείται στο φως μιας μεγάλης εκλογικής νίκης χωρίς προηγούμενο. Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα κυβέρνησης που να κατακτά τη νίκη με μεγάλα ποσοστά. Είμαστε ευγνώμονες. Χωρίς προηγούμενο είναι και οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε. Στο δικό μας πρόγραμμα γυναίκες και άνδρες αναγνώρισαν στο δικό μας πρόγραμμα την πρόοδο και την ευημερία».

Ενέκριναν με πρωτοφανή ωριμότητα συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια. Δεν ξεχνώ ότι ο τόπος θα είχε αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον Μάιο αν δεν μεσολαβούσε η περιπέτεια της απλής αναλογικής. Χιλιάδες ψηφοφόροι κουρασμένοι από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο δεν πήγαν να ψηφίσουν και άλλοι προτίμησαν την χαλαρή ψήφο με αποτέλεσμα να εκλεγούν μικρά κόμματα», προσέθεσε.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργικό Συμβούλιο – Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτός Υπερταμείου ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, μέτρα κατά της ακρίβειας"

«Φύλλο και φτερό» δωρεές και γονικές παροχές – Σε ποιους θα εστιάσουν οι ελεγκτικές Αρχές

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, στόχος της ΑΑΔΕ γίνονται οι γονικές παροχές και δωρεές.«Ο λόγος που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελέγχων οι φορολογούμενοι, είναι ότι από τις αρχές του έτους οι μεταβιβάσεις αυτές πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο ηλεκτρονικά» ανέφερε αρχικά η φοροτεχνικός κα Φιλοθέη Μακριδάκη που μίλησε στο Newsbeast.

Εξαιτίας λοιπόν της ηλεκτρονικής μορφής πλέον της διαδικασίας, οι φορολογούμενοι δεν έρχονται σε επαφή με τον έλεγχο από την ΔΟΥ στην οποία ανήκουν. Έτσι, παρατηρήθηκε πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Τα λάθη που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο από τις Αρχές

Η φοροτεχνικός έδωσε και ένα παράδειγμα από ένα σύνηθες λάθος: «Χαρακτηριστικό είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις, δεν έχει γίνει τραπεζική μεταφορά των χρημάτων, ενέργεια η οποία είναι αναγκαία βάση του νόμου» επισήμανε η κα Μακριδάκη και έδωσε και δεύτερο παράδειγμα, λέγοντας πως: «κάποιοι προχώρησαν σε δωρεά όχι για να εξυπηρετήσουν το πρόσωπο το οποίο δικαιούται αφορολόγητη την δωρεά αλλά ένα άλλο τρίτο πρόσωπο» είπε.

Και φυσικά έχουν εντοπιστεί και πολλές άλλες ασύμβατες ενέργειες στην διαδικασία. «Έτσι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός αρχίζει και ψάχνει χιλιάδες υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών με στόχο τον εντοπισμό εικονικών δωρεών, δωρεών σε πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και υποθέσεων μαύρου χρήματος» είπε η κα Μακριδάκη και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση λοιπόν κατά την οποία διαπιστωθεί ότι έχει καταστρατηγηθεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει χρήματα με δωρεά θα πρέπει να πληρώσουν φόρο έως και 40% από το πρώτο ευρώ. Σημειώνεται πως κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν παλαιές υποθέσεις του 2017 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Οι κινήσεις των ελεγκτών ανά περίπτωση

Αρχικά θα ελεγχθούν δηλώσεις διαδοχικών δωρεών όπως η περίπτωση που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα του και ο γονέας στη συνέχεια με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί. Με ενδιάμεσο, δηλαδή, τον γονέα τα χρήματα περάσανε από τον έναν αδερφό στον άλλο.

«Για αυτήν, την τριγωνική συναλλαγή δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος καθώς η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στον γονιό είναι αφορολόγητη όπως επίσης και η γονική παροχή που έγινε στη συνέχεια από τον γονιό στο παιδί. Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδερφών δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ» σημείωσε η φοροτεχνικός.

Οι εφοριακοί θα ερευνήσουν υποθέσεις διαδοχικών δωρεών προκειμένου με στοιχεία να εντοπίσουν περιπτώσεις που ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία των δικαιούχων π.χ. αδερφός. «Κρίσιμο είναι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών. Αν είναι μικρότερο των έξι μηνών η συγκεκριμένη συναλλαγή θεωρείται ύποπτη και μπαίνει στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού» τόνισε η κα Μακριδάκη.

