facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Εύβοια: Νέο περιστατικό με αδέσποτα – Επιτέθηκαν σε μαθητές

Χωρίς προηγούμενο είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Εύβοια με τις επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά.

Ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα αναστάτωσε τα Ψαχνά του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, όταν αγέλη αδέσποτων σκύλων επιτέθηκαν σε μαθητές, την ώρα που επέστρεφαν στα σπίτια τους από το φροντιστήριο , ζώντας τον απόλυτο εφιάλτη.

Το περιστατικό είχε αίσια κατάληξη, καθώς κανένα από τα παιδιά δεν τραυματίστηκε.  

evima

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια: Νέο περιστατικό με αδέσποτα – Επιτέθηκαν σε μαθητές"

Αντιόχεια: Η ΕΜΑΚ αναλαμβάνει από τους Τούρκους την έρευνα για την 24χρονη – Το ζήτησε ο αδερφός της

Οπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης, αναλαμβάνει την έρευνα η ΕΜΑΚ από τους Τούρκους για την 24χρονη αθλήτρια, ύστερα από έκκληση του αδερφού της κοπέλας.

Η ελληνική αποστολή βρέθηκε στο σημείο λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα και θα συνεχίσει τις έρευνες όλο το βράδυ, επιβεβαιώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία «κατόπιν παράκλησης συγγενών των αγνοουμένων». Τα τουρκικά συνεργεία θα αποχωρήσουν από το σημείο και θα συνεχίσουν αλλού τις έρευνες.

Φίλοι και συγγενείς στέκονται με αγωνία ένα 24ωρο μπροστά στα χαλάσματα πιστεύοντας ότι θα ξαναδούν ζωντανή την 24χρονη αθλήτρια για τη διάσωση της οποίας κλήθηκε ως πλέον εξειδικευμένη η ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες 133 και πλέον ώρες από την καταστροφή, η 24χρονη έστειλε σήμα κινδύνου με sms λέγοντας ότι βρίσκεται στο κενό κάτω από τη σκάλα του διαμερίσματος της πολυκατοικίας 6 ορόφων που έχει ισοπεδωθεί.

Σύμφωνα με τελευταία πληροφορία από τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, Κώστα Καντούρη , στο ίδιο βουνό από χαλάσματα αλλά σε άλλο σημείο, υπήρξαν ίχνη ζωής, αγοριού, όπως είπε ο πατέρας του.

Επιχειρούν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, ενώ συμμετείχαω σωστικό συνεργείο από την Βραζιλία και δύο από την Τουρκία. Τα γεώφωνα εντόπισαν ήχους ενώ τα σκυλιά οσμίστηκαν ίχνη ζωής, μεταδόθηκε νωρίτερα.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιόχεια: Η ΕΜΑΚ αναλαμβάνει από τους Τούρκους την έρευνα για την 24χρονη – Το ζήτησε ο αδερφός της"

«Κόκκινα» δάνεια: Το πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλά και οι διμερείς ρυθμίσεις με τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είναι τα τρία πλαίσια που μπορούν να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους και να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

Κατ’ αρχήν υπάρχει το πλαίσιο για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι και η μοναδική που προστατεύεται αυτή τη στιγμή από τον πλειστηριασμό για την κύρια κατοικία, υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή από 7.000 έως 21.000 ευρώ.

Πέρα από την προστασία της κύριας κατοικίας, υπάρχει και μία διπλή δυνατότητα επιδότηση.
Η πρώτη έχει να κάνει με μια οικονομική ενίσχυση που κυμαίνεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού από τα 70 ως τα 210 ευρώ τον μήνα.
Και η δεύτερη είναι η διαδικασία που τρέχει αυτή την περίοδο με τη δυνατότητα μετά από την υποβολή σχετικής αίτησης, να υπάρξει επιδότηση από τον Απρίλιο και μετά και για έναν χρόνο -ένα 12μηνο- επιδότηση ίση με το 50% των αυξημένων τόκων που έχουν προκύψει λόγω των αναπροσαρμογών του επιτοκίου που έχει γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μάλιστα υπάρχει ήδη αυξημένο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 14.000, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός μπορεί να φτάσει και στις 30.000 νοικοκυριά.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι το δεύτερο «όπλο» που μπορούν να αξιοποιήσουν οι δανειολήπτες. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αλλαγές προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος αλλά και να μειωθεί το επιτόκιο εξυπηρέτησης των δόσεων που θα προκύψουν μετά την λύση. Προς το παρόν, με βάση τα στοιχεία τα επικαλείται και το υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει 3.320 εντάξεις οφειλετών, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν χρέη που έχουν τακτοποιηθεί ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά εκκρεμούν ακόμη 47.600 αιτήσεις και ο στόχος το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η επιτάχυνση. Σε αυτό αποσκοπούν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα, που έχουν προαναγγελθεί από το υπουργείο Οικονομικών .

Η τρίτη διαδικασία, η οποία φαίνεται ότι μέχρι στιγμής συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχει να κάνει με την απευθείας διαπραγμάτευση είτε με την τράπεζα είτε με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων. Εκεί έχουν γίνει περίπου 590.000 αιτήσεις τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η ίδια η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων. Μιλάμε για 27 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν τακτοποιηθεί έως το τέλος του 2022.

Ο στόχος, αναφέρουν στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς να γίνουν επιπλέον ρυθμίσεις της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " «Κόκκινα» δάνεια: Το πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών "

Σεισμός στην Τουρκία: Ερείπια καταπλακώνουν Τούρκους διασώστες – Δείτε το βίντεο

Βίντεο που καταγράφει Τούρκους διασώστες να καταπλακώνονται από ερείπια που καταρρέουν την ώρα που επιχειρούσαν για έρευνα και διάσωση θυμάτων κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Το βίντεο έρχεται από την πόλη Χατάι και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, οι διασώστες που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια, απεγκλωβίστηκαν σώοι λίγη ώρα αργότερα από τους συναδέλφους τους.



