facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Σχεδόν 10 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα η μετάλλαξη ΜΙ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη ΜΙ που είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα από ότι το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού της πανδημίας, κρούουν Ιάπωνες επιστήμονες σε μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η παραλλαγή ΜΙ, η οποία έχει εμφανιστεί μόνο σπάνια στις περισσότερες χώρες του κόσμου, εκτόπισε όμως το καλοκαίρι άλλες παραλλαγές στην Κολομβία. Η μετάλλαξη αυτή του ιού, που έχει εντοπιστεί σε συνολικά 39 χώρες, δεν γνωρίζει ταχεία μετάδοση και εξάπλωση, παρά μόνο στην Κολομβία, όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στις 11 Ιανουαρίου.

Μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου κυριάρχησε στην μετάδοση του ιού σε ποσοστό έως και 100%, ενώ σήμερα δείχνει να έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Η ΜΙ ή B.1.621 είναι η τελευταία μετάλλαξη του SARS-CoV-2, που ταξινομήθηκε ως παραλλαγής ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Σεπτέμβριο.

Οι ερευνητές θεωρούν, ότι η ισχυρή εξάπλωση της παραλλαγής στην χώρα της Λατινικής Αμερικής οφείλεται σε μια σειρά μεταλλάξεων στον τομέα δέσμευσης του υποδοχέα και σε μεταλλάξεις σε άλλες περιοχές της ακίδας πρωτεΐνης. Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής, για πιο λόγο η παραλλαγή ΜΙ μπόρεσε να εξαπλωθεί μόνο στην Κολομβία. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι μπόρεσε να εκτοπίσει την παραλλαγή Gamma (P.1.), η οποία κατά τα άλλα κυριαρχεί στη Νότια Αμερική και την παραλλαγή Lamda (C.37) ευρέως διαδεδομένη τόσο στο Περού όσο και στην Κολομβία.

Σε μια δοκιμή εξουδετέρωσης, η παραλλαγή ΜΙ έδειξε 10,6 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, όταν οι παραλλαγές Gamma και Lamda ήταν μόνο 2,9 και 3,4 φορές πιο ανθεκτικές, αντίστοιχα. Ακόμη και εκείνη που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο mRNA της Pfizer / Biontech, τονίζουν οι επιστήμονες, μπορούν μόνο ασθενώς να εξουδετερώσουν την παραλλαγή ΜΙ, καθώς ήταν 9,1 φορές πιο ανθεκτική από το άγριο στέλεχος. Το αντίστοιχο εξουδετερωτικό αποτέλεσμα του εμβολίου έναντι της παραλλαγής Gamma και Lamda ήταν ασθενέστερο κατά 2,9 και 1,9 φορές.

Οι ερευνητές έχοντας διαπιστώσει τον υψηλό κίνδυνο λοιμώξεων, ζητούν από τον ΠΟΥ να αναβαθμιστεί ο χαρακτηρισμός της παραλλαγής ΜΙ σε παραλλαγή ανησυχίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Σχεδόν 10 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα η μετάλλαξη ΜΙ"

Εστίαση: Προς συγχώνευση Goody’s, Everest, La Pasteria και Evercat

Tη συγχώνευση κάτω από την Goody’s των εταιρειών Everest, La Pasteria και Evercat, προβλέπει το νέο μεσομακροπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο του CVC Capital Partners για τον όμιλο Vivartia.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού σήματος, το οποίο, λόγω μεγέθους, θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί με μεγαλύτερη απόδοση και ευελιξία τυχόν επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά και να πετύχει καλύτερους όρους συνεργασίας στον χώρο των υπηρεσιών εστίασης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης που έχει αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ με την συγχώνευση:

  • θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό σχήμα, ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων πόρων,
  • θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα περιουσιακά στοιχεία των συγχωνευόμενων εταιρειών,
  • η Goody’s, όπως θα διαμορφωθεί μετά τη συγχώνευση, λόγω μεγέθους, θα μπορεί να εκμεταλλευτεί αποδοτικότερα και με μεγαλύτερη ευελιξία τυχόν επιχειρηματικές ευκαιρίες και να πετύχει καλύτερους όρους συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο των υπηρεσιών εστίασης,
  • θα επιτευχθεί μείωση των λειτουργικών δαπανών, καθώς και αρτιότερη οργάνωση και ορθολογικότερη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ στελεχών και του προσωπικού, δεδομένου ότι και οι απορροφούμενες δραστηριοποιούνται σε συναφείς τομείς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και κατ’ επέκταση βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας και των οικονομικών αποτελεσμάτων τους,
  • θα είναι εκμεταλλεύσιμη η πλεονάζουσα ρευστότητα των εταιρειών.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Goody’s ανέρχεται στο ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε 3.500.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ η καθεμία.

Όπως προκύπτει, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το μετοχικό κεφάλαιο θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 6.500.000 κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ η κάθε μία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Εστίαση: Προς συγχώνευση Goody’s, Everest, La Pasteria και Evercat "

Πανδημία: Λίστα διαθέσιμων κλινών θα δώσουν ιδιωτικές κλινικές στο υπουργείο Υγείας

Την επόμενη εβδομάδα τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) θα καταθέσουν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τη λίστα των κλινών που μπορούν να διαθέσουν για περιστατικά non Covid και Covid, συμβάλλοντας στην εξυπηρέτηση των έκτακτων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω του Κορωνοϊού. 

Σε αυτό το κατέληξαν μετά την σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η τελευταία ζήτησε από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών να προετοιμαστούν για να μπορέσουν να νοσηλευτούν στην παρούσα φάση να νοσηλευτούν στις δομές τους non covid περιστατικά σε απλές κλίνες αλλά και να διαθέσουν ΜΕΘ (όχι για περιστατικά κορωνοϊού). 

Παράλληλα να είναι έτοιμο γιατί μπορεί να νοσηλευτεί και περιστατικά Κορωνοϊού. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε άμεσα να διαμορφώσει ειδικό ΚΕΝ που θα αφορά τη νοσηλεία περιστατικών Covid

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα της συνεργασίας ήταν πολύ καλό και οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ ξεκαθάρισαν ότι θα βοηθήσουν όπου και όσο μπορούν ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται, ότι από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020 ο ΣΕΚ διέθεσε στο ΕΣΥ αρχικά 20 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες προοδευτικά έφτασαν τις 140 την άνοιξη του 2021. 

Στο σύνολό του ο ιδιωτικός τομέας κατά την έξαρση της πανδημίας μέσα στο 2021 διέθετε τα τρία τέταρτα των διαθεσίμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική στο Δημόσιο (174 από τις συνολικά 233 κλίνες ΜΕΘ), 550 κλίνες απλής νοσηλείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής και πέραν των 20 της Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, 3 ιδιωτικά νοσοκομεία στην Αττική (Λητώ του Ομίλου HHG, Ιατρικό Περιστερίου και Ευρωκλινική Παίδων), συνολικής δυναμικότητας 200 κλινών και μια μονάδα στη Θεσσαλονίκη είχαν τοποθετηθεί για αποκλειστική νοσηλεία περιστατικών covid ενώ ο Ερρίκος Ντυνάν είχε διαθέσει ολόκληρο για νοσηλεία ασθενών του ΕΚΑΒ που συμμετέχουν στις εφημερίες του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. 

Τέλος, σημαντικός αριθμός γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα συμμετείχε συνεχώς με τα έξοδα των ιδιωτικών νοσοκομείων για την στερέωση νοσοκομείων του ΕΣΥ τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στην Αττική προκειμένου να καλυφθούν τα νοσοκομεία των περιστατικών covid σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανδημία: Λίστα διαθέσιμων κλινών θα δώσουν ιδιωτικές κλινικές στο υπουργείο Υγείας"

Αυτές είναι οι εστίες υπερμετάδοσης σύμφωνα με την Μ. Γκάγκα

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας μίλησε στον Ant1 και σημείωσε ότι  «υπάρχουν άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία με πολλά προβλήματα, που το εμβόλιο είναι λογικό να μην είναι 100% αποτελεσματικό. Στις ΜΕΘ είναι κάτω από 10% το ποσοστό των εμβολιασμένων. Το εμβόλιο κάνει τεράστια διαφορά. Οι εμβολιασμένοι που μπαίνουν στις ΜΕΘ, είναι άνθρωποι με πάρα πολλά προβλήματα».

Αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας και στάθηκε στις εστίες υπερμετάδοσης.

Όπως είπε, «η Επιτροπή παρακολουθεί καθημερινά όλα τα δεδομένα, σε όλον τον κόσμο, τις εστίες μόλυνσης. Ρωτάνε τους ανθρώπους που μπαίνουν στα νοσοκομεία πού κόλλησαν και οι περισσότερες μολύνσεις είναι από ανθρώπινες επαφές χωρίς μέτρα, σε ένα πάρτι, σε ένα τραπέζι, σε ένα γάμο. Όχι στο μετρό ή στα ψώνια».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι εστίες υπερμετάδοσης σύμφωνα με την Μ. Γκάγκα "

Νέο περιστατικό - Καισαριανή: Από τύχη δεν τραυματίστηκαν μαθητές ύστερα από πτώση οροφής σε σχολείο

Μία ακόμη καταγγελία για ακατάλληλες και επικίνδυνες σχολικές υποδομές έφτασε στο alfavita.gr. Αυτή τη φορά από την Καισαριανή και συγκεκριμένα από το 7ο Δημοτικό Σχολείο, όπου προ ημερών, σε ώρα λειτουργία του σχολείου, αποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι της οροφής και έπεσε στη σκάλα που συνδέει την ταράτσα με τον πρώτο όροφο. Η πτώση συνέβη ελάχιστα λεπτά πριν το διάλειμμα και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός παιδιού.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μια γενικευμένη τραγική κατάσταση στην πλειοψηφία των σχολικών κτηρίων!» τονίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», ο οποίος έχει γνωστοποιήσει ήδη τα τεράστια κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία των περιοχών αυτών και κατηγορεί την κυβέρνηση για «εγκληματική αδιαφορία».

Η ανακοίνωση

Πριν καλά καλά συνέρθουμε από το σοκ της πτώσης του ταβανιού στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπου χάρη στην ετοιμότητα της συναδέλφου δε θρηνήσαμε θύματα, πληροφορηθήκαμε για  ανάλογο συμβάν στο 7ο Σχολείο Καισαριανής, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μια γενικευμένη τραγική κατάσταση στην πλειοψηφία των σχολικών κτηρίων! Άλλωστε ήδη έχουμε καταγγείλει ότι στην τελευταία κακοκαιρία Μπάλλος και στην περιοχή μας σε μια σειρά σχολεία πλημμύρισαν αυλές και …ηλεκτρολογικά (!), έσταζαν ταβάνια κλπ και τώρα πέφτουν σοβάδες!

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5/11 και σε ώρα λειτουργίας του σχολείου, αποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι της οροφής και έπεσε στη σκάλα που συνδέει την ταράτσα με τον πρώτο όροφο. Να σημειώσουμε ότι αυτό συνέβη ακριβώς 4 λεπτά πριν από το διάλειμμα!

Η εγκληματική αδιαφορία της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ  αλλά και των  προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ είναι πλέον φανερή και στον πιο ανυποψίαστο! Οι χρόνιες περικοπές της χρηματοδότησης της Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και η ανάληψη της ευθύνης των κτηριακών υποδομών από τους Δήμους, η κατάργηση του ΟΣΚ και η πολιτική που θεωρεί κόστος ό,τι δεν αποφέρει επιχειρηματικά κέρδη  έχουν φτάσει τις κτηριακές υποδομές σε αυτά τα χάλια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολικών κτηρίων είναι ηλικίας άνω των 30, 40 ακόμα και 50 ετών, ενώ, αντί για νέα κτήρια, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα προκάτ – κλουβιά! Κατά τα άλλα με την αυτονομία της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση η κυβέρνηση και οι εταίροι της (ΕΕ, ΟΟΣΑ , ΣΕΒ κλπ) επιλέγουν να μεταφέρουν τα βάρη της συντήρησης των σχολικών υποδομών στις πλάτες των εκπαιδευτικών και των γονιών!

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα! Η κοροϊδία και η καραμέλα της ατομικής ευθύνης έχει παραγίνει! Δεν μπορεί μαθητές και εκπαιδευτικοί να ποντάρουν την ασφάλειά τους στην καλή τους τύχη! Απαιτούμε από τις Δημοτικές αρχές Βύρωνα, Καισαριανής και Αθήνας να ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους και επισκευές σε όλα τα σχολεία! Πρέπει να δίνεται πιστοποιητικό καταλληλότητας κάθε σχολικού κτηρίου! Να καταργηθούν οι αίθουσες προκάτ και να χτιστούν νέα σχολικά κτήρια! Να εξασφαλιστεί γενναίο κονδύλι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την ενίσχυση των σχολικών Επιτροπών!

Υ.Γ. Συνάδελφοι, μάλλον πρέπει να συνηθίσουμε να κοιτάμε ψηλά. Όχι για μάννα εξ ουρανού, αλλά μήπως και προλάβουμε καμιά πτώση ταβανιού και τη γλιτώσουμε οι μαθητές μας και μεις!!!

alfavita 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο περιστατικό - Καισαριανή: Από τύχη δεν τραυματίστηκαν μαθητές ύστερα από πτώση οροφής σε σχολείο"

Εισαγγελική παρέμβαση για αντιεμβολιαστές μοναχούς στο Αγιο Ορος

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν δηλώσεις του αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου, καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, περί αντιεμβολιαστών ρασοφόρων του Άθω που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και επιπλέον επηρεάζουν με την ακραία ρητορική τους πιστούς που έχουν υπό την πνευματική τους σκέπη, για να μην το κάνουν.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί ο καθηγούμενος (της νέας, νόμιμης αδελφότητας Εσφιγμένου) να καταθέσει, κατονομάζοντας αυτούς στους οποίους αναφέρεται, ώστε να διαπιστωθεί εάν τελούν το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο αρχιμανδρίτης ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «όταν μυρίζει θάνατος γύρω μας, όχι μόνο στο Αγιο Όρος αλλά και σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί κανείς να κωφεύει». Ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ένα καθαρά ιατρικό θέμα έχει μετατραπεί σε πνευματικό, καταγγέλλοντας ότι «συνειδητά κάποιοι καλόγεροι λένε ψέματα, χρησιμοποιώντας το όνομα του Αγιορείτη ή ακόμη και του Εσφιγμενίτου…».

Το Άγιον Όρος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την Covid-19 καθώς είναι αρκετές δεκάδες οι μοναχοί που νόσησαν από την έναρξη της πανδημίας και κάποιοι εξ αυτών κατέληξαν εξαιτίας επιπλοκών της νόσου.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση για αντιεμβολιαστές μοναχούς στο Αγιο Ορος"

Ποινική δίωξη κατά του Αλβανού εισαγγελέα που «αυτοκτόνησε» τον Κατσίφα

Ποινική δίωξη κατά του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Αργυρόκαστρου, Γιουλιάν Τσάφκα, που «αυτοκτόνησε» τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα, άσκησε η Ειδική Εισαγγελία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς «SPAK» στην Αλβανία.

Σύμφωνα με το αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Top Channel», o Εισαγγελέας της «SPAK» Ντριτάν Πρένσι, άσκησε ποινική δίωξη κατά του Τσάφκα για «κατάχρηση εξουσίας» και «χρηματισμό».

katsifas

Η υπόθεση αφορά στον χρηματισμό του Προϊστάμενου της Εισαγγελίας Αργυροκάστρου Γιουλιάν Τσάφκα, μέσω δικηγόρου που εκπροσωπεί πρόσωπο το οποίο κατηγορείται για «καταπάτηση κανόνων οδικής συμπεριφοράς» και για «ενέργειες που αποσκοπούν στην απόκρυψη της αλήθειας».

Το ρεπορτάζ του «Top Channel» αναφέρει πως ο κατηγορούμενος είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα το 2019 και μέσω του χρηματισμού προσπαθούσε να απεμπλακεί από τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα το κατηγορητήριο, ο Τσάφκα έλαβε μέσω του δικηγόρου του κατηγορούμενου το ποσό των 3.000 ευρώ εκ των οποίων τα μισά προοριζόταν για τον ίδιο και το υπόλοιπο ποσό για τον Δικαστή της υπόθεσης με σκοπό την παύση της ποινικής δίωξης ή την έκδοση αθωωτικής απόφασης.

