facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Αργολίδα: Πεδίο μάχης καταυλισμός Ρομά στη Ν. Κίο με τραυματία από πυροβολισμούς

Πεδίο μάχης έγινε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου 2 Μαρτίου η Νέα Κίος στην Αργολίδα και συγκεκριμένα ο καταυλισμός Ρομά που υπάρχει στην περιοχή Καρακάξα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα 10 περίπου ατόμων με πυροβολισμούς επιτέθηκε σε ομοφύλους τους στον καταυλισμό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνδρας ο οποίος νοσηλευεται και μια μια γυναίκα πιο ελαφρά.

Οι δράστες της επίθεσης στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε δυο αυτοκίνητα και στην προσπάθεια τους να διαφύγουν έπεσαν πάνω σε όχημα προκαλώντας φθορές, ενώ συνέχισαν να πυροβολούν προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους του χωριού.

Στον καταυλισμό κατέφθασε μεγάλη αστυνομική δύναμη για την αποφυγή εκτεταμένων επεισοδίων.

Η έρευνα της αστυνομίας είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ το περιστατικό ενδέχεται να συνδέεται με την φωτιά που εκδηλώθηκε σε παράγκα του καταυλισμού την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

argolikeseidhseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Αργολίδα: Πεδίο μάχης καταυλισμός Ρομά στη Ν. Κίο με τραυματία από πυροβολισμούς "

Ισπανία: Χτύπημα σε σπείρα που διακινούσε πλαστά 100ευρα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρε της Ευρώπης

Η αστυνομία της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε 14 άτομα για υπόθεση με πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και συνολικής ονομαστικής αξίας 1 εκατ. ευρώ, τα οποία περνούσαν χωρίς να εντοπισθούν από τα ATM και άλλες συσκευές και διακινούνταν και στην Ελλάδα.

«Τα χαρτονομίσματα που παράγονταν από την οργάνωση, ήταν χειροποίητα και πολύ υψηλής ποιότητας, καθώς χρησιμοποιούσαν ειδικά μελάνια, υδατογραφήματα και διάφορα στοιχεία σχεδιασμένα για να παρακάμπτουν τους μηχανισμούς εντοπισμού», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας Ελίσα Ρεμπόλο.

Με έδρες τη Νάπολη, τη Ρώμη και τη Βαρκελώνη, μια συμμορία προσώπων πακιστανικής καταγωγής διακινούσε τα χαρτονομίσματα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η αστυνομία διευκρίνισε πως συνέλαβε διακινητές των πλαστών χαρτονομισμάτων στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και στο σταθμό λεωφορείων της πόλης. Και στις δύο περιπτώσεις είχαν στην κατοχή τους πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 70.000 ευρώ.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν δυνάμεις στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο αφού μεγάλοι αριθμοί πλαστών χαρτονομισμάτων ανακαλύφθηκαν στη Βαρκελώνη.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Χτύπημα σε σπείρα που διακινούσε πλαστά 100ευρα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρε της Ευρώπης"

Συνελήφθη 30χρονος για εμπρησμούς στο κέντρο της Αθήνας

Τα ξημερώματα σημειώθηκαν φθορές από εμπρησμούς στην Οδό Φυλής στο κέντρο της Αθήνας σε δύο οχήματα, στην οδό Αγίου Παύλου σε ακόμη ένα όχημα και στην Μιχαήλ Βόδα, όπου σημειώθηκε απόπειρα εμπρησμού και στο σημείο εντοπίστηκε μπιτόνι εύφλεκτο υγρό με μαντίλι

Για τους εμπρησμούς έχει συλληφθεί ένας 30χρονος Αφγανός τα ξημερώματα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 30χρονος για εμπρησμούς στο κέντρο της Αθήνας"

Ιερέας στην Άρτα ξυλοκόπησε την εν διαστάσει σύζυγό του και αστυνομικούς κατά τη διάρκεια δίκης

Στο νοσοκομείο της Άρτας, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος, βρίσκεται ιερέας για να υποβληθεί σε ψυχιατρικές εξετάσεις, καθώς κατά τη διάρκεια δίκης για την επιμέλεια των παιδιών του επιτέθηκε και τραυμάτισε την εν διαστάσει σύζυγό του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η δίκη διακόπηκε και ο δικαστής διέταξε τη σύλληψή του. Ο ιερέας επιτέθηκε και στους αστυνομικούς τόσο εντός του δικαστηρίου όσο και στο αστυνομικό τμήμα όπου αρχικά μεταφέρθηκε.

Η Αστυνομία ενημέρωσε τον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε τη μεταφορά του στο νοσοκομείο για ψυχιατρικές εξετάσεις. Κατά την είσοδό του στο νοσηλευτικό ίδρυμα ο ιερέας συνάντησε συγγενικά πρόσωπα της συζύγου του στα οποία επίσης, επιτέθηκε.

Στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών είχαν μεταφερθεί ήδη τόσο η σύζυγός του όσο και ένα από τα παιδιά του λόγω λιποθυμικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν περίπου ένα χρόνο ο ιερέας είχε ξυλοκοπήσει δύο άτομα στο κέντρο της Άρτας τα οποία είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερέας στην Άρτα ξυλοκόπησε την εν διαστάσει σύζυγό του και αστυνομικούς κατά τη διάρκεια δίκης"

Πάτρα: Θηλυκή συμμορία παραβίασε 17 σπίτια... με ένα τραπουλόχαρτο

Με ένα... τραπουλόχαρτο παραβίαζαν τις πόρτες σπιτιών των οποίων οι ένοικοι απουσίαζαν τα μέλη μιας «θηλυκής» συμμορίας που δρούσαν στην Πάτρα από τα τέλη του 2022 και, μέχρι στιγμής, φέρονται ότι διέπραξαν συνολικά 17 διαρρήξεις με συνολική λεία (χρήματα και κοσμήματα) άνω των 34.000 ευρώ.