Πάνω από 25.000 οι νεκροί και στις δύο χώρες

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Σανλιούρφα στα νοτιοανατολικά, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα πτώματα 21.848 ανθρώπων στην Τουρκία ενώ οι αρχές στη Συρία έχουν ανακοινώσει 3.553 νεκρούς.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Τουρκία: Ερείπια καταπλακώνουν Τούρκους διασώστες – Δείτε το βίντεο"

Qatar Gate: Προφυλακίστηκε και ο Μαρκ Ταραμπέλα – Τον «κάρφωσε» ο Φραντσέσκο Τζόρτζι της Εύας Καϊλή

Την απόφαση προφυλάκισης και του Μαρκ Ταραμπέλα για εμπλοκή του στην υπόθεση διαφθοράς Qatar Gate έλαβε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου. Η προσωρινή κράτηση του Βέλγου ευρωβουλευτή, μετατράπηκε τελικά σε προφυλάκιση.

Ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Qatar Gate, Μαρκ Ταραμπέλα, κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως μεταδίδει η βελγική εφημερίδα «Le Soir».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βέλγος ευρωβουλευτής συνελήφθη την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, και φαίνεται ότι τον κατονόμασε ο επίσης προφυλακισμένος Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της κι εκείνης προφυλακισμένης, Εύας Καϊλή.

Ο βασικός ύποπτος στην υπόθεση, ο Ιταλός Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής, παραδέχτηκε τον Ιανουάριο ότι ενορχήστρωσε αυτή την απάτη. Ο ίδιος κατέληξε σε συμφωνία με την εισαγγελία που προβλέπει ποινή φυλάκισης η οποία περιορίζεται στο ένα έτος, με αντάλλαγμα ακριβείς δηλώσεις για την απάτη και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, ο Παντσέρι ενέπλεξε τον Ταραμπέλα ενώπιον των ανακριτών τον Δεκέμβριο λίγο μετά τη σύλληψή του. Υποστήριξε ότι του κατέβαλε ποσό «μεταξύ 120.000 και 140.000 ευρώ» για τη βοήθειά του στα θέματα που σχετίζονταν με το Κατάρ.

Ο Ταραμπέλα αρνήθηκε οποιαδήποτε κατάχρηση και ζήτησε να καταθέσει για να δώσει εξηγήσεις.

Η βελγική δικαιοσύνη χρειάστηκε να περιμένει τη λήξη της διαδικασίας άρσης της ασυλίας στο Κοινοβούλιο, στις 2 Φεβρουαρίου, για να εξετάσει οποιοδήποτε μέτρο καταναγκασμού.

Στην ίδια έρευνα, ένας άλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο, του οποίου επίσης ήρθη η ασυλία στις 2 Φεβρουαρίου, συνελήφθη χθες, Παρασκευή, στην Ιταλία βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, επιβεβαίωσε σήμερα ο ‘Ερικ βαν ντερ Σιπτ.

Η βελγική δικαιοσύνη περιμένει πλέον την έκδοσή του.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Qatar Gate: Προφυλακίστηκε και ο Μαρκ Ταραμπέλα – Τον «κάρφωσε» ο Φραντσέσκο Τζόρτζι της Εύας Καϊλή"

Λέσβος: Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για Τουρκία-Συρία

Δεκάδες φορείς , σύλλογοι, σχολεία και απλοί πολίτες στη Λέσβο,  συνεχίζουν την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενημερώνει ότι η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται 08.00 -15.00 και 18.00 – 21.00, στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας, Κουντουριώτη 1, στο γραφείο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και υπεύθυνη από πλευράς Περιφέρειας έχει οριστεί η Ζωή Λειβαδίτου.

Τα είδη που συλλέγονται είναι:

– Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.)- Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια- Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες

– Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα σε καλή κατάσταση- Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας

– Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια κ.ά.)

– Είδη ατομικής υγιεινής

Από το Δήμο Μυτιλήνης η συγκέντρωση των υλικών θα γίνεται στο πρώην κτήριο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μυτιλήνης (δίπλα στο ΚΕΠ), από σήμερα Πέμπτη έως και την Παρασκευή 17-2-2022 και ώρες 9:00 – 14:00.

Από τους Προσκόπους της Λέσβου καλούνται οι πολίτες και όλα τα μέλη και οι φίλοι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στη Λέσβο που επιθυμούν να συνεισφέρουν, κινητοποιώντας οικογένειες, συμμαθητές, φίλους, συγγενείς κ.ά., να συγκεντρώσουν τα παρακάτω αγαθά, στο κτήριο του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό (Ελευθερίου Βενιζέλου 20). Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 10.00 – 12:00 και από την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έως και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 17.00 – 20.00.

Οι ανάγκες που καλούμαστε να καλύψουμε αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα παρακάτω αγαθά:

Α. Χειμερινά ρούχα για παιδιά και ενήλικες:

•           Μπουφάν

•           Αδιάβροχα

•           Μπλούζες

•           Φόρμες

•           Παντελόνια

•           Μπότες – Γαλότσες

•           Φούτερ – Πουλόβερ

•           Γάντια

•           Σκουφάκια

•           Κάλτσες

•           Εσώρουχα (Μη χρησιμοποιημένα)

Β. Τρόφιμα μακράς διαρκείας όπως ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, παιδικές τροφές (σκόνη γάλακτος), κονσέρβες (όχι χοιρινό κρέας)

Γ. Αγαθά ατομικής υγιεινής, παιδικές πάνες και σερβιέτες

Δ. Λοιπά είδη:

•           Στρώματα για σκηνές

•           Κουβέρτες (μη χρησιμοποιημένες)

•           Υπνόσακοι (μη χρησιμοποιημένοι)

•           Θερμός

•           Φακοί και φανάρια χειρός

•           Power-bank

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου μαζί με αυτά που θα συγκεντρωθούν από τους Προσκόπους των Περιφερειακών Εφορειών της Αττικής και θα μεταφερθούν στη Λέσβο ατμοπλοϊκά την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, θα μεταφερθούν την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου ατμοπλοϊκά και θα παραδοθούν στο Δήμο Αϊβαλί στα απέναντι Μικρασιατικά παράλια απ’ όπου και θα σταλούν στοχευμένα και με ασφάλεια στις πληγείσες περιοχές.

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 112 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για Τουρκία-Συρία"

Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας με βροχές – Πού θα πέσουν χιόνια

«Γλυκαίνει» κι άλλο ο καιρός αύριο, Κυριακή (12.02.2023). Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, ενώ λίγα χιόνια και βροχές θα πέσουν στα ηπειρωτικά.  

