facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Ο Μπάιντεν «δεν ανακαλεί» το σχόλιό του για την απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε απόψε ότι το σχόλιο που έκανε στη Βαρσοβία, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έπρεπε να απομακρυνθεί από την εξουσία, αντικατοπτρίζει την κατακραυγή του και όχι μια στροφή στην αμερικανική κυβερνητική πολιτική.

Ταυτόχρονα ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «δεν ανακαλεί» τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, δεδομένου ότι εξέφραζαν την «αγανάκτησή» του, αφού είχε μόλις συναντηθεί με οικογένειες που εκτοπίστηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Δεν τις ανακαλώ» και «δεν ζητώ συγγνώμη» είπε στους δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του. «Εξέφραζα απλώς την αγανάκτησή μου (…) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνέχισε. «Κανείς δεν πιστεύει ότι θα ρίξουμε τον Πούτιν», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό το σχόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια αρνητική αντίδραση από την πλευρά του Ρώσου προέδρου, ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν με νοιάζει τι πιστεύει…. Θα κάνει αυτό που σκοπεύει να κάνει», μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αναφερόμενος σε μια πιθανή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Μπάιντεν είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να συζητήσει ο Πούτιν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Μπάιντεν «δεν ανακαλεί» το σχόλιό του για την απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία"

Σολτς: Αν η Ρωσία επιτεθεί, η ΕΕ θα βοηθήσει τη Σουηδία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Σουηδία «μπορεί να υπολογίζει» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα υπερασπιστούν την ίδια σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, παρόλο που η χώρα δεν είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον στο Βερολίνο, ο Σολτς σημείωσε ότι η ΕΕ είχε ενσωματώσει μια ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας στη βασική της συνθήκη. Είπε ότι η ρήτρα θα «λαμβανόταν πολύ στα σοβαρά» εάν επρόκειτο για επίθεση κατά της Σουηδίας. «Όταν πρόκειται για αυτό, μπορεί να βασιστεί κανείς στη ρήτρα», πρόσθεσε ο Σολτς.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φόβους στη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι θα μπορούσαν να είναι ο επόμενος στόχος επίθεσης από τη Μόσχα, ιδίως καθώς καμία από τις δύο χώρες δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει στην καρδιά του ένα αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Άντερσον και η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάννα Μάριν έγραψαν επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι «οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να είναι πολύ ενωμένοι και ξεκάθαροι σχετικά με το γεγονός ότι η ΕΕ είναι επίσης μια κοινότητα ασφάλειας για τα κράτη μέλη της» και ότι η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ίδιας της ΕΕ «είναι ουσιαστικό μέρος αυτού».

Οι παρατηρήσεις του Σολς  έδειξαν ότι το Βερολίνο συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση. Ωστόσο, το πόσα θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ για να υπερασπιστεί τη Σουηδία είναι υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι - σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ - δεν περιλαμβάνει τη στρατιωτική υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών ή τη Βρετανία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της ίδιας της Γερμανίας δεν ήταν εξοπλισμένες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Σολτς ανακοίνωσε πρόσφατα μια τεράστια ώθηση στις αμυντικές δαπάνες για να προσπαθήσει να αντιστρέψει την πολυετή παραμέληση στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ρήτρα της ΕΕ λέει ότι εάν ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέσει θύμα «ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του», άλλα κράτη έχουν «υποχρέωση βοήθειας και βοήθειας με όλα τα μέσα που διαθέτουν».

Μιλώντας μαζί με τον Σολτς τη Δευτέρα, η Άντερσον κατέστησε σαφές ότι αυτή η βοήθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια, εάν χρειαστεί. Τόνισε ότι η Σουηδία θα πρόσφερε τέτοια βοήθεια εάν κάποιο άλλο μέλος της ΕΕ δεχόταν επίθεση.

«Από τότε που μπήκαμε στην ΕΕ, δεν είμαστε πλέον πραγματικά ουδέτεροι, γιατί υπάρχει αυτή η ρήτρα αλληλεγγύης», είπε ο Άντερσον. «Επομένως, εάν μια χώρα της ΕΕ δεχόταν επίθεση ή υπήρχε κρίση εκεί, δεν θα ήμασταν πλέον ουδέτεροι: θα υποστηρίξαμε αυτήν τη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή στρατευμάτων».

Σχετικά με το ζήτημα της πιθανής ένταξης στο ΝΑΤΟ, Η Άντερσον είπε ότι η Σουηδία είδε «ότι η κατάσταση ασφάλειας έχει αλλάξει» και ότι τα πολιτικά κόμματα συζητούν τώρα τις συνέπειες αυτού. «Ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης, θα δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει η Σουηδία», είπε.

Το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Άντερσον ήταν μέχρι στιγμής επιφυλακτικό σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σολτς: Αν η Ρωσία επιτεθεί, η ΕΕ θα βοηθήσει τη Σουηδία"

Εικόνες ντροπής στο «Ελ. Βενιζέλος»: Εκατοντάδες ταξιδιώτες στην ουρά γιατί... δεν υπήρχαν αστυνομικοί - Δείτε βίντεο

Τριτοκοσμικές σκηνές απόψε στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Εκατοντάδες ταξιδιώτες που έρχονταν με προγραμματισμένες πτήσεις από το Λονδίνο, αλλά και άλλους προορισμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγκάστηκαν να υπομένουν ώρες αναμονής στον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, καθώς δεν υπήρχαν αστυνομικοί διαθέσιμοι να εξυπηρετήσουν.





Σε μια εποχή που ξεκινούν οι αφίξεις τουριστών, οι ταξιδιώτες έπρεπε να περιμένουν ώρες στην ουρά, ο ένας πάνω στον άλλον και να ζήσουν συνθήκες απίστευτης ταλαιπωρίας. Και μάλιστα μιλάμε για πτήσεις προγραμματισμένες, που σημαίνει πως οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν να έχουν μεριμνήσει, αφού γνώριζαν τις ώρες άφιξής τους. 

Στις διαμαρτυρίες των επιβατών γιατί δεν ανοίγουν και άλλα «γκισέ», για να επιταχυνθεί η διαδικασία του ελέγχου των διαβατηρίων, η κυνική απάντηση των υπευθύνων ήταν ότι «δεν έχουμε άλλους αστυνομικούς».

Αξίζει να υπογραμμίσουμε επίσης, πως σε μια εποχή που η πανδημία του κορωνοϊού είναι ακόμη εδώ, ο συνωστισμός εκατοντάδων ταξιδιωτών σε ένα κλειστό χώρο, μόνον αποτρεπτικά δεν λειτουργεί για τη μετάδοση της νόσου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εικόνες ντροπής στο «Ελ. Βενιζέλος»: Εκατοντάδες ταξιδιώτες στην ουρά γιατί... δεν υπήρχαν αστυνομικοί - Δείτε βίντεο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη στο βίντεο με την κακοποίηση Ρώσων αιχμαλώτων – Φόβοι για αντίποινα

Ένα φρικιαστικό βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να βγάζουν από ένα φορτηγάκι Ρώσους αιχμαλώτους έξω από το Χάρκοβο και εν ψυχρώ να τους πυροβολούν στα πόδια.

