facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Προαστιακός: Ανέκδοτο χωρίς γέλιο το δρομολόγιο Άνω Λιόσια-Κάντζα

Ανάστατο είναι το πολυπληθές επιβατικό κοινό πολλών Δήμων της Αττικής από τη συνεχή αναστολή δρομολογίων στον Προαστιακό της Αθήνας και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς προειδοποίηση. Ιδιαίτερα η γραμμή Άνω Λιόσια – Κάντζα έχει καταντήσει… ανέκδοτο, με το οποίο δυστυχώς δε μπορούν να γελάσουν οι επιβάτες της γραμμής (κυρίως των Δήμων Αχαρνών, Φυλής και των υπόλοιπων δυτικών συνοικιών), αφού ταλαιπωρούνται άδικα, καθημερινά και αναίτια, δίχως να ξέρουν το γιατί.

Η όποια ελπίδα για ομαλοποίηση των λεωφορείων με την επιστροφή και των τελευταίων ταξιδιωτών από τις διακοπές και την έλευση του φθινοπώρου, διαψεύστηκε εν τη γενέσει της, αφού συνεχίστηκαν οι καθημερινές καθυστερήσεις (στην καλύτερη περίπτωση) και καταργήσεις (στη χειρότερη) δρομολογίων.

Πρωτοφανές είναι επίσης, το γεγονός ότι ουδείς από τους υπεύθυνους μπαίνει στον κόπο να ανακοινώσει αυτές τις καταργήσεις εγκαίρως. Έτσι οι επιβάτες πηγαίνουν κανονικά την ώρα αναχώρησης του δρομολογίου και εκεί ενημερώνονται (αν τους ενημερώσει κάποιος υπεύθυνος του σταθμού) ότι το τρένο… απλά δε θα περάσει! Αποτέλεσμα, να υπόκεινται μια απίστευτη ταλαιπωρία, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το γνώριζαν νωρίτερα και φρόντιζαν για τις εναλλακτικές τους λύσεις.

Το θέμα, έτσι όπως έχει εξελιχθεί, ξεφεύγει από τα όρια της Hellenic Train, η οποία φαντάζει ανίκανη (;) ή αδιάφορη να δώσει λύση. Χρειάζεται κάτι να κάνει η κυβέρνηση ΑΜΕΣΑ, για να βάλει φρένο σε αυτή την κατάσταση και να σταματήσει την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών.

Οι δικαιολογίες ότι δεν μπορούν να επέμβουν στον ιδιωτικό τομέα και αρκούνται μόνο να καλούν τους ιθύνοντες για εξηγήσεις, είναι αστείες. Η συγκοινωνία είναι δημόσιο ΑΓΑΘΟ και μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να την παρέχει χωρίς προσκόμματα. Είναι ντροπή πια, αυτό που συμβαίνει καθημερινά στα δρομολόγια και τους σταθμούς του Προαστιακού.

doxthi

Διαβάστε Περισσότερα » "Προαστιακός: Ανέκδοτο χωρίς γέλιο το δρομολόγιο Άνω Λιόσια-Κάντζα"

Σάλος στο νοσοκομείο Χανίων: Ασθενής σερνόταν στο πάτωμα – «Άστη να σέρνεται σαν το σκουλήκι για να μάθει»

Στο πάτωμα του τμήματος επειγόντων περιστατικών σερνόταν το βράδυ της Κυριακής για κάποια ώρα μια αλλοδαπή ασθενής, σύμφωνα τουλάχιστον με καταγγελία που έκανε Χανιώτισσα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεβάζοντας μάλιστα και βίντεο από το περιστατικό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, μια τουρίστρια βρισκόταν στα ΤΕΠ με τραύματα και ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, το προσωπικό των ΤΕΠ φέρεται να την ειρωνεύτηκε για απάντηση. Στο τέλος, όπως αναφέρει, η ασθενής ξεκίνησε η ίδια να πάει στην τουαλέτα, σερνόμενη στο πάτωμα, ενώ κάποιοι παραβρισκόμενοι φέρονται να έλεγαν “άστη να σέρνεται σαν το σκουλήκι για να μάθει”.

Η καταγγελία, εκτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε και εγγραφώς στη διοίκηση του νοσοκομείου, με τον διοικητή να απαντάει σε σχετική ερώτηση του zarpanews.gr ότι έχει ήδη διατάξει κατεπείγουσα ΕΔΕ:

“Επικοινώνησα με τη κυρία που κάνει την καταγγελία, της ζήτησα να την κάνει και εγγράφως σε μας, όπως και έγινε. Έχω διατάξει να διεξαχθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ για το συμβάν και εκφράζω συγγνώμη για το περιστατικό αυτό. Η ασθενής, εξ όσων μου έχει αναφερθεί, ήταν υπό την επήρεια μέθης και σε διέγερση, αλλά και πάλι θα έπρεπε να έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση”, δήλωσε ο Γιώργος Μπέας.

Δείτε το βίντεο:

zarpanews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος στο νοσοκομείο Χανίων: Ασθενής σερνόταν στο πάτωμα – «Άστη να σέρνεται σαν το σκουλήκι για να μάθει»"

Σακελλαροπούλου: Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά πρόκληση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά πρόκληση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακερλλαροπούλου στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε απόψε προς την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα.

Η αναθεωρητική πολιτική τόσο της Ρωσίας, όσο και της Τουρκίας, θα πρέπει να έχει κοινή αντιμετώπιση από την ΕΕ ανέφερε επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η προσφώνησή της

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Zuzana,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ελλάδα και Σλοβακία μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες, όπως η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και οι λαοί μας διακατέχονται από την αγάπη για την ελευθερία.

Η Ελλάδα είχε άλλωστε υποστηρίξει θερμά την ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για αυτό και ήταν ιδιαίτερα ευτυχές το γεγονός ότι η Συνθήκη προσχώρησης της Σλοβακίας ως κράτους μέλους υπογράφηκε, το 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας.

5672746
Στιγμιότυπο από την προσφώνηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς που μας συνδέει είναι η πολιτιστική κληρονομιά των μοναχών και ισαποστόλων Κύριλλου και Μεθόδιου, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν στον σλοβακικό πολιτισμό το ελληνικό πνεύμα, μέσω της κυριλλικής γραφής. Τιμώντας την παράδοση αυτή, το Σύνταγμά σας αναγράφει στο προοίμιο ότι το κράτος σας βασίζεται στην κληρονομιά του Κύριλλου και Μεθόδιου, ενώ στη σημαία σας απεικονίζεται ένας διπλός σταυρός, ίδιος με αυτόν που σας έφεραν οι δύο ισαπόστολοι από τη Θεσσαλονίκη.