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς βροχές από το βράδυ στα ανατολικά ηπειρωτικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, ενώ από το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει στα δυτικά και νότια τους 13 με 15 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από αργά το απόγευμα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και το βράδυ θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Από το απόγευμα στα ανατολικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και το βράδυ θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν και από το βράδυ θα εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και το βράδυ θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα στα βόρεια θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα βόρεια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και το βράδυ θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας με βροχές – Πού θα πέσουν χιόνια"

Σεισμός στην Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που συντρίμμια πολυκατοικίας καταπλακώνουν διασώστες

Συγκλονίζει βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και δείχνει δύο Τούρκους διασώστες, να καταπλακώνονται από ερείπια στην προσπάθειά τους να ανασύρουν κόσμο από τα συντρίμμια του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ στην πόλη Χατάι.

Δείτε το βίντεο



Σύμφωνα με την τουρκική sabah, οι διασώστες εγκλωβίστηκαν κάτω από τα χαλάσματα ενός σπιτιού που κατέρρευσε πάνω τους, ωστόσο, με τη βοήθεια συναδέλφων τους απεγκλωβίστηκαν λίγη ώρα μετά και είναι καλά στην υγεία τους.

Πάνω από 25.000 νεκροί σε Συρία - Τουρκία

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Σανλιούρφα στα νοτιοανατολικά, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα πτώματα 21.848 ανθρώπων στην Τουρκία ενώ οι αρχές στη Συρία έχουν ανακοινώσει 3.553 νεκρούς.

Η Αυστρία ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης

Παράλληλα, ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη σεισμόπληκτη Τουρκία εξαιτίας της «όλο και πιο επικίνδυνης κατάστασης ασφαλείας», ανέφερε σήμερα στο Twitter ο εκπρόσωπός του.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Μπάουερ έγραψε στο Twitter ότι η Μονάδα Διαχείρισης Καταστροφών των Αυστριακών Δυνάμεων (AFDRU) θα είναι και πάλι διαθέσιμη για περαιτέρω επιχειρήσεις διάσωσης όταν το περιβάλλον όπου επιχειρούν θα γίνει ασφαλές.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες και ανέφερε ότι οι αυστριακοί στρατιώτες έχουν βρει καταφύγιο σε έναν καταυλισμό μαζί με άλλες διεθνείς οργανώσεις και αναμένουν οδηγίες.

Περίπου 80 διασώστες από τις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας από τις 7 Φεβρουαρίου και έχουν ήδη απεγκλωβίσει 9 άτομα από τα χαλάσματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στην Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που συντρίμμια πολυκατοικίας καταπλακώνουν διασώστες"

Σεισμός στην Τουρκία: Συνελήφθησαν 12 κατασκευαστές κτιρίων – Έρχονται κι άλλες συλλήψεις

Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας έπειτα από τον σεισμό της Δευτέρας, μετέδωσαν το Σάββατο (11/2) τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.

Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα όπου περί τους 22.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί.
   
Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.
Σεισμός στην Τουρκία: Συνελήφθησαν 12 κατασκευαστές κτιρίων – Έρχονται κι άλλες συλλήψεις

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.

Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμανμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν «γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό».

Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έναν επιχειρηματία από την επαρχία Χατάι, του οποίου η πολυτελής κατοικία κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας τους ενοίκους της.

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Τουρκία: Συνελήφθησαν 12 κατασκευαστές κτιρίων – Έρχονται κι άλλες συλλήψεις"

Πάνω από 25.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία: Ελπίδα οι διασώσεις, ζωντανά ανασύρθηκαν δύο παιδάκια κι ένα βρέφος

Στις διασώσεις στρέφονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από τον διπλό φονικό σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία τη Δευτέρα, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε πάνω από 25.000 χιλιάδες. Μέσα στις δραματικές εικόνες που εκτυλίσσονται, ελπίδα έδωσαν οι διασώσεις ενός βρέφους δύο μηνών, ενός μωρού 2 ετών και ενός 13χρονου αγοριού.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Σανλιούρφα στα νοτιοανατολικά, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα πτώματα 21.848 ανθρώπων στην Τουρκία ενώ οι αρχές στη Συρία έχουν ανακοινώσει 3.553 νεκρούς.

Οι διασώσεις έγιναν στην επαρχία Χατάι και τα παιδιά βρίσκονταν κάτω από τα συντρίμμια για περισσότερες από 122 ώρες. Σώθηκε επίσης και μία πενταμελής οικογένεια.

Το μωρό δύο μηνών διασώθηκε μετά από 128 ώρες κάτω από τα ερείπια στην επαρχία Χατάι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Στην επαρχία Γκαζιαντέπ μια πενταμελής οικογένεια – γονείς μαζί με τον γιο και τις δύο κόρες τους – που επέζησαν από τη Δευτέρα στο σπίτι τους που κατέρρευσε, απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Haberturk.

Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά τον σεισμό

Ζωντανές ανασύρθηκαν από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων στην Τουρκία δύο γυναίκες μετά από 122 ώρες από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,  ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Σανλιούρφα στα νοτιοανατολικά, ανέφερε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να λάβει εντός εβδομάδων συγκεκριμένα μέτρα για να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση πόλεων στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας που έχει πληγεί σοβαρά.

Ο Ερντογάν καταδίκασε επίσης όσους λεηλάτησαν ή διέπραξαν άλλα εγκλήματα στις σεισμογενείς περιοχές, λέγοντας ότι θα τιμωρηθούν από το κράτος. «Κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη ζώνη της καταστροφής. «Σημαίνει ότι, από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε λεηλασίες πρέπει να γνωρίζουν ότι το σταθερό χέρι του κράτους είναι στις πλάτες τους», είπε.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 25.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία: Ελπίδα οι διασώσεις, ζωντανά ανασύρθηκαν δύο παιδάκια κι ένα βρέφος"

Γηροκομείο στον Κορυδαλλό: Ακούγαμε φωνές από τους ηλικιωμένους και εκκλήσεις για βοήθεια, λένε οι γείτονες

Κάτω από άθλιες συνθήκες, με ψώρα και κορονοϊό, ζούσαν 41ένας ηλικιωμένοι, σε ιδιωτικό γηροκομείο στον Κορυδαλλό, όπως αποκάλυψε η ΕΡΤ.

Οι ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής έκαναν έφοδο στη δομή και αφού έσπασαν τη σφραγισμένη είσοδο αντίκρυσαν τους τρόφιμους αφυδατωμένους, λιποβαρείς και παραμελημένους. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, στο ίδρυμα είχαν διαπιστωθεί και στο παρελθόν κακές συνθήκες λειτουργίας, και είχαν επιβληθεί πρόστιμα.