Τους κρατούν αιμόφυρτους στο έδαφος και τους ανακρίνουν.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μετά από την αντεπίθεση των Ουκρανών στην περιοχή του Χαρκόβου το Σαββατοκύριακο. Υποτίθεται ότι οι εικόνες είναι από βάση του τάγματος Αζόφ, όπου μεταφέρθηκαν οι Ρώσοι αιχμάλωτοι μετά την ανακατάληψη της πόλης Ολχόβκα, 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, όπως μετέδωσε το Mega.

Αρχικά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για κατασκευασμένo βίντεο με κακομεταχείριση δήθεν Ρώσων αιχμαλώτων από δήθεν Ουκρανούς στρατιώτες. Στη συνέχεια σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου αντιμετωπίζει το θέμα πολύ σοβαρά.

«Θα γίνει έρευνα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα ενημερωθούν όλα τα μέλη των αμυντικών δυνάμεων ότι τέτοια συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη, είναι έγκλημα πολέμου. Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει εκεί μοιάζει με έγκλημα πολέμου. Το εάν είναι αληθινό, μπορεί να το κρίνει μόνο το δικαστήριο», δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος προέδρου Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανήγγειλε εισαγγελική έρευνα απαιτώντας την τιμωρία των υπευθύνων.

«Οι εικόνες προκαλούν φρίκη. Απαιτείται νομική αξιολόγηση. Όσοι πήραν μέρος στα βασανιστήρια θα πρέπει να διωχθούν και να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μόλις χθες ο πρόεδρος Ζελένσκι πρότεινε στη Ρωσία την ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων, πέραν των μερικών δεκάδων που έχουν ήδη ανταλλαγεί με επιμέρους συμφωνίες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη στο βίντεο με την κακοποίηση Ρώσων αιχμαλώτων – Φόβοι για αντίποινα"

«Καμπανάκι» από την Γκάγκα για την πανδημία - Σε ανοδική τροχιά οι νοσηλείες μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Με νέα έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού εισερχόμαστε στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Το τσουχτερό κρύο της προηγούμενης εβδομάδας που επέβαλε την παραμονή μας σε κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων και τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας την προηγούμενη Κυριακή, φαίνεται συντέλεσαν στα σημερινά 27.490 κρούσματα, συνδυαστικά με την ευμετάδοτη παραλλαγή Omicron 2 του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης που δημοσιεύτηκαν στις 24 Μαρτίου, το ποσοστό της «Stealth» Omicron υπερδιπλασιάστηκε, σκαρφαλώνοντας στο 77% των στελεχών που ελέγχθηκαν. Μάλιστα, όπως ανέφερε σήμερα στο protothema.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, σε ποσοστό 75% ανέρχεται και το ποσοστό της Omicron 2 στην συμπρωτεύουσα.

Ωστόσο, στα "θετικά" της κυριαρχίας της μετάλλαξης συγκαταλέγονται η ηπιότερη νόσηση που προκαλεί η Omicron 2, σε συνδυασμό με την επαρκή εμβολιαστική κάλυψη (85% στους ενήλικες και 90% στον πληθυσμό άνω των 60 χρόνων). Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, όμως, εξακολουθούν να βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι και ειδικότερα όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60.

«Βράζουν» τα μεγάλα αστικά κέντρα

Η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα και είναι έντονη σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της επικράτειας. Στην Αττική εντοπίζονται σήμερα λίγο λιγότερες από τις συνολικές λοιμώξεις (10.054 σε σύγκριση με τις 4.857 χθες). Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 2.634 λοιμώξεις και το Ηράκλειο με 1.077.

Η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Ηρακλείου έχει ήδη μπει άλλωστε σε ανεξέλεγκτη τροχιά, καταγράφοντας σταθερά εδώ και σχεδόν 15 μέρες περισσότερα από 1.000 κρούσματα καθημερινά, απόρροια και της υπέρμετρης εξάπλωσης της Omicron 2 στο νησί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και οι αντίστοιχες διακυμάνσεις στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό στα νησιά. Ειδικότερα, περαιτέρω αύξηση παρουσιάζεται στην ΠΕ Σύρου με 748,59 κρούσματα (σε σύγκριση με τα 520,76 της προηγούμενης εβδομάδας), στην ΠΕ Θήρας (529,58 έναντι των 370,7) και στην ΠΕ Πάρου (401,98 έναντι των 381,88). Οριακή αύξηση και στην ΠΕ Άνδρου, με 357,88 έναντι των 347,03 κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας.

Παρόμοιες αυξήσεις όμως σημειώνονται και σε μεγάλα αστικά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό στην Πελοπόννησο, αυξήσεις παρατηρούνται στην ΠΕ Αρκαδίας με 356,46 και στην ΠΕ Λακωνίας με 355,63.

«Σαφώς δεν είναι σε ύφεση η πανδημία»

«Έχουμε 1000 νοσηλείες παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες 10 μέρες. Ουδέποτε ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι σε ύφεση η πανδημία». Με αυτά τα λόγια, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Ασημίνα Γκάγκα, από το βήμα της Βουλής υπενθύμισε ότι δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με το μέτωπο της επιδημίας στη χώρα μας.

Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται πλέον και στους «σκληρούς» δείκτες, στην πορεία των οποίων μέχρι στιγμής έχει πατηθεί το «φρένο», όχι όμως και το «χειρόφρενο». Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και protothema.gr, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα. Οι σημερινές ανέρχονται στις 469 ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν στις 357.

Με παρόμοιο ανοδικό ρυθμό κινούνται οι νοσηλείες, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα της Αναπληρώτριας Υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και protothema.gr, οι συνολικοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ και ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ ανέρχονται στους 3.513, σε σύγκριση με τους 3.023 νοσηλευόμενους ασθενείς την προηγούμενη Δευτέρα.

Τέλος, μελανό σημείο της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης αποτελούν και οι 73 απώλειες συμπολιτών μας, με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να αποτελείται από άτομα άνω των 80 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι μέχρι σήμερα είχαν εισέλθει σε σταθερή τροχιά το τελευταίο δεκαήμερο, χωρίς να ξεπερνούν καθημερινά τους 60.

Το βλέμμα των ειδικών είναι στραμμένο στο τι μέλλει γενέσθαι, έχοντας ως δεδομένο ότι τα μέτρα θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν, σε συνδυασμό όμως με τον καλό καιρό και την έλευση της άνοιξης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Καμπανάκι» από την Γκάγκα για την πανδημία - Σε ανοδική τροχιά οι νοσηλείες μετά την αύξηση των κρουσμάτων"

Κύπρος: 6.494 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι από Covid-19

Τρεις θανάτους και 6.494 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 930.

190 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ

21 σε σοβαρή κατάσταση: 16 άτομα σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, 1 εκτός αναπνευστήρα και 4 διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το ποσοστό νοσηλευόμενων χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ανέρχεται στο 57,37%.

21 ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω COVID σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 115.930 διαγνωστικές εξετάσεις.