Στην εξάρθρωση της σπείρας συνέβαλε μια γυναίκα που επέστρεψε στο σπίτι της χωρίς να την αντιληφθούν δυο από τις δράστιδες που φύλαγαν τσίλιες απ' έξω και έπιασε στα πράσα τρεις, οι οποίες είχαν διαρρήξει το διαμέρισμά της. Αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία και οι γυναίκες συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούσαν στην περιοχή, οι οποίοι τις προσήγαν στην Ασφάλεια όπου εξιχνιάστηκε η δράση τους, όμως οι δυο που... παραφύλαγαν, διέφυγαν και τα στοιχεία τους ερευνώνται.

Σε βάρος των τριών γυναικών και των αγνώστων συνεργών τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη κλοπή από δύο ή περισσότερους δράστες οι οποίοι έχουν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένων και σε απόπειρα. Οι έρευνες συνεχίζονται για την εξιχνίαση τυχόν εμπλοκής τους και σε άλλες διαρρήξεις.

Πήρε πλήθος είδη χωρίς να πληρώσει

Γέμισε με προϊόντα αξίας περίπου 300 ευρώ ένα ειδικά διαμορφωμένο καρότσι από ένα σούπερ μάρκετ στην Πάτρα μια γυναίκα Ρομά και προσπάθησε να φύγει περνώντας από τα ταμεία χωρίς να πληρώσει! Όμως, έγινε αντιληπτή από έναν υπάλληλο ο οποίος την ακινητοποίησε στην έξοδο και ειδοποίησε την Άμεση Δράση, άνδρες της οποίας την συνέλαβαν και την προσήγαν στην Ασφάλεια, που ερευνά αν έχει διαπράξει και άλλες παρόμοιες κλοπές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα: Θηλυκή συμμορία παραβίασε 17 σπίτια... με ένα τραπουλόχαρτο"

Ανοίγει η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», δικαιούχοι και όροι

Την άμεση έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» για την ανακαίνιση σχεδόν 12.500 κλειστών κατοικιών ανακοίνωσε προωθεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου το πρόγραμμα να «τρέξει» από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι μετά και την ψήφιση της ευνοϊκής προσθήκης που προβλέπει την δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος, αλλά και την δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα των ιδιοκτητών ή επικαρπωτών με ποσοστό κυριότητας/επικαρπίας ίσο με το 50%, το πρόγραμμα θα γίνει περισσότερο ελκυστικό προς τους ιδιοκτήτες.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, και με στόχο την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και την συγκράτηση των τιμών των ενοικίων στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου παραμένει το σενάριο για φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα που θα «ανοίξουν» τα κενά και αναξιοποίητα σπίτια και μάλιστα στην μακροχρόνια ενοικίαση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), ζητείται η πλήρης φοροαπαλλαγή των εισοδημάτων από ενοίκια, για περίοδο τριών ετών, σε όσους ιδιοκτήτες προχωρήσουν στην σύναψη νέων μισθωτηρίων συμβολαίων.

Προϋπόθεση για την εξασφάλιση της φοροαπαλλαγής αυτής, είναι ασφαλώς το ακίνητο να ήταν κλειστό κατά το 2023, ή αντίστοιχα αν αξιοποιούνταν μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης το ίδιο διάστημα (είχε δηλαδή ενεργό αριθμό μητρώου στο τέλος του έτους).

Πρόκειται για μια ρύθμιση, την οποία δεν έχει απορρίψει το Υπ. Οικονομικών, ωστόσο προς το παρόν, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Είναι πάντως σημαντικό ότι το μέτρο αυτό στοχεύει όχι μόνο στα κλειστά ακίνητα, αλλά και σε όσα αξιοποιούνται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, δίνοντας ένα σημαντικό κίνητρο στους κατόχους τους.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, εντός της επόμενης εβδομάδας, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ κι αφού έχει γίνει η μεταφορά των πόρων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής θα δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Την ίδια ημέρα που θα δημοσιευθεί η ΚΥΑ θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, στο gov.gr.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ, με μάξιμουμ προκαταβολή τα 2.000 ευρώ. Αναγκαίες προϋποθέσεις τα σπίτια να είναι δηλωμένα κλειστά στο Ε2 και να διατεθούν για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές με ποσοστό κυριότητας/επικαρπίας ακόμη και ίσο του 50%, ενώ μέχρι πρότινος προβλεπόταν ότι το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι μεγαλύτερο του 50% επί του ακινήτου. Η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην αποκλειστούν ζευγάρια ή οικογένειες με ιδανικά μερίδια επί της εκάστοτε ιδιοκτησίας.

Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών που είναι έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα και ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Η κατοικία δεν πρέπει να είναι δηλωμένη ως α' κατοικία, ούτε μισθωμένη και να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους. Επίσης, προβλέπεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Εξοικονομώ.