Όπως σημείωσε η κα Μακριδάκη, χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όσους φορολογούμενους έχουν κάνει χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές χωρίς να αποδεικνύεται η μεταφορά των χρηματικών ποσών μέσω τραπεζών. «Στη συγκεκριμένη διαδικασία η τραπεζική συναλλαγή είναι αναγκαία, επιβάλλεται, και δεν βρίσκεται στην ευκαιρία του φορολογούμενο πολίτη να επιλέξει πως θα δωρίσει τα χρήματα» είπε η φοροτεχνικός και συμπλήρωσε: «Η τραπεζική μεταφορά των χρημάτων είναι υποχρεωτική οποιοδήποτε και αν είναι το ποσό που δωρίζεται, δηλαδή ακόμα και για πολύ μικρά ποσά και όχι μόνο για μεγάλα χρηματικά ποσά». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως αν δεν έχει γίνει σωστά η όλη πράξη θα χαθεί το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ.

Σημειώνεται πως μέχρι τα τέλη του 2022 που οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών χρημάτων υποβάλλονταν στην Εφορία, οι φορολογούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να επισυνάπτουν στη δήλωση το αποδεικτικό της τράπεζας μέσω της οποίας έγινε η μεταφορά των χρημάτων.

«Από τις αρχές του έτους, όσοι δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τους γονείς τους με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή» διευκρίνισε η κα Μακριδάκη.

Ο έλεγχος γίνεται από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά τότε η Εφορία επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με το βαθμό συγγένειας). Στο ελεγκτικό στόχαστρο θα βρεθούν και οι περιπτώσεις μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου / δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο.

Ο φόρος που επιβάλλεται

«Εάν αποδειχθεί ότι το χρηματικό ποσό της γονικής παροχής / δωρεάς χρησιμοποιήθηκε όχι από το πρόσωπο που δικαιούται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αλλά από το τρίτο πρόσωπο τότε επιβάλλεται φόρος δωρεάς 20% για δωρεοδόχους της Β’ κατηγορίας και 40% για τα πρόσωπα της Γ’ κατηγορίας» διευκρίνισε η κα Μακριδάκη.

Τι ισχύει με το πόθεν έσχες

Σημαντική παράμετρος είναι και το πόθεν έσχες των δωρητών. Που ακριβώς δηλαδή βρήκαν τα χρήματα για να προχωρήσουν σε δωρεά. Είναι νόμιμα χρήματα αυτά; Έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος παρελθόντων ετών; Έχουν φορολογηθεί;

«Η δυνατότητα του εκάστοτε γονέα και δωρητή για παράδειγμα ή αδερφού ή παππού, όποιο και αν είναι αυτό το πρόσωπο και όποια και αν είναι η δωρεά για να πραγματοποιήσει χρηματική γονική δωρεά προς πχ. το τέκνο ή τον οποιοδήποτε ανάλογα δωρεοδόχο , να γνωρίζουμε ότι δεν ελέγχεται κατά το στάδιο της υποβολής της δήλωσης» ανέφερε η κα Μακριδάκη. Έτσι, δεν υπάρχει υποχρέωση να συνυποβάλει ο φορολογούμενος πολίτης δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών, αλλά η προσκόμιση των δικαιολογητικών γίνεται μόνο κατά τον έλεγχο.

Τέλος σημειώνεται πως κατά τον έλεγχο η Εφορία θα ψάξει εάν τα χρήματα που δωρίζονται προέρχονται από εισοδήματα και έσοδα του δωρητή τα οποία έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί και καλύπτουν ή όχι το ύψος των χρημάτων που δωρίζονται.

« Στο στόχαστρο θα βρεθούν κυρίως αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές μεγάλου ύψους χρηματικών ποσών για τις οποίες οι ελεγκτές θα ερευνήσουν το πόθεν έσχες των δωρητών για τον εντοπισμό περιπτώσεων μαύρου χρήματος. Εδώ αντιλαμβάνεστε κρύβεται και όλη η ουσία του ελέγχου. Άρα, προσέχουμε πάντα να τηρούμε όσα ορίζει η φορολογική διοίκηση ώστε να μην έχουμε προβλήματα» κατέληξε η φοροτεχνικός.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Φύλλο και φτερό» δωρεές και γονικές παροχές – Σε ποιους θα εστιάσουν οι ελεγκτικές Αρχές"

Η Σοφία Ζαχαράκη απαντά στον Θάνο Τζήμερο – «Οι προσωπικές μου επιλογές δεν αφορούν κανέναν»

«Οι προσωπικές μου επιλογές δεν αφορούν κανέναν», δήλωσε μεταξύ άλλων η Σοφία Ζαχαράκη, απαντώντας στα απαράδεκτα σχόλια του Θάνου Τζήμερου ότι αναλαμβάνει υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενώ η ίδια «είναι άγαμη και άτεκνη».