Το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των εξετάσεων είναι 5,6%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 6.494 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι από Covid-19"

Ουκρανία: «Έχουμε αποδείξεις χρήσης απαγορευμένων όπλων»

Η Ουκρανία διαθέτει «αποδείξεις» ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση βομβών διασποράς, απαγορευμένων όπλων βάσει των διεθνών συνθηκών, σε δύο περιοχές στον νότο της χώρας, είπε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου σχετικά με μια πιθανή προσφυγή σε τέτοια όπλα για τον βομβαρδισμό του Κιέβου, η Βενεντίκτοβα απάντησε πως δεν έχει «απτές αποδείξεις» για τη χρήση στην ουκρανική πρωτεύουσα κι ότι «έρευνες» βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Όμως (…) διαθέτουμε αποδείξεις χρήσης βομβών διασποράς στην περιοχή της Οδησσού και στην περιοχή της Χερσώνας», συμπλήρωσε η ίδια.

«Θα δούμε, χάρη ιδίως στη δουλειά σας, εσάς των δημοσιογράφων, ότι κι άλλα απαγορευμένα όπλα χρησιμοποιούνται, όμως, σε ό,τι με αφορά, δεν μπορώ παρά να αναφέρω τις περιπτώσεις στις οποίες διαθέτω αποδείξεις σε μια πολύ ξεκάθαρη βάση, όταν έχω, για παράδειγμα (…) θραύσματα (από αυτούς τους μηχανισμούς) ή μια ανάλυση του εδάφους», συνέχισε η Ουκρανή αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: «Έχουμε αποδείξεις χρήσης απαγορευμένων όπλων»"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 620 Ρώσων πρακτόρων

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα στοιχεία επαφής 620 ανθρώπων που υποστηρίζει ότι είναι πράκτορες της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και εμπλέκονται σε «εγκληματικές δραστηριότητες» στην Ευρώπη.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες. Η Ρωσία δεν έχει κάνει προς το παρόν κανένα σχόλιο για τη λίστα αυτή.

Σε ανάρτηση, στη ρωσική γλώσσα, στον επίσημο ιστότοπό της, η υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας καταγράφει τα ονόματα ανθρώπων που υποστηρίζει ότι εργάζονται για την FSB και είναι καταγεγραμμένοι στα κεντρικά της υπηρεσίας αυτής, στη Μόσχα.

Αυτοί οι «εργαζόμενοι για την FSB της Ρωσίας» εμπλέκονται σε «εγκληματικές δραστηριότητες» στην Ευρώπη, υποστηρίζει το Κίεβο, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για τα υποτιθέμενα εγκλήματα που διέπραξαν. Η ανάρτηση συνοδεύεται από μια φωτογραφία της έδρας της FSB στη Μόσχα.

Η υπηρεσία αυτή διαδέχτηκε τη διαβόητη KGB μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 620 Ρώσων πρακτόρων"

ΝΑΤΟ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για τη Σουηδία να υποβάλλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις δηλώσεις της πρωθυπουργού, Μαγκνταλένα Άντερσον, η οποία είπε ότι «βλέπουμε ότι η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Γίνονται διάφορες συζητήσεις και, αναλόγως του πώς θα τελειώσουν αυτές οι συζητήσεις, θα δούμε και ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για τη Σουηδία».

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και συζήτησε την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τα ερωτήματα που προκαλεί για την ασφάλεια της υπόλοιπης Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η κυρία Άντερσον από την πλευρά της σημείωσε ότι η χώρα της δεν βλέπει τον εαυτό της ως «μοντέλο» για την Ουκρανία – «μετά την ένταξη στην ΕΕ δεν είμαστε πλέον πραγματικά ουδέτεροι, απλώς δεν ανήκουμε σε κάποια στρατιωτική συμμαχία», παραδέχτηκε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με όσα είχε πει η ίδια η Μαγκνταλένα Άντερσον πριν 20 ημέρες περίπου για την περίπτωση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι μια τέτοια περίπτωση θα «αποσταθεροποιούσε την τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη».

«Εάν η Σουηδία επέλεγε να στείλει ένα αίτημα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και θα αύξανε την ένταση», είχε πει στους δημοσιογράφους η Σουηδή πρωθυπουργός.

Η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης – Τι πρέπει να αλλάξει στην ΕΕ

Η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης και θα υποστεί η ίδια τις πιο σοβαρές επιπτώσεις, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η εγγύηση ασφάλειας είναι για την Ευρώπη ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής, στο οποίο είχε συμφωνήσει και η Μόσχα. Επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη διεύρυνσή της και ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει η ΕΕ, ο καγκελάριος δήλωσε ότι τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Σουηδία είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές προκειμένου να είμαστε ικανοί για νέα διεύρυνση. «Οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, διότι κάθε καθυστέρηση καθιστά τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα σε εξωτερικές επιρροές», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

«Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν το 1990 ότι η ανάγκη για εγγύηση ασφάλειας στην Ευρώπη αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής. Η Μόσχα παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης. Και σε αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο μία απάντηση. Πρώτον, καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Δεύτερον, ενισχύουμε τους εαυτούς μας τόσο ώστε να μη συμβεί μια επίθεση εναντίον της ΕΕ ή των χωρών του ΝΑΤΟ, επειδή είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να απαντήσουμε», δήλωσε ο κ. Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον. Απευθυνόμενος στην κυρία Άντερσον, ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε ακόμη συμπαράσταση, σε περίπτωση που η Σουηδία δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.

Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πάντως επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων από την Ουκρανία μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Ο κ. Σολτς δήλωσε ότι οι εταίροι έκαναν ήδη ένα βήμα προς μια βασική συμφωνία, έπειτα από σχετική γερμανοπολωνική πρωτοβουλία. «Αναφέρονται όμως σε κάτι που όλοι έχουν υποσχεθεί αφηρημένα. Τώρα όμως πρέπει να γίνει συγκεκριμένο. Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί το 2015», τόνισε από την άλλη πλευρά η Σουηδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η χώρα της ανέλαβε τότε το 12% των προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να κάνει τώρα. Η Σουηδία ωστόσο θα είναι ασφαλώς «μέρος της λύσης» του προβλήματος, διαβεβαίωσε.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΑΤΟ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας"

Αμπράμοβιτς: Εκπρόσωπός του επιβεβαιώνει ότι δηλητηριάστηκε

Μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που δημοσίευσε την είδηση ότι ο Αμπράμοβιτς εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης, προβλήματα στο δέρμα του προσώπου και των χεριών όπως και ερυθρότητα στα μάτια, εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη επιβεβαιώνει την πληροφορία.

 Ωστόσο το πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Αμπράμοβιτς τόνισε ότι δεν ήταν σαφές ποιος στοχοποίησε τον Αμπράμοβιτς και τους Ουκρανούς αξιωματούχους που επίσης έπεσαν θύαματα δηλητηρίασης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Δύσης, που εξέτασαν το περιστατικό, είναι ακόμη δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης προερχόμενης από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Τρεις άνθρωποι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση αξιωματούχων στο Κίεβο, στις 3 και τις 4 Μαρτίου, ένιωσαν συμπρώματα δηλητηρίασης από χημικά.