Εξαγριωμένοι συγγενείς έξω από τη δομή Φροντίδας ηλικιωμένων στον Κορυδαλλό απαιτούν να δουν τους συγγενείς τους. Με ψώρα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός τρεις από τους τροφίμους του Γηροκομείου στον Κορυδαλλό.

Παράλληλα, κάποιοι φιλοξενούμενοι εντοπίστηκαν με κολωνάκια και με εντολή εισαγγελέα παραμένουν στη δομή σε καραντίνα. Η Περιφέρεια ζήτησε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο διότι την είδα τελευταία φορά τις διαστάσεις.

Κατάκοιτοι, αφυδατωμένοι, λιποβαρείς και παραμελημένοι, υπό άθλιες συνθήκες βρέθηκαν 41 φιλοξενούμενοι του ιδιωτικού γηροκομείου, όταν ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής έφτασαν εκεί μετά από καταγγελίες, έσπασαν τα λουκέτα και βρήκαν τους ηλικιωμένους σε κατάσταση εξαθλίωσης. Η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι από το 2020 έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του εν λόγω γηροκομείου και είχε προβεί στην επιβολή υψηλών προστίμων που ξεπερνούσαν τις 30.000 ευρώ. Ωστόσο, υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής τριών αποφάσεων της Περιφέρειας για αναστολή και σφράγιση της συγκεκριμένης μονάδας.

Η αστυνομία εντόπισε στο γηροκομείο και δύο καθαρίστριες και μία νοσηλεύτρια. Συγγενείς ηλικιωμένων έμαθαν για την έρευνα των ελεγκτών της περιφέρειας και ήρθαν εδώ ανήσυχοι να δουν τι έχει συμβεί με τους δικούς τους ανθρώπους.

Η είσοδος των συγγενών δεν τους επετράπη λόγω των κρουσμάτων COVID, ενώ μία γυναίκα, κόρη μιας τροφίμου, ανέφερε πως στο σώμα της μητέρας της είχε δει σημάδια, όμως δεν πίστεψε πως προέρχονταν από κακοποιητικές συμπεριφορές.

Η Περιφέρεια αναφέρει πως όλο το προηγούμενο διάστημα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της έχουν ενημερώσει τα αρμόδια όργανα και τα υπουργεία για τις ενέργειές τους, ώστε να δρομολογηθεί η απομάκρυνση των ηλικιωμένων.

Κλιμάκιο υγειονομικών εξετάζει τους ηλικιωμένους
 

Κλιμάκιο υγειονομικών που έχει φτάσει εδώ στη μονάδα των ηλικιωμένων στον Κορυδαλλό από τις 12 το μεσημέρι παραμένει εδώ που διενεργεί ελέγχους και σύμφωνα με αυτούς 5 άτομα, πέντε ηλικιωμένοι είναι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ για τους άλλους 6 διενεργείται επανέλεγχος ώστε να φανεί της αμέσως επόμενη ώρα, αν και αυτοί είναι θετικοί στον κορονοϊό. Ωστόσο, τις επόμενες 5 ημέρες οι ηλικιωμένοι θα παραμείνουν σε απομόνωση στο γηροκομείο, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν απόφαση για μεταφορά τους σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με όσα ακούσαμε και στο βίντεο, αλλά και με όσα μαθαίνουμε εδώ από τους γείτονες, είχαν σχηματίσει πολύ αρνητική εικόνα για τη μονάδα, καθώς συχνά ακούγονταν, όπως είπαν στην δημοσιογράφο της ΕΡΤ Ελένη Μπουγά, φωνές από τους ηλικιωμένους και κάποιες φορές ακόμα και εκκλήσεις τους για βοήθεια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γηροκομείο στον Κορυδαλλό: Ακούγαμε φωνές από τους ηλικιωμένους και εκκλήσεις για βοήθεια, λένε οι γείτονες"

Κιβωτός του Κόσμου: «Είσαι με τον πατέρα Αντώνιο;» - 17χρονος κατήγγειλε ξυλοδαρμό από κουκουλοφόρους

Οι αρχές ερευνούν καταγγελία για ξυλοδαρμό που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου μιας και 17χρονος τρόφιμος της δομής ισχυρίζεται πως υπέστη επίθεση από δύο κουκουλοφόρους το βράδυ της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου 2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα κατέθεσε σε αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κολωνού, στις 22:30 το βράδυ, την ώρα που επέστρεφε στη δομή στην οδό Σαρπηδώνος στον Κολωνό, τον πλησίασαν δύο άτομα στη συμβολή των οδών Ηρούς και Αντιγόνης και τον ρώτησαν: «είσαι με τον πατέρας Αντώνιο;».

Όταν εκείνος δεν απάντησε, οι δύο δράστες επιτέθηκαν με ιδιαίτερη βαρβαρότητα εναντίον του. Με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, τον ακινητοποίησαν και τον έσυραν σε μία απόσταση 5-10 μέτρων, όπου συνέχισαν να τον γρονθοκοπούν στο πρόσωπο και το σώμα. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Ο 17χρονος αναμένεται να εξεταστεί από τον ιατροδικαστή.

Αστυνομικές πηγές εκτιμούν πως τρόφιμοι, μέλη, εργαζόμενοι στις δομές της ΜΚΟ, μετά τον σάλο που ξέσπασε με καταγγελίες για βιασμούς, ασέλγειες, ξυλοδαρμούς, υπεξαιρέσεις, έχουν χωριστεί σε δύο "στρατόπεδα", και κάποιοι από αυτούς λύνουν τις διαφορές τους με απειλές και επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κιβωτός του Κόσμου: «Είσαι με τον πατέρα Αντώνιο;» - 17χρονος κατήγγειλε ξυλοδαρμό από κουκουλοφόρους"

Εξαδάκτυλος: Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να είναι ανεξάρτητες από την εκάστοτε κυβέρνηση

Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ΕΣΥ είναι ο τρόπος που διοικείται, δηλώνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm o πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα ο κ.Εξαδάκτυλος προτείνει οι διοικήσεις των νοσοκομείων να είναι ανεξάρτητες από την εκάστοτε κυβέρνηση, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

Για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού που μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, λόγω έλλειψης γιατρών, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει ότι μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί 4,5 εκατομμύρια πολίτες. «Προσπάθεια πολύ καλύτερη από αυτή που έγινε το 2018, κατά την οποία είχαν εγγραφεί μόλις 1,5 εκατ., αλλά απέχει πολύ από τα 8,5 εκατ. που επιθυμούμε ως κάλυψη του πληθυσμού.