Η πατρίδα μου, εξάλλου, οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Σλοβάκους ελληνιστές, που στο διάβα της ιστορίας μελέτησαν σε βάθος τον ελληνικό πολιτισμό και τον διέδωσαν με πάθος στη Σλοβακία. Από τον Ζαμαρόφσκι μέχρι τον Σκοβιέρα και τις νεότερες γενιές των ελληνιστών, με προεξάρχοντες τους πανεπιστημιακούς Γιαν Ζόζουλακ και την Γιάνα Γκρούσκοβα, όλοι τους έχουν σφυρηλατήσει και διαμορφώνουν μια ειλικρινή φιλία μεταξύ των εθνών μας.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις μας βασίζονται στη δημιουργική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές πλαίσιο, και αφορούν μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, από οικονομικές και ενεργειακές έως πολιτιστικές. Κοινό μας στόχο αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους, προς όφελος της ευημερίας των λαών μας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες μας τάσσονται υπέρ της προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μιας περισσότερο ισχυρής Ένωσης. Πιστεύουμε σθεναρά πως μια αυτόνομη Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή σκηνή θα είναι σε θέση να προάγει πιο αποτελεσματικά τις αρχές και τις αξίες της, την πολυμέρεια και το ελεύθερο εμπόριο, καθώς και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Ειδικά σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε, Ελλάδα και Σλοβακία, σε πνεύμα αλληλεγγύης, ενώνουν τις προσπάθειές τους στη διαχείριση των κρίσεων που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κρίσεις που αφορούν το προσφυγικό, την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, την ακρίβεια, και επηρεάζουν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

Αλλά και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις για το περιβάλλον ασφάλειας που οικοδομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη. Οι χώρες μας συνεργάζονται στενά για μια ισχυρή Βορειοατλαντική Συμμαχία, ικανή να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά μπροστά σε κάθε απειλή που στρέφεται κατά των κρατών μελών της.

Το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και οδηγό στις διεθνείς σχέσεις. Ενώσαμε τις φωνές μας για άμεση παύση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σε αυτό το πνεύμα, θέλω να τονίσω ότι η αναθεωρητική πολιτική τόσο της Ρωσίας, όσο και της Τουρκίας, της οποίας η παραβατική συμπεριφορά συνιστά πρόκληση όχι μόνο για τη χώρα μου αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να έχει κοινή αντιμετώπιση.

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε,

Μπροστά στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, και στη γενικευμένη αβεβαιότητα που επικρατεί, είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια να παραμείνει ενωμένη. Θα ήθελα και πάλι να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και να ευχηθώ σε εσάς και στον φίλο λαό της Σλοβακίας κάθε πρόοδο και ευημερία.

Η αντιφώνηση της Προέδρου της Σλοβακίας

Κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Κατερίνα,

Αξιότιμοι καλεσμένοι, αγαπητοί Έλληνες φίλοι,

Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για τη θερμή φιλοξενία που μου επιφυλάξατε στην Αθήνα. Είμαι πολύ χαρούμενη που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν πρόσφατα φτάσει στο υψηλό επίπεδο που πραγματικά τους αξίζει. Ελπίζω ότι η επίσκεψή μου θα συμβάλει περαιτέρω προς αυτήν την κατεύθυνση.

5672755
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα

Όλοι μας κουβαλάμε μέσα μας ένα κομμάτι της χώρας σας, έχοντας το όρος Όλυμπος στην καρδιά μας από τότε που ήμασταν παιδιά. Οι μαθητές της Σλοβακίας διδάσκονται την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως και την εκπληκτική ελληνική μυθολογία. Από την άλλη πλευρά, είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τους Σλοβάκους ότι ο συγγραφέας μας και ειδικός στην ιστορία Vojtech Zamarovský χαίρει αναγνώρισης στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, η εγγύτητά μας δεν καθορίζεται μόνο από το παρελθόν μας, αλλά πάνω από όλα από το παρόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η βοήθεια των Σλοβάκων πυροσβεστών στις πυρκαγιές του προηγούμενου έτους ή των εμπειρογνωμόνων μας που συνέπραξαν στην αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Η Ελλάδα και η Σλοβακία είναι ισχυροί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, σεβόμενοι από κοινού τις αξίες του κράτους δικαίου και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Αυτές ακριβώς οι αξίες υπονομεύονται σήμερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο, όχι μόνο για εκατομμύρια ανθρώπους στον προς Ανατολάς γείτονά μας, αλλά και στις δύο χώρες μας. Είμαι περήφανη που οι συμπολίτες μου άνοιξαν τις καρδιές και τα σπίτια τους σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν εξαιτίας του πολέμου. Και, όπως και οι Έλληνες, εύχονται ειρήνη για την Ουκρανία, για τη Χερσώνα ή τη Μαριούπολη, η οποία επίσης κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία σας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η ειρήνη θα είναι βιώσιμη μόνο εάν η Ουκρανία είναι ελεύθερη να επιλέξει πού θέλει να ανήκει ως χώρα. Κανείς δεν μπορεί να της αρνηθεί αυτό το δικαίωμα.

5672753
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε συμφωνήσει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση των καθαρών πηγών ενέργειας. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά πολύ περισσότερο η ευθύνη μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Ξέρω ότι κι εσείς έχετε την ίδια οπτική, κυρία Πρόεδρε.

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Αξιότιμοι καλεσμένοι,

H επίσκεψή μου με διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας παραμένει ισχυρή και ότι μέσα από αυτήν θα ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις. Επιτρέψτε μου να υψώσω το ποτήρι μου και να ευχηθώ την επιτυχή εμβάθυνση των σχέσεών μας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σακελλαροπούλου: Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά πρόκληση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο Κούγιας προανήγγειλε μηνυτήρια αναφορά για διαρροή απόρρητων εγγράφων

Μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να διερευνηθεί η ενδεχόμενη διαρροή απόρρητων εγγράφων που αφορούν στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου προαναγγέλλει ο συνήγορός της, Αλέξης Κούγιας.