Ο άλλοτε ιδιοκτήτης της Τσέλσι και Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα μετά από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Στο θρίλερ με την δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς αναφέρεται και ο Guardian. Σύμφωνα με τον Shaun Walker, ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, πηγή με απ’ ευθείας γνώση δήλωση ότι «ο Ρόμαν (σσ αναφέρεται στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς) έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία ».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Αμπράμοβιτς -ο οποίος πηγαινοέρχεται μεταξύ Μόσχας, Λβιβ και άλλων τόπων διαπραγμάτευσης- καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων  κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα του δέρματος στο πρόσωπα και τα χέρια τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Οι ίδιοι φέρεται να κατηγόρησαν τη Μόσχα, η οποία -όπως είπαν- ήθελε να σαμποτάρει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδα προανήγγειλε λίγο νωρίτερα ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο,  Max Colchester,  ο οποίος έκανε το παρακάτω tweet:

Πού αποδίδουν τη δηλητηρίαση οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ουκρανική πλευρά απέδωσε την δηλητηρίαση στους σκληροπυρηνικούς της Μόσχας, για να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσωπο κοντά στον Αμπράμοβιτς είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.

Ο Αμπράμοβιτς και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση πλέον και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπράμοβιτς, δεν επηρεάστηκε. Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για ύποπτη δηλητηρίαση. Δυτικοί ειδικοί που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμπράμοβιτς: Εκπρόσωπός του επιβεβαιώνει ότι δηλητηριάστηκε"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία επιστρατεύει εγκληματίες για να πολεμήσουν»

Η Ρωσία φέρεται να αποφάσισε να στρατολογήσει εγκληματίες, στους οποίους θα χορηγήσει αμνηστία, ώστε να πολεμήσουν στο πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, στους ποινικούς που δέχονται να πολεμήσουν την Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές έχουν υποσχεθεί πλήρη αμνηστία, σε περίπτωση που επιστρέψουν ζωντανοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ποινικούς που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία δεν επιτρέπεται να έχουν επαφές με τους συγγενείς τους και γενικά να δηλώσουν ότι θα πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, φέρεται να εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για πολιτικούς λόγους (για εξτρεμιστική δραστηριότητα ή για τρομοκρατία).

Μάλιστα, σύμφωνα με το Ukrinform, σε πρώτη φάση, περίπου 100 εγκληματίες που κρατούνται στην αποικία κρατουμένων «Τσερνοκόζοβο» στην Τσετσενία, προετοιμάζονται για να σταλούν στην Ουκρανία. Σημειώνεται, ότι με βάση το πρακτορείο, όλοι τους έχουν καταδικαστεί για σοβαρά ποινικά εγκλήματα(ληστείες, δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών).

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία επιστρατεύει εγκληματίες για να πολεμήσουν»"

Φινλανδία: Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων ανέστειλε όλα τα δρομολόγια από και προς τη Ρωσία

Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων στη Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή όλων των δρομολογίων προς και από τη Ρωσία, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι οι αποστολές εμπορευμάτων προς τη Φινλανδία είχαν σταματήσει από το Σάββατο, αφού η VR Group είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχόταν εμπορευματικές αμαξοστοιχίες λόγω των οικονομικών κυρώσεων.

Μάλιστα, στη ρωσική ανακοίνωση υπογραμμιζόταν ότι η Μόσχα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Πεκίνο για την αποστολή πρόσθετων εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την οργή της Δύσης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να επιβάλλουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Τουλάχιστον 1.119 πολίτες έχουν βρει τον θάνατο και άλλοι 1.790 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, που επισημαίνει ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Περισσότεροι από 3,82 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, ενώ εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι που παραμένουν στο ουκρανικό έδαφος, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φινλανδία: Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων ανέστειλε όλα τα δρομολόγια από και προς τη Ρωσία"

Οικονόμου προς Τσίπρα: Έχουν γίνει ενέργειες για την παραμονή του Σαϊντού στην Ελλάδα

Τον Σαϊντού Καμαρά θα συναντήσει αύριο στις 4:30μμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα να διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Πολιτείας για να ικανοοιηθεί το αίτημά του μαθητή για παραμονή του στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Εν όψει της επανεξέτασης του αιτήματος του Σαϊντού Καμαρά για να μείνει στην Ελλάδα, έχουν γίνει, εδώ και καιρό από την πλευρά της πολιτείας όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ενισχύουν αυτό το αίτημά του.

»Χωρίς κορώνες και κινήσεις εντυπωσιασμού το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019 στο υπουργείο Παιδείας κάνει το ίδιο ακριβώς για όσα παιδιά το χρειάζονται, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τη σχολική χρονιά 2021-22 σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά εγγραφής και φοίτησης, μαθητών-προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος.

»Ο Πρωθυπουργός επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αύριο στις 16.30 με τον Σαϊντού Καμαρά».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει:

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικονόμου προς Τσίπρα: Έχουν γίνει ενέργειες για την παραμονή του Σαϊντού στην Ελλάδα "

Κιάτο: Μυστήριο με τον θάνατο 35χρονης αφού έφαγε χόρτα - Χαροπαλεύει η μητέρα της

Mυστήριο παραμένει τι ήταν αυτό που σκότωσε την 35χρονη  γυναίκα από το Κιάτο και έστειλε τη μητέρα της στην εντατική σε πολύ σοβαρή κατάσταση.  Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δύο έφαγαν από το ίδιο φαγητό και αμέσως μετά αισθάνθηκαν έντονη αδιαθεσία. 

Οι δύο  γυναίκες, μητέρα και κόρη , την Παρασκευή το βράδυ αισθάνθηκαν έντονη δυσφορία με αποτέλεσμα οι συγγενείς τους να καλέσουν ασθενοφόρο και να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας στο Κιάτο. Εκεί διαπιστώθηκε από τους γιατρούς πως η 35χρονη δυστυχώς είχε καταλήξει. Η μητέρα της όμως ήταν ακόμη εν ζωή αλλά σε σοβαρή κατάσταση και οι γιατροί  ζήτησαν τη μεταφορά της στο νοσοκομείο της Κορίνθου, όπου αμέσως διασωληνώθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.  Παράλληλα στις εξετάσεις που της έγιναν βρέθηκε θετική και στον κορωνοϊό, κάτι όμως που δεν έχει να κάνει με τη σοβαρότητα της κατάστασής της. 

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η 35χρονη γυναίκα πιθανόν να κατέληξε από τοξική δηλητηρίαση από κλωστηρίδιο της αλλαντίασης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μια άλλη άποψη των γιατρών, δεν αποκλείεται οι δύο γυναίκες να κατανάλωσαν ένα άγριο χορταρικό που είναι γνωστό και ως «διαβολόχορτο». 