Θα πρέπει, εκτός από το οικονομικό κομμάτι, οι όροι των συμβάσεων να γίνουν ελκυστικότεροι για τους γιατρούς, γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε για μονομερείς συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, στις οποίες λίγο έως πολύ ο Οργανισμός έχει όλα τα δικαιώματα και ο εργαζόμενος ελάχιστα. Θα πρέπει να υπάρξει η βούληση και ό,τι γίνει να γίνει γρήγορα και πλήρως. Η τμηματική προσαρμογή δεν βοηθά κανέναν, διότι δεν εκλαμβάνεται ως βελτίωση».

Για τις Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρει ότι όσα βήματα γίνονται είναι δειλά, ανεπαρκή και δεν πρόκειται να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας συνεργασίας.

«Η δυνατότητα να γίνονται χειρουργεία εκτός ωραρίου κανονικής λειτουργίας του νοσοκομείου επ’ αμοιβή, δεν νομίζω ότι θα προσφέρει κάτι συνταρακτικό, ούτε και θα αλλάξει τον χάρτη. Επίσης η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ υπό όρους να έχουν ένα περιορισμένο ιδιωτικό έργο, κατά τη γνώμη μου δεν θα ενισχύει το ΕΣΥ, γιατί στο τέλος της ημέρας το ΕΣΥ θα βρεθεί με λιγότερους ανθρώπους να το υπηρετούν».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαδάκτυλος: Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να είναι ανεξάρτητες από την εκάστοτε κυβέρνηση"

Ερντογάν: Εξ αποστάσεως θα λειτουργούν τα πανεπιστήμια – Οι εστίες γίνονται καταλύματα

Διαχείριση της κρίσης που προέκυψε από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο πάνω από 21.000 ανθρώπων μόνο στην Τουρκία επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέφθηκε περιοχή που επλήγη από τον «Εγκέλαδο» στο Ντιγιαρμπακίρ.

Αν και αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε καθυστερήσεις στη διαχείριση του σεισμού, πλέον περνά στην αντεπίθεση και προσπαθεί, ενόψει και των προεδρικών εκλογών, όπου παίζεται περισσότερο από ποτέ το πολιτικό του μέλλον, να περιορίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ιδίου.

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ «ήταν 3 φορές μεγαλύτερος και 3 φορές πιο καταστροφικός από τον σεισμό του 1999, που είναι και η μεγαλύτερη καταστροφή που θυμάται η χώρα μας. Αυτός ο σεισμός, που περιγράφεται ως η καταστροφή του αιώνα, προκάλεσε καταστροφές σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων, αν και έγινε αισθητός σε περιοχή 1.000 χιλιομέτρων» είπε. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι 21.043 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 80.097 τραυματίστηκαν.

Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να τον εμπιστευτούν και να τον πιστεύψουν, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αφήσει τους ανθρώπους στους δρόμους, σε κακουχίες ή σε φτώχια. «Κάνουμε σχέδια για την ανοικοδόμηση εκατοντάδων σπιτιών» είπε, μιλώντας για επανίδρυση των πόλεων που καταστράφηκαν από τον σεισμό.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα πανεπιστήμια

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει βοήθημα 494 ευρώ και ενοίκια ενός χρόνου για τις οικογένειες που θα μείνουν σε άλλο μέρος. Πλέον, ανακοίνωσε και νέα μέτρα, που αφορούν αλλαγές στην πανεπιστημιακή λειτουργία.

Τα πανεπιστήμια, ανακοίνωσε, θα στραφούν πλήρως στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι φοιτητικές εστίες θα χρησιμοποιηθούν για να μείνουν οι άστεγοι.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να στραφεί κατά όσων του ασκούν κριτική, λέγοντας ότι κάποια κέντρα, πολιτικά κόμματα και ΜΚΟ είναι άσεμνα και ανήθικα, σε μία εποχή που χρειάζεται ενότητα.

Μέτρα κατά όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.

«Εχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους», δήλωσε.

Ο Ερντογάν είπε χθες ότι έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες σε κάποιες περιοχές. Δεν είναι όμως σαφές σε ποιά περιστατικά απαγωγών αναφερόταν.

Η ασφάλεια στη σεισμόπληκτη ζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης εκεί εξαιτίας της «αυξανόμενης δυσκολίας στον τομέα της ασφάλειας», όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Εξ αποστάσεως θα λειτουργούν τα πανεπιστήμια – Οι εστίες γίνονται καταλύματα"

Αρτέμιδα: Μαχαίρωμα έξω από κλαμπ - Ο τραυματίας καταδίωξε τους δράστες

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στις 4.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου έξω από κλαμπ στην Αρτέμιδα.

Τρία άτομα ήρθαν στα χέρια με έναν 22χρονο θαμώνα του νυχτερινού μαγαζιού όταν ξαφνικά ένας εξ αυτών έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε τον 22χρονο, ο οποίος έπεσε κάτω αιμόφυρτος. Οι τρεις δράστες επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή.

Τότε ο τραυματίας τους καταδίωξε με το δικό του όχημα, μέχρι που στη συμβολή των οδών Αρτέμιδος και Σαλαμίνος έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε σε φαρμακείο. Ο 22χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, ενώ η Αστυνομία διενεργεί έρευνα για τη σύλληψη των τριών δραστών. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Αρτέμιδα: Μαχαίρωμα έξω από κλαμπ - Ο τραυματίας καταδίωξε τους δράστες "

Πετρούπολη: Βιασμός 28χρονης μέσα σε κλαμπ από δύο ένοπλους

Αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση του βιασμού μιας 28χρονης κοπέλας μέσα σε κλαμπ στην περιοχή της Πετρούπολης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δύο άγνωστοι, ένας εκ των οποίων κρατούσε όπλο, απείλησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (περίπου στις 04:30) την 28χρονη και την οδήγησαν στην τουαλέτα του νυχτερινού καταστήματος που βρίσκεται στην οδό 25ης Μαρτίου. Μέσα στην τουαλέτα, οι δύο άντρες την ακινητοποίησαν και τη βίασαν.

Η 28χρονη κατήγγειλε το περιστατικό σε κατάσταση σοκ στην Αστυνομία, που διενεργεί έρευνες αρχικά για την ταυτοποίηση και ακολούθως για τη σύλληψη των δραστών.

