facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Νέα Φιλαδέλφεια: Ποιους «καίει» η ΕΔΕ για το φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν

Δύο μήνες σχεδόν μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, δεν έχει παραδοθεί ακόμα το πόρισμα της ΕΔΕ που είχε διαταχθεί για τις υπηρεσιακές αστοχίες της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας, οι ελληνικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως για την κάθοδο των ακροδεξιών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που όμως πέρασαν ανενόχλητοι τα σύνορα, διέσχισαν τη μισή χώρα και έφτασαν μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ οπλισμένοι με λοστούς και μαχαίρια σκορπώντας τον τρόμο στην περιοχή.

Οι ευθύνες για το φιάσκο στη Νέα Φιλαδέλφεια όπως είχαν επισημάνει δημοσιεύματα (σ.σ. μεταξύ των οποίων το εσωτερικό έγγραφο που αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο in) φαίνεται να αφορούν και ηγετικά στελέχη – που γνώριζαν για τους Κροάτες – πέρα από τους αξιωματικούς που ελέγχονται και απομακρύνθηκαν από τη θέση τους για όσο διαρκεί η ΕΔΕ.

Στο κάδρο των ευθυνών η ηγεσία

Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ της Καθημερινής που επικαλείται τα όσα αναφέρουν στα υπομνήματά τους, αξιωματικοί που ελέγχονται πειθαρχικά στο πλαίσιο της ΕΔΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αξιωματικοί έχουν περάσει στην αντεπίθεση και «καρφώνουν» την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το φιάσκο.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ενήμερο για την επικινδυνότητα του αγώνα ήδη από τις 25 Ιουλίου (σσ τα αιματηρά περιστατικά έγιναν το βράδυ της 7ης Αυγούστου)

Μεταξύ όσων έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις είναι ο επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) Αστέριος Ματζιώκας, οι βοηθοί του Δημήτρης Δάβαλος και Βασίλης Καλαμπόκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του αρχηγείου Ματθαίος Γιαννούλης και ο διοικητής της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) Κώστας Χριστόλογλου.

Πλην του ΓΑΔΑρχη, οι υπόλοιποι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της εις βάρος τους πειθαρχικής έρευνας.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, κάποιοι από τους αξιωματικούς βάζουν στο κάδρο των ευθυνών τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρο Μαυρόπουλο, τον γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Νίκο Σπανουδάκη, καθώς και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μανώλη Λογοθέτη.

Αιχμές αφήνονται και για τον ρόλο του αντιστράτηγου Λευτέρη Γκαρίλα που έχει αναλάβει να διενεργήσει την ΕΔΕ.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ αποκαλυπτικό είναι το περιεχόμενο υπομνήματος που κατέθεσε στο πλαίσιο της ΕΔΕ ο προϊστάμενος της ΓΑΔΑ, Αστέριος Ματζιώκας.

Είχε ενημερωθεί εγκαίρως το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ

Εκεί αναφέρεται ότι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ενήμερο για την επικινδυνότητα του αγώνα ήδη από τις 25 Ιουλίου (σσ τα αιματηρά περιστατικά έγιναν το βράδυ της 7ης Αυγούστου), καθώς και ότι στις 4 Αυγούστου η ηγεσία του σώματος ενημερώθηκε εγγράφως και για την επικείμενη άφιξη στη χώρα 200 οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Μνημονεύει, μάλιστα, τους αποδέκτες του εγγράφου, στους οποίους συγκαταλέγονται ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο υπαρχηγός του σώματος, αλλά και ο διενεργών την ΕΔΕ, για τον οποίο μάλιστα έθεσε θέμα εξαίρεσης.

Ο κ. Ματζιώκας αναφέρει ακόμα ότι η μόνη εντολή του αρχηγείου προς τις υφιστάμενες διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και η ΓΑΔΑ, ήταν οι πληροφορίες για τις κινήσεις των Κροατών «να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό των επιβαλλόμενων μέτρων», κάτι που δεν άλλαξε ούτε και με την ειδοποίηση της Interpol Μαυροβουνίου το πρωί της 7ης Αυγούστου ενημερώνοντας για την κάθοδο των Κροατών, καθώς και σε αυτή την περίπτωση δόθηκε μία τυπική, γενική διαταγή.

Ουδέποτε μου δόθηκε εντολή

Για απουσία εντολών μιλά και ο 1ος βοηθός ΓΑΔΑ, Δημήτρης Δάβαλος. «Ουδέποτε μου δόθηκε εντολή προκειμένου να ακινητοποιήσω τα οχήματα των Κροατών. Ουδέποτε μου δόθηκε η εντολή να ενισχύσω με αστυνομικές δυνάμεις τα διόδια της Ελευσίνας», αναφέρει στο υπόμνημά του.

Επιρρίπτει ένα μερίδιο ευθύνης στον άμεσο προϊστάμενo του κ. Ματζιώκα, σημειώνοντας ότι «είχε την πεποίθηση, με βάση τις πληροφορίες που είχε λάβει, ότι προορισμός των Κροατών ήταν το γήπεδο του Παναθηναϊκού».

Ο δεύτερος βοηθός ΓΑΔΑ, ταξίαρχος Βασίλης Καλαμπόκης, γράφει στο δικό του υπόμνημα ότι με δική του πρωτοβουλία ενισχύθηκαν με δύο ομάδες ΟΠΚΕ οι δυνάμεις που είχαν διατεθεί στα διόδια της Ελευσίνας, προκειμένου να ακινητοποιήσουν το κονβόι με τους Κροάτες.

Και ότι αρκετές ώρες αργότερα και μη έχοντας πληροφορίες για τις κινήσεις των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και με την «παρότρυνση» του κ. Δάβαλου, αποφάσισε να τις αποσύρει.

«Η εντολή δόθηκε μέσω Κέντρου. Θα μπορούσαν, αν διαφωνούσαν, να ανακαλέσουν την εντολή μου», σημείωσε.

Κάλεσμα για συγκέντρωση

Ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος της αρμόδιας Yποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, Κώστας Χριστόλογλου, με τη σειρά του παραθέτει λεπτομερώς τις ενέργειες της υπηρεσίας του ενόψει της άφιξης των Κροατών Bad Blue Boys, για να καταλήξει στην επισήμανση πως η υπηρεσία του «δεν είναι αρμόδια για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον εν γένει συντονισμό των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας».

Προηγουμένως, πάντως, επισήμανε μέσω του υπομνήματoς του ότι για την είσοδο των Κροατών ενημέρωσε τον αναπληρωτή διοικητή της Ασφάλειας Αττικής.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η υπηρεσία του κατάφερε να πληροφορηθεί ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν μάθει για το ενδεχόμενο άφιξης των Κροατών και είχαν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από την «OPAP Arena».

Τέλος, ο αναπληρωτής διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορίνθου υποστηρίζει ότι το σήμα του αρχηγείου έφτασε στην υπηρεσία του την επομένη των αιματηρών επεισοδίων και θέτει το ερώτημα γιατί οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. δεν απαγόρευσαν την είσοδο των Κροατών προτού αυτοί διασχίσουν τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, όπως εξάλλου προβλέπει ο κώδικας συνόρων Σένγκεν για περιπτώσεις απειλής της δημόσιας τάξης.

Αλληλοκατηγορίες και μηνύσεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

Το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. μετά τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια μοιάζει εκρηκτικό.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα πάνα με την Καθημερινή αστυνομικός διευθυντής κατηγορεί μεταξύ άλλων τον αρχηγό της ΕΛΑΣ για παράβαση καθήκοντος, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή φρασεολογία.

Πρόκειται για τον Ματθαίο Γιαννούλη που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του αρχηγείου και ελέγχεται πειθαρχικά για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του στο πλαίσιο της ΕΔΕ.

Στις 4 Σεπτεμβρίου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μήνυση κατά του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, του προϊσταμένου του Επιτελείου και διενεργών την ΕΔΕ καθώς και του γενικού επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος.

Τους κατηγορεί μεταξύ άλλων για παράβαση καθήκοντος όπως επίσης και για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.

Tο σκεπτικό του είναι ότι ενώ είχαν ενημερωθεί από τον ίδιο για τις κινήσεις των Κροατών χούλιγκαν έβαλαν στο αρχείο τα επίμαχα πληροφοριακά δελτία και για να αποσείσουν τις ευθύνες τους διέταξαν ΕΔΕ, την οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Λευτέρης Γκαρίλας, Νο 3 στην ιεραρχία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, ο κ. Γκαρίλας έχει ευθύνη για όσα συνέβησαν την 7η Αυγούστου.

Καρφιά και για τον γραμματέα Δημόσιας Τάξης

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και λόγω αρμοδιότητας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μανώλης Λογοθέτης απέρριψαν το αίτημα εξαίρεσης με συγκεκριμένο σκεπτικό, αλλά αυτό ώθησε τον αστυνομικό διευθυντή κ. Γιαννούλη να καταθέσει νέα μηνυτήρια αναφορά στις 27 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη φορά στρέφει τα πυρά του και κατά του κ. Λογοθέτη για το γεγονός ότι δεν εξαίρεσε τον κ. Γκαρίλα.

