Λεπτομερές σχέδιο φορολόγησης με πολλές ανατροπές για το τρέχον οικονομικό έτος καταστρώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου και να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των θεσμών τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου.
Δώδεκα σενάρια έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο για τη διαμόρφωση της νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα του 2016. Σε ειδικό λογισμικό που προσέφεραν οι εμπειρογνώμονες της τεχνικής βοήθειας «φορτώθηκαν» τα φορολογικά δεδομένα από όλες τις επαγγελματικές τάξεις και προέκυψε τελικώς η διαμόρφωση μιας ή δύο κλιμάκων, από τρεις που ισχύουν σήμερα.
Όπως γράφει η Ημερησία, ενδεχομένως, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα να φορολογηθούν με μία κλίμακα, όπως γινόταν και παλαιότερα. Διαφορετικά θα θεσπιστούν δύο κλίμακες: μία για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και άλλη μία για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όλα τα σενάρια θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες με τους πιστωτές της χώρας, δεδομένου ότι αυτά αποκλίνουν από όσα προβλέπει ως γνωστόν το τρίτο μνημόνιο.
Στο λογισμικό των τεχνοκρατών της τεχνικής βοήθειας, εκτός από τα δεδομένα των φορολογούμενων, έχουν προστεθεί και οι εισπρακτικοί στόχοι, όπως αυτοί αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό για το έτος 2016, καθώς και μακροοικονομικοί δείκτες, όπως ανάπτυξη, ανεργία και πληθωρισμός. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να μεταφερθούν τα φορολογικά βάρη στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.
Ωστόσο, ο στόχος αυτός είναι ενδεχομένως δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι ο όγκος των φορολογούμενων βρίσκεται στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι από την επεξεργασία των πρώτων στοιχείων που προέκυψαν από το λογισμικό της τεχνικής βοήθειας διαφαίνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις έχουν δηλώσει υψηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, εξέλιξη που αποδίδεται στην αυξημένη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Αναφέρουν, μάλιστα, ότι τα προηγούμενα χρόνια μόλις το ένα τέταρτο του τζίρου των επαγγελματιών και των μικρών καταστημάτων γινόταν μέσω καρτών και πλέον έχει φθάσει στο 50% του τζίρου.
Οι στόχοι και τα σενάρια της νέας φορολογικής κλίμακας:
• Δώδεκα συνδυαστικά σενάρια κλιμάκων έχουν προκύψει από το λογισμικό της τεχνικής βοήθειας με το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα.
• Με τα νέα σενάρια καταργούνται οι υφιστάμενες κλίμακες για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα. Σήμερα εφαρμόζονται τρεις διαφορετικές κλίμακες ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος.
Σε κάποια από τα σενάρια προτείνεται η επαναφορά του παλαιού συστήματος, δηλαδή μιας φορολογικής κλίμακας με μικρό αφορολόγητο όριο για όλους. Πάντως, το σενάριο αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους πιστωτές της χώρας, δεδομένου ότι πριν από δύο χρόνια αποφασίσθηκε η δημιουργία τριών ξεχωριστών κλιμάκων, με στόχο των καλύτερο έλεγχο των δηλούμενων στοιχείων κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών.
• Κάποια άλλα σενάρια προβλέπουν τη δημιουργία δύο κλιμάκων. Δηλαδή να διατηρηθεί η κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και να ενωθούν οι κλίμακες μισθωτών, συνταξιούχων και εισοδημάτων από ακίνητα. Αν και το τρίτο μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, ωστόσο εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ότι ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
Ως προς το ύψος του αφορολόγητου ορίου για τη νέα κλίμακα μισθωτών, συνταξιούχων και εισοδημάτων από ακίνητα, εξετάζεται να ανέρχεται στα 9.000 ευρώ. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται πολλά κλιμάκια με χαμηλούς συντελεστές. Για παράδειγμα, σήμερα φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο φόρο ύψους 1.200 ευρώ, καθώς και εισφορά αλληλεγγύης 105 ευρώ.
Εφόσον το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 8%, θα καταβάλει το ίδιο ποσό στην εφορία. Στόχος, όπως αναφέρει το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, είναι το βάρος να μετατοπισθεί από τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλότερα. Αναφέρει επίσης ότι με τη νέα κλίμακα θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος φορολογικός συντελεστής ενδεχομένως να ξεκινάει από το 6%-8% και ο τελευταίος φθάνει στο 50% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.
• Όλα τα σενάρια θα τεθούν υπόψη των πιστωτών της χώρας και αμέσως μετά τον έλεγχο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των νέων φορολογικών κλιμάκων για το 2016 και τα επόμενα έτη. Ταυτόχρονα όλες οι αλλαγές θα συνδυαστούν με τις αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό.