facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Νετανιάχου: Θα πάρουμε εκδίκηση για αυτή τη μαύρη μέρα – Καλώ τους πολίτες της Γάζας να εγκαταλείψουν

Ο Μπανιαμίν Νετανιάχου, σε διάγγελμά του, υπόσχεται να νικήσει τη Χαμάς, αλλά λέει στους πολίτες του Ισραήλ ότι «ο πόλεμος θα πάρει χρόνο».

«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει γίνει ξανά στο Ισραήλ, θα πάρουμε εκδίκηση για αυτή τη μαύρη μέρα».

«Οι δυνάμεις του Ισραήλ θα φτάσουν όπου κρύβεται η Χαμάς», καλώντας παράλληλα τους κατοίκους της Γάζας να αποχωρήσουν από αυτά τα σημεία.

Ο Νετανιάχου κάλεσε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κάλεσε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Γιαΐρ Λαπίντ και τον Μπένι Γκαντς να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα Λικούντ.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ πρότεινε νωρίτερα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

«Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», είπε ο Λάπιντ, πρώην πρωθυπουργός, με ανάρτηση στο Χ. «Θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Δεν θα είναι εύκολος ή σύντομος πόλεμος», υπογραμμίζοντας επίσης τον κίνδυνο ενός πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα.

Πρόσφερε στον Νετανιάχου να σχηματίσει έναν κοινό συνασπισμό επαγγελματιών «που μπορεί να πολεμήσει τον σκληρό, περίπλοκο και μακρύ πόλεμο που βρίσκεται μπροστά μας».

Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι «δεν μπορεί να διεξάγει πόλεμο με τη δυσλειτουργική και εξτρεμιστική σύνθεση της κυβέρνησης», υποστήριξε ο Λάπιντ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ χρειάζεται μια υπεύθυνη ηγεσία.

Ο Νετανιάχου, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Λικούντ, είναι από τον περασμένο Δεκέμβριο επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στην ιστορία του εβραϊκού κράτους.

Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νετανιάχου: Θα πάρουμε εκδίκηση για αυτή τη μαύρη μέρα – Καλώ τους πολίτες της Γάζας να εγκαταλείψουν"

Ισραήλ: Διακόπτει την ηλεκτοδρότηση στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή για την διακοπή ηλεκτροδρότησης από σήμερα το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας.

“Δεν πρόκειται να είναι όπως ήταν στο παρελθόν”, προειδοποίησε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του.

Η Λωρίδα της Γάζας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Ισραήλ και σε εισαγωγές καυσίμων για την ηλεκτροδότηση του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα.

ΑΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Διακόπτει την ηλεκτοδρότηση στη Λωρίδα της Γάζας"

Λιμενικό: Εντοπισμός και διάσωση 99 ατόμων σε Μεγίστη και Φαρμακονήσι

Ειδικότερα, ενημερώθηκαν πρωινές ώρες χθες (6/10), οι Λιμενικές Αρχές Ρόδου και Μεγίστης, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την ύπαρξη λέμβου σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 20 ν.μ. νοτιοδυτικά ν. Μεγίστης, με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ στο σημείο έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Π.Ν. και δύο παραπλέοντα. Η εν λόγω λέμβος εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος με σαράντα επτά αλλοδαπούς επιβαίνοντες (26 άνδρες, 17 γυναίκες, 3 αγόρια και 1 κορίτσι). Οι ανωτέρω περισυνελέγησαν από παραπλέον Δ/Ξ πλοίο σημαίας Παναμά, προκειμένου να μεταφερθούν στον λιμένα ν. Ρόδου, με τη συνοδεία των ανωτέρω περιπολικών σκαφών, ενώ στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν σε ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα ν. Ρόδου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ η λέμβος βυθίστηκε.

Στο Φαρμακονήσι εντοπίστηκαν συνολικά 52 άτομα σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις του Λιμενικού.

Στην πρώτη περίπτωση, πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Φαρμακονησίου, ακυβέρνητη πνευστή λέμβο, με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Το ανωτέρω περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή τριάντα έξι αλλοδαπών, όλους καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα ν. Λέρου και στη συνέχεια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή ν. Λέρου. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί βυθίστηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.

Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση,πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Φαρμακονησίου, ακυβέρνητη πνευστή λέμβο, με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Το ανωτέρω περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή δεκαέξι αλλοδαπών, όλους καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα ν. Λέρου και στη συνέχεια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή ν. Λέρου. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί βυθίστηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιμενικό: Εντοπισμός και διάσωση 99 ατόμων σε Μεγίστη και Φαρμακονήσι"

Ιστορική αναδρομή στην διαρκώς εμπόλεμη Μ. Ανατολή – Γιατί η Χαμάς απέκτησε ξανά «επαναστατική» στάση

Ο Γαβριήλ Χαρίτος, καθηγητής ελληνο-ισραηλινών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, μίλησε στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, για την σημερινή ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά την αιφνιδιαστική πολυμέτωπη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, καθώς και το τι δηλώνει μια τέτοια επίθεση.