Η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία κατ’ αγνώστων για βιασμό, ενώ γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης υλικού από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πετρούπολη: Βιασμός 28χρονης μέσα σε κλαμπ από δύο ένοπλους "

Σεισμός στην Τουρκία: Έσωσαν από τα χαλάσματα βρέφος δύο μηνών μετά από 128 ώρες – Δείτε βίντεο

Σε έναν πραγματικό άθλο έχουν επιδοθεί οι διασώστες που βρίσκονται στην Τουρκία, που επιχειρούν μέσα στα ερείπια.

Συγκίνηση προκαλεί το βίντεο από τη διάσωση ενός μωρού μόλις δύο μηνών, 128 ώρες μετά τον σεισμό.

Το βρέφος κατάφερε να επιζήσει μέχρι που το βρήκαν οι διασώστες και το ανέσυραν. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις.

 

Παράλληλα, στο Χατάι, οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν έναν 13χρονο και στο Αντιγιαμάν ένα ζευγάρι. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στην Τουρκία: Έσωσαν από τα χαλάσματα βρέφος δύο μηνών μετά από 128 ώρες – Δείτε βίντεο"

Θεσσαλονίκη: 68χρονος ασελγούσε σε γυναίκα με νοητική υστέρηση – Ο εφιάλτης της 37χρονης

Σύλληψη 68χρονου στη Θεσσαλονίκη για ασελγείς και γενετήσιες πράξεις σε βάρος γυναίκας με νοητική υστέρηση. Ο άνδρας εκμεταλλευόταν την αναπηρία της 37χρονης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία της 37χρονης, ο 68χρονος την κάλεσε στο σπίτι του σε περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ασέλγησε σε βάρος της γυναίκας με αναπηρία και νοητική υστέρηση.

Μετά την καταγγελία ακολούθησε συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και τον συνέλαβαν.

Σε βάρος του 67χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για κατάχρηση ανίκανου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη και θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: 68χρονος ασελγούσε σε γυναίκα με νοητική υστέρηση – Ο εφιάλτης της 37χρονης"

Οικονόμου: Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας

Διαβεβαιώσεις ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας» αλλά και πως η σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, «με μεγάλη πλειοψηφία, απλώς επιβεβαιώνει ένα νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας το 2015», έδωσε μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του στον «ΣΚΑΪ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας για την προστασία των δανειοληπτών επεσήμανε πως για να μη βγαίνουν τα σπίτια του κόσμου στο σφυρί υπάρχουν δύο πυλώνες, ο εξωδικαστικός μηχανισμός και οι διμερείς ρυθμίσεις που κάνουν οι servicers και οι τράπεζες με τον κόσμο, μέσω εργαλείων που έχει η κυβέρνηση για τους πιο ευάλωτους, επιδότησης του δανείου. «Έχουν γίνει ρυθμίσεις χρέους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πάνω από 550.000 δανειολήπτες», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο κατήγγειλε ότι «εδώ επιχειρείται μια σπέκουλα και μια υποκρισία».

Επισημαίνοντας επίσης πως σκοπός δεν είναι να προστατεύονται οι κακοπληρωτές αλλά εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη, τόνισε ότι υπάρχουν μέτρα που δίνουν τη δυνατότητα στους πιο ευάλωτους να ρυθμίσουν ή να αναστείλουν την οποιαδήποτε δικαστική τους περιπέτεια. «Η λύση είναι να αξιοποιεί η οικονομία τον πλούτο που παράγει για να στηρίζει την κοινωνία και οι πιο ευάλωτοι με τα μέτρα, με την επιδότηση των δόσεων, με τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης να πάνε να ρυθμίσουν για να εξακολουθούν να μένουν στο σπίτι τους. Δεν πρόκειται μόνο περί προτροπής. Συνεχώς παρακολουθούμε αν αυτά τηρούνται και εφαρμόζονται».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το θέμα δεν είναι «με συνεχείς αναστολές να κρύβεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί, να επιβαρύνεσαι με τόκους και κάποια στιγμή να γίνεται μη αντιμετωπίσιμο». Και εξήγησε πως η κυβέρνηση έχει κινηθεί στους δύο προαναφερθέντες πυλώνες.

Επεσήμανε αναλυτικά πως «στις 2 Φεβρουαρίου βγήκε ανακοίνωση από τους servicers και τις τράπεζες. Η κυβέρνηση, με ρυθμίσεις της, έχει δώσει τη δυνατότητα επιδότησης των δόσεων των πιο ευάλωτων, από 70 μέχρι 210 ευρώ, που κυρίως είναι δάνεια πρώτης κατοικίας, για να πηγαίνει ο κόσμος να ρυθμίζει. Όταν κάποιος έχει ένα χρέος και δυσκολεύεται, μην του λέμε παραμύθια ότι δεν θα το πληρώσει ποτέ. Γιατί με αυτά τα παραμύθια από το 2010, το 2014, 2015, το 2018, το 2019, έφτασε το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα να πάει στα ύψη. Έχει «όπλα» να τα αξιοποιεί, να ενημερώνεται. Οι οδηγίες και η βούληση που έχουν όλοι, είναι να μην βγάζουν σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία. Δεν είναι αυτός ο στόχος, δεν κερδίζουν κάτι από αυτό. Ο στόχος είναι ο κόσμος να πηγαίνει και να ρυθμίζει. Υπάρχει ένα κλίμα τρομοκρατίας, μια σπέκουλα, μια υποκρισία. Όλο το 2022 έγιναν πλειστηριασμοί, ολοκληρώθηκαν πλειστηριασμοί σε σπίτια περίπου 3.000-3.300. Έχει κάποιος την αίσθηση ότι, εάν αυτά ήταν κυρίως πρώτες κατοικίες, αφορούσαν τους ευάλωτους, δεν θα το καταλαβαίναμε; Δεν θα το ξέραμε; Δεν θα ξεσηκωνόταν ο κόσμος; 'Αρα, εδώ επιχειρείται μία σπέκουλα και μία υποκρισία».

