facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Οικουμενικός Πατριάρχης στην ΕΡΤ: Η εκκλησία της Ρωσίας μας απογοήτευσε – Ας θυσίαζε τον θρόνο του ο Κύριλλος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχώρησε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά

Ο Παναγιότατος αναφέρεται στη συνέντευξή του στον πόλεμο στην Ουκρανία, τη στάση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Αγία Σοφία.

Ερωτηθείς για τη στάση της Εκκλησίας της Ρωσίας και του Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλου, απέναντι στον πόλεμο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε:

«Δεν θα ήταν δυνατόν να μην καταδικάσουν όλες οι Εκκλησίες τη βία, τον πόλεμο. Αλλά η εκκλησία της Ρωσίας μας απογοήτευσε. Δεν ήθελα να αποτελέσει αυτή την τραγική εξαίρεση η Εκκλησία της Ρωσίας και ο αδελφός Πατριάρχης Κύριλλος. Δεν ξέρω πως μπορεί να δικαιολογήσει ο ίδιος τον εαυτό του στη συνείδησή του. Πώς θα τον δικαιολογήσει, πώς θα τον κρίνει η ιστορία. Έπρεπε να ορθώσει το ανάστημά του. Γιατί μπορεί κάποιος να αντιτάξει ότι πιέζεται από τον πρόεδρο Πούτιν.

Θα έπρεπε να αντιδράσει στην εισβολή στην Ουκρανία και να καταδικάσει τον πόλεμο όπως κάναμε όλοι οι άλλοι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι. Δεν το έκανε, αυτό είναι εις βάρος του και λυπούμαι πολύ. Μπορεί να είχαμε άλλες διαφορές, τη γνωστή για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τη διαφορά που έχουμε αιώνες τώρα διότι η ρωσική εκκλησία εποφθαλμιά το πρωτείο του Κωνσταντινουπόλεως, υποσκάπτει τα θεμέλια του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά περίμενα από τον αδελφό Κύριλλο σε αυτή την κρίσιμη, ιστορική στιγμή, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εν ανάγκη να θυσιάσει τον θρόνο του, να πει στον Πούτιν, “κύριε Πρόεδρε εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, παραιτούμαι, φεύγω”. Θα τον βάλει στη φυλακή; Δεν ξέρω τι θα έκανε ο πρόεδρος Πούτιν αν αντιδρούσε στα σχέδιά του ο Πατριάρχης, αλλά αυτό θα περιμέναμε εμείς, οι άλλοι αδελφοί Προκαθήμενοι».

Για το ζήτημα της θεολογικής σχολής της Χάλκης ανέφερε:

«Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή εδώ και 51 χρόνια και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στερείται της δυνατότητας να εκπαιδεύει στην έδρα της τους αυριανούς λειτουργούς της. Παρακαλέσαμε κατ’ επανάληψη την εδώ κυβέρνηση να μας ανοίξει τη σχολή. Να επαναλειτουργήσει δηλαδή η σχολή για τους χριστιανούς που άνοιξε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έκλεισε επί τουρκικής δημοκρατίας. Αυτό είναι αντίφαση και αδικαιολόγητη εξέλιξη. Δυστυχώς δεν εισακούονται οι παρακλήσεις μας προς την Άγκυρα. Ας ελπίσουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα δει κάποια στιγμή αυτό το θέμα από άλλο πρίσμα και θα πεισθεί ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης είναι καταρχήν προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας.

Διότι μια τέτοια ενέργεια θα αποδείξει περίτρανα ότι υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Λέγω εδώ, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δεκάδες μουσουλμανικές σχολές και ούτε μία θεολογική σχολή για τους χριστιανούς. Διότι η συνθήκη της Λωζάνης λέει πως οι μειονότητες που ζουν στην Τουρκία έχουν δικαίωμα να ανοίγουν σχολεία που θα δίδουν θρησκευτική εκπαίδευση με δικά τους έξοδα. Εμείς ουδέποτε ζητήσαμε χρήματα, άρα το κλείσιμο της Χάλκης είναι και παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης».

Για τα αισθήματά του σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και τα ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί ζημιές, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε:

«Δεν έκρυψα ποτέ τα αισθήματά μου. Μίλησα και έγραψα για την Αγία Σοφία. Αυτά τα κείμενα είχε την ευαισθησία να τα συλλέξει ο μακαριστός φίλος και συνεργάτης Μαγγίνας και να τα βγάλει σε βιβλιαράκι. Δεν πρόφτασε να το δει, αλλά έκανε τον κόπο να το ετοιμάσει. Εκεί μπορεί να δει κάποιος τα αισθήματα μου για την Αγία Σοφία. Από την εκκλησία της Ρωσίας και την πολιτεία της Ρωσίας, πάλι δεν είχαμε ευχάριστα μηνύματα όταν μετατράπηκε σε τέμενος, γιατί τότε ελέχθη από τον Βορρά ότι “τώρα μπορούμε να μπαίνουμε χωρίς εισιτήριο”.

Αυτά που διαβάζουμε τώρα τελευταία στις τουρκικές εφημερίδες δεν είναι ευχάριστα για τη συντήρηση, για την καθαριότητα. Υπάρχουν παράπονα διατυπωμένα από Τούρκους δημοσιογράφους. Εγώ επαναλαμβάνω ότι θα προτιμούσαμε να είναι ανοιχτό μουσείο για όλον τον κόσμο η Αγία Σοφία και όχι τέμενος μόνο για μουσουλμάνους».

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του στο Άγιο Όρος, υπενθύμισε ότι αυτή θα είναι η όγδοη φορά που θα πάει, καθώς το αγαπά και το νοιάζεται.

«Μετά από 30 χρόνια που με αξίωσε ο Θεός είμαι στο θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως . Θέλω να πάω ξανά να ευχαριστήσω για αυτή τη μεγάλη ευλογία. Ελέχθησαν και γράφτηκαν μερικά περίεργα πράγματα, ότι θα πάω να εκδιώξω Ρώσους μοναχούς. Είναι μυθεύματα. Ούτε πρόθεση έχω να διώξω κανέναν, φαντάζομαι ότι δεν θα με προκαλέσουν να κάνω κάτι τέτοιο. Ας κάθονται φρόνιμα να μην εκδιωχθεί κανείς. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Εγώ πηγαίνω εκεί ως προσκυνητής».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικουμενικός Πατριάρχης στην ΕΡΤ: Η εκκλησία της Ρωσίας μας απογοήτευσε – Ας θυσίαζε τον θρόνο του ο Κύριλλος"

Τέξας: 14 παιδιά και ένας δάσκαλος νεκροί από επίθεση 18χρονου ενόπλου σε δημοτικό σχολείο

Δεκαπέντε άνθρωποι, 14 παιδιά και ένας ενήλικας, βρήκαν τον θάνατο από επίθεση ενόπλου στο δημοτικό σχολείο «Robb Elementary» της κοινότητας Ουβάλντε, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ.

Δράστης είναι ένας νεαρός, περίπου 18 ετών, μαθητής λυκείου της περιοχής, ο οποίος έπεσε επίσης νεκρός. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Τέξας, o δράστης ονομαζόταν Σαλβαντόρ Ράμος, ενώ φαίνεται πως είχε πυροβολήσει και την γιαγιά του πριν μεταβεί οπλισμένος στο σχολείο.