Για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος θα πρέπει να καταθέσει:

α) Τιμολόγια που θα έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά,

β) Ηλεκτρονικό μισθωτήριο μακροχρόνιας μίσθωσης της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Μιλώντας στη Βουλή, η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε πως απώτερος στόχος της δράσης είναι να διευρυνθεί το οικιστικό απόθεμα καθώς διαρκώς, νέοι άνθρωποι, νέες οικογένειες κ.λπ. αναζητούν στέγη και τα ενοίκια αυξάνονται. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι μόνο του αλλά εντάσσεται σε μια δομημένη στεγαστική πολιτική, την οποία περιλαμβάνει στεγαστικά προγράμματα ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», δικαιούχοι και όροι"

Σοκ στο Μαρούσι: Άγνωστος προσπάθησε να αρπάξει παιδί μπροστά στη μητέρα του έξω από σχολείο!

Ένα σοκαριστικό γεγονός σημειώθηκε στο Μαρούσι, όταν άγνωστος προσπάθησε να απαγάγει ένα μαθητή του δημοτικού έξω από το σχολείο του στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Επί Τόπου» του Open, το συμβάν έγινε την περασμένη Παρασκευή και ενώ σε κοντινή απόσταση βρισκόταν η μητέρα του παιδιού.

Όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στο Open, μια γυναίκα καλοντυμένη πλησίασε το παιδί, που βρισκόταν σε παιδική χαρά απέναντι από το σχολείο του, και αφού του μίλησε κατάφερε να το πάρει στην αγκαλιά της και επιχείρησε να εξαφανιστεί με τον μικρό μαθητή.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η μητέρα του παιδιού αντιλήφθηκε αμέσως τι συνέβαινε, έτρεξε προς τη γυναίκα και κατάφερε να πάρει πίσω στο παιδί της.

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου ενώ οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή.

 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στο Μαρούσι: Άγνωστος προσπάθησε να αρπάξει παιδί μπροστά στη μητέρα του έξω από σχολείο!"

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε δίκυκλα από Αττική και Αγρίνιο για 12 χρόνια

Τουλάχιστον 12 χρόνια δρούσε μια σπείρα τεσσάρων Ελλήνων, οι οποίοι έκλεβαν δίκυκλα από περιοχές της Αττικής και το Αγρίνιο, τα έκρυβαν στα σπίτια τους σε περιοχές του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης και παραποιούσαν τα στοιχεία τους με σκοπό να τα πουλήσουν ολόκληρα ή τα εξαρτήματά τους.

Μέχρι στιγμής, από την έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας Ήλιδας που εξάρθρωσαν την σπείρα, εξιχνιάστηκαν επτά κλοπές μοτοσικλετών που είχαν γίνει σε περιοχές των Αγίων Αναργύρων, του Αιγάλεω, των Εξαρχείων και της Νίκαιας στην Αττική, καθώς και στο Αγρίνιο από το 2006 ως το 2018! Η προανάκριση συνεχίζεται για την εξιχνίαση και άλλων κλοπών.

Στα σπίτια των τεσσάρων μελών της σπείρας, που δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, κατασχέθηκαν πέντε μοτοσικλέτες με ξυσμένους αριθμούς πλαισίου και κινητήρα για τις οποίες είχαν δηλωθεί κλοπές, δυο μοτοποδήλατα και ένας κινητήρας η προέλευση των οποίων ερευνάται. Κάποια από αυτά, δεν έφεραν κρατικές πινακίδες, άδεια κυκλοφορίας και μπροστινό τροχό.

Οι αστυνομικοί σχημάτισαν σε βάρος των δραστών δικογραφία για κλοπές, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κατά περίπτωση και την διαβίβασαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας, ενώ τα κατασχεμένα δίκυκλα αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους που είχαν ξεχάσει πια την.. ύπαρξή τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε δίκυκλα από Αττική και Αγρίνιο για 12 χρόνια"

Απίστευτο ιατρικό λάθος στην Κατερίνη: Αφαίρεσαν το αριστερό νεφρό 65χρονου αντί για το δεξί που είχε καρκίνο!

Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κατερίνης, μετά τη μήνυση- έγκληση που υπέβαλε ένας 65χρονος ασθενής ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του δεξιού νεφρού που είχε διαγνωστεί με καρκίνο  αλλά διαπίστωσε ότι του αφαιρέθηκε  ο αριστερός!  Ο καταγγέλλων στρέφεται κατά του χειρουργού – γιατρού, της ιδιωτικής κλινικής όπου χειρουργήθηκε και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ζητώντας την ποινική τους δίωξη για πρόκληση βαριάς σωματικής και ηθικής βλάβης.  

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε πταισματοδίκη κλήθηκε να καταθέσει ο 65χρονος μηνυτής, προσκομίστηκαν δύο πραγματογνωμοσύνες από ισάριθμους γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και μια γνωμοδότηση από τεχνικό σύμβουλο. Στη μήνυση, μεταξύ άλλων,  επισυνάφτηκαν το φύλλο νοσηλείας του ασθενούς, έκθεση παθολογοανατομικής εξέτασης, βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις, γνωματεύσεις μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, καθώς κι άλλα ουσιώδη έγγραφα.