«Είναι γιατρός και στερείται νομικών γνώσεων», σημειώνει μεταξύ άλλων στην αναφορά του για τον κ. Λογοθέτη.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Φιλαδέλφεια: Ποιους «καίει» η ΕΔΕ για το φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν"

Σοκαριστικό δυστύχημα σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι

Τραγικό θάνατο βρήκε μια εργαζόμενη σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι το βράδυ της Παρασκευής.

Η άτυχη γυναίκα μητέρα δυο ανηλικων παιδιών, αλβανικής καταγωγής φέρεται να καθαρίζε την κρεατομηχανή όταν για άγνωστο λόγο μπλεχτηκαν τα μαλλιά της με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό της ατυχής γυναίκας ολοκληρώθηκε, με μεγάλη δυσκολία, πριν τα μεσάνυχτα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί της ήταν στο χώρο και η κόρη της που σε κατάσταση σοκ ειδοποίησε τους περίοικους.

Μάλιστα το κορίτσι διακομιστηκε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου με νευρικό κλονισμό.

Προανακριση για τα ακριβή αιτία του δυστυχήματος διενεργεί το Α.Τ Μεσολογγίου. 

 

messolonghinews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκαριστικό δυστύχημα σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι"

Κάψανε ομοίωμα του Ερντογάν έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έγινε έξαλλη με την Σουηδία, καθώς διαδηλωτές έκαψαν ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του OPEN, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, όπου καταδίκασε την ενέργεια και την χαρακτήρισε «κατάπτυστη με στόχο τον πρόεδρο Ερντογάν».

Επίσης, η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι «ο τουρκικός λαός αναμένει από τη Σουηδία να αποτρέψει τις προσβλητικές ενέργειες δυσφήμισης των εκλεγμένων ηγετών της Τουρκίας και τις προπαγανδιστικές πρακτικές τρομοκρατικών οργανώσεων».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάψανε ομοίωμα του Ερντογάν έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη"

Λιμενικό: Πάνω από 65 μετανάστες διασώθηκαν στο Αιγαίο

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 66 άτομα εντόπισαν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε Οινούσσες, Φαρμακονήσι και Μεγίστη.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το βράδυ της Πέμπτης ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει ικανό αριθμό αλλοδαπών σε βραχώδη ακτή βορειοδυτικά της ν. Φαρμακονησίου και να απομακρύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τις έναντι τουρκικές ακτές. Ακολούθησε καταδίωξη μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα, με αρνητικά αποτελέσματα.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί, συνολικά 23 άτομα, επιβιβάστηκαν σε έτερο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Αγίας Μαρίνας Λέρου και ακολούθως σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (Κ.Ε.Δ.) ν. Λέρου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε, επίσης το βράδυ της Πέμπτης, ικανό αριθμό αλλοδαπών στην παραλία Φάρου Παναγιάς νήσου Οινουσσών. Οι συνολικά 12 αλλοδαποί (10 άντρες, 2 ανήλικοι) παρελήφθησαν από το σκάφος και μεταφέρθηκαν στη Χίο. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου και μεταφέρθηκαν στο Κ.Υ.Τ. «ΒΙΑΛ». Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Οινουσσών.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, ενημερώθηκε από στρατιωτικό παρατηρητήριο, για ύπαρξη λέμβου σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό επιβαινόντων, δυτικά ν. Ρω. Από πλήρωμα ανωτέρω σκάφους, περισυνελέχθησαν συνολικά 31 αλλοδαποί (23 άντρες, 3 γυναίκες, 3 αγόρια και 2 κορίτσια) όλοι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν στον λιμενικό σταθμό Μεγίστης. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Μεγίστης, ενώ η εν λόγω λέμβος καταστράφηκε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιμενικό: Πάνω από 65 μετανάστες διασώθηκαν στο Αιγαίο"

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σε κλοιό σεισμικών επικέντρων η Αττική – Ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα 5 εστίες

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τις τελευταίες πέντε μέρες έχουν σημειωθεί αρκετοί μικροί σεισμοί στην Αττική, ενώ ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα πέντε εστίες.

Ο σεισμολόγος έκανε ανάρτηση στο Facebook και τόνισε ότι κανείς δεν γνωρίζει αν είναι τυχαίο το γεγονός, οπότε πρότεινε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Αναλυτικά έγραψε τα εξής:

«Σε κλοιό σεισμικών επικέντρων η Αττική τις τελευταίες 5 μέρες. Ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα 5 εστίες στο Ξυλόκαστρο, Ύδρα, Λαύριο, Θήβα, Μαντούδι. Εκατοντάδες οι σεισμοί, οι 12 με μεγέθη από 3,0 έως 3,8. Ίσως είναι τυχαίο, ίσως όχι. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται διαρκής πρόληψη και ετοιμότητα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σε κλοιό σεισμικών επικέντρων η Αττική – Ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα 5 εστίες"

Ισπανία – Πορτογαλία: Ο καιρός τρελάθηκε – Κύμα καύσωνα με το θερμόμετρο να φτάνει στους 35 βαθμούς

Ο καιρός δεν τρελάθηκε απλά με την κλιματική αλλαγή, αλλά τα ‘χει χάσει τελείως και του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν χτυπηθεί από κύμα καύσωνα με το θερμόμετρο να φτάνει και τους 35 βαθμούς.

Ένα καλοκαίρι χωρίς τέλος φαίνεται να βιώνει η Ευρώπη, καθώς η Ιβηρική χερσόνησος μπαίνει στον Οκτώβριο με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, καθώς σε Ισπανία και Πορτογαλία επικρατεί καύσωνας (για τα δεδομένα του φθινοπώρου), ενώ στην κεντρική Ευρώπη ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά.

Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα καύσωνα από σήμερα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά κατά τόπους τους 35°C. Η θερμοκρασία είναι «ασυνήθιστα υψηλή για αυτήν την περίοδο του έτους», εξήγησε ο εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Aemet, Ρούμπεν δελ Κάμπο. Σε πολλές πόλεις του νότου σήμερα το απόγευμα ο υδράργυρος είχε ξεπεράσει τους 35 βαθμούς.

Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται το Σαββατοκύριακο, όταν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 32 με 34 βαθμούς. Οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες κατά 5 έως 15 βαθμούς σε σύγκριση με τις συνηθισμένες για την εποχή.

Στη γειτονική Πορτογαλία από σήμερα μέχρι και την Τρίτη τα θερμόμετρα θα δείχνουν θερμοκρασίες υψηλότερες των 30°C παντού, εκτός από τα παράλια. Αν και αυτοί οι καύσωνες δεν είναι συγκρίσιμοι με εκείνους του καλοκαιριού, η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη κατά 5 – 8 βαθμούς σε σύγκριση με τη συνηθισμένη για την εποχή, εξήγησε το πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA).
Καύσωνας και στη Γαλλία

Υψηλές, γύρω στους 35 βαθμούς, θα είναι οι θερμοκρασίες και στη νότια Γαλλία, όπου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France, ο Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα: σε σύγκριση με την περίοδο 1991-2020, οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες κατά 3,5 με 3,6 βαθμούς.

Παρόμοιες είναι οι διαπιστώσεις και άλλων μετεωρολογικών υπηρεσιών:

  • Στη Γερμανία, θερμοκρασίες υψηλότερες κατά 3,9 βαθμούς σε σύγκριση με την περίοδο 1961-1990, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία DWD
  • Στην Πολωνία, 3,6 βαθμοί πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή, σύμφωνα με το ινστιτούτο IMiGW
  • Στην Ελβετία, θερμοκρασία αυξημένη κατά 3,8 βαθμούς σε σύγκριση με την περίοδο 1991-2020
  • Στην Αυστρία, 3,2 βαθμοί υψηλότερη θερμοκρασία στα πεδινά, 4,2 βαθμοί υψηλότερη θερμοκρασία στα ορεινά, σύμφωνα με το ινστιτούτο GeoSphere Austria.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία – Πορτογαλία: Ο καιρός τρελάθηκε – Κύμα καύσωνα με το θερμόμετρο να φτάνει στους 35 βαθμούς"

«Βούλιαξε» η Νέα Υόρκη μετά από καταρρακτώδεις βροχές – Παρέλυσαν δρόμοι, ακυρώθηκαν πτήσεις

Εικόνες χάους καταγράφονται στη Νέα Υόρκη λόγω καταρρακτώδους βροχής, καθώς πλημμύρισαν δρόμοι, με αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία και να ακυρωθούν πτήσεις σε πολλά αεροδρόμια.

Η κυβερνήτρια της Πολιτείας, Κάθι Χόκουλ, κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τη Νέα Υόρκη, το Λονγκ Άιλαντ και την κοιλάδα του ποταμού Χάντσον, λόγω «των ακραίων βροχοπτώσεων που παρατηρούνται», όπως έγραψε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Σε φωτογραφίες και πλάνα που δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναρτήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται αυτοκίνητα να κινούνται με δυσκολία στους πλημμυρισμένους δρόμους. Κάποιοι από αυτούς είναι εντελώς μπλοκαρισμένοι, με το νερό να φτάνει μέχρι τα παράθυρα των οχημάτων.