Η Σοφία Ζαχαράκη ορκίστηκε χθες (28.6.2023) στη νέα κυβέρνηση και από σήμερα αναλαμβάνει ως η πρώτη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Τα σχόλια του Θάνου Τζήμερου προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και η ίδια θέλησε να απαντήσει με λίγα λόγια πριν την είσοδό της στο υπουργείο το πρωί της Τετάρτης:

«Εγώ θα κριθώ από την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα μου και νομίζω και από μία δυνατότητα να διοικήσω, αν μέχρι τώρα δεν έχω δείξει κάτι. Όλες οι άλλες είναι προσωπικές μου επιλογές και δεν αφορούν κανέναν» δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη.

«Η αγάπη για τα παιδιά, η αγάπη για τον άνθρωπο δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν κρίνεται από προσωπικές επιλογές», πρόσθεσε η νέα υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Υπενθυμίζεται ότι η Σοφία Ζαχαράκη είναι η μία εκ των 15 γυναικών που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σοφία Ζαχαράκη απαντά στον Θάνο Τζήμερο – «Οι προσωπικές μου επιλογές δεν αφορούν κανέναν»"

Σάλος με τα σεξιστικά σχόλια του Τζήμερου για τις… άτεκνες και αστεφάνωτες υπουργούς

Ένα ακόμη ρεσιτάλ χυδαιότητας αλλά και… δειλίας τελικά από τον γνωστό για τις αποτυχίες του στην πολιτική, Θάνο Τζήμερο.

Τα σχόλιά του προκαλούν πάντα, κι ενδεχομένως αυτός να είναι και ο στόχος του κάθε φορά που παίρνει το πληκτρολόγιο και τουιτάρει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Δηλαδή να παραμένει στην επικαιρότητα και να τον θυμάται ο κόσμος, ο οποίος βεβαίως τον ξεχνά στην κάλπη.

Φυσικά έχει πει ότι θα αποσυρθεί από τα πολιτικά πράγματα, προς μεγάλη λύπη των… εκατομμυρίων οπαδών του.

Ο κ. Τζήμερος, λοιπόν, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και να κάνει μια ανάρτηση που προκάλεσε πλήθος σχολίων.

Συγκεκριμένα έγραψε στο twitter:

«Πάντως το ότι ένα κόμμα που έχει στο πρόγραμμά του την ανατροπή της δημοκρατίας διά των όπλων και την επιβολή δικτατορίας αύξησε τη δύναμή του κατά 45% από το 2019 κανένας δεν το είδε ως άνοδο της ακροαριστεράς. Ούτε το ότι η Αυτής Σουργελότης του ΟΧΙ ξαναμπήκε στη Βουλή. Βούβα περί αυτού, οι εκπρόσωποι της ΝΔ. Φαίνεται με το καλημέρα, πόσα αυγά είναι διατεθειμένοι να σπάσουν. Ευτυχώς που ιδρύθηκε Υπουργείο Οικογένειας, με επικεφαλής άγαμη άτεκνη για να αρχίσουμε να γεννάμε. Η 2η τετραετία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».

Το μήνυμα του κ. Τζήμερου πριν το… διορθώσει

Οι αντικομμουνιστικές απόψεις του κ. Τζήμερου είναι γνωστές, αλλά πλέον έχει περάσει σε άλλη πίστα. Αυτή της χυδαιότητας κατά των γυναικών, του ακραίου σεξισμού και της ξεκάθαρης αποδοχής της πατριαρχίας ως κύριο χαρακτηριστικό της ιδεολογίας του.

Η κ. Σοφία Ζαχαράκη που είναι… άγαμη και δεν έχει και παιδιά, τι δουλειά έχει στο υπουργείο Οικογένειας; Ντροπή του Μητσοτάκη που επέλεξε αυτή την… ανύπαντρη για ένα τέτοιο υπουργείο.