Η εν λόγω επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2021, σε ιδιωτική κλινική της Κατερίνης. «Ακόμη και την προηγούμενη της πραγματοποίησης της επίμαχης επεμβάσεως, ο πρώτος μηνυόμενος με διαβεβαίωνε ότι το διαπιστωθέν παθολογικό πρόβλημα περιοριζόταν στο πάσχον δεξί νεφρό και με την αφαίρεση αυτού δεν θα υπήρχε και δεν θα προκαλούνταν κανένα περαιτέρω πρόβλημα στην υγεία μου και θα απολάμβανα μια καλή ποιότητα ζωής» αναγράφεται στη μήνυση του παθόντος και επισημαίνεται ότι: «Δυστυχώς, μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης διαπίστωσα ότι κατά την εν λόγω χειρουργική επέμβαση δεν είχε αφαιρεθεί το δεξί νεφρό (το οποίο είχε προγραμματιστεί να αφαιρεθεί και στο οποίο είχε διαγνωστεί νεοπλασία) αλλά το αριστερό μου νεφρό! Ταυτόχρονα παρέμεινε το πάσχον νεφρό στο οποίο είχε διαγνωστεί νεοπλασία».

Η εξήγηση και τα ερωτήματα 

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται  πως ο ασθενής ζήτησε εξηγήσεις από τον γιατρό και αυτός του ανέφερε  πως παρά το γεγονός ότι πράγματι ο δεξιός νεφρός του είχε διαπιστωθεί ότι έπασχε από καρκινικό όγκο, ο ίδιος ξεκινώντας την επέμβαση διαπίστωσε ότι υπήρχε πρόβλημα λειτουργικότητας και ως προς τον αριστερό νεφρό του. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να του αφαιρέσει τον αριστερό αντί του δεξιού νεφρού.

Σε μετεγχειρητική φωτογραφία του 65χρονου- που βρίσκεται στη διάθεση της karfitsa- φαίνεται ότι ο χειρουργός έκανε τομή πρώτα στην πλευρά που βρίσκεται ο αριστερός νεφρός. Στην μήνυση τίθενται σχετικά ερωτήματα ορισμένα από τα οποία είναι τα εξής:

«Μπορεί να συμβεί και είναι επιτρεπτό, με βάση τη χειρουργική πρακτική και την ιατρική δεοντολογία, αυτό το ενδεχόμενο, σε μια επέμβαση που έχει προγραμματιστεί για την αφαίρεση ενός οργάνου  στο οποίο έχει διαπιστωθεί – δυνάμει αναλυτικών απεικονιστικών ιατρικών εξετάσεων – σοβαρό πρόβλημα; Δηλαδή, στην αρχή ή στην εξέλιξη της επέμβασης, ο χειρουργός να διαπιστώνει «παρεμπιπτόντως» ορισμένο πρόβλημα σε ένα άλλο όργανο και  να αποφασίσει επί τόπου να το αφαιρέσει   αντί του οργάνου το οποίο αρχικά προγραμματίστηκε να αφαιρεθεί;»

Ο μηνυτής- ασθενής αναφέρει ότι οι ιθύνοντες της ιδιωτικής κλινικής,  όπου πραγματοποιήθηκε η χειρουργική επέμβαση, απέφευγαν επιμελώς να του χορηγήσουν οποιοδήποτε στοιχείο (φάκελο νοσηλείας, ιατρικές εξετάσεις κ.α).  «Στο αίτημα να μου χορηγηθεί αντίγραφο της βιοψίας η οποία θα έπρεπε να έχει διενεργηθεί στο αφαιρεθέν νεφρό προς εξέταση, μου δόθηκε η απάντηση ότι δεν διενεργήθηκε καμία βιοψία και ότι το νεφρό που αφαιρέθηκε δεν υπάρχει γιατί πετάχτηκε αμέσως μετά στα σκουπίδια» σημειώνεται στην μήνυση. Τελικά, το επίμαχο όργανο βρέθηκε, μετά τα εξώδικα που απέστειλε η δικηγόρος του 65χρονου στους εκπροσώπους της κλινικής.

Εφιαλτικό δίλημμα

«Εγώ κατέληξα να έχω χάσει το υγιές νεφρό μου για το οποίο δεν είχα δώσει καμία συγκατάθεση να αφαιρεθεί και συνεχίζω να ζω με το νεφρό το οποίο έχει διαγνωστεί με παθολογικά ευρήματα καρκίνου. Κατόπιν τούτου, βρίσκομαι προ του εφιαλτικού διλήμματος: Εάν αφαιρέσω κι αυτό θα καταστώ νεφροπαθής, χωρίς κανένα νεφρό, με ολική νεφρική ανεπάρκεια και ανάγκη διενέργειας αιμοκαθάρσεων, κάθε 48 ώρες, για το υπόλοιπο  της ζωής μου η οποία προμηνύεται με άθλια ποιότητα. Δεν έχω καμία πιθανότητα εύρεσης άλλου οργάνου για μεταμόσχευση λόγω του υγειονομικού προφίλ μου, επειδή είμαι 65 ετών και έχω ήδη διαγνωστεί με τον ως άνω καρκίνο. Εάν, αντιθέτως, αποφασίσω να μην αφαιρέσω το προβληματικό εναπομείναν νεφρό μου, τότε βρίσκομαι υπό την αναμονή μετάστασης του καρκίνου σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος μου ή άλλο όργανο» αναφέρει ο παθών.

karfitsa

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο ιατρικό λάθος στην Κατερίνη: Αφαίρεσαν το αριστερό νεφρό 65χρονου αντί για το δεξί που είχε καρκίνο!"