Η υπόθεση έχει αριθμό πρωτοκόλλου 922 και βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Εθνικού Γραφείου Ερευνών της Αλβανίας «BKH». Για την ίδια υπόθεση επίσης διώκονται ακόμη δύο άτομα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η συγκεκριμένη υπόθεση βρισκόταν στο συρτάρι της Ειδικής Εισαγγελίας αρκετό καιρό ωστόσο η ποινική δίωξη προχώρησε σχεδόν ένα μήνα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Προϊστάμενου της Εισαγγελίας Αργυροκάστρου να κλείσει την υπόθεση της δολοφονίας του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, πρίν από τρία χρόνια από επίλεκτους άνδρες της Αλβανικής Αστυνομίας «RENEA», αποδίδοντάς την σε αυτοκτονία, όχι με μια αλλά με … «δύο σφαίρες στην καρδιά» όπως υποστήριξε προκλητικά στην πρότασή του.

Να σημειωθεί πως προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Κατσίφα ήταν τόσο εμφανής, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου Σουέλα Ντάσι, που διέταξε τον περασμένο Οκτώβριο της συνέχιση της έρευνας από τον του Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αργυρόκαστρου, Γιουλιάν Τσάφκα που πλέον διώκεται.

Ερωτηματικό παραμένει εάν ο Τσάφκα, συνεχίσει ν’ ασχολείται με την υπόθεση Κατσίφα, έχοντας ως δεδομένο πως έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να παραδώσει στην πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου το τελικό πόρισμα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποινική δίωξη κατά του Αλβανού εισαγγελέα που «αυτοκτόνησε» τον Κατσίφα"

Σαλμονέλα σε καταψυγμένα κεμπάπ εντόπισε ο ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2021, προέβη σε δειγματοληψία παρασκευάσματος κρέατος με τα στοιχεία:

«ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΤΥΠΟΥ ΚΕΜΠΑΠ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ», αριθμού παρτίδας LOT 27921, με ημερομηνία ανάλωσης 06/10/2022 και ημερομηνία κατάψυξης 06/10/2021, που παράγεται από την εταιρεία «Ι. ΔΑΒΟΥΤΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε».

Σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Αθηνών του Ε.Φ.Ε.Τ., διαπιστώθηκε η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαλμονέλα σε καταψυγμένα κεμπάπ εντόπισε ο ΕΦΕΤ"

Κορονοϊός - Μονοκλωνικά αντισώματα: Στην Ελλάδα οι πρώτες 2.000 δόσεις

Η Ελλάδα παρέλαβε 2.000 δόσεις από μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία στοχεύουν στην αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου Covid - 19. 

 Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), παρέλαβε σήμερα, Τετάρτη, τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά της Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός - Μονοκλωνικά αντισώματα: Στην Ελλάδα οι πρώτες 2.000 δόσεις"

Στα 7.105 τα νέα κρούσματα - 70 θάνατοι, 489 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.105, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 808.297 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.472 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.27 (95% ΔΕ: 1.16 - 1.40) 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.493 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 489 (61.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 405 (82.82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (17.18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.374 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή +4.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 385 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την εβδομάδα ς 01 Νοεμβρίου 2021 - 07 Νοεμβρίου 2021, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.39% σε σύνολο 1.805.427 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.48% σε σύνολο 2.298.907 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.05%.  Η Λάρισα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό με 2,55% και ακολουθεί η Μαγνησία με 2,16%.

Την εβδομάδα αναφοράς, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 9.604, αποτελώντας το 22% (-12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Τέλος οι εισαγωγές νέων ασθενών την ίδια περίοδο ήταν 2.519, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.491. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.69.

Από τα συνολικά 7.105 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, στην Αττική καταγράφηκαν 1.631, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.179, ενώ στη Θεσσαλία εντοπίστηκαν 915.

Η γεωγραφική κατανομή των 7.105 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

220 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

198 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

66 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

188 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

493 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

227 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

221 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

18 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

1.179 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

133 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

51 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

271 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

65 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

100 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

100 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

51 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

132 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

104 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

3 κρούσματα στην ΠΕ. Ικαρίας

161 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

58 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

104 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κές-Κύθνου

76 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

77 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

217 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

68 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

43 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

399 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

59 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

218 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

89 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

97 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

172 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

108 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

55 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

46 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

149 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

9 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

185 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

132 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

87 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

42 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

160 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 7.105 τα νέα κρούσματα - 70 θάνατοι, 489 οι διασωληνωμένοι"

Σέρρες: Εισαγγελική παρέμβαση για την οικογένεια που αρνείται να στείλει τα παιδιά της στο σχολείο

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Σερρών προκάλεσε η υπόθεση της πολύτεκνης οικογένειας στην Αλιστράτη, που αρνείται να στείλει τα παιδιά της στο σχολείο εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Σερρών η Εισαγγελέας διέταξε κοινωνική έρευνα στην οικία της οικογένειας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες με τις οποίες ασκείται η επιμέλεια των παιδιών από τους γονείς.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Εισαγγελική παρέμβαση για την οικογένεια που αρνείται να στείλει τα παιδιά της στο σχολείο"

Κλείνουν τα καταστήματα εστίασης την ερχόμενη Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι επαγγελματίες της εστίασης πανελλαδικά διαμαρτυρόμενοι για τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί έναντι του COVID19.

Προειδοποιώντας για επερχόμενα λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδια Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ανακοίνωσε το 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης την ερχόμενη Τρίτη, 16 του μήνα και επίδοση σχετικού ψηφίσματος την ίδια μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας», αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Αιτήματα του κλάδου είναι:

-Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

-Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

-Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

-Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

-Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

-Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Επίσης η Ομοσπονδία ζητεί:

-Τη συγκρότηση ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης

-Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

-Εξ ορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλείνουν τα καταστήματα εστίασης την ερχόμενη Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα"

Νίκος Αλιβιζάτος: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί παντού – Ιδιώνυμο για τα πλαστά πιστοποιητικά – Εκτός ΑΣΕΠ οι ανεμβολίαστοι

Υπέρ του μέτρου να επεκταθούν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αλλά να δοθούν και τα ανάλογα κίνητρα, όπως και κλιμακούμενες κυρώσεις – από πρόστιμα έως και απολύσεις – τάχθηκε ο Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Νίκος Αλιβιζάτος εξήγησε ότι, από τη στιγμή που οι ζωές των συνανθρώπων μας τίθενται σε κίνδυνο από τον κορονοϊό, τότε οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο καθημερινά, θα πρέπει να προχωρούν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως ακριβώς έγινε με τους υγειονομικούς. Έφερε ως παράδειγμα τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο καθηγητής συμπλήρωσε πως το πρώτο μέτρο που θα έπαιρνε, δεν θα ήταν αυτό της απόλυσης, λέγοντας ότι «θα ξεκινούσα από τα κίνητρα και θα έλεγα για παράδειγμα ότι στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ θα επιτρέπεται να λάβουν μέρος μόνο εμβολιασμένοι. Επίσης, στον ιδιωτικό τομέα να επιτρέπονται προσλήψεις μόνο εμβολιασμένων. Επιπλέον, θα μπορούσαν να αποκλείονται οι προαγωγές ανεμβολίαστων υπαλλήλων. Μιλάμε για μια κλιμάκωση, με πρώτο μέτρο την πειθώ. Το δεύτερο για όσους εργάζονται είναι η υποχρεωτικότητα με κάποιες κυρώσεις που μπορούν να κλιμακώνονται, δηλαδή να πεις σε κάποιον να δουλεύει από το σπίτι και η απόλυση να είναι το ύστατο».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η αναστολή σημαίνει ότι διατηρεί κάποιος τη θέση του και έτσι δεν αποτελεί έσχατο μέτρο. «Το έσχατο είναι η απόλυση, προφανώς δεν θα ευχόμουν κάτι τέτοιο, μιλάμε για την “εσχάτη των ποινών”. Σε μια ακραία περίπτωση θα έβλεπα και αυτό και εκτιμώ ότι δεν θα έχει συνταγματικό πρόβλημα», υπογράμμισε, επιμένοντας στο ζήτημα της κλιμάκωσης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή οι κυρώσεις να ξεκινούν με ένα διοικητικό πρόστιμο και να φτάνουν ακόμη και στην ποινική διάσταση του θέματος.