Περιγράφοντας την σημερινή ημέρα, ο κ. Χαρίτος είπε πως η εμπόλεμη κατάσταση, ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με σειρήνες, να χτυπούν ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ. Από τότε οι σειρήνες ακούστηκαν ακόμα 6 φορές, συνοδευόμενες με εκρήξεις. «Η κατάσταση θυμίζει πόλεμο. Παρότι δεν έχει κηρυχθεί επίσημα πόλεμος, περιμένουμε διάγγελμα από τον εκπρόσωπο του στρατού, που θα ενημερώσει για το τι έχει αποφασιστεί».

Εξήγησε πως είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση έκανε τόσο μελετημένη επίθεση, από αέρα, από θάλασσα και καταφέρνοντας να περάσει και τον φράχτη στην Γάζα που την χωρίζει από το Ισραήλ.

Θέλοντας να εξηγήσει την συγκεκριμένη δράση της Χαμάς, είπε: «Τα τελευταία δύο έτη η Χαμάς είναι καθεστωτική δύναμη και έτσι προβάλει τον εαυτό της στο εσωτερικό και εξωτερικό. Απόδειξη ότι πριν από ένα χρόνο, όταν είχαμε άλλο κύκλο σύγκρουσης, η Χαμάς δεν συμμετείχε, βλέποντας του στόχους της ανοιχτής Τζιχάντ να γίνονται ο στόχος των Ισραηλινών, χωρίς να αντιδρά.

Τώρα, με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, με τους Σαουδάραβες να έχουν θέσει ως προϋπόθεση την λήψη μέτρων από τους ισραηλινούς για να αρχίσει ο διάλογος με τους παλαιστινίους για να βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής των παλαιστινίων, βλέπουμε την κυβέρνηση του Ριάντ, να δίνει πιο πολύ σημασία στην κυβέρνηση της που είναι της παλαιστινιακής αρχής της Φατάχ, που είναι αντίθετη στη Χαμάς».

Σήμερα, η Χαμάς έκανε την μεταστροφή της ξανά ως επαναστατική, εξήγησε ο κ. Χαρίτος αναφέροντας τον λόγο που συνέβη αυτό. «Έγινε για να τονίσει ότι καμία απόφαση δεν θα ληφθεί για τους Παλαιστινίους, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η θέση της Χαμάς. Αυτό είναι το μήνυμα αυτής της επιχείρησης – που είναι πρωτοβουλία της Χαμάς – και το θέμα του ξαφνιάσματος είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί πολύ».

Έκλεισε λέγοντας ότι «εάν νομίζουμε ότι θα τελειώσει αυτό σύντομα… εγώ εκτιμώ ότι ούτε στην αρχή δεν βρισκόμαστε».

Ιστορική αναδρομή: Μια διαρκής εμπόλεμη ζώνη

Ακριβώς πενήντα χρόνια πριν, πάλι Σάββατο, το 1973 ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ, το Ισραήλ δέχεται ταυτόχρονη επίθεση από Αίγυπτο και Συρία. Το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα αιφνιδιάζονται. Στις εχθροπραξίες που ακολουθούν γνωρίζει αλλεπάλληλες ήττες. Λίγες μέρες μετά η τροπή του πολέμου αλλάζει καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις οργανώνονται και περνούν στην αντεπίθεση.

Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ που οργανώθηκε μετά από μυστικές επαφές και συνεννόηση Σαντάτ και Χαφέζ αλ Ασαντ ήταν η απάντηση στον ισραηλινό θρίαμβο του 1967. Μέσα σε 6 μέρες το Ισραήλ τριπλασίασε τα εδάφη του κατακτώντας το Σινά, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Είχαν προηγηθεί άλλοι δύο αραβοισραληνοί πόλεμοι το 1948 με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και το 1956 με την κρίση του Σουέζ.

Ωστόσο, το 1973 στην τέταρτη αραβοισραηλινή σύγκρουση, είχε έρθει η ώρα να μπει μια άνω τελεία στο μέτωπο. Αίγυπτος και Ισραήλ ήρθαν πιο κοντά και το 1978 υπογράφονται οι συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ. Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αραβική χώρα που αναγνωρίζει το Ισραήλ και ήδη το 1977 ο πρόεδρος Σαντάτ είχε δώσει μια ιστορική ομιλία στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

«Σήμερα σας λέω και το δηλώνω σε ολόκληρο τον κόσμο ότι αποδεχόμαστε να ζήσουμε μαζί σας σε διαρκή ειρήνη βασισμένη στη δικαιοσύνη», έλεγε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.

Ωστόσο, οι συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ όσον αφορά στην επίλυση του Παλαιστινιακού έκαναν μια γενικόλογη διακήρυξη, αφήνοντας μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί εδώ και δεκαετίες.