Σχολεία: Αλλαγή στην ώρα του σχολάσματος - Τι ώρα θα φεύγουν τα παιδιά

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή σχετικά με τις ώρες αποχώρησης των μαθητών/τριων από τα ολοήμερα Δημοτικά για την επόμενη σχολική χρονιά 2024-25.

Τι ορίζει αναλυτικά το ΦΕΚ για την ώρα αποχώρησης στο Ολοήμερο Δημοτικό

«Ρυθμίζουμε για το σχολικό έτος 2024-25, την ώρα αποχώρησης από τις σχολικές μονάδες που εφαρμόζεται το Αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, ως εξής:

Για το σχολικό έτος 2024-25, η αποχώρηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου που παρακολουθούν το πρόγραμμα του αναβαθμισμένου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου λαμβάνει χώρα στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης, ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις 14:55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης».

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " Σχολεία: Αλλαγή στην ώρα του σχολάσματος - Τι ώρα θα φεύγουν τα παιδιά"

Αργολίδα: Επεισόδιο με πυροβολισμούς σε καταυλισμό – Αναζητούνται δύο άτομα

Συμπλοκή με άσκοπους πυροβολισμούς σε καταυλισμό Ρομά στην περιοχή Καρακάξα Αργολίδας σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επεισόδιο συνέβη όταν δύο άτομα ηλικίας 19 και 32 ετών που επέβαιναν σε οχήματα, εντόπισαν έναν 28χρονο με τον οποίον φέρεται να είχαν προσωπικές διαφορές και πυροβόλησαν ασκόπως, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Η αστυνομία που διεξάγει την έρευνα για το περιστατικό μετά από καταγγελία του 28χρονου αναζητά τους δράστες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αργολίδα: Επεισόδιο με πυροβολισμούς σε καταυλισμό – Αναζητούνται δύο άτομα"

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου υπέγραψε την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας Σάντορ Λεζάκ υπέγραψε την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και προώθησε το νομοσχέδιο στο γραφείο του προέδρου της χώρας για να το υπογράψει, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Οι Ούγγροι βουλευτές ενέκριναν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις 26 Φεβρουαρίου, αίροντας το τελευταίο εμπόδιο ώστε η σκανδιναβική χώρα να κάνει ένα ιστορικό βήμα και να σπάσει την ουδετερότητά της την οποία είχε διατηρήσει στη διάρκεια δύο Παγκόσμιων Πολέμων και του Ψυχρού Πολέμου.

Η επικύρωση του πρωτοκόλλου υιοθετήθηκε από την ουγγρική Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία (188 ψήφοι επί συνόλου 199 βουλευτών), δίνοντας τέλος σε σχεδόν δύο χρόνια αναμονής.

Τώρα ο πρόεδρος της Ουγγαρίας έχει πέντε ημέρες περιθώριο να υπογράψει το νομοσχέδιο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουγγαρία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου υπέγραψε την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ"

Χανιά: Δύο συλλήψεις για τη μεγάλη φωτιά στο Δήμο Καντάνου – Σελίνου

Στη σύλληψη δύο ατόμων, ως υπαίτιους για την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη σε περιοχή του Δήμου Καντάνου Σελίνου, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Χανιά.

Την ίδια ώρα αναζητούνται τρεις ακόμη ημεδαποί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στους δύο συλληφθέντες επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Δύο συλλήψεις για τη μεγάλη φωτιά στο Δήμο Καντάνου – Σελίνου"

Δυτική Ελλάδα: Συνελήφθη γιατρός - Χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς έναντι αμοιβής από φαρμακευτικές

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν απογευματινές- βραδινές ώρες της Πέμπτης, 29 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της δυτικής Ελλάδας, ένας γιατρός, αλλοδαπός και δύο ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρίας, καθώς –κατά περίπτωση- εμπλέκονται σε υπόθεση έκδοσης - χορήγησης ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς και συνταγογράφησης φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, έναντι αμοιβής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ψευδή βεβαίωση και νόθευση κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση, συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου κατά συναυτουργία και για παράβαση του νόμου περί όπλων και του κώδικα μετανάστευσης.

visa-elas-

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός προέβαινε συστηματικά, στην επ’ αμοιβή ή έναντι άλλου αθέμιτου ωφελήματος, έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς, προκειμένου αυτοί να εξασφαλίζουν τη νόμιμη παραμονή στη χώρα μας, ενώ για τον σκοπό αυτό συνεργαζόταν με αλλοδαπό, στον οποίο απευθύνονταν οι ενδιαφερόμενοι για την παραλαβή των σχετικών βεβαιώσεων.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μέσω εφαρμογής ειδικών ανακριτικών τεχνικών, αλλά και τη σταχυολόγηση και συσχέτιση δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η παράνομη δραστηριότητα του ιατρού.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι, χορηγούσε έναντι αμοιβής ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς τρίτων χωρών για δήθεν προγενέστερη εξέτασή τους, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογητικό για την έκδοση άδειας διαμονής. Παράλληλα, λάμβανε χρηματικά ποσά ή άλλα αθέμιτα ωφελήματα για να συνταγογραφεί φαρμακευτικά σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιατρικοί επισκέπτες αποκόμιζαν με τη σειρά τους ποσοστό κέρδους από τις πωλήσεις των φαρμάκων των εταιρειών, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στον χώρο εργασίας του ιατρού κατελήφθησαν οι δύο ιατρικοί επισκέπτες κατά τον χρόνο που θα παρέδιδαν στον ιατρό χρηματικό ποσό για την υπερσυνταγογράφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων της εταιρίας τους. Παράλληλα, στην οικία του αλλοδαπού βρέθηκαν διαβατήρια τρίτων προσώπων, τα οποία κατείχε παράνομα, καθώς και ιατρικές βεβαιώσεις επ’ ονόματι αλλοδαπών, που είχαν εκδοθεί από τον ιατρό.