«Οι προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό είναι κίνητρο. Εμβολιάζεσαι για να βρεις δουλειά, αλλιώς δεν βρίσκεις. Μετά πας στις κυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιώνυμο αδίκημα τα πλαστά πιστοποιητικά

Ο κ. Αλιβιζάτος ζήτησε να χαρακτηριστεί ως ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα η χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. «Να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές χωρίς αναστολή για τα πλαστά πιστοποιητικά. Να ξέρει αυτός που χρησιμοποιεί πλαστό πιστοποιητικό από τη Βουλγαρία ότι θα πάει φυλακή», υπογράμμισε. Πρόσθεσε, δε, πως η Πολιτεία μπορεί να αντιδράσει και να ασκηθούν διώξεις σε έναν γιατρό ή σε έναν ιερέα που ισχυρίζονται ψευδώς ότι τα εμβόλια σκοτώνουν και παρακινούν τους συμπολίτες μας να μην εμβολιαστούν.

«Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, τα θέματα των εμβολιασμών του ευρύτερου πληθυσμού, λύνονται με κίνητρα. Άκουσα ότι κάποιες Πολιτείες στις ΗΠΑ δίνουν και σε παιδάκια από 100 δολάρια για να αγοράσουν παιχνίδια, σε τους μεγαλύτερους δίνουν περισσότερα χρήματα. Θα έπρεπε να σκεφτούμε ποια θα ήταν τα αντίστοιχα κίνητρα στην Ελλάδα που θα οδηγούσαν στον εμβολιασμό.

Ερωτηθείς για τη θέση κυβερνητικών στελεχών που σχεδόν έχουν αποκλείσει το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Αλιβιζάτος αντέτεινε ότι «δεν μπορούμε να επικαλούμαστε το Σύνταγμα για να αδρανούμε, γιατί αυτό είναι ίδιον κακής κυβέρνησης που έχει χάσει τη δυναμική της».

«Δίπλα στον πρωθυπουργό είναι ένας πολύ δόκιμος συνταγματολόγος, ο κ. Γεραπετρίτης, και ελπίζω να μην έχει ξεχάσει το συνταγματικό του», δήλωσε.

Αρνητές

Για τους αρνητές των εμβολίων, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ξεκαθάρισε ότι «είναι δικαίωμα του καθενός να μην εμβολιαστεί εάν υπάρχουν λόγοι υγείας, ή εφόσον είναι αποφασισμένος να ζήσει στο σπίτι του, να μην βλέπει κανέναν, να αποκοπεί από το κοινωνικό περιβάλλον, να είναι ένας νέος Ροβινσώνας Κρούσος. Εφόσον αφορά μόνο τον εαυτό του και το σώμα του, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Δεν μπορείς να τον εξαναγκάσεις. Όπως και έναν καπνιστή, δεν μπορείς να του απαγορεύσεις να καπνίζει στο σπίτι του».  

Διευκρίνισε όμως ότι «εδώ έχουμε να κάνουμε με τρίτους». Εξήγησε ότι «εφόσον κάποιος εργάζεται, βλέπει κόσμο, κυκλοφορεί, παίρνει ταξί, χρησιμοποιεί το λεωφορείο ή το μετρό, δεν μιλάμε για τον εαυτό του, μιλάμε για τους άλλους».

Υπενθύμισε, δε, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, «έχει αποφανθεί ότι έχει κάποιος το δικαίωμα να προβάλει αντιρρήσεις και το Κράτος να τις λάβει υπόψιν, εφόσον αυτές υποστηρίζονται με σοβαρότητα και διάρκεια και δεν είναι ένα στιγμιαίο καπρίτσιο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Αλιβιζάτος: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί παντού – Ιδιώνυμο για τα πλαστά πιστοποιητικά – Εκτός ΑΣΕΠ οι ανεμβολίαστοι"

Αλιστράτη Σερρών: Αρνείται να στείλει τα 4 παιδιά του στο σχολείο με μάσκα και self test (video)

Το κατώφλι του σχολείου δεν έχουν περάσει τη φετινή χρονιά τα τέσσερα από τα έξι παιδιά μιας οικογένειας στην Αλιστράτη, διότι οι γονείς τους αρνούνται τα παιδιά τους να φορούν μάσκα στο σχολείο και να υποβληθούν σε serlf test.

Οι τέσσερις μαθητές (δύο γυμνασίου, δημοτικού και νηπιαγωγείου) σύμφωνα με τον 37χρονο πατέρα τους – που μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών- προσέρχονται στο σχολείο αλλά δεν τους επιτρέπεται η είσοδος επειδή δεν φορούν μάσκα και δεν κάνουν τα απαιτούμενα τεστ.
Ο ίδιος ισχυρίζεται πως παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα με την εφαρμογή των μέτρων κατά της covid 19 και πως η χρήση μάσκας τους στερεί οξυγόνο. Παράλληλα τονίζει πως τα παιδιά κάνουν τα μαθήματά τους κανονικά στο σπίτι και δεν αποκλείει να στραφεί νομικά κατά των σχολείων που δεν επιτρέπουν την είσοδο στα παιδιά τους.

Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλιος Ριζος είπε πως ήδη έχει ενημερώσει τους γονείς των παιδιών πως πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εφαρμόζοντας τα απαιτούμενα μέτρα και πως θα ενημερώσει και τον Εισαγγελέα Σερρών.

Ο προϊστάμενος της Α/θμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Καραβασίλης τόνισε πως με ευθύνη των γονέων απουσιάζουν από την τάξη αφού αρνούνται τα παιδιά τους να εφαρμόσουν τα μέτρα για την είσοδό τους στο σχολείο, η Α/θμια θα αποστείλει επιστολή στους γονείς που θα τους ενημερώνει πως εάν συνεχίσουν να απουσιάζουν έως και τον Φεβρουάριο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναλάβουν την τάξη και πως εάν συνεχίσουν να απουσιάζουν τότε θα ενημερώσει και εγγράφως τον Εισαγγελέα Σερρών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλιστράτη Σερρών: Αρνείται να στείλει τα 4 παιδιά του στο σχολείο με μάσκα και self test (video)"

Σταϊκούρας-Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα - Η πρώτη πληρωμή

Το βράδυ της Δευτέρας (15/11) ή την Τρίτη (16/11) θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η προκαταβολή αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους στις 10 Δεκεμβρίου.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το 2022 θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει μια πρόσθετη αύξηση πέραν του 2% που έχει δοθεί από 1/1/2022.

Ανέφερε ότι για το 2021 αναμένει ανάκαμψη υψηλότερη από  6.1% και σημείωσε ότι στις αρχές του 2022 θα έχουμε καλύψει όλη την απώλεια του 2020.

Ο κος Σταϊκούρας ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολες καταστάσεις, την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, για τις οποίες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί για τον Ιούνιο η έναρξη αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Για τον νέο  ΕΝΦΙΑ, διευκρίνισε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η άσκηση επί των νέων αντικειμενικών τιμών. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί περισσότερα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά περισσότεροι πολίτες να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και να ξεκινήσει η αποπληρωμή του τον Μάρτιο σε περισσότερες δόσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αρχίσει να καταβάλλεται κανονικά από την 1η Ιανουαρίου ενώ αντιθέτως μελετάται η παράταση στο συμψηφισμό πάγιων δαπανών με φορολογικές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις και για το 2022.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας-Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα - Η πρώτη πληρωμή "

Γαλλία: Το υγειονομικό πάσο των ενηλίκων άνω των 65 ετών θα απενεργοποιείται αν δεν κάνουν τρίτη δόση

Στη Γαλλία υγειονομικό πάσο των ενηλίκων άνω των 65 ετών θα παύει να ισχύει αν δεν κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 «έξι μήνες και πέντε εβδομάδες» μετά τη δεύτερη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Στις 15 Δεκεμβρίου το υγειονομικό πάσο των ενηλίκων άνω των 65 ετών που έχουν κάνει δεύτερη δόση εμβολίου πριν περισσότερους από έξι μήνες και 5 εβδομάδες και οι οποίοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση θα χάνει την ισχύ του», διευκρίνισε ο Ατάλ μιλώντας στο Franceinfo μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 θα είναι υποχρεωτική από τον Δεκέμβριο για τους άνω των 65 ετών.