Αφορμή στάθηκε η δημοσιοποίηση των καταθέσεων ενώπιον της ανακρίτριας, που χειρίζεται την υπόθεση των θανάτων των δυο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, των ιατροδικαστών Καρακούκη, Καλογρηά, Τσάκωνα και Τσιόλα, αλλά και του παθολογοανατόμου κου Ευτυχιάδη. Μάλιστα, ο κ. Κούγιας φωτογραφίζει συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία η εντολέας του θεωρεί υπεύθυνα για τις διαρροές.

«Αυτά όλα θα τεθούν υπ’ όψιν του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών, ώστε να πάψει αυτή η παρανομία, οι τηλεδίκες και τα τηλεδικαστήρια που έχουν καταρρακώσει το τεκμήριο αθωότητας της κας κατηγορουμένης και προαναγγέλλουν την μεταχείρισή της από τηΔικαιοσύνη, ενέργειες που προσβάλλουν πρώτα απ’ όλα την Ανακρίτρια κα Τζωρτζάτου, τον αρμόδιο Εισαγγελέα, τη μυστικότητα της ανακρίσεως και εν τέλει τη Δικαιοσύνη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Από την Κυριακή 4/9/2022 σε εβδομαδιαία εφημερίδα, αλλά και σήμερα σε διάφορα sites δημοσιοποιούνται, εφόσον πράγματι αυτό είναι το περιεχόμενό τους, οι καταθέσεις των ιατροδικαστών Καρακούκη, Καλογρηά, Τσάκωνα και Τσιόλα, αλλά και το περιεχόμενοτης καταθέσεως του παθολογοανατόμου κου Ευτυχιάδη.

Επειδή η ανάκριση είναι εντελώς μυστική και οι καταθέτοντες μάρτυρες απαγορεύεται να λαμβάνουν αντίγραφα των καταθέσεών τους, το περιεχόμενό τους, εφόσον είναι αυτό το οποίο δημοσιοποιείται, μπορούν παράνομα να το δημοσιοποιήσουν μόνο οι καταθέτοντες και,εφόσον δημοσιοποιείται αυτούσια η κατάθεση, αυτή την παράνομη ενέργεια μπορούν να διαπράξουν μόνο η κα Ανακριτής και ο επιβλέπων την ανάκριση αρμόδιος Εισαγγελέας.

Επειδή μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι αυτή η διαρροή μπορεί να έχει γίνει από την κα Ανακρίτρια και τον κο Εισαγγελέα, θα προβώ σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ώστε να διαπιστωθεί ποιος έκανε αυτήν την επιλεκτική διαρροή, ειδικά στην εβδομαδιαία εφημερίδα, όπου λογικά φαίνεται ότι την έχουν κάνει οι κ.κ. Καρακούκης και Καλογρηάς.

Άμεσα θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά, ώστε η Προϊσταμένη Αρχή της Εισαγγελίας Αθηνών να διερευνήσει πώς διαρρέουν στην υπόθεση αυτή απόρρητα έγγραφα.

Η εντολέας μου με έχει ενημερώσει ότι ο προηγούμενος δικηγόρος της είχε κατονομάσει συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό, τον οποίον του είχε αποκαλύψει ο προηγούμενος δικηγόρος της, που είχε στενή σχέση με τον δημοσιογράφο – ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης εφημερίδας, ο οποίος μάλιστα εργάζεται και σε καθημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Αυτά όλα θα τεθούν υπ’ όψιν του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών, ώστε να πάψει αυτή η παρανομία, οι τηλεδίκες και τα τηλεδικαστήρια που έχουν καταρρακώσει το τεκμήριο αθωότητας της κας κατηγορουμένης και προαναγγέλλουν την μεταχείρισή της από τηΔικαιοσύνη, ενέργειες που προσβάλλουν πρώτα απ’ όλα την Ανακρίτρια κα Τζωρτζάτου, τον αρμόδιο Εισαγγελέα, τη μυστικότητα της ανακρίσεως και εν τέλει τη Δικαιοσύνη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο Κούγιας προανήγγειλε μηνυτήρια αναφορά για διαρροή απόρρητων εγγράφων"

Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και ΗΠΑ συζητούν για τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο - Έτοιμος το 2025 ο Eastmed

Στις προσπάθειες επίσπευσης της ανάπτυξης των πηγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης αναφέρεται η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου.

Με ανάρτησή της στο Twitter, από το Μιλάνο όπου βρίσκεται για την Έκθεση και το Συνέδριο Ενέργειας με τίτλο Gastech, η κα Πηλείδου αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Gastech με τους συναδέλφους μου από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, καθώς και το East Mediterranean Gas Forum και την ΕΝΙ, με θέμα την αξιοποίηση της συμμετοχής μας, προκειμένου να επισπεύσουμε την ανάπτυξη του αερίου της Ανατολικής Ευρώπης.

H Κύπρος και η περιοχή μπορούν να συμβάλλουν στις προσπάθειες νέων ενεργειακών πηγών, καταλήγει στην ανάρτησή της η κα Πηλείδου. 

Η κατασκευή του EastMed

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastΜed θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ιταλικής εταιρείας ενέργειας ΕΝΙ, μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της ΕΝΙ, Γκουίντο Μπρούσκο, είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μιλάνο ότι ο αγωγός EastMed θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η Κύπρος υπέγραψε μαζί με την Ελλάδα και το Ισραήλ συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο μέσω των τριών χωρών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και ΗΠΑ συζητούν για τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο - Έτοιμος το 2025 ο Eastmed"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι – Αναλυτική πρόγνωση

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (07.09.2022). Σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα βρέξει, ενώ θα διατηρηθούν οι πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και την Κρήτη, όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 28 με 30 και τοπικά στα δυτικά και νότια τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα θαλάσσια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 και τοπικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 και στα βόρεια έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στην Κρήτη, όπου είναι πιθανό πρόσκαιρα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη τιμή της 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη τιμή της 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι – Αναλυτική πρόγνωση"

Πρωτοφανείς δηλώσεις Ερντογάν - Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας: Σκληρή απάντηση από Αθήνα

Μετά την κλιμάκωση των απειλών με καθημερινές δηλώσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία επιχειρεί διεθνοποίηση των αξιώσεών της στο Αιγαίο. Μέσω επιστολών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορεί για άλλη μια φορά την Ελλάδα, προβάλλοντας τις θέσεις της Άγκυρας για τα «προβλήματα στο Αιγαίο. Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια, αντέδρασε ο Νίκος Δένδιας.

Οι επιστολές Τσαβούσογλου σε Ε.Ε, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

Σε μια προσπάθεια να κάνει το άσπρο - μαύρο, η Τουρκία επιχειρεί μέσω επιστολών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κατηγορήσει για άλλη μια φορά την Ελλάδα, προβάλλοντας τις θέσεις της Άγκυρας για τα «προβλήματα στο Αιγαίο.

Οι επιστολές Τσαβούσογλου εστάλησαν σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σε αυτές εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των «προβλημάτων του Αιγαίου», όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορεία Anadolu, στις επιστολές που στάλθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, δόθηκε έμφαση στις «παράνομες δράσεις» και τα «μαξιμαλιστικά αιτήματα» της Ελλάδας, όπως αναφέρεται.

Κατά την Τουρκία, υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες.

erdogan, ερντογάν, προκλήσεις, τουρκία

Στις επιστολές, τονίζεται ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, παρά το ότι το εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει μη επικαλυπτόμενα χωρικά ύδατα και σύνορα εναέριου χώρου, ενώ η όποια κατάσταση δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα.

Αναφέρεται ακόμα ότι η Τουρκία πιστεύει ότι τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.

Σημειώνεται δε, ότι παρά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας -κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς- η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο, κλιμακώνει τις εντάσεις και μεταφέρει στην ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.

Δένδιας σε Τουρκία: Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια

Αυστηρό και σαφές μήνυμα πως οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες, ανήκουστες και καταδικαστέες, αλλά και ότι «δεν πτοούμαστε ούτε φοβόμαστε» και «απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα.

Όπως διαπίστωσε ο Νίκος Δένδιας, η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω, να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία και κατέστησε σαφές πως οι δηλώσεις και οι πράξεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι παραδεκτές. «Έχουμε αντιμετωπίσει στην πολύ μακρά ιστορία μας πολύ πιο σοβαρές απειλές. Και θέλω να είμαι σαφής, απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή» επισήμανε.

Εξίσου, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί από το παραλήρημα, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, μια σύγχρονη Δημοκρατία, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις Διεθνείς Συνθήκες, και είναι υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους τη στήριξη στα αυτονόητα.

Ειδικότερα, ευχαρίστησε τη Γαλλίδα ομόλογό του για την ενημέρωση σχετικά με τις επαφές που είχε στην Τουρκία και τόνισε πως συμμερίζεται απόλυτα τη θέση που εξέφρασε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να μην υπάρχει κλιμάκωση, ούτε ρητορική έξαρση.

«Σε καθημερινή βάση, Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης. Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά σαν τουρκικά. Δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται "υπό ελληνική κατοχή". Δηλώνεται, επανειλημμένα, και πιο πρόσφατα σήμερα κατά τη διάρκεια της παραμονής σου εκεί, ότι "μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα". Δηλαδή να εισβάλουν στα νησιά. Θυμίζω ότι απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης στρατιά. Χθες, μόλις, ελέχθη ότι "η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της". Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό εδάφος και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων» ανέφερε ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών.

Απευθυνόμενος στη Γαλλίδα ομόλογό του, είπε πως δεν νομίζει ότι ούσα μια έμπειρη διπλωμάτης θα έχει ξανασυνάντησει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε όλο τον πλανήτη.

Επίσης, σημείωσε ότι η Τουρκία κατέχει έδαφος ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου, δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως η ελληνική πλευρά θεωρεί πως η ΕΕ έχει πάρει μια σαφή στάση και ότι η ΕΕ προσλαμβάνει απολύτως το διακύβευμα και αντιλαμβάνεται απολύτως ότι η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ότι δεν μπορεί να κανείς να λειτουργεί μόνος. Τόσο ο ύπατος εκπρόσωπος όσο και η τσεχική προεδρία έχουν εκδώσει ευθείες ανακοινώσεις οι οποίες οποίες σχολιάζουν κατά απολύτως αρνητικό τρόπο τις απαράδεκτες και εξωφρενικές τουρκικές τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών και γενικότερα τη στάση, σημείωσε και αναφερόμενος στις τουρκικές ανταπαντήσεις, τις χαρακτήρισε απράδεκτες.

Ερωτηθείς για τη σημερινές δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η τουρκική πλευρά προβαίνει τις τελευταίες ημέρες σε όλο και πιο εξωφρενικότερες και πλέον απαράδεκτες δηλώσεις και επανέλαβε πως η Ελλάδα πάντοτε ενεργεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και συμβούλευσε τον «οποιοδήποτε ονειρεύεται επιθέσεις και κατακτήσεις, να σκεφτεί τρεις ή τέσσερις φορές. Είμαστε επαρκείς για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, την εδαφική ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας. Και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για τις συμμαχίες μας και για τη στάση των εταίρων μας. Η ΕΕ απέδειξε ήδη στην περίπτωση της Ουκρανίας ότι οι απειλές και οι εισβολές πέραν του Διεθνούς Δικαίου δημιουργούν μια ενότητα πρωτόγνωρη και μια ευθύτατη απάντηση».

Μητσοτάκης: Απαράδεκτες οι απειλές χώρα – σύμμαχο στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπούτοβα, στον απόηχο και των προκλήσεων των τελευταίων ημερών από την πλευρά της Τουρκίας, οι οποίες εκφράστηκαν και από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρωτοφανείς δηλώσεις Ερντογάν - Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας: Σκληρή απάντηση από Αθήνα "

Φωτιά στα Κύθηρα: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που σήμανε συναγερμό στην πυροσβεστική

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (06.09.2022) σε δασική έκταση στα Κύθηρα. Τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μπλακ άουτ στην Αγία Πελαγία.

Στη μάχη με τη φωτιά στα Κύθηρα πήραν μέρος 45 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, καθώς και 12 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής, κινητοποιήθηκαν ώστε να μεταβούν ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Νεάπολης Λακωνίας, 30 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα, από τις Π.Ε. Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Επιπλέον, σε γενική επιφυλακή τέθηκε το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της ΠΕ Λακωνίας και των Κυθήρων.