Συνολικά, από τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-4- διαβατήρια τρίτων προσώπων,

-2- ιατρικές βεβαιώσεις,

-1- βαλλίστρα και

πλήθος λευκών, εμφανώς χρησιμοποιημένων, φακέλων.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε ταξιδιωτικά γραφεία υπήρχε πίστωση χρηματικού ποσού -8.200- ευρώ από διάφορες φαρμακευτικές εταιρίες στο όνομα του ιατρού, το οποίο είχε δαπανήσει σε ταξίδια.

Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ο ιατρός, κατά το τελευταίο έτος, είχε αυξήσει τη συνταγογράφηση σκευασμάτων φαρμακευτικής εταιρίας κατά 60 %, έχοντας και τα μεγαλύτερα ποσοστά συνταγογράφησης ανασφάλιστων ασθενών στο νομό όπου δραστηριοποιούνταν.

Τέλος, από τις μέχρι τώρα έρευνες, έχει εξακριβωθεί η έκδοση τουλάχιστον -8- ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δυτική Ελλάδα: Συνελήφθη γιατρός - Χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς έναντι αμοιβής από φαρμακευτικές"

Στις φλόγες τυλίχθηκαν δύο σταθμευμένα ΙΧ στην πλατεία Βικτωρίας - Εξετάζεται το σενάριο νέου εμπρησμού

Νέο περιστατικό με αυτοκίνητα που τυλίχθηκαν στις φλόγες σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά το μπαράζ εμπρησμών πριν από περίπου δύο 24ωρα σε Εξάρχεια και στην οδό Ιουλιανού, αυτή τη φορά δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα έπιασαν φωτιά στην οδό Φερών, στην Πλατεία Βικτωρίας.

Στο σημείο έσπευσαν 10 πυροσβέστες με δύο οχήματα, που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ωστόσο τα δύο οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.



Παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για νέο εμπρησμό ή αν για κάποιο άλλο λόγο έπιασε φωτιά το ένα όχημα και αυτή επεκτάθηκε και στο άλλο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στις φλόγες τυλίχθηκαν δύο σταθμευμένα ΙΧ στην πλατεία Βικτωρίας - Εξετάζεται το σενάριο νέου εμπρησμού"

Καιρός – Meteo: Ο φετινός Φεβρουάριος ο πιο θερμός μήνας της 15ετίας για τη βόρεια Ελλάδα

Ο πιο θερμός μήνας της 15ετίας ήταν για τη Βόρεια Ελλάδα ο Φεβρουάριος, που μας «αποχαιρέτισε» μόλις πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, ο φετινός Φεβρουάριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Φεβρουάριος από το 2010 στη Βόρεια Ελλάδα και ο 2ος πιο θερμός στη Θεσσαλία, στη Δυτική και Στερεά Ελλάδα, και στη Πελ/νησο.

Στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4,0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, από +1.2 °C έως +1.6 °C.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Φεβρουάριο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Φεβρουαρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας.

Για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, και για τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές ο 2ος πιο θερμός με το 2016.

Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η πιο “ψυχρή περίοδος” στην Ανατολική Ελλάδα ήταν μεταξύ 15-20 Φεβρουαρίου, όμως και πάλι η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,7 °C, με 23 από τις 29 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 25 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +3,0 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο Νευροκόπι παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (29 ημέρες) και ακολουθούν η Πτολεμαΐδα με 28 ημέρες, και η Λάρισα με τη Ξάνθη με 26 ημέρες.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Meteo: Ο φετινός Φεβρουάριος ο πιο θερμός μήνας της 15ετίας για τη βόρεια Ελλάδα"

Καλύτερη η κατάσταση της υγείας της 22χρονης που μαχαιρώθηκε στην Ερμού – Στον εισαγγελέα ο δράστης, «θα έχει μειωμένη ποινή»

Καλύτερη είναι η κατάσταση της υγείας της 22χρονης Νικολέτας, η οποία μαχαιρώθηκε εν ψυχρώ το πρωί της Παρασκευής στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, από άνδρα ο οποίος συνελήφθη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κορίτσι νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και έχει ανακτήσει την επαφή της με το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN ο Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος, το σακίδιο που φορούσε η κοπέλα της έσωσε τελικά τη ζωή καθώς εμπόδισε το μαχαίρι του δράστη να διεισδύσει στην καρδιακή χώρα.

Η κοπέλα έκανε πολύ σοβαρό χειρουργείο και τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθεί από το νοσοκομείο και νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας της κοπέλας, ενώ ο άνδρας που μαχαίρωσε το κορίτσι γιατί θεωρούσε ότι είναι «κατάσκοπος» που τον παρακολουθεί έχει συλληφθεί.

«Θα έχει μειωμένη ποινή ο δράστης»

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, Γιάννη Γλύκα που μίλησε στο Mega για το τρομακτικό συμβάν στην Ερμού: «Αυτό είναι η λεγόμενη “τυφλή εγκληματικότητα” που δεν συνηθίζεται στην χώρα μας.