Οι συγγενείς των δύο γυναικών βεβαίωσαν τους γιατρούς πως εκείνη την ημέρα είχαν καταναλώσει χόρτα, δίχως όμως να είναι σε θέση να πουν με ακρίβεια τι είδους ακριβώς ήταν αυτά.
Απαντήσεις αναμένεται να έχουμε μετά την νεκροψία και νεκροτομή που διενεργηθεί από την ιατροδικαστική υπηρεσία στο άψυχο σώμα της άτυχης 35χρονης, νώ παράλληλα  προανάκριση διενεργεί και το αστυνομικό τμήμα Κιάτου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κιάτο: Μυστήριο με τον θάνατο 35χρονης αφού έφαγε χόρτα - Χαροπαλεύει η μητέρα της"

Δήμαρχος Κιέβου: Περισσότεροι από 100 θάνατοι στην πόλη

Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 θάνατοι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώρα, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους της πόλης της Φλωρεντίας (Ιταλία), που είναι αδελφοποιημένη πόλη με το Κίεβο, ο Κλίτσκο ανέφερε πως περισσότερα από 20 πτώματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν, ενώ τέσσερα από τα θύματα είναι παιδιά και άλλα 16 τραυματισμένα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δήμαρχος Κιέβου: Περισσότεροι από 100 θάνατοι στην πόλη "

WSJ: Με συμπτώματα δηλητηρίασης ο Ρ. Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές

Συμπτώματα δηλητηρίασης εκδήλωσαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και μέλη της ομάδας των Ουκρανών διαπραγματευτών, μετά από συνάντηση στο Κίεβο τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος είχε μεταβεί και σε Μόσχα, Λβιβ και άλλα σημεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και τουλάχιστον δύο μέλη της ουκρανικής ομάδας διαπραγματευτών, εμφάνισαν συμπτώματα όπως κοκκίνισμα στα μάτια, επίμονο δάκρυσμα και ξεφλούδισμα δέρματος σε πρόσωπο και χέρια, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Πλέον η κατάσταση της υγείας τους έχει βελτιωθεί και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες κατηγορούν ακραίους στη Μόσχα ότι ήθελαν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Με συμπτώματα δηλητηρίασης ο Ρ. Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές"

ΣτΕ: Προσφυγή Ρώσου επιχειρηματία κατά του παγώματος της έκδοσης αδειών παραμονής

«Είναι παράνομο και αντισυνταγματικό το “πάγωμα” της ανανέωσης και της έκδοσης αδειών παραμονής στη χώρα μας πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υποστηρίζει Ρώσος επιχειρηματίας και η σύζυγός του που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν να ανασταλεί κι εν συνεχεία να ακυρωθεί η από 28.2.2022 απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με αυτήν, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αναστέλλεται, μεταξύ άλλων, η εξέταση και η έκδοση αποφάσεων επί εκκρεμών αιτήσεων Ρώσων πολιτών και των μελών των οικογενειών τους για παραμονή στη χώρα μας.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας ζει μόνιμα στη Θεσσαλία και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα ενοικιάσεων αυτοκινήτων και στην αγορά και διαχείριση αγροτικών ακινήτων.

Στην προσφυγή τους ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του υποστηρίζουν ότι η ισχύς των νόμιμων τίτλων παραμονής του ίδιου και της συζύγου του στην Ελλάδα λήγει τον επόμενο μήνα και τον ενημέρωσε ο αρμόδιος κρατικός φορέας (Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) ότι δεν παραλαμβάνει τις αιτήσεις ανανέωσης παραμονής του ίδιου και της συζύγου του στη χώρα μας, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση.

Υποστηρίζουν ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 43 Συντάγματος), αφού για παρόμοια θέματα απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι υπουργικής απόφασης, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Ακόμη, παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών αφού η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν εκδόθηκε κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησης νόμου, όπως απαιτούν τα άρθρα 26, 43 και 64 του Συντάγματος.

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική (άρθρο 35 Συντάγματος) και παράνομη (παραβιάζει το άρθρο 8 του νόμου 3469/2006), καθώς δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όπως απαιτείται και κατά συνέπεια είναι ανυπόστατη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Προσφυγή Ρώσου επιχειρηματία κατά του παγώματος της έκδοσης αδειών παραμονής"

Διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για την επισιτιστική επάρκεια – Ο κυβερνητικός σχεδιασμός και οι επόμενες κινήσεις

Τα μέτρα αντιμετώπισης σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες και είδη διατροφής στην αγορά βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και της λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάσθηκε η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής.

Υπάρχει καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με όλους τους συντελεστές της αγοράς μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ειδικά για το ηλιέλαιο, επιβεβαιώθηκε και για αυτό το προϊόν η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, ο εφοδιασμός είναι επαρκής, ενώ σε ό,τι αφορά την κίνηση ορισμένων εφοδιαστικών αλυσίδων να προχωρήσουν σε προληπτικό πλαφόν, αυτή έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αποθεματοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της εγχώριας παραγωγής, ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην αύξηση των διαθεσίμων ποσοτήτων για κατανάλωση.

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών, η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

Η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και ο οποίος αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για την επισιτιστική επάρκεια – Ο κυβερνητικός σχεδιασμός και οι επόμενες κινήσεις"

Reuters: Η Τουρκία μπορεί να υποστεί κυρώσεις όσο αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο» για τους Ρώσους ολιγάρχες

Αντιμέτωπη με κυρώσεις ενδέχεται να βρεθεί η Τουρκία όσο αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το Reuters από τη στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια αναταραχή δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, τουλάχιστον ένας ολιγάρχης και χιλιάδες άλλοι Ρώσοι έχουν φτάσει στην Τουρκία, που θεωρείται ασφαλές μέρος για να μείνουν, να επενδύσουν και να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία παρά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Η λειτουργία ως ασφαλές καταφύγιο εγκυμονεί κινδύνους για την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της Τουρκίας που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σκληρές αποφάσεις και κυρώσεις εάν οι ΗΠΑ και άλλοι εντείνουν την πίεση στη Μόσχα με ευρύτερες «δευτερεύουσες» κυρώσεις.
 
Γιατί η Τουρκία είναι ελκυστική στους Ρώσους

Η Τουρκία είπε ότι η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη, αλλά αντιτίθεται επί της αρχής στις κυρώσεις και δεν τις επιβάλλει. Η οικονομία της Τουρκίας, που έχει ήδη πληγεί από μια νομισματική κρίση και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, εμπόριο και τουρισμό.

Περίπου 14.000 Ρώσοι φέρεται να έφτασαν στην Τουρκία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, πολλοί από τους οποίους κουβαλούσαν πολλά μετρητά λόγω των φραγμών στις πιστωτικές τους κάρτες των ΗΠΑ και των προκλήσεων στο να κάνουν βασικές τραπεζικές συναλλαγές.

Οι μεσίτες λένε ότι πολλοί χρησιμοποιούν μετρητά και μετατρέπονται σε κρυπτονομίσματα για να αγοράσουν ακίνητα ως ασφαλή επένδυση. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ένας από τους πολλούς Ρώσους ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα από τη Δύση, έχει επίσης επισκεφθεί την Τουρκία και δύο από τα σούπερ γιοτ του συνολικής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ελλιμενίστηκαν σε τουρκικά θέρετρα την περασμένη εβδομάδα.

Οι ολιγάρχες θα μπορούσαν να επενδύσουν περισσότερα, είπαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν τις ιδιωτικές συνομιλίες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι Ρώσοι πολίτες είναι «φυσικά» ευπρόσδεκτοι και μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Πόσο μπορεί να μείνει η Τουρκία «ασφαλές καταφύγιο»

Οι κυβερνήσεις στη Δύση έχουν ήδη κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών, έχουν παγώσει τα αποθεματικά της Ρωσίας και την έχουν εκδιώξει από το τραπεζικό σύστημα SWIFT και θα μπορούσαν να πιέσουν την Άγκυρα να κάνει το ίδιο.

Οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν δευτερεύουσες κυρώσεις σε όσους συναλλάσσονται με κύριο στόχο, τη Ρωσία. «Εάν η ανθρωπιστική τραγωδία συνεχιστεί και ο Πούτιν δεν έχει πρόθεση να υποχωρήσει, νομίζω ότι οι δευτερεύουσες κυρώσεις είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο Χακάν Ακμπάς, ιδρυτικός εταίρος της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία ασχολείται με τις κυρώσεις.

«Η Δύση θα δώσει περισσότερη προσοχή σε διάφορες χώρες ώστε να μην γίνουν ασφαλή καταφύγια. Τα χέρια της Άγκυρας θα ήταν δεμένα… και θα έπρεπε αναπόφευκτα να λάβει πιο σκληρή στάση εναντίον της Ρωσίας», είπε.

Το 2020, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε δευτερεύουσες κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, στον επικεφαλής της και σε άλλους σχετικά με την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών πυραύλων S-400.

Ωστόσο, δεδομένων των προσπαθειών της Τουρκίας να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, θα μπορούσε να αποφύγει τα διασταυρούμενα πυρά των κυρώσεων. Ένας άλλος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαιρέτισε τον διπλωματικό ρόλο της Άγκυρας, ενώ πρόσθεσε «θα θέλαμε πολύ η Τουρκία να εφαρμόσει όλες τις κυρώσεις».

Πως θα αντιδράσουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες στην Τουρκία παρά την πληθώρα νέων πελατών από τη Ρωσία αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν τους όρους καταθέσεων και μεταφορών για να μην υπάρξουν κυρώσεις από τη Δύση κάτι που έχει απογοτεύσει αρκετούς ρώσους πελάτες.

Η ρυθμιστική αρχή της των τραπεζών στην Τουρκία είπε ότι δεν έχει δώσει οδηγίες για περιορισμό των πολιτών οποιασδήποτε χώρας. Ωστόσο, μια ανώτερη τραπεζική πηγή είπε ότι οι κυρώσεις παρόλα αυτά «εκλήφθηκαν ως νέος κίνδυνος» και οι εταιρείες είχαν συναντηθεί πολλές φορές για να το συζητήσουν από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Σύμφωνα με τον Ακμπάς μεγάλες τουρκικές εταιρείες και όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων έχουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία και η Μόσχα τις πιέζει τώρα να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να πληρώσουν εργαζομένους ή να κινδυνεύσουν να χρεοκοπήσουν.

Πολλοί από αυτούς κάνουν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις στη Δύση και ίσως χρειαστεί να πάρουν μια «απόφαση» εάν θα εγκαταλείψουν τη Ρωσία, όπως έχουν κάνει πολλές μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές μάρκες, είπε.

Οποιεσδήποτε συνέπειες κυρώσεων θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω τη φήμη της Τουρκίας στους ξένους επενδυτές μετά από χρόνια ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής και εκροών. Αυτή η φήμη δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα πέρυσι όταν ένας διεθνής εποπτικός φορέας, η Financial Action Task Force, υποβάθμισε την Τουρκία στη λεγόμενη γκρίζα λίστα επειδή απέτυχε να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Η Τουρκία μπορεί να υποστεί κυρώσεις όσο αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο» για τους Ρώσους ολιγάρχες"

Δήμαρχος Μαριούπολης: Βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών – Άμεση ανάγκη για πλήρη εκκένωση αμάχων

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από μια εβδομαδιαία πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν άγνωστο αριθμό νεκρών αμάχων και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από το σπίτι τους.

«Δεν είναι όλα στο χέρι μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» τόνισε, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. 24.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, σύνδεση», είπε. «Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μαριούπολη κατά τη διάρκεια της ρωσικής πολιορκίας, εκ των οποίων περίπου 210 ήταν παιδιά. Αυτά τα στοιχεία έδωσε νωρίτερα στα μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος της Μαριούπολης. Επίσης, καταστράφηκαν τρία νοσοκομεία και υπέστησαν ζημιές άλλα επτά. Επιπλέον, υπέστησαν ζημιές 57 σχολεία και 70 νηπιαγωγεία. Δύο εργοστάσια, ένα λιμάνι και μια στρατιωτική μονάδα υπέστησαν επίσης ζημιές στην πόλη.

 CNN/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Μαριούπολης: Βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών – Άμεση ανάγκη για πλήρη εκκένωση αμάχων"

Έκρηξη στα Γρεβενά: Ανθρώπινο λάθος δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες στο εργοστάσιο

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών υλών στα Γρεβενά, στο οποίο σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη με τρεις νεκρούς την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η ειδική πενταμελής ομάδα του τμήματος Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας, που είχε αναλάβει τις έρευνες, εντόπισε στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξιχνίαση του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, τρία εικοσιτετράωρα δηλαδή μετά την τραγωδία ενώ, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η καταστροφή από την ισχυρή έκρηξη που έγινε το πρωί της Δευτέρας, φέρεται να προήλθε από ανθρώπινη αμέλεια. Παρόλο που δεν έχουν βγει ακόμη τελικά συμπεράσματα για την αιτία ή τις αιτίες που προκάλεσαν την ισχυρή έκρηξη στο εργοστάσιο, αυτό που προκύπτει από τις έρευνες είναι ότι έγιναν λάθη. Σε κάθε περίπτωση εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται και το επίσημο πόρισμα.

Σημειώνεται ότι, το έργο της προανακριτικής έρευνας για τον εντοπισμό των αιτιών, είχε αναλάβει η ειδική ομάδα πυροτεχνουργών του τμήματος Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο εργοστάσιο, αντί της Πυροσβεστικής στην οποία είχε αρχικά ανατεθεί η υπόθεση, έπειτα από εισαγγελική εντολή.

Με την υπόθεση να κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, στο πενταμελές κλιμάκιο συμμετείχαν οι πιο έμπειροι αστυνομικοί της υπηρεσίας ενώ, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήθηκε και ειδικό drone, ούτως ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το πώς είναι κατασκευασμένο το εργοστάσιο, πού ήταν οι αποθήκες και διάφορα άλλα σημεία, τι αποτέλεσμα έχει η καταστροφή αλλά και να βοηθήσει σημαντικά στο να υπάρξει ένα σαφές πόρισμα. Στις έρευνες συμμετείχαν, επίσης, ειδικοί πραγματογνώμονες, μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι.

«Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την τραγωδία, ωστόσο, περιμένουμε το τελικό πόρισμα», ανέφερε στο protothema.gr, ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης.

Οι εργαζόμενοι εξαϋλώθηκαν

Θυμίζουμε, ότι όπως έδειξαν οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών εργαζομένων, οι οποίοι αρχικά θεωρούνταν αγνοούμενοι, ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σκορπισμένα ακόμα και σε απόσταση των 500 μέτρων από το σημείο ενώ, ξεκάθαρο γίνεται από πηγές της αστυνομίας, πως όσοι άνθρωποι βρίσκονταν σε απόσταση ακόμα και 100 μέτρων από το σημείο της ισχυρής έκρηξης, θα είχαν βρει ακαριαίο θάνατο.