Δύο αστυνομικοί χτυπήθηκαν όταν στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν τον δράστη αντάλλαξαν πυροβολισμούς μαζί του, είπε ο Άμποτ. Υπέστησαν τραύματα που δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή τους, πρόσθεσε.

Η κοινότητα Ουβάλντε βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά του Σαν Αντόνιο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέξας: 14 παιδιά και ένας δάσκαλος νεκροί από επίθεση 18χρονου ενόπλου σε δημοτικό σχολείο"

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου αποκαλύπτει την διαφυγή του Ερντογάν στην Αμερική

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, με νέο του διάγγελμα στο Twitter ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν, μετά από την ήττα που θα υποστεί στις εκλογές του 2023, θα διαφύγει στην Αμερική με την οικογένεια του.

Ισχυρίστηκε ότι “τα πολλά εκατομμύρια που στέλνονται από τα δυο φοιτητικά ιδρύματα που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στην Αμερική, τα παραλαμβάνει ένα άλλο ίδρυμα με επικεφαλής έναν Αμερικανό πολίτη“.

Και αναρωτιέται ο Κιλιτσταρογλου για το πού βρέθηκαν αυτά τα εκατομμύρια δολάρια σε αυτά τα φοιτητικά ιδρύματα και γιατί στέλνονται κατά 20 δισ. και 10 δισ. εκατομμύρια δολάρια στην Αμερική.

Ρωτάει δε ευθέως τον Ερντογάν: Κύριε Ερντογάν πες μας ποιο μέλος της οικογένειάς σου διαχειρίζεται αυτά τα εκατομμύρια των τουρκικών ιδρυμάτων και ποιο μέλος της οικογένειάς σου παραλαμβάνει και διαχειρίζεται τα εκατομμύρια δολάρια που του στέλνουν από αυτά τα ιδρύματα; Κλείνοντας, ο Κιλιτσντάρογλου προσθέτει ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου αποκαλύπτει την διαφυγή του Ερντογάν στην Αμερική"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Καναδάς στέλνει 20.000 οβίδες στον ουκρανικό στρατό

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα στείλει 20.000 οβίδες στον ουκρανικό στρατό, καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι σε εξέλιξη, καθώς το Κίεβο είχε στείλει σχετικό αίτημα, ώστε να ενισχυθούν οι δυνάμεις που έχει στο Ντονπάς.

Η νέα στρατιωτική βοήθεια είναι «ζωτικής σημασίας στον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για να υπερασπιστεί τα ανατολικά εδάφη της», είπε χαρακτηριστικά υπουργός Άμυνας του Καναδά, Ανίτα Άναντ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Καναδάς έχει δεσμευτεί πως θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για όσο διάστημα διαρκέσει η εισβολή της Ρωσίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Καναδάς στέλνει 20.000 οβίδες στον ουκρανικό στρατό"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ελλάδα και Τουρκία να επιλύουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο

Για τη νέα ένταση που έχει ξεσπάσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και τις νέες ακραίες δηλώσεις Ερντογάν με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρίνει τα σχέδια της Άκυρας να αναπτύξει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση του 2019 που περιλαμβάνει τη διακοπή των επιθετικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

«Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια κατά μήκος των νότιων συνόρων της» τόνισε, ακόμη,  ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ.

«Οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις στον αγώνα που δίνουν κατά του ISIS
» συμπλήρωσε.

Ο Πράις τόνισε, δε, ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή και ότι όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν τις ζώνες κατάπαυσης του πυρός.

Η Τουρκία ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι οι περιοχές που είναι τα κέντρα των επιθέσεων στη χώρα μας και τις ζώνες ασφαλείας» είχε πει ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ελλάδα και Τουρκία να επιλύουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο"

Μαχαίρωσαν 11χρονο στον Εύοσμο – Σκληρό bullying από μαθητές εντός και εκτός σχολείου (video)

Θύμα συστηματικού και άγριου εκφοβισμού 11χρονος στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. Όπως καταγγέλλει ο πατέρας του παιδιού, εδώ και δυόμιση χρόνια ο γιος του βιώνει μαρτυρικό εκφοβισμό από συμμαθητές του. Παρά την ενημέρωσή του σχολείου αλλά και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, υποστηρίζει πως δεν έχει γίνει το παραμικρό. Κατάληξη το μαχαίρωμά του 11χρονου, εντός του σχολείου από λίγο μεγαλύτερα παιδιά.

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια ο μικρός μαθητής φέρεται να ζει έναν εφιάλτη. Βία και εκφοβισμό καταγγέλλει ότι δέχεται συστηματικά από συμμαθητές του μέσα στον χώρο του σχολείου. Ο 11χρονος έχει δεχθεί ακόμα και μαχαιριά – όπως φαίνεται και σε φωτογραφία- από εξωσχολικούς, ο πατέρας του περιγράφει τα φρικτά περιστατικά που βιώνει ο γιος του: «το μπούλινγκ εκδηλώνεται με χτυπήματα στο κεφάλι, στα πόδια μέχρι που φτάσαμε στο αποκορύφωμα να τον μαχαιρώσουν στη δεξιά του ωμοπλάτη εντός σχολικής μονάδας εκτός όμως σχολικού ωραρίου. Αυτοί που τον μαχαίρωσαν ήταν μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά»

Ο πατέρας – του μαθητή που φοιτά σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης – όπως καταγγέλλει έχει απευθυνθεί τόσο στο σχολείο όσο και στην πρωτοβάθμια αρκετές φορές χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε και έγγραφη καταγγελία. Όπως δήλωσε: «το αποτέλεσμα είναι το υπερβολικό ξύλο ακόμα και σήμερα και πήγαν να του βγάλουν τα γυαλιά για να του τα σπάσουν. Στο σχολείο έχω απευθυνθεί πάνω από 25 φορές για να βρούμε μια λύση με τον διευθυντή ο οποίος δυστυχώς δεν θέλει να συνεργαστεί δεν βλέπω δεν ξέρω δεν ακούω αυτή είναι η απάντηση του διευθυντή».

Άμεση εντολή για διενέργεια έρευνας έδωσε το υπ. Παιδείας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, δήλωσε ότι: «Με εντολή υπουργού επικοινώνησα προσωπικά με τον γονέα, συνομιλήσαμε του είπα ότι το παιδί πρέπει να συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο και θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο για την ασφάλεια του. Μίλησα και με τον διευθυντή του σχολείου και ζητήσαμε άμεση διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει».

Η οικογένεια του παιδιού σκοπεύει να κινηθεί νομικά.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαχαίρωσαν 11χρονο στον Εύοσμο – Σκληρό bullying από μαθητές εντός και εκτός σχολείου (video)"

Δρίτσας - Τσίπρας απαντούν στον Παναγιωτόπουλο για τα όπλα στην Ουκρανία: Αντί να μας καθησυχάζει μεγαλώνει η ανησυχία

«Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να στέλνει όπλα, ίσως και βαρύτερα, αλλά επιπλέον ντρέπεται για αυτό και κρύβεται γιατί φοβάται την αντίδραση της κοινωνίας» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους Κοινή δήλωσή τους οι Τομεάρχες Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επανερχόμενοι μετά τη σχετική απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε σήμερα μετά από δήλωση και επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι «η Ελλάδα βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα».