Εδώ υπάρχει σύνδεση με σοβαρό ψυχιατρικό περιστατικό. Πιο πριν φέρεται να υπάρχει σχεδιασμός που δεν συνάδει με ψυχιατρικό ιστορικό, αλλά η επιστήμη θα δώσει απαντήσεις σε αυτό. Από εκεί και πέρα ο άνθρωπος εφόσον επικαλεστεί κάτι τέτοιο και αποδειχθεί, θα έχει τον λεγόμενο “μειωμένο καταλογισμό”, θα έχει μειωμένη ποινή».

Τι είπε ο δράστης

«Η κοπέλα είναι κατάσκοπος και με παρακολουθούσε. Τη μαχαίρωσα για να την αποφύγω», φέρεται να είπε στις Αρχές ο δράστης ο οποίος φέρεται αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με το Mega.

Μάλιστα διαθέτει γερμανικό διαβατήριο και έφτασε στην Ελλάδα την Πέμπτη μέσω Σερβίας, ενώ ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει ψυχιατρικό παρελθόν.

Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Σημειώνεται ότι η 22χρονη βρέθηκε στο χειρουργείο, καθώς οι εξετάσεις έδειξαν ότι υπέστη ρήξη διαφράγματος, βαριά τραύματα στον πνεύμονα και έχει ένα σπασμένο πλευρό.

Μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ του νοσοκομείου χωρίς να διασωληνωθεί, με την κατάσταση της υγείας της να είναι καλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κοπέλα εργάζεται ως υπάλληλος σε κατάστημα της περιοχής και την ώρα που δέχθηκε τις μαχαιριές είχε βγει να πάρει καφέ.

Στον εισαγγελέα ο 32χρονος δράστης

Ο 32χρονος συνελήφθη από τις Αρχές και εξεταζόμενος προέκυψε ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, καθώς παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε την κοπέλα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η ίδια ήταν «πράκτορας», τον «παρακολουθούσε» και για το λόγο αυτό τής επιτέθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα Σάββατο μετά τις 11:00 στον εισαγγελέα, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλύτερη η κατάσταση της υγείας της 22χρονης που μαχαιρώθηκε στην Ερμού – Στον εισαγγελέα ο δράστης, «θα έχει μειωμένη ποινή»"

Αυτόματα εκκαθαριστικό από την εφορία χωρίς υποβολή δήλωσης – Οι ψηφιακές παρεμβάσεις που αλλάζουν τον φορολογικό χάρτη

Κλείνουν ένα μετά το άλλο τα παράθυρα φοροδιαφυγής, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται πιο εύκολη η ζωή για τους συνεπείς φορολογούμενους, μέσα από τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS μπορεί να έλαβε μία μικρή παράταση, απόρροια της ελληνικής νοοτροπίας … τα αφήνουμε όλα για την τελευταία στιγμή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ματαιώνεται ένα έργο που μπορεί να αλλάξει πολλά στην ελληνική οικονομία, κόβοντας ένα σημαντικό «κεφάλι» από την Λερναία Ύδρα της φοροδιαφυγής. Όμως άλλες δύο κομβικής σημασίας παρεμβάσεις αλλάζουν τα δεδομένα στις σχέσεις φορολογούμενου και Εφορίας.

Η πρώτη αφορά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και η δεύτερη την αυτόματη υποβολή δηλώσεως για μισθωτούς ή συνταξιούχους, εφόσον οι ίδιοι το θελήσουν. Μάλιστα από την επόμενη χρονιά οι 8,5 εκατ. φορολογούμενοι θα λαμβάνουν εκκαθαριστικό από την Εφορία, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν ή στην περίπτωση που υπάρχει κάποια μεταβολή που δεν έχει έρθει εις γνώση της Εφορίας, τότε και μόνο τότε, μπορεί να ασχοληθούν με την φορολογική τους δήλωση.

Τα πάντα θα είναι προσυμπληρωμένα όχι μόνο στο βασικό έντυπο της φορολογικής τους δήλωσης (Ε1) αλλά και στο έντυπο Ε3 για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και στο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.

Βέβαια μέχρι να φτάσουμε στο 2025, μεσολαβεί η φετινή περίοδος, όπου πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι (μισθωτοί και συνταξιούχοι), εφόσον το επιθυμούν, η δήλωσή τους θα αποσταλεί στην ΑΑΔΕ … αυτόματα. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην κάνουν απολύτως τίποτε. Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα, στην αντίθετη περίπτωση, να αποστείλουν χειροκίνητα την φορολογική τους δήλωση, είτε αλλάζοντας κάποια στοιχεία ή αφήνοντάς τα ως έχει.

Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση λαμβάνει στοιχεία σήμερα που αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, στοιχεία καταναλωτικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν καθώς και συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φορολογική διοίκηση από εφέτος προχωρά και στο κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ (εσόδων και εξόδων). Στην ΑΑΔΕ θα υπάρχουν όλα εκείνα τα δεδομένα που απαιτούνται για την πλήρη αυτοματοποίηση του εντύπου Ε3 για όσους έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα MyDATA (ηλεκτρονικά βιβλία) έχουν συμβάλει στην αυτοματοποίηση των δηλώσεων καθώς και στον καλύτερο έλεγχο των συναλλαγών των επιχειρήσεων.