Την ώρα της έκρηξης στην γραμμή παραγωγής δεν υπήρχαν περισσότεροι εργαζόμενοι καθώς, είναι βέβαιο, ότι δεν θα είχαν καταφέρει να επιζήσουν από την ισχυρή έκρηξη και ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το εργοστάσιο το οποίο σύμφωνα με τον δήμαρχο Γρεβενών, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015, θεωρείται ότι ήταν καλά σχεδιασμένο και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκρηξη στα Γρεβενά: Ανθρώπινο λάθος δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες στο εργοστάσιο"

Για ανακατάληψη του Ιρπίν μιλά το Κίεβο – «Aνακτήθηκε έλεγχος χωριού κοντά στο Χάρκοβο»

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο μικρού χωριού στα περίχωρα του Χαρκόβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, διαπίστωσε σήμερα ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάλα Ρόγκαν, ένα μικρό χωριό σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρκόβου, απ’ όπου εκδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι σοροί δύο Ρώσων στρατιωτών κείτονταν σε ένα σοκάκι του χωριού, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί από τις μάχες. Τουλάχιστον άλλες δύο σοροί ρίχτηκαν σε πηγάδια.

«Υπάρχουν πτώματα Ρώσων λίγο πολύ παντού», περιέγραψε στο AFP ένας Ουκρανός στρατιωτικός, που υπολογίζει τις ρωσικές απώλειες σε τουλάχιστον 25 στρατιώτες.

Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, που είχαν σταθμεύσει στις αυλές των σπιτιών, καταστράφηκαν επίσης από τις μάχες.

Η επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου διεξήχθη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όμως οι επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια του χωριού διαρκούν κάποιες ημέρες, με τους Ρώσους στρατιώτες να κρύβονται σε κελάρια ή στα γύρω δάση, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς.

«Τα στρατεύματά της απελευθερώνουν το Μάλα Ρόγκαν και αυτό είναι σημαντικό, διότι από εκεί βομβαρδίζουν συνεχώς κατοικημένες περιοχές της πόλης», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιγκόρ Τερέκοφ.

Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Για ανακατάληψη του Ιρπίν μιλά το Κίεβο – «Aνακτήθηκε έλεγχος χωριού κοντά στο Χάρκοβο»"

Η Ρωσία περιορίζει τις βίζες για άτομα από «μη φιλικές χώρες»

Η Ρωσία ετοιμάζει μέτρα αντιποίνων σε σχέση με τις βίζες εισόδου στην χώρα, τα οποία θα περιορίσουν την είσοδο πολιτών από «μη φιλικές χώρες», ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην Ευρωπαική Επιτροπή που προτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να παύσουν την χορήγηση ιθαγένειας σε όσους Ρώσους διαθέτουν το απαραίτητο χρηματικό ποσό για να κάνουν επενδύσεις στην εκάστοτε ευρωπαϊκή χώρα.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τα κράτη μέλη να καταργήσουν αμέσως τυχόν υφιστάμενα συστήματα ιθαγένειας επενδυτών και να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζονται αυστηροί έλεγχοι για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχουν τα συστήματα διαμονής επενδυτών, στοχεύοντας στις κυρώσεις κατά των Ρώσων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία περιορίζει τις βίζες για άτομα από «μη φιλικές χώρες»"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα σας κόψουμε το αέριο, απειλεί η Μόσχα τη Δύση μετά την άρνηση των G7 να πληρώσουν σε ρούβλια

Οι χώρες της G7 ξεκαθάρισαν τη Δευτέρα ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, σε αντίθεση με όσα γνωστοποίησε πως θα απαιτήσει το Κρεμλίνο.

Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ μετά από διάσκεψη με τους υπουργούς ενέργειας της G7, σύμφωνα με το Reuters.

«Όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και κατάφωρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων», είπε ο Χάμπεκ. Οι υπουργοί των χωρών της συμμαχίας «επανέλαβαν ότι οι συμφωνίες είναι έγκυρες και οι εταιρείες πρέπει να τις σέβονται... η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και προτρέπουμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Πούτιν», είπε.

«Η προσπάθεια του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής, αλλά, όπως μπορείτε να δείτε τη μεγάλη ενότητα και αποφασιστικότητα που μας διακρίνει, δεν θα διαιρεθούμε», πρόσθεσε.

Τη G7 αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Προειδοποίηση για «διακοπή της παροχής αερίου» από τη Μόσχα

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερμανού υπουργού, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Ιβάν Αμπράμοφ, σημείωσε ότι η άρνηση «θα οδηγήσει σίγουρα σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου». Οι Δυτικοί «έχουν αρκετές ευκαιρίες να αγοράσουν ρούβλια γι' αυτό τον σκοπό, μπορείτε να το κάνετε αμέσως σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο», πρόσθεσε ο Αμπράμοφ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα σας κόψουμε το αέριο, απειλεί η Μόσχα τη Δύση μετά την άρνηση των G7 να πληρώσουν σε ρούβλια"

Υπεγράφη το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για το 2022

Το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου» (Military Cooperation Program) για το 2022 υπεγράφη στις 23 Μαρτίου στο Κάιρο της Αιγύπτου από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ταξίαρχο Νικόλαο Χολέβα και τον επικεφαλής του Κλάδου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ταξίαρχο Yasser Abdel Moez El-Khatib.

Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

– Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλλον, ηλεκτρονικού πολέμου, έρευνας και διάσωσης, καθώς και μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

– Ανταλλαγή εκπαιδευομένων και επισκέψεων σε σχολές και πολυεθνικά σχολεία.

– Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Με την υπογραφή του προγράμματος, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επιβεβαιώνεται η διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ισχυροποιούνται περαιτέρω οι δεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεών τους και παράλληλα διευρύνεται το επίπεδο διαλειτουργικότητάς τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεγράφη το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για το 2022"

Κορωνοϊός: 73 θάνατοι Covid και 27.490 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 27.490, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.957.810, εκ των οποίων 49,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 150 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.165 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 113.940 τεστ, οι 9.464 μοριακά και οι 104.476 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα εκτινάχθηκε στο 24,13% έναντι 5,91% χθες αλλά με διπλάσια τεστ. 

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 10.054 στην Αττική (4.857 χθες).
  • 2.634 στη Θεσσαλονίκη (1.439 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.328 από την Ανατολική Αττική (725 χθες).
  • 1.883 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (893 χθες).
  • 297 από τη Δυτική Αττική (171 χθες).
  • 1.200 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (451 χθες).
  • 2.688 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.364 χθες).
  • 1.281 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (628 χθες).
  • 1.176 από τον Πειραιά (524 χθες).
  • 201 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (101 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 543 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 33 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 270 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 309 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 123 στην ΠΕ Άρτας.
  • 572 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 281 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 80 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 152 στην ΠΕ Δράμας.
  • 247 στην ΠΕ Έβρου.
  • 595 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 36 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 78 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 351 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 331 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.077 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 36 στην ΠΕ Θάσου.
  • 79 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 100 στην ΠΕ Θήρας.
  • 9 στην ΠΕ ΙΘάκης.
  • 47 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 303 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 248 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 113 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 236 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 8 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 108 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 4 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 291 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 73 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 154 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 407 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 365 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 102 στην ΠΕ Κω.
  • 317 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 609 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 277 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 223 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 70 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 34 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 419 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 431 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 19 στην ΠΕ Μήλου.
  • 15 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 87 στην ΠΕ Νάξου.
  • 172 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 60 στην ΠΕ Πάρου.
  • 278 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 200 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 130 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 209 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 140 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 215 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 49 στην ΠΕ Σάμου.
  • 382 στην ΠΕ Σερρών.
  • 38 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 161 στην ΠΕ Σύρου.
  • 32 στην ΠΕ Τήνου.
  • 271 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 445 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 113 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 73 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 197 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 510 στην ΠΕ Χανίων.
  • 162 στην ΠΕ Χίου.
  • 659 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (304 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.341 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (σ.σ. όσοι και χθες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 90,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 201 (58,77%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 141 (41,23%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.431 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 441 (ημερήσια μεταβολή +27,83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 402 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 73 θάνατοι Covid και 27.490 κρούσματα"