«Κάθε φορά που οι αμερικανικές πυρηνικές δυνάμεις παγκοσμίως τίθενται σε συναγερμό, είναι αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», δήλωνε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ.

Αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο πόλεμος του Λιβάνου το 1982, και το 1987 η πρώτη Ιντιφάντα. Τερματίστηκε επισήμως το 1993 με τη συμφωνία του Όσλο, μεταξύ Ράμπιν και Αραφάτ, που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Όλες οι προσπάθειες από τότε πέφτουν στο κενό. Το 2005 οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται μονομερώς από τη Γάζα, 38 χρόνια μετά την κατάληψή της. Το 2007 η Χαμάς καταλαμβάνει τη Γάζα έπειτα από σύντομο εμφύλιο πόλεμο, εκδιώκοντας τη Φατάχ του προέδρου Αμπάς που διατηρεί την έδρα του στη Δυτική Όχθη.

Ακολουθούν πολλοί γύροι συγκρούσεων της Χαμάς με τις ισραηλινές δυνάμεις, με την τελευταία σημαντικότερη το 2021. Στο επίκεντρο σχεδόν όλων των διενέξεων βρίσκεται το τέμενος Αλ Ακσά, το τρίτο σημαντικότερο σημείο των μουσουλμάνων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιστορική αναδρομή στην διαρκώς εμπόλεμη Μ. Ανατολή – Γιατί η Χαμάς απέκτησε ξανά «επαναστατική» στάση"

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν παρακολουθεί την κατάσταση, η Ουάσινγκτον εκφράζει τα συλλυπητήριά της

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε» από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας για την «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς» κατά του Ισραήλ και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σύντομη δήλωση.

Το Ισραήλ, μια χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ στενοί σύμμαχοι, και η Λωρίδα της Γάζας βρέθηκαν σήμερα ξανά σε πόλεμο μετά την έναρξη μιας αιφνιδιαστικής στρατιωτικής επίθεσης από τη Χαμάς, με χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στο ισραηλινό έδαφος, με διείσδυση μαχητών της και με Ισραηλινούς να έχουν συλληφθεί αιχμάλωτοι.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις της Χαμάς και στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του, δήλωσαν νωρίτερα τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όσο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τις ισραηλινές ζωές που χάθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε δήλωση που κυκλοφόρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους Ισραηλινούς εταίρους μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Άμυνας θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να προστατεύσει τους αμάχους από την βία χωρίς διάκριση και την τρομοκρατία» τόνισε ο Όστιν από την πλευρά του.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν παρακολουθεί την κατάσταση, η Ουάσινγκτον εκφράζει τα συλλυπητήριά της"

Λωρίδα της Γάζας: Χερσαία επιχείρηση ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ

Χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ενέκρινε το μεσημέρι του Σαββάτου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς που έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

 Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την πλευρά του κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έθεσε ως πρωταρχικό στόχο του στρατού την πλήρη εκκαθάριση των εδαφών του Ισραήλ από τους ένοπλους αντάρτες της Χαμάς.

«Από σήμερα το πρωί, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Ο πρώτος μας στόχος είναι πρώτα απ’ όλα να καθαρίσουμε την περιοχή από τις εχθρικές δυνάμεις που έχουν διεισδύσει και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στους οικισμούς που δέχθηκαν επίθεση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανέφερε πως «ο δεύτερος στόχος, ταυτόχρονα, είναι να απαιτήσουμε από τον εχθρό να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα για όσα έχει κάνει ως τώρα. Ο τρίτος στόχος είναι να οχυρωθούν άλλα πεδία, ώστε κανείς να μην τολμήσει και κάνει το λάθος να μπει σε αυτόν τον πόλεμο».

Επίσης σημείωσε ότι «στον πόλεμο, πρέπει κανείς να διατηρεί την ψυχραιμία του. Καλώ όλους τους πολίτες του Ισραήλ να ενωθούν, προκειμένου να πετύχουμε τον ύψιστο στόχο μας, τη νίκη».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λωρίδα της Γάζας: Χερσαία επιχείρηση ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ"

Πόλεμος στο Ισραήλ: 400 νεκροί ήδη στον πόλεμο Ισραήλ - 200 Ισραηλινοί νεκροί και 200 Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Στους 400 ανέρχονται οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από τα πυρά ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Ο πόλεμος ξεκίνησε με τους τρομοκράτες της Χαμάς να εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις και να εισβάλλουν στο ισραηλινό έδαφος από θαλάσσης, αέρος και εδάφους τα ξημερώματα. Η κυβέρνηση του Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές στη συνέχεια.