Υπογράμμισε επίσης πως «η κυβέρνηση ταυτόχρονα, και με την οικονομική της πολιτική, δίνει δυνατότητες στον κόσμο να έχει δουλειά, να έχει εισόδημα, να πηγαίνει να ρυθμίζει τις υποχρεώσεις του. Μην δημιουργούμε μια εντύπωση σε κάποιους ότι, "κοίταξε να δεις, αν χρωστάς, δεν θα ξεπληρώσεις ποτέ" και την τελευταία στιγμή βρίσκεται "επί ξύλου κρεμάμενος". Στην πολιτική οι αντιπολιτεύσεις βρίσκουν να πουν κάποια πράγματα, αλλά εδώ τώρα μιλάμε για την επιτομή της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού. Βγαίνει ο 'Αρειος Πάγος, το Ανώτατο Δικαστήριο, με μεγάλη πλειοψηφία και παίρνει μια απόφαση. Επιβεβαίωσε τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Έφεραν νόμο το 2015 που λέει ότι οι servicers και οι διαχειριστές μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς. Δικός τους νόμος ήταν, του 2015. Εκείνοι οι οποίοι νομοθέτησαν τα πιο αυστηρά μέτρα, σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, έκαναν ιδιώνυμο την παρεμπόδισή τους, νομοθέτησαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έρχονται σήμερα να κουνήσουν το δάχτυλο στην κυβέρνηση. Το επικίνδυνο είναι ότι πανικοβάλλουν τον κόσμο και δημιουργούν συνθήκες σπέκουλας, ενώ υπάρχουν εργαλεία και τρόποι να πάει ο κόσμος σε ρυθμίσεις με μια οικονομία που λειτουργεί και που στηρίζει τους πολίτες, κυρίως αυτούς που είναι σε πιο δύσκολη θέση».

Επανέλαβε πως «με ειλικρίνεια, σχεδιασμό, συγκεκριμένα μέτρα, μπορούν οι πολίτες και κυρίως οι πιο ευάλωτοι, να βρουν τον τρόπο έτσι ώστε η πρώτη τους κατοικία να προστατεύεται. Αλλά η λύση προστασίας δεν είναι, ούτε να λέμε ψέματα, ούτε με συνεχείς αναστολές να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

Και τόνισε: «Η ενσυναίσθηση και η ουσιαστική αυθεντική αλληλεγγύη προς την κοινωνία, χαρακτηρίζει οριζόντια την πολιτική μας όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Παντού, σε κάθε στιγμή που χρειάστηκε στήριξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση ήταν εκεί, όχι με λόγια -τα λόγια είναι εύκολα- αλλά με πράξεις και με έργα να στηρίξει την κοινωνία και τους ανθρώπους, όχι για να τους έχει όμηρους, αλλά για να μπορούν με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση να ζουν και να κοιτάζουν μπροστά».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικονόμου: Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας"

Σεισμός στην Τουρκία: Αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα σε υπουργούς και βουλευτές του Ερντογάν

Οργή και αγανάκτηση στην Τουρκία κατά της κυβέρνησης Ερντογάν μετά τον καταστροφικούς σεισμούς που έχουν αφήσει πίσω τους πάνω από 20.000 νεκρούς.

Η τουρκική κοινωνία «βράζει» καθώς θεωρεί πως δεν υπήρξε άμεση βοήθεια στους πληγέντες των φονικών σεισμών ενώ θεωρούν την κυβέρνηση Ερντογάν υπεύθυνη για την μεγαλύτερη καταστροφή στην Τουρκία.

Όπως φαίνεται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας υπουργοί και βουλευτές του Ερντογάν δέχονται έντονες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από πολίτες στο Ντιγιάρμπακιρ.

Συγκεκριμένα τα άκουσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ και η βουλευτής του ΑΚΡ, Όια Ερονάτ στο Ντιγιάρμπακιρ, με τον κόσμο να τους αποδοκιμάζει έντονα και να φωνάζει «γαϊδούρια» και «ξεδιάντροποι».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και η βουλευτής να αποχωρήσουν από τον περιοχή χωρίς να αντιδράσουν.

Τις προηγούμενες 24 ώρες 67 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ 1,05 εκατ. έχουν μείνει άστεγοι λόγω του σεισμού, πρόσθεσε.

«Βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα προσφέροντας μόνιμη κατοικία σε αυτούς μέσα σε ένα χρόνο και να φροντίσουμε ότι θα γιατρέψουν τον πόνο τους το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Οκτάι.

Σύμφωνα με σημερινό απολογισμό της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD), 20.655 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία. Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 3.500, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν στα συντρίμμια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Τουρκία: Αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα σε υπουργούς και βουλευτές του Ερντογάν"

Μηνιγγίτιδα Β: Η ανάγκη για εμβολιασμό των παιδιών μεγαλύτερη από ποτέ

Το 2022 η μηνιγγίτιδα Β έκανε την επανεμφάνισή της με πέντε κρούσματα σε διάφορες ηλικίες, ενώ τον πρώτο κιόλας μήνα του 2023 καταγράφηκε κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε βρέφος κάτω του ενός έτους. Οι συνέπειες στην υγεία των παιδιών από το εμβολιαστικό κενό που άφησε η πανδημία αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές

Η πανδημία και η διαχείρισή της έχει απορροφήσει την προσοχή όλων τα τελευταία τρία χρόνια με τους γονείς να έρχονται αντιμέτωποι στην πορεία αυτών των χρόνων, με νέες προτεραιότητες και πλήθος διλημμάτων στο κομμάτι της υγείας, που αφορούν στην αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών, αλλά και των ιδίων, μέσω του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Κι ενώ στο επίκεντρο του υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ακόμα ο SARS-CoV-2 και το εμβόλιο που θωρακίζει τον οργανισμό από την εισβολή του, σε συνδυασμό με την κατάσταση που βιώσαμε κατά την έξαρση της πανδημίας, οδήγησαν σε ένα ανησυχητικό κενό όσον αφορά στα εμβόλια ρουτίνας παιδιών και εφήβων. Οι ειδικοί τονίζουν, ακόμα και σήμερα, ότι παρατηρείται πλέον μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη για νοσήματα που θα μπορούσαν να προλαμβάνονται μέσω εμβολιασμών. Ήδη τα στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας πρόβαλαν μία από τις παράπλευρες απώλειες του κορωνοϊού στους παιδιατρικούς εμβολιασμούς: η πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας επηρέασε ιδίως τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, ένα νόσημα για το οποίο υπήρχε κάλυψη που άγγιζε το 40% προ πανδημίας.