Κατά συνέπεια το υπουργείο Άμυνας και συνολικά η κυβέρνηση απέκρυπτε την αλήθεια επί τρεις μήνες τώρα όταν απαντούσε πως ό,τι έστειλε ήταν η αρχική παρτίδα καλάσνικοφ και «εκτοξευτήρων» αγνώστου ποσότητας και τύπου. Διαψεύδοντας δημοσιεύματα ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει στις 18 Απριλίου πως δεν ισχύει «ότι στείλαμε έξι φορές όπλα αλλά αυτά που στείλαμε πήγαν με έξι δρομολόγια». Τώρα παραδέχεται ότι οι παραδόσεις συνεχίζονται.

Δεύτερον, ο υπουργός Άμυνας ψευδόταν όταν έλεγε στις 13 Απριλίου πως «δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής».

Τρίτον, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαιώνει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για νέες αποστολές όπλων και πυρομαχικών (βαρύτερου τύπου;) χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να δώσει καμιά εξήγηση πώς γίνεται να το πληροφορείται αυτό ο ελληνικός λαός και τα κόμματα από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να στέλνει όπλα, ίσως και βαρύτερα, αλλά επιπλέον ντρέπεται για αυτό και κρύβεται γιατί φοβάται την αντίδραση της κοινωνίας.

Τέταρτον, συνεχίζει να μη διευκρινίζει, όπως έχει υποχρέωση, ποιες ακριβώς ποσότητες ποιων ακριβώς όπλων και πυρομαχικών έχει αποστείλει και θα αποστείλει, όπως πράττουν όλες οι άλλες οι κυβερνήσεις.

Πέμπτον, η επιμονή του υπουργείου Άμυνας να «διευκρινίζει» ότι «το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», αντί να μας καθησυχάζει μεγαλώνει την εύλογη ανησυχία για την υπευθυνότητα των αρμοδίων. Ποια ακριβώς αποθέματα ποιου αμυντικού υλικού είναι τόσο πλεονασματικά ώστε να τα διαθέτουμε στην Ουκρανία; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο υπουργός Άμυνας ότι τα αποθέματα είναι δυσαναπλήρωτα και υπολογίζονται σε «ημέρες αγώνα» στις κρίσιμες στιγμές, όταν μάλιστα η απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι ορατή και έχει όνομα; Και μήπως για αυτό το λόγο δεν έχει ανάγκη αποθεμάτων η Ουκρανία στην οποία τα αποστέλλουμε;

Εν τέλει όταν το Υπουργείο Άμυνας ψεύδεται για το αν συνεχίζουμε να στέλνουμε αμυντικό υλικό και ποιου τύπου, ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει ο ελληνικός λαός ότι η αποστολή «δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της»;

Με δυο λόγια, η απάντηση του υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου εκθέτει την κυβέρνηση πολύ περισσότερο από όσο ήταν ήδη εκτεθειμένη και υπόλογη για τις εν κρυπτώ επιλογές της».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δρίτσας - Τσίπρας απαντούν στον Παναγιωτόπουλο για τα όπλα στην Ουκρανία: Αντί να μας καθησυχάζει μεγαλώνει η ανησυχία"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει και άλλο η θερμοκρασία – Που θα φτάσει τους 35 βαθμούς

Ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη 24 Μαΐου σε όλες τις περιοχές της χώρας σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα γενικά αίθριος καιρός τις περισσότερες ώρες σε όλη τη χώρα. Το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι μικρής έντασης και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στην ηπειρωτική χώρα στους 32 με 35 βαθμούς και στη νησιωτική Ελλάδα στους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ασθενείς και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τις μεσημβρινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 35 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου μέχρι 32 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου και στην ανατολική Πελοπόννησο μέχρι 33 βαθμούς.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 ή 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει και άλλο η θερμοκρασία – Που θα φτάσει τους 35 βαθμούς"

ΝΔ: Η χυδαιότητα έχει γίνει πλέον ο μοναδικός τρόπος αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ

Για χυδαιότητα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα «trolls» του στα social media η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή αναρτήσεις παραποιημένου εγγράφου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Τα συριζοτρολ προσπάθησαν να γελοιοποιήσουν την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βοστόνη, παρουσιάζοντας τον πρωθυπουργό να  λαμβάνει κονδύλια για την παρουσία του στον αγώνα της Boston Celtics (την οποία αναφέρουν ως πολιτιστικό σύλλογο «Κέλτες της Βοστώνης»), παραποιώντας δημόσιο έγγραφο που είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Όπως αναφέρει η ΝΔ, η νόθευση δημόσιου συνιστά πλαστογραφία και τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Βοστώνη έγινε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος γιατί κλήθηκε στο Boston College ως πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η χυδαιότητα και η παραπληροφόρηση από troll συγκεκριμένης πολιτικής προέλευσης, το περιεχόμενο των οποίων δυστυχώς αναπαράγουν και επώνυμοι, έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Έφθασαν στο σημείο, στην προσπάθεια να πληγεί ο Πρωθυπουργός, να αλλοιώσουν συνειδητά έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών για την κάλυψη της παρουσίας της πρέσβειρας της Ελλάδας στις ΗΠΑ στην εκδήλωση του Boston College, όπου θα μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η νόθευση δημοσίου εγγράφου συνιστά βαριά περίπτωση πλαστογραφιας. Για τη σύνταξη και διακίνηση του πλαστογραφημένου εγγράφου τον λόγο θα έχει η δικαιοσύνη.

ΥΓ. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ που τα στελέχη του, προσπαθούν να κάνουν θέμα ότι ο Πρωθυπουργός πήγε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να μιλήσει στο Boston College τους πληροφορούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκλήθη να μιλήσει στην τελετή αποφοίτησης με την πρωθυπουργική ιδιότητά του, όχι ως ιδιώτης. Πρόσκληση που τιμά και τον ίδιο και την χώρα. Απευθείας από τις ΗΠΑ, στις οποίες ταξίδεψε δύο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός πήγε για σειρά συναντήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φορουμ στο Νταβός. Η χυδαιότητα έχει γίνει πλέον ο μοναδικός τρόπος αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αληθινό έγγραφο

Το παραποιημένο έγγραφο των «συριζοτρόλ»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η χυδαιότητα έχει γίνει πλέον ο μοναδικός τρόπος αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ"

Τζορτζ Τσούνης: H Ελλάδα δεν είναι μόνο πυλώνας σταθερότητας, αλλά πολλά περισσότερα

Τη «διαρκώς αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία» της Ελλάδας για τις ΗΠΑ, αλλά και την πεποίθηση πως οι ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχίσουν να ενισχύονται, ανέδειξε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζορτζ Τσούνης.

Στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην πρεσβευτική κατοικία, που ακολούθησε της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την ανταλλαγή Ρηματικών Διακοινώσεων σχετικά με την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από την Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος, σημαντικός και υπεύθυνος εταίρος, πυλώνας ασφάλειας και πως οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη χώρα μας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και διαμήνυσε ότι τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε μεγαλύτερη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Σημείωσε πως η συμφωνία προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται και από αμερικανικές και από ελληνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε πως θα διατεθεί ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό για την αναβάθμισή τους.

Ακτινογραφώντας τις τρέχουσες διμερείς σχέσεις, διατύπωσε την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ έχουν βαθιά σχέση με την Ελλάδα γιατί υπάρχει η αίσθηση εμπιστοσύνης και πως η Ελλάδα θα ενεργήσει με αξιόπιστο τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στην περιοχή. Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, είπε ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, αλλά είναι και πολλά περισσότερα. Περαιτέρω, ο Τζορτζ Τσούνης ανέφερε πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει την Ελλάδα όπως κανένας άλλος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, εκμυστηρεύτηκε πως στα 20 χρόνια γνωριμίας τους συζητούν για την Ελλάδα, εκτιμά τη διμερή σχέση και αγαπά τους Έλληνες.