Τοποθεσίες στις οποίες φέρεται να διείσδυσαν Παλαιστίνιοι μαχητές κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επίθεσης

xartis-456

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έρχεται από τα ισραηλινά ΜΜΕ, τα θύματα φτάνουν τα 200, τη στιγμή που δεκάδες είναι οι όμηροι ενώ 1.100 είναι οι τραυματίες. Αντίστοιχα 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και 1.610 έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα άγνωστος αριθμός Ισραηλινών έχει αιχμαλωτιστεί από μαχητές της Χαμάς, με μη επαληθευμένα πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν ηλικιωμένους και μια νεαρή γυναίκα με δεμένα τα χέρια μέσα στη Γάζα. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι γνώριζαν τις αναφορές, αλλά δεν επιβεβαίωσαν λεπτομέρειες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισραήλ: 400 νεκροί ήδη στον πόλεμο Ισραήλ - 200 Ισραηλινοί νεκροί και 200 Παλαιστίνιοι στη Γάζα"

Μπακογιάννης: Παραβίασε την εκλογική νομοθεσία μέσω social -Καταγγελία “Ανοιχτής Πόλης”

Την εκλογική νομοθεσία που δεν επιτρέπει την προβολή των υποψηφίων μετά την 12η νυχτερινή της 6ης Οκτώβριου παραβίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων στις 12:24 το μεσημέρι του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου, ανέβασε σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με το λογότυπο του συνδυασμού του, με το οποίο καλεί τους κατοίκους της Αθήνας να πάνε στις κάλπες, ενώ κάνει και ένα μικρό απολογισμό για την προεκλογική εκστρατεία που έκανε,

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 3870/2010,: «Κατά την ημέρα διενέργειας των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, καθώς και την παραμονή αυτής, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οποιαδήποτε άλλη προεκλογική δραστηριότητα, όπως η πραγματοποίηση ομιλιών και η διανομή έντυπου υλικού.»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ανοιχτής πόλης που καταγγέλλει τον κ. Μπακογιάννη για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Πρωτοφανής παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τον κ.Μπακογιάννη

Ο κ. Μπακογιάννης προχώρησε σε ανάρτηση στα social media σήμερα Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 12:00.

Η συμπεριφορά αυτή του κυρίου Μπακογιάννη παραβιάζει ευθέως την εκλογική νομοθεσία όπως ρυθμίζεται με το Νόμο 3870/2010. Πέραν της προφανούς πολιτικής απαξίας, η πραξη του αυτή επισύρει μεταξύ άλλων αυστηρές διοικητικές κυρώσεις και επιβολή προστίμων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης: Παραβίασε την εκλογική νομοθεσία μέσω social -Καταγγελία “Ανοιχτής Πόλης”"

Θεσσαλία: Σε περιοχές το νερό είναι πόσιμο και πού είναι ακατάλληλο

Το υπουργείο Υγείας έδωσε σήμερα Σάββατο (7.10.2023) στη δημοσιότητα τη νεότερη ενημέρωση για την ασφάλεια και την καταλληλότητα του νερού στη Θεσσαλία, που επλήγη από την κακοκαιρία, καθώς οι αρμόδιοι φορείς πραγματοποιούν δειγματοληψίες καθημερινά.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, έχουν πραγματοποιηθεί 1.523 λήψεις δειγμάτων νερού από τις περιοχές της Θεσσαλίας.

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται είναι:
  • Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Μετοχίου και Συκής.
  • Στον Δήμο Καρδίτσας το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Καταφυγίου.
  • Στον Δήμο Αγιάς το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου και Ομολίου.
  • Στον Δήμο Πύλης το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Λυγαριάς.
  • Στον Δήμο Μετεώρων το νερό κρίνεται κατάλληλο για τον οικισμό Ελάφι Καστανιάς.

Ειδικότερα
, από την αξιολόγηση ύδατος ανά δήμο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προκύπτει ότι το νερό:

  • Στον Δήμο Βόλου είναι ακατάλληλο.
  • Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου είναι ακατάλληλο εκτός των τοπικών κοινοτήτων Καλών Νερών, Αφετών, Μετοχίου και Συκής και των οικισμών Κάτω Γατζέα, Αργαλαστή, Λαύκος, Κορόπη όπου είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου είναι ακατάλληλο.
  • Στον Δήμο Αλμυρού είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Σκιάθου είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Αλοννήσου είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Παλαμά είναι ακατάλληλο εκτός από τη Δημοτική Κοινότητα Παλαμά και των τοπικών κοινοτήτων Μάρκου, Γοργοβιτών, Προαστίου, Καλογριανών, Αγίας Τριάδος, Πεδινού, Καλυβακίων, Μεταμορφώσεως, Μαραθέας και τον οικισμό Κόρδας όπου είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Σοφάδων είναι ακατάλληλο εκτός της δημοτικής ενότητας Σοφάδων και των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων Μελισσοχωρίου, Μαυραχάδων, Φίλιας, Αγίας Παρασκευής, Αμπέλου, Ανωγείου, Καρποχωρίου, Μασχολουρίου, Ματαράγκας, Ερμητσίου, Αηδονοχωρίου, Βαθυλάκκου, Θραψιμίου, Λουτροπηγής, Ρεντίνας, Ανάβρας, Αχλαδέας, Γραμματικού, Καππαδοκικού, Πασχαλίτσας, Νέου Ικονίου όπου είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Καρδίτσας είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Μουζακίου είναι κατάλληλο εκτός των τοπικών κοινοτήτων Αμυγδαλής, Ανθοχωρίου, Βατσουνιάς, Δρακότρυπας, Ελληνοκάστρου, Κρυοπηγής, Οξυάς, Πευκοφύτου, Πορτής, Αγίου Ακακίου όπου είναι ακατάλληλο.
  • Στον Δήμο Αργιθέας είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Λάρισας είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Ελασσόνας είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Φαρσάλων είναι ακατάλληλο εκτός της δημοτικής κοινότητας των Φαρσάλων και των τοπικών κοινοτήτων Μεγάλο Ευύδριο, Υπέρεια, Πολυνέρι, Πολυδάμειο όπου είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Τυρνάβου είναι κατάλληλο εκτός του οικισμού Μικρόλιθος ή Μαυρόλιθος όπου είναι ακατάλληλο.
  • Στον Δήμο Κιλελέρ είναι ακατάλληλο εκτός των τοπικών κοινοτήτων Νίκαια, Νέες Καρυές, Ομορφοχώρι, Μελισσοχώρι, Κραννώνας, Άγιοι Ανάργυροι, Κυπάρισσος, Μοσχοχώρι, Άγιος Γεώργιος, Ψυχικό, Αρμένιο, Βούναινα, Ελευθέριο, Καλαμάκι, Μαυροβούνιο, Δίλοφο, Ζάππειο, Χαρά, Γλαύκη, Νάματα, Χάλκη, Μεγάλο Μοναστήρι, Κιλελέρ, Δοξαράς, Νέα Λεύκη, Πλατύκαμπος, Γαλήνη και των οικισμών Αχίλλειο, Νίκη, Μέλισσα, Λοφίσκος, Αγροκήπιο, Μελία, Αναγέννηση, Μόδεστος όπου είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Αγιάς είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Τεμπών είναι κατάλληλο εκτός των τοπικών κοινοτήτων Σπηλιά, Αμπελάκια, Τέμπη, Ιτέα, Καλλιπεύκη και των οικισμών Γυρτώνη, Κάτω Αιγάνη, Καστρί Λουτρό, Ραψάνη όπου είναι ακατάλληλο.
  • Στον Δήμο Τρικκαίων είναι κατάλληλο εκτός των τοπικών κοινοτήτων Ξυλοπάροικο, Γοργογύρι, Λόγγος, Μεγαλοχώρι, Γλίνος, Ελληνόκαστρο όπου είναι ακατάλληλο.
  • Στον Δήμο Πύλης είναι ακατάλληλο εκτός των τοπικών κοινοτήτων Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φήκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πιαλείας, Λυγαριάς όπου είναι κατάλληλο.
  • Στον Δήμο Μετεώρων είναι κατάλληλο από τις γεωτρήσεις εκτός της δημοτικής ενότητας Ασπροπόταμος, των τοπικών κοινοτήτων Αηδώνα, Καλογριανή, Κλεινοβός, Παλαιοχώρι, Καστανιάς, Αμπελοχωρίου, Καλομοίρας, Ματονερίου και του οικισμού Αμαράντου όπου είναι ακατάλληλο.
  • Στον Δήμο Φαρκαδόνας είναι κατάλληλο.
Τι να κάνουμε αν το νερό είναι ακατάλληλο

Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση που το νερό κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση σημαίνει αυτομάτως ότι δεν είναι πόσιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, παραγωγή τροφίμων ή ποτών, πλύσιμο λαχανικών και για ατομική υγιεινή (πλύσιμο χεριών κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται βράσιμο του νερού για 1-3 λεπτά.

Σε περίπτωση θολερότητας του νερού, συστήνεται να προηγείται του βρασμού φιλτράρισμα (π.χ. με υφασμάτινα ρούχα ή φίλτρα του καφέ).

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλία: Σε περιοχές το νερό είναι πόσιμο και πού είναι ακατάλληλο"

Πόλεμος στο Ισραήλ - Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία

Την καταδίκη της Ουάσινγκτον στην επίθεση της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη και τα συλλυπητήρια για τα θύματα, εξέφρασε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις απρόκλητες επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς εναντίον ισραηλινών πολιτών. Δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού του Ισραήλ και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τις ισραηλινές ζωές που χάθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέγκμπι», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Όστιν: Το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα διασφαλίσει πως το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί. «Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στο Ισραήλ. Η δέσμευσή μας στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του παραμένει ακλόνητη και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την αποτρόπαια επίθεση εναντίον αμάχων. Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Άμυνας θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί και να προστατεύσει τους πολίτες από την αδιάκριτη βία και την τρομοκρατία» ανέφερε ο Όστιν.