Λόγω της αναζωπύρωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού ο Μακρόν αύξησε την πίεση τους ηλικιωμένους προκειμένου να λάβουν αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19, συνδέοντάς τη με τη διατήρηση του υγειονομικού πάσου, το οποίο είναι απαραίτητο στη Γαλλία προκειμένου οι πολίτες να συμμετάσχουν στις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες.

Το «υγειονομικό πάσο» κατά της covid-19 μπορούν να αποκτήσουν όσοι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν σε πολλούς δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι αλλά και στα μέσα μεταφοράς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις.

Το πάσο αυτό τέθηκε σε ισχύ στις 9 Αυγούστου για την πρόσβαση σε πολλούς χώρους διασκέδασης, άθλησης και πολιτισμού, ενώ από τις 30 Αυγούστου είναι υποχρεωμένοι να το διαθέτουν 1,8 εκατομμύριο εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς που έρχονται σε επαφή με κοινό.

«Η άνοδος κατά 40% σε μία εβδομάδα του ποσοστού επίπτωσης (της επιδημίας) είναι ένα ανησυχητικό σημάδι», υπογράμμισε χθες ο Μακρόν στη διάρκεια διαγγέλματός του, ενώ ζήτησε από όσους δεν έχουν εμβολιαστέι κατά της covid-19 να το πράξουν. «Χάρη στην αναμνηστική δόση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε», τόνισε καθώς μελέτες δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της covid-19 μειώνεται έπειτα από μερικούς μήνες.

Ο Ατάλ επιβεβαίωσε ότι όσοι έχουν συννοσυρότητες, που επίσης θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση έπειτα από έξι μήνες μετά τη δεύτερη, δεν θα δουν το υγειονομικό πάσο τους να ανακαλείται «για νομικούς και τεχνικούς λόγους».

«Χάρη στον εμβολιασμό έχουμε δημιουργήσει ένα τείχος απέναντι στις σοβαρές μορφές του ιού, το 75% των Γάλλων είναι πλήρως εμβολιασμένο, δεν πρέπει το τείχος αυτό να διαρραγεί» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε χθες ότι έχει λάβει εντολή από τον Μακρόν να ζητήσει από τις περιφέρειες να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους που κάνουν για το υγειονομικό πάσο.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα είναι εκ νέου υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα δημοτικά σχολεία όλης της Γαλλίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: Το υγειονομικό πάσο των ενηλίκων άνω των 65 ετών θα απενεργοποιείται αν δεν κάνουν τρίτη δόση"

Πάτρα: Περιορισμοί κυκλοφορίας στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου λόγω ισχυρών ανέμων

Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή του Ρίου υποχρεώνοντας την κοινοπραξία Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης να αποφασίσει περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων και πεζών.

Ειδικότερα, έχει απαγορευτεί η διέλευση σε δίκυκλα, τροχόσπιτα και κενά οχήματα με υψηλές πλευρές.

Επίσης, λόγω της 48ωρης κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας δεμένα παραμένουν στις προβλήτες του Ρίου και του Αντιρρίου τα φέρι μποτ που εκτελούν δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Περιορισμοί κυκλοφορίας στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου λόγω ισχυρών ανέμων"

Η Άγκυρα προκαλεί ξανά – Δεσμεύει το μισό Αιγαίο έως τις 13 Δεκεμβρίου

Σε νέες προκλητικές κινήσεις προχωρά η Τουρκία, η οποία δείχνει ότι δεν λογαριάζει τίποτα και δεσμεύει το μισό Αιγαίο, με νέα παράνομη NOTAM, για ασκήσεις.

Όπως αποκαλύπτει το MEGA με την εν λόγω NOTAM η Άγκυρα δεσμεύει δύο τεράστιες περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, επιχειρεί να κρατήσει τις ελληνικές δυνάμεις μακριά από τον άξονα ανάμεσα στις δύο περιοχές, ζητώντας να κρατήσουν απόσταση τριών ναυτικών μιλίων.

Παράλληλα, αντιδρώντας στις ελληνικές ασκήσεις ζητά για ακόμα μια φορά αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, αλλάζοντας το όνομα της Καρπάθου την οποία αποκαλεί «Σκαρπάντο».

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Άγκυρα προκαλεί ξανά – Δεσμεύει το μισό Αιγαίο έως τις 13 Δεκεμβρίου"

Μήνυση Ερντογάν σε ελληνική εφημερίδα

Άλλη μια πρώτη στην προκλητικότητα, από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια πρωτοφανή κίνηση ο τούρκος Πρόεδρος, προχώρησε σε κατάθεση μήνυσης εναντίον της ελληνικής εφημερίδας, “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”, ζητώντας τη δίωξή της και την καταδίκη τεσσάρων Ελλήνων δημοσιογράφων, σε φυλάκιση έως πέντε χρόνια.

Η μήνυση κατατέθηκε στην Εισαγγελία της Άγκυρας, βάση του άρθρου 299, του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας. Κατηγορούμενοι εκτός από την ίδια την εφημερίδα, είναι ο Διευθυντής της, Δημήτρης Ριζούλης, ο αρθρογράφος της εφημερίδας, του οποίου το άρθρο προκάλεσε τη μήνυση Ερντογάν, Μανώλης Κοττάκης, και των δυο Διευθυντών Σύνταξης της εφημερίδας, Ανδρέα Καψαμπέλη και Γιώργου Πατρουδάκη.

Ο Εισαγγελέας της Άγκυρας, Ερντίντς Χακαν Οζνταμπάκογλου, μετά τη μήνυση, διεξήγαγε έρευνα κατά των τεσσάρων δημοσιογράφων, για το πρωτοσέλιδο της 18ης Σεπτεμβρίου, 2020, “I siktir git Mr Erdogan”, που εγκαλούσε τον τούρκο Πρόεδρο για μια σειρά υβριστικών αναφορών, τόσο από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, όσο και από συμβούλους του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση Ερντογάν σε ελληνική εφημερίδα"

Κορωνοϊός-Νέα Μέτρα: Τι ισχύει για το take away σε καφέ και φαγητό

Μεγάλη σύγχυση επικρατεί σε αρκετούς επιχειρηματίες της εστίασης για το θέμα των take away.

Αρκετοί ζητούν από πελάτες, που απλά προσέρχονται στο κατάστημα για να παραλάβουν τον καφέ ή το φαγητό τους και αποχωρούν, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε αρνητικό μοριακό ή rapid test.

«Στα take away δεν κάνουμε έλεγχο», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

«Ο πελάτης στο take away μπαίνει με μάσκα, παίρνει το προϊόν και αποχωρεί, δεν κάθεται σε πάγκο ή τραπέζι. Αν βγει έξω, αν κάτσει έξω σε πάγκο, να πιει τον καφέ του, βεβαίως πρέπει να ελεγχθεί. Αλλά η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) προβλέπει ότι αν παίρνεις καφέ και φεύγεις δε γίνεται έλεγχος», τόνισε, μιλώντας στον Σκάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από το Σάββατο δυσκολεύουν πολύ τις επιχειρήσεις, καθώς «περιορίζουν κατά πολύ τους δυνητικούς πελάτες».

«Τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής των μέτρων, το σαββατοκύριακο, η μείωση του τζίρου ήταν 30% με 50%», σημείωσε.

Ο κ. Καββαθάς υποστήριξε ότι με τα νέα μέτρα οι ανεμβολίαστοι μένουν στην πράξη εκτός εστίασης.