Δίκη Φιλιππίδη: Κεκλεισμένων των θυρών κατέθεσε η πρώτη καταγγέλλουσα – Για αντιφάσεις μιλά η υπεράσπιση

Κεκλεισμένων των θυρών κατέθεσε σήμερα στο Μικτο Ορκωτό Δικαστήριο η πρώτη γυναίκα που κατήγγειλε τον Πέτρο Φιλιππίδη για σεξουαλική κακοποίησή της. Η κατάθεση της καταγγέλλουσας ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στην επόμενη δικάσιμο -την ερχόμενη Παρασκευή- αναμένεται να συνεχιστεί η εξέτασή της από την έδρα και τους συνηγόρους των δυο πλευρών.

Μετά το πέρας της δίκης ο συνήγορος της καταγγέλλουσας Αλ. Μίντζιας δήλωσε: «Ζητήσαμε την κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών για την προστασία της ιδιωτικότητας των θυμάτων. Τα δικαιώματα του κατηγορουμένου καλύπτονται. Τη δημοσιότητα την θέλουμε κι εμείς για τη συνέχεια. Η κατάθεσή της κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την ανάκριση. Θα είναι κομβική, δύσκολη και μακρά. Θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση».

Από την πλευρά του ο συνήγορος της τρίτης καταγγέλλουσας Ανδρέας Βαγγόπουλος, δήλωσε: «Το δικαστήριο παρά τη σθεναρή αντίδραση της υπεράσπισης, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως, το δικαστήριο αποφάσισε το ορθό κατά την άποψη μας. Τα φερόμενα ως θύματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση όσα βίωσαν».

Αντίθετα ο συνήγορος της δεύτερης καταγγέλλουσας, Ζαχαρίας Σαλούστρος ξεκαθάρισε πως η δική του εντολέας θεωρεί απαραίτητη τη δημοσιότητα της δίκης στην υπόθεση. «Εμείς διαφωνήσαμε με το αίτημα κεκλεισμένων των θυρών. Σίγουρα η πελάτισσα μου θα υποστεί ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία, όμως είναι μια δίκη που αφορά όλους μας, που αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και αφορά και στο κίνημα metoo. Είμαστε αποφασισμένοι να είναι όλα σε δημοσιότητα ώστε να φανεί στον θεατρικό χώρο και το συμβαίνει με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο», ανέφερε ο κ. Σαλούστρος.

Τέλος ο συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο σε δηλώσεις του για αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η πρώτη καταγγέλλουσα κατά τη σημερινή κατάθεση της.

Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δώσαμε νομική μάχη προκειμένου η δίκη να διεξαχθεί με ανοιχτές τις θύρες, ώστε να μπορεί η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί τι έχει συμβεί. Δυστυχώς, οι πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η καταγγέλλουσα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές».

filippidis-eksodos-main

filippidis-eksodos1

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Φιλιππίδη: Κεκλεισμένων των θυρών κατέθεσε η πρώτη καταγγέλλουσα – Για αντιφάσεις μιλά η υπεράσπιση"

Ξεπεράσαμε Ιταλία και Βέλγιο σε θανάτους ασθενών με CoViD [πίνακας]

Οι μνήμες από το θανατηφόρο πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ιταλία είναι νωπές. Η Λομβαρδία είχε πέντε φορές περισσότερους θανάτους από τα θύματα του Β' Παγκόσμίου Πολέμου.

Με περισσότερες από 16.000 απώλειες, είχε πληγεί όσο καμιά άλλη περιφέρεια της Ευρώπης. Οι τάφοι είχαν γεμίσει και σε όσους έμειναν πίσω δεν δόθηκε ποτέ μία πειστική απάντηση στο ερώτημα "γιατί"...

Με μία σταθερά αρνητική πορεία - επί μήνες - η Ελλάδα κατόρθωσε να ξεπεράσει τη δραματική εμπειρία της γειτονικής χώρας, έχοντας πλέον περισσότερους θανάτους από την Ιταλία. Ξεπεράσαμε και το Βέλγιο, το οποίο είχε αναλογικά πολλούς χαμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με  στοιχεία του Worldometers, η χώρα μας έχει - από την αρχή της πανδημίας - 2.638 θανάτους ασθενών με CoViD ανά εκατομμύριο, έναντι 2.633 της Ιταλίας και 2.628 του Βελγίου.

Θάνατοι ασθενών με CoViD ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 Χώρα Θάνατοι
Βουλγαρία 5.313
Ουγγαρία 4.714
Κροατία 3.825
Τσεχία 3.683
Σλοβακία 3.531
Ρουμανία 3.413
Λιθουανία 3.328
Σλοβενία 3.114
Πολωνία 3.040
Λετονία 3.014
ΕΛΛΑΔΑ 2.638
Ιταλία 2.633
Βέλγιο 2.628
Ισπανία 2.189
Γαλλία 2.162
Πορτογαλία 2.124
Εσθονία 1.836
Σουηδία 1.778
Αυστρία 1.727
Λουξεμβούργο 1.593
Γερμανία 1.557
Μάλτα 1.423
Ιρλανδία 1.333
Ολλανδία 1.273
Δανία 958
Φινλανδία 550
 
Δραματική επιδείνωση

Όπως φαίνεται από τον πίνακα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη τη Βουλγαρία (5.313 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και τελευταία τη Φινλανδία (μόλις 550 θάνατοι ανά εκατομμύριο).

Η κατάταξη θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη, εάν δεν υπήρχε η πολύ καλή εικόνα από το πρώτο κύμα, όταν οι θάνατοι ασθενών με CoViD στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά ελάχιστοι με εκείνους των άλλων χωρών.

Σε πρόσφατη έκθεση της Eurostat για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα, που παρουσίασε το iatronet.gr, φαίνεται ακριβώς το πότε ξεκίνησε η αρνητική τάση: ήταν ο Νοέμβριος του 2020, όταν η χώρα μας άρχισε να έχει σημαντικά περισσότερους θανάτους, σε σύγκριση με τους μέσους όρους των ετών που είχαν προηγηθεί της πανδημίας.

Με την τάση αυτή να συνεχίζεται έως και σήμερα, η Ελλάδα κατείχε τον περασμένο Ιανουάριο τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα, με πρώτη την Κύπρο.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπεράσαμε Ιταλία και Βέλγιο σε θανάτους ασθενών με CoViD [πίνακας]"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news