Φρίκη η ομηρεία αμάχων, λέει ο Ζοσέπ Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την ομηρεία αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ζήτησε την απελευθέρωσή τους μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

"Η είδηση περί αμάχων που κρατούνται όμηροι στα σπίτια τους ή στη Γάζα προκαλεί φρίκη. Αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Οι αιχμάλωτοι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως", έγραψε στην πλατφόρμα X .

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τουλάχιστον τρεις άνδρες με πολιτικά ρούχα να κρατούνται από ένοπλους άνδρες με θολά πρόσωπα, ισχυριζόμενοι ότι ήταν «εχθροί» που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά του Ισραήλ.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισραήλ - Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία"

Αγία Γαλήνη: Τρείς συλλήψεις για τη μεταφορά 30 μεταναστών

Τρείς αλλοδαποί ηλικίας 26, 16 και 18 ετών συνελήφθησαν από τους Λιμενικούς καθώς φέρονται να είναι οι διακινητές των 30 μεταναστών που εντοπίστηκαν στην Αγία Γαλήνη. Κάθε αλλοδαπός κατέβαλλε το ποσό περί των 5.000-5.500 USD για την μεταφορά του.

Η ανακοίνωση

“Ενημερώθηκαν πρώτες πρωινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Αγίας Γαλήνης και Παλαιόχωρας, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 24,2 ν.μ. νοτιοδυτικά Αγίας Γαλήνης ν. Κρήτης, με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Άμεσα, στο σημείο μετέβη ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε ξύλινο σκάφος (α.λ.σ.) με τριάντα (30) αλλοδαπούς άνδρες, του οποίους περισυνέλεξε και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Αγίας Γαλήνης.

Από το Λιμενικό Σταθμό Αγίας Γαλήνης που διενεργεί την προανάκριση, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ συνελήφθησαν τρεις (03) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, ηλικίας 26, 16 και 18 ετών, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 ¨παράνομη είσοδος στη χώρα¨, του άρθρου 30 του Ν. 4251/14 ¨διευκόλυνση¨ σε συνδυασμό με το άρθρο 45 Π.Κ. ¨συναυτουργία¨, του άρθρου 306 Π.Κ. ¨έκθεση¨ και του άρθρου 187 παρ. 2 Π.Κ. ¨σύσταση συμμορίας¨, ενώ το εν λόγω σκάφος κατασχέθηκε.

Το ανωτέρω σκάφος εκκίνησε από τα παράλια του Τομπρούκ Λιβύης με προορισμό την Ιταλία ενώ ο κάθε αλλοδαπός κατέβαλλε το ποσό περί των 5.000-5.500 USD για την μεταφορά του”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγία Γαλήνη: Τρείς συλλήψεις για τη μεταφορά 30 μεταναστών"

Ισραήλ: Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει άμεσα την επίθεση της Χαμάς

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ», είναι το μήνυμα του υπουργείου Εξωτερικών, μέσω του οποίου καταδικάζει άμεσα και απερίφραστα την ομοβροντία πυραύλων που εκτόξευσε η Χαμάς στα νότια της χώρας από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή εκτόξευση ομορβροντίας ρουκετών από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ανησυχεί βαθύτατα από αυτή την απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας» τονίζεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Τη σημερινή εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών κατά του Ισραήλ, καταδίκασε και η πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ με ανάρτησή της στο Twitter, διαμηνύοντας ταυτόχρονα: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει άμεσα την επίθεση της Χαμάς"

Ισραήλ: «Είμαστε σε πόλεμο» – Αντίποινα για τη μεγάλη επίθεση της Χαμάς – 40 Ισραηλινοί νεκροί

Τύμπανα πολέμου ηχούν ξανά στη Μέση Ανατολή, μετά τη – μεγάλης κλίμακας – αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ, με ομοβροντία ρουκετών και ενόπλους να διεισδύουν στα ισραηλινά εδάφη. Σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον 40 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 740.

REUTERS/Mohammed Salem
 
Νετανιάχου: Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε

«Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πολίτες του Ισραήλ, είμαστε σε πόλεμο, όχι σε επιχείρηση, όχι σε κλιμάκωση, σε πόλεμο», ανέφερε συγκεκριμένα στο μήνυμά του από το αρχηγείο του στρατού στο Τελ ΑΒίβίβ. «Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν φαντάζεται» πρόσθεσε.

Νωρίτερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου και σε αντίποινα ξεκίνησαν αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη να πλήττουν στόχους της Χαμάς. Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη χερσαίες μάχες «σε πολλά σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας» κατά των μαχητών που διείσδυσαν «χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα» διά θαλάσσης και ξηράς, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού.

REUTERS/Ammar Awad
 
«Η Χαμάς διέπραξε ένα σοβαρό λάθος»

«Η Χαμάς διέπραξε ένα σοβαρό λάθος σήμερα το πρωί και ξεκίνησε πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ» δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «πολεμούν εναντίον του εχθρού σε κάθε σημείο» και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. «Το Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» πρόσθεσε.