Γύρω στις 6:30 το απόγευμα της Τρίτης (06.09.2022) το πύρινο μέτωπο ήταν σε ύφεση, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Τέλος, όπως ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Adelin που βρίσκεται στα Κύθηρα, και επικαλείται το Kythera.News, λόγω της πυρκαγιάς προκλήθηκε μπλακ άουτ στην Αγία Πελαγία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στα Κύθηρα: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που σήμανε συναγερμό στην πυροσβεστική"

Παράταση για τις ανανεώσεις αδειών στις λαϊκές αγορές

Παρατείνεται η προθεσμία ανανέωσης παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών για τις λαϊκές αγορές. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο ΥΠΑΝΕΠ Αδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους παραγωγών λαϊκών αγορών Χ. Μπάκα & Απ. Γιώργαρη. Διαβεβαίωσε ότι καμία παραγωγική & επαγγελματική άδεια δεν πρόκειται να χαθεί. Η προθεσμία παρατείνεται έως 31/12/2022. Μαζί τους ο Α' Επιλ. Δυτ. Αττικής Σταμάτης Πουλής».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση για τις ανανεώσεις αδειών στις λαϊκές αγορές"

Άρση απαγόρευσης απόπλου – Ξεκινούν τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια

Κανονικά θα εκτελούνται μετά τις 7 το απόγευμα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό και τη Σαλαμίνα, ενώ στις 3 το μεσημέρι αναχώρησε κανονικά από τον Πειραιά για Κάλυμνο, Κω, Σύμη, Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Patmos.

Όσον αφορά τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση απαγόρευσης απόπλου – Ξεκινούν τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια"

Ζαπορίζια: Εντείνονται οι φόβοι για πυρηνικό ατύχημα - «Αναγκαίο να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας» λένε οι ειδικοί

Εντείνεται η ανησυχία για τον κίνδυνο ατυχήματος στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» για να αποφευχθεί ένα τέτοιο «συμβάν» στον ουκρανικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι υπό ρωσική κατοχή από τον περασμένο Μάρτιο.

«Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη» αναφέρει ο Οργανισμός σε αυτήν την έκθεση, έκτασης 52 σελίδων, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. «Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν προσωρινά μέτρα» για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα λόγω ζημιών που μπορεί να προκληθούν από στρατιωτικά μέσα, συνεχίζει, ζητώντας «να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας».

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως διαβουλεύσεις για τη δημιουργία αυτής της ζώνης, σημειώνοντας ότι «ανησυχούν σοβαρά» για την κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν, ακόμη, ότι διαπίστωσαν ζημιές σε ορισμένα τμήματα του εργοστασίου και συνέστησαν να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους Ουκρανούς εργαζόμενους που παραμένουν εκεί και λειτουργούν το εργοστάσιο.

«Οι Ουκρανοί εργαζόμενοι που λειτουργούν το υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή εργοστάσιο είναι συνεχώς υπό πίεση, ιδίως λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου προσωπικού» επισημαίνει ο ΙΑΕΑ. «Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρώπινο λάθος, με συνέπειες για την πυρηνική ασφάλεια», τονίζεται στην έκθεση.

«Εσείς βομβαρδίζετε τον πυρηνικό σταθμό» αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Ουκρανία

Στο μεταξύ, η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα ότι διακινδυνεύουν την καταστροφή βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία ενώ αναμένεται έκθεση του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την ατομική ενέργεια σχετικά με την κατάσταση του εν λόγω σταθμού.

Το εργοστάσιο, τη λειτουργία του οποίου εξασφαλίζουν ουκρανοί τεχνικοί, κατελήφθη από ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου, σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του -και την ασφάλεια της Ευρώπης- βομβαρδίζοντας την εγκατάσταση και τις γύρω περιοχές. Όμως μέχρι τώρα κανένα ανεξάρτητο τρίτο μέρος δεν έχει μπορέσει να αποσαφηνίσει ποιός έχει προκαλέσει ποιά ζημιά στο σταθμό.

Δεν είναι σαφές αν αυτό θα αλλάξει αργότερα σήμερα, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δώσει στη δημοσιότητα έκθεση βασισμένη σε μια διερευνητική αποστολή στο σταθμό, στην οποία αναμένεται να καταγράφονται λεπτομερώς οι ζημιές.

Ο επικεφαλής του IAEA Ραφαέλ Γκρόσι ηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα της αποστολής και δύο μέλη του προσωπικού της IAEA παραμένουν στην εγκατάσταση παρακολουθώντας την κατάσταση. Ο Γκρόσι αναμένεται να ενημερώσει αργότερα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τα ευρήματά του.

Δεν είναι ωστόσο σαφές αν ο Γκρόσι θα αποδώσει ευθύνες σε κάποια πλευρά.

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τα ουκρανικά στρατεύματα ότι βομβάρδισαν χθες, Δευτέρα, τη Ζαπορίζια.

Η ρωσική διπλωματική αποστολή σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, όπου έχει την έδρα της η IAEA, ανέφερε στο Telegram ότι τρεις ουκρανικές οβίδες έπεσαν κοντά στη μονάδα αποθήκευσης καυσίμου της εγκατάστασης, στις αποθήκες στερεών ραδιενεργών αποβλήτων και κοντά σε μία από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα σημεία στα οποία έπεσαν τα βλήματα.

Σύμφωνα επίσης με ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο Telegram, «τις τελευταίες 24 ώρες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν 15 φορές με πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης Ενεργκοντάρ και του εδάφους του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Ωσόσο «η ραδιενέργεια στην εγκατάσταση του σταθμού της Ζαπορίζια βρίσκεται εντός των προδιαγραφών», πρόσθεσε ο υπουργείο.

Το Ρόιτερς αναφέρει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς κάποιας από τις δύο πλευρές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζαπορίζια: Εντείνονται οι φόβοι για πυρηνικό ατύχημα - «Αναγκαίο να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας» λένε οι ειδικοί"

ΓΑΔΘ: Αναζητούνται οι δράστες που έσπασαν τα τουρνικέ στο ΑΠΘ-Είχαν καλυμμένα πρόσωπα (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Ανακοίνωση σχετικά με τις φθορές που προκάλεσαν άγνωστοι στα τουρνικέ του ΑΠΘ εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτή, «όλοι οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους», ενώ τονίζεται πως αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν ήδη επισταμένες «αναζητήσεις για τον εντοπισμό των δραστών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα το πρωί, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση-διαμαρτυρία εκατόν πενήντα (150) περίπου ατόμων σε εξωτερικό χώρο του κτιρίου της Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), μετά από πρωτοβουλία φοιτητικών συλλόγων και αυτόνομων σχημάτων, περί τις 13.05, ομάδα εκ των
συγκεντρωθέντων εισήλθε αιφνιδίως στο κεντρικό κτίριο Διοίκησης, προκαλώντας φθορές σε συνολικά επτά μηχανήματα ελεγχόμενης εισόδου.