Με την υποχώρηση της πανδημίας οι συνέπειες του εμβολιαστικού κενού γίνονται πλέον αντιληπτές στις πραγματικές τους διαστάσεις. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: το 2022 η μηνιγγίτιδα Β έκανε την επανεμφάνισή της με πέντε κρούσματα σε διάφορες ηλικίες, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες, καταγράφηκε κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε βρέφος κάτω τους ενός έτους. Η μείωση στην εμβολιαστική κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα παρατηρήθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία. Στις συγκεκριμένες χώρες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β.

Μια ύπουλη νόσος

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια σπάνια αλλά ιδιαιτέρως σοβαρή και επικίνδυνη νόσος, η οποία μπορεί να προσβάλλει βρέφη και παιδιά κάθε ηλικίας. Επίσης, πρόκειται για μια ύπουλη νόσο που μπορεί να «ξεγελάσει» με δεδομένο ότι τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα (π.χ. πυρετός, νωθρότητα, κεφαλαλγία, φωτοφοβία). Δυστυχώς η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα μέσα σε ένα μόλις 24ωρο.

Εκτιμάται ότι 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας Β μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες. Ιδιαίτερα τα βρέφη και παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών αποτελούν τις ηλικιακές ομάδες υψηλότερου κινδύνου με τους έφηβους να ακολουθούν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κίνδυνος για τα βρέφη είναι ακόμη μεγαλύτερος επειδή λόγω και του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, αυξάνεται η πιθανότητα να κινδυνεύουν από τον κοινωνικό περίγυρο καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή τους, μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του βακτηρίου του μηνιγγιτιδόκοκκου Β, με αποτέλεσμα να το μεταδώσουν μέσω στενών επαφών όπως το φιλί, ο βήχας ή το φτέρνισμα.

Η αξία της πρόληψης 

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού ήδη από την βρεφική ηλικία.

Ο παιδίατρος είναι ο κατάλληλος να μας ενημερώσει για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό και να μας εξηγήσει αν το παιδί μας είναι προστατευμένο από τον συγκεκριμένο τύπο μηνιγγίτιδας καθώς υπάρχουν διαφορετικά εμβόλια που προστατεύουν από τους υπόλοιπους τύπους.

Ειδικότερα για την μηνιγγίτιδα Β ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψή της  είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών. Ο εν λόγω εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Με τον εμβολιασμό παράγονται αντισώματα έναντι των αντιγόνων/πρωτεϊνών που περιέχονται στο εμβόλιο. Επομένως σε μια έκθεση του οργανισμού στον μηνιγγιτιδόκοκκο Β υπάρχουν «έτοιμα» αντισώματα που σε συνεργασία με το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού καταφέρνουν να εξουδετερώσουν το μικρόβιο. Το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγιτιδοκόκκου Β αποτελεί ασπίδα προστασίας στα χέρια μας απέναντι σε μια σοβαρή απειλή για την υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Τη σημαντικότητα της πρόληψης της βακτηριακής μηνιγγίτιδας –  της νόσου που σκοτώνει περίπου 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο – υπογραμμίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μέσα από το όραμά του για έναν «κόσμο ελεύθερο» από μηνιγγίτιδα μέχρι το 2030 με τον εμβολιασμό να αποτελεί το μοναδικό όπλο που βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μην το αναβάλλουμε, σήμερα κιόλας ας ρωτήσουμε τον παιδίατρό μας για το εμβόλιο και ας προστατεύσουμε τη ζωή του παιδιού μας από μια τόσο σοβαρή νόσο.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » " Μηνιγγίτιδα Β: Η ανάγκη για εμβολιασμό των παιδιών μεγαλύτερη από ποτέ"

Τουρκία: Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά τον σεισμό

Ζωντανές ανασύρθηκαν από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων στην Τουρκία δύο γυναίκες μετά από 122 ώρες από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Περισσότεροι από 24.150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς. Σύμφωνα με σημερινό απολογισμό της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD), 20.655 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία. Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 3.500, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν στα συντρίμμια.

Επίσης, τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν από τα ερείπια στην επαρχία Γκαζίαντεπ έναν πατέρα και τον ανάπηρο γιο του, αφού έμειναν εγκλωβισμένοι επί 115 ώρες.

Στην ίδια επαρχία, η 25χρονη Μπούσρα Αλμούσα διασώθηκε 119 ώρες μετά τον σεισμό.

Στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι οι διασώστες έσκυβαν πάνω σε κομμάτια τσιμέντου και ψιθύριζαν «ινσαλάχ» (Θεού θέλοντος), καθώς έψαχναν στα συντρίμμια για ένα 10 ημερών βρέφος, το οποίο ανέσυραν ζωντανό, σχεδόν 90 ώρες μετά τον σεισμό.

Με τα μάτια του ορθάνοικτα ο Γιαγκίζ Ουλάς τυλίχθηκε σε μια κουβέρτα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας. Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανή και τη μητέρα του, σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδόθηκαν.

Στην Τουρκία τις τελευταίες 24 ώρες έχουν ανασυρθεί 67 άνθρωποι από τα συντρίμμια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σημειώνοντας ότι στις προσπάθειες διάσωσης συμμετέχουν 31.000 διασώστες. Περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ 1,05 εκατομμύρια έμειναν άστεγοι από τους σεισμούς διαμένοντας σε προσωρινά καταφύγια, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά τον σεισμό"

Συντάξεις Μαρτίου: Πότε θα γίνει η πληρωμή για ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΝΑΤ, Δημόσιο

Οι συντάξεις Μαρτίου θα πληρωθούν νωρίτερα από ότι συνήθως, αλλά θα περιλαμβάνουν και αναδρομικά, καθώς υπάρχει η αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Να σημειωθεί ότι στα πόσα των συντάξεων Μαρτίου θα περιλαμβάνεται και αναδρομικά το ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην αύξηση 7,75% για τον μήνα Ιανουάριο που δεν έχει πληρωθεί.

Οι συνταξιούχοι αναμένεται να δουν τη σύθνταξη που τους αναλογεό στην τράπεζά τους το τριήμερο 22-24 Φεβρουαρίου, διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεό οι καταβολές των χρημάτων. 
 
Οι πιθανές ημερομηνίες για την πληρωμή συντάξεων Μαρτίου

Την Τετάρτη 22 Φεβρουάριου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις Μαρτίου: Πότε θα γίνει η πληρωμή για ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΝΑΤ, Δημόσιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news