Γιατί δεν ρωτούσε τον κ. Τζήμερο ο πρωθυπουργός πριν κάνει αυτό το αμάρτημα; Είναι δυνατόν να ξέρει από οικογένεια μια αστεφάνωτη, που δεν έχει και παιδιά;

Και τελικά μήπως το υπουργείο Οικογένειας πρέπει να το διοικεί κάποιος που είναι παντρεμένος με παπά και με κουμπάρο κι έχει και πέντε – έξι παιδιά;

Και τελικά όταν η επιλογή μιας γυναίκας να μην παντρευτεί ή να μην κάνει παιδιά είναι κριτήριο για την επιτυχία της στη δουλειά που της ανατίθεται;

Να διώξουμε τους άτεκνους μαιευτήρες και παιδιάτρους λοιπόν για να τελειώνουμε…

Όπως ήταν αναμενόμενο, το σεξιστικό σχόλιο του κ. Τζήμερου προκάλεσε σάλο στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα ο… συνταξιούχος πολιτικός να αποσύρει την τελευταία φράση για το υπουργείο Οικογένειας.

Τα γραπτά όμως μένουν και το σχόλιο δεν μπορεί να σβηστεί έτσι απλά. Βεβαίως, στο πλήθος των επικρίσεων και για το σεξιστικό σχόλιο και γιατί το κατέβασε στη συνέχεια, ο κ. Τζήμερος με ανάρτησή του στο facebook συνεχίζει στον ίδιο ολισθηρό δρόμο.

Γράφει λοιπόν: «Και κάτι ακόμα, θλιβεροί γαλαζαίοι, που σπεύσατε να βγάλετε τη χολή σας, χειρότερα κι από τους συριζαίους για την τελευταία φράση του σχολίου μου, κάνοντας γαργάρα όλες τις προηγούμενες. Ναι, η άποψή μου είναι πως είναι προσόν για κάποιον με θέση ευθύνης να έχει ιδίαν πείραν του θέματος που εποπτεύει. Το τι σημαίνει να έχεις ένα σημαντικό meeting στη δουλειά και να σου τηλεφωνούν από το σχολείο ότι το παιδί σου τραυματίστηκε σοβαρά στο διάλειμμα, δεν το ξέρεις αν δεν το ζήσεις. Το τι σημαίνει να ψάχνεις νοσοκομείο γιατί ανέβασε πυρετό στις 4 το πρωί, το τι σημαίνει να σου λέει γυρνώντας από το σχολείο για αδιάφορους δασκάλους και νταήδες συμμαθητές, για όλους τους κινδύνους που το απειλούν, το τι σημαίνει το κράτος να εμποδίζει τους γονείς και ιδιαίτερα τους πολύτεκνους από το να προσφέρουν μια ποιοτική ζωή στα παιδιά τους και τι σημαίνουν εκατοντάδες άλλα θέματα που σχετίζονται με την ανατροφή ενός παιδιού δεν μπορείς να το ξέρεις αν δεν το ζήσεις. Δεν γίνεται αυτό με «περιγραφές συνεργατών». Ούτε το τι σημαίνει να πρέπει συνεχώς να ισορροπείς ανάμεσα στον ρόλο της μητέρας, της συζύγου και της εργαζόμενης, με αναπόφευκτους συμβιβασμούς και παραχωρήσεις και στους τρεις τομείς. Δεν τα ξέρεις αυτά αν δεν τα ζήσεις. Το να είναι μία γυναίκα άγαμη και άτεκνη δεν είναι μεμπτό. Είναι όμως μειονέκτημα όταν χειρίζεται θέματα οικογένειας. Δεν έκανα το ίδιο σχόλιο όταν ήταν στα υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας. Και είναι γκάφα του ΚΜ σε σημειολογικό επίπεδο. Είναι σαν να τοποθετείς Υπουργό Άμυνας κάποιον που δεν έχει υπηρετήσει στον Στρατό. Δεν αμφισβητώ ότι η Ζαχαράκη – που μου είναι συμπαθής ως άνθρωπος – θέλει να ασχοληθεί με τα προβλήματα που προανέφερα. Άλλο όμως να ακούς για την οικογένεια και άλλο να έχεις εσύ και να είσαι υπεύθυνος γι’ αυτή».

Πώς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα;

Αλλά φαίνεται ότι το γαρ πολύ της (πολιτικής) θλίψεως… γεννά Τζήμερους.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος με τα σεξιστικά σχόλια του Τζήμερου για τις… άτεκνες και αστεφάνωτες υπουργούς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news