Σημειώνεται πως όλοι οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ, ύστερα από προηγούμενη επικοινωνία με τις Πρυτανικές
αρχές του ΑΠΘ, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση από το σημείο.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους των Πανεπιστημίων πραγματοποιείται πάντα σε συνεννόηση με τις οικείες
Πρυτανικές Αρχές.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούνται ήδη επισταμένες αναζητήσεις για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

Δείτε τις εικόνες του GRTimes με τις φθορές που προκλήθηκαν στα τουρνικέ: 

τουρνικέ

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " ΓΑΔΘ: Αναζητούνται οι δράστες που έσπασαν τα τουρνικέ στο ΑΠΘ-Είχαν καλυμμένα πρόσωπα (VIDEO-ΦΩΤΟ)"

Νέο παραλήρημα Τατάρ: Δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο χωρίς την Τουρκία

Μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να γίνει μόνο σε ένα ειρηνικό πλαίσιο που θα αντικατοπτρίζει το μέλλον και την ανεξαρτησία του ίδιου του τουρκοκυπριακού «λαού» και στη βάση της ισότητας, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Ταταρ σε διάλεξη που έδωσε στο πολυτεχνείο OSTIM της Άγκυρας, το οποίο του απένειμε και τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Κύπρο χωρίς την Τουρκία. Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικά όλα όσα έχει κάνει η Τουρκία για την Κύπρο. Όπως είπε ο τουρκικός στρατός και οι τουρκικές Κυβερνήσεις έχουν «πάντα απλώσει το χέρι τους στους Τουρκοκύπριους και αυτές είναι οι εξελίξεις, αποτελούν πηγή ζωής για αυτούς».

Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός λαός δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλός στα δεινά των «συμπατριωτών» του στην Κύπρο, ο Ε. Τατάρ είπε ότι μια λύση στην Κύπρο χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας δεν θα ήταν δυνατή.

«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί»

Στο πλαίσιο των επαφών του στην Άγκυρα, ο Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε και με το «σύνδεσμο αγωνιστών Τουρκίας», όπου υποστήριξε πως με την «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο επιτεύχθηκε και η ανεξαρτησία τους και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη «μητέρα πατρίδα Τουρκία και στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται πάντοτε δίπλα τους. Εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι η «ειρήνη στο νησί ήλθε το 1974», υποστήριξε ότι «οι πραγματικότητες στην Κύπρο είναι ξεκάθαρες».

Πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος είναι υψίστης σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων τους στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο αγώνας που έδωσε η Τουρκική Δημοκρατία στο παρελθόν δεν μπορεί να ξεχαστεί. Ο τουρκοκυπριακός λαός συνεχίζει την αντίσταση του εμπνευσμένος από την Ανατολία. Η υπόθεση της Κύπρου είναι εθνική υπόθεση» είπε.

Κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει στόχο να μετατρέψει την Κύπρο σε «ελληνικό νησί», ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψουν αυτό και είπε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί».

«Εάν θα υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, τότε θα πρέπει να είναι στη βάση της συνεργασίας των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών που να μπορούν να ζουν πλάι πλάι. Η Τουρκική Δημοκρατία πάντοτε υπερασπιζόταν την υπόθεση της Κύπρου. Δεν θα οπισθοχωρήσουμε στο θέμα της εθνικής μας υπόθεσης» συνέχισε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο παραλήρημα Τατάρ: Δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο χωρίς την Τουρκία"

Εντοπίστηκαν 160 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Συνολικά 160 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 98 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 62 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα) ή/δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα, διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 37 νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 74 ετών. Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Την περίοδο 2022, μέχρι τις 06/09/2022, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων και Λάρισας. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκαν 160 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα"

Πλεύρης: Θα επανεξεταστεί στο τέλος του έτους η αναστολή σύμβασης των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Στο τέλος του έτους θα επανεξεταστεί η παράταση ή όχι της αναστολής των συμβάσεων στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

"Το επανεξετάζουμε το μέτρο που ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Θα επανεξεταστεί στον χρόνο που λήγει", ανέφερε την Τρίτη ο Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ υπηρετούν άνω των 100 χιλιάδων υγειονομικών και είναι σε αναστολή 2.100 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί και πλέον είναι διοικητικό προσωπικό.

"Έχει μειωθεί πολύ το ανεμβολίαστο προσωπικό", είπε. σημειώνοντας πως ξεκινήσαμε με 6.000 ανεμβολίαστους.

Σε σχέση με τη συνταγματικότητα του μέτρου, τόνισε πως βγήκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. "Η ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι ορθώς η ολομέλεια έχει επιβάλλει αυτό το μέτρο σε συνθήκες πανδημίας", σημείωσε.

Μέτρα

Για το αν τελειώσαμε με τα μέτρα κατά της πανδημίας και αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως αυτή στη στιγμή, η βούληση του υπουργείου, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα, μάς κάνουν να πούμε με ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα.

"Τα μέτρα θα παραμείνουν στο πλαίσιο το οποίο ζήσαμε τώρα, δηλαδή ουσιαστικά μάσκα σε ΜΜΜ, ενδεχομένως σε νοσοκομεία, ενδεχομένως αν χρειαζόταν σε αντίστοιχους χώρους αλλά η βούλησή μας και πιστεύουμε ότι θα υλοποιηθεί και αυτό στο έπακρο είναι ότι δεν πάμε σε καμία πλέον μορφή υποχρεωτικότητας ούτε μετρικών αποστάσεων ούτε περιορισμού κινητικότητας", σχολίασε.

Εξηγώντας την προσέγγιση αυτή, τόνισε πως υπάρχουν διαθέσιμα αντι-ιικά φάρμακα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, υπάρχει φυσική ανοσία γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει, έχουμε πιο ασφαλή θεραπευτικά πρωτόκολλα, οι μεταλλάξεις που έχουμε αυτη τη στιγμή δείχνουν ότι αυξάνονται οι νοσηλείες σε απλές κλίνες αλλά όχι σε κλίνες εντατικής  θεραπείας, άρα μπορούμε να διαχειριστούμε τα περιστατικά.