Πολλοί σταθμοί του πολυδαίδαλου δικτύου του μετρό της πόλης πλημμύρισαν εν μέρει και ορισμένες γραμμές διέκοψαν τη λειτουργία τους στο Μπρούκλιν, όπως η G, που συνδέει την περιοχή αυτήν με το Κουίνς. «Εξακολουθούμε να αντλούμε νερά από τις γραμμές σε σταθμούς του Μπρούκλιν και του Μανχάταν» ανέφερε η διεύθυνση του μετρό στον επίσημο λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ.

Το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια ανακοίνωσε ότι όλες οι προσβάσεις προς τον τερματικό σταθμό Α «είναι επί του παρόντος κλειστές».

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, οι καταιγίδες οφείλονται σε ένα χαμηλό βαρομετρικό κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού. Οι αρχές της Πολιτείας αντιμετωπίζουν με μεγάλη ανησυχία το φαινόμενο, ιδίως μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίντα, τον Σεπτέμβριο του 2021, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παγιδεύτηκαν σε υπόγεια σπιτιών που είχαν μετατραπεί σε διαμερίσματα. «Σας παρακαλώ, κάνετε ό,τι πρέπει για να παραμείνετε ασφαλείς και να θυμάστε, ποτέ μην επιχειρήσετε να κυκλοφορήσετε σε πλημμυρισμένους δρόμους», τόνισε η Χόκουλ.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press:

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βούλιαξε» η Νέα Υόρκη μετά από καταρρακτώδεις βροχές – Παρέλυσαν δρόμοι, ακυρώθηκαν πτήσεις"

Θεσσαλία: Ακατάλληλο το νερό στον Βόλο – Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Βόλος με την υδροδότηση, καθώς το νερό στον δήμο κρίθηκε ακατάλληλο.

Μετά τα αποτελέσματα από λήψεις δειγμάτων οι κάτοικοι του Βόλου δεν θα πρέπει, μέχρι νεωτέρας, να πίνουν νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους ύστερα από τα προβλήματα στην υδροδότηση που προκάλεσε η κακοκαιρία. 

Την σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Υγείας μετά από ελέγχους που έγιναν στην Θεσσαλία. Επίσης ακατάλληλο είναι το νερό σε κάποιες περιοχές του δήμου Μουζακίου. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει:

«Αναφορικά με την ασφάλεια και την καταλληλότητα του νερού στη Θεσσαλία, σας ενημερώνουμε ότι έως σήμερα 29/09/2023, 08:00 π.μ., έχουν πραγματοποιηθεί 1.208 λήψεις δειγμάτων. Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα είναι:

Στον Δήμο Βόλου το νερό κρίνεται ακατάλληλο, έως ότου ανακοινωθούν νέες οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Αφετών και τον οικισμό Κορόπης Μηλεών.

Στον Δήμο Αγιάς: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τη δημοτική κοινότητα Αγιάς και τις τοπικές κοινότητες Δήμητρας, Αμυγδαλής, Στομίου και Καστρίου.

Στον Δήμο Σοφάδων: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Καππαδοκικού και Πασχαλίτσας.

Στον Δήμο Μουζακίου: Το νερό κρίνεται ακατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Αμυγδαλής, Ανθοχωρίου, Βατσουνιάς, Δρακότρυπας, Ελληνοκάστρου, Κρυοπηγής, Οξυάς, Πευκοφύτου, Πορτής και Αγίου Ακακίου.

Στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για ολόκληρο τον Δήμο.

Στον Δήμο Τρικκαίων: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Ελληνοκάστρου.

Εκτός από τις αλλαγές στους Δήμους Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Αγιάς, Σοφάδων, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα και Τρικκαίων με τις υποσημειώσεις που επισημάνθηκαν, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση.

Ας σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι φορείς πραγματοποιούν δειγματοληψίες καθημερινά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που το νερό κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση σημαίνει αυτομάτως ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, παραγωγή τροφίμων ή ποτών, πλύσιμο λαχανικών και για ατομική υγιεινή (πλύσιμο χεριών κ.λ.π.). Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται βράσιμο του νερού για 1-3 λεπτά.

Σε περίπτωση θολερότητας του νερού, συστήνεται να προηγείται του βρασμού φιλτράρισμα του νερού (π.χ. με υφασμάτινα ρούχα, φίλτρα του καφέ).

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλία: Ακατάλληλο το νερό στον Βόλο – Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι"

Έκλεισε το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα

Την απόφαση να κλείσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και το ποδηλατοδρόμιο έλαβε η κυβέρνηση, καθώς μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε τεράστιο πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα».

Το θέμα συζητείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να οργανωθούν οι ενδεδειγμένες κινήσεις από τώρα και στο εξής. 
Πήγη από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει πως «η μελέτη δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης και επιτάσσει  το άμεσο κλείσιο τόσο του ΟΑΚΑ όσο και του Ποδηλατοδρομίου». 

Το εμβληματικό στέγαστρο στο ΟΑΚΑ όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι και τα δύο έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

DJI_0506

oaka__2_

oaka__3_

oaka__5_

Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ολυμπιακού Συγκροτήματος του Αμαρουσίου. Κατασκευάστηκε το 1991 και μέχρι το 2003 λειτούργησε ως ανοιχτό Ποδηλατοδρόμιο. Το 2004 ανακαινίστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και τοποθετήθηκε στέγαστρο. Είναι το μοναδικό Κλειστό Ποδηλατοδρόμιο της χώρας.
Ο χώρος του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου έχει κάλυψη 4.000 μ2, δόμηση 7.000 μ2, επιφάνεια/ εγκατάστασης 53.400 μ2 και ποσοστό επί συνολικής έκτασης από το ΟΑΚΑ 6,20 %.

Έχει χωρητικότητα 5000 θέσεων εκ των οποίων 3100 θεατών, 1500 δημοσιογράφων και 400 επισήμων.


oaka__4_

oaka__6_

oaka__7_

oaka__8_

oaka__9_

oaka__10_

oaka__11_

oaka__1_

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ:

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

anakoinosioaka

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκλεισε το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα"

Δημοσκόπηση MRB: Στις 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρά τη δυσαρέσκεια για τις φυσικές καταστροφές – Δεν πείθει ο Κασσελάκης

Μεγάλο προβάδισμα 16,3 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για την τηλεόραση του Open.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο θέμα των φυσικών καταστροφών ενώ σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της MRB ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί καλή εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,6%, το ΠΑΣΟΚ 9,5%, το ΚΚΕ 7,1%, η Ελληνική Λύση 5,7%, το κόμμα Νίκη 3,1%, οι Σπαρτιάτες 2,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,3% και το ΜέΡΑ25 2,2%. Στο 21,4% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην αναγωγή επί των έγκυρων τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής: ΝΔ: 38%, ΣΥΡΙΖΑ: 17,3%, ΠΑΣΟΚ: 12,1%, ΚΚΕ: 9%, Ελληνική Λύση: 7,3%, Νίκη: 3,9%Σπαρτιάτες: 3,3%, Πλεύση Ελευθερίας 2,9%, Άλλο κόμμα 3,4%

Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών

Ως προς τους δημοφιλέστερους πολιτικούς αρχηγούς:

-Κυριάκος Μητσοτάκης με 37,5% θετικές απόψεις και 44,8% αρνητικές
-Δημήτρης Κουτσούμπας με 31,4% θετικές απόψεις και 40,6% αρνητικές
-Νίκος Ανδρουλάκης με 22,3% θετικές απόψεις και 46,4% αρνητικές
-Στέφανος Κασσελάκης με 18,1% θετικές απόψεις και 36,2% αρνητικές
-Ζωή Κωνσταντοπούλου με 18% θετικές απόψεις και 53,7% αρνητικές
-Κυριάκος Βελόπουλος με 17,9% θετικές απόψεις και 60,9% αρνητικές
-Δημήτρης Νατσιός με 7,5% θετικές απόψεις και 48,2% αρνητικές
-Βασίλης Στίγκας με 5,9% θετικές απόψεις και 43,2% αρνητικές

Αρνητική αξιολόγηση στην κυβέρνηση

Το 63,8% αξιολογεί αρνητικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης από την εκλογή της έως σήμερα, ενώ το 32,2% αξιολογεί θετικά τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Το 55,2% θεωρεί αναποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια, το 35,8% θεωρεί πως είναι μερικώς αποτελεσματικά, ενώ το 4,8% απαντά πως τα μέτρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Αντίστοιχα, το 73,1% αξιολογεί αρνητικά τη διαχείριση των πυρκαγιών στη χώρα από την κυβέρνηση, την ώρα που το 21,9% αξιολογεί θετικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Από την άλλη, το 75% αξιολογεί αρνητικά τη διαχείριση των πλημμυρών, ενώ το 20% την αξιολογεί θετικά.

Ακόμη , το 48% διαφωνεί με τη θέση πως η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία ήταν τόσο σφοδρή που δεν μπορούσε να την αντιμετωπίσει καμία κυβέρνηση, ενώ το 47,9% συμφωνεί με αυτή τη θέση.