Επιστράτευση εφέδρων και σύσκεψη Νετανιάχου με τις υπηρεσίες ασφαλείας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ενέκρινε την επιστράτευση εφέδρων και το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας τις επόμενες ώρες.

Η σοβαρότερη κλιμάκωση από το 2021

REUTERS/Amir Cohen

Το σημερινό επεισόδιο είναι το σοβαρότερο από τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021, με ισραηλινά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

Η επίθεση ξεκίνησε πριν από τις 6.30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με τις σειρήνες συναγερμού να ηχούν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ.

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
 
Χιλιάδες ρουκέτες και βλήματα κατά του Ισραήλ

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι 5.000 ρουκέτες και βλήματα εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καταιγίδα Αλ Άκσα». «Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης», δήλωσε.

REUTERS/Mohammed Salem
 
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά περαστικών στο νότιο Ισραήλ

Όπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά περαστικών στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν συγκρούσεις σε δρόμους πόλεων καθώς και ενόπλους πάνω σε τζιπ να κινούνται στην ύπαιθρο.

REUTERS/Ammar Awad

«Αριθμός τρομοκρατών έχει διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι εκδόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους.

REUTERS/Amir Cohen
 
Αναφορές για αιχμαλώτους

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης επίσης ανέφεραν ότι αριθμός Ισραηλινών αιχμαλωτίστηκε από μαχητές ενώ βίντεο της Χαμάς φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς αιχμαλώτους. Το ισραηλινό δίκτυο Reshet 13 TV News μετέδωσε ότι ένοπλοι κρατούν αιχμαλώτους στην πόλη Οφάκιμ και ότι πέντε ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη Σντερότ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει γνώση των αναφορών αυτών για αιχμαλώτους, δήλωσε πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

REUTERS/Ronen Zvulun
 
40 Ισραηλινοί νεκροί, 740 τραυματίες

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον 40 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση και 740 τραυματίστηκαν. Η υπηρεσία ασθενοφόρων έκανε έκκληση για αίμα στο νοσοκομείο Ichilov στο Τελ Αβίβ, καθώς υπάρχει έλλειψη. Μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων είχαν αναπτυχθεί σε περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

REUTERS/Ammar Awad
 
Κάτοικοι στη Γάζα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Στη Γάζα, οι κάτοικοι ανέφεραν ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και κινήσεις ενόπλων μαχητών. Κάτοικοι έσπευσαν να αγοράσουν προμήθειες, φοβούμενοι ότι η σύγκρουση θα κρατήσει για ημέρες, ενώ εκατοντάδες πολίτες από το βορειοανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κουβαλώντας κουβέρτες και τρόφιμα εγκατέλειπαν τα σπίτια τους προκειμένου να μετακινηθούν στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας.

Διεθνές κύμα καταδίκης και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Την επίθεση που εξαπέλυσε αιφνιδιαστικά η Χαμάς κατά του Ισραήλ, καταδίκασαν ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ρωσία απηύθυναν έκκληση για «αυτοσυγκράτηση».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: «Είμαστε σε πόλεμο» – Αντίποινα για τη μεγάλη επίθεση της Χαμάς – 40 Ισραηλινοί νεκροί"

Κώστας Σκρέκας: «Σε δύο εβδομάδες, θα υπάρχουν ειδικά ταμπελάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ»

Σε δύο εβδομάδες θα υπάρχουν ειδικά ταμπελάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τα προϊόντα των προμηθευτών που οι τιμές τους θα έχουν μειωθεί κατά, τουλάχιστον, 5% για διάστημα έξι μηνών.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open ενώ υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και αυστηροί και τόνισε ότι με τους ελέγχους και τα πρόστιμα, σκοπός δεν είναι η σταθεροποίηση των τιμών αλλά η μείωσή τους.

Ο κ. Σκρέκας, γνωστοποίησε ότι, προσφάτως, υπήρξε και σύσκεψη με τους χονδρεμπόρους της λαχαναγοράς για την μείωση των τιμών στα οπωροκηπευτικά και από τα στοιχεία που συλλέγονται καθημερινά προκύπτει ότι η προσπάθεια αποδίδει καρπούς.

«Το θέμα της ακρίβειας, είπε ο υπουργός, είναι πράγματι αυτό που απασχολεί περισσότερο το ελληνικό νοικοκυριό. Γίνονται προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα με μέτρα παρέμβασης που έχουμε πάρει, που φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι στις 3 χώρες που έχουν τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Στην τελευταία έκθεση που έχουμε, βλέπουμε 20 προϊόντα, φρούτα και λαχανικά φθηνότερα από την Ισπανία και έχουμε 13 προϊόντα πιο ακριβά. Βρισκόμαστε στον μέσο όρο θα έλεγα της Ευρώπης», όπως είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν θα σταματήσουμε και ήδη έχουμε εντείνει τους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της αθέμιτης κερδοφορίας. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και το επόμενο διάστημα. Οι έλεγχοι γίνονται στην πηγή του κακού. Το να προχωρήσουμε σε ένα πλαφόν ή σε μια διατίμηση στον παραγωγό αυτό σημαίνει άδεια ράφια. Εμείς πάμε στον έμπορο, στην εισαγωγική εταιρεία και ελέγχουμε τα μικτά κέρδη. Να επιβάλλουμε εκεί τα πρόστιμα. Στους μεσάζοντες».