"Σίγουρα θα υπάρξει μια αύξηση το φθινόπωρο και τον χειμώνα, λόγω που ότι υπάρχουν και άλλες λοιμώξεις, όπως υπήρχαν κάθε χρόνο, αλλά θεωρούμε ότι όλο αυτό το πλαίσιο θα είναι διαχειρίσιμο και λίγο πολύ θα κινηθούμε όπως κινούμαστε αυτή τη στιγμή χωρίς αχρείαστα μέτρα", διευκρίνισε.

Αν χρειαστεί οποιαδήποτε παρέμβαση - είπε - δεν θα αλλαζει τη φυσιογνωμία αυτού που βλέπουμε τώρα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης: Θα επανεξεταστεί στο τέλος του έτους η αναστολή σύμβασης των ανεμβολίαστων υγειονομικών"

Ρύθμιση σχετικά με τα αναδιπλούμενα ή συρόμενα καλύμματα καρότσας ελαφρών φορτηγών

Το πλαίσιο κανόνων σχετικά με τον χαρακτηρισμό ελαφρών φορτηγών (μεικτής μάζας κάτω των 3,5 τόνων) τύπου «pick-up», που φέρουν αναδιπλούμενα ή συρόμενα καλύμματα καρότσας, ρυθμίζεται με εγκύκλιο του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Ειδικότερα, με αφορμή και τα σχετικά ερωτήματα πολιτών, σημειώνεται ότι οχήματα κατηγορίας Ν1 αμαξώματος ΒΕ (pick-up) που έχουν εγκατεστημένα καλύμματα από μη άκαμπτο υλικό, όπως αναδιπλούμενα ή συρόμενα καλύμματα (τύπου ρολό) στο ύψος της καρότσας, που σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 10 εκατοστά από το αρχικό και τα οποία είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο ή πλαστικό, χαρακτηρίζονται ως ανοιχτά.

Με αυτόν τον τρόπο αποσαφηνίζεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης νέας τεχνολογίας καλυμμάτων, χωρίς να χρειάζεται αλλαγή τύπου αμάξης, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες για την ασφαλέστερη μεταφορά των εμπορευμάτων τους.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρύθμιση σχετικά με τα αναδιπλούμενα ή συρόμενα καλύμματα καρότσας ελαφρών φορτηγών "

Μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση μεταξύ Αγίας Πελαγίας και Αγίας Αναστασίας στα Κύθηρα. Κινητοποιήθηκαν 65 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα και 15 οχήματα. Συνδράμουν από αέρος 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό. Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες των ΟΤΑ. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί ριπιαίοι άνεμοι 5 έως 8 μποφόρ. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική δεν απειλούνται οικισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχει πρόβλεψη υψηλού κινδύνου πυρκαγιας για Αττική, Κύθηρα & νότια Εύβοια, Αργολίδα & σε περιοχές σε Κορινθία, Λακωνία, την Κρήτη, Δωδεκάνησα & Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις"

Ρόδος: Πατέρας και γιος σκότωσαν και έθαψαν τον εργολάβο οικοδομών – Νέα στοιχεία για το έγκλημα

Οι φόβοι των αστυνομικών για έγκλημα επιβεβαιώθηκαν και η Ρόδος παραμένει ανάστατη από τη δολοφονία του 46χρονου. Ο εργολάβος οικοδομών έπεσε θύμα για να μην εισπράξει χρήματα που του χρωστούσαν. Δράστες ήταν όπως αποκαλύπτεται πατέρας και γιος…

Η Ρόδος παραμένει από το πρωί συγκλονισμένη, για το στυγερό έγκλημα με τη δολοφονία του 46χρονου εργολάβου οικοδομών που αποκαλύφθηκε. Δράστες όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ήταν ένας πατέρας και ο γιος του, που τον βοήθησε τόσο στην εξόντωση του άτυχου άντρα, όσο και στην απόκρυψη της σορού του. Ένας 53χρονος ξενοδόχος και ο 20χρονος γιος του, στραγγάλισαν με σχοινί τον άτυχο άντρα και στη συνέχεια έθαψαν πρόχειρα τη σορό του, κάτω από πέτρες, για να κρύψουν τα ίχνη τους.

Η αστυνομία αξιοποίησε τις εικόνες από κάμερες ασφαλείας και τις μαρτυρίες που έκαναν λόγο για οικονομικές διαφορές του θύματος και έφτασαν στην άκρη του νήματος. Το παζλ στο έγκλημα συμπληρώθηκε το πρωί, όταν ο ξενοδόχος ομολόγησε τη δολοφονία του εργολάβου και αποκάλυψε τα πάντα. Η Ρόδος παραμένει στο επίκεντρο και πλέον οι στενοί συγγενείς του θύματος ζητούν να πέσει άπλετο φως και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι για το κακό που τους χτύπησε.

Σε βάρος των δύο Ελλήνων δραστών, ηλικίας 20 και 53 ετών σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συναυτουργία. Χρωστούσαν στο θύμα 100.000 ευρώ και για να μην πληρώσουν, έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο της δολοφονίας. Του έκλεισαν ραντεβού και τον περίμεναν αποφασισμένοι να τον σκοτώσουν. Τον στραγγάλισαν με ένα σχοινί που είχαν και αμέσως μετά μετέφεραν το πτώμα σε σημείο, που το πρωί υπέδειξαν στους αστυνομικούς.

Ειδικότερα, ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, την 30 Αυγούστου 2022 βραδινές ώρες δηλώθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αρχάγγελου η εξαφάνιση του 46χρονου εργολάβου, αλβανικής καταγωγής, από βραδινές ώρες της 28 Αυγούστου 2022.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης την 31 Αυγούστου 2022 εντοπίστηκε το όχημα του εξαφανισμένου σε αγροτική περιοχή. Ακολούθως στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης συλλογής – αξιοποίησης στοιχείων και προδικαστικών δεδομένων διαπιστώθηκε εμπλοκή των δύο Ελλήνων, οι οποίοι σήμερα πρώτες πρωινές ώρες προσήχθησαν Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και εξεταζόμενοι κατά την προανακριτική διαδικασία περιέγραψαν με λεπτομέρειες την πράξη τους, υποδεικνύοντας τον τόπο της ανθρωποκτονίας, καθώς και το σημείο όπου είχαν μεταφέρει – αποκρύψει τη σορό του 46χρονου.