Το 52,2% θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός αυτή τη συγκυρία, ενώ το 45,6% απαντά πως είναι ο καταλληλότερος.

Πως βλέπουν την εκλογή Κασσελάκη

Το 48,3% απαντά πως αποτελεί αρνητική εξέλιξη η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 34,2% απαντά πως αποτελεί θετική εξέλιξη.

Το 69,3% απαντά πως δεν θα ψήφιζε τον Στέφανο Κασσελάκη για πρωθυπουργό, ενώ το 21,8% απαντά πως θα τον ψήφιζε.

Το 61,1% εκτιμά πως δεν θα μπορέσει ο κ. Κασσελάκης να διατηρήσει την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 27,9% απαντά πως δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το κόμμα ενωμένο.

Το 56% απαντά πως ο κ. Κασσελάκης δεν θα μπορέσει να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση, ενώ το 32,3% απαντά πως θα μπορέσει να είναι αποτελεσματικός.

Το 57,4% απαντά πως ο κ. Κασσελάκης δεν θα μπορέσει να κερδίσει στις επόμενες εκλογές, ενώ το 28,7% απαντά πως θα μπορέσει να επικρατήσει.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

-Το 57,4% απαντά πως είναι η ακρίβεια
-Το 31,1% απαντά πως είναι η ανάπτυξης
-Το 18,5% απαντά πως είναι οι φυσικές καταστροφές
-Το 16,2% απαντά πως είναι η Υγεία
-Το 15,8% απαντά πως είναι η ανεργία

Απαισιοδοξία και απογοήτευση

Το 57,7% εκτιμά τα πράγματα στη χώρα, πάνε αρκετά ή πολύ άσχημα, την ώρα που το 19,7% θεωρεί πως η πορεία της χώρας είναι σε καλή ή πολύ καλή κατεύθυνση.

Το 56,2% απαντά πως αισθάνεται απογοήτευση, το 36,1% οργή, το 33,9% φόβο, το 26,1% ελπίδα, το 11,8% σιγουριά, και το 10,9% υπερηφάνεια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Στις 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρά τη δυσαρέσκεια για τις φυσικές καταστροφές – Δεν πείθει ο Κασσελάκης"

Βίντεο με τους 5.000 δορυφόρους του Έλον Μασκ γύρω από τη Γη – Πώς μπορούν να γίνουν απειλή με το «σύνδρομο Κέσλερ»

Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο που δείχνει τους 5.000 δορυφόρους του Έλον Μασκ γύρω από τη Γη, με τους επιστήμονες να δηλώνουν ανήσυχοι, καθώς μπορεί να απειλήσουν τον πλανήτη, λόγω του «συνδρόμου Κέσλερ».

Σύμφωνα με την Daily Mail, το βίντεο αναρτήθηκε στο Twitter και δείχνει μικρές πορτοκαλί κουκκίδες που αναπαριστούν τους δορυφόρους να στριφογυρίζουν γύρω από τη Γη. Μέχρι στιγμής, έχουν εκτοξευτεί 5.000 δορυφόροι Starlink και τα επόμενα χρόνια ενδέχεται να φτάσουν τους 12.000 ή ακόμη και τους 42.000.

Με βάση το δημοσίευμα, έρευνα έδειξε ότι τα ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας -όπως αυτά που παράγονται από τα μηχανήματα του Μασκ- διαρρέουν στον ουρανό, δυσκολεύοντας τους επιστήμονες να κάνουν αστρονομικές παρατηρήσεις.

Έτσι, το μέγεθος και η κλίμακα του έργου Starlink προβληματίζει και τους ειδικούς στην ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων που τώρα βλέπουν το Starlink ως την υπ’ αριθμόν ένα πηγή κινδύνου σύγκρουσης στην τροχιά της Γης»

Το «σύνδρομο Κέσλερ», που προτάθηκε από τον επιστήμονα της NASA Ντόναλντ Κέσλερ το 1978, αναφέρει ότι εάν υπάρχουν πάρα πολλά διαστημικά σκουπίδια στην τροχιά της Γης, τότε τα αντικείμενα θα μπορούσαν να συγκρουστούν και να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα διαστημικά σκουπίδια, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της τροχιάς της Γης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο με τους 5.000 δορυφόρους του Έλον Μασκ γύρω από τη Γη – Πώς μπορούν να γίνουν απειλή με το «σύνδρομο Κέσλερ»"

Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο του πρώτου τριμήνου – Θετικά «βλέπουν» τον Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Δυσαρέσκεια υπάρχει για το κυβερνητικό έργο του πρώτου τριμήνου, μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, όπως προκύπτει από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η Alco για τον ALPHA, το διάστημα 25 με 28 Σεπτεμβρίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμα 1.058 ατόμων.

Στη δημοσκόπηση της Alco, παρουσιάστηκαν οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι συσπειρώσεις κάθε κόμματος. 

Θετική γνώμη έχουν για το Νίκο Ανδρουλάκη οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσον αφορά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 58% “βλέπει” θετικά τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ενώ αρνητική γνώμη έχει το 19%. 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης “μαρτυρούν” δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο, τους πρώτους τρεις μήνες, σε σχέση με την πρώτη τετραετία, ενώ το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο του πρώτου τριμήνου – Θετικά «βλέπουν» τον Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ"

Ο... καλός στρατιώτης Κούγιας στην καθημερινή «σταυροφορία» του κατά Κασσελάκη: Γιατί δεν πήγε στρατό

Συνεπείς κατά Κασσελάκη σθνεχίζει ο Αλέξης Κούγιας, μοιράζοντας δηλώσεις, αυτή τη φορά για την πρόθεση που εκδήλωσε ο νέος Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, να υπηρετήσει τη θητεία του στην παραμεθόριο.

Σε ένα ακόμη δελτίο τύπου του, αναφέρει:

«Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ ξανά με τον ή την Στέφανο Κασσελάκη, αφού πλέον 70.000 όμοιοί του τον εξέλεξαν για Πρόεδρο ενός κόμματος, που εντελώς πρόσφατα για 5 χρόνια κυβέρνησε την Ελλάδα και καθόρισε τη ζωή μας, αλλά η δημοσιοποίηση ενός γεγονότος που το απέκρυψαν με πολύ μεγάλη μαεστρία, αυτοί που τον έβαλαν στη ζωή μας τον τελευταίο μήνα, δηλαδή το ότι ήρθε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει όπως όλα τα πλουσιόπαιδα των βορείων προαστίων, τη στρατιωτική του θητεία ΜΟΝΟ ΓΙΑ 20 ΗΜΕΡΕΣ με αναγκάζει ως ενεργό πολίτη να κάνω την εξής τοποθέτηση.

Αυτός ο τύπος που ξεφτίλισε την ιστορική Μακρόνησο, που εκμεταλλεύτηκε την αγωνία των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες να εργαστούν, ο δήθεν αυτοδημιούργητος του Κολλεγίου Αθηνών και των αμερικανικών ιδιωτικών πανεπιστήμιων που έγινε πλούσιος με τα δάνεια των τραπεζών και όχι με την καθημερινή σκληρή δουλειά των πραγματικών αυτοδημιούργητων, εκτός του ότι έχει εξευτελίσει μέσα σε έναν μήνα όλη την κουλτούρα της αληθινής αριστεράς, ξεφτιλίζει και όλους εμάς, τα πραγματικά φτωχόπαιδα που αφήσαμε αβοήθητες τις φτωχές οικογένειές μας για να υπηρετήσουμε, όπως κι εγώ προσωπικά το 1974, 32 μήνες στο στρατό για να σώσουμε την πατρίδα μας από τους Τούρκους που ήταν έτοιμοι μετά την Κύπρο να κυριεύσουν την Ελλάδα, όπως και όλα τα σημερινά φτωχόπαιδα που υπηρετούν τουλάχιστον 12 μήνες τα βόρεια σύνορα και τα παραμεθόρια νησιά μας θεωρεί μαλάκες και ότι αυτός είναι ο πιο έξυπνος και ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «μπανανία», όπου θα έρθει με τον ή την γκόμενα του για διακοπές και συγχρόνως θα επιλεγεί ως υποψήφιος βουλευτής σε ένα κόμμα που στηρίζει τα λαϊκά στρώματα και μέσα σ’ ένα μήνα θα κοροϊδέψει την ελληνική κοινωνία, θα γίνει Πρόεδρος ενός κυβερνητικού κόμματος, όπου δυστυχώς θα μετατραπούν σε φιλιππινέζες του ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης και ο πρώην προικισμένος υπουργός Νίκος Παππάς και συγχρόνως θα εκπληρώσει και τη στρατιωτική του θητεία κάνοντας «ευχάριστες» διακοπές μαζί με νεαρούς αληθινούς άντρες μόνο, για 20 ημέρες και όταν αυτός θα επιστρέψει στην πολυτελή του βίλα στην Εκάλη που τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες ο-η σύζυγός του Τάιλερ, τα υπόλοιπα φτωχόπαιδα θα βασανίζονται στα βόρεια σύνορα της χώρας ή στα ακριτικά νησιά μας μέσα στο λιοπύρι ή στο χειμωνιάτικο αγιάζι, αφού αυτή είναι η ιερή αληθινή στρατιωτική τους υποχρέωση.