«Δεν πιστεύω ότι υπήρξε άλλη στιγμή στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών που ένας Αμερικανός Πρόεδρος να είναι τόσο ενημερωμένος για την Ελλάδα και τις διμερείς σχέσεις όσο ο σημερινός. Όταν λέει ότι οι σχέσεις είναι σε υψηλό επίπεδο δεν είναι υπερβολή», υπογράμμισε.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα είχαν μια πολύ, πολύ, πολύ καλή εβδομάδα. Η διμερής σχέση είχε μια πολύ καλή εβδομάδα» ανέφερε και στάθηκε στο πόσο σπάνια είναι μια κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία), καθώς και στο ότι ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε οκτώ φορές από όρθιους γερουσιαστές στο Κογκρέσο.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο, είπε πως ήταν άκρως εποικοδομητική. «Αυτά τα πράγματα έχουν σημασία, δεν είναι μόνο συμβολικά, στέλνουν ένα μήνυμα», ανέφερε και σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο τρίτος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν που φιλοξενείται στην προεδρική κατοικία «Blair House». Επίσης, επισήμανε πως έγινε ξεκάθαρο κατά τις συναντήσεις στον Λευκό Οίκο πως παρά τους ιστορικούς δεσμούς και το ότι είναι σημαντικός προμηθευτής ενέργειας, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, ως θέμα αρχής, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, αναγνώρισε την ηγεσία που επέδειξε, επισήμανε πως ήταν δίκαιο και ηθικό και ότι ο καθένας χρειάζεται να επιλέξει πλευρά και να αποφασίσει σε τι είδους κόσμο πρέπει να ζήσουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν επιλέξει με σαφήνεια σε ποια πλευρά βρίσκονται, επιλέγουν την πλευρά της δημοκρατίας και ότι ήταν ένας παράλογος πόλεμος, προσέθεσε. Μάλιστα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ έκανε λόγο για έναν επικίνδυνο αναθεωρητισμό.

Αναφερθείς τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τις χαρακτήρισε παραγωγικές και εποικοδομητικές. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έκανε λόγο για αμοιβαίο σεβασμό, επισήμανε μάλιστα ότι μίλησαν για μακροχρόνια σχέση.

Ποτέ η Ελλάδα και η ελληνοαμερικανική Διασπορά δεν ήταν πιο κοντά

Ακολούθως, ο Αμερικανός πρέσβης ξεχώρισε τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρασημοφόρησε στην Ουάσιγκτον 12 επιφανείς ομογενείς για την προσφορά τους στην πατρίδα. «Υπήρχε κάτι που δεν έχω δει ποτέ. Ο πρωθυπουργός παρασημοφόρησε με το Τάγμα του Φοίνικα δώδεκα επιφανείς Ελληνοαμερικανούς. Και πρέπει να σας πω ότι ποτέ δεν ένιωσα ότι η Ελλάδα και η ελληνοαμερικανική Διασπορά δεν ήταν πιο κοντά από ό,τι σήμερα. Υπήρχε "αγάπη στο δωμάτιο"».

Η Ελλάδα, ενεργειακός κόμβος

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. Αναγνώρισε ότι δεν είναι εύκολη η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως το πετρέλαιο, και περιέγραψε το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο σχέδιο, στο οποίο έκρινε πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του στην περιοχή. Ειδικότερα, γνωστοποίησε πως προτείνονται περισσότερες πλωτές μονάδες αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, που θα επιτρέψουν την εκφόρτωση μεγαλύτερων ποσοτήτων LNG στην Ελλάδα και την αποστολή του στα Βαλκάνια, μέσω των διασυνδετήριων αγωγών.

Κατά τον Αμερικανό πρέσβη, η κύρια ώθηση, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα δοθεί με τους διασυνδετήριους αγωγούς, «οι οποίοι είναι βιώσιμοι», μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Τόνισε πως οι διασυνδετήριοι αγωγοί αλλάζουν τα δεδομένα και μόλις ολοκληρωθούν θα ωφεληθούν η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή, ενώ επίσης συμβάλλουν στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. «Θα πραγματοποιήσουμε κάποιες επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο για να το ενισχύσουμε, αλλά μόλις μπει η ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, μπορεί να σταλεί στα Βαλκάνια και τελικά μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε πως οι διασυνδετήριοι αγωγοί είναι πρακτικοί, βιώσιμοι και εφικτοί και σημείωσε πως αν και στην αρχή η πηγή ενέργειας μπορεί να είναι από LNG, στη συνέχεια είναι δυνατή η μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας. «Αυτό είναι συνεπές με τους στόχους των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και βοηθάει στην ενεργειακή ανεξαρτησία. Βοηθάει την Ελλάδα ως προμηθευτή ενέργειας και συμβάλλει στην ελληνική οικονομία, μέσω των τελών διέλευσης». Επιπροσθέτως, τόνισε πως η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, μειώνει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά για τα Βαλκάνια και οδηγεί σε μεγαλύτερη ευημερία.

Εξίσου, προέταξε πως η ενεργειακή ασφάλεια είναι θεμελιώδες ζήτημα.

Η Αλεξανδρούπολη, παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, ως εφοδιαστικού κέντρου, τόσο σε στρατιωτική όσο και σε ενεργειακή βάση, εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια θα επενδυθούν πολλά χρήματα στην Ελλάδα για πράσινη τεχνολογία, ενώ επίσης ανέφερε πως έχει δει πολλά πρότζεκτ με ηλιακή και αιολική ενέργεια, καθώς και υδρογόνο. Διαμήνυσε πως η Αλεξανδρούπολη είναι ένα ακόμα παράδειγμα της εξαιρετικής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, για την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία για την ασφάλεια.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι τουρκικές υπερπτήσεις στην Αλεξανδρούπολη αποτελούν απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης και για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι όλοι οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι να καθίσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους και προκλήσεις στις διμερείς σχέσεις με διπλωματικούς όρους. Σημείωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση ενθαρρύνει συνεχώς και τους δύο συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διπλωματικών μέσων και πως είναι προς το συμφέρον όλων.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η πνευματική περιουσία

Κατόπιν σκιαγράφησε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Είπε πως προέρχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο και ανέφερε πως η σχέση είναι στέρεα στο γεωπολιτικό μέτωπο και ήρθε η ώρα να ωριμάσει σε άλλους τομείς και να πάει στο επόμενο βήμα, δίνοντας έμφαση στις οικονομικές, επιχειρηματικές και επενδυτικές σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η πνευματική της περιουσία. Αποσαφήνισε πως η Ελλάδα έχει εργατικό δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, ωστόσο δεν έχει το οικοσύστημα να το αξιοποιήσει και προέταξε πως «πρέπει να παντρέψουμε το πνευματικό κεφάλαιο με το επενδυτικό και να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα με επιχειρηματικές αξίες». Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, που να τη βοηθήσουν να αναπτύξει δυναμική οικονομία. Εξέφρασε την άποψη πως η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι αυτό είναι το μέλλον και αυτά είναι τα αναγκαία βήματα, και δήλωσε έκπληκτος από τις προσπάθειες ψηφιοποίησης της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ως παράδειγμα για βέλτιστες πρακτικές το Ισραήλ, το οποίο, όπως είπε, έχει περισσότερες επιχειρήσεις στον δείκτη NASDAQ από τις γερμανικές, γαλλικές και βρετανικές μαζί. Ταυτόχρονα, προέτρεψε «να δουλέψουμε για να φέρουμε τα παιδιά που έφυγαν (λόγω brain drain)».

Τέλος, διαπίστωσε πως υπάρχει δυναμική όσον αφορά το φετινό τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τζορτζ Τσούνης: H Ελλάδα δεν είναι μόνο πυλώνας σταθερότητας, αλλά πολλά περισσότερα"

Νέα παράνομη Navtex εξέδωσε η Τουρκία – Βγάζει το Γιουνούς στο Αιγαίο

Σε νέες προκλητικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας προχώρησε σήμερα η Τουρκία, καθώς ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε νέα παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούς στο Αιγαίο.

Το Γιουνούς θα σταλεί σε τέσσερα σημεία και συγκεκριμένα σε μία περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

H τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 0520/22 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 24-05-2022 15:17)
TURNHOS N/W : 0520/22
AEGEAN SEA
1. SCIENTIFIC RESEARCH, BY R/V YUNUS S ON 25 AND 26 MAY 22 AT THE FOLLOWING POINTS.
38 52.41 N – 025 47.79 E
39 17.81 N – 025 22.79 E
38 51.56 N – 025 24.46 E
39 13.46 N – 025 17.68 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 262059Z MAY 22.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα παράνομη Navtex εξέδωσε η Τουρκία – Βγάζει το Γιουνούς στο Αιγαίο"

Κομισιόν για Τουρκία: Ο σεβασμός προς τους γείτονες η βάση για εποικοδομητική συνεργασία

Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων και προσπαθώντας να… συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, μετά το ουδέτερο σχόλιο που η ίδια έκανε νωρίτερα σήμερα, για τις ακραίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημείωσε η ίδια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Συγκεκριμένα, η Ντάνα Σπίναντ απαντώντας σε δεύτερο χρόνο στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε τα εξής:

«Δεν σχολιάζουμε σχόλια – εξ ου και η σύντομη αντίδρασή μου στην ερώτηση στην αίθουσα Τύπου. Αλλά γενικότερα για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και της αποκλιμάκωσης, μπορώ να πω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης της ΕΕ, που αναγνωρίζεται ως τέτοια από ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως τονίστηκε επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) (Μάρτιος και Ιούνιος 2021 συμπεράσματα EUCO), η Τουρκία αναμένεται να δεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση.

Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του briefing η Ντάνα Σπίναντ αρκέστηκε σε γενικολογίες και ευχολόγια, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κ. Σπίναν δήλωσε ότι η Κομισιόν προωθεί και ενθαρρύνει την καλή συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας και των δύο ηγετών τους, και ελπίζει ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί εμπράκτως, σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή.

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρώσια, η εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι «τις παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία». Υπενθύμισε, ότι η τουρκική κυβέρνηση, καθώς και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση της ΕΕ για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

«Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε., βάσει των οποίων η όποια απόπειρα για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης, από μη κατοίκους της, είναι μη αποδεκτή. Καμία δράση δεν πρέπει να αναληφθεί στα Βαρώσια, η οποία δεν είναι συμβατή με αυτά τα ψηφίσματα. Το άνοιγμα νέων τμημάτων της παραλίας, ή η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ υπογραμμίζει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να εκτροχιάσουν τις εν εξελίξει προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε.

Τέλος, σχετικά με το οικονομικό «πρωτόκολλο» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, η Επιτροπή ανέφερε τα εξής: «Η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου είναι βασικά θεμέλια της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και η χρήση ενός ποινικού νόμου ως μέσου πίεσης σε επικριτικές φωνές είναι απαράδεκτη».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν για Τουρκία: Ο σεβασμός προς τους γείτονες η βάση για εποικοδομητική συνεργασία"

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουγγαρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κήρυξε από αύριο Τετάρτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε ένα βίντεο στο Facebook, σημειώνοντας ότι το υπουργικό του συμβούλιο χρειάζεται περιθώριο ελιγμών για να ανταποκριθεί γρήγορα στις προκλήσεις.

Ο Ορμπάν, ο οποίος κέρδισε τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της 3ης Απριλίου, έχει χρησιμοποιήσει το έκτακτο αυτό μέτρο στο παρελθόν, μια φορά λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και αργότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

«Ο κόσμος είναι στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης» είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του «χρειάζεται χώρο για ελιγμούς ώστε να δράσει γρήγορα».

Η έγκριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση του Ορμπάν να εγκρίνει γρήγορα μέτρα, με διατάγματα.

«Απίθανη μια άμεση συμφωνία της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο»

Νωρίτερα σήμερα, δόθηκε στη δημοσιότητα μια επιστολή του Ούγγρου πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία δήλωσε πως οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου, δεν θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ την επόμενη εβδομάδα.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εμποδίζει την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, θεώρησε «πολύ απίθανη» την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες, σε μια επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, σε αυτή την επιστολή με χθεσινή ημερομηνία, ο Ούγγρος ηγέτης προσθέτει ότι θα ήταν «αντιπαραγωγικό» να συζητηθεί «ελλείψει συναίνεσης» αυτό το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 που έχει προγραμματιστεί για τις 30 και 31 Μαΐου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουγγαρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία"

Δήμος Καλαμαριάς: Δεν έχουμε σχέση με την υπόθεση των γυναικών που ήταν παντρεμένες εν αγνοία τους

Η υπηρεσία του Τμήματος Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης δεν έχει καμία σχέση με τις δύο περιπτώσεις γυναικών, που είναι δημότισσες Καλαμαριάς, οι οποίες φέρονται ως έγγαμες στα έγγραφα της οικογενειακής τους κατάστασης ενώ οι ίδιες ισχυρίζονται το αντίθετο, διευκρίνισε σε ανακοίνωση του ο Δήμος Καλαμαριάς.

Όπως αναφέρει ο Δήμος, και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι έχει συναφθεί γάμος στην Αλβανία, με Αλβανούς υπηκόους, οι οποίοι δηλώθηκαν ως ληξιαρχικά γεγονότα στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.

Στη συνέχεια το Ειδικό Ληξιαρχείο έστειλε τις εν λόγω ληξιαρχικές πράξεις στο Δημοτολόγιο του Δήμου Καλαμαριάς, προκειμένου να ενημερωθεί για το γεγονός και να διαμορφωθεί αναλόγως η οικογενειακή κατάσταση.

«Όταν οι δύο δημότισσες ανακάλυψαν ότι είναι παντρεμένες, η Υπηρεσία μας τις σύστησε να κινηθούν νομικά, προκειμένου να διερευνηθούν οι υποθέσεις τους, ενώ από την πλευρά του το Δημοτολόγιο παρείχε τα πιστοποιητικά που ζητήθηκαν για δικαστική χρήση», επισημαίνει ο Δήμος Καλαμαριάς και προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι και οι δύο γυναίκες ενημερώθηκαν για το θέμα από το 2018 και το 2019, αντίστοιχα, το Δημοτολόγιο Καλαμαριάς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αποδέκτης κάποιας δικαστική απόφασης, που να ακυρώνει τους παραπάνω γάμους».