«Είχαμε σε μονάδα εστίασης το σαββατοκύριακο 600 σκαναρίσματα QR. Επτά ήταν τα rapid tests, τα υπόλοιπα οι εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι οι ανεμβολίαστοι απέχουν από την εστίαση κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», σημείωσε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός-Νέα Μέτρα: Τι ισχύει για το take away σε καφέ και φαγητό "

Μεσσηνία: 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή σε 33χρονο Ρομά για τον τραυματισμό της γιατρού στο Κ.Υ. Μελιγαλά

Σε φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε χθες (9/11) από το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ένας 33χρονος Ρομά, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της περασμένης Κυριακής από αστυνομικούς του Α. Τ. Μελιγαλά, για προπηλακισμούς σε βάρος υγειονομικών και τον τραυματισμό της διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά, καθώς και για φθορές στην πόρτα του κτιρίου.

Το περιστατικό στο Κ.Υ. Μελιγαλά, είχαν καταγγείλει με κοινή ανακοίνωσή τους ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Ιατρών Κέντρων Υγείας του νομού, ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας για τη διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών υγείας στο νομό.

Από την πλευρά του ο 33χρονος Ρομά, παραδέχθηκε το λάθος του, αποκατέστησε τη ζημιά στην πόρτα του Κ.Υ. Μελιγαλά με δικά του έξοδα, ωστόσο σημείωσε την αγανάκτηση του για το γεγονός ότι δε του συμπεριφέρθηκαν σωστά, όταν έφτασε το βράδυ της Κυριακής στο Κέντρο Υγείας, μεταφέροντας εκεί τη σύντροφο του, η οποία χρειαζόταν ιατρική βοήθεια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσσηνία: 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή σε 33χρονο Ρομά για τον τραυματισμό της γιατρού στο Κ.Υ. Μελιγαλά"

Όλες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Μόνο ισόβια για βιαστές ανηλίκων

Την σαρωτική μεταρρύθμιση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα επιχειρεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και την αποκατάσταση του κοινού περι δικαίου αισθήματος των πολιτών που προκάλεσαν οι αλλαγές στο ποινικό δίκαιο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019. Επί της αρχής οι προωθούμενες αλλαγές αυστηροποιούν το ποινικό πλαίσιο με αύξηση των προβλεπόμενων ποινών, εισαγωγή επιβαρυντικών περιστάσεων, διεύρυνση του αξιοποίνου κ.α. Ειδικότερα, για την βαριά εγκληματικότητα, όπως ανθρωποκτονία, βιασμός, θανατηφόρος ληστεία η προβλεπόμενη ποινή θα είναι πλέον μόνον η ισόβια κάθειρξη, χωρίς να υφίσταται η διαζευκτικότητα ισοβίου ή πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως ισχύει σήμερα. Περαιτέρω αυστηροποιούνται τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής που τελούνται είτε σε βάρος ενηλίκων είτε σε βάρος ανηλίκων.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας ενώ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υπερ των προωθούμενων διατάξεων τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25. Πάντως, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των προωθούμενων αλλαγών διαφωνώντας με την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα.

Μόνο ισόβια για βιαστές ανηλίκων

Για τους ανήλικους, η αυστηροποίηση συνίσταται τόσο στην αναδιαμόρφωση και διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, όσο και στην τυποποίηση ως κακουργημάτων συγκεκριμένων αδικημάτων. Πλέον, για την αποπλάνηση ανηλίκων, την αιμομιξία κ.α. η προβλεπόμενη ποινή θα είναι κάθειρξη έναντι της φυλάκισης. Επιπλέον, προβλέπεται ρητά για πρώτη φορά η περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη.

Εξορθολογισμός του πλαισίου πρόωρων αποφυλακίσεων

Παράλληλα, οι ρυθμίσεις του υπουργείο Δικαιοσύνης αναμορφώνουν το πλαίσιο για τις υπο όρους απολύσεις με στόχο να αποτραπούν περιπτώσεις γρήγορων αποφυλακίσεων κατάδικων για σοβαρά αδικήματα. Συγκεκριμένα, εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια ως προς τον υπολογισμό του κατώτατου ορίου έκτισης της ποινής είτε με ευεργετικό υπολογισμό στα 4/5 από τα 3/5 είτε με πραγματική έκτιση αυξάνοντας τα κατώτατα όρια τόσο για την ποινή της κάθειρξης στα 3/5 της ποινής, αντί 2/5 που ισχύει σήμερα όσο και για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης από τα 16 στα 18 έτη. Παράλληλα για μείζονος απαξίας αδικήματα δεν θα υφίσταται η δυνατότητα κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ενώ ταυτόχρονα τίθενται στον φυσικό δικαστή ενδεικτικά κριτήρια, τα οποία οφείλει να λάβει υπόψη του ώστε αιτιολογημένα να καταλήξει στην απόφαση περί πραγματικού ή μη σωφρονισμού του καταδικασθέντος και κατ΄ επέκταση στην απόλυση αυτού υπό τον όρο της ανάκλησης.

Ειδικά για τα αδικήματα: εμπορίας ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής , τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής κλπ, προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα αίτησης απόλυσης υπό όρο από τον καταδικασθέντα θα απαιτείται ελάχιστος χρόνος πραγματικής παραμονής του στο σωφρονιστικό κατάστημα που θα αντιστοιχεί στα 3/5 της επιβληθείσας ποινής, αντί των 2/5 που ισχύει σήμερα, ενώ σε περίπτωση εκτίσεως της ποινής με ευεργετικό υπολογισμό για τα ανωτέρω εγκλήματα θα απαιτείται ως ελάχιστος χρόνος που αντιστοιχεί στα 4/5 της επιβληθείσης ποινής, αντί των 3/5 που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, για όσους καταδικάζονται για ανθρωποκτονία, θανατηφόρο ληστεία, θανατηφόρο βιασμό, η μοναδική ποινή είναι πλέον η ισόβια κάθειρξη, ενώ για όσους εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για τα ανωτέρω αδικήματα, ο χρόνος πραγματικής έκτισης εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων αυξάνεται από τα 16 έτη που ισχύει σήμερα στα 18 έτη.

Γυναικοκτονίες

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετείται και στις αιτιάσεις για την εισαγωγή ειδικών προβλέψεων για τις γυναικοτονίες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «σε επίπεδο καταστολής πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει, ότι η ανθρωποκτονία εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται θα τιμωρείται με την αυστηρότερη των ποινών. Στο ποινικό δικαιϊκό σύστημα αυτή είναι η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, η οποία στον Ποινικού Κώδικα, θα αποτελεί την μία και μοναδική προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, διορθώνοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο την απολύτως εσφαλμένη επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να τιμωρεί την ανθρωποκτονία και με την διαζευκτική ποινή της πρόσκαιρης καθείρξεως. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα για ειδική ποινική μεταχείριση και διάκριση ποινών, αλλά επικέντρωση της χάραξης πολιτικών για την ανάπτυξη βασικών αξόνων που θα ενδυναμώσουν τις γυναίκες σε όλους τους χώρους κοινωνικής, εργασιακής και πολιτικής ζωής»

Τι προβλέπεται για το ελληνικό #metoo;

Αλλάζει ο χρόνος έναρξης της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της προσωπικής ελευθερίας, της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, όταν τελούνται σε βάρος ανηλίκων, ώστε να ξεκινά η προθεσμία της παραγραφής τους από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών εφόσον πρόκειται για κακούργημα. Επιπλέον τα αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο και της προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανήλικους θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ασφυκτική τρίμηνη προθεσμία για την καταγγελία τους. Η αιμομιξία αναβιβάζεται σε κακούργημα και το αδίκημα της τέλεσης γενετήσιων πράξεων με ανήλικους (αποπλάνηση) θα τιμωρείται ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του. Τέλος αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των ενηλίκων θυμάτων τέτοιων αξιόποινων πράξεων, ώστε σε συνδυασμό με την δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασής τους να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους.

Σε εως 5 έτη φυλακή (από 3 έτη) το αδίκημα κλοπής

Επίσης, αυξάνεται η προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της κλοπής το οποίο τιμωρείται σήμερα με φυλάκιση έως 3 ετών και προτείνεται πλέον η τιμώρησή του με την ποινή της φυλάκισης που πρακτικά σημαίνει ότι στον δράστη αυτού του εγκλήματος μπορεί να επιβληθεί , ανάλογα με τις συνθήκες τέλεσης, την αξία του κλοπιμαίου αντικειμένου κλπ. φυλάκιση έως πέντε ετών.