Λυπάμαι για όλους αυτούς είτε είναι πολιτικοί, είτε είναι δημοσιογράφοι, που αυτήν την ακραία αντικοινωνική και αντιπατριωτική συμπεριφορά ενός μέλλοντος εν δυνάμει δυστυχώς Πρωθυπουργού δεν την αναδεικνύουν στο πραγματικό της μέγεθος.

Αθήνα, 29/9/2023

Με εκτίμηση και Σεβασμό

Αλέξιος Κούγιας» 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο... καλός στρατιώτης Κούγιας στην καθημερινή «σταυροφορία» του κατά Κασσελάκη: Γιατί δεν πήγε στρατό "

Καιρός αύριο: Βροχές στα ηπειρωτικά και νότια θαλάσσια τμήματα το Σάββατο (30/09)

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι αυξημένες αναμένονται στα ηπειρωτικά και στα νότια θαλάσσια τμήματα και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 27 με 29 και κατά τόπους τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν όμβροι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και τοπικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες ή όμβρους.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τοπικά βορειοδυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και στα νοτιότερα όμβροι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές ή όμβρους κυρίως στη Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές ή όμβρους κυρίως στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και μεμονωμένους όμβρους το μεσημέρι και το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τοπικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές στα ηπειρωτικά και νότια θαλάσσια τμήματα το Σάββατο (30/09)"

Νορβηγία: «Στοπ» στην είσοδο επιβατικών αυτοκινήτων με ρωσικές πινακίδες

Απαγορεύει  την είσοδο επιβατικών αυτοκινήτων με ρωσικές πινακίδες από τις 3 Οκτωβρίου η Νορβηγία ακολουθώντας τη Φινλανδία, τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή συνιστά μέρος των μέτρων που έχει λάβει η Δύση και τα οποία έχουν ως στόχο να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό οι κυρώσεις να είναι αποτελεσματικές ώστε να αποτρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα έσοδα που χρειάζεται το ρωσικό κράτος για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Άννικεν Χούτφελντ.

Οχήματα που ανήκουν σε Νορβηγούς πολίτες ή είναι πολίτες του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) με μόνιμη διαμονή στην Ρωσία ή τα μέλη των οικογενειών τους θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Οι Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία Λιθουανία και Πολωνία είχαν προηγουμένως εισαγάγει παρόμοιες απαγορεύσεις σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Νορβηγία: «Στοπ» στην είσοδο επιβατικών αυτοκινήτων με ρωσικές πινακίδες"

Γαλλία: Γέμισε κοριούς το Παρίσι έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται η Γαλλία, καθώς το Παρίσι έχει γεμίσει κοριούς και αναζητά τρόπους για να προστατεύσει τους πολίτες. 

Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε σήμερα να «αναλάβει περισσότερη δράση» για να καταπολεμήσει την εξάπλωση κοριών στο Παρίσι, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διοργανώσει η γαλλική πρωτεύουσα, και θα συγκαλέσει την επόμενη εβδομάδα συνάντηση με τους φορείς μεταφορών για την καλύτερη «προστασία» των επιβατών.

«Θα έχω συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με φορείς συγκοινωνιών για να ενημερώσω για τις ενέργειες που θα γίνουν και την περαιτέρω δράση για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών. Για καθησυχασμό και για προστασία», έγραψε στην πλατφόρμα X ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον.

Χθες Πέμπτη, η δημαρχία του Παρισιού ζήτησε από την κυβέρνηση «ένα σχέδιο δράσης» κατά των κοριών, εκφράζοντας ανησυχία για μια «σημαντική επανεμφάνιση» αυτού του είδους παράσιτου.

«Το κράτος πρέπει επειγόντως να συγκεντρώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης ανάλογο με αυτή τη μάστιγα, καθώς ολόκληρη η Γαλλία προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες», προειδοποίησε ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού.

Εντούτοις, «δεν υπάρχει καμία απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (…) Οι κοριοί υπήρχαν ήδη», είπε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. Αλλά, όπως είπε «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ευκαιρία» να «μπούμε σε μια λογική δημόσιας υγείας».

Ύπαρξη κοριών έχει αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε κινηματογράφους, τρένα μεγάλων αποστάσεων, στο μετρό του Παρισιού και σε ζώνες αναμονής του διεθνούς αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ. Δεν αποδεικνύονται όμως όλα αυτά τα κρούσματα.

Για παράδειγμα, σε ένα τρένο της γραμμής 8 του μετρό του Παρισιού αναφέρθηκε «υποψία για παρουσία κοριών στην καμπίνα μηχανοδηγού» την Τετάρτη, σύμφωνα με την αρχή μεταφορών του Παρισιού (RATP). Ωστόσο, ολόκληρο το τρένο εξετάστηκε και τα αποτελέσματα «είναι αρνητικά», ανέφερε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σε όλο τον εξοπλισμό μας γίνεται τακτικός εντατικός καθαρισμός (…) Τις τελευταίες ημέρες δεν έχει παρατηρηθεί καμία αποδεδειγμένη παρουσία κοριών στον εξοπλισμό μας», είτε σε μετρό, τραμ ή λεωφορείο, είπε.

Ο σιδηροδρομικός όμιλος SNCF τόνισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία αποδεδειγμένη περίπτωση παρουσίας κοριών μέσα τις τελευταίες ημέρες σε τρένα μεγάλης ταχύτητας».

Αφού εξαφανίστηκαν από την καθημερινότητα τη δεκαετία του 1950, αυτά τα έντομα επανήλθαν τα τελευταία 30 χρόνια σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες λόγω του ολοένα και πιο νομαδικού τρόπου ζωής, της κατανάλωσης που ευνοεί τις αγορές μεταχειρισμένων καθώς και της αυξανόμενης αντίστασης των παρασίτων σε εντομοκτόνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Γέμισε κοριούς το Παρίσι έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες"

Νοσοκομεία: Τέλος στους εργολάβους βάζει ο Χρυσοχοΐδης - Συνεχίζουν την εργασία τους 6.000 συμβασιούχοι

«Μετά τις τελευταίες καταγγελίες μας για τους εργολάβους που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, ο Υπουργός Υγείας σήμερα με ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή να σταματήσουν όλοι οι διαγωνισμοί ανεξαρτήτως το στάδιο που βρίσκονται και θα συνεχίσουν να εργάζονται οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση, με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Αυτό είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Όμως είναι κρίμα στο Νοσοκομείο Κοζάνης, στο «Παπανικολάου» να απολυθούν καθαρίστριες και φύλακες, επειδή ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και εγκαθίστανται οι εργολάβοι 1 Οκτώβρη.

Όπως κρίμα είναι και όσοι απολύθηκαν, επειδή αρκετοί διοικητές νοσοκομείων έτρεξαν να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς σε προηγούμενο χρόνο, παρ' ότι βλάπτονται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Η λύση - και την είπαμε στον Υπουργό Υγείας - είναι μια και μοναδική:

- Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία με νομοθετική ρύθμιση και προσλήψεις συμβασιούχων (ΣΟΧ) που στοιχίζουν τα μισά χρήματα και οι εργαζόμενοι ξεφεύγουν από τα νύχια των εργολάβων.

- Να ακυρωθούν τώρα ο διαγωνισμός στο νοσοκομείο Κοζάνης και αλλού, που ολοκληρώθηκε και τη Κυριακή, απολύονται εργαζόμενοι.

Κρίμα να απολυθούν 15 καθαρίστριες στη ΚΟΖΑΝΗ, που στοιχίζουν 1300 ευρώ το μήνα μικτά και να έρθει εργολάβος, που η καθαρίστρια στοιχίζει 2.500 ευρώ το μήνα και στη τσέπη από τον εργολάβο λαμβάνει το μισό μισθό από ότι τώρα ως συμβασιούχος».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Νοσοκομεία: Τέλος στους εργολάβους βάζει ο Χρυσοχοΐδης - Συνεχίζουν την εργασία τους 6.000 συμβασιούχοι "

Nέες ταυτότητες: Πότε έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη

Sold out τα ραντεβού για τις νέες ταυτότητες οι οποίες όμως θα εκδίδονται χωρίς τον προσωπικό αριθμό πολίτη που θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης σχεδόν για το σύνολο των συναλλαγών του με το Δημόσιο αντικαθιστώντας κάθε άλλον αριθμό, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι πολίτες που θα αποκτήσουν άμεσα νέες ταυτότητες θα προσέρχονται εκ νέου στα αστυνομικά τμήματα τον Δεκέμβριο και θα τυπώνεται σ’ αυτές ο προσωπικός αριθμός τους ατελώς, όταν θα είναι πλέον διαθέσιμος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ:

«Ο αριθμός θα μπορεί να προστίθεται από τον Δεκέμβριο και μετά, γιατί δεν είμαστε νομοθετικά έτοιμοι για αυτόν τον προσωπικό αριθμό. Όμως επειδή η χώρα έχει δεχτεί πολλές προειδοποιήσεις για την καθυστέρηση έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, από τις 26 Σεπτεμβρίου και μετά προχωράμε στην έκδοση αυτών των ταυτοτήτων, καταβάλλεται μία προσπάθεια και έτσι θα γίνει να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, να εφαρμοστεί το μοντέλο της πλατφόρμας με τα εμβόλια. Δηλαδή θα μπαίνεις στην πλατφόρμα, θα καταθέτεις την αίτηση, θα σου έρχεται ειδοποίηση, θα πηγαίνεις στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης, στου Ζωγράφου, της Καλλιθέας, της Λαμίας την τάδε μέρα και ώρα για να περάσεις τη διαδικασία έκδοσης της ταυτότητάς σου. Μία διαδικασία η οποία θα είναι εύκολη».