«Το λόγο έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο Δήμος Καλαμαριάς θα στηρίξει με όποιο τρόπο χρειαστεί τις έρευνες που διεξάγονται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δήμος Καλαμαριάς: Δεν έχουμε σχέση με την υπόθεση των γυναικών που ήταν παντρεμένες εν αγνοία τους"

Δημοσκόπηση Marc: Η ακρίβεια «καίει» τους πολίτες – Διψήφια η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες σύμφωνα με το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ANT1.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ακρίβεια χαρακτηρίζονται αναγκαία αλλά δεν φτάνουν σύμφωνα με τα όσα αναδυκνύει η δημοσκόπηση της Marc.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ενώ θετικά είδαν οι πολίτες την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Για τον χρόνο των εκλογών οι περισσότεροι τις επιθυμούν στο τέλος της τετραετίας ενώ μια κυβέρνηση με αυτοδύναμη ΝΔ έχει τον πρώτο λόγο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με δέκα μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχει ποσοστό 32% έναντι 22,1% που παίρνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,2%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 4,6% και το ΜεΡΑ25 με ποσοστό 2,8%.

Αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Η ακρίβεια «καίει» τους πολίτες – Διψήφια η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Φιλοτουρκικό κρεσέντο Στόλτενμπεργκ: Συμμερίζεται τις «ανησυχίες» Ερντογάν για Σουηδία και Φινλανδία!

Σε σκληρή φιλοτουρκική  δήλωση προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία - το τελευταίο διάστημα - χρησιμοποιώντας τον πόλεμο της Ουκρανίας επιδίδεται σε ένα συνεχιζόμενο παζάρι και εμφανίζεται αμετακίνητη στο θέμα ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ισχυριζόμενη ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις. «Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία», δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες της Άγκυρας, σε σχέση με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Αναγνωρίζω επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης των ανησυχιών που έχει εγείρει η Τουρκία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα αποτελεί «σημαντικό σύμμαχο» που είχε «ρόλο-κλειδί» στη μάχη κατά του Daesh και έχει μια «στρατηγική γεωγραφική θέση», η οποία «είναι σημαντική για ολόκληρο το ΝΑΤΟ».

«Πρέπει να καθίσουμε και να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε» τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που αντιτίθεται σε αυτό, επειδή θέλει να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια της Συμμαχίας και την αντιμετώπιση των μετακινήσεων των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Δεν μας προκάλεσε έκπληξη η βάναυση εισβολή της Ρωσίας»

«Η βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μας προκάλεσε έκπληξη», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, αποκαλώντας τη ως «μια από τις καλύτερα προβλεπόμενες στρατιωτικές επιθέσεις».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η κίνηση ταίριαζε με το πρότυπο της Μόσχας να χρησιμοποιεί «στρατιωτική δύναμη για να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους», όπως συνέβη με την «καταστροφή του Γκρόζνι (στην Τσετσενία), την εισβολή (2008) στη Γεωργία, την (2014) προσάρτηση της Κριμαία, (και) ο βομβαρδισμός του Χαλεπίου» στη Συρία.

Οι δυτικές χώρες δεν πρέπει να ανταλλάσσουν την ασφάλειά τους για οικονομικά κέρδη, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με τη χρήση κινεζικής τεχνολογίας στα δίκτυα 5G και στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι οικονομικές επιλογές μας έχουν συνέπειες στην ασφάλειά μας. Η ελευθερία είναι πιο σημαντική από το ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος σε επικεφαλής επιχειρήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

«Δεν επιχειρηματολογώ κατά του εμπορίου με την Κίνα, αλλά λέω πως, για παράδειγμα, ο έλεγχος των δικτύων 5G είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια» πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι προς όφελος των κερδών και του ελεύθερου εμπορίου θα ανοίξουμε απλώς τα δίκτυα αυτά και για τους προμηθευτές που δεν είναι στην πραγματικότητα αξιόπιστοι όταν πρόκειται για την ασφάλειά μας» συμπλήρωσε, ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ.

Τραβά το «σχοινί» ο Ερντογάν και λέει στον Στόλτενμπεργκ: «Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας»

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Άγκυρα δεν θα δει θετικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο εκτός και εάν οι δύο αυτές χώρες δείξουν σαφώς ότι συνεργάζονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα ζητήματα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν φέρεται ωστόσο να είπε παράλληλα ότι στηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους εγείροντας αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών, αλλά δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις της Αγκυρας δεν θα σταθούν εμπόδιο στην διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φιλοτουρκικό κρεσέντο Στόλτενμπεργκ: Συμμερίζεται τις «ανησυχίες» Ερντογάν για Σουηδία και Φινλανδία!"

Ουκρανία: 8 στους 10 αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση στη Ρωσία

Το 82% των Ουκρανών πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραχωρήσει κανένα από τα εδάφη της στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, σύμφωνα με νέα έρευνα ενός από τα πιο έγκυρα δημοσκοπικά ινστιτούτα της Ουκρανίας.

Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου μεταξύ 13 και 18 Μαΐου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 82% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν στηρίζει εδαφικές παραχωρήσεις, ακόμη και αν η αυτή η θέση παρατείνει τον πόλεμο και αυξήσει την απειλή για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Το 10% των 2.000 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα έκριναν αποδεκτό για την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη για να επιτευχθεί ειρήνη, ενώ το 8% δήλωσε αναποφάσιστο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 77% των Ουκρανών που ζουν σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε παραχώρηση γης.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και έχει πει ότι αυτή τη στιγμή δεν επιδιώκει κατάπαυση του πυρός παρά τις εκκλήσεις από Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Σε συνέντευξή του στο Reuters το Σάββατο, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ τόνισε ότι επί του παρόντος οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός απλώς θα καθυστερούσε τη συνέχιση των μαχών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: 8 στους 10 αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση στη Ρωσία"

Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι ψαράδες που κατηγορούνται για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

Οι δύο ψαράδες, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία σε βάρος του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη. έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή Χαλκίδας που χειρίζεται την υπόθεση.

Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στα δικαστήρια.

Οι δικηγόροι τους τονίζουν ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή στην υπόθεση.

«Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ήταν στο σπίτι τους την ώρα που φέρεται να έχασε την ζωή του ο Βαλυράκης και το σκάφος τους ήταν δεμένο στο λιμανάκι της Ερέτριας», δήλωσε σχετικά ο συνήγορός τους Δημήτρης Καρβέλης. Η Δέσποινα Λυσιδάκη, επίσης συνήγορος των κατηγορουμένων, δήλωσε ότι «υπάρχει ένας μάρτυρας που τους κατονομάζει και δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν άλλον».

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε φύγει με το φουσκωτό του από την Ερέτρια στις 24 Ιανουαρίου 2021 για να κάνει ψαροντούφεκο. Βρέθηκε νεκρός μερικές ώρες αργότερα.

Μάρτυρες είχαν υποστηρίξει ότι είδαν τον Βαλυράκη να διαπληκτίζεται με ψαράδες σε σκάφος που έπλεε κοντά στο δικό του.

Οι κατηγορούμενοι με αίτημά τους έδωσαν για έρευνα τα μηχανήματα στο σκάφος τους, όπως και τα κινητά του τηλέφωνα, με τον δικηγόρο τους να υποστηρίζει ότι δεν βρέθηκαν επιβαρυντικά στοιχεία.