Για το έγκλημα της υπεξαίρεσης αυξάνεται το κατώτατο όριο της προβλεπόμενης ποινής στην περίπτωση κατά την οποία το αντικείμενό της υπεξαίρεσης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και έτσι αντί για φυλάκιση και χρηματική ποινή, θα προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και χρηματική ποινή. Δηλαδή η ποινή φυλάκισης που θα δύναται να επιβάλλει το Δικαστήριο στην επιβαρυντική περίσταση του χαρακτηρισμού του υλικού αντικειμένου της υπεξαίρεσης ως ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, θα ξεκινάει από το όριο των τριών μηνών και θα μπορεί να ανέλθει έως τα 5 έτη , ανάλογα με την κρίση του Δικαστηρίου, ενώ με τον ισχύοντα ΠΚ η επιβλητέα ποινή μπορεί να κυμανθεί από 10 ημέρες που είναι το κατώτατο όριο του είδους της ποινής (πλημμέλημα) έως τα 5 έτη.

Στο έγκλημα της απάτης, προστίθεται και μια ενδιάμεση κατηγορία ποινικού κολασμού της απάτης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που τιμωρείται με την ποινή της φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματικής ποινής. Συνεπώς κι εδώ αυξάνεται το κατώτατο όριο της προβλεπόμενης ποινής.

Τέλος στο έγκλημα της τοκογλυφίας, προβλέπεται αύξηση του κατώτατου και ανώτατου ορίου της ποινής με την απειλούμενη ποινή να κυμαίνεται από 6 μήνες έως 5 έτη στην πλημμεληματική μορφή του αδικήματος ενώ πλέον προστίθεται και κακουργηματική μορφή αυτού που θα τιμωρείται με κάθειρξη πέντε έως 8 ετών και με χρηματική ποινή.

Προστασία ευάλωτων

Με στόχο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανηλίκων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης που λόγω της θέσης τους και της κακοποίησης που έχουν υποστεί χρειάζονται αυξημένες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να σπάσουν την σιωπή τους και να καταγγείλουν έγκαιρα τα σε βάρος τους εγκλήματα προβλέπεται αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των θυμάτων ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους. Επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα διεξαγωγής της κύριας ανάκρισης και εισαγωγής τέτοιων υποθέσεων στο ακροατήριο .

Περιστατικά βίας σε χώρους εργασίας

Πλέον, για το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο, το οποίο σήμερα διώκεται κατ΄ έγκληση, προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη. Με την προτεινόμενη αλλαγή, για την κίνηση της ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα, αρκεί η καταγγελία στην αρχή της αξιόποινης πράξης εντός πέντε ετών δίχως να απαιτείται πλέον, η τήρηση της διαδικαστικής προϋπόθεσης της υποβολής της εγκλήσεως εντός τριμήνου. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους τον απαιτούμενο χρόνο να καταγγείλουν τις σε βάρος τους αξιόποινες συμπεριφορές εργοδοτών ή συναδέλφων τους.

Κακούργημα τα «περιβαλλοντικά εγκλήματα»

Επιπλέον προβλέπεται ότι το αδίκημα του εμπρησμού δάσους τιμωρείται ως κακούργημα σε όλες του τις μορφές ενώ προστίθεται και επιβαρυντική περίσταση κολασμού του εν λόγω αδικήματος όταν η συμπεριφορά του δράστη είχε ως επακόλουθο σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Διασπορά ψευδών ειδήσεων

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης η αλλαγή που προβλέπεται στο άρθρο 191 του ΠΚ με το άρθρο 36 του νομοσχεδίου εξυπηρετεί την προστασία της δημόσιας υγείας σε καιρούς πανδημικής κρίσης και τη θωράκιση της δημοκρατίας έναντι της διοχέτευσης και άσκοπης αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων, ιδίως όταν αυτοί οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος αγγίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινη ζωή. Πάντως, για την εν λόγω διάταξη το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής εκφράζει προβληματισμό για το εύρος που καταλαμβάνει. Ειδικότερα, τονίζει πως η διάταξη καταλαμβάνει το σύνολο του δημόσιο λόγου συμπεριλαμβάνοντας υποθέσεις (φόβος, ανησυχίες κ.α.) που δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν με αντικειμενικά ποινικά στοιχεία ενώ προσθέτει σε άλλο σημείο πως «πρέπει να διασφαλίζεται επαρκές πεδίο ελευθερίας για τη συµµετοχή στον δηµόσιο διάλογο, στον οποίον τίθενται προς εξέταση γεγονότα που (χωρίς βεβαία γνώση εκείνου ο οποίος τα επικαλείται) ενδεχοµένως να αποδειχθούν ανακριβή».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Όλες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Μόνο ισόβια για βιαστές ανηλίκων"

Aπογραφή πληθυσμού 2021: Ξεκινούν οι δηλώσεις στο gov.gr

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για την απογραφή πληθυσμού μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Δουλειά έπιασαν οι περίπου 60.000 απογραφείς που προσελήφθησαν για την απογραφή πληθυσμού 2021. Ήδη έχουν παραδοθεί σε νοικοκυριά ένας μικρός κλειστός φάκελος, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Στη συνέχεια, κάποιο μέλος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxisnet, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.

Η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών διενεργείται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού COVID-19 και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω των Γενικών Απογραφών είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ ενώ δεν θα ζητηθούν κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφόμενους.

Πιο αναλυτικά:

Mέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.

Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορονοϊού COVID-19.

Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών αποσκοπεί στην καταγραφή του συνόλου του μόνιμου και του νόμιμου πληθυσμού της Χώρας, των κατοικιών κάθε είδους και των χαρακτηριστικών τους καθώς και των μεταναστευτικών ροών από και προς την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, κατά τη διενέργεια της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών, καταγράφονται, σύμφωνα με το Νόμο 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α΄/05-02-2021), στοιχεία που συντελούν στη συλλογή δεδομένων για τα ακόλουθα:

την καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής,
την καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, που έχουν ελληνική υπηκοότητα και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη σύνθεση των νοικοκυριών και των πυρηνικών οικογενειών, αναφορικά με τον αριθμό των μελών τους,
τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού,
την καταμέτρηση του αριθμού των κατοικιών κατά είδος (κανονικές ή μη κανονικές κατοικίες) και η συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους,
τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη μετανάστευση, εισερχόμενη και εξερχόμενη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Aπογραφή πληθυσμού 2021: Ξεκινούν οι δηλώσεις στο gov.gr"

Γερμανία: Εμβόλιο Pfizer προτείνει η επιτροπή στους κάτω των 30 και τις έγκυες

Η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών της Γερμανίας (STIKO) συνιστά την χρήση του εμβολίου των Biontech/Pfizer κατά της Covid-19 στα άτομα κάτω των 30 ετών, διότι έχει συνδεθεί με μικρότερο αριθμό περιστατικών μυοκαρδίτιδας σε σχέση με το εμβόλιο της Moderna.

Η επιτροπή συνιστά επίσης τον εμβολιασμό των εγκύων, ανεξαρτήτως ηλικίας, με το εμβόλιο των Biontech/Pfizer.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Εμβόλιο Pfizer προτείνει η επιτροπή στους κάτω των 30 και τις έγκυες "

Πέθανε ο Χρήστος Κυριαζής

Πέθανε τα ξημερώματα ο συνθέτης και τραγουδιστής Χρήστος Κυριαζής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Ο Χρήστος Κυριαζής γεννήθηκε το 1953 στον Πειραιά και μεγάλωσε στα Καμίνια. Ο πατέρας του εργαζόταν ως επιπλοποιός και λόγω της οικογενειακής παράδοσης έμαθε κι εκείνος την τέχνη.

Ποτέ όμως δεν έκρυψε την αγάπη του για τη μουσική. Στην διάρκεια της ζωής του το όνομά του συνδέθηκε και με την κατασκευή επίπλων.

Δημιουργός και μέλος του Συγκροτήματος «Πρόκες» (1972) και προηγουμένως των συγκροτημάτων «Mirabilis Zalapa» και «What a pity».