Οι νέες ταυτότητες δεν θα πλαστογραφούνται και δεν θα χακάρονται
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το νέο δελτίο ταυτότητας δεν θα πλαστογραφείται και δεν θα χακάρεται. Δεν θα μπορεί κάποιος να αλλάξει μία φωτογραφία πάνω στο χαρτί και τα στοιχεία. Από τον Αύγουστο του 2026 και μετά τα δελτία ταυτότητας που δεν έχουν τις προδιαγραφές που λέει ο ευρωπαϊκός κανονισμός παύουν να ισχύουν.

Από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το πρωί μέχρι σήμερα τα ραντεβού μέσω id.gov.gr έφτασαν τις 46.000 τα ραντεβού των πολιτών για την έκδοση ή αντικατάσταση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας.

Βήμα-βήμα η διαδικασία
Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει στην αίτησή του, Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής του διαμονής στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να εξυπηρετηθεί με φυσική παρουσία, και καταχωρεί τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά το ραντεβού: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό τηλεφώνου. Υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το ραντεβού τρίτος, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη για να εξυπηρετηθεί.

* Με την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επαλήθευση του email που δήλωσε ο ενδιαφερόμενος. Ακολούθως, λαμβάνει στο επιβεβαιωμένο email τις βασικές πληροφορίες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της Αρχής Έκδοσης που έχει επιλέξει.

* Το αίτημα προγραμματισμού του ραντεβού μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ή να ακυρωθεί ή να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο οκτώ (8) ώρες πριν. Είκοσι-τέσσερις (24) ώρες πριν και δύο (2) ώρες πριν την έναρξη του προγραμματισμένου ραντεβού ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει από την πλατφόρμα μήνυμα υπενθύμισης στο email που έχει δηλώσει.

Διευκρινίζεται ότι διατηρείται χρονική απόσταση, μεταξύ των ραντεβού των ενδιαφερομένων για την ίδια Αρχή Έκδοσης δελτίων ταυτότητας, ικανή για να ολοκληρωθεί ένα ραντεβού πριν ξεκινήσει ένα επόμενο. Οι ώρες και οι ημέρες των διαθέσιμων ραντεβού μπορούν να μεταβληθούν, λαμβάνοντας υπόψη περιορισμούς στο ωράριο και τη διαθεσιμότητα της Αρχής Έκδοσης, ανά χρονικά διαστήματα και ανά θέση εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για την περίπτωση απώλειας ή κλοπής του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ο πολίτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια Αρχή Έκδοσης, βάσει της διεύθυνσης μόνιμης ή προσωρινής διαμονής του στην Ελλάδα και να ζητήσει τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση νέου δελτίου.

Υπενθυμίζεται πως τα παλαιά δελτία ταυτότητας θα ισχύουν έως τις 3 Αυγούστου 2026. Μετά αυτή την ημερομηνία, όλοι οι πολίτες υποχρεωτικά θα πρέπει να εκδώσουν νέα ταυτότητα.

Πάντως, για μερικούς ακόμη μήνες από τις νέες ταυτότητες θα λείπει ο προσωπικός αριθμός, ο οποίος αναμένεται να προστεθεί από τον Δεκέμβριο, δεδομένου ότι το σχετικό πληροφοριακό σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Συχνές ερωτήσεις
Σε ποια ηλικία πρέπει να εκδώσω δελτίο ταυτότητας;

Υποχρεωμένοι να εφοδιασθούν με δελτίο ταυτότητας είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους.

Η υποχρέωση εφοδιασμού με δελτίο ταυτότητας των ατόμων που συμπλήρωσαν το 12ο έτος της ηλικίας τους, ανήκει στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες αυτών.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για την έκδοση του δελτίου ταυτότητάς μου;

Δελτία ταυτότητας εκδίδονται:

α) Για τις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

β) Για την υπόλοιπη Χώρα στην Υποδιεύθυνση ή το Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

Όπου δεν λειτουργούν τέτοιες Υπηρεσίες, τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται από το Αστυνομικό Τμήμα που ασκεί αρμοδιότητες ασφαλείας στον τόπο κατοικίας του ενδιαφερόμενου και σε περίπτωση που δεν υφίσταται ούτε αυτό, τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται από την Υποδιεύθυνση Αστυνομίας που εδρεύει στην εν λόγω περιοχή.

Ποιες ώρες μπορώ να προσέλθω στην αρμόδια Αρχή για να αιτηθώ την έκδοση της νέας μου ταυτότητας (ID1);

Το ωράριο λειτουργίας είναι κοινό για όλες τις Αρχές έκδοσης της Επικράτειας και έχει ως εξής:

Τα γραφεία ταυτοτήτων λειτουργούν καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες (07:00-14:30 τη θερινή περίοδο 01/04-30/09 και 07:30-15:00 τη χειμερινή περίοδο 01/10-31/03), με εξαίρεση την Τετάρτη που λειτουργούν από 14:00 έως 20:30, για την εξυπηρέτηση των πολιτών που εργάζονται. Επίσης, κάθε Σάββατο από 08:30 έως 13:00 εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους μαθητές.

Προτού, μεταβείτε στην Αρχή έκδοσης, θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει την επίσκεψή σας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως περιγράφεται στην επόμενη ερώτηση.

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας παρακαλούμε ακολουθήστε τις οδηγίες της ερώτησης 8.

Τι χρειάζεται να κάνω προτού μεταβώ στην αρμόδια Αρχή για την έκδοση του δελτίου ταυτότητάς μου;

Για τη διευκόλυνσή σας και την αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας σας, θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει την επίσκεψή σας στην Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας.

Για το σκοπό αυτό, πρέπει να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα συνδεθείτε με τη χρήση των προσωπικών σας κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί TAXISnet).

Αναζητήστε την Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής σας διαμονής και επιλέξτε την ημέρα και την ώρα που επιθυμείτε να μεταβείτε σε αυτήν για την υποβολή της αίτησής σας.

Μέσω της ίδιας πλατφόρμας, μπορείτε να αλλάξετε την ημέρα και ώρα του ραντεβού σας ή να το ακυρώσετε.

Για την υπενθύμιση του ραντεβού σας, θα λάβετε αυτόματο μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε, μία ημέρα καθώς και δύο (2) ώρες, νωρίτερα της προγραμματισμένης επίσκεψής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του δελτίου ταυτότητας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε απευθείας με την Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας (βρείτε τα τηλέφωνα των Υπηρεσιών εδώ), ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να σας κλείσει ραντεβού το συντομότερο δυνατό.

Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης στην Αρχή έκδοσης λόγω προβλήματος υγείας παρακαλούμε δείτε την ερώτηση 21.

Μπορώ να προγραμματίσω ραντεβού για κάποιο άλλο πρόσωπο;

Ναι, μπορείτε να προγραμματίσετε ραντεβού και για λογαριασμό άλλου προσώπου.

Σε αυτήν την περίπτωση θα συνδεθείτε στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους δικούς σας κωδικούς TAXISnet, αλλά όταν θα σας ζητηθεί, θα συμπληρώσετε τα στοιχεία του προσώπου το οποίο επιθυμεί την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο υπάλληλος της Αρχής έκδοσης θα γνωρίζει ποιοι έχουν ραντεβού κάθε στιγμή και θα μπορεί να τους ενημερώσει εάν για κάποιο λόγο χρειαστεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή.

Σε περιπτώσεις απώλειας/κλοπής δεν χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας (ID1);

Για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας, θα υποβάλλετε αυτοπροσώπως στην Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής σας διαμονής, τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) Φωτογραφία, σε ψηφιακή μορφή.

Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας στις Αρχές έκδοσης, είτε μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο, ο οποίος θα αναρτήσει τη φωτογραφία σας στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο φωτογράφος θα σας δώσει έναν κωδικάριθμο, τον οποίο στη συνέχεια μέσω της εφαρμογής myPhoto θα πρέπει να αντιστοιχίσετε με το ΑΦΜ σας. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.

Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης, να αναζητήσει και να ανακτήσει τη φωτογραφία σας.

β) Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα σας χορηγηθεί από την Αρχή έκδοσης.