Μέσα από την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία τείνει να γίνει υποχρεωτική από το επόμενο έτος, η Εφορία θα έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, βάζοντας ένα τέλος στη γραφειοκρατία.

Βέβαια το μεγάλο και εμβληματικό έργο δεν είναι άλλο από την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε παράταση 1 συν 1 μήνα για την υποχρέωση των επιχειρήσεων να εμφανιστούν έτοιμες σε αυτή τους, την συμβατική υποχρέωση.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπέρασαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέρχονται στις 20.000.

Οι νέες προθεσμίες

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024:

  • για εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.
  • για τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται πολύ περισσότερες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτόματα εκκαθαριστικό από την εφορία χωρίς υποβολή δήλωσης – Οι ψηφιακές παρεμβάσεις που αλλάζουν τον φορολογικό χάρτη"

Γλυφάδα: Μπήκαν στο διαμέρισμα 82χρονης, την ακινητοποίησαν και της άρπαξαν 1.400 ευρώ

Στιγμές τρόμου έζησε μια 82χρονη τα ξημερώματα του Σαββάτου μέσα στο διαμέρισμά της στη Γλυφάδα, όταν βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με τρία άτομα που είχαν παραβιάσει την κεντρική είσοδο.

Οι άγνωστοι δράστες, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ακινητοποίησαν την ηλικιωμένη χρησιμοποιώντας σωματική βία, της αφαίρεσαν περίπου 1.400 ευρώ και εξαφανίστηκαν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Γλυφάδα: Μπήκαν στο διαμέρισμα 82χρονης, την ακινητοποίησαν και της άρπαξαν 1.400 ευρώ"

Κρυπτονομίσματα: Στα σκαριά σχέδιο φορολόγησης των κερδών από συναλλαγές σε crypto

Μπλόκο στην φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, επιχειρεί να βάλει το οικονομικό επιτελείο με τον καθορισμό ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου ελέγχου και φορολόγησης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets).

Για αυτό τον σκοπό, με εντολή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη συστήνεται 16μελής επιτροπή η οποία θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ώστε να καθοριστεί πλαίσιο φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων.

Τα κενά που υπάρχουν στην ελληνική φορολογική νομοθεσία τα οποία αφορούν τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να φορολογούνται οι πάσης φύσεως συναλλαγές και οι δραστηριότητες που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin κ.ά., φέρνουν ήδη πολλούς Έλληνες φορολογούμενους, που έχουν εισαγάγει τα νομίσματα αυτά στην καθημερινότητά τους, αντιμέτωπους με την επιβολή υπέρογκων φόρων και προστίμων από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Μάλιστα η εφορία δεν αναγνωρίζει ούτε τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ζευγαριού το οποίο κλήθηκε να πληρώσει φόρο εισοδήματος χιλιάδων ευρώ, επειδή η αρμόδια ΔΟΥ δεν αναγνώρισε την κάλυψη τεκμηρίου αγοράς ακινήτου με το κέρδος από την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων, συνολικού ύψους 182.500 ευρώ, το οποίο επικαλέστηκε το ζεύγος στη φορολογική του δήλωση.

Ουκρανία και κρυπτονομίσματα

Μέχρι σήμερα το bitcoin αντιμετωπίζεται ως μέσο πληρωμής και όχι επενδυτικό προϊόν, οπότε και η αγοραπωλησία του δεν εμπίπτει σε ΦΠΑ (σύμφωνα με τη νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου) , ούτε υπάρχει και σχετική πρόβλεψη ως προς τη φορολογία από πλευρά εισοδήματος. Μια γενική παραδοχή είναι ότι τα εισοδήματα από κρυπτονομίσματα είναι κέρδη από από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Συνεπώς τα εισοδήματα που προέρχονται από πώληση Κρυπτονομισμάτων φορολογούνται σύμφωνα με το άρθρο 43 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ήτοι με φορολογικό συντελεστή 15%.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ προχωρά σε συνεργασία με την αμερικανική εφορία για τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων. Ο Γιώργος Πιτσιλής έχει συμφωνήσει με το IRS στην παροχή τεχνογνωσίας για τον καλύτερο έλεγχο των κρυπτονομισμάτων αλλά και για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του πλαισίου για την φορολόγηση τους.

Ο κανονισμός MiCA

Την ίδια ώρα, πιο αυστηρή νομοθεσία προωθεί η ΕΕ, καθώς θα προβλέπει την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα διότι ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως μέσα ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Chainanalysis, κρυπτονομίσματα αξίας 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων «ξεπλύθηκαν» κατά το 2021.

Η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων και έχουν Ευρωπαίους χρήστες να κοινοποιούν τα φορολογικά στοιχεία των πελατών τους στις εθνικές φορολογικές αρχές των κρατών μελών. Πρόκειται για τον λεγόμενο κανονισμό MiCA ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2026 και θα απαιτεί από κάθε εταιρεία με πελάτες στην ΕΕ να εγγραφεί και να αναφέρει τις συναλλαγές στις εθνικές αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα επιφορτιστεί με την τήρηση δημόσιου μητρώου μη συμμορφούμενων παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων. Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων των οποίων η μητρική εταιρεία είναι εγκατεστημένη σε χώρες που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο τρίτων χωρών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, θα υποχρεούνται να εφαρμόζουν ενισχυμένους ελέγχους σύμφωνα με το πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρυπτονομίσματα: Στα σκαριά σχέδιο φορολόγησης των κερδών από συναλλαγές σε crypto"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news