«Τα στοιχεία μέσα στην εβδομάδα θα είναι έτοιμα, θα δοθούν στον ανακριτή, έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα, ποιο είναι αυτό το σκάφος, ανήκει σε άλλον, και μάρτυρες που έχουν δώσει στον ανακριτή συμπληρωματικές καταθέσεις, πέραν τις καταθέσεις που είχαν δώσει στο λιμεναρχείο, επιβεβαιώνουν αυτή την υποψία που έχουμε» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Καρβέλης και συνεχίζει:

«Είναι θέμα του ανακριτή να μας βοηθήσει. Να αποδείξουμε ότι το σκάφος αυτό που πλησίασε το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας σκάφος», πρόσθεσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι ψαράδες που κατηγορούνται για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη"

Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία – Ποιοι, σύμφωνα με τους Τούρκους, «ξύνουν τοίχους και παίρνουν κομμάτια»

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία, με τις φθορές στην πύλη του αυτοκράτορα και τις καταστροφές στους τοίχους.

Φωτογραφίες από την Αγία Σοφία κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν γυναίκες να ξύνουν τοίχους και να παίρνουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο ή φυλαχτό.

Μετά τον σάλο τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να φιλοξενούν ρεπορτάζ με προκλητικούς τίτλους, αναφέροντας ότι τις καταστροφές προκαλούν Χριστιανοί που επισκέπτονται την Αγία Σοφία.

Η αρχιτέκτονας Seda Özen Bilgili τόνισε στο Twitter: «Αυτοί που παίρνουν τα κομμάτια θεωρώντας τα ιερά είναι ξένοι (ορθόδοξοι) τουρίστες. Θα μπορέσει κανείς να το διαπιστώσει εάν ερευνηθεί. Στο παρελθόν, οι τουρίστες αγόραζαν αναμνηστικά από ψηφιδωτά».

Αποδείχθηκε ότι αυτοί που έσπασαν την πόρτα και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας ήταν χριστιανοί τουρίστες! Καταδικάζω την προσέγγιση ρεπορτάζ κοσμικών κύκλων στην Τουρκία, η οποία απέδιδε αυτόν τον βανδαλισμό στους μουσουλμάνους. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να προστατεύεται πιο προσεκτικά” τόνισε από πλευράς του ο Τούρκος συγγραφέας, Yusuf Kaplan.

“Δεν ντρέπονται; Αποδείχθηκε ότι οι επισκέπτες που κατέστρεψαν τα μάρμαρα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας ήταν χριστιανοί τουρίστες” γράφει τουρκική εφημερίδα.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, με αρκετούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω είναι άλλος ένας λόγος «η Αγία Σοφία να είναι μουσείο», καθώς παλαιότερα απαγορεύονταν ακόμα και οι φωτογραφίες με φλας γιατί υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν οι τοίχοι.

Οι αποκαλύψεις για νέες καταστροφές στην Αγία Σοφία έκανε την παρουσιάστρια του καναλιού Haber Turk Αφσίν Γουρντακούλ να ξεσπάσει μπροστά στην κάμερα: “Η Αγία Σοφία είχε έρθει στο προσκήνιο με τις ζημιές στην πύλη του αυτοκράτορα και τώρα αποδείχθηκε ότι καταστρέφονται τοίχοι. Δεν το χωράει ο νους. Χώρες σε όλο τον κόσμο να προσεύχονται να έχουν ένα τέτοιο μέρος σαν την Αγία Σοφία, ενώ εμείς που την έχουμε, την καταστρέφουμε“.

Η Αγία Σοφία είναι εδώ αιώνες, εμείς θα φύγουμε και αυτή θα είναι ακόμα εδώ. Αυτή είναι μια πολιτιστική κληρονομιά, είναι η υπογραφή της Κωνσταντινούπολης, είναι το μαργαριτάρι της πόλης. Θα πρέπει επίσης να μάθουμε τη σημασία της. Όσοι πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες ξηλώνουν κομμάτια της. Είναι απαραίτητο με τη συνεργασία της τουριστικής αστυνομίας, των θρησκευτικών αρχών, του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων να εξηγήσουν στους επισκέπτες ότι δεν θα γίνει τίποτα καλό ξηλώνοντας κομμάτια” πρόσθεσε.

Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050” είναι η δυσοίωνη πρόβλεψη για το μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της εφημερίδας “Τζουμχουριέτ”, η οποία και έστειλε εκεί δημοσιογράφους της, που είδαν τους δεκάδες επισκέπτες να συρρέουν σε αυτήν και ανέφεραν ότι στο “Μπαϊράμι” πριν από μερικές εβδομάδες, μπήκαν στην Αγία Σοφία μέσα σε μία ημέρα περισσότεροι από 100 χιλιάδες επισκέπτες.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους των ανθρώπων που μπαίνουν στην Αγία Σοφία, αρκεί για να καταστραφεί το μνημείο, το οποίο για 1.500 χρόνια στέκεται στο ίδιο σημείο και έχει υποστεί πάρα πολλές φθορές από τότε που μετατράπηκε σε τζαμί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία – Ποιοι, σύμφωνα με τους Τούρκους, «ξύνουν τοίχους και παίρνουν κομμάτια»"

Κόλαση στη Μαριούπολη: Αναφορές για πάνω από 200 νεκρούς που εντοπίστηκαν σε υπόγειο γκρεμισμένου κτιρίου

Συνεχίζεται το σίριαλ της φρίκης στη ρημαγμένη, από τους βομβαρδισμούς, Μαριούπολη. Μια νέα είδηση αποδεικνύει τον βαθμό της βαρβαρότητας από πλευράς Κρεμλίνου, καθώς πάνω από 200 σοροί ανακαλύφθηκαν στα ερείπια πολυκατοικίας στην ουκρανική πόλη-λιμάνι, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

Ο Πέτρο Αντρισένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης Βαντίμ Μποισένκο, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι βρήκαν τα εκαντοντάδες νεκρούς καθώς έσκαβαν σε υπόγειο κάτω από κτίριο που κατέρρευσε.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, ο σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης έγραψε τα εξής στο Telegram:

«Κατά την αποξήλωση των αποφράξεων ενός πολυώροφου κτιρίου κοντά σε προαστιακό πρατήριο βενζίνης, βρέθηκαν νεκρά στο υπόγειο περίπου 200 πτώματα σε κατάσταση αποσύνθεσης. Λόγω της άρνησης των ντόπιων να περισυλλέξουν τα πτώματα, το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών εγκατέλειψε το εργοτάξιο».

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ουκρανίας, Αντόν Γκερασένκ, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να αναγκάσουν τους ντόπιους να βγάλουν τους νεκρούς έξω. Όταν αρνήθηκαν, ο αυτοσχέδιος «τάφος» απλώς εγκαταλείφθηκε.

Κραυγή απελπισίας από μάνα που έχασε τον γιο της στη Μαριούπολη: «Ποιος θα θάψει τους νεκρούς;»

Σε νεκροταφείο στα περίχωρα της Μαριούπολης, της ουκρανικής πόλης που κατέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο ρωσικός στρατός ύστερα από πολιορκία τριών μηνών, μια μητέρα κλαίει απαρηγόρητα για τον χαμό του μονάκριβου γιου της.

Η Ναταλία θρηνεί για τον χαμό του μοναχογιού της, Βλαντίμιρ Βολόσιν, ο οποίος σκοτώθηκε στις 26 Μαρτίου υπερασπιζόμενος τη Μαριούπολη απέναντι στους ρώσους εισβολείς. Ήταν μόλις 28 ετών.