Βάσει της αιτήσεώς σας, θα πραγματοποιηθεί αυτεπάγγελτη αναζήτηση, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των απαραίτητων, για την έκδοση του δελτίου, στοιχείων δημοτολογίου. Η αίτηση θα εκτυπωθεί και θα σας ζητηθεί να υπογράψετε.

γ) Αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας, η οποία θα σας χορηγηθεί από την Αρχή έκδοσης.

Η αίτηση συμπληρώνεται από την αρμόδια Αρχή έκδοσης, με βάση τα στοιχεία σας, όπως αυτά προκύπτουν από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών ή από το πιστοποιητικό του Δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε εγγεγραμμένος.

Αφού την υπογράψετε ηλεκτρονικά (με ψηφιακή υπογραφή επί ειδικού εξοπλισμού), θα εκτυπωθεί και θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε το ακριβές των στοιχείων που περιέχει και να την υπογράψετε και χειρόγραφα.

δ) Ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10 ευρώ.

Για την έκδοση κάθε δελτίου απαιτείται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1894] – «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη»), το οποίο αντιστοιχεί στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης – προσωποποίησής του, καθώς και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς του.

Εάν είστε πολύτεκνος (ιδιότητα η οποία πρέπει να προκύπτει από σχετικό αποδεικτικό, π.χ. βιβλιάριο πολυτέκνων), το παράβολο που θα πρέπει να πληρώσετε είναι το μισό, 5 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1895] – «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη (πολυτέκνων)».

Επιπλέον, στην αίτηση έκδοσης επικολλάται το προβλεπόμενο ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύψους 0,50 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [2043] – «Η αίτηση (καρτέλα) για την έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα υπηκόου (Ένσημο ΕΛ.ΑΣ.)».

Για την έκδοση όλων των ανωτέρω παραβόλων πρέπει να συνδεθείτε με την υπηρεσία e-Παράβολο.

Σε περίπτωση έκδοσης λάθος παραβόλου, μπορείτε να αιτηθείτε την επιστροφή των χρημάτων σας.

ε) Παλαιού τύπου δελτίο ταυτότητας

Για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας απαιτείται να προσκομίσετε και να παραδώσετε το παλαιό δελτίο ταυτότητας (μπλε δελτίο).

Πρόκειται να βγάλω ταυτότητα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται;

Θα χρειαστείτε όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην ερώτηση 6 και επιπλέον ένας μάρτυρας για να βεβαιώσει τα στοιχεία σας. O μάρτυρας μπορεί να είναι οποιοδήποτε ενήλικο πρόσωπο, το οποίο θα έχει στην κατοχή του ταυτοποιητικό έγγραφο σε ισχύ.

Εάν η αίτηση έκδοσης αφορά σε ανήλικο, τότε ως μάρτυρας μπορεί να παραστεί μόνο ένας από τους δύο γονείς ή εκείνος/η που ασκεί την επιμέλεια ή επιτροπεία του. Σε περίπτωση επιμέλειας ή επιτροπείας θα πρέπει να επιδειχθούν τα νόμιμα έγγραφα που αποδεικνύουν την επιμέλεια ή επιτροπεία του ανήλικου.

Έχασα/μου έκλεψαν την ταυτότητά μου. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;

Εάν χάσατε την ταυτότητά σας, θα πρέπει να δηλώσετε άμεσα την απώλειά της στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή (εάν βρίσκεστε στην χώρα) ή ελληνική Προξενική Αρχή (εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό). Επίσης, μπορείτε να δηλώσετε την απώλεια και ηλεκτρονικά.

Εάν πέσατε θύμα κλοπής, η καταγγελία πρέπει να γίνει αυτοπροσώπως στην τοπική Αστυνομική Αρχή (ελληνική ή αλλοδαπή εάν βρίσκεστε στη χώρα ή στο εξωτερικό, αντίστοιχα).

Σε κάθε περίπτωση, το δελτίο σας θα ακυρωθεί και θα πρέπει να ζητήσετε την έκδοση νέου.

Ακόμη και αν βρείτε τη χαμένη σας ταυτότητα, μην την χρησιμοποιήσετε καθώς οιαδήποτε ενέργεια με αυτήν δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά παραδώστε την στην πλησιέστερη αστυνομική Αρχή.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με την Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας (βρείτε τα τηλέφωνα των Υπηρεσιών εδώ), ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να σας κλείσει ραντεβού το συντομότερο δυνατό.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την έκδοση δελτίου ταυτότητας σε περίπτωση απώλειας, κλοπής, φθοράς ή μεταβολής στοιχείων; (Αφορά και τους 2 τύπους ταυτοτήτων, παλαιού τύπου-μπλε δελτίο και νέου τύπου-ID1).

α) Έκδοση λόγω Απώλειας/Κλοπής

Εάν χάσατε ή σας έκλεψαν την ταυτότητά σας, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:

– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 6), συμπεριλαμβανομένου του μάρτυρα.

– Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες απώλειας, για τις περιπτώσεις απώλειας.

– Πρόσφατη βεβαίωση Ελληνικής Αρχής (Αστυνομικής ή Προξενικής), για τις περιπτώσεις κλοπής.

– Επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1889] – «Αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας λόγω φθοράς/απώλειας»), μόνο για τις περιπτώσεις απώλειας.

β) Έκδοση λόγω φθοράς

Εάν η ταυτότητά σας έχει φθαρεί, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:

– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 6), συμπεριλαμβανομένου του μάρτυρα.

– Το δελτίο ταυτότητας που έχει φθαρεί.

– Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες φθοράς.

– Επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1889] – «Αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας λόγω φθοράς/απώλειας»).

γ) Έκδοση λόγω μεταβολής οποιουδήποτε στοιχείου ταυτότητας

Εάν έχει επέλθει μεταβολή οποιουδήποτε στοιχείου της ταυτότητάς σας, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 του Ν.Δ. 127/ 69, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:

– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 6).

– Το δελτίο ταυτότητας που έχετε στην κατοχή σας.

– Αντίγραφο της σχετικής πράξης της Αρχής ακύρωσης (π.χ. λόγω αλλαγής επωνύμου, υιοθεσίας, λύσης ή ακύρωσης αυτής, αναγνώρισης, αποκήρυξης ή νομιμοποίησης τέκνου και σε οποιαδήποτε άλλη από το νόμο οριζόμενη περίπτωση).

Για την έκδοση όλων των ανωτέρω παραβόλων θα πρέπει να συνδεθείτε με την υπηρεσία e-Παράβολο.

Σε περίπτωση έκδοσης λάθος παραβόλου, μπορείτε να αιτηθείτε την επιστροφή των χρημάτων σας.

Έχω ταυτότητα παλαιού τύπου, η οποία εκδόθηκε πολύ πρόσφατα. Μπορώ να την αλλάξω με νέου τύπου δελτίο;

Εάν επιθυμείτε να αντικαταστήσετε την παλαιά ταυτότητά σας με δελτίο νέου τύπου, μπορείτε να το κάνετε ανεξαρτήτως του πόσο πρόσφατη είναι.

Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούν:

– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης, πλην του μάρτυρα.

– Το παλαιό δελτίο ταυτότητας, το οποίο θα το επιδείξετε κατά την αίτησή σας και θα το παραδώσετε στην Αρχή έκδοσης μόλις παραλάβετε το νέο σας έγγραφο.

Χρειάζεται να γνωρίζω κάτι άλλο για τη διαδικασία έκδοσης του δελτίου μου;

α) Το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό σας, θα αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες, με μεταγραφή σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛ.Ο.Τ. 743.

Εάν επιθυμείτε κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία, να αναγραφεί με τρόπο διαφορετικό του προτύπου ΕΛΟΤ 743, θα πρέπει να προσκομίσετε ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει η εν λόγω διαφορά.

β) Εφόσον επιθυμείτε να αναγραφεί επί του δελτίου η ομάδα και το RHESUS του αίματός σας, θα πρέπει να προσκομίσετε βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία να αναγράφεται αυτή.

Η αναγραφή του εν λόγω στοιχείου, δεν είναι υποχρεωτική.

γ) Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για έκδοση νέου δελτίου, ο αρμόδιος υπάλληλος θα σας ζητήσει να σας δακτυλοσκοπήσει.

Η δακτυλοσκόπηση, η οποία γίνεται με ειδικό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αφορά τη λήψη δύο (2) δακτυλικών αποτυπωμάτων και συγκεκριμένα των δεικτών των δύο χεριών σας.

Σε περίπτωση μόνιμης ή προσωρινής αδυναμίας λήψης δακτυλικού αποτυπώματος δείκτη, λαμβάνεται κατά σειρά αποτύπωμα του αντίχειρα, μέσου ή παράμεσου του ιδίου χεριού, ενώ στην περίπτωση μονόχειρα λαμβάνεται αποτύπωμα και δεύτερου δακτύλου από το υπάρχον χέρι, με την ίδια ως άνω σειρά.

Η μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, πέραν των περιπτώσεων εμφανούς ακρωτηριασμού, αποδεικνύεται με ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει την υπογραφή ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας με την πάθηση που βεβαιώνεται.