Κατόπιν έφυγε για σπουδές στην Ιταλία. Όταν επέστρεψε, στράφηκε προς τη λαϊκή μουσική.

Ο δίσκος που φέρει τον τίτλο της μεγάλης επιτυχίας του «Μου θυμίζεις τη μάνα μου» (1992) έγινε «πλατινένιος», ξεπερνώντας τις 125.000 αντίτυπα!

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Χρήστος Κυριαζής"

Επιδότηση 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ένα δίμηνο

Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο και τώρα βρίσκεται στα 209 ευρώ, παραδέχτηκε ο Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας διεύρυνση του πακέτου στήριξης. 

Οπως είπε, η κυβέρνηση προχωρά σε απευθείας επιδότηση όλων των λογαριασμών στη χαμηλή τάση, για να προστατευτεί το νοικοκυριό. Από 9 ευρώ η επιδότηση αυτή αυξήθηκε στα 18 ευρώ και τώρα υπερδιπλασιάζεται στα 39 ευρώ ανά μήνα για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες, για Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.
  • Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.
  • Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδότηση 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ένα δίμηνο"

Θεσσαλονίκη: Στη μάχη με τον κορωνοϊό δύο ιδιωτικές κλινικές – Μετατράπηκαν σε κέντρα covid

Στην πρώτη γραμμή της «μάχης» με τον κορωνοϊό ρίχνονται δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να αποσυμπιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η επέλαση του τέταρτου πανδημικού κύματος και οι εφιαλτικές στιγμές που βιώνουν για ακόμη ένα φθινόπωρο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οδήγησαν στη λήψη άμεσων αποφάσεων του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών κλινικών και ιατρών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Για τον λόγο αυτόν, στη Θεσσαλονίκη εδώ και λίγες ημέρες ενεργοποιήθηκε εκ νέου η συνεργασία του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή» με την 3η και 4η ΥΠΕ -που είχε ξεκινήσει και τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος- και ήδη άρχισε η μεταφορά ασθενών θετικών στον κορωνοϊό από δημόσια νοσοκομεία της πόλης προς την ιδιωτική υγειονομική μονάδα.

Και δεύτερη κλινική στην πρώτη γραμμή

Επίσης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ThessToday.gr, ένα ακόμη ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης το οποίο στεγάζεται λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη έχει «αδειάσει» από απλούς ασθενείς και έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε κέντρο Covid-19. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία μετατροπής του ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης σε υγειονομική μονάδα μόνο για νοσούντες από τον κορωνοϊό έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα 24ωρα και τα ασθενοφόρα της κλινικής ήδη πραγματοποιούν δρομολόγια προς τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την παραλαβή ασθενών.

Στα «χαρακώματα» για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

Απερίγραπτες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε καθημερινή βάση οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας, καθώς ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωση αυξάνεται ραγδαία.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, το πρωί της Τετάρτης το ΑΧΕΠΑ ολοκλήρωσε την εφημερία του με 41 εισαγωγές ασθενών covid και 15 ύποπτα, ενώ το Παπαγεωργίου ξεκίνησε σήμερα εφημερία με γεμάτες τις 25 κλίνες ΜΕΘ και εννέα διασωληνωμένους σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

«Το Παπαγεωργίου ξεκίνησε εφημερία με γεμάτες τις 25 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού. Εκτός ΜΕΘ και σε λίστα αναμονής διασωληνωμένοι είναι 9 σε ΜΑΦ και 2 στη Στεφανιαία. Στο Παπανικολάου σήμερα γίνονται αλλαγές. Ήρθαν με μετακίνηση οι εντατικολόγοι γιατροί και ανοίγουν οι 18 κλίνες ΜΕΘ της δωρεάς για περιστατικά κορωνοιού. Τώρα γίνονται οι μεταφορές των διασωληνωμένων ασθενών. Έτσι οι κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού γίνονται 36 από 30 και ΜΕΘ 12 κλινών που διευθύνει ο κος. Καπραβέλος μετατρέπεται σε ΜΕΘ για γενικά περιστατικά», τόνισε ο κ. Γιαννάκος σε ενημέρωσή του.

Και πρόσθεσε: «Οι 36 κλίνες ΜΕΘ θα γεμίσουν αμέσως γιατί υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς στα χειρουργεία».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει και επισημαίνει ότι στο Ιπποκράτειο είναι γεμάτες και οι 15 κλίνες ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν επτά άνθρωποι διασωληνωμένοι στα χειρουργεία.

«Επίσης λειτουργούν 18 κλίνες για γενικά διασωληνωμένα περιστατικά που είναι γεμάτη. Οι 106 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη που λειτουργούν τώρα είναι ασφυκτικά γεμάτες, όπως και οι 34 κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεκάδες διασωληνωμένοι μένουν εκτός, ενώ υπάρχουν αρκετά βαριά περιστατικά με μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου στις κλινικές στα όρια της διασωλήνωσης», δήλωσε ο κ. Γιαννάκος, συμπληρώνοντας ότι «αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν στις κλινικές. Τραγωδία. Κρίμα για το προσωπικό που εργάζεται. Δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε τουαλέτα. Μένουν ατέλειωτες ώρες με τη στολή υψηλής προστασίας και χωρίς διάλειμμα. Η δουλειά αυτή δεν πληρώνεται. Έχουν μείνει μόνο στα λόγια για τους ήρωες».

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Στη μάχη με τον κορωνοϊό δύο ιδιωτικές κλινικές – Μετατράπηκαν σε κέντρα covid"

Καπραβέλος: 73 ασθενείς περιμένουν για ΜΕΘ στην Ελλάδα – «Να μην μπορούν να μπουν πουθενά οι ανεμβολίαστοι»

Προβληματισμός προκύπτει από τα στοιχεία που φέρνει στο φως το MEGA σύμφωνα με τα οποία εχθές, στις 19.30 το απόγευμα, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή ράντζο περιμένοντας προκειμένου να μπουν σε ΜΕΘ.

Στη λίστα αναμονής υπάρχουν και άνθρωποι που περιμένουν για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ από την 01/11.

Σημειώνεται ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται αποκλειστικά ασθενείς με Covid αλλά και από άλλα νοσήματα.

Εκ των 73 συμπολιτών μας που βρίσκονται στη λίστα αναμονής, οι 50 είναι στην Αττική.

«Βλέπαμε το κακό να έρχεται»

«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίδια φροντίδα εκτός ΜΕΘ. Οι υγειονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα υγείας. Το φωνάζαμε από τον Αύγουστο, αυξήσαμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, βλέπαμε το κακό να έρχεται και είχαμε προειδοποιήσει», σχολίασε ο κ. Καπραβέλος.

«Ήρθαν στη Θεσσαλονίκη 4 εντατικολόγοι από την Αθήνα για να βοηθήσουν»

«Ήρθαν 4 εντατικολόγοι από την Αθήνα για να βοηθήσουν. Ταυτόχρονα τρέχει και η προκήρυξη δέκα θέσεων για το Παπανικολάου, για εντατικολόγους. Στην προηγούμενη εφημερία έξι ασθενείς ήταν στα χειρουργεία και σε κοινούς θαλάμους διασωληνωμένοι με άμεσο μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Χθες καταφέραμε με μαραθώνιο αγώνα να τους βάλουμε σε ΜΕΘ. Προέχει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Η πανδημία χάθηκε στην κοινότητα. Όσο και να αυξήσουμε τις δυνατότητες ενός συστήματος υγείας, κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το 50% των πολιτών να είναι ανεμβολίαστο», αποκάλυψε ο ίδιος.

«Επιτατική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού»

«Δεν έχουμε το τείχος ανοσίας, και θέλουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ανοιχτή, ενώ η πολιτεία δε θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μία είναι η λύση, το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων. Τα άλλα νοσήματα δεν επέλεξαν τη νόσο τους, τους βρήκε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

«Να μην μπορούν να μπουν πουθενά οι ανεμβολίαστοι»

«Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο. Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο», σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » "Καπραβέλος: 73 ασθενείς περιμένουν για ΜΕΘ στην Ελλάδα – «Να μην μπορούν να μπουν πουθενά οι ανεμβολίαστοι» "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news