Φορώντας μαντίλα στο κεφάλι, η 57χρονη νοσηλεύτρια λέει ότι ο γιος της είχε πρόσφατα αποφοιτήσει από τη Ναυτική Ακαδημία. Έκανε όνειρα για μια πολλά υποσχόμενη καριέρα, τα οποία ανατράπηκαν εν μια νυκτί όταν η Ουκρανία ανακοίνωσε επιστράτευση για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

«Επρόκειτο να μπαρκάρει τον Φεβρουάριο», μονολογεί η Ναταλία πάνω από τον τάφο του γιου της. «Αλλά μετά ξέσπασε ο πόλεμος, χωρίς κανέναν λόγο», συμπληρώνει.

Στις 24 Φεβρουαρίου η Μόσχα εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας – ισχυρισμούς που το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν ως «προφάσεις» για έναν πόλεμο με σκοπό η Ρωσία να αρπάξει εδάφη της γειτονικής της χώρας.

Η Μαριούπολη με το στρατηγικό λιμάνι της στην Αζοφική Θάλασσα βρέθηκε γρήγορα στο στόχαστρο των ρώσων εισβολέων. Κατελήφθη ύστερα από μια πολιορκία που, σύμφωνα το Κίεβο, προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους.

Περπατώντας ανάμεσα σε φρεσκοσκαμμένους τάφους με αυτοσχέδιους σταυρούς, η Ναταλία θρηνεί όχι μόνο για τον γιο της αλλά και για τους νεκρούς που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει. «Ποιος θα τους θάψει; Ποιος θα τους βάλει μια μαρμάρινη πλάκα; Δεν έχουν οικογένεια να τους θρηνήσει…», λέει με δάκρυα στα μάτια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κόλαση στη Μαριούπολη: Αναφορές για πάνω από 200 νεκρούς που εντοπίστηκαν σε υπόγειο γκρεμισμένου κτιρίου"

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στην κυβέρνηση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία – Η απάντηση Παναγιωτόπουλου

Ποιες ποσότητες και τι κατηγορίες όπλων και πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αποσταλεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Ουκρανία, από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, και αν υπάρχει σχεδιασμός για τη συνέχιση αυτών των αποστολών, ζητά να ενημερωθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, με επίκαιρη ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έγινε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να συνδράμει το ουκρανικό κράτος, με όπλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με καθυστέρηση η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τότε το γεγονός, ισχυριζόμενη ότι στέλνει κατασχεμένα όπλα τύπου καλάσνικοφ, άχρηστα για τον ελληνικό στρατό, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, ούτε να αποσαφηνίσει τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της, παρά την κατακραυγή από όλα τα κόμματα για την επικίνδυνη αυτή πολιτική που αλλάζει την ελληνική εξωτερική πολιτική και θέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Δρίτσας προσθέτει ότι έκτοτε μέχρι και σήμερα πληθαίνουν οι πληροφορίες που προέρχονται όχι μόνο από δημοσιογραφικές αλλά και από άλλες πηγές, με βάση τις οποίες φαίνεται ότι η αποστολή όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάλειπτα, με ρυθμούς διαρκώς αυξανόμενους.

«Το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με την αποκαλυπτική δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας», σημειώνει ο κ. Δρίτσας καταγγέλλοντας ότι ουδεμία επίσημη ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού έχει υπάρξει μέχρι τώρα και παραμένουν άγνωστες όχι μόνο οι κατηγορίες και οι ποσότητες των όπλων που αποστέλλονται, αλλά και η διαδικασία και η νομιμότητα. «Είναι αδύνατον, με βάση τα γνωστά δεδομένα, να διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις “άχρηστα” αποθέματα οπλισμού. Κι όμως, οι πληροφορίες αναφέρονται σε μεταφορές από μεγάλες στρατιωτικές αποθήκες διαφόρων περιοχών της χώρας», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να ενημερώσει τη Βουλή με βάση ποιες επίσημες αποφάσεις η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες, εάν έχουν υπογραφεί συμβάσεις, γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και με βάση ποιο νομικό πλαίσιο νομιμοποιούνται αυτές οι αποστολές.

Ν. Παναγιώτοπουλος: Το αμυντικό υλικό που χορηγείται στην Ουκρανία προέρχεται από τα αποθέματά μας και δεν αποδυναμώνεται ούτε κατ’ ελάχιστον η αμυντική δυνατότητα της χώρας
 
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την κοινή δήλωση που έκαναν οι τομεάρχες Εθνικής ‘Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιώτοπουλος, «δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στην κυβέρνηση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία – Η απάντηση Παναγιωτόπουλου"

Ρωσία - Κίνα: Κοινή άσκηση «μήνυμα» με στρατηγικά βομβαρδιστικά στους ηγέτες ΗΠΑ- Ιαπωνίας- Ινδίας - Αυστραλίας

H Κίνα και η Ρωσία πραγματοποίησαν κοινή αεροπορική άσκηση με στρατηγικά βομβαρδιστικά κοντά στον ενάεριο χώρο της Ιαπωνίας την Τρίτη, ενώ στο Τόκιο συνεδρίαζαν οι ηγέτες της Quad δηλαδή των ΗΠΑ, της Ινδίας, την Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, με θέμα την περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κισι.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ προκλητικές», λόγω της διάσκεψης των 4 ηγετών στο Τόκιο και πρόσθεσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει «την μεγάλη της ανησυχία» για τις πτήσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου της Ιαπωνίας.

«Δύο κινέζικα μαζί με δύο ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν κοινή πτήση στην Ανατολική Σινική θάλασσα», είπε ο Νομπούο Κισι - για να προσθέσει ότι στη συνέχεια, δύο άλλα κινεζικά μαζί με δύο ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν κοινή πτήση πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό». Με την κίνηση αυτή, η Κίνα, που έχει αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία,  έκανε ακόμα ένα βήμα «συμπαράταξης» με την Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορούσε τις ΗΠΑ για «σκόπιμη διαρροή» του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. 

Παράλληλα, η Κίνα βοηθά την Ρωσία να αντιμετωπίσει τις Δυτικές κυρώσεις στο πετρέλαιό της , απορροφώντας - με έκπτωση - μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού. 

Οι ηγέτες της Quad εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Τόκιο.

«Οι τέσσερις ηγέτες είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κατάστασης στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και εμείς, περιλαμβανομένης της Ινδίας, εκφράσαμε την ανησυχία μας για τον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία και επαναβεβαιώσαμε ότι αρχές όπως το κράτος δικαίου, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περιοχή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.

Η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Σε αυτή μετείχαν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και κινεζικά αεριωθούμενα Xian H-6, διευκρίνισε η ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, σε ορισμένα στάδια της διαδρομής, τα πυραυλοφόρα συνοδεύονταν από F-2 της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας και F-15 της Ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Κατά τη διάρκεια των αποστολών τους, τα αεροσκάφη και των δύο χωρών ενήργησαν αυστηρά σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου. Δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις σε ξένο εναέριο χώρο» διευκρινίζει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Σχεδίου Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022 και δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών.

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα κοινή αεροπορική περιπολία.

Η περιπολία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας», πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Ανατολική Σινική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο ιστότοπό του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία - Κίνα: Κοινή άσκηση «μήνυμα» με στρατηγικά βομβαρδιστικά στους ηγέτες ΗΠΑ- Ιαπωνίας- Ινδίας - Αυστραλίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news