Επισημαίνεται ότι εάν είναι προσωρινώς αδύνατη η λήψη των δακτυλικών σας αποτυπωμάτων, τότε η διάρκεια του δελτίου σας θα είναι περιορισμένη (ισχύς 12 μηνών), αντί 10 ετών που ισχύει για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

δ) Εφόσον πρόκειται για έκδοση δελτίου σε πρόσωπο, η επιμέλεια του οποίου ασκείται σύμφωνα με δικαστική απόφαση ή το οποίο τελεί σε επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση, τότε θα πρέπει να προσκομιστεί και η σχετική απόφαση καθορισμού επιμέλειας ή ορισμού επιτρόπου ή δικαστικού συμπαραστάτη.

ε) Οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και οι αντίστοιχοι των Σωμάτων Ασφαλείας, που εξέρχονται από την ενεργό υπηρεσία ή την πολεμική διαθεσιμότητα, συνυποβάλλουν με την αίτησή τους και την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν.Δ.127/1969 βεβαίωση.

στ) Η αίτησή σας για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας, παίρνει αυτόματα έναν μοναδικό αριθμό, τον Αριθμό Αίτησης. Με αυτό τον αριθμό θα μπορείτε να απευθύνετε οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με την αίτησή σας καθώς και να παραλάβετε το δελτίο σας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αίτησης, θα σας αποσταλεί σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον Αριθμό Αίτησης και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (Αρχή Έκδοσης, κλπ.)

Πόσο καιρό χρειάζεται για να εκδοθεί το νέο δελτίο ταυτότητας (ID1);

Όλα τα νέα δελτία ταυτότητας θα εκτυπώνονται με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και ποιότητας στη Διεύθυνση Διαβατηρίων & Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με έδρα στην Καισαριανή Αττικής.

Ο χρόνος ο οποίος θα απαιτείται από την ημέρα που θα καταθέσετε την αίτησή σας στο Τμήμα της περιοχής σας μέχρι την παραλαβή του νέου σας δελτίου, κυμαίνεται στις 7 ημέρες.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως προγραμματίσετε έγκαιρα την υποβολή της αίτησής σας στην αρμόδια Αρχή.

Η ταυτότητά μου καταστράφηκε σε φυσική καταστροφή. Ποια παράβολα χρειάζονται σε αυτήν την περίπτωση;

Όταν η φθορά ή η απώλεια του δελτίου σας οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας (σεισμό, πυρκαγιά, ναυάγιο, πλημμύρα κλπ.), το δελτίο ταυτότητας εκδίδεται αφού προηγουμένως προσκομιστεί επιβεβαιωτικό έγγραφο του συμβάντος ή υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.

Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να καταβάλλεται μόνο το παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1894] – «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη»).

Διαμένω μόνιμα στο εξωτερικό. Πού μπορώ να υποβάλλω αίτηση για έκδοση νέου δελτίου;

Αυτήν τη στιγμή δεν υφίσταται τεχνική δυνατότητα υποβολής αίτησης έκδοσης νέου δελτίου ταυτότητας στις ελληνικές προξενικές Αρχές.

Ως εκ τούτου, η αίτηση για έκδοση νέου δελτίου μπορεί να γίνει μόνο στις Αρχές έκδοσης που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Εφόσον πρόκειται να επισκεφθείτε τη χώρα, μπορείτε να προγραμματίσετε την υποβολή αίτησης έκδοσης νέου δελτίου στην αρμόδια Αρχή της περιοχής όπου θα διαμείνετε κατά την παραμονή σας εδώ (ξενοδοχείο, συγγενικό/φιλικό σπίτι κλπ).

Είμαι εγγεγραμμένος σε ελληνικό δήμο, αλλά διαμένω σε άλλη περιοχή. Επίσης, η διεύθυνση κατοικίας που φαίνεται στην φορολογική μου δήλωση έχει αλλάξει πρόσφατα. Πού πρέπει να απευθυνθώ για την έκδοση του νέου μου δελτίου;

Την αίτηση για την έκδοση του δελτίου ταυτότητάς σας, θα την υποβάλλετε στην Αρχή μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας στη χώρα, ανεξαρτήτως του δήμου στον οποίο είστε εγγεγραμμένος/η ή της διεύθυνσης που εμφαίνεται στη φορολογική σας δήλωση.

Τη διεύθυνση κατοικίας σας (μόνιμης ή προσωρινής) θα την αναγράψετε στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλετε κατά την αίτηση έκδοσης της νέας σας ταυτότητας, πλην όμως έχοντας υπόψη τις κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση δήλωσης ψευδών γεγονότων.

Μπορεί να παραλάβει κάποιος τρίτος για λογαριασμό μου το δελτίο ταυτότητάς μου;

Όχι. Το δελτίο ταυτότητας είναι αυστηρά προσωπικό έγγραφο και παραδίδεται από την αρμόδια Αρχή μόνο στον ίδιο τον κάτοχό του.

Μπορώ να ζητήσω να σταλεί το νέο δελτίο στο σπίτι μου με ταχυδρομείο;

Όχι. Το δελτίο ταυτότητας μπορεί να σας παραδοθεί μόνο ιδιοχείρως, από την ίδια Αρχή στην οποία υποβάλλατε την αίτησή σας.

Η νέα σας ταυτότητα αποκτά ισχύ και εμφαίνεται ως ενεργή μόλις σας επιδοθεί, ανεξαρτήτως του πότε εκτυπώθηκε.

Θα ενημερωθούν άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή φορείς για την αλλαγή της ταυτότητάς μου;

Μόλις σας επιδοθεί η νέα σας ταυτότητα θα ενημερωθούν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αυτόματα όλες οι υπηρεσίες και φορείς που διασυνδέονται με αυτό, όπως ΑΑΔΕ, GOV.GR WALLET, κλπ.

Θα πρέπει να προγραμματίσω νέο ραντεβού για να παραλάβω την ταυτότητά μου;

Όχι. Όταν το νέο σας δελτίο έχει επιστραφεί εκτυπωμένο στην Αρχή έκδοσης, θα ενημερωθείτε με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού σας.

Εάν η επίσκεψή σας είχε προγραμματιστεί τηλεφωνικά απευθείας από την Αρχή έκδοσης, αρμόδιος υπάλληλος θα σας ενημερώσει (είτε ηλεκτρονικά αν κατά την αίτησή σας δηλώσατε ηλεκτρονική διεύθυνση είτε τηλεφωνικά) για τις ημέρες και ώρες που μπορείτε να προσέλθετε για την παραλαβή του δελτίου σας.

Για την παραλαβή ή για οτιδήποτε θέλετε να ρωτήσετε αναφορικά με το δελτίο σας, παρακαλούμε όπως έχετε διαθέσιμο τον Αριθμό Αίτησής σας, ο οποίος θα σας δοθεί από τον αρμόδιο υπάλληλο μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης έκδοσης.

Υπέβαλλα αίτηση για έκδοση νέου δελτίου, αλλά η Αρχή έκδοσης με ενημέρωσε ότι η ταυτότητα δεν εκτυπώθηκε λόγω ακατάλληλης φωτογραφίας. Τι μπορώ να κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

Εάν ενημερωθείτε ότι η ταυτότητά σας δεν εκτυπώθηκε λόγω ακατάλληλης φωτογραφίας, εφόσον αυτό οφείλεται σε υπαιτιότητα της Υπηρεσίας λόγω κακή λήψης, μπορείτε να ζητήσετε απευθείας από την Αρχή έκδοσης τον προγραμματισμό νέου ραντεβού το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, δεν θα απαιτηθεί η έκδοση νέου παραβόλου 10 ευρώ.

Εφόσον η ακατάλληλη φωτογραφία οφείλεται σε υπαιτιότητα επαγγελματία φωτογράφου, θα μπορείτε να επαναπρογραμματίσετε το ραντεβού σας από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν απαιτείται η έκδοση νέου παράβολου 10 ευρώ.

Συγγενής μου είναι κατάκοιτος/η και δεν μπορεί να μετακινηθεί για να εκδώσει νέα ταυτότητα. Τι μπορώ να κάνω;

Για τα άτομα τα οποία βεβαιωμένα δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τις Αρχές έκδοσης (κατάκοιτοι, κρατούμενοι φυλακών κλπ.), έχει προβλεφθεί η λειτουργία φορητών σταθμών που μπορούν να μεταβούν στο χώρο που βρίσκεται το ενδιαφερόμενο άτομο.

Για να προγραμματίσετε ραντεβού για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να προηγηθεί απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική Αρχή έκδοσης, προκειμένου ο αρμόδιος υπάλληλος να σας ενημερώσει σχετικά με την ημέρα και ώρα μετάβασής του στο χώρο σας.

Θα μπορώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό με τη νέα μου ταυτότητα;

Το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας, πληροί όλα τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταξιδιωτικό έγγραφο στις χώρες της ΕΕ ή/και της ζώνης SCHENGEN. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ ή/και SCHENGEN) στις οποίες επιτρέπεται η είσοδος υπηκόων της ΕΕ μόνο με χρήση ταυτότητας αντί διαβατηρίου (π.χ. Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Nέες ταυτότητες: Πότε έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news