Αναφορικά με την πληρωμή των προστίμων είπε πως πληρώνονται και σημείωσε πως μετά τον έλεγχο, η εταιρεία που πουλούσε ακριβότερα, πρέπει να μειώσει την τιμή στο ράφι. Διαφορετικά, σε ένα μήνα που θα ξαναγίνει έλεγχος θα είναι πολλαπλάσιο το πρόστιμο.

«Είναι διπλάσιο το πρόστιμο από το κέρδος που έχει εταιρεία» σημείωσε ο ίδιος απαντώντας σε σχόλιο ότι το πρόστιμο συνήθως είναι μικρότερο από το κέρδος που έχει αυτούς που παρανομεί.

Για την τιμή της φέτας που ρωτήθηκε ο υπουργός, επανέλαβε την σημασία των ελέγχων και υπενθύμισε ότι το αιγοπρόβειο γάλα έχει φτάσει στο 1,60 ευρώ η τιμή από τον παραγωγό όταν πριν από τρία χρόνια κόστιζε 0,90 ευρώ και για την τιμή στο ελαιόλαδο σημείωσε: «Οι τιμές χονδρικής, σήμερα, στο λάδι είναι γύρω στα 8 με 9 ευρώ. Μπορούμε να αγοράσουμε και να εισάγουμε με 4-5 ευρώ; Όχι. Το λάδι όπου παράγεται στον κόσμο έχει 8-9 ευρώ. Τι θα συνέβαινε εάν εμείς ερχόμασταν και λέγαμε "3 ευρώ στον παραγωγό;". Κανένας παραγωγός δεν θα πωλούσε το λάδι στην Ελλάδα, θα το πουλούσαν στους Ιταλούς και Ισπανούς χονδρεμπόρους που ψάχνουν αυτή τη στιγμή μανιωδώς να βρουν λάδι και να καλύψουν τις παραγγελίες τους. Το να πάμε σε μια διατίμηση και να μείνει η Ελλάδα χωρίς ελαιόλαδο, θα ήταν καταστροφικό γιατί ο καταναλωτής θα έψαχνε στη μαύρη αγορά να αγοράσει ελαιόλαδο. Εμείς πάμε σε αυτόν που πουλά το συσκευασμένο προϊόν και να πάμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βάλει ούτε ένα λεπτό παραπάνω από όσα έβαζε το 2021. Ότι δεν θα κερδοσκοπήσει. Το κάνουμε ήδη και εφόσον έχουμε ευρήματα θα τα ανακοινώσουμε».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κώστας Σκρέκας: «Σε δύο εβδομάδες, θα υπάρχουν ειδικά ταμπελάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ»"

Χαλκιδική: Νεαρός άντρας τραυμάτισε έναν επιχειρηματία και δύο αστυνομικούς και επιχείρησε να κάψει αυτοκίνητο

Έναν επιχειρηματία και δύο αστυνομικούς κατόρθωσε να τραυματίσει νεαρός άνδρας στη Σιθωνία Χαλκιδικής, με τη χρήση μαχαιριού και σιδερόβεργας, αφότου αποπειράθηκε νωρίτερα να προκαλέσει πυρκαγιά σε όχημα. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο άντρας συνελήφθη χθες το μεσημέρι σε περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς νωρίτερα την ίδια ημέρα μετέβη σε επιχείρηση ανακύκλωσης, προσπάθησε να προκαλέσει πυρκαγιά σε όχημα και, με τη χρήση μαχαιριού, τραυμάτισε στο χέρι τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ηλικίας 51 ετών.

Χρησιμοποιώντας το ίδιο μαχαίρι και μια σιδερόβεργα, τραυμάτισε επίσης δύο αστυνομικούς, από το Αστυνομικό Τμήμα Σιθωνίας και το Τμήμα Τροχαίας Πολυγύρου, που προσέτρεξαν στο σημείο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν. Από την κατοχή του 22χρονου άντρα, με καταγωγή από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αφαιρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας αναπτήρας, ένα δοχείο με βενζίνη, το μαχαίρι και η σιδερόβεργα που χρησιμοποίησε. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου και οι δύο αστυνομικοί στο κέντρο υγείας Αγίου Νικολάου για την παροχή πρώτων βοηθειών, όπως και ο συλληφθείς, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την ακινητοποίησή του. Ουδείς εκ των τεσσάρων διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με την αστυνομία. Τα αίτια της πράξης του άνδρα διερευνώνται.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Νεαρός άντρας τραυμάτισε έναν επιχειρηματία και δύο αστυνομικούς και επιχείρησε να κάψει αυτοκίνητο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news