Αναλυτικότερα, την 28 Αυγούστου 2022 το βράδυ ο 46χρονος πήγε σε συνάντηση με τους δράστες οι οποίοι, ένεκα μεταξύ τους οικονομικών διαφορών, διαπληκτίστηκαν και τον σκότωσαν. Σύμφωνα με την rodiaki.gr, ο θάνατος επήλθε από στραγγαλισμό με σχοινί

Στη συνέχεια προκειμένου να καλύψουν την πράξη τους, μετέφεραν το όχημα του 46χρονου σε αγροτική περιοχή και τη σωρό του σε δεύτερο σημείο όπου την απέκρυψαν πρόχειρα. Η σορός βρέθηκε, περισυνελέγη και παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση.

O 46χρονος είχε ανοιχτούς λογαριασμούς και προσπαθούσε να εισπράξει τα οφειλόμενα από διάφορους επιχειρηματίες και το γεγονός ότι ενημερώθηκαν οι Αρχές πως δεν ανταποκρίθηκε σε ραντεβού που είχε το πρωί της Δευτέρας με ξενοδόχο ο οποίος επρόκειτο να του καταβάλει 30.000 ευρώ για εργασίες που είχε κάνει, ενίσχυσε τις ενδείξεις ότι πράγματι εξαφανίστηκε από το βράδυ της Κυριακής.

Το βράδυ της Κυριακής και ώρα 23.00 περίπου είχε ραντεβού με έτερο ξενοδόχο με τον οποίο είχαν έλθει σε συμφωνία παρουσία δικηγόρου για την καταβολή οφειλών από άλλο έργο. Σε κατάθεση που είχε δώσει ενημέρωσε τις αρχές ότι τελικά το ραντεβού τους είχε ακυρωθεί. Στην πορεία τον ερευνών προέκυψαν στοιχεία κυρίως από κάμερες που τον τοποθετούν σε σημείο δίπλα στην ξενοδοχειακή μονάδα.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Πατέρας και γιος σκότωσαν και έθαψαν τον εργολάβο οικοδομών – Νέα στοιχεία για το έγκλημα"

Νέες απειλές Ερντογάν: Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ

Εκτός ορίων κινήθηκε για άλλη μια φορά το πρωί της Τρίτης (6/9) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρά τις καταδίκες για τις προκλητικές δηλώσεις των τελευταιών ημερών, συνέχισε στον ρυθμό των απειλών κατά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα και με αφορμή την ενημέρωση για το ταξίδι που θα κάνει σε βαλκανικές χώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» τον στίχο, δηλαδή, τραγουδιού του 1974 που παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Ελλάδα παίρνει τα μέτρα της» αναφερόμενος πιθανότατα στις πρόσφατες κινήσεις στο πεδίο των εξοπλισμών από την πλευρά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

«Η Ελλάδα θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία σκεπτόμενη καλύτερα. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα 24ωρα ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προχωρήσει σε άλλο ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων στο περιθώριο της τεχνολογικής εκδήλωσης «TEKNOFEST» αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί όταν έρθει η ώρα, κάνοντας ξανά αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1922.

«Έλληνες, κοιτάξτε την ιστορία, γυρίστε πίσω στην ιστορία, αν πάτε πολύ πιο μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ. Έχουμε μόνο μια κουβέντα για την Ελλάδα, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη», είχε πει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος για να εισπράξει την απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών.

Οι δηλώσεις του Σαββάτου είχαν προκαλέσει και την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, χώρας που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο σε ανακοίνωσή του καταδίκασε ως «απαράδεκτες» τις απειλές του Τούρκου προέδρου προς την Ελλάδα.

«Ένας από τους στόχους του #CZPRES είναι η προώθηση του διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας. Η απαράδεκτη απειλή των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή που απευθύνθηκε στην Ελλάδα στην πρόσφατη δημόσια ομιλία του Προέδρου Ερντογάν, δεν βοηθάει καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει σε ανάρτησή του το τσεχικό ΥΠΕΞ.

Εμφανώς εκνευρισμένη από αυτό το μήνυμα η Τουρκία αντέδρασε μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ ο οποίος το πρωί της Τρίτης (6/9) χαρακτηρίσε «ακατανόητη και χωρίς αξία» την ανακοίνωση του τσέχικου ΥΠΕΞ και υποστήριξε ότι «η στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, στο Αγαίο και τη Μεσόγειο, αντιβαίνει την έννοια της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη και είναι κατά του διεθνούς δικαίου».

Ο Τανσού Μπιλίτς έφτασε μάλιστα, στο σημείο να παραδώσει «μαθήματα» στην ΕΕ υποστηρίζοντας ότι «η στάση της, η οποία κακομαθαίνει την Ελλάδα, ενθαρρύνει την τακτική των μη λύσεων και υποστηρίζει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας».

Σε μια πρωτοφανή σε ένταση για διπλωμάτη γλώσσα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ντροπή για όλους όσοι προχώρησαν σε αυτές τις δηλώσεις καθώς αγνοούν τις παραβιάσεις, τις παρενοχλήσεις, τις απειλές, τις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας σε βάρος της χώρας μας».

«Αν η τσέχικη προεδρία της ΕΕ θέλει να προωθήσει τον διάλογο, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα πρέπει να απαλλαγούν από την κατάχρηση του ελληνοκυπριακού βέτο που υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ και τα κοινά συμφέροντα» συνέχισε στην προκλητική ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ο οποίος κατέληξε:

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύτει αποτελεσματικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες απειλές Ερντογάν: Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ"

Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων λόγω των ισχυρών ανέμων

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φτάνουν κατα τόπους στο Αιγαίο τα 8 μποφόρ. Δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά.

Μετά τις 10 το πρωί αναχώρησε κανονικά για Κύθηρα και Κίσσαμο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο AQUA JEWEL. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου. 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων λόγω των ισχυρών ανέμων"

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια της Hellenic Τrain

Κανονικά εκτελούνται, σήμερα Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Τrain.

Οι στάσεις εργασίας που είχε εξαγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο προσωπικό με ειδικότητες κίνησης και ελέγχου αμαξοστοιχιών, εξυπηρέτησης επιβατών και οδηγών λεωφορείων, πανελλαδικά, κατά τις ώρες από 10:00 έως 13:00 και από 21:00 έως 23:59 κρίθηκαν παράνομες.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια της Hellenic Τrain"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news